Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [ochronne] Kolczugi
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Wotawa
To bardzo czêste zjawisko.
W licznych przedstawianiech ¶ciegi malowane (rze¼bione) s± we wszelkie mo¿liwe strony.
Temat na doktorat :-).
Thorgest
No bo widzicie klient z³o¿y³ zamówienie na tak± kolczugê smile.gif i chocia¿ jest bardziej w te klocki bieg³y ni¿ ja z pomoc± Bagrita wyerswadowa³em mu ¿e rze¼biarz machn±³ byka, a Maciejowski jest najlepszy smile.gif
Piotr Paruch
Mo¿e to kogo¶ zainteresuje (je¶li siê jescze nie pojawi³o tutaj)
Cleveland Museum of Art
Parê mi³ych kolczug na XV wiek
Thorgest
Witajta

ile nale¿y dodaæ cm do obwodu rêkawa zwê¿anego ?
a konkretnie w miejscach gdzie korpus przeszywki przechodzi w rêkaw , w mule , ³okciu , przedramieniu i nadgarstku ?
Ksiezniczka
Witam. Mysle sobie od dluzszego czasu o kolczudze nitowanej i jakos tak sam nieczego sensownego nie moge wymyslic i znalezc (jak i czym nitowac i takie tam). Prosze szanownych forumowiczow o informacje, zdiecia eksponatow, linki do stron dotyczace wyrobu tejze zbroi. A juz cudownie by bylo gdyby ktos mial doswiadczenie i sie mogl nim podzielic.
Z gory dziekuje, ca³usy, ksiezniczek
Rudy
Wielkie Qrde Jo³
Je¿eli interesuj± Ciê kolczugi nitowane, to intersuj± Ciê wszelakie kolczugi pocz±wszy od staro¿ytno¶ci po XVII a nawet XVIII wiek. A co do konstrukcji tych¿e kolczug by³o to ju¿ przerabiane wystarczy przeczytaæ te 27 stron. A tak naprawde to zajrzyj na www.arador.com oraz na www.forth-armoury.com tam co¶ powiniene¶ znale¼æ ciekawego. Odrazu mówie ¿e nie jest to ³atwa robota, któr± mo¿na wykonaæ w domowym zaciszu, pzry tym tak¿e trzeba sie napracowaæ.
Pozdr. Rudy
Ksiezniczka
jeszcze wieksze jo³.
Arador.com znam i mnie nie zadowala, jestem bardziej wybredny niz ty. Mam wystarczaj±ce domowe zacisze do wyrobu takiej kolczugi, cza i chêci. Tak sobie pomy¶la³em ¿e kto¶ mo¿e mi tu pomóc bo siedz± ty tacy m±drzy ludzie. Chyba ¿e knujecie jaki¶ spisek ¿eby nikt w polsce nie nitowa³ kolczug??
pozdrawiam, mam nadzieje na wiêcej wyczerpuj±cych i rzeczowych postów.
Rudy
Widaæ Twoje chêci s± nie za wielkie, bo jak by¶ chcia³ to by¶ sobie poszuka³ przez te strony co Ci poda³em, tam jest masa informacji, ale widze s± tacy którzy tylko czekaj± a¿ im sie poda gotowe. Podpowiem Ci aby¶ poszuka³ sobie na stronce The Mail Research Society w dziale Library s± bardzo dobre artyku³y, linka nie podam bo mi sie nie chce.
Rudy
P.S. A co do zmowy milczenia, to jest ju¿ kilka osób które produkuj± nitowanki, np. ludzie z Sanoka, Grzesiek G³ogowski z Krakowa, i wielu innych
Ksiezniczka
Wiem ¿e s± to jest raz. Widzia³em te strony i wyobra¼ sobie nawet je przejrza³em i orzeczya³em... szok prawda?? My¶la³em tylko ¿e taki kole¶ co ma za³u¿my 200 pare postów jest taaki m±dry i wie co¶ wiêcej ni¿ ja, ma³y biedny mi¶.
A jak by kto¶ wiedzia³ jeszcze co¶ konkretnego to niech da znaæ (prosze prosze prosze o zdiêcia orginalnych kolczug, ale tak ¿eby by³o widaæ wyra¼nie kó³ka)
Pozdrawiam.

