Mi natomiast podoba³o siê znikniecie mega iglopolis
...A co do Myslowitza to by³ on ciszej ni¿ jego poprzednik, który naprawdê mnie denerwowa³ i gdyby nie okropny straszny suport to bym tak bardzo siê nie denerwowa³a, ¿e siê zaczyna uczta
, na której na szczê¶cie potem s³ysza³o siê Starego Olse,no, ale je¶li chodzi o samo zorganizowanie imprez wieczornych dla tych, którzy s± jej sensem to mo¿e nie by³o ich mniej, ale by³y gorzej poprowadzone
, zesz³y rok o wiele bardziej klimatycznie wypad³ pod tym wzglêdem, ale ogólnie impreza na + jak zaden poprzedni , szybko mi zlecia³ ten Grunwald i mia³am na nim mniej stresów o napiêcia wewn±trz chor±gwiane ,za to pogoda by³a moim zmartwieniem ...i mi³o by by³o wreszcie pomy¶leæ o tym bysmy niemusieli dop³acaæ
do naszego przyjadu na Grunwald a przynajmniej nie do godnego obozowania (drewno tojki..itd) no ale ten problem to temat rzeka...
ps;
fotki
CYTAT
Nie nale¿y udzielaæ pochwa³, dopóki jest jeszcze du¿o do zrobienia.
CYTAT
G³upiec jest jednak z czego¶ zadowolony: zawsze jest zadowolony z siebie.
CYTAT
Od wielko¶ci do ¶mieszno¶ci jest tylko jeden krok.
CYTAT
Kiedy ludzie przestaj± narzekaæ, przestaj± my¶leæ.
To wszystko s³owa Cesarza Francuzów
czy¿by malkontenctwo... chyba jednak nie
Co do gumowego brojlera to niestety znów mam problemy z serwerem, mo¿e jutro rano siê uda. Zamieszczê kilka weso³ych fotek ale zaznaczam, ¿e je¶li kto¶ siê poczuje ura¿ony (choæ chyba nie s± takie straszne) to proszê o sygna³ i zaraz usunê
Koñcz±c temat foto upieram siê, ¿e brakiem powagi jest wprowadzanie w b³±d dziennikarzy informuj±c, ¿e akredytacji nie ma, a potem okazuje siê, ¿e jednak jakie¶ s±. No i sektor prasowy za³atwia wszelkie problemy bo kazdego kto wychodzi poza gonisz kijem i nikt nie bêdzie protestowa³. Wiêkszo¶æ to kwestie techniczne ³atwe do rozwi±zania przy odrobinie dobrej woli.
Galeria MON:
http://www.wojsko-polskie.pl/wortal/docume...t,,id,4357.html
PS. Kiedy s³ucham i s³ucham, ¿e bitwa przybra³a postaæ b³êdnego spacerowania do ty³u i przodu zamiast walki, a sobotni± ucztê u¶wietni³y ¿a³osne jêki Myslovitz, to przestajê ¿a³owaæ, ¿e z powodu ¶lubu (nie swojego
) w Warszawie musia³em tê bitwê i pop-balangê opu¶ciæ.
Na szczê¶cie wystarczaj±c± rozrywkê zapewni³ pi±tkowy bohurt i pó¼niejsza impreza ...
Pozdr,
Bartoha
A ja dodam, ¿e pisz±c o iglach w Nadreñskiej nie mia³em na my¶i, ¿e to ¼le zorganizowana chor±giew czy co¶. Jedynie to, ¿e siê widzia³o je na pierwszy rzut oka. Nawet mimo tego, ¿e nie by³o ich wcale du¿o. Podobnie w Krakowskiej.
Co do powiêkszenia poziomu mroczno¶ci to siê raczej nie zgodzê. Spad³ zdecydowanie od roku. Kilkoro pomrocznych osób mog³o siê znale¼æ na tej zasadzie jak ci od nas, którzy byli momentami widoczni. Otó¿ znajomi przyjechali, a w regulaminie by³o co¶ o tym, ¿e by poruszaæ siê po obozie powinni mieæ chocby namiastkê strojów historycznych. St±d ubrali¶my ich w koszule, p±tniki czy przeszywki. Wygl±da to do jeansów ¶miesznie, ale nie rzuca siê a¿ tak w oczy. Nam owszem, ale innym turystom dopiero po przyj¿eniu.
Pozdrawiam i do zobaczenia za rok mimo pewnych b³êdów i wypaczeñ!
[quote]Gdzie Litwa odziana w skóry, gdzie Tatarzy.[/quote]
w
Jak nie masz choæ podstawowych informacji o uzbrojeniu z tego okresu to sie nie wypowiadaj. To jaskiniowcy nosili skóry, a nie Litwini. Jak chcesz tatarów, to sobie uzbieraj i wystaw chor±giew.
[quote]
[quote]
Wszyscy którzy tak sie dobrze bawiliscie to sie bawcie ale tu chodzi o Grunwald !!! [/quote]
I co w zwi±zku z tym? mamy byæ mroczni, gotyccy i cierpi±cy?
W Krakowskiej iglaki nale¿a³y do jednego bractwa.W³ascicielami by³a m³odziez,której jeszcze na pewno nie staæ na historyki.
Poza tym nie mo¿na miec wszystkiego.Za rok na pewno bedzie jeszcze mniej iglaczków i mniej mroku.Na prawde poziom imprezy siê podnosi o czym ¶wiadczyæ mo¿e mniejsza liczba uczestników (pozostali nie przeszli wstêpnej selekcji).
Naczelnym problemem jest nie stosowanie siê do REGULAMINU.
Czê¶æ "rycerzy" zapewne zna³a regulamin ale my¶leli ¿e jeszcze jakos fartem wejd± na bitwê.
Na szczê¶cie Justycja jest nieugiêta.
Польского к сожалению незнаю...
Я первый раз был у вас в Польше на фестивале. И он произвел на меня весьма приятное впечатление :-) Спасибо всем тем с кем я там общался. Очень хорошо провели время.
P. S. Есть ли у вас какие нибудь качественные мероприятия по 15-му веку? Я бы хотел приехать к вам еще :-)
CYTAT(Reyki)
Na szczê¶cie Justycja jest nieugiêta.
