Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Producenci i dystrybucja
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Gerwulf
Za rad± Czarnego Rycerza skontaktowa³em siê z Camelot i rzeczywi¶cie robi± ³uki cisowe. Cena jak sie dowiedzia³em 1500 - 1800 PLN w zale¿no¶ci jaka jako¶æ drewna . Jejku chyba niewielu w Polsce na to staæ ;(
Daniel Bochra
z jakiego zrodla sprowadzaja belki?
Gerwulf
Powiedziel ze drewno legalne i zaswiadczenie do wgl±du dla kupuj±cego , ale sk±d dok³adnie nie chcieli mówiæ.
Adsumus
No i ³uki pojawi³y siê na allegro.
Mo¿na prosiæ o papier, któy potwierdza legalno¶æ pochodzenia drewna, ale dopiero po zakupie, wiêc ta wiedza kosztuje smile.gif
voldius
Ludzie kochani fajnie ¿e z pozornie tak ma³ej firmy o której nikt nic nie wiedzia³ robi sie monopol no i najwa¿niejsze ³uki nie kosztuj± maj±tku ;] mam skromn± nadzieje ¿e wszyscy zm±drzej± i skocz± z kupowaniem mebli od bisoka czy grozera za niebagatelne pieniadze :]
¯yczê tego z ca³ego serca dla wszystkich bractw imprez i pojedynczych wariatów jak ja :P
Maximilius
Wie kto¶, jacy producenci ³uków wystawiaj± siê na Grunwaldzie? :>
Czarny Rycerz
Z tego co dowiedzia³em siê od Camelotów to maj± drewno z ogrodu botanicznego (hurtowa ilo¶æ) smile.gif.

Co do sprzedawców na Grunwie to bêdzie: Andrzej Mielcarek, Mykietyszyn, Bisok, Micha³ Smoliñski (co prawda pierwsze slyszê ale podobno robi ³uki i akcesoria) i to by by³o tyle (przynajmniej oni s± na stronie)

Pozdro
Maximilius
No to mam dylemat... tak zachwalacie £ukasza Nawalnego, pomy¶la³em - zamówiê ³uk u niego. Ale czekaæ trzeba 4 tygodnie, a przecie¿ sezon jest...
Mo¿e by na Grunwie kupiæ u kogo¶, przynajmniej bêdê móg³ "przymierzyæ" ³uk...
Tylko ¿e czy na takiej imprezie ceny nie bêd± potê¿nie zawy¿one?
Nawalny proponuje mi za ³uk 18kg, 190cm nienaci±gniêty, jesionowy, prosty d³ugi - 270. Strza³y po 13. Czy na Grunwie dostanê ³uk w podobnej cenie? :>
B0onczYk
Zaleta zamawiania u Nawalnego jest to ze to ty mozesz zaprojektowac swój ³uk a on go wykona, i mysle ze warto czasami zaplacic 30-40zl wiêcej ale bedzie sie mialo co¶ co idealnie do ciebie pasuje.
Czarny Rycerz
Maximilius, trzeba by³o wczesniej my¶lec.. Na Grunwie nic historycznego raczej nie kupisz (wszyscy co siê zapowiadaj± to laminaty etc) .. Proponuje poszukaæ na allegro ³uków pana Nawalnego.. My¶le ze cos sie znajdzie.. Albo zagadaj do niego, mo¿e ma akurat ³uk który bêdzie ci odpowiadaæ..

pozdro
Filos
CYTAT(Czarny Rycerz @ 12:35 04.07.2007) [snapback]194264[/snapback]
Micha³ Smoliñski (co prawda pierwsze slyszê ale podobno robi ³uki i akcesoria)

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=10035&st=0 - proszê temat o Smoliñskich
GrIaN
Witam serdecznie wszystkich ³uczników

Mam Takie ma³e pytanie czy ktos z Was szanownych ³ucznikow
posiada jakis kontakt do tego goscia ktory zajmuje sie dystrybucja ³ukow Grozera w Polsce??
bo wiem ze jakos mu tam Giyla czy jakos tak sie nazywa:/
czy ktos posiada do niego jakis kontakt telefon badz adres mailowy?? bylbym niezmiernie wdzieczny
Ja¶ko
CYTAT(GrIaN @ 17:33 24.08.2007) [snapback]198504[/snapback]
Witam serdecznie wszystkich ³uczników

