Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [ochronne] Kolczugi
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Voldek
Poprawka: 45 stopni szczerba.gif
Dentysta
CYTAT(klusek @ 16:46 13.12.2010) *
Na chwilê obecn± nitowanki indyjski kupowane prosto z Indii lub przez UK i tak nie s± za dobrze zrobione. Bardzo czêsto wypadaj± nity. Wiem, bo takow± posiada³em i sprzeda³em, bo by³a mi ca³kowicie nie potrzebna. A co do mitu, ¿e tylko kó³ka o przekroju p³askim z trójk±tnym nitem s± historyczne to zarzucam zdjêcia.

Cze¶æ,
Poproszê wiêcej informacji na temat tych znalezisk (sk±d, datowanie).
Rozumiem, ¿e w obu wystêpuj± nity okr±g³e?
Pozdrawiam
Dentysta
Marhil
Witajcie smile.gif

Voldek: ja osobi¶cie uwa¿am, ¿e kolczugi z rêkawami 90' s± lepsze od 45'. Wed³ug mnie s± wygodniejsze i mo¿na swobodniej podnosiæ rêce do góry. Raz mia³em ubran± tak± z rêkawami 45' i nie mia³em tej "swobody", ale ka¿dy jak lubi. ;P

A teraz pytanie: mam zamiar wykonaæ nitowany czepiec do he³mu, a w przysz³o¶ci kolczugê nitowan±. Chodzi o to, ¿ê nie mam pojêcia jakiej ¶rednicy kó³ek u¿yæ i jak± grubo¶æ drutu dobraæ. Obecnie w he³mie mam czepiec zrobiony z kó³ek ³±czonych na "styk" 10mm ¶rednica wewn. i 2mm grubo¶æ drutu.
Wygl±da do¶æ masywnie (i te¿ tak jest), ale teraz nie wiem, jaka dobraæ ¶rednicê i grubo¶æ do nitowanego. Kolejna rzecz, to na jaki nit najleszpsze jest ³±czenie kó³ek: trójk±tny czy okr±g³y?

Proszê o pomoc
Pozdrawiam ,
Marhil
aguko
Witam
Chcia³abym siê dowiedzieæ czy podczas polowañ na nied¼wiedzie noszono kolczugi. Odwzorowujê strój ksiêcia W³adys³awa Opolczyka ( ur. pomiêdzy 1326 a 1332 - zm. 18 maja 1401). Bêdê wdziêczna za pomoc
Zielu
Chcia³em zapytaæ znawców jak z wystêpowaniem w II po³. XVw. kolczugi, w której ogniwa znitowane s± u³o¿one na przemian ze sztancowanymi. W "Leksykonie Dawnego Uzbrojenia Ochronnego" pióra pana W³odzimierza Kwa¶niewicza pod has³em kolczuga znajdujê siê ilustracja, wed³ug której takie kolczugi o jakie pytam s± ju¿ w XV wieku za¶ pe³ne nitowane to dopiero XVI. Nie bardzo dajê temu wiary, gdy¿ trafi³em w tej publikacji na kilka powa¿nych b³êdów, ale czy kto¶ móg³by jako¶ wyja¶niæ tê kwestie? Z góry dziêki

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Indar
Pytasz o wiek XV, natomiast ze swojej strony zaznaczê ¿e takie formy wystêpowa³y w XII/XIII na wschodzie. Jest kilka pochówków z takimi kolczugami.
Ale to jak wspomnia³em XII/XIII.
brat grucha:)
CYTAT(Zielu @ 23:06 09.03.2012) *
Chcia³em zapytaæ znawców jak z wystêpowaniem w II po³. XVw. kolczugi, w której ogniwa znitowane s± u³o¿one na przemian ze sztancowanymi. W "Leksykonie Dawnego Uzbrojenia Ochronnego" pióra pana W³odzimierza Kwa¶niewicza pod has³em kolczuga znajdujê siê ilustracja, wed³ug której takie kolczugi o jakie pytam s± ju¿ w XV wieku za¶ pe³ne nitowane to dopiero XVI. Nie bardzo dajê temu wiary, gdy¿ trafi³em w tej publikacji na kilka powa¿nych b³êdów, ale czy kto¶ móg³by jako¶ wyja¶niæ tê kwestie? Z góry dziêki

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski

Kolczugi zawsze by³y nitowane!! Powtarzam po raz kolejny te plecionki to cholerna zaraza i plaga...

Nie spotka³em siê ze znaleziskiem kolczugi plecionej (nie wiem jak to wygl±da na wschodzie). Skoro autor twierdzi, ¿e kolczugi nitowane to dopiero XVIw. To niech ktokolwiek poka¿e mi ¼ród³a które mówi± o wcze¶niejszych kolczugach które by³y robione inaczej? Odnoszê wra¿enie, ¿e ja mam 100% niepoprawn± wiedzê albo autor tej ksi±¿ki pisze g³upoty...