PS. czy The Mail Research Society to www.erikdschmid.com ?? bo je¶li tak to ona(przynajmniej u mie) jest taka hmmm... niedzia³aj±ca...
Ale co ja wiem...
Rudy
No to ja wymiêkam...
Jak je przejrza³e¶ i nawet przeczyta³e¶, to nie wiem czego jeszcze szukasz, zdjêæ ogniw, ca³ych kolczug, jest od groma na stronach.
Widocznie za stary ju¿ jestem...
i po 5sekundach szukania znalaz³em: http://kolczuga.akcja.pl/phpmygallery/inde...?dir=nit_10_1,6
i nawet s± tam zdjêcia, dziwne, a ludzie nie mog± tego znale¼æ sami.
Rudy
Ksiezniczka
¿eby nie by³o. T± strone te¿ zna³em.
Widze ¿e narazi³em cie na zbedny stres co w twoim wieku jest wielce niebezbieczne bigsmile2.gif Teraz to powiniene¶ wstaæ na 5 minut od komputera i sie przewietrzyæ pos³uchaæ ptaszków, a ja ju¿ nikogo nie bêde drêczy³ jakimi¶ g³upimi pytaniami o kolczugach. ¿ycze mi³ego dnia ide postrzelaæ.

Pozdaiwam, ¿ycze bezstresowego ¿ycia bigsmile2.gif
Thorgest
powróce do mojego pytania , ile nale¿y dodaæ cm w w obwodzie rêkawa kolczugi w stosunku do obwodu rêkawa przeszywanicy ?
Hula
Ludzie!

Na w/w stronach jest podane jak zrobiæ kolczuge nitowan± i to dla nie-bardzo-sprytnych!
Je¿eli komu¶ nie wystarczaj± takie informacje to niech siê nie zabiera do kolczugi nitowanej, bo to trochê trudniejsze ni¿ przyswojenie sobie tak przejrzystej wiedzy jaka tam siê znajduje!

Pozdro.
Wilo
Czy kto¶ wie jak to zrobiæ, czyli krok po kroku(zdjêcia, rysunki itd). A tak¿e czy kto¶ ma lub prubowa³ robiæ kolczuge z tego splotu.
eleo
mam pytanko odnosnie kolczugi. otorz otrzymalem kolczuge w prezencie. koleczka 8mm/1,5mm, stal sprezynowa, waga 14kg, rekawy do lokcia, dlugosc kawalek za kolano. mam wzrost 165 cm. nie ma rozciecia miedzy nogami ( sadze wiec ze jest to kolczuga dla piechoty a nie na kunia smile.gif )
pytanie moje brzmi nastepujaco. czy ta kolczuga pasuje do realiow 12-14w?
Kacper
Nie wiem czy kto¶ ju¿ pisa³ o tym, a temat jest ciut d³ugi. W ksi±¿ce "Zarys dziejów wojskowosci polskiej do roku 1864" jest fotka z MWP, przedstawiaj±ca "zbrojê kolcz±" z XIIIw. (nie jest to rekonstrukcja) wykonan± w ca³osci z drutu (nie nitowan±). Kto¶, cos o tym wie? Czy¿by kolczuga druciana by³a patentem nie tylko perskim?
Pozdrawiam
Kacper
Chury
Mam zamiar dziergac sobie kolczuge smile.gif , ale nie mam zednego pojecia ile koleczekmi potrzeba dunno.gif icon_sad.gif (0,6 srednica) chce wiydzierga kolczuge do polowy uda, dlugi rekaw! Moj wrzost to 187 klatka110 pas 87 dl. reki 84 i jakies 105 na udach(nie wiedzialem co potrzebne wiec dalem jak leci)(mam nadzieje ze dobrze zamiescilem ten temat)
Owen
Jak dla mnie to we¼ z 15kg
Pozdrawiam
Chury
Jesli ktos ma jakies praktyczne rady dotyczace tej robotyprosze je tu zamiescic!!
watman
CYTAT(Chury)
Jesli ktos ma jakies praktyczne rady dotyczace tej robotyprosze je tu zamiescic!!

pod bannerem freha masz zestaw opcji... przesun wskaznik myszki na napis 'szukaj' i nacisnij jeden raz lewy przycisk... w gornej bialej rameczce wpisz 'kolczuga' (bez cydzyslowiu) i nacisniaj 'enter' - to ten duzy klawisz w okolicach twojej prawej reki... a potem zerknij co ci sie pojawilo na ekranie...

dziekujemy za wspolprace...
£ukasz zw. Je¿em
Cytat:
"Jesli ktos ma jakies praktyczne rady dotyczace tej robotyprosze je tu zamiescic!!"

