Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Lipiec] Bitwa pod Grunwaldem -> 15-17.07
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Spadi
Ej, w tym temacie powiedziano juz wystarczajaco du¿o o ile nie wszystko, wiêc mo¿e bysmy juz zignorowali t± sprawê??? jest duzo wiecej ciekawych wspomnieñ z Grunwaldu i o nich chyba duzo fajniej opowiadac.

Spadi
Martin
Ech, po kolei:

1) Jak ju¿ pisa³em, mo¿e nale¿y wystosowaæ list otwarty do gminy, by pouczyæ j±, jak powinna zarabiaæ na swojej imprezie? Ogólnie ¿yczê powodzenia. W tym roku okaza³o siê, ¿e nawet drewna nie mo¿emy przechowaæ na miejscu, choæ tak by³o umówione. A mówi±, ¿e mordowanie kury, która znosi z³ote jajka to g³upota. anger.gif

2) Krytykowa³e¶ brak szar¿ i statyczno¶æ walk. Tak jest, bo dowódcy wykonuj± rozkazy zgodnie ze scenariuszem i ogólnymi wytycznymi organizatora. A te wytyczne, czyli zasada ograniczonego zaufania do przeciwnika, by³y reakcj± na postêpuj±c± brutalizacjê walk, powoduj±c± eskalacjê ilo¶ci i powa¿no¶ci wypadków. Odk±d wprowadzono te wytyczne mamy za sob± dwa Grunwaldy bez istotnych wypadków, ale i wielu ludzi ma niesmak, ¿e siê g³aszczemy, zamiast biæ.

3) Ok. Rozumiem ¿e by³e¶ przy tym. Powiedz mi tylko, skoro Krzysztofowi od lat siê zarzuca, ¿e wpu¶ci wszystko, byle by tylko by³o jak najwiêcej osób na bitwie, to czemu akurat was wykluczy³? Zmowa ¯ydów i Chodowców Reniferów i Cyklistów? Powiedz mi, jak ci siê wydaje, czemu pan Górecki postanowi³ was wykluczyæ?

4) Hehe. to siê nazywa wykrêcanie kota ogonem. Dla mnie odtwórstwo koñczy siê tam, gdzie zaczyna siê zdrowie. Wiêc nie u¿ywamy historycznej, lekkozbrojnej piechoty, nie zadajemy sztychów, za¿ywamy leki, ¶pimy w Igloo je¶li jeste¶my krytycznymi alergikami (znam jeden taki przypadek). To, ¿e to Igloo mo¿na rozbiæ pod os³on± naturalnej pa³atki, aby by³o ca³kowicie niwidoczne z zewn±trz to jest inna rzecz.
Czego nie odtwarzamy? Braku higieny, chorób, i wzajemnej wrogo¶ci obu obozów. Nic nie poradzê, ¿e s± ludzie, którzy nie chc± tego zrozumieæ. A btw. je¶li chcemy mówiæ o odtwarzaniu historycznych animozji, to nie wydaje ci siê dziwna konsolidacja chor±gwi polskich i krzy¿ackich przeciw po³owie Mazowsza?

5) Co konkretnie? co siê sta³o? S³u¿ê:
w 2003 roku w chor±gwi Nadreñskiej niejaki Je¿ ze Szczecina mia³ przebit± powiekê. S³ownie, na wylot. tu¿ przy nosie. Ciê¿ko to zrobiæ ciêciem, prawda? Jedziemy dalej. Tomek Zió³kowski mia³ wybity z±b. U¿ywa³ "psiego pyska". Kto¶ podbi³ mu zas³onê i grzmotn±³ g³owic± w zêby. Wiem te¿ o innym rozciêciu ³uku brwiowego, ale tu ju¿ personaliów nie znam. Ogólnie ch³opcy byli mocno zdziwieni brutalno¶ci± przeciwnika. Tym przeciwnikiem by³, a jak¿e, "pancerny walec" z Excaliburem na czele. Zapyta³em kiedy¶ Artura, czy jest dumny z tego, ¿e wpieprzyli Nadreñskiej. Owszem, by³, uwa¿a³, ¿e im siê nale¿a³o.

6) Przy oddawaniu identyfikatorów pad³o - nie jeste¶my byd³o, nie damy siê znaczyæ. Po czym rzucenie organizatorowi identyfikatorów. ¬le was potraktowano w 2004 roku? A mo¿esz to rozwin±æ? ¯e wyl±dowali¶cie przeciw grupce 20 osób? To by³ skutek protestu Olsztyna, który wycofa³ siê z bitwy podczas wchodzenia na pole. Wiêc nie da³o siê ju¿ zbyt wiele zrobiæ. Pretensje kierowaæ do tych, któzy siê wycofali.
Zaznaczam, ¿e gdybym to przeprowadza³ przegl±d waszej chor±gwi do bitwy, to poszliby¶cie jako równi na równych. Zdjêcia mówi± same za siebie, a ¿e u¿ywali¶cie czerwonych otoków, ³atwo rozpoznaæ, kto jest od was.

