Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pogotowie historyczne
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Strusiu
Witajcie. Chcia³em siê was zapytaæ, czy ten sztylet (Zdjêcie poni¿ej) nadaje siê do pasa, wiek XV?
Od razu mówiê - pochwa oraz rêkoje¶æ mosiê¿na, brak jakichkolwiek spawów.

Co o nim s±dzicie? Nadaje siê do noszenia przy pasie? Rekonstruujê XV.
Z góry dziêki.

Indar
Niestety nie widaæ zdjêcia.
S³awoj94
CYTAT(Strusiu @ 16:42 14.08.2011) *
Witajcie. Chcia³em siê was zapytaæ, czy ten sztylet (Zdjêcie poni¿ej) nadaje siê do pasa, wiek XV?
Od razu mówiê - pochwa oraz rêkoje¶æ mosiê¿na, brak jakichkolwiek spawów.

Co o nim s±dzicie? Nadaje siê do noszenia przy pasie? Rekonstruujê XV.
Z góry dziêki.

Wstawi³em na inny hosting

pozdrawiam
Indar
To jaka¶ cepelia z portalu aukcyjnego albo sklepu z upominkami - do pasa siê pewnie nada, na porz±dne imprezy ju¿ nie.
Strusiu
Veremi, dziêki za wrzucenie na inny hosting ;)

Indar, czemu twierdzisz, ¿e nie? Nie k³ócê siê, napisa³em to po to, by poznaæ wasze opinie, ale po prostu chcê dok³adniej wiedzieæ co z nim jest nie tak pod tym k±tem ;)
Indar
Pomijaj±c zupe³nie wzór - dyskwalifikuje go wykonanie. Nie jest to broñ wykonana jako rekonstrukcja, tylko jako wspó³czesna wariacja sztyletu ze ¶redniowiecza. Zdaje siê ¿e bli¿ej nieokre¶lonego ¶redniowiecza.
W sumie to nawet nie wiem co napisaæ, tu nic siê nie nadaje. Rêkoje¶æ, ostrze i pochwa - to nie jest rekonstrukcja.
Gdzie to kupi³e¶? Czy kto¶ Ci mówi³ czego jest to replika - o ile w ogóle.
S³awoj94
-3 zborcza
-Frezowane ostrze
-Odlewana rêkoje¶æ
-Ostro¶æ zerowa
-Nie naostrzysz bo jest ocynkowana/chromowana/posrebrzana
-Miêkka stal , najpewniej s³abo hartowalna.

Najlepiej znajd¼ jakiego¶ kowala z forum i zapytaj czy nie wykuje jakiego¶ sztyletu.
Dentysta
Cze¶æ,
Czy kto¶ mo¿e wskazaæ (a najlepiej siê podzieliæ, tj. za³±czyæ) najstarsze przedstawienia go¶ci w kapalinach ¿ebrowych (tak to siê chyba nazywa, generalnie chodzi o kapalin, w którym dzwon sk³ada siê z dwóch, wzglêdnie czterech znitowanych kawa³ków).
S³ysza³em, ¿e takie kapaliny wystêpowa³y do po³. 14w., ale chcia³bym znale¼æ jakie¶ przedstawienia/zachowki etc.
Je¶li sprawa gdzie¶ siê ju¿ na Freha pojawi³a - to sorry i proszê o wskazanie.
Pozdrawiam
Dentysta
Yogesh
Czo³em,

ja posiadam 2 przedstawienia takich kapalinów.
Je¿eli dobrze pamiêtam, pochodz± one z jakiego¶ kraju skandynawskiego.
Wed³ug nazwy, któr± plikom nada³em jest to oko³o 1320 rok, ale by³bym wdziêczny gdyby to kto¶ jeszcze zweryfikowa³.

Pozdrawiam
Dentysta
Dziêki!
Czy kto¶ mo¿e pokazaæ co¶ jeszcze pó¼niejszego?
Pozdrawiam
Dentysta
Adros
Mam he³mik Kreci Pysk produkcji Pana Macieja Kotlarza, i zamówi³em sobie u Niego nogi zbrojnikowe (plus w przysz³o¶ci r±czki zbrojnikowe) mam dwa pytanka:
1) Jaki do tego zestawu torsik dobraæ (prócz p³atów my¶la³em nad Chalkisem)
2) Czy rêkawice Visby mogê nosiæ do tego zestawu.
Mateusz z Grójca
do kreta hmm

uda zbrojnikowe raczej ok ale ³ydki ju¿ prêdzej p³ytowe. Gdyby¶ zamówi³ p³ytowe nabiodrki to by te¿ wcale nie wadzi³o.
rêce zbrojniki ok
a na klatê np bombka..
Zielu
Witam wszystkich. Jako¶ uda³o mi siê przebrn±æ przez ten temat lecz nie znalaz³em tego co mnie interesuje, wiêc pozwolê sobie zapytaæ:

