Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pogotowie historyczne
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
fizibnschiz
W muzeum podpisane jest na 1380-1400.
Borg
merci beaucoup!
KaPzL
Witam wszystkich!

Czy kto¶ wie sk±d jest ten he³m??

http://picasaweb.google.com/smokedim/Basci...330410775847938

Z góry dziêkujê za pomoc!

Grunwaldomaniak
Tak jakby psi pysk...
Vronec
to chyba bedzie Bavarian Army Museum, Inglostat
Kszysz
nie, to nie jest Ingolstadt
Amer
Witam!
Mam pytanko :
Czy to co ten Pan oferuje pod poni¿szym linkiem :
http://allegro.pl/item1064652083_niezniszc...preg_skory.html

1) Jest praktyczne
2) Nie jest mrokiem

Fionn
by³o o tym stronê temu. Jest to rzecz praktyczna aczkolwiek w ¿aden sposób nie udokumentowana historycznie. Wiêkszo¶æ osób w rr u¿ywa tego typu zabezpieczeñ, nie maj± one jednak nic wspólnego z historycznym wykonaniem tarczy. Zamiast tego tarcze powiniene¶ obci±gn±æ skór± pergaminow± i na³o¿yæ gesso- tak przygotowana tarcza mo¿e mieæ du¿o cieñszy wk³ad drewniany i jest nie do zaje¿d¿enia dzisiejsz± broni± rr.
Amer

Dziêki za odpowied¼ . Czy kto¶ godny polecenia wykonuje takie na zamówienie ? Je¶li tak to proszê o wiadomo¶æ na priv
Njal
Salve! Pytanie z innej beczki... zastanawiam siê nad he³mem na IIpo³. XIV w. dok³adniej 1370-1400. Czy najlepszy by³by armet czy te¿ co¶ innego np. psi pysk. icon_rolleyes.gif
Drugie pytanko kiedy dok³adnie pojawi³y siê klappvisory? aaa.gif
Grunwaldomaniak
Armet to chyba raczej XV wiek, i to do¶æ pó¼ny. Psie pyski to raczej na pocz±tek XV.
Nie jestem do koñca pewny, ale chyba klappvisory to w³a¶nie 1370-1400.
Fionn
psie pyski spokojnie od lat 60-70 XIV wieku. W latach osiemdziesi±tych to ju¿ standard w ikonografii. Klapki to g³ównie domena II po³owy XIV wieku( raczej bli¿ej po³owy ni¿ pocz±tku XV wieku). Pierwsze armety pojawiaj± siê w okolicach roku 1400, przyczym s± wtedy nowink± techniczn±, na któr± staæ tylko najbardziej ¶wiatowych i majêtnych wielmo¿ów( we flos duellatorum z 1409 rozdzia³ "spada an arme" przedstawia panów biegaj±cych w³a¶nie w takich os³onach g³owy).
Borg
Z tymi zakresami chronologicznymi bym uwa¿a³. Klappvisiery pojawiaj± siê jeszcze na nagrobkach w latach 40tych XV wieku. Wcale nie s± czym¶ wcze¶niejszym, s± praktycznie równoleg³± lini± rozwoju.
Njal
Dziêkuje za odpowied¼, trochê mi poja¶nia³o w g³owie bigsmile2.gif ... dopiero zaczynam rekonstukcjê i nie bardzo wiem co z czym siê je dunno.gif. A co z basinetami? Czy to po prostu ³ebka +ewentualnie zas³ona twarzy?? I czy wykonanie dzwonu he³mu ma wp³yw na jego nazwê? Trochê mieszam... wiem.
Z góry dziekujê za odpowied¼.
Igor z Bêdzina
Bascinet inaczej to ³ebka, przy³bica czyli klappvisier i psi pysk i ³ebka z nosalem..., chyba ¿e masz na my¶li great bascinet.
Marek z Myslowic
Witam, takie pytanie na szybko.

Jaka grubo¶æ skóry na zbrojniki na uda, opachy i przedramie? 3 - 3.5 mm wystarczy? Czy ma byæ grubsza/cieñsza?

