Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pogotowie historyczne
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
meti
witam
dziêki wielkie za odpowiedzi rozwiali¶cie (prawie smile.gif )moje w±tpliwo¶ci odno¶nie rêkawic
postrafiam MEti
Pawe³ Lipnicki
Dziêki za wszelakie wyja¶nienia. W³a¶nie zamawiam klepsydry smile.gif
Mam nadziejê , ¿e bêd± OK.

pzdr! P.
Tylko Ulf
Czy gwo¿dzie texy s± historyczne? Chcia³bym obiæ skór± tarcze wikiñsk± .
El_Scorpion
Chcia³bym siê zapytaæ o he³my 070 i 025 z oferty mardinusa
Pozdrowienia
Borg
Mysle ze tak
Barbuta jest ok jesli robisz Wlocha z raczej 2 pol XV wieku
A i te zaslony co mozna dokupic sa beee
Nie interesuja mnie ten typ wiec nie powiem Ci na ile jest to rekonstrukcja czegos a na ile wariacja na temat ale w ogolnym rozrachunku wszystko ok
Rugiewit
No dobrze, dyskusja o datowaniu podbródków, ale ja chcia³em spytæ jako pocz±tkuj±cy w XV wieku o poprawno¶æ mojego sprzêtu.

Zdjêæ na razie nie podrzucê, bo nie mam jak zrobiæ.
Chodzi mi o rozwi±zanie czy jest poprawne historycznie.

Na g³owê wspomniany lniany czepek (i to nie tyle na pot, ale chroni czo³o i uszy przed ryciem szorstkim lnem i szwami pikowañca)

Na czepek - kaptur pikowany 1cm zbitych 20 warstw lnu (na zewn±trz gruby, w ¶rodku tanie p³ótno lniane z gatunku trochê podobne do prze¶cierade³)
Rêcznie szy³em, wysz³o krzywo pikowanie, ale có¿...
Kaptur w kszta³cie kominiarki, z ko³nierzem siêgaj±cym do po³owy obojczyków.
Siêga zale¿nie od za³o¿enia albo pod brodê -wtedy ods³ania ¿uchwê, albo do dolnej wargi. Poniewa¿ jest do¶æ gruby i wê¿aj±cy siê na szyi, musia³em zastosowac wi±zanie go z ty³u na d³ugosci 15cm, sznurkiem przez otworki w kapturze (jak buty)

Na kaptur pikowany - kaptur kolczy. O kszta³cie worka, rozszerzaj±cego siê ko³nierz d³ugosci takiej jak w pikowañcu. Na twarzy os³ani nieco wiêcej ni¿ pikowaniec - zas³ania ca³e usta.
I teraz mam pytanie, czy mogê przed³u¿yæ go jeszcze tak, by zas³ania³ te¿ nos i tylko oczy by³o widaæ? (te¿ siê cykam o twarz)
I tu mam problem, bo na ogl±danej przeze mnie ikonografii dotyczcej husytów widzê, ¿e wszyscy maj± kaptury kolcze o takim zasiêgu jak pikowaniec tj koñcz± siê przed doln± warg±. Czy mam go skróciæ w takim razie, czy mo¿e jednak pojawia³y siê na pocz±tku XV wieku w Europie centrlnej bardziej zas³aniaj±ce twarz kaptury kolcze?
A jesli tak, to czy mogê pod kolcz± doszyæ jeszcze pikowanie do³aczone do kaptura kolczego na tê czê¶æ twarzy na któr± nie siêga ju¿ kaptur pikowany?
Acha, no i góra kaptura kolczego nie jest zbudowna z trójk±tów tylko z okrêgów o zwiêkszaj±cej siê ilo¶ci kó³ek co kilka rzêdów. - tak mi siê lepiej trzyma na pikowañcu.
Czy znaleziono tak± konstrukcjê góry kolczej os³ony g³owy?
Kaptur kolczy ma na wysokosci czo³a przepleciony przez kó³ka kolczugi rzemieñ s³u¿±cy do przytrzymywania go sztywno na pikowañcu po zawi±zaniu z ty³u g³owy.

