Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Producenci i dystrybucja
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
tatsu
A czy¿ nie mo¿na sobie napisaæ na ³uku cokolwiek? icon_wink.gif
Skoro trener wybiera³ spo¶ród 18tek i wybra³, to co mam, no to nie ¶wiadczy raczej o trenerze, który potrafi³ odczytaæ znaki dot. parametrów.

Nie jest to tylko moja opinia. Wystarczy przeczytaæ wcze¶niejsze wypowiedzi, pan, panie Ciwunie, nie ma "bisokom" nic do zarzucenia, ja wrêcz przeciwnie. Zw³aszcza po przedstawieniu na Grunwaldzie oferty pana B., gdzie ³uki pêka³y jak zapa³ki. Dwa b±d¼ trzy wtedy pêk³y. Pod rz±d. Przypadek?
Strza³y (przechowywane w odpowiednich warunkach) stroszy³y siê, jak ryby z puchlin± wodn±. Przy kontakcie z ziemi± (nie kamieniami), gdzie inne strza³y g³adko siê sunê³y, one "wybucha³y", czyli rozpada³y siê na czê¶ci.

Panie Ciwunie, jeste¶ pan starszy ode mnie i pewnie wiêcej wiesz o ³ukach, strza³ach i ³ucznictwie, co wnioskujê po wypowiedziach, lecz pytanie, które rozbuja³o nasz± wymianê zdañ, dotyczy³o zupe³nie innego tematu.

Wracaj±c do pytania, odpowiadam: je¶li ju¿ "bisoka", to Dianê. Skoro ma tak ma³y naci±g i jest zalecana dla m³odych ³uczników, my¶lê, ¿e siê nada.

Koñczê offtopy.

Weso³ych ¶wi±t :D
Bodzio
Witam.
Z prostego pytania Owki odnosnie luku Diana zrobila sie sprawa polityczna ,ja juz strzelam z czwartego luku od Adama B 2 Diany po jakims czasie sprzedalem 14 -15kg na poczatek byly super ale po czasie kupilem mocniejsze,praktycznie wiekszosc z nas zaczynala od dianek i bylo dobrze i nikt nie narzekal o dnosnie czy sie strzaly lami± i luki to jest poprostu zlosliwosc rzeczy martwych i nie ma na to wplywu, nawet najpiekniejsza i najlepsza strzala sie zlamie to jest tylko patyk drewniany .Odnosnie innych wytworcow nie zabieral glosu bo poprostu nie znam ich wyrobow ,widzialem nie strzelalem .Aprawda jest taka jeden woli tesciow± a drugi corkê.
Wesolych Swi±t
Pozdrawiam
Adsumus
Tatsu- strzelasz ju¿ od d³u¿szego czasu, a ci±gle u¿ywasz Bisoka?
Wg. minie Diany Bisokowe na pocz±tek s± lepsze od Mykietyszynów...Mia³em oba- Mykietyszyna wymiani³em na "anglika" Bisoka a Bisoka sprzeda³em i kupi³em Jankowskiego. Dlatego mówiê tak- Mykietyszyn po paru strzelaniach zacz±³ uk³adaæ mi siê za ciêciw±, Bisoka mia³em przez d³u¿szy czas i nic mu siê nie sta³o, a strzela³em raczej w tym okresie ekstremalnie du¿o. Teraz strzelam ³ukiem z importu i 'Janek" le¿y od³ogiem czekaj±c na kupca, ale nic nie traci ze swoich w³a¶ciwo¶ci...

Weso³ych ¶wi±t smile.gif
Owka
Czyli, jak rozumiem, jedyna przewaga "anglika" le¿a³aby tu po stonie wygl±du. Wszystko inne, ³±cznie z ró¿nic± w cenie (acz nie jest tu ona zasadnicz± spraw±) przemawia za Dian±. "Walijczyka", o ile wiem, z tak s³abym naci±giem po prostu nie robi±, st±d w ogóle nie bra³am go pod uwagê.
Dziêki za pomoc!
Ciwun
Praktycznie ka¿dy producent mo¿e wytwarzaæ swoje modele o ró¿nych naci±gach. Potrafiê wiêc sobie wyobraziæ "walijczyka" o mniejszym naci±gu, ani¿eli "Diana".