jest taka opcja jak szukaj na forum smile.gif cool.gif czasem warto zastosowac zanim zalozy sie nowy post devil.gif

a co do kolczugi to tu masz mnustwo informacji napewno znajdziesz to czego szukasz

http://freha.pl/index.php?showtopic=632&highlight=kolczuga

http://www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8...&q=kolczuga&lr=

milego przegladania cool.gif
Chury
CYTAT(watman)
CYTAT(Chury)

pod bannerem freha masz zestaw opcji... przesun wskaznik myszki na napis 'szukaj' i nacisnij jeden raz lewy przycisk... w gornej bialej rameczce wpisz 'kolczuga' (bez cydzyslowiu) i nacisniaj 'enter' - to ten duzy klawisz w okolicach twojej prawej reki... a potem zerknij co ci sie pojawilo na ekranie...

dziekujemy za wspolprace...

jesli ktos ma zaduzo czasu to moze szukac ja wracam kolo 18:30 do domu i ledwo do 2 sie wyrabiam ze wszystkim wiec w wolnych chwilach zagladam tu
Chury
CYTAT(£ukasz zw. Je¿em)
Cytat:
"Jesli ktos ma jakies praktyczne rady dotyczace tej robotyprosze je tu zamiescic!!"

jest taka opcja jak szukaj na forum smile.gif cool.gif czasem warto zastosowac zanim zalozy sie nowy post devil.gif

a co do kolczugi to tu masz mnustwo informacji napewno znajdziesz to czego szukasz

http://freha.pl/index.php?showtopic=632&highlight=kolczuga (to znam)

http://www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8...lczuga&lr=([b]a za to dziek ale gogle umiem obslugiwaci)

milego przegladania cool.gif
Piotr Paruch
CYTAT(Chury)
jesli ktos ma zaduzo czasu to moze szukac ja wracam kolo 18:30 do domu i ledwo do 2 sie wyrabiam ze wszystkim wiec w wolnych chwilach zagladam tu

Jak nie masz nawet czasu poszukaæ informacji na sieci, to niby kiedy zamierzasz zrobiæ kolcz±? Bo wiesz, inni ci linki podadz±, ale nikt (za darmo) kolczej nie zrobi bigsmile2.gif
Chury
na dobry poczatek mam trylogie w 20 dni przeczytac, zrobic prospekt po angielsku ,napisac rozprawke, nauczyc sie fraszki trenu i piesni Kochanowskiego, pomijajac pomniejesze prace krotko mowiac prze*****(a mam nadzieje ze w polowie pazdziernika sie uspokoia pozatymi sa weekendy)
KhaToo
A propos przewijaj±cych siê raz po raz dywagacji na temat "kierunku" kóleczek chcia³em zaprezentowaæ wam moje ostatnie "znalezisko". Niestety, nie wiem sk±d pochodzi owa rze¼ba i jak dok³adnie jest to datowane -wyglada na koniec XIIIw...? Co wa¿ne widaæ, ¿e linie -maj±ce jak mniemam udawaæ kierunek kó³ek- wskazuj± na to, ¿e rêkawy nie s± konynuacj± kierunku ¶ciegu u¿ytego na t³owiu. Przy zwieszonej rêce linie s± pionowe, tak jak na t³owiu -gdyby by³y jego "ci±giem dalszym" powinny biec poziomo. Ciekawe jest te¿ to, jak wykonany jest kaptur...dziwna sprawa, ale w maciejowskim s± dziwniejsze, wiêc to zostawiam.
To chyba przydatna informacja z racji tego, ¿e chyba nie zachowa³o siê wiele (albo wcale) kolczug z tego okresu.
Rudy
Witka
Gdzie¶ ju¿ by³a dyskusja na temat tej rze¼by i wniosek by³ taki, ¿e nie ka¿dy artysta musi sie znaæ na uzbrojeniu, jednym wychodzi to lepiej drugim gorzej, i to jest ten przypadek: gorzej ;P I poprostu tak sobie wyobrazi³ kolczuge i tak j± wyrze¼bi³.
Pozdr. Rudy
KhaToo
Argument wydaje mi sie znajomy, choæ przyk³adu tej konkretnej rze¼by nie przypomninam sobie. Trzeba pokopaæ i poczytaæ ciut wstecz. Za³±czam jeszcze jeden "dowód" na odwrócenie rêkawów. Strasznie bym chcia³ zobaczyæ oryginaln±, XIIIw kolczugê, nie ¿adn± reprodukcjê na podstawie ¼róde³, których autor nie musia³ nic wiedzieæ o kolczugach. Chyba tylko taki argument przekona³ by mnie o "jedynym s³usznym" sposobie robienia kolczug XIIIw, jaki by on nie by³.
opyros
a tu przyk³ad (datowany na XIV wiek )
KhaToo
Jak to tam jest, bo s³abo widaæ...?Czy czepiec jest zintegrowany z kolcz±... dunno.gif ?
opyros
mo¿liwe ¿e jest w jaki¶ sposób ³±czona pod spodem , ewentualnie z ko³nierzem - ale ze zdjêcia to ja tam widze róznice w uk³adzie ogniw, zmiane koloru i to ¿e siê kolczugowe ogniwa pod czepcowymi chowaj± - zreszt± tu jest te¿ tak :
KhaToo
Czyli twierdzisz "odwrócone" czy "nie odwrócone"? kolega gdzie¶ ma foty orygina³a z chyba XVIIw, przyj¿ê siê im. Mo¿e co¶ mam nie tak ze wzrokiem, ale nie umiem siê tam jednoznacznie dopatrzyæ jak te kó³eczka id±. Zw³aszcza na tym pierwszym, za³±czonym foto. Raz je widze tak, raz inaczej. Pierwsze 10-15cm rêkawa w czê¶ci bli¿ej szyji jest tak, jak reszta kolczej, potem jest strasznie namieszane. A my¶la³em, ¿e mam dobry ekran i kartê graficzn±... cool.gif
Rudy
Jo³, to znowu ja szczerba.gif
Pozwolicie ¿e znowu siê pos³u¿e takim artyku³em jak: Further research into construction of mail garments pope³nionego przez Martina Burgess'a. Jest tam na stronie 6 taki oto rysunek który jest zaczerpniêty z oryginalnej zachowanej kolczugi z Wallec Colection numer 335, tyle ¿e nie ma podanego datowania, ale jak widaæ na diagramie s± tam rêkawy przyczepiane pod k±tem 90stopni.
Pozdr. Rudy
opyros
CYTAT(Rudy)
Jo³, to znowu ja szczerba.gif
stronie 6 taki oto rysunek który jest zaczerpniêty z oryginalnej zachowanej kolczugi z Wallec Colection numer 335, tyle ¿e nie ma podanego datowania, ale jak widaæ na diagramie s± tam rêkawy przyczepiane pod k±tem 90stopni.
Pozdr. Rudy

