Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Lipiec] Bitwa pod Grunwaldem -> 15-17.07
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Robert Bagrit
Data: 15 - 17 Lipiec

Nazwa wydarzenia: Bitwa pod Grunwaldem
Organizator: Stowarzyszenie "Bitwa pod Grunwaldem"
Charakter imprezy: Inscenizacja
Miasto: Grunwald
Kraj: Polska
Filippo
Mi³o wreszcie us³yszeæ termin Grunwaldu blinkie.gif

Stra¿nicy Widmowego Zamku stawi± siê napewno warrior.gif

Pozdrawiam - Miecznik Stra¿ników Filippo loki08.gif
Wiedziemka
Nareszcie... smile.gif "Sagitta Dei" stawi siê obowi±zkowo !

Z powa¿aniem
Wied¼ma
lukaszw
Ja musze dopisac tyle ze takze sie niezmiernie ciesze ze Grunwald sie odbedzie sie w tych dniach ... jednak znalazlem dziwne informacje na tej stronie ...Dziwny Post
Filippo
Widze ze sprawa rosyjskich zasad ju¿ nadlecia³a..Widmowcy nie pró¿nuj± i dobrze szef.gif
Mo¿e natrafi³ kto¶ na co¶ takiego w jakim¶ bardziej ludzkim jêzyku?

Pozdrawiam - Filippo loki08.gif
kewi
czy moga zostac podane jasne zasady apropo sprzetu na ten rok ?????
Maciej Reihl
Te warunki po rosyjsku to jakie¶ t³umaczenie starego regulaminu. Wymieniona w nim (jako jedyna uprawniona do posiadania drzewcówek) II Chor±giew Komturii Gdañskiej ju¿ od dawna nnie istnieje.

P.S. Kewi. O wymagania sprzêtowe pytaj dowódcê chor±gwi, w której masz wyst±piæ.

Pozdrawiam.
Filippo
czyli ktos w sieci szerzy dezinformacje anger.gif Hañba!! maniac.gif

Pozdrawiam i wybaczcie za szerzenie zamêtu - Filippo loki08.gif
Kacper
Czy kto¶ wiie, kto dowodzi w tym roku chor±gwi± Wallenroda? S³ysza³em co¶ o zmianie dowódcy icon_sad.gif .
kewi
podpinajac sie pod posta Kacpra mam propozycje : moze by tak zrobic spis dowodcow kazdej z choragwi (imie/bractwo)??????? mozna na cos takiego liczyc ???
Cedric
Ponoc wszystko ma sie wyjasnic w przeciagu 2 tygodni troche cierpliwosci i wszytsko bedziemy wiedziec.
Tatar
[quote=Maciej Reihl]Te warunki po rosyjsku to jakie¶ t³umaczenie starego regulaminu. Wymieniona w nim (jako jedyna uprawniona do posiadania drzewcówek) II Chor±giew Komturii Gdañskiej ju¿ od dawna nnie istnieje.
[/quote]

Witam!
To jescze nie tak srasne! II Chor±giew Komturii Gdañskiej istniela...
<<<Тесаки, корды, сабли – использовались только белорусско-литовским войском.>>>
A to nigdy nieisniela smile.gif
Takie male slowka - poczontek wielkiego klamstva!

Pozdrawiam!
[/quote]
kewi
wie ktos gdzie mozna dorwac aktualny regulamin ??????
vroobell
Hehe, jeszcze nie wiadomo kto organizuje a ju¿ chcesz regulamin? Poza tym je¶li chodzi o wymagania to zwróæ siê do dowódcy Twojej chor±gwi.
Pozdrawiam
Vrabec
Micha³ Templarem zwany
Zamiast przejmowaæ sie kiedy bêd± regulaminy mo¿na ju¿ æwiczyæ zacz±æ bigsmile2.gif , projekty obozu robiæ smile.gif , sprzêt konserwowaæ blinkie.gif

Najwa¿niejsze jednak, ¿e ta impreza sie odbedzie, bo chodzi³y ró¿ne opowie¶ci, ¿e ten rok nie przejdzie.

Pozdrawiam
Micha¶
Sowa
ale jaki Grunwald bedzie w 2010 roku
600 lecie
moze RP sypnie troche grosza i bedzie darmowe sianko i drewno ? smile.gif
kewi
widze ze 2 rocznice nam sie szykuja, wartaloby sie wiec postarac aby je uczic.
Aiuto
pierwszy grunwald (inscenizacja bitwy ,nie pokazy ) odbyl sie w 1998roku
Martuszka
Gdzie mogê znale¼æ informacje gdzie kto i pod jak± chor±gwi±, jakie s± wymagania i tak dalej i tak dalej? Znaczy siê wszytko na temat?
Cedric
Ludzie co wam tak pilno poczekajcie jeszcze troche, jeszcze nie wszystko wiadomo a tu juz kolejka po informacje.
Ludka
Witam!

