Salve!!!
Pozdrawiam ca³± Braæ Rycersk±. Czy tego typu p³aty nadaj± siê do okresu grunwaldzkiego??? Rzuæcie na to waszym wprawnym okiem. Dziêkujê. Podajê adres strony na której znajduje siê ów zdjêcie. Mam pewne w±tpliwo¶ci bo bitwa na której wystêpowa³a tego typu zbroja mia³a miejsce nieco przed Grunwaldem........http://www.man.poznan.pl/~ritter/Gzdacz/br_012.html
Witam!
Tak. Te p³aty nadaj± siê na okres grunwaldzki. Wprawdzie nie bêdziesz wielkim i bogatym rycerzem (bo tego potrzebny by³by kirys kryty choæby taki jak na tej stronie co te p³aty), ale nie mozna mieæ wszystkiego. Tylko nie zak³adaj na to ¿adnego tabarda lub innej mrocznej tuniki, tylko jak ju¿ co¶, to odpowiedni wappenrock.
Czasy nieco wcze¶niejsze ni¿ Grunw, ale chyba siê nadaje. Z reszta piêkna robota, cena te¿ niczego sobie (1200z³)
. Widzia³em kilka podobnych, mo¿e i nawet takich samych na innych dobrych imprezkach, nikt ci chyba wiêc niehisteryczno¶ci nie zarzuci.
CYTAT(Wo³czko)
Z reszta piêkna robota, cena te¿ niczego sobie (1200z³)
.
Co ty opowiadasz? 1200z³ jest za zbrojê nr 24 a to jest nr 1. Chyba widaæ ró¿nicê?
Apropo historycznosci na grunwald, to jakie naramienniki, no oprocz "lisci" od plat, byly uzywane w 1410 ??
Na pewno nie najczêsciej widywane przeze mnie naramienniki typu Chaos-Renesans. To takie szerokie, g³êboko zakrywaj±ce ramiê z przodu i z ty³u, z okienkiem z boku na pas folg.
Wskazane proste naramienniki, p³ytkie z mysk± i kilkoma rzêdami folg, w±skie i dopasowane do cia³a.
Aha, dzieki. A czy masz moze jakies zdjecia czy obrazki tych naramienikow typu Chaos-Renesans ?
Posy³am wzór naramienników uporczywie u¿ywany przez wielu z nas na czasy "oko³ogrunwaldowskie" , a zdecydowanie pó¼niejszy.
Bardzo popularne w swiecie Warhammera, w ¶redniuowieczu nie wystepuj±ce.
NA pewno XVIIw, pojawi³ soiê pewnie w XVIw. Byæ mo¿e jaskó³ki zwiastuj±ce to rozwi±canie widzia³em datowane na ostatnie 10 lat XVw, ale nie jestem pewien.
Tak czy inaczej zaliczam to do tej samej grupy co "¶liniaczek Wo³odyjowskiego", czyli popularny, p³ytowy obojczyk.
Mam obrezek z wzorm pozytywnym, niestety - przepraszam- rekonstrukcja rysunkowa.
Ale to co¶ w ten deseñ. Oczywi¶cie zale¿y do jakich os³on tu³owiea i r±k.
Pokazuje wiêksz± czê¶æ postaci, bo kaurat jest "w klimacie" grunwaldowskim.
Jak znajdê co¶ powa¿niejszego i dok³adniejszego - prze¶lê.
Jako, ¿e nie bardzo wiem jakie jest "datowanie" grunwaldu
Czy kto¶ móg³by mi powiedzeæ czy w takkiej zbroji by³bym dopuszczony do bitwy???
Widzia³em to ju¿ gdzie¶ na FREHA ale nie bogê znale¿æ
http://www.arador.com/gallery/gilman3.jpg
Pozdrawiam
TeMuGyn
Tak, taka zbroja pasuje na Grunwald...
...
Ty sobie z nas jaja robisz, czy naprawdê nie znasz daty bitwy pod Grunwaldem?????
...
