Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Lipiec] Bitwa pod Grunwaldem -> 15-17.07
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Tomic
ale przeciez nie ma przymusu tam jechaæ, jest tez wiele innych fajnych imprez i mo¿na sobie cos wybraæ bigsmile2.gif
Marcin Waszkielis
Co nie znaczy, ze organizatorzy nie moga sie staraæ o podnoszenie poziomu. Nie jestem za tym, ¿eby bezwzglêdnie elimonowaæ mrok bo w³a¶nie pod Grunwaldem pocz±tkuj±cy moga podpatrzeæ jak to powinno wygl±daæ. Jest to najwiêksza i najbardziej znana impreza wiêc zazwyczaj od niej sie zaczynaj± przygodê z RR. Je¶li jednak ktos od lat uparcie nie chce podwy¿szyæ swego poziomu, to mo¿e organizatorzy powinni mu co¶ zasugerowaæ.
Sowa
Jest wiele innych imprez ale Grunwald pozostaje Grunwaldem ! smile.gif
Nigdzie nie ma takiej publiki i tylu ludzi na raz !
Krzy¶ko
ten klimat....
mój pierwszy grunwald (jedna koszlua z lnu , jedne gatki z we³ny, pasek dziadka, wspomnienia do koñca ¿ycia)
Morrigan
Moj pierwszy Grunwald hhmmm to dopiero mroki nad mrokami cool.gif
Szelma
Z uwagi na planowan± coraz ostrzejsz± selekcje uzbrojenia (a zatem i uczestników) jaka ma sie odbyc na Grunwaldzie przysz³ed³ mi do g³owy pewien pomys³. Po co w ogóle wyrzucac z pola bitwy osoby niekompletnie uzbrojone czy przeciwnie - uzbrojone w broñ niedopuszczaln± , np. niebezpieczn± ? W ten sposób tylko zmniejsza siê liczbê uczestników na polu bitewnym i "widowisko" wizualnie trochi siê zmniejsza. (sam nie pojecha³em z moimi lud¼mi na ostatni Grunwald w zasadzie g³ównie dlatego, ¿e o tym ¿e nie zostne dopuszczony z metalow± tarcz± dowiedzia³em siê w lipcu - mea culpa tez w tym jest). Przecie¿ mo¿na by te osoby ustawiæ np. jako osoby odgrywajce "poczty rycerskie" chroni±ce imæ króla jegomo¶cia Jagie³³e, które w zasadzie nie bra³y udzia³u w bitwie (o ile pamiêtam to co najwy¿ej w "do¿ynkach" Krzy¿aków). Niech sobie w czasie bitwy postoj± przy "królu", czy nawet pokr±za w jego towarzystwie. W ten sposób nie bêda stwarzac zagro¿enia dla walcz±cych (jezeli maj± niedozwolona broñ), dla siebie samych (niekompletnie uzbrojeni czy nieletni), przyczyni± siê w jakims stopniu do atrakcyjno¶ci widowiska, a mo¿e przy okazji z bliska zobacza co powinni miec na sobie i czego¶ siê naucz±. wydaje mi sie , ¿e bêdzie to lepsze ni¿, gdy w/w osoby bêda sta³y gdzies na uboczu, w¶ród publiki czy siedzia³y w obozie.
Jednak osoby w zupe³nie mrocznym uzbrojeniu czy stroju zupe³nie bym odsiewa³, skoro to ma byæ towarzystwo chroni±ce g³owe królewsk±. Jaki¶ poziom musi byæ.
Co o tym my¶licie ?
Jak by pomys³ zosta³ zaakceptowany przez organizatorów, to móg³bym dla paru nie uzbrojonych przywie¼æ na tê okoliczno¶c na Grunw np. pare hardcorowych (absolutnie nie dopuszczalnych ze wzg.bezpieczeñstwa - kolce, haki, guzy itp., choæ maj±cych pe³ne walory u¿ytkowe devil.gif ) broni drzewcowych tj. halabardy, gizarmê, cep. bum.gif
Wicher
Pomysl wydaje sie fajny trzeba by bylo jakos oddzielnie ich wprowadzic na pole i pilnowac czy nie wlaczaja sie do bitwy. Wydaje mi sie ponadto, ze nie powinni byc nieuzbrojeni... bez broni tez beda robic za tlum a nie beda niebezpieczni...

