Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Producenci i dystrybucja
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
MagE
No w³a¶nie czyta³em np. "Gawêdy o ³ucznictwie" i nic na temat si³ naci±gu dla pocz±tkuj±cych nie znalaz³em - z 21 na prawdê mo¿na siê nauczyæ strzelaæ i nie przesadzam w tej kwestii - sam jestem tego dowodem :D. Oprócz mnie strze³a³o z tego ³uku kilka osób - nie rzadko pierwsze ich zmagania z ³ucznictwem zaczynali od mojego ³uku i muszê stwierdziæ stanowczo, ¿e 21 kg to nie jest za du¿o dla doros³ego, normalnie zbudowanego mê¿czyzny, aby zacz±æ strzelaæ. A wracaj±c do ksi±¿ki wyczyta³em tam kiedy¶, ¿e aby trening by³ w pe³ni efektywny trzeba tygodniowo wystrzeliæ 144 strza³y - czy to jaki¶ ¿art autora, czy ta liczba ma jakie¶ realne podstawy ???
bodkin
mysle , ze odnosnie treningu to lepiej cos specjalistycznego poczytac ...
np metodyke i praktyke treningu luczniczego autorstwa Mariana Twardowskiego
skontaktowac sie z jakims doswiadczonym trenerem tez jest pozyteczna inicjatywa
pzl powinno tez miec jakis swieze publikacje dotyczace treningu , nawet fajny film zostal niegdys wydany na kasecie
generalnie jak sie poszuka to mozna znalezc
Rambond
144 strza³y czyli 12 razy 12 strza³
MagE
Dosyc interesujaca interpretacja - 12 treningow po 12 strzal ?? nie kupuje tego smile.gif
Adsumus
144 strza³y to chyba podczas jednego treningu w 12stu seriach/ ja to tak rozumiem icon_wink.gif
MagE
Ja te¿ jestem bardziel przychylny do tej wersji... tylko dlaczego akurat 12 strzal w serii ?? - ja strzelam po 20 x 7 serii
Gerwulf
.
Bodzio
Witam.
Nidaleko Lodzi masz w Poddêbicach wytworce lukow i strzal Bronislaw Bartczak tel.043/6783864.
Pozdrawiam
Gerwulf
dzieki!!
Gerwulf
z
Gerwulf
.
Czarny Rycerz
Mozesz dac jakies zdjêcia i podac dokladn± cene?
Gerwulf
.
Czarny Rycerz
Móglbys podac naci±g i sprawdzic jak daleko strzela? Bo 180 to mala cena jak na longbowa to moze bym sie kiedys o cos takiego postaral;-)
Gerwulf
³uk ma naci±g jakies 19- 20 kg a stzrela ok 120 metrow na oko
Kiler
http://www.kamelot.za.pl/
Chcia³bym o to zapytaæ. Czy sa to naprawde Historyczne £uki? A jak tak to z jakim naci±giem.
Ta cena 180 do 260z³ za Longbowa sprawia ¿e jestem Podej¿liwy.
Z drugiej Strony ta strona jest tutaj Reklamowana. Z góry dziekuje za pomoc.
Gerwulf
Dla jednego to ma³o dla drugiego durzo. Ja zbiera³em te kase pare miesiêcy.
Czarny Rycerz
NIe s± to luki jak od Jankowskiego ale slyszalem ze s± dobre. I to za jak± cenê ;-D
aher
No są łuki dobre ale tez zadrogie 1800 dolarów to chyba lekka przesade nom nie mad.gif a tak apropos Andrzej z Sielca ja tez z sosnowca z zagórza ;]
keraj
czy wie kto¶ ..... (drodzy adminowie to neio propozycja tylko pytanko ... plx nie usuwajcie mojego posta) za ile kupie gdzie¶ ... zwyk³y ³uk do trenowania ... drewno dowolne z oko³o 20 cali anci±gu ? odpowiedzi prosze na priva xD
Vislav
CYTAT(keraj @ 16:46 21.10.2006) *
czy wie ktoś ..... (drodzy adminowie to neio propozycja tylko pytanko ... plx nie usuwajcie mojego posta) za ile kupie gdzieś ... zwykły łuk do trenowania ... drewno dowolne z około 20 cali anciągu ? odpowiedzi prosze na priva xD

Witam - temat przeniosiony z Karczmy.

Keraj - poczytaj sobie posty poprzedzające Twój. Pisz w odpowiednich miejscach.