Tak Reyki, ale Ty conajmniej jednego justycjariusza zastraszy³e¶
Pozdro
co do wiekszej mrocznosci rowniez sie nie zgodze. Z moich obserwacji wychodzi ze ludzie z roku na rok szyja sobie cos nowego badz to ulepszaja caly swoj sprzet jaki maja.
Jelsi chodzi zas o sama inscenizacje uwazam, ze sie poprawila wzgledem tego co bylo 2 lata temu, poniewaz rok wczesniej nie ogladalam. Jednakze Justycja nie we wszystkich przypadkach sie sprawdzila, nie wiem jakie do konca byly ustalenia odnosnie siedzenia naszych tuz przy samych barierkach przed polem, ale fakt ze od jednej strony cywile przedzierali sie na pole bitwy po to by zrobic lepsze zdjecie i stali tam przez dluzszy okres czasu a nikt ich nie przegonil o czyms swiadczy. Zreszta w pewnym momencie na polu ustawil sie caly szereg markietanek i innych osob zaslaniajac ogladajacym widowisko co tez wlasnie sklonilo ich do przedzierania sie na pole i do wzajemnej frustracji z kazdej strony.
Jelsi chodzi zas o Myslowitz.. szkoda slow, ale czego Gmina nie zrobi by przyciagnac turystow i miec zyski, choc fajnie gdyby udalo sie tego uniknac za rok
Nie zgodze sie tez z tym, ze ludzie zamykali sie wylacznie w swoich choragwiach. Dla tych co nie wiedzieli co zrobic z czasem byly roznego rodzaju warsztaty: kuglarzy, taneczne
, choralu i etc. a pozatym impreza sie krecila i to bardzo w Karczmie. Kwestia tego czy ktos ma ochote na szwedanie sie czy nie.
pozdrawiam serdecznie
Nooo i wrócilem!
Osobi¶cie muszê przyznaæ i¿ by³ to Grunwald na którym czu³em siê naprawdê wspaniale, najlepszy dla mnie z dotychczasowych, ¿adnych niepotrzebnych k³ótni, ci¶nieñ, nawet ma³o bluzgów siê s³ysza³o. Atmosfera super a z
t± hermetyczno¶ci±, mo¿e i trochê by³a, ale to wynika³o chyba po prostu z niechêci niektórych ludzi do przej¶cia tych paru metrów i odwiedzenia znajomych. Co do mnie to nie mia³em ¿adnych problemów z dostaniem sie gdziekolwiek.I wszedzie dobrze siê bawi³em. Inna sprawa która mo¿e mieæ realny wp³yw na ow± hermetyczno¶æ to rosn±ca ilosc go¶ci z zagranicy i by³o nie by³o bariery jêzykowe i trochê mentalne. O wra¿eniach Holendrów z którymi obozowa³em napisze za chwilê.
Co do historyczno¶ci to rzeczywi¶cie idzie to wszystko w dobrym kierunku, coraz mniej iglaków, coraz lepsze stroje i tu po raz pierwszy chyba gorzej wypadli niektórzy goscie z zagranicy. A ¿e mroku trochê by³o... no co¿ pewnie zawsze w jakim¶ procencie on bedzie wystepowa³. Tutaj chcia³bym przeprosiæ tych, którym móg³ nie podobac siê mój strój arabski. Wiem ze nie pasowa³ na Grunwald bo z tego co wiadomo to Arabów pod Grunwaldem nie by³o. Byli Tatarzy ale ci ubierali siê trochê inaczej ni¿ ludzie z Bliskiego Wschodu. Ale strój historyczny by³. Tzn. zgodny ztym co nosili ubo¿si mieszkañcy Egiptu. Z czasem wyprogresuje na strój bogacza, mam nadziejê. Jak finanse mi pozwol± to i sprawie sobie dodatkowy komplet ciuchów europejskich ( albo Tatarskich ) na XVw. ¿eby sie nie wyrózniac na Grunwie w przysz³ym roku za bardzo. To tyle w tej kwestii.
O muzyce siê nie bêde rozpisywa³ szeroko. Powiem tylko ¿e urazi³a mnie nie tyle stylistycznie, choæ kompletnie nie pasowa³a, ile jako¶ciowo. Myslovitz lepiej brzmi na p³ytach ni¿ na ¿ywo( z tego co us³ysza³em) a ta kapela ktora grala wczesniej to kompletna pora¿ka. ¯aden dzwiêk poprawnie nie zagrany, wokalista to juz nawet nie ryk zwierzecy prezentowa³, pe³no fa³szów, dla mnie to by³a po prostu tortura. Na szczê¶cie Stary Olsa uratowali wszystko a ju¿ kiedy zawitali do obozu Mazowieckiej ksiêcia Janusza to by³a pe³nia szczê¶cia. Oni lepiej brzmi± na ¿ywo ni¿ na p³ytach a to ¶wiadczy o klasie muzyków. Przy tym nie maj± w sobie nic z wynios³o¶ci artystów du¿ego formatu, brataj± sie ze wszystkimi jak równi z równymi.
Asiu przepraszam ¿e tak ma³o wspólnie zagrali¶my i przepraszam ze by³em kompletnie bez formy. Do nastêpnego razu postaram siê poprawiæ.
