Witam!!!
To zainwestuj w ³uk drewniany.
Jankowski i Popek robi± chyba najlepsze, s± na pewno najpopularniejsi w¶ród posiadaczy drewniaków. Ich ceny zaczynaj± siê od 500(Popek) w górê.
Najtañsze z jakimi siê spotka³em w necie s± w cenie 180-300pln.
http://www.toya.net.pl/~rycop/main.html <--- ta strona w dziale Kramik
Pozdrawiam
Witam
Interesuj± mnie Wasze opinie o ³ukach Kassai lub Flagella Dei. Nie interesuj± mnie kwestie historyczno¶ci, raczej wra¿enia z u¿ywania wy¿ej wymienionych ³uków.
Pozdrawiam serdecznie
Nikt siê nie pali ¿eby odpowiedzieæ z praktyki to ja napiszê co na to "teoria & internet co.".
Nie kupi³bym niczego w tym stylu, chyba ¿e interesowa³oby mnie ³ucznictwo konne. Ta konstrukcja w ogóle nie ma sensu przy u¿yciu w³ókna szklanego i drewna.
Przypominam sobie w±tek wygrzebany w cache'u googla z atarn gdzie ch³opak zmierzy³ prêdko¶ci jakiego¶ Kassai (chyba Hun) i longbowa (saxon longbow - szk³o i drewno) i d³ugi ³uk by³ znacz±co szybszy, co na przyk³ad Karpowicza wcale nie zdziwi³o. W³ókno szklane nie wymaga tak intensywnego refleksu jak róg i ¶ciêgna a drewniane rogi czy uszy na koñcach ramion tylko te ³uki spowalniaj±. Skórzana owijka te¿ w niczym nie pomaga. W sumie wychodzi to tak jak wychodzi, czyli marna atrapa, ale jakbym chcia³ sobie postrzelaæ z konia to pewnie ¿e bym kupi³. Przynajmniej mechanik± ruchu i kszta³tem s± zbli¿one do pierwowzorów.
Ale tej skórzanej owijki jednak bym nie ¶cierpia³. Nadmiar mimikry szkodzi mi na trawienie.
Pozdrawiam.
Witam!!!
Mi siê zawsze wydawa³o, ¿e strza³a z ³uku refleksyjnego(taka "modern replica") wychodzi dynamiczniej, ni¿ z ³uków d³ugich...
Pozdrawiam
PS. Co masz do skórzanych owijek
?
Do owijek mam ciê¿ar, który nie robi nic poza spowalnianiem ³uku.
Do wspó³czesnych refleksów te¿ nic nie mam, tak jak i do tradycyjnych ³uków wschodnich. Obie te konstrukcje maj± swój sens i wysokie wyniki na jego poparcie. £uki jedynie wygl±daj±ce jak tradycyjne kompozyty ze ¶ciêgien i rogu te¿ maj± swój sens.
Ale owijka mnie ju¿ po prostu przerasta.
Pozdro.
Witam!
Powtórze do was moje pytanie czy kto¶ z was ma mo¿e wyroby p. S³awomira Wybranowskiego je¶li tak to prosze o szczery komêtarz. A je¶li nie to zobaczcie jego ³uki i strza³y i ocencie.
Tu macie do niego link:
http://www.wybranowski.republika.pl/index.html
Z góry dziêkuje i pozdrawiam!
witam!
kilkakrotnie mialem przyjemnosc postrzelac z lukow Pana Slawka, wrazenie jak najbardziej pozytywne;
zwroc szczegolna uwage na dobor strzal do takich lukow;
na pewno mozesz liczyc na pomoc producenta w tej kwestii
pozdrawiam
Bardzo dziêkuje za odpowiedz!!!
A czy mo¿e jest ³uk który szczególenie byc poleca³ na pocz±tek??
CYTAT(azagthoth)
Witam
Interesuj± mnie Wasze opinie o ³ukach Kassai lub Flagella Dei. Nie interesuj± mnie kwestie historyczno¶ci, raczej wra¿enia z u¿ywania wy¿ej wymienionych ³uków.
Pozdrawiam serdecznie
Mialem Kassai Deer (Hun) 40#.