Problem chyba le¿y w czym¶ innym, cytujê:

W Konfraterni Smorgoñskiej Akademii uwa¿a siê, ¿e ³ukami adekwatnymi do wykonywania wszelkich zadañ ³ucznictwa tradycyjnego w Polsce s± drewniane ³uki laminowane o naci±gu w przedziale 17-19 kg. Pozwalaj± one na strza³ bezwzglêdny w przedziale 15-28 m, a z uwzglêdnieniem trajektorii lotu, na strza³ kontrolowany w przedziale 36-50 m.

W zale¿no¶ci od warunków fizycznych pocz±tkuj±cego ³ucznika zalecane s± ³uki o odpowiednim naci±gu, lecz generalnie o naci±gu mniejszym od docelowego. Dla osób pe³noletnich, to zwykle ³uki w przedziale 12-14 kg, a dla osob mlodszych lub s³abszych to 8-10 kg.

Drewniane ³uki laminowane produkcji Adama Bisoka, czy Jaros³awa Jankowskiego s± zbywane po przystêpnej cenie. Jest to cena niska w porównaniu z innymi producentami, a jednocze¶nie ³uki te nie odbiegaj± jako¶ciowo od swoich analogów.

W¶ród producentów europejskich niewielu stosuje specjalny system preferencji cenowej dla pocz±tkuj±cego ³ucznika. Polega ona na posiadaniu w asortymencie specjalnych ³uków przeznaczonych dla pocz±tkuj±cych o zmniejszonej sile naci±gu. Przyk³adem takich produktów jest ³uk m³odzie¿owy "Diana" produkcji Adama Bisoka http://www.lukbis.pl/oferta.html#tradycyjne
oraz old scythian children bow wêgierskiego producenta Grozera Csaba
http://www.grozerarchery.com/index_b.htm

(koniec cytatu)

http://relaz.o2.pl/forum/index.php?showtopic=1537
siemko2
Witam!!!

Wiecie mo¿e, ile kosztowa³by ³uk p³aski od Bogus³awa Popka?? A ile ³uk d³ugi?
Bodzio
Witam.

Strona www.rycerze.egida.sanok.pl wchodzisz na strone Popka dzwonisz i wiesz ile kosztuje ,zaden problem,
udziela informacji tylko przez telefon.
Pozdrawiam
Adsumus
Witam!!!

Elb`a w zesz³ym roku kolega kupi³ za 500pln

Pozdrawiam
Poszukiwacz
Siemka
U kogo mo¿na kupiæ w polsce ³uki grózera??? bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Poszukiwacz
Siemka
Gdzie mozna kupic w polsce luki grozera????/
otffin
Mo¿na kupiæ przez niejakiego Gyulê, poszukaj sobie w¶ród u¿ytkowników Freha, jak nie znajdziesz to dam Ci namiary na priv. Ale w razie czego uzbrój siê w cierpliwo¶c - ja ³uk dosta³em w ostatni pi±tek, a zamówi³em....w sierpniu 2005. I to bynajmniej nie extra III, tylko zwyk³ego plastika TRH
pozdrawiam
Poszukiwacz
Dziêki za informacje. Co my¶licie o wêgierskim ³uku (extra I) u grózera??????
Ktos wie ile trzeba za takiego zap³acic????
rycerz_XV
ja strzelam z anglika Bisoka i ten ³uk wydaje mi siê byæ dobry (nie zaprzeczam, ¿e mog± byæ lepsze, ale i tak jest niez³y). co do regu³y kciuka, to przewinê³y mi sie przez rêce 2 Bisoki: anglik 189cm, który ¿eby spe³niaæ regu³ê kciuka dla mnie (a rêkê mam nie najmniejsz± smile.gif - zwykle trochê wiêksza od ludzi z którymi strzela³em ) musia³by mieæ ciêciwe 8cm d³u¿sz± ni¿ ta od producenta; ³uk typu wschodniego, który równie¿ mia³ dla mnie o 8cm za krótk± ciêciwê.
azagthoth
Witam
Chyba 8 cm krótsz± (??). Ewentualnie d³u¿szy ³uk.
Pozdrawiam
rh
Witam,
jestem baaardzo pocz±tkuj±cym ³ucznikiem i zastanawiam siê co lepsze dla kogo¶ takiego jak ja: ³uk wschodni czy angielski prosty Bisoka? Zastanawiam siê tylko nad tym producentem, bo jest tani, a ja jeszcze nie wiem jak d³ugo wytrwam w tym dla mnie nowym hobby smile.gif Nazwaæ to pasj± by³oby za wcze¶nie... Proszê o ¿etelne odpowiedzi.
otffin
Moim zdaniem w tym wypadku to tylko kwestia estetyki.
pozdrawiam
rycerz_XV
azagthoth,
ciêciwa powinna byæ krótsza od ³uku o 8-10cm (patrz Jankowski), a ta, któr± dosta³em jest krótsza o 17-18cm!!!Wiêc jest za krótka i to w przypadku zarówno ³uku 189cm angielskiego jak i o po³owê krótszego wschodniego (d³ugo¶ci nie pamiêtam szczerba.gif ), wiêc ciêciwa powinna byæ d³u¿sza od tej co dosta³em o ok. 8cm