Oraz jaka grubo¶æ skóry na podbicie naramienników, ³okci, kolan itd? Te¿ moze byæ taka, czy cieñsza?

Pozdrawiam
MagicWojtek
jaka¶ twardsza 2 mm do tego utwardzona bêdzie git. 4-5 to ju¿ trochê za gruba..
fizibnschiz
Szukam lepszych zdjêæ rze¼by ¶w Jerzego z Bazylei. Ja mam takie dwa, a przyda³yby mi sie bardziej szczegó³owe. Datowanie na 1372 rok.

Pozdrawiam
T.
Marek z Myslowic
Rozumiem, ¿e utwardzaæ nale¿y woskiem pszczelim, gotuj±cym siê?

Wyczyta³em te¿, ¿e skórê 4 mm grubosci gotuje siê 30-40 sekund. Tak± 2 mm to ile? 15-20 sek?

I czy je¿eli wytnê ze skóry fragment na udo, to czy mam wyci±æ je wiêksze? Czy czasem skóra po gotowaniu siê nie zdeformuje/skurczy itd?
Fratres
Szczerze odradzam ci utwardzanie skóry 4 mm w wosku, bo to bez sensu wtedy do takiej skóry wtedy dawaæ paski blachy.
Sama skóra 4 mm jest idealna na zbrojniki, a jak zagotujesz to siê piêknie zdeformuje ci sie po gotowaniu, dlatego polecam ci 4 mm na zbrojniki.
Marek z Myslowic
¬le mnie zrozumia³e¶ smile.gif

Je¿eli utwardzaæ, to skórê 2mm grubo¶ci, nie 4 smile.gif
Karol
Hej!

Czy spotkali¶cie w ikonografii po 1370-tym rêkawice z d³ugim mankietem (w stylu tych z Visby) ?
Chcê zamówiæ rêkawice i nie ukrywam, ¿e wykopki z Gotlandii bardzo mi siê podobaj± ale "robiê siê" na ostatnie trzydziestolecie XIV wieku i nie chcia³bym u¿ywaæ sprzêtu zbyt archaicznego (gwoli ¶cis³o¶ci - chcê odtwarzaæ cz³onka milicji miejskich, ewentualnie pocztowego, ¿adne tam high society w wypasionych blachach).
Marek z Myslowic
To jeszcze jedno pytanie co do tych zbrojników.

Mianowicie, farbowanie/barwienie skóry. Znalaz³em farbê do skóry, i chcia³em zakupiæ skórê w kolorze naturalnym po czym zafarbowaæ j± na odp. kolor.

I takie moje pytanie... Przed czy po gotowaniu w wosku? Domy¶lam siê, ¿e przed (co jest logiczne) z tym, ¿e zastanawiam siê, czy w czasie gotowania kolor nie zejdzie? Nie "wyblaknie" itd?

Pozdrawiam
Dobry
ani tak ani tak, skóra po gotowaniu zrobi siê ciemno br±zowa i zakryje kolor. Je¶li chcia³by¶ farbowaæ po woskowaniu to skóra nie przyjmie farby.
Gloverrin
Witam!

Mam ma³e pytanie do szanownych forumowiczów.

Zdjêcie tego pancerza ukazywa³o siê ju¿ na Freha kilka razy. Ca³y komplet jest, moim skromnym zdaniem, imponuj±cy. Najbardziej ciekawi mnie jednak os³ona tu³owia. Zdaje mi siê, ¿e jest to kryty kirys. Jednak widzia³em ich ju¿ kilka i ¿aden z nich nie by³ zapinany trokami z przodu i z ty³u. Czy kto¶ dysponuje zdjêciami lub rycinami tego typu pancerza? Najlepiej z innych perspektyw (najlepiej roz³o¿onego na ziemi :P).
Noszê siê ostatnio z wykonaniem sobie p³atów i zbrojnikowych os³on r±k i nóg. Jednak to by³o niczym zakocha³em siê (:P) w tym modelu. Dlatego chcia³bym siê dok³adnie przyjrzeæ, jak toto jest skonstruowane i skopiowaæ to smile.gif

