Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [ochronne] Kolczugi
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
opyros
Zdjêcia i opis z grupy Rivetedmaille;
Kolczuga i czepiec prawdpodobnie niemiecke po³owa XIV wiek - ogniwa nitowane w czepcu i nitowane/zgrzewane w kolczudze;
Test strza³y vs wspó³czesna nam kolczuga (ogniwa nitowane/wybijane), ³uk oko³o 25 kilo;

http://www.mystery-blue.com/uploader/uploa...ode=dl&file=398

w okienku nale¿y wpisaæ "freha" bez cudzys³owiów po czym klinkn±æ download;
powinno zacz±æ siê samo ¶ci±gaæ; uzytkownicy firefox proszeni s± o reflex- po pojawieniu siê nowej strony z linijk± textu i dwuznakowym niebieskim linkiem szybko klinkn±æ w linka po czym normalnie zapisaæ plik, w przeciwnym razie firefox mo¿e zacz±æ otwierac plik na ekran;
pozdr;
opyros
GhaSh
Ja mam jeszcze jedeno pytanie na temat produkcji: jak du¿e maj± byæ trójk±ty pod pachami, i ile kó³eczek w rzêdzie dodoawaæ (na pocz±tku 1 a potem wiêcej?)
brat Michael
Otó¿ mam kolczugê, jednak jest ca³a uwalona w smarze. Ma kto¶ pomys³ jak j± umyæ?
Stanis³aw Szal
Witam!

Ja bym na twoim miejscu pola³ to wszytsko benzyn± (i podpali³ cool.gif - nie nie... to ¿art) poczym owin±³bym to w szmate i bym tak jakby wyceria³ t± kolczugê, pewnie wycieraæ bedziesz musia³ kilka razy... ale mo¿e narazie zostaw tak jak jest, to Ci nie zardzywieje (zk³adam ¿e to nie jest ocynk? tongue.gif ), a wyczy¶cisz sobie j± dopiero jak siê sezon zacznie.

Pozdrawiam!
woodi
Beznyna to dobry pomys³ albo jaka¶ inna substancja odt³uszczaj±ca (alkohole przemys³owe) i poprostu nalac tego do jakies michy, wiadra i zeby cala kolcza zatopic i plukac w ¶rodku, to co t³uste wyplynie na wierzch i wtedy jak z pyrami: najpierw odlac wode po¼niej wyci±gaæ zawarto¶æ.
brat Michael
Hmm to mo¿e rozpuszczalnik??
Diuri
Je¿eli nie przygotowujesz kolczugi do oksydacji to bym j± tylko ³adnie wypolerowa³ na sucho!
Sam mam takie ku³eczka ze smaru i po "procesie" wytrz±chania i wycierania ³adnie b³yszcz±, nie brudz±, a jakby cienka warstwa olejum pozosta³a..oczywi¶cie ochrona prawie ¿adna, ale zawsze jaka¶ icon_mrgreen.gif

aha. czy ma kto¶ mo¿e linki do zdjêæ kolczug w³a¶nie po oksydacji albo brunirowaniu(podobno nabiera granatowego odcienia..ofc. niehistoryczna raczj)?

Pozdr.
opyros
Po tej porcji radosnego pier... czosnkowania na temat usmarowanych kolczopodobnych atrap treningowych (a temat zacz±³ siê od pytania o kolczugi nitowane jakby kto¶ zapomnia³....) link do kolejnej kolczej z Churburga (pierwsze tu: http://freha.pl/index.php?showtopic=632&po...er=asc&start=30 ) ze zbil¿eniem ogniw - I po³owa XIV wieku, waga 8 kilo:
http://www.hermann-historica-ohg.de/auktio...b=kat46_1_D.txt
Kokosz79
Mam pytanko apropo orygina³ów z XII i XIII wieku.
Ile siê takowych zachowa³o i z jakiego regionu?
Jakie wielko¶ci kó³ek w tamtym okresie u¿ywano?

