Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Lipiec] Bitwa pod Grunwaldem - >14-16.07.06
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
gwain
CYTAT(madrath)
Gwoli scis³o¶ci - polecia³ Schab i Wasek

Mateusz. Sorka. icon_redface.gif My¶la³am, ¿e to Ty, bo o Tobie mówili, a z daleka dobrze nie by³o widaæ. Znaczy d³ugo jeszcze z konia nie spadniesz.I niech Ci Bozia da zdrowie. smile.gif
Tunia
ja bym chcia³a tylko dopisaæ s³ów parê - koncerty w sobotê.. ten krzykacz co ledwo dawa³ radê i Myslowitz (za którym osobi¶cie mocno nie przepadam) to by³o przegiêcie.. totalne.
na zebraniu dowódców by³a mowa o jakim¶ ustawieniu nag³o¶nienia , ¿eby tego nie by³o a¿ tak s³ychaæ - naprawdê nie wiem po co ¶rednioowieczna uczta, nasze starania, ¿eby wszystko wygl±da³o porz±dnie, skoro w ramach akompaniamentu mamy kolorowe sny i inne pora¿ki muzyczne.
a po drugie - zobaczy³am na gazeta.pl zdjêcie zatytu³owane min. Radek Sikorski inauguruje bitwê.
wydawa³o mi siê, ¿e chocia¿ na przystanku Gie uda mi siê odpocz±æ od polityki.
ja rozumiem, ¿e to gmina, ¿e to, ¿e tamto.. ale lito¶ci.... po prostu lito¶ci.

z pozytywów - bardzo siê cieszê, ¿e nie musia³am gotowaæ, bardzo siê cieszê mniejsz± ilo¶ci± dziwnych wynalazków..
z negatywów - pozdrawiam panie w satynie, ³adnie siê satyna na bioderkach opina
Ewa z Raciborza
Opolskie Bractwo Rycerskie po raz pierwszy stacjonowa³o w Chor±gwi Mazowieckiej. Dlatego te¿ chcia³abym wyraziæ uznanie i podziêkowanie dla Saszki za dowodzenie chor±gwi± (a muszê przyznaæ z lekko spuszczon± g³ow±, ¿e kiedy pozna³am go na Dzia³dowie tydzieñ wcze¶niej, nie by³am do koñca przekonana...). Chor±giew by³a prowadzona z "jajem", a jednocze¶nie ¶wietnie wszystko funkcjonowa³o jak trzeba. Podzêkowania dla Efendiego, który sprawi³, ¿e Stary Olsa chcia³ zagraæ dla OBR-u i naszych go¶ci w naszym obozie. Tylko dlaczego poi³e¶ Olsê wod± z ogórków???? Ciemno by³o, czy...?
Vibivs Silivs Alatvs
Tuniu, je¶li chodzi o sobotnie gów...granie za pomnikiem to rozwi±zanie jest jedno...grupowy strajk.
Gdyby za rok nie wysz³y choæby 2 -3 chor±gwie to imprezy nie ma. Nie po to w³a¶nie siê staramy, nie po to jedziemy 2/3 kraju ¿eby s³uchaæ gów...
I na miejscu ogranizatorów wzi±³bym sobie to do serca, bo sami robimy ca³kiem spory turniej i wiem, ¿e jedno potkniêcie mog³oby przekre¶liæ ca³± impreze.

Pozatym dziêkujê wszystkim znajomym za mo¿liwo¶æ wspólnego spotkania siê.
Halldis(Naamah)
tak...fakt oprócz palstiku niby w oddali to muzyka myslowitz i kangarooz zabija³a... nie do ¿ycia... ale co tam... Stary Olsa wszystko zrekompensowali smile.gif
I mazowiecka Hopla
pozdrawiam
siostrzyczka
to teraz od siostrzyczki...

(zamierzam napisaæ spore podziêkowania, bo moim zdaniem miêdzy innymi po to istnieje forum...)

- przede wszystkim specjalne podziêkowania dla Mieszka i ca³ej ekipy z Chêcin za przygarniêcie mnie pod swój namiocik - wiem, ¿e za mn± têskni³e¶
- podziêkowania dla koffanych Jelonków za niezmordowane karmienie siostrzyczki ciep³ym jedzonkiem, które ratowa³o jej ¿ycie
- oczywi¶cie dziêkujê Marcelowi (ty p...... bigsmile2.gif ) za ten wspania³y plan o trzydziestu...
- dziêkujê Babuni, Delfinkowi i reszcie ekipy bêdziñskiej
- jeszcze Beginkom i Nidzicy
- BARDZO spejalne dziêki mojemu ulubionemu braciszkowi Zacharowi, za to, ¿e jest
- dziêki jeszcze A¶cie i jego ludziom(i psu)
- i Malborkowi - prawdopodobnie siê zjawiê w wekend
- dziêkujê oczywi¶cie ca³emu mojemu bractwu

i jeszcze dziêki wszystkim cz³owiekom, które siê wpisa³y do mojego magicznego notesika na podpisy - obiecujê, ¿e nie bêdê bra³a kredytów na Wasze nazwiska tongue.gif

i jeszcze wszystkim, których nie wymieni³am, a których kocham jak wszystkich
Puenta
Muszê powiedzieæ, ¿e ten Grunwald podoba³ mi siê bardziej ni¿ ka¿dy z poprzednich. Mimo, ze pobyt na nim mia³em najkrótszy w mej medievalnej historii (jedynie 9 dni). Klimat cudowny. Zero zauwa¿alnych k³utni, wa¶ni i innych takich rzeczy. To tyle w tej kwestii.

Funkcjonowanie naszego podolskiego obozu przednie, jak zwykle. Brak iglaków zdecydowanie zwiêkszy³ jego wygl±dno¶æ. Zmniejszenie w nim ilo¶ci osób o ponad po³owê równie¿ pomog³o w trzymaniu fajnego klimatu. Tutaj ma³e podzêkowanie dla Staszka Kuli za przygarniêcie naszych 4 osób z ich iglakiem na kresy swojej Goñczej. Karczma zbudowana przez nas by³a ¶wietnym pomys³em. Warto by organizatorzy dali w przysz³ym roku jakie¶ miejsce na ogólno Grunwaldzk± Karczmê i przeznaczyli trochê drewna na ten cel. Takie miejsce jest potrzebne. Gdzie¶ gdzie wszyscy mog± sie spotkaæ i co nale¿y do wszystkich. Integracja i zabawa... Budowaæ mogliby j± chêtni ludzie z ró¿nych chor±gwii. Jestem absolutnie pewien, ¿e posz³oby w 2 dni góra, a chetnych by by³o dosyæ.

Tak ogólnie co do innych hor±gwii, to te¿ mia³y bardzo s³uszny wygl±d. Iglaki rzuca³y siê w oczy tylko w Nadreñskiej (pozdrawiam Misia sympatycznego) i Krakowskiej, gdzie spêdzi³em dosyæ du¿o czasu dniami (pozdrawiam niesympatycznego Toffika i wszystkich fajnych ludzi z jego chor±gwii icon_wink.gif ). Imprezy najlepsze by³y w Saszko-Diab³owej. Spêdzi³em tam jakie¶ 4 arcyudane wieczory. I zawsze mimo zaawansowanego cruzingu po wszystkich obozach trafia³em do Mazowiecko-Pomezañskiej, gdzie liczba znajomych by³a powalaj±ca.

Fajnie, ¿e kramów by³o znacznie wiêcej ni¿ w poprzednich latach. Mimo, ¿e w zasadzie da³o siê kupiæ to samo co w latach poprzednich, to widok targowiska w dniach historycznych by³ powalaj±cy. Muszê powiedzieæ, ¿e wytwory go¶ci ze wschodu niejednokrotnie mnie zauroczy³y.

Warsztaty tañca robione przez Chastelanê by³y te¿ ciekawe. Jak zwykle dramatycznie dorgie i w ogóle, ale co tam. Wynios³em 2-3 tañce z nich, a to zawsze plus dla takiego beztaleñcia jak ja. Wobec tego kolejne pozdrownienia dla Asi i Blondiego. Bardzo fajnie siê z Wami bawi, a obserwowanie i s³uchanie Waszej parki sprawia wilk± rado¶æ.

Pojawi³ sie wymóg pelnego ubrania u uczestników. Spowodowa³ on to, ¿e faktycznie mniej osób by³o poubieranych w sam± bieliznê za gor±cego dnia. Nieznacznie ale zawsze. Za to popo³udniami i wieczorami widaæ by³o postêp, kiedy ludzie zak³adali ju¿ to co sobie uszyli w ci±gu roku. Ilo¶æ mroków zdecydowanie mniejsza ni¿ w poprzednich latach. ¯e by³o go trochê to wiadomo, ale takie zycie...

Ciekawym prze¿yciem by³a msza ¶wiêta po ³acinie. Wreszcie uda³o mi siê na ni± trafiæ. Wiêkszo¶æ ludzi w strojach dworskich robi³a ¶wietne wra¿enie. Trochê psu³o klimat ochodz±ce z innego ¶wiata disco polo jedynie...

