Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Producenci i dystrybucja
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Radek
Witam!!!
Oto adres email:
Jerzy.Jackowski@minrol.gov.pl
Pozdrawiam smile.gif
tatsu
Ofszem co do "wyskalowania" Bisokowych ³uków mo¿na wiele napisaæ... moja 17-tka ma 28 kg naci±gu a krym mê¿a (ma 21kg) a po zmierzeniu okaza³o siê ¿e ma 29 kg. Ciêciwa w moim angliku jest o 10 cm za krótka a gryfy w krymie skrêcone. Ehhh, da³ siê cz³owiek naci±æ bo jak zaczyna³ ³ucznictwo to wiedzia³ niewiele.
Teraz radzê poszukiwaæ tych co podchodz± normalnie do kupuj±cego - Jankowski, Popek oraz Myketyszyn. £uki tego ostatniego producenta s± idealne je¿eli chodzi o osoby ze s³abym ko¶æcem (do¶æ miêkkie w obchodzeniu jednocze¶nie daleko¶iê¿ne). Panowie odpowiadaj± na zapytania ofertowe, doradzaj± i wy¶mienitym sprzêtem zjednuj± kupuj±cych. Nie wcisn± ci ³uku o naci±gu 30 kg ze stwierdzeniem : pocwiczysz i go kiedy¶ naci±gniesz.
Wszyscy robi± laminaty ok. jak kto¶ chce byæ ultrasem to niech zamawia ³uk drewniany za 2200 PLN. Ale ludzie nie ka¿dego staæ na taki wydatek, nie wyg³upiajmy siê wiêc! Jakie¶ pozory mo¿na przecie¿ zachowaæ. Laminat porz±dnie wykonany i u¿ywany przez ³ucznika to przecie¿ nie takie straszne. Znam takich co tylko siê chwal± ¿e maj± cisowe ³uki za 2.....0 PLN a strzelaj± ¿e po¿al siê bosz...
Sier¶ciak
Zastanawiam siê nad kupnem ³uku u pana Jankowskiego, mam do dyspozycji 350 z³, i z wstêpnych pertraktacji z wy¿ej wymienionym producentem dowiedzia³em siê ¿e w tej cenie mo¿na kupiæ albo ³uk laminowany ale nie przypominaj±cy historycznego;mo¿na go obejrzeæ na stronie langbogen.net w Galerie jako Eingang,Tisch1 i 2.Ale mo¿na kupiæ tak¿e ³uk wygl±daj±cy jak historyczna replika z tym ¿e tak¿e z laminatem. Rozwa¿am czy kupiæ sobie jeden czy drugi. Proszê o jak±¶ poradê tracker.gif
Langus
Witam

Szczerze mówi±c nie rozumiem pytania... Skoro bawisz siê w rymcersa i ³uki maj± podobne parametry (ale tego nie napisa³e¶) to wiadomo ¿e trzeba wybraæ taki który bêdzie wygl±da³ historycznie.

Pozdrowionka
Langus
Witam

Ma³e tylko sprostowanko. Nie trzeba wydawac 2000 pln za drewniany ³uk. No chyba ¯e jaki¶ cisowy. Bogus³aw Popek w swojej ofercie posiada ³uki drewniane (bez laminatu, nie klejone czyli z jednego kawa³ka drewna) których ceny kszta³tuj± na poziomie 300-600 pln.
No i mo¿na taniej byæ ultrasem (:

Pozdrowionka
tomkac
Je¶li chodzi o ³uki p. Bisoka to mo¿e rzeczywi¶cie ciê¿ko jest je dostaæ przesy³k±. £uki robione s± u niego sezonowo. Ostatnio kupowa³em na miejscu (po wcze¶niejszym kontakcie telefonicznym) i ³uk dosta³em. Rozmawia³em te¿ z panem Bisokiem i wiem, ¿e w tej chwili mnóstwo ³uków eksportuj± za granicê (naprawdê mówi³ o kilkuset sztukach na ³adunek) i dlatego nie mo¿e przyjmowaæ zamówieñ przez internet.
Ale z ³uków da siê strzelaæ i na razie jestem zadowolony.
Corto
Faktycznie, kupi³em niedawno od Jarka Jankowskiego takowego longbowa z rogowymi koñcówkami i jestem z niego bardzo zadowolony. Prezentuje siê to w koñcu w miarê "¶redniowiecznie" (profil ³uku to nie do koñca D ale to ju¿ wymogi materia³owe), strzela siê b. dobrze, a zamówienie zrealizowa³ mi w 4 tygodnie. Polecam naprawdê (nie jest to kryptoreklama ;p)
Witos
S³awa!!!
dla przykladu w Krakowie w galerii rycerskiej przy ul szpitalnej na starówce mozna kupiæ ³uk ok XII w za 210 z³ a refleksyjny ok300z³
Maku
Daj spokój, te ³uki z Galerii Rycerskiej pochodz± od bisoka, wiêc nie ma co mówiæ o jakiejkolwiek historyczno¶ci...

Kup historyczn± replikê, bez dwóch zdañ.
Radek
Ja jednak wstrzyma³bym sie z zakupem wiernej repliki historycznej z dwóch powodów. Po pierwsze taka replika bêdzie droga:-) , 700 z³ a to raczej minimum:-) a po drugie nie jest to najlepszy sprzêt do nauki strzelania. icon_sad.gif
Radek
Bierz replikê longbowa od Jarka JAnkowskiego, ten laminacik chociaz przypomina wygl±dem "historyczne" ³uki, ale kosztuje tez swoje bo z tego co wiem oko³o 650 z³ icon_sad.gif
WRzewuski
Ja akurat ze znajomym mia³em okazje porównaæ bisoka longbow, jankowskiego krymskotatar i grozera hungarian i musze przyznac ze jankowski wypada najgorzej wiec jesli ci zalezy na komfortowym strzelaniu to grozer( 500zl) jest bez porównania lepszy.
jesli wierna replika to grozer lub jankowski, a jesli masz w dupi.. wirnosc historyczn± i chcesz se po prostu popykac to bisok bo tani.
pozdr
Radek
Wybacz ¿e sie czepiam, ale porównywanie trzech ³uków róznych typów, róznych producentów, pod wzglêdem komfortu strzelania, jest raczej ma³o miarodajne, czy¿ nie?
icon_cool.gif
WRzewuski
mozliwe, ale przy tak duzych ró¿nicach jakie odczulismy przy strzelaniu to raczej nie ma znaczenia. Poza tym jest faktem ze bisok ma miernote historyczn± i faktem jest ze ten luk jankowskiego z którego strzelalismy byl taki sobie lekko mówi±c. Jeszcze zaznacze ze wszystkie luki to laminaty
Radek
Ale ja i tak upieram sie przy swoim, ¿e jak ju¿ porównujemy to nie ciezarówkê z samochodem osobowym bum.gif w jednym musze Ci przyznac racjê ze ³uczki Grozera sa bardzo przyjemne w obej¶ciu. Natomiast zdecydowanie polecam jednak dla poczatkuj±cych ³uki d³ugie...moze nie t± faktycznie niezbyt udan± pseudoreplike longbowa Bisoka, ale jakis jego zwyczajny laminacik np. popularnego walijczyka.
Hmmm i przy porównywanieu warto tez brac pod uwagê mnóstwo czynników, twardosc ³uku , wyci±g, wymiary osoby porównuj±cej....¿eby to mia³o rêce i nogi, inaczej to tylko przedstawiamy sw± subiektywn± opiniê:-) devil.gif
Tharfin
Witam!!!

Ostatnio przymierzam siê do kupna luku, i tu pojawia siê problem. Który z producentów jest najlepszy i dlaczego?? dunno.gif hmmmm ja nie wien, ale my¶le ze mosci Frehowicze, bardziej doswiadczenii w tej materii odpowiedza i odradz± nowicjuszowi.. bigsmile2.gif

