Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [ochronne] Kolczugi
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Biorg
Leif

To bardzo dobrze, ¿e chcesz pojawiæ siê w jakiej¶ dru¿ynie posiadaj±c pancerz... Ale rzeczywi¶cie - jak sugeruje Halfgar - lepiej zacz±æ od porz±dnego stroju... Potem broñ i he³m...

Ale na pocz±tek - proponujê dowiedzieæ siê czy dana grupa prowadzi obecnie nabór i potencjalnie na jakich zasadach...

Pozdrawiam
Biorg
JVH
Argail
onieco o splotach mo¿esz dowiedzieæ siê ze strony skutilli

http://moonforge.prv.pl/
KhaToo
Jest gdzie kolwiek w polsce muzeum, które w swoich zbiorach posiada i "wystawia" na widok publiczny kolczugê z XIIIW? Z rêkawicami i kapturem. Chcia³em sie dowiedzieæ, czy aby na pewno zawsze rêkawy by³y kontunuacj± "kolczugi" -chodzi o przed³u¿anie splotu w tym samym kierunku. Czy mo¿e odwracano go na rêkawach ca³ych, b±d¼ tylko fragmencie. Noi czy ³±czono ró¿ne wielko¶ci kó³ek, je¶li tak, to gdzie i jak. Puki co posiadam tylko mase fotek ze stron zagranicznych i krajowych, ale tam id± "na ³atwiznê" i rêkawy robi± wtym samym "kierunku", co resztê. Do tego ma³o precyzyjne informacje z ksi±¿ek, gdzue tylko wspomniane jest "u¿ywano róznej wielko¶ci kó³ek...".
Dalczego pytam? Bo chcê rêkawy zrobiæ z kó³ek 10mm, a t³ów ma z 8mm. A do tego chcê na odcinku od barków do ³okci odwróciæ splot o 90stopni...A ¿eby tego by³o ma³o tylko ramiona mam z 10mm, a przedramiona zroobione z 8mm...wieæ ca³kiem ciekawa kompozycja bedzie. Mam nadzieje uzyskaæ przez to wiêksza ergonomiczno¶æ;) Znaczy jesli wyjdzie mrok, to zmienie...ale puki co zapowiada siê superowo i je¶³i oprzeæ siê na literaturze nie jest to mroczne;)
Rudy
Witam
£±czenie rêkawów pod innym k±tem by³o stosowane (patrz za³±cznik) tylko nie wiem z jakiego okresu by³a ta kolczuga na podstawie której by³ ten diagram rysowany.
Zmienianie ¶rednicy ogniw te¿ by³o stosowane lecz zazwyczaj by³o to robione tak i¿ na górze kolczugi by³y mniejsze ogniwa a na dole wiêksze, i nigdzie nie spotka³em sie ¿eby by³a ró¿nica pomiêdzy rêkawami a reszt± kolczugi.
Pozdr. Rudy
Fus
Witam wszystkich forumowiczów.
Niedawno zabra³em sie za robienie kolczugi. Robie splot 1 w 4. Na poczatku robi³em j± z drutu 1,8 mm ocynkowanego, ale teraz przezuci³em sie na podk³adki (tez ocynkowane). Czy Wy uzywacie kolczug z podkladek, czy wolicie drut? Z podkladek bedzie cie¿sza, ale wyglada na bardzo solidna - no i szybciej sie robi.
Rudy
Witam
We¼ Ty wyrzuæ t± kolczuge i zacznij robiæ z drutu, z podk³adek to ju¿ chyba nikt nie urzywa, raz ¿e ciê¿ka pieroñsko, a dwa beznadziejnie wygl±da.
Rudy
Bodvar Leifson
Dzieki za namiary na viking experience.
Zanim przetrawi³em te tabelki minê³o trochê czasu.
Wynika z nich ¿e Wikingowie do wzmocnienia kolczugi raczej u¿ywali DRUTU o wiêkszej ¶rednicy i KÓ£EK o mniejszych ¶rednicach, a sploty inne ni¿ 4w1 raczej nie wchodzi³y w rachubê...
Jakby to rozumowanie b³êdnym Wam siê wyda³o - o¶wieæcie mnie, b³±dz±cego w mrokach niewiedzy...

