Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pogotowie historyczne
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Hako
witam....
.......od kilku miesiêcy zastanawiam siê, co to jest, co trzymaj± w rêkach postacie na ikonografii. Pierwsza nich wskazuje, ¿e jest to kika razy d³u¿sze od strza³y i przypomina opierzony oszczep - dzidê?.
Czy spotkaliscie siê z nazw± tego¿ urz±dzenia...?
Czy by³ to sprzêt bitewny czy my¶iwski, naprzyk³ad..?
Hako
Rabiega
Re - Hako :
Pociski miotane z kusz wa³owych/arkbalist ? Takie strza³y/be³ty ca³kiem spore bywa³y.

K³aniam.
Micha³ ¯elazo
Na ¶rodkowym obrazku to jest zwyk³a strza³a. Co do pozosta³ych to nie da siê chyba jednoznacznie okre¶liæ.
Ten z lewej strony...czy to nie jest czê¶æ jakiej¶ opowiastki, mo¿e to jaka¶ Biblia ? Gdyby da³o siê zobaczyæ ca³± "historyjkê obrazkow±" by³oby pro¶ciej.

Poza tym ilustracje w ¶redniowieczu nie by³y "sobie a muzom" tylko ilustrowa³y tekst, ¿eby kto¶ niepisaty i nieczytaty te¿ zrozumia³. Pewnie w tek¶cie do tej ikonografii bêdzie wszystko dok³adnie wyt³umaczone smile.gif

Pozdr.
M.
Borg
http://alliance.medieval.ru/papers/jacks/arming1475-2.jpg
wiecej takich strzalek
czyzby mialy jakies znaczenie symboliczne?
Grzyp
Proszę tylko zwrócić uwagę, że ta zwykła strzała ma grubość męskiego kciuka... czy dość duży "kaliber". Czyżby jakaś nagroda? Bo wątpie by strzelano z półtorametrowych strzał... Chyba że to jakiś lokalny symbol władzy ?
Z drugiej strony wszystkie postacie z wyjątkiem tej środkowej w poście Hako to łucznicy - może jakiś specjalny typ strzały? Z odpowiednio silnego łuku byłoby możliwe ich używanie, tyle ze taka długość strzały to raczej Amazonia a nie średniowieczna Europa.
Inna opcja to to, że to krótkie włÃ³cznie/oszczepy stabilizowane lotkami. Do myśliwych mogłoby to pasować, ale raczej nie do grupy odzianych w bogate stroje dworzan.
Tomasz Rajtar
Na wschodzie, a później i u nas na fali "zsarmacenia" występowało "cuś" zwane dzirytem.
Broń chyba raczej myśliwska niż bojowa, coś w stylu małego oszczepu (noszono po kilka w kołczanie), bywało że ze statecznikiem z tyłu. Ale czy tego można się dopatrywać na tych ilustracjach? Nie wiem.

-
Halfgar
Dziryt był także bronią bojową nie tylko myśliwską i wyglądał raczej jak miniaturka pilium a toto na dziryt nie bardzo wygląda smile.gif ... Możliwe, że jakaś forma nagrody za udział w turnieju łuczniczym smile.gif

davemustaine - hełm mający w swoim kształcie przypominać hełmy uzywane przez Krzyżowców bodajże podczas II Krucjaty smile.gif

Hako ... na 1 ikonie to są dziryty a raczej ich symboliczne wyobrażenie smile.gif

Dziryty miały grot czwórgraniasty o długości 15 cm. Mógł służyć nie tylko do rzucania, ale i do walki węcz smile.gif

"There was some hand-to-hand fighting between the Quraish group and the Muslim guard in which Khalid killed one Muslim. The Savage also was there; and with the same javelin that he had used against Hamza at Uhud, he killed a Muslim in this sally across the ditch. " - za The Sword of Allah: Khalid bin Al-Waleed: His Life and Campaigns - Chapter 4: The Battle of the Ditch