Pozdrawiam

Kokosz
Smokomir
Na pocz±tku dyskusji jest o kolczudze z tahañczy - w czelu¶ciach mojego dysku mam podpisane XII - 1po³ XIII.
opyros
a tu ca³o¶æ tego rysunku z w±tku o tatarach :

http://www.freha.pl/download.php?id=424

co do pe³nych ogniw w tym czepcu to mam pewne watpliwo¶ci - na pierwszy rzut oka wygl±daj± na wybijane z blachy - brak widocznej zak³adki - w przyk³adowym ogniwie jak i w rysunku czepca; z drugiej strony wyra¼ny rysunek bruzd na ogniwach wskazuje na mo¿liwo¶æ ¿e ogniwo jednak jest zgrzewane, tyle ¿e nie z drutu okr±g³ego a potem sp³aszczane, tylko wycinane z krawêdzi blaszki i potem dopiero zwijane w ogniwo (mo¿e ciête ze sprê¿yny) i nastêpnie zgrzewane w jaki¶ przemy¶lny sposób nie zostawiaj±cy ¶ladu;
mo¿liwe tak¿e ¿e to po prostu ogniwo wybijane z blachy a bruzdy to po prostu ¶lady stêpla wykrojnika - w koñcu stêpel musia³ byæ materia³em o wiele twardszym (utwardzanym) ni¿ miêkka ¿elazna blacha do wykrajania ogniw...

Nie zgodzê siê te¿ z Wotaw±:
http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=5243&s...15c6ab8dc4efa43
, ¿e ogniwa nitowane z tego czepca sa okr±g³e w przekroju- jak dla mnie to na rysunku sa ca³kowicie p³askie - zreszt± w kilku miejscach jest te¿ pokazana zak³adka nitowanego ogniwa inaczej ni¿ na ogniwie przyk³adowym - wiêc ciê¿ko dociec czy by³a robiona przed sp³aszczeniem czy dopiero po sp³aszczeniu (ta z przyk³adu wygl±da na robion± przed sp³aszczeniem), mozliwe te¿ ¿e ca³e ogniwo by³o robione z drutu odkrajanego z blaszki - wtedy zak³adka z ogniwa przyk³adowego jak najbardziej pasuje;

Mo¿e w ksi±¿ce jest co¶ wiêcej o tym czepcu ni¿ opis pod ilustracj±?

pozdr;
opyros
Boldgrim
czy móg³by kto¶ z szanownych frechowiczów, podaæ zdjêcia lub cokolwiek innego, przedstawiaj±cego ³±czenie kolczugi pod pachami? W tym temacie by³y posty mówi±ce o tym jednak chyba moja wyobra¼nia szwankuje crazy.gif
i bez dok³adniejszych opisów nie dam rady icon_rolleyes.gif