W zasadzie co do funcjonalnosci nie mozna mu wiele zarzucic ale wyglad jest wybitnie swobodna wariacja na temat luku wschodniego.Wykonanie owszem w miare poprawne ale cepelia wylazi na kazdym kroku.Kassaj robi masowke,byle jak i do tego drogo.Zeby go kupic musialem wysylac pieniadze na Wegry przlewem bankowym za co skroil mnie bank,potem nie mogli wyslac poczta bo za dlugie wiec wyslali spedytorem.Spedytor nie dosc ze wzial kase to jeszcze zapodal paczek na clo.Wiec musialem bawic sie w wysylanie dokumentow do urzedu celnego tlumaczenie faktur z wegierskiego i oczywiscie zabulic.Taniej by mi wyszlo pojechac tam osobiscie i przywiesc w bagazniku.
Ostatnio kupilem Grozera i nie dosc ze wychodzi taniej to Gyula jest na miejscu i zajmuje sie cala sprawa i chwala mu za to.Wykonanie jest o klase lepsze i naprawde luk wyglada jak historyczny.Skora to naprawde skora a nie zamsz jak w przypadku Kassaia,koncowki ramion wykonane perfekcyjnie a uchwyt ma okladziny z rogu.Sam strzal jest o wiele bardziej dynamiczny w przypadku Grozera ze wzgledu na konstrukcje ramion bardziej zblizona do oryginalow niz w przypadku Kassaia.
Z tych dwoch to Grozer bez dyskusji.
Witam!!!
Mój kolega ma grozera i kassaia i uwa¿a, ze ten pierwszy jest lepszy. Ja strzela³em kilka razy z obu i potwierdzam zdanie Sebastiana.
Tormey!
strzelalem z "anglika" i kuku piramidalenego, na wzor polnocno amerykanski o bardzo splaszczonych ramionach, wykonany z akacji
ten pierwszy, bardzo gladki naciag, nie twardnial po 28 calach, dosyc szybki, ja lubie dlugie luki
piramidalny swietnie sie sprawdzal na niewielka odleglosc, bardzo poreczny i szybki, ale raczej nie dla dlugich naciagow
dawno to bylo, pan Slawek nie robil wtedy tylko te dwa modele
Tomek Penkala ma chyba takiego "anglika", popros o opinie, na pewno Ci odpisze
pozdrawiam
Brdzo dzêuje za opiniê, napewno tak zrobie!
Witam
Dziêki Sebastianie. O to mi chodzi³o.
Pozdrawiam serdecznie
Przepraszam bardzo wszystkich, ktorzy pytali o manufakture Morgana, dlugo mnie nie bylo
Gdyby ktos jeszcze byl zainteresowany):
Manufaktura Morgana
Piotr Krzysztof Jurecki "Morgan"
sunron@poczta.onet.pl
....................................................
(edycja Vislav - reklama wy³±cznie w Targowisku)
Ja dzwoni³am pod 501386146 i jako¶ mi siê uda³o porozmawiac z panem Wybranowskim - bardzo mi³y
Spróbuj mo¿e zadzwoniæ oko³o godziny 15.Ja tak dzwoni³am i mi siê uda³o
Witam!!!!
Pytanko: kiedy dzwoni³a¶???? Bo ja w listopadzie 2005 i odbiera³ kto¶ zupe³nie inny
... Co s±dzicie o tych grotach???
http://www.allegro.pl/item89719961_groty_k...pu_bodkin_.html Co i o ich cenie??? Bo ja uwa¿am, ¿e mog± byæ i cenna do¶æ przystêpna... Odtwarzam angielskiego ³ucznika z XV w...
Ale jak kto¶ ma taniej(mo¿liwy dosyæ czêsty zakup...) to niech wali na priva lub gg/tlen (u¿ytkownik: siemko)
Dzwoni³am jakie¶ 2 - 3 tygodnie temu
Co do grotów i jakichkolwiek sprzêtów ³uczniczych z allegro to ja nie mam to nich zaufania...
witam,
ile mniej wiêcej mo¿e kosztowaæ ³uk d³ugi (oko³o 180cm, 20-25kg naci±gu) u p. Wybranowskiego? A u p. Popka i Jankowskiego?
pozdrawiam!
O to ile bedzie kosztowal spytaj sie ich samych.
Email pana wybranowskiego to wybranowski@vp.pl . A ja mam pytanie ma ktos jakies namiary (najlepiej email lub gg) na pana Jankowskiego??
