Proszê o pomoc w wydatowaniu glewii, na ilustracji poni¿ej. Zdjêcie pochodzi ze strony S³awomira Ciszewskiego
Jak dla mnie 1390 - 1440.
mam pytanie czy na okres okolo grunwaldzki pasuja kolcze karwasze??
nie...ogólniej mówi±c nie pasuj± na ¿aden okres przed XX wiekiem...
a na okres okolo grunwaldzki oplaca sie miec czepiec kolczy??
bo wielu moich kumpli mowi ze nie ma sensu robic szepca kolczego poniewaz lepiej doczepic pas kolczy do helmu (ogolnie do helmu).
czepiec to jest w³a¶nie to co siê doczepia do he³mu (przez spor± liczbê osób mylony z kapturem kolczym).
op³aca nie op³aca, ale powinien byæ.
pzdr
mam pytanie:
http://www.allegro.pl/item345092696_suknia...ez_matulsa.htmlczy mo¿na sie w tym pokazaæ na imprezie, czy nie?? (XIV-XV wiek)
i proszê mi nie mówiæ ¿e mo¿na nawet w dresie... z góry ostrzegam ze nie o tak± odpowied¼ mi chodzi
CYTAT(Indar @ 20:43 15.04.2008)
A to uzbrojenie?
z³y dzia³.. wiem...
CYTAT(Borg @ 21:06 06.04.2008)
nie...ogólniej mówi±c nie pasuj± na ¿aden okres przed XX wiekiem...
A w XX wieku by³y w u¿yciu?
Czy kto¶ wie przypadkiem co siê sta³o z nagrobkiem Jana Kota z Dêbna? Czy on jeszcze istnieje? Mo¿e jakie¶ fotki kto¶ ma?
Z góry dziêki za pomoc Pozdrawiam
Zgodnie z tematem.Czy wie kto¶ cokolwiek na temat tego he³mu?Znaleziony w zbiorach naszego p³atnerza nie by³ jednak podpisany a jestem zainteresowany zleceniem go wykonania.Niestety nie znalaz³em ,¿adnych danych na jego temat i nie wiem czy jest on historyczny na XIV wiek (1345-1380).Proszê o pomoc ka¿da informacja mile widziana.
Oraz druga sprawa planuje odtworzyæ rycerza z 1340-60 roku , w planach mam kolczugê do kolan z d³ugimi rêkawami , na³okietniki , nakolanniki , piszczele 3/4,naramienniki bez folg ,i rêkawice kolcze z p³ytk±/taszk± .Jedynym elementem którego nie mam zaplanowane to he³m , rozwa¿am sugar loaf b±d¼ ten pokazany nie znam jednak¿e jego datowania.Z góry uprzedzam ,¿e psich pysków nie lubiê a na klapvisterze siê przejecha³em ,zreszt± co to za frajda wygl±daæ jak 100 innych.Je¿eli zaplanowany prze zemnie ekwipunek w czym¶ nie pasuje to liczê na wskazanie mi b³êdów.
Pozdrawiam Mariusz
CYTAT
zreszt± co to za frajda wygl±daæ jak 100 innych
A ja za³o¿ê siê ¿e przegl±daj±c zdjêcia muzealnych eksponatów nie znajdziesz nawet dwóch identycznie wygl±daj±cych Psich Pysków czy Klappenów
Na datowanie które poda³e¶ jedyne he³my które przychodz± mi na my¶l to Klappvisier albo ³ebka z doczepianym nosalem. Ewentualnie he³m wielki ale to na dolnej granicy podanego przez Ciebie okresu. To co zaprezentowa³e¶ jest wg mnie niehistoryczne, nawet sam dzwon jest zbyt du¿y na to datowanie (kojarzy mi siê z Psim Pyskiem które pojawi³y siê na terenie naszego kraju dopiero oko³o 1380). Czasami mo¿na natkn±æ siê w ikonografii na dziwne wynalazki przypominaj±ce taki he³m ale malowid³a bywaj± zwodnicze. Lepiej zainwestuj tak jak mówi³em, w Klappena albo ³ebkê z nosalem (je¶li lubisz ostr± walkê to doradzam to pierwsze
)
Rozwa¿a³em kapalin ale zrezygnowa³em zdecydowanie wolê pe³ne he³my.Wiem jak ró¿nie bywa z rycinami , mam jedn± któr± przy drobnej chêci uzna³bym, ¿e przedstawia przy³bice typu "p³ug" , jednak ,z klapvisiera rezygnuje pozbywaj±c siê w najbli¿szym czasie swojego, odmian klappvisierów jest du¿o zgoda ale takich które spe³niaj± mój warunek co do przy³bicy ju¿ nie ma na ten dok³adnie okres (albo kto¶ ¼le podpisywa³ datowania).A co do podanego he³mu , nikt nie wie sk±d pochodzi ?O ile w ogóle istnia³ kiedykolwiek ??
