Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Lipiec] Bitwa pod Grunwaldem - >14-16.07.06
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Micha³ Templarem zwany
No i w koñcu wszystko klarownie i jasno.
Dopuszczone he³my otwarte, nastawienia siê ku historyczno¶ci uzbrojenia i obozów.

Po prostu impreza z roku na rok jest coraz lepsza.

Pozdrawiam
Tatar
Witam!
Gdyby dodatkowo nieopowiadziano bzdur Dlugosza w inscenyzacji to byloby tez lepej i historicznej.

Pozdrawiam!
Jagdtpanzer
Witam.

Równo pó³ roku temu 13 lipca 2005 roku Bractwo Rycerskie Excalibur zostalo wyrzucone z Grunwaldu 2005.Od pó³ roku nie mozemy sie doczekaæ na pi¶mie decyzji, jej podstawy prawnej i faktycznej, uzasadnienia wraz dokumentami stanowiacymi jej podstawe... kiedy je otrzymamy?

Chcemy sie zapoznaæ ze sprawozdaniami finansowymi z organizacji inscenizacji Bitwy pod Grunwaldem za lata 2002-2005 kiedy formowalismy Chor±giew Mazowiecka.Panowie zleceniobiorcy organizacji historycznej cze¶ci Dni Grunwaldu to bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif uczciwi ludzie, dostaja tylko zwrot kosztow bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif pieniedzy kosztem ludzi nie zarabiaja bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif ...

Artur Koczkowski
Bractwo Rycerskie Excalibur

Na zlecenie

Artur Koczkowski
Bractwo Rycerskie Excalibur
Jagdtpanzer
Andrzej Siejeñski
Proszê osoby, które nie s± bezpo¶rednio zaanga¿owane w organizacjê inscenizacji bitwy pod Grunwaldem aby nie zabiera³y g³osu w tej sprawie. Komentarze nie s± konieczne (i mog± siê skoñczyæ interwencj± moderatora).
Pozdrawiam
Moderator
Micha³ Templarem zwany
- - - edycja moderatora - - - -
Czy ja piszê niewyra¼nie?
Buu a taka ³adna dyskusja sie zapowiada³a buuuuu faul faul!!!

Tatar o jakch "Bzdurach " D³ugosza piszesz??

Pozdrawiam
Tatar
Witam!
Pisze azeby azeby wyjasnic co hcialem powiedzic a niestworzuc temat: pisze o baikah o Litwinah. Teraz ciezko przypomnic ale... "palki z cwiekamu odbijalysie o zbroje.." i t.p. Jiesli litwini byli takie odstale, to jak zdazyli zyskac tyle terytorium, walczyc tyle walk. pierwszy v europie uzywac artilerii tak masovo, i dodatkowo - poco bylo uzywac siano (jescze jedna baika) azeby odruznic? I dla czego polskie wojsko "pomyslialo" ze litwini jadom a okazalosie ze tam krzyzaki v flang udezyli. Jiesli zobaszy stampy, archiwy ir t.d. NO NIEBYLI LITWINY ODSTALI tak jak Dlugosz muvi.
Ja bardzo dobre znam poliakuv i uwazam ze propolska historia im podobasie i poliaki liubom politkorektonscz - wiec uzywajcie jo i po strone litwinow.
Oto wszystko - do dyskusji wiecej nebede wkracalsie jiesle nebede proszony - ja powiedzialem co na naszo zdanie mogliby zrobic organizatoru w inscenyzacji.

Pozdrawiam!
Piotr £uniewski
Eeee...dajmy spokój D³ugoszowi panowie. Jan D³ugosz podobnie jak wielu historyków i kronikarzy Staro¿ytno¶ci i ¦redniowiecza pisze z literack± przesad±. Nie podaje jedynie suchych faktów.Od tego s± inne zród³a i komentarze aby je zestawiæ z D³ugoszem i interpretowaæ. Napewno nie nale¿y braæ wszystkiego co pisze dos³ownie.Bo tak siê tworz± stereotypy.Inna sprawa to taka ¿e obecna inscenizacja ( komentarz te¿ )niewiele ma wspólnego z historyczn± bitw±.Z powodu oczywistych ograniczeñ czasowo - technicznych i bezpieczeñstwa uczestników, a tak¿e wymogów atrakcyjno¶ci dla obserwuj±cych.A komentarz jest u³o¿ony pod inscenizacjê. To jasne. Inaczej siê nie da.Ale ja te¿ jestem ciekaw na ile mo¿na odej¶æ od pierwowzoru na rzecz dzisiejszych wymogów. No i tak faktycznie Tatar masz racjê, ile¿ mo¿na powielaæ wci±¿ te same stereotypy, a propo: w ilustrowanej ksi±¿ce historycznej dla dzieci widzia³em na w³asne oczy:
krzy¿accy pos³owie do Jagie³³y cali od stóp do g³ów w p³ytówkach i ... bia³ych p³aszczach z krzy¿em wielkiego mistrza obowi±zkowo a Zawisza Czarny w czarnej zbroji a - la Renesans, a jak¿e.