Pozdrawiam

"mi³o¶æ , ¶mieræ i sraczka przychodz± z nienacka"
Kordian
a ja poszukujê jakiej¶ ikonografi przedstawiaj±cej kolczugê z XIII wieku która by nie mia³a mitynek a jedynie krótki rêkaw przed ³okieæ, ,pomiajam bibliê maciejowskiego gdy¿ tam znalaz³em jeden taki przypadek a czyta³em ¿e takie kolczugi wystêpowa³y
Dentysta
Proszê...
3 obrazki, wszystko 13w. Nie z Maciejowskiego. Wszystko z go³ymi d³oñmi (bez mitynek). Wybra³em te obrazki, bo nie do¶æ, ¿e ³apy go³e, to jeszcze gary na g³owach.
Pozdr.
Dentysta
CZarnuch
Przeczyta³em w tym temacie ponad 20 stron i za bardzo nie mog³em znale¼æ jednoznacznej odpowiedzi na moje pytania wiêc postanowi³em sam je zadaæ. Wiêc... Je¶li jestem ca³kowicie zielony, to jaki powinienem wzi±æ drut?? Miasteczko w którym mieszkam to zadupie, ale mo¿na dostaæ ponoæ stalowy ocynkowany, lecz z tego co przeczyta³em to wychodzi na to, ¿e taki drut jest o kant... rowa pot³uc (XD) wiêc jaki najlepszy bêdzie, ¿eby dla takiego ¿ó³todzioba jak ja nie by³oby go strasznie trudno go ci±æ czy te¿ wyginaæ? Drugie pytanie to czy dobre bêdzie u¿ycie drutu o grubo¶ci 1.8 mm przy ¶rednicy kó³ek 8mm?? A i ile zabra³o wam zrobienie waszej pierwszej kolczugi?? A co do czasu to zale¿y to od tego kto ile mo¿e po¶wiêciæ na to czasu, ale przy za³o¿eniu, ¿e bêdzie mieæ siê na to kilka godzin dziennie to ile mo¿e zej¶æ (stawiaj±c na to, ¿e czasem mo¿e co¶ nie wyj¶æ, trzeba bêdzie co¶ poprawiæ itp. itd.)? Proszê o szybk± odpowied¼, bo a¿ mnie r±czki ¶wierzbi± ¿eby wzi±æ siê do plecenia XD
Roberto
Drogi kolego Maæku niestety pierwsze dwa za³aczniki b³êdnie zinterpretowa³e¶. otó¿ za³acznik rycerze bez kolczug.jpg przedstawia w³asnie rycerzy w pe³nych kolczugach, wystarczy spojrzeæ na kszta³t tego w co sa ubrani i widaæ typow± 13 wieczna kolcz± a to ¿e nie jest zaznaczona ( zazwyczaj specjalnie pokreskowana) nie jest zadnym argumentem gdy¿ widaæ zarys kolczugi i poruszaj±c siê w danej tematyce powiniene¶ wiedzieæ ze sa to kolczugi. co do przedstawienia chartres_window_final_1225.jpg to masz je w kiepskiej jako¶ci gdy¿ w S. Runciman, Dzieje Wypraw Krzy¿owych tom II, Pañstwowy instytut wydawniczy, warszawa 1988, str 43 jest to samo i tam wyra¿nie widaæ mitynki. Co do trzeciego , wydaje mi siê i¿ jest to ilustracja dotyczaca jakich¶ mocno mitologicznych wydarzeñ i w zwiazku z tym mo¿e przedstawiaæ wypaczony obraz ówczesnej rzeczywisto¶ci. Wracaj±c na p³aszczyznê realizmu i dzisiejszych odtwarzañ co zamierzasz nosiæ na rêku skoro z uporem godnym lepszej sprawy poszukujesz tych kolczug bez rêkawic ? gdy¿ w przedstawieniach "przed mitynkowych" wojownicy nie maj± nic na d³oniach.
pozdrawiam
G³owañ
CYTAT
Przeczyta³em w tym temacie ponad 20 stron i za bardzo nie mog³em znale¼æ jednoznacznej odpowiedzi na moje pytania wiêc postanowi³em sam je zadaæ. Wiêc... Je¶li jestem ca³kowicie zielony, to jaki powinienem wzi±æ drut?? Miasteczko w którym mieszkam to zadupie, ale mo¿na dostaæ ponoæ stalowy ocynkowany, lecz z tego co przeczyta³em to wychodzi na to, ¿e taki drut jest o kant... rowa pot³uc (XD) wiêc jaki najlepszy bêdzie, ¿eby dla takiego ¿ó³todzioba jak ja nie by³oby go strasznie trudno go ci±æ czy te¿ wyginaæ? Drugie pytanie to czy dobre bêdzie u¿ycie drutu o grubo¶ci 1.8 mm przy ¶rednicy kó³ek 8mm?? A i ile zabra³o wam zrobienie waszej pierwszej kolczugi?? A co do czasu to zale¿y to od tego kto ile mo¿e po¶wiêciæ na to czasu, ale przy za³o¿eniu, ¿e bêdzie mieæ siê na to kilka godzin dziennie to ile mo¿e zej¶æ (stawiaj±c na to, ¿e czasem mo¿e co¶ nie wyj¶æ, trzeba bêdzie co¶ poprawiæ itp. itd.)? Proszê o szybk± odpowied¼, bo a¿ mnie r±czki ¶wierzbi± ¿eby wzi±æ siê do plecenia XD

Drut o gr. 1.8 mm przy kó³kach o ¶rednicy 8 mm to optymalne rozwi±zanie. Moja pierwsza kolczuga zaje³a mi co¶ oko³o pó³ roku (mo¿e trochê wiêcej), siedzia³em przy niej z 3 - 5 godzin dziennie czyba przesadzam ale od dawna ju¿ nie robi³em i nie mogê powiedzieæ dok³adnie. Niemniej jednak masz do wyboru dwa rodzaje drutów:
1oczynkowany (niehistoryczny) - nie rdzewieje ale bêdziesz musia³ co parê wlak ³ataæ kolczugê, dziur nie powinno byæ du¿o
2 sprê¿ynowy (bardziej historyczny acz kolwiek nie idea³*) ,a jak ju¿ skoñczysz nie musisz siê martwiæ o naprawy kolczugi lecz bêdzie rdzewieæ
£atwiej siê robi kolczugê z ocynku z tego powodu ¿e jest bardziej elastyczny od sprê¿ynowego, lecz bêdziesz musia³ siê potem martwiæ o ³atanie.
Wybór nale¿y do ciebie.
Ja osobi¶cie mam z ocynkowanego.