7) Hubson osobi¶cie powiedzia³ mi, ¿e pad³y grube s³owa przed piê¶ciami. Ale fakt, skoro sobie to wyja¶nili¶cie, to zamknijmy sprawê.
Spaszatoros
Zdaje siê, ¿e na Grunwaldzie by³ telebim dopóki g³ównym sponsorem by³a Telekomuna. Na pewno by³ w latach 99 - 02, moze te¿ 98, ale nie pamiêtam. Nie wydaje mi siê jednak, ¿eby jako¶ by³ szczególnie pomocny w ogl±daniu bitwy.
Ptack
by³ i w 2000
Sylwia Grela
Uff... A juz mi sie wydawa³o z tym telebimem, ¿e mi siê przewidzia³o.
Ale faktycznie by³, skoro nie tylko ja go widzia³am.

A skoro nie by³o go w tym roku, to widocznie by³y powody. Zapewne finansowe.

Tomaszu A. jesli organizowa³e¶ jak±¶ wiêksz± imprezê kiedy¶ (pomijam grilla w ogródku) to z pewno¶ci± zdajesz sobie sprawê, ¿e finanse odgrywaj± niestety kluczow± rolê. I nawet jakby¶ nie wiem jak fantastyczn± imprezê i wypasion± chcia³ zrobiæ - to bez kasy raczej siê nie da.

Chyba, ¿e mówimy o sk³adkowych ,absolutnie niekomercyjnych imprezach - ale raczej wówczas nie bêdzie na niej 3 000 uczestników (tak jak ju¿ od wielu lat jest na Grunwaldzie).

£atwo jest krytykowaæ imprezê której siê nie organizuje. Ale dobrze by by³o, ¿eby ta krytyka by³a konstruktywna jaka¶ i uwzglêdnia³a rzeczywisto¶æ.
DrzewiaK
Tomaszu A.

Owszem, Twoje pomysly co do muzeum i tygodnia sredniowiecznego sa szczytne, ale pamietaj o tym, ze nie od razu Krakow zbudowano. Ja sadze, ze do tygodniowej imprezy z czasem moze dojsc, zwlaszcza, ze i tak tydzien przed bitwa polowa obozowisk juz tam jest i imprezuje. Generalnie cala sprawa idzie powoli ku lepszemu. Jesli porownalbys to co bylo w tym roku z tym co bylo na poczatku, z jakoscia obozowisk, iloscia ludzi i historycznoscia sprzetow, to tez bys do takiego wniosku doszedl. Innymi slowy powoli.

A jesli chodzi o muzeum takie jak w Leeds, to niestety oprocz wystawienia budynku, trzeba jeszcze miec co tam wstawic. Niestety najlepsze nasze eksponaty z tego i innych okresow sa do obejrzenia w Moskwie, Sztokholmie, lub Berlinie. Poza tym wez pod uwage, ze tacy anglicy bawia sie w tzw rekonstrukcje historyczna od lat szescdziesiatych. My robimy to od lat dziewiecdziesiatych a tak na powaznie to dopiero od paru lat. I to nie jest znowu kwestia prowincjonalnosci, tylko tergo, ze do niedawna mielismy inne rzeczy o ktore nalezalo walczyc. I tak doganiamy zachod w zastraszajacym tepie.

A moje uwagi o ilosci bitew, w ktorych brales udzial nie byly przytykiem osobistym, tylko reakcja na to, ze najwiecej krytykantow jest wsrod tych, co maja najmniejsze doswiadczenie.
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
Przepraszam... organizatorzy maj± wybudowaæ hotel? To by³ taki dowcip, prawda?
AdamS
CYTAT(Nurglitch)
Przepraszam... organizatorzy maj± wybudowaæ hotel? To by³ taki dowcip, prawda?

