Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Lipiec] Bitwa pod Grunwaldem -> 15-17.07
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
AdamS
pojechalby do szpitala na pircing sutkow itp bigsmile2.gif
Cedric
Witam kolejna dawka informacji od organizatora, dosc wazna:

25.06.2005 Definitywnie zamykamy listê grup oraz osób zaproszonych na Grunwald 2005, w przypadku braku obecno¶ci na li¶cie prosimy odwo³ywaæ siê za po¶rednictwem dowódców chor±gwi. Grupy, które s± wpisane kolorem czerwonym i do tego czasu nie uzupe³ni± danych zostan± skre¶lone. Listê mo¿ecie sprawdzaæ na stronach:
http://www.grunwald1410.pl i http://www.zamek-gniew.pl/grunwald.html
Osoby i Grupy nie wpisane na listê nie bêd± mog³y mieszkaæ na terenie zarz±dzanym przez organizatorów oraz uczestniczyæ w inscenizacji "Bitwy pod Grunwaldem".
Jakub T. Pr±dzyñski
CYTAT(Fionn)
Teraz te¿ nie by³o by wypadku. TO ¿e facettrafi³ by do szpitala to nie by³by przypadek ani tym bardziej wypadek bum.gif
O ile sie nie mylê nie by³o wówczes Mieczników RR, a facet zosta³ z grubsza zignorowany jako inteligentny inaczej.
Cedric
Kolejna porcja informacji od organizatora

Ze wzglêdu na czas aktualizacji jedyna aktualna lista grup i osób zaproszonych na Grunwald 2005 znajduje siê tylko na stronie www.grunwald1410.pl/
Jutro zostanie definitywnie zamkniêta i tylko szczególne i uzasadnione ingerencje Dowódców Chor±gwi mog± co¶ zmieniæ.
Cedric
Kolejny zastrzyk informacji:

25.06.2005 o godz. 20.45 zamknêli¶my listê grup i osób zaproszonych do udzia³u w Grunwaldzie 2005.
Aktualna i zarazem jedyna lista znajduje siê na stronie: www.grunwald1410.pl
Tylko grupy z listy mog± zamieszkiwaæ teren "obozu historycznego" zarz±dzanego przez organizatorów i uczestniczyæ w inscenizacji.
W szczególnych i uzasadnionych wypadkach, na wniosek Dowódcy Chor±gwi, organizator mo¿e uzupe³niæ wpis.
Cedric
Gar¶æ informacji dotycz±cych warsztatów "P³omieni i ognia" oraz I Festiwal "Flames of the Night"

14-07-2005 czwartek
- rozpoczêcie warsztatów "P³omieni i ognia" (techniki ¿onglerki ogniem). Prowadziæ warsztaty bêd± Artur Lis z Teatru Plastycznego "Makata" z Warszawy oraz Krzysztof Kube³ z grupy ogniowej "D – 6", wspomagani lud¼mi z Teatru Ognia "TLENA" z Pragi. W warsztatach mog± braæ udzia³ osoby wytypowane przez Dowódców Chor±gwi (proszê zg³aszaæ siê do nich w tej sprawie). Ka¿dy z uczestników warsztatów powinien posiadaæ:
Jak siê dowiem to napiszê
Prowadzimy rozmowy dotycz±ce uruchomienia kramu ze specjalistycznym asortymentem do ¿onglerki ogniem. Informacja taka powinna znale¼æ siê na stronie: www.grunwald1410.pl/
w dziale rzemie¶lnicy i handlowcy.