Uczta. Wszêdzie by³a chyba z tego samego cateringu wiêc podobna we wszelkich chor±gwiach. Smacznie i nie do przejedzenia! Potem nast±pi³ dalszy cruzing. W trakcie niego trafi³em jak zwykle do Krakowskiej, potem na koncert a potem na mro¼ne wygwizdowo i konkurs fireshow. Mo¿na by pomy¶leæ nad lepsz± jego organizacj±. Np. limit czasu wysttêpu i maksymaln± przerwê 1-2-minutow± miêdzy wystepami. Po ewakuacji z niego (odmro¿enia i zapalenie p³uc) trafili¶my do Saszkowej i ogniska Czechów. Arcyfajna zabawa. Picie i bratanie siê... Dziêki za ciekaw± rozmowê po pijaku Alekowi z Rosji. Po powrocie do Podola gdzie mia³em ju¿ zamiar zalec spotka³em zdradzieckiego Kangura z jego trunkiem. O ma³o mnie nie zabi³! Ale uzna³em, ¿e nie umrê sam i poszed³em do Czechów zniszczyæ i nich. Noc bardzo udana! Po niej sprawdzi³ siê nasz Podolski patent czyli ¿urek z rana. Brzychcy powinien opatentowaæ ten pomys³ bo od kiedy pamiêtam pojawia siê on na imprezach organizowanych przezeñ. I ratuje ¿ycia!

Mimo zakazów, pozdrowiê jednak Brzarcika i wszystkich Podolan. Gor±ce u¶ciski nale¿± siê tak¿e Siewierzowi z naciskiem na jedn± osobê... A ogólnie to I Love You All. Ma³a czcionka to mo¿e mnie nie wygnaj±...
ciechanowic
Jestem tu "nowy" cho¶ w sumie serwis "Freha" znam od dawna. Zajmujê siê rekonstrukcjami epoki napoleoñskiej od 5 lat i od pewnego czasu rozgl±dam siê za drug± epok± do odtwórstwa smile.gif My¶lê o odtwarzaniu czego¶ zwi±zanego z Ksiêstwem Mazowieckim w granicach 1200 - 1500 (albo pocz±tek albo schy³ek tego okresu).
Jako ¿e param siê równie¿ fotografi± postanowi³em odwiedziæ w tym roku równie¿ grunwaldzk± rekonstrukcjê - fotografowaæ, obserwowaæ, mo¿e nawi±zaæ jakie¶ dodatkowe kontakty.
Na Grunwaldzie by³em ostatnio jakie¶ 4 lata temu. Teraz wybra³em siê w pi±tek by obfotografowaæ klimaty obozowe, jarmarczne itp.itd. no i oczywi¶cie sam± bataliê.
Kilka refleksji i uwag ze strony b±d¼ co b±d¼ wzglêdnie do¶wiadczonego rekonstruktora smile.gif :

1) Karygodne i niedopuszczalne na tego typu i na tak± skalê organizowanych imprezach niedoci±gniêcia organizacyjne. Zaskoczy³a mnie na pocz±tku informacja uzyskana w rozmowie tel z jednym z organizatorów, ¿e nie przewidziano czego¶ takiego jak ... akredytacje dla prasy i mo¿na siê pos³ugiwaæ legitymacjami prasowymi :/ i liczyæ na ³askê "komendantów" poszczególnych chor±gwi.
Na miejscu jednak okaza³o siê ¿e s± lokalni "dziennikarze i reporterzy", którzy maj± drukowane na biurowej atramentówce przepustki prasowe od jakiego¶ wójta cool.gif No có¿... Nie w takich sytuacjach sobie radzi³em (zajmujê siê g³ónie fotografi± reportersk±) no i poszed³em po pomoc do kilku znajomych rekonstruktorów ¶redniowiecz, których znam z rekonstrukcji napoleoñskich. Tymczasem wiêc efekty mojej przcy by³y zadowalaj±ce.
Sielanka skoñczy³a siê w sobotê przed bitw±. Okaza³o siê bowiem, ¿e organizator nie przewidzia³ równie¿ sektora prasowego i foto !!! anger.gif
Na imprezie takiej skali to niedopuszczalne i zalatuje totaln± amatorszczyzn±. Fotoreporterzy i kamerzy¶ci obyci w swoim fachu zgrupowali siê jednak na skraju kêpy drzew na górce i wtedy zaczê³y siê awantury z ochron± i w finale spiêcie z miecznikiem. Ja sobie znanymi smile.gif sposobami poradzi³em sobie ca³kiem nie¼le (co widaæ w galerii moich zdjêæ) ale przykro by³o patrzeæ na coraz ostrzejsze spiêcia fotoreporterów ROUTERS'a, TVP, czo³owych gazet i Polskich oraz zagranicznych agencji. NO COMMENT
Uwa¿am ¿e mogê oceniaæ sytuacjê bo wystêpujê zarówno po jednej jak i po drugiej stronie.

CYTAT
Ja bawi³am siê wysmienicie,, ale mam uwagê i sorry szlag mnie trafia w tej kwestii.
Potulnie siedzia³am z aparatem podczas bitwy tam gdzie mi kazano, bo takie by³y zasady. Jednak ludzie z akredytacj± zrobili sobie na polu podczas bitwy osobist± sesjê zdjêciow± nie licz±c siê z ca³± reszta. ¯enada!!!!

Moja droga taka jest rola tych ludzi, to jest ich praca (moja te¿ choæ dodatkowo). To s± fachowcy i wierz mi potrafi± siê zachowaæ w ka¿dych okoliczno¶ciach. Byli tam jedni z lepszych polskich fotoreporterów, a zostali przez Was potraktowani jak intruzi na rodzinnym grillu czy pikniku...
Dziewczêta i nie tylko siej±ce w¶ród rekonstruktorów mrok cyfrowymi fociakami nie powinny krytykowaæ zawodowców dziêki którym ktokolwiek us³yszy o grunwaldzkiej rekonstrukcji.

CYTAT
I mo¿e tez wypada³oby po bitwie nie wpuszczaæ turystów na pole, bo wpadaj±c na nie zabieraja wszystko co le¿y na ziemi. Cud, ¿e rycerza na plecach nie wyniosa jako trofeum.

Rekonstrukcja poza ¶wietn± zabaw± jest swoistym obowi±zkiem, my przez swoje dzia³ania i swoj± pasjê uczymy innych historii. Musimy mieæ ¶wiadomo¶æ, ¿e najwa¿niejszymi elementami tej nauki jest kontakt widza z rekonstruktorem i ogólna ¶wiadomo¶æ, ¿e co¶ takiego istnieje - widz musi mieæ mo¿liwo¶æ dotkniêcia munduru, broni, w gazecie musi byæ zdjêcie, a w TV film by nasza "zabawa" mia³a sens.

Przepraszam ale wydaje mi siê, ¿e dla wielu z Was to piknikowa zabawa, dla nich to praca. Nie mog± wiêc odpowiadaæ za nieudolno¶ci organizacyjne i brak sektora foto.

2) Poziom rekonstrukcyjny powali³ mnie na kolana, bynajmniej nie z zachwytu i uznania.
Gdy by³em kilka lat temu na Grunwaldzie nie zauwa¿a³em tego ale przez ostatnie 5 lat zobaczy³em conieco w temacie rekonstrukcji od Portugalii po Rosjê, od kilkunastoosobowych biwaków po batalie z udzia³em 4000 rekonstruktorów i majstersztyk rekonstrukcji - bodaj najwiêksz± imprezê rekonstrukcyjn± w Europie w Detling w Anglii. Na tym tle to co zobaczy³em w ostatni weekent rozbroi³o mnie. Poza wyró¿niaj±cymi siê grupami i wieloma pojedynczymi rekonstruktorami mrok jednak sia³ siê gêsto.
Masy dzieciarni z przypadku bawi±cej siê w "rycerzyków" i "ksiê¿niczki", osobnicy w tunikach, jeansach i z mieczami wetkniêtymi w szlufkê... "ksiê¿niczki" w satynowych sukniach ze studniówki... makabra. Obozy w czasem niemal wy³o¿one gumoleonem smile.gif Z namiotów wyzieraj± ¶piwory, karimaty, plecaki, wszêdzie pob³yskuj± butle PET i nylonowe linki od namiotów.

3) Jêki na publikê i komercjê to jaka¶ pomy³ka. Krzycz±cy o komercyjnej imprezie nie maj± chyba ¶wiadomo¶ci kosztów organizacji takiej imprezy i ¼róde³ jej finansowania. Oderwanie od rzeczywisto¶ci. Kolejna wpadka organizatorów, którzy mogli tak wytyczyæ obozy i miejsca "ludowej zabawy" i odpustowego jarmarku by ze sob± nie kolidowa³y.

