Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Lipiec] Bitwa pod Grunwaldem - >14-16.07.06
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
tatsu
Wej¶ciówki na Biskupin s± od dawna, wiêc ludzie siê przyzwyczaili i p³ac±, za¶ biletów (ani mo¿liwo¶ci upilnowania t³umu turystów) na pola Grunwaldu nie by³o. Zatem po wprowadzeniu op³at liczba turystów ulegnie zminiejszeniu, o tych, co jad± tylko siê piwa napiæ, bo dzieciaki jakich¶ dziwnych kolesi chc± poogl±daæ. Ilu takich jest? Nie wiem, bo nie przeprowadza³am ankiet.
Znaj±c jednak mentalno¶æ naszego narodu, który nic nie chce dawaæ od siebie, prorokujê spadek ogl±dalno¶ci.
Czy to dobrze, czy ¼le - zale¿y, jak na to spojrzeæ.
Czy siê sprawdzi - czas poka¿e (je¶li bilety zostan± wprowadzone w ¿ycie).
Owka
CYTAT
A sk±d taka pewno¶æ. Choæby na Biskupin s± bilety i jako¶ turystów chêtnych nie brakuje.

Tyle, ¿e biskupiñska publika to g³ównie przywiezione zwartymi stadkami wycieczki szkolne. Na Grunwaldzie z oczywistych wzglêdów szko³y frekwencji nie nabij± ...

No i oczywi¶cie dochodzi wspomniana ju¿ niemo¿no¶æ fizycznego zamkniêcia terenu.
tatsu
Jeszcze raz uprzejmie proszê organizatorów o uprz±tniêcie elektronicznej skrzynki pocztowej.
Wci±¿ zwraca listy z komunikatem o przepe³nionej skrzynce.
Rafa³ Pr±dzyñski
Ja wiem ¿e piszê jak pigmej i troglodyta- ale mimo wszytsko wydaje mi siê, ¿e jak napisa³em dziêsiêc tysiêcy widzów, to równie¿ sta³o tam, ¿e te 10 000 to bedzie kilkakrotnie mniej niz by³o do tek pory, bo spora liczbanie zap³aci i nie przyjdzie.
To raz.
To ilu nas niby by³o na polu???? I niby kogo - nosiwodek, panów z kamerami czy zbrojnych.
Pros¿e mi tytaj bez takiej nêdznej propagandy - jeste¶my ty we w³sanym gronie i sprzedawanei wydmuchanych iformacji co do wielko¶ci si³ w inscenizacji Grunwaldzkiej proszê pozostawiæ do gazety, do TVN id o teleekspreu - mierzi mnie to nadmuchanie tym bardziej ¿e od zesz³ego roku staram siê (wbrew swoim g³êbokim przekonaniom) miec swój mizerny udzia³ w Grunwaldzie.
Za du¿o widzia³em "inscenizacji" zrobionych na solidnym poziomie, ¿eby dyskutowaæ warto¶æ poznawcz± fotografii - i chyba jednak wiem ilu ludzi by³o w polu skoro sam wielu z nich przepuszcza³em przez bramkê.

A co do tego ¿e biletowanie wymaga pracy. Ano wymaga pracy,wymaga dobrych umów z gmin±, wymaga my¶lenia

ALE PRZECIE¯ mo¿na po dawnemu "go³odupku chop do kupki, no to frugo, fajno choc ³ajno" prosto z motora w zbrojê i miec poczuciê misji dziejowej, honoru, pompy, albo vice versa - zlotu cyber pankowego.

Jak mawia³ Pan Zag³oba - "si³a w cudzodziemskim wojsku ksi±¿ek trzeba zje¶æ, si³a starozytnych autorów naczytaæ zanim cz³owieka Oficyjerem zrobi±...a u nas... po dawnemu..leci i szabl± goli. A nie wygoli? TO JEGO WYGOL¡ "
bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Ludka
Witam!

A gdzie zaczac biletowac??? Czy od strony obozu rycerskiego czy od strony za pomnikiem?

Ludka Excalibur
Evan
Hmmm to moze zmiana taktyki, moze wprowadzic podatek???? :) Na przyklad jest Vat nie?
To moze wprowadzic GAT (Grunwad Access Tax)? Na przyklad jako czesc podatku od kupowanego alkoholu :P
Wtedy organizaorzy mogliby nawet zakwaterowanie zapewnic:P
Agniecha
Witam wszystkich !!!!

CYTAT
 Wiêcej szczegó³ów dotycz±cych II Festivalu "Flames of the night" ju¿ wkrótce.