16-07-2005 sobota - ok. godz. 23.00
Po koncertach rozpoczniemy I Festiwal "Flames of the Night". Festiwal skierowany jest do Was, ale je¿eli zg³osz± siê grupy z poza RR i spe³ni± wymogi podane ni¿ej, równie¿ bêd± mog³y wzi±æ udzia³ w festiwalu.
Konkurs – przegl±d, w którym przyznane bêd± skromne nagrody pieniê¿ne. I miejsce 1500,oo z³,. II miejsce 1000,oo z³., III miejsce 500,oo z³.
Do festiwalu mog± przyst±piæ zespo³y trzy i wiêcej osobowe. Oceniany program powinien trwaæ od 13 do 15 min. Fabu³a – dramaturgia powinna nawi±zywaæ do ¶redniowiecza. Stroje z epoki. Muzyka – akompaniament lub podk³ad mechaniczny.
Oceniaæ bêd±:
• Dyrektor Teatru im Stefana Jaracza z Olsztyna Andrzej Fabisiak
• Dyrektor Teatru Plastycznego "Makata" z Warszawy Artur Lis
• Miêdzynarodowy sêdzia i instruktor tañca Jacek Wójcik
A szczególn± uwagê zwracaæ bêd± na:
• Skalê trudno¶ci efektów z ogniem
• Choreografiê ognia
• Warto¶ci artystyczne
• Wra¿enia ogólne
Z programem poza konkursem wyst±pi teatr ognia "TLENA" z Pragi oraz grupa ogniowa z Ostro³êki "D-6" z programem "P³on±cy Zamek".
Do udzia³u w festiwalu zapraszamy grupy z RR, które w tym czasie przebywaæ bêd± na Grunwaldzie. Zg³oszenia proszê nadsy³aæ do 7 lipca na adres papa1@buziaczek.pl. z dopiskiem I Festiwal "Flames of the Night". Po tym terminie ju¿ bezpo¶rednio u mnie, tylko na polach Grunwaldu.

Krzysztof Górecki
tatsu
Czytam i oczom nie wierzê, i¿ tyle atrakcji w tym roku czekaæ na nas bêdzie!
Ju¿ siê doczekaæ nie mogê, by wszystko na w³asne oczy zobaczyæ smile.gif
Thomas
Moze to nie taka atrakcja jak ta wczesniej omowiona ale jednak urozmaicenie podazy. Moze uczestnicy tego tematu jeszcze nie wiedza o istnieniu nastepujacego tematu i zwiazane z nim mozliwosci:

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=4540

Prosze wiec o zagladanie i w razie zainteresowania o rychle zgloszenie sie do mnie poza owym tematem.

z p . - Thomas
Halldis(Naamah)
CYTAT
tyle atrakcji w tym roku czekaæ na nas bêdzie

super nie...
j mialam ambicje na ten pokaz, ale jak przeczytalam o tym sznownym jury, to chyba wole popatrzec... icon_cry.gif
pozdrawiam
Cedric
Przykro mi, ¿e przestraszy³em niektórych z Was "szanownym jury". Nie by³o to w mojej intencji. Jest to impreza dla Was wiêc nie ma siê czego baæ. Tym bardziej, ¿e dwóch z owych Jurorów ma Wam równie¿ pomagaæ w trakcie warsztatów. Kto¶ kiedy¶ powiedzia³, ¿e jak "spadaæ to ...", a uczyæ nale¿y siê od najlepszych. Spróbujcie zatem od³o¿yæ tremê i strach bo noc P³omieni zakoñczy siê po dwóch programach pokazowych. A tak jest nadzieja, ¿e impreza rozwinie siê i obok zmagañ rycerskich, z czasem na Grunwaldzie zaistniej± po³ykacze ognia, kuglarze, ¿onglerzy (oczywi¶cie w historycznym wydaniu)

Pozdrawiam

Krzysztof Górecki
Maciej Reihl
Poza tym w "szanownym jury" znajduje siê przedstawiciel Teatru "Makata" - to normalni ludzie - pij± tak jak my i te¿ maj± sk³onno¶ci do piromanii cool.gif cool.gif cool.gif

Pozdrawiam.
Maciek.
Smok Migu¶
CYTAT(Maciej Reihl)
... - to normalni ludzie - pij± tak jak my...

O przepraszam, "normalni" ludzie nie pija podpalki do grilla, przynajmniej nie w takich ilosciach :D
Sowa
Ja nie pije
to jestem nienormalna ?
prosze przytoczyc mi jakies naukowe udokumentowanie read.gif

