Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Lipiec] Bitwa pod Grunwaldem - >14-16.07.06
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Reyki
Problem w tym ¿e sporo Polaków te¿ przyjecha³o nie znaj±c regulaminu.
wojo
A co z okutymi metalem tarczami? Wydawa³o mi siê, ¿e nie mo¿na takowych u¿ywaæ na inscenizacji?
Volgrim
CYTAT(wojo)
A co z okutymi metalem tarczami? Wydawa³o mi siê, ¿e nie mo¿na takowych u¿ywaæ na inscenizacji?

Nawet Ci powiem, ¿e z krakowskiej wywalono z pola 2 osoby.
Roma
Hello
Dorzuci³am kilka nowych zdjêæ, cos tam wyczy¶ci³am, zmodyfikowa³am i takie tam inne.
Generalnie stronka Romy zaprasza.
http://www.romafoto.zagrosze.net.pl/

Pozdrawiam
Roma
Artur Brzychcy
Witam
Chcia³em bardzo serdecznie podziêkowaæ wszystkim którzy przyczynili siê do zbudowania zarówno fizycznego jak i duchowego Chor±gwii Podolskiej. Dla mnie by³ to najlepszy rok tej chor±gwii za co bardzo serdecznie dziêkujê wszystkim Podolanom.
Ogromne podziêkowania i wielki szacun respekt.gif dla obo¼nych za kawa³ nie samowitej roboty - Sylwunia i Vasqez w przysz³ym roku chcê tak samo.
Wszystkim Grexom wielkie dziêki za karczmê, za klimat i za najlepsze upodolenia grunwaldzkie.(blumen, Warzecha, Nivelis, Maj bez was na ¿aden grunv nie jadê)
Braciom Mieczowym za twórcze rozmowy, wspania³y klimat, ultrasowstwo i piêkny obóz
Zychowi, Pawe³kowi i Laserowi za jebców
Ciechanowowi i Bratkowi P³otce za piêkny zegar s³oneczny
Bractwu z Grójca za wspania³± organizacjê, dobr± zabawê i za to ¿e¶cie siê nie dali smile.gif
Cicrusom za b³a¿eñstwa i ciê¿k± pracê
Drabom i Hegemonowi za kobieco¶æ (z Wami ¼le, ale bez was jeszcze gorzej bigsmile2.gif )
Podziêkowania dla mojego rycerza, za wspieranie duchowe.
No i ogromne dziêki dla bractwa z Piaseczna, bo charowa³o na okr±g³o i prawie siê nie ¿ali³o
oraz dla ca³ej reszty podola naprawdê siê spisali¶cie na medal.
A teraz wielkie dziêki dla chor±gwii ¦l±skiej, Nadreñskiej i ¦w. Jerzego u Was zawsze przyjmowani jeste¶my lepiej ni¿ w domu. Zarówno ja z moj± Pani± jak i reszta Podola. Dziêkuj za to Wam piêknie i k³aniam siê w pas.
Na koniec podziêkowania dla Misia z Nadreñskiej bez którego wiedzy i do¶wiadczenia by³oby bardzo ciê¿ko.
No i oczywi¶cie olbrzymie podziêkowania dla organizatorów za to ¿e mogli¶my byæ i wpólnie siê bawiæ.
Pozdrawiam
Micha³ Wojtysiak
Widzê ¿e chyba powinienem co¶ napisaæ
Je¿eli chodzi o udzia³ Bia³orusinów w inscenizacji to na wstêpie nale¿y powiedzieæ ¿e ich uzbrojenie a tak¿e podej¶cie do organizatorów by³o o niebo lepsze ni¿ podej¶cie Czechów. Niestety zdarzy³y siê pere³ki których nie wychwycili¶my na bramce (Chocia¿ po ma³ym ¶ledztwie nadal nie wiem sk±d siê te pere³ki wziê³y) poniewa¿ na pole bitwy nie zosta³o wpuszczonych oko³o 15 Bia³orusinów nie posiadaj±cych nakolanników lub uzbrojenie odpowiednie dla piechoty lekkozbrojnej przewidywanej na lata nastêpne. Wiêc selekcja by³a. Co by tu nie mówiæ je¿eli przepu¶cili¶my Bia³orusinów nieodpowiednio wyekwipowanych to wszystkich uczestników inscenizacji za to przepraszam - mea culpa, mój "sokoli" wzrok zawiód³. W przysz³ym roku nie wejd± (tak wiem ¿e co roku tak jest mówione). Co do okutych metalem tarcz - na spotkaniu dowódców grunwaldzkich ustalono ¿e Bia³orusini jako jedyna grupa zagraniczna maj± prawo z nimi wej¶æ wiêc wpu¶cili¶my i to nie mo¿na mieæ do nich i do nas pretensji
Co do posiadania przez Bia³orusinów halabard - dowódca ich chor±gwi Fiodor wskaza³ podczas przegl±du, ¿e maj± zorganizowan± grupê ponad 10 halabardników i ¿e ich udzia³ jest uzgodniony z organizatorami oraz stron± przeciwn±. Dopiero na polu bitwy okaza³o siê, ¿e to zapewnienie nie by³o zgodne z prawd± za co przepraszam g³ównie Pitera i chor±giew ¶l±sk± - która z reszt± jak zawsze da³a radê. W przysz³ym roku nie obdarzê dowódcy chor±gwi Fiodora takim zaufaniem i sytuacja siê nie powtórzy.