Je¶li chcesz kupiæ u Jankowskiego drewniaka to zap³acisz od 650 za ³uk d³ugi z akacji.
Laminaty podobno ju¿ oko³o 700pln.
Jak interesuje Ciê laminat to napisz na priva...mia³bym ciekaw± ofertê
Witam.
sprobuj tutaj JANGROT@HOT.PL telefon 095 7476178 06033353721 to sa namiary do p.Jankowskiego
Pozdrawiam
podobno pan Wybranowski nie odpisuje na listy:)
a je¶li chodzi o Jankowskiego- to strzasznie drogo... ale có¿ wysoka jako¶æ wysoka cena
chcia³em kupiæ hurtem 8 ³uków d³ugich, i my¶la³em, ¿e bêd± w cenie ok 300z³...tzn za sztuke
u p. Wybranowskiego kupi³em mi³ego refleksa za 250z³ a nie s±dzi³em, ¿e "prostaki" bêd± dro¿sze od reflesku...
a jak siê sprawy maj± u p. Popka? on z tego co s³ysza³em te¿ prdukuje dobre ³uczki, wiêc podejrzewam, ¿e ceny bêd± podobne do Miszcza Jankowskiego
??
pozdrawiam!
Pan Wybranowski odpoisuje na listy (jak sie ma szczêscie) bardzo szybko. Dzis mialem tak ze napisalem a po 5 min sprawdzilem mail....i przyszlo
faktycznie mi te¿ odpisa³
" nie podaje na email cen ³uków zadzwoñ"
heheh;-)
CYTAT(milva90)
Ja dzwoni³am pod 501386146 i jako¶ mi siê uda³o porozmawiac z panem Wybranowskim - bardzo mi³y :)
Spróbuj mo¿e zadzwoniæ oko³o godziny 15.Ja tak dzwoni³am i mi siê uda³o :)
hihi taaaak milutki, tylko mi siê cu¶ nie wywi±zuje
wybuli³am na ten jego longbow 4 bañki a przys³a³ mi taki co za ciêciwk± poszed³ i straci³ naci±g z 16 na jakie¶... 8 kilo???
odes³a³am, bo co mi po takim choci±z z jedego kawa³ka, ¿eby szpan robiæ na turniejach i trafiaæ w ziemiê z 10 metrów???
na nastêpny czekam ju¿ ponad miesi±c, mia³ przyj¶æ dwa tygodnie po przys³aniu tamtego z powrotem
i co ja mam z takim fantem zrobiæ, hê???
bo ju¿ mi g³upio wydzwaniaæ po raz n-ty
Witam.
Co ma Tobie byc glupio to on sprawe spieprzyl ,luk zle zrobiony kasa zainwestowana i poganiaj dzwon i pytaj ,bo co to by bylo odwrotnie Ty masz luk a on nie ma kasy ,podejrzewam ze skrzynka z wiadomosciami pelna i telefon goracy.
zycze powodzenia
Pozdrawiam
proponuje robiæ samemu lub u innych producentów a taniej ja robie dla siebie z drewna i jak ktos ze znajomych bardzo poprosi to dam sie skusic haha ale samemu peóbowaæ warto !
dobra, ju¿ dobra...
spanikowa³am ;)
przyszed³ wczoraj wieczorem, jednak warto by³o czekaæ...
a tych z poczty to powystrzelam >:[
pozdro
Ooooj....a ja sobie w tym tygodniu zamówi³am u Wybranowskiego refleksa :P Jak my¶licie,ile bêdê musia³a na niego czekaæ?
ooooooooj poczekasz...
no ale ³uk przynajmniej bêdziê I klasa!
;)
choæ w sumie g**** prawda, ten drugi od niego te¿ mi nawal³ ale tym tazem to ju¿ przeszed³ sam siêbie, w sumie to siê nawet zastanawim czy by nowego topicu nie otworzyæ i nie zrobiæ panu S³awkowi jakiej¶ a-reklamy bo zaraz normalnie wnerwa mocnego dostanê >:[
idê ja sobie, proszê ja was, wczoraj z bractwem postrzelaæ i daæ drugiemu ³uczkowi osatatni± szansê bo ten kij od miot³y mi ca³± rêkê pocharata³ cho¶ karwasz noszê. Obrzydliwie nie porêczne to cudo by³o.