4) UWAGA !!! P£ATNE toalety o standardzie takim sobie. Wiadomo, ¿e na imprezê przybêdzie ok 80 - 90 000 widzów i znaj±c nasz± polsk± mentalno¶æ po³owa tych ludzi poszuka ustronnego miejsca by siê za³atwiæ... efekt wiadomy, wystarczy przemno¿yæ ... :/

5) Brak "eksterytorialno¶ci" obozu poza czasem wyznaczonym dla zwiedzaj±cych (niektóre grupy wogóle nie wpuszcza³y do obozu widzów - moje zdanie na ten temat wy¿ej) i szwêdanie siê wszêdzie miejscowych i nie tylko podpitych m³odzieñæów i panienek.

6) Organizacja ruchu samochodów fatalna. Wyjecha³em o 15:30, a w domu (100 km) by³em o 20:00 ...

7) Zaskoczy³a mnie równie¿ znaczna ilo¶æ kobiet w szeregach walcz±cych (m.in. ³ucznicy, kawaleria...). To oczywi¶cie moja subiektywna opinia ale proporcje s± zdecydowanie przesadzone co czasem jest wrêcz komiczne. Miejscami uogólniaj±c wydawa³o mi siê, ¿e na imprezie jest wiêcej kobiet ni¿ facetów...

icon_cool.gif Fatalne zachowanie grupy obozuj±cej po lewej stronie ruin kaplicy. W trakcie mszy ¶w. s±czy³y siê z obozu k... i ch... dyskusje o narkotyzowaniu siê, niewybredne uwagi, itp. itd. ... przykre i wyj±tkowo niesmaczne.

Podsumowuj±c: Victoria Grunwaldzka to element naszego dziedzictwa narodowego i fakt, ¿e imprezy upamiêtniaj±ce bitwê organizuje prywatna firma nie zwalnia organizatora od zachowania bardzo wysokiego poziomu organizacji. Je¶li ta firma sobie nie radzi to proponujê zmieniæ firmê i tyle smile.gif Tak zrobiono w tym roku w Pu³tusku. Czeska firma zorganizowa³a w ci±gu kilku miesiêcy wspania³e napoleoñskie widowisko (1700 rekonstruktorów), a je¶li kto¶ zawiód³ to nasi rodzimi podwykonawcy. Twarde prawa rynku.
Mogê pisaæ wiêcej ale po co ???

Jeszcze raz zapraszam do grunwaldzkiej galerii, mam nadziejê, ¿e chwyci³em w kadrach rekonstruktorów, których wiêkszo¶æ powy¿szych uwag nie dotyczy smile.gif
Pozdrawiam
Tomic
zawsze mo¿na zrobiæ samemu impreze i unikn±c amatorszczyzny
Nadir
CYTAT(ciechanowic)
Jeszcze raz zapraszam do grunwaldzkiej galerii, mam nadziejê, ¿e chwyci³em w kadrach rekonstruktorów, których wiêkszo¶æ powy¿szych uwag nie dotyczy smile.gif

Jaki¶ mo¿e adres strony? Proszê?
ciechanowic
www.grunwald2006.getphoto.pl
Morrigan
Grunwald 2006 jeden z lepszych, na jakich by³am, ale widaæ by³o wiece mroku ni¿ rok temu.... Szczególnie w¶ród braci ze wschodu. Kolorowych snów do biesiady komentowaæ nie bêdê, bo wszyscy wiemy, o co chodzi, dopóki pan Lepper nie ma wp³ywy na to jak dni Grunwaldu wygl±daj± nie bêdê siê i na jego temat wypowiadaæ, bo i po co

Organizacja ruchu beznadziejna, ciotka wyjecha³a o 16 wróci³a do domu o 21 (normalnie powinna byæ przed 18)

A wielkiego minusa org± za to, ¿e nie stawili siê na wiciach mimo tego, ¿e by³o tylko kilka bractw, bo reszta posz³a na bohurt.... ass.gif

Ma³e podziêkowania dla: O Toffika ze ciê¿ka harówkê ¿eby „eksperyment” krakowski siê uda³, O terefere Sier¿anta i Assassina O za s³omê, przygarniêcie, mi³e towarzystwo i ca³okszta³t, Szymonowi za niezapomnian± wyprawê znad jeziora, Ludwisiowi oraz dziewczyna pomoc przy uczcie i ca³ej reszcie krakowskiej, Passi za butki Beatce za wsparcie, Asi i Blondiem za dziwn± wersje Petita i nie wyrzucenie z warsztatów, Negraa za porwanie, Big brtoherowi za to, ¿e mog³am Ciê w koñcu poznaæ i wszystkim tym, którzy pomagali opró¿niaæ ksiê¿ycowy g±siorek z zacnym trunkiem, rymcerz± z Wielkiego Misia za uprzyjemnianie gotowania piosnkami ( za to samo rymcerz± z kó³ka wzajemnej adoracji... bigsmile2.gif )
I przepraszam tych, dla których nie mia³am za wiele czasu

Pozdrawiam O Miszczyni vel Morri zysk czyli przychód vel Dziecko adhd vel Dzwoneczek vel Morrgana tongue.gif cool.gif
Agata Witkowska
CYTAT(ciechanowic)
3) Jêki na publikê i komercjê to jaka¶ pomy³ka. Krzycz±cy o komercyjnej imprezie nie maj± chyba ¶wiadomo¶ci kosztów organizacji takiej imprezy i ¼róde³ jej finansowania. Oderwanie od rzeczywisto¶ci. Kolejna wpadka organizatorów, którzy mogli tak wytyczyæ obozy i miejsca "ludowej zabawy" i odpustowego jarmarku by ze sob± nie kolidowa³y.

O to w³a¶nie chodzi - nie chodzi o to, by wogóle nie by³o komercji, bo ta byæ musi. Chodzi o to, by organizatorzy potrafili zachowaæ w³a¶ciwe proporcje, a te w tym roku zosta³y powa¿nie naruszone, z niekorzy¶ci± dla rycerstwa. Tym bardziej, ze w latach ubieg³ych tez by³y jakies koncerty i dyskoteki - o ile pamiêtam, to jednego roku gra³ np. Closterkeller, tylko ¿e wszystko to by³o jako¶ schowane, a u nas gra³a muza z klimatem. W tym roku zostalismy brutalnie zaatakowani przez popkulturê. od której nie mozna by³o uciec, ze wzgledu na jako¶æ nag³o¶nienia. maniac.gif
Pozdrawiam
Akaradus
CYTAT
www.grunwald2006.getphoto.pl

¦wietne zdjêcia, naprawde, tylko ¿e sie traaaagicznie s³abo ³aduj± icon_sad.gif .
Gloria z Krakowa
To by³ mój najfajniejszy dotychczasowy Grunwald. Z tego te¿ wzglêdu chcia³abym podziêkowaæ wszystkim osobom, z którymi spêdzi³am tydzieñ tak mi³o, ¿e a¿ co¶ siê we mnie odblokowa³o. Oczywi¶cie Ani i D±brówce, g³ównie za to, ze ze mn± wytrzymywa³y:) Kompanii Rycerskiej Ziem Po³udniowych z przyleg³o¶ciami za nieod³±czne towarzystwo, jazdê Totalem ze szczypt± adrealiny;), p³ywanie w giez³ach i piesze wêdrówki na bosaka. Puszczy Pszczyñskiej, Abalienatusom i innym grajkom za wspania³e spontaniczne muzykowanie. Piotrowi Kocowi z rodzin± za mszê, naukê ¶piewu i perspektywê ci±gu dalszego w Krakowie. Kangurowi za inspiracjê do wzmo¿onego wysi³ku w poszukiwaniach producentów dud;-) Ekipie tanecznej za dobr± zabawê. Dziewczynom z Bia³orusi za weso³± now± wersjê Schiarazuli Marazuli. Panu, który z niewyja¶nionych przyczyn przyklêkn±³ i poca³owa³ mnie w rêkê:P Staremu Olsie i Testamentowi za koncert - jeste¶cie absolutnie cudowni! I wszystkim, o których zapomnia³am.

A propos sobotnich koncertów... Szkoda, ¿e odby³y siê akurat w czasie uczty. Nie widzia³am te¿ wzmianki o nich w oficjalnym programie. Podejrzewam, ¿e czê¶æ ludzi po prostu nic nie wiedzia³a, co mia³o wp³yw na ¶rednio wygórowan± frekwencjê. Ma³a uwaga do grupki panów tañcz±cych pod scen± i krzycz±cych o wolnej Bia³orusi. Ca³kowicie zgadzam siê z ide±, niemniej kiedy Zmicier z Olsy próbowa³ co¶ powiedzieæ, ca³kowicie zag³uszali¶cie go skandowaniem i nie s³ysza³am nic a nic. Zosta³am za to kilkakrotnie zdeptana i rzucona o barierkê.