Sowa
Smok Migu¶
Hmm, no coz, skoro nie pijesz, to moze pobierasz wilgoc cala powierzchnia ciala? Oo istnienie korzeni Cie nie podejrzewam. No w kazdym razie, normalne to nie jest.
Tomko Konopczyc
No có¿ w Polsce nawet buty pij±. Co do naukowego udokumentowania to mia³em kiedy¶ w rêku ( niestety nie pomnê dok³adnie, bo by³o to trochê lat temu, albo mo¿e w³a¶nie by³em po wypiciu czego¶ ) opracowanie na temat alkoholu i norm jego spo¿ycia itd. I tam podane by³y normy z dopiskiem " nie dotyczy Polaków i Rosjan ". Ostatecznie rekordzist± ¶wiata w ilo¶ci promili jest Polak. Nie wiem jak przek³ada siê to na ilo¶æ wypitej podpa³ki do grila. I nie wiem czy jest to normalne. Hm, nie wiem czy ja sam jestem normalny. W ka¿dym razie w ogóle nie pijê podpa³ki do grila, a alkohol to zgodnie z tradycja narodow±.

Pozdrawiam

P.s. Niedowiarków zapewniam, ¿e s³owa te piszê po wypiciu wy³±cznie wody mineralnej.
Kuba_
Ja piæ lubiê i pijê, ale i tak nie uwa¿am siê za normalnego crazy.gif
AdamS
a ja nie pije bo tam moga byc witaminy bigsmile2.gif
Tomko Konopczyc
" Ostro¿nie tam mog± byæ promile!"- Jerzy Stuhr " Seksmisja".
Reyki
UWAGA!! jest transport autokarowy z £odzi na Grunwald.Cena wywo³awcza to 120 z³otych w obie strony.Mamy 20 miejsc.Zg³oszenia do mnie na priv lub na gg. Ewentualnie mail teslu@wp.pl
Zg³oszenia przyjmuje do niedzieli (3 lipiec)wieczora.
Sowa
CYTAT(Smok Migu¶)
Hmm, no coz, skoro nie pijesz, to moze pobierasz wilgoc cala powierzchnia ciala? Oo istnienie korzeni Cie nie podejrzewam. No w kazdym razie, normalne to nie jest.

Ech, gratuluje ! cool.gif
poczucia humoru na wysokim poziomie icon_rolleyes.gif

Sowa
Ludka
Witam!

W porozumieniu z d-ca Artylerii Polskiej Andrzejem Kubowiczem podjeto decyzje majace na celu stworzenie profesjonalnej jednostki Stalej Artylerii. Kazde dzialo i bateria beda mialy stala i rezerwowa obsluge szkolona przez caly rok. Koniec z lapanka i ludzmi z przypadku co Grunwald. Rekrutacja rozpocznie sie od najblizszej inscenizacji.Miejscem stacjonowania Artylerii Polskiej i jej dowodcy jest Choragiew Mazowiecka Ksiecia Janusza informacje o odprawach obslugi, czyszczeniu bombard, cwiczeniach i manewrach polskiej artylerii dostepne beda u Andrzeja Kubowicza a w przypadku jego nie obecnosci w sztabie Choragwi Mazowieckiej.

Dowodcy bractw z terenu historycznej dzielnicy Wielkopolski zainteresowani udzialem w SGO Wielkopolska Choragwii Mazowieckiej sa zaproszeni poprzez dowodctwo choragwii na spotkanie informacyjne 16 lipca 2005 o godzinie 18, ktore odbedzie sie w sztabie.

Ludmila Krzak Dowodca Bractwa Rycerskiego Excalibur, Dowodca Obozu Choragwii Mazowieckiej

na zlecenie

Andrzeja Kubowicza d-ca Artylerii Polskiej
Artura Koczkowskiego d-ca Choragwii Mazowieckiej
Ludka
Witam Ponownie!

Oczywiscie Dowodca Obozu Choragwi Mazowieckiej jestem tylko z mianowania Dowodcy tejze Choragwii za porzadek i bezpieczenstwo w obozie przed organizotorami odpowiada on a nie ja.

Ludka Excalibur
Tomic
ale pewnie nikt z Was nie rozpala³ ogniska "alkoholem" z imprezy, ale sie jara³o chyba by³o na bazie paliwa lotniczego bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Morrigan
w polnocno-wschodniej czesci kraju paliwo lotnicze to norma ... icon_mrgreen.gif
wiedzmak
Czy mi sie wydaje, czy mamy dwa turnieje bojowe w tym roku?
vroobell
Nie wydaje Ci siê Wied¼maku - mamy 2 turnieje bojowe. Oba na Mazowszu, ekhm.
Simbelmyne
Hej!