By³o... bo przy naci±ganiu (!) trzasn±³ takim najohydniejszym odg³osem wysuszonego wióra.
Wcze¶niej dzwoni³am ju¿ do W. ze skargami ¿e ten ³uk to raczej nie dla mnie, a czego siê dowiedzia³am??
¯e to my nie umiemy strzelaæ < : )
co wiêcej gostek stwierdzi³ ¿e jestem pierwszym klientem w jego karierze z TAKIMI problemami
na szcê¶cie dla mnie jest takie forum gdzie mo¿na siê dowiedzieæ prawdy, ca³ej prawdy i tylko prawdy
Czy ktokolwiek naby³ sprzêt od wm, który by³ ****** od a do z???
pozdrawiam i oczekujê wyczerpuj±cych odpowiedzi
Nie chcê nikogo oskar¿aæ, ale byæ mo¿e rzeczywi¶cie co¶ jest nie tak ze strzelaniem. Nie chcê broniæ ³uku, bo ka¿dy rzemie¶lnik mo¿e stworzyæ bubla, ale....
Drewno to wymagaj±cy materia³ i trzeba z nim ostro¿nie. Je¶li przy odbiorze wszystko by³o z ³ukiem w porz±dku to jestem w stanie wyobraziæ sobie kilka sytuacji które mog³y doprowadziæ do z³amania ³uku bez winy samego ³uku:
1. £uczek sta³ sobie tydzieñ przy kaloryferze, albo w suchym bardzi mieszkaniu.
2. Przed pierwszym strza³em nie by³ "wyæwiczony"
3. Zosta³ przeci±gniêty
Nie wiem jak siê u was strzela, ale zanim zacznie siê co¶ zarzucaæ rzemie¶lnikowi trzeba by siê zastanowiæ, czy nie jest siê bez zarzutu jako u¿ytkownik.
Pozdrawiam
Dzikus
faktycznie, odpowiedzi tego typu mog³am siê spodziewæ z góry, ale by¶ siê ¶mia³ gdybym Ci przes³a³a zdjêcie tej szczotki, ¿a³ujê ¿e nie zrobi³am, ³uk wys³a³am wczoraj do producenta
¿aden z powy¿szych punktów nie mia³ miejsca w jego krótkiej historii
je¿eli nie mo¿esz spawdziæ wyników turniejów, to wiedz przynajmniej ¿e o ³uki dbamy
i zapewniam ciê ¿e nigdy nie dajê os±du bez podstawy, skoro co¶ takiego siê zdarzy³o po co nastêpne osoby mia³yby siê równie parszywie sparzyæ.
pozdrawiam
a pozatym ten bubel zdarza siê mu ju¿ po raz drugi
no ale je¶li nadal uwazasz ¿e to z mojej winy to ju¿ chyba nie przekonam
do¶æ siê nadenerwowa³am
Szczerze powiedziawszy s³ysza³em historiê jednej awarii ³uku S³awka W. Zosta³a przez producenta potwierdzona wina techniczna sprzêtu i ³uk zosta³ wymieniony. St±d dziwi mnie taka sytuacja. Nie twierdzê, ¿e to Twoja wina, chcia³em zwróciæ uwagê, ¿e przed publicznym oskar¿eniem rzemie¶lnika o niedba³o¶æ nale¿a³o by sprawdziæ czy nie by³o po stronie ³ucznika ¿adnej winy. I tyle. Mam "jeszcze" ³uk od S³awka, który by³ brutalnie przeci±gany z okazji pewnej bitwy i nie by³o z nim problemów.
No niewa¿ne. Mo¿e mam szczê¶cie do sprzêtu, ale w ¿yciu z³ama³em tylko jeden ³uk. I to taki, który sam zrobi³em wbrew regu³om sztuki. Poza tym by³ przesuszony, niedobrany do wzrostu, nie wiem nawet jakiego grzechu ³ucznika nie pope³ni³em.
Dlatego przestrzegam przed takim rzucaniem oskar¿eñ.
Pozdrawiam
Dzikus
CYTAT(dzikus)
Nie wiem jak siê u was strzela, ale zanim zacznie siê co¶ zarzucaæ rzemie¶lnikowi trzeba by siê zastanowiæ, czy nie jest siê bez zarzutu jako u¿ytkownik
Masz racjê Dzikus!
