ale przeciez nie ma przymusu tam jechaæ, jest tez wiele innych fajnych imprez i mo¿na sobie cos wybraæ
Co nie znaczy, ze organizatorzy nie moga sie staraæ o podnoszenie poziomu. Nie jestem za tym, ¿eby bezwzglêdnie elimonowaæ mrok bo w³a¶nie pod Grunwaldem pocz±tkuj±cy moga podpatrzeæ jak to powinno wygl±daæ. Jest to najwiêksza i najbardziej znana impreza wiêc zazwyczaj od niej sie zaczynaj± przygodê z RR. Je¶li jednak ktos od lat uparcie nie chce podwy¿szyæ swego poziomu, to mo¿e organizatorzy powinni mu co¶ zasugerowaæ.
Jest wiele innych imprez ale Grunwald pozostaje Grunwaldem !
Nigdzie nie ma takiej publiki i tylu ludzi na raz !
ten klimat....
mój pierwszy grunwald (jedna koszlua z lnu , jedne gatki z we³ny, pasek dziadka, wspomnienia do koñca ¿ycia)
Moj pierwszy Grunwald hhmmm to dopiero mroki nad mrokami
Z uwagi na planowan± coraz ostrzejsz± selekcje uzbrojenia (a zatem i uczestników) jaka ma sie odbyc na Grunwaldzie przysz³ed³ mi do g³owy pewien pomys³. Po co w ogóle wyrzucac z pola bitwy osoby niekompletnie uzbrojone czy przeciwnie - uzbrojone w broñ niedopuszczaln± , np. niebezpieczn± ? W ten sposób tylko zmniejsza siê liczbê uczestników na polu bitewnym i "widowisko" wizualnie trochi siê zmniejsza. (sam nie pojecha³em z moimi lud¼mi na ostatni Grunwald w zasadzie g³ównie dlatego, ¿e o tym ¿e nie zostne dopuszczony z metalow± tarcz± dowiedzia³em siê w lipcu - mea culpa tez w tym jest). Przecie¿ mo¿na by te osoby ustawiæ np. jako osoby odgrywajce "poczty rycerskie" chroni±ce imæ króla jegomo¶cia Jagie³³e, które w zasadzie nie bra³y udzia³u w bitwie (o ile pamiêtam to co najwy¿ej w "do¿ynkach" Krzy¿aków). Niech sobie w czasie bitwy postoj± przy "królu", czy nawet pokr±za w jego towarzystwie. W ten sposób nie bêda stwarzac zagro¿enia dla walcz±cych (jezeli maj± niedozwolona broñ), dla siebie samych (niekompletnie uzbrojeni czy nieletni), przyczyni± siê w jakims stopniu do atrakcyjno¶ci widowiska, a mo¿e przy okazji z bliska zobacza co powinni miec na sobie i czego¶ siê naucz±. wydaje mi sie , ¿e bêdzie to lepsze ni¿, gdy w/w osoby bêda sta³y gdzies na uboczu, w¶ród publiki czy siedzia³y w obozie.
Jednak osoby w zupe³nie mrocznym uzbrojeniu czy stroju zupe³nie bym odsiewa³, skoro to ma byæ towarzystwo chroni±ce g³owe królewsk±. Jaki¶ poziom musi byæ.
Co o tym my¶licie ?
Jak by pomys³ zosta³ zaakceptowany przez organizatorów, to móg³bym dla paru nie uzbrojonych przywie¼æ na tê okoliczno¶c na Grunw np. pare hardcorowych (absolutnie nie dopuszczalnych ze wzg.bezpieczeñstwa - kolce, haki, guzy itp., choæ maj±cych pe³ne walory u¿ytkowe
) broni drzewcowych tj. halabardy, gizarmê, cep.
Pomysl wydaje sie fajny trzeba by bylo jakos oddzielnie ich wprowadzic na pole i pilnowac czy nie wlaczaja sie do bitwy. Wydaje mi sie ponadto, ze nie powinni byc nieuzbrojeni... bez broni tez beda robic za tlum a nie beda niebezpieczni...
PZDR
Jak dla mnie trochê dziwny ów projekt
To (chyba?) jeszcze wolny kraj, wiêc jestem na 'nie'.
