Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pogotowie historyczne
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
rudolf
Witam,
gdzies, kiedys oglada³em strone z nagrobkami angielskim a teraz pyk i nie ma, od 3 dni siedze na freha i google i znalesc nie moge, mozecie cos podpowiedziec ?
Pozdrawiam
Grzegorz
Hoorn
mo¿e to siê przyda icon_wink.gif

http://www.lanser.dk/bil/effi1.htm
Kuba Bia³ek
Czy te drzewcówki w prawym dolnym rogu s± odpowiednie dla husytów? Mogê traktowaæ jako prawdê historyczn± ten rysunek ? I co mozecie powiedzieæ wiêcej o tyych drzewcowkach , szczegolnie 1 i 3 od lewej
Owen
Hej
Te rysunki szczególne to nie s± ;), ale akurat 1 i 3 przedstawiaj± schematycznie wczesne formy berdyszy, raczej poprawne.
Pozdrawiam
watman
CYTAT(Owen)
akurat 1 i 3 przedstawiaj± schematycznie wczesne formy berdyszy, raczej poprawne.

berdyszy jak berdyszy ;]
bardziej wyglada to na halabardy 'typu sempach', ale ja sie tam nie znam :>
Viator
Taki problem: czy naramienniki folgowe, w których kolejno¶æ zachodzenia na siebie pierwszych dwóch folg jest odwrotna, s± akceptowalne?

Zdjêcia analogicznego rozwi±zania s± np. tu: http://www.allegro.pl/item110366959_110366959.html , ale ¿e za jaki¶ czas przestan± one byæ widoczne, wiêc opisujê problem poni¿ej s³ownie:

Pó³kulista, najwiêksza folga chroni±ca sam staw barkowy, nie jest licz±c od góry pierwsza tylko druga (a pierwsza, le¿±ca na barku, nie zachodzi na ni± tylko chowa siê pod ni±, tak jak np. w nakolankach czy na³okietkach).

Chodzi o prze³om XIV/XV wieku, nie pó¼niej.
Kuba Bia³ek
A jak datujecie te halabardki z zalacznikow? Te rysunki wzialem z forum Husyckiej Roty Pieszej, czy rzeczywi¶cie s± one historyczne i nadaja sie dla husyty ? Mile widziane wszelkie informacje o tych drzewcówkach :]
Micha³ /Gwyn/ Czerep
1400+
1450-1500+ Pozdrawiam
Gwyn
Kuba Bia³ek
Z tego co rozumiem to pierwszy za³±cznik odnosi sie do datowania 1400+ a drugi 1450+ tak ?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Tak w³a¶nie. Pozdrawiam
Gwyn
Karat
Dzieñ dobry , witam , czo³em...

Mam kilka pytani dotycz±cych przeszywanic.

1.Ile warstw powinna mieæ (ewentualnie jak± grubo¶æ ale bez wypchania). Wiem ¿e oko³o 20-25 ale chcê siê upewniæ.

2.Czym j± wypchaæ (je¶li wypychaæ) i jak(chodzi mi ile mam wepchn± tego "nadzienia" bum.gif do kanalików)

3.Sk±d to "nadzienie" wzi±æ.

4.Czy mogê siê wzorowaæ na tym

http://republika.pl/warsztat_eon/warsztat/walka/p2.jpg

http://republika.pl/warsztat_eon/warsztat/walka/p2a.jpg

Je¶li to nieodpowiedni temat do pisania tych pytañ to z góry przepraszam.
Gonzo007
Witam!
Co s±dzicie o krzywulcu z za³±czonego obrazka?

Znalaz³em to na stronie http://www.rycerze.org/ z opisem Nove Sady 1420. Niestety brak bardziej szczegó³owych informacji sk±d ten wzór (ikonografia, wykopki, czyja¶ radosna twórczo¶æ...)