Aa! No i popieram przedmówcê... ja te¿ jestem w fazie robienia mojej pierwszej kolczugi ale my¶lê ¿e zawsze lepiej jest wiêcej siê narobiæ i mieæ ³adn± kolczugê ni¿ pój¶æ na ³atwiznê i ... mieæ tak± sobie (i to naprawdê delikatnie powiedziane devil.gif )
Rudy
Witka
A tak wogóle to kto mi mo¿e podrzuciæ jakie¶ znaleziska (no bo w ikonografii i na nagrobkach to raczej ciê¿ko by by³o rozró¿niæ) w których by³ wykorzystany splot 6/1 lub gêstszy?!

Pozdr. Rudy
Fus
Jaki drut i jaka srednice kó³ka polecacie? Aktualnie mam 2kg drutu ocynk 1,6mm i chce robic 8mm kó³ka. Wacham sie miedzy grubym (nie ocynkowanym drutem i wiekszymi kó³kami (wychodzi taniej, i mniej roboty)) a tym wyzej wymienionym ocynkiem 1,6mm. Co sie lepiej sprawdza?
AdamS
co do wygladu kolczej z podkladek to IMHO wyglada bardziej historycznie niz ta zrobiona z drutu
przyjrzyjcie sie dokladniej kolczym w muzeach (nitowane koleczka a nie "podróby") bigsmile2.gif
Ptack
ja wolê drucik ;)))

l¿ejszy jest sporo
KhaToo
Racja... ale te nitowane to chyba s± jakby z blachy wybijane, a nie wyginane z drutu o przekroju kwadratowym. Wiêc ich szeroko¶æ jest wiêksza ni¿ ich grubo¶æ... Mam racje? Ciekawe jaka jest faktyczna ró¿nica w wadze miêdzy "naszymi" a "oryginalnymi" kolczugami. Wie kto¶?
Krzysztof
u mnie w muzeum kolczuga posiadaj±ca dlugie rêkawy, dla je¼d¼ca wykonana (z przodu d³u¿sza ni¿ z tu³u) , podwójnej grubo¶ci stoj±cy ko³nierz wa¿y, ok 7 kg
Fus
Narazie zrobie z ocynku 1,6mm, ale to jest przejsciowe - podkladki sa super drogie (ja uzywam ma³ych, 16 z³/kg) Mam duzo rzeczy do kupienia jeszcze... ehhh
Czy ktos z Was ma kolczuge z podladek i z drutu i moze powiedziec jaka jest róznica wagowa?
AdamS
z podkladek jest okolo 20% ciezsza
a co do wygladu to kwestia gustu .... mi sie bardziej podobaja z podkladek no a najbardziej nitowane oczywiscie smile.gif
Rudy
I tu sie nie zgodze coby z podk³adek wygl±da³a bardziej historycznie, najwy¿ej z daleka wygl±da to historycznie, ale przygl±daj±c sie z bliska widaæ ró¿nice, raz ¿e tylko pierwsze ogniwa by³y wycinane z blachy jako paski a nastêpnie zwijane, a pó¼niej wchodzi³ drut ci±gniony i nawet w znaleziskach z Gjermundbu ( VIIIw.) by³ u¿yty drut o przekroju okr±g³ym (dok³adnie to by³ lekko eliptyczny) a o przekroju kwadratowym by³y ogniwa sztancowane. Co do wagi (ca³a) kolczuga z w/w znaleziska wa¿y³a ok 5,5 kg (wszystkie znalezione fragmenty wa¿± 2,6kg) przy ¶rednicy (zewnêtrznej) ogniw wachaj±cej sie od 7,4 - 8,2 mm i grubo¶ci drutu 1,0 - 1,4 ( w jednym ogniwie wystêpowa³a ró¿nica 0,1-0,2 mm w grubo¶ci)
W za³±cznikach zdjêcia ogniw z XVI w.
Pozdr. Rudy
AdamS
tak jak napisalem kwestia gustu
mi sie bardziej podobaja z podkladek smile.gif
ja widzialem kilka kolczug XVII wiecznych i byly "mocno sklepane"