Qba
Witam!
Ja widze jeden problem Krol jest konno
oni maja za nim biegac jak rozumiem? A ciecia w ludziach w obliczu calej inscenizacji stanowia maly odsetek
Ludka Excalibur
Brat Arkady (Qvintvs Arrivs Atellvs)
Witam!
Odnosz±c siê do waszych dywagacji i czepiania garnków. Zima by³a d³uga szybko robi³o siê ciemno i pracowaæ mo¿na by³o d³ugo. Jak przyjdzie czas na Grunwald 2005 to koparki opadn± na widok nowego sprzêtu. Wtedy porozmawiamy o wymaganiach i historyczno¶ci.
Pozdrowienia
CYTAT(Brat Arkady)
Witam!
Odnosz±c siê do waszych dywagacji i czepiania garnków. Zima by³a d³uga szybko robi³o siê ciemno i pracowaæ mo¿na by³o d³ugo. Jak przyjdzie czas na Grunwald 2005 to koparki opadn± na widok nowego sprzêtu. Wtedy porozmawiamy o wymaganiach i historyczno¶ci.
Pozdrowienia
To nic tylko sie cieszyc i gratulowac.
CYTAT(Pan Paproch)
A czy nie przysz³o szanownym organizatorom do g³owy, aby zaprosiæ zagranicznych go¶ci prezentuj±cych wysoki poziom i odpowiedni okres historyczny (chyba za granic± istniej± takie grupy???).
Szanowny Panie Paprochu!
Tyle co mi wiadomo, to organizatorzy nikogo nie zapraszaj± lecz grupy siê same zg³aszaj± i s± jedynie akceptowane albo odrzucane. Ja jeszcze nie widzia³em siê z ¿adnym zaproszeniem dla delegacji niemieckiej.
Owszem, s± na zachodzie grupy, które zajumuj± siê takim okresem ¶redniowiecza, ¿e pasowa³yby na Grunwald. Ja wiem, dlaczego nie chce im siê przyjechaæ na Grunwald, ale czy Tobie i innym Polakom to tak¿e wiadomo? Zajmujê siê werbunkiem od 6 lat a efekt jest taki jaki jest. Korzystam nawet z odpowiednich masmediów ¶rodowiskowych. Proponujê, aby¶ zapyta³ tych Polaków, którzy czêsto jad± na zachodnie imprezy, dlaczego nie uda im siê ¶ci±gn±æ spotkanych tam grup a ju¿ w ogóle nie tych o tym tzw. wysokim poziomie.
Co do moich ludzi mogê powiedzieæ, ¿e przechodz± tak± sam± kontrolê jak reszta ludzi tej chor±gwi w której walcz±. Niektórzy kompletowali swój sprzêt nawet dopiero pod samym Grunwaldem. Mowa tu o oddzia³ach walcz±cych.
Poza tym s± i inne oddzia³y. W nich spotka³em siê z kolej z innymi skrajno¶ciami. Przewa¿a³ tam wygl±d nad jako¶ci± broni. Nie do koñca w³a¶ciwe obuwie (absolutnie nie widocznie dla publiczno¶ci) mia³o zdecydowaæ o odrzuceniu uczestnika, kiedy dopuszczano mongolsko-tatarsko-wêgierskie ³uki (widaæ z odleg³o¶ci i bez lornetek) w szeregach ³uczników zakonnych.
z p. - Thomas (Ratyzbona, dnia 3.4.05r.)
szczerze mówi±c chetnie bym sie dowiedzia³ czemu grupy zagraniczne o wysokim poziomie nie chca do nas przyjechaæ.
osobiscie sam bym np do. angli nie pojecha³ na imprezke z banalnej przyczyny, nie stac mnie, a i pewnie nikt by mnie tam ne zaprosi³
To co pisze Thomas to racja mia³em okazje byæ tu i ówdzie w 2004 niestety trzeba byæ pojechaæ sprawdzic i w tedy mozna porównywaæ st±d dla kazdego co¶ mi³ego i kazdy woli bawiæ siê we w³asnym sosie i w cale sie im nie dziwie.
Radek
CYTAT(Thomas)
Ja wiem, dlaczego nie chce im siê przyjechaæ na Grunwald, ale czy Tobie i innym Polakom to tak¿e wiadomo?
