No w³a¶nie czyta³em np. "Gawêdy o ³ucznictwie" i nic na temat si³ naci±gu dla pocz±tkuj±cych nie znalaz³em - z 21 na prawdê mo¿na siê nauczyæ strzelaæ i nie przesadzam w tej kwestii - sam jestem tego dowodem :D. Oprócz mnie strze³a³o z tego ³uku kilka osób - nie rzadko pierwsze ich zmagania z ³ucznictwem zaczynali od mojego ³uku i muszê stwierdziæ stanowczo, ¿e 21 kg to nie jest za du¿o dla doros³ego, normalnie zbudowanego mê¿czyzny, aby zacz±æ strzelaæ. A wracaj±c do ksi±¿ki wyczyta³em tam kiedy¶, ¿e aby trening by³ w pe³ni efektywny trzeba tygodniowo wystrzeliæ 144 strza³y - czy to jaki¶ ¿art autora, czy ta liczba ma jakie¶ realne podstawy ???
mysle , ze odnosnie treningu to lepiej cos specjalistycznego poczytac ...
np metodyke i praktyke treningu luczniczego autorstwa Mariana Twardowskiego
skontaktowac sie z jakims doswiadczonym trenerem tez jest pozyteczna inicjatywa
pzl powinno tez miec jakis swieze publikacje dotyczace treningu , nawet fajny film zostal niegdys wydany na kasecie
generalnie jak sie poszuka to mozna znalezc
144 strza³y czyli 12 razy 12 strza³
Dosyc interesujaca interpretacja - 12 treningow po 12 strzal ?? nie kupuje tego
144 strza³y to chyba podczas jednego treningu w 12stu seriach/ ja to tak rozumiem
Ja te¿ jestem bardziel przychylny do tej wersji... tylko dlaczego akurat 12 strzal w serii ?? - ja strzelam po 20 x 7 serii
Witam.
Nidaleko Lodzi masz w Poddêbicach wytworce lukow i strzal Bronislaw Bartczak tel.043/6783864.
Pozdrawiam
Mozesz dac jakies zdjêcia i podac dokladn± cene?
Móglbys podac naci±g i sprawdzic jak daleko strzela? Bo 180 to mala cena jak na longbowa to moze bym sie kiedys o cos takiego postaral;-)
³uk ma naci±g jakies 19- 20 kg a stzrela ok 120 metrow na oko
http://www.kamelot.za.pl/ Chcia³bym o to zapytaæ. Czy sa to naprawde Historyczne £uki? A jak tak to z jakim naci±giem.
Ta cena 180 do 260z³ za Longbowa sprawia ¿e jestem Podej¿liwy.
Z drugiej Strony ta strona jest tutaj Reklamowana. Z góry dziekuje za pomoc.
Dla jednego to ma³o dla drugiego durzo. Ja zbiera³em te kase pare miesiêcy.
NIe s± to luki jak od Jankowskiego ale slyszalem ze s± dobre. I to za jak± cenê ;-D
No są łuki dobre ale tez zadrogie 1800 dolarów to chyba lekka przesade nom nie
a tak apropos Andrzej z Sielca ja tez z sosnowca z zagórza ;]
czy wie kto¶ ..... (drodzy adminowie to neio propozycja tylko pytanko ... plx nie usuwajcie mojego posta) za ile kupie gdzie¶ ... zwyk³y ³uk do trenowania ... drewno dowolne z oko³o 20 cali anci±gu ? odpowiedzi prosze na priva xD
CYTAT(keraj @ 16:46 21.10.2006)
czy wie ktoś ..... (drodzy adminowie to neio propozycja tylko pytanko ... plx nie usuwajcie mojego posta) za ile kupie gdzieś ... zwykły łuk do trenowania ... drewno dowolne z około 20 cali anciągu ? odpowiedzi prosze na priva xD
Witam - temat przeniosiony z Karczmy.
Keraj - poczytaj sobie posty poprzedzające Twój. Pisz w odpowiednich miejscach.
Dziękuję i pozdrawiam
Orientuje siê kto¶ w nowych cenach Grozera?