Kó³ka pe³ne sztancowane tak jak napisa³ Indar, wystêpowa³y ju¿ du¿o wcze¶niej jak napisa³e¶. Powsta³y one w odwrotnej analogii jak sam napisa³e¶. Pierw by³y kolczugi nitowane, a pó¼niej kto¶ wpad³ na pomys³ by zastêpowaæ je czê¶ciowo l¿ejszymi sztancowanymi ogniwami... L¿ejsze bo nie maj± nitów i zak³adu jaki jest konieczny do znitowania, wiêc jedno kó³ko jest l¿ejsze o jakie¶ 10-15%, w skali ca³ej kolczugi jest to fajne udogodnienie. Dodatkowym aspektem mo¿e byæ wytrzyma³o¶æ- na techniczn± logikê te sztancowane powinny byæ wytrzymalsze.

CYTAT(Fishdick @ 10:25 18.01.2011) *
CYTAT(robert w. Wielki @ 14:21 14.12.2010) *
Jeszcze jedno-Przed sztychem ¿adna kolczuga nie chroni.

To niestety nie jest takie oczywiste. Proszê spojrzeæ na to do¶wiadczenie.
Pierwszy film od góry - "Thrusts on maille".

http://www.thearma.org/Videos/NTCvids/test...ndmaterials.htm

S±dzê, ¿e poda³e¶ fatalny przyk³ad.

Dlaczego? Testy jakie s± pokazane w linku s± robione na du¿o lepszej jako¶ciowo stali jak kiedy¶. Sam materia³ na kolczugê nie by³ tak doskona³y jak teraz. Aktualnie dobraæ mo¿na idealnie dodatki stopowe jakie wzmocni± sam± kolczugê. Jakby odtworzyli kolczugê zgodnie z wiedz± jak powstawa³ sam metal na ni± to próby te mog³y by okazaæ siê inne. W metalu powinno byæ wiêcej zanieczyszczeñ- teraz mamy ich niewiele. S±dzê, ¿e wytrzyma³o¶æ orygina³u bêdzie mniejsza. S±dzi³bym, ¿e sztych w wiêkszo¶ci przypadków by³ ¶miertelny.

Dodaæ trzeba, ¿e teraz u¿ywamy stali, a znaleziska kolczug mówi± nam o ¿elazie. Wspó³czesna stal, na której s± testy w filmiku, ma siê nijak do ¿elaznej kolczugi...

(w³a¶nie tracê nerwy przy ciêciu tysiêcy kó³ek przy swojej nowej nitowance... ) :D
Zielu
Wielkie dziêki za wja¶nienie ;) a co do kolczug plecionych to mam artyku³ Davida Sima odnosz±cy sie do kolczug z czasów rzymskich (jestem na II roku archeologii i mój wyk³adowca z Niemiec dr Michael Erdrich da³ mi go mówi±c, ¿e to z konferncji broniznawczej okresu wp³ywów rzymskich, która odby³a siê kilka lat temu w Machesterze, a sam artyku³ jest z 1997r.). Mam w nim rozrysowan± produkcjê takiej kolczugi, narzêdnia, zdjêcia znalezisk, wyniki badañ specjalistycznych itp. st±d moje pytanie bo mia³em w±tpliwo¶ci i wola³em zapytaæ bardziej ¶wiat³ych ode mnie ;) A co ksi±¿ki wspomnianej w poprzednim po¶cie, przeczyta³em j± ca³± i ¶mia³em siê z "kwiatków" i mogê j± komu¶ poleciæ tylko dlatego aby siê po¶mia³ z tre¶ci w niech zawartych. W koñcu ¶miech to zdrowie :D

@brat grucha:)
"(w³a¶nie tracê nerwy przy ciêciu tysiêcy kó³ek przy swojej nowej nitowance... ) :D"

Znam ten ból, sam zrobi³em swoj± kolczugê z p³aszczonych ogniw i teraz kolegom produkujê rêcznie p³aszczone, [nie chodzi o autoreklamê :P] wiêc znam ten ból jak nikt inny, skoro przerobi³em ju¿ ³adne kilkana¶cie (tak 16 - 17) kilogramów ogniw ...

Jeszcze raz wielkie dziêki, pozdrawiam smile.gif
Micha³ "Zielu" Zieliñski
karelinatus
CYTAT
S±dzê, ¿e poda³e¶ fatalny przyk³ad.

Dlaczego? Testy jakie s± pokazane w linku s± robione na du¿o lepszej jako¶ciowo stali jak kiedy¶. Sam materia³ na kolczugê nie by³ tak doskona³y jak teraz. Aktualnie dobraæ mo¿na idealnie dodatki stopowe jakie wzmocni± sam± kolczugê. Jakby odtworzyli kolczugê zgodnie z wiedz± jak powstawa³ sam metal na ni± to próby te mog³y by okazaæ siê inne. W metalu powinno byæ wiêcej zanieczyszczeñ- teraz mamy ich niewiele. S±dzê, ¿e wytrzyma³o¶æ orygina³u bêdzie mniejsza. S±dzi³bym, ¿e sztych w wiêkszo¶ci przypadków by³ ¶miertelny.

