Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Lipiec] Bitwa pod Grunwaldem -> 15-17.07
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Tatar
CYTAT(S³awomir)
Czy kto¶ orientuje siê, czy e-adres do Grzegorza Orenkiewicza, podany w regulaminie jako kontaktowy, jest aktualny i prawid³owy? (comes_1@op.pl) Wys³a³em zg³oszenie 12.04 oraz ponownie co¶ ponad tydzieñ temu i ci±gle nic, bez odpowiedzi... A s±dzê, ¿e nawet w przypadku odpowiedzi odmownej zosta³bym poinformowany, wiêc albo sieæ szwankuje albo mo¿e adres nie taki...  :-? A czas p³ynie...
Z góry dziêki za pomoc.

Niejestesz jediny...
Ja wyslalem 5 mailuv dla dovudcov chorugvi - tylko 2 odpowiedzieli...
A od ostatnih - anijakej wiadomosci...

Pozdrawiam!
S³awomir
Spróbuj raz jeszcze. Ja wczoraj otrzyma³em odpowied¼. Pozytwn± smile.gif
Czarny
Cze¶æ
Tak, adres ten jest jak najbardziej prawid³owy, po prostu chyba poczty zbyt czêsto nie sprawdza smile.gif
Cedric
Witam, kolejna partia informacji od organizatora:

Warsztaty na Grunwaldzie

Organizatorzy proponuj± przeprowadzenie dwóch warsztatów:

1. Warsztaty Czarnoprochowe (obejmuj±ce XV - XVII wiek.) prowadzone przez Andrzeja Kubowicza
Rozpoczêcie warsztatów – 12.07 (wtorek) godz. 12.oo – obóz organizatorów po ustaleniu programu – szko³a w Stêbarku.

 Zagadnienia prawne - obowi±zuj±ca USTAWA Z DNIA 21 maja 1999r. o broni i amunicji. Omówienie ustawy w odniesieniu do broni czarnoprochowej.
 Budowa luf armatnich i sposoby ich bezpiecznego u¿ytkowania.
 Budowa ¶redniowiecznej broni rêcznej w oparciu o zachowane oryginalne okazy oraz badania naukowe ich kostrukcji.
 Budowa zamków broni rêcznej XV - XVII wiek. Zamek lontowy, ko³owy, ska³kowy. Niektóre zagadnienia z technologii ich wytwarzania.
 Omówienie zagadnieñ wynikaj±cych z u¿ytkowania broni czarnoprochowej. Robienie ³adunków, lontów, ska³ek, przybitek i przepalniczek.
 Omówienie zasad bezpieczeñstwa na imprezach rycerskich.

2. Warsztaty wyrobu ³uku prowadzone przez Jaros³awa Jankowskiego

Termin warsztatów – od 12.07 (wtorek) do 15.07 (pi±tek)
Ilo¶æ osób – dwie grupy po 15 osób Z powodów ma³ej ilo¶ci miejsc, dla ka¿dego z "Obozów Bojowych" przewidujemy dwa miejsca. Wp³yw na wybór osób maj± dowódcy obozów – chor±gwi. Wybrane osoby nie powinny byæ cz³onkami jednej grupy, stowarzyszenia itp. (chyba, ¿e nie bêdzie innych chêtnych). Z pozosta³ych osób zostanie utworzona lista rezerwowa (kolejno¶æ losowa), z której bêd± uzupe³niane brakuj±ce wakaty
Wymagania: Ka¿dy z uczestników warsztatów musi posiadaæ strug, ostry nó¿, siekierkê, 30 z³. (koszt jesionowego materia³u dostarczonego przez organizatorów, przygotowany wg wskazañ pana Jaros³awa Jankowskiego), tarnik do drewna (z jednej strony pó³okr±g³y z drugiej p³aski), szpulka dratwy lnianej na ciêciwê

Zg³oszenia: chêæ uczestnictwa w warsztatach prosimy zg³aszaæ do dowódców Chor±gwi Grunwaldzkich.
Inne: Warsztaty dla ka¿dej z grup rozpoczynaj± siê we wtorek oko³o 10.oo.
Nie stawienie siê na rozpoczêciu warsztatów eliminuje z dalszego, w nich uczestnictwa.
Miejsce osoby, która nie stawi siê na rozpoczêcie zostanie uzupe³nione kolejn± osob± z listy rezerwowej.