Mimo tego oceniam wystêp Bia³orusinów w tym roku za najlepszy do tej pory w historii Grunwaldu tak pod wzglêdem jako¶ci uzbrojenia ochronnego i zaczepnego (praktycznej ) jak i historycznej. Co do karno¶ci i zdyscyplinowania nie bêdê komentowa³ bo nigdy na to nie mog³em narzekaæ i chyba wcze¶niejsi Miecznicy te¿.
A teraz sprawa Czeska
My¶lê ¿e nasi po³udniowi s±siedzi bior±cy, którzy przyjechali w tym roku na Grunwald pomylili po prostu bajki. Tego w±tku nie rozwijam.
Podczas lustracji w czwartek po po³udniu byli¶my w dwóch grupach czeskich Praskiej i Brneñskiej z tego co pamiêtam. Pierwsz± kwesti±, która by³a bardzo niepokoj±ca by³y dwie piêkne niewiasty, które chcia³y wzi±æ udzia³ w bitwie w charakterze zbrojnych - grzecznie wyt³umaczyli¶my, ¿e nie . Potem pojawi³y siê piêkne metalowe tarcze o fantazyjnie zaginanych rogach i ostrych krawêdziach (niektóre) potem by³ he³m w kszta³cie g³owy nietoperza, i smoka pojawi³y siê kolce i ró¿ne mi³e akcesoria no i na koñcu jak zaczêli¶my dopytywaæ siê o uzbrojenie ochronne nóg pojawi³ siê problem - nie ma. Tylko jeden go¶æ z Czech posiada³ odpowiednie uzbrojenie, które przy przymkniêciu oka dopuszcza³o go do bitwy. W sposób elegancki i spokojny wyt³umaczyli¶my naszym go¶ciom z czym jest problem i poprosili¶my o naprawienie usterek ...
Jednak decyzjê o wpuszczeniu grup z Czech pozostawili¶my ostatecznie organizatorom, którzy trzykrotnie o to pytani powiedzieli zdecydowane nie, wiêc zastosowali¶my siê do polecenia (wiem ju¿ kto¶ wcze¶niej siê tak t³umaczy³). Je¿eli jednak jeste¶my przy temacie naszych po³udniowych s±siadów to nale¿y jeszcze powiedzieæ o ich skandalicznym zachowaniu na bramce. Nie do¶æ, ¿e próbowali si³± wej¶æ na pole bitwy (mimo, ze nie spe³nili wymagañ i naszych pró¶B) to jeszcze grozili justyciariuszom a nawet jednego z nich opluli - czy tak zachowuj±cy siê ludzie zas³uguj± na jak±kolwiek wyrozumia³o¶æ ? Czy my jako go¶cie tak zachowujemy siê na imprezach czeskich ?
Dodam co¶ jeszcze w tamtym roku przymkn±³em oko na go¶ci z Czech, którzy tak jak niestety w tym roku Fiodor zapewniali mnie, ¿e maj± prawid³owe uzbrojenie - pokazali nam dwa bardzo ³adne komplety blach i zapewnili, ¿e wszyscy pozostali cz³onkowie grupy maj± identyczne - znowu jako niepoprawny optymista uwierzy³em i zawiedziono moje zaufanie (sami wiecie jak wygl±dali Czesi rok temu) Dlatego mimo ¿alu za przejechane przez naszych po³udniowych s±siadów kilometry uwa¿am, ¿e zas³u¿yli sobie na sankcje i sami siê o ni± prosili. ¯a³ujê, ¿e w tej chwili chodz± dziwne ploty ¿e w zamian za to nie bêdziemy wpuszczani na imprezy czeskie ale mam nadziejê ¿e zasada oko za oko z±b za z±b nieco siê zestarza³a i skutki naszego incydentu nie bêd± mia³y wp³ywu na nasze kontakty. W przysz³ym roku spodziewam siê ¿e grupy z Czech bêd± do inscenizacji przygotowane wzorowo tak jak w dawnych czasach po dowództwem szlachetnego Zi¿ki bywa³o.
bywa³o. Mam nadziejê ¿e w przysz³ym roku osoby ze strony polskiej odpowiedzialne za przyjazd go¶ci zza granicy wezm± sobie ten incydent pod uwagê i w przysz³ym roku zadbaj± o to aby co¶ takiego siê nie powtórzy³o. Nale¿y w tym miejscu braæ przyk³ad z Niemców od Thomasa, Finów czy Holendrów, z którymi ¿adnych problemów nie by³o a wszystkie uwagi zosta³y w sposób mi³y i szybki uzupe³nione.
No i chyba na razie tyle z tego t³umaczenia
Za wszystkie b³êdy justycji w tym roku przepraszam i ca³± winê biorê na siebie. Mam nadziejê, ¿e w przysz³ym roku bêdziecie z nas zadowoleni a wypadki lub wpadki z tego roku siê nie powtórz±.

