Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Producenci i dystrybucja
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Squax
Mea culpa, poda³em link do p³askiego jesionowego ³uku. Tutaj link do longbowa: http://www.allegro.pl/item693732592_luk_ty...onowy_20kg.html

A jak bejcowanie wp³ywa negatywnie na pracê ³uku?

Poczekam na ocenê longbowa, ale chyba oszczêdzê jeszcze te 150 z³ i zakupiê ³uk u p. Nawalnego.

Fiolnir, czy móg³by¶ wstawiæ na forum kilka fotek opisywanego przez Ciebie ³uku?

Pozdrawiam
Squax
Chaos666
Witam!

A zatem squax, ¶pieszê z odpowiedzi± na Twoje pytania. Ten aktualny te¿ sobie obejrza³em zanim go tutaj wrzuci³e¶. Oczywi¶cie jak da siê zauwa¿yæ nawet niewprawnym okiem, jest o niebo lepszy. Widaæ ¿e jest "szczuplejszy" od poprzednika. Ale dlaczego jest czarny? Zastanowi³e¶ siê nad tym? Jak dla mnie jest jeden powód takiej decyzji. Producent byæ mo¿e próbuje co¶ ukryæ, np. z³e us³ojenie w drewnie shocked.gif Poza tym nie znam przypadków historycznych czarnych longbow'ów. Oczywi¶cie ten te¿, to longbow z duuuu¿ym przymru¿eniem oka. Widaæ ¿e go¶æ ³ykn±³ trochê wiedzy z zakresu bowyer'stwa, a resztê improwizuje. Oczywi¶cie nie negujê ¿e ³uk jest totaln± klap±, ale warto siê zastanowiæ czy pakowaæ kasê w zasadzie na s³owo honoru. £uk (a zw³aszcza 100% drewno) to nie jest dobry produkt do kupienia na allegro. Co do bejcowania, to powiem tak, po co bejcowaæ co¶ co jest piêkne bez bejcowania?! Wielu pewnie powie ¿e bejcowanie nie wp³ywa na ³uk. Ja jedna ¶miem twierdziæ inaczej, i mam nadziejê ¿e kto¶ w empirii potwierdzi moje podejrzenia. Wystarczy trochê wiedzieæ o drewnie i ³ukach. Drewno musi "oddychaæ" - czyli przyjmuje wilgoæ i j± oddaje, a nabejcowane zak³óca ten rytm. No i dochodzi powód z powy¿szych stwierdzeñ o czarnym "longbow".
Dalej. Co do ³uków £ukasza Nawalnego, to akurat widzia³em, naci±ga³em, ogl±da³em jak pracowa³ przy oko³o 100 strza³ach i mogê spokojnie poleciæ ka¿dy produkt £ukasza. Fantastycznie dopracowane ³uki. Ch³opak zna siê na drewnie i jego obróbce dotycz±cej ³uków, wiêc bez wahania mogê go poleciæ. Oszczêd¼ sobie kasê a oszczêdzisz sobie nerwów. £ukasz jest ³atwy do odszukania i na pewno nie odmówi Ci w razie czego reklamacji. "Ale to Ty tu urz±dzisz..." bigsmile2.gif

P.S.
CYTAT
Nie jestem ekspertem ale wydaje mi siê ¿e ³uki te s± troche ma³o dynamiczne.No ale wygl±daj± do¶æ solidnie , masywnie , pewnie nie pêkn±.

Ryszardzie, widaæ ¿e mo¿esz potwierdziæ moje podejrzenia co do tych ³uków. Co z tego ¿e wygl±daj± solidnie. Przecie¿ nie na tym polega wyrób ³uków. Raczej w³a¶nie na zmniejszaniu ciê¿aru dla osi±gniêcia kompromisu pomiêdzy dynamiczno¶ci±/szybko¶ci± a wytrzyma³o¶ci±. Pewnie i nie pêkn±, ale nabior± w koñcu tyle wody ¿e po strzale bêdzie mo¿na policzy do piêciu zanim strza³a wyrwie siê z ciêciwy szczerba.gif

Serdeczne pozdro
Chaos
MUMIN
Bronis³awa Bartczaka chyba nie sezonuje drewna (tak mi siê wydaje) gdy¿ ³uki przez niego prezentowane s± nie tyle u³o¿one za ciêciw± jak po prostu popsute w przypadku jego ³uków regu³a kciuka wynosi d³ugo¶æ ³okcia poza tym patrz±c na profil podczas full-draw nawet ¶lepy dostrze¿e s³abe punkty na ramionach
nie znam pana Bartczaka na ¿ywo jego wyrobów nigdy nie widzia³em oceniam tylko to co widzia³em na jego stronie internetowej

Fiolnir, ponawiam pro¶bê
MUMIN
CYTAT
Drewno musi "oddychaæ" - czyli przyjmuje wilgoæ i j± oddaje, a nabejcowane zak³óca ten rytm.

co...??? ³uki drewniane po to siê impregnuje olejem lnianym czy woskiem a¿eby NIE dochodzi³o do jakiejkolwiek wymiany wilgoci a bejca poza rym ¿e jedynie farbuje drewno nie szkodzi drewnu, jedyne zastrze¿enie do bejcy to to ¿e bejca to p³yn i podczas bejcowania drewno ch³onie wodê, a podczas dosuszania ³uku bejcowanego bejca blednie wraz z odparowywaniem wody
Gerwulf
ca³kowite zatrzymanie wymiany wilgoci miêdzy drewnem a otoczeniem jest niemo¿liwe, robie w drewnie to wiem, a na pewno juz nie za pomoc± oleju lnianego.Taka impregnacja jedynie spowalnia.Wa¿niejsze wiêc od konserwacji jest miejsce przechowywania ³uku - nie za suche nie za mokre. Meble robiê z drewna w granicach 9 procent wilgotno¶ci , na to idzie impregnat drewnochron , kilka warstw lakieru. Po kilku miesi±cach w bloku maj± ok 4-5 procent. Bejca nie szkodzi drewnu je¶li ³uk dobrze wysuszyæ po bejcowaniu.
Chaos666
Witam!