Ach, zdrad¼ nam wielk± tajemnicê czemu¿ to, ach czemu¿ nie odwiedzaj± nas t³umnie ludzie z Zachodu?
Za drogo, czy mo¿e dalej z Niemiec/Anglii/Francji do Polski ni¿ z Polski do Niemiec/Anglii/Francji? A mo¿e pamiêæ o tym jak to teutoñscy braciszkowie i ich go¶cie po
dostali? Czy te¿ jaki¶ inny równie wa¿ny powód?
A tak serio, to mo¿e za niski poziom imprezy?
A ja nie rozumiem w czym problem i na jaki temat ta ca³a tyrada. O ile wiem to impreza o nazwie maj±cej w sobie s³owo Grunwald to prywatna inicjatywa kilku osób które dla uproszczenia nazywamy Organizatorami.
Organizatorzy owi nie p³aca nikomu (podobno), od nikogo (z uczestników) te¿ nie bior± kasy (te¿ podobno) za mo¿liwo¶æ wziêcia udzia³u w corocznym spotkaniu na polach.... tak wiêc nikt tam z musu nie jedzie prawda ? Ka¿dy moze powiedzieæ "z wie¶niakami nie kycam" i nie jechaæ . Kilku tak ju¿ siê odgra¿a³o kilka razy i zawsze byli
Poza tym Organizatorzy -i to ich ¶wiête prawo- maj± mozliwo¶æ robienia Swojej imprezy tak jak im siê ¿ywnie podoba tak wiêc jak wpuszcz± we wklês³ych napier¶nikach to ich biznes i nic nam/wam do tego. My¶lê ¿e uk³onem choæ te¿ po troszkê tak¿e zdjêciem sobie samemu z g³owy problemu by³o przekazanie czê¶ci kompetencji i obowi±zków tzw. dowódcom chor±gwii którzy w swoich grupach mog± zezwoliæ nawet na robienie sobie mejkapu (ustawa o jêzyku polskim) w postaci odci¶niêtej na twarzy stopy. Dostali¶my to na czym nam zale¿a³o i ju¿ - zostawcie trochê swobody Organizatorom i pozwólcie im chocia¿ zapraszaæ takich go¶ci na jakich maj± ochotê. To w koñcu Go¶cie Organizatorów a nie nasi czy wasi. Jak sobie sami na Swoj± imprezê zaprosicie Go¶ci to potem mozecie ich do woli wywalaæ za nienawoskowan± dratwê w butach czy inne s³uszne sk±din±d stwierzdone luki w spe³nianiu wymogów. Tak przynajmniej mozecie byæ dumni ¿e s± gorsi i ¿e z ka¿dego Grunwaldu da siê przywie¶æ trochê fotek do www.mrokk.prv.pl (czy odpowiednika dla Go¶ci czyli www.darkness.prv.pl ).
Krzysztof zaperzy³ siê ustami Cedryka a zupe³nie niepotrzebnie.I po co siê denerwowaæ Krzysztofie ? Po co ? pogadaj± i dadz± spokój a poza tym tak czy inaczej przyjad± wszystcy i ci co s± za i co przeciw No chyba ¿e kto¶ po drugiej stronie wzgórza zorganizuje konkurencyjn± inscenizacjê tak± full wypas historycznie s³uszn± ale jak znam ¿ycie to skoñczy siê na gadaniu.
papa
ps.
ja te¿ chêtnie siê dowiem czemu nikt nie chce tu przyjechaæ
Dobrze prawisz Edgarze. ¦wiete prawo Organizatora w zapraszaniu i wywalaniu tych czy innych go¶ci. Jest tylko jedno du¿e, ALE:
ALE dlaczego na imprezie która bazuje na wyda¿eniach historycznych, wa¿nych dla naszego Pañstwa. W za³o¿eniu maj±cej byæ rekonstrukcj± kawa³ka historii kiedy nasz kraj by³ znany, powa¿any w Europie, kiedy daj±c ³upnia komu trzeba by³o pokaza³ swoj± potêgê?
Kilkuletnia tradycja imprezy przyspo¿y³a niema³ej "marki" temu wyra¿eniu. A ka¿da marka ma swoj± cenê.
