Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Lipiec] Bitwa pod Grunwaldem - >14-16.07.06
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
eRemita
Ministerstwo Kultury wspó³organizuje Inscenizacjê "Bitwa pod Grunwaldem"...? To ¿e gmina sie jako¶ tam dok³ada, to ¿e sponsorem [3,5 piwa na glowe, przynajmniej ³uczników] jest SPECJAL to wiemy, ale MK...? Podatek na te impreze, a w³a¶ciwie dobrowolny haracz, daninê, dziesiêcinê czy diabli wiedz± co jeszcze, p³ac± sami uczestnicy. Z rado¶ci± czasem nawet, bo to najwiêksza tego typu XV wieczna impreza w Polsce.
A co powtarzaj±cych siê komentarzy dot. irokezów w okolicy kaplicy... proszê nie ³±czyæ tych ludzi z szeregowymi uczestnikami Grunwaldu. Tamci Pañstwo byli poza obozem, bo nie zostali dopuszczeni do inscenizacji. Wszyscy wiemy o kogo chodzi, a skandaliczne zachowanie jakie mialo miejsce wlasnie w czasie tych kilku dni mowi o poziomie tej grupy wystarczaj±co.

Komercja, foliowe worki i wszechobecna bawe³na/jeans/satyna/moda ze studniówki. Smieci - ok by³y. Komercja - te¿, tak jak na ka¿dym jarmarku/odpu¶cie i innej imprezie dla ludno¶ci - niby jak by³o w ¶redniowieczu? Tez kupcy ¿erowali na plebsie. Ale ciuchy? mo¿e obracalam sie w innym towarzystwie, a mo¿e - to by³ inny Grunv na którym by³am? Obozy Nadrenskiej, ¶w. Jerzego, Wallenroda czy ¦l±skiej, nie wspominaj±c o Mazowieckiej Siemowita czy Podolu to siedliska raczej ¶wiat³o¶ci ni¿ retro mody sprzed 10 lat. Jasne - s± ludzie w niby-ciuchach, ale to s± w wiêkszo¶ci turysci, tak, to tury¶ci probuj±cy nieudolnie poczuc klimat. Sama widzialam kobiete w pseudoakasmitnej kiecce w rzymiankach pod reke z jakims dresem. I jakos mnie to zszkowoalo tylko pod wzgledem gustu, bo do ¿adnego obozu bym jej raczej nie przypisala...

W kazdym razie - to byl dobry Grunwald. Mimo upolitycznienia i odpustowo¶ci by³a dobra pogoda, udany bohurt i wbrew pozorom - coraz wyzszy poziom w Chor±gwiach, gdzie kryterium dobrej zabawy to nie tylko alkoturystyka ale i odtwórstwo. Miejmy nadziejê, ze ta impreza dotrwa do 2010 roku, choc to dopiero wtedy bedzie sie dzialo - i politycznie i patriotycznie...

Pozdrawiam

eRe
Zik z Amiru
CYTAT(ciechanowic)
(...)reko grunwaldzkie (poza bitw±  :bum: i czê¶ciami obozu) mo¿na traktowaæ jak odpust lub cyrkowy zlot.(...)

No ale takie w³a¶nie s± ponoæ za³o¿enia Grunwaldu - poza bitw± i obozem jest jarmark, odpust i co tam jeszcze. Co za¶ do grupy ko³o kaplicy - to, ¿e mieli takie a nie inne fryzury to i co z tego, co do bluzgów - by³em na mszy i fakt by³o kilka, ale niewiele to siê ró¿ni³o (a je¶li ju¿ to na lepsze) od tego co siê s³ysza³o w obozie historycznym. Równie¿ podczas mszy które tam by³y.
ciechanowic
Wszystko jasne, zmierzam tylko do tego, ¿e takie szury i kosmici psuj± obraz ca³o¶ci i choæ faktycznie gdy ju¿ uda³o mi siê wej¶æ do obozów poszczególnych chor±gwi to czêsto reko pierwszoligowe (np. w mazowieckiej smile.gif ).
Nie znam siê na tajnikach ¶redniowiecznych rekonstrukcji i te krasnoludy i elfy trochê mnie zaskoczy³y (jak byæ szurem to ekstremalnym bigsmile2.gif ) choæ to mi³e i pewnie niegro¼ne dzieciaki ci "nekromanci" hehehe bigsmile2.gif

Mówi±c o odpu¶cie i cyrkowcach chodzi³o mi o cudaków, którzy w³a¶nie taki klimat tworz± smile.gif

Wszystko powinno byæ lepiej rozplanowane i rozlokowane. Obóz oddzielony bardziej od czê¶ci targowo-rzemie¶lniczej (na bardzo dobrym poziomie, podoba³o mi siê smile.gif ) nie mówi±c o czê¶ci odpustowej. która powinna stanowiæ absolutnie odrêbn± czê¶æ i stosownie daleko po³o¿on±.

Przyjechaæ na imprezê mo¿e ka¿dy ale rozbiæ do¶æ spory obóz w przypadkowym miejscy ju¿ nie i na takich "partyzantów" s± sposoby. Organizator - ochrona - lub policja i sprawa za³atwiona. By³a zgoda w³a¶ciciela terenu (pewnie gmina) na biwakowanie ??

