Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [ochronne] Kolczugi
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Czarnian
sie da ale po co marnowaæ no¿yce, po przecieciu paru kg id± na z³om

ja mam kolcz± 1,4/8 mm i sprawuje sie znakomicie

pozdr. czarnian
Krzysztof zwany czarnym
Witam !!

Ja mam tak¿e pytanko ( na nowy dzia³ ale umieszczê je tutaj ) mianowicie jak s± odbierane po³±czenia ró¿nych metali w kolczugach ( g³ównie na XIII wiek ) chodzi mi o co¶ w rodzaju "obramowañ" z mosi±dzu, miedzi i tego typu metali ( 1-2 rzêdy kó³ek na samym dole i na koñcach rêkawów ) poza tym czy "poz³acane" mo¿e imitowaæ mi z³ote (nie staæ mnie niestety na tworzenie z³otych kó³ek do kolczugi angsad.gif )

Pozdrawiam Krzysztof
Stanis³aw Szal
S³ysza³em, ¿e by³y stosowane kó³ka o ró¿nych ¶rednicach tak, ¿eby kolczuga by³a lepiej dopasowana. Nie wiem czy to prawda, ale w koñcu tak twierdzi³ magister historii. Mogliby¶cie to potwierdziæ, albo zaprzeczycz. smile.gif
Viator
W³a¶nie, wielokrotnie na Freha krytykowano ró¿ne uproszczone kolczugi: z niehistorycznej stali, z drutu o przekroju kwadratowym ("z podk³adek"), zaginane bez nitowania, itp itd. Zazwyczaj sugerowano przy tej okazji, ¿e "ultrahistorycznym" rozwi±zaniem s± kó³ka na przemian rzêdami sztancowane (czyli "podk³adki") i nitowane z drutu. Rzadko jednak pada³y odpowiednio poparte konkrety, które nas interesuj±:

- ¶rednice i grubo¶ci jednych i drugich kó³ek (stosunek parametrów jednych rodzajów kó³ek do drugich),
- stosowane (dopuszczalne) sploty (i u³o¿enia np. na rêkawach - poziome? pionowe? w skos?),
- czy stosowano to rozwi±zanie "lokalnie" czy "globalnie" (by³y partie ca³kowicie nitowane?),
- jakie s± ramy czasowo-geograficzne takiego rozwi±zania - gdzie i kiedy?

Ikonografia wydaje mi siê byæ absolutnie w tym wypadku niedostatecznie ¶cis³ym ¼ród³em.
Prosimy o jakie¶ namiary/linki/¼ród³a - najchêtniej do opisów zabytków.
Rudy
W za³±cznikach wymiary(dimensions) 1. Xw. Gjermundbu, 2. XVw. kolczuga, 3. XV - XVI w. kolcze spodnie. Sploty zazwyczaj 4 w 1, w bardzo niewielu przypadkach 6 w1 (za: Further research into construction of mail garments - Martin E. Burges). A sploty w rêkawach zazwyczaj s± uk³adane tak jak w kolczugach (przed³u¿enie splotu), tylko pod pach± by³y ³±czone (za³±cznik). Dla zainteresowanych: The mail research society, wypuszczaj± w³asn± gazetê, z reprintami artyku³ów o kolczugach.
Pozdr. Rudy
klepa
Ludzie ja was b³agam
Je¶li macie informacje na temat zwê¿ania rêkawów w kolczudze z d³ugimi rêkawami prosze o ich zamieszczenie na freha prooosze!!!( rêkawy w splocie poziomym) prosze o rysunki zdjêcia o obojêtnie co tylko ¿ebym wiedzia³ jak to robiæ z góry dziêki
pozdro!
GhaSh
Ja mam pytanie jak najlepiej do³±czyæ rêkawy, pod wzglêdem historyczno¶ci oraz swobody ruchu (jak kto¶ ma zamiar poleciæ dziury pod pachami to lepiej niech sobie odpu¶ci, bo wygl±da to okropnie i historyczne nie jest).
klepa
Ja mam takie pytanie czy w kolczugach na d³ugi rêkaw (XIII-wiecznych) stosowano TYLKO rêkawice 2 palczste czy te¿ mo¿e stosowano 5 palczaste prosze o odpowiedz za któr± z góry dziêkuje .Pozdrawiam. dunno.gif
woodi
Ja osobi¶cie nie spotkalem zadnego przekazu, ¼ród³a gdzie widnia³yby/zosta³y opisane rekawice pieciopalczaste do³±czone do rekawu kolczugi (XIIIw.) Co¶ mi sie kojarzy z rekawicami 3-palczastymi ale nie dam sobie uci±c d³oni ze to jest historyczne.
Czarnian
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...4/otm24rc&d.gif - król po lewej
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...8/otm28rc&d.gif - -||-

