podpinka kolcza w basinetach te¿ bywa, nawet czesto i koniecznie...
kapalin jednak, ze swoim kosztem niewiele ustêpuje innym typom he³mu zamkniêtego. Ochrona jest w nim gwarantowana, jak kto¶ umie walczyæ, jak nie umie, zawsze co¶ mu sie stanie....
Marek Hilgendorf napisa³:
CYTAT
My¶lê,¿e warto za³o¿yæ na przysz³y rok "partiê kapaliniarzy"
Bêdê j± rezprezentowaæ ju¿ w tym roku, i to nawet "samowtór"
Kapaliny
Mo¿na nosiæ na kolczym, mo¿na i z podbródkiem. Maj± jeden tylko powa¿niejszy mankament- nie nadaj± siê do ¿adnych zabaw ze sztychowaniem, w rodzaju "punktówek".
Z podbródkiem to tak ¶rednio na Grunw, je¶li chodzi o datowanie.
Choæ w zesz³ym roku jeden z po¿al siê Bo¿e pajacjuszy.....wróæ chcia³em powiedzieæ justycjariuszy stwierdzi³, ¿e mam za³o¿yæ podbródek, bo jemu siê wydaje, ¿e jestem s³abo chroniony. Ju¿ siê z dzieciakiem nie chcia³em k³óciæ i za³o¿y³em, choæ ¿a³owa³em jak diabli. Warto by zwróciæ uwagê na poziom merytoryczny panów w niebieskich tabardach, bo czasami rêce opadaj±. Tu najlepiej sprawdza siê "stare wojsko" a nie ch³opcy z ³apanki. To ju¿ jednak sprawa miecznika, a ja mam to w pompie bo i tak nie jadê
Szczegó³y i statut "Polskiej Partii Mi³o¶ników Kapalinu" omówimy Armandzie na I³¿y....
Podbródki znale¼æ ju¿ mo¿na na rycinkach i nagrobkach angielskich z okresu przyleg³ego bitwie pod angincourt wiêc jako takie pod³ug mnie mog± spokojnie pojawiaæ siê po stronie krzy¿ackiej. Oczywi¶cie mówie tu o prostych jednoczê¶ciowych formach tego opancerzenia.
CYTAT(Marek Hilgendorf)
Warto by zwróciæ uwagê na poziom merytoryczny panów w niebieskich tabardach, bo czasami rêce opadaj±.
A jak taki pan wchodzi na pole bitewne i ma perfidne biale adidasy marki abibas ?? Wtedy rece
odpadaja?!?
Buziaczki M.
K³ócicie siê o podbródki, he³my itp., a Bia³orusini pewnie znowu wyjd± z siekierami
Co do justycjariuszy w adidasach
- problem powinien chyba znikn±æ, wraz z pojawieniem siê nowej justycji... Marku, w±tpliwe czy bêdê na I³¿y- na XIII- tke robiê co¶ zupe³nie innego ni¿ dotychczas, ale to od nastêpnego sezonu, z powodów finansowych... W tym bêdê chyba tylko na najwa¿niejszych XV- tkach, a potem wyje¿d¿am. Wiêc je¶li ju¿ to mo¿emy spotkaæ siê na Grunv.
Aby zakoñczyæ wszelkie polemiki, domys³y i plotki, Wójt gminy Grunwald wyda³ oficjalne o¶wiadczenie na temat organizatorów "Dni Grunwaldu 2006".
O¶wiadczenie mo¿na przeczytaæ na stronie internetowej w serwisie Gminnego O¶rodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Gierzwa³dzie
http://www.grunwald.info.pl/oswiadczenie.php
lub na stronie Inscenizacji Bitwa pod Grunwaldem
http://www.grunwald1410.pl/download/files/...swiadczenie.jpg
Witam,
Grunwald jest bardzo pre¿nie rozwijaj±c± sie imprez± i ca³y czas d±¿y do jeszcze wiekszej zbie¿no¶ci z histori±. W zwi±zku z czym mam pewien pomysl. Poniewa¿ nie wszystkie bractwa posiadaj± namioty historyczne, albo posiadaj± ich o wiele za ma³o w stosunku do liczby cz³onków, a osoby które s± najemnikami nie maj± w³asnych namiotów na 90%, jaki¶ wytworca namiotów, tudzierz bractwa posiadaj±ce nadwy¿ke mog³by wynajmowaæ lub udostepniac swoje.
Miejsca w namiotach mo¿na by udostêpniaæ za op³at± albo za wykonywanie jaki¶ prac obozowych. Ju¿ teraz wiele osób szuka kawa³ka pod³ogi po namiotach u historycznych znajomych.
Mo¿na te¿ otworzyæ osobny temat na forum, gdzie ci co poszukuj± i ci co mog± zaoferowaæ "kawa³ek namiotu" mogli by siê porozumieæ.