Je¶li ich nie interesuje w upamiêtnieniu jakich wydarzeñ bior± udzia³ i spotykaj± siê czysto towarzysko i piknikowo to niech biwakuj± pod Pcimniem Dolnym albo gdzie im tam wygodnie ale czemu akurat na polach Grunwaldu i w czasie uroczysto¶ci ???
Ania ¯uk
Pewnie, ¿e przyjechali popsuæ nam trochê klimat, takie mieli za³o¿enie. Rozpisywanie siê jednak na ten temat jest bezsensu, by³o to wa³kowane na freha milion razy i w ró¿nych tematach. Je¶li Ciê to ciekawi polecam poczytanie postów mr Jagdpanzera czy jak on siê tam pisze i bêdzies zmia³ sprawê nieco na¶wietlon± i ju¿!
Co do ¶mieci- racja, to my sami ¶miecimy, sama chodzi³am po Wallenrodzie i sprz±ta³am butelki i puszki po piwie, ktore ch³opaki rzucali gdzie popadnie,a przoduej w tym mój kochany Wasu¶...
Ale najwiêksz± kich± jak zwykle by³ brak tojek dla turystów po stronie obozu. A¿ przykro by³o patzreæ na tych ludzi z ¿óltymi oczami szukaj±cych jakiej¶ niezamkniêtej tojki, alebo krzycz±cych na ludzi w strojach, ¿e do tych zamkniêtych wpuszczaæ ich nie chc±. Na jak±¶ dziewczynê dziadek z wnuczk± strasznei nakrzycza³i przewija³o siê tam g³ównie s³owo: "wstyd". Fakt, ale za co¶ takiego powinni wstydziæ siê organizatorzy, bo o ym problemie mówi siê od wielu lat....
A z plusów: rzeczywi¶cie mniej mroku, mniej iglaków, no i w koñcu sporo konnych, dziêki czemu inscenizacja nabiera rozmachu i dynamiki. A upadki mog± przyprawiæ o zawa³ serca..... icon_mrgreen.gif
[/list]
Tomic
¶ledze ten temat, czytam ostre mniej lub bardziej s³owa krytyki, ludzie! zróbcie sami impreze o podobnym rozmachu i zapro¶cie mnie na ni±, chetnie zobacze jak wszytko sprawnie hula, jak nad wszytkim panujecie, jak wszytko jest ultra historyczne bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif a to dla was ass.gif
AdamS
ja juz przestalem w tym topicu czytac posty ...... nudy dluzyzny i same narzekania ....
nikt nikogo pod pistoletem na grunwaldzie nie trzyma ....
takie walkowanie tego samego pozwoli pobic topic Humor w ilosci stron ;)
teraz przegladam ten topic w poszukiwaniu tylko i wylacznie linkow do fotek bo czytac to tu nic nowego nie wyczytam ....
Pozdro
AdamS
ciechanowic
Widzê, ¿e szanowny kolega pokaza³ swoj± prawdziw± twarz ... smile.gif no comment
Dziwny klimat panuje wokó³ grunwaldzkiej rekonstrukcji... zw³aszcza w kwestiach organizacyjnych.
Sk±d taka agresja gdy kto¶ z zewn±trz zaczyna interesowaæ siê tematem ... ?
Villentr
A mnie tam sie podoba³o. Jak robi³o sie nudno w jednym miejscu szed³em do drugiego, dzieki czemu grono znajomych i przyjació³ mi sie poszerzy³o. I tu ogólne podziekowania dla organizatorów i wszystkich z którymi dobrze sie bawi³em.

A minusy? Wiekszo¶c wypisali¶cie (myslowitz, leppperek, komercha). Ja chcia³bym zwrócic jednak uwage na jedan rzecz a mianowicie ca³e to ¶cierwo prasowe (pomijam fakt ze Polsat pochrzani³ podpisy i pozamiena³ nam bu¼ki). Wywijanie legitymacjia niejako upowazniajac± do w³a¿enia gdzie im sie tylko podoba to niez³e przegiecie (ktos tu pisa³ o profesjonali¼mie?). I o ile w obozach po krótkiej perswazji dawali sie taki kole¶ jako¶ "uprosic" i nie zak³ócaæ naszej prywatno¶ci o tylke w piatek na bohurcie dawali ciala na ca³ej linii. I mnie g... obchodzi ze ma na szyi kawalek papierka z napisem "prasa" jesli nie potrafi stac razem z innymi obserwatorami w bezpieczej oidleglosci i ciagle wyrywa sie poza liniê "stra¿ników". Takie zachowanie jest karygodne i utrudnia utrzymanie porzadku i bezpieczenstwa obserwatorów.
Tu chcialem przeprosic jedego fotografa za nadmierne uzycie sily przy "sciaganiu" go sprzed nadlatuj±cego 30-osobowego pociagu, ale robi³em to bracie dla twojego dobra.
Co do krecenia inscenizacji to zagazam sie z tym ze mozna by ustaliæ ze 2-3 dostaje na to zezwolenie od organizatorow ale pod warunkiem ze zachowaja wszytkie postawione warunki bezpieczeñstwa. A ³azenie po obozach pozostawi³ bym w gestii strazy obozowych i dowódców chor±gwi. Niektórzy z nas po porstu nie ¿ycz± sobie tego by bezczelnie ³adowaæ im siê do namiotów z kamer±.
AdamS
CYTAT(ciechanowic)
Widzê, ¿e szanowny kolega pokaza³ swoj± prawdziw± twarz ... smile.gif no comment
Dziwny klimat panuje wokó³ grunwaldzkiej rekonstrukcji... zw³aszcza w kwestiach organizacyjnych.  

jak mam to rozumiec ?
ze nudzi mnie ciagla coroczne narzekanie pomimo tego ze co roku jest lepiej ?
i o jaka agresje koledze chodzi ?
vroobell
AdamS - chyba chodzi³o raczej o post Tomica
AdamS
hmmm moze .... :D
Indianin
Mi te¿ siê podoba³o w tym roku. Nie bêdê la³ wody na tematy które poruszyli ju¿ inni.
Nie podoba³a mi siê obecno¶æ TV Trwam (no mo¿e nie tyle nie podoba³a, co jestem ni± lekko zaniepokojony).
Pojawili siê w pi±tek na bohurcie i mówili, ¿e krêc± "dokument" o bitwie pod Grunwaldem. Jestem ciekaw w jakim ¶wietle zostaniemy w tym "dokumencie" przedstawieni (mam ca³y czas w pamiêci sprawê WO¦P). No ale nic, po¿yjemy zobaczymy.