Takie mo¿liwo¶ci s± prawdopodobne.
Problem polega na tym, ¿e wersja Kamili jest sprawdzalna, gdy¿ w przypadku obydwu egzemplarzy ³uku rzecz siê dzia³a na oczach wielu ³uczników. Obydwa przypadki by³y banalne. W pierwszym przypadku ³uk w krótkim czasie straci³ po³owê swojej si³y naci±gu. W drugim natomiast pêk³ w chwili zak³adania ciêciwy, a w rêkach ³uczniczki by³ do tego momentu przez nieca³y tydzieñ i wcze¶niej ju¿ z niego strzelala. Znam obydwa przypadki z autopsji.
Zauwa¿am pewn± emocjonalno¶æ Kamili, ale powiem, ¿e ta emocjonalno¶æ by³a wiêksza (chocia¿ nie wypowiedzia³a wówczas ¿adnych s³ów - i za pierwszym i za drugim razem - odreagowa³a dopiero na Freha), gdy w obecno¶ci licznych ³uczników, na opini których jej zale¿a³o najpierw nie mog³a dostrzeliæ do tarczy oddalonej od niej o 24 m, a potem, gdy zosta³a z dwoma ramionami wymarzonego ³uku w rêkach - z ka¿dym oddzielnie.
Kamila nie strzela od dawna, ale jej wynik w I Turnieju O Z³ote Jajo Gryfa w Koszalinie 2.04.2006 ¶wiadczy, ¿e wie co to jest ³uk i jak go u¿ywaæ. Nawiasem mówi±c strzela³a tam równiez i na 35 m i by³a najlepsza w¶ród licznych pañ (a i lepsza od niektórych panów).
http://www.relaz.o2.pl/forum/index.php?showtopic=3031
Dziêki serdeczne za dobre s³owo dobrodzieju
I co ja bym bez pana zrobi³a panie Mirku...
Nimdraug
No to ja czego¶ nie rozumiem. Mo¿e jest tu jaki¶ technolog drewna, który powie co mog³o siê staæ z drewnian± sprê¿yn±, która przez jakis czas daje sie swobodnie odksztalcaæ, a potem nagle pêka nawet nie przy rozgrzewce. Sprawa dla mnie wielce tajemnicza. Ale ok, nie znam sprawy wiêc nie powinienem sie wypowiadaæ o konkretnym przypadku. Nie ja jestem rzemie¶lnikiem, zeby oceniæ powód uszkodzenia. Nie by³o mnie przy z³amaniu, wiêc nie znam okoliczno¶ci.
Mogê tylko powiedzieæ, ¿e mam ³uk S³awka W. ju¿ od paru lat. Poszed³ za ciêciw±, straci³ nieco z naci±gu, ale nie sta³o siê mu nic poza tym, mimo bojowego strzelania
.
Miejmy nadziej± Nimdraug, ¿e S³awek wymieni Ci ten uszkodzony ³uk i ju¿ nic wiêcej siê z nim nie stanie.
Pozdrawiam i ¿yczê udanych strzelañ
Dzikus
Miejmy nadziej± Nimdraug, ¿e S³awek wymieni Ci ten uszkodzony ³uk i ju¿ nic wiêcej siê z nim nie stanie.
Do 3 x sztuka, tak???
chyba ¶mieszny jeste¶... tym razem za¿±da³am zwrotu pieniêdzy
Pytanie do tych, którzy maj± do¶wiadczenie z rozmaitymi "bisokami": czy polecaliby¶cie "anglika", czy Dianê? Chodzi o ³uk oko³o 15-16 kilogramów, przeznaczony dla osoby o wzro¶cie 164 cm. No i do u¿ytku ca³kowicie "niehistorycznego", ale o wygl±dzie tradycyjnym, st±d wybór Bisoka do¶æ oczywisty (chyba nic podobnego w tym zakresie cenowym nie ma?)
W zakresie cenowym... chyba nie...
Mam z³e do¶wiadczenia z "bisokami" (i ³uki i strza³y), ale chyba bardziej z dwojga ze³ago wybra³abym "anglika" lub walijczyka".
A tak po prawdzie, to J.Jankowskiego polecam gor±co i z ca³ego serca (nie mam nic za reklamê, ale widzê, jak te ³uki s³u¿± naszym ³ucznikom).