*idea³ - drut p³aski, tudzie¿ kute kó³eczka
GhaSh
Witam
Aktualnie robie kolcze z ku³eczek o tych wymiarach, jest to moja pierwsza i zrobienie bezrêkawnika zaje³o mi 3 miesi±ce robi±c w weekendy i ewentualnie nie d³u¿ej ni¿ 1h w tygodniu, ile zajmie mi dorobienie rêkawów nie wiem a dowiem siê zapewne w przysz³ym roku, bo najpierw chce nazbieraæ na przeszywke a¿eby nie okaza³o sie, ¿e trzeba bêdzie pruæ.
G³owañ
Do 2007 roku mamy jeszcze trochê czasu... My¶le ¿e w 2 miesi±ce powiniene¶ siê uwin±æ. Chocia¿ powinno pój¶æ szybciej chyba. A jakiej d³ugo¶ci rêkawy? ( d³ugie czy krótkie)
GhaSh
Rêkawy docelowo d³ugie, a mówie ¿e w przysz³ym roku bo nie mam funduszy na przeszywe (narazie przyda³by siê strój cywilny), a rêkawy to wole robiæ dopiero jak bêdzie ostatecznie wiadomo ile bêd± mia³y w obwodzie. I zt±d tak d³ugi okres przerwy.
Dentysta
Roberto,
Nie mia³em wcze¶niej czasu Ci odpowiedzieæ: no po prostu demagogia i naginanie rzeczywisto¶ci!

Piszesz:
„Drogi kolego Maæku niestety pierwsze dwa za³aczniki b³êdnie zinterpretowa³e¶. otó¿ za³acznik rycerze bez kolczug.jpg przedstawia w³asnie rycerzy w pe³nych kolczugach, wystarczy spojrzeæ na kszta³t tego w co sa ubrani i widaæ typow± 13 wieczna kolcz± a to ¿e nie jest zaznaczona ( zazwyczaj specjalnie pokreskowana) nie jest zadnym argumentem gdy¿ widaæ zarys kolczugi i poruszaj±c siê w danej tematyce powiniene¶ wiedzieæ ze sa to kolczugi”

Moja odpowied¼: ja przecie¿ nie wnioskujê, ¿e nie maj± mitynek, bo na rêkach nie widaæ kreskowania – nie maj± kolczych mitynek, bo wyra¼nie zaznaczono na wysoko¶ci nadgarstka koniec rêkawa (pewnie kolczego); co wiêcej widaæ im osobne, go³e paluchy (go¶ciu po prawej i kolesie na glebie). No i sobie oczywi¶cie nie darujê: „poruszaj±c siê w danej tematyce powiniene¶ wiedzieæ, ¿e ” kolczugi czêsto bywa³y bez mitynek (ot do nadgarstka)

Piszesz:
„co do przedstawienia chartres_window_final_1225.jpg to masz je w kiepskiej jako¶ci gdy¿ w S. Runciman, Dzieje Wypraw Krzy¿owych tom II, Pañstwowy instytut wydawniczy, warszawa 1988, str 43 jest to samo i tam wyra¿nie widaæ mitynki.”

Moja odpowied¼: Niestety nie mam pod rêk± Runcimana (ale sprawdzê), ale to chyba nie jest problem rozdzielczo¶ci: d³oñ ma przecie¿ inn± barwê ni¿ przedramiê (jasna skóra d³oni vs. ciemna barwa kolczugi na przedramieniu); ponadto widaæ wyra¼ny brzeg rêkawa ( i nie mów mi, ¿e to rzemieñ stabilizuj±cy kolczugê w nadgarstku, bo tego nie kupujê).

Piszesz:
„Co do trzeciego , wydaje mi siê i¿ jest to ilustracja dotyczaca jakich¶ mocno mitologicznych wydarzeñ i w zwiazku z tym mo¿e przedstawiaæ wypaczony obraz ówczesnej rzeczywisto¶ci.”