CYTAT
³uki drewniane po to siê impregnuje olejem lnianym czy woskiem a¿eby NIE dochodzi³o do jakiejkolwiek wymiany wilgoci

Bardzo przepraszam, ale tekst o impregnacji ³uku woskiem po prostu mnie zabi³. Niestety Muminie ale Gerwulf ma racjê, co do drewna. Nie mo¿na zatrzymaæ wymiany wilgoci w drewnie. Co do bejcowania to jest to jedynie moja subiektywna opinia. Zw³aszcza ¿e tak na prawdê to wprowadzamy poprzez bejcowanie do drewna substancje chemiczne, na które drewno nie mo¿e pozostaæ obojêtne. I przy za³o¿eniu ¿e w meblarstwie mo¿e to nie mieæ zasadniczego znaczenia, to wydaje mi siê, zaznaczam wydaje mi siê ¿e nie ma to neutralnego wp³ywu na ³uk w 100% drewniany. Ale najlepiej jak siê wypowie rzemie¶lnik.

Pozdrawiam
Chaos
MUMIN
Gerwulf rzeczywi¶cie ma racjê ¿e tego procesu nie da siê powstrzymaæ w 100% i mniemam ¿e mia³ on na my¶li parowanie wody i ch³oniêcie wilgoci z otoczenia. ³uk tak jak wiêkszo¶æ wyrobów z drewna te¿ powinien mieæ ~9% wilgotno¶ci. I mo¿e i wosk nie zatrzyma parowania ale na pewno je ograniczy w du¿ym stopniu, wosk generalnie zabezpiecza przed t± "widzialn±" wilgoci±(bezpo¶rednie zetkniêcie z wod±). Trzeba pamiêtaæ te¿ ¿e ³uk nawet zaimpregnowany trzeba przechowywaæ w warunkach dla niego odpowiednich aby nie dochodzi³o do dyfuzji wilgoci

Chaos je¶li mówisz o tym ¿e ³uk drewniany musi oddychaæ to od razu widzê ¿e nie wiesz nawet o czym mówisz
no drewno jako drewno faktycznie powinno byæ w stanie oddawaæ wilgoæ po to ¿eby ³adnie siê wy sezonowaæ
ale drewno jako ³uk, broñ bo¿e nie mo¿e, jak to uj±³e¶ "oddychaæ" ³uk bezwzglêdnie musi mieæ +-9% (zale¿nie od gatunku),

a bejca poza tym ¿e to zastrzyk z wilgoci, któr± trzeba bêdzie odparowaæ z ³uku, wcale nie szkodzi broni jedynie j± zabarwia
a wiele bejc to g³ównie alkohol i zwi±zki mineralne

chcia³e¶ opinii rzemie¶lnika to j± otrzyma³e¶
pozdrawiam MUMIN- producent ³uków drewnianych
ryszard_s
wymiana wilgoci czy oddychanie , mówice o tym samym. Przecie¿ Chaos wie ze drewno nie oddycha bo nie ma p³uca smile.gif To poetycka przeno¶nia zaczerpniêta z jankowskiego
hador
Witam

Nie chce sie wtracac do rozmowy ale (jesli sie myle poprawcie) powinno sie w jak najwiekszym stopniu chronic drewno przed zmianami wilgoci- nie za sucho nie za wilgotno dlaczego kazdy wie

najpierw Chaos mówi ze bejca przeszkadza w oddychaniu a Gerful i Mumin mowi± ze bejca nie zatrzymuje wilgoci i znowu Chaos zmienia temat i mówi o szkodliwosci bejcy- ludzie troche ³adu

jesli kazdy stara sie w jak najwiekszym stopniu zredukowac zmiany wilgoci to po kiego drewno ma oddychac- ktos mnie oswieci o co k³ótnia

pozdrawiam  

Gerwulf
tak jest tym bardziej ¿e off top
hador
w³asnie moze przeniesc lub usunac bo dyskusja troche "zboczy³a" z torów bigsmile2.gif
MUMIN
hador, pyta³e¶ " po co ta dyskusja?" a po to ¿e niektórzy niestety zatrzymali siê na ksi±¿ce pana Jankowskiego i siej± mity wyssane z palca

i pro¶ba do moderatorów jako ¿e to ja odbieg³em od tematu, a¿eby uprz±tn±æ fragmenty postów nie na temat. Dziêkuje

ps Istnieje tu opcja wygaszania postów ???
Chaos666
Witam!

CYTAT(MUMIN @ 16:06 26.07.2009) *
hador, pyta³e¶ " po co ta dyskusja?" a po to ¿e niektórzy niestety zatrzymali siê na ksi±¿ce pana Jankowskiego i siej± mity wyssane z palca

Mumin widzê, ¿e bardzo jeste¶ odwa¿ny co do swoich tez. Wyobra¼ sobie ¿e Pana Jankowskiego bardzo sobie ceniê i uwa¿am ¿e wyda³ najlepsz± pozycjê dotycz±c± ³ucznictwa w Polsce. Czy ja siê na niej zatrzyma³em? Byæ mo¿e tak, bo jest na prawdê fantastyczna merytorycznie. A Ty pisz±c to w taki sposób odkry³e¶ swój niski poziom dyskusji. Wiesz, ja na prawdê nie mam czasu na takie pyskówki. Ja rozumiem, ¿e masz jaki¶ problem ale to nie tutaj je produkuj, tylko na pudelku. Tam dogryzanie i czerpanie satysfakcji ma swój sens.

CYTAT
chcia³e¶ opinii rzemie¶lnika to j± otrzyma³e¶
pozdrawiam MUMIN- producent ³uków drewnianych

To faktycznie do¶wiadczony z Ciebie rzemie¶lnik. Sprzeda³e¶ "podobno" jeden ³uk i ¶miesz nazywaæ siê rzemie¶lnikiem?!? Cz³owieku, je¿eli powiem ¿e przesadzi³e¶ to bêdzie to eufemizm.

Pierwsze primo,
hador, ja jestem pouk³adany i ca³y czas obstajê przy swoim. Adwersarze próbuj± mnie przekonaæ ¿e jest inaczej. Ja tutaj widzê ³ad w dyskusji, ale nie wiem dlaczego Ty go nie widzisz.

