CYTAT(S³awomir)
Czy kto¶ orientuje siê, czy e-adres do Grzegorza Orenkiewicza, podany w regulaminie jako kontaktowy, jest aktualny i prawid³owy? (comes_1@op.pl) Wys³a³em zg³oszenie 12.04 oraz ponownie co¶ ponad tydzieñ temu i ci±gle nic, bez odpowiedzi... A s±dzê, ¿e nawet w przypadku odpowiedzi odmownej zosta³bym poinformowany, wiêc albo sieæ szwankuje albo mo¿e adres nie taki... :-? A czas p³ynie...
Z góry dziêki za pomoc.
Niejestesz jediny...
Ja wyslalem 5 mailuv dla dovudcov chorugvi - tylko 2 odpowiedzieli...
A od ostatnih - anijakej wiadomosci...
Pozdrawiam!
Spróbuj raz jeszcze. Ja wczoraj otrzyma³em odpowied¼. Pozytwn±
Cze¶æ
Tak, adres ten jest jak najbardziej prawid³owy, po prostu chyba poczty zbyt czêsto nie sprawdza
Witam, kolejna partia informacji od organizatora:
Warsztaty na Grunwaldzie
Organizatorzy proponuj± przeprowadzenie dwóch warsztatów:
1. Warsztaty Czarnoprochowe (obejmuj±ce XV - XVII wiek.) prowadzone przez Andrzeja Kubowicza
Rozpoczêcie warsztatów – 12.07 (wtorek) godz. 12.oo – obóz organizatorów po ustaleniu programu – szko³a w Stêbarku.
Zagadnienia prawne - obowi±zuj±ca USTAWA Z DNIA 21 maja 1999r. o broni i amunicji. Omówienie ustawy w odniesieniu do broni czarnoprochowej.
Budowa luf armatnich i sposoby ich bezpiecznego u¿ytkowania.
Budowa ¶redniowiecznej broni rêcznej w oparciu o zachowane oryginalne okazy oraz badania naukowe ich kostrukcji.
Budowa zamków broni rêcznej XV - XVII wiek. Zamek lontowy, ko³owy, ska³kowy. Niektóre zagadnienia z technologii ich wytwarzania.
Omówienie zagadnieñ wynikaj±cych z u¿ytkowania broni czarnoprochowej. Robienie ³adunków, lontów, ska³ek, przybitek i przepalniczek.
Omówienie zasad bezpieczeñstwa na imprezach rycerskich.
2. Warsztaty wyrobu ³uku prowadzone przez Jaros³awa Jankowskiego
Termin warsztatów – od 12.07 (wtorek) do 15.07 (pi±tek)
Ilo¶æ osób – dwie grupy po 15 osób Z powodów ma³ej ilo¶ci miejsc, dla ka¿dego z "Obozów Bojowych" przewidujemy dwa miejsca. Wp³yw na wybór osób maj± dowódcy obozów – chor±gwi. Wybrane osoby nie powinny byæ cz³onkami jednej grupy, stowarzyszenia itp. (chyba, ¿e nie bêdzie innych chêtnych). Z pozosta³ych osób zostanie utworzona lista rezerwowa (kolejno¶æ losowa), z której bêd± uzupe³niane brakuj±ce wakaty
Wymagania: Ka¿dy z uczestników warsztatów musi posiadaæ strug, ostry nó¿, siekierkê, 30 z³. (koszt jesionowego materia³u dostarczonego przez organizatorów, przygotowany wg wskazañ pana Jaros³awa Jankowskiego), tarnik do drewna (z jednej strony pó³okr±g³y z drugiej p³aski), szpulka dratwy lnianej na ciêciwê
Zg³oszenia: chêæ uczestnictwa w warsztatach prosimy zg³aszaæ do dowódców Chor±gwi Grunwaldzkich.
Inne: Warsztaty dla ka¿dej z grup rozpoczynaj± siê we wtorek oko³o 10.oo.
Nie stawienie siê na rozpoczêciu warsztatów eliminuje z dalszego, w nich uczestnictwa.
Miejsce osoby, która nie stawi siê na rozpoczêcie zostanie uzupe³nione kolejn± osob± z listy rezerwowej.