Na kaptur kolczy bêdê mia³ za³o¿ony kapalin. (typ Jakuba wg Mardinusa, lub kapalin z cylindrycznym otokiem (mam nadziejê, ¿e wiecie o jaki typ chodzi)
Jeszcze nie wiem który, bo znajomy pocz±tkuj±cy p³atnerz musi siê zdecydowaæ, który bêdzie mu ³atwiej odtworzyæ wg djêæ, tak, by przypomina³ orygina³.
I teraz kolejne pytanie, przeczyt³em ten temat, ale nadal nie wiem jak zamocowaæ kapalin do kaptura kolczego. Bêdzie mia³ "historyczn±" wy¶ció³kê dzia³aj±c± na zasadzie mocowania w he³mach wojskowych, ze skóry i p³ótna.
Czy pasek pod brodê bêdzie w koñcu historyczny, czy nie, i czy zrobiæ w kolczym szpary z boku (pod he³mem) na pasek i zapinaæ go pod nim, na pikowañcu, czy te¿ normalnie, na kolczym pod brod±. (mo¿e siê ¶lizgaæ z brody anger.gif )

Acha i jeszcze jedno pytanie.
Czy w takim uk³adzie mo¿na sobie te¿ podarowaæ kaptur kolczy i zak³adaæ kapalin bezpo¶rednio na pikowanca? (lepiej siê bêdzie trzymæ, no i 3 kilo l¿ej na g³owie)

No, ale siê rozpisa³em.
Mam jednak nadziejê, ¿e kto¶ to przeczyta i powie mi, czy wszystko jest oki i odpowie na pytania dotycz±ce zas³ony twarzy w kapturze kolczym i kapalinie.

Pozdrawiam.
brat Jaros³aw
Mauris
Witam.
Mam pytanie odno¶nie zas³on p³askich w XIV-XV wieku. Czy takowe w ogole wystêpowa³y? Przegl±da³em wypowiedzi na forum ale nigdzie nie znalaz³em jasnej odpowiedzi. Mo¿liwe, ¿e po prostu ¼le szuka³em..albo sam nie bardzo jasny jestem..
Drudie pytanie odno¶nie salad. Czy za³±czona salada Mardinusa jest historyczna? Jesli nie to dlaczego? I czy bezpecznie w czym¶ takim walczyc..s³ysza³em ¿e potrzebny jest jeszcze jaki¶ podbródek..
Bêdê wdziêczny za odpowied¼ na ktorekolwiek pytanie..
Z góry dzieki.
kewi
salada jest bardzo bezpiecznym typem helmu, ale zeby to bezpieczenstwo bylo 100% potrzebny ci jest podbrodek - jesli chcesz miec pewnosc ze zachowasz szyje i zeby w calosci, salady bowiem maja koniec zaslony umiejscowiony dosc wysoko
mozesz oczywiscie walczyc bez tego elementu, ale to juz ryzyko ( ja tak robie narazie na treningach- trzeba uwazac , wiec walka na 100% tylko na drewno )

co do historycznosci tej konkretnej salady, wyglada ok , ale troch emnie zastanawia ksztal zaslony, ale niech tu wypowiedza sie bardziej doswiadczeni
P.A.Nowakowski
CYTAT(Tomic)
Witam
widze ¿e temat he³mów ostatnio w modzie wiêc i ja dodam swoje trzy grosze ,a w³a¶ciwie pytanie.
Czy spotkaliscie siê kiedykolwiek z kolcami na zas³onach(he³mach), i nie chodzi mi tu o mrok czy fantazy tylko czy cos takiego mia³o miejsce w historii?
Pozdrawiam

Poniew¿ uda³o mi siê posiaæ trochê zamêtu w temacie o he³mach z zas³on± pozwolê sobie i tu wrzuciæ ma³e conieco, zw³aszcza ze odpowiedzi na powy¿sze pytanie, na Forum, nie znalaz³em. Nie wiem czy chodzi³o Ci o takie kolce ale w za³±czniku jest przyk³ad zas³ony/nosala z kolcami w³a¶nie. Jak pisze autor pracy kolce mog³y s³u¿yæ do zapinania/zaczepiania o nie czepca kolczego. Poza tym mo¿na bylo kogo¶ skutecznie waln±æ g³ówk± bigsmile2.gif
Wiêc³aw
Co my¶licie o zestawie przeszywanica + kapalin + p³aty (czy p³ata - sam nie wiem...)?
Czy p³aty noszono tylko na kolczudze, czy na przeszywanicy te¿?
Czy do rycerza, którego by³o staæ na taki sprzêt, pasowa³by jaki¶ lepszy he³m?
Wiêc³aw
No i jeszcze takie ma³e pytanko... czy p³aty zawsze by³y robione ze skóry i p³ótna, czy mo¿e zdarza³y siê równie¿ z 2-ch warstw p³ótna? O blachach oczywi¶cie nie zapomnia³em...
P.A.Nowakowski
CYTAT(Wiêc³aw)
Co my¶licie o zestawie przeszywanica + kapalin + p³aty (czy p³ata - sam nie wiem...)?
Czy p³aty noszono tylko na kolczudze, czy na przeszywanicy te¿?
Czy do rycerza, którego by³o staæ na taki sprzêt, pasowa³by jaki¶ lepszy he³m?