Mam Takie ma³e pytanie czy ktos z Was szanownych ³ucznikow
posiada jakis kontakt do tego goscia ktory zajmuje sie dystrybucja ³ukow Grozera w Polsce??
bo wiem ze jakos mu tam Giyla czy jakos tak sie nazywa:/
czy ktos posiada do niego jakis kontakt telefon badz adres mailowy?? bylbym niezmiernie wdzieczny

www.turul.pl

PZDR
J
B0onczYk
Niewiem czy ja sie nieznam ale ten link jest jakis dziwny nic tam ciekawego dla polaka niema...
dziku
Czy wie gdzie mo¿na kupiæ replikê ³uku huñskiego. ??
Grzyp
Jak siê nie mylê to Grozer oferuje takie ³uki.
voldius
hmm grozer napewno ma, na 100% : ]
jesli chodzi o osoby powyzej to ten cz³owiek ktory jest sprzedawca ³ukow grozera w polsce nazywa sie Gyula xD jak mnie pamiec nei myli xD
gregory
Podobno hun TRH to rewelacja.
Piszê podobno, bo póki co jeszcze go nie mia³em w rêku. smile.gif
Namiar do Gyuli: gyula@turul.pl

Pozdro,
G.
skorupa
z czo³a.
wie mo¿e kto¶ z Szanownych, gdzie jest (o ile w ogóle) w Poznaniu jaki¶ sklep ze sprzêtem ³uczniczym?
Anuszka
Owszem, na ul.G³ogowskiej jest sklep HOBBY , znajduje sie w podworzu.Niestety nie pamietam numeru a G³ogowska to bardzo d³uga ulica.Moge jedynie powiedziec ze sklep jest po stronie prawej idac od Targów Poznañskich ,dosyc blisko Parku Wilsona.
Sanura
Przebrnê³am w³a¶nie przez ca³y temat anger.gif (¿eby nikt nie zarzuci³ mi, ¿e nie czytam mad.gif ) i nie znalaz³am odpowiedzi na pytanie, kto produkuje historyczne ³uki refleksyjne wêgierskie b±d¼ mongolskie?

Zamierzam zakupiæ ³uk, i na pocz±tku chcia³am kupiæ Grozera. Ale w sumie, skoro ju¿ cz³owiek zajmuje siê odtwórstwem, i ma wybuliæ sporo ciê¿ko i d³uugo zbieranej kasy, to Grozer niestety przez swoj± niehistoryczno¶æ odpada - za drogo, jak za co¶, czego historyczno¶æ jest znikoma... Dodam, ¿e ¿aden z producentów, wypisanych w tym temacie, nie robi takich ³uków. Pan Nawalny zastanawia siê, ale to dopiero mo¿e w przysz³ym sezonie...

Tak¿e szanowni barcia ³ucznicy, wie kto¶, kto mo¿e spe³niæ moje marzenie o wchodnim, wêgierskim (b±d¼ mongolskim), historycznym refleksie?

Za odpowied¼ szybk± i sensown±, bêdê niezmiernie wdziêczn±.
Pozdrawiam
Hrolf
Czy mo¿na w Polsce dostaæ pier¶cieñ ³uczniczy - Zekier? Je¶li tak, to gdzie?