no cos ty to szczera prawda i do tego jeszcze jakis zamek dmuchany zeby byl klimacik smile.gif bigsmile2.gif
Micha³ Wojtysiak
Witam wróci³em z urlopu (po Grunwaldzie trzeba by³o odpocz±æ bigsmile2.gif ), przeczyta³em wszystkie posty co mnie mocno zmêczy³o bo w tym roku chyba by³o najwiêcej napisane o Grunwie w ca³ej historii przewspania³ego tego Forum no i co ....
A no nic wiêcej nie napiszê, nie do³±czê siê do ¿adnych dyskusji na ¶liskie tematy. Wiêkszo¶æ z nich jest moim zdaniem do za³atwienia tylko na drodze prywatnej i tam mo¿na o nich mówiæ. A ten jeden nabardziej dra¿liwy - ech wypowiedzieli siê organizatorzy i im trzeba oddaæ ostatni g³os w sprawie. Dodam tylko, ¿e w sprawie ca³ej imprezy zostanie przygotowany krótki raport Miecznika wraz z wnioskami na rok przysz³y przes³any Organizatorom. A jak bêdzie wygl±da³ Grunwald 2006 ? - To sami zobaczymy wiêkszo¶æ zale¿y tylko od nas.
Podsumujê tylko kruciutko - nikomu nic siê nie sta³o, na polu bitwy nie szala³ ambulans, s³u¿by medyczne poza problemami z kondycj± rycerzy nie musia³y reagowaæ wiêc by³o ZNAKOMICIE blinkie.gif
I tyle, jest wiele rzeczy do poprawienia i to zostanie zrobione, ale jedno jest pewne ten Grunwald by³ wspania³y i taki pozostanie w mojej pamiêci (szczególnie, ¿e moja Pani po raz pierwszy mia³a na sobie strój historyczny i nie kaprysi³a ,¿e za ma³y namiot a towarzystwo be i fu ). By³o na prawdê wspaniale za co dziêkujê wszystkim organizatorom na czele ¿ Krzy¶kiem i Jackiem.
Bardzo dziêkujê tak¿e wszystkim moim Dzwoni±cym Niebieskim Ptakom Sprawiedliwo¶ci - Justyciariuszom za to, ¿e podczas urlopu musieli znosiæ trudy dzwonienia, sprawdzania i pilnowania. Uwa¿am, ¿e jako Justyciariusze spisali¶cie siê znakomicie (poza nielicznymi wyj±tkami, co do których konsekwencje zostan± wyci±gniête). W sumie to po pi±tku i sobocie dzwoni³o mi jeszcze w uszach do wtorku bigsmile2.gif My¶lê, ¿e to historii przejdzie lustracja sprzêtu naszych przyjació³ z Bia³orusi dokonywania z latarenkami o godzinie 22.30 do 24.00 (to by³ istny hardcor) ale i tak ich sprawdzili¶my (tylko co z tego anger.gif ) . I tak nabardziej niesamowicie wygl±da³ Kuba z fioletow± latareczk± przyczepion± do czo³a co bardziej kojarzy³o siê z Terminatorem ni¿ z Grunwaldem. A cieszê siê, ¿e dzwoneczki siê Wam wszystkim spodoba³y bo Krzysztof zauwazy³ ¿e z niektórych szarf nawet i po 6 zginê³o (nic to). W przysz³ym roku tak¿e bêdziemy dzwoniæ
Dziêkujê tak¿e ca³emu Podolu za wspania³± zabawê i bardzo mi³± atmosferê w chor±gwi. Dziêkujê tak¿e Be³chatowowi i £êczycy za bomba atmosferê w naszym podobozie. W tym miejscu jednak najwiêksze podziêkowania kierujê do Emilki za to, ¿e mnie ¿ywi³a a w chwilach amnezji przypomina³a o posi³ku, który CZEKA. Dziêkujê takze Zbychowi za du¿e ilo¶ci w³a¶ciwych p³ynów, których mog³em skosztowaæ.
A co do p³ynów to i tak najbardziej dziêkujê Chor±gwi Nadreñskiej i ¦w Jerzego za ufundowanie dla Miecznika dwóch ca³kiem pe³nych wiader piwa (na szczê¶cie nie by³em ju¿ wtedy na s³u¿bie). Skutki wiader minê³y dopiero w poniedzia³ek a to gdzie by³em w Niedzielê w godzinach rannych to tylko chyba Pan Bóg wie (co prawda moja Pani nie zauwa¿y³a nieobecno¶ci ¶pi±c sobie s³odko - hehe). Dziêkujê tak¿e wspania³ej tajemniczej Bia³og³owie za taniec z dzwonkami, które zosta³y porwane i wogóle za wszystko.
A tak wogóle to i tak wszystko trzeba zatêpiæ yes.gif
I z tym pozytywnym nastawieniem koñczê

Mam nadziejê ¿e za rok bêdzie jeszcze lepiej

Pozdrawiam
siostrzyczka
Nivelis, witam serdecznie i stwierdzam, ¿e w moje rêce siê twój no¿yk dosta³. proszê o kontakt
Blondi
Witam,

dopiero teraz mam dostêp do sieci, wiêc z lekkim opó¼nieniem siê wypowiem:

Kto¶ pyta³ w tym temacie o muzykê z warsztatów tañca - namiary na ni± poda³em w odpowiednim temacie.

Po drugie - w okolicy warsztatów (obok zlewów i koni) znale¼li¶my pier¶cionek (zdjêcie - niestety niewyra¼ne - w za³±czniku). Je¿eli kto¶ odczuwa jego brak - niech da znaæ na mejla lub PW, dogadamy siê jak zgubê przekazaæ.

A na koniec - tradycyjne podziêkowania dla wszystkich, z którymi mia³em okazjê tañczyæ, rozmawiaæ, staæ na warcie i piæ w ci±gu tego niezwykle sympatycznego tygodnia. smile.gif Specjalne podziêkowania dla Macka Reihla, dowódcê Chor±gwi ¶w. Jerzego, który nas przygarn±³ do swego obozu, oraz P³azika za cudowne choreografie taneczne wieczorami przy ognisku. szczerba.gif