Pozdrawiam wszystkich z którymi tak mi³o spêdzi³em czas smile.gif
Rudeee
Mnie sie tam podobalo bigsmile2.gif crazy.gif bigsmile2.gif
Serdeczne buziaki dla ciebie Adams za dach nad glowa i dla Spadiego za serdeczne przyjecie do grona blinkie.gif
I tak ogolnie dla calego obozu artylerii oraz kochanych gosci za cudownie spedzony czas woohoo.gif
Oraz nisko latajacych cebol ze nie wyrzadzily powazniejszych szkod lol2.gif
Tomic
Drogi Ciechanowic, nie by³o w moim po¶cie ¿adnej agresji, i nie by³ kierowany do konkretnej osoby bigsmile2.gif
ale skoro cie zabola³ to trudno, przepraszac nie bêdê, zrób impreze, o podobnych rozmiarach, ja przyjade i uwierz przyczepie siê do 10000 innych rzeczy, skoro jeste¶ taki ultra i odtwarzanie jest dla ciebie obowi±zkiem to naprawde nie jed¼ wiêcej na taki± mroczn± impreze, bo i po co?
krytykowaæ naj³atwiej, bo to, bo tamto, bo zupa by³a za s³ona, my¶lisz ¿e organizator robi te niedoci±gniêcia specjalnie??
ja tam siê nie doszukuje dziury w ca³ym, wrêcz przeciwnie patrze na plusy, bo naprawde odtwarzanie nie jest moim obwi±zkiem, jade sie bawiæ a nie denerwowa, jak mnie razi iglo to na nie nie patrze, jak mi nieodpowiada klimat w toj toju to ide w krzaki, a jak nie lubie Myslovitza to go nie s³ucham, zgadza sie, pewnych rzeczy sie nie przeskoczy, ale czy warto?
tak to moja prawdziwa i sztuczna twarz ass.gif bigsmile2.gif dobrze mi z ni±, bo widaæ Tobie z twoj± jest ¼le bigsmile2.gif
AdamS
CYTAT(Rudeee)
Mnie sie tam podobalo  :grin:  8O  :grin:  
Serdeczne buziaki dla ciebie Adams za dach nad glowa i dla Spadiego za serdeczne przyjecie do grona blinkie.gif  
I tak ogolnie dla calego obozu artylerii oraz kochanych gosci za cudownie spedzony czas woohoo.gif  
Oraz nisko latajacych cebol ze nie wyrzadzily powazniejszych szkod  :lol:

nie ma za co polecam sie na przyszlosc smile.gif
Spadi na pewno tez smile.gif
szczegolnie ze dostarczasz niezapomnianych wrazen :D:D:D:D:D:D:D
nastepnym razem poprosimy o wiecej smile.gif
bigsmile2.gif blinkie.gif
a tak wogole to masz fajne ....... Ty wiesz co smile.gif ;)
pozdro
AdamS
Dominik G³owacki
Trochê po czasie, ale pozwolê sobie i ja:

Ten Grunwald by³ bardzo fajny - niech to bêdzie my¶l± przewodni± moich wynurzeñ

Spis Tre¶ci
1. Podziêkowania
2. Plusy + Wielkie szacuny.
3. Minusy + Propozycje rozwi±zañ

Ad 1.
Naprawdê WIELKIE WIELKIE podziêkowania dla CAAA£EJ CHOR¡GWII ¦W. JERZEGO za go¶cinê w obozie, super towarzystwo, super atmosferê i w ogóle wszystko! Jeste¶cie ¦wietni a Von Reihl rz±dzi, radzi i nie zdradzi smile.gif
Wielkie podziêkowania dla wszystkich wspó³towarzyszy Kwaterki za wspóln± pracê. Kwaterka rulez - za rok te¿ chcê.
Szczególne dziêki dla Maæka i Pati, Saurona i Igi, Kuby (Elfa) i Ani, Ma³ej Ani, Bleza, mojej Za³ogi z namiotu za wspó³obozowanie i imprezowanie.
Kolejne WIELKIE WIELKIE podziêkowania dla PODOLA za ogniska, ¶piewy i imprezy (Kania Pomaraaaañcza; Naapój Gaazooowaaanyyyy! tongue.gif ) U Was te¿ atmosfera jak zwykle zajefajna! Dziêki dla Brzarta, Sylwii, Zycha, Nivelisa, Pani piêknie graj±cej na instrumencie dêtym, Claymora i reszty za towarzystwo!
Bêdê mia³ naprawdê powa¿ny dylemat w przysz³ym roku do której chor±gwii m± niecn± osobê wkrêcaæ szczerba.gif
Chor±gwii Nadreñskiej dziêki za ogólnie mi³e s±siedztwo, u¿yczanie lodówki i wspó³biesiadowanie.
Ninie i Konradowi te¿ dziêki za towarzystwo
Wielkie te¿ dziêki wszystkim innym, których spotka³em i byæ mo¿e nie pamiêtam - nie gniewajcie siê jak Was nie rozpoznam za rok - tak ju¿ mam
Orgom te¿ dziêki za wszystko to co by³o dobre i udane

C.D.N.
pozdrawiam!
ciechanowic
CYTAT
ciechanowic napisa³:
Widzê, ¿e szanowny kolega pokaza³ swoj± prawdziw± twarz ... Smile no comment

jak mam to rozumiec ?
ze nudzi mnie ciagla coroczne narzekanie pomimo tego ze co roku jest lepiej ?
i o jaka agresje koledze chodzi ?

Oczywi¶cie chodzi³o o post Tomic'a.
Dalszej dyskusji w temacie "prawdziwych twarzy" nie podejmujê ... icon_cool.gif
Smok Migu¶
Witam,
na Grunw w tym roku wpadlem niejako przejazdem bez stroju, co bylo przyczyna duzego dyskomfortu, zarowno mojego jak i paru osob w obozach smile.gif. Jakos ratowalem sie poczuciem humoru i samozadowoleniem, ktorego nigdy mi nie brakowalo smile.gif
Ale do rzeczy, jako tym razem fotograf stajacy z boku pola bitwy, a konkretnie przy brzezince mialem okazje przekonac sie co wyprawiaja tzw. fotoreporterzy. Sam jestem dziennikarzem i fotoreporterem i wstyd mi bylo za moich kolegow po fachu. Dali przyk³ad chamstwa i bezmyslnosci. Nie pomagaly ani prosby ani grozby wynikajace z troski o ich dobro, aby opuscili pole bitwy, zwlaszcza miejsce przeznaczone do wystopowania koni. Doszlo do rekoczynow miedzy nimi a justycariuszami (tu musze pochwalic tegorocznych justycariuszy, to chlopy z jajami, nie to co rok temu). Niestety nawet interewencja ochrony, ktora poczatkowo stanowczo, pozniej juz bez przekonania, nie uporzadkowala zamieszania w tym zakatku. Jako, ze juz drugi raz bylem swiadkiem podobnych wydarzen, a mam za soba takze doswiadczenia z innych imprez, to mam nastepujace wnioski:
1. Nalezy uscislic co konkretnie obiecuja organizatorzy ze strony wojta i wojewodztwa dziennikarzom dajac im niby-przepustki na pole bitwy.
2. Nalezy przypilnowac, by dziennikarze odbierajac te swistki, podpisywali co im konkretnie wolno i wiedze te przekazac ochronie, co np. czyni sie na imprezach lotniczych typu Radom czy Goraszka. Bowiem interwencja ochrony oslabla, gdyz prasa zaczela krzyczec, ze im wolno, bo dostali na to zgode, pokazujac przy tym owe swistki.
3. Nalezy wzmocnic ochrone pasa niczyjego i wykazywac wieksza stanowczosc przy usuwaniu widzow. Brawo dla pomyslu zasloniecia niesfornym gapiom widoku plaszczem.
4. Uwazam, ze niezbedne jest wzniesienie przez gmine podestu dla fotografow na skraju brzeziny. Takie platformy staja sie powoli norma na imprezach tego typu. A gdy juz taka platforma bedzie, to nalezy wylapywac i wyrzucac bezwglednie z pola bitwy kazdego, kto nie ma prawa sie tam znajdowac. Z mojego doswiadczenia dziennikarze musza od razu zostac uziemieni w jednym latwym do kontroli miejscu, jesli sie tego nie zrobi, to nie ma szans, zeby ich potem wszystkich upilnowac. Obawiam sie bowiem, ze ta zabawa skonczy sie ktoregos roku rozjechanym albo wysadzonym pismakiem.
5. W tym roku bylem tez swiadkiem masowej kradziezy pacynek, na pole bitwy wpadla szarancza zabierajac je garsciami, dwoch z nich mam na fotkach, moze je gdzies opublikuje. Moim pomyslem jest przygotowanie grupy harcerzy przebranej za cos w rodzaju giermkow, ktorzy dyskretnie podczas rzucania choragwi Jagielle, zbiora pacynki i inne zgubione przedmioty.
To na razie tyle co wymyslilem i do czego bede namawial organizatorow.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i przepraszam, ze bylem tak krotko i nie przywitalem sie z kazdym ze znajomych oraz nie zrobilem tylu fotek ile chcialem. Te co zrobilem postaram sie wrzucic do konca tygodnia na stronke.
Rudeee
CYTAT
szczegolnie ze dostarczasz niezapomnianych wrazen :D:D:D:D:D:D:D  
nastepnym razem poprosimy o wiecej  

