Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Producenci i dystrybucja
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Spaszatoros
Zawsze mo¿esz owin±æ je w skórê, albo w jakie¶ futerko. Sam kiedy¶ by³em na LARPie i w³a¶ciwie nikt a¿ tak bardzo nie zwraca³ uwagi na takie szczegó³y.Jeden kole¶ który bawi³ siê w elfa lusznika strzela³ z wirtualnego, wyimaginowanego superlongbo³a wyimaginowymi zatrutymi strza³ami cool.gif cool.gif cool.gif Zreszt± S³ysza³em, ¿e harcerska finka potrafi wszystko:) zabieraj hufiec, czy jak ta twoja dru¿yna siê nazywa, i do lasu!!! Zarêczam ciê, ¿e na tak± zabawê wystarcz± ci leszczynowe "³uki". Kilka ozdób i gitarrra gra! Szkoda kasy i czasu rzemie¶lnika. szczerba.gif
Spaszatoros
...a jeszcze jedno. Ten kole¶ co gra³ elfa mierzy³ jakie¶ 160cm i by³ okr±g³y jak kulka. Nie ma jak bujna wyobra¿nia...
Spaszatoros
Gyula,
W ¿adnym razie nie chcê siê wtr±caæ do waszej zajad³ej k³ótni, ale czy móg³by¶ mi powiedzieæ co to za rasa konia? Szczerze mówi±c przez chwilê my¶la³em, ¿e siedzisz na takim dzieciêcym koniku na biegunach szczerba.gif dopiero jak za³o¿y³em okulary i chwilkê siê pogapi³em, stwierdzi³em ¿e to zwierze pod tob± chyba ¿yje.
Baku Baku
nie chyba tylko rzyje albo bardzo ³adna figura woskowa hehe a konik ³adny bo siê na nich nieznam ale fjaana bryka
Din Elein
Je¿eli uwarzasz ¿e leszczyna i finka zast±pi± prawdziwy ³uk rêcznej roboty to nie wiesz o co chodzi. Czekam na info na temat cen.
Baku Baku
a w jakim wieku bêd± uczestnicy tej imprezy?? bo je¿eli chæ troche bêd± latek mieli to mo¿esz 13 poprosiæ i ju¿ ciekawsza zabawa smile.gif
Spaszatoros
Nie drogi Dinie Elinie, wcale nie uwa¿am ¿e leszczynowe "³uki" mog± zast±piæ prawdziwe. Mówiê tylko, ¿e na tak± zabawê wystarczy cokolwiek, co przypomina ³uk, a tymbardziej, jak jeszcze miota strza³y. Za³o¿ê siê ¿e rêcznie robiony ³uk o naci±gu 3-4 kilo bêdzie siê niewiele ró¿ni³ cenowo od ³uku o naci±gu 20 kg. Jak sam napisa³e¶ maj± to byæ ³uki robione rêcznie. Co wiêcej sezonowanie materia³u na ³uk trwa ok. roku, wiêc chyba ¿aden rzemie¶lnik nie bêdzie zawraca³ sobie g³owy produkcj± takich zabawek za cenê ni¿sz± od ceny przeciêtnego ³uku. Zapewne takie zabaweczki kosztowa³yby w granicach 300 z³ za sztukê (licz±c ¿e zamówisz je hurtem). A tak na marginesie, fink± nóg³by¶ (rêcznie) wystrugaæ luk w jakie¶ 160 minut roboczych, pod warunkiem ¿e wiesz jak to zrobiæ i mia³by¶ przygotowany wysezonowany wcze¶niej materia³. Szczerze wierzê w si³y twej harcerskiej dru¿yny. My¶lê, ¿e to ¿aden problem dla twoich ska³tów. Pozdrowienia! Czuwajjj!
Baku Baku
a skoro to bêdzie tylko jedna taka sesja to siê nieop³aca tyle kasy wydawaæ no chyba ¿e za to "nianczenie" dostaniesz wiêcej kasy
Baku Baku
Ja teraz w temacie ³uków Bogdana Popka. Na stronie pisze ¿e nie podaje cen ani informaci przez e-mail to postanowi³em popytaæ siê was wrechowiczów o jego wyroby (je¿eli kto¶ ma lub siê ju¿ pyta³). Czy oferuje inne ³uki ni¿ te na zdjêciach na stronie?? I jakie s± ceny takich ³uków??
Langus
Witam

Tel. do Bogus³awa Popka - (13) 44 162 12
Dzwonic po 20:00
Najlepiej Ci opowie jakie ³uki robi a jakich nie.