W jakiejkolwiek konwencji wymagana by³aby instytucja "Organizatora". Dyskusja o tym kto zrobi³by to lepiej, czy w ogóle inaczej nie le¿y chyba w ramach tego tematu.
eh...pisaæ by mo¿na by³o jeszcze wiele, ale czy to jest sens ja siê pytam?
S± inne "wypasione" imprezy na które 95% grunwaldzkiej gawiedzi narazie nie ma wstêpu. S± i takie gdzie bior± kogo popadnie. Ekologia naucza, i¿ spektrum ¶rodowiska jest szerokie, trzeba tylko znale¼æ swoj± niszê.
Ano dla tego, ¿e ka¿dy Organizator i uczestnik przyjmuje sobie taki stopieñ rekreacji historycznej jaki przyj±æ uwa¿a za s³uszny. O ile wiem w sytauacji gdy przez jaki¶ czas istnia³ wakat na stanowisku Organizatora jako¶ tak chêtni do ZROBIENIA rekonstrukcji nie walili drzwiami i oknami ale obecnie, kiedy wiadomo ju¿ ¿e Impreza bêdzie narzekania, petycje i strasznie dra¿ni±ce Krzysztofa (najwyra¼niej) utyskiwania mog± ponownie dawaæ nam temat do dyskusji - fajnie :-)
Sytuacja o tyle komiczna - ¿e Organizator udaje ze mu nie zale¿y i jak go zdra¿nimy to imprezê odwo³a a uczestnicy udaj± ze im tak¿e nie zalezy i jak ich zdra¿ni Organizator to na imprezê nie przyjad± ! Suma sumarum przyjad± jedni i drudzy i festyn grunwaldzki odbêdzie siê po raz kolejny (i dobrze) ale ka¿dy jest zadowolony bo trzyma przeciwnika w szachu.
Podsumowuj±c temat obckorajowców zani¿aj±cych rekonsturktorski poziom Imprezy
.... nie zmusicie Krzysztofa do zaproszenia ich a potem do wywalenia (chcia³bym widzieæ tak± akcjê ) mo¿e Ci, którym tak drogie jest nawracanie na historyczn± drogê niech siê prze³ami± i zprosz± W³ochów czy innych do swoich chor±gwii, zaproponuj± wspólne odtwarzanie historii i zapytaj± czy owi wogóle maj± na to ochotê ?! Na¶miewanie siê z nich nie ma sensu bo musicie siê na¶miewaæ jesli nie po w³osku to choæ po angielsku....
Wtedy wype³ni siê misja, Organizator wreszcie nas polubi a obcokrajowy wyjad± z kraju ujêci go¶cinno¶ci± Narodu.
Poza tym zawsze jest jeszcze polana po drugiej stronie pomnika. Tam mo¿na zrobiæ konkurencyjn± inscenizacjê. Wypasion±, z koñmi, w ultraskim sprzêcie, w ultraskich ciuchach. Serio mówiê ... w koñcu kto powiedzia³ ¿e bitwa by³a po lewej ? Krzysztof uwa¿aj ! Jak siê zepn± to masz problem
Witam!
I jeszcze jedno ma³e... Sk±d prze¶wiadczenie, ¿e impreza z ZA£O¯ENIA ma byæ rekonstrukcj±? Nie przypominam sobie, ¿eby mia³ ten festyn takie za³o¿enia. To za¶, ¿e Orgowie w ogóle zwracaj± na to uwagê i popieraj± d±¿enia do zbli¿enia siê ku idea³owi, to Ich wielki uk³on w stronê nas i nie tylko.
To na prawdê ich impreza, a nie ca³ego narodu polskiego, a takie czasami odnoszê wra¿enie z Waszych wypowiedzi.
Solo
Ps: Róbmy swoje...
Witam1
Po prosbie jednei z bratstv litewskoh mam kilku pytan do tematu:
<<12. Zakaz u¿ywania niebieskich wopenroków - zarezerwowany kolor w bitwie dla justycjariuszy.>>
Czy takie :
http://www.viduramziai.lt/lt/index.php?fot...to_ritturn01_10 i tutai:
http://www.viduramziai.lt/foto/ritturn01_14.jpg
...ni ni??