Mo¿e kto¶ co¶ wiêcej wie....

pozdrawiam

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Doman
Mam pytanie o "historyczno¶æ" moich planowanych i obecnych blach. Chodzi o okres 1380-1410 na terenach Rusi Halickiej. Mam Klappenvisier z ko³nierzem kolczym( nie mam zielonego pojecia jak to siê profesjonalnie nazywa), p³aty, naramienniki, narêczaki p³ytowe, klepsydry, nogi zbrojnikowe. Prosi³bym o wszystkie sugestie propozycje pomys³y na temat uzbrojenia. Z góry dziêki
fizibnschiz
Wszystko niby dobrze ale:
taka sugestia je¶li chodzi akurat o ten zastaw to bardziej nogi p³ytowe ani¿eli zbrojnikowe (te s± raczej na ten okres nieco przestarza³e - zreszt± jak same p³aty; ewentualnie nabiodrek zbrojnikowy kolano i ³ydka p³ytowa to by³o by jak najbardziej);
lepsze by³o by inne zestawienie nogi p³ytowe a rece zbrojnikowe;
ponadto zaopatrz sie w kolczuge pod p³aty;

I je¶li o historyczno¶æ to tyle mo¿na powiedzec, bez zdjec nic wiecej ( bo mam nadzieje ze nie sa to np rece albo naramienniki gotyckie albo co¶;p)

(klapenvisier ma czepiec nie ko³nierz)

pozdrawiam
Hallatil
Witam!
chcialem siê zapytaæ czy przejdzie u¿ywanie butów wczesnych na XV wiecznych imprezach? mam butki szyte sciegiem na zewnatrz z grubej skory, okrywajace kostke.
pozdrawiam
Adsumus
A teraz przeczytaj swój post jeszcze raz i pomy¶l :P

I zale¿y na jakiej imprezie, gdzie co, jak i kiedy.... poza tym but butowi nierówny :P
Borg
Witam
A ja mam pytanie czy w XIV tudziez XV wieku noszono jeszcze kolczugi z zintegrowanym kapturem ?
Tak pod kapalin bym chcial
XIV juz od lat 40-tych by mnie interesowal
Bartholomew the Hospitaler
CYTAT(Borg @ 20:37 01.09.2006) *
Witam
A ja mam pytanie czy w XIV tudziez XV wieku noszono jeszcze kolczugi z zintegrowanym kapturem ?
Tak pod kapalin bym chcial
XIV juz od lat 40-tych by mnie interesowal

Moim zdaniem nie bardzo. Kaptur kolczy jako integralna czê¶æ kolczugi to raczej okres krucjat, max XIII w (a i to chyba za po¼no).
Lepiej zrobiæ osobno (ja tak robiê :D ) i mieæ problem z g³owy :P
Zastanawiam siê tylko, czy je¶li mam kaptur z kó³ek 8mmx1.6 to czy bêdê w stanie zrobiæ do niego ko³nierz z kó³ek 6mmx1.6 (z tego robiê kolczugê) i jak taki kaptur-sk³adak by wygl±da³ :D Przy za³o¿onym he³mie fajnie, bo by wystawa³ tylko ko³nierz z "szóstek", ale jakbym wygl±da³ jakbym zdj±³ he³m? :D
Galard
Witam wszystkich!
Prosze o komentarze czy ponizej umieszczone fotk elementów uzbrojenia nadaja sie na grunwald? Jesli nie, to na jaki okres je datujecie, chyba ze jest to radosna tworczosc kowala ... dunno.gif