Pozdrowionka
MayGyver
> Jak na razie wiem ¿e s± w Krakowie, Piñczowie, ¦l±sku...

a co to ten Piñczów?
wiem ze nie na temat za bardzo, ale ciekawi mnie skad tam sa luki pana B.P. a w Warszawie nie ma
Piotr Niemir Kotowicz
W Piñczowie s± ³uki bo kto¶ stamt±d je zakupi³ - proste!. A dlaczego nie ma w Wa-wie? Bo nikt ich stamt±d nie zakupi³ smile.gif
Bogdan nie posiada ¿adnej dystrybucji, nie dzia³a przez sieæ supermarketów, ani innych galerii rycerskich - ³uki mo¿na kupiæ tylko u niego !

Budmo!
MayGyver
hmm
moze nie do konca precyzyjnie sie wyrazilem
czy w Piñczowie sa jacys znani szerszemu gronu ludzie, ktorzy owych lukow uzywaja
a pytam z tego prostego powodu iz znam okolice Piñczowa jak i samo miasto ale nigdy nie slyszalem aby ktos interesowal sie lucznictwem
a z checia bym poznal owe osoby
Piotr Niemir Kotowicz
A tego to nie wiem...

Pozdrawiam
Langus
Hejo!

W Piñczowie z ³ukiem od Bogdana szaleje niejaki Marcin Szmel. Znany na Freha jako makKac.

Pozdrowionka
Anonymous
Witam
Mam ma³e pytanie:
Czy kto¶ porównywa³ "wydajno¶æ" lub te¿ inaczej rzecz nazywaj±c skuteczno¶æ ³uków tych ró¿nych producentów?
Chodzi mi o "uzysk" prêdko¶ci strza³y z 1 kg naci±gu.

Pozdrawiam
Langus
Hejo!

Na pewno nikt jeszcze nie mierzy³ prêdko¶ci strza³ wystrzeliwanych z Bogdanowych ³uków. Pomys³ jest dobry. Tylko do takich zestawieñ trzeba by braæ ³uki tego samego typu i o takim samym naci±gu.
Z Bisokowymi ³ukami ³uki Bogdana na pewno przegraj±. Jak to ju¿ zosta³o przet³uczone w wielu tematach nie mo¿na zestawiaæ "plastiku" z drewnem do jednych testów - przynajmniej w naszych dziedzinach gdzie wa¿na jest równie¿ historyczna warto¶æ ³uku. W Bisoku strzela sztuczne w³ókno a w ³ukach Bogdana naturalne drewno.

Pozdrowionka
Anonymous
Witam
Równie¿ podejrzewam ¿e ³uki z jednego kawa³ka drewna bêd± mia³y gorsze osi±gi, ale jaka to przyjemno¶æ postrzelaæ z w³ókna szklanego anger.gif . Pomiary prêdko¶ci by³yby ciekawe równie¿ jako materia³ do porówniania ró¿nych przekrojów ³uków - podaje siê ¿e przekrój D - longbow daje du¿y uzysk energii strza³y/energii skumulowanej w ³uku, ale o ile wiêkszy ni¿ w ³ukach p³askich? Co daje u¿ycie jesionu/wi±zu/a nawet cisu? Jakie s± ró¿nice prêdko¶ci pomiêdzy ³ukami d³ugimi a refleksyjnymi (przyjmuj±c ¿e oba rodzaje s± wykonane z materia³ów naturalnych), jakie s± ró¿nice miêdzy ciêciwami z lnu / jedwabiu itp... Takie pomiary je¶li kto¶ dysponuje odpowiednim sprzêtem mog³yby sporo rzeczy wyja¶nic.....
Pozdrawiam wszystkich Frehowiczów icon_wink.gif