3. Warsztaty "P³omieni i ognia" (techniki ¿onglerki ogniem)
Termin warsztatów – od 14.07 (czwartek) do 15.07 (pi±tek)
Ilo¶æ osób – do 30 osób Z powodów ma³ej ilo¶ci miejsc, dla ka¿dego z "Obozów Bojowych" przewidujemy dwa miejsca. Wp³yw na wybór osób maj± dowódcy obozów – chor±gwi. Wybrane osoby nie powinny byæ cz³onkami jednej grupy, stowarzyszenia itp. (chyba, ¿e nie bêdzie innych chêtnych). Z pozosta³ych osób zostanie utworzona lista rezerwowa (kolejno¶æ losowa), z której bêd± uzupe³niane brakuj±ce wakaty
Wymagania: potrzebne rekwizyty podamy w pó¼niejszym terminie
Zg³oszenia: chêæ uczestnictwa w warsztatach prosimy zg³aszaæ do dowódców Chor±gwi Grunwaldzkich.
mam skromna propozycje dot. zwiekszenia bezpieczenstwa w obozie:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=7572
Co do bezpieczeñstwa, to w regulaminie co¶ jest napisane o ochronie jakiej¶... Powinno to starczyæ na panów w nutach sportowych w odmiennym stanie ¶wiadomo¶ci.
Co do nas samych to bywa ró¿nie.
Co do pomys³u opodatkowania to:
1) ciê¿ko bêdzie opodatkowaæ wszystkich uczestników
2) system ka¿da chor±giew po tyle.. te¿ odpada, bo niektóre chor±gwie s± du¿e, a inne ma³e.
3) kto¶ musia³by tê palisadê zbudowaæ
4) je¿eli taki zapis w regulaminie by siê pojawi³ mog³oby to doprowadziæ do:
a) zmniejszenia liczby osób z coraz bardziej ( lub super ) odpowiednim sprzêtem
B) to samo co wy¿ej, tylko w stosunku do s³abiej wyekwipowanych
To tyle rzeczy, które jestem w stanie o tej porze napisaæ
Wg. mnie pomys³ nale¿a³oby konstruktywnie przedyskutowaæ.
Pozdrawia was Pluszowy Mi¶
Pomysl jakis to jest to fakt... ale tak jak napisa³ mój przedmowca do przedyskutowania i jak ju¿, to na pewno nie w tym roku, za ma³o czasu jak na moje oko, zaraz bêdzie czerwiec a od tego do Grunwaldu juz blisko...
Co do bezpieczenstwa w obozach, to moim zdaniem je¶li chor±giew jest dobrze zorganizowana to sama w swoim zakresie odpowiednie zabezpieczenie obozu przygotuje...
Chcialym zamiescic regulamin konkursu gotowania , ktory odbedzie sie w piatek na Grunwaldzie :
1. Prawo uczestnictwa w konkursie maj± osoby zakwaterowane na terenie obozów grunwaldzkich po uprzednim zg³oszeniu siê do koñca czerwca
2. Potrawy oceniane bêd± przez komisjê z³o¿on± z dowódców chor±gwi wybranych przez organizatorów
3. Potrawy oceniane bêd± pod wzglêdem :
- wygl±du ( w skali od 1-10)
-smaku ( w skali od 1 – 10)
- historyczno¶ci u¿ytych sk³adników (w skali od 1 – 10)
-poprawno¶ci historycznej potrawy ( w skali od 1-10)
4. Uczestnictwo w konkursie polega na przyrz±dzeniu potrawy i zaprezentowaniu jej komisji o godzinie 17.00 w dniu konkursu
5. Czas na przygotowanie potrawy jest nielimitowany
6. Zg³oszenia mog± byæ grupowe (do 3 osóB) lub indywidualne
7. Organizatorzy przewiduj± nagrody za 3 pierwsze miejsca oraz dyplomy dla pierwszej dziesi±tki
Wymogi :
Potrawa musi byæ przygotowana w³asnorêcznie -zakaz u¿ywania wszelakiego rodzaju „gotowców”
Potrawa musi byæ gotowana na ognisku
Przy gotowaniu nikt nie mo¿e pomagaæ uczestnikom
Wszelkie produkty/naczynia uczestnicy zapewniaj± sobie sami
Uczestnicy przygotowuj±cy potrawê udokumentowan± historycznie wszelakie materia³y zobowi±zane s± przed³o¿yæ komisji
Za potrawê uwa¿a siê :jedzenie obiadowe lub desery – uczestnicy sami wybieraj± któr± potrawê chc± przyrz±dziæ
Wszelkie pytania prosze kierowac do mnie
Efektem spotkania dowodcow w Gniewie byly pewne kosmetyczne zmiany w regulaminie.
http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=89246#89246
PROGRAM GRUNWALDU 2005
12.07.2005 – WTOREK
Rozpoczêcie warsztatów czarnoprochowych i warsztatów wyrobu ³uków
14.07.2005 – CZWARTEK
Rozpoczêcie warsztatów "P³omieni i ognia" (techniki ¿onglerki ogniem)
12.00 - Próby grup inscenizacyjnych, + konni .