Z góry dziêkuje za odpowiedzi...................
MayGyver
hehe
a jaki samochod jest najlepszy?
oczywiscie ze wielka 18-sto kolowa ciezarowka
dla ciebie polecam oryginalny cisowy longbow sprowadzany z anglii

a na powaznie
jaki to ma byc luk?
refleksyjny czy prosty a moze indianski?
czy ma byc full historyczny czy moze byc z laminatu?
jakimi funduszami na niego dysponujesz?
djdomin
To nie mój post, ale mo¿e ja napiszê cos od siebie:
- prosty, mo¿liwie historyczny (XII wiek) i najlepiej cena <500 z³. Zamierzam sie na £ukBis, ale nie wiem czy dobrze?
Tharfin
Witam!!!!
Wed³ug mnie najlepszym samochodem jest samochod s³u¿bowy..... bigsmile2.gif

Najbardziej zainteresowany jestem ³ukiem typu wschodniego, tudzie¿ longbowem, niekoniecznie cisowym w cenie ok350-400z³. A je¶li chodzi o materia³ to no co¿... najlepiej ¿eby by³o to drewno, ale nie musi(sam sobie przeczyc to jest zabawa szczerba.gif ), wa¿ne ¿eby dobrze strzela³.....bo jak kto¶ ju¿ zuwa¿y³ to jak strzelamy nie zale¿y od materia³u z jakiego zrobiony jest ³uk. Chcia³bym te¿ ¿eby by³³ on te¿ historyczny
(ale ja mam wymagania bum.gif )
Zygmunt
Po jaki czosnek zaczynasz nowy temat? Czy przej¿a³e¶ wcze¶niejsze rozmowy? Tam sa odpowiedzi, a je¶li nie to miejsce na takie pytanie. Poco mno¿yæ topiki je¶li chce siê co¶ dowiedzieæ, mo¿na dopisaæ siê do istniej±cego tematu!!! anger.gif devil.gif anger.gif
czosnek czosnkowy czosnkiem czosnkowany anger.gif devil.gif crazy.gif
Tharfin
Powiem tak- zak³adajac ten temat chcia³em aby zebraæ tu wszystkier przydatne argumenty i kontrargumenty, które u³atwi³yby wybor pocz±tkuj±cym producenta......
bo czy pocz±tkuj±cego interesuje "uzysk szybkosci strza³y"???? No nie wiem, ale.... no có¿..... resztê dopowie ¿ycie bigsmile2.gif
LuCK
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2785 - £uki Bisoka vs Jankowski i Popek
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=3515 - Jaki ³uk i gdzie go kupiæ?

i inne...
Trollsky
Tatsu napisala ze jej Bisok 21kg to w rzeczywistosci 28 czy jakos tak to ja sie boje ile moj bisok 32 kg ma w rzeczywistosci bum.gif

Pozdrawiam
Krzy¶ Znienacka
blah blah.... ja mam m³odzie¿oowke z ³ukbisa za 200 z³. teoretycznie z drewna a mooj kolego ktoory strzela gorzej od mnie zaj±³ tym ³ukiem 2 miejsce na turnieju ³uczniczym w i³¿y... to chyba moowi samo za siebie... jeszcze tego samego dnia w i³y przypierniczy³em se w sam ¶rodek worka z 2 razy wiêkszej odleg³o¶ci... nie trza du¿o wydaæ na dobry ³uk tylko po prostu trzeba siê weñ dobrze wczuæ.
Wotawa
nIe mam zbytniego porównania, ale kupujemy bardzo tanie ³uki drewniane od Bronis³awa Bartczaka z Poddêbic. £uki taniej ni¿ sklejki od Bisoka (i to sporo), st±d w Barctwie Rycerskim na Zamkiu Królewskim w £êczycy bêdzie zakaz kupowania nowych ³uków prostych wykonanych z materia³ów niehistorycznych (na zawodach jeszcze nie).
Refleksyjnych jeszcze nikt nie robi z matria³ów naturalnych w rozs±dnych cenach.
G³owañ
CYTAT(Wotawa)
£uki taniej ni¿ sklejki od Bisoka

Bioks nie robi ³uków ze sklejki, tylko u¿ywa do tego klejenia warstwowego drewna a to zupe³nie co innego !!!
Wotawa
Ok, powinienem by³ napisaæ "sklejki" (w cudzys³owie).