ale to jest tylko _pacha_ (armpit) - czyli w³a¶nie miejsce które dochodzi pod k±tem 90 stopni je¶li wierzch rekawa idzie jako przed³u¿enie wierzchu czê¶ci kolczugi znajduj±cej siê na barku (³±cz±cej p³at przedni z tylnim- rami±czka jak kto woli)- i jest to pokazane jako jeden z przyk³adów rozszerzania (expanding); tak¿e bez opisu ³±czenia _rêkawa_ (sleeve) tego konkretnego opisu bym raczej nie rozci±ga³ na przyk³ad ³±czenia _ca³ego_ rêkawa a nie tylko jego dolnej czesci; bo z kolei gdyby to by³a górna czê¶æ - to siê moge zgodziæ ¿e wtedy po u³o¿eiu rekawów wzd³u¿ cia³a mog³y by "szwy" czy "linie" i¶æ zgodnie z kierunkiem na tu³owiu i wtedy pacha - (armpit) z kolei musia³a by byæ ³±czona równolegle i rozszerzana dla zachowania mobilno¶ci w inny sposób - przez dodanie "ja³owego ogniwa) - iddle ring czyli popularne 5w1 pakowane na ³opatkach i na karku w kilku miejscach dla zachowania swobody ruchów bez nadmiernego poszerzania ca³ej kolczej;

ma³a edycja - pod linkiem:
http://www.dethorpe.demon.co.uk/chainmail.html
dostêpny jest opis koszulki kolczej te¿ z Wallace Collection (numer A2) - i tu te¿ ³±czenie 90 stopni wystepuje pod pach±, kolczuga pochodzenia niemieckiego , datowana na XV wiek;
a tu nieco wiêcej o rêkawach (a w³asciwie o pachach) w tych kolczugach :
http://www.staff.ncl.ac.uk/nikolas.lloyd/a...l/mailpits.html
KhaToo
Takie ma³e pytanie mam, bo chcia³em z moj± kolcz± porównaæ. Ile maj± w obwodzie na wysoko¶ci ³okcia wasze kolczugi z d³ugimi rêkawami?
DzikaSwinia
Mam pytanie odno¶cie przeszywanicy pod kolczugê. Otó¿, na zdjêciach wojaków z przeszywanic± i na³o¿on± na to kolczug±, to ogniwka kolczugi s± tak ³±dnie blisko siebie. Kiedy ja za³o¿e swoj± kolczugê na przeszywanicê, to kolczuga straaasznie jest naci±gniêta, i efekt wizualny jest taki sobie.... w zwi±zku z tym:

- czy przeszywka pod kolczuge ma byæ cienka? Ja mam w klacie 90 (chudzinka jestem icon_redface.gif ), z przeszywk± 115 (to ju¿ lepiej, ale wygl±dam jak ba³wan), a obówd kolczugi to 130, wiêc du¿o jeszcze mam luzu.