de gustibus non dispitantum est
Rudy
No to jeszcze zale¿a³o od wykonawcy jak mocno klepnie podczas sp³aszczania zachodz±cych na siebie czê¶ci ogniwa, wiêc mog³y byæ mocniej "sklepane" lub mniej, w przysz³y czwartek bêde mia³ okazje znów zobaczyæ kolczuge XVII wieczn± to sie jej dok³adniej przyjrze
Pozdr. Rudy
Thorgest
Witajcie dobrzy ludzie smile.gif

Chcia³em siê zapytaæ tylko o jedno:

[/size]Czy w Czêstochowie mo¿na kupiæ jaki¶ drut do robienia kolczug???
i wogóle czy najlepszy bêdzie drut stalowy ale twardy pó³twardy czy miêkki ?

[size=12] Pytam siê o to poniewa¿ nie bardzo mogê siê dowiedzieæ (a ju¿ siê w wielu miejscach pyta³em) gdzie mo¿na kupiæ twardy stalowy drut, wszêdzie jest miêkki.
Mam ju¿ ca³y sprzêt do robienia kó³eczek... oprócz drutu..... face4.gif

Z góry dziêki za pomoc.

A mo¿e jaki¶ pomocny cz³owiek móg³by mi sprzedaæ sam drut po niewiele wiêkszych cenach ni¿ po takich jakich kupi³ ???????
Thorgest
Najchêtniej kupi³bym jakie¶ 20 kg.
Rudy
Witka
A ja mam sprawe: macie mo¿e zdjêcia z wystawy w PMA w Warszawie, fragmentów kolczych nitowanych dwoma nitami w jednym ogniwie, bo jedyne znalezisko tego typu jakie znam znajduje sie w Royal Armouries w Leeds (i jest to na dodatek tylko ozdobnie robiony jeden nit który wygl±da jak dwa), i by³bym bardzo wdziêczny za te zdjêcia, jako ¿e nie mam zabardzo czasu teraz podjechaæ do Warszawy.
Pozdr. Rudy
eleo
Czolem!
Mam glupie pytanie... otoz mam 165 cm wzrostu i chcialbym sobie zrobic kolczuge do polowy uda, z krotkim rekawem, bez kaptura w splocie 4w1 lub 6w1. Czy orientujecie sie moze ile bym potrzebowal drutu?
i jeszcze jedno pytanie... Czy kolczugi mozna tez oksydowac? jak tak to w jakim oleju? ( slyszalem ze w czystym technicznym tzn dokladniej w niezuzytym i nie spozywczym czyli w sumie na jedno wychodzi...) i czy oksydowana kolczuga rdzewieje?
Rudy
Witam
1. Jaka ma byæ ¶rednica ogniw i grubo¶æ drutu?
2. 6w1 - odradza³bym, du¿o roboty kolczuga o 33% ciê¿sza, a takiej obrony nie potrzeba, bo nikt nie t³ucze sie tu na ostr± broñ.
3. Z tego co wiem to mo¿na oksydowaæ, ale po co jak mo¿na kupiæ drut oksydowany ;P, co spowalnia rdzewienie, ale z czasem oksyda sie wytrze.