Pozdrawiam.
Adsumus
Grozer robi historyczne refleksy, napisz do Gyuli, a on udzieli Ci odpowiedzi(ale przynajmniej 3tys). Z rok poczekasz na ³uk.
Pozdrawiam
Bodzio
Witam.
Na allegro jest wystawiony Grozer Sacytha Nungarian -wystawia Turul [strona 5,rycerstwo].
Pozdrawiam
bodzio
Ivar £ucznik
Je¶li chodzi o zekier (zakir) to proponujê rzuciæ okiem na co¶ takiego:
http://www.forumlucznicze.pl/tematy-zwi±za...ira-t267.0.html
Tam jest kilka osób, które na pewno pomog±.
Florian
Witam. Dosyæ dawno nikt siê ju¿ nie wypowiada³ na temat rodzimych producentów, a ja mam do Was takie pytanie. Kogo obecnie polecacie je¶li chodzi o produkcjê longbow'a? Chodzi mi oczywi¶cie o ³uk drewniany, nie chcê laminatu smile.gif S³ysza³em o wyrobach £ukasza Nawalnego ("Camelot"), S³awomira Wybranowskiego i Bogus³awa Popka. Czy kto¶ wyda opinie o tych osobach lub zaproponuje kogo¶ innego? Wielkie dziêki za pomoc i radê.tracker.gif
Adsumus
Polecam £ukasza Nawalnego- tanio, dobrze, szybko.
Popek- dro¿ej, podobny poziom, ja mia³em równie szybko, bo by³ gotowy taki ³uk jak potrzebowa³em.
Wybranowskiego wyrobów nie u¿ytkowa³em, nie rozmawia³em

Pozdrawiam
BjoernGW
Pan Wybranowski zrobi³ dla kolegi ³uk p³aski 24kg naci±gu, muszê przyznaæ, ¿e to bardzo dobry wyrób. Wiem, ¿e dobre ³uki robi pan Jankowski.
Pozdrawiam
Florian
Pan Jankowski nie robi ju¿ ³uków icon_cry.gif Pisa³ mi o tym ostatnio w mailu.
Nidhogg
CYTAT(Adsumus @ 17:28 23.06.2008) *
Polecam £ukasza Nawalnego- tanio, dobrze, szybko.
Popek- dro¿ej, podobny poziom, ja mia³em równie szybko, bo by³ gotowy taki ³uk jak potrzebowa³em.
Wybranowskiego wyrobów nie u¿ytkowa³em, nie rozmawia³em

Pozdrawiam

Witam.
Osobi¶cie uwa¿am, ¿e ³uki Popka to zupe³nie inna liga ni¿ ³uki Nawalnego. Na w³asne oczy widzia³em, jak ³amie siê nowy cisowy ³uk Nawalnego w pierwszym dniu u¿ytkowania. Widzia³em te¿ kilka jesionowych - znacz±co odbiega³y poziomem wykonania od ³uków Popka czy Wojtasika. Od paru osób s³ysza³em, ¿e trafi³y im siê dobre egzemplarze, wiêc poziom jest po prostu nierówny.
Osobi¶cie polecam ³uki Popka albo Wojtasików (http://www.wojtasikowie.ovh.org/)
Pozdrawiam, Rafa³.
Adsumus
Ja s³ysza³em tylko dobre opinie.
O cisowym s³ysza³em, ¿e wada materia³u, a i z reklamacj± z tego co wiem nie by³o problemu, a to te¿ wa¿ne ;)
¬le siê wyrazi³em pisz±c podobny poziom, co racja to racaj, ¿e ³uki Popka s± lepsze, ale i dwukrotnie dro¿sze. Mo¿e nie inna liga, ale stosunek wicemistrz i beniaminek ;)