P.S. Je¶li chodzi o supremat Bisokowych produktów to nie jestem tego taki pewien.... Widzia³em ³uk Bisoka (longbow z ma³ym refleksem 23kg, który mia³ oryginaln± Bisokow± ciêciwê tak krótk± ¿e odleg³o¶æ od majdanu do miejsca osadzenia strza³y by³a o ok 5cm zbyt du¿a - osi±gi tragiczne a ³uki robione prze pasjonatów s± zwykle bardziej dopieszczone icon_wink.gif )
Anonymous
Hmm..... no cóz ja tak trochê OT
Wszêdzie widzê straszne wycieranie butów o produkty Bisoka.
Fakt jak stwierdzi³ poprzednik nie ma jak dopieszczony ³uk zrobiony od serca,
ale powoli nie czepiajmy sie samego "plastiku".
Fakt ¿e s± niehistoryczne ale to tyle co mozna im zarzuciæ.
Gdyby historia potoczy³a siê inaczej i w ¶redniowieczu powsta³o by w³ókno szklane (to jest absolutnie czysty domys³) wszyscy onanizowaliby siê dzi¶ nad "plastikami" zrzucajac drewno w mrok prehistorii jako narzêdzie dla jaskiniowców.
Fakt ¿e chcemy byæ historyczni i tylko tyle, ale gdyby ¶redniowieczny ³ucznik mia³ wybraæ z dwóch tych ³uków strzela³ by "plastikiem" bo niestety jest lepszy.
Wiêc dzi¶ mieliby¶my podzia³ strzelców na mi³o¶ników drewna albo "odtwarzajacych ¶redniowiecze" crazy.gif
Tyle smile.gif
Prosze nie rzucaæ pomidorami bum.gif
Langus
Witam

[quote]
Wszêdzie widzê straszne wycieranie butów o produkty Bisoka.
(ciach!)
[/quote]

Ufffff... Ale rozumowanie... Gdyby tak siê mial toczyæ historia to oprócz plastikowych mieliby¶my tam ³adnego Warhammera. A teraz mieliby¶my ³uki z laserowymi majdanami które by³yby tañsze od plastikowych bo plastik wyrabia³o by siêtylko w skansenach i w ko³ach gospodyñ wiejskich... Id±c za ciosem gdyby ¶redniowieczny ³ucznik mia³ wybieraæ to by wybra³ jaki¶ karabinek snajperski na pewno (:
Wycieramy buty o HISTORYCZNO¦Æ ³uków Bisoka bo s± niehistoryczne i ju¿! Trudno - historia potoczy³a siê nieprzychylnie dla ³uków Bisoka... A tak po za tym to siê fajnie z nich strzela - s± fajne dla pocz±tkuj±cych, dynamiczne etc.

[quote]
Pomiary prêdko¶ci by³yby ciekawe równie¿ jako materia³ do porówniania ró¿nych przekrojów ³uków - podaje siê ¿e przekrój D - longbow daje du¿y uzysk energii strza³y/energii skumulowanej w ³uku, ale o ile wiêkszy ni¿ w ³ukach p³askich? Co daje u¿ycie jesionu/wi±zu/a nawet cisu?
[/quote]

No wiêc w przypadku jesionu czy akacji ³uki o przekroju "D" ustêpuj± dynamik±, zasiêgiem czyli ogólnie sprawno¶ci± ³ukom p³askim. Oczywi¶cie bior±c ³uki o tej samej sile naci±gu. Pewnie inaczej jest z ³ukami cisowymi - chocia¿ kiedy¶ te¿ dos³usza³em siê czego¶ takiego ¿e ³uki w³a¶nie wyp³aszczone mia³y zdecydowanie wiêksz± sprawno¶æ równie¿ i przy tym rodzaju drewna. Chodzi mi o ³uki walijskie - bardzo podobne do angielskich tylko ¿e w³a¶nie wyp³aszczone. ALE POWTARZAM! TEGO NIE JESTEM PEWIEN. NIECH TO KTO¦ ZWERYFIKUJE.