jest tego o wiele wiecej w bibli ale nie chce mi sie juz szukaæ icon_cool.gif
Viator
Serdeczne dziêki, Rudy! O to sz³o. smile.gif
watman
CYTAT(Rudy)
W za³±cznikach wymiary(dimensions) /ciach/ 2. XVw. kolczuga, /ciach/

rudy, mozesz powiedziec co to za zabytek?
Rudy
C 455 - Verdal, Nord Trondelag. Wymiary: d³.: 85cm, szer.: 63 (pod rêkawami), 100cm (na wysoko¶ci barków, wraz z rozci±gniêtymi rêkawami), kolczuga bardzo podobna do niemieckich zabytków z tego samego okresu (wg. Vegard Vike). Kolczuga obecnie w muzeum w Oldskamlingen, Oslo.
watman
CYTAT(Rudy)
C 455 - Verdal, Nord Trondelag. /ciach/ kolczuga bardzo podobna do niemieckich zabytków z tego samego okresu (wg. Vegard Vike). Kolczuga obecnie w muzeum w Oldskamlingen, Oslo.

muchas gracias amigo smile.gif
teraz tylko narzedzia i patent na jakies mniej pracochlonne dzuirkowanie koleczek niz osobna czynnosc ;]
klepa
mam takie zapytanie a mianowicie czy kto¶ z was ma kolczuge z kó³ek 7 mm o grubo¶ci drutu 1.8 jak sie ona sprawuje czy jest takowa kolczuga dobra jak sie j± nosi itp.
klepa
mam takie zapytanie a mianowicie czy kto¶ z was ma kolczuge z kó³ek 7 mm o grubo¶ci drutu 1.8 jak sie ona sprawuje czy jest takowa kolczuga dobra jak sie j± nosi itp.
klepa
Stanis³aw Szal
Nie wiem czy nie bêdzie zaciê¿ka. Zale¿y te¿ jaka jest d³uga i czy ma d³ugie rêkawy. Nie wiem jak siê to ma do historyczno¶ci. smile.gif
klepa
no jest to kolczuga do po³owy kolan na d³ugi rêkaw o tak± w³a¶nie mi chodzi (7mm z drutu 1.icon_cool.gif jaka ona jest prosze podajcie mi jej plusy i minusy (pro¶ba g³ównie kierowana do osób posiadaj±cych takow± kolczuge ) powiedzcie mi te¿ ile taka kolcza zbroja mo¿e wa¿yæ oczywi¶cie mniej wiêcej dziêk dunno.gif
Chadziaj
eeeeeeee... ju¿ kolczuga 1.6 / 8 mm jest w miarê ciê¿ka, a kolcza 1.8 / 7 bum.gif
GhaSh
Niedawno napisa³em:
CYTAT
Ja mam pytanie jak najlepiej do³±czyæ rêkawy, pod wzglêdem historyczno¶ci oraz swobody ruchu (jak kto¶ ma zamiar poleciæ dziury pod pachami to lepiej niech sobie odpu¶ci, bo wygl±da to okropnie i historyczne nie jest).