Dziękuję i pozdrawiam
Adsumus
Orientuje siê kto¶ w nowych cenach Grozera?
Bo Gyula co¶ na maila nie odpowiada...
enzo
dobrze a moze ktos mi poradzi jaki ³uk na pocz±tek z XIII. ponad to jaki naciag? mieszkam w warszawie wiec moze ktos dalby sprobowac zeby sie przetestowac i wybrac wage
voldius
Wdziêczny by³ bym dla ca³ego zgromadzonego tu ludu gdyby¶cie okre¶lili mi jakie ceny ³uków ma Pan Wybrnowski- szczególnie interesuje mnie ³uk p³aski ale za inne ceny te¿ sie nie obra¿ê o i jeszcze mo¿e kto¶ wie po ile s± strza³y u tegorz rzemie¶lnika.
Pozdrawiam
[Wiem oczywi¶cie ¿e móg³ bym zadzwoniæ do Pana Wybranowskiego ale nic pewnego ¿e u niego kupiê wiec poco g³owê komu¶ zawracaæ ?]
Rabiega
CYTAT(voldius @ 22:06 25.11.2006) *
[Wiem oczywi¶cie ¿e móg³ bym zadzwoniæ do Pana Wybranowskiego ale nic pewnego ¿e u niego kupiê wiec poco g³owê komu¶ zawracaæ ?]

Uzna³e¶ wiêc, ¿e zamiast zadaæ pytanie jednej osobie, lepiej jest zawracaæ g³owê 6384 u¿ytkownikom forum ?
Z takim podej¶ciem to popularny na Freha nie bêdziesz, oj nie.
¯e nie wspomnê o za¶miecaniu forum.
robin_
Czy dobrze s³ysza³em ¿e jankowski robi ³uki za 1800 dolarów ;)?
chyba niemo¿liwe .
Halfgar
CYTAT(Adsumus @ 15:51 02.11.2006) *
Orientuje siê kto¶ w nowych cenach Grozera?
Bo Gyula co¶ na maila nie odpowiada...

Jaki problem poszukaæ na stronie Grozera ...

http://www.grozerarchery.com/index_m.htm

rant.gif
siemko2
Witam!!!

Trochę mnie tu nie było, ale co tam... admin-patrzy.gif

Ostatnio kupiliśmy ze znajomym łuki u Łukasza Nawalnego (www.kamelot.za.pl, www.lukitradycyjne.za.pl) i jesteśmy bardzo zadowoleni. Zamówione longbowy zostały wykonane w terminie, starannie no i nie maja żadnych sęków (brrr... jak ich nienawidzę... :P). Wykonane są z klonu i na nasze życzenie ramiona zostały lekko spłaszczone, wyodrębniona jest także rękojeść (także my tak chcieliśmy). Naciąg łuku to ok. 22 kg; zasięg mamy zamiar zbadać(no i jesteśmy dobrej myśli). Łuki są bardzo stabilne i sprężyste, nie mają żadnych "martwych punktów" i strzela sie bardzo dobrze. Jednym słowem-polecam

Poniżej zamieszczam zdjęcia (wiem, ze są słabe), ale wkrótce zamieszczą lepsze. Wszelkie komentarze mile widziane!

POzdrawiam

PS. Niezłą kryptoreklamę nasmarowałem...
azagthoth
CYTAT(Halfgar @ 14:12 11.12.2006) *
Jaki problem poszukaæ na stronie Grozera ...

http://www.grozerarchery.com/index_m.htm

rant.gif

Witam
O ile mi wiadomo ceny u Gyuli ró¿ni± siê od cen podawanych na stronie Grozera. Wiêc pytanie Adsumusa chyba jak najbardziej stosowne.
Pozdrawiam
Halfgar
Ale jest e-mail do Grozera i mozna napisaæ. Poza tym ceny, nawet mimo, ¿e orientacyjne daj± jaki¶ wyznacznik ile pieni±zków trzeba przeznaczyæ. Forum nie jest po to, ¿eby kto¶ za kogo¶ odwala³ robotê i pisa³ go Gyuli albo Grozera. Poda³em stronkê, jest mail ... czego chcieæ wiêcej?
Adsumus
O nie zauwa¿y³em, ¿e zostalem wywo³any do odpowiedzi smile.gif
1. Wys³a³em zapytanie do Gyuli, ale mi nie odpowiada³ przez prawie trzy tygodnie wiêc zapyta³em tutaj. Przepraszam jak urazi³em Twoje uczucia religijne i poczucie dobrego smaku swoim pytaniem.
2. Gyula odpowiedzia³ mi dos³ownie wczoraj i ju¿ wiem jakie s± NOWE ceny, bo troszkê sie ró¿ni±. Ja wys³a³em zapytanie odno¶nie tylko paru typów ³uków i umocni³em sie w przekonaniu, ¿e za t± cenê sie nie op³aca. A i jeszcze- ceny na stronie nie odnosz± siê do Polski, czemu? Zapytaj Gyulê- wystarczy wys³aæ mail.
Halfgar
No i looz. Co do ³uków grozera to powiem krótko: op³aca siê bo ich jako¶æ jest bardzo wysoka. Mam jego ³uk scytyjcki i strzela siê z niego bardzo symppatycznie. Kolejny zapewne te¿ bêdzie grozer smile.gif
Zawisza
Tu siê zgodzê z Halfgarem. Ja obecnie mam drugi ³uk i drugi Grozer. Pierwszy by³ hungarian base teraz mam TRH extra i ju¿ zaczynam zbieraæ na naturala czyli Extra III. Naprawdê warto zainwestowaæ w dobry sprzêt od samego poczatku.