Pozdrawiam
Gerwulf
tak zdecydowanie Camelot i Popek to inna liga - bez porównania lepsze s± ³uki ³ukasza nawalnego - mia³em okazjê widzieæ 2 ³uki camelot , ³uk popka i wybranowskiego w jednym miejscu. £uk Popka by³ tak u³o¿ony za ciêciw± , ¿e strzelanie z niego wychodzi³o bardzo s³abo , zero dynamiki. ³uk wybranowskiego ca³kiem solidnie siê prezentowa³ . Natomiast ³uki z camelot , nie do¶æ ¿e wykonane bardzo estetycznie , dynamik± nie ustêpowa³y laminatom. Nie twierdzê ¿e pan popek robi s³abe ³uki. Wydajê mi siê jednak ¿e wydawanie uogólniaj±cych opinii po obejrzeniu jednego czy kilku egzemlarzy jest cokolwiek bez sensu. £uki drewniane robione s± rêcznie nie maszynowo i oczywiste jest ¿e jeden wyjdzie lepiej , inny gorzej. Gdybym ja mia³ wydawaæ opniê na temat ³uków popka na podstawie trzech egzemplarzy które widzia³em powiedzia³bym ¿e wygl±da to bardzo s³abo . Tylko jeden ³uk na trzy prezentowa³ w miarê przyzwoity poziom
Adsumus
No i widzicie ile ludzi tyle opinii, w ³ukach drewnianych zawsze jest ten % ryzyka zwi±zany nie tyle mo¿e z umiejetnosciami ³uczarza, ale z jakosci± materia³u jaki on obrabia. Popek jest obecny ju¿ X lat na rynku, ma do¶wiadczenie i renomê, Kamelot to chyba drugi sezon, ale zdoby³ ju¿ pewn± popularno¶æ i szacunek. Wybór nale¿y do Floriana, ja polecam Kamelot ze wzglêdu choæby na cenê i obs³uge klienta- dostaniesz ³uk dobrany pod siebie.
ryszard_s
witam
ja mam ³uk stylizowany na wschodni z camelot i jestem zadowolony , ale nie o tym chcia³em powiedzieæ. Mój znajomy strzela³ z bisoka i tak dla draki zamówi³ ³uk p³aski jesionowy dla ¿ony z camelot . ¯onie sie spodoba³, to i w koncu kolega tez sie zdecydowa³ i zamówi³ dla siebie taki jak mój wschodni . Po miesi±cu stwierdzi³ ze chce wiêcej i zamówi³ longbowa z rogami . I to nie koniec , hyhy wpad³ w jak±¶ obsesjê chyba i w³a¶nie zamówi³ kolejny, czwarty ³uk u nawalnego , nie wiem dok³adnie jaki tongue.gif Fakty s± takie ¿e pan nawalny jest na dzieñ dzisiejszy jedynym zawodowym wytwórc± ³uków w Polsce - tzn ma oficjaln± firmê i jest to jego jedyna praca ( rozmawia³em z nim ). Z tego co siê zorientowa³em rozmawiaj±c z nim i z popkiem to camelot sprzedaje 4-5 razy wiêcej ³uków ni¿ kto inny , w tym równie¿ sporo za granicê . Widzia³em opinie na angielskim ebay , gdzie wystawia g³ownie cisowe longbow i s± to opinie naprawdê rewelacyjne, a kto jak kto - angole na longbowach siê znaj± . Mo¿e byæ tak , ¿e ze wzglêdu na du¿y ruch czasem niestety jakiego¶ ³uku nie dopracuje , a mo¿e te niezbyt dobre , o których by³a mowa , pochodzi³y z jego "wczesnej" produkcji. Mia³em okazjê rozmawiaæ z nim trochê d³u¿ej na ogrodzieñcu w tym roku i przyzna³ ze jesze rok , pó³tora temu zda¿a³o mu siê wypuszczaæ ³uki , za które musi siê wstydziæ jak je spotka hyhy.
Cream
Ja osobi¶cie bra³em udzia³ w ³amaniu cisowego ³uku kamelot smile.gif)) dobrze zrobiony nie by³, ale s±dze ¿e jako jeden z niewielu ;) o nawalnym s³ysza³em same dobre opinie (poza jedn± gdy ³uk siê z³ama³ :P)
ARKADIA
ja mam pytanko trochê nie na temat, wie kto¶ mo¿e czemu nie mo¿na siê dodzwoniæ do p³atnerza (platnerz.com) i do ku¼ni rycerskiej (kuzniarycerska.prv.pl) ? próbuje od paru dni kilkana¶cie razy dziennie i bezskutecznie :/ chcia³em ³uczysko zamówiæ i to chyba jedyni panowie którzy by siê tego podjêli?
Elvrich
Witam Wszystkich!!!
Jestem od niedawna lucznikiem i chcialbym was zapytac o dobry luki refleksyjny wiek taki mniej wiecej XI lub XII. Slyszalem ze luki Grozera sa dobre, ale naprawde niewiem, wiec prosze jakas pomoc w tej sprawie. Z gory dzieki
TomaszZT
Witam !
"Pan Jankowski nie robi ju¿ ³uków Pisa³ mi o tym ostatnio w mailu." - no w³a¶nie, telefonów te¿ nie odbiera, smsów te¿ nie, a na skrzynkê wiadomo¶ci te¿ nie mo¿na zostawiæ....Natomiast bladego pojêcia nie mam, jak sprawnie (bez dwutygodniowego czakania na odpowied¼ na maila) skontaktowaæ siê z Gyul± w sprawie zamówienia ³uku od Grozera. Chodzi o to, ¿e skoro go¶æ jest dystrybutorem "wêgrów" na polskê to dostê powinien byæ du¿o ³atwiejszy. Proszê o rady.
Valuris
Witam!!!
Aby nie by³o przeczyta³am prawie ca³y temat, ale czasy siê zmieniaj±, a z tego roku nie znalaz³am nic satysfakcjonuj±cego. Jestem pocz±tkuj±c± ³uczniczk± (bardzo pocz±tkuj±c± - strzela³am zaledwie parêna¶cie razy ale wiem,¿e to mi siê podoba zreszt± zosta³am zachêcona do nauki). W zwi±zku z tym mam pytanie odno¶nie jaki ³uk powinnam kupiæ i gdzie, mam do dyspozycji ok 400z³, a tak¿e jakie strza³y i czy trzeba, albo czy warto kupowaæ co¶ jeszcze??
Mam te¿ pytanie wychodz±ce trochê po za temat czy wie kto¶ gdzie w okolicach Katowic mog³abym uczyæ siê strzelaæ??
Gerwulf
czasy siê zmieniaj± ale producentów nie przybywa, a nawet ubywa ( Jankowski ). Je¶li jestes pocz±tkuj±ca polecam ³ukbis , ³uki klejone z w³óknem szklanym maj± tê zaletê ¿e nie popsuj± siê ³atwo, Dianê mo¿na kupiæ za ok 260 z³. Je¶li chcesz replikê historyczn± to na dzieñ dzisiejszy mamy pana Wybranowskiego, firmê Camelot oraz Bogus³awa Popka. Wszyscy byli wielokrotnie opisywani w tym dziale , za kwotê ok 350 z³ powinna¶ dostaæ ³uk longbow ³uk p³aski z jesionu.

