Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pogotowie historyczne
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Tomic
Witam

No tak, ale te zdjêcie to chyba nie ja.
bigsmile2.gif bigsmile2.gif

Pozdrawiam
Locht
Poszuka³em, dziêki smile.gif
Ale w dalszym ci±gu nie wiem niestety co ów pan nosi na kolczudze... Gdyby kto¶ jednak wiedzia³, by³bym wdziêczny. Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
No wappenrock, có¿by innego? Cotte d'armes/cote armure inaczej. Jaka. Takie jest przynajmniej za³o¿enie najwyra¼niej. Co do pytania a co to takiego, jak powinno wygl±daæ i z czym to siê je odsy³am parê(na¶cie) tematów w dó³ w pó¼nych strojach. Pozdrawiam
Gwyn
_RK_
Mea culpa. Mimo wszystko obstajê przeciwko kategoryzmom smile.gif
Balistarius
CYTAT(£ukasz TeMuGyn Pilski)
Wiem na kiedy by³a bitwa pod grunwaldem.

Paczka dor¿d¿y.
Cztery kilo cukru.
Dziesiêæ litrów wody.
bigsmile2.gif  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  

Nie radzê sobie ze zbroj±.  

Uprzejmiê proszê o nie wy¿ywanie siê za sposób podania daty.
Pozdrawiam
TeMuGyn

Wybacz ale muszê bigsmile2.gif
kilogram cukru
cztery litry wody
10 dkg dro¿d¿y

Pozdrawiam
£ukasz P
CYTAT
kilogram cukru  
cztery litry wody  
10 dkg dro¿d¿y

Proporcje te same.... smile.gif
Pozdrwiam
Pan Paproch
Skoro ju¿ by³a mowa o oko³ogrunwaldzkich naramiennikach, chcia³bym zapytaæ czy kto¶ spotka³ siê kiedykolwiek z naramiennikami tego typu: http://www.mardinus.c2000.pl./oferta/oslon...ak_01.php?id=55

Konkretniej chodzi mi o to, czy jest po¶wiadczony w ¿ród³ach fakt wykonania "miski" z dwóch znitowanych ze sob± "ruchomo" elementów. Czy rozwi±zanie takowe pasuje na okres grunwaldzki?
NIEDZWIEDZ
witam tak apropo chcia³ bym us³yszec czy tego rodzju che³my jak na za³aczonym obrazku maja potwierdzenia historyczne i czy pasuja do okresu grunwaldzkiego ?i jak sa takie materia³y na ten temat prosil bym o jakies namiary z góry dziekuje
Borg
Mam watpliwosci niby ikonografia jest ale niepewna
Jesli nie masz jeszcze to poszukaj jakiegos pewniaka.
Duzo sie o takich pisalo
Wotawa
Wyglada mi na jedna z interpretacji niezbyt okreslonych he³mów jakie czasami przwijaj± sie w ikonografii. Ewidentnie nak³adany na kaptur koczy. W pó¼niejszych basinetach tego siê nie praktykowa³o.
Nie wnikam czy to mo¿e zbyt daleko id±ca interpretacja he³mu wielkiego czy cokolwiek innego, ale jest to mocno podejrzane dzie³ko. O ile pamiêtam na tym forum podano kilka iluminacji ukazuj±cych byæ moze co¶ w tym stylu, jednak nie by³y przekonuj±ce.
Tu dodatkowo mnie hmm.. zaastanawia saladowa zas³ona (salady zaczê³y mieæ co¶ takiego chyba dopiero w latach siedemdziesiatych XVw) i dodatkowa blacha na czole.
W³a¶nie jakby przeniesione z pó¿nych salad.

Te¿ doradza³ bym unikaæ. Mo¿e i co¶ takiego by³o, ale to trochê jak z UFO. Nikt nie powie, ze na pewno ich gdzie¶ tam w kosmosie nie ma, ale lepiej nie opowiadaæ na lewo i prawo, ze by³o siê porwanym przez ma³e, zeilone ludziki.