Drugie primo,
co do wymiany wilgoci, to chyba nie wczyta³e¶ siê zbytnio w dyskusjê (po raz drugi zreszt±). "Oddycha", znaczy drewno wilgoci nabiera i wydala. A my tutaj dewagujemy czy lepiej ¿eby zatrzymaæ odpowiedni poziom wilgoci w drewnie "na sta³e", czy raczej nie. Albo w jakim stopniu taka wymiana ma zachodziæ.
No, mam nadziejê ¿e spisa³em siê jako heurysta smile.gif

Co do samej dyskusji to, co prawda to prawda, offtop. Jednak¿e moderator móg³by przenie¶æ po prostu go do nowego tematu. Je¿eli powrócimy do rzeczowej dyskusji to mo¿e byæ to ciekawy w±tek.

Pozdrawiam
Chaos
bodkin
CYTAT(MUMIN @ 16:06 26.07.2009) *

Proszê mi powiedzieæ co ci siê konkretnie u Jankowskiego nie podoba .
Powiedz te¿ je¶li mo¿esz ile ty ³uków wykona³e¶ i co wiesz od Jankowskiego wiêcej .
O sprzeda¿y nie mówiê - nie moja sprawa .
Nie podobaj± mi siê takie teksty , ale je¿eli twoja negacja wspomnianego autora ma podstawy bytu . to j± przyjmê , tylko podeprzyj to jako¶.

Pozdrawiam.
Hallatil
troche z innej beczki, co s±dzicie o tym konkretnym ³uku?? :

http://www.allegro.pl/item698245707_luk_lo...w_promocja.html
MUMIN
ksi±¿ki pana Jankowskiego nie czyta³em ³uków przez niego robionych nie widzia³em nawet nie wiem jak cz³owiek wygl±da dla tego nie mogê siê na jego temat wypowiadaæ i moja wypowiedz absolutnie nie by³a na jego temat wspomnia³em o nim jako o swego rodzaju markerze w historii od którego mo¿na liczyæ rozwój ³ucznictwa tradycyjnego z u¿yciem ³uków drewnianych. jednak¿e od tego czasu zmieni³o siê wiele i nie mo¿na tak kurczowo trzymaæ siê "fantastycznej merytoryki"

CYTAT
Powiedz te¿ je¶li mo¿esz ile ty ³uków wykona³e¶ i co wiesz od Jankowskiego wiêcej

³uki robiê dla przyjemno¶ci i w³asnej satysfakcji do tej pory szlifowa³em umiejêtno¶ci ³uczarskie
i stosunkowo od niedawna mogê powiedzieæ ¿e potrafiê wykonaæ ³uk drewniany bardzo dobrej klasy i dopiero teraz zacz±³em sprzedawaæ moje wyroby

i z ca³ym szacunkiem sami pochwalcie siê swoimi osi±gniêciami z dziedziny wyrobu ³uków
bo niektóry to umiej± mo¿e i piêknie sie wypowiadaæ i wykazuj± wysoki poziom dyskusji, jednak¿e nie maj± pojêcia co mówi±

dziêkuje za wys³uchanie i nie mam zamiaru ju¿ z nikim na ten temat dyskutowaæ

papa
bodkin
CYTAT(MUMIN @ 23:15 26.07.2009) *
i z ca³ym szacunkiem sami pochwalcie siê swoimi osi±gniêciami z dziedziny wyrobu ³uków
bo niektóry to umiej± mo¿e i piêknie sie wypowiadaæ i wykazuj± wysoki poziom dyskusji, jednak¿e nie maj± pojêcia co mówi±

papa

Nie wiem jak inni , ale ja nie muszê smile.gif))
Przecie¿ nie ja napisa³em o mitach , zatrzymaniu siê w rozwoju w powi±zaniu z Jankowskim i nie mieniê siê rzemie¶lnikiem wykonuj±cym ³uki.

Pozdrawiam.
robin_
mi siê zdaje ¿e k³ócicie sie trochê bez sensu bo przecie¿ wszyscy doszli¶cie do tego samego wniosku ¿e drewno ch³onie i oddaje wilgoæ z otoczenia czyli innymi s³owy mozna powiedzieæ ¿e oddycha. A czy bejca ma jaki¶ wp³yw na w³a¶ciwo¶ci mechaniczne drewna i czy spowalnia ten proces to ja sam nie wiem trzeba by jaki¶ technologów drewna zatrudniæ smile.gif
Squax
Równie¿, przy³±czam siê do zapytania Hallatila o ocenê ³uków niejakiego Yarmoca - http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2723917
GBartek
Z tego co widzê to robi on luki na poziomie chyba ¿e koloruje u³ozenie za ciêciw±, Mo¿na by siê przyczepiæ ¿e nie robi silniejszego ramienia bo w koñcu dolne os³abnie ale mo¿na to wybaczyæ jak na 200pln to oceniam na dobr± robotê ale wszystko wychodzi podczas strzelania.

aerostat
Post mo¿e nie do koñca zwi±zany z histori±, ale wcze¶niej kto¶ dopytywa³ te¿ o kyudo...

Mam do sprzedania dwa ³uki do kyudo. Obydwa Jikishin II (kupione w Asahi w Tokio), yonsun nobi (czyli 233 cm, zatem raczej dla osoby o wzro¶cie powy¿ej 180 cm).
1. Jikishin II Fiberglass 12 kg (znakomity dla pocz±tkuj±cych, ³agodny, sporo wybacza )
2. Jikishin II Carbon 17 kg (wymaga ju¿ nieco wiêcej, ale za to bardziej energetyczny)
U¿ywane oko³o 1.5 roku. Stan bardzo dobry (normalne ¶lady u¿ytkowania). Do ka¿dego w komplecie oryginalne yumibukuro, yumimaki, ishizuki, nigirikawa na zmianê i nowa ciêciwa.
Na ¿yczenie szczegó³y i zdjêcia na emaila (aerostat@hotmail.com). Preferowany odbiór osobisty (Piotrków, £ód¼) po przetestowaniu. Sprzedajê za wzglêdu na "przesiadkê" na wy¿sze modele.

Pozdrawiam
Janusz
Turin
Jaka cena? smile.gif
Chaos666
Witam!

GBartek mo¿e mówiê jedynie za siebie, ale powiedz co¶ o ³ukach do kyudo, bo g³upio nie znaæ chociazby podstawowej charakterystki tych ³uków. No i co te wymy¶lne nazwy oznaczaj±? Z tego co widaæ na zdjêciach to, akcesoria do kyudo ró¿ni± siê od wschodnio-europejskich.
No i jaka cena i czy s± twojej roboty czy kupne.

