A mo¿e kto¶ ma namiary na kogo¶ kto robi w Polsce dobre i tanie (w miarê) ³uki typu wschodniego?
Witam
Zaczynam w³a¶nie przygodê z ³ucznictwem tradycyjnym (na razie znam tylko teoriê) i chcia³bym siê dowiedzieæ gdzie w woj. ¦l±skim (mieszkam w Sosnowcu) mo¿na kupiæ ³uk i wszystko inne co mi bêdzie potrzebne.
Informacje o cenach te¿ siê przydadz±.
Dziêkujê za wszelkie informacje.
P.S. Mo¿e w pobli¿u mieszka kto¶, kto siê "bawi" w ³ucznictwo?
http://bowtime.republika.pl/start.html
Duzo informacji, m.in. rzemie¶lnicy.
A jaki ³uk, to ju¿ zale¿y od tego kogo (sk±d) chcesz odtwarzac i z jakich czasów. Z ³uków prostych ostatnio mocno en vogue s± ³uki drewniane (z mateia³ów naturalnych).
Równie wa¿ne jak ³uk s± strza³y. Na pocz±tek proponowa³bym z tuzin mo¿liwie tanich i w miarê przyzwoitej jako¶ci.
Wazne jest te¿ by ³uk nie mia³ zbyt duzego naci±gu. Na pocz±tek w razie w±tpliwo¶ci lepiej jest wybraæ l¿ejszy.
Jesli chodzi Ci o luki wschodnie robione tradycyjnymi metodami to nie ma takich lukow tanich, i tak najnizsza cena o jakiej slyszalem to luki z Mongolii, ale z tymi bym uwazal bo wiekszosc jest robiona pod turystow, nastepna znaczna czesc grzeznie po drodze na ktorejs z granic rekwirowana przez ... (tu wpisac stek obelg). Poza tym uzywanie takiego luku przez laika po pewnym czasie konczy sie zniszczeniem luku
.
A zrobienie czegos co pasuje dobrze (mongolskie wspolczesne pasuja niedobrze
) do sredniowiecza lub XVI-XVII wieku to gruba forsa, co¶ od 1800 poczynajac ale dolarow.
Ja proponowal bym przymkniêcie oka na ultrahistorycznosc (w tym wypadku bardzi droga) i kupno czegos od Wêgrów co ma fiberglas w ¶rodku a na zewn±trz skórê lub troche dro¿sze wersje. Ale z tym to na Wêgry albo do Gyuli
Abrat
Dziêki Abrat za podpowied¼!
Fakt faktem nie chodzi³o mi o co¶ ultrahistorycznego a raczej uzytkowego na NORMALN¡ kieszeñ. Do wyrobów Grozera oczy mi siê ¶miej±
ale Medieval Hungarian jest ciut zaz drogi jak na moj± kieszeñ znowu Bisoka wschodni mia³em w rêku ostatnio i srednio mi sie podoba³ - np. refleks to raczej kosmetyka
dlatego moje pytanie o w miare tanich prodycentów (nie ultraskich) na zwyk³± kieszeñ
CYTAT
Ja proponowal bym przymkniêcie oka na ultrahistorycznosc (w tym wypadku bardzi droga) i kupno czegos od Wêgrów co ma fiberglas w ¶rodku a na zewn±trz skórê lub troche dro¿sze wersje.
A ja mimo wszystko postawi³bym jednak na ultrahistoryczno¶æ
. W koñcu fundusze mo¿na jako¶ uzbieraæ...nawet je¶li ma to trwaæ lata. Ale potem jakie ma siê samopoczucie, ¿e ma siê taki ultraski ³uk
. I ludzie od razu na imprezach i turniejach na cz³owieka inaczej patrz±.
I mimo wszystko bardziej polecam ³uki angielskie...
Regards
A ja bardziej polecam ³uki refleksyjne. Co oczywiste, bo ³adniejsze i porêczniejsze.
A je¶li chodzi o ceny Grozera, to negocjowaæ z Gyul±, bo jest przedstawicielem na Polskê, a to ma pewne znaczenie.
Jak widaæ punkt widzenia zale¿y od punktu siedzenia
Jak kto¶ chce przeznaczyæ ok 2000 dolców na ³uk z rogu drewna ¶ciegien, odpowiednio wykoñczony, np. turecki czy tatarów krymskich to mogê podaæ parê namiarów, piszcie na priva
, Nie zdziwiê siê jak chêtnych nie bêdzie, oznaczaæ to mo¿e tylko rozs±dek, chyba, ¿e s± krezusi zakrêceni na punkcie ³uków wschodnich.