Moja odpowied¼: Szereg rycin ¶redniowiecznych odnosi siê do czasów du¿o dawniejszych (wrêcz mitologicznych). Nie jest to chyba powodem do podwa¿ania ich miarodajno¶ci – w koñcu ówcze¶ni arty¶ci raczej nie archaizowali ani nie wypaczali zbroi (poza zbrojami szyderczymi). W koñcu bezkrytycznie przyjmujemy Bibliê Maciejowskiego – o ile siê nie mylê, rycinka, któr± za³±czy³em (s³oñ bojowy) odwo³uje siê do pó¼niejszych czasów. I ci na s³oniu chyba nie s± „¼li” (nie ma wiêc mowy o zbroi szyderczej).

Piszesz:
„Wracaj±c na p³aszczyznê realizmu i dzisiejszych odtwarzañ co zamierzasz nosiæ na rêku skoro z uporem godnym lepszej sprawy poszukujesz tych kolczug bez rêkawic ?”

Moja odpowied¼: To nie ma nic do rzeczy. Chodzi o to, czy w dobie garnków noszono równie¿, obok wiêkszo¶ci kolczug mitynkowych, kolczugi bez mitynek.

Pozdrawiam
Dentysta
Roberto
Co do pierwszego przedsatwienia to owszem dwie na 6 postaci tam przedstawionych( u których widaæ d³onie) ma kolczugê zakoñczon± przy nadgarstku reszta ma mitynki. Pozosta³ych 4 ma wyoblone d³onie i nie ma narysowanych w osobno palców wiec stad wniosek ze maj± mitynki. i co do witra¿u to nie napisa³em niczego o rozdzielczo¶ci, skan który zamie¶ci³e¶ ma przeswietlone miejsce gdzie jest d³oñ i dlatego wydaje siê i¿ jest ona innego koloru, w runcimanie ( sorry strona43 tom II wyd 86 ) widaæ wyraznie ze jest dok³adnie tego samego koloru co i reszta kolczugi. có¿ jest z³ego w rzemieniu przy rêkawie ? to ¿e tego nie kupujesz to ¿aden argument , ale tak naprawdê to jest element spojenia witra¿u. co do trzeciej ilustracji to przedstawia ona ¿o³nierzy ( tak jest bynajmniej opisana )i autor móg³ podnosiæ ich rangê w oczach widza uzbrajaj±c ich "ponad stan" je¿eli dotyczy ona jakich¶ mitycznych wydarzeñ .
Konkluduj±c oko³o po³owy wieku by³y oczywi¶cie kolczugi bez mitynek , tylko pytanie co nam z tego skoro trzymajac siê dogmatycznie tych przedstawieñ bezmitynkowych -wg nich NIE MA OCHRONY NA D£OÑ
To co uwa¿am to nie jest ¿adna demagogia i tym bardziej naginanie faktów gdyz w³asnie dostêpno¶æ ochrony d³oni ma bardzo wiele do rzeczy , gdyz po co kombinowaæ skoro jest dostêpna sprawdzona ochrona d³oni , tu nast±pi³ powrót na p³aszczyznê realizmu, naszych zabaw, dobrze by³y takie kolczugi tylko co z tego skoro zastosowanie ich do naszych zabaw musi byæ bez rêkawic, je¿eli chcemy siê trzymaæ historyczno¶ci. a wszystkie te przedstawienia ukazuj± go³e paluchy, Z Tak± mi³a perspektyw± zyczê powodzenia.
ps wydaje mi sie ze troszeczkê sie nie zrozumieli¶my , ty pisa³es o wystêpowaniu takich kolczug a ja o ich przydatno¶ci do naszych zabaw
Dentysta
No to proponujê nastêpuj±ce podsumowanie: kolczugi bez mitynek czasem wystêpowa³y w dobie garnków (a nawet wraz z nimi), aczkolwiek do naszych bitek z pewnych wzglêdów (natury zdrowotnej) s± niepraktyczne...
Mo¿na oczywi¶cie by³oby pój¶æ dalej: Tomasz Rajtar pisa³ w swoim artykule (zamieszczonym na Bagritonie) o rêkawicach z utwardzanej skóry (wspominaj± o nich ¼ród³a pisane, nie znamy przedstawieñ), ale to ju¿ ca³kiem inna historia...
Pozdrawiam
Dentysta
P.S. Aby nie byæ pos±dzanym o stronniczo¶æ przy rozpatrywaniu kwestii "wystêpowa³o / nie wystêpowa³o w ¶redniowieczu", najbli¿szy sezon bêdê celebrowa³ w mitynkach...
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Kilka fotek nitowanych czepców i kolczugi które zrobi³em.
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
I jeszcze kilka
Kordian
witam
jak mo¿na utwardziæ drut , czy rozgrzanie go i wsadzenie do wody bêdzie dobr± metod± czy bêd± jakie¶ efekty uboczne ?
Kokosz79
Witam
A ja mam pytanko troszkê z innej beczki.
Mianowicie czy kolcze Japoñskie by³y nitowane je¶li tak to na jakie nity(okr±g³e czy trójk±tne )
Czy kó³ka by³y sp³aszczone czy nie.