Natomiast co do tej poprawno¶ci politycznej to hmm...nie moim zdaniem to ho³dowanie niegdysiejszym
" wyobra¿eniom " nie popartym g³êbsz± analiz±. Z do¶wiadczenia wiem ¿e jak co¶ mocno zakorzeni siê w zbiorowej ¶wiadomo¶ci to nieraz ciê¿ko jest przekonaæ ¿e by³o inaczej, ta sztuka nawet uznanym autorytetom nie zawsze siê udaje icon_sad.gif
poprawno¶æ polityczna to inna sprawa
D³ugosz poprawny politycznie nie by³. We wszystkim co pisa³ stara³ siê chyba rzuciæ niekorzystne ¶wiat³o na panuj±cych Jagiellonów a wiêc si³± rzeczy na zwi±zek z Litw±. Wydaje siê ¿e ich po prostu nie lubi³. To tyle.
Agata Witkowska
CYTAT(Piotr £uniewski)
We wszystkim co pisa³ stara³ siê chyba rzuciæ niekorzystne ¶wiat³o na panuj±cych Jagiellonów a wiêc si³± rzeczy na zwi±zek z Litw±. Wydaje siê ¿e ich po prostu nie lubi³. To tyle.

Nie lubi³ ich, poniewa¿ by³ sekretarzem, a z czasem najbli¿szym wspó³pracownikiem kard. Zbigiewa Ole¶nickiego - czo³owego przeciwnika Jagiellonów. Po jego ¶mierci stan±³ na czele ma³opolskiej opozycji politycznej przeciwko Kazimierzowi Jagielloñczykowi.
Pozdr.
Kuba Bia³ek
A mozna miec na grunwaldzie barbute ? bo nie ma nic napisane ....
Andrzej Siejeñski
CYTAT
A mozna miec na grunwaldzie barbute ? bo nie ma nic napisane ....

Nie.
Pozdrawiam
Micha³ Templarem zwany
Prosze o wykasowanie
Andrzej Siejeñski
No có¿, w naszej chor±gwi by to nie przesz³o.
Micha³ Templarem zwany
Prosze o wykasowanie
Andrzej Siejeñski
Nie mam zamiaru dyskutowaæ która chor±giew lepsza, ale regulamin jasno okre¶la jakie he³my s± dopuszczone i barbuta sie w to nie ³apie:

O he³mach:

 Kapaliny noszone na kapturze b±d¼ z podwieszanym czepcem kolczym, wy¶ció³ka pikowana z ko³nierzem:
a) Kapaliny o wyra¼nie zaznaczonym przej¶ciu od dzwonu do krezy.
B) Kapaliny z p³ynnym przej¶ciem – kreza g³êboka z wyciêt± szczelin± wzrokow±, b±d¼ z wyciêciem w krezie.
 £ebka – sz³om z doczepionym czepcem kolczym, wy¶ció³ka pikowana z ko³nierzem. Czepiec kolczy os³aniaj±cy twarz do linii nosa.
 Przy³bica
a) Z ruchomym nosalem po³±czonym podstaw± z czepcem kolczym, gór± mocowanym zaczepem lub haczykiem do dzwonu ³ebki.
B) Z zas³on± klapow± na jednym zawiasie na wysoko¶ci czo³a, lub dwa zawiasy sztyftowe na skroniach.
c) Hundsgugel – przez niektórych zwana „ Psim pyskiem”
d) Inne maj±ce odpowiednik w historii.