Pozdrowionka

Pozdrowionka[/quote]
Anonymous
Wycieramy buty o HISTORYCZNO¦Æ ³uków Bisoka bo s± niehistoryczne i ju¿! Trudno - historia potoczy³a siê nieprzychylnie dla ³uków Bisoka... A tak po za tym to siê fajnie z nich strzela No i tylko o takie stwierdzenie mi chodzi³o bigsmile2.gif
Wina po mojej stronie, nie do koñca wyrazi³em to co czujê.
Nie jestem fanatycznie zapatrzony w historyczno¶æ.
Po prostu lubiê strzelaæ z ³uku i kuszy.
Fakt ¿e innych strza³ nie u¿ywam tylko drewniane z kutymi grotami, ale akurat historyczno¶æ mnie tu mniej interesuje ni¿ samo ³ucznictwo.
Kto¶ powie ¿e pó³gêbkiem jadê....
.....ecch no bêdzie mia³ racjê smile.gif
Anonymous
No có¿ Panowie widzê ¿e jak ogólne dyskusje polaków koñcz± siê na polityce, tak dyskusje na FREHA czêsto koñcz± siê na historyczno¶ci ;)

Jak jednak pisa³em ju¿ wcze¶niej - czy jest kto¶ zajmuj±cy siê tzw. archeologi± do¶wiadczaln± w dziedzinie ³ucznictwa kto robi³ takie testy?

Obi³o mi siê o uszy ¿e robi³ to Jarek Be³za, czy kto¶ ma bli¿sze info. na ten temat?

Pozdrawiam
Anonymous
chcialbym kupic luk Grozera, Hungarian Bow, jak moge tego dokonac ?
Andrzej Siejeñski
Witam
Znajd¼ na FREHA Gyulê, on sprzedaje Gozery.
Pozdrawiam
Nataniel
Anonymous
dziekuje
Andrzej Siejeñski
Jak by¶ nie wiedzia³ jak to ma³a wskazówka, na pocz±tku strony s± u¿ytkownicy. Mo¿esz te¿ po prostu poszukaæ w dziale o ³ukach.
Pozdrowionka
Nataniel
Gunnila
CYTAT(Corto)
...
Chodzi mi o "uzysk" prêdko¶ci strza³y z 1 kg naci±gu...

Co prawda nie wiem jak zmierzyæ ów "uzysk" ale je¶li chcia³by¶ znaæ predko¶æ wylotu twojej strza³y z ³uku to nawet nie musisz znaæ twardo¶æ ³uku aby to obliczyæ. Prosty wzór na zasiêg rzutu uko¶nego:
po przekszta³ceniu wyjdzie ci co¶ takiego: V=(9,81*s)^0.5
gdzie s to maksymalna odleg³o¶æ na jak± uda³o ci siê strzeliæ z ³uku w metrach i za³o¿eniu, ¿e strzelasz pod k±tem 45 stopni (max. zasiêg).
Je¶li kto¶ ma kilka ³uków od ró¿nych producentów to mo¿e siê pobawiæ i zrobiæ jaki¶ przelicznik. Warunek jest jednak jeden: musi strzelaæ t± sam± strza³± za ka¿dym razem.

Pozdrawiam
Piotr
ps
Fajny pomys³ z tym obliczaniem prêdko¶ci. Bêdê musia³ zrobiæ sam jak±¶ tabelkê i umie¶ciæ j± na swojej stronie smile.gif
Anonymous
Witam
Tzw. uzysk z 1kg mogliby¶my obliczyæ nastêpuj±co:
Najpierw zajmiemy siê wspó³czynnikiem wydajno¶ci ³uku:

Bior±c pod uwagê, ¿e ³uk na naci±g N (w kg) i dzia³a z si³± F=N*9,81 na strza³ê na pocz±tku strza³u, to energia skumulowana w ³uku i przekazywana strzale jest w przybli¿eniu równa iloczynowi drogi przez któr± ³uk dzia³± si³± na strza³ê i tej si³y, czyli:

Energia ³uku = F/2*s= ((N*9,81)/2)*s

s jest to d³ugo¶æ naci±gu (czyli te 28 cali) minus odleg³o¶æ ciêciwy od majdanu w stanie spoczynku. A bierzemy po³owê si³y ze wzglêdu na jej u¶rednienie - ³uk dzia³a w przybli¿eniu liniowo wzglêdem naci±gu wiêc przez po³owê drogi z si³± wiêksz± ni¿ F/2 a przez po³owê drogi z mniejsz± - ¶rednio przez ca³± drogê z F/2 smile.gif

Znaj±c energiê któr± w³o¿yli¶my w ³uk i energiê strza³y:

Energia strza³y = (m*v^2)/2

gdzie m to masa strza³y a v jej prêdko¶æ

Mo¿emy obliczyæ wspó³czynnik wydajno¶ci dla ³uku:

Energia strza³y / Energia ³uku

Bêdzie on zawsze mniejszy od 1 ze wzglêdu na to ¿e musz± siê rozpêdziæ równie¿ ramiona ³uku i ciêciwa (no i mamy jeszcze straty) a nie tylko sama strza³a. Wspó³czynnik ten bêdzie zale¿a³ od mnóstwa czynników - materia³u ³uku, przekroju, naci±gu, ciêciwy, strza³y (jej masy, spine itp.).

Uzysk natomiast jest równy:

Uzysk = Energia strza³y / N

Znaj±c jego rozk³ad wzglêdem powy¿szych czynników mo¿naby np. powiedzec ze nie op³aca siê robiæ ³uków o naci±gu wiêkszym ni¿..... z materia³u ..... o przekroju.... bo powyzej tego naciagu zysk z 1kg jest juz maly a kazdy kg to jednak trzeba naciagnac ;)

itp itd

Mam nadziejê ¿e nie zanudzi³em nikogo na ¶mieræ swoim przyd³ugim wywodem, a swoj± drog± mo¿e i warto by by³o jaki¶ grant naukowy z KBN na takie badania wyci±gn±æ smile.gif przyda³o by siê oj przyda³o usi±¶æ dok³adniej nad tym tematem i siê przez niego przegry¼æ bum.gif

Je¶li jest kto¶ w okolicach Koszalina kto ma kilka ró¿nych ³uków, to proszê o kontakt, w³a¶nie klecê urz±dzenie do pomiaru prêdko¶ci i wsumie zaraz je skoñczê (kwestia mocowania), bêdzie mo¿na dokonaæ w.w. pomiarów

Pozdrawiam
Corto
Anonymous
A, i jeszcze jedno - nie odpowiedzia³em w sumie na twoj± propozycjê Piotrze

pomys³ z pomiarem prêdko¶ci za pomoc± mierzenia zasiêgu maksymalnego jest niezly, ale...

zalezy od k±ta strzelania - zawsze musia³oby to byæ dok³adnie 45st., zalezy od wiatru, zalezy od oporu powietrza (jednak dosc duzego nawet przy niewielkim opierzeniu) itp.

pomiar za pomoca urzadzenia ktore mierzylo by te predkosc na drodze ok 1m daje rowniez to, ze nie musimy szukac 300m odcinka gdzie nikt nam nie chodzi i mierzyc tych 150-200m przy strzelaniu (fakt mieszkam nad morzem i mam plaze niedaleko no ale lenistwo zwycieza ;) ). Pomiary moglyby sie odbywac np. w cieplutkiej piwnicy ;)
cool.gif

Pozdrawiam
Corto
Abrat
CYTAT
Chodzi mi o ³uki walijskie - bardzo podobne do angielskich tylko ¿e w³a¶nie wyp³aszczone. ALE POWTARZAM! TEGO NIE JESTEM PEWIEN. NIECH TO KTO¦ ZWERYFIKUJE.

i dobrze, ze nie jestes pewien.
Nie ma znalezisk. Rozumiem, ze chodzi Ci o luk w wymiarach tzw. angielskiego (longbow) ale wyplaszczony, i jeszcze z Walii.
Wyplaszczony dlugi luk to tzw. american longbow, czyli longbow tylko, ¿e bardziej p³±ski. U¿ywali czego¶ takiego indianie na zachodnim wybrze¿u, poza tym u¿ywali te¿ longbo³ów bigsmile2.gif o przekroju prawie okr±g³ym.