1. He³my:
1. a.
1. b.
1. c.

2. Rêkawice:
2. a.
2. b.

3. Kirysy:
3. a.
3. b.

4. Pe³ne uzbrojenie...
4. a.
4. b.

Pozdr!
Borg
helmy do d***
rekawice 2a sa ok drugie nie
napiersnik 3a teoretycznie ma to byc churburski czyli ok, drugi duzo pozniejszy
komplety sa skladakami z roznych okresow histerycznych
BeliaL
Witam wszystkich, ja mam takie pytanko czy te elementy uzbrojenia ktore zaprezentowalem sa odpowiednie do "wyjscia" na Grunwald??
He³m
1.
Kirys
2.
Naramienniki
3.
Narêczaki
4.
Karwasze
5.
Nagolennice
6.
i Nabiodrki
7.
aha i jeszcze rekawice smile.gif
8.
Prosze o komentarze co do tego opancerzenia :D mam nadzieje ze skompletowalem sobie dobrze ta calosc.
Pozdrawiam!!!
Bartholomew the Hospitaler
CYTAT(BeliaL @ 18:13 03.09.2006) *
Witam wszystkich, ja mam takie pytanko czy te elementy uzbrojenia ktore zaprezentowalem sa odpowiednie do "wyjscia" na Grunwald??

Hm... dlaczego wszyscy tak sie tego Grunwaldu uczepili ?? bigsmile2.gif
Cookiemaster
barbuta z zaslona to raczej nie.
tak samo naramienniki z przeciwfolga.
Borg
jak wyzej helm do d** czytac ludzie to nie boli, wszystko bylo
kirys wzor ok
nareczaki z mniejszym lisciem, nie tak wypasnym
prostsze naramienniki, mniejsza liczba folg
karwasze po kiego jak wybierasz nareczaki
nogi plytowe ok
rekawice do d***
wykonanie tez do d***
napiersnik powinien byc mooocno wysklepiony siegac gdzies miedzy splotem slonecznym, a pepkiem; nagolennice, zarekawie, nabiodrek powinny byc uksztaltowane anatomicznie a nie stanowic proste rury
Marek z Myslowic
Chwa³a!

Przegladaj±c ostatnio jedn± z zagranicznych stron zwi±zan± z rekonstrukcj± historyczn± znalaz³em takie oto¿ zdjêcie w jednej z galerii. Chodzi mi tutaj o ten he³m u tego pana najbardziej po lewej. Nigdy wcze¶niej nie spotka³em siê z takowym he³mem. Jesli ktos ma informacje na temat jego datowania oraz pañstwa/regionu gdzie on wystêpowa³ by³ bym bardzo wdziêczny.

Z góry dziêkuje smile.gif

Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Co to za strona? W³oska mo¿e? Widzê tu i basinet z jakim¶ zawiasem czo³owym i barbutê (celatê). Rêkawice wskazywa³yby na wczesny piêtnasty pó¼ny czternasty, te w³ócznie itd te¿, ¿e o basinecie nie wspomnê i strojach. A he³m który Ciê zastanawia wygl±da na...kapalin z zas³on±...wiêc stawiam na po³udnie, bo tam cuda siê zdarza³y, ewentualnie na pomys³owo¶æ. Pozdrawiam
Gwyn
Tomasz Rajtar
O, zdjęcie z tegorocznego (chyba) Morimondo/Casorate.
O ile pamiętam - to człowiek z Elefantów. Z tego co mi powiedział gdy zapytałem o to samo - hełm z fresku tyrolskiego datowanego na lata 20te XV wieku. Można go nawet uznać za coś w stylu protoplasty salady. Pamiętając oczywiście, że to już po tej stronie Alp, gdzie nowiniki w uzbrojeniu pojawiały się najszybciej.
Marek z Myslowic
Tak Tomek ma racje zdjêcie pochodzi z Morimondo.

Elefanci

To link do strony Elefantów gdzie znalaz³em to zdjêcie smile.gif
Tomasz Rajtar
Fotki tego hełmu na właścicielu, zrobione przeze mnie w Morimondo:

-
Krzysikrys
http://www.man.poznan.pl/~ritter/Html/kapalin.html

mam pytanie dotyczace kapalinu w srodkowym rzedzie. na stronie jest tylko ze kapalin ten byl uzywany w XVw.
czy moze ktos podac jakies dokladniejsze datowanie? z gory dziekuje
Tomasz Rajtar
To stara strona mojej Kompanii, pozostawiona ze wzglêdów sentymentalnych (i to ju¿ raczej nie na d³ugo).
Proszê nie sugerowaæ siê rysunkami sprzed 8 lat (i ówczesnym poziomem wiedzy), tylko raczej poszukaæ oryginalnych przedstawieñ. W przypadku kapalinów nie bêdzie ciê¿ko, ten he³m wystêpuje w ikonografii zawsze i wszêdzie...