Pozdrawiam
Chaos
GBartek
Witam ja to ci za wiele o ³ukach do kyudo powiedzieæ nie mogê bo sam nie wiele wiem, z tego co mi siê przypomina to wykonywano je z pasów bambusowych które ³±czy³o siê warstwowo jako zaciski s³u¿y³y sznury pod które nastêpnie w bija³o siê drewniane kliny które nadawa³y charakterystyczny kszta³t i krzywizny.

Nastêpnie ³uki pokrywa³o siê lak± lub wi¶niow± kor± ale tego drugiego nie jestem pewien.

Z ³uku strzela siê za pomoc± specjalnej rêkawicy,

Tyle wiem, przypomina mi siê jeszcze ¿e w Japonii powsta³y 3 typy ³uków ale tutaj mogê siê myliæ

Ka¿dy z nich mia³ odrêbn± nazwê ró¿ni³y siê d³ugo¶ci± i materia³ami konstrukcyjnymi.
aerostat
CYTAT(Chaos666 @ 22:36 17.08.2009) *
GBartek mo¿e mówiê jedynie za siebie, ale powiedz co¶ o ³ukach do kyudo, bo g³upio nie znaæ chociazby podstawowej charakterystki tych ³uków. No i co te wymy¶lne nazwy oznaczaj±? Z tego co widaæ na zdjêciach to, akcesoria do kyudo ró¿ni± siê od wschodnio-europejskich.
No i jaka cena i czy s± twojej roboty czy kupne.

Je¶li tylko dam radê to chêtnie odpowiem na pytania (ale poproszê o konkrety). O tym, ¿e kszta³t jest niesymetryczny i ¿e s± d³ugie to wiecie przecie smile.gif
Co do nazw - tu http://www.kyudo.org.pl/kyudopedia.aspx znajdziecie spory s³owniczek, ale poniewa¿ literka Y jest jeszcze w opracowaniu to wyja¶niê, ¿e:
yumi - ³uk
yumibukuro - d³ugi pokrowiec na ³uk. Wk³ada siê go zwykle po zdjêciu ciêciwy. Ciêciwa albo jest potem zwijana na tsurumaki (taka specjalna "szpulka") albo zostaje na ³uku ale oddzielona od niego w³a¶nie yumibukuro (¿eby nie styka³a siê z powierzchni± bo zostaj± ¶lady)
yumimaki - zasadniczy pokrowiec w kszta³cie d³ugiej ta¶my materia³u, którym owija siê ³uk (w³o¿ony przedtem w yumibukuro) i wi±¿e na dolnym koñcu ³uku (czyli motohazu)
ishizuki - (zwykle) skórzany niewielki woreczek (w kszta³cie ma³ej sakiewki) którym zabezpiecza siê motohazu (zak³ada siê na zawi±zane yumimaki)
nigirikawa - pod³u¿na do¶æ miêkka skórka, któr± owija siê rekoje¶æ (czyli w³a¶nie nigiri). Jest to element wymienny bo ³ucznik powinien dopasowaæ sobie kszta³t i ¶rednicê nigiri do w³asnych potrzeb (d³ugo¶æ palców jest bardzo istotna ze wzglêdu na specyficzne trzymanie tzw. tenouchi)
Na zdjêciach poni¿ej kolejne fazy "rozbierania" ³uku.

Podstawowa d³ugo¶æ ³uku (czyli nami-sun lub nami-hoko tzn. 7 shaku i 3 sun) to 221 cm. Moje s± yon-sun nobi (czyli 4 sun d³u¿sze ni¿ standard) i oczywi¶cie "kupne". W Polsce ³uki "oryginaln±" technik± robi od czasu do czasu Andrzej Nawrocki z Warszawy (ale to raczej produkcja eksperymentalna). Przyzwoite s± wêgierskie ale w zasadzie po do¶æ krótkim czasie dochodzi siê do wniosku, ¿e "czas na japoñski..."
Oryginalnie ³uki by³y robione z bambusa i drewna (wielowarstwowe klejenie i specjalne kszta³towanie - temat na ksi±¿kê). Pokrywane lak± stosowano raczej wy³±cznie do ³uków ceremonialnych (cena!) ale laka spe³nia³a te¿ funkcjê zabezpieczaj±c± przed wilgoci±, wiêc jak sobie kto¶ móg³ na to pozwoliæ to mia³. W³a¶nie wra¿liwo¶æ na zmiany wilgotno¶ci i temperatury powoduje, ¿e dzi¶ czysto bambusowych ³uków (take-yumi) u¿ywa siê do¶æ rzadko (nawet w Japonii u¿ywaj± ich raczej wy³±cznie zaawansowani ³ucznicy) bo ³atwo je po prostu zniszczyæ nieumiejêtnym u¿ytkowaniem (deformacja, rozwarstwienie, z³amanie). Powszechnie stosuje siê ³uki w których za kszta³t odpowiada wk³adka z w³ókna szklanego albo wêglowego (ostatnio nawet kevlaru) a bambus i drewno daje resztê.

Co do cen:
tu http://kyudo.org.pl/images/cennik_asahi.pdf znajdziecie aktualny cennik naszego zaprzyja¼nionego dostawcy a tu http://www.kyudopfeile.de/frames.html te same sprzêty w Niemczech.

Przepraszam za nieco d³ug± odpowied¼.
Gdyby by³y pytania - to proszê. No i zapraszam na strony www.kyudo.org.pl (jest te¿ Forum, które mo¿e bêdzie leszym miejscem na szczegó³y, ¿eby nie nadu¿ywaæ go¶cinno¶ci tego portalu?)
Chaos666
Witam!