Co do ³uków angielskich to po pierwsze zale¿y jaki okres, po drugie XIII i XIV wiek to czas kuszy w Polsce. Jak kto odtwarza ten okres i chce byæ ultrahistoryczny to niech sie stara o pozwolenie na broñ i pozwolenie na posiadanie kuszy, w sumie wyjdzie taniej ni¿ oryginalny ³uk wschodni. co¶ ponad 1000 z³.
Za to ju¿ jest trochê dobrych producentów ³uków drewnianych, ceny ró¿ne gdzie¶ od jakiego¶ 300-350 z³ do nie wiem ilu.
Na marginesie dodam, ¿e mnie osobi¶cie dziwi gadanie o d±¿eniu do historyczno¶ci i wychodzenie z ³ukiem z w³óknem szklanym na wierzchu na turniej w którym sprawdzane s± ju¿ do¶æ dok³adnie stroje itp. Osobi¶cie, co prawda, jestem za zupe³nie otwartymi zawodami ³uczniczymi dla wszystkich ³uków tradycyjnych i bez obowi±zku przebierania siê w historyczne ciuchy ale lubie konsekwencjê. Co¶ zdaje siê jest przymiarka w £êczycy aby postawiæ bardziej na rekonstrukcjê w ³ucznictwie - tak trzymaæ
Przez parê lat bêdzie trudno a potem producenci ³uków drewnianych wreszcie siê dorobi± .... odcisków od o¶nika
Czê¶æ stylizowanych na wschodnie ³uków produkowanych na Wêgrzech ma przynajmniej fiberglas ³adnie przys³oniêty skór± i to do¶æ "historycznie" na dodatek, z d³ugim ³ukiem tak siê nie da.
Dla wyja¶nienia nie biorê udzia³u w imprezach rycerskich to mogê bezkarnie poglêdziæ
Co do medieval hungarian to nie jest to moim zdaniem zbyt historyczna stylizacja, i raczej bym polecal crimeantatar a nawet model hungarian, ktory prawdopodobnie przetrwal dosc dlugo, hoc niekoniecznie w warstwie rycerskiej, bo Wêgrzy do¶æ szybko stali siê bardzo zachodnio wygl±daj±cym rycerstwem. U Grozera nie wszystkie modele sa oparte dokladnie na wzorach historycznych w niektorych jest troche fantazji, zreszta sam wytworca nie przeczy. Niektore tak s± kszta³tem historyczne ale nie wszystkie.
Abrat
A jaki ³uk, to ju¿ zale¿y od tego kogo chcesz odtwarzaæ *** ³ucznik
(sk±d) *** Polska
i z jakich czasów. *** cos pomiedzy XI - XIII w
Przegl±da³em ofertê na kilku stronach ale nic nie wygl±da³o na "¶redniowieczne".
W¶ród rzemie¶lników by³ np. p.Popek (o ile siê nie mylê) a w¶ród handlowców Gyula od ³uków Grozera. Na bowtime w³a¶nie.
Witam...
Witam s±siada, ja z w Bêdzinie pomieszkujê i jako William Goose, angielski ³ucznik, czasami wystêpujê. Mam dostêp do kilku ró¿nych ³uków, jak chcesz to mogê co¶ pokazaæ i doradziæ.
Napisz na jaroslavoj@poczta.onet.pl to siê dogadamy.
Pozdrawiam
William Goose
Chor±giew "CzR" Kasztelanii Bêdziñskiej
£uki p. Popka wygl±daj± faktycznie jak ¶redniowieczne. Jest jednak ma³y problem, chyba nie specjalnie nadaj± siê dla pocz±tkuj±cego (tak wywnioskowa³em z tego co przeczyta³em na stronce). Szukam te¿ producenta w miarê blisko mnie. To ma byæ mój pierwszy £uk i chcia³bym go zobaczyæ przed kupnem (wielko¶æ, si³a naci±gu itp.)
Mo¿e kto¶ co¶ wie o ³ukach £ukbisa? Ma³o historyczne, ale ca³kiem ³adne.
Witam...
Mo¿ecie siê nie zgodziæ ale uwa¿am ¿e dla pocz±tkuj±cych najlepszy jest Bisok, z kilku powodów.