Podsumowuj±c: podoba³o mi siê, naprawdê podoba³o mi sie po zaparoma niedoci±gniêciami i tu chyba czas na to aby przedstawiæ zdanie go¶ci z Holandii, którzy byli jednymi z najrozs±dniejszych, najlepiej ubranych pod wzglêdem realiów epoki uczestników a ju¿ wyposazenie ich obozowiska pozostawia³o w tyle wszytskich, i naszych rodaków i gosci z zagranicy, dos³ownie wszystkich! Nawet BRE w swych najlepszych czasach nie mog³oby siê z nimi równaæ. Im sama bitwa bardzo sie podoba³a, zw³aszacza Rolandowi który w niej wyszed³ jako walcz±cy, oberwa³ nieco ale i sam przy³o¿y³ komu¶ co dumnie obwie¶ci³. Stwierdzi³ tak¿e ¿e " nie taki diabe³ straszny jak go maluj± " bo mówili mu ¿e u nas to nie macanka i mo¿e zostaæ niezle obity. Zapobiegliwie zaopatrzy³ sie wcze¶nie w porz±dny rynsztunek produkcji centralno-wschodnioeuropejskiej, swoj± ³adna holendersk± zbroje z cienkiej blaszki zostawiaj±c w domu. Niestety Holendrów mocno zawiod³a strona logistyczna. To na co najbardziej siê skarzyli to na sanitariaty. Toalety ich zdaniem by³y " straszne ", trudno dostepne, brak mozliwo¶ci wyk±pania siê ( nie wiem czy by³y w tym roku jakies prysznice i czy te w szkole by³y dostêpne a mo¿e chodzi³o im po prostu o brak cieplej wody? ) , utrudniony ich zdaniem dostêp do wody pitnej,
razi³y ich te¿ tabuny smieci zostawione przez turystów po inscenizacji i wokól obozów ( do rycerstwa tez mieli zastrze¿enia ). Roland powiedzia³ : " Nie rozumiem tego. Przygotowania do bitwy zaje³y oko³o czterech godzin w Sobotê,sama inscenizacja zajê³a oko³o dwóch, rozebranie siê nieca³± godzinê. to razem siedem godzin, dlaczego nie przenaczyæ jednej , ósmej chocia¿by na sprz±tniêcie okolic samych obozów ¿eby ¶mieci nie psu³y widoku, doba ma dwadzie¶cia cztery godziny, zostaje szesna¶cie na zabawê, nic nie robienie, ¿arcie i sen. Ludzie przyje¿d¿aj± tu na tydzieñ niektórzy dwa tygodnie wcze¶niej, zbudowanie obozu to dwa, trzy dni roboty, a przeciez i tak nikt nie bêdzie charowa³ bez odpoczynku. Dlaczego nie po¶wiêcic jednej godziny dziennie na prace porz±dkowe? Ma³o zostaje na zabawê ?"
Mówili ¿e na Zachodzie pod tym wzglêdem jest znacznie lepiej. A po za tym to tak¿e krytykowali mrok i tu mieli do tego pe³ne prawo bo sami nie mieli nic mrocznego u siebie, s³ownie: NIC! I pe³ny porz±dek w namiocie jak i przed nim. To tyle.
I jeszcze jeden dysonans. Przykro mi ( i nie tylko ) by³o patrzeæ na ludzi z BRE,czuj±cych sie odrzuconymi ale lgnacych do reszty, w tym do swych by³ych wspó³towarzyszy... Po prostu nie rozumiem idei tego przyjazdu, absolutnie nie rozumiem idei przyjezdzania na Grunwald w takiej formie i rozbijania namiotów z dala od pozosta³ych, gdzie¶ w szczerym polu. Co to mia³o komukolwiek pokazaæ do diab³a? Czy to naprawdê mi³o poczuæ siê wygnañcami, robi±cymi dobr± minê do z³ej gry? Niektórzy nawet nie ukrywali minorowych nastrojów i trudno im siê dziwiæ. Z ca³ym szacunkiem ale na Waszym miejscu nie spedzi³bym ¿adnego dnia na takim odludziu, 24h na dobê albo przynajmniej 16 spêdza³bym u przyjació³ i bardzo proszê nie mówcie ¿e ich nie macie bo sam widzia³em te ¶ciski , podawanie r±k, pogawêdki. Widzia³em jak pod koniec Ci z Was którzy zostali kiedy rano w Niedzielê zwineli¶cie swój obóz, w komplecie przybyli do Chor±gwii Mazowieckiej. Wyrzuci³ Was kto¶? Dlaczego na bohurt nie poszed³ nikt z Was? Czy zaprawdê przyjechali¶cie tylko po to ¿eby sobie
" popatrzeæ i poogl±daæ ". Na nic innego nie mieli¶cie ochoty? Bohurt nie by³ organizowany przez oficjalnych organizatorów i my¶lê ¿e tam mogliby¶cie wyj¶æ, choæby indywidualnie. A sprzêt mieli¶cie bo siê niektórzy z Was poubierali w niego na koniec. I bardzo proszê: nie chcê wiêcej us³yszeæ ani przeczytaæ o rycerskim honorze niewinnie skrzywdzonym. Sam bardzo dobrze Arturze pamiêtam Twoje s³owa:" rycerzem siê jest na co dzieñ, w tramwaju, autobusie, na ulicy "
Po za tym polecam cytat:
" Fatalne zachowanie grupy obozuj±cej po lewej stronie ruin kaplicy. W trakcie mszy ¶w. s±czy³y siê z obozu k... i ch... dyskusje o narkotyzowaniu siê, niewybredne uwagi, itp. itd. ... przykre i wyj±tkowo niesmaczne. "
Ten cz³owiek Was nie zna.Niestety s³ysza³em to te¿ na w³asne uszy. Pierwszy raz to nie jest. Mam nadziejê ¿e wyci±gniêcie wnioski.
Pozdrawiam!
CYTAT
Jelsi chodzi zas o Myslowitz.. szkoda slow, ale czego Gmina nie zrobi by przyciagnac turystow i miec zyski, choc fajnie gdyby udalo sie tego uniknac za rok
Pamiêtajmy, ¿e jesieni± s± wybory wiêc lokalni szeryfowie musz± zaistnieæ, a tego typu imprezy to doskona³a okazja ku temu - vide Andriusza Ljepper
Odwieczne "Chleba i igrzysk"...
CYTAT(ciechanowic)
Mamy diametralnie ró¿ne podej¶cie do sensu i ogólnie idei REKONSTRUKCJI HISTORYCZNYCH.
Dla mnie to jest "obowi±zek" poniewa¿ noszê mundur, za który tysi±ce (dos³ownie tu ¿o³nierzy pu³ków Legii Nadwi¶lañskiej) polskich ¿o³nierzy straci³o ¿ycie, a jeszcze wiêcej przelewa³o krew.