Swoj± drog± by byæ "dopuszczonym" na Grunwald mo¿na mieæ na sobie cokolwiek.
Ale fajnie gdyby¶ rzeczywi¶cie d±¿y³ do tego, co na zdjêciu...
Wiem na kiedy by³a bitwa pod grunwaldem.
Paczka dor¿d¿y.
Cztery kilo cukru.
Dziesiêæ litrów wody.
Nie radzê sobie ze zbroj±.
Uprzejmiê proszê o nie wy¿ywanie siê za sposób podania daty.
Pozdrawiam
TeMuGyn
Co prawda zbrojniki by³y popularne nieco wcze¶niej (tak raczej do pó¼nego XIV w), ale my¶lê, ¿e spokojnie mo¿esz siê w tym pokazaæ na Grunvie.
Naramienniki - C.D.
Pozytywny przyk³ad.
Dziêki Wotawo,
Czy mo¿esz jeszcze powiedzieæ jakie wystêpowaly os³ony szyi w tym okresie ?? Czy istnia³o co¶ oprócz ko³nierza pikownego przy przeszywanicy, d³ugiej czapki pikownej i czepca kolczego podpinanego do ³ebki ??
Aha i jakie wystêpowa³y rekawice (oprócz kolczych i klepsydrowych)?? Czy ma kto¶ wykrój do klepsydrowych lub jakichs innych z okresu Grunwaldu ??
Doda³bym jeszcze wynalazki z Visby.
Poza tym trzyma³bym siê klepsydrowych.
D³ugie mankiety i folgowe os³ony d³oni to zmora historyczna na Grunwald.
Tzw. "wykrojów" jest sporo. Zwykle trzeba je i tak poprawiaæ.
Dobry p³atnerz zrobi je na podstawie wizerunku z epoki. W zabytkach zwykle brakuje palców.
Przy zamawianiu trzeba zwróciæ uwagê na wycêcie miêdzy podstawa kciuka a reszt± d³oni
(czasem podwa¿a jelec miecza (jest o tym dyskusja gdzie¶ w dziale).
Polecam gor±co artylku³ Tomasza Rajtara na Bagrittonie i dyskusjê na tem temat tu, w dziale uzbrojenie "Ogólne". Mo¿na czasem pomarzyæ, ¿eby co¶ takiego znalaz³o siê w ksi±¿kach zamiast wypocin ró¿nych "micha³ków".
Artyku³
Dyskusja
Na oko niespecjalnie, zw³aszcza ¿e nawet na stronie opisany jako fantasy
Znam podobne ale nie takie dok³adnie
Nie podobaja mi siê te nagolennice (?)bez reszty , wykonczenie dolu napiersnika, niezamkniety karwasz (niby byly ale jakos tak wymienie).
Oczywiscie moge sie mylic.
Gdyby co jest duzo zachowanych prawdziwych zbroi tego typu z 2 pol XV wieku
Dziêki mia³em podobne w±tpliwo¶ci. A mo¿na prosiæ o jakie¶ fotki tego typu zbroi z drógiej po³owy XVw.
prosze
http://www.varmouries.com/vpics/gothh_01.jpg
http://www.varmouries.com/vpics/gothl_01.jpg
http://www.man.poznan.pl/~ritter/Images/gothic.gif
powiedzmy ze tak powinnien ten typ wygladac
ciezko mi powiedziec na czym sie wzorowal platnerz
naramiennik na moj gust jest juz renesansowy
Witam
widze ¿e temat he³mów ostatnio w modzie wiêc i ja dodam swoje trzy grosze ,a w³a¶ciwie pytanie.
Czy spotkaliscie siê kiedykolwiek z kolcami na zas³onach(he³mach), i nie chodzi mi tu o mrok czy fantazy tylko czy cos takiego mia³o miejsce w historii?
Pozdrawiam
Witam
Dziekuje za ta wielce rozbudowan± i jak¿e pouczaj±c± odpowiedz.