czy juz co¶ wiadomo ??
pozdrawiam devil.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
Ja jestem za GAT-em !!!! bigsmile2.gif
Slavu
przerwe ta finansowa dyskusje moim pytaniem : Kto w tym roku wychodzi w choragwii krakowskiej ???
z kim Bractwo Orlich Gniazd stanie w szeregu ???
Fionn
W sensie inscenizacji czy te¿ sk³adu obozu??
Zdzislaw Duda
Powroce do tematu platnego udzialu...Cedrik..przeciez wymogi co do Oryginalnosci sprzetu juz sa i z roku na rok beda wyzsze, zgrzytanie zebami tez jest ;)... wydaje mi sie, ze do 600 lecia dorobimy sie czegos w rodzaju "elity" bractw...czyli nie tylko beda stawiane wymogi w sprzecie ale tez i w wyposazeniu jak i ubiorach. Skoro tak bedzie, to i ilosc rycerstwa rowniez sie znacznie zmniejszy. Chcialbym Wam jako przyklad komercyjnego pokazu przedstawic Kaltenberg w Niemczech..teren wiekszy anizeli ten na polach Grunwaldu...ludzi tez sporo nawet z konmi...a turystow nie brakuje. Oboz rycerski jest otwarty... Bractwa otrzymuja zold o ile biora udzial w walkach, pokazach i inscenizacjach...i org...zarabia porzadnie ;)
Ale nie chodzi mi o namawianie do Komercyjnego Grunwaldu lecz o to, by pomyslec...skoro wymagamy coraz wiecej od Bractw przyjezdzajacych pod Grunwald, publikujemy nakazy i zakazy..to moze by bylo warto by ze strony Organizatorow tez cos bylo dla tych bractw zrobione... mniej arogancji i policyjnego obozu a wiecej przyjaznej atmosfery i otwartosci...tego bym sobie zyczyl smile.gif
Cedric
Ja tam nie wiem zadnego policyjnego obozu nie doswiadczylem. I zeby nie bylo gesty ze strony organizatorow sa czynione przykladowo te browary w zeszlym roku, nie chodzi o wartosc materialna tylko o jakegos rodzaju podziekowanie czy cus. Takze wszystko zmierza jak dla mnie w dobrym kierunku.
Zdzislaw Duda
Browary ???? zaraz..gdzie byly Browary ? ... hehehe...to ja jak zwykle musialem przeoczyc darmowy Browar... w dodatku w tej karczmie placilem jak Jasio ;)))
A tak na marginesie Cedrik..nie mowie,ze Grunwald ma charakter policyjnego obozu , do tego mu jeszcze Bogu Dzieki daleko.. mowie ogolnie o tendencji zmierzajacej do tego by wiecej nakazywac i zakazywac anizeli wspolnie sie bawic lub tworzyc atmosfere, i to nie tylko na polach Grunwaldu..
Shiryu
CYTAT(Zdzislaw Duda)
Browary ???? zaraz..gdzie byly Browary ? ... hehehe...to ja jak zwykle musialem przeoczyc darmowy Browar... w dodatku w tej karczmie placilem jak Jasio ;)))
No jak to gdzie by³y? Wszêdzie szczerba.gif Nie wiem, kto to w¶ród piechoty rozprowadza³, ale ³ucznicy swoje dostali smile.gif O ile dobrze pamiêtam sze¶ciopak na dwie g³owy icon_wink.gif I bardzo mi siê ten gest podoba³ icon_mrgreen.gif
Reyar
Witam,

Mam wrazenie ze wiekszosc z osob wypowiadajacych sie nt. finansowania Grunva nie wziela pod uwage podstawowych czynnikow:
1) Za sprawy finansowe (sponsoringi, $ parkingowe, oplaty od kramiarzy) odpowiada Gmina
2) Bitwa i otoczka rycerska jest tylko jednym z elementow tzw. Dni Grunwaldzkich (jest tam tez miejsce dla harcerzy, wojska i paru innych). Dla gminy jestesmy istotna ale mimo wszystko zawsze jedna z atrakcji

Proba pozyskiwania kasy z biletow jest nierealna, gdyz sam koszt jej sciagania by przewyzyszyl przychod, nie mowiac juz o mozliwosciach obejscia i ogladania butwy z rejonow niebiletowanych. W pewnym sensie role biletow pelni oplata za parking (bodajze 10 zl za samochod) i to jest chyba jedyna sensowna metoda zbierania kasy od turystow.

Natomiast co do odwiecznej dyskusji co do tego kto zarabia na Grunvie i co Orgi powinny nam dac to zalecal bym pewna wstrzemiezliwosc w pisaniu a za to wiecej myslenia.

Moim zdaniem Orgowie powinni ograniczyc sie do minimum, tzn. zapewnic odpowiednia liczbe toitoiow, prysznicow, koncertow, bezpieczenstwa i zajac sie kwestia koordynacji. Co do drewna, slomy i zarcia to juz wychodze z zalozenia ze raczej kazda choragiew powinna sie sama zakrzatnac i je zorganizowac. Oczywiscie milej jest przyjechac na gotowe, ale chyba mamy odtwrzac sredniowiecze, wraz z pracami obozowymi do ktorych nalezalo min pozyskiwanie opalu itp.
Biorac pod uwage ze organizowanie dostaw np drewna dla 4000 osob (roznego poziomu kulturowego) zawsze owocuje smrodami typu "czemu jeszcze nie mamy drewna, a oni juz maja", lub obrazkami zywcem wzietymi z "walki o ogien". Jak inwestujesz kupe kasy w blachy to chyba stac Cie zeby zaiwestowac 10 pln w drewno (to raptem 5 tanich piw lub 3 drozsze)...