Tylko p³aty!! Nie ¿adna p³ata!! angsad.gif W Plemiêtach by³y p³aty i 2 kapaliny wiêc taki zestaw jest dopuszczalny ale na pewno mo¿liwe s± tez inne he³my - jaka¶ przy³bica na przyk³ad smile.gif
Krzysikrys
prosze o odpowiedz bo juz duzo szukalem a nigdzie nie znalazlem datowania tego walsnie naramiennika. z gory dziekuje.
Krzysikrys
bardzo dziekuje
kamien spadl mi z serca.
Krzysikrys
moj znajomy robi mi cos takiego tzn bardzo podobne do tych z mojego zdj. i chcialem sie dowiedziec czy to wogole ma jakas podstawe historyczna. wielkie dzieki!!!! balem sie ze nie beda historyczne icon_sad.gif jeszcze raz bardzo ci dziekuje
i zapraszam do byczyny na impreze. 1-3 maj.
Borg
nie patrzac na wyglad ale na ogolne zarysy
Michal wydatowal ale chce zapytac do czego to chcesz nosic takie naramienniki chyba tylko do pelnej plyty (mediolanki) gdzie chyba o takich wiekszych byl temat nawet pozdrawiam
Roberto
Witka . W przedstawionych os³onach r±k w pierwszym po¶cie jest pewna nie¶cis³o¶æ , jezeli mia³y by byæ wydatowane na 1445 - 1480. Jest to mianowicie li¶æ przy na³okietniku , w blaszkach w³oskich i Niemieckich od lat 40 pojawiaj± siê prawie ca³kowicie zamkniête os³ony ³okcia i widaæ to na za³acznikach które umiesci³ Micha³ ( szczególnie w niemieckich ), wiec po³aczenie po¿nego naramiennika z narêczakiem z li¶ciem charkterystycznym dla 1 æwiartki wieku 15 to jest pewna nie¶cis³o¶c jezeli to ma byc pózne to li¶æ przeradza siê w os³onê.
Wotawa
Krzysikrys pyta³ o przedstawione przez siebie naramienniki.
Te które przedstawi³ - nie s± konkretn± replik± (najprawdopodobniej). Schemat jest trawestacj± schematu renesansowego, pojawiaj±cego siê ju¿ w latach dziewiêædziesi±tych XVw. To ju¿ nie ¦redniowiecze. Zdecydowanie nie s± podobne do tego co pokazano tu pó¼niej.

CYTAT(Krzysikrys)
balem sie ze nie beda historyczne jeszcze raz bardzo ci dziekuje

Naramienniki nie s± historyczne (przykro mi). Zapewne przejd± w t³umie, bo wielu ma podobne (niestety).
Symetryczne naramienniki, zachodzace na ramie i pachê z ty³u i z przodu, z wyciêciem na "ogon trylobita", to Renesans i XVIIw. Zwie siê je roboczo "trylobitami".
Reszta narêczaka obleci. Lisæ - mo¿e i nie klasyczny, ale chyba bym machn±³ na to rêk±. Chocia¿, skoro robi sie co¶ nowego, to moze lepiej na konkretny wzór (ten jest nieco kombinowany)? W Polsce w II po³owie XVw. u¿ywa³o siê m.in. bardzo zabawnych li¶ci kolistych. Takie ko³o stalowe nitowane do zewnêtrznej czêsci na³okcicy.