Dobiegaj±cego zza kopca Myslovitz, dzikich metalowych ryków oraz dispo polo podczas mszy nie skomentujê. Popularnych panów, którzy przyjechali obejrzeæ bitwê, równie¿. Zgromadzona publika ju¿ to zrobi³a;->

Reasumuj±c: pomimo pewnych niedoci±gniêæ wróci³am do domu bardzo zadowolona (oraz g³odna, brudna, odrapana, niewyspana... :P) i ¿a³ujê tylko, ¿e impreza trwa³a tak krótko. Zak³adaj±c, ¿e tendencja do poprawy poziomu z roku na rok utrzyma siê, ju¿ zaczynam odliczanie dni do przysz³ego wyjazdu.
Sewerysz
No có¿.. Grunwald niby najwiêksza impreza u nas.. (sic)
W tym co siê dzieje na polach grunwaldzkich nie widzê za grosz profesjonalizmu ze strony organizatorów.
Mo¿e trzeba mnie wyprostowaæ bo krzywo my¶lê... ale oto "prawda" widziana oczyma krytycznego uczestnika:

1. Wymogi dotycz±ce uzbrojenia.
Nie komentowa³em tego przed imprez±.. ale absurdy jakich do¶wiadczy³em na miejscu zmuszaj± mnie bym zrobi³ to teraz. Wszechmog±ca blaszka niedopuszczaj±ca pewnych mieczy do zabawy rozbawi³a mnie do ³ez. Po co to ograniczenie? Czy¿by chodzi³o o to by ostrze nie wesz³o w wizurê. Czy sztych o szeroko¶ci nawet i 3 cm nie wejdzie w wizurê? Szkoda gadaæ. Miecz jak najbardziej historyczny (wygl±d i waga) nie wchodzi do bitwy... ale za to.. uwaga... topór do r±bania drewna w obozie. Na metrowym trzonku. Taki co g³owê urywa. Troszkê jedynie podpi³owaæ by straci³ walory u¿ytkowe. Efekt blaszkowego zarz±dzenia.. mnóstwo toporów na bitwie, która w nazwie ma "inscenizacja". Ów topór nie wszed³ bo by³a to jedynie prowokacja, do tego udana.
Dlaczego zasad dopuszczenia sprzêtu do inscenizacji nie ustalaj± specjali¶ci czyt. np.: rzemie¶lnicy znaj±cy siê na rzeczy (mamy ich kilku ca³kiem niez³ych) i praktyków walki równie¿ obeznanych w sprawie?

2. ..no w³a¶nie.... inscenizacja.
Wszystko ma i¶æ wg planu, z góry ustalonego.. ale znajd± siê zawsze jakie¶ barany, które myl± pojêcie inscenizacja z bohurtem. Jest dzieñ wcze¶niej (dla tych co jeszcze nie zauwa¿yli). Je¶li kto¶ lubi wgniataæ blachy toporem to niech siê wtedy wy¿yje. Jeszcze raz zaznaczam: TO INSCENIZACJA. Dla ludzi ogl±daj±cych to ze znacznej odleg³o¶ci nie ma znaczenia czy "walka" jest mniej czy bardziej za¿arta. I jest dok³adnie tak samo.

3. Bardzo wielu ludzi, którzy wychodz± do inscenizacji trac± du¿o energii, pracy i pieniêdzy inwestuj±c w swój wygl±d. W koñcu czê¶æ z nas bardzo wiernie odtwarza wieki ¶rednie a to kosztuje. Niestety nikt nie zwraca kosztów amortyzacji takiego sprzêtu (w przypadkach uszkodzenia gdy trafi siê na idiotê, który nie widzi ró¿nicy wskazanej w pkt. drugim). Podobnie jak innych wydatków. Czy zdajecie sobie sprawê, ¿e naszym kosztem ludzie nabijaj± swoje portfele a my (przynajmniej wiêksza czê¶æ) jest jeszcze z tego zadowolona. A nawet dok³adamy do interesu czyt. sk³adka w chor±gwiach, dojazd.
Do tego traktuje siê nas jak byd³o, które przepuszcza siê przez "sito" niebieskich wszechmog±cych kubraków nie maj±cych zielonego pojêcia o podstawowych zasadach fizyki (patrz pkt. pierwszy o dopuszczeniu sprzêtów ró¿norakich).
Kiedy¶ (ja tego nie pamiêtam) w podziêce organizowano ucztê na koszt organizatora. Dzi¶ nic. Nawet s³ów podziêkowania. Generalnie odbêbniæ swoje i spadaæ.
Nie wiem czy wiecie, ale za takie pokazy bierze siê pieni±¿ki. Pewnie nie doczekamy siê czasów choæby zwrotów kosztów poniesionych (i nic wiêcej bo nie robimy tego zarobkowo), ale organizator mo¿e doczekaæ siê czasów gdy zabraknie walcz±cych na "polu walki"... (takich jak ja jest kilku a mo¿e byæ wiêcej). Tak naprawdê to wiêkszo¶æ jedzie tam dla towarzystwa... pytanie tylko.. dlaczego z tego korzysta kto¶ inny.

... ot nie podoba mi siê to...

Niech wreszcie organizator zauwa¿y to, ¿e uczestnictwo w tej ¶ciemie nie jest dla du¿ej czê¶ci czym¶ niezbêdnym, czym¶ wyj±tkowym i przynosz±cym rado¶æ.. to marna impreza z Kangarooz, Myslowiz i wat± cukrow±.

Jedynie warto¶ciowe jest towarzystwo tych, z którymi ten ³ikend spêdzi³em. Ale czy do tego potrzebny jest Grunwald?
Podziwiam dowódców za wk³ad w³o¿ony w ca³e to przedsiêwziêcie. Mnie by nie by³o na to staæ. Szlag by mnie trafi³. Szczególnie gdy opierdziela dyrygent na próbie generalnej za co¶ co robi siê od serca.

4. Historyczno¶æ. Ponoæ siê poprawia. Je¶li ju¿.... to postêpy s± marne. Dodatkowo podpisujê siê pod tym co napisa³ jegomo¶æ Ciechanowic.

5.... no i ten Ja¶nie O¶wiecony Pan Ma³orolny i ca³a ta szopka z bombardami przed bitw±... a¿ siê w ¿o³±dku przewraca.

... có¿... mimo powy¿szych s³ów za rok pewnie te¿ pojadê z nadziej±, ¿e co¶ siê zmieni... na jak d³ugo starczy mi cierpliwo¶ci? Tego nie wiem nawet ja. A mo¿e nie starczy mi jej nawet na rok przysz³y?

Pozdrawiam
Seweryn
Roma
drogi kolego
zanim zaczniesz krytykê na forum publicznym, zapoznaj siê z tym co i kogo krytykujesz.
Nie chwalê sie swoimi zdjêciami, troszkê wiêcej umiarkowania wobec w³asnej osoby ochyba by Ci sie przyda³o.

CYTAT
Moja droga taka jest rola tych ludzi, to jest ich praca (moja te¿ choæ dodatkowo). To s± fachowcy i wierz mi potrafi± siê zachowaæ w ka¿dych okoliczno¶ciach. Byli tam jedni z lepszych polskich fotoreporterów, a zostali przez Was potraktowani jak intruzi na rodzinnym grillu czy pikniku...
Dziewczêta i nie tylko siej±ce w¶ród rekonstruktorów mrok cyfrowymi fociakami nie powinny krytykowaæ zawodowców dziêki którym ktokolwiek us³yszy o grunwaldzkiej rekonstrukcji.

Rozumiem, ¿e tylko dzieki naszym wspania³ym niezrównanym fotoreporterom ludzie wiedz± o tej imprezie, a jesliby ich zabrak³o, to raczej nikt by po nich nie p³aka³.
Nie nazywaj mnie dziewczêciem z cyfraczkiem bo moich prac nie widzia³es i nic o mnie nie wiesz. Mo¿e Ty ca³e swoje odtwórstwo historyczne robisz dla publiczno¶ci, ale wiêkszo¶æ z nasz robi to dlatego , ¿e to nasza pasja i hobby.

CYTAT
I mo¿e tez wypada³oby po bitwie nie wpuszczaæ turystów na pole, bo wpadaj±c na nie zabieraja wszystko co le¿y na ziemi. Cud, ¿e rycerza na plecach nie wyniosa jako trofeum.

CYTAT
Rekonstrukcja poza ¶wietn± zabaw± jest swoistym obowi±zkiem, my przez swoje dzia³ania i swoj± pasjê uczymy innych historii. Musimy mieæ ¶wiadomo¶æ, ¿e najwa¿niejszymi elementami tej nauki jest kontakt widza z rekonstruktorem i ogólna ¶wiadomo¶æ, ¿e co¶ takiego istnieje - widz musi mieæ mo¿liwo¶æ dotkniêcia munduru, broni, w gazecie musi byæ zdjêcie, a w TV film by nasza "zabawa" mia³a sens.

Nie zgadzam siê z tym, je¿eli zgubion± rêkawicê lub miecz le¿±cy o metr dalej zabior± ci dzieciaki lub pan, który w ten sposób wyra¿a swój kontakt z rekonstruktorem, to nic nie powiesz? Sam wiesz ile wszystko kosztuje.