A teraz trochê prywatnie - spêdzi³em wspania³y tydzieñ na polach grunwaldzkich i mimo pracy od czwartku do soboty odpocz±³em a o to mi chodzi³o. Dziêkujê za tê mo¿liwo¶æ naszym gospodarzom Krzysiowi Jackowi Kamieniowi Stachowi. Dziêkujê mojemu bractwu i wszystkim naszym go¶ciom za wspania³± atmosferê i przymkniêcie oka na liczne moje nieobecno¶ci. Dziêkujê ca³emu Podolu i naszemu Wspania³emu S³oñcu i jego Pani za obóz, miejsce w cieniu i ¶piewaj±c± Karczmê do samego rana. Dziêkujê ca³ej Alcie ¿e mnie przygarnê³a i wa³êsali¶mi siê w sobotni± noc. Dziêkujê wszystkim dowódcom Chor±gwi za wspó³pracê, zrozumienie i mi³e przyjêcie. No i na koñcu dziêkujê wszystkim justyciariuszom za dobrze wykonan± robotê. Cieszê siê, ¿e wychodzi nam coraz lepiej i mam nadziejê, ¿e w przysz³ym roku unikniemy b³êdów z tego roku.
Wiem mia³o nie byæ koncertu ¿yczeñ ale wybaczcie.

Pozdrawiam
Smok Migu¶
Nareszcie mogę zaprosić Wszystkich do obejrzenia moich fotek z tegorocznego Grunwaldu na http://www.kasztel.waw.pl
thanx.gif
Callista
Zdjecia Nivelisa http://nivelis.myphotoalbum.com/view_album...bumName=album01
Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Willow
Przepraszam ze tak w kolko o tym powtarzam, ale ciagle leza u mnie czyjes okulary. Moze ktos nie zauwazyl mojego wczesniejszego posta a bardzo za nimi teskni? Chcialabym sie ich pozbyc szczerze mowiac. ;)
Czyje? Zapytajcie znajomych. Moze ktos nie bywa na forum, nie wie.
Wiecej pisac o nich nie bede. Sorry za powtorke.
Gagatt
Poszukuje plaszcza zagubionego na Grunwaldzie. Plaszcz szyty z polkola, z szarej welny z lniana szara podszewka. Znalazce baaaaardzo prosze o kontakt, wlascicielka bardzo teskni za plaszczem:(
Gagatt
Rafa³ Pr±dzyñski
Dwa s³owa jeszcze o Czechach, bo to na mojej bramce by³o.
Pomijam fakt prób sforsowania si³± mojej bramki (jak ktos ma 2 metry wzrostu i jest oblaszony, to my¶li ¿e mu siê kurdupel Hegemon odemknie bo ma tylko 1,73 - otó¿ h³e, h³e, h³e - pomy³ka). Pomijam wszytskie fakty z opisy Micha³a które potwierdzam. Pomijam ¿e na odprawie dowódzców po bitwie zoata³em obarczony odpowiedzialno¶ci±, nie tylko za nie wpuszczenie Czechów ale tak¿e za aneksje Zaolzia w 1939 roku i o to ¿e przycyzni³em siê do braku wojskowej pomocy dla Czechos³owacji (nie Czech) ze strony Polski kiedy ta pierwsza dzielnie bi³a siê z si³ami bratnich niemiec hitlerowskich. (nota bene nikt z nas nie wspomnia³ ani o najew¼dzie Brzetys³awa, ani o blokowaniu przez czeskich dokerów dostaw amonicji dla polski w latachwopjny z bolszewick± rosj±).

Podstawowym problemem by³o to ¿e szef grupu czeskiej chcia³ sobie zauzurpowac na polu bitwy prawo do suwerennych decyzji niezgodnych z regfulaminem i s³owem organizatorów - Exkalibura te¿ mia³ bym wpu¶ciæ w takiej sytuacji????

Ponadto!!!!!

NIEPRAWD¡ JEST!!!
Jakoby Czesi nie byli dopuszczeni do bitwy. Wydali¶my im pozwolenie na wej¶cie na pole - o ile od³o¿± metalowe tarcze - i o ile wejd± tylko ci z wymagan± os³ona poni¿ej pasa i do kolan.

ICH DECYZJ¡ by³o zbiorowe niwej¶cie na pole, po³±czone z obel¿ywymi gestami, s³owami a nawet jak Micha³ wspomnia³ czynami nie tylko wobec Justycji ale wobec - podkre¶lam to - ca³ego Narodu Polskiego.

Ewidenteni mieli¶my doczynienia z grup± która ma pretensjê do ¶wiata i chêæ po¿adzenia - czyli z lud¼mi nie zrealizowanymi w prawdziwym ¿yciu. Z tego cowiem nie ka¿dy Czech ma tego typu kompleksy i nie traktujmy tego jako "Sprawy Czeskiej" bo to chodzi o indywidualne indywidua.