CYTAT
A co do podanego he³mu , nikt nie wie sk±d pochodzi ?O ile w ogóle istnia³ kiedykolwiek ??
Osobi¶cie kojarzy mi siê jedynie "p³ug Missagliów" ale zas³ona troszkê ró¿ni siê kszta³tem w górnej czê¶ci. Niegdy¶ ludzie nazwali to b³êdnie zas³on± "¿abi pysk". Jest w dziale uzbrojenie ca³y temat o tym he³mie. Nawet je¶li zas³ona jest z epoki a nie dorobion± w XIX wieku podróbk±, to he³m jest i tak w³oskim wynalazkiem który móg³ nigdy nie opu¶ciæ pó³wyspu...
Mariusz90 radzê Ci szukaæ potwierdzenia w co najmniej 2 ró¿nych ¼ród³ach. W ten sposób unikniesz b³êdów (przynajmniej masz wiêksz± szansê).
Jeszcze jedno pytanie planujesz odtworzyæ rycerza (konnego) czy ¿o³nierza (pieszego)?
pozdrawiam Kwas
Rycerza , (rzecz jasna spieszonego rycerza je¿eli chodzi o szturm b±d¼ obronê grodu/zamku ), a tak to planuje rozpocz±æ naukê jazdy konnej wiêc chyba mogê powiedzieæ ,¿e chce byæ Ritter 'em.Chyba bêdê musia³ wiêc przegrzebaæ ikonografie he³mów wielkich , najbardziej mnie martwi ,¿e nie mogê nosiæ Sugar loaf z przy³bic±.
Powiem jeszcze tylko tyle ¿e okres wybra³e¶ sobie trochê nietypowy jak na polskie odtwórstwo. Przynajmniej je¶li chodzi o 1340 rok (1360 ju¿ bardziej). Jako¶ w naszym kraju unika siê pierwszej po³owy XIV wieku, nawet nie wiem dlaczego...
Ja niestety przynajmniej znam czê¶æ powodów dlaczego.Jednym jest "Grunwald" i stereotyp,¿e jak rycerz to tylko czasy wielkiej wojny b±d¼ krucjaty.Jednak to nie jest temat zapomniany wiek XIV , po dwóch latach w oko³grunwaldzkim okresie z chêci± wrócê do spokojniejszej epoki
, muszê jeszcze sprawdziæ basinety w³oskie w po³owie XIV wieku, czy rozprzestrzeni³y siê na kraje niemieckie.(Przebywanie na terenie pañstwa zakonnego ma swoje plusy
)
Mo¿e jak sprecyzujesz obszar geograficzny, jaki Cie interesuje, bêdzie ³atwiej szukaæ wzorów.
Kwas
Pomorze Gdañskie , wiêc teoretycznie te¿ wszelki sprzêt z ksiêstw niemieckich nie jest mi zabroniony.Po ostatnim przetrz±saniu danych zosta³ mi chyba tylko he³m wielki albo basinet w³oski.
Pozdr Mariusz
Co do tego he³mu to nie jestem specjalist± ale pierwsze co mi przychodzi do g³owy jak na niego patrzê to... Gra Dark Fantasy
POzdr
CYTAT(Mizi @ 18:29 31.12.2007)
Przegl±daj±c galeriê Roty ¶w. Jakuba zauwa¿y³em, ¿e praktycznie wszyscy panowie nosz±cy kapaliny, nosz± je na tekstylnych kapturach. Czy to znaczy, ¿e piechurzy nie nosili kapalców na kapturze kolczym, czy po prostu cz³onkowie roty jeszcze siê nie dorobili nitowanych kapturów kolczych
?
Tu i ówdzie stosowano zdaje siê kaptury kolcze "kryte" tzn. na kolczy kapturek na³o¿yæ mo¿na by³o zwyk³y - dla ozdoby (b±d¼ zamaskowania tego¿ w szczególnej sytuacji).
je¶li my¶lisz o Pomorzu to mo¿e co¶ z wp³ywami ba³tyjskimi, mo¿e jaki¶ piklehaub (jest temat na freha na temat tych he³mów).
pozdrawiam
Kwas
Mam pytanie jak wydatowaæ ten topór oraz czy bedzie pasowa³ na XVw najlepiej dla husyty. Jest to topór Alladyna.