Pozdrawiam
Micha³ Templarem zwany
prosze ow wykasowanie
Andrzej Siejeñski
W punkcie "14" s± szczegó³owo opisane he³my co zawê¿a kr±g mo¿liwo¶ci (choæ oczywi¶cie mo¿na dyskutowaæ co do s³uszno¶ci tego spisu, bo np. jaki¶ armet by siê znalaz³ na te czasy, ale lepiej przyj±æ to za s³uszne ograniczenie).
"d)" to podpunkt do przy³bic.

Lepiej nie m±ciæ w g³owie m³odemu. Kubo, w barbucie nie wyjdziesz na ¿adnym porz±dnym turnieju, a i na Grunwa nie ma siê w niej co pchaæ. To, ¿e takie co¶ wystêpowa³o w konkretnych czasach nie znaczy, ¿e akurat u nas te¿. Nie warto inwestowaæ w co¶ takiego. Poza tym mimo fajnej widoczno¶ci mo¿na tez ³atwo dostaæ w tym he³mie po twarzy (zw³aszcza jak siê jest pocz±tkuj±cym).

Pozdrawiam
Micha³ Templarem zwany
prosze o wykasowanie
Andrzej Siejeñski
CYTAT
Co do punktu d), to mysla³em, ¿e dobrze skopiowa³e¶ Andrzeju, bo kopiowa³em od Ciebie

Skopiowa³em z regulaminu i jest to podpunkt do przy³bic.
Maciej Reihl
Templar! ¯eby by³o jasne - w ¦w. Jerzym barbut nie by³o ju¿ w zesz³ym roku.
"I tej wersji bêdê siê trzyma³ proszê Wysokiego S±du" icon_wink.gif

Pozdrawiam
Maciek
Micha³ Templarem zwany
Macieju wiem ,zê w Jerzach nie ma barbut, z reszt± znasz moje stanowisko na ten temat.
Barbutty sa dopuszczone prze regulamin ogólny, wiêc pewnie w której¶ choragwii siê pojaw± ( a mo¿e w koñcu nie )
Regulaminy wewnêtrzne od paru ³adnych lat w niektórych chor±gwiech s± dobre, macne, czerwone bigsmile2.gif

Pozdrawiam
BardzoZ³yOstatnioCzepMi¶
Kuba Bia³ek
ok dzieki chcialem tylko wiedziec bo barbuta mi sie najbardziej podoba , ale wiem ze jest malo bezpieczna i dlatego jej nie kupie.

szkoda tylko ze trzeba miec 18 lat zeby byc w bitwie lucznikiem przeciez lucznicy chyba sie nie bija z wojownikami samurai.gif ... Chetnie bym sobie postrzelal we wrogie wojska icon_wink.gif a tak to za 2 lata .... za 3 bo mam urodziny w sierpniu icon_sad.gif
Micha³ Wojtysiak
W kwestii barbut to w tym roku na Grunwaldzie ich nie bêdzie nawet tych "ultrahistorycznych i bezpiecznych" z zas³onami smile.gif
Regulamin w tej kwestii jest jasny - wymienia uzbrojenie które jest dopuszczone

Pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
CYTAT

Czyli mia³em racjê.
Pozdrawiam
Ciwun
CYTAT(Andrzej z Sielca)
CYTAT

Czyli mia³em racjê.
Pozdrawiam

Przykro mi ale nie mia³e¶ racji. Istnieje zasada "clara non sunt interpretanda" - ale ona odnosi siê do tekstu normatywnego, a nie do pogl±du komentatora. Przedmiotowe wyliczenie nie ma charakteru zupe³nego i sposób jego sformu³owania wskazuje na przyk³adowo¶æ tego wyliczenia. Ponadto zosta³a sformu³owana zasada granic historycznych i mo¿na próbowaæ j± gwa³ciæ - tylko po co? Za¶ wypowiedzi o niehistoryczno¶ci barbut s± w oczywisty sposób sprzeczne z faktami powszechnie znanymi, ¿e barbuty wystêpowa³y w okresie przedgrunwaldzkim i s± bardziej zgodne z epok±, anizeli wiêkszo¶æ sprzêtu reenactorskiego w polskich inscenizacjach historycznych.