Co do tego jak naprawdê wygl±da³ wczesny (¶rednioowiecze) ³uk walijski to pewno¶ci nie ma. Np. przypuszcza siê, ¿e s³ynny ³uk któym przestrzelono wrota jakigo¶ tam zamku w Walii (nie pamiêtam nazwy) wcale nie by³ d³ugi. Poczytajcie ksi±¿kê "Longbow" Hardego.

Odno¶nie okre¶lania sprawno¶ci ³uku to je¶li to robiæ na powa¿nie to tylko z chrono i pomiar prêdko¶æi astrza³y zaraz po opuszczeniu ³uku

CYTAT
a swoj± drog± mo¿e i warto by by³o jaki¶ grant naukowy z KBN na takie badania wyci±gn±æ przyda³o by siê oj przyda³o usi±¶æ dok³adniej nad tym tematem i siê przez niego przegry¼æ

Na przyzwoitszych uczelniach mawiaj±, ¿e kilka dni w bibliotece mo¿e zaoszczêdziæ miesi±ca w pomiarów anger.gif
poza tym nie ma ju¿ czego¶ takiego jak KBN bigsmile2.gif

pozdrowienia
Anonymous
Na przyzwoitszych uczelniach mawiaj±, ¿e kilka dni w bibliotece mo¿e zaoszczêdziæ miesi±ca w pomiarów anger.gif

Fakt smile.gif ale juz wiele dni spêdzi³em szukaj±c takich danych i ich nie znalazlem anger.gif

poza tym nie ma ju¿ czego¶ takiego jak KBN bigsmile2.gif

http://www.kbn.gov.pl/ <- hmm to ciekawe, stona o czym¶ czego nie ma smile.gif
urwis
CYTAT(Corto)
A bierzemy po³owê si³y ze wzglêdu na jej u¶rednienie - ³uk dzia³a w przybli¿eniu liniowo wzglêdem naci±gu wiêc przez po³owê drogi z si³± wiêksz± ni¿ F/2 a przez po³owê drogi z mniejsz± - ¶rednio przez ca³± drogê z F/2 smile.gif

Tu pozwolê sobie u¶ci¶liæ: istotnie si³a z jak± naci±gamy ³uk ro¶nie w przybli¿eniu liniowo (z wyj±tkiem bloczkowych), ale niekoniecznie od zera! Dzieliæ przez dwa mo¿esz ostatecznie w przypadku ³uku d³ugiego, który zginasz tylko trochê do za³o¿enia ciêciwy. Natomiast przy ³uku refleksyjnym za³o¿ona ciêciwa jest ju¿ napiêta bardzo mocno – trzeba zmierzyæ si³ê potrzebn± do jej „ruszenia z miejsca”, czyli z jak± zaczynasz naci±gaæ, potem si³ê potrzebn± do ca³kowitego naci±gniêcia i ¶redni± wyci±gasz z tych dwóch pomiarów.
Min. dlatego ³uki refleksyjne maj± generalnie wiêkszy zasiêg.

Fajna i dosyæ prosto napisana ksi±¿ka:
Krzysztof Ernst „Fizyka sportu” PWN 1992 zawiera rozdzia³ o ³ucznictwie.

PozdrawiaM.
Abrat
oczywiscie ¿e strona jest i ¿e to jest KBN tyle, ¿e nazywa siê teraz DBN (Departament Badañ Naukowych), widocznie KBN siê komu¶ nie podoba³. A po co zmieniaæ stronê ??? przecie¿ jeszcze chwila, nastêpne wybory i apiat zmiany na lepsze anger.gif
CYTAT
http://www.kbn.gov.pl/ <- hmm to ciekawe, stona o czym¶ czego nie ma

przeciez nasz rzad specjalizuje sie w fantazy, to czego sie dziwisz bigsmile2.gif