1) Czy ciê¿kozbrojny najemnik z Lombardii (jak spojrzeæ na mapê Lombardia to pó³nocne W³ochy i granica ze Szwajcari±) móg³by jako broñ boczn± degena w zestawie z basilardem? (chodzi mi o lata 1470-90) Reszta uzbrojenia (barbuta "antyczna", mitynki, brygantyna na kolczudze, ³okcie i bigwanty) jest "rasowo" w³oska?

2) Z tego co siê orientowa³em w³oska broñ drzewcowa to bile ?roncory? np. takie jak z Dragona nr 7, a jak z u¿yciem halabard szwajcarskich?

Z tego co wiem, bile nie s± zbyt mile widziane na inscenizacjach i bitwach, ju¿ prêdzej halabardy i poleaxe' y i jednak¿e mogê siê myliæ i wolê siê upewniæ.

Pytam gdy¿ mam w±tpliwo¶ci i nie chcê siê okazaæ mrokiem skoro sporo inwestujê w jako¶æ u¿ywanego sprzêtu.

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Belinks
Czo³em wszystkim
To mój pierwszy post ale trzeba od czego¶ zacz±æ tongue.gif
Czy krótkie nogawice pikowane + nakolanka s± odpowiednie dla lekkiej piechoty z prze³omu XIV i XV wieku? Najczê¶ciej spotyka siê zwyk³e nogawice i ew. czê¶ciowe bigwanty..
Pozdrawiam

Borg
Nie s±.
Krótkie nogawice pikowane zanikaj± du¿o wcze¶niej, mo¿e tak do po³owy XIV wieku.
Belinks
Dziêki za odpowied¼
Mam wra¿enie, ¿e na ten okres niektórzy u¿ywaj± co¶ na kszta³t tego (miêdzy pikowaniem metalowe sztabki)
razem z ³ydkami segmentowymi. Dajmy na to 1380 rok. Oczywi¶cie mogê siê myliæ o jakie¶ paredziesi±t lat ale czy naprawdê mo¿emy dok³adnie okre¶liæ wystêpowanie takich wynalazków? Za³±czam nogawiczki w wykonaniu Siwego
Yogesh
Czo³em,
trafnie zauwa¿y³e¶, ¿e niektórzy tego patentu u¿ywaj±...
Ja te¿ zastanawia³em siê jak to z tym jest i nie uda³o mi siê znale¼æ ani jednego przedstawienia z którego móg³bym wysun±æ teoriê, ¿e co¶ takiego istnia³o przed XXI wiekiem. Jednak mo¿e ci, którzy tego u¿ywaj± nam pomog±.

Co do wszelkiej ma¶ci 'wynalazków' - ludzie naprawdê wymy¶laj± pomagaj±ce w walce rozwi±zania, ale je¶li chcesz nadal rekonstruowaæ, to nie têdy droga...
Nieraz siê te¿ co¶ ciekawego w ikonografii znajdzie, ale jedna rzecz to znale¼æ, a kolejna to w³a¶ciwie zinterpretowaæ i nie zrobiæ z czego¶ rzadkiego rzeczy, któr± ma pó¼niej na sobie 99% 'rycerstwa sportowego'.
Pawe³
Wydaje mi siê ¿e tego typu patenty s± po czê¶ci inspirowane dobrze potwierdzonymi os³onami zbrojikowymi. Wiêkszo¶æ wspó³czesnych rekonstrukcji zbrojników to paski blachy przynitowane do skóry. Bronioznawcy jednak, s± zgodni, ¿e skóra mog³a byæ zast±piona tkanin±, lub warstwami tkaniny. Poniewa¿ g³ównym ¼ród³em do rekonstrukcji jest dla nas ikonografia, nie mamy wgl±du jak to wygl±da³o od spodu. Mo¿emy wiêc przyj±æ, ¿e mog³a wystêpowaæ tu swego rodzaju podszewka pikowana. W takim przypadku jednak, zbrojniki powinny byæ wnitowane, a nie tylko wszyte pomiêdzy warstwy no¶ne nogawicy.
Borg
Inaczej zachowane zbrojnikowe elementy koñczyn nie maj± podszewek pikowanych. Co wiêcej posiadaj± po kilka warstw skóry.
Dentystek
To jest w istocie rozwi±zanie stosowane przez wiêkszo¶æ fighterów (sam to przerabia³em). Jest to chyba wzorowane na po³owie wieku XIV i niekoniecznie nie na rycerstwie
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphoto...408895965_n.jpg
Tutaj pan ma podobny zestaw.
Pikowane nogawki (upgradowane od ¶rodka blaszkami) i kolanka to najwygodniejszy zestaw daj±cy dostateczn± ochronê na turnieje gdzie rywalizuj± czo³owi zawodnicy.
Viator
CYTAT(Indar @ 10:56 15.08.2011) *
Pomijaj±c zupe³nie wzór - dyskwalifikuje go wykonanie. Nie jest to broñ wykonana jako rekonstrukcja, tylko jako wspó³czesna wariacja sztyletu ze ¶redniowiecza. Zdaje siê ¿e bli¿ej nieokre¶lonego ¶redniowiecza.
W sumie to nawet nie wiem co napisaæ, tu nic siê nie nadaje. Rêkoje¶æ, ostrze i pochwa - to nie jest rekonstrukcja.
Gdzie to kupi³e¶? Czy kto¶ Ci mówi³ czego jest to replika - o ile w ogóle.