Owszem, mamy diametralnie ró¿ne podej¶cie. Dla mnie to jest zabawa, hobby, nie obowi±zek . a ludzi z poczuciem misji i obowi±zku dziejowego siê bojê - nie maj± zwykle dystansu do tgo co robi± i traktuj± wszystko ¶miertelnie powa¿nie.
CYTAT
Warto jednak pomy¶leæ by nie daj±c siê monotonii co roku dodaæ do scenariusza inne lub jakie¶ dodatkowe elementy, epizody.
Robimy to - w tym roku te¿ by³o kilka nowo¶ci. Ogólnie staramy siê byæ coraz lepsi - dlatego dziêkujemy za Konstruktywne uwagi.
PS: Towarzystwo zak³ucaj±ce spokój na Mszy w ruinach nie by³o czê¶ci± obozu Grunwaldzkiego - to ludzie którzy przyjechali prywatnie i rozbili obóz na w³asn± rêkê.
Grunwald czyli "haba!jestescie z...!"... ale to tylko do niektorych...
standard- podziekownia:
komu trzeba podziekowalam i nawet zyczenia zlozylam...ale pewnemu rycerzowi warto podziekowac jeszcze raz ze umial sie znalezc w/ i poprowadzic sytuacje ktora zastal na miesiac przed impreza...ze wyszlo bez cisnien i wyszlo dobrze...
i dla pewnej koniary ktora dzielnie mu w tym pomagala
Hello
Zdjêcia Dziewczynki z cyfraczkiem s± na www.romafoto.zagrosze.net.pl
Takie tam pstryczki...zapraszam.
CYTAT(branewenn)
Swoj± drog± ciekawe dok±d uda³ siê Zenek? (wtajemniczeni z Goñczej wiedz± o co chodzi ;-)
Zenek urwa³ siê i poszed³ na baby :) Ale wróci, bo w przysz³ym roku idzie przecie¿ do bitwy.
witam wszystkich frehowiczów i zapraszam do galerii grunwaldzkiej
http://www.kroldig.ckj.edu.pl
Justycja nie wszêdzie by³a nie ugiêta i nie wszêdzie szczelna. Raz, ¿e "sta³a" dzia³a³a dopiero 2 rok, dwa ¿e mia³a sporo nowych cz³onków, trzy - pamiêtajcie, my jeste¶my tylko od wprowadzania w ¿ycie regulacji organizatorów, a oni maj± pe³ne prawo te regulacje ustanawiaæ, zaostrzaæ, z³agadzaæ - s³owem - nasza wyk³adnia choæ bardzo szeroko jest bardzo ograniczona - I TAK POWINNO BYÆ. Organizator jest suwerenem i nigdy nie bêdziemy yego w najmniejszym stopniu podwarzaæ. Mo¿emy s³u¿yæ doradztwem (s± coroczne raporty i wnioski), mo¿emy staraæ siê z³agadzaæ pewne problemy na miejscu - nawet z lekkim smyraniem siê po regulaminie - ale tylko w granicach wide³ek do jakich mamy prwo.
Podobnie jak w pracy ka¿dej innej policji jest to kwestia delikatna i nie zawsze daj±ca siê ¶ci¶le wykrystalizowaæ. Wuystarczy ¿ê jeden Justycjariusz kogo¶ tam dopuszca bo co¶ tam wie, a drugi np. na bramce ju¿ robi problem bo wie tyle, ¿e ma przestrzegaæ. Wystarczy ¿e jaki¶ Justycjariusz na co¶ nie zareaguje bo jest "przychor±giewny" i nie ma praw po¿ucaæ oddzia³u na krok - a ju¿ wszyscy widz± ¿e:... "Justucjariusz nie zareagowa³ chocia¿ widzia³...".
Odrobinê zrozumienia proszê - naprawdê na Grunwie czujê siê jak glina i wie¿cei mi - nie ³atwa i nie mi³a praca.
Roma ciesze siê ¿e s± takie "Dziewczynki z cyfereczkiem" bo foty mi siê bardzo podobaj± i jest tam du¿o bardzo ciekawych pstryczków.
CYTAT(Alex (Novgorod))
Польского к сожалению незнаю...
Я первый раз был у вас в Польше на фестивале. И он произвел на меня весьма приятное впечатление :-) Спасибо всем тем с кем я там общался. Очень хорошо провели время.
P. S. Есть ли у вас какие нибудь качественные мероприятия по 15-му веку? Я бы хотел приехать к вам еще :-)
Poniewa¿ rosyjski jest s³abo znanym/nieznanym jêzykiem w¶ród zw³aszcza m³odszej czê¶ci frehowiczów, przet³umaczy³am posta Alexa, ¿eby wszyscy zrozumieli co napisa³.
"Polskiego niestety nie znam...
By³em pierwszy raz w Polsce na turnieju. Wywar³ on na mnie dobre wra¿enie:-)Dziêkujê wszystkim tym z którymi przebywa³em. Bardzo dobrze spêdzi³em czas.
P.S. Czy jest u was jakie¶ [i tu nie zrozumia³am] (nibudi kacziestwiennyje mieroprijatija) po XV wieku? Chcia³bym przyjechaæ jeszcze do was:-)"
w przedostatnim zdaniu chodzi zapewne (jak sie domyslam) o pó¼niejsze ni¿ XV w. inscenizacje
CYTAT(Reyki)
.Za rok na pewno bedzie jeszcze mniej iglaczków i mniej mroku.
Za rok juz w ogóle nie bêdzie iglaków i to jest, zdaje siê, odgórne zarzadzenie orgów. I bardzo dobrze.
CYTAT(Sylwia Grela)
Za rok juz w ogóle nie bêdzie iglaków i to jest, zdaje siê, odgórne zarzadzenie orgów. I bardzo dobrze.
W tym roku mia³o nie byæ ju¿ dziewczyn biegaj±cych w tzw. "Rzymiankach"... a widzia³em takowe co chwilê.
Dla zainteresowanych, jest to tutaj:
http://www.grunwald1410.pl/download/files/...s/cele_2006.pdf
CYTAT
Strój cywilny:
damski- giez³o, suknia spodnia,
nakrycie g³owy, buty ( nie XX
sanda³ki typu „rzymianki)
edit: wiem czepiam siê, ale....