a tak wogole to masz fajne ....... Ty wiesz co  ;)  
pozdro  
AdamS

tak... wiem...mokre giezlo tongue.gif
Dobrze ze wiecej nie bylo bo juz i ten wieczor odchorowuje usmieszek_01.gif
I to jest jedyne ...zdarzenie... ktore mi sie nie podobalo. DESZCZ anger.gif
Chcialam tu podziekowac wszystkim osobom ktore potem szukaly mojego nozyka zagubionego podczas ucieczki w suche miejsce. Znalazl sie smile.gif
ciechanowic
CYTAT
Uwazam, ze niezbedne jest wzniesienie przez gmine podestu dla fotografow na skraju brzeziny. Takie platformy staja sie powoli norma na imprezach tego typu. A gdy juz taka platforma bedzie, to nalezy wylapywac i wyrzucac bezwglednie z pola bitwy kazdego, kto nie ma prawa sie tam znajdowac. Z mojego doswiadczenia dziennikarze musza od razu zostac uziemieni w jednym latwym do kontroli miejscu, jesli sie tego nie zrobi, to nie ma szans, zeby ich potem wszystkich upilnowac. Obawiam sie bowiem, ze ta zabawa skonczy sie ktoregos roku rozjechanym albo wysadzonym pismakiem.

Brawo ! G³os rozs±dku. To "podwy¿szenie", "platforma" to tzw. "wzwy¿ka foto" i to jest w³a¶nie sektor FOTO, o którym mówi³em i to za³atwia sprawê.
Micha³ Templarem zwany
Np taka platforma co to jest obok namiotu nag³osniaj±cego i gdzie tv stoi??

Pozdrawiam
Smok Migu¶
Problem w tym, ze ona stoi pod slonce i 99% fotoreporterow zawsze wybierze okolice brzeziny, bo tam jest najlepsze oswietlenie i najblizej walczacych.
Micha³ Templarem zwany
Ale nie mówmy, ze takowej w ogóle nie ma smile.gif

Pozdrawiam
Smok Migu¶
No to jest tak jak z Toi Toiami. Niby sa, ale i tak turysci musza latac w krzaki, bo jest ich za malo albo sa tylko dla nas. Rownie dobrze ta platforma moze stac na ksiezycu smile.gif Tyle samo pozytku maja z niej fotoreporterzy.
jasmin
zatem miejsca na parkingi dla turystow tez mozna wyznaczyc w olsztynku i toitoie tez i powiedziec: no przeciez jest ... o co wam chodzi ...
Dominik G³owacki
Ci±g Dalszy:

Ad 2. - Plusy
Za ogromny plus tegorocznego Grunwaldu uwa¿am jeszcze wiêksz± ni¿ poprzednio ilo¶æ kramów. Naprawdê mo¿na siê by³o obkupiæ w prawie wszystko. Mam wielk± nadziejê, ¿e tutaj tendencja wzrostowa siê utrzyma.
Kolejny wielki plus to koncert Starego Olsy i nie mówcie mi, ¿e to oklepany zespó³ - ¶wietni s± i basta!
I wielki plus za prawie brak niehistorycznych namiotów z zastrze¿eniem o którym bêdzie pó¼niej.
I jeszcze plus za to, ¿e opa³u nie zabrak³o, a ró¿nie z tym drzewiej bywa³o.
I plus za turniej konny. Du¿y plus, tylko szkoda, ¿e by³ w niedzielê, jak wszystkim ju¿ pakowanie jest w g³owie, wzglêdnie tupot le¶nych mrówek.
I za coraz wiêcej koników w Inscenizacji du¿y plus
I za czysto¶æ w tojce plus - przynajmniej tam gdzie ja chodzi³em.
I za bohurt, fajny by³ bohurt.
I za warsztaty, choæ w tym roku nie uda³o mi siê na ¿adnym byæ icon_sad.gif
I za karczmê Pod Czarn± Kokoszk±.
I fajnym ludziom plus za obecno¶æ.
Dobrze by³o, nie by³o ¼le.

C.D.N.
pozdrawiam!
ciechanowic
CYTAT
Problem w tym, ze ona stoi pod slonce i 99% fotoreporterow zawsze wybierze okolice brzeziny, bo tam jest najlepsze oswietlenie i najblizej walczacych.  