Po prostu porzadny basinet z za³on± szpiczasta lub zaokr±glon± na prawdê jest lepszym wyj¶ciem. Z tym, ¿e trzeba pamiêtaæ o domontowaniu czepca.
Np. co¶ takiego jak w za³±czniku. Pocz±tek XVw. Mój pupilek. Nawet bardzo z³y cz³owiek nie wpakuje Ci sztychu w wizurê. :-)
Widocznosc chyba nie najgorsza. A satysfakcja nieporównywalna z u¿ywnaiem "wynalazku". masz na g³owie co¶ bardzo podobnego do tego co nosi³ kto¶ konkretny pó³ tysi±ca lat temu. I to na prawdê nosi³. Wbrew pozorom wcale nie ma wiele porz±dnych replik ¶redniowiecznego sprzêtu w RR.
Powiedzia³bym, ¿e jest bardzo, bardzo niewiele.
Goro±co zachêcam do czegos takiego. Po prostu wiesz, ¿e za dwa lata nie oka¿e siê mrokiem, a jak zdecydujesz siê sprzedaæ, to replika zawsze bedzie mia³a dobr± cenê.

Tylko brakuje mu trzpieni do mocowania czepca. Ten rz±d dziurek u góry.
Gdyby czepiec mocowano przeplotk± przez dziurki, by³y by na dole.
Wotawa
Scalili¶my sobie kilka zapytañ o historyczno¶æ pewnych zjawisk.
Proszê o dodawanie naste problemów tego typu do tego w±tku.
von Frisch
Witam loki08.gif

Jak w temacie smile.gif Wycinki z "Das Solothurner Fechtbuch"

Pozdrawiam
Jaros³aw (Gêsik)
troszkê dziwne to prawda ale k³adê to na karb rysownika, stawiam ¿e to po prostu kopie...
Borg
Gdyby nie mala d³ugosc powiedzia³bym ze szyd³o (spisa wê¿owa)
Intrygujace
Mozna by bylo porównaæ t± broñ do krotkich glewi o ktorych juz byla mowa (XIII wiek, Biblia Maciejowskiego)
Na kopie mi to nie wygl±da ze wzgledu na posiadany jelec tarczowy i g³owice
Jak to jest datowane?
Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
To s± panzerstechery, miecze do walki wy³±cznie w p³ycie i przystosowany wy³±cznie do sztychania (w³a¶ciwie mo¿na powiedzieæ, ¿e dwurêczny koncerz) z dochwytem w po³owie g³owni. Das Solothurner Fechtbuch to póó¼nopiêtnastowieczna Szwajcaria. Pozdrawiam
Gwyn
Jaros³aw (Gêsik)
WOW respekt.gif
von Frisch
dzieki za wyczerpujace info loki08.gif
Tomaszek
a ja podr±¿ê...

to bron li tylko pojedynkowa, czy jaka¶ "normalna"??
tzn. u¿ywano tego w bitwachh????

z góry i z do³u dzieki za info...
papa
£ukasz Lewandowski
A czy jakie¶ orygina³y ewentualnie czê¶ci orygina³u siê zachowa³y?
Bo je¶li to tylko ikonografia to chyba nale¿a³oby kolejny znak zapytania nad czym¶ takim postawiæ, ale je¿eli Gwyn operuje nazw± to jak rozumiem potwierdzaj± u¿ywanie czego¶ takiego ¼ród³a pisane?
Tomaszek
s³uszne pytanie Wójta Marchwy...

no bo jak to jest broñ pojedynkowa,a nie daj Boze rozpowszechni siê moda na zrobienie se czego¶ takiego (ba - w koñcu proste i fajoskie) - to nagle sie oka¿e, ¿e mam np. tabun chc±cych siê pojedynkowac dziwnych ludzi...

tak wiêc - czy "TO" jest spotykane gdzieslik poza Solothurnerem?? a najlepiej nie tylko w traktatach - ikonki?? daj Boze znaleziska?? wie co¶ kto¶??

szczaua
Bartosz ze Zdunowa
hmm...
jest to broñ WYBITNIE nie pojedynkowa... przynajmniej w rozumieniu pojedynków turniejowych/rycerskich. wynalazki tego typu by³y bardzo ¼le widziane w krêgu kultury rycerskiej, jak zreszt± wszystko co tak ewidentnie s³u¿y³o do przebicia kirysu (zabicia rycerza). wynalazek diab³a! a kysz...

jako ciekawostkê dodam, ¿e podobne cholerstwo by³o ponoæ u¿ywane w trakcie wyprawy ¶w. Ludwika (1270). nie zachowa³a siê ikonografia (przynajmnie ja nic o tym nie wiem), ale de Joinville opisuje miecz przeznaczony tylko i wy³±cznie do pchniêæ, wieszany przy siodle, a w trakcie walki mocowany czasem pod pach±, jak kopia... (protokoncerz?)