Oczywiscie podnoszony jest argument ze my musimy placic a ktos na tym zarabia. Sadze ze byscie sie zdziwili wiedzac jak male sa fundusze organizacyjne. Jedyna instytucja ktora mozliwe ze zarabia na Grunvie to gmina, ktora sama z siebie jest biedna. Z drugiej strony nikt nam nie kaze placic za siedzenie czasem i 2 tyg na cudzym polu, ktore to jest jedynym miejscem gdzie mozna spotkac mase znajomych (tzw. Grunvstock). Kolejna sprawa jest to ze kazda osoba przyjezdzajaca jest na grunvie bo... sama chciala przyjechac, znajac realia grunva. Wydawalo mi sie ze wiekszosc z nas przyjezdza na grunva nie zarabiac ale pobawic sie, czesto tez odpoczac. Zawsze nalezy pamietac ze NIE MA OBOWIAZKU PRZYJAZDU

Kwestia szczuplosci finansow jest zwiazana z nienajszczesliwsza polityka sponsoringowa. W tym roku raczej niewiele w tej materii da sie zmienic, ale jest nadzieja ze w przyszlym sponsporing bedzie wygladal inaczej.

Co do pomyslow zoldowych, to niby za co mialby byc on placony? Za przyjazd? Udzial w Bitwie? Za osobodzien w stroju? Kto by kontrolowal czy w danym momencie byles w bitwie czy nie. Zawsze bylby by smrody w stylu "czemu ten tekstylny co tylko na posylki biegal dostaje tyle co ja za moja blaszke za x tysiecy". Jezeli kase dostawali by tylko walczacy to co z osobami pracujacymi w obozie (np taka Tunia co potrafila nonstop gotowac?), co z kobietami ktore nie moga walczyc? Maja miec placone za obecnosc czy tez nic nie dostac? Kazda z opcji jest zla i generujaca nowe konflikty ktorych w RR niestety nie brakuje.

pozdrawiam
Rey zwany Toffikiem blinkie.gif
Szymon Piotr
Nie powiem, argumenty takie generalnie trafiaj± do mnie. Na kasê chyba muszê trochê zlustrowaæ pogl±dy.

Pozdrawiam
Zdzislaw Duda
ReyR:::swietnie napisane argumenty sa tez dobre za wyjatkiem dwoch malych uwag ;)) drewno na opal nie kosztuje 10 zl, no a nasi dziadowie mieli go pod dostatkiem w okolicznych lasach... ;) my musimy w tartaku kupywac i w dodatku wg dziennie zmieniajacych sie cen ;))
Co do zoldu...mowilem o Bractwach a nie o indywidualnych osobach...otoz organizator ustala z konkretnym Bractwem wysokosc wynagrodzenia za to, co ono dla atrakcyjnosci danego przedsiewziecia robi. Co do zarobku orgow czy innych osob nie chce sie zbytnio wypowiadac... (to nie moja sprawa) lecz chyba tak calkowicie jak Ty to mowisz nie jest ;))) Masz racje co do tego, ze inscenizacja jest jednym tylko filarem z cyklu Dni Grunwaldu..ale chyba najwazniejszym skoro po wzgorzych przesiaduje 70-80 tys ludzi a po inscenizacji wraca do domow... to sprawa Orgow tak sie ugadac z gmina by owca byla cala i wilk syty ;)) ale to sa tylko rozwazania i insynuacje na przyszlosc. To Organizatorzy wiedza co mozna co nie..znaja szczegoly... i napewno nie beda brac do serca tej dyskusji ani sie obrazac o to, ze ktos powie cos co jest fanfarada ;))) Fakt jest, ze zorganizowanie platnej inscenizacji w obecnych warunkach jest raczej niemozliwe !
Mam uwage teraz z innej beczki, zauwazylem w regulaminie, ze tarcze nie moga byc okute... czy na naradzie zastanawialiscie sie naprawde nad tym ? Rozumie, ze ktos wyskoczyl z tym..ze uderzenie tarcza z metalowym okuciem jest niebezpieczne... ale czy naprawde ? przeciez rownie niebezpieczne jest walenie mieczem i zbroja..jezeli ktos jest dobrze chroniony przed uderzeniami broni zelaznej to tym bardziej tarczy. Okuwanie tarcz to nie jest wymysl ot taki..dla ozdopby lub by ja wykorzystac dodatkowo jako bron..lecz do chronienia brzegow przed lamaniem...lupaniem i rozsypywaniem sie. Moim zdaniem, duzo niebezpieczniejsze beda szczapy tarczy spowodowane tym, ze topory i miecze zaczna je kruszyc i lamac... a taka drzazga moze przejsc i przez krate i przy starciu nawet pod oslona twarzy na kark.... moze sie czepiam..ale taka mi sie nasunela mysl po ostatnim treningu i po tym jak mojemu partnerowi wlasnie rog tarczy sie rozlecial ...
Rafa³ Pr±dzyñski
U¿ywam intensywnie swojej tarczy czwarty rok. Ma trzy szczerby na rantach - nie okutych oczywi¶cie......Ciekawe ¿eczy maja miejsce na rozmaitych treningach i na Grunwaldzie bigsmile2.gif .
read.gif
Hegemon 3.2.5
"... choæby Francesko Asisi napisa³ regulamin Grunwaldu, a owieczki i baranki, nie pos³ucha³y by g³osu wo³ajacego na puszczy i w g³eboko¶ci serc swoich nie rozpatrzy³y swych czynów przysz³ych jako Panny roztropne - tedy ze¶lê Pan plagi na zastêpy zbrojne niby króle hetyjskie na Alamachitów, i drzazgi ich z³o¶ci, kuksañce ich za¶lepienia, gongi ich zpalczywo¶ci razic ich bêdê, a miêdzy wizury i szpary w pancerzach wnikaæ bêd±, bo niemi³y jest Panu m±¿ gwa³towny (ewentualnie Helga zbrojna) co idzie na wiec nieprawych, a niedba o to, aby bielmo niewiedzy spad³o z oczu jego. Daremno bedzie grzesznik szuka³ wymówki w literze prawa, bo jak faryzeusz na pokaz pismem owym bêdzie sobie twarz smarowa³, nie pomny ¿e owo dzie³o krwawe byc mo¿e, je¶li prócz pisma w g³owie, prwosci w sercu nie dochowa..."
Armand
Zdzis³aw Duda napisa³