Mo¿e kto¶ posiada wiêcej informacji ni¿ ja i chce siê podzieliæ.
Mile widziane fotki.
William_Wallace
A ja mam takie pytanie. W koncu nie wiem na co sie zdecydowac czy lepiej zrobic kolczuge 1.6mm i nawijac na 7mm, czytez 1.8mm i nawijac na 8mm. Mozecie mi doradzic co bedzi ekorzystniejsze oraz wady i zalety tych dwoch propozycji ? I w koncu nie wiem na jaki drut sie zdecydowac mysle nad sprezynowym ? a czy sa rozne rodzaje sprezynowych ? Pomoze ktos poczatkuajcemu ? Dziekuje bardzo

(uklonil sie i grzecznie czeka)
Maciek Kaliñski
kolcze japoñskie nie by³y nitowane, kó³ka niep³aszczone.
Widzia³em orygina³ jaki¶ tydzieñ temu w Wiedniu, mo¿liwe ¿e nied³ugo bêde mia³ zdjêcie, albo kto¶ z wyjazdu do Morimondo je zrobi³ i udostêpni.

pozdrawiam
darkcezary
Kupi³em sobie kilka sprê¿yn (2mm grubo¶ci) ¿eby spróbowaæ zrobiæ kawa³em kolczugi ale nie wiem czym j± przeci±æ. Kolega mówi³ mi ¿ebym przeci±³ k±tówk± ale nie mam. Poradcie czym przeci±æ sprê¿yny i gdzie mo¿na kupiæ sprzêt w Gdañsku.

PS.Dla zainteresowanych sprê¿yny kupi³em ok.1z³ za kilo i s± stalowe o grubo¶ci 2mm.
Thyrvald
bigsmile2.gif cool.gif crazy.gif
Mo¿e spróbuj widelcem hehehe.gif
Ch³opie czy ty siê wczoraj urodzile¶ ? Nie s³ysza³e¶ o pi³ce do metalu tudzie¿ o szczypcach do drutu ?
Zaytz
Thyrvald, rozwi±¿ równanie: (posty / ostrze¿enia)* wiek i wyci±gnij wnioski smile.gif

jesli chodzi o ciêcie 2mm drutu na kolczugê to... poradzi³bym kupiæ cieñszy drut i naprawdê dobre szczypce do drutu. jak wjedziesz k±tówk± to zmniejszy ci siê robocza ¶rednica oczek i po poprawnym zagiêciu bedziesz mieæ pseudoelipsy zamiast kólek.
Kordian
wszystko zale¿y od rodzaju stali bo je¶li twoje sprê¿yny s± ze stali sprê¿ynowej przed pociêciem powiniene¶ rozci±gaæ sprê¿ynê by siê ³atwiej cie³o
CYTAT
PS.Dla zainteresowanych sprê¿yny kupi³em ok.1z³ za kilo i s± stalowe o grubo¶ci 2mm.

polecam drut 1.5 gdy¿ kolcza z takiego drutu jest bardzo lekka jak na nienitowanke
darkcezary
S³ysza³em o pi³ce do metalu i nawet próbowa³em ni± ci±æ. 30min. pracy a na sprê¿ynie tylko ma³a rysa. I tak wogle nie znam siê na metalach to nie powiemczy to stal sprê¿ynowa czy jaka¶ inna.
fizibnschiz
je¶li masz drut 1,6 lub 1,8 to najlepsze s± no¿yce do blach cienkich (powinny byæ w pierwszym lepszym sklepie ¿elaznym), je¶li grubszy to te¿ da rade ale nie wiem ile no¿ce wytrzymaj± tongue.gif

próbow±³em zarówno obcegi jak i inne wymysly ale no¿yce wdg mnie s± nalepsze (poza tym da sie ci±æ kilka kó³ek na raz)

Pozdrawiam
Kordian
tymi no¿ycami ¶ci±³em drut na 3 kolczugi,mimo to nadal da siê nimi ci±æ nawet drut sprê¿ynowy.
polecam
¦cibór
Witam,
ja drut 1,6 ci±³em szlifierk± (tarcza 1 mm), dziêki czemu mam równiutka krawêd¼ ( kó³eczko po zagieciu nie ma ¿adnego ¶ladu ciêcia i zadziorów jakie powstaj± po ciêciu no¿ycami), no i sama robota idzie du¿o szybciej.