S³usznie prawi smile.gif
Wiêc trzeba doradziæ organizatorom gdzie takow± wzwy¿kê ustawiæ i koñczymy temat pa³êtaj±cych siê fotografówi kamerzystów smile.gif
Micha³ Templarem zwany
CYTAT(Rita)
Mój mi³y nawet nie wiedzia³ czym dosta³ w nos. Wie tylko, ¿e od kogo¶ z Gryfów ;) Przepychanka by³a, ¿elazo lata³o gêsto. Moim zdaniem robienie z miecza szpadla to gruba przesada, ale ja lubiê nieco hardcore'u, mozna siê ze mn± nie zgadzaæ.

:

Czym dosta³ nie napisze, ale je¿eli chodzi o kolege, którego z pola sprowadza³em z popsutym nosem to bezposrednim sprawca by³ niestety kapalin - bylem tuz obok tego zajscia.

Pozdrawiam
Kuba_
http://wiadomosci.onet.pl/0,19,relacje.html - streszczenie bitwy w filmiku
Dominik G³owacki
Ad 3. - Uwagi krytyczne - Polecam pilnej rozwadze.
Po raz kolejny siê okaza³o, ¿e niektórym ludziom my¶lenie sprawia ból, m. in.:

Myslowitz i reszta.
S³uchajcie - to wszystko na tej imprezie musi byæ i tyle, szybciej z nas zrezygnuj± - przypuszczam - ni¿ z tego w³a¶nie, trzeba tylko chwilê pomy¶leæ jak pogodziæ nas z nimi. Sposób wed³ug mnie jest bardzo, bardzo prosty:
Scenê do koncertów nale¿y zwyczajnie ustawiæ ty³em, albo przynajmniej bokiem do pomnika i naszych obozów, a wtedy nic u nas nie bêdzie s³ychaæ. D¼wiêk bowiem roznosi siê kierunkowo. W tym roku po raz pierwszy by³o te koncerty s³ychaæ u nas tak wyra¼nie, a przecie¿ w poprzednich latach te¿ one siê odbywa³y. Jednak¿e pierwszy raz w tym roku scena sta³a tam gdzie sta³a, czyli za kasami i zwrócona w nasz± stronê. Mam nadziejê, ¿e równie¿ by³ to raz ostatni.
Zatem raz jeszcze: SCENÊ PROSIMY ODWRÓCIÆ DO NAS ass.gif± - nie jest to trudne chyba, a wyj±tkowo siê nie pogniewamy za tak± zniewagê.

Kibelki.
Wydaje mi siê, ¿e by³o ich w tym roku do¶æ sporo, ale nie wiem jakim cudem dla ca³ego ¶w. Jerzego by³ tylko jeden dunno.gif
Poza tym w kwestii k³ódek do tych¿e - ja naprawdê bardzo gor±co proponujê, aby kupowaæ k³ódki z szyfrem. Wtedy wreszcie pozbêdziemy siê problemu gin±cych kluczyków, który to bywa bardzo pal±cy w pewnych momentach, ¿eby nie powiedzieæ inaczej. Niektórzy takie k³ódki mieli, mo¿e powiedz±, czy siê sprawdzi³y?

Zarz±dzanie turystami.
Z tymi korkami przy wyje¼dzie to faktycznie ¿enada, ale nie o tym chcia³em.
Co roku jest problem z t³umem w³a¿±cym na pole w czasie i po bitwie. Jak wiadomo co¶ mo¿e wtedy zostaæ "wziête na pami±tkê".
Ja w tym roku bra³em udzia³ w bitwie jaka siê rozgrywa³a w strefie buforowej w³a¶nie i nie by³a ona wcale l¿ejsza od tej na polu.
A zatem: Ogrodzenie pola walki by³o w tym roku zbyt s³abe. P³oty w niektórych miejscach przewróci³y siê nawet bez pomocy ludzi, pó¼niej pod naporem t³umu k³ad³y siê dalsze odcinki. Jak p³ot le¿y to byd³o siê t³umaczy, ¿e go nie widzi, albo, ¿e go nie ma wcale i lezie gdzie chce - wyganiaæ trzeba kijami. Proszê zatem aby za rok g³êbiej wbijaæ s³upki, nawet kosztem ni¿szego p³otu,albo je podpieraæ. Ni¿szy p³ot bêdzie te¿ utrudnia³ opieranie siê i te¿ nie bêdzie przez to niszczony.
W strefie buforowej by³o nas w tym roku du¿o do pilnowania t³umu, tylko gdyby¶cie siê tak jeszcze nie opieprzali tylko robili co do Was nale¿y to by by³o fajnie. Mieli¶my pilnowaæ, ¿eby ludzi w tym pasie nie by³o.
Proponujê zreszt±, ¿eby ta za³oga wychodzi³a w pole znacznie wcze¶niej i od razu nie wpuszcza³a ludzi za p³ot, poniewa¿ pó¼niej to s± p³acze w stylu "Ja tu stojê od trzech godzin i siê teraz mam wycofaæ?" Czê¶ciowo jest to zrozumia³e i stra¿ powinna siê pojawiaæ razem z gromadz±cymi siê lud¼mi. Tu¿ przed bitw± jest ju¿ za pó¼no.
Tak samo po bitwie - nie zabieramy siê zaraz do obozu, tylko pilnujemy, aby ci¿ba nie laz³a na pole. Da siê, choæ czasem trza pokazaæ jednemu z drugim kij z do¶æ bliska i ogólnie byæ nie mi³ym. Ja w pojedynkê zatrzyma³em skutecznie ludzi na odcinku oko³o 50 metrów przez jakie¶ 5 minut, ale co z tego, skoro obok w³azili jak chcieli. W koñcu sobie da³em spokój, bo mnie zwyczajnie omijano szerszym ³ukiem. No i pó¼niej macie gin±ce czê¶ci uzbrojenia
Przy okazji bardzo dobrze, ¿e strefa buforowa by³a w tym roku sporo szersza ni¿ poprzednio.