16.00 - Próby - "S³upy Gedymina", "Goñcza", "Mazowsze Janusza", "Pomezañska", "Marsza³ka W.", "Sztumska" + konni.
15.07.2005 – PI¡TEK
10.00 - Próby grup inscenizacyjnych + konni .
13.00 – Próby : "Mazowsze Siemowita", "Podolska", "¦w. Jerzy", "Nadreñska", „¦l±ska”.
16.00 - Próba generalna dla wszystkich chor±gwi
19.00 - "Grunwaldzkie wici" – rozpoczêcie, prezentacja uczestników, wrêczenie glejtów.
Po "Grunwaldzkich wiciach", dla chêtnych, Msza ¦wiêta w ruinach kaplicy grunwaldzkiej.
16.07.2005 – SOBOTA
11.00 (?) Apel Grunwaldzki
13.00 – Zbiórka i wyj¶cie na pole bitwy
14.00 – Inscenizacja "Bitwy pod Grunwaldem"
21.00 – Koncerty: "Odpust Zupe³ny", "Stary Olsa"
Oko³o 23.00 po koncertach – I Festival "Flames of the night"
Godziny prób mog± ulec nieco zmianie ze wzglêdu na konie bior±ce w nich udzia³.
Wiêcej szczegó³ów dotycz±cych I Festivalu "Flames of the night" ju¿ wkrótce.
W trakcie Dni Grunwaldu, "Chor±gwie Grunwaldzkie" bêd± organizowa³y warsztaty i turnieje. Czê¶æ z nich bêdzie mia³a charakter otwarty, a czê¶æ bêdzie prowadzona wewn±trz chor±gwi. My¶lê, ¿e po spotkaniu 04.06. uda nam siê podaæ plan turniejów i warsztatów prowadzonych w chor±gwiach.
Witam! przepraszam za oftop, ale...
Liudzie! W Litwie zdazylosie cosz BAAArdzo interesojocego!
Poszedl sluh ze do Griunwalda pojade grupa "wojownikow" jak oni teraz uzywajom nazwanie "Viduramziu karys" (sriedniowieczny wojownik) , lub "Antikos karys" (antyczny wojownik).
Dowodca tej grupy jest imieniem Jurij, lub Jurijus
Czy ktosz slyhal o tym?
Czy jakiesz kolwiek grupy z litwy, czy osoby przyjehajom do Griunwalda v tym roku zeby brac udzial??
P.S. 3 liudzi zajestrowane v Sw.Jierzy - so znane
Jiesli muwic prawde - Wasza odpowiedz bylaby bardzo powazna dla nas i dla samej imprezy(nawet europeyczyk moze zrobic sepuku przez to grupe)
Mam takie pytanie dotycz±ce markietanek. 5 dziewczyn z mojego Bractwa chce nimi byæ podczas inscenizacji. Czy obowi±zuj± dla nich jakie¶ stroje? (Rok temu musia³y mieæ s³omiane kapelusze...)
a nie zielone wst±¿eczki? u mnie (choæ jeszcze nie u mnie) wystarczy³y owe wst±¿ki rok temu
CYTAT
(Rok temu musia³y mieæ s³omiane kapelusze...)
dobre ja jakos nie mialam a bylam
Witam!
Wstazki byly w regulaminie, ale oprocz mojej choragwii to nie widzialam nikogo kto by je mial
Ludka Excalibur
Droga Morrigan, gdyby¶ by³a tak mi³a i jeszcze zdardzi³a, który to dowódca pozwoli³ Ci na wej¶cie na pole bitwy w wieku 17 lat, by³bym bardzo wdziêczny.