Daruj, ale niska historyczno¶æ tej kolczugi mo¿e generalnie co najwy¿ej zani¿aæ jej 'skuteczno¶æ'.

Znakomita wiêkszo¶æ dzisiejszych replik kolczugi nie ma za wiele wspólnego z jakim¶ konkretnym zabytkiem, a raczej po prostu splecionym "¿eby by³" drutowym wdziankiem.

Wiedza na temat doboru i dzia³ania - ci±gliwo¶ci, twardo¶ci, itp. - kó³ek i nitów jest ci±gle w wiêkszo¶ci niekompletna, wiêc podejrzewanie jakiej¶ nierdzewki o optymalne w³a¶ciwo¶ci do powstrzymania np. ostrza przed rozerwaniem kó³ka nie ma sensu.

Co do zanieczyszczeñ, to materia³, u¿yty ¶redniowieczu do produkcji kolczug, za pomoc± wyci±gania drutu, musia³ mieæ odpowiedni± ilo¶æ i rozmieszczenie zanieczyszczeñ, ¿eby w ogóle da³ siê zgrabnie sformowaæ. Bez szczególnie kruchych i s³abych miejsc.

Trochê o tym choæby tutaj:
http://www.themailresearchsociety.erikds.c...h_articles.html

(niestety FREHA z jakiego¶ powodu nie pozwala umie¶ciæ bezpo¶redniego linka) dunno.gif

- The Manufacture of Mail in Medieval Europe: A Technical Note by Alan R. Williams
- Examination of Mail Armor Links from the Metropolitan Museum of Art by J. R. Vilella

Polecam te artyku³.

Zawiera zarówno ¼ród³owe wzmianki o kolczugach chroni±cych w³a¶cicieli przed w³óczniami czy kopiami, jak i przybli¿enia eksperymentów np. Dr. Williamsa, który testowa³ zarówno autentyczne kolczugi, jak i repliki, ¿eby móc rekonstruowaæ mo¿liwie wiernie.

Z jakiego¶ powodu nie mogê zalinkowaæ -

Trochê wiêcej mo¿na znale¼æ szukaj±c "dr. alan williams tests of period mail" w Google Books.

Wreszcie, kolczuga by³a kosztownym, poszukiwanym ekwipunkiem przez ponad 2 tysi±ce lat - kiedy sztychy wszelkiego rodzaju nieprzyjemnymi rzeczami by³y podstawowym zagro¿eniem chocia¿by na polach bitew.

Gdyby nie chroni³a chocia¿by przed ¶mierci± od owych pchniêæ, nikt nie zawraca³by sobie g³owy nad tymi mozolnie ³±czonymi tysi±cami kó³ek. icon_wink.gif
brat grucha:)
Karelinatusie, powody jakie poda³e¶ przeczê mojej teorii, ale i przecz± twojej. Jedyne czego dowiod³e¶ to to, ¿e mamy za ma³o ¼róde³ by okre¶liæ czy kolczuga w 100% chroni³a przed sztychem. Ale masz racjê testy na orygina³ach (ale nie ma zachowanych zbyt wielu i nie pozwoli siê na testy) jak i testy na wiernych rekonstrukcjach mog± nam daæ odpowied¼ na pytanie, ale w tym przypadku zawsze jest margines b³êdu bo nie mamy do¶æ wiedzy by wiern± rekonstrukcjê wykonaæ... Zbyt wiele zmiennych i niewiadomych by oceniæ o tym sztychu. Ja jednak przypuszczam, ¿e sztychy mia³y prawo przej¶æ. Póki nie ma odpowiednich potwierdzeñ to obie teorie mog± byæ poprawne...
czaki456
Witam, jestem nowy na forum. Chcia³bym siê dowiedzieæ, czy wykonana przeze mnie kolczuga jest dobra. Chodzi mi o przy³±czenie rêkawów i czepca do ca³o¶ci. Je¶li nie to prosi³bym o jakie¶ wskazówki, poniewa¿ nigdzie nie moge poszukaæ jak to zrobiæ i sam siê nad tym trudzi³em. Pod pach± nie zbiera sie "¿elastwo". Jedyny problem to zbyt lu¼ny czepiec, ale je¶li bym go "skróci³" to nie móg³bym swobodnie ruszaæ g³ow±. Chyba, ¿e go odczepiæ i zrobiæ osobny czepiec? Poradzicie co¶? Nie zale¿y mi w 100% na historyczno¶ci, z tego co czyta³em na forum to rêkawy by³y ró¿nie dopinane do reszty kolczugi i nie wiadomo do koñca jak to wygl±da³o. Na filmach typu "Królestwo Niebieskie" da siê zauwa¿yæ, ¿e ich rêkawy nie s± przed³u¿eniem kolczugi tylko przeciwnym spoltem ju¿ wcze¶niej ni¿ moje (zale¿y mi na rêkawach d³ugich - do nadgarstka). bum.gif

http://imageshack.us/f/9/20130315182154.jpg/
http://imageshack.us/f/543/20130315182204.jpg/
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.