Tak jak z mieczem, nawet gdyby mnie by³o staæ to nie kupi³bym na samym pocz±tku przygody z rycerstwem miecza od P³atnerza za 3000 tys.
Strzelam z Bisoka od ponad roku (to niewiele) i dopiero powoli przymierzam siê do kupienia ³uku w pe³ni historycznego.
A co je¶li kto¶ wyda wiêksz± kasê na lepszy ³uk a potem mu siê znudzi?. Pozatym o drewniany ³uk trzeba bardzo dbaæ i wiedzieæ co nieco o ³ukach, ¿eby nie z³amaæ, ¿eby nie straci³ twardo¶ci itp. Bisok ma tu tê przewagê ¿e mo¿na ko kopn±æ, zostawiæ napiêty nawet na ca³y dzieñ, mo¿e zamokn±æ i nic mu siê nie stanie, a je¶li dobrze dobierze siê twardo¶æ ³uku to nie nabierze siê z³ych nawyków, które bêdzie pó¼niej trudno wykorzeniæ przy przechodzeniu na ³uk drewniany.
Ale oczywi¶cie jak kto¶ ma fantazjê i kaskê to nie ma problemu, mo¿e byæ od razu drewniany, wiadomo Bisok to jednak "mebel giêty" jak mawia³ Gyula
Pozdrawiam
Jaros³aw
Chor±giew Kasztelanii Bêdziñskiej
£uki Bogus³awa Popka wcale nie s± o wiele dro¿sze od ³uków Bisoka. Koszt od 300 do 500 PLN - to wcale nie jest du¿o. A pan Popek równie dobrze mo¿e wykonaæ ³uk dla ³ucznika pocz±tkuj±cego. Po có¿ kupowaæ Biskoa który za dwa lata pójdzie w k±t, kiedy od razu mozna kupiæ ³uk maj±cy nie tyylko walory historyczne, ale równie¿ estetyczne - i nie mówiê tutaj tylko o Panu Popku
Niemir
PS. To nie jest autoreklama - Pan Popek jest rzeczywistym fanatykiem ³uku który kazdy egzemplarz dopieszcza tak jakby to by³ jego w³asny ³uk
Znalazlem troszke przypadkiem takiego producenta:
KANI indianistyka, ³ucznictwo, broñ pierwotna
Andrzej Mielcarek (ul Zagonowa 33 Toruñ)
http://www.kani.prv.pl
Oferta do¶æ skromna, je¶li chodzi o wybór ³uków (ale nie tylko ³uki ma)., jest to zarazem oferta tania (200zl za ³uk, oko³o 10 za strza³ê).
Chcia³bym sie zapytaæ czy kto¶ siê juz spotka³ z tym producentem, ma jakies opinie na temat wytwarzanych ³uków.
Na swojej stronie nie podaje informacji o wymiarach i naci±gach ³uków (my¶lê, ¿e to kwestia indywidualna dotycz±ca konkretnego zamówienia).[/url]
Planujê kupiæ sobie ³uk drewniany u producenta z Lublina, S³awka, o ile siê dobrze orientujê. Longbow, zbli¿ony do D – kszta³tnego, 6ft 2’’ ( 188cm ), oko³o 25-28 naci±gu.
Czy kto¶ mo¿e mi powiedzieæ co¶ na temat ³uków tego producenta ?
Mo¿e kto¶ taki ³uk posiada i móg³by podzieliæ siê swoimi do¶wiadczeniami ?
( z tym, ¿e nie chodzi mi o wskazówki dot. korzystania z drewnianego ³uku, tylko jakie¶ recenzje )
Hejo!
U Bogdana zamowili jacys dwaj cywili (((: dwa potezne luki. Jeden 45 a drugi cos ponad 50 kilo naciagu. Dlugie angielskie o przekroju D. Bogdana mial im dac znac jak skonczy ale komora mu przepadla a tam mial ich telefony wpisane. Jezeli ktorys z Was ktory zamowil czyta ta wiadomosc to niech sie z Bogdanem skontaktuje na numer domowy: 13 44 162 12. Jezeli nie do Bogdan te luki przestruga na luki lzejsze i po zawodach.
Pozdrowionka
a jak dlugie te dlugie i za ile ten 45 kilo?
aach, no i z czego te luki?
pozdro
Hejo!