CYTAT
Przepraszam ale wydaje mi siê, ¿e dla wielu z Was to piknikowa zabawa, dla nich to praca. Nie mog± wiêc odpowiadaæ za nieudolno¶ci organizacyjne i brak sektora foto.
I tu sie mylisz, dla nasz to jest zabawa, zorganizowana, ale w dalszym ci±gu zabawa.
Pozdrawiam
Micha³ Templarem zwany
skoro ju¿ opisujemy imprezê "na ch³odno"

1) Wymogi uzbrojenia z tego co mi wiadomo ustalane s± z dowódcami choragwi a tacy niebiescy to maj± siedzieæ i zrobiæ swoj± robotê ( Boczek i ch³opaki z Alatus Mortis pewnie znaj± dok³adn± wersjê jaka powinna tutaj byæ ) i niestety musimy byæ tymi "z³ymi"

2) Wymogi dotycz±ce broni tez by³y wcze¶niej znane i publikowane - a niebiescy - znowu sa ¼li

3) Fotoreporterzy, którzy generalnie mieli wszystko w ass.gif , a mowa, ze to zawodowcy to sorry Gregory, ale jak sie jest zawodowcem to chyba najpierw wypada³oby siê spytac gdzie siê zdobywa przepustkê na bitwê, spytaæ siê czy mo¿na, a nie udawaæ, ze siê ma problemy ze s³uchem i wzrokiem. Do tego uciszanie ludzi, którzy musieli krzyczeæ komendy, bo dzwiêk siê ¼le nagrywa, po prostu ¿enada

ad3) mo¿naby ustawiæ 2-3 bombardy i/lub 5-6 hakownic trochê dalej w lasku, aby nikt nie odwa¿y³ siê przej¶æ dalej, ot taki pomys³ siê nasun±³....

4) Pro¶ba do kolegów i kole¿anek z pasa ziemi niczyjej. pomó¿cie nam w przysz³ym roku sprowadziæ choragwie z pola, bo z³ych niebieskich jest ma³o na taka cizbê

5) Trochê luzu przy sprawdzaniu sprzêtu, po to jest zawsze dowódca chor±gwi, lub jego zastêpca aby nam pomów, np szybku skombinowaæ brakuj±cy element. Po¶wiêæmy cz³owiekowi chwile czasu, wróæmy do niego za 5 minut, lub po 2-3 kolejnych osobach, czy nawet pomó¿my mu co¶ doszyæ, doradziæ co¶ innego ni¿ skombinuj karimatê ( o zgrozo ) lub kawa³ek szmaty

6) za Sewerynem - bohort jest dzieñ wcze¶niej, i niestety widac by³o, ze paru go¶ci zza granicy chcia³o siê jako¶ wy³adowaæ, czy co¶ komu¶ udowodniæ, choæ i po naszej stronie by³o za duzo testosteronu...

7) Wielki + za niewpuszczenie Czechów, regulaminy by³y znane od dawna, ale tutaj moze byæ problem dla grup ze ¦l±ska, bo Czesi siê odgra¿ali.... mam nadziejê, zê zniknie zapis w regulaminie o innym podej¶ciu do grup zagranicznych.

icon_cool.gif W tym roku widaæ by³o pomoc harcerzy przy ogarniêciu t³umu, czy to przy asie ziemi niczyjej, czy przy wyj¶ciu z pola inscenizacji, naprawdê pomagali jak umieli i to skutecznie.

Pewnie jeszcze parê spostrze¿eñ siê nasunie.....
etinelle
Witam!
Po cze¶ci zgadzam siê z Seweryszem. Uczta, do której przygrywa Myslowitz to jakie¶ nieporozumienie. Wierzê, ¿e naprawdê da³oby siê jako¶ pogodzic masowy koncert z minimalnymi potrzebami rycerstwa podczas uczty. Ja na koncert Myslowitz siê nie wybiera³am, a mimo to, mog³am ¶piewaæ ka¿dy wers z nimi (gdybym jeszcze ich trawi³a). Co gorsze, czasem trzeba by³o przekrzykuj±c ha³as powtarzaæ pewne zdania, ¿eby osoba, z któr± prowadzê konwersacjê zrozumia³a o co chodzi. Ehh....
No i pierwszy turniej rycerski konny odbywaj±cy siê w niedzielê. Jestem wielkim mi³o¶nikiem koni i bardzo chcia³am zobaczyæ jak to wszystko bêdzie wygl±da³o. Rozumiem tez obsuwê organizacyjn±, ale je¶li siê tego dnia wraca do domu i ma do przejechania 350 km, a do tego na przyk³ad spieszy na poci±g, to krew cz³owieka zalewa, ¿e przez samych organizatorów trzeba przepu¶ciæ taki pokaz.... A wystarczy³oby wszystko zacz±æ o planowanej godzinie 12.....
Wiem z do¶wiadczenia jak trudno zorganizowaæ imprezê, tym bardziej na tak± skalê. Jak trzeba manewrowaæ miêdzy sponsorami, a uczestnikami. Ale do diaska! Gdyby nie rycerstwo, ta bitwa chyba by siê nie odby³a! I nie by³oby kogo dotykaæ, fotografowaæ i sponsorowaæ. A wielu przez takie minusy my¶li o wyje¼dzie na inne imprezy i rezygnacjê z bitwy grunwaldzkiej.
Czy mnie siê wydaje, czy wychodz±cych rycerzy by³o w tym roku mniej? devil.gif
Pozdrawiam wszystkich ciep³o
Marta
Szogun
Grunwald uda³ siê przypysznie. Pogoda dopisywa³a, chocia¿ po pierwszych dóch dniach mojego pobytu - poniedzia³ek i wtorek - spali³em strasznie karczycho smile.gif. My¶lê ¿e nie przeszkadza³y deszcze (ja tam nie mia³em zbroi, któr± musia³bym z rdzy czy¶ciæ :P). Nale¿± siê wielkie podziêkowania dla kochanych kobitek, które szykowa³y nam w pocie czo³a jade³ko, wszytkim za ¶wietny nastrój imprezy. Pozdrawiam ca³± Podolk± i ¦w. Je¿ego smile.gif
Halldis(Naamah)
CYTAT
Gdyby nie rycerstwo, ta bitwa nie mia³aby sensu!

dok³adnie tak..no ale cóz... organizatorzy wiekszo¶ci imprez historycznych stawiaj± na pierwsyzm miejscu zapokojenie sponsorów i tego bagna politycznego a dopiero potem osoby które przeby³y np. jak ja 600km,zeby wspólnie ze znajomymi oderwac sie od rzeczywisto¶ci... w sobote ¿eby unikn±c nat³oku turystów robi±cych sobie zdjecia z ksie¿niczkami wyszli¶my na pole 2 godizny przed bitw± a natychmiast po bitwie szybki powrót do obozu i oczekiwanie a¿ choc 50% turystów zniknie... ale zacna muzyka w tle nie da³a nam zapomnieæ o ca³ej komercji...
Cóz z roku na rok impreza sie rozwija i mysle,ze nasze sugestie zostan± wziête pod uwage podczas przysz³orocznej organizacji... ¿eby ju¿ do 600lecia wygl±d±³o to naprawde rewelacyjnie smile.gif
pozdrawiam
Pixel
A ja bym chcia³ poprosic o zdjecia/filmy z bohurtu//turnieju bojowego. Jesli ktos ma takowe to bylby niezmiernie wdzieczny za udostepnienie smile.gif

A impreza by³a super, na organizatora zawsze cos sie znajdzie, ale nie ma co przesadzac...
Tomasz Nawrot
Dziêki dla organizatorów za to ¿e po raz kolejny chcia³o im siê u¿eraæ z "oporem materii" tak gigantycznej imprezy. Krytykom - nawet tym maj±cym racjê - chcia³bym zwróciæ uwagê na fakt , ¿e ta impreza jest nie tylko dla nas ale równie¿ dla tych którzy lubi± s³uchaæ "rytmicznego ha³asu" ze wzmacniaczy (bo muzyka nie da siê tego nazwaæ).
Oczywi¶cie chcia³oby siê ¿eby by³o wy³±cznie "klimatycznie" ale po to s± imprezy bez publiczno¶ci, finansowane wy³±cznie przez uczestników. Kto wie - mo¿e czê¶c z tych ludzi , którzy przyszli na imprezê przede wszystkim dla "cukrowej waty i piwka" przy okazji "zaszczepi± siê" histori± ?

Specjalne podziekowania dla Artura Brzychcego i wszystkich ludzi z Podolskiej za wspania³± (jak zwykle) atmosferê.
Bitwa - fajny ³omot (za krótki) z Gryfami a potem wielce kurtuazyjna walka ze ¦l±sk± (szkoda ¿e musieli¶my wyr¿n±æ tych mi³ych i uprzejmych ludzi).
Kilku go¶ciom przy³o¿y³em (pozdrawiam) i sam zaliczy³em dwa razy w ³eb i jedno tratowanie, tak ¿e moja satysfakcja jest pe³na.

I tylko jedna uwaga : bitwa minê³a w oka mgnieniu, powinna byæ du¿o d³u¿sza.