Aerostat, bardzo ciekawe rzeczy opowiadasz. Nies³ychanie odmienne jest jak widzê kyudo. Powiedz jak to jest mo¿liwe ¿e chowa siê ³uk z ciêciw± do pokrowca czyli yumibukuro. My¶lê ¿e dobrze by by³o jakby¶ zosta³ rzecznikiem kyudo na freszce, bo raczej pytam z ciekawo¶ci. I choæ raczej nie zajmê siê kyudo to wstyd by³oby nie wiedzieæ wielu rzeczy na ten temat.
Wiem ¿e z kyudo wi±¿e siê specyficzna filozofia. Co¶ w stylu "zanim ³ucznik pu¶ci ciêciwê, to strza³a jest ju¿ w celu". Przybli¿ o co chodzi je¿eli masz tak± wiedzê. Jak wygl±do ³ucznictwo w Japonii, bo chyba jest to "kawa³" historii ³ucznictwa. Jakich strza³ u¿ywa siê do tego rodzaju ³uku? Znasz jakie¶ fakty militarne dotycz±ce u¿ycia tych ³uków w historii ¶redniowiecznej Japonii? Czy ³ucznik mia³ porównywalny status spo³eczny(najczê¶ciej najni¿szy) do ³ucznika z Europy? Oczywi¶cie jestem równie¿ ciekaw jaki¶ fotek z bliska ³uków do kyudo (chocia¿by twojego), gryfy, ta specyficzna rêkoje¶æ oraz sposób trzymania strza³y. Wiem ¿e charakterystycznym motywem tych ³uków jest asymetryczno¶æ. Jak to wp³ywa na dynamikê oraz w ogóle zachowanie siê ³uku(przy za³o¿eniu ¿e strzela³e¶ równie¿ z p³askiego czy refleksa). Uuuf,.... to tyle co wypad³o z mojej g³owy szczerba.gif Na pewno na bie¿±co bêdê pyta³ dalej smile.gif

P.S. Je¿eli nie chcesz za¶miecaæ Frehy to wrzucaj zdjêcia na jaki¶ darmowy hostnig smile.gif

Pozdrowionka
Chaos
aerostat
CYTAT
Nies³ychanie odmienne jest jak widzê kyudo.

To prawda. Zmieni³o siê te¿ znacznie od czasów ³ucznictwa bojowego (kiedy g³ównym celem by³o jednak trafianie). Po wej¶ciu broni palnej "pierwiastek duchowy" odgrywa wiêksz± rolê ni¿ kiedy¶. Ale zawsze ³uk w Japonii wi±za³ siê z bosko¶ci± (zajrzyj tu: http://www.japonia.org.pl/?q=pl/node/51) wiêc ten pierwistek duchowy to nie jaka¶ wspó³czesna nowinka. W wielu ceremoniach ³uk bierze i bra³ udzia³ (w ¶wi±tyniach shinto s± specjalne ceremonie noworoczne a np. na zakoñczenie turnieju sumo zwyciêzca wykonuje specjalny "taniec z ³ukiem"). Oprócz tego oczywi¶cie (jak to w japoñskich sportach walki) istnieje wiele odmian (szkó³) ró¿ni±cych siê nieco (no i yabusame czyli ³ucznictwo konne - zupe³nie inna bajka). Wszystkie szko³y (nie-konne) ³±czy jednak to, ¿e u¿ywa siê tego samego sprzêtu: specjalnej rêkawicy (yugake), która pe³ni rolê zekiera, d³ugiego ³uku (do yabusame s± krótsze) i d³ugich strza³ (d³ugo¶æ zale¿y od ³ucznika, ale ró¿ni± siê te¿ wag± i kszta³tem piór w zale¿no¶ci od dystansu i si³y ³uku).

CYTAT
Powiedz jak to jest mo¿liwe ¿e chowa siê ³uk z ciêciw± do pokrowca czyli yumibukuro.

Do transportu ciêciwê zawsze zdejmuje siê z ³uku wiêc jest wtedy do¶æ prosty. Standardowo ciêciwa jest robiona tak, ¿e jeden koniec ma "na gotowo" zrobiony w pêtelkê (to jest zawsze górny koniec ciêciwy zak³adany na urahazu, czyli górny koniec ³uku i zawsze ma kolor czerwony). Drugi koniec (nie-czerwony) ³ucznik musi sobie (jednorazowo) zawi±zaæ sam w takim miejscu, ¿eby d³ugo¶æ ciêciwy by³a odpowiednia (po za³o¿eniu odpowiedni kszta³t ³uku i odleg³o¶æ od ³uczyska). Mo¿e siê to oczywi¶cie lekko zmieniaæ (ciêciwa siê wyd³u¿a, ³uki mog± byæ minimalnie inne itd.). Zatem po zdjêciu ciêciwy pakuje siê go tak jak opisa³em. Czasem ³uk zostaje naprê¿ony (ale nigdy do transportu) np. w dojo (wtedy stoi sobie w specjalnym stojaku (yumitate). Przechowywanie ³uku (szczególnie bambusowego) to znowu osobna opowie¶æ (czasem np. zak³ada siê ciêciwê wyginaj±c go w odwrotn± stronê albo zak³ada specjalne drewniane klocki (yumigata-kyouseiki) które pozwalaj± prostowaæ (lub wyginaæ) odpowiednio czê¶ci ³uku).

CYTAT
My¶lê ¿e dobrze by by³o jakby¶ zosta³ rzecznikiem kyudo na freszce, bo raczej pytam z ciekawo¶ci. I choæ raczej nie zajmê siê kyudo to wstyd by³oby nie wiedzieæ wielu rzeczy na ten temat.
Z przyjemno¶ci± odpowiem na pytania je¶li tylko bêdê w stanie (jak nie to spytam kolegów smile.gif )

CYTAT
Wiem ¿e z kyudo wi±¿e siê specyficzna filozofia. Co¶ w stylu "zanim ³ucznik pu¶ci ciêciwê, to strza³a jest ju¿ w celu". Przybli¿ o co chodzi je¿eli masz tak± wiedzê.
Filozofia zwi±zana z kyudo (moim zdaniem) zawsze mia³a i ma na celu poprawê koncetracji, tak± zdolno¶æ "wy³±czenia siê" (co by³o szczególnie wa¿ne w zgie³ku bitwy) i umiejêtno¶æ przeniesienia tego na nie-³ucznicz± czê¶æ ¿ycia. Temat jest bardzo ciekawy, ale za obszerny na krótk± odpowied¼. Zaiteresowanych zapraszam do ksi±¿ki Earla Hartmana w której sporo wyja¶nia.

CYTAT
Jak wygl±do ³ucznictwo w Japonii, bo chyba jest to "kawa³" historii ³ucznictwa.