Pozdr. Rudy
eleo
jezeli chodzi o grubosc drutu to jakies 1,6 - 1,8 m

edit:
ps czy macie moze jakies sploty ciekawsze z instrukcja obslugi?
ciekawia mnie glownie sploty 3w1, 5w1 i perski
eleo
O dzieki. nie wiedzialem ze japonskie sploty sie tak robi smile.gif
wygladaja na szybsze w robieniu... chwilowo tylko wygladaja... jak sobie kupie wreszcie drucik i nozyce to stwierdze wiecej... smile.gif)
Rudy
Witka,
Na dobry pocz±tek kup sobie z 2 kg drutu, zobaczysz czy Ci sie ta praca spodoba, a na ca³± kolcz± bêdziesz potrzebowa³ max 10kg.
Rudy
P.S. A japoñskie to mo¿esz sobie zrobiæ ¿eby poæwiczyæ bo japoñczycy nie u¿ywali samoistnych kolczug (Temat: Kolczugi Japoñskie, kilka tematów ni¿ej w tym samym dziale)
Thorgest
szczerze mówi±c to nie mam czasu (bardzo s³aby transfer angsad.gif netu) przegl±daæ wszystkich postów w tym temacie wiêc zapytam siê tutaj - czy macie jaki¶ wzór do obliczania ile bêdzie wa¿y³a kolczuga z jakiego¶ drutu i o jakiej¶ ¶rednicy wewnêtrznej kó³ek ??

albo ile bêdzie wa¿y³a kolczuga d³ugi rêkaw, do po³owy uda z drutu twardego 1,6 a kó³ka 8mm splotem 1 w 4 ??
Rudy
Ja narazie nie s³ysza³em o ¿adnym wzorze/schemacie
eleo
samemu mozna wymyslec wzor: ( promien preta na ktorym " zakrecamy " + polowa grubosci drutu ) *2pi * gestosc metalu z ktorego sie robi * ilosc koleczek potrzebnych do zrobienia kolczugi ( jeszcze nie robilem wiec nie wiem ile by ich poszlo smile.gif przyjolem u siebie 27000 koleczek i wyszlo jakies 27 metrow drutu z kawalkiem...
Thorgest
ale chodzi mi o sam± wagê!!

wiêc kto¶ mi powie ile taka kolczuga mo¿e wa¿yæ ?????

bo mam ju¿ 10 kilo drutu i nie wiem czy bêdê musia³ dokupiæ a jak tak to ile?
LuCK
Witam,

moja kolczuga ma koleczka 8mm, drut 1.6. Obwód kolczugi ~120cm, d³ugo¶æ ~100cm, rêkawy krótkie ~30cm. waga 11kg.
Tak¿e bêdziesz pewnie jeszcze musia³ dokupiæ drutu...
eleo
kupilem kawalek sprezyny w obi do giecia rurek aluminiowych i miedzianych, kupilem nozyce do ciecia !!!PRETOW!!!... sprezynka o srednicy wewnetrznej 8mm, drut nierdzewny 1,8mm srednicy. ostrza po probie przeciecia spkrzywily sie lekko w ten sposob ze dzialaja na nozyczki, a po drugiej probie odlamal sie kawalek ostrza.... bez komentarza jezeli chodzi o jakosc wykonania nozyc, ktore wedlug producenta powinny przeciac 6mm drut miekki lub 1,5mm drut twardy. w tyskim obi jest drut o srednicy 1,8mm i dlugosci bodajrze 5metrow, ale jest zelazny i conajmniej bardziej niz latwo mozna go zgiac ( opor porownywalny z cynowym drucikiem o podobnej srednicy). ogolnie twierdze ze zakupy w tym markecie zapadna mi w pamiec i dluuuugo sie tam nie pojawie ( chyba ze po jakies doniczki).
po przydlugim wstepie prosze o pomoc i jezeli ktos mieszka w okolicy tychow to jakby mogl by mi dac namiary gdzie mozna kupic nozyce i drut stalowy ocynkowany...
Thorgest
cz³owieku ratuj±c Ciê przed hordami smile.gif ³owców mroku prosze wykasuj to "ocynkowany" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!