Zarêczam, ¿e je¶eli ktolowiek poniesie konsekwencje wypadków "czeskich" na grunwaldzie, w sposób niezaadniony (ze strony ceskiej dzia³ania mam na my¶³i), to uruchomiê wszelkie kontakty zagraniczne, aby nie grupê, ale tyvh konkretnych czechów personalnie zlokalizoaæ, rozpoznaæ i podaæ do wiadomo¶ci wszelkich mo¿liwych organizatorów w U.S.A, Anglii, Francji, W³oszech, Hiszpanii, Portugalii, Niemczech, Belgii, Holandii, Austrii i gdzie siê tylko da.

Stadionowym huliganom mówimy stanowcze nie - nie dla tego ¿e ich nie lubimy (podkre¶lam ten w±tek) - dla tego ¿e ten typ mentalno¶ci stanowi potencjalne zagro¿enie.
czarna
Zasady na (wszelkich) organizowanych imprezach ustalaj± organizatorzy i s± one po to aby ich przestrzegaæ.
Je¿eli kto¶ siê decyduje na udzia³, w tym przypadku, w inscenizacji to na w³asn± odpowiedzialno¶æ i dostosowuj±c siê obowi±zuj±cych norm.Ta kwestia nie podlega dyskusji.
W przypadku Czechów, sprawa dotyczy nie tylko nie dostosowania siê do regulaminu (z tego co siê oriêtujê dostali go du¿o wcze¶niej do wgl±du) ale równie¿ ca³kowietego braku kultury.
To jak siê zachowali na polu (a by³am przy tym) - to by³ pokaz ca³kowitego braku szacunku dla wcze¶niejszych ustaleñ i nie tylko...
Panowie, przy bramce, zachowywali siê agresywnie (z tego co s³ysz³am po bitwie by³o jeszcze gorzej)- na co - my¶lê - nie powinno byæ miejsca.
Decyzjê o wycofaniu siê z bitwy podjêli sami.
Wniosek z tego, ¿e byæ mo¿e niektórzy nie doro¶li do odpowiedzialnego zachowania a co za tym idzie do udzia³u w tego typu imprezach...
Edgar
Za Czechami stali¶my przy bramce wiêc to co mówi Hegemon dotar³o i do nas .... w pe³ni przyznajê mu racjê - zrobi³ co nale¿a³o w takiej sytuacji. Pó¼niejsze akcje i rzucane z pian± na ustach oskar¿enia wobec Hegemona i Krzysztofa Góreckiego (któremu serdecznie gratulujê tego ze z tak± anielsk± cierpliwo¶ci± wys³uchiwa³ tego wszystkiego) o udzia³ w zajêciu Zaolzia i zdradê braci s³owian podczas II wojny i pó¼niej jeszcze by³y poprostu ¿enuj±ce i ¿a³osne. Niemcy mogli siê dostosowaæ do wymogów, W³osi te¿ a biedni Czesi nie .... ojej...

A co do regulaminu w ojczystych jêzykach :-) dobre :-) jak kto¶ to przerobi na fiñski to bardzo proszê ¿eby to opublikowaæ ... !
Jagdtpanzer
Hm a tak piêknie i cudownie mia³o byæ w tym roku bez Nas. „Wszyscy” tacy zjednoczeni i szczê¶liwi, powszechna mi³o¶æ, braterstwo, przyja¼ñ.. ”wszyscy” s± wdziêczni Krzysiowi i Jacusiowi za to ILE dla ka¿dego z osobna oraz dla ogó³u zrobili, czego to „ach” i „och” im uczestnicy grunw nie zawdziêcza, a oni zmêczeni po ciê¿kiej pracy, ale z dobrotliwym u¶miechem przyjmuj± pok³ony - jednym s³owem cacy impreza.

Gdzie jest rozliczenie finansowe tej imprezy za ten i poprzednie lata? Jaka ciekawa formu³a – bud¿et grunw jest taki jak I³¿y, a mo¿e nie…czemu nie zostanie pokazane konkretnie ile? i na co wydano? oraz co w zamian za swój wysi³ek uczestnicy otrzymali?

Ile wynosi zwrot kosztów Krzysia i Jacka? Jaka jest jego struktura? Czy to taka wielka tajemnica?, na co w kocu idzie te – ..0.000 tysiêcy (wystarczy wpisaæ dok³adnie dwie cyferki ;/) co panowie organizatorzy?

Stwierdzenie „jak siê nie podoba to nie musicie przyje¿d¿aæ” wobec Grunwaldu i ludzi którzy na niego przyje¿d¿aj± to wyraz wyj±tkowego chamstwa – ta bitwa jest ogólnonarodowym dobrem i nikt nie ma prawa go zaw³aszczaæ

To nie jest prywatna impreza organizatorów !!!!!!!!!!!!!