Gregor ma racje..co do restrykcyjno¶ci to by³a ona tak na s³ow honoru.. po co stresowaæ ludzi,¿e to z³e to jeszcze gorsze skoro w praktyce siê to nie sprawdza... skoro strój ma byæ z przedzia³u 1350-1470 to wybaczcie ale wikiñskie fartuszki noszone na giez³ach z d³ugim rêkawem lub te¿ wspomniane owe rzymianki to przesada....
A co do namiotów... to iglaki psuj± karajobraz równie ra¿±co jak zapakowane samochody wsytawców.... Skoro historycznie to historycznie.... oddaliæ samochody i namioty niehistopryczne od obozów... bo nawet na zdjêciach to k³uje w oczêta
witajcie drodzy freehowicze ,
Ja ju¿ doszed³em do siebie po Grunwaldzie.
Justycja rz±dzi justycja radzi justycja nigdy ciê nie zdradzi :>
A tak powa¿nie, to dziêki za to ¿e jeste¶cie i ¿e czuwacie nad naszym bezpieczeñstwem.
Kocham wszystkich justycjariusz nawet tych brzydkich (Hegemon) , z³ego s³owa nie dam o nich powiedzieæ, bo odwalaj± najgorsz± robotê a ludzie za to na nich psy wieszaj±.
W ¶w. Jerzym weryfikacja sprzêtu przebieg³a poprawnie i szybko , ja osobi¶cie nie widzia³em ¿eby kto¶ mia³ problem z wej¶ciem do bitwy. Mowie tu o ¶w. Jerzym oczywi¶cie , bo w innych chor±gwiach by³y jakie¶ problemów (czesi :> ).
Co do organizacji ca³ej imprezy ,to by³ mój pierwszy Grunwald, wiêc nie mam porównania ale wydaje mi siê ¿e mog³o byæ wiêcej tojków wtedy ¶wiat by³by lepszy. :> :> :> co do braku ciep³ej wody, to warunki polowe a nie hyatt wiêc nie ma siê co dziwiæ.
Nie bêdê te¿ zwraca³ uwagi na mrok, bo wiem ze sam mam jeszcze du¿o do zrobienia :>
Szczególnie je¶li chodzi o plecaki i ¶piwory wystaj±ce z namiotu (LOL) za rok siê poprawie.
Co do organizacji ze strony gminy, to sobotni koncert uwa¿am za totalny brak szacunku dla wszystkich którzy przybyli w strojach na t± imprezê i tych którzy przyjechali jako tury¶ci.
Za to organizatorzy powinni posiedzieæ na torturach, i sma¿yæ siê we wrz±cym oleju :>
Taki koncert móg³by byæ w niedziele na przyk³ad albo wcale.
Ogólnie atmosfera ca³ej imprezy jest fajowa i nie mogê siê doczekaæ przysz³ego roku.
Dziêkuje wszystkim z którymi mia³em przyjemno¶æ imprezowaæ i nie tylko ;)
Dziêki wszystkim uczestnikom Grunwaldu i publiczno¶ci.
p.s. podstawa klimatu jest trzoda :>
Bitwa jak bitwa. Nareszcie by³o wiêcej koni. I Litwa z ³ukami (pozdro dla ³uczniczej ekipy z Xi±¿êcej, a w szczególno¶ci dla mojej Kochanej Oleñki) i nareszcie ch³opaki w pe³nych blachach, bez ¶ciemy je¿d¿±cy, walcz±cy i spadaj±cy widowiskowo (te¿ Xi±¿êca
)
Obozy coraz lepsze, choæ nie zabrak³o niestety iglosó i namiotów a'la rycerskich
Panie w rzymiankach i satynie, ch³opcy z d³uga¶nymi sztabami za paskiem te¿ nie zawiedli, ech...
I jeszcze smutne dla mnie og³oszenie, przestroga dle pewnego ktosia i pro¶ba do frehowiczów:
Zgin±³ mi cebrzyk. Nowiutki, calu¶ki drewniany, ³±czony korowanymi ga³êziami, z drewnianym d³ugim prostym uchwytem. Pechowo dla tego kto go zakosi³ jest jedyny w swoim rodzaju - na palcach obu r±k mo¿na policzyæ takie cebrzyki w Polsce, a w dodatku drewno jest w nim czerwonawe. Je¶li zauwa¿ycie taki cebrzyk na jakiej¶ imprezie spytajcie od kogo go kupi³, a odpowied¼ odpiszcie do mnie na priwa - oka¿e siê czy zdobyty zosta³ legalnie.
Takie przypadki zdecydowanie nie podobaj± mi siê. Pozdrawiam i wspó³czujê Podolanom z "wyczyszczonych" namiotów.
Nononon
Roma zdjêcia super
Oby takich wiêcej
Koniki wygl±daj± super na nich.
Oby tak dalej
POzdrawiam
Wasek
staram siê, staram...czasami mimo wszystko idê do przodu
szacunek
Roma
w obozie Wielkiego Mistrza znaleziono lampkê, je¶li kto¶ cos podobnego posia³ proszê na priva,
Reyki - w krakowskiej iglagi nalezaly NIE TYLKO do jednej grupy
co do justycji,nie zauwazylem aby sprawiali jakies nieuzasadnione problemy
Ja równie¿ uwa¿am,¿e poziom mroku spad³,a w kazdym razie jest bardziej do zniesienia ni¿ w roku poprzednim.By³oby super,gdyby uda³o siê ca³kowicie wyeliminowaæ iglaki,sam przed grunwaldem uszy³am sobie namiot i naprwdê nie taki diabe³ straszny(przy okazji pozdrówka dla Diab³a), da sie zrobiæ...
Koncerty kapel nie pasuj±cych do klimat nie powinny siê w ogóle odbywaæ,albo byæ tak daleko,by nie przeszkadza³y biesiaduj±cemu rycerstwu.Choæ w ten sobotni wieczór,po bitwie, organizatorzy powinni okazaæ nam wiêcej szacunku.Kapele takie jako Stary Olsa czy Odpust Zupe³ny proszê bardzo,ale reszta mo¿e sp³yn±æ...