mrok mrokiem rozumiem ludzi nale¿y nawracaæ ale jak dla mnie robi siê to nudne gdy enty kole¶ chce mieæ b±d¼ ma ocynkowan± kolczuge czy glany blech blech blech
Skutilla
Eleo sklep sklepem, ale najwa¿niejsze s± marki narzêdzi a nie miejsce zakupu. Narzêdzia z najwy¿szej pó³ki cenowo i jako¶ciowo to stanley ale wg mnie bardzo dobre i za przystêpn± cenê s± narzêdzia LUX i MODECO. Wystrzegaj sie wszelkich toya-tolls topexów i innych takich. Z Luxa za trzydzie¶ci kila z³otych polecam szczypce tynkarskie a z Modeco podaj¿e po 15 z³otych szczypce do ciêcia drutu sprêzynowego z prze³o¿eniem si³y. Tak one wygl±daj±
http://www.moonforge.prv.pl/images/koleczk...ze/DSC00018.JPG
LuCK
Ja u¿ywam takiego narzêdzia jak poni¿ej. Kupi³em te cêgi w Tarnowskim Nomi, kosztowa³y mnie 18zl, a pocie³em nimi chyba z 50kg drutu 1,6 juz i na razie sie trzymaj± dobrze.
G³owañ
Witam !!!

Zrobi³em sobie kolczugê z drutu stal. ocynkowanego. I to jest spoko. smile.gif Ale ku³eczka maj± ¶r. 1 cm i wed³ug mnie to trochê za du¿o. Nie wiem czy mam byæ dumny bigsmile2.gif czy zdo³owany icon_sad.gif ?
dunno.gif
Pomocy
Rudy
Witka
10 mm jeszcze mo¿e byæ, znam znaleziska o 15mm ¶rednicach ogniw, tylko jakiej grubo¶ci drutu u¿y³e¶?!? i ten ocynk anger.gif
Rudy
G³owañ
1.8 mm
Rudy
Lepsza by by³a dwójka, ale 1,8 te¿ bêdzie.
Dacron
Rudy: Co to za znalezisko, z ktorego wieku i gdzie znaleziono ??
Pozdrawiam.
Rudy
Witam
Znalezisko z "Sinigaglia near Bologna" (ko³o Bolonii ?!? nie jestem za dobry z geografii :]) prawdopodobnie z XIV w. D³ugo¶æ: zakrwyaj±ca pachwiny i "klejnoty" z krótkimi rêkawami (do ³okcia). ¦rednia ¶rednica (fajnie brzmi ]:-> ) wew. ogniw ca³ych: 1,507 mm; ogniw nitowanych: 1,35 mm (mówie tu o ogniwach ¿elaznych).
Ale tak¿e znalezisko z Vendel I ma 14,3 - 14,4 mm, a z Vendel IX (fragment c) ma 14, 4 -15mm, przy grubo¶ciach drutu 2,6 - 2,9 mm !! !!
Pozdr. Rudy
eleo
re Skutilla:
kupilem takie same -> tzn wygladaja tak samo ale nie wiem jak twoje by sie zachowaly w bliskim kontakcie z 1,8mm drutem sprezynowym nierdzewnym. wedlug specyfikacji na tych nozycach tna one drut twardy do 1,5mm. jezeli chodzi o szczypce tynkarskie to probowalem, ale do tego drutu potrzebowalem kolegi ktory chodzi na silownie smile.gif

re Thorgest:
byl tez drut zelazny 2mm o wytrzymalosci na zginanie podobnym do cyny... jesli nie ocynkowany drut to co proponujesz?zwykly drut ktory zardzewieje po pierwszym deszczy czy nierdzewke ( bo nie sadze zebym dostal drut czerniony...)
Skutilla
CYTAT
kupilem takie same -> tzn wygladaja tak samo ale nie wiem jak twoje by sie zachowaly w bliskim kontakcie z 1,8mm drutem sprezynowym nierdzewnym