Pozdrawiam,
Blondi
Gandalf
Kilka fotek z FireShow, Choragwi Wielkiego Misia, turnieju lucznikow i lucznikow Fargo mozna znalezc na stronie:
http://kkr.nsc.pl/galeria
Agata Witkowska
Witam serdecznie
piszê tego posta po tak d³ugim czasie, albowiem prosto z Grunwaldu pojecha³am na prawie tydzieñ w Bieszczady smile.gif smile.gif Na pocz±tku chce podziêkowaæ wszystkim, dzieki którym mogli¶my siê bawiæ, organizatorom, i naszym przyjacio³om z innych grup.
Chcê te¿ przekazaæ parê moich subiektywnych (a mam nadziejê ¿e i konstruktywnych) uwag. Zacznê od tego, ¿e owszem - mozna zaobserwowaæ wyra¼ny wzrost poziomu historyczno¶ci sprzêtów, namiotów etc. I to oczywiscie jest bardzo pozytywne, i nalezy sie z tego cieszyæ. Ale - moi drodzy - nie spoczywajmy na laurach, bo nie czas na to. Jest jeszcze wiele do zrobienia. Przede wszystkim w zakresie ogólnego stanu uzbrojenia. Nie chodzi mi o to, ¿e gros uczestników ma sprzêt znacznie pó¼niejszy, nie oszukujmy siê, gdyby odtworzyæ prawdziwy wygl±d rycerstwa z dnia 15 VII 1410, to nie by³oby takiej malowniczo¶ci, b³ysku polerowanych blach, publika by siê zawiod³a i wogóle icon_sad.gif . Chodzi mi przede wszystkim o to, ze do bitwy wychodz± ludzie w blachach i pancerzach pogiêtych i dos³ownie rudych od rdzy - sama widzia³am! Dlaczego podczas weryfikacji sprzêtu nie zwraca siê na to uwagi?? Jak to wygl±da?? Pad³y wcze¶niej s³owa o szacunku dla przesz³o¶ci,dla tego miejsca - a o czym ¶wiadczy niechlujni wygl±d - chyba o czym¶ odwrotnym.Weryfikacja odbywa siê w pi±tek, do soboty blachy siê zd±¿y wyczy¶ciæ, wystarczy trochê chêci i jaki¶ sprzêt temu s³u¿±cy. Ju¿ nawet nie denerwuje mnie tak bardzo widok kogo¶, u kogo poszczególne elementy wyposa¿enia s± z innej bajki - pó¼nogotyckie naramienniki plus psi pysk na ten przyk³ad , bo ch³opaczek kiedy¶ sobie doczyta i sam stwierdzi ¿e to nie gra. Ale niechlujstwo w wygl±dzie - wo³a o pomstê do nieba nadzur.gif
Druga sprawa - je¶li ju¿ jeste¶my przy estetyce - bardzo siê cieszê ¿e p. Szymañski pozby³ siê swego stroju a'la operetka z lat ubieg³ych. W tym roku wygl±da³ lepiej, chociaz mam watpliwosci czy ta g±ska jest na miejscu - bior±c pod uwagê to, ¿e jeste¶my w 1410 roku. Bardzo mi brakuje te¿ jednej rzeczy - otó¿ obecno¶æ króla na polu walki, i w czasie przemarszu, by³a sygnalizowana poprzedzaj±cym go proporcem. O ile pamiêtam by³a to miniaturka chor±gwi krakowskiej, z or³em. W czasie bitwy zosta³ on zwiniêty - chyba te¿ tylko na jaki¶ czas - kiedy Krzy¿acy zanadto zbli¿yli siê do Jagie³³y.
Inna sprawa - wszelkie niezbêdne wydatki, w rodzaju 10 z³. na ubezpieczenie, powinny byæ sygnalizowane wcze¶niej, przede wszystkim tu - na FREHA. To nie jest mo¿e wielka kwota, ale wiele osób by³o zaskoczonych.
A teraz z innej beczki - uwa¿am ¿e obóz konny powinno siê przenie¶æ gdzie¶ dalej. Konie s± zwierzetami p³ochliwymi, wolê sobie nie wyobra¿aæ, jak te¿ mog³y siê one czuæ po¶ród setek obcych ludzi, ha³asu etc. W ka¿dym razie robi³y wrazenie zdenerwowanych, a ja sama - oczekuj±c na prysznic - by³am ¶wiadkiem tego, jak jeden z nich zaatakowa³ zêbami maskê zaparkowanego obok samochodu. Nim wspó³kolejkowicze go odci±gneli, ten zd±¿y³ j± trochê porysowaæ. Moim zdaniem uczyni³ to z nerwów.
No i na koniec - piwko dla uczestników inscenizacji by³o naprawdê mi³ym gestem. Tak w ogóle to by³o super. Jestem szczê¶liwa ze mog³am tam byæ. Pozdrawiam!!
icon_wink.gif
Smok Migu¶
Fotki, niestety wciaz nie moje angsad.gif
Ale na pierwszej tylem w justycarskim wapenroku, to wlasnie ja :D

http://ww2.tvp.pl/2023,20050717225953.strona

a tu filmik

http://ww2.tvp.pl/video/2005/07/16/43693/film.asf
Jarek Przyby³o
CYTAT
nie oszukujmy siê, gdyby odtworzyæ prawdziwy wygl±d rycerstwa z dnia 15 VII 1410, to nie by³oby takiej malowniczo¶ci, b³ysku polerowanych blach,
Pozwolê siê nie zgodziæ, to by³y w³a¶nie ostatnie podrygi malowniczego kolorowego rycerstwa z tekstyliami na zbrojach (vide Chor±giew Wallenroda-Wasenroda)
CYTAT
Weryfikacja odbywa siê w pi±tek, do soboty blachy siê zd±¿y wyczy¶ciæ, wystarczy trochê chêci i jaki¶ sprzêt temu s³u¿±cy
Nie, weryfikacja odbywa³a siê w sobotê godzinê przed bitw±. Ale nie o to chodzi, je¶li kto¶ nie dba o blachy (bo to jakis tani szmelc i mu nie zale¿y) to choæby mia³ i trzy dni to i tak ich nie odczy¶ci, bo nie. To ¶wiadczy o lekcewa¿±cym podej¶ciu do organizatorów i powinno byæ piêtnowane. Nie ma przymusu jechania na Grunwald.