<<23. Grupy zg³aszaj±ce siê do inscenizacji zg³aszaj± równocze¶nie kandydatów na justycjariuszy,- znaj±cych kodeks i regu³ê, wspó³pracuj±cych z Miecznikiem. >>
Czy oni muszom z sobo prywiecz jakiegosz justycjariusza?
<<<W inscenizacji „Bitwa pod Grunwaldem” mog± wzi±æ udzia³ grupy oraz osoby indywidualne, nale¿±ce do Kapitu³y Rycerstwa Polskiego, a i z poza niej. Dowódcy „Chor±gwi Grunwaldzkich” przyjmuj± i akceptuj± zg³oszenia do 15.05.2005, do 25.05.2005 listy bractw powinny trafiæ do organizatorów, a ci do 01.06.2005 dokonuj± ostatecznej akceptacji i weryfikacji. Grupy i osoby nie przyjête do „Chor±gwi Grunwaldzkich” nie bêd± mog³y uczestnicz w inscenizacji „Bitwy pod Grunwaldem” oraz mieszkaæ na terenie osady rycerskiej.>>>
Sprawa v tym ze my niemozemy do teij daty dacz 100%. Kilku liudzi bedzieli mialy uczenstnyczycz v pratice v unersitetum, i jiesli oni sdazom domuwiczie z lektorami, to przyjadom. Kilku liudzi pracujom i niejasne czy nam dadzom 1 dzien swobodny zeby dostarcycz na Polske. Pracodawca odpowiedzil:" tam i bede widzial..." i nic niemozemy z tym zrobicz...
Co polecycie robicz z rejestrowaniem?
Pozdrawiam!
P.S. Czy mozna przyjecz 1 osobie ktura bedzie doloczona do kaeisz chorugwi? czy mozna tylko v grupie?
Pozdrawiam!
Tatarze, w naszej chor±gwi rekrutowane s± w³a¶nie osoby, a nie bractwa. ka¿dy sam pisze w³asny list zaci±gowy i sam zobowi±zany jest spe³niaæ wymagania.
Co siê tyczy Wappenrocków, to w niebieskich biegaj± justycjariusze, dlatego ten kolor jest zakazany. A ¶ci¶lej, biegaj± w b³êkicie z bia³± lilijk±. wiêc ciemny niebieski lub granat powinien przej¶æ, ale to ju¿ trzeba zapytaæ organizatorów.
Mam takie pytanie, ktore mo¿e ju¿ tu pad³o, ale w tym multum wypowiedzi trudno sie tego doszukaæ; mianowicie: czy mo¿na wyj¶c na bitwe (chodzi oczywi¶cie o Grunwald)-maj±c na g³owie tylko zwyczajny kapalin, ewentualnie z podbródkiem, gdy¿ pewien mój znajomy z bractwa (nazwy nie podam
) powiedzia³, ¿e owszem mo¿na, ale tylko w przypadku ³uczników i odbs³ugi hakownic itp. Jak jest naprawdê?
CYTAT(vroobell)
Ach, zdrad¼ nam wielk± tajemnicê czemu¿ to, ach czemu¿ nie odwiedzaj± nas t³umnie ludzie z Zachodu?
Cze¶æ "Vroobellu"!
Nie mam sposobu i nie ma potrzeby, abym w tym miejscu d³ugo i szeroko rozwodzi³ siê pisemnie na ten temat. Kto zainteresowany na serio, mo¿e mnie zapytaæ raz jeszcze pod Grunwaldem.
z p. - Thomas (Ratyzbona, dnia 5.4.05r.)
Mo¿e i jest sens. Mo¿e z nami jest co¶ nie tak i takie upublicznienie przyczyn tej niechêci mo¿e byæ konstruktywne.
Jestem bardzo ciekawy.
Thomas, jest takie powiedzenie, ¿e jak siê co¶ zaczyna to i koñczy, a nie przerywa w pó³ zdania, tak wiêc, jak widzisz czekamy na puentê...