w Polsce jak zwykle inaczej siê pisze inaczej siê czyta

A co do poszukiwañ to rzeczywi¶cie po polsku tego nie ma, probowal dawno temu cos robiæ niejaki Burhard (moze przekrecilem nazwisko) ale to bylo dawno i widac nie bylo odd¼wiêku. Trzeba szukaæ ksia¿ki i publikacje na zachodzie, g³ównie USA i Wielka Brytania.
Ale oczywi¶cie nie znajdziecie tam testów ³uków Popka, Jankowskiego czy Bisoka szczerba.gif
takie testy najlepiej zrobic samemu. Skontaktuj sie z Jarkiem Belza, on bardzo lubi techniczna strone lucznictwa i mieszka bli¿ej Ciebie smile.gif lubi testowac, obliczas sprawnosci itp itd.

pozdr
Anonymous
No tak w koñcu jak sie rodzilem to nikt mi nie mówi³ ¿e bêdê ¿y³ w normalnym kraju crazy.gif

Za testy wezmê siê ostro w przysz³ym tygodniu maniac.gif dziêki za wszystkie odpowiedzi respekt.gif , jak mi siê co¶ ciekawego urodzi z tych testów to puszczê posta.

Pozdrawiam
Gunnila
Je¶li bêdziesz mieæ jakie¶ dane to prze¶lij mi je. Z przyjemno¶ci± sobie je przegl±dnê i je¶li wyrazisz zgodê to umieszczê na mojej stronie o ³ukach. Sam przymierzam siê do w³asnych do¶wiadczeñ ale bardziej metod± "na odleg³o¶æ". Po prostu mia³em zawsze problemy z ustalaniem si³y z jak± dzia³a na strza³ê ciêciwa w momencie jej zwolnienia. Do tego musia³bym mieæ jakiæ niutonometr i zobaczyæ ile mój ³uk wyci±ga przy moim rozstawie ramion... Z ³ukami Bisoka jest o wiele pro¶ciej bo s± wyskalowane i wiadomo, ¿e na d³ugo¶ci podanej na ³uku ma okre¶lony naci±g. Wystarczy tylko zaznaczyæ na strzale ow± odleg³o¶æ i strzelaæ :]
Ja sprawdzê swoj± metod± a ty sprawd¼ swoj± wyniki porównamy. Jak na razie mi wysz³o, ¿e strza³a wylatuje z prêdko¶ci± ok ~48m/s. Jak siê zrobi cieplej zaczynam do¶wiadczenia.
Langus
Hejo!

CYTAT
...Z ³ukami Bisoka jest o wiele pro¶ciej bo s± wyskalowane...

No ja by³ siê tak zupe³nie nie oppiera³ o to co Bisok klepie na swoich ³ukach... Bo naprzyk³ad dlaczego mój 17 kg Bisok jest silniejszy ni¿ wszystkie jego 20-tki które mia³em do tej pory w rêce (a mia³em ich kilka - by³y tego samego typu)?

Pozdrowionka
Eryk Gajdiss
Mam pytanko. Chcia³bym kupiæ ³uk wschodni. ma mo¿e kto¶ jakie¶ namiary? bisok odpada.
Zawisza
Gyula Gruber jest na forum lub gyula@poczta.onet.pl jak wschodni to tylko od niego smile.gif
tatsu
Ma kto¶ mo¿e namiary na J. Jackowskiego? Jego strza³y s± po prostu boskie a mi wciê³o do niego adres. Dzienks z góry za pomoc.
Jaros³aw (Gêsik)
http://www.bowtime.waw.pl/gdzie_kupic/gdzie_kupic.html