-mo¿e zrobi³em za ma³y obwód? Ja s³ysza³em ¿e klata + 20 to opytmalnie. A i tak zrobi³em klata + 40.

Pozdrawiam.
Jonah
A mo¿e kolczuge ¼le zrobi³e¶. Pamiêtam jak robi³em swoj± i pokaza³em kawa³ek wprawionym wojom przy okazji jakiego¶ festynu to zaraz mnie nawrócili, gdy¿ moja kolczuga by³a 'skrojona' tak, i¿ splot podczas noszenia by³ zawsze rozci±gniety (pod wp³ywem w³asnego ciê¿aru siê rozci±ga³) kolczuga ta by³a lekka, jednak ma³owytrzyma³a i mocno krêpowa³a ruchy. Ewentualnie zrobi³e¶ rzeczywi¶cie za w±ski pancerzyk.
Pozdro.
opyros
mo¿e niech kto¶ ci zrobi zdjecie w tej kolczudze w podobnych warunkach pogodowych i z podobnej odleg³o¶ci jaka by³a na zdjêciach o których wspominasz i wtedy porównasz czy widaæ ogniwa czy tez s± ³adnie blisko siebie ; du¿± role odgrywa wielko¶æ ogniw, i jak przedpi¶ca stwierdzi³ kierunek splotu; poza tym kolczuga w³a¶nie ¿eby dobrze dzia³aæ "nam wspó³cze¶nie" (rozk³adaæ przy³o¿on± si³ê zamiast dawnego chronienia przed przeciêciem/przer±baniem) musi byæ lekko napiêta gdy¿ wtedy optymalnie dzia³a - i wtedy nie ma "bola" - ogniwa musz± byc "rozci±gniête"
Tylko Ulf
Dzieñ dobry .Mam pytanie odnosnie malowania kolczug jak±¶ ciemnostalow±-historyczn± farb±.Moja kolczuga jest zrobiona z drutu ocynkowanego o grubo¶ci 1,6 i ¶rednicy 8mm. Czy kolczuga sie od tego nie popsuje i czy to cos da czy tylko inny kolor? Czy ktos kiedys to mo¿e zastosowa³?

By³bym bardzo wdziêczny za odpisanie

Pozdrawiam
Leander
Co s±dzicie o kolczugach z podk³adek amortyzuj±cych?
czy jest to olbrzymi obciach ? face4.gif
zastanawiam siê w³a¶nie nad stworzeniem takiego potwora (krótki rêkaw /do pó³ uda)...
Od razu te¿ powstrzymujê dobre rady w stylu "zrób se z drutu / kup gotow±"...
Nie dysponujê tak± ilo¶ci± czasu wolnego aby samemu prefabrykowaæ ogniwa z drutu, ani nie posiadam wystarczaj±cego bud¿etu abu kupiæ ju¿ gotowe kó³ka, a ju¿ tym bardziej nie jestem w stanie kupiæ zrobion± kolczugê...

tak wiêc:
icon_arrow.gif czy z podk³adek da radê zrobiæ kolczugê o normalnym splocie 4w1?
icon_arrow.gif czy mo¿na siê w tym pokazaæ na imprezach? (co by zbytnio ³owcy mroku nie chcieli zlinczowaæ maniac.gif ?)
Bart³omiej
Je¿eli ju¿ kto¶ zada³ te pytanie to mnie upomnijcie bo nie chce czytaæ trzydziestu stron... tongue.gif
Co jest bardziej historyczne, ko³ka o przekroju p³askim czy okr±g³ym tzn. które czê¶ciej robiono w XV i XIV w ?
opyros
CYTAT(Bart³omiej)
Je¿eli ju¿ kto¶ zada³ te pytanie to mnie upomnijcie bo nie chce czytaæ trzydziestu stron... tongue.gif  
Co jest bardziej historyczne, ko³ka o przekroju p³askim czy okr±g³ym tzn. które czê¶ciej robiono w XV i XIV w ?