Wracaj±c do starego tematu, tak dla informacji - akurat to jest sztylet arabski. Podobny mam nawet na pó³ce jako pozosta³o¶æ z rekwizytorni teatralnej. Prawie identyczny egzemplarz pos³u¿y³ za rekwizyt w ekranizacji "Stasia i Nel". Z zastosowania mo¿na wywnioskowaæ, ¿e jest to szacowna, tradycyjna forma sztyletu którego¶ z plemion arabskich (a mo¿e Beduinów?). Do europejskiego ¶redniowiecza nie pasuje wiêc na pewno. Poza tym sposób wykonania klingi i zbroczy dowodzi, ¿e jest to taki sam rekwizyt jak ten mój, czyli tandeta wykonana maszynowo.
Zielu
Witam ponownie wszystkich frehowiczów.

Czy wie kto¶ co to jest za obraz? (tytu³ i datowanie)
By³bym bardzo wdziêczny ;)

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Indar
To nie obraz, miniatura pochodzi z "Kronik Angielskich" (albo jako¶ tak) autorstwa Jean'a de Wavrin. Kronika powsta³a jako¶ w pierwszej po³owie XV w. A to na ilustracji to chyba bitwa pod Crecy
Dentystek
Mam nadziejê, ¿e to odpowiedni temat.
Pojawia siê co jaki¶ czas zdjêcie do¶æ ciekawych ³ydek:
http://imageshack.us/photo/my-images/594/y8fefcf61.jpg/

Czy kto¶ wie co to za pan i/lub ma zdjêcie ca³ej rze¼by?
Z góry dziêki
Dentystek
Piêkne dziêki. Tegom w³a¶nie szuka³.
Pytanie od razu 2 mi siê nasuwa:
Co o nich my¶licie?
Uzbrojenie no pasuj±ce dosæ dobrze do przypisywanego okresu, a jednak mamy kolesia w dziwnych ³ydkach i 3 panów w ³ychach.
Nie wiem co o tym s±dziæ poza tym, ¿e te zestawy s± idealne do turniejów samojeden smile.gif
Mizi
W sumie nie wiedzia³em gdzie wstawiæ...
Czy jest gdzie¶ w necie przepis na wykonanie tego wi±zania, albo kto¶ móg³by mnie jako¶ poinstruowaæ?
http://www.olofsgillet.org/marsch/images/_MG_1659.jpg
Pozdrawiam
robert w. Wielki
Prosze ja Cie bardzo:
http://io.ua/5483388
http://io.ua/5483389
Co ciekawe taki sposób mocowania pochwy na delikwencie, to nawet najzamo¿niejsze rycerstwo stosowa³o-przyk³ad, obraz Pierra della Francesca
http://www.laloccaia.it/images/stories/imm...ancesca0008.jpg
pozdro
Mizi
Super, dziêki za szybka odp.
Dawid DeCha
Witam. Mam ma³y problem mianowicie luz na jelcu. Ma kto¶ jaki¶ pomys³ jak go zniwelowaæ? Pozdrawiam
Laser
Najpro¶ciej bêdzie oddaæ producentowi do naprawy albo daæ innemu miecznikowi do poprawy. Aczkolwiek to mo¿e byæ czasoch³onne.