Tym bardziej Thomasie, ¿e zacz±³e¶ publicznie twierdziæ, ¿e "zachód ma powody". Osobi¶cie te¿ jestem ciekaw jakie to s± powody, gdy¿ ca³a wypowied¼ lawiruje wokó³ du¿ego ¶rodowiska a nie pojedynczych osób. Chyba, ¿e siê mylê? Mo¿e to w³a¶nie o jak±¶ wybran± garstkê ludzi chodzi, ¿e "zachód ma powody"?
Pozdrawiam
Ja te¿ jestem ciekaw tak± zdrow± ciekawo¶ci± nie z³o¶liw± .... Nie³adnie jest tak mówiæ "jeden z was jest g³upi ale nie powiem który.... "
Thomasie. Miejsce jest jak najbardziej ku temu aby takie informacje przekazaæ , mo¿e naprawdê wyjdzie to nam wszystkim na dobre, moze zarówno Organizator jak i Uczestnik zrozumie swoje b³êdy i bêdziemy mieli okazjê mieæ takich go¶ci Organizatora których nie trzeba bêdzie piêtnowaæ .
Niech zgadnê : Kasa ? Antysemityzm ? Brak kultury w "walce" ? czy domniemana obecno¶æ bia³ych niedzwiedzi chodz±cych po ulicach ? bo ¿e to jako¶c dróg jest problemem przewodnim to nie uwierzê....widzia³em gorsze ni¿ ta na Grunwald
poza tym patrzac na liczbê maili które na listê wys³a³e¶ widaæ ze dysponujesz chwilami wolnego czasu - no nie daj siê prosiæ i powiedz - choæby na privach....
CYTAT
Nie mam sposobu i nie ma potrzeby, abym w tym miejscu d³ugo i szeroko rozwodzi³ siê pisemnie na ten temat. Kto zainteresowany na serio, mo¿e mnie zapytaæ raz jeszcze pod Grunwaldem.
Thomasie!
To bardzo fajnie, ¿e co¶ tam b±kn±³e¶ i teraz nie wyja¶niasz o co naprawdê chodzi. Naprawdê jestem zachwycony. Jak widzê, sianie fermentu to nie tylko polska specjalno¶æ.
Za¶ na Grunwaldzie to na serio mnie interesuje dzia³anie mojej Chor±gwi, a nie przepychanki s³owne kto mo¿e czy nie mo¿e,, chce czy nie chce przyje¿d¿aæ do Polski. Uwa¿am, ¿e teraz jest czas i miejsce po temu, aby to wyja¶niæ. Byæ mo¿e da siê co¶ zrobiæ/zmieniæ, ¿eby Grunwald sta³ siê imprez± ogólnoeuropejsk±. Wszak walczy³ tam "kwiat rycerstwa Europy".
Pozdrawiam
Vrabec
CYTAT
No tak, juz to widzia³em, lecz to moich w±tpliwo¶ci nadal nie rozwi±zuje, bo a nóz ktos sie przyczepi, ze mam nieos³oniêta twarz. Ale jak widaæ regulamin nie mówi nic o twarzy, poza tym w zesz³ych latach w kapalinie mozna by³o ¶mia³o wystepowaæ, wiêc i w tym te¿. I dobrze, w koñcu to najbardziej odpowiedni he³m na tamten czas...szczególnie dla piechurów, wiêc je¶li chcemy odtwarzac prawdê, która mia³a miejsce 595 lat temu, to prosze Pañstwa: kapaliny na g³owe! Nie jestem ¿adnym autorytetem, ale mi³osnikiem owych he³mów jedynie :P
Haj!
Wed³ug mnie boj± siê przyje¿d¿aæ ze wzglêdu na to, i¿ s± ostre walki. Na zachodzie podobno jest "macanka". Nie wiem mo¿e siê mylê? Ale to mo¿e byæ g³ównym powodem. Najlepiej jakby kto¶ siê wypowiedzia³ kto czêsto je¼dzi na zachodnie turnieje.
Pa
Witam!
Czy mozna gziesz dostacz mape meijca gdzie dokladnie bede bitva? Jest wielu szansuv ze pojade nie z auto a utobusem wiec trzeba dobre znacz gdzie trzeba bycz i przyjehacz...
Tez jest powazne czy jest jakisz autobus dojehacz do meijca bitvy.
Czym wiecei informacji, tym lepei.
Dziekuje!