Dziêki temu mo¿e chociasz pare namiotów typu "iglo" zniknie z Grunwaldu
P.S tematyka oko³ogrunwaldzka rozbudowa³a sie do tego stopnia ze mo¿e ju¿ czas zrobiæ z niej osobny dzia³?
CYTAT
Miejsca w namiotach mo¿na by udostêpniaæ za op³at± albo za wykonywanie jaki¶ prac obozowych
Genialne! No to ja rzucam ofertê- wynajmê dwa miejsca osobom pci ¿eñskiej
za catering i masa¿e po walce. Komunia w rycie adamickim tylko jako opcja
Wystarczy estetyczne wzbogacenie pejza¿u obozowego...
Wy siê tu ¶miejecie, a ja rozwa¿a³em powa¿nie uszycie kilku "sto¿ków" i normalne wynajmowanie ich na czas pobytu na polu. Taki "Grunvald Inn"....
Warto siê zastanowiæ..
Szkoda Armandzie, ¿e Ciê nie bêdzie na I³¿y- mnie nie ma na Grunwie, wiêc partiê kapaliniarzy za³o¿ymy w sieci!!!!!
Marku!
To juz wiem, sk±d Twój giermek wzi±³ pomys³ na namiot, którym sie ze mna podzieli³. Masz wp³yw na m³odego-ciekawe czy chce zarobiæ na wynajmie czy zdobywaæ w ten spoób kobiety???
pozdrawiam serdecznie:-)
T.
Kolejna porcjia informacji od organizatora:
Rzemie¶lnicy na Grunwaldzie 2006.
Prosimy o nadsy³anie wype³nionych ankiet oraz zdjêæ do umieszczenia na stronie organizatorów, na adres papa1@buziaczek.pl (nie przez stronê grunwaldzk± – adres nie dzia³a) do 31.05.2006.
Rzemie¶lnicy, którzy ju¿ s± na stronie inscenizacji grunwaldzkiej, proszeni s± o przys³anie ankiet i aktualnych zdj±æ do 15.05.2006. Po tym terminie bêdziemy aktualizowaæ stronê rzemie¶lników i usuwaæ niepotwierdzone zg³oszenia na rok 2006.
Do pobrania:
1. Ankieta
2. Teren obozu - rzemios³o
PROGRAM GRUNWALDU 2006
W budowie
11.07.2006 – WTOREK
Rozpoczêcie warsztatów czarnoprochowych - Andrzej Kubowicz oczekuje na propozycje tematów oraz zagadnieñ interesuj±cych uczestników w celu ich wcze¶niejszego opracowania. Kontakt 022 628 20 28
Rozpoczêcie warsztatów wyrobu strza³ – Jaros³aw Jankowski
12.07.2006 – ¦RODA
• Turniej pi³ki ¶redniowiecznej – Przemys³aw Rej 0600/875 933 rey@tlen.pl
13.07.2006 – CZWARTEK
Rozpoczêcie warsztatów "P³omieni i ognia oraz innych sztuk cyrkowych"
12.00 - Próby
16.00 - Próby
14.07.2006 – PI¡TEK
10.00 - Próby
13.00 – Próby
16.00 - Próba generalna dla wszystkich chor±gwi
19.00 - "Grunwaldzkie wici" – rozpoczêcie, prezentacja uczestników, wrêczenie glejtów.
Po "Grunwaldzkich wiciach", dla chêtnych, Msza ¦wiêta w ruinach kaplicy grunwaldzkiej. (Poniewa¿ trwaj± przygotowania do warsztatów gregoriañskich oraz mszy,- bli¿sze informacje wkrótce)
15.07.2006 – SOBOTA
11.00 - Apel Grunwaldzki
13.00 – Zbiórka i wyj¶cie na pole bitwy
14.00 – Inscenizacja "Bitwy pod Grunwaldem"
21.00 – Koncerty
Oko³o 23.00 po koncertach – II Festival "Flames of the night"
16.07.2006 – NIEDZIELA
• 10.00 – Turniej £uczniczy (tylko dla osób w pe³nym oporz±dzeniu bojowym) – Jacek Szymañski 0604/ 125 019, Norbert Kopczyñski 0601/979 092
• 12.00- 14.30 - I Grunwaldzki Turniej Konny
Eliminacje, czê¶æ sprawno¶ciowa.
Melee,- walki bezpo¶rednie na maczugi.
Fina³ – walki bezpo¶rednie na kopie.
Poniewa¿ nap³ywaj± ró¿ne propozycje z Chor±gwi, do programu bêdziemy dopisywaæ ró¿ne wydarzenia, niektóre te¿ z punktów mog± ulec zmianie.