3. Warsztaty "P³omieni i ognia" (techniki ¿onglerki ogniem)

Termin warsztatów – od 14.07 (czwartek) do 15.07 (pi±tek)
Ilo¶æ osób – do 30 osób Z powodów ma³ej ilo¶ci miejsc, dla ka¿dego z "Obozów Bojowych" przewidujemy dwa miejsca. Wp³yw na wybór osób maj± dowódcy obozów – chor±gwi. Wybrane osoby nie powinny byæ cz³onkami jednej grupy, stowarzyszenia itp. (chyba, ¿e nie bêdzie innych chêtnych). Z pozosta³ych osób zostanie utworzona lista rezerwowa (kolejno¶æ losowa), z której bêd± uzupe³niane brakuj±ce wakaty

Wymagania: potrzebne rekwizyty podamy w pó¼niejszym terminie

Zg³oszenia: chêæ uczestnictwa w warsztatach prosimy zg³aszaæ do dowódców Chor±gwi Grunwaldzkich.
Vexator
mam skromna propozycje dot. zwiekszenia bezpieczenstwa w obozie: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=7572
Micha³ Templarem zwany
Co do bezpieczeñstwa, to w regulaminie co¶ jest napisane o ochronie jakiej¶... Powinno to starczyæ na panów w nutach sportowych w odmiennym stanie ¶wiadomo¶ci.
Co do nas samych to bywa ró¿nie.

Co do pomys³u opodatkowania to:
1) ciê¿ko bêdzie opodatkowaæ wszystkich uczestników
2) system ka¿da chor±giew po tyle.. te¿ odpada, bo niektóre chor±gwie s± du¿e, a inne ma³e.
3) kto¶ musia³by tê palisadê zbudowaæ
4) je¿eli taki zapis w regulaminie by siê pojawi³ mog³oby to doprowadziæ do:
a) zmniejszenia liczby osób z coraz bardziej ( lub super ) odpowiednim sprzêtem
B) to samo co wy¿ej, tylko w stosunku do s³abiej wyekwipowanych

To tyle rzeczy, które jestem w stanie o tej porze napisaæ
Wg. mnie pomys³ nale¿a³oby konstruktywnie przedyskutowaæ.

Pozdrawia was Pluszowy Mi¶
Gregor
Pomysl jakis to jest to fakt... ale tak jak napisa³ mój przedmowca do przedyskutowania i jak ju¿, to na pewno nie w tym roku, za ma³o czasu jak na moje oko, zaraz bêdzie czerwiec a od tego do Grunwaldu juz blisko...

Co do bezpieczenstwa w obozach, to moim zdaniem je¶li chor±giew jest dobrze zorganizowana to sama w swoim zakresie odpowiednie zabezpieczenie obozu przygotuje... smile.gif
Deathwalker
Chcialym zamiescic regulamin konkursu gotowania , ktory odbedzie sie w piatek na Grunwaldzie :

1. Prawo uczestnictwa w konkursie maj± osoby zakwaterowane na terenie obozów grunwaldzkich po uprzednim zg³oszeniu siê do koñca czerwca

2. Potrawy oceniane bêd± przez komisjê z³o¿on± z dowódców chor±gwi wybranych przez organizatorów

3. Potrawy oceniane bêd± pod wzglêdem :
- wygl±du ( w skali od 1-10)
-smaku ( w skali od 1 – 10)
- historyczno¶ci u¿ytych sk³adników (w skali od 1 – 10)
-poprawno¶ci historycznej potrawy ( w skali od 1-10)

4. Uczestnictwo w konkursie polega na przyrz±dzeniu potrawy i zaprezentowaniu jej komisji o godzinie 17.00 w dniu konkursu

5. Czas na przygotowanie potrawy jest nielimitowany

6. Zg³oszenia mog± byæ grupowe (do 3 osóB) lub indywidualne

7. Organizatorzy przewiduj± nagrody za 3 pierwsze miejsca oraz dyplomy dla pierwszej dziesi±tki

Wymogi :

 Potrawa musi byæ przygotowana w³asnorêcznie -zakaz u¿ywania wszelakiego rodzaju „gotowców”
 Potrawa musi byæ gotowana na ognisku
 Przy gotowaniu nikt nie mo¿e pomagaæ uczestnikom
 Wszelkie produkty/naczynia uczestnicy zapewniaj± sobie sami
 Uczestnicy przygotowuj±cy potrawê udokumentowan± historycznie wszelakie materia³y zobowi±zane s± przed³o¿yæ komisji
 Za potrawê uwa¿a siê :jedzenie obiadowe lub desery – uczestnicy sami wybieraj± któr± potrawê chc± przyrz±dziæ

Wszelkie pytania prosze kierowac do mnie
Cedric
Efektem spotkania dowodcow w Gniewie byly pewne kosmetyczne zmiany w regulaminie.