Michale! W "vambraces_c1480-400x300.jpg" naramiennik jest ty³ na przód. To skrzyd³o naramiennika by³o na plecach, z przodu jest podciêcie - tu jest na odwrót. To niestety zdarza siê w zestawianiu narêczaków. :-/
Viator
Zwróæcie uwagê, ¿e ten pugina³-koncerz-panzerstecher-czy-jak-mu-tam, który trzyma nad g³ow± ów czerwony rycerz, ma ca³kiem spor± g³owicê - jest wywa¿ony tak, jakby s³u¿y³ nie tylko do k³ucia ale i do machania... Wiêc mo¿e to po prostu fantazja rysownika?
Tomaszek
du¿a i ciê¿ka g³owica ¶wiadczy o przystosowaniu do ciêæ???? shocked.gif shocked.gif shocked.gif
dla mnie osobiscie jest to raczej przes³anka funkcjonalna do sztychowania (koniec broni mniej "lata" - jest stabilniejszy... istniej± liczne zachowane zabytki bodaj koczowniczych ciê¿kich szabel z terenów Rosji W OGÓLE BEZ G£OWIC - a szabla jest broni± raczej definitywnie przewidzian± do cieæ...)

z chêci± poddajê siê procesowi o¶wiecenia, niemniej uargumentowanemu... póki co pozwolê sobie siê nie zgodziæ...

papa
TZ
Borg
poszukaj u Durera ogolnie raczej juz renesans ew schylek sredniowiecza
Viator
No, bez przesady - we¼my dwa miecze o tych samych gabarytach i masie, tylko jeden z g³owic±, wywa¿ony gdzie¶ przed jelcem a drugi bez g³owicy, o ¶rodku ciê¿ko¶ci odsuniêtym du¿o dalej od rêkoje¶ci w stronê po³owy d³ugo¶ci klingi.

Wykonuj±c ciêcie rozpêdzamy ca³y miecz po torze ruchu, którego ¶rodek obrotu wypada gdzie¶ za g³owic± i nieco z boku od osi broni. W mieczu bez g³owicy odleg³o¶æ ¶rodka ciê¿ko¶ci broni od ¶rodka obrotu i od rêkoje¶ci wypada znacznie dalej, wiêc rozpêdzenie miecza do tej samej prêdko¶ci k±towej wymaga u¿ycia du¿o wiêkszej si³y (du¿y moment bezw³adno¶ci uk³adu) i innego ruchu (mniejszy obrót nadgarstka, wiêkszy ruch ca³ej rêki). W takim uk³adzie zatem zyskuje siê na mo¿liwej do uzyskania energii kinetycznej ciosu ale traci siê na przyspieszeniu, a "namachaæ siê" trzeba wiêcej ca³ym przedramieniem.

Z tego co s³ysza³em, miecz przewa¿ony na klingê "ci±gnie" za sob± d³oñ, przez co pogarsza wygodê u¿ywania, zmuszaj±c do u¿ycia du¿ej si³y i mêcz±c operuj±c± rêkê. Nadaje siê mo¿e ¶wietnie do si³owego ale powolniejszego walenia, jak broñ obuchowa, jaka¶ maczuga lub topór, ale nie do finezyjnej szermierki.

To nie jest moje do¶wiadczenie, tylko czysta teoria, ale s³ysza³em to i od praktyków, a chyba koledzy walcz±cy mieczem potwierdz±, ¿e po zdemontowaniu g³owicy w³a¶ciwo¶ci dynamiczne miecza przy ciêciu w³a¶nie a nie tylko przy sztychowaniu znacznie siê pogarszaj±.

Szabla z kolei to inna sprawa, bo jej ide± jest nie uderzenie w cel w kierunku prostopad³ym do klingi, ale po³±czenie tego uderzenia z ruchem przesuwu wzd³u¿ celu, który powoduje przecinanie trafionego obiektu ta, jak tnie siê no¿em. W takim ruchu dodatkowy ciê¿ar (a wiêc bezw³adno¶æ broni) raczej by przeszkadza³, jak i wogóle w szybszym przecie¿ fechtunku.
Tomic
http://img58.exs.cx/img58/7296/kon4tx.jpg

co to jest? mocowanie ko³nierza, czy moze tylko ozdoby?
z góry dziekuje za pomoc i wyja¶nienia
Piotr Paruch
Jak dla mnie mocowanie ko³nierza kolczego do tekstylnego podk³adu, wy¶cie³ania.
Marcin Surdel
Czo³em!