PZDR
Kuba_
Jak dla mnie trochê dziwny ów projekt icon_neutral.gif To (chyba?) jeszcze wolny kraj, wiêc jestem na 'nie'.

Qba
Ludka
Witam!

Ja widze jeden problem Krol jest konno bigsmile2.gif oni maja za nim biegac jak rozumiem? A ciecia w ludziach w obliczu calej inscenizacji stanowia maly odsetek

Ludka Excalibur
Brat Arkady (Qvintvs Arrivs Atellvs)
Witam!

Odnosz±c siê do waszych dywagacji i czepiania garnków. Zima by³a d³uga szybko robi³o siê ciemno i pracowaæ mo¿na by³o d³ugo. Jak przyjdzie czas na Grunwald 2005 to koparki opadn± na widok nowego sprzêtu. Wtedy porozmawiamy o wymaganiach i historyczno¶ci.

Pozdrowienia
Cedric
CYTAT(Brat Arkady)
Witam!

Odnosz±c siê do waszych dywagacji i czepiania garnków. Zima by³a d³uga szybko robi³o siê ciemno i pracowaæ mo¿na by³o d³ugo. Jak przyjdzie czas na Grunwald 2005 to koparki opadn± na widok nowego sprzêtu. Wtedy porozmawiamy o wymaganiach i historyczno¶ci.  

Pozdrowienia

To nic tylko sie cieszyc i gratulowac.
Thomas
CYTAT(Pan Paproch)
A czy nie przysz³o szanownym organizatorom do g³owy, aby zaprosiæ zagranicznych go¶ci prezentuj±cych wysoki poziom i odpowiedni okres historyczny (chyba za granic± istniej± takie grupy???).

Szanowny Panie Paprochu!

Tyle co mi wiadomo, to organizatorzy nikogo nie zapraszaj± lecz grupy siê same zg³aszaj± i s± jedynie akceptowane albo odrzucane. Ja jeszcze nie widzia³em siê z ¿adnym zaproszeniem dla delegacji niemieckiej.

Owszem, s± na zachodzie grupy, które zajumuj± siê takim okresem ¶redniowiecza, ¿e pasowa³yby na Grunwald. Ja wiem, dlaczego nie chce im siê przyjechaæ na Grunwald, ale czy Tobie i innym Polakom to tak¿e wiadomo? Zajmujê siê werbunkiem od 6 lat a efekt jest taki jaki jest. Korzystam nawet z odpowiednich masmediów ¶rodowiskowych. Proponujê, aby¶ zapyta³ tych Polaków, którzy czêsto jad± na zachodnie imprezy, dlaczego nie uda im siê ¶ci±gn±æ spotkanych tam grup a ju¿ w ogóle nie tych o tym tzw. wysokim poziomie.

Co do moich ludzi mogê powiedzieæ, ¿e przechodz± tak± sam± kontrolê jak reszta ludzi tej chor±gwi w której walcz±. Niektórzy kompletowali swój sprzêt nawet dopiero pod samym Grunwaldem. Mowa tu o oddzia³ach walcz±cych.

Poza tym s± i inne oddzia³y. W nich spotka³em siê z kolej z innymi skrajno¶ciami. Przewa¿a³ tam wygl±d nad jako¶ci± broni. Nie do koñca w³a¶ciwe obuwie (absolutnie nie widocznie dla publiczno¶ci) mia³o zdecydowaæ o odrzuceniu uczestnika, kiedy dopuszczano mongolsko-tatarsko-wêgierskie ³uki (widaæ z odleg³o¶ci i bez lornetek) w szeregach ³uczników zakonnych.

z p. - Thomas (Ratyzbona, dnia 3.4.05r.)
Tomic
szczerze mówi±c chetnie bym sie dowiedzia³ czemu grupy zagraniczne o wysokim poziomie nie chca do nas przyjechaæ.
osobiscie sam bym np do. angli nie pojecha³ na imprezke z banalnej przyczyny, nie stac mnie, a i pewnie nikt by mnie tam ne zaprosi³
Radek Ka¼mierczak
To co pisze Thomas to racja mia³em okazje byæ tu i ówdzie w 2004 niestety trzeba byæ pojechaæ sprawdzic i w tedy mozna porównywaæ st±d dla kazdego co¶ mi³ego i kazdy woli bawiæ siê we w³asnym sosie i w cale sie im nie dziwie.