I takie i takie (tyle ¿e przynajmniej po³owa musia³a byæ nitowana - je¶li rozmawiamy o TYPOWYCH przyk³adach europejskich a nie wschodnich wynalazkach lub pó¼niejszych przyk³adach paradnych)-
"p³askie" - czyli wybijane z blachy lub sp³aszczane na ca³ym obwodzie po czym nitowane lub zgrzewane;
"okrag³e" - czyli robione z drutu ró¿nymi sposobami - , ¶ciskanie (wychodz± owale), lejek, ciêcie z zak³adk±, potem sp³aszczana zak³adka w procesie zgrzewania lub nitowania;
same podk³adki sprê¿ynuj±ce posiadaj± t± wade ¿e nie bardzo da siê je nitowaæ i z tego chocia¿by powodu nie mog± byæ uznane w ¿aden sposób za materia³ na kolczugi "historyczne"; na treningowe siê nadaj± ale... z szóstek robi siê niemi³osiernie d³ugo a ósemki s± z kolei bardzo ciê¿kie w stosunku do pokrywanej powierzchni;
Leander
CYTAT(opyros)
same podk³adki sprê¿ynuj±ce posiadaj± t± wade ¿e nie bardzo da siê je nitowaæ i z tego chocia¿by powodu nie mog± byæ uznane w ¿aden sposób za materia³ na kolczugi "historyczne"

CYTAT
na treningowe siê nadaj±

jednym sowem zrobiæ to se mogê, ale pokazaæ siêztym na jakiej¶ bitwie to ju¿ raczej nie bum.gif

CYTAT
z szóstek robi siê niemi³osiernie d³ugo a ósemki s± z kolei bardzo ciê¿kie w stosunku do pokrywanej powierzchni;

d³u¿ej ni¿ ze zwyk³ego druciaka? ale za to ma ma³y splot, i pewnie mniej razi w oczy crazy.gif
opyros
CYTAT(Leander)
jednym sowem zrobiæ to se mogê, ale pokazaæ siêztym na jakiej¶ bitwie to ju¿ raczej nie bum.gif

jesli to bêdzie bitwa o wrota Thorbardinu to czemu nie; je¶li za¶ próba rekreacji/rekonstrukcji bitwy historycznej to moim zdaniem organizatorzy nie powinni Ciê dopu¶ciæ w podk³adkach sprê¿ynowych tak samo jak w ka¿dej innej protezie kolczugi z ogniw zaginanych - ale minie pewnie jeszcze du¿o czasu nim w odniesieniu do kolczug zacznie siê stosowaæ te same zasady co do blach i s³owa: - nie staæ mnie..., -nie umiem..., - nie mam czasu... itp. przestan± byæ usprawiedliwieniem dla kolczug nienitowancyh tak jak to siê sta³o w przypadku blach czy he³mów;

CYTAT

d³u¿ej ni¿ ze zwyk³ego druciaka? ale za to ma ma³y splot, i pewnie mniej razi w oczy  8O

je¶li bierzesz pod uwage gotowe ogniwa i podk³adki to d³u¿ej, przy zbli¿onych parametrach ogniwa do podk³adki; nawet jak we¼miemy pod uwagê nierdzewkê 1,6/6 mm ; splot nie bêdzie razi³ - raczej same ogniwa - podk³adki beda raziæ zawsze w rzeczy maj±cej udawaæ "historyczn±" ; ale jak napisa³em - na treningow± kolczugê siê nadaj± jak najbardziej - tylko kwestia ceny - ciêzko by mi by³o obecnie znale¼æ nawet w metalzbycie podk³adki w cenie ni¿szej ni¿ ogniwa druciane na sieci;
Leander
Co to jest "bitwa o wrota Thorbadinu"?
O ile rozumiem jest to metafora co do radosnego lania siê w czym popadnie; po czym popadnie i gdzie popadnie icon_arrow.gif czy tak bum.gif ?

Co do ceny- dla mnie to nie przeszkoda, bo podk³adki bêdê mia³ albo za darmo, albo po cenie jak± p³aci siê hurtowni w gigantycznych kontraktach... (nie ma jak to Rodzic w bran¿y budowlanej smile.gif)

Co do historyczno¶ci- skoro by³y kó³ka sztancowane, to co przeszkadza³o jakiemu¶ ¶redniowiecznemu rzemie¶lnikowi ci±æ je i zaginaæ z powrotem? Jestem prawie w 100% procentach pewien ¿e nie wszystkie kolczugi by³y nitowane... Nie mam co prawda zadnego dowodu, poza zdrowym rozs±dkiem: taki proces sprawia³ ze cena kolczugi by³a na pewno ni¿sza od nitowanej, co sprawia ¿e znale¼li by siê na ni± nabywcy spo¶ród biedniejszych rycerzy... a ¿e ¿adna siê nie zachiwa³a: có¿, nie by³y widocznie zbyt trwa³e, a poza tym by³oby to uzbrojenie biedniejszego wojaka, a tych z zasady nie grzebanowraz z pe³nym rynsztunkem ( a kto¶ ich wogóle grzeba³ bigsmile2.gif ?)...

Tylko proszê nie przytaczaæ przyk³adu o Ninja w XIv wenecji!