¯eby samemu to zrobiæ to trzeba mieæ ku¼niê, bo jelce siê osadza na gor±co na g³owni.
Dawid DeCha
No to wygl±da na to, ¿e bêde musia³ poczekaæ do koñca sezoniku z t± grzechotk± na zime siê zrobi:) dziêki za s³ów kilka Pozdrawiam
Wojciech W¶ciek³y
A nie musisz Dawid. Ku¼nia czeka bo i przy okazji mamy do poprawienia mocowania jelca w 3 mieczorach. Zapraszam smile.gif
Dawid DeCha
Bardzo chêtnie skorzystam. Wielkie dziêki loki08.gif
Rads³awie
Witam wszystkich.
Jako ¿e to mój pierwszy post na "Fresze" to przy okazji siê przywitam - S³awa!!!

Chcê kupiæ od mardimusa he³m i naramienniki. Wygl±daj± bardzo dobrze (w mojej opini narutalnie).
Pytanie moje jest takie, czy by³y w historii ¶redniowiecznego uzbrojenia podobne egzemplarze?
Je¶li chodzi o he³m to mam na my¶li sam± os³onê twarzy bo sam dzwon wydaje mi siê byæ "autentyczny"

Basinet z zas³on± "¿abi pysk" - nr 095 - gdyby kto¶ chcia³ obejrzeæ inne jego zdjêcia

Naramienniki - nr 075

Inna sprawa to grubo¶æ blachy naramienników 1.5 mm. Zabrzmi to mo¿e na wyrost ale chcia³bym kompletwaæ
uzbrojenie które bêdzie odpowiadaæ wytycznym Bitwy Narodów tak na wszelki wypadek, a nó¿ uda siê i potem bêdê musia³ kombinowaæ.

Z góry dziêkujê za wszystkie odpowiedzi bigsmile2.gif
A.Fran
He³m bardziej pasuj±cy dla je¼d¼ca, choæ uwa¿any za nieco naci±gany, zas³ona z wizur±, w któr± ³atwo r±bn±æ parasolk± w oczy. Do tego zawias skroniowy, który nie wytrzyma tyle, ile by¶ chcia³ (mam w grupie jeden taki he³m, ma poprzeczki w wizurze dla bezpieczeñstwa, czêsto s± awarie).

Naramienniki sugeruj±, ¿e chcesz uzbroiæ siê w solidn± XV p³ytê ;) te tutaj nie s± pewnie najbardziej mobilne, folgi na 100% nitowane s± do pasków, jest szansa, ¿e siê pourywaj±, np moje folgowe naramki rozlecia³y siê mocno na BN. Im mniej elementów tym mniej napraw a wiêksza niezawodno¶æ. Przypominam, ¿e blacha 1,5mm ulega wypieraniu przez niezniszczaln± hartowan± 1mm 50hf.

Pozdro miljard!
Borg
W obu przypadkach jestem na nie :P

He³m to fantastyka. Mo¿emy ponownie wa³kowaæ temat, ale wci±¿ nie ma bezsprzecznego dowodu na takie p³ugi
Naramienniki równie¿ do¶æ w±tpliwe w kszta³cie... tego typu "czasza" naramiennika to XVI-XVII wiek, nie ¶redniowiecze smile.gif

Rads³awie
Dziêki za odpowiedzi i przepraszam za robienie ba³aganu na forum.
Widzia³em ten w±tek wcze¶niej ale ba³em siê ¿e moje pytania zgin± w tym przepastnym - trzydziestosiedmio stronnicowym w±tku.

Je¶li chodzi o naramienniki to tak w³a¶nie mi siê wydawa³o ¿e s± za mocno fantazy, no ale po³udziæ siê by³o mo¿na.

Co do he³mu, móg³by¶ Borg daæ jakie¶ namiary na te nie bezprzeczne dowody?
Tak jak pisa³ A.Fran ta wizura te¿ mi siê za du¿a z deko wydawa³a ale to mo¿na by zmieniæ.
Je¶li taki he³m w ogóle przeszed³ by weryfikacje sêdziowsk±, bo piszesz ¿e macie w grupie taki he³m,
w innym wypadku nie ma co sobie g³owy zawracaæ. Muszê siê przyznaæ ¿e napali³em siê na niego
bo te wszystkie psie i "ma³pie" pyski poprostu mi siê nie podobaj±.