Radek
vroobell
CYTAT(Thomas)
Ja wiem, dlaczego nie chce im siê przyjechaæ na Grunwald, ale czy Tobie i innym Polakom to tak¿e wiadomo?

Ach, zdrad¼ nam wielk± tajemnicê czemu¿ to, ach czemu¿ nie odwiedzaj± nas t³umnie ludzie z Zachodu?
Za drogo, czy mo¿e dalej z Niemiec/Anglii/Francji do Polski ni¿ z Polski do Niemiec/Anglii/Francji? A mo¿e pamiêæ o tym jak to teutoñscy braciszkowie i ich go¶cie po ass.gif dostali? Czy te¿ jaki¶ inny równie wa¿ny powód?
A tak serio, to mo¿e za niski poziom imprezy?
Edgar
A ja nie rozumiem w czym problem i na jaki temat ta ca³a tyrada. O ile wiem to impreza o nazwie maj±cej w sobie s³owo Grunwald to prywatna inicjatywa kilku osób które dla uproszczenia nazywamy Organizatorami.
Organizatorzy owi nie p³aca nikomu (podobno), od nikogo (z uczestników) te¿ nie bior± kasy (te¿ podobno) za mo¿liwo¶æ wziêcia udzia³u w corocznym spotkaniu na polach.... tak wiêc nikt tam z musu nie jedzie prawda ? Ka¿dy moze powiedzieæ "z wie¶niakami nie kycam" i nie jechaæ . Kilku tak ju¿ siê odgra¿a³o kilka razy i zawsze byli icon_wink.gif
Poza tym Organizatorzy -i to ich ¶wiête prawo- maj± mozliwo¶æ robienia Swojej imprezy tak jak im siê ¿ywnie podoba tak wiêc jak wpuszcz± we wklês³ych napier¶nikach to ich biznes i nic nam/wam do tego. My¶lê ¿e uk³onem choæ te¿ po troszkê tak¿e zdjêciem sobie samemu z g³owy problemu by³o przekazanie czê¶ci kompetencji i obowi±zków tzw. dowódcom chor±gwii którzy w swoich grupach mog± zezwoliæ nawet na robienie sobie mejkapu (ustawa o jêzyku polskim) w postaci odci¶niêtej na twarzy stopy. Dostali¶my to na czym nam zale¿a³o i ju¿ - zostawcie trochê swobody Organizatorom i pozwólcie im chocia¿ zapraszaæ takich go¶ci na jakich maj± ochotê. To w koñcu Go¶cie Organizatorów a nie nasi czy wasi. Jak sobie sami na Swoj± imprezê zaprosicie Go¶ci to potem mozecie ich do woli wywalaæ za nienawoskowan± dratwê w butach czy inne s³uszne sk±din±d stwierzdone luki w spe³nianiu wymogów. Tak przynajmniej mozecie byæ dumni ¿e s± gorsi i ¿e z ka¿dego Grunwaldu da siê przywie¶æ trochê fotek do www.mrokk.prv.pl (czy odpowiednika dla Go¶ci czyli www.darkness.prv.pl ).
Krzysztof zaperzy³ siê ustami Cedryka a zupe³nie niepotrzebnie.I po co siê denerwowaæ Krzysztofie ? Po co ? pogadaj± i dadz± spokój a poza tym tak czy inaczej przyjad± wszystcy i ci co s± za i co przeciw No chyba ¿e kto¶ po drugiej stronie wzgórza zorganizuje konkurencyjn± inscenizacjê tak± full wypas historycznie s³uszn± ale jak znam ¿ycie to skoñczy siê na gadaniu.

papa

ps.
ja te¿ chêtnie siê dowiem czemu nikt nie chce tu przyjechaæ
Vibivs Silivs Alatvs
Dobrze prawisz Edgarze. ¦wiete prawo Organizatora w zapraszaniu i wywalaniu tych czy innych go¶ci. Jest tylko jedno du¿e, ALE:

ALE dlaczego na imprezie która bazuje na wyda¿eniach historycznych, wa¿nych dla naszego Pañstwa. W za³o¿eniu maj±cej byæ rekonstrukcj± kawa³ka historii kiedy nasz kraj by³ znany, powa¿any w Europie, kiedy daj±c ³upnia komu trzeba by³o pokaza³ swoj± potêgê?
Kilkuletnia tradycja imprezy przyspo¿y³a niema³ej "marki" temu wyra¿eniu. A ka¿da marka ma swoj± cenê.
W jakiejkolwiek konwencji wymagana by³aby instytucja "Organizatora". Dyskusja o tym kto zrobi³by to lepiej, czy w ogóle inaczej nie le¿y chyba w ramach tego tematu.