Niestety. Znowu racjê maj± inni.
Borg
Cz³owieku jeden przyk³ad barbuty z okresu przedgrunwaldzkiego
jeden chce i to z terenu Polski badz Rzeszy

cukiereczki zei strychnina
Fionn
Równie poprawnym jest stwierdzenie, ¿e nie ma dowodu na wystêpowanie barbut w Polsce w omawianym przez nas okresie wiêc prosze sobie jaj nie robiæ i nie za¶miecaæ tego tematu podobnymi dyrdyma³ami. Poza tym je¶li doradzamy komu¶ cokolwiek na czasy grunwaldzkie to niech to bêdzie na czasy grunwaldzkie a nie +/- 50 lat. Bo o ile bêdzie tam minus to jeszcze ujdzie ale jak kto¶ da plus 50 to o czym tu mowa??
Andrzej Siejeñski
...
Micha³ Templarem zwany
Mnie martwi osobiscie co innego. Skoro wg iobacnych informacji nie bede wpuszczane barbutty to dlaczego datowanie sprzê tej na lata 1350 - 1470 i to przy za³ozeniu, ze ma byæ spójny historycznie.
Wy³±czone s± he³my garnczkowe i jest to jedyny he³m, który jasno jest okre¶lony jako tez ZAKAZANY ( z³oweiszczo i z pomrukiem )

Prosi³bym o wypowied¼ jakiego¶ Organizatora
Pozdrawiam
Maciej Reihl
Spokojnie, Panowie. Spokojnie.

Jak wiadomo Grunwald 2006 i 2007 to "okres przej¶ciowy". Za dwa lata barbuty bêd± weso³ym wspomnieniem. Zreszt± je¶li istnieje "kompleks Diuka Burgundii" to nie mo¿e istnieæ kompleks "ksiêcia Mediolanu"??? bigsmile2.gif
Coraz wiêcej chor±gwi zaostrza regulaminy wewnêtrzne i têdy jest droga do uporz±dkowania sytuacji.
Poza tym proponujê stosowanie zdrowego rozs±dku - w masowych ilo¶ciach. Po aplikacji tego¿ widmo barbuty rozwiewa siê w oddali...
Zawziêtym interpretatorom w³oskich znalezisk polecam lekturê dowolnego skryptu ze "wstêpu do badañ historycznych" - tak a propos traktowania ¼róde³...
No i przede wszystkim pokory, pokory... (wszystkim).

Zdrowia ¿yczê.
Wiedziemka
Grzecznie zg³oszeni bigsmile2.gif
Tomic
Wiadomo kto wychodzi w Krakowskiej?
Andrzej Siejeñski
Pytanie do organizatorów.
Czy wymagania stawiane uczestnikom inscenizacji postawione zostan± równie¿ tej gromadce weso³o hasaj±cej po polach grunwaldzkich na konikach?
Nie ma co ukrywaæ, ¿e ich uzbrojenie (o ile w ogóle jakie¶ maj±) jest dalekie od idea³u zarówno pod wzglêdem wygl±du jak i datowania.
Pozdrawiam
P.S. Te¿ jestem ciekaw jak zostanie obsadzona Krakowska.
Zachar'
tak sie zastanawiam... czemu dla bombardierów dopuszczane bêda tylko kapaliny? wydaje misiê ¿e ³ebki te¿ by³yby odpowiednie.
Misiek -|----
Czy He³m "¯abi Pysk" jest dopuszczalny na Grunwald??

Tu znajduje siê ten he³m:

http://www.mardinus.c2000.pl/oferta/helmy_...ne_01.php?id=38
Maciej Reihl
Nie
vroobell
CYTAT
Czy He³m "¯abi Pysk" jest dopuszczalny na Grunwald??

Poza tym w wieku 17 lat nikt nie pozwoli Ci i¶æ do bitwy. Poczekaj rok i uzbieraj na Siedl±tków lub hundsgugla.
Misiek -|----
Chyba ¿e kto¶ ma urodzinki przed Grunwaldem...
Andrzej Siejeñski
Nic z tego, bitwa jest 15 a Twoje urodziny 16 bigsmile2.gif . Jednak za rok.
Pozdrawiam
Tomic
http://www.mardinus.c2000.pl/oferta/helmy_...ne_01.php?id=38 skoro ten he³m nie zostanie dopuszczony do bitwy, to podej¿ewam ze jeszcze z 400 innych te¿ nie wejdzie ze swoimi wynalazkami, wtedy bedziemy mieli wielka bitwe na 300 ch³opa bigsmile2.gif bigsmile2.gif
jak dla mnie to bez znaczenia, ale co powiedz± widzowie? i jak na to sie zapatruj± sponsorzy?
mo¿e zamiast bitwy bêdziemy odtwarzaæ sam wymarsz wojsk na bitwe i bedziemy chodzic w ko³o ¿eby sprawic wra¿enie ¿e jest nas tysi±ce setki i miliony, bedziemy wtedy bardziej histeryczni i ile zabawy poatym niebedziemy sie musieli meczyæ w s³oñcu no i oczywi¶cie konie te¿ bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Misiek -|----
CYTAT(Andrzej z Sielca)
Nic z tego, bitwa jest 15 a Twoje urodziny 16 bigsmile2.gif . Jednak za rok.
Pozdrawiam