Mi sie marzy Grunwald 2010 datowany dokladnie 1410.
Ludka Excalibur
kewi
Ludka - to wizja super optymistyczna, oczywiscie jest do spelnienia nawet w tym roku - ale trzebaby bylo troche ludzi nie dopuscic, nawet duzo troche bym powiedzial:/

ale moze kiedys....uda sie duza historyczna bitwa
Sowa
2005-1998=7 czyli zadna rocznica tongue.gif
A pierwszy grunwald to organizowa³ AKJ i by³ to Grunwald konny,
jezdzcy nie mieli strojow tylko jakies pseudo tuniki z krzyzami lub orlami
i polacy z zakonem scigali sie po polu zamiast walczyc.
A by³o to jakies 25 lat temu.

Sowa
AdamS
a to ciekawostka smile.gif sa jakies zdjecia gdzies dostepne z tej imprezy ?
Filippo
25 lat...no to nie¼le shocked.gif zdjêcia te¿ chêtnie bym obejrza

³
CYTAT
Mi sie marzy Grunwald 2010 datowany dokladnie 1410.

No Ludko...to ju¿ chyba by³aby utopia i impreza dla wybranych, a nie najwiêkszy Festyn Rycerski w Polsce.

Pozdrawiam - Filippo loki08.gif
Sowa
hmmm, mam tylko zdjecia z treningow konnych
przygotowujacych jezdzcow i konie do wystepu.
Ale poszukam jeszcze.
Wszystkie zdjecia s± fatalnie rozmazane, oczywiscie czarno bia³e.

Sowa
vroobell
Hm, wydaje mi siê, ¿e ju¿ lepiej siê nie da - 15 lipca 1410. Ot i tyle w kwestii datowania.
Nie wiem czemu siê oburzacie na to, aby by³a to impreza ze ¶ci¶le okre¶lonymi wymaganiami. Dla mnie bieganie w firance w TAK¡ rocznicê ma w sobie co¶ z profanacji. Nie b±d¼my jak amerykanie i nie róbmy sobie "majtek z flagi".
A co do Festynów - to róbmy je sobie gdzie indziej, np. na rynku, a nie na polu bitwy - to dopiero jest festyn.

Vrabec
Martin
aaaarghhh. Datowanie do jednego roku to BZDURA!
U mnie w szafie s± rzeczy, które maj± po kilka lat. A niedwano wyrzuci³em korzuch dziadków, który mia³ ponad 50 lat czynnej s³u¿by. ¯aden okres mody ¶redniowiecznej nie by³ jednoroczny!
Przepraszam, Fiore nie wchodzi, bo jest na 1409, a Ikonografia z 1412 te¿ odpada, tak?
To no podstawie CZEGO my mamy ten Grunwald 1410 odtworzyæ????
Andrzej Siejeñski
Datowanie Grunwaldu jest jak najbardziej wskazane, ale oczywi¶cie z g³ow±. Zarówno ubrania jak i uzbrojenie powinny mieæ jaki¶ margines wsteczny. Na pocz±tek mo¿na by zrezygnowaæ z garków (zw³aszcza tych z klapk± :-) i salad, to zdecydowanie nie ta epoka (¿e nie wspomnê o zbrojach gotyckich). A je¶li chodzi o ubrania to rzucaj± siê w oczy dublety z bufkami.
Wspomniane przez Ciebie Martinie 50 lat mo¿na spokojnie przyj±æ za bezpieczne (nie tylko w kwestii ko¿uchów).
Pozdrawiam
Krzy¶ko
CYTAT(Andrzej z Sielca)
.. A je¶li chodzi o ubrania to rzucaj± siê w oczy dublety z bufkami.
?? ale to chyba jest XV te dublety,Czy mo¿na tak± charaktestykê pobie¿n± strojów z okresu grunwaldzkiego prosiæ ??
Andrzej Siejeñski
CYTAT
ale to chyba jest XV te dublety

Wiek XV ma 100 lat smile.gif . Przez te lata zasz³o kilka zmian w strojach.
Pozdrawiam
Peruk
CYTAT
,Czy mo¿na tak± charaktestykê pobie¿n± strojów z okresu grunwaldzkiego prosiæ ??

Troszki siê zareklamujemy, a co?

http://www.ch.ks.siemowita.webpark.pl/frame1.htm

Tu jest charakterystyka i to nawet nie pobie¿na. Mi³ej lektury smile.gif

Pozdrawiam
Peruk
Mecenas
Co do dok³adnego datowania to we¼cie jeszcze pod uwagê, ¿e jednemu papie¿owi zachcia³o siê po drodze kalendarz zmieniæ. Wg. kalendarza gregoriañskiego by³oby to jakie¶ 11 do 12 dni po 15 lipca co rzutuje na stroje obozowe; wszak "Od ¦w. Anki (26.07) zimne wieczory i ranki"
Wiedziemka
To mo¿e ja z ca³kiem innej strony zacznê dr±¿yæ... S± jakie¶ wiadomo¶ci na temat tegorocznej inscenizacji, poza tym, ¿e jest, w wiadomym miejscu i w wiadomym czasie? Podejrzewam, ¿e nie tylko dla nas fakt ten jest istotnym (przy czym nie umniejszam roli okre¶lenia wymagañ sprzêtowych, choæ one nie uleg³y zmianie od dobrych kilku wieków :P)
Z powa¿aniem W.
Krzy¶ko
CYTAT(Peruk)
CYTAT
,Czy mo¿na tak± charaktestykê pobie¿n± strojów z okresu grunwaldzkiego prosiæ ??