PS: a czy kto¶ z was widzia³ tak± kolczugê (z podk³adek?) albo posiada takowej zdjêcie?
czy bardzo kiczowato wygl±da?
opyros
CYTAT(Leander)
Co to jest "bitwa o wrota Thorbadinu"?  
O ile rozumiem jest to metafora co do radosnego lania siê w czym popadnie; po czym popadnie i gdzie popadnie icon_arrow.gif czy tak bum.gif ?

W znaczeniu fantasy poda³em Thorbardin (nazwa pochodzi z cyklu Dragonlance) - w przeciwieñstwie do ogniw z Birki czy kolczugi A2 (dok³adniejsze dane o tej kolczudze w którym¶ z wcze¶niejszych postów)

CYTAT
Co do ceny- dla mnie to nie przeszkoda, bo podk³adki bêdê mia³ albo za darmo, albo po cenie jak± p³aci siê hurtowni w gigantycznych kontraktach... (nie ma jak to Rodzic w bran¿y budowlanej smile.gif)
no to siê chwali - bedziesz mia³ dobr± kolczuge treningow± za ma³e pieni±dze

CYTAT
Co do historyczno¶ci- skoro by³y kó³ka sztancowane, to co przeszkadza³o jakiemu¶ ¶redniowiecznemu rzemie¶lnikowi ci±æ je i zaginaæ z powrotem? Jestem prawie w 100% procentach pewien ¿e nie wszystkie kolczugi by³y nitowane...  Nie mam co prawda zadnego dowodu, poza zdrowym rozs±dkiem: taki proces sprawia³ ze cena kolczugi by³a na pewno ni¿sza od nitowanej, co sprawia ¿e znale¼li by siê na ni± nabywcy spo¶ród biedniejszych rycerzy... a ¿e ¿adna siê nie zachiwa³a: có¿, nie by³y widocznie zbyt trwa³e, a poza tym by³oby to uzbrojenie biedniejszego wojaka, a tych z zasady nie grzebanowraz z pe³nym rynsztunkem ( a kto¶ ich wogóle grzeba³ bigsmile2.gif ?)...

Chowano, nawet jest takie fajne znalezisko po bitwie pod Visby - czepce/kaptury kolcze w ilo¶ci pod 180 i wszystkie nitowane - nawet ozdobne krawedzie z mosi±dzu... -tutaj akurat naje¼d¼cy mieli du¿o czasu na przetrz±sanie trupów i jako¶ nie zabrali nitowanych kolczug...
reszta tego co piszesz to naiwne dorabianie teorii do tego co ci najbardziej pasuje - czyli do podk³adek sprê¿ynuj±cych, bo nawet jakby¶ siê konsekwentnie trzyma³ tego co napisa³es to podk³adki sprezynujace nie bardzo siê wpasowuj± w t± teoriê- a dlaczego to ju¿ zapytaj rodzica z bran¿y budowlanej - mo¿e ci wyt³umaczy proces produkcji podk³adek sprê¿ynuj±cych i w którym momencie siê tam (nie)pojawia proces wybijania;
teorii takich sporo by³o ju¿ i na Freha i na LDRP - ale dopóki nie jest to poparte dowodem (znaleziskiem lub wiarygodnym opisem- nie ba¶ni±) to miejsce takich teorii jest w SCA a nie na rekonstrukcjach bitew historycznych;

CYTAT
Tylko proszê nie przytaczaæ przyk³adu o Ninja w XIv wenecji!

a to wzgledem czego?

CYTAT
PS: a czy kto¶ z was widzia³ tak± kolczugê (z podk³adek?) albo posiada takowej zdjêcie?
czy bardzo kiczowato wygl±da?

pod wzgledem historycznym wygl±da kiczowato, pod ka¿dym innym to ju¿ kwestia gustu patrz±cego - za³±czam plik - zdjêcie z dziadów - imprezy niehistorycznej a zwyk³ej popijawy ¿eby nie by³o ¿e propaguje mrok - na zdjêciu podk³adki szóstki
Bart³omiej
W³a¶nie zrobi³em kolczugê z podk³adek 6mm i powiem ze wygl±da bardzo ³adnie, jest nieporównywalnie mocniejsza od standardowej i trochê ciê¿sza, dopiero z bli¿szej odleg³o¶ci widaæ ze to podk³adki ( dla uzyskania lepszego efektu mo¿na zmieniæ kolor ) teraz chce zrobiæ z normalnych kolek i mam dwa problemy: 8 czy 10 mm i p³askie czy okr±g³e?! Radzê nie bawiæ siê z podk³adkami bo to naprawdê wyzwanie, co do ceny, to twoje pieniêdzy wiêc nic nie powiem...
Kacper
W Muzeum Wojska Polskiego jest XIIIw. Kolczuga druciana - nie nietowana, wraz z nogawicami. Na Kulikowym Polu tak¿e naleziono nienitowane kolczugi. Kolczuga przypisywana Witoldowi, ze stójk±, znajduj±ca siê w muzeum na litwie. Zdaje siê ¿e he³m z Siedl±tkowa ma kolczy czepiec wykonany nie z ogniw nitowanych, a z drutu (nie wiem czy czepiec nie jest "dorobiony").
Mimo wszytsko sporo tego i nie a¿ tak bardzo wschodnie, jakby siê mog³o wydawaæ. Nic chyba nie stoii na przeszkodzie by XV walczak posiada³ kolczugê nienitowan± i by³ historyczny...
Pozdrawiam
Kacper
opyros
CYTAT(Kacper)
W Muzeum Wojska Polskiego jest XIIIw. Kolczuga druciana - nie nietowana, wraz z nogawicami.