pozdrawiam
azagthoth
Witam
2 rycerz_XV:
primo: o ile sobie przypominam (a ksi±¿kê tê czyta³em ju¿ ze 4 razy) Jankowski pisze o regule kciuka a nie o regule 8-10 cm krótszej ciêciwie. Je¶li tak jest to podaj proszê stronê. Ale to tylko dla zaspokojenia mojej ciekawo¶ci, bo to nie jest temat do dyskusji.
secundo: w swoim poprzednim po¶cie podajesz 2 informacje - angol, który nie spe³nia regu³y kciuka i Twoja s³usznych rozmiarów d³oñ. Logiczny wniosek - du¿a d³oñ -> wiêkszy prze¶wit miêdzy majdanem a ciêciw± -> krótsza ciêciwa ewentualnie d³u¿szy ³uk. Twoja uwaga o du¿ej d³oni automatycznie zasugerowa³a, ¿e ciêciwa by³a zbyt d³uga. Ale mniejsza o wiêkszo¶æ. Nie ma o co siê spieraæ icon_wink.gif . Zwyk³e zak³ócenia w komunikacji.
Pozdrawiam
Rabiega
Koledzy, wasza dyskusja n.t. regu³y kciuka i wielko¶ci ³apy sk³anie mnie do offtopowego przywo³ania wersu starej u³añskej przy¶piewki :

"Mój koñ, mój koñ nie mie¶ci mi siê w d³oñ..."

K³aniam...
rycerz_XV
azagthoth,
1) strona 29, 3 wers od do³u (z dok³adno¶ci± do jednego wersa, a¿ tak dobrej pamiêci nie mam szczerba.gif ), autor podaje tam ¿e ciêciwa powinna byæ 8-10cm krótsza ni¿ odleg³o¶æ miêdzy gryfami
2) chyba nie wys³owi³em sie zbyt sk³adnie, za co przepraszam, otó¿ chcia³em zwróciæ uwagê, ¿e mam d³oñ wiêksza ni¿ moi koledzy/kole¿anki, z którymi przysz³o mi strzelaæ, a i tak gdy przyk³adam d³oñ z wyci±gniêtym kciukiem do majdanu to brakuje mi 6-7cm do ciêciwy, wiêc to chyba ma³o nie jest, moim kolegom brakowa³oby pewnie wiêcej
pozdrawiam
azagthoth
Witam
Faktycznie. Zwracam honor smile.gif
Pozdrawiam
rycerz_XV
Przyjmujê zwrot honoru i pozdrawiam smile.gif
Sebastian Kuczyñski
CYTAT(Poszukiwacz)
Dziêki za informacje. Co my¶licie o wêgierskim ³uku (extra I) u grózera??????
Ktos wie ile trzeba za takiego zap³acic????