Ale oprócz dni nale¿y liczyæ tak¿e miesi±ce. Ja urodzi³em siê 16 kwietnia, natomiast Bitwa pod Grunwaldem 15 lipca. Jednak w tym roku.

Pozdrawiam
----------------------------------------

Tomic sugerujesz tym samym ¿e ten he³m bêdzie dopuszczalny na Grunwald??

Pozdrawiam
Tomic
cie¿ko powiedziec czy bêdzie dopuszczalny czy nie icon_cool.gif trzeba by poczytaæ regulamin,
proponuje te¿ zaopatzryæ siê w he³m co do którego nie ma cienia watpiwo¶ci o w przeciwnym razie zawsze sie znajdzie kto¶ kto bêdzie twierdzi³ ¿e czego¶ takiego nie ma i nie by³o, poniewaz siê nigdzie nie doczyta³
Andrzej Siejeñski
CYTAT
Ale oprócz dni nale¿y liczyæ tak¿e miesi±ce.

Ups, pomy³ka :-).
Nie zmienia to jednak faktu, ¿e lepiej takiego he³mu nie kupowaæ. W niektórych chor±gwiach w tym roku pewnie jeszcze ujdzie (mimo regulaminu), ale za rok (miejmy nadziejê) ju¿ te numery nie przejd±.
Pozdrawiam
Misiek -|----
Natomiast je¶li chodzi o "Psi Pyski" to bêd± dopszuczane wszelkie odmiany tego rodzaju he³mu na Grunwald??

Na przyk³ad taki? (Psi Pysk 5 na stronie poni¿ej podanej)

http://www.kuznica.dew.pl/psie.html
Zdzislaw Duda
Chcialbym abysmy zaczeli sie przyzwyczajac do prowidlowego okjreslania elelementow zbroi, w Polsce okreslalo sie (niem.Wappernock), Jupka, nawet wielu krzyzackich rycerzy zamawialo Jupki a nie woppenroki. Szczegolnie organizatorzy ktorzy zwracaja duza uwage na stroj oraz nazewnictwo powinni na to zwrocic uwage i w regulaminie uzywac prawidlowych okreslen.
Osoby zainteresowane Warsztatami Gregorianskimi w gonczej proszeni sa o kontakt z nami.
Pozdrawiam
Zdzich
Zdzislaw Duda
Ja tez sie obawiam o przyszlosc "Dni Grunwaldu" Spotkania na polach Grunwaldu charakteryzowala szczegolnie spontanicznosc i zabawa na luzie, przyjezdzalem by spotkac przyjaciol i byc witany jak Przyjaciel. Coraz to nowe pomysly, zakazy i nakazy psuja atmosfere,zaczynam czuc sie, jak bym przyjezdzal do polocyjnego obozu. Przyznam jednak racje, ze nalezalo ograniczyc naplyw "rycerzy fantazji" czy ludzi w strojach niewiadomo na jakim filmie ogladanych. Z drugiej strony, mam wrazenie, ze powoli Organizatorzy daza do roli koordynatorow i policjantow a caly ciezar tego co naprawde przyciaga turystow i ludzi zrzuca sie na Bractwa ktore oprocz wydatkow nic z tego nie maja... Moze sie czepiam, niewiem, ale zadaje sobie pytanie... jaka role mamy odgrywac ? zywego muzeum ? Ogrodu dziwactw ? i dla kogo teraz zjezdzamy sie setki a w moim wypadku i poltora tys km ?
Pozdrawiam
Zdzich
zapraszam na strone www.koc.pl
Agata Witkowska
CYTAT(Tomic)
proponuje te¿ zaopatzryæ siê w he³m co do którego nie ma cienia watpiwo¶ci o w przeciwnym razie zawsze sie znajdzie kto¶ kto bêdzie twierdzi³ ¿e czego¶ takiego nie ma i nie by³o, poniewaz siê nigdzie nie doczyta³