£uki s± d³ugie na 190 cm. Wykonane s± z jesionu metod± darcia drewna. Czyli s± zrobione z jednego kêsa (kawa³ka - ró¿ne nazewnictwo) drewna. Nie ¶a klejone ani laminnowane. Ot 100% jesion. Ciêciwa jest lniana. Cena 500 pln za sztukê.
Jedna uwaga. £uki nie s± "rozæwiczone" a to z prostego powodu. Bogdana ani nikt z nas ich nie naci±gnie... A przynajmniej nie naci±gnie bez uszkodzenia naszych w±t³ych cia³ek
Czyli przez pierwsze 100 - 150 strza³ów trzeba by te ³uki naci±gaæ tak mniej wiêcej do po³owy tylko. Oczywi¶cie ³uki s± posprawdzane na przyrz±dach ale nikt z nich jeszcze nie strzeli³ ani razu.
W sumie druga uwaga. Trzeba by sobie do nich za³atwiæ (np. zamówiæ u Bogdana) specjalne strza³y. Dlatego ¿e ciêciwa w tych ³ukach jest bardzo gruba a ³uki mocne dlatego strzzza³y musz± mieæ grubsze osady.
Jeszcze jedna uwaga. Mo¿na do nich u¿ywaæ strza³ do d³ugo¶ci 32 cale.
No i ostatnia. Przed u¿yciem skonsultuj siê z lekarzem lub zapytaj aptekarza... o ma¶ci na bóle miêsni i stawów...
Pozdrowionka
Hehe :)
Masci? Spoko, dam rade :)
Towar jest interesujacy... niestety nie mam az tyle kasy, no chyba ze ktos kupi moj luk wystawiony na sprzedaz. Mam propozycje - przeniose ten post do "targowiska", bo jak sadze te ³uki s± teraz do kupienia?
Hejo!
Mozna go skopiowac. Bo to mialobyc w sumie ogloszenie a nie oferta. Niech na razie zotanie w ogloszeniach. Bo tak jak napisalem wczesniej jak nikt sie nie skusi na te luki zostana one przestrugane na luki slabsze a na te jusz sie amatorzy znajda bo zamowien Bogdan ma sporo
Pozdrowionka
Witam
Mam pytanko Langusie. Ile u p. Popka kosztowa³by d³ugi ³uk (ale nie angielski, co¶ bardziej rodzimego) o naci±gu 21 kg.?
Pozdrawiam
Nataniel
Piotrze mo¿esz podaæ link do strony z wyrobami p. Popka. Chêtnie sobie zobacze jak to wygl±da
Witam,
Powiedzcie mi, bom ogromnie ciekaw, jaki jest zasieg takiego luku. Chodzi mi oczywiscie o to na jaka odleglosc mozna wykonac celny i powtarzalny strzal.
Pozdrawiam,
My¶lê, ¿e pomyli³e¶ dwie rzeczy.
Zasiêg zale¿y g³ównie od ³uku (si³a i sprawno¶æ) i strza³y (ciê¿ar, lotki, nawet wywa¿enie) plus warunki zewnêtrzne, natomiast powtarzalno¶æ i celno¶æ g³ównie od ³ucznika. Na dodatek trudno sprawdzaæ powtarzalno¶æ trafieñ i celno¶æ na maksymalnym zasiêgu ³uku.
Zatem odpowied¼ odno¶nie zasiêgu zale¿y od ka¿dego egzemplarza o ró¿nej sile i srawno¶ci, a odpowiedzi odno¶nie celno¶æi to sam sobie udziel.
Chyba, ¿e pytasz o to jak dobrym ³ucznikiem jest np. Langus albo sam Bogdan Popek
Wiem, wiem, wiem. Wszystko ma znaczenie. Jak dam swoj luk mojemu 10-cio miesiecznemu dzieciu, to tez nie trafi w cel. Na Boga, dlaczego na tym forum nie mozna dostac normalnej odpowiedzi. Ile razy widze cos takiego to czasem brak mi slow. Albo przeintelekualizowane dywagacje, ale zbior truizmow.
Drogi Abracie, czy naprawde tak niejasno sformulowalem pytanie? Czy intencja nie byla jasna? Czy Ty, jako zapewne doswiadczony lucznik, naprawde nie zrozumiales o co mi chodzi? Przeciez napisalem "celny i powtarzalny strzal" a wiec mialem na mysli osobe, ktora umie strzelac i probuje w cos trafic, a nie wali w niebo pod katem 45 stopni.