Zauwa¿y³ to kto¶? Jakby kto¶ odpowiedzia³ to by³bym wdziêczny.
woodi
moja kolczuga do kolan z dlugimi rekawami z drutu 1,6 kolka 8mm wazy 14kg i to jest duzo za duzo z tym ze mam 194cm wzrostu ale....
klepa
A jak s±dzicie ile mo¿e wa¿yæ kolczuga z 7 i z drutu 1.8 ciekawe czy jest ciê¿sza od kolczugi z 8 z drutu 2.0 prosze podzielcie sie ze mn± swymi my¶lami na ten (chodzi mi o kolczuge na d³ugi rêkaw i z kapturem) dunno.gif smile.gif
Stanis³aw Szal
CYTAT
ile mo¿e wa¿yæ kolczuga z 7 i z drutu 1.8

Uwierz, ¿e napewno bêdzie wa¿yæ zadu¿o. Pomy¶l, ¿e te kaloczuga bêdzie wa¿yæ ponad 15 kg. i bêdziesz lataæ w tym po imprezach historycznych, najczê¶ciej w pe³nym s³oñcu, nie mówi±c ju¿ chocia¿by o samym transportowaniu tej kolczugi... smile.gif
klepa
Wiem wiem my¶la³em o tym ale ja osobiscie stawiam na du¿± ochrone poniewa¿ nie chce mieæ czego¶ po³amanego przed matur± smile.gif wiem ¿e bedê sie bardzo mêczy³ ale có¿ my¶le ¿e jestem twardy i mimo wszystko zrobie sobie tak± kolcz± bo super chroni i super wygl±da (choæ to nie najwa¿niejsze)przecie¿ niektórzy robi± sobie kolcze z podk³adek i np. bezrêkawnik z podk³adek wa¿y 20kg (oczywi¶cie zale¿y z jakich podk³adek) takrze my¶le ¿e sobie poradze bo ze mnie ch³op jak d±b POZDRAWIAM! O i ¿ycze chojnego Miko³aja icon_wink.gif
Marcin Surdel
Czo³êm!

A wiesz klepa, ¿e bez odpowiedniej przeszywki pod spodem dowolna kolczuga chroni przed uderzeniem niewiele lepiej ni¿ mokry rêcznik? icon_wink.gif
I ¿e go¶cie, którzy my¶leli tak jak Ty (¿e ciê¿ka kolczuga = dobra ochrona), ale 10 lat temu - dzi¶ miewaj± ju¿ problemy z krêgos³upami? icon_wink.gif
I ¿e jak co¶ siê ³amie w walkach RR, to najczê¶ciej s± to albo palce, albo zêby - ¿adnej z tych rzeczy nie da siê os³oniæ kolczug± pez porz±dnej warstwy materia³u lub skóry pod spodem? icon_wink.gif

A masê akurat sobie mo¿na do¶æ ³atwo policzyæ - parametry drutu poda³e¶, ciê¿ary gatunkowe stali s± w ró¿nych tabelach, liczby kó³ek mo¿na sobie oszacowaæ. Mi ta 7mm/1.8 wysz³a na ponad 20kg, 8mm/2.0 bêdzie jeszcze ciê¿sza.

Pozdrowienia
klepa
DZIÊKUJE CI MARCINIE naprawde mi pomog³e¶ ju¿ wiem ile bêdzie wa¿yæ moja kolczuga i moge ci powiedzieæ ¿e pod moj± kolczuge mam ju¿ BARDZO !!! grub± przeszywke zrobion±, która nawet sama bez kolczugi dobrze chroni a z tak± kolczug± jak± mam zamiar sobie zrobiæ to ju¿ wogóle bêdzie super chroniæ, no nic ju¿ wiem wszystko, zabieram sie za dalsze plecenie
mej kolczugi smile.gif a tak wogóle to jestem do¶æ têgi i mam zamiar troche zwaliæ kilogramów a jak je zwale to zast±pie je kilogramami mej kolczej jestem dobrej my¶li POZDRAWIAM!
woodi
Oj kolego zle myslenie. Moja kolczuga 14kg podczas dluzszej walki staje sie dla mnie potwornym ciê¿arem, raz podczas treningu sam jej ciê¿ar mnie zdyskwalifikowal i spowodowal kontuzje nadwyrê¿enia mie¶ni plecow. Przez 3 dni nie moglem sie schyliæ. Pozdrawiam i ¿ycze szczê¶cia na wózku inwalidzkim.