Abdul, co do Exów, to podobno nie zabrali blach na rzecz wiêkszej ilo¶ci namiotów.Ja tam siê cieszê,¿e przyjechali,bo z tego co wiem,nikomu nie przeszkadzali,a tworzyli przyjazn± trzodê, no i pozostawili po sobie "hopla!"
Sytuacja mo¿e nieco niezrêczna,ale jako¶ to siê wszystko u³o¿y³o i ich przyjazd by³ raczej pozytywny.Pozdro dla ca³ego BRE.
Przy okazji pozdrawiam Zdzisia Dudê,którego nie uda³o mi siê w tym roku spotkaæ, a s³ysza³am,¿e by³...
Sciskam gor±co przyjació³ i nieznajomych,
Mo¶ka.
Hopla!
He he ano Mo¶ka by³o fajnie
I w³a¶nie zamiast blach mieli¶my spanie...
A w³a¶nie Mo¶ka da³a¶ czadu na konkursie firedance
Skoro ju¿ napisa³am co¶ to chcia³am jeszcze podziêkowaæ:
1) Ca³emu Circus Maximus za dobr± zabawê pod pomnikiem i na muzeum
2) Bêdziniakom za ca³y mile spêdzony czas w naszym obozie
3) Wszystkim osobom z Podola, które nie ma³y nic przeciwko spêdzaniu czasu zarówno ze mn± jak i moimi znajomymi z bractwa
Pozdrawiam,
Madzionga
witam
ja ju¿ odespa³am Grunwald i do¶æ d³ugi powrót z niego (16h z powodu do¶æ powa¿nej awarii w warszawie) wiec moge ¶mia³o pisaæ...
to by³ dopiero mój drugi Grunwald ale jak narazie najlepszy, bawi³am sie super zarówno w swojej Chor±gwi (albo chor±gwiach bo w sumie nie by³o widocznej granicy a wszytko robili¶my wspólnie) Mazowiecko-Pomezañskiej jak i za jej granicami tzn. w karczmie i nie tylko ...
mi³o te¿ wspominam manewry czwartkowe gdy panowie z naszej chor±gwi ¶migali w sukienkach jak i pi±tkowe gdy siê wogóle nie zjawili tylko nas wys³ali (tzn. same dziewczyny) a ¿eby by³o zabawnie to organizatorzy sie nawet nie pokapowali
Nie bêde sie tu rozpisywaæ z podziêkowaniami, bo sporo by to tu zaje³o i boje siê ¿e kogo¶ bym mog³a pomin±æ, a komu mia³am podziêkowaæ to podziêkowa³am na miejscu
a kogo omine³am z podziêkowaniami i po¿egnaniem to przepraszam i obiecuje ze nadrobie przy najbli¿szej okazji
no a jeden minus który przeszkadza³ nie tylko mi ale te¿ sporemu gronu z naszej chor±gwi to, to ¿e dostali¶my przydzia³owe toy'ki po drugiej stronie wszystkich chor±gwi tzn przy parking za kranikami
sorki ale to chyba by³a lekka przesada ( zw³aszcza gdy trzeba by³o tam chodziæ w nocy)...
hm.. to narazie tyle, a jak co¶ mi siê przypomini to dopisze pó¼niej...
Mam nadzieje ¿e za rok bêde tak samo siê dobrze bawiæ albo nawet i lepiej ...
pozdrawiam Angelika z Bêdzina tzn. Kapral :P
PS.1. Mieszko i Grzesiu dziêkuje jeszcze raz za poprawianie mi humorku czekolad±
PS.2. Diabe³ przepraszam jeszcze raz za kluczyk i dziêkuje za dobr± zabawe i mi³e towarzystwo... i dozobaczenia na nastêpnych imprezach ...
a ja bardzo krotko :
podobalo mi sie ....
dziekuje Mamie i Tacie
i jeszcze Spadiemu za super oboz ....
wrzucilem fotki
sorki ze sie nie postaralem i w tym razem wzialem cyfraka-idiote i zrobilem tylko 100
szybko ogladac bo niedlugo bede to musial zdjac
ZDJÊCIA ....
pozdrowki dla zadowolonych i mniej zachwyconych .....
AdamS
ps
do zobczenia na przyszlym grunwie ....
ps2
znowu jak mam aparat to nie mam zadnej fotki .... jakby ktos mial mnie na zdjeciu to bardzo poprosze na maila .... z gory dzieki ....
CYTAT(Angelika z Bêdzina)
mi³o te¿ wspominam manewry czwartkowe gdy panowie z naszej chor±gwi ¶migali w sukienkach jak i pi±tkowe gdy siê wogóle nie zjawili tylko nas wys³ali (tzn. same dziewczyny) a ¿eby by³o zabawnie to organizatorzy sie nawet nie pokapowali
Hehehheeh....Boska akcja:D
Sporo osób robi³o wtedy zdjêcia...Ma kto¶?Ew. mo¿na mi przes³aæ mailem,to wrzucê na mój serwer i bêd± mieli wszyscy.Jakby co,proszê na priva...
[quote="Roma"]Hello
Roma. Co tu du¿o gadaæ. Jestem Twoj± fank± i dobrze o tym wiesz.
W czasie nastepnebgo turnieju kilku najbszystojniejszych rycerzy powinno udekorowaæ Ciebie czym¶ w rodzaju Krzy¿a Zas³ugi
. Ja ju¿ i tak Ciebie og³osi³am "Nadwornym Kronikarzem Bractw". Chwa³a Ci za to!
CYTAT(Nammah)
samochody i namioty niehistopryczne od obozów... bo nawet na zdjêciach to k³uje w oczêta
a ja na os³ode wspomnieñ zachowanych na fotkach proponuje cos takiego
Mo¶ka, prosze mnie zle nie rozumiec, nie mam nic przeciwko przyjazdowi ludzi z BRE na Grunwald, tylko nie rozumiem takiej formy przyjazdu. Sama zauwa¿yla¶, ¿e nikomu nie przeszkadzali, nie licz±c tej wpadki o której by³o tu wspominane. No i wla¶nie nie przeszkadzali. Mi te¿ nie. Ale mieszkali na odludziu w narzuconej ( wlasciwie sobie samym ) izolacji , po co? Czy to nie przykre? Nieweso³e nastroje niektórych same za siebie ¶wiadczy³y. Lepiej by³oby indywidualnie przyjechac na Grunwald i mieszkaæ z ca³± reszt± albo wcale. Ale to w³a¶ciwie nie moja sprawa.