Pozdrawiam
Tomic
jaka forme piêtnowania proponujesz? gor±ca stal? smo³a+pierze?
szczerze mówi±c zardzewia³a blacha jest bardziej historyczna ni¿ sprzêty z ró¿nych innych dziwnych epok, chyba lepiejzwracaæ uwage na historyczno¶æ ni¿ na to czy kto¶ ma ¶lady rdzy na pancerzu

ps no chyba ze stal wygl±da jagby leza³ 10 lat w wodzie icon_wink.gif
AdamS
co do mroku rdzy : IMHO po paru dniach marszu zbroja raczej predzej by zardzewiala niz "sie unowoczesnila" albo "uwsteacznila" bigsmile2.gif
Spadi
A to ci psikus devil.gif nie ma jak lutnac goscia w plecy jak nie widza:)

pozdrawiam,

Spadi

P.S. Ciekawe moze jeszcze znajde jakies weso³e kwiatki:)
Tomic
to ostatnia scena ¶mierci Wielkiego Mistrza i Krakowska sie na nas wy¿ywa³a bigsmile2.gif szczerba.gif
raczej w delikatny sposób
AdamS
Spadi nie przesadzaj smile.gif
bylem bardzo blisko i wszystko widzialem ... to czesc inscenizacji i nie bylo jakis strasznych chamowek smile.gif
Spadi
Ej, ja nikogo nie oskarazam, zamiscilem jako ciekawostke, ze ot taki psikus devil.gif
Jarek Przyby³o
CYTAT
jaka forme piêtnowania proponujesz? gor±ca stal? smo³a+pierze?

O'k a co mia³em napisaæ: ukaraæ ? Po prostu podziêkowaæ za wspó³pracê i nie wpu¶ciæ do bitwy. Panowie bez jaj, chyba zauwa¿acie ró¿nicê miêdzy zardzewieniem bo dzieñ wcze¶niej by³a rosa a totalnym "zagnojeniem" sprzêtu. Zreszt± s± sposoby na zabezpieczenie blachy przed korozj±, w tym równie¿ historyczne (by³a ju¿ dyskusja na forum).
CYTAT
IMHO po paru dniach marszu zbroja raczej predzej by zardzewiala niz "sie unowoczesnila" albo "uwsteacznila"  
Adams a od czego jest s³u¿ba ? Jad± non stop na szmatach bigsmile2.gif
Zreszt± ka¿d± rzecz mo¿na zakwestionowaæ i napisaæ po ch...j to robiæ jak mo¿na nie robiæ, i to dotyczy nawet rzeczy wymagaj±cych minimalnego wysi³ku ot choæby walniêcie papiera obok namiotu a nie do oddalonego o 5 m kosza.

Pozdrawiam
Agata Witkowska
CYTAT(Jarek Przyby³o)
CYTAT
nie oszukujmy siê, gdyby odtworzyæ prawdziwy wygl±d rycerstwa z dnia 15 VII 1410, to nie by³oby takiej malowniczo¶ci, b³ysku polerowanych blach,
Pozwolê siê nie zgodziæ, to by³y w³a¶nie ostatnie podrygi malowniczego kolorowego rycerstwa z tekstyliami na zbrojach (vide Chor±giew Wallenroda-Wasenroda)

Chodzi³o mi o to, ze w ogólnej swiadomo¶ci rycerz to kto¶ zakuty w blachy od stóp do g³ów, co raczej nie by³o mozliwe w okresie grunwaldzkim, przynajmniej na szersz± skalê.Przepraszam za ten oftopik
AdamS
Jarku : no problemo ja myslalem wlasnie o takim lekkim przyrdzewieniu a nie o brazie po calosci smile.gif
Zdzislaw Duda
Pytanie do wszystkich !
Czy ma ktos z Was kontakt z tymi dwiema ekipami filmowymi ktore goscily pod Grunwaldem w obozach Gonczej i Glownym ? Jedni chyba z niemieckiej TV a drudzy z Lodzkiej szkoly filmowej. Obiecali wyslac link do materialow jakie nagrali a tymczasem do dzic do mnie nic nie dotarlo. Moze ktos z frechowiczow wie cos na ten temat wiecej ?
Pozdrawiam
Zdzislaw Duda
AdamS
filmowcy czesto tak maja : obiecuja a potem guzik dostajesz ..... icon_sad.gif
Reyki
Z tego co wiem to ludzie z £odzi robia monta¿ w tej chwili.
Rafa³ Pr±dzyñski
Odpowiednie polerowanie zbroi - i to wcale nie takie na lustro - powoduje ze nie chwyta ona ka¿dej lada rosy czy deszczu a raczej przyjemnie patynuje z lekka - tak jakby szarzeje - mowa tu o orgina³ach i mozna to zrobiæ z w³asnym sprzetem. ALE UWAGA - sa osoby, które ze wzglêdu na sk³ad potu i jego odczyn zostawia krawo brunatne ¶³ady na ka¿dym kawa³ku stali czy ¿elaza. Jesli nosz± to ¿elaziwo - to po kilku dniach wyglada ono jak gnój - i nic siê na to nie poradzi.
Nie jestem pewien czy za niektórymi s³ownikami uzbrojenia mozemy uznac i¿ 1410 to koniec zbroi krytej i fata³aszków - w 1415 po Azinquory jako¶ nie by³a to regu³a i bywa³y od niej wyj±tki powa¿ne jeszcze w latach 1429-30 (choæ Henryk V mia³ juz lustra bez szmat to jego Lordowie a jak¿e nie koniecznie). Tym bardziej nie pasuje mi to jako regu³a w pospolitym ruszeniu rycerstwa Korony Polskiej, czy tam Prus.
brat Bule
Doda³bym jeszcze to ¿e "armie" niesk³ada³y sie tylko z rycerstwa i niekazdy rycerz mia³ pe³ny rynsztunek prosto z pod ig³y