Na jakiej podstawie to stwierdzenie, nigdy sie z czym¶ takim nie spotka³es czy znalaz³e¶ ksi±zke w której sta³o ¿e nie mia³o miejsca co¶ takiego.Pekam z ciekawo¶ci
Pozdrawiam
Wybacz, ale na jakiej innej podstawie stwierdziæ wystêpowanie czego¶? Je¿eli chcemy odtwarzaæ historiê, musimy pos³ugiwaæ siê replikami w przypadku znalezisk w lepszym stanie i rekonstrukcji w przypadku znalezisk mocno zniszczonych oraz ikonografii itp. ¼róde³. Tych¿e poszukujemy w publikacjach. "Mam na sobie rekonstrukcjê rêkawicy któr± sobie wymy¶li³em" nie brzmi szczególnie, prawda? Sk±d pomys³ na kolczasty he³m? Za Je¿a z Erenwaldu chcesz robiæ? Znajd± siê dwa niezale¿ne ¼ród³a, to bêdzie o czym gadaæ. Póki co nie ma. Pozdrawiam
Gwyn
Mnie jako¶ strasznie by nie zdziwi³- skoro istniej± he³my (wiem, paradne) udaj±ce twarz ludzk± w okularach - vide Royal Armoury w Leeds- to niby dlaczego nie mia³oby byæ kolczatych ? Inna rzecz ¿e "kolce" by³yby 1) typowo ozdobne 2) raczej pó¼ne ale porównuj±c z dziwad³ami z parad raczej nie wali³bym tak po oczach kategorycznymi stwierdzeniami ;)
Có¿ dziwade³ w ikonografii trochê jest. Ale co z tego.
To nie s± zachowane egzemplarze a pomys³y artysty lub celowe przedstawienie fantastyczne.
Mo¿na poprzegl±daæ ró¿ne wynalazki np. u Liberiego czy u Talhoffera.
Ale nie o¶mieli³bym siê tego "rekonstruowaæ"... Tak samo jak ¿yj±c w XXV wieku nie odtwarza³bym rzeczywisto¶ci koñca XX wieku na podstawie np. twórczo¶ci hollywoodzkiej...
-
@ Tomasz Rajtar
Primo- u¿ywasz broni obosiecznej- w ten sposób kwestionujesz spor± ilo¶æ rozwi±zañ których u¿ywa RR, zw³aszcza wcze¶niacy.
Secundo- w³a¶nie w Leeds znajduje siê egzemplarz he³mu o którym piszê- bez problemów powiniene¶ go znale¼æ w sieci.
A tu jeszscze buziaczek odemnie dla mojego "ulubieñca" Tomica
. Jak siê zadaje oglêdne pytania to porsze oczekiwac oglednych odpowiedzi. Ta której udzieli³ Chmurek jest ca³kowicie adekwatna do sytuacji
Ile razy mozna czytac gosci ktorzy rzucaja pytanie w stylu: Czy moge dostac informacje jak wyglada uzbrojenie w takim to a takim okresie? Najpierw prosze do jasnej anielki poczytac! I pytac o konkrety. Oczywiscie Tomic jest cwaniakiem bo przyjal postawe "ironiczna" - jak mu sie powie ze cos jest nie halo (np. zaslony z lampek, "helmologia" Mardinusowa) to on oczekuje ze bedziemy mu szukac bibilografii i wszytsko podawac na talerzu... No do licha! Tak sie sklada ze chyba niewielu ludzi bedzie plakac jesli ujrzy Tomica czy innego mistrza w "helmie bagi" waloryzowanym licznymi kolcami... Wiekszosc bedzie sie po prostu smiac
Prosze zadawac bardziej konkretne pytania jezeli oczekujesz konkretnych odpowiedzi. Pytaj: "Widzialem zdjecia figury Sw.Jerzego z katedry w Uppsali, ma on na sobie zbroje ktorej pewnien element mnie zastanowil (tu zalaczasz zalacznik) czy ktos zna analogiczne rozwiaczania i z jakich regionow/okresu one pochodza?"