CYTAT
dobrze, w koñcu to najbardziej odpowiedni he³m na tamten czas...szczególnie dla piechurów, wiêc je¶li chcemy odtwarzac prawdê, która mia³a miejsce 595 lat temu, to prosze Pañstwa: kapaliny na g³owe!
Je¶li chcemy odtwarzaæ prawdê to raczej psi pysk na ³eb i konia pod ty³ek
.
Pozdrawiam
Je¶li chcesz dojechaæ do obozu, musisz dojechaæ do wsi STÊBARK. Sam obóz i pole bitwy znajduj± siê u podnó¿a pomnika Bitwy (na mapie jest to prawie ¶rodek trójk±ta trzech wsi: Grunwald - Stêbark - £odwigowo).
Pozdrowienia
Tatarze, jak juz trafisz do Stebarka, to bez problemu znajdziesz pole bitwy. Zobaczysz pomniki albo zapytasz przebierañców, którzy z pewno¶cia bêd± siê tam krêciæ.
Pozdrawiam
Dziekuje Wo³czko i Kazimierzu.
Czy zna kto jest li jakisz autobus z Olsztynu? Bo z Wilna dojehcz najlepei do Olztyna, a potym dalei... Czy treba bede naijpierw do Olsztynka, a potym v drugi autobus?
Jiesli ktosz bede sprawdzal, to moze i jaka zana bede z Olsztynu moze pogliadacz i pomowicz?
Z gory dziekuje!
S± autobusy z Olsztyna na Grunwald. Kupujesz bilecik Do wsi Grunwald albo do Stêbarka juz nie pamietam. Wysiadasz w Stêbarku i jestes ju¿ praktycznie na miejscu. Nie bêdziesz mia³ problemów z dostaniem sie tam z Olsztyna.
Pozdrawiam
Z Olsztyna bez problemu mozna dojechac na sam Grunwald
Tatar daj znac kiedy bedziesz sie wybieral byc moze znajdzie sie jakies miejsce w ktoryms z zamochodow wyjezdzajacych z samego Olsztyna, wtedy dotrzesz na samo pole bitwy bez potrzeby przechodzenia na piechote ze sprzetem tych paru kilometrow ze Stebarka.
Pozdrawiam
Szypu³
Dziekuje Wzyscym za odpowiedzi i wielko pomoc!
Pozdrawiam.
uk³onem choæ te¿ po troszkê tak¿e zdjêciem sobie samemu z g³owy problemu by³o przekazanie czê¶ci kompetencji i obowi±zków tzw. dowódcom chor±gwii którzy w swoich grupach mog± zezwoliæ nawet na robienie sobie mejkapu (ustawa o jêzyku polskim) w postaci odci¶niêtej na twarzy stopy.
To byla reka a nie stopa. I jeszcze nie wiem na co zezwole swoim ludziom w tym roku, cos wymysle zebyscie sie mieli czego czepiac.
: W 2001 goscie nie zostali dopuszczeni do bitwy.
Ludka Excalibur
Baaaahahahah!
Chwa³a!
Czarwone dublety nie mog± siê doczekaæ Grunwy
Cieszê siê i¿ temat jest ju¿ w rozruchu.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich.
Czy kto¶ orientuje siê, czy e-adres do Grzegorza Orenkiewicza, podany w regulaminie jako kontaktowy, jest aktualny i prawid³owy? (comes_1@op.pl) Wys³a³em zg³oszenie 12.04 oraz ponownie co¶ ponad tydzieñ temu i ci±gle nic, bez odpowiedzi... A s±dzê, ¿e nawet w przypadku odpowiedzi odmownej zosta³bym poinformowany, wiêc albo sieæ szwankuje albo mo¿e adres nie taki...
A czas p³ynie...
Z góry dziêki za pomoc.
No i siê tajemnica ryp³a ! Wróci³em kochani w³a¶nie z imprezy na Gross Pinnow (to w Niemczech) a bêd±c tam nie mog³em siê poprostu powstrzymaæ przed podjêciem próby wyja¶nienia tajemnicy która trapi to forum od jakiego¶ czasu - mianowicie tego , dlaczegó¿ to Niemieccy potencjalni uczestnicy Inscenizacji ponoæ nie chc± przyje¿d¿aæ do Polski a konkretnie na grunwaldzkie pola.... My¶la³em na wstêpie ze nie rozumiem, pó¼niej ¿e nie dos³ysza³em a potem przekona³em siê ze prawda jest banalna ! Potrzymam Was trochê w niepewnosci...