Ps. Jak masz konkretn± dobr± przeszywkê to kolczuga staje sie tylko ozdob±, a ozdoby nie musz± byc ciê¿kie.
Budzi¶miech
Witam
Mo¿e siê wtr±ce ale trzeba pamiêtaæ ¿e jako¶ trzeba to wszystko przetransportowaæ!! A kunia chyba nie masz
.Jarogniew.
transport transportem, "kunia" mozna miec mechanicznego, ale chodzi o w³asne zdrowie, swobode ruchu i wytrzyma³osc na bitwach. a jak to juz Woodi napisa³ " Jak masz konkretn± dobr± przeszywkê to kolczuga staje sie tylko ozdob±, a ozdoby nie musz± byc ciê¿kie." moja wazy 11kg.(krotki rekaw do po³. uda) jest w sam raz przeszywke mam zamowion± od Janette a o jej wyrobach s³ysza³em dobre opinie wiec nie widze powodu do katowania sie ciezarem kolczej w dobrej przeszywce.
zastanow sie jeszcze raz.
pozdrawiam Jarogniew
klepa
Akurat tak sie sk³ada ¿e na stanie w moim bractwie znajduje sie kolczuga z 8 i z drutu 1.8( waga14.5)po jej za³o¿eniu mia³em ochote sie ¶miaæ, ja jej po prostu nie czu³em i w tym momencie mówie ca³kiem serio takie by³o moje odczucie smile.gif w tamtej chwili i musze wam powiedzieæ ¿e gdy w niej walczy³em ok. 20min. na pokazie mniej sie zmêczy³em nosz±c j± ni¿ gdybym nosi³ moje p³aty (które fakt faktem s± ciê¿kie) kolczuga jednym s³owem jak jest dobrze dopasowana do cz³owieka
to super sie jej ciê¿ar rozk³ada po ca³ym ciele .Je¶li chodzi o transport kolczugi jest on ³atwiejszy od transportowania elementów blaszanych które zajmuj± bardzo du¿ooo miejsca .Mój kumpel (który wa¿y 68kg) na t± kolczuge za³o¿y³ kiedy¶ pe³en kirys i powiedzia³,cytuje"fajnie sie w niej czuje" bigsmile2.gif je¶li s±dzicie ¿e kolczuga to ozdoba to co¶ mi tu nie gra dunno.gif ciekawe czy kolczuga na polu bitwy jedynie odgrywa³a role ozdoby musze sie jeszcze nad tym zastanowiæ ale chyba odgrywa³a rolê ochronn± tak teraz jestem pewien kolczuga by³a do ochrony a nie do ozdoby to by³o by nie dorzeczne i bez sensu.O i je¶li chodzi o nagrzewanie sie kolczugi od czego s± bia³e kapy które chroni± przed ¿arem s³oñca
odgrywam role krzy¿aka a wiec tak± bia³± kape posiadam . icon_cool.gif s³ysza³em ¿e w wojsku nosi sie plecaki po ok.27 na plecach do tego czsem ckm itp. czasem te¿ tak bywa ¿e z takim plecakiem sie biega po kilka kilometrów s±dze ¿e my jednak tak ¿le nie mamy(to by³o moje spostrze¿enie ostrzegam ka¿dy mo¿e mieæ prawo do w³asnego zdania) a wiêc nie wieszajcie na mnie psów hehe
SERDECZNIE POZDRAWIAM KLEPA smile.gif
Stanis³aw Szal
CYTAT
ale chyba odgrywa³a rolê ochronn±