S³uchajcie mam pytanie. W tym roku z bractwem jedziemy na Grunwald pierwszy raz i planowali¶my wyjazd 10-go lipca. Ale bardzo czêsto s³yszymy, ¿e to wczesny termin i bêdzie ma³o ludzi, bo zaczn± siê zje¿d¿aæ dopiero 2-3 dni przed sam± bitw±. Prawda to? Pytam, bo jestem wogóle nie zorientowana w temacie... dunno.gif

Pozdrawiam! :-)

Simbelmyne
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Im wcze¶niej tym fajniej. Mniej ludzi ;) Zanim zjad± siê prawdziwe twarde plastiki mo¿na sobie parê dni poobozowaæ w kulturalnym klimaciku. Pozdrawiam
Gwyn
Morrigan
CYTAT
Im wcze¶niej tym fajniej

to prawda zawsze mozna wiecej ludzi poznac i lepszy klimat jest icon_mrgreen.gif
Micha³ Templarem zwany
Simbelmyne ja generalnie staram siê przyje¿dzaæ oko³o tydzieñ przed bitw±. Ma³o ludzi nie jest problemem, bo ³atwiej nawi±zaæ znajomo¶ci i bardziej do¶wiadczeni odtwórcy maja wiecej czasu na podzielenie siê swoimi do¶wiadczeniami i moga naprawdê solidnie pomóc.

Poza tym jest mniej gwarno i morzesz wybraæ obie miejsce na namiot bigsmile2.gif

Pozdrawiam
Pluszowy Mi¶
Callista
tak ja jade juz jutro, bo wlasnie najlepiej jest na poczatku. Mimo iz bitwa i uczta po niej, sa niepowtarzalne, to dni z turystami sa bardzo meczace. A tak rozbijesz sobie namiocik gdzie chcesz, bedziesz mogla sobie poimprezowac wiecej i poznac fajnych ludzi. Z roku na rok coraz wczesniej przyjezdzam na Grunw i nie zaluje.
Pozdrawiam!
Simbelmyne
O, dziêki smile.gif. Tylko w³a¶nie dowiedzia³am siê icon_sad.gif , ¿e bêdzie problem z toaletami i kuchniami dunno.gif . ¯e trzeba to gdzie¶/u kogo¶ zamówiæ?? Z kim mo¿na siê kontaktowaæ w tej kwestii? Kurde, masakra, nie spodziewalam siê czego¶ takiego icon_sad.gif ....
Tomic
a zg³osili¶cie sie jako bractwo do organizatora?? bigsmile2.gif
Simbelmyne
Uff... jak zwykle panikujê... wszystko pod kontrol± bigsmile2.gif , alles gut.
wiedzmak
CYTAT

Hmm, a co na to tzw organizator imprezy?
Maciej Reihl
CYTAT(wiedzmak)
CYTAT

Hmm, a co na to tzw organizator imprezy?

Pewnie nawet nie przyjdzie popatrzec, bo bêdzie zajêty icon_mrgreen.gif

A tak na serio - wszystko legalnie.

Pozdrawiam.
Maciek
Ludka
Witam!

A Mazowsza sa dwa

Ludka Excalibur
vroobell
Nie, Mazowsze jest jedno. To chor±gwie mazowieckie s± dwie. Kwestia semantyki.
AdamS
kto bedzie chetny na bojowke szablowa w piatek ?
Lysy_Gnom
CYTAT(AdamS)
kto bedzie chetny na bojowke szablowa w piatek ?

Ja smile.gif
Pozdrawiam
meti
witam
Czy nie zna kto¶ jakich¶ szc zegó³ów na temat warsztatów czarnoprochowych? co to wogóle jest?
postrafiam MEti
Maciej Reihl
Warsztaty z obs³ugi i BHP broni czarnoprochowej (hakownice, bombardy). Prowadzi Andrzej Kubowicz (dowódca artylerii polskiej, rusznikarz z zawodu).