Chodzi mi o to, co doswiadczony lucznik jest w stanie przy pomocy takiej broni osiagnac. Ma dobre strzaly, jest silny, doswiadczony, nie pada, nie wieje halny itp. Chcialem zapytac o jakas srednia wartosc, potencjalna celnosc. Ot po prostu celny strzal - celuje i wiem, ze powienienem trafic w cel umieszczony w odleglosci 'x' metrow ode mnie. Chodzi mi o przyblizony 'x'.
Przepraszam, ze sie unosze, ale naprawde jestem ciekaw.
Pozdrawiam,
No widzisz...., dobry ³ucznik to i "wal±c w niebo pod k±tem 45 stopni" bêdzie trafia³ i to te¿ bêdzie powtarzalno¶æ. On te¿ bêdzie celowa³ i bêdzie pewien ¿e trafi, dlatego ja chyba równie¿ nie za bardzo zrozumia³em Twoje pytanie.
Rany boskie!!! To nie ma sensu. Uzywajac sformulowania "
walac w niebo" chcialem zasugerowac bezmyslny strzal w nic. Czy tak trudno jest czytac miedzy wierszami? Czy ja zadaje pytanie jakims maszynom?
Skoro uwazasz, ze "dobry lucznik... itd" to powiedz, prosze, na jaka odleglosc jest w stanie w taki cel trafic uzywajac takiego luku. Proste, nie? O to wlasnie pytam, moze teraz mi wreszcie ktos odpowie...? Tylko blagam nie piszcie teraz, ze to zalezy od wielkosci celu, bo to jest jasne.
Powiedzcie mi tez, jak powinno zabrzmiec moje pytanie, abym w przyszlosci nie dopuscil sie tak haniebnego wystepku.
Pozdr,
Dalej nie rozumiem pytania, a raczej uwa¿am go za nieprecyzyjne.
Wiem o tym, ¿e w wielu publikacjach historycznych mo¿na przeczytaæ, ¿e np. z ³uku angielskiego mo¿na by³o prowadziæ skuteczny ostrza³ z odleg³o¶ci ..... itp itd. albo z ³uku tureckiego .....
Ale to jest bardzo dalekie uogólnienie na potrzeby zcharakteryzowania typu broni.
Wydawa³o mi siê natomiast, ¿e Ty siê pytasz o konkretne ³uki produkcji Popka, a nie o ogólnie ³uki angielskie za Henryka którego¶ tam. Moim zdaniem w konkretnych ³ukach to zale¿y od bardzo konkretnych parametrów. Jak zadasz pytanie precyzuj±c, ¿e chodzi Ci o ³uk o sile np. 40 lbs i wykonany z wi±zu, a typu np. d³ugi angielski, to wtedy mo¿esz oczekiwaæ precyzyjnej odpowiedzi.
Podaj przynajmniej si³ê ³uku który Cie interesuje.
Zreszt± i tak precyzyjna odpowied¼ bêdzie dotyczy³a zasiêgu, a nie celno¶ci i
powtarzalno¶ci - co to znaczy "umie strzelac i probuje w cos trafiæ". Wiadomo, ¿e na d³ugi dystans ³atwiej jest celowaæ z silniejszego ³uku, bo masz wtedy bardziej p³ask± trajektoriê lotu strza³y.
Nie chcia³em Ciê zbywaæ przeintelektualizowanymi dywagacjami - to niby co mam odpowiedzieæ, ¿e zasiêg jest tak oko³o od 120 - 300 metrów - w zale¿no¶ci od strza³y i ³uku - przecie¿ on robi ³uki od jakich¶ 35 lbs do .... ile sobie wymy¶lisz. Langus ostatnio pisa³ o jakich¶ nie odebranych bardzo silnych ³ukach. A skuteczny strza³ od 1 do 150 metrów w zale¿no¶ci kto strzela i z jakiego ³uku. Chyba nie o tak± odpowied¼ chodzi?
Poza tym pytanie jak chcesz celowaæ, strzelasz instynktownie czy celujesz np. wzd³u¿ strza³y albo stosujesz sposób celowania "na grot" lub jeszcze jaki¶ inny? to ma du¿y wp³yw na powtarzalno¶æ trafieñ.
A jak Langus Ci odpowie, ¿e celnie mo¿na strzalaæ na 110 metrów, a Tobie siê to nie uda to co, bêdziesz reklamowa³, ¿e ³uk jest z³y?