CYTAT(tatsu)
A tak po prawdzie, to J.Jankowskiego polecam gor±co i z ca³ego serca (nie mam nic za reklamê, ale widzê, jak te ³uki s³u¿± naszym ³ucznikom).
I ja równie¿ pana Jankowskiego polecam
Mmia³em anglika jego produkcji, niestety problemy zdrowotne zakoñczy³y moj± karierê ³ucznika... ale je¿eli jeszcze kiedy¶ mia³bym kupowaæ ³uk, to tylko u niego.
CYTAT(Owka)
Pytanie do tych, którzy maj± do¶wiadczenie z rozmaitymi "bisokami": czy polecaliby¶cie "anglika", czy Dianê? Chodzi o ³uk oko³o 15-16 kilogramów, przeznaczony dla osoby o wzro¶cie 164 cm. No i do u¿ytku ca³kowicie "niehistorycznego", ale o wygl±dzie tradycyjnym, st±d wybór Bisoka do¶æ oczywisty (chyba nic podobnego w tym zakresie cenowym nie ma?)
W Konfraterni zaczynali¶my przygodê z ³ukiem od wyrobów Panów Bisoków. Przetestowali¶my prawie wszystkie ich rodzaje. I mimo, ¿e obecnie wiele osób na Pomorzu przesz³o na defleksyjno-refleksyjne drewniane laminaty Jankowskiego, czy na refleksyjne laminaty produkcji wêgierskiej lub koreañskiej, to przecie¿ wielu czo³owych ³uczników tradycyjnych jest wiernych ³ukom Bisoka (np Donat Grotha z Lêborka, £ukasz Baran z Gdañska, czy Ryszard Cupa z Gdañska). Nadal zachowuje swój walor has³o "Bisok" w antologicznym s³owniku Pojêæ £ucznictwa Tradycyjnego
http://www.relaz.o2.pl/forum/index.php?showtopic=2834
A sposób sformu³owania Twojej wypowiedzi sugeruje, ¿e by³y to dla Ciebie pytania retoryczne. Wiêc, a¿eby postawiæ kropkê nad "i" powiem tylko, ¿e s± to jedne z najlepszych ³uków do uprawiania ³ucznictwa tradycyjnego o bardzo atrakcyjnej cenie i wprost idealne dla stawiaj±cych pierwsze kroki w tej dziedzinie.
CYTAT
czy polecaliby¶cie "anglika", czy Dianê?
wybieraj±c miêdzy anglikiem a diana, na pocz±tek (je¶li nie w ogóle) chyba lepsza diana - bo z wyj±tkim mo¿e nieco bardziej estetycznego wygl±du tegho pierwszego, nie ma ró¿nicy. Z wyj±tkiem ceny: angol mniej wiêcej 360, diana oko³o 190. Jedyne "ale" jest takie, ¿e nie jestem pewien czy robi± je powy¿ej 30 lbs
pozdrawiam
Robi± do 33lbs=15 kilo. Wybaczcie zamêt
Skoro 15 kg to max. mo¿liwo¶ci Diany, to chyba jest najbezpieczniejsza na pocz±tek.
Mój "walijczyk" mia³ mieæ 18kg... po niewczasie (kiedy ju¿ mia³am zjechane ³opatki) okaza³o siê, ¿e te 18kg "nagle" sta³o siê 28 kg :/
Nasi pocz±tkuj±cy ³ucznicy dostaj± do rêki "mykietyszyny" (12 i 15 kg). Do treningów, jak znalaz³, na turnieju raczej bym siê zastanawia³a, czy z nimi wyj¶æ. S± obci±gniête w ca³o¶ci skór±, bez obicia pozostawione s± tylko gryfy.
Strzela siê z nich leciutko, przyjemnie, nie walczy siê z nimi tylko my¶li o celu, nie o napiêciu ³uku.
No i s± do¶æ tanie: ok. 150 - 160 z³otych. (w cenie mogê siê myliæ, bo to tamtegoroczne notowania).
CYTAT(tatsu)
Mam z³e do¶wiadczenia z "bisokami" (i ³uki i strza³y)
Jestem pod wra¿eniem!