http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=89246#89246
Krzysztof Górecki
PROGRAM GRUNWALDU 2005

12.07.2005 – WTOREK
 Rozpoczêcie warsztatów czarnoprochowych i warsztatów wyrobu ³uków
14.07.2005 – CZWARTEK
 Rozpoczêcie warsztatów "P³omieni i ognia" (techniki ¿onglerki ogniem)
 12.00 - Próby grup inscenizacyjnych, + konni .
 16.00 - Próby - "S³upy Gedymina", "Goñcza", "Mazowsze Janusza", "Pomezañska", "Marsza³ka W.", "Sztumska" + konni.
15.07.2005 – PI¡TEK
 10.00 - Próby grup inscenizacyjnych + konni .
 13.00 – Próby : "Mazowsze Siemowita", "Podolska", "¦w. Jerzy", "Nadreñska", „¦l±ska”.
 16.00 - Próba generalna dla wszystkich chor±gwi
 19.00 - "Grunwaldzkie wici" – rozpoczêcie, prezentacja uczestników, wrêczenie glejtów.
 Po "Grunwaldzkich wiciach", dla chêtnych, Msza ¦wiêta w ruinach kaplicy grunwaldzkiej.
16.07.2005 – SOBOTA
 11.00 (?) Apel Grunwaldzki
 13.00 – Zbiórka i wyj¶cie na pole bitwy
 14.00 – Inscenizacja "Bitwy pod Grunwaldem"
 21.00 – Koncerty: "Odpust Zupe³ny", "Stary Olsa"
 Oko³o 23.00 po koncertach – I Festival "Flames of the night"

 Godziny prób mog± ulec nieco zmianie ze wzglêdu na konie bior±ce w nich udzia³.
 Wiêcej szczegó³ów dotycz±cych I Festivalu "Flames of the night" ju¿ wkrótce.
 W trakcie Dni Grunwaldu, "Chor±gwie Grunwaldzkie" bêd± organizowa³y warsztaty i turnieje. Czê¶æ z nich bêdzie mia³a charakter otwarty, a czê¶æ bêdzie prowadzona wewn±trz chor±gwi. My¶lê, ¿e po spotkaniu 04.06. uda nam siê podaæ plan turniejów i warsztatów prowadzonych w chor±gwiach.
Tatar
Witam! przepraszam za oftop, ale...
Liudzie! W Litwie zdazylosie cosz BAAArdzo interesojocego!
Poszedl sluh ze do Griunwalda pojade grupa "wojownikow" jak oni teraz uzywajom nazwanie "Viduramziu karys" (sriedniowieczny wojownik) , lub "Antikos karys" (antyczny wojownik).
Dowodca tej grupy jest imieniem Jurij, lub Jurijus
Czy ktosz slyhal o tym?
Czy jakiesz kolwiek grupy z litwy, czy osoby przyjehajom do Griunwalda v tym roku zeby brac udzial??
P.S. 3 liudzi zajestrowane v Sw.Jierzy - so znane smile.gif

Jiesli muwic prawde - Wasza odpowiedz bylaby bardzo powazna dla nas i dla samej imprezy(nawet europeyczyk moze zrobic sepuku przez to grupe)
Tintale
Mam takie pytanie dotycz±ce markietanek. 5 dziewczyn z mojego Bractwa chce nimi byæ podczas inscenizacji. Czy obowi±zuj± dla nich jakie¶ stroje? (Rok temu musia³y mieæ s³omiane kapelusze...)
Wiedziemka
a nie zielone wst±¿eczki? u mnie (choæ jeszcze nie u mnie) wystarczy³y owe wst±¿ki rok temu smile.gif
Morrigan
CYTAT
(Rok temu musia³y mieæ s³omiane kapelusze...)
cool.gif dobre ja jakos nie mialam a bylam
Ludka
Witam!

Wstazki byly w regulaminie, ale oprocz mojej choragwii to nie widzialam nikogo kto by je mial

Ludka Excalibur
Krzysztof Górecki
Droga Morrigan, gdyby¶ by³a tak mi³a i jeszcze zdardzi³a, który to dowódca pozwoli³ Ci na wej¶cie na pole bitwy w wieku 17 lat, by³bym bardzo wdziêczny.
Wiedziemka
Przepraszam, Ciê droga przedmówczyni, ale nasze dziewczyny te¿ mia³y...chocia¿ mog³y gin±æ w t³umie - by³o ich zaledwie trzy sztuki smile.gif
Morrigan
Mo¿e problem tkwi w tym ze nie ka¿dy ma dostêp do regulaminu proponuje by Ci, którzy przyjmuj± zapisy na markietanki przypominali o tym ze cos takiego trzeba mieæ.