pozdrawiam!
Tomaszek
bzzz bzzz bzzz...
sorry - skrót my¶lowy...
przez "traktatowa" mia³em na my¶lki przeznaczon± do walk w S±dach Bo¿ych...
sorewicz za nie¶cis³osæ, spac mi siê chcia³o...

papa
Marcin Pyszno
Proszê o wszelkie info dotycz±ce naramienników w za³±cznikach.
Zdaje mi siê, ¿e to pocz±tek XV ale proszê mnie wyprowadziæ
z b³êdu je¿eli siê mylê. Czy folgi mocowane s± na ruchomych/suwliwych
nitach czy s± donitowane do paska skórzanego ? Czy jest tam jeszcze jedna
folga schowana pod ko³nierzem kolczym ?
Bêdê wdziêczny za ewentualne zdjêcia (najlepiej od wewn±trz) czy schematy.

Pozdrawiam serdecznie
Marcin z Lipnicy zw. Szczerym
Pawel ChmurnoOki
witam
naramienniki z pierwszego zdjecia naleza do Tomka Rajtara z Poznania (obecnego na forum) -proponuje zagadac go na priva,mysle ze najlepiej odpowie na wszystkie techniczne pytania

Pozdrawiam
-Pawel
Dacron
Ja rowniez chetnie dowiedzialbym sie czegos wiecej na temat tych naramiennikow. Moze pare inncyh osob tez. Wiec poprosilbym o umieszczenie informacji wlasnie tutaj. Rowniez bardzo mile widziane bylyby przeze mnie schematy ich budowy wiec jezeli ktos ma to bardzo prosze o udostepnienie.

Pozdrawiam.
pjarrocinski - wypisany
wzgl±daj±c na zdiêcia cisnie siê pocz±tek XV wieku
Wotawa
Nitowane na paski od spodu, a nie do siebie na wzajem.
O ile pamiêtam zachodzenie folg by³o odwrotne ni¿ na zdjêciach. Tzn. górna powinna przykrywaæ doln±. Inaczej spadaj±ce ostrze bêdzie je wyhaczaæ.
Rudy
Witam
A oto zdjêcia i od ¶rodka i "wykroje" : http://www.armourarchive.org/patterns/spau...aulders_sinric/

Pozdr. Rudy
Marcin Pyszno
Dziêki, ale to zdjêcie / wykroje i n n y c h naramienników.
Popatrz uwa¿nie na uk³ad folg - link który wys³a³e¶ to naramienniki
wersja 'standard' a tych wszêdzie pe³no.

Zaintrygowa³ mnie w³a¶nie odwrotny uk³ad folg. Spadaj±ce ostrze mog³oby siê zahaczaæ... ale jako¶ nie zahacza³o siê w pó¼niejszych wersjach
naramienników gdzie dolne folgi zachodzi³y na górne (za³±cznik)

Chyba jednak trzeba poczekaæ a¿ pojawi siê Tomasz i o¶wieci nas wszystkich cool.gif .
Rudy
A nie by³y to mo¿e naramienniki konnicy na które zak³adano jeszcze dodatkow± blache na ruchomym nicie?! Co¶ takiego jak w za³±czniku (przód i ty³)
Marcin Pyszno
Tak, mój ostatni za³±cznik to naramienniki konnicy które mia³y trzpieñ do którego mocowano manifer. Chcia³em tylko przez to pokazaæ, ¿e istnia³y pó¼niejsze rozwi±zania
o odwrotnym uk³adzie folg, wiêc mo¿e interesuj±ce mnie naramienniki to w³a¶nie pierwsze próby takiego rozwi±zania. Mniemam, ¿e one te¿ by³y naramiennikami konnicy tak wiêc nie ma o co kopii kruszyæ bigsmile2.gif (jako¶ mi siê nie widzi, ¿eby siê naramienniki konnicy i piechoty ró¿ni³y od siebie na prze³omie XIV-XV)

Proszê jednak pozostañmy przy pierwotnym temacie, bo jak znam ¿ycie to siê dyskusja przeniesie zaraz na zahaczanie miecza o folgi cool.gif
Aiuto
to moze ja wyjasnie co to za naramienniki;) ..otoz sa to naramienniki do b.wczesnej odmiany zbroj mediolanskiej (pierwozworem jest zezba Orlando z dubrownika 1413)naramienniki sa troszke asymewtryczne i jeden ma odwrotne ulozenie folg w stosunku do drugiego ..pierwsze takie naramienniki powstaly do napiersnika wloskiegfo dla kolegi Kangura , kolejnymi byly reprodukowane prze kolegow naramienniki kolegi Tomasza ..o ityle zagadka ..dokladne szablony sporzadazl Pan Kosewski wespol z Koleg± Matuszem i ch nalezy pytac o to co i jak ;)
POzdrawiam
P.S sa to jednak narmienniki do zbroji wloskiej ,ale chyba nie do p³atow .....
Tomasz Rajtar
Aiuto dobrze gada.