Godziny prób mog± ulec nieco zmianie ze wzglêdu na konie bior±ce w nich udzia³.
Wiêcej szczegó³ów dotycz±cych II Festivalu "Flames of the night" ju¿ wkrótce.
W trakcie Dni Grunwaldu, "Chor±gwie Grunwaldzkie" bêd± organizowa³y warsztaty i turnieje. Czê¶æ z nich bêdzie mia³a charakter otwarty, a czê¶æ bêdzie prowadzona wewn±trz chor±gwi. My¶lê, ¿e po spotkaniu dowódców uda nam siê podaæ plan turniejów i warsztatów prowadzonych w chor±gwiach.
CYTAT(Cedric)
11.07.2006 – WTOREK
A bêdzie mo¿na do³±czyæ pó¼niej? Bo planowa³em przyjazd na ¶rodê i nie bardzo mam mo¿liwo¶æ dotrzeæ wcze¶niej
Poza tym ile to bêdzie kosztowaæ? No i co braæ ze sob±?
Witam.
Wpadam spozniony, bez polskich zakow (wybaczcie, sila wyzsza) i w sumie troszke z innego swiata:)
Czytam to wszystko i mam wrazenie jakby ktos skopiowal i wkleil caly temat z zeszlorocznego kalendarium.
Niestety na Gruwie w tym roku mnie nie bedzie i bardzo mi ciezko z tego powodu.
Mam nieodparte wrazenie, ze ten Grunwald bedzie dziwny i moze z odleglosci, ale wyglada to jakby nagle z choinki urywaly sie po kolei wszystkie bombki.
Efekt moze to miec taki ze choinke meski zwis strzeli.
Sam nie naleze do ultra historycznych ludzi i nie boje sie tego przyznac. Moj sprzet byl zawsze w 80% poprawny a te ostatnie 20% stanowil sprzet "do zaakceptowania". Wydaje mi sie ze taki uklad na impreze tej wielkosci byl dobry. Ograniczenia trzeba akceptowac i zmieniac po woli, jednak uwazam, ze pewna tolerancja powinna byc zachowana. Takie cos pozwoliloby jednak nie wykruszyc sie calej rzeszy ludzi, ktorzy tyraja caly rok zeby pojawic sie na inscenizacji i z czyms moga nie zdazyc.
Swoja droga, ta cala dyskusja brzmi malo zachecajaco, a dla mlodszych, ktorzy chca dopiero sie zaczac bawic jest ona wyraznym znakiem, ze moze w tego byc wiecej nieprzyjemnosi niz zabawy. Stawiajac sie w roli takiego czlowieka, mialbym powazne watpliwosci czy nawet probowac sie przygotowywac bo patrzac na to to zawsze cos bedzie nie tak.
Pozdrawiam
Eee tam. Znam ludzi, co bez problemu obszyli siê do pierwszego swojego wyjazdu. Zamówiæ od razu poprawny sprzêt bojowy równie¿ nie jest jakim¶ ponadludzkim wysi³kiem, przecie¿ informacja jest dostêpna jak nigdy wcze¶niej. Wiêc nie do koñca rozumiem argumenta.
Jak siê zaczyna od baboli, to potem rzeczywi¶cie poprawki s± mêcz±ce, no i dwa razy na to samo wydaje siê pieni±dze. Pozdrawiam
Gwyn
CYTAT
Takie cos pozwoliloby jednak nie wykruszyc sie calej rzeszy ludzi, ktorzy tyraja caly rok zeby pojawic sie na inscenizacji i z czyms moga nie zdazyc.