Pozdrawiam
glovus

ps. pierwszy post ;)
Boleslavius
Poszukaj w internecie has³a "corrazina", znajdziesz co nieco ;)
Gloverrin
Boleslavius dziêki smile.gif O to w³a¶nie mi chodzi³o!
A ¿e z natury dobry jestem wrzucam zdjêcie jak toto od ¶rodka wygl±da

http://s180.photobucket.com/albums/x104/ia...urrent=0003.jpg

Ciekawe. Przypomina mi trochê brygandyne :P A z tego co widzê datowane na XIV/XV wiek.
Po raz kolejny przekonujê siê, ¿e (dla mnie ofc) w³oskie pancerze wygl±daj± po prostu o wiele lepiej od ich niemieckich :P

Ech... tylko wykonanie tego mo¿e mi przysporzyæ niema³ych trudno¶ci. Te blachy na klatkê piersiow± trzeba by by³o wyklepaæ w "bombkê", a to nie³atwe...
Borg
Czy kto¶ wie co¶ konkretnego na temat tego he³mu?
Zdjêcie pochodzi z jakiego¶ bli¿ej mi nieznanego muzeum w Czechach czy S³owacji.

Ew czy kto¶ zna czeskie lub s³owackie he³my z pocz±tku XV wieku, najchêtniej kapaliny, proste ³ebki?
Z góry dziêki za pomoc
Pozdrawiam
Viator
Siêgnê do postu sprzed prawie roku - wybaczcie.
CYTAT(Rugiewit @ 10:55 18.11.2009) *
http://img144.imageshack.us/i/krumlovsksbornk371420.jpg/
Czy kto¶ mo¿e mi powiedzieæ, kogo przedstawia ten dziwnie ubrany zbrojny po prawej (czarnozielony)?
Czy to jaka¶ postaæ biblijna, b±d¼ insze "przedstawienie prze¶miewcze"?
Chodzi mi o to, ¿e datacja Krumlowskiego Sbornika to chyba 1420, a go¶æ ma jak dla mnie podbródek p³ytowy wcale nie¼le wykszta³cony.
(...) Ale ten podbródek, je¶li rzeczywi¶cie jest z 1420 roku, tobym siê cieszy³.
Wcze¶niej widzia³em takie tylko z Hiszpani

Co to za postaæ to nietrudno przeczytaæ, bo tekst jest po polsku a ilustracja jest na górze podpisana: Melchizedech obiecowa³ Abrahamowi chleb a wino smile.gif Wyobra¿enie szydercze wiêc to wprawdzie nie jest, ale fantazj± mo¿e byæ. Nie wiem sk±d autor wzi±³ w ogóle taki koncept, bo je¶li baca Abraham kiedykolwiek mia³ na sobie jakikolwiek strój bojowy, to ja jestem sp³uczka klozetowa.

Ale chyba nie ma to znaczenia wobec pytania jakie postawi³ Rugiewit, tzn. czy w 1420 r. u¿ywano takich podbródków do kapalinów. Skoro kto¶ to narysowa³, to znaczy ¿e tego u¿ywano. Mimo ¿e ogólnie na zbroi siê chyba niespecjalnie zna³, to przecie¿ nie wymy¶li³ i nie zilustrowa³ w proroczym natchnieniu, jak Verne, akurat trafiaj±c w dziesi±tkê, czego¶, co dopiero mia³o byæ wynalezione...?

Teraz ³y¿ka dziegciu: o ile dobrze widzimy ¿e to JEST podbródek. W tej rozdzielczo¶ci mo¿e to byæ i symbolicznie zaznaczony jaki¶ fragment kolczugi.
A je¶li nawet jest, to te¿ nie wiemy, gdzie podpatrzony - byæ mo¿e w ca³kiem egzotycznym miejscu, choæby i w Hiszpanii.
Fratres

Witam mam pytanie dotycz±ce tych nogawic pikowanych, czy posiada kto¶ mo¿e lepsze foto tego zestawu nogawic.
Szczególnie zale¿y mi na górnej czê¶ci nogawic, czyli "paska" chodzi mi o to czy posiada otwory do przywi±zania do dubletu czy czego tam, czy te¿ ma jaki¶ kanalik przez który przeci±gano pasek.
Yogesh
Cze¶æ. Ja znalaz³em zdjêcie drugiej strony.
Fratres
Dziêks, za foto ale nadal nie pokazuje jak to mocowano/ noszono.