Zdjêcie tej rze¼by jest bodaj w ³ospreju o Wenecji.
Z t± ró¿nic±, ¿e moje s± symetryczne, a jak zosta³o powiedziane - w oryginale s± niesymetryczne.
Mocowanie blach - do 3 pionowych pasków skórzanych biegn±cych pod spodem (nie przypominam sobie ¿adnych "wczesnych" naramienników na nity przesuwne...).

Dok³adn± rekonstrukcjê ma Kangur (fotka ni¿ej), moje to "wariacja na temat".

Kangur The W¶ciek³y

Na nasze tereny, a tym bardziej do p³atów, o wiele bezpieczniejsze "histerycznie" s± oczywi¶cie takie w stylu pokazanym w za³±czniku kolegi Rudego.
-
Wotawa
Tak, ¿eby wiadomo czym mowa. Od razu z ca³± zbroj±, dla pokazania kontekstu w jakim u¿ywano tych naramienników.
Zbroja bia³a, typowo italskie trzewiki kolcze plus kolczuga pod kolanem. Plecionka wystaje te¿ spod naramoienników. Rycerz nie ma jeszcze taszek, bo i ch nie u¿ywano do lat dwudziestych. No i oczywi¶cie dwucze¶ciowy kirys na paski, oraz wyra¼nie wiêkszy, lewy naramiennik.

Co do he³mu jakiego do tego u¿ywano - mo¿na spekulowaæ.
Pozytywny
Witam proszê frehowiczów o pomoc w wydatkowaniu i w okre¶leniu czy takowe he³my istnia³y, bo mam problem, co do tej zas³ony kratownicowej, poniewa¿ nie jestem na tyle dobrym fachowcem w tych sprawach i wogóle jak oceniacie te he³my pod wzglêdem wygl±du.

Pozdrawiam
Rudy
Witka
Ja bym powiedzia³ ¿e ten drugi to okres grunwaldu, podobne to jest do znaleziska z siedl±tkowa, ale pierwszy, ta ¶mieszna krata to mi sie wogóle nie podoba.
Podzr. Rudy
Jerzy von Ratibor
Co do tego drugiego he³mu, to najbardziej przypomina mi to he³m z siedl±tkowa ( zobacz za³±cznik)
A co my¶licie o, he³mie w pierwszym drugim za³±czniku, czy jest to mo¿e jaki¶ wielki (great) basinet taki ja na przyk³ad tutaj http://www.plessisarmouries.co.uk/helmets/...ascinets/c1425/
albo
http://www.plessisarmouries.co.uk/helmets/...ascinets/c1400/
Czy mo¿e jest to radosna twórczo¶æ p³atnerza.
Pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
Witam
Oba he³my s± radosn± twórczo¶ci± p³atnersk±. Pierwszy powsta³ niew±tpliwie pod wp³ywem fascynacji „ubraniem” ochronnym w futbolu amerykañskim. Drugi, jak ju¿ zauwa¿yli moi przedmówcy (przedpiszcy?:-) to wyj±tkowo nieudana wariacja na temat znaleziska z siedl±tkowa.
Je¶li masz zamiar siê w co¶ takiego zaopatrzyæ, to b±d¼ ¶wiadomy, ¿e kilka osób na Twój widok mo¿e siê z³o¶liwie u¶miechn±æ.
Pozdrawiam
Nataniel
Mateusz
Wstrzymaj swe konie Natanielu... cool.gif Pierwszy to bezdyskusyjna pora¿ka. Ale drugi...na pewno nie jest "wyj±tkowo nieudan± wariacja" - jest po prosty "wariacj±" na moje oko calkiem jeszcze znosna. Siedlatków jest datowany jak...~1370 zdaje siê?