eh...pisaæ by mo¿na by³o jeszcze wiele, ale czy to jest sens ja siê pytam?
S± inne "wypasione" imprezy na które 95% grunwaldzkiej gawiedzi narazie nie ma wstêpu. S± i takie gdzie bior± kogo popadnie. Ekologia naucza, i¿ spektrum ¶rodowiska jest szerokie, trzeba tylko znale¼æ swoj± niszê.
Edgar
Ano dla tego, ¿e ka¿dy Organizator i uczestnik przyjmuje sobie taki stopieñ rekreacji historycznej jaki przyj±æ uwa¿a za s³uszny. O ile wiem w sytauacji gdy przez jaki¶ czas istnia³ wakat na stanowisku Organizatora jako¶ tak chêtni do ZROBIENIA rekonstrukcji nie walili drzwiami i oknami ale obecnie, kiedy wiadomo ju¿ ¿e Impreza bêdzie narzekania, petycje i strasznie dra¿ni±ce Krzysztofa (najwyra¼niej) utyskiwania mog± ponownie dawaæ nam temat do dyskusji - fajnie :-)
Sytuacja o tyle komiczna - ¿e Organizator udaje ze mu nie zale¿y i jak go zdra¿nimy to imprezê odwo³a a uczestnicy udaj± ze im tak¿e nie zalezy i jak ich zdra¿ni Organizator to na imprezê nie przyjad± ! Suma sumarum przyjad± jedni i drudzy i festyn grunwaldzki odbêdzie siê po raz kolejny (i dobrze) ale ka¿dy jest zadowolony bo trzyma przeciwnika w szachu.

Podsumowuj±c temat obckorajowców zani¿aj±cych rekonsturktorski poziom Imprezy cool.gif .... nie zmusicie Krzysztofa do zaproszenia ich a potem do wywalenia (chcia³bym widzieæ tak± akcjê ) mo¿e Ci, którym tak drogie jest nawracanie na historyczn± drogê niech siê prze³ami± i zprosz± W³ochów czy innych do swoich chor±gwii, zaproponuj± wspólne odtwarzanie historii i zapytaj± czy owi wogóle maj± na to ochotê ?! Na¶miewanie siê z nich nie ma sensu bo musicie siê na¶miewaæ jesli nie po w³osku to choæ po angielsku....
Wtedy wype³ni siê misja, Organizator wreszcie nas polubi a obcokrajowy wyjad± z kraju ujêci go¶cinno¶ci± Narodu.
Poza tym zawsze jest jeszcze polana po drugiej stronie pomnika. Tam mo¿na zrobiæ konkurencyjn± inscenizacjê. Wypasion±, z koñmi, w ultraskim sprzêcie, w ultraskich ciuchach. Serio mówiê ... w koñcu kto powiedzia³ ¿e bitwa by³a po lewej ? Krzysztof uwa¿aj ! Jak siê zepn± to masz problem icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
Solo
Witam!

I jeszcze jedno ma³e... Sk±d prze¶wiadczenie, ¿e impreza z ZA£O¯ENIA ma byæ rekonstrukcj±? Nie przypominam sobie, ¿eby mia³ ten festyn takie za³o¿enia. To za¶, ¿e Orgowie w ogóle zwracaj± na to uwagê i popieraj± d±¿enia do zbli¿enia siê ku idea³owi, to Ich wielki uk³on w stronê nas i nie tylko.
To na prawdê ich impreza, a nie ca³ego narodu polskiego, a takie czasami odnoszê wra¿enie z Waszych wypowiedzi.

Solo

Ps: Róbmy swoje...
Tatar
Witam1
Po prosbie jednei z bratstv litewskoh mam kilku pytan do tematu:
<<12. Zakaz u¿ywania niebieskich wopenroków - zarezerwowany kolor w bitwie dla justycjariuszy.>>
Czy takie : http://www.viduramziai.lt/lt/index.php?fot...to_ritturn01_10 i tutai: http://www.viduramziai.lt/foto/ritturn01_14.jpg
...ni ni??