Pozdrawiam.
Maciek.
Smok Migu¶
A czy bedzie lekcja, ze nie uzywamy do ubijania prochu stalowych stempli? Ostatnio na Ujezdzie uciekalem bardzo szybko, bo ku mojemu zdumieniu, w hakownicach uzywano stalowego (przynajmniej tak wygladal, a uzywajacy potwierdzil, ze jest metalowy) stempla! Chyba, ze byl z innego metalu, chociaz z tego co wiem, to jedynie miedziane przedmioty nie daja iskier.
Slyszalem tez, ze pojawil sie jakis producent sprzedajacy zeliwne rury jako lufy, mam nadzieje, ze bede daleko, gdy cos takiego sie rozerwie.
Cedric
Ostatnia informacja od organizatora

Osoby które bêd± bra³y udzia³ w warsztatach ogniowych, powinny zabraæ ze sob±: kije leszczynowe d³. 2 – 2,1 m, foliê aluminiow± (do pieczenia), materia³y ³atwo nasi±kliwe, miêkki drut, ³añcuchy do krêcenia. Najprawdopodobniej bêdzie czynny kram z asortymentami do pokazów ogniowych.

Poniewa¿ wyje¿d¿amy na pola grunwaldzkie, prosimy kontaktowaæ siê z nami drog± telefoniczn±, a nie internetow±.

Krzysztof Górecki
Maciej Reihl
W zwi±zku z podzia³em grupy chcia³em poinformowac, Chor±giew Ziemi £om¿yñskiej bêd±ca czê¶ci± "Spiritus Temporis" nie bêdzie przyjêta w sk³ad Chor±gwi ¦w. Jerzego na tegorocznym Grunwaldzie. Akceptacjê uzyskuj± jedynie osoby rekomendowane przez dowódcê, z którym siê umawia³em - czyli Indara.
Proszê kogo¶ z ChZ£ o szybki kontakt (tel. 660-441-224)

Maciej Reihl.
Dowódca Chor±gwi ¦w. Jerzego.

P.S. Poszukujê chor±gwi, która przyjmie "Spiritus Temporis" pod swoje skrzyd³a. Nie mam do nich nic osobistego. Po prostu chcê unikn±c nieprzyjemnych sytuacji w chor±gwi.
meti
witam
mam z³± wiadomo¶æ.....
Pogoda na grunwaldzie bêdzie taka jak w tamtym roku czyli przez ca³y tydzieñ ch³odno a w dzieñ bitwy upa³ anger.gif anger.gif anger.gif
http://pogoda.onet.pl/0,558,miasto.html
postrafiam MEti
Szypu³
Nie wiem jak prognoza pogody ale ja wlasnie siedze w Olsztynie 50 km od Grunwaldu, panuje tu prawdziwy upal, wydaje mi sie ze jak jutro pojade na pola grunwaldzkie to bede chodzil w opuszczonych nogawicach kapeluszu i gatkach, jest diabelnie goraco
Gregor
CYTAT(meti)
witam
mam z³± wiadomo¶æ.....
Pogoda na grunwaldzie bêdzie taka jak w tamtym roku czyli przez ca³y tydzieñ ch³odno a w dzieñ bitwy upa³ anger.gif anger.gif anger.gif
http://pogoda.onet.pl/0,558,miasto.html
postrafiam MEti

Hmm

Sroda - 34 stopnie
Czwartek- 33 stopnie
Piatek - 30 stopni
Sobota - 31 stopni

Na caly chlodny tydzien mi to nie wyglada... co nie zmienia faktu ze moglo byc tak conajmniej o 10 stopni chlodniej ... jedyna nadzieja to w tym zachmurzeniu, ktore zapowiadaja, przynajmniej tyle dobrego...
claymor
witam mam pytania
1) czy kto¶ wybiera sie na Grunwald 12 po po³udniu albo 13 jest b±dz bêdzie przeje¿dza³ przez warszawa bo chcê siê wybraæ a nie mam transportu
2) jesli bym nie znalaz³ transportu to mo¿e mi kto¶ poradziæ jak mam siê dostaæ na Grunwalt ( chodzi mi czy mo¿na dojechaæ poci±giem w pobli¿e i ewentualnie czy kursuj± tam jakie¶ autobusy .

<<<BÊDE WDZIÊCZNY ZA JAKIEKOLWIEK INFORMACJE >>>
Andrzej Siejeñski
Poci±giem do Olsztyna a potem PKS do Stêbarku.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.