Wybacz drogi Krzysztofie, ale Arcywiedzmy maja to do siebie ze s± bardzo niemi³e i bardzo,bardzo wredne mad.gif
Ludka
Witam!

Regulamin byl na Freha. My jako choragiew dostarczylismy materialu na szarfy. A wogle nie lubie myslec o tym bo wybieranie 7 osob z choragwi jest bardzo trudne.

Ludka Excalibur

PS. Nasze dziewczyny tez ginely w tlumie
Smok Migu¶
Nie zauwazylem, zeby ktos podawal, a mysle, ze warto wiedziec, iz ruszyla oficjalna strona Inscenizacji Bitwa pod Grunwaldem pod adresem

www.grunwald1410.pl

jest tez tam regulamin oraz wszelkie kontakty i coraz wiecej informacji.
Tintale
Dosta³am mailem wymagania strojowe, jakie panuj± pod Grunwaldem i jest tam punkt, ¿e nie mo¿na miec skarpetek. Co mam ubraæ zamiast nich? dunno.gif
Szypu³
Wydaje mi sie ze to pytanie do dzialu stroje, wystarczy poszukac, odpowiedzi znajdziesz na FREHA
ale zeby nie by³o ¿e tylko sie madrze, podam dwa linki spoza FREHA:
http://www.bagrit.pl/stroje/artykul_06a.php
http://www.ch.ks.siemowita.webpark.pl/zasa...stroj/stroj.htm
Prosze patrzec tam odpowiednio: "ponczochy" i "nogawice"
Pozdrawiam
P.S. ¯eby nie by³o, ¿aden z tych linkow to nie sa regulaminy podane przez organizatorow Inscenizacji Bitwa pod Grunwaldem, ten drugi to sa wewnetrzne zasady Choragwii Mazowieckiej ksiecia Siemowita.
Andrzej Siejeñski
CYTAT(Wojciech z Puszczy)
Karczmarz ¶pi zapity lub zabity. A przyda³oby siê objechaæ ten temat tak do 5 stron.

Witam
No jasne wszystko na Karczmarza (nawiasem mówi±c to jestem abstynentem). Kalendarium to nie mój dzia³ ale skoro ju¿ mnie wywo³ano to posprz±tam.

Proszê siê ograniczyæ do kwestii organizacyjnych. O pierdo³ach mo¿na bêdzie porozmawiaæ kiedy Grunwald 2005 bêdzie ju¿ histori±.

Co do tego co na stopy w butach to polecam onuce (ale to raczej dla panów). Przetestowane i sprawdzone.

Pozdrawiam
Szymon Piotr
Salve!

Czy kto¶ mo¿e wie jak w tym roku bêdzie wygl±da³o pole bitwy, tzn. czy bêdzie znów mniejsze?
Bo wg mnie robi siê coraz cia¶niej.

Pozdrawiam
Evan
A nie uwa¿asz ¿e im ciasniej tym lepiej ? Zdaje mi siê, lepiej wygl±da jak Chor±gwie walcz± bli¿ej siebie torszke i nie rozbiegaj± po ca³ym polu. (To tylko moje zdanie i sie pewnie du¿o osób nie zgodzi)
Halldis(Naamah)
Przepraszam, ¿ê wcisnê siê nieco z innej beczki, ale czy kto¶ z Dolnego Sl±ska wybiera sie an t± imprezê poci±giem...bo szukam towarzystwa...
pozdrawiam
Sowa
Mniejsze pole to mniejsze bezpieczenstwo i trodniejszy dojazd karetki.
Pamietajmy ze tam strzelaj±, wybuchaj± itd, a nie tylko sie bij±.

Sowa
Evan
Nie ¶miem sie z Tob± Sowa nie zgodziæ, ale nie mowiê przecie¿ ¿eby zrobiæ z tgo ring 4x4 metry. Mamy inscenizacje prawda? Dojazd karetki nie stanowi problemu w ¿adn± stronê. Co do wybuchów... no có¿ masz racjê.
Jest to moja lu¼na reflexja jak ju¿ mowi³em...
Pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
Na mniejszym terenie jakiekolwiek manewry chor±gwi trac± sens a nawet robi± siê ¶mieszne.
Pozdrawiam
Sowa
Manewry mia³y by sens, bo zawsze mi³o razem cos przecwiczyc
ale nie mia³y by wykorzystania praktycznego
co by³o by niewatpliwie baaardzo smutne.