Razi wspó³czesny kszta³t trzonka. Poza tym g³ówka wygl±da zno¶nie, jak na XV wiek pasuje, ale jako narz±dzie ciesielskie bardziej, bo tam zazwyczaj widywa³em takie z tak± d³ug± brod±.
Czyli na Husyte by pasowa³o tylko jaki jest historyczny trzonek? (ja go nie robi³em to jest wygrana) pó³okr±g³y, okr±g³y??
Owalny, bez tego wspó³czesnego sfrezowania. Otwór powinien mieæ kszta³t O a nie D, tak jak maj± dzisiejsze siekiery.
Jest tez ca³a masa ¶redniowiecznych toporów z otworem na toporzysko w kszta³cie "D", nie bêdê ich tu podawa³ bo jest ich mnogo.
Z toporami jest ten k³opot, ¿e praktycznie nigdy nie mo¿emy byæ pewni ich czysto bojowego przeznaczenia, wiadomo.. w razie konieczno¶ci mo¿na by³o komu¶ "daæ w ³eb" nawet zwyk³± palk±. Jako bojowe pewniejsze s± ró¿ne odmiany czekanów.
Polecam ogólnie dostêpna ksi±¿kê M. G³oska "Pó¼no¶redniowieczna broñ obuchowa w zbiorach polskich" tam jest typologia i ca³a masa przyk³adów.
Pozdrawiam
witam, mam pytanie: czy na terenie europy srodkowej na prze³omie 14/15 wieku spotyka sie jeszcze w uzytku proste he³my z nosalem, ¿ebrowe b±d¼ a'la he³m z Lednicy?
Witam wszystkich serdecznie.
mam dwa pytania i proszê o wyrozumia³o¶æ dla laika.(mam nadziejê, ¿e to dobry temat na taki post)
po pierwsze czy orientujecie siê na jaki okres mo¿na datowaæ he³m krzy¿owy(od Mardinusa)? czy pasuje do okresu Grunwaldu?
link do opisu he³mu:
http://www.mardinus.home.pl/oferta/helmy_pozne_01.php?id=23oraz drugie pytanie:
czy kolczuga d³uga do po³owy uda(kó³ka stalowe zaginane) bez rêkawów pasuje do tego okresu, czy raczej konieczne jest przed³u¿enie jej rêkawów do ³okcia.
z góry dziêkuje za odpowied¼ i pozdrawiam serdecznie.
he³m nigdy nie by³ u¿ywany...to wymys³ autora
a kolczuga raczej z rêkawem...i mo¿e nawet trochê krótsza ni¿ do po³owy uda powinna byæ
rozumiem. dziêkuje. a czy ten he³m nada siê do wyposa¿enia z okresu Grunwaldu? czy mo¿e jego niehistoryczno¶æ bedzie zbyt oczywista?
mam jeszcze pytanie o miecz typ XIIa. czy s± jakie¶ przeciwskazania w jego u¿ywaniu je¿eli chodzi o odtwarzanie tego okresu?
dziekuje za odpowied¼ i pozdrawiam.
matkoo czy ja ma³o jasno napisa³em...takie he³my NIE istnia³y...wiêc siê nie nadaj± na XV, XIII ani na X wiek
Miecze typu XII zanikaj± gdzie¶ góra na pocz±tku XIV wieku, wg Oakeshotta...XIIa (dwurêczna rêkoje¶æ) do po³owy XIV siê trafiaj±, ale s± ju¿ raczej pojedynczymi przypadkami....
Jak co we¼ G³oska "Miecze ¶rodkowoeuropejskie X-XV" i poszukaj w katalogu.
Poszukuje zdjêæ nagrobka Rezzo von Bächlingen, który jest/ by³ w Langenburgu.
Mam jedno zdjêcie z bildindexa pokazuj±ce ca³± postaæ, a potrzebowa³bym szczegó³ów, szczególnie pasa, p³atów.
Z góry dziêki
Laukon-ie , ja niestety nie pomogê Ci w sprawie historyczno¶ci he³mu . Borg-u czy masz potwierdzenie na teoriê o nie istnieniu takiego he³mu ? Mardinus ma dosyæ du¿y zbiór ikonografii , a pozatym raczej nikt z nas nie jest opok± wiedzy historycznej , wiêc raczej nie mo¿esz twierdziæ ,¿e he³m jest nie historyczny skoro Ty go nie spotka³e¶ (temat wielokrotnie poruszany na forum) .
Laukon , popro¶ Mardinusa o przedstawienie ikonografi, foto orgina³u , na której bazowa³ wykonuj±æ powy¿szy he³m - wtedy sie oka¿e czy he³m jest historyczny .