Albo, mocowanie ca³ego czepca z podk³adem do jaki/przeszywki - dla zapobiegniêcia "efektowi wkurzonej jaszczurki" i nadmiernemu "lataniu" czepca. Na rysunku nie widaæ, jak "g³êboko" idzie ten sznurek icon_wink.gif

Pozdrowienia
Wotawa
CYTAT(Marcin Surdel)
Albo, mocowanie ca³ego czepca z podk³adem do jaki/przeszywki - dla zapobiegniêcia "efektowi wkurzonej jaszczurki" i nadmiernemu "lataniu" czepca. Na rysunku nie widaæ, jak "g³êboko" idzie ten sznurek

Zdecydowanie podzieli³bym ten w³a¶nie pogl±d - mocowanie ca³ego czepca do wdzianka. Wydaje siê to bardzo po¿ytecznym rozwi±zaniem.
Orzech
Witam!
Mam kilka pytañ dotycz±cych za³±czonego zdjêcia, konkretnie zas³ony po lewej stronie. Czy jest to to historyczne,je¶li tak to mniej wiêcej na kiedy i gdzie tego u¿ywano. Pozdrowienia
Jakub. L
Witam.
Nie chcia³bym krakaæ, ale to jest chyba wspó³czesny wynalazek. Chocia¿ pewnie kto¶ bardziej zorientowany mnie zaraz poprawi.Za to „psiak” pasuje jak najbardziej do tego typu dzwonu.
Rudy
Nie u¿ywano tego nigdy i nigdzie poza wiekiem XXI.
Rudy
Ps. do pogotowia historycznego raczej to powinno nale¿eæ, gdzi to przenosze ;p
Orzech
Dziêki wielkie. Rudy, wybacz pomy³kê dzia³u. Ahoj
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Proszê o pomoc.

Jaka mog³a byæ d³ugo¶æ drzewca dla glewii, gizarm w XV wieku?

Dziêkujê za odpowiedzi.

Pa
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Tak siê przygl±dam innym drzewcówkom i:

Czy rozmiar 190 cm samego drzewca bêdzie dobrym wymiarem dla glewii, gizarm, halabard...

Pa
Elchon
Czy nie jest to troche podobne do maczugi zwanej goedendag ktora trzyma w rêce piechociarz?
Tomasz z Bienii
Witam, dwa krótkie pytania:
1) Mamy w bractwie leworêcznego ch³opaka, który upiera siê, ¿e otwory oddechowe powinien mieæ te¿ po lewej stronie, co s±dzicie o tym , czy kto¶ kiedy¶ spotka³ he³m z otworami tylko po lewej stronie?
2) Czy otwory pod wizurami jak w he³mie w za³±czniku (nie pytam o ca³y he³m) s± historyczne ?
P.A.Nowakowski
CYTAT(Rze¼niczek)
Haj!

Tak siê przygl±dam innym drzewcówkom i:

Czy rozmiar 190 cm samego drzewca bêdzie dobrym wymiarem dla glewii, gizarm, halabard...

Pa

Ha, nie generalizujmy - drzewca by³y takie, jak komu by³o wygodniej (i bezpieczniej). smile.gif
El_Scorpion
Czy to jest historyczne?
www.armourarchive.org/patterns/kettle_helm_jurgen/images/chapel_de_fer_front.jpg
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Czy to nie jest dzwon z he³mu wojskowego? I dlaczego takie grube jest rondo? Mo¿e z tak grubej blachy, albo z drewna? Cosik tak dziwnie to wygl±da. icon_wink.gif

Pa
Decu
Ten kapalin byæ mo¿e jest "historyczny", jednak jest w dziale ze wzorami ¶redniowiecznego uzbrojenia. To znaczy ¿e mo¿e byæ to egzemplarz np. z gipsu, poniewa¿ w tym samym zbiorze s± wzory rozrysowane jedynie na kartce papieru (to w ramach odpowiedzi na pytanie o grubo¶æ ronda). Wydaje mi siê ¿e zosta³ on zaczerpniêty z Maciejowskiego.
Uriel Septim
Witam,
od którego wieku zaczêto wykorzystywaæ w ³±czeniu rêkawów kolczug ³±czenie 45 stopni? Do którego wieku panowa³y kolczugi T?
Wotawa
CYTAT
od którego wieku zaczêto wykorzystywaæ w ³±czeniu rêkawów kolczug ³±czenie 45 stopni?