Pozdrawiam
Berengar
A ja mam pytanie które strasznie mnie ju¿ jaki¶ czas mêczy, a nie mogê znale¼æ jednoznacznej odpowiedzi nigdzie. Id±c za Wikipedi± mo¿na stwierdzic, ¿e w XIII/XIV w. zbroje p³ytowe w szybkim têpie wypiera³y kolczugi. A kiedy kolczugi zniknê³y ca³kowicie? Czy w XV wieku mo¿na by³o spotkaæ wojaka w kolczudze? Czy te¿ noszone je ju¿ jedynie pod pancerz p³ytowy? Chodzi mi o piechotê lub konnice. Odpadaj± jedynie wszelkie wojska dystansowe. Wiem, ¿e pytanie jest strasznie ¿a³osne. Ale trudno... zaryzykuje.
najtmyr
Witam
Potrzebuje pomocy. Mianowicie zrobilem kolczuge 10mm/2mm z drutu ocynkowanego i nastêpnie ja odcynkowa³em w occie. Po odcynkowaniu dok³adnie ja wyp³uka³em i jakos wysuszy³em jednak¿e ca³a kolczuga jest pokryta rdz±. Probowa³em usun±c j± w worku z piasekiem - jednakze brak wiêkszych efektów. Nie mam dostêpu do piaskarki - wiec ten sposob takze odpada. szczotk± drucian± - to bedzie trwa³o wieki i tak nie bedzie zbyt dok³adnie. Dlatego zwracam sie z pytaniem do was, jak mam to teraz wyczyscic? z gory dzieki za pomoc.
santiago
CYTAT(najtmyr @ 23:16 14.11.2006) *
Witam
Potrzebuje pomocy. Mianowicie zrobilem kolczuge 10mm/2mm z drutu ocynkowanego i nastêpnie ja odcynkowa³em w occie. Po odcynkowaniu dok³adnie ja wyp³uka³em i jakos wysuszy³em jednak¿e ca³a kolczuga jest pokryta rdz±. Probowa³em usun±c j± w worku z piasekiem - jednakze brak wiêkszych efektów. Nie mam dostêpu do piaskarki - wiec ten sposob takze odpada. szczotk± drucian± - to bedzie trwa³o wieki i tak nie bedzie zbyt dok³adnie. Dlatego zwracam sie z pytaniem do was, jak mam to teraz wyczyscic? z gory dzieki za pomoc.

Hmm...ciê¿ka sprawa, sam siê przymierza³em do odcynkowania czepca kolczego 10/2 ale czyta³em ¿e je¶li ocet jest za rzadki czytaj: ma za du¿o wody w sobie tak siê mo¿e zdarzyæ, ale to ju¿ pewnie wiesz. Mo¿e spróbuj przegotowaæ w occie, mo¿e wówczas woda wyparuje, co do pozbycia siê rdzy mo¿na spróbowaæ odrdzewiaczy samochodowych lub do broni, s³ysza³em ¿e Coca-Cola ma takie w³a¶ciwo¶ci, ewentualnie mo¿esz u¿yæ pasty polerskiej, s±dzê ¿e warto te¿ zapytaæ blacharza samochodowego. Jakby¶ co¶ z ww. propozycji zrealizowa³ lub wpad³ na inny pomys³ napisz, chêtnie sie dowiem jak to zrobiæ, pozdrawiam i ¿yczê powodzenia.
icon_wink.gif
najtmyr
Witam, no có¿, pozosta³o mi skrobaæ zbroje szoteczk± smile.gif) moze niedlugo skoncze...
A co do kolczug nitowanych, czytalem wiele razy w internecie o kolczugach nitowanych i wiele razy widzialem zdjecia takich kolczug. Stosowano nity trójk±tne(tañsze) i ale czytalem takze ze stosowano takze nity okr±gle(wytrzymalsze ale dro¿sze). Nie pamietam na jakich stronach widzialem takie informacje, ale napewno byly to strony anglojêzyczne. Powiedzcie mi czy to prawda? Nity okr±g³e by³y stosowane czy to tylko bajka?
santiago
CYTAT(najtmyr @ 23:01 20.11.2006) *
Witam, no có¿, pozosta³o mi skrobaæ zbroje szoteczk± smile.gif) moze niedlugo skoncze...
A co do kolczug nitowanych, czytalem wiele razy w internecie o kolczugach nitowanych i wiele razy widzialem zdjecia takich kolczug. Stosowano nity trójk±tne(tañsze) i ale czytalem takze ze stosowano takze nity okr±gle(wytrzymalsze ale dro¿sze). Nie pamietam na jakich stronach widzialem takie informacje, ale napewno byly to strony anglojêzyczne. Powiedzcie mi czy to prawda? Nity okr±g³e by³y stosowane czy to tylko bajka?