Odgrywaæ, to odgrywa³a. Tylko moim zdaniem kolczuga by ciê chroni³a w przypadku walki na ost± broñ, wtedy np. po ciêciu przez brzuch, nie mia³by¶ ro¶ciêtego brzucha i flaków na wierzchu. devil.gif Je¿eli chodzi o walkê na broñ têp±, to siniaki i tak bêdziesz mia³. Jest ró¿nica miêdzy kolczug± i kirysem taka, ¿e kirys jest "sztywny", dziêki czemu lepiej chroni. Kolczuga siê "ugina" po ka¿dym ciosie, co nie znaczy, ¿e nie t³umi, tylko ¿e du¿o mniej ni¿ blachy.
Chadziaj
CYTAT
i musze wam powiedzieæ ¿e gdy w niej walczy³em ok. 20min.

A co powiesz o Grunwaldzie ?
20 minut walki i dajesz siê zabiæ ?

CYTAT
to super sie jej ciê¿ar rozk³ada po ca³ym ciele

B³±d w my¶leniu. Kolczuga "wisi" na ca³ym ciele czytaj- na krêgos³upie.
klepa
No i w³a¶nie mi o to chodzi gdy kolczuga jest "grubsza" i z bardziej "zbitej"siatki zrobiona to sie mniej "ugina" co w zwi±zku z tym jest mniej elastyczna a je¶li jest mniej elastyczna to co prawda lepiej choni ale ciê¿ej sie w niej poruszaæ wiem, ale wole byæ spokojniejszy o t³umienie silnych ciosów ni¿ o dobre poruszanie sie (choæ i to wa¿ne) smile.gif
Chadziaj
Ja tam wola³bym byæ spokojniejszy o krêgos³up. No i to by by³o na tyle mojego wypowiadania siê w tym ¿a³osnym pojedynku z my¶leniem o w³asnym zdrowiu.
¯yczê ca³ego krêgos³upa za pare latek.
klepa
DROGI Chadziaju:
O nie nie kolczuga nie wisi jedynie na samym krêgos³upie jej ciêzar ,czytaj> rozk³ada siê po ca³ym ciele ,kirys wisi jedynie na barkach a wieæ krêgos³up bardziej dostaje w dupe ni¿ gdy nosisz kolczuge ale oczywi¶cie nie neguje tego ¿e w kolczudze walczy sie "bosko"bo wiem ¿e tak piêknie nie jest .
klepa
Ja sie nie prosi³em aby rozmowa by³a toczona o mim zdrowiu ja sie jedynie pyta³em o parametry kolczugi a tu zaraz o zdrowiu wszyscy a tak wogóle to w kolczudze nie biega sie codziennie aby krêgos³up by³ tak strasznie obci±¿ony . Dziêkuje dowiedzia³em sie wszystkiego, ¿egnam, mi³ych ¶wi±t.Je¶li ju¿ kto¶ odpowiada na moje pytania to prosze odpowiadaæ na temat ale mimo wszystko wszystkim wielkie dziêki za zainteresowanie siê moim tematem.POZDROWINKA! smile.gif
Cormalek
eee... moze 3 grosze.

Klepa, ludzie tu piszacy, chcieli Ci doradzic w kwestii o ktora sie pytales - to nie jest jakies antykolczugowe lobby, serio.

CYTAT
A jak s±dzicie ile mo¿e wa¿yæ kolczuga z 7 i z drutu 1.8 ciekawe czy jest ciê¿sza od kolczugi z 8 z drutu 2.0 prosze podzielcie sie ze mn± swymi my¶lami na ten (chodzi mi o kolczuge na d³ugi rêkaw i z kapturem)

Co za brosza? Powiedz mi, kto normalny sie martwi tym, czy srednica 7mm z 1,8 jest ciezsza od sr8mm i 2mm grubosci? Po kiego grzyba robic takie porownania, pytam? Jest to bezcelowe wiec i nikt tego nie robil. Dlatego, nie dostales odpowiedzi akurat na TO pytanie.