hehehe.gif

Eleo to co producenci pisz± na metkach i opakowaniach no¿yc/szczypiec to ty w³ó¿ miêdzy bajki. Instniej± trzy typy drutów pod wz. twardo¶ci miêkki , twardy i sprêzynowy. Fakt ze twój drut sprêzynowy jest jeszcze nierdzewny znacznie go utwardza. Taki to tnij te¿ no¿ycami z prze³o¿eniem si³y tylko tymi po 50 z³, którê maja d³ugo¶c jakies 450mm.

Co do typów drutu je¶³i dla ciebie miêkki ocynkowany jest tak ³atwy do giêcie to zaopatrz sie w drut twardy czerniony.
eleo
To jaki drut proponujesz? czerniony? chodzi mi o drut sredniej twardosci taki, zebym sie nie nameczyl zbytnio z cieciem i wyginaniem koleczek smile.gif
Skutilla
Dobrym rozwi±zaniem jest wy¿ej wymieniony drut twardy czerniony. Nie rdzewieje za bardzo a przy dobrym konserwowaniu d³ugo ci pos³uzy i nie jest taki miêkki jak ocynkowany no i jest ca³kiem historyczny szczerba.gif A nawijanie, ciêcie i zaplatanie nie jest katorg±. W niektórych miastach ciê¿ko go zdobyc ale mo¿e ci sie uda.
Thorgest
Genialnym sposobem jest zapobieganie rdzy !!!
poszukaj w necie a znajdziesz jest pare sposobów!!!

nie rozumiem jak odtwarzaæ historie nie odtwarzaj±c jej ?? ocynk jest jak dla mnie brzydki i wygl±da jak lukrowane gówienko fantasy...ale poza tym jest bardzo nie historyczny
Dacron
Czy wie ktos gdzie w okolicach Gdañska mozna dostac drut czerniony ??

Druga sprawa to co sadzicie o takich kolczugach ze srednica wew kolek 15mm ??

A jeszcze jedno, czy wystepowaly kolczugi, w ktorych wszystkie kolka byly zgrzewane, czy tylko co drugi rzad zgrzewany reszta nitowana ??

Pozdrawiam.
Rudy
Witam
Prmio: z pytaniem o drut czerniony to do: Gdzie kupiæ i przy okazji bêdziesz mia³ posta wiêcej;P
Secundo: Nie by³o takich kolczug w ca³o¶ci zgrzewanych bo w wiêkszo¶ci kolczug o uk³adzie kó³ka ca³e i nitowane, kó³ka ca³e by³y zazwyczaj sztancowane a nie zgrzewane, wiêc ciê¿ko by³o by z ca³ych kó³ek zrobiæ kolczuge. a jak by nawet by³y zgrzewane (czasami sie znajduje zgrzewane ogniwa, ale rzadko) to nie widze jak by to w ¶redniowieczu mo¿liwe bez zgrzewarek punktowych, tylko za pomoc± paleniska m³otka no i powiedzmy obcêg wykonanie takiej kolczugi.
Pozdr. Rudy
Dacron
Rzeczywiscie moze racja z tymi zgrzewanymi kolkami. Ciezko byloby cos takiego zrobic za pomoca mediewalnych narzedzi. No trudno poprubujemy sobie ponitowac troche. A tak wlasnie chcialem sobie zrobic lekka kolczuge pod kirys. I jak sie dowiedzialem ze byly w uzyciu takie duze kolka to moze nawet nitowana. Jeszcze lzejsza mozna by bylo zrobic, no i mniej roboty przy nitowaniu jak wieksze kolka. Wiec dalej pytam czy takie znalezisko to moze tylko przypadek czy takie duze kolka byly rozpowszechnione. Generalnie chodzi mi o poczatek XVw.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.