Mam bardzo podobny model Mongol extra.
Niesamowity luk.Rekojesc i koncowki ramion wylozone rogiem.Ramiona oklejone skora w dwoch stron.
Kosztowalo to 850 PLN.Niestety jak wspomniano powyzej troche sie czeka.Ja czekalem pol roku.
Podobno Grozer nie wyrabia sie z produkcja,tyle ma zamowien.Czasem dochodzi do nieporozumien z tego powodu smile.gif.Ja zamowilem 45 funtow a zrobili 55 funtow.Ale juz sie przyzwyczailem i wiem ze na pewno warto.Jezeli stac Cie na Grozera to zapomnij o wszystkich bisokach.Grozer to jest cos z czego na pewno bedziesz zadowolony.
Kontakt do Gyuli (mysle ze sie nie pogniewa smile.gif )
gyula@turul.pl
Pozdrawiam.
BorMan
Witam,
Mam pytanko... co s±dzicie o tym producencie (a dok³adniej co s±dzicie o wyrobach tego producenta;)):
www.kani.prv.pl

£uki stosunkowo tanie, wygl±daj± na ca³kiem przyzwoite... (w sêsie ¿e da siê ju¿ z takiego trochê postrzelaæsmile.gif)

Nie krzyczcie na mnie je¶li to pytanie by³o ju¿ zadawane wcze¶nie... topic ma 2x stron a szczerze mówi±c nie mam chêci i czasu czytaæ tego wszystkiego ;)
Adsumus
Ten sam poziom co Mykietyszyn...
Nic specjalnego, choæ znam paru niezadowolonych.
Bardziej sprawdzony jest ju¿ Mykietyszyn
Purvis
Kani swego czasu zas³yna³ bardzo przyzwoitym atlatlem. Ale jakie by³y dalsze losy tego wynalazku - nie wiem.

Co do ³uków to popieram adsumus.
BorMan
Poczyta³em troszke ten topic (szczególnie kilka ostatnich stron) i zakres wyboru producentów zawê¿y³ siê do Bisoka i do Jankowskiego... teraz nasuwa mi siê kilka pytañ.

1. Jak w tej chwili wygl±da realizacja zamówieñ u p.Bisoka? Nadal na ³uk trzeba czekaæ pó³ roku? ;p
2. Jest gdzie¶ przedstawiona oferta p.Jankowskiego wraz z cenami czy preferuje on tylko kontakt telefoniczny?
3. Je¿eli nie ma przedstawionej oferty to ile mo¿e kosztowaæ przeciêtny laminat 20kg naci±gu u p.Jankowskiego (mniej wiêcej)?
Adsumus
Przeciêtny laminat od Jankowskiego kosztuje oko³o 600
BorMan
A co mo¿ecie powiedzieæ o krymsko tatarskim od bisoka?

I co z tymi zamówieniami u owego producenta ;)
Adsumus
Je¶li mia³bym do wyboru ³uk od Jankowskiego, a poskrêcany("krymsko-tatarski") od Bisoka, to nie waha³bym siê chwili i bra³ Jankowskiego. Lepsza jako¶æ wykonania i komfort strzelania..
BorMan
rozumiem...

Problem stanowi mój bud¿et.. i nastawienie moich rodziców do moich zachcianek smile.gif

400z³ to jest totalny max jaki móg³bym zainwestowaæ w ³uk (najlepiej jakby jeszcze w tej cenie zmie¶ci³o siê parê strza³ smile.gif )
otffin
to kombinuj z Samickiem SKB - kosztuje kolo 400-450 a jest mniej wiecej osiemna¶cie klas lepszy od bisoka. Jakiegokolwiek.
BorMan
Samick SKB? specyzuj smile.gif

edit: w³a¶nie znalaz³em na necie.. 505 z³ to dla mnie niestety za du¿o :/ 400 to max... jak narazie Jankowski na muszce ;p
BorMan
A w³a¶nie, jak to jest z p.Bisokiem? Realizuje na ten moment zamówienie w miarê szybko czy nadal trzeba czeeeekaæ i czeeeekaæ.... orientuje siê kto¶?
Purvis
...nieaktualne...