Wydaje mi siê, ¿e przyzwyczajenie do broni palnej i jej mo¿liwo¶ci powoduje b³êdne oczekiwania odno¶nie tradycyjnego ³uku, bez celowników i innych pomocy. Nawet dla kuszy mo¿na du¿o wiêcej powiedzieæ o rozrzucie trafieñ, ale w tradycyjnym ³uku?
To jeszcze na koniec parê truizmów.
Je¿eli bedzie wadliwie wykonany - czyli np. wichruj±ce siê ramiona, nierówno pracuj±ce ramiona czy co¶ podobnego to mogê powiedzieæ ¿e bêdzie mniej celny. Jak bêdziesz mia³ strza³y "pd sasa do lasa" ka¿da o innej sprêzysto¶ci i innych lotkach itp. to bêdzie wiêkszy rozrzut trafieñ. To s± ³uki robione rêcznie, nie bêdziesz mia³ takiej powtarzalno¶ci produkcji jak w laminatach, gdzie naturalne zró¿nicowanie materia³u, jakim jest drewno jest eliminowane przez jednorodne w³ókno szklane czy wêglowe.
Poza tym ogólnie przyjmuje siê, ¿e dobrze wykonane ³uki d³ugie s± bardziej stabilne i sprzyjaj± zwiêkszeniu celno¶ci. Ale znam takich co wol± ³uki krótkie i twierdz±, ¿e im siê z nich lepiej i celniej strzela.
Polecam ogl±dniêcie zawodów ³ucznictwa sportowego, powiedzmy dystans 90m i ³uk klasyczny. Zobacz zró¿nicowanie trafieñ dla ³uków z celownikami, stabilizatorami, kompensatorami drgañ, buttonami i najnowsz± technologi± w materia³ach.
Zrozumcie nie mo¿na konkretnie odpowiedzieæ na niekonkretne pytania, chyba, ¿e siê oczekuje równie niekonkretnej odpowiedzi. Tylko wtedy po co?
Dziekuje bardzo. O to mi mniej wiecej chodzilo - o ogolne pojecie. A troche wzburzylo mnie nie udzielenie mi zadnej odpowiedzi, co wiecej wyczulem w tych postach wiecej niz odrobine sarkazmu w stylu "o co ten baran pyta?", na ktory, wydaje mi sie, nie zasluzylem.
Chodzilo mi oczywiscie o luki, na temat ktorych jest ten watek, dlatego w nim wlasnie zadalem to pytanie. Myslalem, ze to jest oczywiste.
Nie zadawalem tego pytania takze z zamiarem kupna takiego cudenka. A co do strzalu na 110m to za diabla nie trafie
Pozdrawiam,
CYTAT
A co do strzalu na 110m to za diabla nie trafie
ja te¿
z³o¶liwo¶æ by³a niezamierzona, tak mi czasem wychodzi
, ¿ona twierdzi, ¿e to chyba rodzinna przypad³o¶æ u mnie.
no coz... tak bywa...
Pozdr,
Hejo!
Ja te¿ nie potrafiê odpowiedzeæ na to pytanie bo nigdy ani ja ani Bogdan nie próbowali¶my mierzyæ takich odleg³o¶ci. Szczerze mówi±c nawet nie wiedzia³bym jak siê do tego zabraæ. Tak jak pisa³ Andrzej wy¿ej ³uk to nie strzelba - nie da sie go zamontowaæ na jakims stojaku ani strzeliæ dwa razy tak samo. Do tego dochodzi jeszcze technika strzelania - inna u ka¿dego ³ucznika. Wiem ¿e mo¿naby próbowaæ uzyskaæ jakie¶ przybli¿one wyniki ale jak na razie niekt tego z nas nie próbowa³. A co do tych dwóch "mocnych" ³uków to ju¿ napewnno nikt z nas tego nie zrobi nawet w przybli¿eniu bo nikt z nas z tych ³uków nie da rady strzeliæ (:
Wyniki maksymalnych zasiêgów niektórych egzemplarzy ³uków Bogdana s± podane w tabeli na mojej/Bogdana stronie.
A na 110 metrów te¿ nie trafiê (:
Jest tu wogóle kto¶ kto trafi? (:
Pozdrowionka
Mój najlepszy wynik w konkurencji clout, czyli strzelanie na 165 m celujac w s³upek z choragiewk± to odleg³o¶æ 63 cm od s³upka, ale ze skupieniem ok. 2 m he he he. Czyli na trzy strza³y w tej najlepszej serii któr± pamiêtam to by³o 63;213;92. Gdyby nie to 213 to by³o by nie¼le.