¯e to kawa³ historii to prawda. Jedna z najstarszych (obok iaido) sztuk walki. W Japonii do¶æ popularna sztuka (jest wiele kyudojo i klubów, prawie przy ka¿dej wy¿szej uczelni) do tej pory i ciesz±ca siê uznaniem. Jednak ¿eby wej¶æ na poziom hanshi (czyli Mistrza) trzeba po¶wiêciæ siê temu chyba na max. Nie ma ¿adnego hanshi poza Japoni±. W Europie najwy¿sze stopnie to 7 dan kyoshi (np. Liam O'Brien z Londynu). Ale mia³em mo¿liwo¶æ obserwowania jak strzelaj± 8 dan hanshi i niestety w porównaniu z "reszt± ¶wiata" to jest raczej przepa¶æ (oczywi¶cie ka¿dy mo¿e mieæ lepszy czy gorszy dzieñ, mówiê o ogólnym poziomie). Ale wynika to m.in. z tego, ¿e ci Mistrzowie robi± to w zasadzie zawodowo, codziennie i od lat (pozna³em takiego, który kyudo uprawia 60!!! lat)

CYTAT
Jakich strza³ u¿ywa siê do tego rodzaju ³uku?

Du¿o zale¿y niestety od zamo¿no¶ci icon_sad.gif
Klasyczne strza³y to oczywi¶cie bambus. Jednak nie on (g³ównie) decyduje o cenie - a lotki (bo w Japonii bambus akurat nie jest drogi). Najdro¿sze oczywi¶cie s± z ptaków drapie¿nych, te tanie to zwykle indyki. Nie stosuje siê na lotki tworzyw sztucznych. Obecnie popularniejsze s± szafty aluminiowe (np. Easton 2015 lub 1913) lub karbonowe. S± trwalsze i tañsze, ale niestety nie pracuj± tak jak bambusowe. Wynika to z faktu, ¿e s± "ca³e". Strza³a bambusowa (prawie) zawsze ma na swojej d³ugo¶ci 4 "kolanka", które podczas lotu pe³ni± rolê wêz³ów drgañ stra³y. Dlatego strza³a bambusowa leci bardzo prosto i stabilnie (wszystkie inne maj± tylko 2 wêz³y "wirtulane" wiêc wyginaj± siê znacznie bardziej). A im d³u¿sza strza³a tym to zjawisko wyra¼niejsze. Napisa³em, ¿e "prawie zawsze 4 kolanka" bo moje miewaj± 5 ze wzglêdu na d³ugo¶æ (powy¿ej 100 cm...) Oczywi¶cie ka¿de takie kolanko, piórko itd. ma swoj± nazwê smile.gif

CYTAT
Znasz jakie¶ fakty militarne dotycz±ce u¿ycia tych ³uków w historii ¶redniowiecznej Japonii? Czy ³ucznik mia³ porównywalny status spo³eczny(najczê¶ciej najni¿szy) do ³ucznika z Europy?

Z tego co mi wiadomo, to ka¿dy samuraj uczy³ siê strzelania z ³uku (nie wiem czy by³y wy³±cznie ³ucznicze oddzia³y - chyba nie). Zatem status ³ucznika raczej nie ró¿ni³ siê od innych. A niektórzy bardziej biegli w tej sztuce przechodzili do historii jak np. Minamoto Tametomo

CYTAT
Oczywi¶cie jestem równie¿ ciekaw jaki¶ fotek z bliska ³uków do kyudo (chocia¿by twojego), gryfy, ta specyficzna rêkoje¶æ oraz sposób trzymania strza³y.

Zapraszam do dzia³u Galerie na www.kyudo.org.pl. Gdyby¶cie chcieli jakie¶ konkretne ujêcia - dajcie znaæ to popstrykam i gdzie¶ wrzucê.

CYTAT
Wiem ¿e charakterystycznym motywem tych ³uków jest asymetryczno¶æ. Jak to wp³ywa na dynamikê oraz w ogóle zachowanie siê ³uku(przy za³o¿eniu ¿e strzela³e¶ równie¿ z p³askiego czy refleksa).

Mechanika ca³ego uk³adu ³ucznik-³uk-strza³a jest inna (np. specyficzne obracanie siê ³uku w d³oni podczas strza³u czyli yugaeri, znacznie d³u¿sze naci±ganie). Wykorzystuje siê przy strzale nie tylko energiê ³uku ale te¿ cia³a ³ucznika (dlatego japoñskie ³uki nie s± a¿ tak "twarde" - mocno zaawansowani ³ucznicy u¿ywaj± naci±gu 25-35 kg, do treningu raczej nie u¿ywa siê wiêcej ni¿ 15-18 kg (¿eby móc skupiæ siê na poprawno¶ci ruchów a nie na "walce si³owej"). Standardowy dystans strza³u w kyudo to 28 m lub (rzadziej) 60 m. Tarcza ma odpowiednio 36 cm lub 150 cm ¶rednicy. Przy strzelaniu na krótki dystans (czyli kinteki) strza³a leci w zasadzie poziomo. Jak strzela³em pierwszy raz enteki (czyli 60 m) to my¶la³em, ¿e muszê sporo podnie¶æ ³uk. Ale wystarczy³o zaledwie 2-3 cm (zale¿y to oczywi¶cie od naci±gu ³uku - ja mówiê o 17 kg).
Praca samego ³uku sporo ró¿ni siê w zale¿no¶ci od konstrukcji i materia³ów (ile ma warstw i czê¶ci, czy ma wk³adkê karbonow± czy inn± itd.). Ja strzelam zaledwie 4 lata, wiêc nie czujê jeszcze wszystkich niuansów, ale mam w tej chwili 3 ró¿ne ³uki (i dostêp do kilku nastêpnych) i ró¿nicê widaæ.

No i znowu wysz³o strasznie d³ugie...
Sorki!