Plastik i Iglo.
W tej dziedzinie po raz kolejny obserwujê dziwny kontrast - z jednej strony coraz lepsze s± stroje, coraz wiêcej historycznych namiotów, mebelki, bi¿uretie, a z drugiej strony przestajemy dbaæ o prozaiczne rzeczy - ³azimy po obozie z puszk± piwa, zamiast przelaæ sobie je do kufla, na sto³ach w obozie zostawiamy butelki plastikowe, puszki od konserw, nosimy zakupy w folii po obozie... Dlaczego?
Za poprzedniego Miecznika takie rzeczy siê nie zdarza³y tak powszechnie, choæ ludzie jeszcze w leginsach biegali. Iusticia w obozie pe³ni³a funkcjê stra¿y obozowej i tego pilnowa³a. Teraz jest w tej kwestii wielka bryndza!
Iglo - w zesz³ym roku iglopolis by³o bardzo du¿e, ale sta³o za obozem historycznym, wiêc nie razi³o wcale. W tym roku iglaków by³o kilka, ale sta³y na ¶rodku obozu w Chor±gwii Krakowskiej, tu¿ obok g³ónego przej¶cia przez obóz... Jak to siê mog³o staæ? Toffik??! I te nieudolne próby zas³aniania tego plastikowiska p³otkiem z desek... ¶miech na sali. Czy tego nie mo¿na by³o wyprowadziæ gdzie¶ na bok, za krzaki. Ja rozumiem, ¿e kogo¶ nie staæ na namiot, ale to wtedy mieszka u kogo¶, albo nie mieszka wcale!
Specjalne pozdrowienia mam te¿ w tym dziale dla Nadreñskiej za ELEKTRONARZÊDZIA. Ca³y czwartek "czyszczenia" blach szlifierk± jako¶ przecierpia³em" (tak na marginesie ciekawym jak Wam teraz te blachy zardzewiej± po tym jak je zryli¶cie drucian± szczot±), ale w pi±tek to ju¿ przesadzili¶cie. Tyle.

pozdro!
Seba Liw
Witam

Tomic napisa³:

ja tam siê nie doszukuje dziury w ca³ym, wrêcz przeciwnie patrze na plusy, bo naprawde odtwarzanie nie jest moim obwi±zkiem, jade sie bawiæ a nie denerwowa, jak mnie razi iglo to na nie nie patrze, jak mi nieodpowiada klimat w toj toju to ide w krzaki, a jak nie lubie Myslovitza to go nie s³ucham, zgadza sie, pewnych rzeczy sie nie przeskoczy, ale czy warto?

Dok³adnie popieram w 100%, wszystkiego nie da siê wyeliminowaæ i zawsze komu¶ co¶ nie bêdzie pasi³o, a ja tak jak i Tomic jestem w tym po to aby uciec od dnia codziennego, bawiæ siê a nie podnosiæ sobie i innym ci¶nienie wiêc po co siê napinaæ?

Pozdrawiam
Dominik G³owacki
I na koniec SPECIAL FUCKINGS dla PALACZY PAPIEROCHÓW. To¿ to mrok nad mroki jest ³a¿enie w stroju i po obozie ze szlugiem w ³apie albo pysku. Jestem ciekaw po kiego grzyba budowane s± po obozach os³oniête palarnie, a pó¼niej i tak ka¿dy pali gdzie chce. No to po prostu s³ów brakuje. Czy Wy palacze ju¿ nie mo¿ecie przetrzymaæ tych paru dni bez fajka, albo nie mo¿ecie siê udaæ z nim gdzier¶ gdzie Was nie widaæ??
Nawet tu¿ przed bitw± ju¿ na polu widzia³em jednego zapuszkowanego jak pali³ szluga przez podniesion± zas³onê. Szkoda, ¿e zdjêcia nie zrobi³em.
Mrokario i Mrokardinio! anger.gif anger.gif anger.gif
Pawe³ z Krosna
CYTAT(Nidhogg)
CYTAT(ciechanowic)

Pomijam punkow± gromadkê, która wystrzy¿ona w irokezy (kto¶ nawet postawi³ na cukier  :roll: ) bawi³a siê w najlepsze wokó³ ... ruin kaplicy (w sumie sanktuarium)  :-(  

A o nich ju¿ by³o w tym w±tku parê razy - to bractwo ktore nie by³o czê¶ci± obozu historycznego - przyjechali na w³asn± rêkê. Je¿eli masz uwagi do ich zachowania, to skontaktuj siê z Bractwem Rycerskim Excalibur.

Plemiê irokezów dowiod³o po raz kolejny ¿e decyzja zesz³oroczna by³a jak najbardzej sluszna.Piêknie wybrali sobie miejsce obozowania, w bezpo¶rednim s±siedztwie kaplicy. Na nic zda³y siê pro¶by i zabiegi dyplomatyczne zeby uszanowaæ chocia¿ pi±tkow± mszê. W trakcie podniesienia ( w tle, od strony stêbarku, gra³o uroczo disco polo) ze zgroz± s³ysza³em stukot butelek, rzmowy o dupie maryni, przeklinanie.

Biedne pokrzywdzone misie pokaza³y pazurki.Szkoda ¿e w tak ¿alosny i niegodny sposób.

Co do samej mszy- dziêkujê wszyskim za ich przybycie.Dziêkujê za godne zachowanie, ma³a uwaga:
czy panie w strojach historycznych musza przychodziæ na mszê bez nakrycia g³owy, a panowie jakby prosto ze ¿niw (tzn. opuszczone nogawice, go³e gacie)?

por. fota: http://www.grunwald2006.getphoto.pl/index....4&lang=pl&lim=0 (skad in±d znany tu i ówdzie typ w ¶wiecacych biel± gaciach na ¶rodku kaplicy- szczególny przyk³ad po³±czenia mroku i zgorszenia bigsmile2.gif )

por. fota http://www.grunwald2006.getphoto.pl/index....8&lang=pl&lim=0 (o zgrozo w¶ród naszego skromnego chórku i to w bezpo¶renim sasiedztwie mojej skromnej osoby

pozdrawia wszystkich znajomych blizszych i dalszych dziêki którym bawi³em siê jak zwykle super.