Swoja droga ciekawe czemu tak kurczowo trzymaj± siê organizacji tej imprezy? Mo¿e by tak siê podzielili z ogó³em tre¶ci± umowy jak± podpisali z panem wójtem – bardzo ciekawa lektura…

O tym do czego organizatorzy doprowadzili to co szumnie nazywa siê inscenizacja pisz± ju¿ nawet w gazetach, i bynajmniej nie s± to pochlebne recenzje ale czy¿by i dziennikarze byli przeciw biednemu Krzysiowi? i Jackowi?

Mieszkaj±c w obozowisku, i ciê¿ko pracuj±c na to by kto¶ móg³ zarobiæ hm dostaæ zwrot kosztów, nie widzi siê tego, ale z zewn±trz ta impreza nie jest ju¿ nawet jarmarkiem – to jest komercyjny festyn. Ja wiem ¿e to dobra taktyka zrzucaæ wszystko na wójta, Excalibur, Czechów, Mroki i kosmitów na ale to co jest to tylko i wy³±cznie wyraz niekompetencji panów

zleceniobiorców wykonania czê¶ci historycznej dni Grunwaldu

je¿eli kiedykolwiek poznamy dokumentacje to tak okre¶lany jest Krzy¶ i Jacek – ¿adnej historii, ¿adnej g³êbi, nic – tylko i wy³±cznie biznes…

Zauwa¿yli¶cie ze cokolwiek by siê nie dzia³o, s± jacy¶ winni tylko organizatorzy s± zawsze bez skazy, jakikolwiek ju¿ nawet nie zarzut, ale pytanie o cokolwiek traktowane jest jak atak na ¶wiêto¶æ – to nie jest normalne.

Co do Excalibura. Przyjechali¶my dla bitwy z 1410 roku, nie dla tego komercyjnego festynu. Mi³o siê by³o po¶miaæ s³ysz±c wiadomo¶ci z odpraw dowódców o tym czego to mamy nie zrobiæ, ukra¶æ, spaliæ etc – ja wiem ze Król i pan Re¿yser stracili kontakt z rzeczywisto¶ci±, ale ¿eby Az tek ¿eby my¶leæ ze przyjechali¶my tylko po to by im zrobiæ na z³o¶æ?!, megalomania wprost proporcjonalna do poziomu imprezy.

Na koniec wiem ze jestem nudny – kiedy dostaniemy uzasadnienie i podstawê prawn± naszego usuniêcia sprzed ROKU!!!!, czy rok to za ma³o?
Najlepiej z dokumentacja naszych tegorocznych ekscesów ;))))

Artur Koczkowski

Bractwo Rycerskie Excalibur

p.s

ciekawostka; wiecie ze grunwald nie jest imprez± masow± wg ustawy?! – dobre nieprawda¿
Spadi
Ech, kto¶ tu jednak jest ¶mieszny, monotematyczny........... a jednocze¶nie nudny i zakompleksiony:) lol to niez³y wynik jak na jedn± osobêsmile.gif

Spadi
Madzia M
Witam
Chcia³am zwróciæ uwage na jeszce jedn± rzecz jaka mia³a miejsce na Grunwaldzie, która w tym roku wyj±tkowo razi³a,chodzi mi o uczestników, którzy masowo zbierali pieni±dze od turystów i nie tylko:), uwa¿am, ¿e w tym roku by³o trochê przesadzone, mo¿e na pocz±tku by³o to ¶mieszne , ale nie mo¿na by³o spokojnie przej¶æ, ¿eby nikt nie chcia³ na co¶ tam kasy, mo¿na zarabiaæ oferuj±c co¶ w zamian, ale teraz takie rzezcy wymy¶lano ,¿e szkoda gadaæ.Chodzi o to ¿eby i inni ludzie, tury¶ci nie my¶leli, ¿e ludziom z bractw chodzi tylko o pieniadze, czasami by³o mi naprawde wstyd...
To tyle moich uwag.
Pozdrawiam
£ukasz P³aza
By³o mi³o- jak zreszt± zwykle. Kto¶ tu ju¿ napisa³ o inicjatywach w stylu "we¼my siê i zróbcie" cool.gif ja ¶wiadom faktu ¿e jade na grunw na wakacje i ma³o robie zazwyczaj nie wrzeszcze wielkim g³osem co to inni maj± mi dostarczyæ.
Organizatorzy zapewniaj± mi cykliczn± mi³± impreze gdzie moge spotkaæ przyjació³ i zaj±æ siê tym co mnie bawi (walki, uczty, buhurty, æwiczenia, piêkne kobiety diabel.gif ) do tego zapewniaj± mi toi-toie i prysznice. Resztê- czyli s³ome drewno, jedzenie, blachy, dojazd itp. zapewniam sobie sam (wraz z ca³± chor±gwi±) i nikogo poza sob± samym za nic winiæ nie moge- proste.
Co do poziomu histerycznego to patrze przede wszystkim na siebie i staram siê go z roku na rok poprawiaæ- nie patrzyæ co innni maj± na sobie bo to sprawa dla organizatorów i dowódców chor±gwii (inna ¿ecz ¿e skomentowaæ moge). Dodam tylko ¿e impreza z roku na rok naprawde coraz bardziej siê uhisterycznia i ju¿ w marcu ciê¿ko by³o p³atnerza znale¼æ bo wszyscy robili na grunwald nowy lepszy sprzêt. Lepiej ¿e robimy to powoli- zajmie nam to jeszcze pare lat ale za to wiêkszo¶æ bractw/grup na XV w. zyska na poziomie zamiast zrezygnowaæ z imprezy i dalej mroczyæ- to chyba dobrze huh.gif icon_cool.gif
Edgar
a mnie to szczerze mówiąc "grzeje" kto i ile a takze na czym zarobił albo do biznesu dołożył. Nikt mnie ani nikogo innego do przyjazdu na Grunwald nie zmusza, nie widze powodu takze dla którego ktokolwiek miałby przedstawiać jakiekolwiek umowy komukolwiek ani powodu dla którego miałby się rozliczać z jakichkolwiek pieniędzy. Dokąd ode mnie nie biorą składki miesięcznej lub kwartalnej to mogą sobie nawet z Grunwaldu złotymi Mercedesami wracać ... ich sprawa. Zresztą od działania non profit to są stowarzyszenia "non profit"