Bardzo możliwe, że słowo "Javelin" oznacza tu dziryt smile.gif
nieczar
...znalazlem tak± fotke z Moskiewskiej Zbrojowni... to najprawdopodobniej dziryty, tylko groty uciête...nie znam tez datowania, ale w tej gablocie s± sprzety od 13 do chyba nawet 16w ...niestety nie mam dokladnych opisow
Halfgar
Znalaz³em te¿ taki fragment listu nr 1179 do ¦w Wincentego:

"Inni Roandries, czyli wielcy, którzy s± poni¿ej króla, czyli pierwsi wielcy regionu, przychodz±, równie¿ na to spotkanie, z czê¶ci± swoich poddanych, aby daæ swe podarunki. Po przybyciu urz±dzaj± æwiczenie z miejscow± broni±, któr± s± halabardy i ¿elazne dziryty; nastêpnie pan domu wychodzi im naprzeciw i przy³o¿ywszy dziryt do serca, ¶ciska ich z wzajemnymi okrzykami rado¶ci."

Charles Nacquart, kap³an Zgromadzenia Misji, do ¶wiêtego Wincentego

Madagaskar, fort Dauphin, Tholanghare, osiedle Francuzów, pi±ty lutego 1650 r

List 1179. - Dokumentacja Zgromadzenia Misji, kopia z XVII w. ¦w. Wincenty sporz±dzi³ wiele kopii tego listu, ¿eby og³osiæ go w domach Zgromadzenia, a nawet osobom z zewn±trz.

ca³y tekst listu: http://www.republika.pl/sw_wincenty/listy/list_1179.html
Halfgar
Dziryty zdaje siê indyjskie i raczej pó¼niejsze smile.gif

http://hindunet.org/saraswati/jarid.jpg
Borg
a ja troche z innej beczki
co dokladnie oznacza pojecie miecz pacholecy?
Czy to bron tylko i wylacznie paradna dla dzieciaka bogatych rodzicow?
Tomic
http://www.mbs-brasses.co.uk/pic_lib/Sir_J...ettesthorne.htm

czy ktos wie jak siê wchodzi³o w tego typu wappenrocka, jak w powy¿szym linku?
czy z ty³u by³o jakies sznurowanie czy po bokach?
Andrzej Siejeñski
Wi±zanie z boku, o ile dobrze pamiêtam w temacie o takich ubrankach (gdzie¶ na FREHA) jest rycinka z tym szczegó³em.
Pozdrawiam
Tomic
dziêki wielkie Andrzeju, postaram sie znale¼æ
Borg
Andrzeju to akurat sa chyba platy wiazane, na szorcy/baskince widac nity.. oczywiscie moge sie mylic
Andrzej Siejeñski
Rysunek faktycznie nie jest lekko podejrzany, ale zwróæ uwagê na to, ¿e ta czê¶æ wi±zana i to z nitami ma inne kolory (pod tarcz± jest inne ni¿ nad tarcz±).
Mo¿e pan zapomnia³ zawi±zaæ i mu siê podwinê³o i widaæ to co pod spodem :-).
Pozdrawiam
KubaT
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

To są płaty przykryte taką tunika, która jest krótsza z przodu (coś mniej więcej jak frak ;) )

Tu można obejrzeć cały manuskrypt, z którego pochodzą te illuminacje - http://image.ox.ac.uk/show?collection=bodl...cript=msbodl264
Borg
no i wszystko jasne
dzieki Kubo
Andrzej Siejeñski
Czyli jak mówi³em smile.gif
Piotr Paruch
CYTAT(Hako @ 16:11 13.01.2007) [snapback]177644[/snapback]
witam....
.......od kilku miesiêcy zastanawiam siê, co to jest, co trzymaj± w rêkach postacie na ikonografii. Pierwsza nich wskazuje, ¿e jest to kika razy d³u¿sze od strza³y i przypomina opierzony oszczep - dzidê?.
Czy spotkaliscie siê z nazw± tego¿ urz±dzenia...?
Czy by³ to sprzêt bitewny czy my¶iwski, naprzyk³ad..?
Hako