Notabene czo³em Hegemonie.. fajnie Ciê widzieæ
wtyczka
...Wielkie i spoznione podziekowania dla Rity za dokarmianie niewsfornych bum.gif najemnikow przez caly grunwald i podczas biesiady , ufff uspokoilas mnie slowami ze nas niezdradzisz, z sil bysmy bieni opadli bez twoich mniam mniam kluseczek z kapusta, podplomykow, kaszy z twarogiem i ze skwarkami , zup mniam mniam i wieele wiele dan o czym wie i zna smak jedynie WKPL icon_mrgreen.gif ...
... Dzieki panu naszemu najwyzszemu za dobra pogode oby trzymal sie z daleka od takich pomyslow pogodowych jak rok temu : zimno i wilgocc wrrrr...
...Co do bitwy - to bylo lepiej niz w zeszlym roku bum.gif dzieki dla Pomezanskiej i von Lichtenstein za wspolny fight bum.gif , aczkolwiek odslonieta twarz pana z berdyszem na polu walki troche mnie przerazila ...
wtyczka
...a wlasnie mam takie , pytanie - przed grunwaldem podjeto decyzje o stworzeniu specjalnego sektora widokowego podczas bitwy dla ludzi w strojach, ludkowie od nas takowegoz nieznalezli , i tu nastepuje pytanie, czy istnial taki sektor i jezeli tak to w ktorym miejscu?? Ja majac ograniczone pole widzenia przez zaslone w chelmie, i bedac skupiony podczas bitwy na innych sprawach bum.gif nie zauwazylem takowego
Shaviel
Mo¿e ten z berdyszem to Berserker:) To samo pytanie, by³ sektor dla ludzi "z epoki"?
Piotr Kriger
Rzadnego sektora dla strojnych nie by³o-skandal!!!!!!!!!! wielki minus dla organizatorów, przyk³ad tego gdzie maj± grupy odtwarzajace okres.
Tunia
CYTAT(Piotr Kriger)
Rzadnego sektora dla strojnych nie by³o-skandal!!!!!!!!!! wielki minus dla organizatorów, przyk³ad tego gdzie  maj± grupy odtwarzajace okres.

okres??
hm
wspó³czujê grupom odtwarzaj±cym okres devil.gif
Smok Migu¶
Tzn. tak, z mojego doswiadczenia wynika, ze jak tylko zrobi sie taki sektor (kiedys wpuszczano ludzi ubranych w stroje miedzy zerdzie), to od razu za nimi wdzieraja sie widzowie-cywile. Problem nie watpliwie jest, ale nie latwo go rozwiazac zarzadzeniem i wyznaczeniem miejsca.
AdamS
trza by bylo identyfikatory sprawdzac ....
Spaszatoros
Kolejna bramka. Kolejny smerf. Kolejna weryfikacja. Ja nie widzê ¿adnego problemu.
Smok Migu¶
Ha ha ha, jako osoba przez wiekszosc bitew bedaca kims na pograniczu justycariusza i uczestnika, musze stwierdzic, ze na dzis, to jedynie otoczenie, miejsca bitwy oraz wydzielonego sektora dla osob w strojach, drutem kolczastym pozwoli na powstrzymanie wlazacych wszedzie i na sile widzow i przedstawicieli mediow. Bylem jako dziennikarz na pokazie lotniczym w Goraszce i marzy mi sie tamtejesze podejscie do problemu. Ludzie odgrodzeni sa porzadnymi, znanymi z ostatnich wystapien Gornikow w W-wie, ogrodzeniami (jakos malo historyczne jednak), co pare metrow stoi ochroniarz albo zandarm. Jako dziennikarz zalapalem sie do grupy ktorej pozwolono wejsc na plyte lotniska, przy najmniejszym oddaleniu sie od grupy podchodzil pan i popedzal towarzystwo. Dyscyplina wojskowa, ale to wymaga tego co napisalem wczesniej, czyli brania na justycariuszy chlopow z jajami a nie ciur obozowych. Mam nadzieje, ze za rok cos sie zmieni (bede do tego czynnie dazyl) i da sie zrobic rozne, respektowane przez wszystkich sektory.
AdamS
Migu¶ jestem z Tob± smile.gif
counting
có¿, mam nadzieje ¿e Migusiowi siê uda
sama na tegorocznej bitwie znalaz³am sobie ze znajom± miejsce, gdzie siedzieli ludzie ³adnie przez jakiego¶ gapia okre¶leni "historyczni" niedaleko strony polskiej walcz±cej, ale po pewnym czasie, zesz³o tam siê du¿o gapiów, zadu¿o i harcereczki wyprosi³y wszystkich, co nieby³o zbyt mi³e, wiêc z bitwy zrezygnowa³am i wróci³am do obozu z pocz±tkowym stadium udaru s³onecznego,