Natomiast kazdego (mnie tez, po prostu nie pisalem wczesniej odpowiedzi) prawie, udezyly te proporcje. Z takiego drutu, spokojnie moglbys sobie zrobic kolcza o kolkach srednicy 10mm.
Osoby rzyczliwe Tobie, napisaly, ze jest to ciezar zbyt duzy, sa to osoby ktore troche kolek na soibie ponosily, poporownywaly i wreszcie - wyciagnely wnioski, czesto polaczone z lektora na dany temat.
A wnioski sa takie:
a) za ciezka kolcza moze powodowac (i powoduje) problemy z kregoslupem.
B) przed udezeniami chroni przeszywka a nie kolczuga. Kolczuga chroni przed ranami cietymi.
c) przeszywki to wspaniale pancerze, uzywane czesto same - nie tylko przez lucznikow, jednak latwo je rozciac
d) a+b+c = skoro tak, to po kiego wala kolcza z malutkich, grubych kolek? Niech kolcza sobie ladnie wyglada i chroni PRZESZYWKE od zniszczenia. I niech bedzie szeroka, zebysmy zalozyli gruba przeszywke, ktora ochroni nas.
e) pekniete zebro bardzo boli, ale to nie koniec swiata, ladnie sie zarasta. Ze zlamanym tez nie jest zle, one naprawde zadko cos przebijaja(popytajcie ratownikow prowadzacych resuscytacje). Natomiast jak sobie schrzanisz w takim wieku kregoslup to pozegnaj sie nie tylko z RR ale i wiekszoscia aktywnych sposobow spedzania czasu.

Ponadto, skoro masz platy - to to nie jest wybor to czy to. Platy ida raczej na kolcza bum.gif . Kirysik tez - taki lajf =]

Odpisalem, pomimo dopisku zeby tego nie robic - bo moze jednak ktos przeczyta, pomysli i to zapewni mu dluzsza zabawe, zamiast falszywego przeswiadczenia o bezpieczenstwie...

Pozdrawiam!
GhaSh
Poraz kolejny spytam sie jakiego po³±czenia rêkawów najlepiej u¿yæ. Zastanawiam sie pomiedzy po³±czeniem 45 stopni a przed³u¿eniem tego co jest na ramionach i wstawieniu pod pachy trujk±ty, interesuje mnie wygoda i historyczno¶æ tych rozwi±zañ oraz ewentualnie jakie¶ inne wg. was lepsze. Jakby kto¶ wreszcie odpisa³ to by³bym wdziêczny.
Chadziaj
Jak historyczno¶æ, to te kolczugi które widzia³em(w muzeach, nie na reenactorach) mia³y rêkawy plecione tak, jakby¶ dalej plót³ barki i zamkn±³ w rêkawy, czyli ¿adnego kombinowania ze zmian± u³o¿enia za pomoc± ³±czenia 45'.
GhaSh
Dziêki za odpowied¼. Jakby kto¶ mia³ jakie¶ informacje na temat historyczno¶ci innych rozwi±zañ to prosze o odpowied¼.
klepa
Wiecie ¿e przeczyta³em na jednej ze stron, ¿e" tanie kolczugi " w ¶redniowieczu by³y robione z kó³ek ³±czonych(tak jak 90% dzisiejszych kolczug) na styk jak my¶licie czy to mo¿e byæ prawd± oto adres strony:(http://www.man.poznan.pl/~ritter/Html/kolczuga.html) dunno.gif
Rudy
Osobi¶cie nie spotka³em siê z ¿adnymi ¼ród³ami, ani innymi dokumentami potwierdzaj±cymi to stwierdzenie, a tak¿e nie spotka³em siê z podwójnymi nitami na jednym ogniwie. Spotka³em siê jednak z imitacj± podwójnych nitów, czyli jednego nitu sp³aszczonego tak, ¿e wygl±da³, jak dwa nity. Najlepiej jednak je¿eli wypowie siê Tomasz Rajtar, jako w³a¶ciciel strony.
Sier¶ciak
Witam!
"Leksykon Dawnego uzbrojenia ochronnego" W.Kwa¶niewicz. str.64 jak kto¶ ma.
S± tam rysunki ró¿nych metod ³±czenia kó³eczek i jest tam te¿ kó³eczko ³±czone dwoma nitami, wyra¼nie oba przechodz± przez ca³± grubo¶c kó³eczka. Nie podano na jakiej podstawie to stwierdzono. Jak bêdzie trzeba to zeskanujê.