Natkn±³em siê na miniaturê, która mo¿e trochê rzuciæ ¶wiat³a na tê sprawê: Capture of Ribodane
Andrzej Siejeñski
Znalaz³em ciekaw± rzecz. Proszê siê przyjrzeæ mocowaniu nóg:
http://www.historicenterprises.com/misc/ar...t-steve-dom.jpg
http://www.historicenterprises.com/images/...g/494_large.jpg
Kto¶ siê z czym¶ takim spotka³? Czy tez mo¿e to weso³a twórczo¶æ.
Fionn
Znaczy chodzi ci o mocowanie do przeszywy??
Bo je¶li tak to jest to jak najbardziej ok(ciê¿ar nóg rozk³ada siê wtedy na ca³ym ciele nie za¶ na samych biodrach jak w przypadku mocowania do paska). Natomiast mocowanie do dubletu jest jak dla mnie mocno enigmatyczne.
Andrzej Siejeñski
Chodzi mi o sposób mocowania sznurka i ¿e nogi s± wi±zane w dwóch miejscach. Patent wydaje mi siê niez³y, ale jestem ciekaw czy kto¶ siê ju¿ z czym¶ takim spotka³.
Fionn
Hmmm... teraz ¿e¶ mnie zaintrygowa³ bo dla mnie by³o to oczywiste... przynajmniej dziur w nogach p³ytowych mam odpowiedni± ilo¶æ w³a¶nie do takiego rozwi±zania... hmmm ale nigdy nie zastanawia³em siê czy jest to koszerne historycznie... chyba dzi¶ wieczorkiem czeka mnie przegl±d przez zachowane egzemplarze os³on nóg.
Andrzej Siejeñski
Do tej pory wi±za³em nogi w jednym miejscu (choæ teraz nie muszê ju¿ w³a¶ciwie wcale maj±c pe³ne z sabotami) i jestem ciekaw czy to co¶ zmienia.
Niestety, nie spotka³em siê ze zdjêciem oryginalnych nóg przy których zachowa³a by siê skóra aby sprawdziæ ilo¶æ otworków.

Co do otworków w dublecie, to wi±zanie w ten sposób jest fajnym patentem zapobiegaj±cym przedwczesnemu rozwaleniu dziurek (nie ma takiej wytrzyma³o¶ci jak przeszywka).

A ogólnie to mnie interesuje czy patenty wymy¶lone wspó³cze¶nie i stosowane z powodu praktyczno¶ci, czy te¿ podpatrzone u przodków.

Pozdrawiam
Nikodem
A ja mam szybkie pytanie, dotycz±ce kaptura kolczego - jak d³ugo go uzywano? Chcia³bym u¿ywaæ takowego pod salade, ze wzglêdu na brak podbródka. Czy takie po³±czenie wystêpowa³o, czy nie? Z góry dziekuje za odpowied¿ i jeszcze bardziej za ewentualne potiwerrdzenie ikonografi±.

Datowanie które mnie interesuje to oko³o 1450roku
gothic
Witam!

Maly offtop, robie swoje pierwsze bigwanty, hmm w ogole pierwsza czesc plytowa icon_mrgreen.gif i takie pytanko - czy w okresie okologrunwaldzkim stosowano taki uklad folg: folga, nakolannik, folga, folga, no i ta "blaszka" lezaca na nagolennikach?
Micha³ ¯elazo
Ad Nikodem:

Kaptura kolczego pod saladê lepiej nigdy nie zak³adaj smile.gif

Z tych samych kó³ek, je¶li bardzo chcesz, zrób sobie kolczy ko³nierz który bêdzie (na pikowañcu oczywi¶cie) chorni³ szyjê. Nie da to takiej ochrony jak podbródek, ale wygl±da bardzo fajnie.