A jak bedziesz pytal: "Czy by³y he³my z uszami?" To licz na odpowiedz: "By³y" A nie oczekuj ze bedziemy Ci tlumaczyc ze poznorzymska kawaleria, ze polowieckie maskowe, ze paradne maksymilianki...
Capisci?
Proszê mnie o¶wieciæ Panie _RK_... bo nie rozumiem zbytnio przes³ania...
CYTAT
@ Tomasz Rajtar
Primo- u¿ywasz broni obosiecznej- w ten sposób kwestionujesz spor± ilo¶æ rozwi±zañ których u¿ywa RR, zw³aszcza wcze¶niacy.
Czy kto¶ mi wyt³umaczy sens tego zdania w odniesieniu do tej dyskusji i mojej osoby??
CYTAT
Secundo- w³a¶nie w Leeds znajduje siê egzemplarz he³mu o którym piszê- bez problemów
powiniene¶ go znale¼æ w sieci.
Pewnie chodzi Ci o ten armet z okluarami, twarz± i rogami?
Nie muszê szukaæ go w sieci. Mam go w ksi±¿kach. W sieci s± ¶mieci.
Ale co ten he³m ma do rzeczy? Po pierwsze, kolców na nim nie zauwa¿y³em.
Po drugie napisa³em, ¿e nie nale¿y wzorowaæ siê na niektórych pomys³ach
z ikonografii choæ niew±tpliwie w swoim mroku i dziwaczno¶ci (celowej) s± ¶liczne.
Ale maj± siê tak do rzeczywisto¶ci jak Rambo III do wojny w Afganistanie...
Dla mnie raczej EOT...
-
Witam
Po pierwsze Mateusz buziaczki zachowaj dla swojego ch³opca ,dziewczyny lub Mamusi albo kogo tam sobie chcesz.
Po drugie spyta³em o kolce na he³mach nie dlatego ¿e widzia³em film "Wiedzmin", tylko ze widzia³em kiedys he³m zachowany do dzi¶ z kolcami na zas³onie, a nie pamietam gdzie i st±d te moje pytanie, to ze ktos nie s³ysza³ o czyms takim nie znaczy ze tego nie by³o.
Mia³em nadzieje ¿e ktos mi pomo¿e i pytanie by³o zwrócone do tych co cos odobnego widzielie a nie do pse³do historyków którym sie wydaje ze jak przeczytali kilka ksiazek to moga wszystkich woko³o obra¿aæ
Pozdrawiam
A nie mo¿na od tego zacz±æ, dodaj±c jaki to typ he³mu mniej wiêcej by³? Od razu by by³o ja¶niej. I proszê nie obra¿aj siê, bo nikt ciê obraziæ nie próbuje. O ka¿dym mo¿na powiedzieæ ¿e 'przeczyta³ parê ksi±¿ek i zobaczy³ parê mieczy w muzeum', o nieszczêsnym Nadolskim czy Oakeshotcie te¿. Nie narzekaj wiêc na pseudohistoryków, bo pytaj±c tutaj zdajesz siê na ich zdanie. Jak chcesz zdania zawodowców-przepraszam z góry- poczytaj parê ksi±¿ek. Inaczej siê nie da. Ja o tym he³mie nie s³ysza³em, jak siê dowiem, nie omieszkam daæ znaæ. Pozdrawiam
Gwyn
Zgodnie z Twoja s³uszna rad± uca³ujê mamusiê... Uracz nas synu t± ilustracja a bedziemy wniebowzieci zywcem. Co do obra¿ania sie to proponuje zmienic rycerstwo na balet.
Aha - nie "pse³do" tylko "pseudo"
Prosze o mnie mówiæ "pseudohistoryk" jesli juz
Witam
Jasniej by by³o napewno tylko ¿e moja pamiêc nie jest jasna , a i wiedza skromna.
Powiem jeszcze raz liczy³em na tych co takie cos widzieli a nie na tych co nie widzieli.