Pozdrawiam i do zobaczenia za rok
Halldis(Naamah)
CYTAT
bitwa minê³a w oka mgnieniu, powinna byæ du¿o d³u¿sza.

ja uwa¿am,zê gdsyby by³± d³u¿sza, by³aby nudniejsza... w koñcu bohurt wzbudza³ wieksze emocje niz owe ruchome szachy.. ale to tylko moja opinia jako zwolenniczki ostrej walki smile.gif
pozdrawiam
Spaszatoros
W naszym (Pomezañskim) przypadku przyda³oby siê mniej chodzenia, a wiêcej walki... Sama walka by³a bardzo przyjemna, a to dziêki przyjacio³om z Mazowieckiej. Pozdro!
wiedzmak
CYTAT(Nammah)
CYTAT
bitwa minê³a w oka mgnieniu, powinna byæ du¿o d³u¿sza.

ja uwa¿am,zê gdsyby by³± d³u¿sza, by³aby nudniejsza... w koñcu bohurt wzbudza³ wieksze emocje niz owe ruchome szachy.. ale to tylko moja opinia jako zwolenniczki ostrej walki smile.gif
pozdrawiam

A juz zupelnie emocje siegaly zenitu, gdy po kazdej walce publicznosc doliczala sie liczby rannych i kontuzjowanych...
Krystian
A co do soboty, Myslowitz i innych tam.... taki ma³y cytacik: "jak dla mnie Grunwald koñczy sie w pi±tek"
to tyle

buziaczki, ca³uski i cukiereczki tongue.gif
Wasek
Witam

A ja powiem organizatorom tylko jedno DZIÊKUJE !!!!!!!!! za to, ¿e spe³ni³o siê jedno z moich marzeñ rycerskich.
Je¼dzi³em na grunwie Konno i to siê tylko liczy.
Nawet mi nie przeszkadza³ myslowic czy tandeta straganów czy brzytki strój jaki¶ tam uczestników. Ja sam nie mam wszytkiego zrobionego tak na tip top zawsze znajdzie sie co¶ do zrobienia i nie s±dze , ¿e znajdze sie kto¶ co ma wszytko zrobione.
Swoj± drog± nikt nikogo na grunwald wo³ami nie ci±gnie. smile.gif
Uwa¿am, ze warto by³o pojawiæ sie na tej imprezie. Za rok jestem na bank smile.gif

Jeszcze raz Dziêkuje.

Pozdrawiam
Wasek
wtyczka
Jak co roku bawilem sie swietnie na grunwaldzie. Zgadzam sie jednak z przedmowcami w sprawie konceru, lubie co prawda myslovic ale nie na grunwaldzie tym bardziej nie podczas uczty. Bochurcik byl przednii bum.gif , endorfinki mi buzuja do dzisiaj. Inscenizacja wydawala mi sie slabsza i nudniejsza niz w poprzednich latach, naglosnienie slabe, altylerii za malo, a ja osobiscie wiecej nameczylem sie chodzac niz walczac (i nie pije do tego ze inscenizacja ma byc drugim bochurtem). I chyba niestety bylo nas mniej niz w zaeszlym roku, moze sie myle ale wydaje mi sie ze liczba rymcerzy na polu z roku na rok istotnie spada. Co do fotoreporterow roszczacych sobie prawo do wejscia na pole, panie Ciechanowic ja w swoim chelmie naprawde mam zawerzone pole widzenia a ciosy mimo ze inscenizacyje nadal sa mocne i niebezpieczne, palentajacy sie nam pod nogami fotoreporterzy takich jak pan chcacych robic foty z bliska, ktorych jest calkiem spora liczba na grunwie , nawet zawodowcow to proszenie sie o wypadek. Co do justycji ogulnie nie mam zastrzezen no moze niemily byl fakt ze jednemu z naszych chlopapakow cofnieto jego pultorak a sam widzialem na bitewce i mialem okazje sie spotkac namacalnie z mieczami calkiem slusznie pretendujacymi do miana dwojek, wiec niewiem czy dla kazdego z nas sa osobne przepisy.
Ania ¯uk
CYTAT
To s± fachowcy i wierz mi potrafi± siê zachowaæ w ka¿dych okoliczno¶ciach. Byli tam jedni z lepszych polskich fotoreporterów, a zostali przez Was potraktowani jak intruzi na rodzinnym grillu czy pikniku...  

I slusznie zostali potraktowani. Niewielu widzia³am i spotka³am sensownych fotografów, wiedz±cych jak siê na takich inscenizacjach zachowaæ. Chyba tylko Migu¶ i to dlatego, ¿e sam bawi siê RR.

CYTAT

No pewnie, mniejszym mrokiem oczywi¶cie jest pan fotoreporter w nie¶miertelnej kamizelce z milionem kieszeni po¶ród gostków w blachach. Zero mroku.

CYTAT

Ale zaliczy³am roftla.... Nie czujê siê w obowi±zku, bardzo mi przykro. Mój namiot to namiastka mojego domu, a tu zapraszam tylko tych, których chcê, reszcie wara! Nie mam ochoty, ¿eby kto¶ maca³ moje kufelki czy gary, a przy okazji, ¿eby co¶ przylepia³o mu siê do r±czek "na pami±tkê".

CYTAT
Tak zrobiono w tym roku w Pu³tusku. Czeska firma zorganizowa³a w ci±gu kilku miesiêcy wspania³e napoleoñskie widowisko

Tak, tak, szkoda tylko, ¿e bardzo doskona³a rekonstrukcja bitwy zimowej odby³a siê w lipcu.
A teraz wracaj±c do tematu: nie wiem czemu musieli¶my w tym roku s³uchaæ przy uczcie umc umc, albo hop hop, jedn± z niewielu atrakcji dla uczestników a nie dla publiki by³y w³a¶nie klimatyczne koncerty, szkoda, ¿e Kowalski w tym roku nie wyst±pi³- no có¿, si³a wy¿sza. Ale doprawdy uczta przy czym¶ takim.... Wasek, wiem, ¿e Ci nie przeszkadza³o, bo ju¿ niewiele mog³o Ci przeszkadzaæ devil.gif
A teraz: podziêkowania, dla mojego kochanego Sabatu, za ca³okszta³t, fraucymerowi, za dotrzymywanie towarzystwa i knucie, Asi i Blondiemu (kochana, za rok to bêdzie... devil.gif ), artylerii, za cudne imprezy, Smoczej za doskona³e towarzystwo, a Drzewiakowi za piosenki (najgorsze to to, ¿e siedzi mi ca³y czas w g³owie: za Wilejk± rosn± niezabudki tears.gif ), Spadiemu sesese.... i Jaskrowi (uwielbiam z Tob± ¶piewaæ!). No i Romie- nie mogê doczekaæ siê Chudowa hihihi no i wszystkim znajomym i anonimowym, za towarzystwo i klimat icon_wink.gif
Orzel
Bylo calkiem fajnie smile.gif
W Bohurcie nie walczylem z roznych dziwnych powodow ale milo bylo popatrzec jak dobrze radzila sobie polska icon_cool.gif

Wielkie dzieki dla Wolnej z Gdyni za przygarniecie do ogniska ( 2 razy) icon_mrgreen.gif i za zabawe z wami jak co roku.( specjalne pozdrowionka dla Owcy...)
Bitwa tez ciekawa kto chcial powalczac to mial okazje.
jedyna lipa to fireshow bo organizacja tego calkiem padla i przy wystepie trzeciej grupy juz naprawde malo ludzi zostalo

Pozdrowionka
Czarny
Ruda
Oto kilka podziêkowañ ode mnie:

1. OBR - za to, ¿e dbali¶cie o mnie
2. Mientki i Tadzik - nawet na Grunwaldzie mi nie przepu¶cili¶cie sa³atki...
3. Mientki - za super fireshow w nocy z soboty na niedzielê cool.gif devil.gif
4. Gosia z Bogus³awa - za spicie siê w wielkim stylu zdradzieck± col± crazy.gif tongue.gif
5. Marcelowi - za pomoc w bitwie z Mientkim i Czekoladk± - Marty rz±dz± respekt.gif
6. Negro - za tego misia, to normalnie rant.gif zly.gif usmieszek_01.gif bic.gif samurai.gif Prze¿y³ u Was tylko dziêki Sabince i jej czu³ej opiece. Dziêkujê OBRowi za odbicie go love3.gif i rispekta dla Grila, który tak dzielnie trzyma³ siê w niewoli respekt.gif . Marta i Wiedziemka - dzieki, ¿e trzyma³y¶cie moj± stronê thanx.gif
7. Dziewczynom z manewrów - za piêkne "HADZIAAA" na polu bitwy

Je¶li kogo¶ pominê³am, to przepraszam icon_redface.gif

Dziêki za mile spedzony czas szef.gif
Sewerysz
"1) Wymogi uzbrojenia z tego co mi wiadomo ustalane s± z dowódcami choragwi a tacy niebiescy to maj± siedzieæ i zrobiæ swoj± robotê ( Boczek i ch³opaki z Alatus Mortis pewnie znaj± dok³adn± wersjê jaka powinna tutaj byæ ) i niestety musimy byæ tymi "z³ymi"

2) Wymogi dotycz±ce broni tez by³y wcze¶niej znane i publikowane - a niebiescy - znowu sa ¼li"

Kolego Michale.. nie bierz proszê do siebie mych s³ów. Mam na my¶li w zasadzie regu³y, które owe kubraki narzucaj± i st±d mój komentarz, ale dalej nie bêdê rozwija³ tego w±tku. Zdajê sobie sprawê, ¿e robicie co do Was nale¿y bo tak powinno byæ.
Szczerze to nie wiem kto ustala wymogi odno¶nie broni, ale wiem ¿e razi to niekompetencj±.. i to nie jest tylko moje zdanie. Szczególnie gdy widzê rozd¼wiêk pomiêdzy realiami a zdrowym rozs±dkiem i bezpieczeñstwem.