"Bisoki" s± z³e (rozumiem, ¿e jest to krytyka umiejetno¶ci wytwórcy ³uków), gdy¿ jak wynika z kolejnego postu u¿ytkownik nie znalaz³ ró¿nicy miêdzy ³ukiem o naci±gu 28 kg (którego u¿ywa³), a 18 kg (o których my¶la³, ¿e je u¿ywa)...
Ciwunie, je¶li trener zamawia mi ³uk, je¶li twierdzi, i¿ jest to 18 kg (inne zamawiane w tym samym sorcie 18ki zachowywa³y siê tak samo), to mia³am mu nie wierzyæ, skoro sam osobi¶cie wybiera³? A problemy w naci±gniêciu mia³y przej¶æ podczas u¿ywania, no bo ³uk musi swoje odpracowaæ, ¿eby straciæ na naci±gu.
Ciebie Twoi podopieczni te¿ sprawdzaj±, jak im co¶ zamawiasz? Patrz± podejrzliwie, kiedy im doradzasz?...
A strza³y raz zamówi³am od Bisoka. Szkoda mi by³o tych pieniêdzy.
No i, nigdy jeszcze nie widzia³am "bisoka", w którym by³aby zachowana "regu³a kciuka"...
O przygodach z "bisokami" pisa³am nie raz, nie bêdê powtarzaæ historii, bo zanudzê czytelników na ¶mieræ.
Có¿, moja opinia jest na "nie". Jak na razie nikt nie potrafi³ jej zmieniæ, choæ nie nale¿ê do osób "id±cych w zaparte". Racjonalne, rzeczowe udowodnienie (s³owem lub naocznym przyk³adem) potrafi sprawiæ, i¿ zmieniê nastawienie i zdanie.
CYTAT(tatsu)
je¶li trener zamawia mi ³uk, je¶li twierdzi, i¿ jest to 18 kg (inne zamawiane w tym samym sorcie 18ki zachowywa³y siê tak samo)
Znowu pora¿a mnie ten wywód.
Je¶li trener zamawia ³uk, to co to ma wspólnego z charakterystyk± ³uku, jako wyrobu ¼le wykonanego przez producenta?
W jaki sposób z³a ocena decyzji trenera o wyborze si³y naci±gu dla konkretnego uzytkownika wp³ywa na postawienie zarzutu z³ej pracy wytwórcy ³uku?
I na marginesie spytam, gdy¿ narusza to moj± wiedzê o ³ukach Bisoka: te ³uki nie mia³y opisanej d³ugo¶ci i si³y naci±gu przy opisanej d³ugo¶ci naci±gu?
CYTAT(tatsu)
Ciwunie nigdy jeszcze nie widzia³am "bisoka", w którym by³aby zachowana "regu³a kciuka"...
"£uk, który spe³nia regu³ê kciuka", to skrót my¶lowy, lecz obawiam siê, ¿e Ty rzeczywi¶cie tak ten problem rozumiesz (st±d to Twoje cytowane wy¿ej zdanie). To nie ³uk spe³nia regu³ê kciuka, a ³uku tego uzytkownik, który albo dobiera do tego ³uku ciêciwê o takiej d³ugo¶ci, ¿e ta regu³a jest spe³niona, albo nie.
Jest niedobrze, je¶li producent ³uku d³ugiego zaopatrzy swój wyrób w ciêciwê nazbyt krótk± (du¿y prze¶wit miêdzy piê¶ci± z wyprostowanym kciukiem, a ciêciw±), gdy¿ stwarza to du¿e prawdopodobieñstwo przeci±gniêcia ³uku zw³aszcza je¶li jego naci±g jest nie tylko liczony dla 28'', ale jest to jednocze¶nie graniczna wielko¶æ jego bezpiecznego naci±gu. Rozwa¿ny producent da do ³uku d³ugiego ciêciwê odrobinê nazbyt d³ug±, która nie bêdzie spe³niaæ regu³y kciuka (kciuk wystaje ponad ciêciwê) i dopiero odpowiednie skrêcenie ciêciwy doprowadzi do owej zgodno¶ci z regu³±.
Przy okazji powtórzmy, ¿e jest to regu³a stosowana wobec wszelkich ³uków (i d³ugich i typu refleksyjnego równie¿), a polega na pewnych warunkach brzegowych poprawnego doboru d³ugo¶ci ciêciwy, za¶ jej wyra¿enie s³owne: "regu³a kciuka" ma jedynie mnemotechniczne znaczenie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.