I tak dziêkujemy, bo drogo i niehistorycznie.
Szkoda, zê producent jakos nie umie sie odnale¼c w "prawdziwych" ³ukach, bo z pod¶Ã³bk± "yumi" na potrzeby kyudo, te¿ nie najlepiej z tego co mi mówiono.
Serio szkoda, bo im wiêksza konkurencja tym lepsze wyroby.
Sportowe w ni¿szych klasach chyba nadal s± fajne.

W spokoju serca i skupieniu ducha bêdziemy cieszyæ siê rosn±c± liczb± ³uków z materia³ów naturalnych.

Póki co zawody ³ucznicze w £êczycy w dwóch kategoriach, z tym, ¿e ³uki z materia³ów naturalnych bêd± bardziej dowarto¶ciowane, ale póki co spoko, bo jeszcze sporo ludzi ma bisoki i nie ma sensu sobie robiæ problemów na si³ê.
AleX
grozer-grozer-grozer-grozer-grozer ;)
Ukasz Spode £ba
Ja kupowa³em ³uk u Bisoka i jestem baaardzo zadowolony. Nie nale¿y u niego zamawiaæ ³uków i czekaæ. Ja mieszkam w Ostrowcu i do Bielska osobi¶cie pojecha³em i kupi³em od razu, nie czeka³em. £uk trzeba kupowaæ osobi¶cie, bo musisz go dobraæ do wzrostu, si³y itp. Wiêc nie mogêwyobraziæ sobie czekania na ³uk pó³ roku, ja go mia³em w jeden dzieñ bigsmile2.gif
Sewerysz
To fakt je¶li chodzi o bisokowe ³uki. Odbiór najlepiej osobi¶cie. Mnie siê poszczê¶ci³o i walijczyka mia³em w tydzieñ czyli b³yskawicznie. Wcze¶niej ³uk by³ uzgodniony telefonicznie i obioru dokona³ znajomy, który bywa w tamtych okolicach.
Sewerysz
Trochê czasu minê³o od ostatniego wpisu w tym temacie a pewne sprawy uleg³y zmianom.
Ponawiam pytanie twórcy tematu. Gdzie, kto i jakie (tu mile widziany komentarz odno¶nie walorów lotnych i strzelniczych) strza³ki produkuje smile.gif . Ostatnio mia³em przyjemno¶æ rozmawiaæ z kol. Przemkiem Fornalem i niestety od Niego strza³ek ju¿ nie kupiê bo ju¿ ich nie produkuje icon_sad.gif A ca³kie nie¼le mi siê nimi strzela³o.
Zatem mo¿e ma kto¶ strza³ki godne polecenia, najlepiej z kutymi grotami, lotkami z piór i niekoniecznie z cedrowym promieniem?
pozdrofka
Vermis
Je¶li chodzi o firmê Kani, to jaki¶ czas temu kupi³am od nich dwa ³uki i kilkadziesi±t strza³ w konkurencyjnej cenie. Kiedy otworzy³am paczkê, wysypa³y siê z niej lu¼ne lotki (nie wiem, czy w ogóle by³y przyklejone), a ka¿da strza³a by³a zupe³nie inna i nie wiem, czy którakolwiek do czego¶ siê nadawa³a. £uki te¿ by³y tandetne, krzywo i na odwal pooklejane skór±. Z tego co pamiêtam, b³yskawicznie przepakowa³am ca³e to badziewie i odes³a³am za pobraniem do producenta. Ale mo¿e ju¿ siê poprawi³, bo to by³o dobrych parê lat temu.
djdomin
A mo¿e Darek Mykietyszyn? http://www.mykietyszyn.ceron.pl/

Mam od niego ³uk treningowy który na stronie ma taki opis: £uk prosty

d³ugo¶æ : 125 – 145 cm
naci±g : 15 – 25 kg/71.12 cm
max d³. strza³y : 80 cm
cena : 150 z³.

Mam sztukê 18 kg i 22 kg, ale od niedawna, na razie jest OK (by³ jeden trening).
Sewerysz
Strza³ki Moi Kochani.... strzalki. blinkie.gif
djdomin
Strza³ek mam od niego (D. Mykietyszyna) 10. Najtañszych, po 10 z³. Proste i jak dot±d sie nie po³ama³y, tylko gubi± siê strasznie w wysokiej trawie.