Grunwald to nie WOŚP nie przyominam sobie aby Krzysztof albo Jarek lub Jacek urządzali jakieś publiczne zbiórki w celu "odpalenia" kolejnego Gunwaldu... chyba że się mylę co ?

Wyczuwam tu jakby pretensje do całego świata ..... a myślałem ze coś się zmieniło ..... to tak jakby mieć pretensje do garbatego ze ma dzieci proste....

żenada
Broda
Ja uwazam ze wszelkie niejasnosci powinny bc wyja¶nione
Organizatorzy powiinni co¶ napisaæ
Broda anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif
Ania ¯uk
CYTAT(Broda @ 02:13 23.08.2006) *
Ja uwazam ze wszelkie niejasnosci powinny bc wyja¶nione
Organizatorzy powiinni co¶ napisaæ
Broda anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif

A znasz takie powiedzenie: nie dyskutuj z g³upim, bo ludzi emog± nie zauwa¿yæ ró¿nicy?
Tomic
mi sie wydaje ze komus poprostu ¿al zwieracze ¶ciska
Broda
CYTAT
A znasz takie powiedzenie: nie dyskutuj z g³upim, bo ludzi emog± nie zauwa¿yæ ró¿nicy?

kto jest tym g³upim
Broda
Martin
Hehehehehehe.
Dobrze, powazniej:
Ja wkladam w Grunwald tyle ile dostaje i dla mnie bomba. Dostaje grunt, wiec jestem. Tojek potrzebuje to i mam. Na inscenizacje wychodze, z czego mam cztery piwa. I tak bym poszedl, coby kilka szczerb na helmie zrobic i zarobic samemu. Placic mi za to nie trzeba, cztery piwka to mily akcent. Co roku jestem tylko na probie generalnej.
Organizuje sobie turniej bojowy od dwoch lat w porozumieniu z organizatorami, co w praktyce oznacza, ze ustalam termin w miare bezkolizyjnie z probami, a organizatorzy funduja nagrody (ty jest jedyna dysproporcja. dostaje wiecej, niz oferuje stricte organizatorom, bo turniej organizowany jest dla walczacych, wlasciwie bez publiki zewnetrznej - dziekuje wiec za to).
I finito. - ja nie czuje sie pokrzywdzony, mysle ze ani Krzysztof ani Jacek tez nie. Nikt nikomu nie przeszkadza.

A Artur Koczkowski jako uczestnik imprezy byl swiety, tylko sie na niego ludzie uwzieli. Psy na nim wieszaja, od czci odzegnuja. Brodo, mysle ze znasz sprawe, ale jesli masz jakies watpliwosci, wpadnij do Podolakow. Porozmawiaj z ludzmi, jakie mieli lekkie zycie, zwlaszcza dwa lata temu, w sasiedztwie Excalibura. Niech ci opowiedza o plocie rozwalanym, o fekaliach na tabliczce z napisem "Podole", o okrzykach slyszanych od sasiadow.

I o czym tu dyskutowac?

Tak jak i nie ma co dyskutowac z Czechami. Zostali usunieci, bo nie spelnili norm. Cala reszta tylko potwierdza slusznosc decyzji "bramkarzy" miecznikowskich. I na zdrowie. Jeszcze pare lat a ludzie sie naucza, ze to nie jest przeglad przez dzieje wszelakie i wyobrazenia o sredniowieczu.
Ania ¯uk
CYTAT(Broda @ 17:04 23.08.2006) *
kto jest tym g³upim
Broda

No wla¶nie.......
Rafa³ Pr±dzyñski
Ja sobie prywatnie na w³asny u¿ytek przyj±³em ¿e dwaj g³owni organizatorzy bior± po 20 000 w kieszeñ i trzecie 20 000 rozdaj± gownym swoim pomocnikom.

Dla mnie bomba - tak sobie przyjo³em z palca wyssawszy - a mo¿e nawet mam racjê - dla mnie bomba.