Janusz
smoku
wydaje mi siê ¿e piszê w dobrym dziale... bo w koñcu ³ucznictwo / producenci / dystrybucja - ale gdybym jednak pomyli³, serdecznie przepraszam....

mam pytanie:
przymierzam siê do zakupu 20-25 strza³ do ³uku wi±zowego, p³askiego 23kg produkcji pana Wybranowskiego - jaki dosta³em ostatnio z okazji kolejnego postarzenia siê...

i st±d moje pytanko o jednych ludzi - bo wpad³a mi w ³apki strona Yam [www.strzaly.pl.tl] kilka nawet strza³ mi siê spodoba³o,

czy kto¶ z was strzela³ z ich strza³ek? i jaka opinia nt ich strza³ek po przestrzelaniu???

dziêki i pozdrawiam
pepe
Marcin77
Witam,

Do tej pory zamawia³em dwa razy u Yama strza³y - za ka¿dym razem 100% tego co oczekiwa³em. ¦wietnie wykonane, parametry lotne te¿ ok. Zamawia³em cedry, 28calowe pod ³uk wschodni ale z tego co wiem dopasuj± Ci strza³y do praktycznie ka¿dego ³uku. Reasumuj±c - polecam z czystym sumieniem.
smoku
dziêki...co prawda liczy³em na wiêcej ni¿ jedn± opini±...ale i tak dziêki... ju¿ rozpocz±³em pertraktacje nt zamówienia strza³ek smile.gif
jopsa
Witam!
Wokó³ kyu-do naros³o sporo mitów i opowie¶ci dziwnej tre¶ci, ale mnie nie interesuj± ¶ciemy pseudofilozoficzne, tylko konkrety:

Czy mo¿e kto¶ z posiadaczy yumika (prawdziwego, nie fiberglasowego czy karbonowego) powiedzieæ co¶ o jego parametrach? To znaczy:

1. D³ugo¶æ naci±gu
2. Si³a naci±gu
3. Prêdko¶æ wylotowa strza³y (z podaniem wagi ca³ej strza³y).

Za konkrety z góry serdecznie dziêkujê.
Cream
Ja równie¿ zamawia³em u Yam - mogê poleciæ w 100% profesjonali¶ci. smile.gif
smoku
zaryzykowa³em...smile.gif zamówi³em i chyba wygra³em smile.gif

dzi¶ dosz³o do mnie zamówionych sze¶æ strza³ek...jestem wiêcej ni¿ zadowolony:)
opinia moja:
wizualnie 5
po pierwszych strza³ach jako¶æ 5+ [z tym ¿e wymaga³y niewielkiego rozpi³owania osad do mojej ciêciwy]
cenê okre¶lê jako 5+
kontakt 5
[choæ nie licz±c w³asnego za¿enowania z ilo¶ci zaleg³o¶ci jakie ma w temacie ³uku itd co wysz³o w korespondencji - i parê razy brzmia³o jak lekkie zniecierpliwienie i ironia]

przestrzela³em ja, oraz d³ugoletni ³ucznik, ocena moja i jego, jako¶æ porówna³em z jego strza³kami.
zadowolenie...mam nowe imiê smile.gif yam smile.gif
ze swojej stronki polecam gor±co
Damroka_Algiz
Osobi¶cie planujê zamówiæ ³uk na centrum ³uczniczym.
Arhiy
A takie pytanie,znacie kogos kto wykonuje metalowe zekiery?
Chaos666
Witam!

CYTAT(Arhiy @ 07:27 25.05.2011) *
A takie pytanie,znacie kogos kto wykonuje metalowe zekiery?

A rogowe s± z³e? shocked.gif

Pzdr
Chaos
redbeard
Jak to ju¿ kto¶ napisa³, czasy siê zmieniaj±. Tak samo producenci, jedni znikaj± inni siê pojawiaj±, jako¶æ us³ug innych wzrasta lub maleje. Chcê wiêc od¶wie¿yæ temat.
Z postów z ostatnich lat wyci±gn±³em kilka nazwisk, ciekawym co nowego mo¿ecie o nich powiedzieæ, czy dodaæ jeszcze kogo¶ do listy.

W razie za¶ polecenia producentów nie posiadaj±cych stron internetowych, podajcie proszê w miarê mo¿liwo¶ci namiary - telefoniczne czy emailowe.

1. Jaros³aw Jankowski - z tego co rozumiem, nie robi ju¿ ³uków. A mo¿e siê namy¶li³ i wróci³ do rzemios³a? Rzemie¶lnik stawiany przez wszystkich na pierwszym miejscu, wiêc je¶li ktokolwiek s³ysza³, ktokolwiek wie...

2. £ukasz Nawalny, Camelot - mówiono, ¿e dobry i coraz lepszy, choæ tani. Tani ju¿ chyba nie jest. Kto¶ kupowa³ od niego ostatnio?

3. Bogus³aw Popek - ró¿ne opinie czyta³em, raczej pozytywne. Tak samo - kto¶ ostatnio kupowa³, s³ysza³ o jego wyrobach?

4. Maciej Jusza - kto¶ tu poleca³ Juszê. Sam siê s³abo reklamuje na stronie www: "Robiê ³uki, strza³y, kusze Czasem komu¶ wjebaæ muszê". No ale mo¿e ³uki dobrze robi?

5. Bronis³aw Bartczak - jakie¶ opinie?

6. S³awomir Wybranowski - english longbow w jego wykonaniu, to wielowarstwowy laminat, ale "³uki d³ugie" z jednego kawa³ka drewna te¿ robi. Kto¶ taki ³uk ma/ strzela³ z niego?

Teraz najwa¿niejsze - sam my¶lê o kupnie LONGBOW'a w przysz³o¶ci - prawdziwego, z jednego kawa³ka drewna, niekoniecznie cisowego od razu, wiêc pytam pod tym k±tem przede wszystkim!

Za rzeczowe odpowiedzi i brak ja³owych dyskusji pobocznych dziêkujê z góry smile.gif