ale dosz³y mnie s³uchy ¿e lasek jest miejscem przeznaczonym dla ludzi niewalcz±cych, nie bêd±cych markietankami ani justycariuszami [chodzi o uczestników Grunwa]
móg³by mi kto¶ powiedzieæ czy to prawda?
meti
witam
CYTAT(counting)
ale dosz³y mnie s³uchy ¿e lasek jest miejscem przeznaczonym dla ludzi niewalcz±cych, nie bêd±cych  martietankami ani justycariuszami [chodzi o uczestników Grunwa]
móg³by mi kto¶ powiedzieæ czy to prawda?

nie wiem czy jest takim miejscem ale my¶lê ¿e dobrym jest pomys³em by takowym siê sta³o. Oczywi¶cie wymaga³o by to jakiej¶ organizacji a nie ka¿dy sobie, ale pomys³ jest dobry
postrafiam MEti
Jarek Przyby³o
Jest na to rada, sprawiæ sobie blachy i wzi±æ udzia³ w inscenizacji. Wej¶cie na pole bitewne pewne bigsmile2.gif

Pozdrawiam
Kazimierz
CYTAT(Jarek Przyby³o)
Jest na to rada, sprawiæ sobie blachy i wzi±æ udzia³ w inscenizacji. Wej¶cie na pole bitewne pewne  :grin:

Jasne, ¿aden problem. Oczywi¶cie po d warunkiem, ¿e spe³ni siê wymogi niezale¿ne od samego "chc±cego", tzn. cenzus wieku i p³ci. Bo niepe³noletni oraz kobiety nie s± do walki dopuszczani. Niepe³noletni w ogóle nie maj± prawa wstêpu na pole bitwy, a kobiety tylko i wy³±cznie jako markietanki lub ³uczniczki a poda¿ miejsc w tych dwóch "formacjach" jest znacznie ni¿sza od popytu.

Wydzielenie sektora dla uczestników imprezy grunwaldzkiej, ale nie bed±cych uczestnikami inscenizacji by³oby SYMPATYCZNYM gestem. Szkoda mi by³o wszystkich tych, którzy jechali setki kilometrów na imprezê, przez kilka dni uczestniczyli w niej obozuj±c, a w trakcie inscenizacji potraktowano ich jak zwyk³ych turystów (pozdrowienia dla SYMPATYCZNYCH harcerzy, którzy na naszych ty³ach, przy ogrodzeniu "odtwarzali" dialogi z filmów Pasikowskiego!)
counting
CYTAT(Jarek Przyby³o)
Jest na to rada, sprawiæ sobie blachy i wzi±æ udzia³ w inscenizacji. Wej¶cie na pole bitewne pewne  :grin:  

Pozdrawiam

przykro mi, ale to nie ta p³eæ
z reszt± s± silne ograniczenia przy których bêde musia³a czekaæ 3 lata na bycie markietank±, co teoretycznie oznacza i¿ przez trzy najbli¿sze inscenizacje mogê sobie ogl±danie bitwy podarowaæ? bezsens

có¿, wydaje mi siê ¿e sam lasek i tak by³by zama³y, pozatym móg³by byæ te¿ niebezpieczny, [bo w lasach bywaj± dzikie zwierzêta które mog± zrobiæ ludziom krzywdê icon_mrgreen.gif nie no dobra chodzi o tak jakby blisko¶æ walcz±cych, same walki ogl±da siê z daleka ale z drugiej strony ludzie siê w to bawi±cy potrafi± byæ ostro¿ni, lata praktyk wiêc powód taki sobie] i b±d¼ co b±d¼ z za nawet kilku drzew widoczno¶æ siê zmniejsza, co wiêc oprocz lasku mo¿na by wymy¶leæ? mo¿e takie wydzielone pole, jak droga dla karetki, ale za t± drog±, tzn kolejny ogrodzony pas gdzie siedzieli by ludzie "historyczni" nie zas³aniaj±c gapiom stoj±cym z ty³u,
ale swoj± drog±, czasami po takich manewrach próbnych cz³owiekowi mog³oby sie odechcieæ i¶æ na bitwe:)