CYTAT
Moim zdaniem, duzo niebezpieczniejsze beda szczapy tarczy spowodowane tym, ze topory i miecze zaczna je kruszyc i lamac...

Sensownym i poprawnym historycznie sposobem na oprawienie tarczy jest kilka warstw grubego lnu naklejonych na siebie, a ranty zabezpieczone grub± skór±- na zewn±trz, lub wewn±trz, pod lnem. To w³a¶nie metalowe okucie poszczerbione i poharatane broni±, mo¿e byæ niebezpieczne przy np. przypadkowym chwycie rêk±. Poza tym i ciê¿kie to, i niehistoryczne- warto trzymaæ siê wypracowanych w ¶redniowieczu rozwi±zañ, s± po prostu lepsze. St±d te¿ zupe³nie zrozumia³y wpis do regulaminu, odzwierciedlaj±cy tendencjê zmian w kierunku zgodno¶ci z histori±. Pozdrawiam smile.gif
Reyar
CYTAT(Zdzislaw Duda)
ReyR:::swietnie napisane argumenty sa tez dobre za wyjatkiem dwoch malych uwag ;)) drewno na opal  nie kosztuje 10 zl, no a nasi dziadowie mieli go pod dostatkiem w okolicznych lasach... ;) my musimy w tartaku kupywac i w dodatku wg dziennie zmieniajacych sie cen ;)) .

Jesli sie robi skladke po 10-15 na osobe to caly oboz jest w stanie zaopatrzyc sie w drewno - no moze z wyjatkiem organizowania masowych dymarek i 3m ogniska przed kazdym namiotem. Od sprawnosci zarzadzajacych obozem zalezy czy bedziesz mial drewno z pobliskiego a rozpouszczonego tartaku, ktory ma ceny specjalne, czy tez z dalszego ktory przywiezie na konkretna godzine i jeszcze podziekuje.

CYTAT
Co do zarobku orgow czy innych osob nie chce sie zbytnio wypowiadac... (to nie moja sprawa) lecz chyba tak calkowicie jak Ty to mowisz nie jest ;)))

Ta insynuacja jest moim zdaniem obrazliwa dla Orgow i sugerowal bym unikania takich opinii. Brzmi to troche jak wypowiedz jednego z politykow ktory "nic nie wie dokladnie, ale pyta dlaczego p. X wzial lapowke". Prosilbym o nieuzywanie takich insynuacji.

CYTAT
to sprawa Orgow tak sie ugadac z gmina by owca byla cala i wilk syty ;))

Przykro mi ale tu gmina wystepuje z pozycji sily, i niezmiernie trudno jest jej narzucic pewne standardy dzialania. Do tego pamietaj prosze ze Orgowie nie zajmuja sie zawodowo Grunvem, dla kazdego z nich jest to dzialalnosc dodatkowa, kradnaca wolny czas im (i ich rodzinom). Nie zawsze maja sile na walke z ktorej i tak maja tylko to ze potem ktos bedzie ich blotem obrzucal bo niby "zarabiaja krocie na orgowaniu".

Pozdrawiam
Rey zwany Toffikiem blinkie.gif
Marcin Waszkielis
Podobno nie ma Sztumskiej. Prawda to?
Czarnian
prawda smile.gif
S³awomir
Dobrze byloby, gdyby powy¿sze potwierdzi³ kto¶ z organizatorów. To by wyja¶nia³o brak odpowiedzi na moje zg³oszenie... face4.gif
Wiêc dlaczego na stronie www.grunwald1410.pl ta chor±giew jest w spisie?
Micha³ Templarem zwany
Ludzie nie przesadzajmy. Nikt nie ma obowi±zku przyje¿dzaæ na Grunwald, a jezeli juz sie jest to z czystej ludzkiej uczciwo¶ci wypada cos robic na rzecz chor±gwii. Nigdzie w regulaminie nie jest stwierdzone, ¿e je¿eli ju¿ jeste¶ na Gruwaldzie to musisz co¶ robiæ koniecznie na rzecz tej imprezy. S± osoby, ktore dbaj± aby ta impreza jako tako wygl±dala - z t±d coraz "mocniejsze" regulaminy obozowe i tp. Maja troche biegania, ale w wiêkszo¶ci robia to charytatywnie, ale te¿ nie ponosza za swoj± prace praktycznie rzadnej odpowiedzialno¶ci, poza oczywi¶cie towarzysk±, a to ju¿ na ostatnim Grunwaldzie zaowocowa³o pewnymi spiêciami.