Pytanie mi siê nasunê³o. Je¶li s± sponsorzy... to co oni tak w zasadzie sponsoruj±? Czy kto¶ potrafi na to odpowiedzieæ? Nie my¶lê o gminie zapewniaj±cej tojki i drewno.

pozdro Sewer
D±brówka
Heh widaæ ¿e ju¿ wszyscy wrócili i siê wyk±pali smile.gif
To by³ mój pierwszy grunwald, i ¿a³ujê tylko jednego - ¿e jest tak daleko Krakowa i musia³am zbieraæ swoje cia³o z pola ju¿ zaraz raniutko.
Dziêki wszystkim - za przpiêkn± mszê, za muzykowanie i wspólne tañce, za wiodok i mo¿liwo¶æ pomacania bêbna z ob³ogu dêbowego, za biegaj±ce po obozie s³odkie dzieci, za dro¿d¿ówki po 50gr, za miodek, za wra¿enie, ¿e wszystko jest wspólne, za braterstwo ludzi którzy pozwolili mi siê opijaæ i tych, którzy zakosili mi wino, za rzemie¶lników z tymi wszystkimi cudeñkami, za Kangura z jego dudami, za obóz rozci±gaj±cy siê jak okiem siêgn±æ, za dyskusje jak zwracaæ siê do kobiet, za koncert i konkurs ogniomistrzów, za æwiczenia do turnieju z kopi±, za koniki r¿±ce sobie weso³o w cieniu drzew, za wêdzenie siê przy ognisku, za fruwaj±ce namioty, za panów z niebieskimi szarfami z dzwoneczkami (o wygl±d mi chodzi) i za iglaki z owijk± smile.gif
Z jednej strony mnóstwo wra¿eñ da³o mi wypocz±æ jak nigdy blinkie.gif

A teraz mam pytanie - co to by³o to co¶, rzucone pod nogi Jagielle zamiast dwóch nagich mieczów podczas próby generalnej? Gumowy kurczak??"? crazy.gif swinka.gif
Maroslava
Na tej imprezie jakos dziwnie aparat sie mnie nie pilnowa³ dunno.gif wiêc tylko kilka fotek zapraszam

i Dziêkujê Mazowieckiej ¦iemowita za go¶cinê i wam za dobr± zabawê yes.gif
Agniecha
witam!!!
to teraz troche ja bigsmile2.gif dziekuje serdecznie pomezañsko- mazowieckiej za super klimat w obozie yes.gif by³o dobrze choc w tamtym roku bawi³am sie lepiej dunno.gif a teraz szczeglne pozdrowienia dla Negro i Vojnara ( mam nadzieje ze na najblizszym turnieju zazspiewamy razem nasz szlagier heheehh bigsmile2.gif )Tomasza (mam nadzieje ze nie przeklinasz mnie za marzniecie na Fire Show), dowódców dla Bagietek,dla ca³ego DNO a szczególnie dla Bartasa i Saszy z Nidzicy za wspólny koncert, dla JUNIORA( odbijemy sobie nied³ugo obiecany trening), dla Asty i jego kobiet za super wypad nad jeziorko i wszystkich innych

Dzienx za super Fire Show i gratulacje dla Exodusa za zajecie 1 miejsca, trzymcie sie ch³opaki i oby tak dalej :D
ciechanowic
CYTAT
jak sie jest zawodowcem to chyba najpierw wypada³oby siê spytac gdzie siê zdobywa przepustkê na bitwê, spytaæ siê czy mo¿na

Jak siê jest "zawodowcem" (u¿y³em tego okre¶lenia by skontrastowaæ fotografów i operatorów, którzy byli w pracy od robi±cych fotki do rodzinnych albumów) to odpowiednio wcze¶nie przed imprez± wystêpuje siê do ORGANIZATORA (który powinien zorganizowaæ biuro prasowe imprezy) o wydanie akredytacji. Niestety jak wspomnia³em wcze¶niej organizator w tym wypadku nie przewidzia³ czego¶ takiego i informowa³, ¿e mo¿na pos³ugiwaæ siê legitymacjami prasowymi smile.gif Czy organizatorzy liczyli, ¿e na "Grunwaldzie" mediów nie bêdzie ???
Zapewnienie sektora prasowego znacznie odmracza pole bitwy, zapewnia bezpieczeñstwo mediom o ile na polu bitwy nie wystêpuj± setki !!! ludków b³yskaj±cych lampkami swoich cyfraków. Nawet sobie nie wyobra¿asz jak ciê¿ko zrobiæ dobry materia³ bgy 1/3 zdjêæ idzie do ¶mieci przez obecno¶æ w kadrze "rekonstruktorów" z aparatami i kamerami smile.gif

CYTAT
Cytat:

Ale zaliczy³am roftla.... Nie czujê siê w obowi±zku, bardzo mi przykro. Mój namiot to namiastka mojego domu, a tu zapraszam tylko tych, których chcê, reszcie wara! Nie mam ochoty, ¿eby kto¶ maca³ moje kufelki czy gary, a przy okazji, ¿eby co¶ przylepia³o mu siê do r±czek "na pami±tkê".

Mamy diametralnie ró¿ne podej¶cie do sensu i ogólnie idei REKONSTRUKCJI HISTORYCZNYCH.
Dla mnie to jest "obowi±zek" poniewa¿ noszê mundur, za który tysi±ce (dos³ownie tu ¿o³nierzy pu³ków Legii Nadwi¶lañskiej) polskich ¿o³nierzy straci³o ¿ycie, a jeszcze wiêcej przelewa³o krew. Tego nauczy³ mnie kiedy¶ w bardzo nieprzyjemnych dla mnie okoliczno¶ciach pewien weteran Legion Ertrangere smile.gif Poskutkowa³o smile.gif
Bêd±c poza granicami reprezentujê i dajê ¶wiadectwo nie sobie jako osobie prywatnej ale osobie reprezentuj±cej ¶rodowisko rekonstrukcyjne Najja¶niejszej Rzeczypospolitej smile.gif
Tak to traktujê i to powoduje, ¿e staram siê równaæ do najlepszych i podnosic poziom rekonstrukcji.
St±d mo¿e moja alergia na piwniczno, strychowo, babcine rekonstrukcje z przypadku smile.gif

Wracaj±c do meritum to impreza w ogólnym odbiorze faktycznie robi ¶wietne wra¿enie. Dodatkowo g³ównie w pi±tek i jeszcze w sobotê o poranku czu³o siê niesamowit± atmosferê w powietrzu smile.gif Ale to w³a¶nie tworz± ludzie i tu doskonale siê uda³o.

Sama batalia do¶æ ciekawa, do¶æ dynamiczna i nawet trochê plastyczna. Warto jednak pomy¶leæ by nie daj±c siê monotonii co roku dodaæ do scenariusza inne lub jakie¶ dodatkowe elementy, epizody.

P.S.
1) Udostêpnianie zdjêæ szanownym Kole¿ankom i Kolegom mo¿na nazwaæ "chwaleniem siê", dziwne ale co tam. Po to robiê zdjêcia by je pokazywaæ jak najszerszemu gronu odbiorców a to uzna³em akurat za wy¶mienite. Wy mo¿ecie nieodp³atnie ¶ci±gn±æ fotki i zobaczyæ jak impreza i batalia wygl±daj± okiem obserwatora z zewn±trz, a ja mam satysfakcjê i mo¿e jeszcze co¶ na tym zarobiê. Co w tym z³ego ?