Prawda jest taka,¿e ci którzy tyraj±, nie musz± siê niczego obawiaæ, i zapewne siê nie "wykrusz±":) Je¶li kto¶ jak piszesz- TYRA- to stara siê bardzo, zbiera na sprzet/robi sprzêt, bada ¼ród³a historyczne, dokszta³ca siê w temacie etc. Zejd¼my z tej "tyraniny" na mniej ambitny poziom
- je¶li choæ trochê siê stara, to ma jakie¶ minimalne efekty/zmiany z roku na rok...W tej sytuacji, je¶li z jakim¶ detalem nie zd±¿y, to nikt mu jak Rejtan sie nie po³o¿y przed wrotami ¿adnego obozu na ¿adnej imprezie
Organizatorzy znacznie bardziej wymagaj±cych imprez od Grunwy wykazuj± siê zdrowym rozs±dkiem, elastyczno¶ci± i tolerancj±-w najgorszym razie pada stwierdzenie "trudno, w tym roku nie powalczysz, mo¿esz kibicowaæ". Wszyscy wiemy ¿e w Polsce zarabia siê ma³o, a ta zabawa do tanich nie nale¿y. Je¶li jednak kto¶ nie narzuci odgórnie jakich¶ zasad zgodno¶ci historycznej, to nie doczekamy siê nigdy Grunwaldu- obozu dwóch armii i bitwy z pocz. XVw., tylko wiecznego powielania przystanku Brudstock, o przepraszam Grunstock
I nigdy nie znikn± ca³e rzesze plastikowych królewien, blaszanych drwali, wikingów-podró¿uj±cych-w-czasie, rycerzy - orków z Mordoru ;-O i innych upiorów z galerii kiczu i ignorancji. Tzn tych, co od co najmniej 3-4 lat nie zmienili siê na lepsze wogóle (znaczy, chyba jednak nie TYRAJ¡
) . Mówiê tak nie bez podstaw- nie jestem ¿adnym autorytetem, ale obserwuje pewne ¶rodowiska od kilku lat, i widzê ¿e nie ma co gadaæ o jakich¶ wy¿ynach rekonstrukcji - nieprzekraczalnym progiem jest dla niektórych zwyk³e wyczyszczenie w³asnej zbroi, albo zrobienie pochwy do miecza (zaiste, STRASZLIWE koszty
) Spory co mo¿e a co nie mo¿e pojawiæ siê A.D. 1410 na polu bitwy pod Grunwaldem, s± wobec tego abstrakcj± wy¿szego rzêdu ;]
Nie sposob sie z Panami nie zgodzic, aczkolwiek Grunwald na naszych oczach traci swoj charakter, a moze nie zauwazyliscie ze ta impreza miala w sobie o wiele wiecej niz tylko poprawnosc historyczna. Zabijamy dusze tej imprezy. Staje sie ona skostniala.
Gwyn, nie odmowie Ci tego ze jestes istna encyklopedia i wiedzy Ci nie brak, ale zawsze zarzucalem Ci to ze mierzysz wszystkich swoja miara. "Zamowic sprzet?" Wierz mi, ze mowiac, ze kazdy moze - mylisz sie okrutnie. I nie mowie tego zeby Ciebie ani kogokolwiek z osob zajmujacych sie rekonstrukcja scisla obrazic. Po prostu zawsze uwazalem Grunwald za spotkanie braci rycerskiej, tych ktorzy sie ucza i tych ktorzy jeszcze nie zaczeli.
Jest to koniec mojej wypowiedzi w tym temacie, chcialem tylko powiedziec co mysle i nawet nie wszczynac dyskusji, ktora jest tak stara jak Grunwald i tak na prawde nigdy sie nie skonczy. Mam nadzieje ze sie myle i ze Grunwald 2006 bedzie wspaniala impreza, z takim samym skladem z jakim tworzy sie jego cala legenda.
Pozdrawiam ze sloneczneo Iraku
CYTAT(Shiryu)
CYTAT(Cedric)
11.07.2006 – WTOREK
A bêdzie mo¿na do³±czyæ pó¼niej? Bo planowa³em przyjazd na ¶rodê i nie bardzo mam mo¿liwo¶æ dotrzeæ wcze¶niej
Poza tym ile to bêdzie kosztowaæ? No i co braæ ze sob±?
A nie wiem, ja wrzucam tylko informacje pewnie pokaza sie z czasem juz zupelnie konkretne informacje na temat warsztatow i sie wyjasni.
Z Faktów TVN, sprzed kilku minut, materia³ Sianeckiego na temat obchodów polskich ¶wi±t.
Na ekranie fragment bitwy pod Grunvem, a z offu: "...inscenizacji bitew tr±c±ce cepeli±...".
Kto¶ jeszcze ma w±tpliwo¶ci czy d±¿enie do wiêkszej historyczno¶ci "zabija ducha imprezy" ???
Pozdr.
M.
Zelazko, a my te bitwe robimy specjalnie dla TVNu ? Moze o czyms nie wiemy? Bo jakos cos tak mi sie zawsze wydawalo ze ta impreza byla glownie dla rycerstwa, potem dopiero dla mediow. Nie zaczynaj znowu tematu bez dna bo to bez sensu.
I tu sie niestety Evan mylisz. Bitwa JEST dla mediów, dla gawiedzi, dla pospólstwa. Zycie obozwe, osi±ganie pewnego stê¿enia historyczno¶ci jest dla nas. Dziêki gminie mo¿emy sie rozbijaæ na polach grunwaldzkich w takiej ilo¶ci ludzi [4 tys? 5 tys? tzw. RR?] Nie wspominam o tzw. sponsorach, bo ¿adnych wymiernych korzy¶ci my z tego nie mamy. Powinno nam zale¿eæ na osi±ganiu maksimum, nieprawda¿? Dla nas samych. Bo zniewag± rzeczywi¶cie jest "cepelia". Ale je¶li nas samych owa "cepelia" zadowala, minimum programowe, które porasta rdz± i poliestrem, to nie ma siê czemu dziwiæ, ze pó¼niej siê nas wytyka...