Bo Gyula co¶ na maila nie odpowiada...
dobrze a moze ktos mi poradzi jaki ³uk na pocz±tek z XIII. ponad to jaki naciag? mieszkam w warszawie wiec moze ktos dalby sprobowac zeby sie przetestowac i wybrac wage
Wdziêczny by³ bym dla ca³ego zgromadzonego tu ludu gdyby¶cie okre¶lili mi jakie ceny ³uków ma Pan Wybrnowski- szczególnie interesuje mnie ³uk p³aski ale za inne ceny te¿ sie nie obra¿ê o i jeszcze mo¿e kto¶ wie po ile s± strza³y u tegorz rzemie¶lnika.
Pozdrawiam
[Wiem oczywi¶cie ¿e móg³ bym zadzwoniæ do Pana Wybranowskiego ale nic pewnego ¿e u niego kupiê wiec poco g³owê komu¶ zawracaæ ?]
CYTAT(voldius @ 22:06 25.11.2006)
[Wiem oczywi¶cie ¿e móg³ bym zadzwoniæ do Pana Wybranowskiego ale nic pewnego ¿e u niego kupiê wiec poco g³owê komu¶ zawracaæ ?]
Uzna³e¶ wiêc, ¿e zamiast zadaæ pytanie jednej osobie, lepiej jest zawracaæ g³owê 6384 u¿ytkownikom forum ?
Z takim podej¶ciem to popularny na Freha nie bêdziesz, oj nie.
¯e nie wspomnê o za¶miecaniu forum.
Czy dobrze s³ysza³em ¿e jankowski robi ³uki za 1800 dolarów ;)?
chyba niemo¿liwe .
CYTAT(Adsumus @ 15:51 02.11.2006)
Orientuje siê kto¶ w nowych cenach Grozera?
Bo Gyula co¶ na maila nie odpowiada...
Jaki problem poszukaæ na stronie Grozera ...
http://www.grozerarchery.com/index_m.htm
Witam!!!
Trochę mnie tu nie było, ale co tam...
Ostatnio kupiliśmy ze znajomym łuki u Łukasza Nawalnego (www.kamelot.za.pl, www.lukitradycyjne.za.pl) i jesteśmy bardzo zadowoleni. Zamówione longbowy zostały wykonane w terminie, starannie no i nie maja żadnych sęków (brrr... jak ich nienawidzę... :P). Wykonane są z klonu i na nasze życzenie ramiona zostały lekko spłaszczone, wyodrębniona jest także rękojeść (także my tak chcieliśmy). Naciąg łuku to ok. 22 kg; zasięg mamy zamiar zbadać(no i jesteśmy dobrej myśli). Łuki są bardzo stabilne i sprężyste, nie mają żadnych "martwych punktów" i strzela sie bardzo dobrze. Jednym słowem-polecam
Poniżej zamieszczam zdjęcia (wiem, ze są słabe), ale wkrótce zamieszczą lepsze. Wszelkie komentarze mile widziane!
POzdrawiam
PS. Niezłą kryptoreklamę nasmarowałem...
CYTAT(Halfgar @ 14:12 11.12.2006)
Jaki problem poszukaæ na stronie Grozera ...
http://www.grozerarchery.com/index_m.htm Witam
O ile mi wiadomo ceny u Gyuli ró¿ni± siê od cen podawanych na stronie Grozera. Wiêc pytanie Adsumusa chyba jak najbardziej stosowne.
Pozdrawiam
Ale jest e-mail do Grozera i mozna napisaæ. Poza tym ceny, nawet mimo, ¿e orientacyjne daj± jaki¶ wyznacznik ile pieni±zków trzeba przeznaczyæ. Forum nie jest po to, ¿eby kto¶ za kogo¶ odwala³ robotê i pisa³ go Gyuli albo Grozera. Poda³em stronkê, jest mail ... czego chcieæ wiêcej?
O nie zauwa¿y³em, ¿e zostalem wywo³any do odpowiedzi
1. Wys³a³em zapytanie do Gyuli, ale mi nie odpowiada³ przez prawie trzy tygodnie wiêc zapyta³em tutaj. Przepraszam jak urazi³em Twoje uczucia religijne i poczucie dobrego smaku swoim pytaniem.
2. Gyula odpowiedzia³ mi dos³ownie wczoraj i ju¿ wiem jakie s± NOWE ceny, bo troszkê sie ró¿ni±. Ja wys³a³em zapytanie odno¶nie tylko paru typów ³uków i umocni³em sie w przekonaniu, ¿e za t± cenê sie nie op³aca. A i jeszcze- ceny na stronie nie odnosz± siê do Polski, czemu? Zapytaj Gyulê- wystarczy wys³aæ mail.
