Ech, po kolei:
1) Jak ju¿ pisa³em, mo¿e nale¿y wystosowaæ list otwarty do gminy, by pouczyæ j±, jak powinna zarabiaæ na swojej imprezie? Ogólnie ¿yczê powodzenia. W tym roku okaza³o siê, ¿e nawet drewna nie mo¿emy przechowaæ na miejscu, choæ tak by³o umówione. A mówi±, ¿e mordowanie kury, która znosi z³ote jajka to g³upota.
2) Krytykowa³e¶ brak szar¿ i statyczno¶æ walk. Tak jest, bo dowódcy wykonuj± rozkazy zgodnie ze scenariuszem i ogólnymi wytycznymi organizatora. A te wytyczne, czyli zasada ograniczonego zaufania do przeciwnika, by³y reakcj± na postêpuj±c± brutalizacjê walk, powoduj±c± eskalacjê ilo¶ci i powa¿no¶ci wypadków. Odk±d wprowadzono te wytyczne mamy za sob± dwa Grunwaldy bez istotnych wypadków, ale i wielu ludzi ma niesmak, ¿e siê g³aszczemy, zamiast biæ.
3) Ok. Rozumiem ¿e by³e¶ przy tym. Powiedz mi tylko, skoro Krzysztofowi od lat siê zarzuca, ¿e wpu¶ci wszystko, byle by tylko by³o jak najwiêcej osób na bitwie, to czemu akurat was wykluczy³? Zmowa ¯ydów i Chodowców Reniferów i Cyklistów? Powiedz mi, jak ci siê wydaje, czemu pan Górecki postanowi³ was wykluczyæ?
4) Hehe. to siê nazywa wykrêcanie kota ogonem. Dla mnie odtwórstwo koñczy siê tam, gdzie zaczyna siê zdrowie. Wiêc nie u¿ywamy historycznej, lekkozbrojnej piechoty, nie zadajemy sztychów, za¿ywamy leki, ¶pimy w Igloo je¶li jeste¶my krytycznymi alergikami (znam jeden taki przypadek). To, ¿e to Igloo mo¿na rozbiæ pod os³on± naturalnej pa³atki, aby by³o
ca³kowicie niwidoczne z zewn±trz to jest inna rzecz.
Czego nie odtwarzamy? Braku higieny, chorób, i wzajemnej wrogo¶ci obu obozów. Nic nie poradzê, ¿e s± ludzie, którzy nie chc± tego zrozumieæ. A btw. je¶li chcemy mówiæ o odtwarzaniu historycznych animozji, to nie wydaje ci siê dziwna konsolidacja chor±gwi polskich i krzy¿ackich przeciw po³owie Mazowsza?
5) Co konkretnie? co siê sta³o? S³u¿ê:
w 2003 roku w chor±gwi Nadreñskiej niejaki Je¿ ze Szczecina mia³ przebit± powiekê. S³ownie, na wylot. tu¿ przy nosie. Ciê¿ko to zrobiæ ciêciem, prawda? Jedziemy dalej. Tomek Zió³kowski mia³ wybity z±b. U¿ywa³ "psiego pyska". Kto¶ podbi³ mu zas³onê i grzmotn±³ g³owic± w zêby. Wiem te¿ o innym rozciêciu ³uku brwiowego, ale tu ju¿ personaliów nie znam. Ogólnie ch³opcy byli mocno zdziwieni brutalno¶ci± przeciwnika. Tym przeciwnikiem by³, a jak¿e, "pancerny walec" z Excaliburem na czele. Zapyta³em kiedy¶ Artura, czy jest dumny z tego, ¿e wpieprzyli Nadreñskiej. Owszem, by³, uwa¿a³, ¿e im siê nale¿a³o.
6) Przy oddawaniu identyfikatorów pad³o - nie jeste¶my byd³o, nie damy siê znaczyæ. Po czym rzucenie organizatorowi identyfikatorów. ¬le was potraktowano w 2004 roku? A mo¿esz to rozwin±æ? ¯e wyl±dowali¶cie przeciw grupce 20 osób? To by³ skutek protestu Olsztyna, który wycofa³ siê z bitwy podczas wchodzenia na pole. Wiêc nie da³o siê ju¿ zbyt wiele zrobiæ. Pretensje kierowaæ do tych, któzy siê wycofali.
Zaznaczam, ¿e gdybym to przeprowadza³ przegl±d waszej chor±gwi do bitwy, to poszliby¶cie jako równi na równych. Zdjêcia mówi± same za siebie, a ¿e u¿ywali¶cie czerwonych otoków, ³atwo rozpoznaæ, kto jest od was.
7) Hubson osobi¶cie powiedzia³ mi, ¿e pad³y grube s³owa przed piê¶ciami. Ale fakt, skoro sobie to wyja¶nili¶cie, to zamknijmy sprawê.