Pozdr.
M.
Nikodem
CYTAT(Micha³ ¯elazo @ 21:01 11.07.2007) [snapback]194757[/snapback]
Ad Nikodem:

Kaptura kolczego pod saladê lepiej nigdy nie zak³adaj smile.gif

Z tych samych kó³ek, je¶li bardzo chcesz, zrób sobie kolczy ko³nierz który bêdzie (na pikowañcu oczywi¶cie) chorni³ szyjê. Nie da to takiej ochrony jak podbródek, ale wygl±da bardzo fajnie.

Pozdr.
M.

Ko³nierz kolczy? Móg³by¶ napisaæ co¶ wiêcej o takim elemencie i ewentualnie rzucic jak±¶ ikonografie? Z góry dziekuje.
Indar
Jest bardzo przydatna funkcja na forum - nazywa siê "szukaj"
I.
gothic
Witam!

Właśnie wykonałem moją pierwszą część płytową z blachy stalowej 1.5mm a mianowicie bigwanty. Mam teraz wątpliwości czy nadają się one na okres okologrunwaldzki, osoby znające sie w temacie proszę o wypowiedż i ewentualne sugestie- co zmienic, co dodac? Zamieszczam zalącznik z foto ( jak mi się uda ofcourse) Z góry dzięki za pomoc :-)

PS. chodzi mi głÃ³wnie o zawiasy mocowane od wewnątrz.
Pyra
Witam wszystkich.

Postanowi³em zrobiæ rêkawice klepsydrowe, prze³om XIV/XVw, ¿eby jeszcze zahaczy³y o Grunwald.
Zrobi³em jedne ze strony armourarchive, ale siê dowiedzia³em, ¿e z ich historyczno¶ci± krucho..
Du¿o czyta³em i szuka³em, znalaz³em co¶ takiego jak w za³±czniku.....
Zale¿y mi na potwierdzeniu, czy siê nadadz±
Tomic
jak wiadomo rękawice klepsydrowe nie były wszystkie takie same, elementem wspólnym był natomiast podobny mankiet, biorąc pod uwagę 2 sztuki rękawic z Churburga(sory jak źle napisałem tą nazwe) wydatowanych na 1390 rok można by się pokusić o to że rękawice na załączonej miniaturze są poprawne i zahaczają o Grunwald. Koniec rękawic klepsydrowych to jakiś 1420 rok.
Ale mogę się mylić icon_wink.gif
Pyra
Dziêki za podniesienie na duchu smile.gif

Kolejne pytanko:

Spotka³em siê z wersj± podobnej rêkawicy, gdzie koñce palców i kostki (zgiêcia) by³y chronione blach± mosiê¿n±.
Bardzo ³adnie to wygl±da, tylko czy jest poprawne.
Wszystkie tak zrobione egzemplarze, które widzia³em, by³y rekonstrukcjami. Nie jestem wiêc pewien, czy mo¿na ich autorom zaufaæ.

Wiem, ¿e niektóre egzemplarze by³y zdobione mosi±dzem, ale czy wykonywano elementy w ca³o¶ci z tego metalu?
gothic
Witam!
Prosze o szybk± pomoc a mianowicie odpowied¼ na pytanie- Czy w latach 1380-1400 piechota u¿ywa³a niepe³nych nagolennic tzn tylko os³ona przodu goleni?

pozdrawiam Micha³
Patryk z Wyszogrodu
CYTAT(gothic @ 18:31 24.09.2007) *
Witam!
Prosze o szybk± pomoc a mianowicie odpowied¼ na pytanie- Czy w latach 1380-1400 piechota u¿ywa³a niepe³nych nagolennic tzn tylko os³ona przodu goleni?