no i to móg³by byc dobry dowód na kolczugi nienitowane - tylko by siê nale¿a³o dowiedzieæ kto i na podstawie czego j± tak wydatowa³, gdzie znaleziona lub sk±d przywieziona i czy na ogniwach sa jakie¶ cechy wskazuj±ce na pochodzenie, no i czy przypadkiem to nie "rekonstrukcja" bo co¶ mi siê wydaje ¿e kolczuga z tego okresu zachowana w stanie pozwalaj±cym na rozpoznanie ogniw a w dodatku jako ca³o¶c powinna ju¿ dawno wyp³yn±æ jako dowód na kolczugi nie nitowane bo ten spór trwa ju¿ d³uuuugo ; a jak ogniwa w kiepskim stanie to i radiografia by siê zda³a...
CYTAT
Na Kulikowym Polu tak¿e naleziono nienitowane kolczugi. Kolczuga przypisywana Witoldowi, ze stójk±, znajduj±ca siê w muzeum na litwie.  

to ju¿ zupe³nie ru¶ (szczególnie Kulikowe pole - masz wojska ruskie i tatarów) , przyda³by siê wiêcej informacji - szczególnie czy ogniwa w kolczugach nienitowanych z Kulikowego pola by³y zaginane na wprost czy z zak³adk± (co wydatnie zwiêksza ochrone mimo braku trwa³ego po³±czenia) i czy wszystkie ogniwa by³y nienitowane czy tez po³owa by³a wybijana/zgrzewana - po odpowiedzi na te pytania dopiero mo¿na wspominac o nienitowancyh kolczugach w popularnym znaczeniu - czyli ciêtych na wprost ze sprê¿yny i zaginanych _bez_ zak³adki;
CYTAT
Zdaje siê ¿e he³m z Siedl±tkowa ma kolczy czepiec wykonany nie z ogniw nitowanych, a z drutu (nie wiem czy czepiec nie jest "dorobiony").

Zdaje siê - przez d³ugi czas te¿ sie zdawa³o w kwestii nie nitowania wzgledem Sutton-Ho i Visby (a¿ przysz³a radiografia), pozatym tak jak piszesz mo¿liwa doróbka;
CYTAT
Mimo wszytsko sporo tego i nie a¿ tak bardzo wschodnie, jakby siê mog³o wydawaæ. Nic chyba nie stoii na przeszkodzie by XV walczak posiada³ kolczugê nienitowan± i by³ historyczny...

No jak dla mnie to akurat bardzo wschodnie - (bez tej z MWP bo to niewiadoma - chyba ¿e kto¶ zna szczegó³y)i owszem biorac pod uwagê kolczugi nienitowane wojak XV wieczny mo¿e byæ poprawny je¶li robi tatara czy rusa - ale nie bardzo widze jak na podstawie znaleziska z Kulikowego Pola czy "Witoldowej" kolczugi mo¿na "uhistoryczniæ" kolczugi nienitowane na terenie Polski czy te¿ w odniesieniu do generalnie rycerstwa "zachodniego";
no i otwarta pozostaje kwestia "zak³adek" na ogniwach a tak¿e kwestia kolczuga paradna/kolczuga bojowa....
Tylko Ulf
Mam kolczuge na bazie t-shirtu z drutu ocynkowanego 1,6mm i ogniwa o ¶rednicy 8mm.
I rêkawy mam po³±czone ogniwem ,które '³apie' 4 inne a nie wiem czy w tego typu kolczugach
tak siê ³±czy rêkawy.
I jeszcze jedno czy tak± kolczuge mo¿na by pomalowaæ jak±¶ ciemnostalowo-historyczn± farb± ,
¿eby mia³a historyczny kolor i klimat?
face4.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.