K³aniam siê
eRe
Nie nie nie nie nie i jeszcze raz nie. Moze wyrazilem sie niejasno. Wie ze Grunwald jest impreza madialna, przeciez sam biore z nim udzial i musialbym byc debilem zeby o tym nie wiedziec. Ale na mysli mam to, ze na przyklad dzisiaj na Interii.pl zobaczylem temat "Rok wiezienia za turniej rycerski z uzyciem flag panstwowyc". Oczywiscie ludzie jak zwykle nie przeczytali artykulu i sie zaczely wrzuty na rycerstwo. Chodzi mi o to, ze przeciez nie mozemy sluchac mediow w tym ro robimy. Dazmy do historycznosci ale na Bogow NIE DAJMY SIE ZWARIOWAC!!!!
Pozdrawiam
Tak, zamówiæ od razu dobry. Zbieraæ latami, je¿eli trzeba, a nie szybko i byle co. Szkoda pieniêdzy i wysi³ku na cokolwiek innego. Nikt nie powiedzia³, ¿e wszystko trzeba mieæ od razu. Pozdrawiam
Gwyn
"Latami jesli trzeba". Gwyn, przyjmuje do wiadomosci Twoje argumenty i je rozumiem, ale nie popieram tego. To brzmi jak segregacja. Izolownie ludzi od reszty dopokad "nie beda godni" pokazania sie w ogole gdziekolwiek.
Pozdrawiam i na prawde na ten temat sie juz nie bede wypowiadal bo nie ma sensu. Jak my "odejdziemy" to znajda sie nastepni i nastepni i nastepni ciagnacy ten temat. :)
A teraz z innej beczki. Zastanawiam sie (luzne przemyslenie nie poparte niczym konkretnym), czy skoro mielismy pod Grunwaldem Tatarow i przedstawicieli innych 'ludow wschodnich", to czy zaplatalo sie tam kilku chociaz Arabow? Czy posiadamy jakiekolwiek dane na ten temat?
Pozdrawiam
Szeroko pojêty wschód
reprezentowali na pewno Tatarzy, wojownicy z Litwy i Rusi, mogli byæ te¿ Ormianie (choæ informacje wywiadu krzy¿ackiego nt. "ormiañskich posi³ków Jagie³³y" dotycz± 1422 roku), ale Arabowie...?
Je¶li arabscy kupcy docierali do Kaffy, to mogli odwiedziæ i Gdañsk. Ale co arabscy wojownicy mogliby robiæ w tej bitwie narodów... ? ¦wiat muzu³mañski zdominowali wówczas Mongo³owie, zadaj±c klêskê nawet rosn±cej w potêgê Turcji. Nie s±dzê, ¿eby chan wszystkich ord, czy su³tan turecki uznali by za potrzebne wysy³anie Jagielle... mameluków
A co, masz w rezerwie jakich¶ mudjahedinów do podes³ania?
Pozdrawiam
Nie, przynajmniej jeszcze nie, ale siedze w Iraku i jest tu dosc duzo materialow do bardzo wiernego odtworstwa. Kraj ten w 99% niczym sie nie rozni od formy z 15 wieku a po czesci nawet wczesniej :)
Zastanawialem sie co by bylo jakby po stronie jedynej slusznej (POLSKA!!!) wystawic kilku Arabow na wielbladach:P
Pozdrawiam!!
Tak, szar¿a wielb³±dziej kawalerii z okrzykiem "yalla!" na Wielkiego Misia...
To by by³o co¶...
A z przeciwka szaraza ciezkiej kawalerii z okrzykiem : "Za Stasia i Nell !!! Huraaaa!!!"
Zacytujê Waligórskiego:...
"
...
Król siê zjawi³ na przegl±dzie.
Ca³e wojsko jest na koniu,
tylko Dreptak na wielb³±dzie
..."
A mo¿e by tak, skoro Grunwald i tak jest komercyjnym przedsiêwziêciem (bo zarabiaj± na nim wszystcy tylko nie Bractwa) pomy¶leæ o tym, by zaudzia³ w inscenizacji, wystêpy,pokazy, autentyczno¶æ obozu itp.. rz±daæ pieniêdzy ? W koñcu oryginalne stroje, sprzêt itp...kosztuj± masê forsy...podczas iscenizacji psuje siê te¿ sporo, koszty przyjazdu i transportu s± te¿ spore...wiêc dlaczego by na przyk³adzie zachodniej europy nie mia³y Bractwa otrzymywaæ jakie¶ wynagrodzenie ?
Szczerze mówi±c w±tpiê w to, ¿eby taki pomys³ przeszed³. Bilety dla gapiów musia³yby zdro¿eæ o jakie¶ 200% :P
Bilety? To S¡ jakie¶ bilety? Czy to plotka jakowa¶?