No i co - no i pstro dok³adnie z tego wynika - nie lubiê gospodarki socjalistycznej i gardzê "biedakami z pegieeru" - jak dla mnie na nawóz z nimi, a kto¶ krêci kasê - dla mnie bomba

Bo to znaczy ¿e bedzie mu siê chcia³o robiæ dalej i tyle.

Mam siê domagac sowojej dzia³ki - a niby z jakiej racji, a co ja jestem i o niby wk³adam ponad to co otrzymuje? Móg³bym siênajwy ¿ej pokusiæ o robirnir konkurencji - wolny rynek jest - nie!

To siê ni epokuszê - nie mam si³ i mo¿liwo¶ci - jak bym mia³ to ju¿ dawno panowie od Grunwaldu poszli by na zielon± trawkê.

A tak jak bêdê fika³ - to w najlepszym wypadku podziekuj± mi za wspó³pracê i sam spadne w roli baranka na zielon± trawkê - tam gdzie miesjce becz±cego.

No i chyba o to chodzi, ¿e jedna osoba nie ma mo¿liwo¶ci tylko same aspiracje i nie mo¿e siê z tym pogodziæ.

Ja wam mówiê - jak tylko siê dorwê do w³adzy to orgowie WON !!! ja sam bêde ¿omdzi³ i bedzie po mojemu na Grunwie bigsmile2.gif hehehe.gif icon_mrgreen.gif tongue.gif

I dla jasno¶ci - ten post dotyczy tematu "kto ile bierze w kieszeñ za organizacjê Grunwaldu" - nie tamtu - co i za ile powwinno byæ zapewnione uczestnikom i którym - bo mam na to swoje zdanie - ale jest moje prywatne, nie wyssane z palca, wcze¶niej tu prezentowane- poparte i zarówno odrzucone na podstawie sensownych argumentów i sensownych kontrargumentów - a wiêc ¿eczowe.

A wszak ten post mia³ dotyczyæ bajki o ¿elaznym wilku i biednym kapturku blinkie.gif
vroobell
OT
S³ownika trudno u¿yæ?
EOT
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(Jagdtpanzer @ 16:32 20.08.2006) *
Hm a tak piêknie i cudownie mia³o byæ w tym roku bez Nas. „Wszyscy” tacy zjednoczeni i szczê¶liwi, powszechna mi³o¶æ, braterstwo, przyja¼ñ..

Eee, nudny jeste¶. Na gronie by³e¶ przynajmniej z cz³onkami swojej sekty zabawny, w taki swoisty dresiarski sposób. A tu - nuda.
Wiedziemka
Sytuacja rozdwojenia nastraja mnie melancholijnie, w zwi±zku z czym nasunê³o mi siê niemal retoryczne pytanie - czy i kiedy nastapi prze³amanie przed/pogrunwaldzkiej monotematyczno¶ci?
Sowa
A co nas obywateli obchodzi kto i ile bierze za Grunwald ?
Teraz to nas powinno tylko obchodzic aby
drewno by³o tañsze, s³oma darmowa, toi wiêcej,
Chor±gwi nie likwidowali.
Wszystko w miarê mo¿liwo¶ci.
A kasê zostawmy im anio³om i diab³om.

Sówka

Arturze Koczkowski icon_wink.gif wracaj
HOPLA ! clap.gif
Magda
Generalnie nie wiem czego niektórzy z Was uczepili siê TERAZ Artura PO Jjego OSTATNIM PO¦CIE... Seryjnie... przecie¿ wypowiedzia³ poprostu swoje zdanie (z tego co siê orientujê to JESZCZE mo¿na wypowiadac swoje zdanie w tym kraju). Generalnie ludzie po przeczytaniu albo zgodz± siê z nim albo poprostu przeczytaj± i wysnuj± w³asne wnioski, ale to nie jest jeszcze powód, ¿eby az tak siê tego czepiaæ... Skoro mówicie, ¿e k³ócenie siê z Excaliburem jest nudne to po co wywo³ujecie wilka z lasu?? Nie zgadzacie siê z Arturem czy kimkolwiek z BRE och, ¿ycie, trudno... p³akac nie bêdziemy, ale po co atakowaæ??

Pozdrawiam!
Madzionga :D
No i Hopla!!! icon_wink.gif
Gregor
Tak tylko delikatnie sugeruję, aby skończyć z niepotrzebnymi dyskuskami i wzajemnym obrzucaniu się błotem, i tłumaczeniem się, bo to i tak do niczego nie prowadzi. I delikatnie proszę, o pranie brudów w swoim prywatnym gronie. Nie od tego jest to forum.

Pozdrawiam
Jagdtpanzer
Witam.

A „organizatorzy” milcz± - jak zwykle.

Rok w rok ³adowali¶my jako Excalibur dla Nas ogromne pieni±dze w grunwald i Nas interesuje jak to mo¿liwe ¿e przy wielusettysiêcznym bud¿ecie nigdy na nic nie ma pieniêdzy – i to na podstawowe, elementarne rzeczy jak higiena, sanitariaty i opa³.