Ma ca³± gamê strza³, tych dro¿szych na razie nie testowa³em. Ceny przystêpne raczej.
Sewerysz
Dziêki za link. Rzeczywi¶cie strza³ki wygl±daj± ca³kiem nie¼le.
StoM
CYTAT(tatsu)
Stare Bisoki mia³y tyle kilo naciagu ile pisa³o. Teraz np. krym-tatar mê¿a niby ma 21kg - a po sprawdzeniu okaza³o sie ¿e ma 29kg.

Luki maja pewna tolerance twardosc luku zalezy od naciagu na tym samym luku dwie rozne osoby moga miec ruzne wartosci (przy ramionach do lukow sportowych jest to mniej wiecej +/-3 funty) , czy moglabys podac metode jaka dokonywalas pomiaru?

Co do bisoka to jedyna zaleta tyh lukow to ich cena, luki godne polecenia sa na http://www.grozerarchery.com/ moze troche drogie ale ich jakosc jest warta ceny
Martin
Ekhm... chyba te ³uki pana Jankowskiego widzia³em kiedy¶ na £êczycy.
Nie, nie bêdê krytykowa³, odwrotnie. mo¿e mi kto¶ podaæ namiary? Bêdê wdziêczny.
No i mam problem z ocen± si³y potrzebnej dla mnie, bo opiera³em siê na Bisokach... smile.gif
Radek
Witam!!
S³u¿ê pomoc±...Jaros³aw Jankowski tel. 603-335-371
Pozdrawiam
RAdek
Valdez
Martin, to ostro zanizaj. Ja wlasnie tak sobie ocenialem i kupilem od Jankowskiego sliczna 20. Teraz musze zadzwoic czy mi na slabszy nie wymieni... Luki sa robione z jednego kawalka drewna a nie z kompozytu jak u Biskoa co powoduje ze sa diabelnie twarde.
tatsu
CYTAT(StoM)
czy moglabys podac metode jaka dokonywalas pomiaru?

Mierzy³ to specjalista specjalnym przyrz±dem do pomiaru twardo¶ci ³uku - tym co mo¿na kupiæ w Goldenarrow.

CYTAT(Valdez)
Luki sa robione z jednego kawalka drewna a nie z kompozytu jak u Biskoa co powoduje ze sa diabelnie twarde.

A zamówi³e¶ sobie kompozyt za 350 PLN czy robiony z jednego kawa³ka ³uk drewniany? Gwoli ¶cis³o¶ci - kompozyt to nie materia³ sam w sobie... to wielowarstwo po³±czone np. kawa³ki drewna, sklejki czy w³ókien. Kompozytowymi ³ukami by³y te¿ ³uki wschodnie robione z klejonych ze sob± warstw rogu i sciêgien.

Jankowski robi i kompozyty i drewniane ³uki tradycyjne. Co do warto¶ci naci±gu to dostajesz to co napisa³e¶. Chcesz 20 kg to masz. Nie twierdzê ¿e s± diabelnie twarde.... zale¿y co przez to rozumiesz. Diabelnie twardy na nasze warunki fizyczne to mo¿e byæ ³uk o naci±gu 70 kg.
Kolega z bractwa zamówi³ sobie 22 kg i faktycznie nie musi naci±gaæ go do konca aby z 50 m przestrzeliæ s³omiankê, strza³ochwyt z grubego koca wisz±cego lu¼no i wbiæ strza³ê do po³owy w oddalony o 10 m nasyp.
Jak zamawiasz u Jankowskiego ³uk to podajesz wzrost, rozstaw ramion oraz odleg³o¶æ od koñca kciuka do wierzchu d³oni, tzw "regu³a kciuka", oraz naci±g (20 - 22 kg to ju¿ wystarczy przy longbowach) i masz ³uk dopasowany do siebie. Jak jeszcze chcesz to mo¿na zamówiæ rogowe gryfy.
Co do Bisoka... to zdania nie zmienie, robi dobre ³uki ale sportowe.
Krzy¶ Znienacka
CYTAT(tatsu)
Co do Bisoka... to zdania nie zmienie, robi dobre ³uki ale sportowe.