2) Na pi±tkowych próbach sfoci³em heroldów z gumow± kur± ale z przyczyn obiektywnych nie umie¶ci³em fotki w galerii, no chyba ¿e za³o¿ê galeriê "Grunwald na weso³o" smile.gif o ile niektórzy siê nie obra¿± ... smile.gif
Andrzej Siejeñski
CYTAT
Na pi±tkowych próbach sfoci³em heroldów z gumow± kur± ale z przyczyn obiektywnych nie umie¶ci³em fotki w galerii, no chyba ¿e za³o¿ê galeriê "Grunwald na weso³o" Smile o ile niektórzy siê nie obra¿± ... Smile

To normalka podczas prób. Szkoda ¿e nie widzia³e¶ faceta z fretka na g³owie bigsmile2.gif .
ciechanowic
To fakt te¿ by³ niez³y, i biega³ jeszcze dzieciak z ogonem te¿ z jakiego¶ futrzaka. Grunt to dobra zabawa hehe smile.gif Zapewnieam, ¿e takich fotek jest mnogo ale to bardziej na priv smile.gif
Tomic
we¼ opowiedz jeszcze cos o swoim obowi±zku bo robi sie ciekawie
Anuszka
Rozczarowanie:( mrok dwoi³ mi sie i troi³ w oczach.wydaje mi sie ze mimo wszystko bylo go wiecej niz w poprzednich latach albo cos mi sie z oczami zrobilo:/ poza tym impreza z roku na rok robi sie ubozsza we wszelkiego rodzaju atrakcje dla nas, uczestnikow.To byl moj 7 Grunwlad i chyba najgorszy niestety.wszyscy pozamykani w swoich chor±gwiach, bitwa z oklepanym i nudnawym juz scenariuszem.wydaj mi sie ze organizatorom przydalby sie ktos nowy, z nowym, swiezszym podejsciem do tematu, ktory wprowadzilby jakies od¶wie¿enie elementy.Wolalabym tez zobaczyc inne zespo³y , Starego Olse spotykam prawie na kazdej imprezie rycerskiej, moze daloby sie zaprosic kogos innego? moglabym mnozyc uwagi, ale wiecej nie bede, i tak powiedziano juz tu sporo.zastanawiam sie czy nie zrezygnuje z Grunwaldu na rzecz mniejszych, bardziej kameralnych, a co za tym idzie na wyzszym poziomie imprez
Zik z Amiru
Dwa lata temu na manewrach Wielki Misio obrzucal, za pomoca katapulty z lyzki, konskim lajnem "atakujacych" go rycerzy i tez bylo wesolo bum.gif
Mientki
Ruda polecamy sie na przyszlosc z dbaniem o Ciebie ;)
Ty tez nam wiele pomagalas i za to My dziekujemy bum.gif

Dziekuje rowniez calemu szykowi Panienek z manewrow devil.gif ciekawe czy kamerzysta doszedl do siebie ;)
Pozdrowienia dla pomazanskiej ( Wy wiecie dla kogo pozdrowienia sa ;) )
I przedewszystkim respekt.gif dla naszych szalonych dowodcow smile.gif

P.S.

Ruda za fireshow nie musisz dziekowac diabel.gif
ROMARCK
Podpisujê sie pod Ciechanowicem i Seweryszem.
Gdzie Litwa odziana w skóry, gdzie Tatarzy.
Kto uzurpuje sobie prawo re¿yserowania tej niby rekonstrukcji ?
Moze trochê ¶wiezej krwi
Wszyscy którzy tak sie dobrze bawiliscie to sie bawcie ale tu chodzi o Grunwald !!!
branewenn
Dziêkujê Staszkowi i Oli za przygarniêcie do swojego bractwa i do Chor±gwi Goñczej mnie, Micha³a, Ani, Ingi oraz rudego psa Ast± zwanego. Ogólnie rzecz bior±c czu³am siê bezpiecznie i mi³o. Swoj± drog± ciekawe dok±d uda³ siê Zenek? (wtajemniczeni z Goñczej wiedz± o co chodzi icon_wink.gif )Co do samej imprezy to siê nie wypowiem w imiê zasady: "O dobrym pamiêtaæ, z³e za¶ puszczaæ w niepamiêæ." Co do ludzi...cu¿ jak dla mnie by³o ma³o integracyjnie. Odnosi³o siê wra¿enie, hermetyczno¶ci obozów. Nie mam wiêcej uwag jak na razie. Ogólnie spêdzi³am mi³o czas. Tu dziêkujê mojemu rycerzowi za wspania³e towarzystwo, dbanie o mnie i za to ¿e tak superrr wyglada³ w nowiutkim he³mie;-).
D±brówka
Kto¶ tu siê chwali³ zdjêciem tej gumowej kury? Zapodajcie, plz plz plz... dam sobie na pulpit bigsmile2.gif
Tomic
to teraz moje 12 groszy.
najlepszy Grunwald na jakim by³em,
wszytko by³o takie jak powinno byæ, obóz pierwsza klasa, towarzystwo i klimat.
Nawet koncert Myslowitza nie popsu³ mi dobrej zabawy, nie przepadam za t± kapel±, ale lubie jeden ich kawa³ek i us³ysza³em go w obozie bez konieczno¶ci ruszania sie z niego. Potem bez konieczno¶ci ruszania sie z obozu us³usza³em Olze i tez by³o mi³o, nawet bardzo.
Wielki respekt dla organizatorów za w³o¿ony wysi³ek w wygl±d imprezy.
Poziom imprezy tez na przyzwoitym poziomie stale rosn±cym, nie widzia³em ¿adnego mroku. bitwa która sta³a sie inscenizacja a nie bohurtem tez nastraja optymistycznie.
Na koniec apel do tych wszystkich którym sie nic nie podoba³o: NAPRAWDE NIKT WAS NIE ZMUSZA DO PRZYJAZDU NA TA IMPREZÊ!! - ja jecha³em na impreze 12h i naprawde nie po to ¿eby sie czyms stresowac lub patrzeæ jak kto jest ubrany lun co zosta³o ¼le zrobione
Nawet odwiedziny Lepera wprowadzi³o wiele weso³o¶ci w naszych szeregach, wkoñcu nie na codzieñ mo¿na zobaczyæ z bliska tak inteligentna jednostkê bigsmile2.gif bigsmile2.gif

ps. szkoda ¿e to nie by³a gumowa kaczka bigsmile2.gif bigsmile2.gif
bzyk
No to te¿ co¶ napisze... mi równie¿ siê bardzo podoba³o i te¿ by³ to dla mnie najlepszy grunwald na jakim by³em mo¿e dlatego ¿e potrafili¶my zadbaæ o to ¿eby tak by³o, ale napewno wielkie podziêkowania nale¿± sie organizatorom to jest kawa³ roboty zrobic tak wielk± imprezê... bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Keldorn
By³o zacnie!

Zmarz³em nie¼le w nocy z pi±tku na sobotê, ale zarazem doceni³em walory grubej we³ny.

Dziêkujê szczególnie S³awkowi Rokicie i jego uroczej ¿onie za ukazanie mi na nowo kilku spraw starych jak ¶wiat.

Oddzielne podziêkowania nale¿± siê Drzewiakowi, za umiejêtne sprowokowanie mnie do krótkiego wyk³adu na temat wampirologii stosowanej i wygloszenia owego wyk³adu w towarzystwie sympatycznej dziewczyny nieznanej mi niestety z imienia, który to wyk³ad mam nadziejê jeszcze kiedy¶ dokoñczyæ.

Jak trafnie zauwa¿y³ prezes Wasek - nikt nikogo na si³ê na ten Grunwald nie ci±gnie, nie ma co narzekaæ i jêczeæ, mnie siê podoba³o do tego stopnia, ¿e powa¿nie my¶lê nad kosztownym upgradem mojego mrocznego sprzêtu na rok przysz³y...
Micha³ Templarem zwany
Sewerysz ja niczego nie biore do siebie, ot pisze w³asnie w ten sposób podchytujac po prostu okreslenia smile.gif. Naprawde.... a krytyka, zawsze siê przydaje, zawsze a o wiele lepiej, jezeli siê j± s³yszy od znajomych i przyjuació³ bo bez ogródek potrafia powiedziec prawde....

Co do fotoreporterów: Z tego co zrozumia³em to wymagacie, aby po waszym telefonie jeszcze wam czerwony dywan rozwinaæi miejsce przygotowac?? Jako¶ gazeta Wyborcza potrafi³a siê dowiedzieæ co i jak, nawet artyku³y napisaæ i ciekawie przedstawiæ to wydarzenie.

Co do wyrzucania 1/3 zdjêæ to wiem jak to wyglada, czasami 1 zdjêcie na 100 bywa warte umieszczenia, ale dla nas jest to zabawa, bo widzisz nam jakos nikt jeszcze za to nie p³aci...
Widzisz z tego co napisa³es to wyrzuci³by¶ wszystkich ludzi on NAS bo Wy chcecie zrobiæ zdjêcia

Inscenizacje wojen napoleoñskich wygladaj± zupe³nie innaczej ni¿ ¶redniowieczne. Potrzebni sa na polu justycjariusze, fotografie s± potzrebne aby wy³apywaæ niebezpiecznych ludzi, bo to jest inscenizacja kontaktowa, gdzie ludzie siê ¶cieraj± a nie przepychaj±. Inscenizacjê robimy tak naprawde w³asnym sumptem, nikt nie przewozi nas i sprzetu i dlatego chcemy mieæ z tego w³asna pami±tkê, nawet z kolega/kolezank± w tle z aparatem, czy kamer±.

Je¿lei jaki¶ turysta siê spyta o jak±s rzecz, to je¿eli moja wiedza jest wystarczaj±ca to z przyjemnosci± wyja¶nie co i jak.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.