<<23. Grupy zg³aszaj±ce siê do inscenizacji zg³aszaj± równocze¶nie kandydatów na justycjariuszy,- znaj±cych kodeks i regu³ê, wspó³pracuj±cych z Miecznikiem. >>
Czy oni muszom z sobo prywiecz jakiegosz justycjariusza?

<<<W inscenizacji „Bitwa pod Grunwaldem” mog± wzi±æ udzia³ grupy oraz osoby indywidualne, nale¿±ce do Kapitu³y Rycerstwa Polskiego, a i z poza niej. Dowódcy „Chor±gwi Grunwaldzkich” przyjmuj± i akceptuj± zg³oszenia do 15.05.2005, do 25.05.2005 listy bractw powinny trafiæ do organizatorów, a ci do 01.06.2005 dokonuj± ostatecznej akceptacji i weryfikacji. Grupy i osoby nie przyjête do „Chor±gwi Grunwaldzkich” nie bêd± mog³y uczestnicz w inscenizacji „Bitwy pod Grunwaldem” oraz mieszkaæ na terenie osady rycerskiej.>>>
Sprawa v tym ze my niemozemy do teij daty dacz 100%. Kilku liudzi bedzieli mialy uczenstnyczycz v pratice v unersitetum, i jiesli oni sdazom domuwiczie z lektorami, to przyjadom. Kilku liudzi pracujom i niejasne czy nam dadzom 1 dzien swobodny zeby dostarcycz na Polske. Pracodawca odpowiedzil:" tam i bede widzial..." i nic niemozemy z tym zrobicz...
Co polecycie robicz z rejestrowaniem?

Pozdrawiam!
Tatar
P.S. Czy mozna przyjecz 1 osobie ktura bedzie doloczona do kaeisz chorugwi? czy mozna tylko v grupie?

Pozdrawiam!
Martin
Tatarze, w naszej chor±gwi rekrutowane s± w³a¶nie osoby, a nie bractwa. ka¿dy sam pisze w³asny list zaci±gowy i sam zobowi±zany jest spe³niaæ wymagania.

Co siê tyczy Wappenrocków, to w niebieskich biegaj± justycjariusze, dlatego ten kolor jest zakazany. A ¶ci¶lej, biegaj± w b³êkicie z bia³± lilijk±. wiêc ciemny niebieski lub granat powinien przej¶æ, ale to ju¿ trzeba zapytaæ organizatorów.
Akaradus
Mam takie pytanie, ktore mo¿e ju¿ tu pad³o, ale w tym multum wypowiedzi trudno sie tego doszukaæ; mianowicie: czy mo¿na wyj¶c na bitwe (chodzi oczywi¶cie o Grunwald)-maj±c na g³owie tylko zwyczajny kapalin, ewentualnie z podbródkiem, gdy¿ pewien mój znajomy z bractwa (nazwy nie podam tongue.gif ) powiedzia³, ¿e owszem mo¿na, ale tylko w przypadku ³uczników i odbs³ugi hakownic itp. Jak jest naprawdê?
vroobell
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6949
punkt 14 oraz poni¿ej punktu 16
Thomas
CYTAT(vroobell)
Ach, zdrad¼ nam wielk± tajemnicê czemu¿ to, ach czemu¿ nie odwiedzaj± nas t³umnie ludzie z Zachodu?

Cze¶æ "Vroobellu"!

Nie mam sposobu i nie ma potrzeby, abym w tym miejscu d³ugo i szeroko rozwodzi³ siê pisemnie na ten temat. Kto zainteresowany na serio, mo¿e mnie zapytaæ raz jeszcze pod Grunwaldem.

z p. - Thomas (Ratyzbona, dnia 5.4.05r.)
Marcin Waszkielis
Mo¿e i jest sens. Mo¿e z nami jest co¶ nie tak i takie upublicznienie przyczyn tej niechêci mo¿e byæ konstruktywne.
Jestem bardzo ciekawy.
Kuba_
Thomas, jest takie powiedzenie, ¿e jak siê co¶ zaczyna to i koñczy, a nie przerywa w pó³ zdania, tak wiêc, jak widzisz czekamy na puentê...
Kazimierz
Tym bardziej Thomasie, ¿e zacz±³e¶ publicznie twierdziæ, ¿e "zachód ma powody". Osobi¶cie te¿ jestem ciekaw jakie to s± powody, gdy¿ ca³a wypowied¼ lawiruje wokó³ du¿ego ¶rodowiska a nie pojedynczych osób. Chyba, ¿e siê mylê? Mo¿e to w³a¶nie o jak±¶ wybran± garstkê ludzi chodzi, ¿e "zachód ma powody"?