pozdrawiam
Bodzio
Witam.
Luk Dianê mozna kupic za 199zl w centrum luczniczym u A.Bisoka www.centrumlucznicze.pl
pozdrawiam
bodzio
Fiolnir
Witam,

Jako, ¿e kto¶ tu zaczyna³ sugerowaæ i¿ temat umiera i nie ma za wielu wytwórców ³uków drewnianych zatem ze swej strony moge spokojnie poleciæ Macieja Juszê. Dlaczego?

1) Cena. Za ³uki drewniane bez rogowych gryfów p³aci³em po 250 z³ za sztukê (naci±gi od 17 do 20 kg), za mój cisowy z rogowymi gryfami naci±g 35 kg da³em 700. W tym sezonie ceny najpewniej bêd± wy¿sze bo ja umówi³em siê na ten zakup ju¿ na zesz³orocznym Wolinie przy okazji wytargowuj±c (jak to ja zwykle) solidn± zni¿kê. £uki przysz³y solidnie zapakowane w lnianych pokrowcach dorzuconych gratis
2) Fantastyczny kontakt i b³yskawiczna realizacja zamówienia. Napisa³em przypominaj±c o sobie w sobotê sk³±daj±c zamówienie na 5 ³uków, równo po tygodniu dostarczy³ mi je kurier.
3) Wykonanie. To co go¶æ zrobi³ to jest marzenie. £uki tego Pana pracuj± równomiernie na ca³ej d³ugo¶ci, a co jest najlepsze widaæ ¿e s± efektem doskona³ej precyzji rêcznego wykonania. S± wykonane w taki sposób dokladnie jak by³y wykonywane ³uki historyczne tzn. unikaj±c przecinania w³ókien. Drewno z którego s± wykonane jest tak dobrane ¿e ma praktycznie idealnie proste s³oje na ca³ej d³ugo¶ci ³uku. Jednym s³owem perfekcja w ka¿dym calu. Naci±gi zgadzaj± sie z tym co chcia³em. Do¶æ powiedzieæ ¿e kiedy produkty tego pana na Wolinie wyczai³em od razu przesta³em szukaæ innego rzemie¶lnika. Jak odpowiednio zagada³em dosta³em te¿ roczn± gwarancjê. To te¿ ¶wiadczy o zremie¶lniku. Niewielu daje gwarancjê na ³uki drewniane.