No i looz. Co do ³uków grozera to powiem krótko: op³aca siê bo ich jako¶æ jest bardzo wysoka. Mam jego ³uk scytyjcki i strzela siê z niego bardzo symppatycznie. Kolejny zapewne te¿ bêdzie grozer
Tu siê zgodzê z Halfgarem. Ja obecnie mam drugi ³uk i drugi Grozer. Pierwszy by³ hungarian base teraz mam TRH extra i ju¿ zaczynam zbieraæ na naturala czyli Extra III. Naprawdê warto zainwestowaæ w dobry sprzêt od samego poczatku.
Pozdrawiam
TAk, tak to ¶wietny sprzêt, ale ja nie bawiê siê w rekonstrukcjach w ³ucznika wiêc mogê pozwoliæ sobie na co¶ innego, na co¶ co jest lepsze pod wzglêdem mechaniki i ociupinkê tañsze. Tylko dlatego zrezygnowa³em z Grozera, jakbym bawi³ siê w odtwarzanie ³ucznika, szczególnie jaki¶ typ koczownika to zainwestowa³bym w Hungarian of the middel ages b±d¼ w Mongol Extra I. Bo choæ do historii ma siê to jak Bisok to przynamniej przypomina ;) z wygl±du te dawne ³uki ;)
CYTAT(Adsumus @ 19:15 13.12.2006)
mogê pozwoliæ sobie na co¶ innego, na co¶ co jest lepsze pod wzglêdem "mechaniki" i ociupinkê tañsze.
Co masz na mysli ?Zaciekawiles mnie...
Witam.
Podejrzewam, ¿e mam przes³anki do zrozumienia, co mo¿e mieæ na my¶li Adsumus (je¶li chodzi o zacytowane s³owa przez Sebastiana K.) i z przed¶wi±teczn± rado¶ci± konstatujê, ¿e nie mogê siê nie zgodziæ.
Pozdrawiam
Odpowiedź poszła na PW.
Musze jeszcze nadmienić, że wszystko co piszę to wyraża moje SUBIEKTYWNE zdanie.
Pozdrawiam
Adsumusie .... a mo¿esz napisaæ tutaj bo mnie to te¿ interesuje
Nie napisze tutaj, bo ³uk ten wykracza za specjalizacje tego forum i do rekonstrukcji ma siê nijak. ;)
Pozdrawiam.
Witam
Czy ktos slyszal moze o tej stronce www.eastern-archery.com/eubowframe.html ??
Z tych wszystkich producentów slyszalem tylko o Grozerze, ale intereseuje mnie czy ktos ma jakies informacje o producecie o imieniu Kaffka?
Jego krym-tatar wyglada interesujaco i cena w miare przystepna
Chcia³bym zaproponowaæ co¶ takiego jak turniej ( konfrontacje ?) producentów ³uków tradycyjnych. Mog³oby to siê odbyc np podczas przysz³orocznego Grunwaldu , gdzie wiêkszo¶c producentów i tak jest i ka¿dy mia³by czas na przygotowanie siê . Chodzi mi g³ównie o to ¿eby w danym przedziale si³ naciagu i typie ³uków wy³oniæ producenta który robi najbardziej sprawne ³uki ( w strzelaniu na odleg³o¶æ ) . Czyli np - ³uk longbow 28 - 30 kg , ³uk p³aski 28 - 30 kg ( przyk³adowo bo mozna to bardziej rozbudowaæ ) . Ka¿dy mia³by np po 6 strza³ów - strza³y oczywi¶cie takie same.
Je¿eli by FREHA siê tym zainteresowa³a na pewno dosz³oby to do skutku a my¶le ¿e wzbudzi³oby to bardzo du¿e zainteresowanie. Tylko czy strza³y uznani rzemie¶lnicy podjêliby to wyzwanie ? W±tpliwe bo mogliby stracic na prestizu no ale mo¿e ;) . My¶le ¿e temat jest warty przemy¶lenia - wypowiadajcie sie.
jak juz porownywac to min. jest strzelanie przez chrono.
na odleglosc zbyt duzy wplyw oprocz luku maja inne czynniki aby taki test mozna nazwac porownawczym.
jakie czynniki jezeli bedzie sie strzelac w takich samych warunkach atmosferycznych i z takich samych strza³?
jakie czynniki jezeli bedzie sie strzelac w takich samych warunkach atmosferycznych i z takich samych strza³?
np:
inne ugiecie przy roznych majdanach , niemoznosc uzycia tej samej strzaly do roznych lukow ,niemozliwe jest aby kat wypuszczenia strzaly byl identyczny przy wszystkich probach , jezeli strzaly beda rozne to nawet rowna waga nie gwarantuje powtarzalnosci ( rozne wywazenie , rozne opierzenie , rozny przekroj etc).
jeszcze troche mozna by powymieniac tych czynnikow ..
do porownan szybkosci strzal uzywa sie po prostu chrono .
to jest juz dosc popularny sprzet .