Pozdrawiam
Adsumus
TAk, tak to ¶wietny sprzêt, ale ja nie bawiê siê w rekonstrukcjach w ³ucznika wiêc mogê pozwoliæ sobie na co¶ innego, na co¶ co jest lepsze pod wzglêdem mechaniki i ociupinkê tañsze. Tylko dlatego zrezygnowa³em z Grozera, jakbym bawi³ siê w odtwarzanie ³ucznika, szczególnie jaki¶ typ koczownika to zainwestowa³bym w Hungarian of the middel ages b±d¼ w Mongol Extra I. Bo choæ do historii ma siê to jak Bisok to przynamniej przypomina ;) z wygl±du te dawne ³uki ;)
Sebastian Kuczyñski
CYTAT(Adsumus @ 19:15 13.12.2006) *
mogê pozwoliæ sobie na co¶ innego, na co¶ co jest lepsze pod wzglêdem "mechaniki" i ociupinkê tañsze.

Co masz na mysli ?Zaciekawiles mnie...
Ciwun
Witam.

Podejrzewam, ¿e mam przes³anki do zrozumienia, co mo¿e mieæ na my¶li Adsumus (je¶li chodzi o zacytowane s³owa przez Sebastiana K.) i z przed¶wi±teczn± rado¶ci± konstatujê, ¿e nie mogê siê nie zgodziæ.

Pozdrawiam
Adsumus
Odpowiedź poszła na PW.

Musze jeszcze nadmienić, że wszystko co piszę to wyraża moje SUBIEKTYWNE zdanie.

Pozdrawiam
Halfgar
Adsumusie .... a mo¿esz napisaæ tutaj bo mnie to te¿ interesuje smile.gif
Adsumus
Nie napisze tutaj, bo ³uk ten wykracza za specjalizacje tego forum i do rekonstrukcji ma siê nijak. ;)

Pozdrawiam.
sadbadger
Witam
Czy ktos slyszal moze o tej stronce www.eastern-archery.com/eubowframe.html ??
Z tych wszystkich producentów slyszalem tylko o Grozerze, ale intereseuje mnie czy ktos ma jakies informacje o producecie o imieniu Kaffka?
Jego krym-tatar wyglada interesujaco i cena w miare przystepna smile.gif
robin_
Chcia³bym zaproponowaæ co¶ takiego jak turniej ( konfrontacje ?) producentów ³uków tradycyjnych. Mog³oby to siê odbyc np podczas przysz³orocznego Grunwaldu , gdzie wiêkszo¶c producentów i tak jest i ka¿dy mia³by czas na przygotowanie siê . Chodzi mi g³ównie o to ¿eby w danym przedziale si³ naciagu i typie ³uków wy³oniæ producenta który robi najbardziej sprawne ³uki ( w strzelaniu na odleg³o¶æ ) . Czyli np - ³uk longbow 28 - 30 kg , ³uk p³aski 28 - 30 kg ( przyk³adowo bo mozna to bardziej rozbudowaæ ) . Ka¿dy mia³by np po 6 strza³ów - strza³y oczywi¶cie takie same.
Je¿eli by FREHA siê tym zainteresowa³a na pewno dosz³oby to do skutku a my¶le ¿e wzbudzi³oby to bardzo du¿e zainteresowanie. Tylko czy strza³y uznani rzemie¶lnicy podjêliby to wyzwanie ? W±tpliwe bo mogliby stracic na prestizu no ale mo¿e ;) . My¶le ¿e temat jest warty przemy¶lenia - wypowiadajcie sie.
bodkin
jak juz porownywac to min. jest strzelanie przez chrono.
na odleglosc zbyt duzy wplyw oprocz luku maja inne czynniki aby taki test mozna nazwac porownawczym.
robin_
jakie czynniki jezeli bedzie sie strzelac w takich samych warunkach atmosferycznych i z takich samych strza³?
bodkin
jakie czynniki jezeli bedzie sie strzelac w takich samych warunkach atmosferycznych i z takich samych strza³?