Przepraszam, Ciê droga przedmówczyni, ale nasze dziewczyny te¿ mia³y...chocia¿ mog³y gin±æ w t³umie - by³o ich zaledwie trzy sztuki
Mo¿e problem tkwi w tym ze nie ka¿dy ma dostêp do regulaminu proponuje by Ci, którzy przyjmuj± zapisy na markietanki przypominali o tym ze cos takiego trzeba mieæ.
Wybacz drogi Krzysztofie, ale Arcywiedzmy maja to do siebie ze s± bardzo niemi³e i bardzo,bardzo wredne
Witam!
Regulamin byl na Freha. My jako choragiew dostarczylismy materialu na szarfy. A wogle nie lubie myslec o tym bo wybieranie 7 osob z choragwi jest bardzo trudne.
Ludka Excalibur
PS. Nasze dziewczyny tez ginely w tlumie
Nie zauwazylem, zeby ktos podawal, a mysle, ze warto wiedziec, iz ruszyla oficjalna strona Inscenizacji Bitwa pod Grunwaldem pod adresem
www.grunwald1410.pl
jest tez tam regulamin oraz wszelkie kontakty i coraz wiecej informacji.
Dosta³am mailem wymagania strojowe, jakie panuj± pod Grunwaldem i jest tam punkt, ¿e nie mo¿na miec skarpetek. Co mam ubraæ zamiast nich?
Wydaje mi sie ze to pytanie do dzialu stroje, wystarczy poszukac, odpowiedzi znajdziesz na FREHA
ale zeby nie by³o ¿e tylko sie madrze, podam dwa linki spoza FREHA:
http://www.bagrit.pl/stroje/artykul_06a.php
http://www.ch.ks.siemowita.webpark.pl/zasa...stroj/stroj.htm
Prosze patrzec tam odpowiednio: "ponczochy" i "nogawice"
Pozdrawiam
P.S. ¯eby nie by³o, ¿aden z tych linkow to nie sa regulaminy podane przez organizatorow Inscenizacji Bitwa pod Grunwaldem, ten drugi to sa wewnetrzne zasady Choragwii Mazowieckiej ksiecia Siemowita.
CYTAT(Wojciech z Puszczy)
Karczmarz ¶pi zapity lub zabity. A przyda³oby siê objechaæ ten temat tak do 5 stron.
Witam
No jasne wszystko na Karczmarza (nawiasem mówi±c to jestem abstynentem). Kalendarium to nie mój dzia³ ale skoro ju¿ mnie wywo³ano to posprz±tam.
Proszê siê ograniczyæ do kwestii organizacyjnych. O pierdo³ach mo¿na bêdzie porozmawiaæ kiedy Grunwald 2005 bêdzie ju¿ histori±.
Co do tego co na stopy w butach to polecam onuce (ale to raczej dla panów). Przetestowane i sprawdzone.
Pozdrawiam
Salve!
Czy kto¶ mo¿e wie jak w tym roku bêdzie wygl±da³o pole bitwy, tzn. czy bêdzie znów mniejsze?
Bo wg mnie robi siê coraz cia¶niej.
Pozdrawiam
A nie uwa¿asz ¿e im ciasniej tym lepiej ? Zdaje mi siê, lepiej wygl±da jak Chor±gwie walcz± bli¿ej siebie torszke i nie rozbiegaj± po ca³ym polu. (To tylko moje zdanie i sie pewnie du¿o osób nie zgodzi)
Przepraszam, ¿ê wcisnê siê nieco z innej beczki, ale czy kto¶ z Dolnego Sl±ska wybiera sie an t± imprezê poci±giem...bo szukam towarzystwa...
pozdrawiam
Mniejsze pole to mniejsze bezpieczenstwo i trodniejszy dojazd karetki.
Pamietajmy ze tam strzelaj±, wybuchaj± itd, a nie tylko sie bij±.
Sowa
Nie ¶miem sie z Tob± Sowa nie zgodziæ, ale nie mowiê przecie¿ ¿eby zrobiæ z tgo ring 4x4 metry. Mamy inscenizacje prawda? Dojazd karetki nie stanowi problemu w ¿adn± stronê. Co do wybuchów... no có¿ masz racjê.
Jest to moja lu¼na reflexja jak ju¿ mowi³em...
Pozdrawiam
Na mniejszym terenie jakiekolwiek manewry chor±gwi trac± sens a nawet robi± siê ¶mieszne.
