Ale skoro dopiero zastanawiasz siê nad zakupem to mimo wszystko lepiej kupiæ co¶ zgodnego z histori±. Po co masz wydawaæ tyle samo kasy na jakie¶ badziewie kiedy za tyle samo kupisz co¶ poprawnego?
PS. Ju¿ po wys³aniu posta przysz³o mi jeszcze co¶ do g³owy odno¶nie tego co napisa³e¶ Indar.
Z tego co ludzie pisz± na ró¿nych forach, odnios³em wra¿enie ¿e raczej s± zadowoleni
z wytworów Mardimusa. Naturalnie sam nie mam ¿adnych do¶wiadczeñ z jego zbrojami i dlatego
jestem ciekawy czy okre¶lenie "jakie¶ badziewie" tyczy siê ogó³u jego pracy czy chodzi tylko
o nie historyczno¶æ podanych przeze mnie przyk³adów?
Problem polega na tym, ¿e wymogi siê ca³y czas zmieniaj±. To co jest dopuszczane w jednym roku, w kolejnym mo¿e ju¿ nie byæ dopuszczane, co narazi Cie na dodatkowe koszty. Lepiej kupiæ co¶ raz, a dobrze i mieæ spokój na lata, ni¿ co chwila wymieniaæ sprzêt.
W³a¶nie to siê staram zrobiæ - ustaliæ czy to co mi siê podoba bêdzie pod wzglêdem poprawno¶ci,
bezpieczeñstwa i przydatno¶ci - dobre. Jak widaæ moje wybory nie spe³niaj± tych warunków.
Ogólnie jak zale¿y Ci na bezpieczeñstwie, to we¼ siê rozejrzyj za blachami z II po³owy XV wieku lub z XVI wieku. S± du¿o bardziej zaawansowane + dochodz± zbroje zaprojektowane specjalnie do napieprzania siê pieszo na turniejach...
Kwestia tylko kosztów
Kwestia tylko kosztów
Nasza "przestrzeñ" to druga po³owa czternastego i ca³y piêtnasty wiek. Poza tym chcê zostaæ w ¶redniowieczu.
Tak wiêc wiek XVI odpada. Zaciekawi³e¶ mnie Borg tymi zbrojami specjalnie dla piechurów - mogê liczyæ na jakie¶
dodatkowe informacjê/linki? Bêdê wdziêczny.
S³awa!!!