CYTAT(sadbadger @ 14:34 17.12.2006)
Witam
Czy ktos slyszal moze o tej stronce www.eastern-archery.com/eubowframe.html ??
Z tych wszystkich producentów slyszalem tylko o Grozerze, ale intereseuje mnie czy ktos ma jakies informacje o producecie o imieniu Kaffka?
Jego krym-tatar wyglada interesujaco i cena w miare przystepna
Witam
Ten Kaffka to chyba nic innego jak ³uki Flagella Dei. Zajrzyj na tê stronê
http://www.flagelladei.hu/index.html.
Pozdrawiam
u¿ywanie chrono do badania skuteczno¶ci ¶redniowiecznych ³uków uwa¿am za kiepski pomys³ i mysle ¿e takie zawody nie nadawa³y by sie na impreze tak± jak grunwald. A je³¶i chodzi o 100 procentowy obiektywizm wyniku - Nie zawsze przeciez najlepszy ³ucznik wygrywa zawody a najlepsza dru¿yna pi³karska mistrzostwo ¶wiata , chodzi o igrzyska , zabawê . Ja w kazdym razie zaproponuje cos takiego organizatorom grunwaldu , zobacze co oni na to.
CYTAT(robin_ @ 12:25 18.12.2006)
Chodzi mi g³ównie o to ¿eby w danym przedziale si³ naciagu i typie ³uków wy³oniæ producenta który robi najbardziej sprawne ³uki ( w strzelaniu na odleg³o¶æ ) . Czyli np - ³uk longbow 28 - 30 kg , ³uk p³aski 28 - 30 kg ( przyk³adowo bo mozna to bardziej rozbudowaæ ) . Ka¿dy mia³by np po 6 strza³ów - strza³y oczywi¶cie takie same.
byc moze chodzilo ci o zabawe , ale zle sie wyraziles - uzyles slowa "sprawnosc "
ja sie po prostu odnioslem do tego co powyzej .
w takim przypadku (porownywanie sprawnosci) takie chrono jest niezbedne , ale to tez jedynie jeden z elementow do oznaczenia sprawnosci ; do tego potrzeba troche wiecej elementow.
tak wiec albo zabawa , albo testy .
nie wiem tez czemu chrono to kiepski pomysl do badania skutecznosci tych jak piszesz sredniowiecznych lukow.
widzialem juz niejedne testy i uwierz mi , ze chrono bylo jednym z istotnych elementow takiego testu .
ja oczywiscie mowie o rzetelnej testowej robocie , a nie sytuacji gdzie ktos strzeli w wiadro albo jakas deske i wyciaga z tego jakies daleko idace pseudo naukowe wnioski.
Przetestowa³em w swoim ¿yciu ponad setke ³uków i strza³ na odleg³o¶c bardzo duzo mówi o sprawno¶ci ³uku , ¼le mnie zrozumia³e¶ nie chodzi tylko o zabawe . Mówi³em o tym ¿e test z u¿yciem nowoczesnych urz±dzeñ by³by pewnie wiarygodny w 100 procentach , strzelaj±c na odleg³o¶æ by³by wiarygodny w mniej wiêcej 90 i tyle . Lepszy ³uk dalej strzeli jesli bedzie taki sam naci±g i nie ma co filozofowaæ w tej kwesti.
niestety , ale chyba nie wiesz co mowisz piszac sprawnosc.
testuj sobie jak chcesz , ale sprawnosci nie poznasz strzelajac na odleglosc , ani nawet znajac predkosc strzaly przy tescie z chrono .
wpisz sobie w google efficienty bow , poczytaj o co chodzi w tej sprawnosci i nie naduzywaj tego slowa .
Mia³ kto¶ do czynienia ze strza³ami cedrowymi z £ukSportu?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.