Pozdrawiam
Manewry mia³y by sens, bo zawsze mi³o razem cos przecwiczyc
ale nie mia³y by wykorzystania praktycznego
co by³o by niewatpliwie baaardzo smutne.
Sowa
Hej
No ja siê z tob± zgadzam Evan
No jak dla mnie, to te manewry chor±gwi po 20-30 osób nie maj± sensu, bo i wizualnie na ogromnym polu znikaj± po prostu, a kiedy ju¿ siê zmieszaj±, to absolutnie nikt z publiki nie wie kto jest kim
.
Wola³bym jako widz (od kilku ju¿ lat nie chce mi siê tam walczyæ
) by zmniejszyæ liczbê chor±gwi na rzecz ich liczebno¶ci, i wprowadziæ bardziej skomasowan± walkê w centrum pola.
Ale to takie lu¼ne refleksje.
Pozdrawiam
Podziekowaæ, podziekowaæ
Jednak nie jestem sam :P
A nawiasem mówi±c mam pytanie bo w sumie trudno wybadaæ do kogo siê z tym wybraæ.
Czy mo¿na co¶ dorzuciæ do Grunwaldzkiego programu artystycznego? Czy jakie¶ zespo³y mog± siê zg³osiæ by umiliæ nam (i innym) wieczór po bitwie? Je¶li tak to do kogo maj± siê zg³osiæ?
S³awa!
Je¶³i chodzi o umilanie czasu na biesiadach.To nale¿y siê zg³osic do dowódcy Chor±gwii w której chcesz co¶ zrobiæ (w naszym przypadku do Maæka).
A je¶li cos wiêkrzego to musisz ³apaæ pana Góreckiego poszukaj kontaktu na stornie www.grunwald1410.pl
Pozdrawiam.
CYTAT
Czy jakie¶ zespo³y mog± siê zg³osiæ by umiliæ nam (i innym) wieczór po bitwie
A na czym mia³oby polegaæ to umilanie czasu...?
Napewno fajnie by³oby razem potañczyæ, ale o tym juz by³a mowa...
pozdrawiam
Mowie o programie artystycznym ogólnym, jakiej¶ scenie, imprezie dla wszystkich. A w jaki inny sposób potrafi umili¶ czas zespó³ muzyczny? W sumie to pytanie by³o do¶æ... dziwne.
Nie wiem czy zauwa¿y³e¶ ale co roku od kilku lat jest rozstawiona scena i s± na niej jakies koncerciki.
Faktem jest,¿e dla widzów a nie dla nas.
Ale zaplecze jest.
Tylko trzeba sprowadziæ jaki¶ sensowny zespó³ np. Odpust Zupe³ny lub Stary Olsa
My¶la³em o naszym koledzie z policji :) i jego weso³ej dru¿ynce :)
http://www.zamek-gniew.pl/grunwald.html
pod tym linkiem pojawila sie lista bractw zgloszonych na Grunwald.
Ja mam takie pytanko, moz ekto¶ siê orientuje kto bêdzie wystepowa³ podczas pokazu ¿±glerki ogniem, bo w programie na czwartek s± przewidziane warsztaty, a w sobote pokaz o 23, czy to uczestnicy tych warsztatów bêd± siê prezentowali, czy mo¿e jakas "profesjonalna" grupa
pozdrawiam
pytanie : czy ktos bylby chetny na piatkowa bojowke szablowa na Grunwie ???????
Adams, je¶li tylko dostane jak±¶ szable to chetnie :)
blachy bede mial ale z szable to tylko 1 szt
No to zaczynam szukaæ :P a blachy... no có¿, tego dziêki Bogom nie brak
"
Ja chetnie, wezme szable i szyszaki
no to bomba
ja bede w czwartek wieczorem .... w podolskiej .... blachy wezme ...i jedna szable ......
Witam
Te¿ bym siê potrzaska³ ma szable.
Szabelkê wezmê, a blachy to tylko ¶rednowieczne plus maska szermiercza
Pozdrawiam
AdamieS! Ja zmierzê siê na szable jesli bedê mia³ ju¿ rynsztunek arabski ( EGIPT)
Dobra dobra. Szabla + XV wieczna blacha
Bedzie git impreza :]
Artykul z jednego z nm. czasopism "sredniowiecznych".
Niemieckojezyczne wydanie czasopisma z Wloch napisalo az kilka stron.
z p. - Thomas
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.