-
Severik
na jaki okres datowany jest ten oto¿ he³m http://s53.photobucket.com/albums/g45/pias...gAnch=imgAnch66

i taka prosba czy mog³by ktos napisaæ b±d¿ te¿ daæ jakies linki fotki do uzbrojenia na okres 1410- 1450 ?

z góry dziekuje
Borg
helm datowany jest na XX/XXI wiek
dyskusji na jego temat bylo dosc, roboczo i mylnie nazywaja go zabim pyskiem
z reszta tez poszukaj po forum
i miedzy 1410 a 1450 cholernie wiele sie zmienilo
fizibnschiz
A ja mam problem z pewnym czym¶ crazy.gif
chodzi o he³m z za³acznika nr 5 i 6 z "Treht wehr und waffen" - co¶ podobnego widzia³êm w ospreyu jakim¶ dunno.gif
wiem jak to z ospreyami bywa a i ta piersza taka hmmm... wiec czy jest to historyczne i jesli tak to na kiedy??
Tutaj datuj± to na 1375 w ospreyu chyba na 1350...

za³acznik
watman
CYTAT(fizibnschiz @ 20:55 25.09.2006) *
chodzi o he³m z za³acznika nr 5 i 6 z "Treht wehr und waffen"
/ciach/
wiec czy jest to historyczne i jesli tak to na kiedy??

gdybym byl wierzacy, powiedzialbym 'o boze!' :/
t,w & w to nie zrodlo, a te helmy to jakis chory wynalazek, lepiej je sobie odpuscic...
Jesiotr
A tak teraz zupe³nie z innej beczki. Czy czepce kolcze by³y wykonane z kilku trapezów czy z prostokata??
Chodzi o XIV-XVw. Bêde bardzo wdziêczny za wszelakie wskazuwki.
Stasiek
Czy na imprezê datowan± na 14-15 wiek mo¿naby wej¶æ w rêkawicach klepsydrowych i skórzanych karwaszach, czy takie zestawienie wogóle siê nie nadajê??? dunno.gif
Tomic
http://s53.photobucket.com/albums/g45/pias...gAnch=imgAnch66

co do tego helmu to dyskusja była, nawet ktos przedstawił ikonografię więc co do tego XX, XXI w nie byłbym do końca przekonany icon_wink.gif
Szymon de Conti Sarré
Wiarygodnych dowodów na taki kszta³t nie ma. Mo¿e gdyby zrobiæ inn± wizurê, inny kszta³t dzwonu i inny kszta³t zas³ony, to wygl±da³oby jak ten he³m: http://www.freha.pl/index.php?act=Attach&a...ost&id=2668 , albo nawet ten: http://www.freha.pl/index.php?act=Attach&a...post&id=652

Wci±¿ pozostaje to jedynie he³m turniejowy i kopijniczy.
Tomic
no tak, niechce tu rozwijać duyskusji na temat tej zasłony, bo to nie miejsce,
ale czy psi pysk tez nie jest hełmem kopinjiczym? jakies 30% ludzi na grunwaldzie w tym biega(ja też)
szczerze mówiąc zaczynając zabawe w rr sam kupiłem hełm który tu przedstawił Belial(barbutta z zasłoną) i generalnie teraz nie jestem z tego dumny.
Freha mnie nauczyła ze po co kombinowac skoro jest tyle zachowanych w całosci orginałÃ³w i każdy może znaleźć cos dla siebie i na prawde nie ma potrzeby kupowac wynalazków i mówic "ze skoro tak to mogło cos takiego być"
pozdrawiam
Szymon de Conti Sarré
Masz racjê. Jednak co do psiego pyska, s± mocne dowody na u¿ywanie ich tak¿e przez rycerstwo spieszone, a takie przecie¿ odgrywamy podczas bitwy pod Grunwaldem (i to jak bardzo!) cool.gif No... z ma³ymi wyj±tkami.