CYTAT(A.Fran (Decimvs Vedivs Calvvs) @ 19:10 29.06.2012) *
Przypominam, ¿e blacha 1,5mm ulega wypieraniu przez niezniszczaln± hartowan± 1mm 50hf.

Czy takiej blachy u¿ywa siê do ka¿dego elementu pancerza? Czy na przyk³ad he³my musz± mieæ wiêksz± grubo¶æ? Pytam bo wydaje mi siê ¿e na filmie na YT mówili co¶ o 2 mm ale nie jestem pewien.

Jeszcze jedno pytanie. Czy jest gdzie¶ w sieci dostêpne jakie¶ ¼ród³o/a na temat uzbrojenia z naszych polskich ziemz XIV - XV wieku? To by³by idea³ zamiast w³oskich, angielskich, niemieckich tudzie¿ innych zagramanicznych pañstw.

Pozdrawiam.
A.Fran
He³m po 2 sezonach nadaje siê tylko na treningi, przeszed³ kilka razy na turnieju, bo mia³ szpecz±c± poprzeczkê wspawan± na ¶rodku. He³my ofc robi siê z grubszej... pisa³em odno¶nie naramków. Odradzam ten he³m z przyczyn jego skrajnie niskich warto¶ci u¿ytkowych, Borg zaj±³ siê przyczynami historycznymi smile.gif

Tu masz stronkê, mo¿e co¶ znajdziesz: http://effigiesandbrasses.com/monuments/
Krzychu
CYTAT(Laser @ 22:44 28.06.2012) *
Najpro¶ciej bêdzie oddaæ producentowi do naprawy albo daæ innemu miecznikowi do poprawy. Aczkolwiek to mo¿e byæ czasoch³onne.

¯eby samemu to zrobiæ to trzeba mieæ ku¼niê, bo jelce siê osadza na gor±co na g³owni.

Chcê sprostowaæ - jelca NIE OSADZA SIÊ NA GOR¡CO! Oznacza³oby to odpuszczenie g³owni w najwa¿niejszym miejscu, przy trzpieniu. Wedle mojej wiedzy, jelce nie by³y osadzane na sztywno, by³y jedynie dobijane na wpasowanie i dociskane ok³adzinami rêkoje¶ci. Historycznie, jelce nie by³y dostosowane do przyjmowania na nie ciosów. Zanim mi kto¶ zarzuci ¿e plotê, to taki pogl±d wyznaje Adalbertus, który w moim mniemaniu jest nielichym autorytetem w sprawie mieczy historycznych i ich replik (a nie dzisiejszych mieczy sportowych) http://www.platnerz.com/platnerz-com/index_2.html
Borg
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2659&st=0
tu bêdzie wiêcej o tych he³mach...

Krzychu, zapytaj lepiej ludzi, którzy wiedz± jak siê u¿ywa³o broni, a nie jak siê j± kuje. To jak z wiedz± z wyk³adów z profesorem G³oskiem. Wiedza ogromna, ale dopiero gdy przychodzi cz³owieczek z ARMY czy innej szko³y ta wiedza zaczyna "¿yæ" i przek³adaæ siê na wnioski.
Laser
Gdyby przyj±æ Twoj± interpretacjê, Krzychu, to wtedy jak wyt³umaczysz fakt istnienia jelca? Po co siê mêczyæ i kuæ kawa³ek stali, skoro nie spe³nia ¿adnej funkcji. Dlaczego nie zrobiæ prostego rozwi±zania mieczy "normañskich" czy choæby kordów?
Prostym obaleniem tej teorii jest pierwszy - lepszy traktat szermierczy.
Rads³awie
Podziêkowania dla A.Frana i Borga za odpowiedzi i linki.

S³awa!!!
Rads³awie
Jeszcze odno¶nie naramienników Mardimusa.
Przegl±daj±c w±tek o Grunwaldzie w banerze strony zauwa¿y³em zdjêcia na których s± bardzo podobne (?) naramienniki. Dziwne to o tyle ¿e to pocz±tek XV wieku a patrz±c na regulamin imprezy raczej nic z poza 1350-1420 nie jest dopuszczane (stare zdjêcia - z czasów gdy regulamin nie by³ tak restrykcyjny?). Pytam bo Borg napisa³ ¿e Mardimusa wygl±daj± na XVI-XVII wiek, a w³a¶ciwie ich czasza.