Z drugiej strony zacytujê pewna odpowied¼ do klijenta : "prosze pani za takie pieni±dze to ja nie znam angielskiego"
Czarnian
jest nadal na stronie bo widocznie nikt jej nie aktualizuje, ja mia³em byæ w tzw "sztumskiej" tyle ¿e wiedzia³em ju¿ bodajze w lutym jej nie bêdzie wiêc przekierowa³em siê na ch. goñcz± smile.gif

pozdr. czarnian
S³awomir
Hmmm... Powinienem chyba by³ wiêc zrobiæ to samo. S³ysza³em takie pog³oski, ale poniewa¿ na oficjalnej stronie nie by³o ¿adnej informacji ze strony organizatorów, potraktowa³em je w³a¶nie jako niepotwierdzone pog³oski...
Marcin Waszkielis
Ale ju¿ po zapisach. Co maj± zrobiæ ludzie z nieistnij±cej chor±gwi?
Szymon Piotr
Witam!

W lutym siê okaza³o, ¿e "Sztumska" (czyli "Chor±giew Wielkiej Komturii" ) siê samorozi±zuje (bardzo smutna sprawa). Wobec tego z moj± ekip± zaczêli¶my szukac nowej chor±gwii. No i tak do Goñczej trafili¶my. Mam nadzieje, ¿e ¼le tam nie bêdzie.

Ale fakt faktem - stronka grunwaldu nie jest aktualizowana je¶li o chor±gwie chodzi

Pozdrawiam

PS
Kto jeszcze z dawnej Sztumskiej jedzie na grunwald i gdzie go rzuci³o?
Czarny
Sorki, ale faktem jest, ze zdech³a najwieksza ostoja mroku hehe Jak chcecie mo¿ecie mi podowalac W d... to mam Takie jest moje zdanie i tyle Pozdro
Szymon Piotr
CYTAT
najwieksza ostoja mroku

To mnie Seba skwitowa³e¶ smile.gif - ale Ciebie w³asnie tam pozna³em!
No, ale nie oszukuje siê - ultrasami to nie byli¶my (delikatnie mówi±c, bigsmile2.gif ).

Tak czy inaczej chcê nadal bawiæ na Grunwie, wiêc mi zale¿y i siê staram trzymaæ przyzwoity poziom (pion te¿ smile.gif).

Pozdrawiam
Czarnian
ja siê z czarnym zgodze bo tego ukryæ sie nie da icon_cool.gif

i znowu jestem zamotany, dosta³em w³a¶nie maila od ex-dowódcy sztumskiej o tre¶ci

"Je¿eli chodzi o Grunwald , to bardzo proszê o kontakt z Tomkiem z Ostródy. Prawdopodobnie Tomek bêdzie prowadzi³ w tym roku chor±giew Sztumsk± bald-head@tlen.pl "

ja tam nie p³acze z tego powodu, wole byæ w goñczej bigsmile2.gif

pozdr. czarnian
Marcin Waszkielis
CYTAT
Sorki, ale faktem jest, ze zdech³a najwieksza ostoja mroku hehe Jak chcecie mo¿ecie mi podowalac W d... to mam Takie jest moje zdanie i tyle Pozdro  

Tak, ale to by³a te¿ ostoja sielanki i nieróbstwa:). A teraz bed± jakie¶ warty i inne dziwactwa.
Czarny
Szymon, spoko, nie bierz tego do siebie !!! A faktem jest, ze sie tam poznali¶my Stare, dobre czasy Z tym nieróbstwem to te¿ racja Tam nic nie trzeba by³o robiæ Od pocz±tku do koñca No ale z czasem to sie stawa³o nudne... Pozdrawiam
Seba
Szymon Piotr
Spoko, spoko nie biorê tego do siebie. Przecie¿ wiem jak by³o smile.gif

Te¿ maila dosta³em, ale owego Tomka nie znam. Tak czy inaczej chyba ju¿ za pó¼no na formowanie chor±gwii. By³ chyba termin 15 maja na ustalenie kto jest gdzie i kto gdzie dowodzi. Poza tym w Goñczej nas mi³o powitali, no i przez to te¿ siê cieszê, ¿e tam wyl±dowa³em.

Pozdrawiam
NoXuSjA
Grunwald 2006r. - Inscenizacja bitwy - > niezapomniane chwile:) icon_wink.gif
Szymon Piotr
CYTAT
Grunwald 2006r. - Inscenizacja bitwy - > niezapomniane chwile

??
Chyba bêd± dopiero!