Pozdrawiam
Edgar
Ja te¿ jestem ciekaw tak± zdrow± ciekawo¶ci± nie z³o¶liw± .... Nie³adnie jest tak mówiæ "jeden z was jest g³upi ale nie powiem który.... " icon_wink.gif Thomasie. Miejsce jest jak najbardziej ku temu aby takie informacje przekazaæ , mo¿e naprawdê wyjdzie to nam wszystkim na dobre, moze zarówno Organizator jak i Uczestnik zrozumie swoje b³êdy i bêdziemy mieli okazjê mieæ takich go¶ci Organizatora których nie trzeba bêdzie piêtnowaæ .
Niech zgadnê : Kasa ? Antysemityzm ? Brak kultury w "walce" ? czy domniemana obecno¶æ bia³ych niedzwiedzi chodz±cych po ulicach ? bo ¿e to jako¶c dróg jest problemem przewodnim to nie uwierzê....widzia³em gorsze ni¿ ta na Grunwald icon_wink.gif

poza tym patrzac na liczbê maili które na listê wys³a³e¶ widaæ ze dysponujesz chwilami wolnego czasu - no nie daj siê prosiæ i powiedz - choæby na privach....
vroobell
CYTAT
Nie mam sposobu i nie ma potrzeby, abym w tym miejscu d³ugo i szeroko rozwodzi³ siê pisemnie na ten temat. Kto zainteresowany na serio, mo¿e mnie zapytaæ raz jeszcze pod Grunwaldem.

Thomasie!
To bardzo fajnie, ¿e co¶ tam b±kn±³e¶ i teraz nie wyja¶niasz o co naprawdê chodzi. Naprawdê jestem zachwycony. Jak widzê, sianie fermentu to nie tylko polska specjalno¶æ.
Za¶ na Grunwaldzie to na serio mnie interesuje dzia³anie mojej Chor±gwi, a nie przepychanki s³owne kto mo¿e czy nie mo¿e,, chce czy nie chce przyje¿d¿aæ do Polski. Uwa¿am, ¿e teraz jest czas i miejsce po temu, aby to wyja¶niæ. Byæ mo¿e da siê co¶ zrobiæ/zmieniæ, ¿eby Grunwald sta³ siê imprez± ogólnoeuropejsk±. Wszak walczy³ tam "kwiat rycerstwa Europy".
Pozdrawiam
Vrabec
Akaradus
CYTAT
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6949  
punkt 14 oraz poni¿ej punktu 16

No tak, juz to widzia³em, lecz to moich w±tpliwo¶ci nadal nie rozwi±zuje, bo a nóz ktos sie przyczepi, ze mam nieos³oniêta twarz. Ale jak widaæ regulamin nie mówi nic o twarzy, poza tym w zesz³ych latach w kapalinie mozna by³o ¶mia³o wystepowaæ, wiêc i w tym te¿. I dobrze, w koñcu to najbardziej odpowiedni he³m na tamten czas...szczególnie dla piechurów, wiêc je¶li chcemy odtwarzac prawdê, która mia³a miejsce 595 lat temu, to prosze Pañstwa: kapaliny na g³owe! Nie jestem ¿adnym autorytetem, ale mi³osnikiem owych he³mów jedynie :P
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Wed³ug mnie boj± siê przyje¿d¿aæ ze wzglêdu na to, i¿ s± ostre walki. Na zachodzie podobno jest "macanka". Nie wiem mo¿e siê mylê? Ale to mo¿e byæ g³ównym powodem. Najlepiej jakby kto¶ siê wypowiedzia³ kto czêsto je¼dzi na zachodnie turnieje.

Pa
Tatar
Witam!
Czy mozna gziesz dostacz mape meijca gdzie dokladnie bede bitva? Jest wielu szansuv ze pojade nie z auto a utobusem wiec trzeba dobre znacz gdzie trzeba bycz i przyjehacz...
Tez jest powazne czy jest jakisz autobus dojehacz do meijca bitvy.
Czym wiecei informacji, tym lepei.