Poni¿ej foto :nagrobka Rezzo von Bächlingen .
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
temat tego he³my by³ wielokrotnie poruszany.
Za jego nieistnieniem przemawiaj± te¿ poszczególne cechy: p³aska zas³ona, ¿ebrowa konstrukcja w XV wieku, zas³ona i nosal jednocze¶nie
Co do tego kto powinien co¶ udowadniaæ, stosuje siê z regu³y zdanie: udowodnij, ¿e w XIV wieku nie nosili dresów z XIV paskami? Nie ma ¼róde³ mówi±cych, ¿e nie, prawda?
I dziêki za zdjêcie, niestety tym w³a¶nie dysponujê, potrzebujê dok³adniejszych
Mam pytanie do znawców tematu, nie do gdybaczy :-) a mianowicie czy kto¶ orientuje siê na jakie lata pasuje ten he³m, je¿eli ogóle na jaki¶ pasuje. Mile widziane jakie¶ ¼ród³a je¿eli takowe istniej± :-)
po 1400...ikonografiê masz w ospreyu: English Medieval Knight 1400?1500
Problem, z tym, ¿e poza, wyspami i mo¿e Francj±, Hiszpani± praktycznie takie "p³ugi" nie s± znane
Witam.
Specjalist± nie jestem ale te¿ nie "gdybaczem".Muszê poszukaæ ale tak± przy³bice widzia³em jako przyk³ad basinetu w³oskiego.Zdaje mi siê ,¿e datowany by³ na rok 1400.Ró¿nica by³a w rozmiarze podbródka i dzwonie he³mu ale zas³ona chyba jest taka sama.
Pozdrawiam Mariusz.
JAk dal mnie jest to wczesny rodzaj great bascinetu. Datowanie jego to zaczyna siê tak oko³o 1400 r, a przedstawienia jego mam i o to one, nie dok±³dnie jego ale podobnych wed³ug mnie he³mów.
http://img171.imageshack.us/my.php?image=e...hfrench1zg7.jpghttp://img101.imageshack.us/my.php?image=k...5c141020wu3.jpg
potrzebujê pomocy
w MWP obok jednej z pawê¿ wisi miecz typ XVI, z³amany jak pamiêtam, g³owica J czy podobna i jelec 5, rozszerzaj±cy siê z wyciêciami w formie krzy¿yków na koñcach...
Ma kto¶ jego zdjêcia?
Z góry dziêkujê za pomoc
Pozdrawiam
W za³±czniku straszny paskudek, jaka¶ forma napier¶nika. Czy kto¶ mo¿e mi pomóc i napisaæ sk±d, z kiedy to jest? No i jakie jest przeznaczenie, czy to jaka¶ forma napier¶nika turniejowego?
Z góry dziêki.
Jedno krótkie pytanie.Wa¿ne...czy wie kto¶ co¶ na temat sztyletów jednosiecznych? Bom zakupi³ takie oto co¶ :
http://allegro.pl/item551334830_sztylet_tarczkowy_15_w.htmlI wcze¶niej nie dostrzeg³em na zdjêciach takiego "drobnego" faktu...A po otrzymaniu paczki prze¿y³em zdziwienie ma³e.
Widzia³em w sumie na stronie "bractea" sztylet jednosieczny...ale z zakrzywionym ostrzem.
Mam z³e i niejasne przeczucie ¿e nieopatrzenie kupi³em bubel ;] Oby to by³o tylko b³êdne przeczucie.
Wiêszko¶æ znanych mi pugina³ów tego typu ma ostrze jednosieczne, wiêc nie masz co siê martwiæ. A i to jest nó¿ bojowy, sztylet jest obosieczny, nó¿ jedno, a ogólnie jedno i obosieczne to pugina³y
I widzisz poprawi³e¶ mi znacz±co humor ;D Chocia¿ pewien by³em ¿e kupujê sztylet. Ale dziêki wielkie!
pozdrawiam serdecznie!
Witam!
Proszê o podpowied¼ na temat szabli na drug± po³owê XV wieku. Wed³ug popisów by³y u¿ywane na równi (czasami w wiêkszej ilo¶ci) z mieczami. Niestety trudno jest o polskie przyk³ady (jedyna w muzeum w Ciechanowie).
W niemieckiej ksi±¿ce znalaz³em poni¿sz± datowan± na "2 po³owê XV wieku", pochodzenia wêgierskiego. G³ownia spoko - nie ma problemu. Gorzej z jelcem i g³owic± - nie jestem pewien czy nie jest zbyt pó¼na na okres 1460-88.
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.