Panie "pseudohistoryku" a czemu sadzi pan ¿e to o panu he he, synu uracze cie
Pozdrawiam
A co moze poprzedni post byl skierowany do Sw. Katarzyny i jej ko³a?
Czy mozemy temat kolcow uwazac za chwilowo zamkniety? A Tomica (A'Tomica) prosze zeby sie juz przestal podkladac bo to sie meczace zaczyna robic...
@ Tomasz Rajtar:
Mo¿e bez niepotrzebnych emocji ? Bêdzie siê normalniej dyskutowaæ zamiast pyskowaæ i wymy¶laæ sobie od "pseudo" , hmm ?
Podwa¿asz warto¶æ ikonografii - tymczasem ca³kiem spora czê¶æ rekonstrukcji uzbrojenia wczesno¶redniowiecznego - zreszt± nie tylko- jest oparta w³a¶nie na tym ¼ródle- ilustracjach, miniaturach, pieczêciach, wizerunkach- choæby z powodu nieistnienia zachowanych kompletnych przyk³adów uzbrojenia czy ubioru z danych okresów. Uwa¿am to za postêpowanie ma³o zasadne-obosieczne- to wszystko.
Co ten akurat przyk³ad ma do rzeczy ? Ano to, ¿e- tak jak napisa³e¶- w ikonografii zdarzaj± siê cuda i fantasmagorie. W przypadku he³mów paradnych te fantasmagorie zosta³y wcielone w ¿ycie- tego w³a¶nie ten konkretny he³m jest przyk³adem. U¿ywanie takiego he³mu na polu walki jest jawn± bredni± kostiumologiczn±. U¿ywanie go na paradzie jest jak najbardziej uzasadnione i po¶wiadczone nie tylko ikonografi± a przekazami.
Co ma do kolców ? Jest równie dziwaczny i je¶li siêgano po tego rodzaju zabiegi w celu uatrakcyjnienia wygl±du aktorów widowiska parateatralnego jak ró¿nego rodzaju za¶lubiny czy tryumfy to podobne wykorzystanie innych pojawiaj±cych siê w ikonografii wzorów jest prawdopodobnie. Nie pewne, nie przes±dzone. Prawdopodobne.
_RK_... rêce mi trochê opad³y...
Chist... Ja nie negujê
ca³ej ikonografii. Dlatego w ogóle nie zrozumia³em Twojego zdania...
Nie musisz mi t³umaczyæ jaka jest jej warto¶æ...
Ja twierdzê, ¿e wiele wynalazków, jak choæby cuda w wymienionych w pierwszym moim li¶cie traktatach Liberiego i Talhoffera to w³a¶nie... cuda. I nic wiêcej.
Czasem ciekawe, czasem zupe³nie nierealne pomys³y i fantazje. Nie maj±ce nic wspólnego z paradami...
U Liberiego w³a¶nie s± pomys³y z kolcami. A ¿e jest to traktat szermierczy, to uzbrojenie paradne ma siê tu jak piê¶æ do nosa...
Talhoffer rysuje o wiele wiêcej ciekawych mroczno¶ci (wydanie z 1459). S± to rzeczy nie maj±ce nic wspólnego z paradami, ceremoniami itp... Np. wózek do koszenia g³ów piechurów schowanych w okopie i inne czary od których oko bieleje...
Ale rekonstruowaæ co¶ na podstawie tej ikonografii? Wolne ¿arty...
Je¶li kto¶ chce mieæ koniecznie jakie¶ dziwad³o i w dodatku twierdziæ, ¿e to sprzêt "historyczny" - niech sobie znajdzie zachowany orygina³, ale nie wzoruje siê na fantastycznych rycinach uzasadniaj±c to "bo oni przecie¿ paradowali w tym ¶redniowieczu". Tylko tyle pragnê przekazaæ...
Wiem, dmucham na zimne, ale w tym interesie siedzê ju¿ czas jaki¶ i nauczy³em siê tego si³± rzeczy... Niech zdjêcia z zesz³orocznego Grunwaldu (których ju¿ siê trochê na FREHA przewinê³o) wyt³umacz± dlaczego...