Edgarze, jak tak mo¿na trzymaæ publiczno¶æ w niepewnosci znaj±c odpowied¿ na tak wa¿ne pytanie?
Zdred¼¿e nam odpowied¼
ja mysle ze boja sie o swoje samochody
No nie to by by³o zbyt proste gdyby tak poprostu powiedzieæ najzwyczajniej w swiecie nikt nie uwierzy
a co niech jada i sami sie przekonaja wtedy bêd± argumenty do dyskusji.
Prosze pañstwa naga prawda jest banalna.
Pzdr
A ja wiem pewnie czemu, mo¿e to dla tego ¿e pewnie boj± siê ¿e ka¿emy im przeprosiæ za Jedwabne :P
(nieniejsza wypowied¼ niema ¿adnych podtekstów rasistowskich ani nazistowskich itd, Ot po prostu pomys³)
Witam!
Ja stawiam na to, ze nie podoba im sie nazwa to powinien byc Tannenberg, albo maja zastrzezenia do strony wygrywajacej. Bo przeciez nie chodzi im o to, ze nie moga brac udzialu w bitwie kobiety.
Jesli powod jest banalny to nic innego nie przychodzi mi do glowy.
Ludka Excalibur
No dobra.... powiem.... nie chodzi o samochody, nie chodzi o kobiety, a Tannenberg - fakt - ta nazwa wiêcej im mówi ni¿ Grunwald. No có¿ - kwestie jêzykowe ...
Chodzi o sprawê najbardziej banaln± - brak informacji na ten temat w¶ród grup niemieckich. Nie generalizujê oczywi¶cie - s± zapewne takie które wiedz± co i gdzie siê dzieje ale i tak wol± jechac do Francji albo innej Szwajacarii ale te ch³opaki by³y rzeczywiscie zaskoczone faktem ¿e kto¶ organizuje tê inscenizacjê. Wiecie o czym wiedzieli i s³yszeli ? - o Golubiu... WSTYD....
Kto¶ moze powiedzieæ - nie szukali . Fakt - byæ mo¿e ale czy jest gdzie¶ jak±¶ anglojêzyczn± stronê na temat inscenizacji...? Moze trzeba by by³o zrobiæ ¿eby mieæ Go¶ci z zagranicy i to takich których nie bêdzie wstyd....
Panowie byli ciê¿ko zaskoczeni kiedy mówili¶my o ilo¶ci ludzi, o zasadach, o scenariuszu, o tym co i jak jest na Grunwaldzie .... o tym ze Niemiec MO¯E tam przyjechaæ i moze nawet we¼mie udzia³...
K³opot wiêc chyba w tym ze szwankuje przep³yw informacji a nie chêci ewentualnych Go¶ci. Szwankuje REKLAMA , PR i inne sprawy zwi±zane z propagowaniem i reklamowaniem wyda¿enia...czemu ? Specjalnie ? Spisek masoñski ?
Nie wiem, moze przechwiali³em ch³opakom to co siê na Grunwaldzie dzieje i je¶li przyjad± to moze dostanie mi siê trochê od nich ale nie s±dzê... Oni naprawde bardzo chc± tam przyjechaæ i bardzo chc± braæ udzia³w inscenizacji (nie bitwie...). Kto¶ powiedzia³ ze to dla Niemca daleko na ten Grunwald i ze ich te¿ nie staæ . Powiedzia³em im to . Patrzyli na mnie jak na debila.... Nie wygl±dali na specjalnie kasownych - ot normalne ch³opaki i normalne kobiety - a poza tym maj± dalej o jakie¶ 80 km ode mnie ....
Tak wiêc drodzy Pañstwo zamiast narzekaæ na jako¶æ Gosci zapraszanych przez Krzysztofa szukajcie innych, takich których sami chêtnie zaprosicie a pewnie W.O. (Wielki Organizator) nie bêdzie mia³ nic przeciwko.
to tyle :-D
Edgar Odkrywca
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.