Dziekuje!
Andrzej Siejeñski
CYTAT
dobrze, w koñcu to najbardziej odpowiedni he³m na tamten czas...szczególnie dla piechurów, wiêc je¶li chcemy odtwarzac prawdê, która mia³a miejsce 595 lat temu, to prosze Pañstwa: kapaliny na g³owe!

Je¶li chcemy odtwarzaæ prawdê to raczej psi pysk na ³eb i konia pod ty³ek bigsmile2.gif.
Pozdrawiam
Kazimierz
Je¶li chcesz dojechaæ do obozu, musisz dojechaæ do wsi STÊBARK. Sam obóz i pole bitwy znajduj± siê u podnó¿a pomnika Bitwy (na mapie jest to prawie ¶rodek trójk±ta trzech wsi: Grunwald - Stêbark - £odwigowo).

Pozdrowienia
Marcin Waszkielis
Tatarze, jak juz trafisz do Stebarka, to bez problemu znajdziesz pole bitwy. Zobaczysz pomniki albo zapytasz przebierañców, którzy z pewno¶cia bêd± siê tam krêciæ.
Pozdrawiam
Tatar
Dziekuje Wo³czko i Kazimierzu.

Czy zna kto jest li jakisz autobus z Olsztynu? Bo z Wilna dojehcz najlepei do Olztyna, a potym dalei... Czy treba bede naijpierw do Olsztynka, a potym v drugi autobus?
Jiesli ktosz bede sprawdzal, to moze i jaka zana bede z Olsztynu moze pogliadacz i pomowicz?

Z gory dziekuje!
Marcin Waszkielis
S± autobusy z Olsztyna na Grunwald. Kupujesz bilecik Do wsi Grunwald albo do Stêbarka juz nie pamietam. Wysiadasz w Stêbarku i jestes ju¿ praktycznie na miejscu. Nie bêdziesz mia³ problemów z dostaniem sie tam z Olsztyna.
Pozdrawiam
Szypu³
Z Olsztyna bez problemu mozna dojechac na sam Grunwald
Tatar daj znac kiedy bedziesz sie wybieral byc moze znajdzie sie jakies miejsce w ktoryms z zamochodow wyjezdzajacych z samego Olsztyna, wtedy dotrzesz na samo pole bitwy bez potrzeby przechodzenia na piechote ze sprzetem tych paru kilometrow ze Stebarka.
Pozdrawiam
Szypu³
Tatar
Dziekuje Wzyscym za odpowiedzi i wielko pomoc!

Pozdrawiam.
Ludka
uk³onem choæ te¿ po troszkê tak¿e zdjêciem sobie samemu z g³owy problemu by³o przekazanie czê¶ci kompetencji i obowi±zków tzw. dowódcom chor±gwii którzy w swoich grupach mog± zezwoliæ nawet na robienie sobie mejkapu (ustawa o jêzyku polskim) w postaci odci¶niêtej na twarzy stopy.

To byla reka a nie stopa. I jeszcze nie wiem na co zezwole swoim ludziom w tym roku, cos wymysle zebyscie sie mieli czego czepiac. bigsmile2.gif
: W 2001 goscie nie zostali dopuszczeni do bitwy.

Ludka Excalibur
Evan
Baaaahahahah!
Chwa³a!
Czarwone dublety nie mog± siê doczekaæ Grunwy smile.gif
Cieszê siê i¿ temat jest ju¿ w rozruchu.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich.
S³awomir
Czy kto¶ orientuje siê, czy e-adres do Grzegorza Orenkiewicza, podany w regulaminie jako kontaktowy, jest aktualny i prawid³owy? (comes_1@op.pl) Wys³a³em zg³oszenie 12.04 oraz ponownie co¶ ponad tydzieñ temu i ci±gle nic, bez odpowiedzi... A s±dzê, ¿e nawet w przypadku odpowiedzi odmownej zosta³bym poinformowany, wiêc albo sieæ szwankuje albo mo¿e adres nie taki... dunno.gif A czas p³ynie...
Z góry dziêki za pomoc.
Edgar
No i siê tajemnica ryp³a ! Wróci³em kochani w³a¶nie z imprezy na Gross Pinnow (to w Niemczech) a bêd±c tam nie mog³em siê poprostu powstrzymaæ przed podjêciem próby wyja¶nienia tajemnicy która trapi to forum od jakiego¶ czasu - mianowicie tego , dlaczegó¿ to Niemieccy potencjalni uczestnicy Inscenizacji ponoæ nie chc± przyje¿d¿aæ do Polski a konkretnie na grunwaldzkie pola.... My¶la³em na wstêpie ze nie rozumiem, pó¼niej ¿e nie dos³ysza³em a potem przekona³em siê ze prawda jest banalna ! Potrzymam Was trochê w niepewnosci...
Filippo
Edgarze, jak tak mo¿na trzymaæ publiczno¶æ w niepewnosci znaj±c odpowied¿ na tak wa¿ne pytanie?