A jeszcze na marginesie, wracaj±c do "naszego" he³mu z Leeds - to ju¿ nie ¶redniowiecze... Jak zreszt± wiêkszo¶æ (o ile nie wszystkie) zachowanych do dzi¶ egzemplarzy ochronnego uzbrojenia paradnego.
-
Witam.
Przesy³am he³m z zas³on± z KOLCAMI.
:-)
jak to jest wydatowane? bo na pierwszy rzut oka wyglada jak 16wieczny armet...
Niemcy (Augsburg?)
1550-1560
No i prosze. Jak ktos ma ochote mo¿e siê przez przegrode na w³ócznie poprztykaæ w takim armecie. Nie jest to wprawdzie do koñca "zas³ona" jak± chyba wszyscy mieli¶my na my¶li ale rozwi±zanie jakie¶ jest. Helm jest wyspecjalizowany, turniejowy, przeznaczony do konkretnej konkurencji. Pech moze polegaæ na tym, ¿e oczywsicie nie jest to po¼ne ¶redniowiecze, a taki zdaje siê zakres ma ten temat
Wiêc jak - "o takie kolce walczyli¶my"? Czy te¿ znowu odbedzie sie zaciemnienie i wcisaknie kitu: Ze w pytaniu chodzilo o helmy z kolcami od epoki br±zu po XIX wieczne "rekonstrukcje"... Ja ju¿ co¶ pisa³em powy¿ej o takim stylu zadawania pytañ
Tego typu pytania prosze sobie stawiac w temacie o uzbrojeniu ogolnie a nie o poznym sredniowieczu - i jak mowilem: w formie przykladu i rozwiniêcia. Bo kombinacje z cyklu: Znajde z kolega helm na korbkê, potem zapytam w dziale starozytnym czy byly helmy na korbke, a kiedy mi powiedza ze nie bylo - jak im tryumfalnie pokaze moj helm na korbke z XVIII wieku i dowiode ze wprawdze nie na temat ale mialem racje
. Uraczyli nas Tomic z przyjacielem swym Mardinusem armetetm z krata - moje pytanie brzmi jak to sie najmilsi moi ma do tematu uzbrojenie w poznym sredniowieczu? Hê?
@ Tomasz Rajtar
Wybacz je¶li siê nie zrozumieli¶my.
Masz racjê, czêsto zapominam o ramach czasowych- wiêkszo¶æ "fantastycznych" he³mów paradnych to w najlepszym razie koniec XV wieku, je¶li nie pó¼niej. Definitywnie nie ¶redniowiecze. Absolutnie nie pole bitwy.
Moje ma³e "ale" (nie zas³uguj±ce na a¿ tyle uwagi) odnosi³o siê do kategorycznego stwierdzenia ¿e zupe³nie ich nie by³o- pewnie na 90 % s³usznego ale... zawsze zostaje margines o którym chyba lepiej nie zapominaæ je¶li chce siê byæ w porz±dku z rzeczywisto¶ci±. Nie nazwa³bym mrokiem kogo¶ w zbroi maksymiliañskiej z he³mem wzorowanym na tego rodzaju dziwacznych pomys³ach (chyba ¿e próbowa³by w tym walczyæ). Jak d³ugo jest siê ¶wiadomym tego co do czego s³u¿y³o i na jakich warunkach- IMHO wszystko jest ok.
Leeds- ditto.
Witam
Jak Ci sie pytanie nie podoba Mateusz to mam jeden dobry sposób - nie odpowiadaj na nie, i po k³opocie
Pozdrawiam
Wotawo! W po¶cie z Pon Lis 17, 2003 22:37 na pierwszej stronie tematu zamie¶ci³e¶ zdjêcie z "pozytywnym przyk³adem" naramienników...
Mam dwa pytania:
1) sk±d pochodzi zdjecie? (mam na my¶li umiejscowienie w sieci)
2) co ów m±¿ ma za³o¿one na kolcz±?