Proszê o potwierdzenie tej rewelacji, gdy¿ chcê powiadomiæ znajomych i rodzinê, nie bawi±cych siê w RR o zaistnieniu takiego "wynalazku", jak bilety wstêpu i wysoko¶ci op³at za mo¿liwo¶æ popatrzenia sobie na nas.
Organizatorów jednocze¶nie gor±co proszê o przejrzenie i wyczyszczenie skrzynki pocztowej (papa1@buziaczek.pl), poniewa¿ wci±¿ mi zwraca e-maile z informacj± o jej przepe³nieniu.
Z góry serdecznie dziêkujê.
CYTAT
(bo zarabiaj± na nim wszystcy tylko nie Bractwa)
Zdzies³awie mo¿e za parê lat taki pomys³ zaowocuje, a sam uwa¿am go za nienajgorszy (przyk³ad - choæa¿by zesz³oroczne Oblê¿enie Malborka i tzw. "¿o³d"). Wtedy kto¶ nawet pisa³, ze taka praktyka jest normalna na imprezach choæby XIX-wiecznych. Kszta³t Grunwaldu siê wci±¿ zmienia wiêc mo¿e, jak siê kanon imprezy ustali (a na to zaczyna wygl±daæ), to i przyjdzie kolej na tego typu pomys³y.
CYTAT
Bilety?
Ponoæ siê kasuje za parkingi
Pozdrawiam
Pomysl przedni moze kiedys, ale wtedy to bedzie dopiero ryk i zgrzytanie zebow jak beda placic bo na pewno beda wymagac porzadnego sprzetu i nastapi ostateczny koniec blachowego "kraweznictwa"
A przepraszam, moja pomy³ka w tym, znaczy z biletami :/
(Uff bo w b³±d wprowadzam). Ale jakby nie patrzy³, co¶ musia³oby zdro¿eæ. Tylko co?
Czo³em
Wydaje mi siê ¿e sprawa wynagrodzeñ dla uczestników Bitwy pod Grunwaldem jest ma³o realna, powód to zbyt du¿a ilo¶æ uczestników i musia³a by powstaæ jaka¶ logiczna selekcja komu ile i za co. Moim zdaniem fajnie by by³o gdyby poszczególne chor±gwie nie musia³y robiæ zrzuty na drzewo i s³ome(koszt drzewa i s³omy zosta³by uregulowany przez ogów) gdyby do tego uda³o siê zrealizowaæ wspóln± kulturaln± biesiade by³oby super, ale patrz±c na biesiade z 2002 roku gdzie wiele osób nie umia³o uszanowaæ jedzenia i wzajemnie obrzuca³o siê chlebem i innym ¿arciem plus skradzione kocio³ki to mo¿e jest sygna³ ¿e za du¿a swo³ocz znajduje siê w¶ród uczestników Bitwy pod Grunwaldem i lepiej nie pope³niaæ ponownie tego b³êdu.
Pozdrawiam
Zgadzam siê, ¿e organizatorzy przynajmniej darmowe drewno i s³omê powinni zapewniæ w wystarczaj±cej ilo¶ci.
Co do wynagrodzenia to mo¿na po prostu zakontraktowaæ bior±cych udzia³ w inscenizacji (w zale¿no¶ci od tego czy ³ucznik, zbrojny, obs³uga bombardy czy markietanka).
Pozdrawiam
Z tego co pamietam, to (jak wczesniej Szymon wspomnial) platny jest parking. Nie dam sobie gowy za to urwac, ale wydaje mi sie ze widywalem kmieci w zoltych kamizelkach kasujacych kierowcow za wjazd. Moze z tego cos by sie "uszczknelo" dla sprawy bytow rycerskich? Samochodow bylo bardzo duzo na parkingu. Z reszta wszyscy wiemy jak wyglada sprawa ilosci ludzi ogladajacych co roku Inscenizacje. Nie brak chetnych. Jakby chocby po 1 zl im zabrac (bo zaloze sie ze parking jesli platny jest to kosztuje od 3 do 5 zl) to by wyszlo prawie 80 - 100 000 zl na drewno i slome. Poprawcie mnie jesli sie myle, ale wydaje mi sie ze to wiecej niz trzeba zeby zapewnic materialy nawet do budowy obozow.
Pozdrawiam!
PS: Fionn, juz pracuje nad zformowaniem oddzialu lekkiej kawalerii na wielbladach na przyszly rok :P Tylko nie wiem jak miecznik dopusci AK-47 jako podstawowy rodzaj broni :P
10 tysiêcy widzów, doro¶li 12 z³otych, dzieci 6 z³otych, doros³ych jest wbrew pozorom okoó 60 %, to daje oko³o 100 tysiêcy z³otych (przy za³ozeniu ¿e widzów jest 10 tysiêcy - czyli wiele, wiele, wiele mniej ni¿ do tej pory - no bo trzeba zap³aciæ).