pozdrawiam
NoXuSjA
..... hhmm... w³a¶nie mi o to chodzi³o ====> to bêd± niezapomniane chwile. Po prostu w skrócie napisa³am icon_rolleyes.gif
Seba Liw
Czo³em
Jeszcze raz wrócê do kwesti finansów. Pojawi³y siê posty w, których by³ poruszany temat zrzuty na drewno i s³omê ¿e jest to niewielki koszt 10-15z³ od osoby. Istotnie wydaje siê ¿e jest to niewielka kwota dok³adaj±c do tego jednak koszt dojazdu i koszt ¿arcia na te przynajmniej trzy dni pobytu dla wielu osób robi siê kawa³ grosza. Sami jeste¶my organizatorami turnieju na 250 osób i ze wzglêdu ¿e nie jeste¶my w stanie ud¿wign±æ ca³ego bud¿etu od ka¿dego uczestnika pobieramy op³atê 10z³ (jednak zapewniamy pe³ne wy¿ywienie plus trunki, toitoie, prysznic, nagrody, zespó³, s³omê, drewno na ognisko, pokaz sztucznych ognii, a prócz wymienionych rzeczy jest jeszcze trochê kosztów, wie o tym ka¿dy organizator imprezy).
Mo¿e orgowie Grunwaldu, skoro nie maj± funduszy bo nie zarabiaj± na imprezie powinni troszkê bardziej przycisn±æ gmine (która zarabia na tej imprezie) chocia¿by w sprawie zapewnienia odpowiedniej ilo¶ci drewna i s³omy, argument jest prosty, (prztoczê tu cytat z jednego z poprzednich postów)
" Bitwa i otoczka rycerska jest tylko jednym z elementow tzw. Dni Grunwaldzkich (jest tam tez miejsce dla harcerzy, wojska i paru innych). Dla gminy jestesmy istotna ale mimo wszystko zawsze jedna z atrakcji"
Moje pytanie jest takie czy gdyby jednak na dni Grunwaldu nie przyjechaliby¶my my, to czy takie tysi±ce widzów ci±gnê³yby na Grunwald obejrzeæ odprawê warty przy pomniku i wys³uchaæ przemówienia notabli czy wtedy gmina zarabia³aby na tej imprezie? Mo¿e nale¿y wyt³umaczyæ gminie ¿e to nie tylko ona ma problemy finansowe, ¿e ka¿dy z nas wk³ada w t± impreze co¶ od siebie, nie tylko pieni±dze.

Pozdrawiam
Wasek
Witam

Ja troszeczkê oderwany od tocz±cej siê dyskusji chcia³em podaæ informacje

Ze wzglêdu na zmiane Statusu Smoczej na grunwaldzie . Bedziemy je¼dziæ konno.
Uwa¿am, ze dowódca powinien dowodziæ swoj± choragwi± w czasie bity. Ja niesty nie bêdê mógl (Bo jade na konno) wiêc postanowi³em zrezygnowaæ z dowodzenia Chor±gwi± Marsza³ka Walenroda na Grunwaldzie.
Przekazuje dowodzenie Aiuowi.
Wszystkie sprawy zwi±zane z chor±gwi± proszê kierowaæ do niego

Pozdrawiam

Wasek
Jarek Przyby³o
Czy konna Smocza bêdzie po tej samej stronie konfliktu co Wallenrod ?
Wasek
CYTAT(Jarek Przyby³o)
Czy konna Smocza bêdzie po tej samej stronie konfliktu co Wallenrod ?

Po obu stronach konfliktu. W zalezno¶ci o fazy bitwy

Pozdraiwma
Wasek
Cedric
Rzemie¶lnicy na Grunwaldzie

W zwi±zku z awari± komputera utraci³em czê¶æ danych. Proszê rzemie¶lników, którzy nades³ali zg³oszenia na Grunwald, a nie widniej± na stronie Bitwy pod Grunwaldem http://www.grunwald1410.pl/index.php?modul...ops&action=view , o ponowne nades³anie ankiet i zdjêæ.

Uwaga!!!

Tylko umieszczenie rzemios³a na stronie Bitwy pod Grunwaldem jest równoznaczne z otrzymaniem zaproszenia

Na terenie zarz±dzanym przez organizatorów „Bitwy pod Grunwaldem” zezwala siê handlowaæ tylko osobom posiadaj±cym strój historyczny (XIII – XV w) oraz asortyment oparty o wiedzê historyczn± i archeologiê eksperymentaln±. Niew³a¶ciwy ubiór oraz niew³a¶ciwa prezentacja i asortyment spowoduj± zakaz handlu na terenie zarz±dzanym przez organizatorów „Bitwy pod Grunwaldem”

Przepraszam za zaistnia³e k³opoty

Krzysztof Górecki
Kuba Bia³ek
Mam pytanko. Mam 16 lat, czyli wg. regulaminu moge brac udzial w Dniach Grunwaldu jesli bede mial zgode rodzicow i wskaze swojego opiekuna - wtedy otrzymam identyfikator. Czy te sprawy z otrzymaniem identyfikatorów to ju¿ na miejscu w Grunwaldzie ? Czy to sie wczesniej jakos zalatwia?
vroobell
Spytaj siê dowódcy swojej chor±gwi. Je¶li za¶ nie nale¿ysz do ¿adnej to masz zerowe szanse na uczestnictwo.
Micha³ z Koñczewic
Chwa³a
Zachêcam do odwiedzenia tematu:
Og³oszenia ¤ Bohurt Grunwald Polska-Wschód 2006
Cedric
Kolejna partia waznych informacji od organizatora:

Na stronie internetowej zamie¶cili¶my nowe informacje dotycz±ce osób, grup, oraz rzemie¶lników zaproszonych na Grunwald 2006. Prosimy o sprawdzenie list „obecno¶ci”.
Do 01.07.06 mo¿emy uwzglêdniæ i nanie¶æ poprawki.
Grupy i indywidualni odtwórcy historyczni zaproszeni na Grunwald 2006:
http://www.grunwald1410.pl/index.php?modul...ction=view&id=7

Rzemie¶lnicy zaproszeni na Grunwald 2006
http://www.grunwald1410.pl/index.php?modul...ops&action=view

UWAGA: Je¿eli osoby zaproszone na Grunwald 2006, pomimo zapewnieñ nie zastosuj± siê do regu³ i nie spe³ni± wymagañ okre¶lonych przez organizatorów i dowódców chor±gwi mog± zostaæ poproszone o opuszczenie imprezy grunwaldzkiej

Warsztaty proponowane uczestnikom Grunwaldu 2006-06-25 http://www.grunwald1410.pl/index.php?modul...ction=view&id=8

Oraz o warsztatch

Konkursy. Turnieje. Warsztaty na Grunwaldzie

1.Warsztaty Czarnoprochowe (obejmuj±ce XV - XVII wiek.) prowadzone przez Andrzeja Kubowicza 0-22- 628 20 28 tygrys168@wp.pl
Rozpoczêcie warsztatów – 11.07 (wtorek) godz. 12.oo – obóz organizatorów po ustaleniu programu – szko³a w Stêbarku.

• Budowa ¦redniowiecznej broni rêcznej w oparciu o zachowane oryginalne okazy tej broni, w ¶wietle badañ naukowych.
• Projektowanie broni.
• Budowa zamków broni rêcznej od XIV do XVII wieku. Zamek lontowy, ko³owy, ska³kowy.
• Omówienie zagadnieñ technologicznych potrzebnych przy wykonywaniu broni zabytkowej.
• Technologia i materia³oznawstwo w omawianych okresach historycznych.
• Wykonanie potrzebnych materia³ów ikonograficznych(ksero) oraz materia³y potrzebne do prac projektowych.

2.Warsztaty wyrobu strza³ prowadzone przez Jaros³awa Jankowskiego

Termin warsztatów:
Grupa I i II od 10.07 (poniedzia³ek) do 11.07 (wtorek)
Grupa III i IV od 12.07 (¶roda) do 13.07 (czwartek)
Wspólny dla wszystkich grup 14.07 (pi±tek)
Ilo¶æ osób – cztery grupy po 10 osób
Rozpoczêcie poniedzia³ek Grupa I godz.12 .00, Grupa II godz. 16.00
¶roda Grupa III godz.10 .00, Grupa IV godz. 15.00 –
- Obóz Organizatorów - Jaros³aw Jankowski

Warsztaty ³ucznicze sk³adaæ siê bêd± z dwóch bloków:
Blok pierwszy: NAUKA WYROBU STRZA£.
Ka¿dy z uczestników bêdzie mia³ mo¿liwo¶æ wykonania strza³ od rêcznego wystrugania promienia strza³y po przyklejenie lub przyszycie lotek,zrobienie owijki i obsadzenie grotu. Uczestnicy naucza siê równie¿ prostowania gotowych promieni i wykonywania z nich strza³. Podczas tych zajêæ jak równie¿ w ramach drugiego bloku uczestnicy poznaj± zasady dobierania strza³ do luku oraz wyboru strza³ maj±cych stanowiæ osobisty komplet ³ucznika.
Uczestnicy powinni mieæ ze sob± ostry nó¿, no¿yczki, igle do szycia rêcznego oraz klej "super glue". Do dyspozycji bêd± mieli promienie i pióra. Groty ( zarówno toczone jak i kute) bêd± mogli nabyæ u prowadz±cego warsztaty.
Blok drugi: STRZELANIE.
Uczestnicy poznaj± zasady regulacji luku, doboru luku do w³asnych warunków fizycznych, zasady doboru strza³ do danego luku oraz zasady doboru d³ugo¶ci strza³. Bêd± mieli mo¿liwo¶æ sprawdzenia na odpowiednim przyrz±dzie czy posiadane przez nich strza³y stanowi± komplet, czyli czy maja zbli¿one parametry. Podczas czê¶ci praktycznej w ramach tego bloku uczestnicy poznaj± europejskie techniki strzeleckie, zasady celowania oraz tajniki prawid³owego uwalniania ciêciwy podczas strza³u.
Uczestnicy powinni byæ zaopatrzeni we w³asny sprzêt ³uczniczy a wiec w luk, strza³y, ochronne przedramienia itp.
Obydwa bloki stanowi± uzupe³niaj±c± siê, integralna ca³o¶æ a wiec nie ma mo¿liwo¶ci wziêcia udzia³u jedynie w jednym z nich.
3.Warsztaty "P³omieni i ognia" (techniki ¿onglerki ogniem)
Termin warsztatów – od 14.07 (czwartek) do 15.07 (pi±tek). Ilo¶æ uczestników – do 30 osób (ogieñ, szczud³a, ¿onglerka)
Pierwsze zebranie organizacyjne uczestników warsztatów "P³omieni i ognia oraz innych sztuk cyrkowych" (w obozie ogniomistrzów) 12.07.2006 - ¦roda 20.00
W warsztatach mog± braæ udzia³ tylko mieszkañcy „Obozu Grunwaldzkiego”