np:
inne ugiecie przy roznych majdanach , niemoznosc uzycia tej samej strzaly do roznych lukow ,niemozliwe jest aby kat wypuszczenia strzaly byl identyczny przy wszystkich probach , jezeli strzaly beda rozne to nawet rowna waga nie gwarantuje powtarzalnosci ( rozne wywazenie , rozne opierzenie , rozny przekroj etc).
jeszcze troche mozna by powymieniac tych czynnikow ..
do porownan szybkosci strzal uzywa sie po prostu chrono .
to jest juz dosc popularny sprzet .
azagthoth
CYTAT(sadbadger @ 14:34 17.12.2006) *
Witam
Czy ktos slyszal moze o tej stronce www.eastern-archery.com/eubowframe.html ??
Z tych wszystkich producentów slyszalem tylko o Grozerze, ale intereseuje mnie czy ktos ma jakies informacje o producecie o imieniu Kaffka?
Jego krym-tatar wyglada interesujaco i cena w miare przystepna smile.gif

Witam
Ten Kaffka to chyba nic innego jak ³uki Flagella Dei. Zajrzyj na tê stronê http://www.flagelladei.hu/index.html.
Pozdrawiam
robin_
u¿ywanie chrono do badania skuteczno¶ci ¶redniowiecznych ³uków uwa¿am za kiepski pomys³ i mysle ¿e takie zawody nie nadawa³y by sie na impreze tak± jak grunwald. A je³¶i chodzi o 100 procentowy obiektywizm wyniku - Nie zawsze przeciez najlepszy ³ucznik wygrywa zawody a najlepsza dru¿yna pi³karska mistrzostwo ¶wiata , chodzi o igrzyska , zabawê . Ja w kazdym razie zaproponuje cos takiego organizatorom grunwaldu , zobacze co oni na to.
bodkin
CYTAT(robin_ @ 12:25 18.12.2006) *
Chodzi mi g³ównie o to ¿eby w danym przedziale si³ naciagu i typie ³uków wy³oniæ producenta który robi najbardziej sprawne ³uki ( w strzelaniu na odleg³o¶æ ) . Czyli np - ³uk longbow 28 - 30 kg , ³uk p³aski 28 - 30 kg ( przyk³adowo bo mozna to bardziej rozbudowaæ ) . Ka¿dy mia³by np po 6 strza³ów - strza³y oczywi¶cie takie same.

byc moze chodzilo ci o zabawe , ale zle sie wyraziles - uzyles slowa "sprawnosc "
ja sie po prostu odnioslem do tego co powyzej .
w takim przypadku (porownywanie sprawnosci) takie chrono jest niezbedne , ale to tez jedynie jeden z elementow do oznaczenia sprawnosci ; do tego potrzeba troche wiecej elementow.
tak wiec albo zabawa , albo testy .
nie wiem tez czemu chrono to kiepski pomysl do badania skutecznosci tych jak piszesz sredniowiecznych lukow.
widzialem juz niejedne testy i uwierz mi , ze chrono bylo jednym z istotnych elementow takiego testu .
ja oczywiscie mowie o rzetelnej testowej robocie , a nie sytuacji gdzie ktos strzeli w wiadro albo jakas deske i wyciaga z tego jakies daleko idace pseudo naukowe wnioski.
robin_
Przetestowa³em w swoim ¿yciu ponad setke ³uków i strza³ na odleg³o¶c bardzo duzo mówi o sprawno¶ci ³uku , ¼le mnie zrozumia³e¶ nie chodzi tylko o zabawe . Mówi³em o tym ¿e test z u¿yciem nowoczesnych urz±dzeñ by³by pewnie wiarygodny w 100 procentach , strzelaj±c na odleg³o¶æ by³by wiarygodny w mniej wiêcej 90 i tyle . Lepszy ³uk dalej strzeli jesli bedzie taki sam naci±g i nie ma co filozofowaæ w tej kwesti.
bodkin
niestety , ale chyba nie wiesz co mowisz piszac sprawnosc.
testuj sobie jak chcesz , ale sprawnosci nie poznasz strzelajac na odleglosc , ani nawet znajac predkosc strzaly przy tescie z chrono .
wpisz sobie w google efficienty bow , poczytaj o co chodzi w tej sprawnosci i nie naduzywaj tego slowa .
Adsumus
Mia³ kto¶ do czynienia ze strza³ami cedrowymi z £ukSportu?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.