Tysi±c kontraktowych wykonawców - to jest o wiele,wiele, wiele wiêcej ni¿ w tej chwili dzia³a na grunwaldzie - pros¿e bez bajek - do tzw. "bitwy" wychodzi oko³o 600 - jakwygladaj± - samiwiemy jak wygl±damy i co potrafimy.
To daje po oko³o 100 z³otych na ³ba (bez czeladzi i ogonów które siê ci±gn± za wojskiemprawdzimy to licze ¿ecz jasna) - p³acimy - wymagamy- tury¶ci p³ac± bo widza za co.
100 z³otych za ³ba - licha kicha kto¶ powie - OTÓ¯ NIE - bractwo jad±ce z Warszwy dajmyna to czy z Lublina czy ze ¦l±ska wydaje sporo kasy na dojazd - dajmy na to autokar - dajmy na to 20 kontarktowych i 20 niekontraktowych jedzie - TO RAZEM MAJ¡ JU¯ 2000 na paliwo- licz±c 4 ³ote za kilometr - mog± pojechac "za darmo" 250 kilometrów w ka¿d± stronê.
Czy w tymkraju prosta ekonomia musi byæ zawsze dla inaczej inteligientnych?????????????????????????????????
Elo dziewczyny
Jesli tak to przypoiminam o innych kosztach: wiecej ochrony do sprawdzania na bramkach, ogrodzenie i wiele innych "utrudnien" zwiaznych z biletowaniem bitwy. Co do parkingow to najczesciej sa to prywatne pola zorganizowane w parkingi takze wara nam od prywatnej kasy. Moze i dalo by rade biletowac tylko wtedy trzeba by sporzadzic kosztorys i zobaczyc czy to sie kalkuluje. Samo pole jest tak polozone ze ogrodzenie go w taki sposob zeby osoba ktora nie zaplacila nie ogladala jest prawie niemozliwe badz bardzo trudne. Co do kasy na slome i drewno to w zeszlym roku raczej nie narzekano na niedobory no chyba ze palicie regularnie ogniska na poganskim festynie, albo mnie pamiec myli.
klaniam sie nisko po same piz... kolana
Szanowny Rafale!
Wydwalo mi sie, ze ludzi na widowni bylo z deczka wiecej niz 10 000. Tak samo nas bylo na pollu wiecej. Wybacz ale liczby, ktore tu wymieniles sie slabo maja do rzeczywistosci. Wystarczy spojzec na zdiecia.
Pozdrawiam!
Evan,
EVAN Odezwij siê na mejla:)
ADAM
PARDON ¯E NIE W TEMACie
Witam!
CYTAT
bractwo jad±ce z Warszwy dajmyna to czy z Lublina czy ze ¦l±ska wydaje sporo kasy na dojazd
Co do tematu kasy to oczywi¶cie nie chodzi tu o jakie¶ zarabianie przez uczestników. A, mimo ¿e jestem z Bydgoszczy i mnóstwo osób ma na Grunwald o wiele dalej ni¿ ja, koszty transportu s± i tak nie ma³e. Gmina zarabia dziêki nam ciê¿kie pieni±dze (ciekawe jak ciê¿kie?) i nawet jak nie liczyliby¶my biletów to przecie¿ s± sponsorzy.
Pozdrawiam
Bez przesady, zarabiaæ na takich pokazach - nierealne. Ale gdyby - pomijaj±c wypowiedzi ¶wiadcz±ce o tym, ¿e nie da rady, bo przecie¿ nie zrobimy imprezy w szczelnym pomieszczeniu, itp itp etc - to da³oby sporo na rozbudowê obozu, ¿arcie, jeszcze lepsze atrakcje. Co¶ w tym jest
W koñcu jakie¶ 12z³ za osobê odwiedzaj±c± to nie tak du¿o, mogliby p³aciæ, chyba by siê nie skar¿yli, ¿e maj±tek?
Jasne ¿e mo¿na wprowadziæ bilety, ale to nie takie proste. Trzeba by siê zaj±æ mas± spraw w stylu ogrodzenia, ochrona, multum zezwoleñ. Zrobi³a by siê z tego impreza komercyjna i inaczej zupe³nie wygl±da³y by pewnie rozliczenia z fiskusem, trza by odpowiednich kas itp itd. Oczywi¶cie to jest do zrobienia ale oznacza ciê¿k± prace przede wszystkim dla kogo¶ kto to zorganizuje- i ten kto¶ musia³ by na tym adekwatnie zarobiæ bo narazie to organizatorzy wk³adaj± w to sporo zdrowia i nie maj± z tego nic. Szczerze to mnie by siê nie chcia³o organizowac tej ichryi z biletami za darmo. Gmina na nas zarabia, jest to fenomenalna dla niej promocja i to jej moim zdaniem trza by postawiæ twarde warunki i od niej wzi±¼æ pieni±dze bo poza t± bitw± to tam siê nic nie dzieje. Poza tym ciekawe co mo¿e organizatorom zaoferowaæ unia (jak znam ¿ycie to pewnie bardzo wiele tylko trza by miec wk³ad w³asny- np. wyszarpany od gminy).