pozdrawaim Piotrek
Rudy
je¿eli mo¿na to pode¶lij to zdjecie, i poprosi³bym o napisanie sk±d to znalezisko jest.
opyros
CYTAT(klepa)
Wiecie ¿e przeczyta³em na jednej ze stron, ¿e" tanie kolczugi " w ¶redniowieczu by³y robione z kó³ek ³±czonych(tak jak 90% dzisiejszych kolczug) na styk jak  my¶licie czy to mo¿e byæ prawd± oto adres strony:(http://www.man.poznan.pl/~ritter/Html/kolczuga.html)  :-?

Brak dowodów ¿e takie by³y, a strona wydaje siê przet³umaczonym i skompilowanym materia³em z anglojêzycznych "history of chainmail" umieszczonych na stronach po¶wiêconych zabawie z kó³eczkami w ogóle a nie koncentruj±cych siê na historii kolczug jako takich;
Oczywi¶cie - w ksi±¿kach mo¿na wyczytaæ ¿e wyj±tkiem (nienitowane ogniwa - ale i tak naprzemiennie ze zgrzewanymi ogniwami) jest kolcza z Sutton-hoo ale tylko w starszych, w nowszych ju¿ po badaniach radiograficznych wiadomo ze wszystkie by³y z nitowancyh naprzemiennie ze zgrzewanymi/wybijanymi z blachy. Wisby to samo - nie znaleziono kolczych elementów z ogniw nienitowanych w¶ród do¶æ sporej reprezentacji samych nawet kapturów;
S³ysza³em natomiast o rzymskich kolczugach wykonywanych naprzemiennie z ogniw sp³aszczanych z nienitowana zak³adk± i z wybijanych z blachy lub zgrzewanych i nastêpnie sp³aszczanych - ale i to by³o podane jako wyj±tek przy du¿ej liczebno¶ci legionów;
Czyli jeszcze raz - w ¶redniowieczu wed³ug obecnego stanu wiedzy NIE BY£O kolczug z ogniw zaginanych na styk je¶li chodzi o rymcerstwo zachodnie i wikingów.

pozdr;
opyros
Sier¶ciak
Zamieszczam skana strony z ³±czeniem kó³eczek na dwa nity, ni¿ej jest te¿ ilustracja do s³ów Opyrosa.
Ksi±¿eczka jest z 2004 roku, niestety nie uda³o mi siê znale¼æ ¼ród³a na podstawie którego narysowano takie po³±czenie.

pozdrawiam Piotrek
klepa
Witam!!!

Czy kto¶ z was posiada informacje na temat kolczugi XIII -wiecznej a mianowicie ile ona wa¿y³a z jakich kó³ek najczê¶ciej by³a ona robiona itp. a je¶li kto¶ by mia³ zdjêcia orginalnej kolczugi XIII -wiecznej to prosze o ich zamieszczenie na forum z
góry dziêki . Pozdrawiam.
PS. g³ównie chodzi mi o zdjêcia.
opyros
Wczesny XIII - mam nadziejê ¿e pomogê zdjêciem z linka ;)

http://home.swipnet.se/~w-64205/kungslena.html
Rudy
No w³a¶nie, narysowaæ to ja te¿ potrafie, ale je¿eli kto¶ robi³ nitowan± kolczugê, to wie jak trzeba by³oby siê namêczyæ z dwoma nitami w jednym ogniwie. A narazie spotka³em siê tylko z falsyfikatami, mam wiele analiz metalograficznych ogniw, a ¿adno nie ma dwóch nitów, i nigdzie nie spotka³em wspomnienia o znalezisku.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.