Pozdrawiam!
Hej. Przesy³am linka na stronkê z kilkoma zdj±tkami z Chor±gwi Mazowieckiej - wymarszu sexy lasek na manewry i sobotniej biesiady. Mi³ego ogladania.
http://www.mazowiecka.getphoto.pl/index.ph...ageid=4&lang=pl
Witam
Moim zdaniem równie¿ jeden z najlepszych Grunwaldów na jakich by³am - poziom mroku spada mo¿e i powoli ale za to sukcesywnie.
Ogromne podziêkowania
-ORGANIZATOROM i ca³emu Gniewowi
- wszystkim grupom, które by³y w Podolu i u¶wietnia³y, ulepsza³y i poprawia³y (szczególnie wszystkim tym którzy mieli tyle zaciêcia, ¿eby poprawiæ swoje ciuszki i namiociki od zesz³ego roku
)
- budowniczym i klientom karczmy, muzykom i barmanowi z barmaneczk±
- osobiste podziêkowania i u¶ciski dla Brzarta (naszego Wielkiego Sloñca) oraz Vasqez (czyli mojego drugiego mózgu)
Ijeszcze mnóstwo uscisków i ryjków dla wszystkich z którymi imprezowali¶my przez te parê dni (gratulacje dla pani Magister
)
Ogromne
- dla z³odziei - (trzeba rzecz nazwaæ po imieniu) - u nas zginê³y rzeczy z namiotu, zdaje siê ¿e ucierpia³ kto¶ w karczmie, Wrooblowi zgin±³ cebrzyk.... a pewnie jeszcze kilka by siê znalaz³o
Nawet s³ów brakuje.
Ale chcia³abym, ¿eby kiedys wpad³/wpadli
I jedna ma³a sugestia - rozumiem, ¿e koncerty typu Myslowic byæ musz±
- ale moze da³oby siê je
przesun±æ na pi±tek? Bo w czasie sobotniej uczty to faktycznie by³a pora¿ka.
Bu¼ki i ryjki
Sylwia
Odpowiadaj±c panu Puencie,
iglaki w nadreñskiej zniknê³y ostatecznie we wtorek (11.07) oko³o po³udnia, a ich pojawienie siê by³o spowodowan problemami z dowiezieniem historyków. Koniec koñców od rzeczonego wtorku ca³a Nadreñska ¿y³a tylko w historykach.
pozdrawiam
CYTAT(Sylwia Grela)
I jedna ma³a sugestia - rozumiem, ¿e koncerty typu Myslowic byæ musz± - ale moze da³oby siê je przesun±æ na pi±tek? Bo w czasie sobotniej uczty to faktycznie by³a pora¿ka.
Myslovitz to jeszcze nic - ale te "Kolorowe sny"...
hihi
nie
to tylko Mazowiecka Siemowita wynurza siê z ob³oków mg³y.. a w tle nasz sponsor :D
prawda, ¿e wysmienite??
W tym roku nie przywlok³em mojej amorkowej rzyci na Wielkie G, a ciekawi mnie jedna rzecz.... Chcia³bym wiedzieæ, czy wg osobistych odczuæ uczestników inscenizacji wprowadzenie obowi±zku dostosowania sztychów mieczowych do szablonu zaproponowanego przez Miecznika podnios³o poziom bezpieczeñstwa walcz±cych.
Pytam, bo nie s±dzê, ¿eby by³ to najszczê¶liwszy pomys³, a nie mia³em okazji osobi¶cie sprawdziæ jak w praktyce zosta³o zrealizowane to wymaganie....
Kochani
Niestety mia³am takie miejsce na robienie zdjêæ, nie z mojego wyboru. Niektórzy mieli naszego sponsora za plecami, ale nie narzekam zawsze mogê to wyczy¶cic...ale rany ...ile tego jest...chyba pasuje z czyszczeniem
pozdrawiam weso³o z okolic trzeciego prania
Roma
CYTAT(Marek Hilgendorf)
.... Chcia³bym wiedzieæ, czy wg osobistych odczuæ uczestników inscenizacji wprowadzenie obowi±zku dostosowania sztychów mieczowych do szablonu zaproponowanego przez Miecznika podnios³o poziom bezpieczeñstwa walcz±cych.
Pytam, bo nie s±dzê, ¿eby by³ to najszczê¶liwszy pomys³, a nie mia³em okazji osobi¶cie sprawdziæ jak w praktyce zosta³o zrealizowane to wymaganie....
Marku a czy to przypadkiem nie dowódcy chor±gwi na zlotach taki a nie inny regulamin akceptuj±??
Pozdrawiam
Z³y Justycjariusz
Mareku Hilgendorf - sztychy nie wp³ynê³y na bezpieczeñstwo. Mój mi³y nawet nie wiedzia³ czym dosta³ w nos. Wie tylko, ¿e od kogo¶ z Gryfów ;) Przepychanka by³a, ¿elazo lata³o gêsto. Moim zdaniem robienie z miecza szpadla to gruba przesada, ale ja lubiê nieco hardcore'u, mozna siê ze mn± nie zgadzaæ.
Na tegorcznym Grunwaldzie przeszkadza³o mi kilka rzeczy - brak odpowiedniej ilo¶ci Toiów, Myslowitz w najmniej odpowiednim momencie i obsuwy. I ewidentne mroki, dziwnie wpadaj±ce w oko turystom i fotografom...
Na szczê¶cie plusów by³o wiêcej - Zenek, gumowy kurczak, Nathan z fretk± Frani± na g³owie i cebulanka "Soko³ów". Ponadto tarczownicy i ca³y kontyngent hakownic ogó³em, z Markiem na czele
Nasze manewry w tym roku by³y naprawde na poziomie. Niestety plusy generowali oddolnie sami uczestnicy...