4.II Festival "Flames of the night"

REGULAMIN KONKURSU
1. Festiwal przeprowadzony bêdzie w nocy 15.07.06 na terenie obozowiska w Grunwaldzie
2. Do konkursu mog± przyst±piæ grupy min 3 osobowe
3. Czas trwania programu max 7 min
4. Obowi±zuj± stroje i klimat jednoznacznie kojarz±ce siê ze ¶redniowieczem.
5. Muzyka mo¿e byæ zarówno odtwarzana z p³yty jak i grana na ¿ywo.
6. Próbê - spontan przeprowadzimy w nocy 14.07.06 pod pomnikiem na terenie obozowiska
7. Zg³oszenia grup nale¿y kierowaæ Gra¿yna grace_k@o2.pl lub tel (888554435)*
8. Oceniane bêd± techniki, poziom trudno¶ci, poziom artystyczny, oddanie klimaty epoki oraz wra¿enie ogólne.
*Liczba grup ograniczona. W przypadku zbyt ma³ej liczebno¶ci grup, zg³oszenia bêd± przyjmowane podczas trwania warsztatów
W II Festival "Flames of the night" mog± braæ udzia³ grupy nie nale¿±ce do ruchu „odtwórstwa historycznego” (wcze¶niej zg³oszone).

5.Warsztaty gregoriañskie organizowane przez Chor±giew Ks. Siemowita Mazowieckiego na Dniach Grunwaldzkich AD 2006

1. ¶roda 12.07 wieczorem: wprowadzenie do mszy trydenckiej, nauka czytania neum oraz ¶piewu czê¶ci sta³ych Mszy ¶w. (Kyrie i Gloria)
2. czwartek 13.07 w wygodnym terminie: nauka ¶piewu czê¶ci sta³ych Mszy ¶w. (Credo, Sanctus i Agnus Dei)
3. pi±tek 14.07 przed msz± w kaplicy: powtórka i próba generalna
kontakt: Piotr Koc (tradycja@koc.pl) Pawe³ Jêdrusiak (roscislav@poczta.fm)
Pawe³ Jêdrusiak (Pawe³ z Krosna)

6. Zwieñczeniem pierwszych warsztatów chora³u gregoriañskiego bêdzie uroczysta Msza ¦w. w klasycznym rycie rzymskim (trydencka) odprawiona w ruinach kaplicy Wlk. Mistrza w pi±tek 14.07.2006 r. po zakoñczeniu Wici Grunwaldzkich
Kuba Bia³ek
Mój problem przedstawia siê nastêpuj±co : "moje" bractwo w tym roku nie jedzie na Grunwald, ja sam chcia³bym jednak pojechaæ. Nie muszê spaæ w obozie, uczestniczyc w uczcie itp. Chcê po prostu tam byæ nie jako widz, lecz jako uczestnik - w historycznym stroju i wzi±æ udzia³ w którym¶ z warsztatów. Czy to jest mo¿liwe? Skoro mam zerowe szanse na uczestnictwo, jak mam rozumieæ t± czêsæ regulaminu ?
CYTAT
W historycznej czê¶ci „Dni Grunwaldu” oraz inscenizacji „Bitwa pod Grunwaldem” mog± wzi±æ udzia³ grupy oraz osoby indywidualne, nale¿±ce do Kapitu³y Rycerstwa Polskiego, a i z poza niej.
Cedric
i tak trzeba byc w jakiejs choragwi zeby dostac identyfikator inaczej nie da rady
Szymon de Conti Sarré
Zg³o¶ siê do którego¶ z dowódców, mo¿e jeszcze masz szansê siê dopisaæ.
Piotr Koc
CYTAT
Warsztaty gregoriañskie organizowane przez Chor±giew Ks. Siemowita Mazowieckiego na Dniach Grunwaldzkich AD 2006

1. ¶roda 12.07 wieczorem: wprowadzenie do mszy trydenckiej, nauka czytania neum oraz ¶piewu czê¶ci sta³ych Mszy ¶w. (Kyrie i Gloria)
2. czwartek 13.07 w wygodnym terminie: nauka ¶piewu czê¶ci sta³ych Mszy ¶w. (Credo, Sanctus i Agnus Dei)
3. pi±tek 14.07 przed msz± w kaplicy: powtórka i próba generalna
kontakt: Piotr Koc (tradycja@koc.pl) Pawe³ Jêdrusiak (roscislav@poczta.fm)
Pawe³ Jêdrusiak (Pawe³ z Krosna)

6. Zwieñczeniem pierwszych warsztatów chora³u gregoriañskiego bêdzie uroczysta Msza ¦w. w klasycznym rycie rzymskim (trydencka) odprawiona w ruinach kaplicy Wlk. Mistrza w pi±tek 14.07.2006 r. po zakoñczeniu Wici Grunwaldzkich

Jedna poprawk±. Mój adres: piotr@koc.pl
Jedno uzupe³nienie. Msza trydencka bêdzie celebrowana wed³ug dok³adnie tego samego formularza co w roku 1410 - bêdzie to msza wotywna "O Rozes³aniu Aposto³ów"
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.