a co do w¶cibsko¶ci cywili to raczej nie jest problem, bo jak siê im powie ¿e maj± sobie i¶æ to us³uchaj± cie bez wzglêdu na to czy jeste¶ kim¶ upowa¿nionym do takiego "wyganiania", sam strój czasami robi swoje
Tomko Konopczyc
Rzeczywi¶cie sporym problemem by³o w tym roku przedarcie siê ludzi z bractw nie bior±cych udzia³u w inscenizacji do jakiego¶ miejsca, z którego mogliby obserwowaæ bitwê. Jest to istotna kwestia do rozwa¿enia przez organizatorów na przysz³o¶æ. Nie wiem, czy konieczne jest tworzenie specjaslnych sektorów, harcerze to napewno nie jest rozwi±zanie patrz±c na to co robili w tym roku. Wydaje mi siê, ¿e to jednak zadanie dla justycjariatu, który powinien przyj±æ w swoje szeregi ( zgadzam siê z Migusiem ) wiêcej ch³opów z jajami, którzy potrafiliby stanowczo radziæ sobie ze szczególnie "zaanga¿owanymi" turystami. Bior±c pod uwagê fakt, ¿e bitwa staje siê jeednak ³agodna i jest w tej chwili ju¿ ustabilizowan± inscenizacj± raczej nic nie grozi³oby ludziom z bractw, gdyby pod nadzorem jakiej¶ grupy justycjariuszy mogli przebywaæ w pasie pomiêdzy barierkami ogradzaj±cymi pole bitwy w wyznaczonej przez organizatorów czê¶ci.
Rita
Có¿, gapie na drzewach byliby fajn± ciekawostk± historyczn±, ale bezpieczne to nie jest. I miejsca ma³o. Ja wysz³am w tym roku na pole, w przysz³ym te¿ idê, ale przyznam, ¿e z bitwy nic nie widzia³am, zajêta ³adowaniem broni i maszerowaniem ;) Sektor dal ludzi z obozu uwa¿am za konieczno¶æ. I solidne ogrodzenie pomiêdzy polem a publik±. Za niedopuszczalne uwa¿am wbieganie widzów tuz po inscenizacji na teren bitwy. S± tam ³adunki, których nie odpalono, i pe³no zmêczonych i uzbrojonych ludzi, którzy nie maja ochoty na wal±ce na nich t³umy turystów. Jak chc± sobie pstrykaæ zdjêcia z rycerstwem, to nie na polu u licha... Jest tyle innych okazji. I justycjariusze. Naprawdê trzeba mieæ jaja i ¿elazne nerwy do tej fuchy... Pozdrawiam gor±co smile.gif
meti
witam
apropo justycjonariuszy. czasem nie potrzebne s± nawet jaja z tytanu tylko potrzebny jest powa¿ny wygl±d. W tamtym roku od nas jako justysie wysz³o trzech doros³ych facetów w okolicach 40. Z tego co opowiadali to gdy czasem jaki¶ natrêciuch stara³ siê wej¶æ przy innych (m³odszych) justycionariuszach to wystarczy³o ¿e który¶ z nich siê pokaza³ i natrêciuch stawa³ siê pokorny jak baranek smile.gif dlatego my¶lê ¿e nale¿a³o by zmieniæ wymagania i sposób werbunku na justycionariusza.
propozycje mam nastêpuj±ce:
1. podzia³ na justycionariuszy polowych(ci którzy pilnuj± walk) i granicznych(ci którzy pilnuj± by nikt nie wchodzi³ na pole. polowymi stawali by siê ludzie którzy maj± sporo wspólnego z walkami by wiedzieli czego nie wolno stosowaæ itp. cz³owiek taki nie musi zaspecjalnie powa¿nie wygl±daæ. justycionariuszami granicznymi stali by siê ludzie którzy maj± w³a¶nie powa¿ny wygl±d ch³opy jak dêby itp.
2.tak pomy¶la³em sobie... kiedy¶ by³ plan na stworzenie sta³ej justyci, a mo¿e by tak certyfikat justycionariusza smile.gif trzeba by zrobiæ jakie¶ kursy na których by³y by one wydawane. my¶lê ¿e pomys³ do przeanalizowania.
3.chcia³bym jeszcze wyraziæ zarzenowanie ludzi z mojego bractwa którzy chcieli w tym roku jako justycionariusze. Nie wyszli gdy dowiedzieli siê ¿e maj± p³aciæ 10 z³ za ubezpieczenie, bo stwierdzili ¿e jak maj± p³aciæ za ciê¿k± pracê jak± jest praca justycionariusza to wol± poogl±daæ bitwe z widowni. wywodzi siê z t±d wniosek ¿e wszelkie op³aty zwi±zane z justycj± powinny byæ pokrywane przez organizatorów bo wkoñcu dla nic jest to ciê¿ka praca bez jakiej¶ wiêkszej rozrywki

postrafiam MEti
Piotr Krochmal
CYTAT(Tunia)
CYTAT(Piotr Kriger)
Rzadnego sektora dla strojnych nie by³o-skandal!!!!!!!!!! wielki minus dla organizatorów, przyk³ad tego gdzie  maj± grupy odtwarzajace okres.

okres??
hm
wspó³czujê grupom odtwarzaj±cym okres devil.gif

Przy³±czam siê i równie¿ g³êboko wspó³czuje... dodatkowo zauwa¿y³em ¿e czê¶æ osób odtwarza PMS... devil.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
Justycja nie mo¿e miec uprawnien do kontrolowania publiczno¶ci, a ni nawet w zasadzie fotooperatorów - je¶li mia³a by mieæ prawo, to musia³a by byæ oficjaln± firma ochroniarsk± tej podnios³ej inscenizacji.

Je¿eli tak - to ja sie nie pisze do Justycji.

Justycja winna dbaæ o przestrzganie wewnêtrznych zasad BHP wobec ludzi, którzy jako uczestnicy oficjalni - niejako automatycznie wyrazaj± zgode na dzia³ania justycji.

Po za tym kregiem justycja nia ma ¿adnej - ale to ¿adnej jurysdykcji.

ALE nie jestem prawnikiem i moge siê srodze myliæ w tej ocenie - powinni koledzy prawnicy to rozebraæ bez wódki.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.