Pozdrawiam wszystkich, których uda³o mi siê spotkaæ, i tych, z którymi mi siê spotkaæ nie uda³o, dziêkujê za wspania³± zabawê i wszystkie kompementy na biesiadzie
Witam!
A ja w tym roku pojechalam na Grunwa jako troll-turysta i powiem szczerze, ze chyba wypadlam z obiegu... Znajomych twarzy coraz mniej... Ale bylo milo. Stara Wiara jak zwykle serdeczna i kochana zatroszczyla sie o zajecie mi czasu i mimo, ze nie mialam ciuszkow i szwedalam sie po straganach- bylo fajnie.
Podczas bitwy moze rzeczywiscie narrator nie nadarzal z komentowaniem tego co sie dzieje na polu, ale dla mnie, tym razem po stronie turysty mialam dodatkowe atrakcje- stalam obok namiotu, gdzie puszczali muze i rewelacyjne teksty lecialy.... hehehe tylko dlatego rozumiem czemu muza nie nadarzala- nie mogli znalesc plyt i co chwile jakiejs szukali ;) Pozdro dla naglosnieniowcow!- troche mniej bluzgow prosze...
Na plus im wyszlo wyciecie tekstow o Sztumskiej, ktorej w tym roku nie bylo. Turysci sie nie kapneli :D
A powrot... bardzo mily. Tak jak i dojazd na Grunwa- dzieki podwozce dwoch przeuroczych niewiast nie zasypialam z nudy sluchajac wypocin mojej meskiej czesci wycieczki.
Polecam sie rzeczonym na przyszlosc.
Za rok juz obiecuje- bede historycznie.
Uk³ony i pozdrowionka dla tych, co sie staraja, a kopniaczki na rozped dla tych co nie nadarzaja!
Jagna
Ps. Fotek mam porobionych jakies 500szt i do tego filmiki... kto chce i pragnie, niech sie odezwie- moge skopiowac...
CYTAT
I ewidentne mroki, dziwnie wpadaj±ce w oko turystom i fotografom...
Wcale nie dziwnie
musia³em siê nie¼le napociæ i nakombinowaæ by w kadrze nie by³o bawe³niano-jeansowo-nylonowych cudaków.
Je¶li tylko by³a mo¿liwo¶æ to oczyszcza³em przedpole z foliowych torebek, PETów i prosi³em o usuniêcie siê z kadru wszelkiego cudactwa. Ale jednak najbardziej mnie bawi³y dziewczête w sukniach ze studniówki
wariactwo
Widzia³em mnóstwo bardziej i mniej zabawnych sytuacji zwi±zanych z ró¿nymi szurami
Np. do ksiêdza podszed³ mocno oderwany od rzeczywisto¶ci ³epek z mieczem w szlufce jeansów i w pelerynie batmana z dziewczêciem, którego percepcjê znacznie ogranicza³ jaki¶ ¶rodek psychoaktywny (po alkoholu cz³owiek takich g³upot nie wygaduje
) zaczêli mêczyæ biedaka o jaki¶ obóz ... nekromantów, elfów i cholera wie jakie krasnoludki. Ksi±dz pocz±tkowo trochê zbity z tropu jako¶ poradzi³ sobie ze sp³awieniem oszo³omów ale szwenda³o siê tego mnóstwo.
Czemu sami nie oczy¶cicie grup z takich popaprañców ??? niestety wiêkszo¶æ robi³a wra¿enie ... naæpanych
Odstraszaj± ludzi i powoduj±, ¿e reko grunwaldzkie (poza bitw±
i czê¶ciami obozu) mo¿na traktowaæ jak odpust lub cyrkowy zlot. Ciê¿ko nad tym zapanowaæ ??? Pomijam punkow± gromadkê, która wystrzy¿ona w irokezy (kto¶ nawet postawi³ na cukier
) bawi³a siê w najlepsze wokó³ ... ruin kaplicy (w sumie sanktuarium)
Mêczê ten temat bo impreza nie jest komercyjna (z za³o¿enia) i w pewien sposób sam za ni± p³acê z haraczu jaki ¶ci±ga ze mnie pañstwo
No i co na to patron czy wspó³organizator taki jak Ministerstwo Kultury ... ??
CYTAT(ciechanowic)
Widzia³em mnóstwo bardziej i mniej zabawnych sytuacji zwi±zanych z ró¿nymi szurami :)
Np. do ksiêdza podszed³ mocno oderwany od rzeczywisto¶ci ³epek z mieczem w szlufce jeansów i w pelerynie batmana z dziewczêciem, którego percepcjê znacznie ogranicza³ jaki¶ ¶rodek psychoaktywny (po alkoholu cz³owiek takich g³upot nie wygaduje ;-) ) zaczêli mêczyæ biedaka o jaki¶ obóz ... nekromantów, elfów i cholera wie jakie krasnoludki. Ksi±dz pocz±tkowo trochê zbity z tropu jako¶ poradzi³ sobie ze sp³awieniem oszo³omów ale szwenda³o siê tego mnóstwo.
Czemu sami nie oczy¶cicie grup z takich popaprañców ???
Jeste¶ pewien, ¿e oni byli od nas? brzmi jak opis ludzi z jakiego¶ LARPa, którzy szukaj± swoich - nie zabronimy przecie¿ nikomu rozbiæ sie w pobli¿u i bawiæ po swojemu, tylko dlatego, ¿e my jeste¶my REKONSTRUKTORZY - nie mamy licencji na przebieranki.
CYTAT
Pomijam punkow± gromadkê, która wystrzy¿ona w irokezy (kto¶ nawet postawi³ na cukier :roll: ) bawi³a siê w najlepsze wokó³ ... ruin kaplicy (w sumie sanktuarium) :-(
A o nich ju¿ by³o w tym w±tku parê razy - to bractwo ktore nie by³o czê¶ci± obozu historycznego - przyjechali na w³asn± rêkê. Je¿eli masz uwagi do ich zachowania, to skontaktuj siê z Bractwem Rycerskim Excalibur.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.