Wracam jednak do pytania fizibnschiza, czy posiada kto¶ tylne zdjêcie rze¼by ¶w. Jerzego szczególnie zainteresowany jestem plecami.
¯andarm
Witam bardzo serdecznie forumowiczów. smile.gif
Czy mo¿e kto¶ powiedzieæ czy ni¿ej wymienione przedmioty s± historyczne (zw³aszcza czy nadaj± siê na 2 po³owa XV wieku??) ,czy niestety to tylko wolne interpretacje. smile.gif

http://allegro.pl/napiersnik-okazja-i1255280536.html#gallery

http://allegro.pl/item1262357400.html

Z góry dziêkujê za odpowied¼ i pozdrawiam. bigsmile2.gif
Fratres
No wed³ug mnie to datowanie miêdzy epok± mordoru a gondorem jest odpowiednie,a szczegó³owo powinien siê wypowiedzieæ jaki¶ czosnek o kulistych kszta³tach bo ten napier¶nik.... fuck
¯andarm
Dziêkujê bardzo za odpowied¼. smile.gif
W takim razie napier¶nik odpad³ z zawodów. XD
A wy¿ej wymieniony miecz?? Czy te¿ niestety to wytwór wyobra¼ni,czy mo¿e da siê go jako¶ umiejscowiæ?? Niby jest kuty i sprawia dobre wra¿enie,ale wola³bym mieæ pewno¶æ,¿eby nie kupiæ ,,mrocznego ostrza chaosu''. :D bigsmile2.gif
Pozdrawiam.
Laser
Jest to miecz produkcji Aladina. Nie jest polerowany, nie ma rêkoje¶ci, a jego waga przekracza muzealne eksponaty dwukrotnie. Poza tym klinga jest sztywna jak beton. Jest kuty, ale z tego co siê orientujê, to pan Aladin mia³ za krótki piec do hartowania i robi³ to na "dwa" razy, przez co zawsze w okre¶lonym miejscu (tam gdzie koñczy³o siê jedno hartowanie a zaczyna³o drugie) pêka³. Nie wiem jak jest teraz. Od ³adnych paru lat nie korzystamy z jego mieczy, a niemal wszystkie które mieli¶my (a by³o tego sporo) s± po³amane.
Nie powalczysz tym, chyba ¿e chcesz przez dwadzie¶cia sekund ponapierdalaæ, bo o jakichkolwiek technikach nie ma mowy, a potem zbraknie Ci si³.
Je¶li chcesz nosiæ do stroju, to te¿ bez sensu, bo nawet je¶li ³apie siê pod jakie¶ kategorie historyczne to du¿o kasy wrzucisz, by wygl±da³ naprawdê ³adnie.
Zdecydowanie odradzam.
¯andarm
Witam z powrotem. smile.gif
Przepraszam za brak odzewu,ale obowi±zki ¿yæ cz³ekowi nie daj±.
Dziêkujê bardzo za odpowiedzi. Ja ju¿ mia³em siê z³apaæ i wydaæ forsê na te ,,potworki''. bigsmile2.gif
Dziêkujê raz jeszcze i pozdrawiam.
L¶ni±cy Blaskiem Chwa³y
Witam. Chcia³bym siê zapytaæ Was o historyczno¶æ tego typu narêczaka i he³mu?
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Nie pogardzê ikonografiami bigsmile2.gif
Fratres
Rêce mo¿esz znale¼æ na nagrobkach angielskich rycerzy z 1330-1347.