z innej mañki: tydzien temu kupi³em ³uk przez allegro od niejakiego Marka M-60, za 200 z³ blinkie.gif
jak na razie jestem zadowolony, mi³y i rzeczowy cz³owiek, ³uk tez w porz±dku, ale z drugiej strony ta cena.... shocked.gif rozumiecie sami, ¿e pozostajê nieufny icon_cool.gif
Dodam jeszvcze, ¿e pan Marek zacz±³ ostatnio wystawiaæ m.in. tarcze dêbowe, cepy i inne take.
pozdrawiam
Bodzio
Witam.
Nie robcie problemu z Bisokiem otworzyl sklep www.centrum-lucznicze.pl i tam wszystko sie zalatwia nie ma problemu dzwonisz czy e-mailem zamawiasz i wysylaj±.
Pozdrawiam
siemko2
Znacie mo¿e nowy(nie ten z Podmurnej) adres Darka Mykietyszyna?
Poszukiwacz
Bormanie, kup sobie ³uk u wybranowskiego www.wybranowski.republika.pl
longbow - 400 zl
a laminat z 2-3 listew bambusa 250 zl
Poszukiwacz
A jeszcze pan Popek sprzedaje ³uki jakby ultrahistoryczne za 150 - 200 z³ ( o sile naci±gu do 20 kg), a od 200 zl wzwy¿ to mocniejsze.
Poszukiwacz
Wie kto¶ gdzie mo¿na zdobyæ pe³n± rurkê w³ókna szklanego, lub poprostu jego gruby arkusz???
Ten material jest mi bardzo potrzebny, bo raz widzia³em cz³owieka strzelaj±cego z kawa³ka fiber glassu.
Efekt by³ imponuj±cy.
cahir
nowe namiary na darka mykietyszyna:
504 442 072
szewa 4
87-410 kowalewo pomorskie
Thork
Czy nauczy³ bym siê strzelaæ z ³uku o naci±gu 21kg? Nadal zastanawiam siê nad naci±giem gdy¿ polecaj± jedni 17 a inni 21. Wiêc prosi³ bym o podpowiedz.
Thork
W takim razie siê za pytam, kto robi dobre longbow o naci±gu 21kg liczê tu na wasze opinie gdy¿ na to byæ mój pierwszy ³uk i niezbyt znam siê na wytwórcach.
bodkin
21 kg to o wiele za duzo do nauki strzelania
poczatkujacy dorosli o przecietnej budowie powinni zaczynac od 15-16 kg

pozdrawiam
marcin.
Jest na allegro producent, który oferuje szeroki wybór ³uków indiañskich i longbow. (Nie wiem jak siê wstawia linki wiêc nie podam, ale na pewno znajdziecie). nie zamierzam równie¿ kupowaæ bo uwa¿am, ¿e ka¿dy powinien byæ producentem sam dla siebie.
ale s± tacy któ¿y kupuj± ³uki wiêc mo¿e ci co nabyli je u tego Pana lub wiedz± kto to taki , wypowiedz± siê na temat jego wyrobów??
PS. sprzedaj±cy to PEMPEK 045 Obecnie w zakoñczone aukcje
tatsu
Mam powa¿n±, gard³ow± wrêcz sprawê i proszê o pomoc w jej rozwi±zaniu.
Otó¿ potrzebujê jak najpilniej skontaktowaæ siê z p. Mykietyszynem, a wszelkie próby dzwonienia i pisania e-maili spe³zaj± na niczym. Czy jest kto¶, kto ma z nim bli¿szy kontakt? Je¶li tak, proszê o PW lub e-mail.
Z góry serdecznie dziêkujê za pomoc.
MagE
CYTAT(bodkin @ 22:40 05.06.2006) *
21 kg to o wiele za duzo do nauki strzelania
poczatkujacy dorosli o przecietnej budowie powinni zaczynac od 15-16 kg
pozdrawiam

A ja sie z tym niezupelnie zgodze - zaczynalem strzelanie od 21 - i owszem, na poczatku bylo ciezko, ale pozniej, juz na drugim treningu bylo ok. Czasami zdarzylo mi sie przeforsowac - po tym jak wystrzelilem przeszlo 100 strzal - ale teraz strzelbam po 140 i nie czuje zadnych dolegliwosci... 21 kg jest ok - chyba ze jestes naprawde watly i slaby... smile.gif
bodkin
mialem na mysli nauke strzelania , a nie nauke wystrzeliwania
wystarczy poczytac troche literatury zwiazanej z treningiem lucznika i juz bedzie jasniej dlaczego tak , a nie inaczej

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.