Pzdr!
Rudobrody
Adsumus
O ³uk naturalny wal do Nawalnego. Czy to refleks czy te¿ prosty.
O panu Jankowskim nie s³ysza³em, ¿eby wznowi³ dzia³alno¶æ.
Jeszcze jest Krzysztof Reibandt z tego co pamiêtam, robi laminaty, ca³kiem ³adnie wygladaj±ce i pracuj±ce (wg ¶wiadków, bo sam nie widzia³em jeszcze).
Tutaj, oprócz galerii ze strzelañ tak¿e jego wyroby.
ryszard_s
Pan Wybranowski robi ³adne ³uki wschodnie klejone z bambusa, a pan Popek ¶wietne d³ugie ³uki z jesionu, w ca³o¶ci rêcznie
Boran
Co do Bogusia Popka, to zdaje siê, ¿e w ostatnim czasie mia³ przerwê w produkcji ³uków ze wzglêdu na nawa³ roboty w skansenie w Trzcinicy, do którego robi znaczn± czê¶æ wyposa¿enia. Tym niemniej warto zapytaæ, ³uki zawsze robi³ bardzo dobre i w stosunkowo przystêpnych cenach.
Vestar1
Co do lukow robionych przez P.Bronislawa Bartczaka moge powiedziec jedno solidnosc i solidnosc,ponad wszystko cena nie wspolmiernie mniejsza niz u innych,sam strzelam z takiego od 4 lat i jestem bardzo zadowolony takze ze strzal jakie dla mnie wykonuje,moge tylko polecic tego rzemieslnika czemu,po prostu zna sie na robocie i jest jednym z najlepszych lucznikow w kraju z pominieciem luku krotkiego heh.Niestey nie bede mowil o lukach od Pana Nawalnego jakoz iz terminowal wlasnie u tego mistrza -p.w niestety nie potwierdze solidnosci 2 reklamacjie u kolegi w koncu 3 jakos strzela(reszta polamana wczesniej)ani o lukach od P.Wybranowskiego sam mi jeden klejony anglik sie rozlecial . Nadmienie tylko ze sa to luki nie klejone z jednego kawalka drewna dobireane do potrzeb lucznika od poczatkujacego do zawansowanego. Jesli ktos bylby zainteresowany posiadam kontakt do niego,pozdrawiam
Chaos666
Witam!
CYTAT(Vestar1 @ 00:59 30.01.2012) *
Niestey nie bede mowil o lukach od Pana Nawalnego jakoz iz terminowal wlasnie u tego mistrza -p.w niestety nie potwierdze solidnosci 2 reklamacjie u kolegi w koncu 3 jakos strzela(reszta polamana wczesniej)ani o lukach od P.Wybranowskiego sam mi jeden klejony anglik sie rozlecial .

Vestar1, Twój post to ewidentnie kryptoreklama siebie samego b±d¼ kolegi. Rozumiem takie dzia³anie i nie to spowodowa³o t± odpowied¼, bo rozumiem ¿e ludzie musz± jako¶ siê wypromowaæ. Jednak¿e oczernianie innych producentów, a zw³aszcza tak uznanych jak Nawalny jest niedopuszczalne. Je¿eli masz co¶ ciekawego do opowiedzenia to proszê bardzo, ale pamiêtaj ¿e czytam ka¿dy post w tym dziale, i od tej chwili bêdê baczniej przygl±da³ siê tym Twoim.

Pozdrawiam
Chaos
Vestar1
Mozesz uwazac to kolego za kryptoreklame,twoj wybor. Jednak daleki bylem od tego w tym co pisalem masz na to moje dozgonne slowo honoru,nie mialem zamiaru obrazac nikogo z producentow lukow napisalem tylko to co widze i co wiem i co mialem w reku a jesli sie myle choc b.watpie to prosze o wybaczenie. I jesli znow kogos obrazam to sorry very ale nie bede klamal co do lukow i ich wytworcow,mozna na mnie sie obrazac nie ma sprawy ale to ze mowie cos innego to jest juz karane w pewien sposob? Powracajac slyszalem opinie pozytywne o Panu Popku jakkolwiek nie mialem sposobnosci strzelania z tego luku,osobiscie sadze ze sa dobre z rozmow miedzy kolegami ktorzy takie posiadali czy posiadaja.I prosze w zaden sposb nie odbierac moich postow jako reklame,moze to tak zabrzmialo ale naprawde daleki jestem od tego i bede.
Gerwulf
³uk drewniany ma prawo pêkn±æ szczególnie na pocz±tku u¿ytkowania, nawet laminat grozera siê psuje.Wa¿ne jak producenci rozwi±zuja sprawê reklamacji a z tego co mi mój jeden kolega mówi³ to pan Bartczak reklamacji nie uznaje co trochê zniechêca. Ja strzela³em z wielu ³uków i na przekór przedmówcy pochwalê Wybranowskiego i Nawalnego , mo¿e ³uki bartczaka s± solidne i masywne ale strzelaja nie za bardzo dynamicznie w mojej ocenie
Vestar1
Prosze nie uznawac tego znow za reklame ale z tego co sie spotkalem z lukami P.Bartczaka uznaje reklamacje nie wiem co bylo powodem nie uznania wiec nie moge cokolwiek powiedziec wiec prosze wybaczyc, co do dynamiki hmmm mysle ze jest to tez kwestia okreslenia luku ale znow moge sie mylic,w tej kwestii.I jedna sprawa to sa luki z jednego kawalka drewna wiec roznie moga oddwac dynamike w przeciwienstwie do klejonych itp.Pochwale P.Wybranowskiego na pewno - z tym ze zrazilem sie po tym jak luk mi sie rozlecial(klejony warstwowo-Anglik) a na reklamacje czekalem pol roku i zrezygnowalem w koncu z czekania na nowy luk.Moze to tylko moj przypadek?W kazdym badz razie szkoda i tyle
juror40
CYTAT(juror40 @ 20:36 05.02.2012) *
CYTAT(Gerwulf @ 09:28 01.02.2012) *
³uk drewniany ma prawo pêkn±æ szczególnie na pocz±tku u¿ytkowania, nawet laminat grozera siê psuje.Wa¿ne jak producenci rozwi±zuja sprawê reklamacji a z tego co mi mój jeden kolega mówi³ to pan Bartczak reklamacji nie uznaje co trochê zniechêca. Ja strzela³em z wielu ³uków i na przekór przedmówcy pochwalê Wybranowskiego i Nawalnego , mo¿e ³uki bartczaka s± solidne i masywne ale strzelaja nie za bardzo dynamicznie w mojej ocenie

£UK DREWNIANY, szczególnie wykonany z jednego kawa³ka drewna ma prawo pêkn±æ zawsze i nikt mu tego nie zabroni. To tylko drewno i mo¿e pêkaæ, zw³aszcza kiedy mu w tym nieco pomo¿emy. Wystarczy pozostawiæ luk na pewien czas w nieodpowiednich warunkach i mamy ma³y problem. Trach i po zabawie...Na jakiej podstawie ¿±daæ wówczas uznania reklamacji???
Adsumus
Sylwester Styrczu³a ktokolwiek widzia³, ktokolwiek wie? Ca³kiem ³adnie wygladaj± te p³askie deflex-reflexy i cena ³uków na allegro wydaje siê przystêpna.
grzegorz1984
Strona Boguslawa Popka nie dziala. Czy ktos ma inne namiary?
juror40
Namiary na co lub na kogo?
robin_
odno¶nie Sylwestra Styrczuli http://www.youtube.com/watch?v=3yGGC6vOdD0 .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.