Nie mam zamiaru wyk³ócaæ siê o nic i twierdziæ ¿e jestem m±drzejszy, po prostu pytam.
A to rzeczone wycinki z banerów (mam nadziejê ¿e nie zostanie mi to poczytane jako pirackie kopiowanie warto¶ci intelektualnych ;p)
Grzyp
Fakt, ¿e s± wpuszczane na jak±¶ imprezê nie znaczy, ¿e s± historyczne. Poza tym, konnych na Grunwaldzie nie wiedzieæ czemu traktuje siê bardziej ulgowo ni¿ pieszych.
Borg
Ten konny to koniec XV wieku. Forma tych naramienników jest te¿ inna ni¿ to co Mardinus produkuje.
Je¶li dopiero zaczynasz to we¼ poczytaj forum i obejrzyj trochê orygina³ów i ikonografii. To powinno daæ Ci pogl±d jak ma wygl±daæ uzbrojenie w okre¶lonym czasie.
Rads³awie
¯eby rozja¶niæ sytuacjê i oczy¶ciæ powietrze. Jestem pe³en podziwu dla waszej skrupulatno¶ci
w odwzorowywaniu historyczno¶ci i wiedzy jak± macie na ten temat. Ja osobi¶cie jestem tym
na tyle zainteresowany na ile mi to potrzebne ¿eby moje uzbrojenie przesz³o weryfikacjê,
nie jest moim celem byæ w stu procentach zgodnym z histori±.
Zadajê moje pytania na waszym forum bo wydaje mi siê ¿e najlapiej mi na nie odpowiecie.
Czytam je i szukam (tak jak Borg sugeruje), nie tylko tu, ale znale¼æ konkrety na temat danego
kawa³ka blachy czasami jest ciê¿ko. Szczególnie dla kogo¶ kto nie ma du¿ej bazy ¼róde³, linków
i innych dobrodziejstw dla tej materii.

Nie jestem ca³kowitym ¿ó³todziobem, tylko z ró¿nych wzglêdów mia³em przerwê w "rycerzowaniu",
teraz tak siê u³o¿y³o ¿e mogê do tego wróciæ i chc±c sobie i innym zaoszczêdziæ k³opotów
staram siê najpierw zdobyæ informacjê co do akceptowalnego minimum moich blach i uzbrojenia
zaczepnego zanim wydam pieni±dze. Tak jak wynika z moich s³ów - przede wszystkim interesuje
mnie walka i bezpieczeñstwo w³asne i ewentualnych przeciwników. Mam nadziejê ¿e to pomo¿e
w zrozumieniu moich pytañ i d±¿eñ w ogóle, a i wam w odpowiadaniu :D.

S³awa!!!
Indar
CYTAT(Rads³awie @ 14:04 01.07.2012) *
¯eby rozja¶niæ sytuacjê i oczy¶ciæ powietrze. Jestem pe³en podziwu dla waszej skrupulatno¶ci
w odwzorowywaniu historyczno¶ci i wiedzy jak± macie na ten temat. Ja osobi¶cie jestem tym
na tyle zainteresowany na ile mi to potrzebne ¿eby moje uzbrojenie przesz³o weryfikacjê,
nie jest moim celem byæ w stu procentach zgodnym z histori±.

Ale skoro dopiero zastanawiasz siê nad zakupem to mimo wszystko lepiej kupiæ co¶ zgodnego z histori±. Po co masz wydawaæ tyle samo kasy na jakie¶ badziewie kiedy za tyle samo kupisz co¶ poprawnego?
Borg
Ogólnie jak zale¿y Ci na bezpieczeñstwie, to we¼ siê rozejrzyj za blachami z II po³owy XV wieku lub z XVI wieku. S± du¿o bardziej zaawansowane + dochodz± zbroje zaprojektowane specjalnie do napieprzania siê pieszo na turniejach...
Kwestia tylko kosztów smile.gif
Grzyp
CYTAT
Ja osobi¶cie jestem tym na tyle zainteresowany na ile mi to potrzebne ¿eby moje uzbrojenie przesz³o weryfikacjê, nie jest moim celem byæ w stu procentach zgodnym z histori±.

Problem polega na tym, ¿e wymogi siê ca³y czas zmieniaj±. To co jest dopuszczane w jednym roku, w kolejnym mo¿e ju¿ nie byæ dopuszczane, co narazi Cie na dodatkowe koszty. Lepiej kupiæ co¶ raz, a dobrze i mieæ spokój na lata, ni¿ co chwila wymieniaæ sprzêt.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.