Czyli jak bym strzela³ w oddzia³ konnicy to pewnie bym w cosik trafi³. A potem, nogi za pas i w las.
Witajcie!
Langus zapyta³:
"A na 110 metrów te¿ nie trafiê (:
Jest tu wogóle kto¶ kto trafi? (: "
Jak to kto???? Oczywi¶cie, ¿e Gyula!! I to z pêdz±cego Fiorda lub innego Hucu³a!!! Miotaj±c jednocze¶nie wêgierskie przekleñstwa!!!!
Zreszt± - pewnie na takie odleg³o¶ci trafiaj± wszyscy szczê¶liwi posiadacze ³uków wêgierskich!!!!!
Nie to, co my - nêdzni urzytkownicy "mebli giêtych" lub innych prostych acz drewnianych dziwade³!!
Bracie Abracie - gratualcje!! Ja ostatnio osi±gn±³em taki rozrzut przy dystansie 35 m...
I to bez halnego i bez gradobicia... Pozytywne jest tylko to, ¿e Bregor by³ jeszcze gorszy!
Pozdrawiam
Biorg
CYTAT(Biorg)
Jak to kto???? Oczywi¶cie, ¿e Gyula!! I to z pêdz±cego Fiorda lub innego Hucu³a!!! Miotaj±c jednocze¶nie wêgierskie przekleñstwa!!!!
Biorg
Oczywiscie ze trafie ale pod jednym warunkiem!
ze tym celem bedzie Biorgmen i bedzie sie strzelalo strzalami z ostrym grotem
zeby nie bylo potem niesmiertelnych i niedomowien ze nie trafilem
A przeklenstwa na co ? i tak bys byl wystarczajaco wystraszony
A ja Ci dam Hucula ty niedouczony vajkingu
Gyula, Ty koniokradzie jeden! Ju¿ siê bojê...
No to zobaczymy przy najbli¿szej okazji... Pewnie na wiosnê...
A swoj± drog± - widzia³em ostanio w TV relacjê z jakiego¶ mongolskiego ¶wiêta - i tam z odleg³o¶ci jaki¶ 50 - 60 metrów strzelali do czego¶ co przypomina³o metrowy rz±dek puszek postawionych na glebie... Sêdziowie stali ok. 2 metrów od celu (albo jeszcze bli¿ej)... Widzia³em dwa strza³y - oba celne... Co wy na to? Ju¿ nie mówiê o tym, ¿e ³uki wygl±da³y naprawdê archaicznie... Nie to co ten plastik owiniêty w tandetn± skórkê, który popularnie nazwany jest ³ukami wêgierskimi... Co - Gyula?
Na wiosnê Bregor zamówi³ ³uczek od Pan Bogdana... Zobaczymy to cudeñko... Szkoda tylko, ¿e to bêdzie jaki¶ s³aby naci±g...
Langus - gdzie w okolicach Warszawy mo¿na postrzelaæ z mocniejszych ( ok. 25 kg) wyrobów waszego scecjalisty? Mo¿e kto¶ z tych okolic ju¿ co¶ takiego zakupi³?
Pozdrawiam
Biorg
Biorgmen ty pustynny vajkingu
Hehe no nie mow ze sie wystawisz pod ostre strzaly
U mongolow to zadna rewela, dokladnie na 70 m i wiecej strzelaja do puszek
jest u nich ogolnie conieco roznych konkurencji na dluzsze dystanse.
Ty co do Wgierskich lukow sie nie madrzyj, lepiej idz na narty z tym swoim pOOki snieg jest :P tylko dobrze nasmaruj i uwazaj zeby sie nie rozkleil...
Hejo!
Biorg w Warszawie nikt nie ma jeszcze. Przynajmniej z tego co mi wiadomo. Jak na razie wiem ¿e s± w Krakowie, Piñczowie, ¦l±sku, gdzie¶ w Niemczech no i w Sanoku i w K±tach - gdzie mieszka Bogdan (: . W Gdañsku jest jescze ale tamten to stary jest i wersja beta (:
Pozdrowionka
Witajcie!
Langus - dziêki za informacje. Szkoda, ¿e nie ma ³uków Pana Bogdana w mojej okolicy. Poczekam wiêc do wiosny... Bo, zanim co¶ zamówiê, chcia³bym je przetestowaæ.