A he³m jest wzorowany na w³oskim great bascinet.

http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.ph...&highlight=
L¶ni±cy Blaskiem Chwa³y
CYTAT(Fratres @ 14:21 12.10.2010) *
Rêce mo¿esz znale¼æ na nagrobkach angielskich rycerzy z 1330-1347.

A he³m jest wzorowany na w³oskim great bascinet.

http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.ph...&highlight=

A jak s±dzicie, czy taki narêczak(z jednoczê¶ciowym zarêkawiem) i he³m bêd± pasowaæ na Grunwald?
Fratres
No a czemu nie, przecie¿ to pancerz jak ka¿dy inny wykorzystywany w XIV wieku. A wed³ug mnie bêdziesz mia³ wielkiego plusa wykorzystuj±c inny sprzêt od klasycznie spotykanych.
K.D.
Wlosi maja bardzo specyficzne wynalazki jesli chodzi o uzbrojenie i czesto nie spotyka sie ich poza granicami Italii, a wielkie bascinety to helmy generalnie rzecz biorac przystosowane do turniejow, nie wojny, o czym wie kazdy kto sprobowal spojrzec w jednym przez ramie.
Helm bez zaslony odpada wsrod ciezkozbrojnych na Grunwaldzie, ok jesli idziesz do lekkich, ale nie jestem pewien historycznosci tego konkretnego egzemplarza. Z obrazkami nie z epoki lepiej uwazac...
Fratres
A pytanie jeste¶ pewien ¿e to jest wielki bascinet, bo chyba jak znale¼li go nie by³o na nim plakietki z tym ¿e to taki typ he³mu.
Poza tym, he³m tego typu nadaje siê jak ka¿dy inny do walki, tylko po prostu trzeba umieæ w nim walczyæ.
K.D.
Nie mówiê ¿e TEN he³m to wielki bascinet, abstrahowa³em od tematu bior±c pod lupê to co napisa³e¶ ;) Generalnie [he³m z obrazka] wygl±da do¶æ mrocznie, ale mam nadziejê ¿e wypowie siê kto¶ kompetentniejszy.

CYTAT
Poza tym, he³m tego typu nadaje siê jak ka¿dy inny do walki, tylko po prostu trzeba umieæ w nim walczyæ.

Po raz kolejny, mówisz o he³mie z obrazka czy o wielkim bascinecie?
Je¶li o tym drugim to bêdê pod wra¿eniem.
Fratres
O he³mie który przedstawi³em a nie z obrazka ospreya
Stalord
To jest wielki basinet je¿eli chodzi o pierwsze zdjêcie z linku, co wiêcej z pewno¶ci± da siê w nim walczyæ, pytanie tylko na ile nowoczesny he³m pasuje do starodawnego ju¿ ówcze¶nie narêczaka? ;) devil.gif
L¶ni±cy Blaskiem Chwa³y
Z tego co siê orientujê, to narêczaki z jednoczê¶ciowym zarêkawiem jak i dwuczê¶ciowym istnia³y równorzêdnie obok siebie, powstaje pytanie, które by³y czê¶ciej u¿ywane w ¶redniowieczu, bo teraz wiadomo jak jest smile.gif. Widzia³em te¿ takie narêczaki (z jednoczê¶ciowym zarêkawiem) w II po³. XVw (niestety nie poprê tego ¼ród³em, mam tylko rysunek z osprey'a).
Stalord
Rysunek z osprey'a to czêsto ¿adne ¼ród³o. Moim zdaniem rozwa¿anie po³±czenia prymitywnych narêczaków i nowoczesnego he³mu to ¶rednio sensowny pomys³, skoro jego przyczyn± jest rysunek w czasopi¶mie popularnym. Gdyby¶ znalaz³ chocia¿ miniaturê, obraz, rycinê, nagrobek przedstawiaj±cy takie po³±czenie, to by³oby siê nad czym zastanawiaæ. Rysunek z tego co kojarzê przedstawia scenê w³osk±, a jak ju¿ który¶ z przedmówców zauwa¿y³, czêsto tamtejsze rozwi±zania by³y dla nas egzotyk±. ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.