Chyba dopiero w XXw. Nie kojarzê ¿adnego zabytku z tak niepraktycznie ³±czonymi rêkawami. Ale mo¿e kto¶ zna, by³o by ciekawie zobaczyæ.

CYTAT
Do którego wieku panowa³y kolczugi T?

Do XXw.
Danniels
1) Które to najwcze¶niej lata w Polsce (wschodniej) ?
Obstawiam 50-te. Ale ja g³upi mi¶ jestem i wolê spytaæ. (a nu¿ na 40 siê ³apie szczerba.gif )

2) Czy nadaje siê do tego kapalin (065 u Mardinusa) z podbródkiem? (w w/w regionie)
Nakranoh
Mam pytanie odno¶nie tego he³mu na zdjêciu czy jest on historyczny g³ownie chodzi mi tu o zas³onê i czy nadaje sie na 15w ? za wszelkie komenta¿e dziêkuje z góry
watman
1) jest watek 'pogotowie historyczne' i tam powinienes umiescic pytanie
2) dzwon historyczny, nadaje sie na xv wiek
3) zaslona jest przdmiotem powaznej dyskusji - wystarczy przeszukac temat 'helm z zaslona' w tym samym dziale...
Nakranoh
Dziêki za odpowied¼ poszukam tam gdzie mówisz z t± zas³ona tak my¶la³em ale dowiem siê wiecêj
BoBeK
Zas³ona..... czemu nie? W XV wieku bylo ju¿ tyle wszelakich zas³on (szczególnie w zbrojach kostiumowych) ze ten nie wydaje sie zbyt ekstragawancki, wiziury sa wszystko jest. Ciezko mowic o historycznosci zaslon jezeli (tak jak wielu to robi ) zamkniemy sie w trzech kategoriach zaslon (klapowiej, miechowej, nanosnikowej) kiedy wieele zaslon ciezko jest zaliczyc do którejkolwiek (a najczesciej te bez kategori i tak sa wrzucane do wielkiego wora przy³bic). Moim zdaniem wszystko jest OK
Nakranoh
Niby tak ale na grunwald mog± nie wpu¶ciæ, szuka³em tam gdzie mówi³e¶ ale konkretnie o tej zas³onie nic nie pisa³o. A wiêc znawcy sci±gajcie tu i radzcie
BoBeK
Hmmmmmmmmmmmm a tak w ogóle to mi to wygl±da na ³ebke z zas³on± od armetu............ czy to tylko mi siê wydaje?
watman
CYTAT(BoBeK)
Hmmmmmmmmmmmm a tak w ogóle to mi to wygl±da na ³ebke z zas³on± od armetu............ czy to tylko mi siê wydaje?

to bascinet z zaslona 'zabi pysk' - dyskusja jest generalnie taka: "czy takie zaslony byly w ogole ruchome, czy wszystkie 'zabie pyski' to helmy turniejowe z nieruchoma zaslona, mocowane do napiersnika?"
na tym powinno sie zakonczyc ten temat - dobrze by bylo, gdyby ktorys mod polaczyl go z 'pogotowiem historycznym' albo 'helmem z zaslona'

zdrowie!
Nakranoh
Hmm poszukam wiecej informacji ... jak cos znajde to tu napisze , bede wdzieczny jesli ten temat zostanie przeniesiony do pogotowia historycznego. Jesli ktos wie cos na temat takich helmow prosze o napisanie
Pawel ChmurnoOki
na grunwald moga w czyms nie wpuscic?! -nie wierze :):):):):)
ale serio -takie zaslony sa w ikonografi,orginal -podobny (nie identyczny) jest chyba jeden -wloski.
Wg. mnie jesli reszte sprzetu bedziesz mial DOBRZE zrobiona i spasowana to nie bedzie bolu -zwlaszcza ze zaslone na zawiasach skroniowych zawsze mozesz sobie wymienic -mozesz sobie kupic dwie,np. ta i psi pysk -nie widze problemu. Natomiast jesli reszta sprzetu kuleje,to nawet helm z najwyzszej polki bedzie wygladal dziwnie -mysle ze najwazniejsza rzecza jest spasowanie wszystkiego ze wszystkim i tyle.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.