Co do he³mu z listu JvR to jest to chyba puchatkowa podroba (niezbyt udana wprawdzie) jednego z naszych pomyslow na rozwiazanie takiej smiesznej przejsciowej formy do wielkiego bascinetu jakiej sporo widuje sie np w "Sztuce wojennej" u Krystyny z Pizy. Niestety poza ikonogrfia nie dysponujemy zadnymi znaleziskami ktore mogly by nam wiele pomoc w rekonstruowaniu tego bascinetu "z p³ugiem" (ze tez cos mnie kiedys podkusi³o zeby to g... tak nazwac cool.gif ) Ogolnie wiemy jak to powinno dzialac ale nie do konca - moze kiedys zbierzemy informacje i sporbujemy okreslic bardziej wiarygodna forme tego typu helmu. Osobiscie polecam wielkie bascinety - tyle ze one WYMAGAJ¡ pe³nej p³ytówki (w zasadzie z trzewikami cool.gif ).

To tyle...
Andrzej Siejeñski
Witam
Pierwszy to bezdyskusyjna pora¿ka.
****** Dosyæ subtelne okre¶lenie dla tego czego¶ mad.gif .

Ale drugi...na pewno nie jest "wyj±tkowo nieudan± wariacja" - jest po prosty "wariacj±" na moje oko calkiem jeszcze znosna
****** Ju¿ t³umaczê w czym rzecz. Chodzi mi o zas³onê, jest ¼le wykonana (nie widzia³em jeszcze w¶ród rodzimych producentów poprawnie wykonanej zas³ony do tego he³mu, podobnie zreszt± jest z klappvisierem). Zas³ona jest za du¿a, ma za ma³± wizurê i nie ma grani (takie tam drobiazgi) smile.gif Mnie siê po prostu nie podoba.
Pozdrawiam
Nataniel
Kacper
Wiem ¿e wzór jest ok. Pytanie tylko czy takie ³±czenie na nity nie bêdzie mroczne...
http://www.armourarchive.org/patterns/kett...le_helm_jurgen/ -poprawione
Spid
Nie wiem , czy tylko mnie , ale siê jakos link nie bardzo pragnie za³±czyæ.
A morze kto¶ inny ma jeszcze problem ??
Swoj± drog±, bardzo mnie zaciekawi³o pytanie i z chêci± bym zobaczy³, jak to sieprezentuje.
smile.gif
Marcin Surdel
Czo³em!

O którym kawa³ku pó¼nego ¶redniowiecza mówimy?
Na pocz±tek i po³owê XIV - o ile wiem to ca³kowicie OK, na prze³om XIV/XV ju¿ raczej nie, na po³owê i pó¼niejszy XV - ju¿ nie.

Je¶li siê mylê i kto¶ zna zachowane pó¼niejsze kapaliny z takim nitowaniem (ta¶ma itp) - proszê o korektê.

Pozdrowienia
Owen
Witam
Jak dla mnie to ten kapalin jest z po³owy XIII wieku. Podobne pojawiaj± siê w Biblii Maciejowskiego. Nitowanie jest jak najbardziej odpowiednie.
Pozdrawiam
Marcin Surdel
Dziêkujê

Pozdrowienia
Spid
W³a¶nie sprawdzi³em link. Jak dla mnie jest o.k. . A co do mroku , to raczej nie .
Swoj± drog± fajny kapalin , acz morzna go jeszcze bardziej podkrêciæ , ¿eby by³ jeszcze bardziej wypa¶ny.
Chodzi o wykoñczenie i sposób ( wielko¶æ i odleg³o¶æ od siebie ) nitów.
Kacper
Póki co mam ikonkê z pierwszej polowy XIVw. z podobnymi kapalinami..(te¿ jedna "listwa" w poprzek. Licytacja trwa.. kto da wiêcej (znaczy pó¼niej)...

(tak na boku to mój 100 post. cool.gif )
Spaszatoros
Panowie, napiszcie co¶, bo inaczej nasze wspólne plany na weekend padn±. Czy ten Kapalinek nadaje siê do przedzia³u 1390- 1425? I czy ewentualnie mo¿na do niego dorobiæ os³ony na uszy? Kacper, s³ysza³e¶? To nie mrok...
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Nie. Pozdrawiam
Gwyn
P.S. Przeczytaj jeszcze raz co napisano powy¿ej.
Spaszatoros
Dobra, ja siê poddajê... Kacper, w takim razie we¼ na weekend jakie¶ filmiki i czipsy pijacy.gif . I ca³y ten misterny plan... crazy.gif anger.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.