Sowa
Owen
Hej
No ja siê z tob± zgadzam Evan smile.gif
No jak dla mnie, to te manewry chor±gwi po 20-30 osób nie maj± sensu, bo i wizualnie na ogromnym polu znikaj± po prostu, a kiedy ju¿ siê zmieszaj±, to absolutnie nikt z publiki nie wie kto jest kim smile.gif.
Wola³bym jako widz (od kilku ju¿ lat nie chce mi siê tam walczyæ smile.gif) by zmniejszyæ liczbê chor±gwi na rzecz ich liczebno¶ci, i wprowadziæ bardziej skomasowan± walkê w centrum pola.
Ale to takie lu¼ne refleksje.
Pozdrawiam
Evan
Podziekowaæ, podziekowaæ smile.gif Jednak nie jestem sam :P

A nawiasem mówi±c mam pytanie bo w sumie trudno wybadaæ do kogo siê z tym wybraæ.
Czy mo¿na co¶ dorzuciæ do Grunwaldzkiego programu artystycznego? Czy jakie¶ zespo³y mog± siê zg³osiæ by umiliæ nam (i innym) wieczór po bitwie? Je¶li tak to do kogo maj± siê zg³osiæ?

S³awa!
Reyki
Je¶³i chodzi o umilanie czasu na biesiadach.To nale¿y siê zg³osic do dowódcy Chor±gwii w której chcesz co¶ zrobiæ (w naszym przypadku do Maæka).
A je¶li cos wiêkrzego to musisz ³apaæ pana Góreckiego poszukaj kontaktu na stornie www.grunwald1410.pl

Pozdrawiam.
Halldis(Naamah)
CYTAT
Czy jakie¶ zespo³y mog± siê zg³osiæ by umiliæ nam (i innym) wieczór po bitwie

A na czym mia³oby polegaæ to umilanie czasu...?
Napewno fajnie by³oby razem potañczyæ, ale o tym juz by³a mowa...
pozdrawiam
Evan
Mowie o programie artystycznym ogólnym, jakiej¶ scenie, imprezie dla wszystkich. A w jaki inny sposób potrafi umili¶ czas zespó³ muzyczny? W sumie to pytanie by³o do¶æ... dziwne.
Reyki
Nie wiem czy zauwa¿y³e¶ ale co roku od kilku lat jest rozstawiona scena i s± na niej jakies koncerciki.

Faktem jest,¿e dla widzów a nie dla nas.

Ale zaplecze jest.
Tylko trzeba sprowadziæ jaki¶ sensowny zespó³ np. Odpust Zupe³ny lub Stary Olsa
Evan
My¶la³em o naszym koledzie z policji :) i jego weso³ej dru¿ynce :)
Cedric
http://www.zamek-gniew.pl/grunwald.html

pod tym linkiem pojawila sie lista bractw zgloszonych na Grunwald.
Halldis(Naamah)
Ja mam takie pytanko, moz ekto¶ siê orientuje kto bêdzie wystepowa³ podczas pokazu ¿±glerki ogniem, bo w programie na czwartek s± przewidziane warsztaty, a w sobote pokaz o 23, czy to uczestnicy tych warsztatów bêd± siê prezentowali, czy mo¿e jakas "profesjonalna" grupa
pozdrawiam
AdamS
pytanie : czy ktos bylby chetny na piatkowa bojowke szablowa na Grunwie ???????
Evan
Adams, je¶li tylko dostane jak±¶ szable to chetnie :)
AdamS
blachy bede mial ale z szable to tylko 1 szt
Evan
No to zaczynam szukaæ :P a blachy... no có¿, tego dziêki Bogom nie brak smile.gif"
Kali
Ja chetnie, wezme szable i szyszaki smile.gif
AdamS
no to bomba smile.gif
ja bede w czwartek wieczorem .... w podolskiej .... blachy wezme ...i jedna szable ......
Lysy_Gnom
Witam
Te¿ bym siê potrzaska³ ma szable.
Szabelkê wezmê, a blachy to tylko ¶rednowieczne plus maska szermiercza
Pozdrawiam
Piotr £uniewski
AdamieS! Ja zmierzê siê na szable jesli bedê mia³ ju¿ rynsztunek arabski ( EGIPT)
Reyki
Co za oryginalna kombinacja bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Evan
Dobra dobra. Szabla + XV wieczna blacha smile.gif Bedzie git impreza :]
Thomas
Artykul z jednego z nm. czasopism "sredniowiecznych".
Niemieckojezyczne wydanie czasopisma z Wloch napisalo az kilka stron.

z p. - Thomas
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.