Tylko ¿e to siê wszystko tak ³adnie mówi, jak siê siedzi w domu. A jak co¶ trzeba zrobiæ to wszyscy tylko chc±a nikt organizator± specjalnie nie pomaga. ¯eby to wszystko zrobiæ trzeba mieæ kilku fachowców- np. prawnika i wogle robiæ to jak profesjonalne przedsiêwziêcie medialne. Tylko ¿e na to trzeba wydaæ fure kasy no imusi mieæ kto to zrobiæ
Jak siê wprowadzi bilety, to na pewnie nie bêdzie tylu chêtnych do popatrzenia na rymcymcerzy i ca³± inscenizacjê. Zw³aszcza, jak cena ich bêdzie w proponowanej wysoko¶ci 12 z³otych.
Tak to ju¿ w tym kraju jest.
Obostrzenia, ogrodzenia, bramki, bilety, wytyczone trasy dla zwiedzaj±cych... czy¿by¶my d±¿yli do... ZOO?
Tak, drewna nie brakowa³o, bo ludzie siê zorganizowali sami w sobie, wydali swoje pieni±dze, z³o¿yli siê i kupili.
Niestety, pamiêtam jeszcze tê imprezê, kiedy to organizatorzy zapewniali drewno i jedzenie na uczcie. Sama uczta to by³a kompletna chlewnia (proszê o wybaczenie tych, którzy zachowywali siê z pe³n± kultur± i tym dziêkujê serdecznie, bo bez nich nie poradzi³abym sobie w ogóle).
S³owa moje (jako pomocnika, który dosta³ za zadanie przygotowanie uczty i pilnoewanie na niej porz±dku) do wiêkszo¶ci nie trafia³y, a ma³o tego - jeszcze w pysk bym zarwa³a od jakie¶ roznegli¿owanej panienki, która od najgorszych mnie wyzwa³a, bo z poruczenia organizatorów o¶mieli³am siê jej zwracaæ uwagê...
Po co to wszystko przytaczam?
Bo nie w pieni±dzach tkwi piêkno, czy brzydota Grunwaldu, ale w samych ludziach. W nas samych.
Bo, wybaczcie, ale kiedy zakazuje siê cz³ekowi, w jego w³asnej chor±gwi u¿ywaæ wielce wa¿nego klucza "bo ty nie z naszego bractwa", to szlag jasny trafia. Kiedy cz³ek jest wyganiany od ogniska do ogniska "bo ty nie nasz", kiedy zagradza mu siê drogê z wrzaskiem "spieprzaj, to nie twój obóz", a która to droga jest jedynym doj¶ciem do namiotu...
Kiedy rymcymcerz niedopuszczony przez komisjê do bitwy (glany na nogach, odkryty, niechroniony niczym kark) w takim stroju zjawia siê na polu nie niepokojony przez nikogo...
Popatrzcie na siebie, na swoje niekiedy absurdalne zachowanie... to Wy, to MY tworzymy klimat na Grunwaldzie, nie organizatorzy, nie tury¶ci.
My jeste¶my odpowiedzialni za to, co o nas mówi±, pisz±, my¶l±... a co my¶l±, to¶my siê ju¿ przekonali...
Ech... mam moralizatorski nastrój dzisiaj :/
CYTAT
Gmina na nas zarabia
i dlatego od niej mo¿naby ewentualnie, jako organizatora, wymagaæ czego¶ wiêcej w zamian. A od medialnego rozkrêcania i wszystkich prawnych formalno¶ci jest gmina, a ona musi mieæ chyba jakie¶ zaplecze prawnicze (jak nie ma to powinni zrobiæ).
CYTAT
Jak siê wprowadzi bilety, to na pewnie nie bêdzie tylu chêtnych do popatrzenia na rymcymcerzy i ca³± inscenizacjê.
A sk±d taka pewno¶æ. Choæby na Biskupin s± bilety i jako¶ turystów chêtnych nie brakuje.
Pozdrawiam
Z caym szacunkiem, Biskupin to nie Pola. Fizyczn± niemo¿liwo¶ci± jest wykluczenie ludzi bez biletów. Po prostu zbyt du¿e
pozdrawiam