pozdrawiam Micha³

Ale jako jedyna os³ona nogi? Wydaje mi siê, ¿e piechota u¿ywa³a raczej nóg p³ytowych ale tak skonstruowanych i¿ chroni³y jedynie z przodu [pomijaj±c li¶cie] ale nie jestem jakim¶ wielkim znawc± i moich s³ów zdecydowanie nie nale¿y braæ za pewnik.
Mizi
Przegl±daj±c galeriê Roty ¶w. Jakuba zauwa¿y³em, ¿e praktycznie wszyscy panowie nosz±cy kapaliny, nosz± je na tekstylnych kapturach. Czy to znaczy, ¿e piechurzy nie nosili kapalców na kapturze kolczym, czy po prostu cz³onkowie roty jeszcze siê nie dorobili nitowanych kapturów kolczych icon_mrgreen.gif ?
Johny
Mam pytanko na kiedy datowany jest jelec z tego miecza?
Achi
Jak dla mnie to druga po³owa XV wieku.
Tomasz Rajtar
A ja mam wra¿enie, ¿e raczej ciê¿ko bêdzie znale¼æ co¶ takiego wcze¶niej ni¿ w XVI wieku. Szczególnie w scyzoryku o takich rozmiarach.

--
Puszkin
Czo³em!

To mo¿e byæ te¿ broñ paradna?
Ale równie¿ s±dze ¿e bêdzie to wiek pó¼niejszy ni¿ XV. Widzia³em miecze takie jak ten z tym, ¿e mia³y te "oczko" z tylko jednej strony.
Puszkin

Co s±dzicie o tym mieczu ( zanzaczony na czerwono ) czy jest on historyczny?
Piotr Paruch
CYTAT(Puszkin @ 22:02 06.03.2008) *
Co s±dzicie o tym mieczu ( zanzaczony na czerwono ) czy jest on historyczny?
Wszystkie wygl±daj± na produkty Wac³awa Hurdalka. Technologicznie i konstrukcyjnie ma siê nijak do czegokolwiek (g³ownia strugana nie odkuwana, jelec i g³owica spawane do stalowych p³askowników wzd³u¿ rêkoje¶ci, itd.), ale s± za to dosyæ solidne.
Puszkin
http://www.hurdalek.wz.cz/stranky/mece.htm
Miecze z tej strony wiecie o nich co¶ jeszcze??, zamówi³em jeden czekam teraz na niego s³ysza³em, ¿e ich miecze s± dobre (czechów).
Indar
A kolega u¿y³ opcji szukaj? Polecam, dzia³a.
I.
Borg
Witam
Zna kto¶ orygina³y takiego he³mu:
http://www.bestarmour.com/detailshelmets/klobouk41.html
Z góry dziêki
Pozdrawiam serdecznie
Roberto
Nie jest to co prawda orygina³ tego he³mu ale jest on prawie identyczny i ró¿ni siê tylko zastosowanym rozwi±zaniem przodu he³mu. W pierwszym za³±czniku daje he³m który wydaje mi sie pierwowzorem tego co zamie¶ci³e¶ a w nastêpnym te¿ saladê ale z bardziej wywiniêtym "dzióbkiem z przodu"
Borg
yyy sorry ale ja tam nie widzê nic co by mog³o byæ pierwowzorem...chyba ¿e na zasadzie he³m nazguli by³y wzorowane na barbutach
Roberto
ja widzê podobn± saladê w prawym górnym rogu pierwszego za³±cznika, podobieñstwa tam to identyczny kszta³t dzwonu he³mu, wielko¶æ kryzy he³mu i k±t nakarczka. Drugi tyczy sie tego i¿ w tym co przedstawi³e¶ he³m posiada podniesiony przód i takie rozwi±zanie pokazuje w³a¶nie drugi za³±cznik ( te¿ w prawym górnym rogu). Generalizuj±c mi sie wydaje ¿e ten he³m co przedstawi³e¶ to trochê przerobiona salada z pierwszego za³±cznika (rezygnacja z wizury na rzecz podniesienia przodu he³mu)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.