Pozdrawiam i przepraszam za OT
krzys-kucus
Witam mam pytanie poniewa¿, nie mog³e mznale¶æ w zbiorac h freh-y ( chyba ta ksie to poprawnie pisze) wzmianki chocby na temat tej owej dziwnej szorcy czy to jaki¶ rodzaj brygantyny bez pokrycia czy p³atów bez pokrycia ?? w opsie tego zdjecia znalaz³e mtlyk oze to 15 w ale to zadna nowina .
Szymon de Conti Sarré
Masz jak byk napisane źródło: Krumlovský sborník - znajduje się w Muzeum Narodowym w Pradze pod sygnaturą III B 10, a powyższa rycina na stronie 31. Jak chcesz poznać opinię na temat jakigoś źródła, albo je interpretować, to lepiej posługuj się nim samym, a nie przerysem, nawet dobrym. O tej godzinie nie mam już siły szukać czy to się da znaleźć online. W katalogu biblioteki nie znalazłem, choć ten foliał na pewno się w niej znajduje, bo natrafiłem na wiele informacji o wystawach i imprezach gdzie był pokazywany. Życzę udanych poszukiwań i idę wrzeszcie spać smile.gif
krzys-kucus
W tym ca³y k³opot , ¿e ja nie moge niczego znale¶æ . Na stronach po czesku bad¼ po s³owacku szukanie czym jest owa szorca to szukanie ig³ yw stogu siania , i prosze mi wierzyæ troche juz sie naczyta³em u " pepicków "(czechów). Wiêæ tylko uprzejmnie prosze o pomoc
Wicked
Witam, co sadzicie o tym tasaku ( http://www.morgan.medievalimperium.com/gra.../sieczna/05.jpg ) produkcji Morgana? Czy bedzie pasowal na okres 1382-1410 ?
Gonzo007
Wtam!

Obrazek ¶ci±gniêty ze skarbnicy FREHY - musee_de_l'armee-paris. Nie potrafie jednak znale¼c konkretnego datowania tych blaszek dunno.gif (ze szczególn± uwag± na rêkawiczki).
Proszê o pomoc smile.gif

pozdrawiam
Borg
II polowa XV wieku
W³ochy moze jakas Hiszpania bym powiedzia³
davemustaine
Witam. Mam takie pytanie odnosnie tego helmu. http://mardinek.shentel.pl/oferta/img/helm...zne/img_116.jpg czy wiecie z ktorego moze byc wieku. Bo przegladalem pare ksiazek ale jedyne co znalazlem to taka maskê lecz góra by³a od garnka.

pozdrawiam
fizibnschiz
Uznajmy ¿e z XII...
jak chcesz wiedzieæ wiecej to poszukaj w dziale wczesne sredniowiecze tam bedzie wiecej o helmach tego typu...
Szymon de Conti Sarré
Przeczytaj opis na stronie z której masz zdjêcie... To jest wybitnie he³m z XXI, najdalej XX wieku (pó³ ¿artem to piszê, ¿eby nie by³o ¿e siê czepiam). Tak powa¿niej, to he³my z p³yt± twarzow±, to raczej bli¿ej XIII wieku, mo¿e sam koniec XII. Bywa³y te¿ takie o dzwonie pó³kulistym, a nawet o bardziej fantazyjnych kszta³tach (np. tzw. czapka frygijska). Ja bym proponowa³ trochê mniejsze wizury i mniejsze otwory wentylacyjne. No i ta wy¶ció³ka z he³mu wojskowego... icon_neutral.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.