Pa³a wam! Pa³a! Pa³a! tongue.gif
Szogun
CYTAT(Dominik G³owacki)
I na koniec SPECIAL FUCKINGS dla PALACZY PAPIEROCHÓW. To¿ to mrok nad mroki jest ³a¿enie w stroju i po obozie ze szlugiem w ³apie albo pysku. Jestem ciekaw po kiego grzyba budowane s± po obozach os³oniête palarnie, a pó¼niej i tak ka¿dy pali gdzie chce. No to po prostu s³ów brakuje. Czy Wy palacze ju¿ nie mo¿ecie przetrzymaæ tych paru dni bez fajka, albo nie mo¿ecie siê udaæ z nim gdzier¶ gdzie Was nie widaæ??
Nawet tu¿ przed bitw± ju¿ na polu widzia³em jednego zapuszkowanego jak pali³ szluga  przez podniesion± zas³onê. Szkoda, ¿e zdjêcia nie zrobi³em.
Mrokario i Mrokardinio!   anger.gif    :-(    :-(

Ma³o tego. Gadki przez telefon bulwersowa³y mnie równie mocno. Chyba nie jest trudno wej¶æ do namiotu?
Ania Franczyk
Ja równie¿ bardzo serdecznie dziêkujê wszystkim, którzy przyczynili siê zorganizowania mszy trydenckiej, by³o to dla mnie (i my¶le ¿e nie tylko dla mnie) wyj±tkowe prze¿ycie, którego nie zm±ci³y nawet wspomniane, niechlubne incydenty. Szkoda tylko, tak naprawde ma³o kto o niej wiedzia³, warto zadbaæ w przysz³ym roku o lepsz± informacje.
Wielkie dziêki wszystkim ¶wirom i pokrzywieñcom na punkcie muzyki dawnej za wspólne muzykowanie (w tym miejscu chcia³am przeprosiæ za ci±g³ê brzêkolenie tych, którzy rzeczonych skrzywieñ nie posiadaj±).

Specjalnie podziêkowania dla Totala, bez niego ta impreza nie by³aby tym czym by³a... bum.gif
Anthony McKinly
Было здорово! спасибо всем, с кем мне довелось встретиться за кружкой хмельной crazy.gif или в битве жаркой! bum.gif
Особенная благодарность организаторам!
Отдельное спасибо Саше из Opolskie Bractwo Rycerskie за помощь в организации лагеря, решении насущных проблем и особенно за веселую компанию! yes.gif

PS простите,что не по-польски dunno.gif
Rita
Je¶li ju¿ mowa o elektronarzêdziach... Mieli¶my w Goñczej pi³y ³añcuchowe stereo. Od Mazowieckiej i artyleri... Panowie - u nas siê wszystko od ¶rody r±ba³o siekierami lub pi³owa³o rêcznie. Deski na ognisko nie musz± byæ idealnie równe... a juz pi³a w sobotê to gruba przesada.

Specjalne pozdrowienia dla pana spi±cego w artylerii na hamaku za wra¿enia s³uchowe. Ludzie a¿ przystawali, ¿eby pos³uchaæ tak artystycznego chrapania icon_mrgreen.gif No i brawa za odporno¶æ na pogodê.
wbtrzcina
http://otyagh.getphoto.net/

Garstka zdjêæ z Chor±gwi Mazowieckiej. jutro dodam du¿o wiêcej.

(nale¿y wej¶æ w Portfolio i wybraæ album Grunwald 2006))
Agata Witkowska
Moja propozycja dla organizatorów - mo¿e, w przysz³ym roku, wartoby by³o wydaæ co¶ w rodzaju przewodnika po imprezie - ale tylko dla nas? Bo owszem, by³y plakaty porozwieszane tu i ówdzie, ale takie ogólne, dla turystów anonsuj±ce Myslowitz etc.
Na ten pomys³ wpad³am po przeczytaniu jednego z powy¿szych postów na temat mszy - ¿e by³a s³abo rozeklamowana. Ja te¿ chcia³am na ni± pój¶æ - ale us³ysza³am parê sprzecznych wersji co do godziny jej rozpoczêcia. Tak samo kto¶ napisa³ ¿e przegapi³ Starego Olsê. Wiêc moze, niech powstanie cos takiego - krótki przewodnik z programem DLA NAS, plus np. mapa obozu - gdzie stacjonuj± poszczególne chor±gwie, i jakie pod nie podlegaj± grupy. Lista osób, do których mo¿naby siê by³o udaæ w razie jaki¶ problemów. My¶le ¿e u³atwi³o by to orientacjê na imprezie zw³aszcza pocz±tkuj±cym, chociaz dla wszystkich by³oby to chyba udogodnieniem. Jestem ciekawa Waszych opinii.
Pozdrawiam
Kordeus
I u nas pojawilo sie kilka fotek. http://www.sielec.pl
Gregor
Pomys³ Agaty co do mapki i planu przedni... sprawa naprawdê do przedyskutowania jak dla mnie.
Micha³ ¯elazo
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,6...35,3492631.html

Takie bzdurne i ¶mieszne, ale daje pojêcie o tym, jak (zapewne) przez parkingowych, którzy stwierdzili, ¿e mo¿na wiêcej zarobiæ, o Grunvie pisze siê nie w takim kontek¶cie w jakim siê powinno...

Pozdr.
M.
Slavu
kolejny dowod na to ze na grunwie mozna calkiem dobrze zarobic, coz rycerze sa dla parkingowych swietna okazja do zarabiania
Dominik G³owacki
Nostrasznie jestem ju¿ ciekaw jak siê ta sprawa "10 z³otych" rozwinie i zakoñczy.

Co do mapki z roz³o¿eniem obozu to taka mapka jak najbardziej istnia³a. Sam widzia³em j± w rêkach Krzysztofa Góreckiego, a nawet zerkaj±c przez ramiê rozpoznawa³em gdzie jest Chor±giew Pomezañska. By³y te¿ na tej mapie rozrysowane wszystkie kramy i przypisani do nich kupcy. Wszystko by³o - wystarczy to tylko opublikowaæ.
Pozdrawiam!
ciechanowic
CYTAT
³azimy po obozie z puszk± piwa, zamiast przelaæ sobie je do kufla, na sto³ach w obozie zostawiamy butelki plastikowe, puszki od konserw, nosimy zakupy w folii po obozie... Dlaczego?

Proste w wypadku reko ale nie do koñca oczywiste na cywil-biwaku smile.gif

Je¶li jest wspania³a pogoda, ciep³e noce to czemu mieszkañcy iglaków nie zbudyj± najzwyklejszych sza³asów, których budowê praktykowano w obozach wojskowych od zawsze po dzi¶ dzieñ smile.gif pomijaj±c wyj±tkowo przyjemne supianie w s³omie przy ognisku smile.gif

Za parking zap³aci³em 12 zylianów taka by³a cena za pi±tek i niedzielê, 15 to sobota czyli bêd±c 3 dni trzeba by³o zap³aciæ ... 27 zylianów, samochodów by³o kilka tysiêcy ... mo¿na szacowaæ, ¿e zysk z samego parkingu to od 60.000 do 100.000 zylianów...