- znajdziesz go tutaj...
A co spodoba³y sie strza³y w Opolu co? Ja te¿ kupi³em, chocia¿ by³o mnie stac tylko na sze¶æ smile.gif
tatsu
Tia m±¿ te¿ sobie kupi³ sze¶æ strza³, cena cen± ale jako¶æ suuuper. Niech siê schowaj± bisokowe "je¿e". Strona jeszcze chyba nie dzia³a, nie wy¶wietlaj± siê adresy producentów... buuu
Sier¶ciak
Od dwóch lat interesujê siê ³ucznictwem ale zd±¿y³em siê dorobiæ jedynie 5 kilowej zabawki. Teraz chcia³bym siê zdecydowaæ na co¶ mocniejszego ale takiego ¿ebym móg³ æwiczyæ technikê jak dla mnie ok.17kg. S³ysza³em ¿e na ³uk Bisoka mogê nie liczyæ. Dla tego proszê o jaki±¶ radê co do mo¿liwo¶ci nabycia takiego ³uku. dunno.gif
Annavilya
A dlaczego nie Bisok.... No, za³ó¿my, ¿e odpada jesli chcesz byæ baaardzo historyczny, ale ja naprawdê nie widzê przeszkód. dunno.gif
Bohun
Jesli chodzi Ci o ³uki historyczne to polecam Bogus³awa Popka, ale jest jedem ma³y myk. On robi ³uki o naci±gu od 20 do 32 kg wiêc do nauki techniki siê nie nadadz±. Hmm polecam bardzo ³uki Bisoka choæ nie historyczne bardziej nadaj± siê na trening(i oczyswi¶cie d³u¿ej bêdzisz siê nim cieszy³)smile.gif
ps. tez sie zastanawiam czemu nie Bisok dunno.gif

Pozdrowienia od Bohuna devil.gif
Radek
Bisoki czemu nie:-) sam mam jednego. Polecam tez laminaty Jarka Jankowskiego,BARDZO PRZYJEMNIE PRACUJ¡. Na taki ³uczek trzeba czekac oko³o miesi±ca a cena zblizona do bisoczka. Jedno pytanie skad wiesz ze 17 bedzie dla Ciebie ok?
LuCK
Bisok nie wiem czy nie wycofa³ siê, przynajmniej czasowo, z produkcji ³uków. Znajomy czeka juz ze 4 miesi±ce na zamówiony ³uk, i co¶ ani widu ani s³ychu...
Langus
Witam

Dopiero 4? Moi znajomi czekali od pól do jednego roku (((:
Je¿eli kto¶ jest pocz±tkuj±cy to jednak warto poczekaæ na Bisoka.

Pozdrowionka
LuCK
CYTAT(Langus)
Witam

Dopiero 4? Moi znajomi czekali od pól do jednego roku (((:
Je¿eli kto¶ jest pocz±tkuj±cy to jednak warto poczekaæ na Bisoka.

Pozdrowionka

Hmm, dobra, dodam mu otuchy...
Albo sam mu dodaj, spotkamy siê na Rêkawce smile.gif
tatsu
Co do Bisoka..... zrobi³ sobie ju¿ renomê i siad³ na laurach.
Stare Bisoki mia³y tyle kilo naciagu ile pisa³o. Teraz np. krym-tatar mê¿a niby ma 21kg - a po sprawdzeniu okaza³o sie ¿e ma 29kg, ponadto ma skrêcone gryfy.
Mój anglik niby ma mieæ 17 kg a ma 27 kg. Na ³uk P. Jankowskiego mo¿e i czeka siê 1 miesi±c ( u nas zamówienie zrealizowano w ci±gu 2 tyg.), ale warto poczekaæ by mieæ ³uk porz±dny z rodziny laminatów, a nie mebel giêty.
Bisok zacz±³ olewaæ wysy³kê chyba, ¿e siem samemu po ³uk pojedzie - dochodz± koszta przejazdu. To ja ju¿ wolê pe³n± wysy³kê u Jankowskiego. Kto widzia³ ³uki Jankowskiego w Opolu ten mnie zrozumie. W tych ³ukach nawet 1 kg ró¿nicy jest wyczuwalny.
A jak kto¶ kce byæ ultrasem to proszê ³uk drewniany u niego te¿ zamówi, z rogowymi gryfami.
Radek
O tak , Jarek piesci swoje ³uczki, które nie tylko ze strony u¿ytkowej lecz i wizulanej prezentuja siê znaczne lepiej. Nie wiem czy teraz wyrobi sie w dwa tygodnie bo zamówieñ ponoæ moc ma:-) , lecz na 100% bêdzie szybszy od Bisoka. Ps. z tego co wiewm robi laminowane repliki longbow z rogowymi koñcówkami, cudeñka:-)
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.