Troszki siê zareklamujemy, a co?

http://www.ch.ks.siemowita.webpark.pl/frame1.htm

Tu jest charakterystyka i to nawet nie pobie¿na. Mi³ej lektury smile.gif

Pozdrawiam
Peruk

Bardzo bardzo dziêkujê... i czujê sie o¶wiecony
Morrigan
ja tak trochê z innej beczki a mianowicie chodzi mi o bezpieczeñstwo
w chor±gwiach s± warty i owszem, ale po za nimi nie ma dwa lata temu jakie¶ pijaczki siê przyczepili do mnie i do mich znajomych ale na szczê¶cie dobrze siê skoñczy³o za¶ w tym roku cz³owiek zmêczony idzie siê umyæ a ty jakie¶ typki w strojach !! Ciê zaczepiaj± i ¿±daj± pieniêdzy(nie masz pieniêdzy ¿aden problem widzê ze masz ³adny ³añcuszek... bryyyy)
to trochê dziwnie
Solo
Witam!

Rozumiem, ¿e problem wa¿ki, ale my¶lê, ¿e dopóki organizatorzy nie przedstawi± ogó³owi regulaminu tegorocznej imprezy, to wszystko bêdzie tylko pobo¿nym ¿yczeniem i gdybaniem. Proponujê cierpliwo¶æ, to ju¿ powinno nied³ugo nast±piæ.

Pozdrawiam

Solo
edelweiss
CYTAT
cz³owiek zmêczony idzie siê umyæ a ty jakie¶ typki w strojach !! Ciê zaczepiaj± i ¿±daj± pieniêdzy(nie masz pieniêdzy ¿aden problem widzê ze masz ³adny ³añcuszek... bryyyy)

O ile dobrze zrozumia³am, zaczepiali Ciê ludzie z rycerstwa?!
Fajny sposob na zwrócenie kosztów na uzbrojenie i stroje...
Pozdrawiam
Morrigan
tak bardzo fajny
strach sie bac co bedzie w tym roku...
Chyba z Gromem bede wszedzie chodzila
Robert Bagrit
Namiary na organizatorów tegorocznego Grunwa

Górecki Krzysztof 0602/326 824 papa1@buziaczek.pl
Szyma?ski Jacek 0604/125 019 szym.j@wp.pl
Kacper
Czy wiadomo juz co¶ o dowódcach chor±gwi? Interesuje nie zw³aszcza Wallenrod, bo przyda³oby siê chyba co¶ zorganizowaæ, a tu tymaczasem kr±¿± jakie¶ dziwne plotki. Bêdê wdziêczny za wszelkie "nie gdybane" informacje.
Aiuto
jesli chodzi o choragiew Wallenroda to dowodca jest PIotr WAsek ze Smoczej KOmpani i juz on ja organizuje ...
Ludka
Witam !

A ja slyszalam to samo o Diable z W-wy

Ludka Excalibur
Micha³ Templarem zwany
Poczekajmy a¿ dostaniemy oficjalne dane od organizatora(ów) bo tu i tam s³yszy siê ró¿ne wersje.

Pozdrawiam
Micha³
Peruk
CYTAT
jesli chodzi o choragiew Wallenroda to dowodca jest PIotr WAsek ze Smoczej KOmpani

Zgadzasiê

CYTAT
A ja slyszalam to samo o Diable z W-wy

Diabe³ prowadzi Pomezañsk±

Przynajmniej tak to wygl±da na dzi¶ bigsmile2.gif

Pozdr.
Peruk
Wasek
Witam

Tak Wallenroda w tym roku prowadze Ja i to jest na 100% pewne i faktycznie chor±giew ta jest ju¿ organizowana.
Tak by rozwiaæ w±tpliwo¶ci smile.gif

pozdrawiam
Wasek
Cedric
Pod tym linkiem http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6949 zamiesci³em regulamin Grunwaldu 2005

Pozdrawiam
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Cedric czy dobrze przeczyta³em czy to jest jaki¶ chochlik:
"14. Warunkiem uczestnictwa w inscenizacji jest posiadanie przez uczestnika na sobie uzbrojenia ochronnego datowanego na lata 1370 - 1470 "
Cedric
Nie nie jest to chochlik tak stoi napisane.
Pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
KOD
"14. Warunkiem uczestnictwa w inscenizacji jest posiadanie przez uczestnika na sobie uzbrojenia ochronnego datowanego na lata 1370 - 1470 "

No niez³a jazda. Nied³ugo, wychodz±c naprzeciw wszystkim zainteresowanym bêdzie datowanie: 1270 – 1570. W koñcu skoro i tak przyje¿d¿aj± to pro¶ciej zalegalizowaæ...
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.