Dokonuj±c kolejnego podsumowania zastanawiam siê jak to mo¿liwe, ¿e firma organizuj±ca chyba od 12 lat t± imprezê osi±ga poziom organizacyjny jakby robi³a to 2gi, no mo¿e 3ci raz ... anger.gif Z tak kolosalnym do¶wiadczeniem Grunwald powinien byæ rekonstrukcj± i ogólnie imprez± historyczn± na miarê brytyjskiego Detling, które odwiedza 300 000 widzów smile.gif a zagraniczne grupy z pierwszej ligi reko powinny siê biæo zaproszenie na t± imprezê.
Joanna
Tgoroczny Grunw zaliczam do udanych mimo paru nieprzyjemnych wydarzeñ.

Co mnie najbardziej ruszy³o - zostawi³am w karczmie jednej nocy latarenke drewniana ze szkalnymi szybkami a drugiego dnia ma³a gliniana na olej (ala lampa alladyna) i co - mimo poszukiwañ nad ranem kiedy ju¿ sen morzy³ nie znalaz³am ich, a na pewno nie odmaszerowa³y same ze sto³u. Widaæ przyzwyczajenia z imprez XIII tkowych kiedy mo¿na by³o zostawiæ cokolwiek gdziekolwiek i nikt tego nie rusza³ na Grunwie siê nie sprawdzaj±. Wiara, ¿e wszyscy "rycerze" sa uczciwi okaza³a siê p³onna, a turystów jeszcze we ¶rode i czwartek nad ranem nigdzie nie u¶wiadczy³am.

Inne rozczarowanie - 3/4 obozowiczów w sobotni± noc miast jak rok temu imprezowaæ do bia³ego rana i d³u¿ej zaleg³a w namiotach, ale na szczescie znalaz³a siê grupka która dziêki Kangurowemu trunkowi da³a rade smile.gif

Uwagi - wiêksza karczma!! (Bzart dziêki za miodek)

Mimo wszystko by³o ¶wietnie - pozdrówka wszystkim starym i nowym znajomym których za d³ugo by³o by wymieniaæ love you all heart.gif

pozdrawiam
Puenta
Co do zysków z parkingów... To nie jest takie proste. W tym roku (wreszcie) miejscowi siê wysprycili i skosili trawê, która ros³a wokó³ naszego obozowiska i zrbili tam tymczasowe parkingi. Ogromna liczba aut tam w³asnie stanê³a i do nich posz³a kasa. Jak dla mnie dobrze, ¿e po kilkunastu latach zaczynj± mieæ smyka³kê do biznesu. Ja tam jeszcze wydzieli³bym trochê terenu, wynaj±³ ze dwie toiki i za to pobiera³ po 2 z³. Zarobek przedni...
Deathwalker
Witam
Pisze dosc pozno ale wczesniej doskwieral mi brak czasu smile.gif
Chcialabym podziekowac wszystkim lucznikom idacym w choragwi Lisy . Byliscie swietna ekipa .... Chwala wam!!!!
Gorace podziekowanie takze dla calego oddzialu niebeskich wsteg - udowodniliscie swoje umiejetnosci i sprawdziliscie sie w 1000% .
Chcialabym tez baaaardzo podziekowac swoim wspanialym sierzantom i chorazeremu - bez was nie dalabym rady oraz markietankom i markietanowi za dzielne dostarczanie wody dzieki czemu oddzial przetrwal bitwe
Dzieki tez dla wszystkich z obozu Gonczej a w szczegolnosci Izie za bycie wzorowa opiekunka :D

Jeszcze raz wielkie dzieki !!!!
Mecenas
[quote="Micha³ ¯elazo"]http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3492631.html

No to mamy kolejnego speca który lansuje siê na specjalistê od sporów zbiorowych. Typ(a) osi±gn±³ swoje bo ma darmow± reklamê. Ciekawe czy stan±³ na parkingu gminnym czy przygotowanym przez ucz±cych siê kapitalizmu miejscowych w³o¶cian. Je¿eli to drugie, to nawet cena 15.000 z³ nie jest wygórowana. Strony siê umówi³y i to ich ¶wiête prawo. Organizatorzy z naszej strony tzn. p. K.Górecki et consortes nie s± w ogóle stron± w sprawie a dowód z rozmowy telefonicznej to mo¿na sobie w³o¿yæ tam, gdzie jak mawia³ Mistrz Wiech "Pan wisz a ja rozumie". Nas to siê w ¿aden sposób nie tyczy wiêc najlepiej zachowajmy milczenie w temacie. I tak ma do¶æ reklamy.
Mecenas
Za parking zap³aci³em 12 zylianów taka by³a cena za pi±tek i niedzielê, 15 to sobota czyli bêd±c 3 dni trzeba by³o zap³aciæ ... 27 zylianów, samochodów by³o kilka tysiêcy ... mo¿na szacowaæ, ¿e zysk z samego parkingu to od 60.000 do 100.000 zylianów...
Nie jestem w ¿aden sposob zwi±zany z orgami wiêc nie jest moim celem ich broniæ, tylko zwróciæ uwagê na pewne okoliczno¶ci które mog± byæ czasem niezbyt czytelne. Parkingi s± urz±dzane na terenie gminnym i to gmina czerpie z nich zyski. Zreszt± gmina jest to biedna ¿e a¿ piszczy. Ca³ym jej kapita³em jest to, ¿e 600 lat temu ludkowie starali siê wzajemnie igni et ferro przekonaæ czyja wizja ¶wiata jest lepsza. Najlepiej o tym ¶wiadczy nazwa: Gmina Grunwald z siedzib± w Gierzwa³dzie. Znaj±c nasze realia jestem pewien ¿e gdyby nie te parkingi to nie by³oby ciep³ego prysznica w szkole w Stêbarku. Jeste¶my lud¼mi, których dochody s± wy¿sze ni¿ minimum egzystencji skoro je przeznaczamy na hobby. Dajmy innym te¿ zarobiæ. A tak przy okazji. Czy kto¶ interesowa³ siê dzieciakami ze szkó³ le¿±cych w koñcu w granicach jednego z najwiêkszych pól bitewnych ¶redniowiecznej Europy. Spotykamy siê tam regularnie ale w ¶rodku wakacji. A to w koñcu i Warszawa ma niedaleko, Dzia³dowo, Olsztyn, Elbl±g, Malbork a nawet Trójmiasto. Jakie¶ pokazy w roku szkolnym, lekcje historii na ¿ywo. Je¿eli takie inicjatywy s± a po prostu o nich nic nie wiem to sorry, nie jestem alf± i omeg±. Je¿eli nie, to we¼my siê i zróbmy. Tak po prostu
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.