Zdred¼¿e nam odpowied¼ icon_cool.gif
Najemna Kaczka Bojowa
ja mysle ze boja sie o swoje samochody smile.gif
Radek Ka¼mierczak
No nie to by by³o zbyt proste gdyby tak poprostu powiedzieæ najzwyczajniej w swiecie nikt nie uwierzy
a co niech jada i sami sie przekonaja wtedy bêd± argumenty do dyskusji.

Prosze pañstwa naga prawda jest banalna.

Pzdr
Evan
A ja wiem pewnie czemu, mo¿e to dla tego ¿e pewnie boj± siê ¿e ka¿emy im przeprosiæ za Jedwabne :P
(nieniejsza wypowied¼ niema ¿adnych podtekstów rasistowskich ani nazistowskich itd, Ot po prostu pomys³)
Ludka
Witam!

Ja stawiam na to, ze nie podoba im sie nazwa to powinien byc Tannenberg, albo maja zastrzezenia do strony wygrywajacej. Bo przeciez nie chodzi im o to, ze nie moga brac udzialu w bitwie kobiety.

Jesli powod jest banalny to nic innego nie przychodzi mi do glowy.

Ludka Excalibur
Edgar
No dobra.... powiem.... nie chodzi o samochody, nie chodzi o kobiety, a Tannenberg - fakt - ta nazwa wiêcej im mówi ni¿ Grunwald. No có¿ - kwestie jêzykowe ...
Chodzi o sprawê najbardziej banaln± - brak informacji na ten temat w¶ród grup niemieckich. Nie generalizujê oczywi¶cie - s± zapewne takie które wiedz± co i gdzie siê dzieje ale i tak wol± jechac do Francji albo innej Szwajacarii ale te ch³opaki by³y rzeczywiscie zaskoczone faktem ¿e kto¶ organizuje tê inscenizacjê. Wiecie o czym wiedzieli i s³yszeli ? - o Golubiu... WSTYD....

Kto¶ moze powiedzieæ - nie szukali . Fakt - byæ mo¿e ale czy jest gdzie¶ jak±¶ anglojêzyczn± stronê na temat inscenizacji...? Moze trzeba by by³o zrobiæ ¿eby mieæ Go¶ci z zagranicy i to takich których nie bêdzie wstyd....

Panowie byli ciê¿ko zaskoczeni kiedy mówili¶my o ilo¶ci ludzi, o zasadach, o scenariuszu, o tym co i jak jest na Grunwaldzie .... o tym ze Niemiec MO¯E tam przyjechaæ i moze nawet we¼mie udzia³...

K³opot wiêc chyba w tym ze szwankuje przep³yw informacji a nie chêci ewentualnych Go¶ci. Szwankuje REKLAMA , PR i inne sprawy zwi±zane z propagowaniem i reklamowaniem wyda¿enia...czemu ? Specjalnie ? Spisek masoñski ?
Nie wiem, moze przechwiali³em ch³opakom to co siê na Grunwaldzie dzieje i je¶li przyjad± to moze dostanie mi siê trochê od nich ale nie s±dzê... Oni naprawde bardzo chc± tam przyjechaæ i bardzo chc± braæ udzia³w inscenizacji (nie bitwie...). Kto¶ powiedzia³ ze to dla Niemca daleko na ten Grunwald i ze ich te¿ nie staæ . Powiedzia³em im to . Patrzyli na mnie jak na debila.... Nie wygl±dali na specjalnie kasownych - ot normalne ch³opaki i normalne kobiety - a poza tym maj± dalej o jakie¶ 80 km ode mnie ....

Tak wiêc drodzy Pañstwo zamiast narzekaæ na jako¶æ Gosci zapraszanych przez Krzysztofa szukajcie innych, takich których sami chêtnie zaprosicie a pewnie W.O. (Wielki Organizator) nie bêdzie mia³ nic przeciwko.

to tyle :-D

Edgar Odkrywca
icon_wink.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.