Kontakt:
arbow@onet.eu

Je¶li porówna siê to z cenami bisoków jasno widaæ ¿e szkoda siê w nie pakowaæ - s± niehistoryczne i dro¿sze. Owszem, maj± wiele zalet np. mo¿na je waln±æ w k±t i zapomnieæ, zamiast siê zajmwaæ konserwacj±. Sam mój ³uk krymsko-tatarski mam ju¿ 7 lat i nie narzekam, jednak zostawiam go tylko dlatego ¿e zamierzam czêsto strzelaæ rekreacyjnie, a do rekreacji 35 ma³o siê nadaje bum.gif

Na koniec pytanie smile.gif U kogo by¶cie radzili kupiæ strza³y nadaj±ce siê do tak twardego ³uku jak mój???

Pozdro
Fiolnir
Adsumus
Ja bym poleci³ Roberta Joñskiego, ale straci³em kontakt do niego.
akser
Andrzej ile masz lat bo ja terz sie bawie od pu³tora roku w ³ucznika
Chaos666
Witam!

Nie wiem ile ma lat Andrzej ale Ty masz chyba 5, bo razisz po oczach s³owem pisanym. No i to stwierdzenie "bawiê siê w ³ucznika" mad.gif Masakra! Chyba kolega pomyli³ portale spo³eczno¶ciowe...

Pozdro
Chaos
MUMIN
Fiolnir, chêtnie bym zobaczy³ ³uk od tego pana którego poleci³e¶
najlepiej zdjêcie ³uku bez ciêciwy i w pe³nym naci±gu

250 z³ to moim zdaniem trochê za drogo za ³uk drewniany a 700 du¿o za tanio jak na cis(legalnego pochodzenia)
ryszard_s
wg mnie 250 z³ to za tanio za dobry ³uk drewniany
Squax
Witajcie,
sam przymierzam siê do zakupu nowego longbowa z wi±zu o 20 kg naci±gu. Pisa³em do Camelotu ale cena mnie trochê odstrasza (430 z³). Natomiast napisa³em do p. Juszy i czekam na odpowied¼, ale znalaz³em na allegro interesuj±c± ofertê p. Bronis³awa Bartczaka [ http://www.allegro.pl/item693725495_luk_ty...onowy_22kg.html ]- czy ma kto¶ ³uk pochodz±cy z r±k tego rzemie¶lnika? Prosi³bym posiadaczy o krótk± recenzjê.

Pozdrawiam
Squax
Chaos666
Witam!

Squax'ie nie znam Pana Bartczaka, ale z opisu i zdjêæ mogê wywnioskowaæ ¿e nie jest to najlepszy zakup. Po pierwsze, po co ten go¶æ bejcowa³ ³uk na br±zowo?! To pierwszy b³±d. Po drugie, pisze ¿e jest to longbow. Na ¶rodkowym zdjêciu widaæ jak wyra¼nie rêkoje¶æ jest wê¿sza od ramion. Ten ³uk wygl±da jak mix LB z p³askim. Ale na pewno nie jest to LongBow. Drugi b³±d. Po trzecie, ramiona tego ³uku wygl±daj± bardzo masywnie, co na pewno prze³o¿y siê na dynamiczno¶æ ³uku oraz jego uk³adnie sie za ciêciw±. Trzeci b³±d. Po czwarte ka¿dy ³uk jest tak zbudowany ¿e jego ramiona oddalaj±c siê od majdanu powinny siê zwê¿aæ, aby oddaæ dynamikê przy strzale. Ten niestety ³uk wygl±da raczej jak drzewiec do polaxe'a. Ale je¿eli masz ochotê to mo¿esz go kupiæ... zawsze dostaniesz jeszcze strza³ê bigsmile2.gif

Pozdro
Chaos
ryszard_s
Ja znam wyroby pana Bartczaka. Nie jestem ekspertem ale wydaje mi siê ¿e ³uki te s± troche ma³o dynamiczne.No ale wygl±daj± do¶æ solidnie , masywnie , pewnie nie pêkn±.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.