Pozdrawiam
To co proponujesz nie leczyæ tylko olewaæ?
Póki co spróbujemy powalczyæ z takimi kwiatkami... A potem róbcie sobie te kratki, kolce i co wam jeszcze strzeli do g³owy
CYTAT(Tomic)
Jak Ci sie pytanie nie podoba Mateusz to mam jeden dobry sposób - nie odpowiadaj na nie, i po k³opocie
aha - jasne - a potem bedzie ze jest bucem, nie chce sie dzielic swoj± wiedz± i inne farmazony i dyrdyma³y...
proooszê...
Mateusz zastosowa³ po prostu zasadê "jakie pytanie taka odpowied¼"... proponujê siê nie 'spinaæ' tylko zagry¼æ zeby i wzi±¶c sobie te wszystie rady do serca. na d³u¿sz± metê naprawdê dzia³a...
papa
T.
na 1. z RBWS czyli www.bagrit.pl -> galerie -> poszukaj sobie
To czegos nie czaje, skoro he³m taki istnieje tylko w XVI wieku a ktos odtwarza ten okres to co zrobi sobie mroczny he³m ?- bez sensu
Skoro zada³em pytanie w tym dziale to chyba jasne ze nie chodzi mi o X czy XXI, tylko zadaj±c pytanie wynikaj±ce z nie wiedzy licze na jakies odpowiedzi a nie
na popisy i osobiste docinki.
jeszcze jedno, jak nie mam pojecia na jaki¶ temat to nie udaje ze mam tak jak niektó¿y na tym forum, panuje zaraza "w³asnej biblioteczki", jeden m±drzejszy od drugiego, a który mocniej a który lepiej, a komu wystaje s³oma z butów?
CYTAT
To czegos nie czaje, skoro he³m taki istnieje tylko w XVI wieku a ktos odtwarza ten okres to co zrobi sobie mroczny he³m ?- bez sensu
A kto tak napisa³?? Bo jako¶ nie mogê znale¼æ.
Zwróæ uwagê w jakim dziale toczy siê ta dyskusja. XVI wiek to ju¿ nie tutaj.
CYTAT
jeszcze jedno, jak nie mam pojecia na jaki¶ temat to nie udaje ze mam tak jak niektó¿y na tym forum, panuje zaraza "w³asnej biblioteczki", jeden m±drzejszy od drugiego, a który mocniej a który lepiej, a komu wystaje s³oma z butów?
A to ma znaczyæ, ¿e ludzie którzy pisali tu o tym, ¿e nie zachowa³y siê ¶redniowieczne he³my z kolcami, nie maj± pojêcia o czym mówi±, bo pokaza³e¶ zdjêcie XVI wiecznego armetu z "bron±"?
Zapewniam, ¿e chyba wszyscy, którzy zajêli stanowisko przeciwko kolcom w tej dyskusji, sami na w³asne oczy ogl±dali takie he³my w zesz³ym roku w Malborku w trakcie wystawy uzbrojenia z Ermita¿u... Tylko nikomu nie przysz³o do g³owy powo³ywaæ siê na sprzêt renesansowy w dyskusji w dziale "¦redniowiecze pó¼ne"... Mo¿e rzeczywi¶cie to objaw s³omy z butów...
Zaraza "w³asnej bilbioteczki"?? Chyba znowu nie rozumiem...
Jestem pewien, ¿e gdyby choæ po³owa osób na FREHA rzeczywi¶cie mia³a fio³a na punkcie swojej biblioteczki, to nie mieliby¶my takich dyskusji na tym forum.
To ostatnia moja wypowied¼ w tym temacie.
------------------------
<Dodane>:
Fakt, ten armet wklei³ Mardinus.
Tym bardziej nie rozumiem tekstów Tomica.
No nic, i tak wiêcej ju¿ nie zamierzam w tym temacie pisaæ. Over & out.
</Dodane>
-
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.