Wybacz, ale dla mnie takie traktowanie tematu jest jak±¶ paranoj±. POniewaz nigdy nie bedzie tak ¿e wszyscy wszystko przeczytali i wiedz±. Zawsze bêdzie istnia³o ryzyko ¿e spotkamy kogo¶ kto nie s³ysza³ o tym czy o tamtym. A zaopatrywanie siê w sprzêt najbardziej typowy doprowadzic moze do tego, ze wszyscy bêdziemy wygl±daæ jakby nas jedna matka rodzi³a, i pewnego razu na Grunwaldzie okaze siê ¿e 99,9 procent rycerzy ma psie pyski - jako najbezpieczniejsze (pod wzgledem historycznym). Co do barbuty - ja bym nigdy nie za³ozy³a a propri ze na pewno ich nie by³o. Polska utrzymywa³a przeciez kontakty z Itali±, w latach 90. XIVw. biskup Jastrzêbiec odby³ tam chyba ze trzy podró¿e, czego efektem by³o m.in. renesansowe pismo w kancelarii Jagie³³y (poswiadczone ok. 1415 roku).
Do Zdzicha: wydaje mi siê, ¿e wszystkie obostrzenia sprzetowe maja s³u¿yæ polepszeniu jako¶ci naszej zabawy. A to z kolei ma s³uzyc tez temu, ¿eby chêtniej przyje¿dzaæ.
Pozdrawiam
Zdzislaw Duda
Agato, oczywiscie w zupelnosci przyznaje Tobie racje, obawiam sie jednak, ze wkrotce Grunwald stanie sie komercyjnym zlotem "elity nowobogaczy",juz teraz niektore bractwa zmuszone sa do rezygnacji z Grunwaldu a co dopiero za 2-3 lata. Pozatym juz od czasu wprowadzenia zakazu noszenia niebieskich Jupek pomysl ten skrytykowalem z nastepujacego powodu. Podstawowymi farbami na polu walki byly czerwien, niebieski, braz, czysta zolc ... wiele Polskich Herbow rodowych ktorych Choragwie czy Kopie braly udzial w Bitwie walczylo w tych kolorach...wielu z nas chce do tej tradycji nawiazac...czy nie mozna bylo wymyslec innych farb dla Justicjarjuszy ? chocby uklady podobne do Heroldowych... tak samo zakaz wnoszenia proporcow Rodowych na pole Bitwy... to nadaje inscenizacji zycia i barwy. Oczywiscie zgodze sie na to by zakaz istnial dla wymyslanych znakow wspolczesnych, ale dla Jastrzebca, Dabrowy,Pobog.... zgodze sie tez z tym, by sie nie wyroznialy ponad Choragwi inscenizacyjnych..ale powiedzcie mi...kto z Was podczas inscenizacji w trakcie zwarcia sie z przeciwna grupa zwraca uwage na Choragiew inscenizacyjna ? sluzy ona na ogol jedynie po starciu dla orientacji gdzie mamy sie wycofywac lub koncentrowac. Proporce mniejsze nie zakloca dominacji wzrokowej Choragwi ale nadadza widowiskowosci calemu wydarzeniu. Niestety, te uwagi nie byly na tegorocznej naradzie dowodcow wziete pod uwage chociaz o to prosilem... trudno sie mowi ;)))
Micha³ Templarem zwany
Je¿eli chodzi o jak naj¶ci¶lejsze datowanie to osobi¶cie jestem za. Wiele m³odych grup dziêki obostrzeniom grunwaldzkim ( choæ nie tytlko ) odstêpuje od mody kompletowania najpierw zbroi a potem reszty. Obecni bardzo du¿± uwagê po¶wiêcaj± sprzêtom obozowym, strojom uzbrojeni pozostawiaj±c na dalszym planie.
I dlatego coraz rzadziej mamy cz³owieka lataj±cego w koszuli i w brajesach smile.gif i na bosaka, ¶pi±cego na ziemi, ale do bitwy wychodz±cego w pe³nym rynsztunku... ( wiem, ze skrajno¶ci, ale chyba najlepiej przedstawiaj± mój pogl±d )
Andrzej Siejeñski
Zdzis³awie, o ile siê nie mylê pod Grunwaldem nie by³o chor±gwi rodowej D±browa.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.