Co wy wszyscy tak na Bisoka naskakujecie ?? Robi ³uki dobre... owszem mo¿e nie historyczne, ale jak kto¶ pofatyguje do Bielska, to dostaje ³uk, który po kilku latach nie wykazuje znaków u¿ytkowania i to jeszcze za "grosze".
tatsu
Ehhh, Raziel czytaj ze zrozumieniem.... czy ja piszê ¿e robi z³e ³uki? Napisa³am ¿e dobre ale SPORTOWE.

Poza tym nie ka¿dy mo¿e siê pofatygowaæ do Bisoka po ³uk - dochodz± koszta podró¿y. A tak zamawiam u sprawdzonego producenta i dostajê to co chce. Nie ma siê co oszukiwaæ. Jankowski jest konkurencyjny w cenie, jako¶ci wykonanego sprzêtu i jego doboru do ³ucznika.
Radoslaw
wykasowane
Raven
Polecam przejzenie stronki http://www.grozerarchery.com/
sa to naprawde swietne luki ( a przynajmniej taka jest moja opinja )
zaczynalem swoja kariere lucznicza z bisokiem i jest to dobry luk na poczatek, po roku dostalem luk pana Grozera i juz nie chce miec innego :] Do tej pory w reku mialem kilkanasie innych lukow i moim zdaniem mu nie dorownuja... acha na stronie sa podane ceny ale na polske chyba bedzie taniej...
Iggitus
Jesli kto¶ ma problem z zamówieniem ³uku od Bisoka, niech sprawdzi stronke www.goldenarrow.com.pl W prawym górnym rogu jest tel. komórkowy do szefa, najlepiej rozmawiac wlasnie z nim. To moze zaowocowac znizk±. ;)
Co ciekawe, zlota strzala ma nizsze ceny na Bisoki, niz Bisok na swojej stronie. smile.gif A jak sie dogadacie to bedzie jeszcze taniej. smile.gif ¦rednio co trzy tygodnie jest dostawa i maja pe³ny przekrój przez Bisokowe ³uki.

I zgadzam sie z tym ¿e Bisok szaleje z naciagami. Qmpel ma 22kg Bisoka z 2 sup³ami na ciêciwie. Po zmierzeniu okaza³o sie ¿e w rzeczywisto¶ci ma 25 kg naci±gu. A naci±ga siê l¿ej ni¿ moja 24. mad.gif

Poza tym Bisoki s± dobrymi ³ukami. Za tak± cenê oczywi¶cie. bigsmile2.gif
Radoslaw
wykasowane
Krzy¶ Znienacka
Witam.
W³a¶nie dosta³em w swoje ³apki krymsko- tatara od Bisoka <ze zdobieniami> i wygl±da BOSKO, a dzia³a jeshcze lepiej. Zgadzam siê ¿e Bisok czêsto podaje inny naci±g ni¿ ³uk ma w rzeczywisto¶ci, teoretycznie ten mój ma 21 kilo, a tak naprawdê to ok 26 :> Przy ³ukach sportowych zawsze jest podany taki naci±g jaki otrzymamy.
Po ³uki do bielska wysy³am starszego, i okazuje siê, i¿ po d³u¿szej konwersacji z panem Bisokiem mo¿na siê dorobiæ nawet... darmowej sowy z wosku :D:D
Valdez
Tatsu: Mam z jednego kawalka, problem w tymz e go nie zamawialem tylko kupilem na Opolu, przeciez Ci sie chwalilem wtedy. Ja wiem ze dla Ciebie twarda moze byc 70tka ale dla mnei ta 20tka jest twarda. Widzialem goscia ktory nie mogl z apacza strzelac bo byl dla niego za twardy.
Kedzierzawy
CYTAT(djdomin)
Strza³ek mam od niego (D. Mykietyszyna) 10. Najtañszych, po 10 z³. Proste i jak dot±d sie nie po³ama³y, tylko gubi± siê strasznie w wysokiej trawie.

Ma ca³± gamê strza³, tych dro¿szych na razie nie testowa³em. Ceny przystêpne raczej.

A ja mam takie pytanko jakiej sa dlugosci bo sie niemoge nigdzie doczytac.dzieki za odp.

Pozdrawiam Konrad
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.