Milczenie tzw. organizatorów oraz ukrywanie dokumentów mówi samo za siebie, je¿eli do kogo¶ to nie trafia i nie dziwi jego sprawa.

Tak, s³ysza³em czego to nie zrobili¶my podolskiej – czy mo¿emy to dostaæ na pi¶mie od organizatorów razem z dowodami i uzasadnieniem decyzji o naszym usuniêciu, od ponad ROKU usi³ujemy otrzymaæ takie pismo/przecie¿ to ¿aden problem taki dokument sporz±dziæ – skoro to zrobili¶my?, nieprawda¿?

Niech i bêdzie ze mam kompleksy, mogê mieæ cokolwiek sobie ktokolwiek ¿yczy. Dla mnie wa¿niejsze od pyskowek jest to ¿e w³o¿yli¶my w ta imprezê rok w rok potworny wysi³ek, energiê, entuzjazm…i nie tylko my, a z najwiêkszego zwyciêstwa w historii kto¶ robi tandetny festyn – doskonale widaæ jak wygl±da³o nasze obozowisko i to co¶ w 2006 roku, nowy lepszy grunwald…

Istotne jest to ¿e w ci±gu ostatnich dwóch/trzech lat po³owa dowódców maj±cych charakter zosta³a zast±piona przez miernych ale wiernych
Tomek Kacprzyk
Waldek M³odawski
Kacper
Konrad
Grzesiek Orynkiewicz

i B³a¿ej, a wcze¶niej Grzesiek Derêgowski – ich ju¿ nie ma, póki by³ B³a¿ej ta impreza jeszcze jako¶ ci±gnê³a – czy zauwa¿yli¶cie ¿e od dwóch lat jak nie go nie ma zrobi³ siê ten festyn?, ciekawa zbie¿no¶æ.

Na koniec. Niech mi kto¶ wyt³umaczy, czemu zamiast merytorycznej dyskusji – fakty, dokumenty, konkrety…- „organizatorzy” milcz±?, czy uczciwi ludzie maja co¶ do ukrycia?

Artur Koczkowski

Bractwo Rycerskie Excalibur
Marcin Waszkielis
Zróbcie konkurencje. Jak bêdzie lepsza impreza, to napewno wpadniemy. A oragnizatorów do s±du je¶li jeste¶ pewien co do kretactw bo ¿ale na forum nic nie dadz±.
Waldemar
Widzê Arturze ze mnie wywo³a³e¶ do tablicy, u¿ywaj±c mojego nazwiska bez konsultacji ze mn± (ale siê nosze co ;p) . Nie wnikam w resztê Twojego postu (bo nie o to teraz chodzi) chcia³bym nawi±zaæ to czê¶ci po¶wieconej Dowódc± którzy zostali „zast±pieni”. Nie wiem z iloma z nich rozmawia³e¶ na ten temat (bo na pewno nie ze mn±) jednak takie postawienie sytuacja mo¿e byæ dla niektórych z przedstawionych obra¼liwe. Ja znam powody rezygnacji 2-3 dowódców i s± inne ni¿ zasugerowa³e¶, ale to ich sprawa i jak bêd± chcieli sami o tym napisz±. Co do mnie to sprawa jest bardziej banalna ni¿ ca³y ten „spisek”. Po prostu nie da³em rady tego fizycznie ci±gn±æ…. Brak silnej grupy na której móg³bym oprzeæ dzia³anie skomplikowanego organizmu jakim jest obóz chor±gwiany (czego zawsze ci zazdro¶ci³em szczególnie dyscypliny)……. Choæ taka grupa w koñcu siê znalaz³a okaza³o siê ni± Piaseczno jednak maj±c ¶wiadomo¶æ ze grupa MUSI mieæ pod rêka dowódcê zaproponowa³em Arturowi przejêcie chor±gwi. Wiesz w mojej historii Grunwaldu zapisa³o siê wiele ról pocz±wszy od artylerii przez chor±¿ego po dowodzenie chor±gwi± (hahaha a nawet dwoma bo kiedy¶ prowadzi³em Krakowska i Podole ) dlatego wiem ile mogê i kiedy trzeba powiedzieæ do¶æ. Bo w koñcu i tak najwa¿niejsze jest to ¿eby ta cala zabawa sprawia³ nam rado¶æ i przyjemno¶æ.

Pozdrawiam

Waldemar M³odawski

PS Osoby znudzone moimi wynurzeniami przepraszam za ten objaw grafomanii.
zamknac-temat.gif
Gregor
A prosi³em

Temat zamykam, do dalszych decyzji.

A Pan Panie Koczkowski, je¿eli nie potrafi uszanowaæ tego, ¿e ludzie nie chc± Pana s³uchaæ, prosi³bym o u¿alanie siê nad sob± na swoim podwórku. Zdrowiej dla nas i dla Pana.

Pozdrawiam
Gregor
Tak ju¿ na przypomnienie, zdjêcia na pro¶bê Morrigan

Link --->

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.