Z tego co wiem to stosowano te¿ nity okr±g³e (jak podaje Kitowicz i Nadolski), czasami nawet kó³ka ³±czono 2 nitami lub zgrzewano koñce kó³eczka, natomiast co do kolczugi to mo¿e spróbuj zanurzyæ j± w odrdzewiaczu - próbowa³em tak z zardzewia³ym bagnetem z I w. ¶w. i wysz³o idealnie...
pozdrawiam
Janko
mad.gif Mam piekielny pomys³ mad.gif !!!!! wrzuæ ca³± kolczugê do miski wype³nion± col± a jak ca³a ju¿ siê wyk±pie wypij colê efekt gwarantowany.Zartujê crazy.gif . A propos jak siê dok³adnie robi kaptór kolczy i czy mozna ³±czyæ kolczugê bez ¶rubek j± ³±cz±cych ( zaginaæ jakos kombinierkami) jak ktos chce mi pomóc to niech mi da to na privata. Dziêki.
santiago
CYTAT(Janko @ 20:36 11.12.2006) *
mad.gif Mam piekielny pomys³ mad.gif !!!!! wrzuæ ca³± kolczugê do miski wype³nion± col± a jak ca³a ju¿ siê wyk±pie wypij colê efekt gwarantowany.Zartujê crazy.gif . A propos jak siê dok³adnie robi kaptór kolczy i czy mozna ³±czyæ kolczugê bez ¶rubek j± ³±cz±cych ( zaginaæ jakos kombinierkami) jak ktos chce mi pomóc to niech mi da to na privata. Dziêki.

O ¶rubkach ³±cz±cych pierwsze s³yszê... dunno.gif ale poszukaj tutaj http://www.gildia.com/teksty/robert_bagrit/kaptur
Janko
Dziêki za pomoc smile.gif
¦wiêtos³aw
S³awa

Zastanawiam nad zrobieniem kolczugi i zastanawiam siê nad rozmiarem kó³ek 1,5mm-8mm, 2mm-10mm, 2mm-12mm( czy takie kó³ka bêd± wytrzyma³e. i zastanawiam siê ile wa¿y³a by kolczuga z poszczególnych kó³eczek.
kolczuga do pasa z krótkimi rêkawami mam 180 cm wzrostu a obwód klatki piersiowej z za³o¿on± przeszywk± to 105cm.

S³awa odpowiadaj±cym.
Rabiega
Spróbuj u¿yæ Kalkulatora Kolczego (Chainmail Calculator), do wygooglania bez trudu.

K³aniam.
Slayer
Witam

Jestem w posiadaniu kilku kilogramów drutu stalowego czarnego. Chcê uple¶æ sobie z niego kaptur kolczy. Jednak¿e on strasznie brudzi wiecie o co mi chodzi jak by go kto¶ smarem przejecha³. I tu siê pojawia moje pytanie jak go oczy¶ciæ ? Oprócz piaskowania poniewa¿ juz raz to by³o w tym temacie. Proszê o szybk± odpowied¼.
Z góry dziêkujê i pozdrawiam.

Jaro
Janko
Za rad± mojego ojca : lepiej wydaæ trochê kasy na piaskowanie ni¿ szorowaæ kolczugê szczotk± lub sæierk±.
Mój tato jest mgr.in¿ynieri i wiele razy pomóg³ mi z podobnymi problemami (sam zrobi³ mi buzdygan-nie do walki i berdysz) wiêc mo¿esz mi zaufaæ smile.gif
Slayer
Witam

No tak Janko lepiej zrobiæ raz a porz±dnie. Pójdê za Twoj± rad±. Jeszcze raz dziêki.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.