Gyula!
Kiedy Ty bêdziesz do mnie strzela³ (nawet z ostych) - naprawdê nic mi nie grozi...
Co najwy¿ej pêknê ze ¶miechu
Zadaje mi siê, ¿e ostanio na Wêgrzech by³e¶... Odbieraj tel. to pagadamy.
Z ³uczniczym pozdrowieniem:
Niech Wam strza³a krzyw± bêdzie
Biorg
Biorgmen!
Dobra dobra, z ostrych nie bedzie wymowki ze rykoszet
itp
Ja tam odbieram tel.
CYTAT
Ja ostatnio osi±gn±³em taki rozrzut przy dystansie 35 m... I to bez halnego i bez gradobicia... Pozytywne jest tylko to, ¿e Bregor by³ jeszcze gorszy!
eee a po ilu piwach
piæ trzeba po strzelaniu, a nie przed
Hej
Mam takie pytanie ile u Popka kosztowa³ by ³uk angielski prosty ze170cm o naci±gu 3-4kg?
To nie jest smieszne osobiscie strzelam z Scytiana (zgadnijcie kogo?)
17kg i jestem bardzo zadowolony ale potrzebuje naprawde bezpieczny ³uk.
I jeszcze jedne ile bym czeka³ na 10 takich "zabawek"
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
3-4 kilo
? To siê op³aca robiæ takie ³uki? Nie lepiej wpa¶æ do lasu i wyci±æ kilka leszczynowych ga³êzi? Mówiê ca³kowicie serio, jak masz p³aciæ za ³uk o naci±gu 3-4 kg to naprawdê lepiej przespacerowaæ siê z siekierk± do lasu. U Bisoka s± ³uki dzieciêce typu "apacz" kosztuj± niewiele, ale nie s± to ³uki tradycyjne. Mo¿esz napisaæ po jakiego grzyba potrzebne s± ci takie ³uki? Organizujesz jakie¶ przedszkolne warsztaty ³ucznicze? Napisz bo umrê z ciekawo¶ci...
Zaczynamy odbiegaæ od tematu ³uków Pana Bogdana...
Nie wiem, czy kto¶ pamiêta, ale zaczê³o siê to od oferty kupna 50-kg ³uków... Mo¿e z tego zrobiæ "³uk brzuszny" ( gastraphetes - czy jak to siê nazywa) . I miotaæ ma³e oszczepy!!!
Ciekawe, czy w Polsce s± ju¿ takie urz±dzenia...
Bracie Abracie - ostatnio nie strzelam pod wyp³ywem jakichkolwiek u¿ywek... Efekty - jak pisa³em - koszmarne...
Spaszatoros - ja Ci pójdê do lasu leszczynê wycinaæ!!!!!
Gyula - nie bêdê rozmawia³ z kim¶, kto ma krzywy...³uk
Pozdrawiam
Biorg
przeszli¶my z 50kg na 3-4kg o wmorde albo my s³abienmy albo co¶ jest nie tak?? a po co ci taki ³uk ?? syna szkolisz czy do przeczkola zabierasz?? nie no bo ciekawi mnie taka oferta jest troche nietypowa
Gyula - trzeba chyba stworzyæ nowy temat - Pogaduszki ³ucznicze... Zaraz, zaraz... chyba by³a taka ksi±¿ka... Hymmm... to w takim razie lepiej zmieniæ temat...
Skoñczmy te gadki, bo pewnie ju¿ innych nudzimy. Ja to do Was (wygiêto³ukowców) nawet nie mam co startowaæ!!! Nawet od patrzenia na wêgierskie ³uczki ¶wiatopogl±d mi siê wykrzywia!!
"Ka¿dy Wêgier to leñ i koniokrad... w najlepszym wypadku grajek" - CK Dezerterzy...
"Lubiê Wikingów za ich urok osobisty" - zas³yszane w radiu...
Pozdrawiam
Biorg
Hej
Zagdnijcie po co mi takie cu¶?
A tó¿ sam osobiscie nie lubie fantastyki ani gier terenowych typu Larp Ale ide na jedn± tak± jako opiekun z moj± dró¿yn± charcersk±. Wiem Biosk ma apacze ale jak by wygl±da³ elf z apaczem? Albo z leszczyn±? jak co¶ robic do porz±dnie wiêc ³uki musz± byæ ³adne i porz±dne.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.