Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Producenci i dystrybucja
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Iggitus
Drozsze??
Dlugi ³uk jest tañszy o 15 zlotych, a z refleksem o 20 wiec o co chodzi

dunno.gif

Tym bardziej ¿e to nie cena ostateczna... Przynajmniej nie byla dla mnie. bigsmile2.gif [list]
Radoslaw
wykasowane :-P
Piorun23
http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=27855184

Mo¿e kto¶ wie co¶ na temat tego sprzêtu?

Wygl±da na niehistoryczny (kompozyt szklany?), ale sympatyczny (zw³aszcza cenowo bigsmile2.gif )
Zastanawiam siê, czy nada siê na sprzêt dla pocz±tkuj±cego i nie zepsuje siê zbyt szybko?
Hledis
Chcia³abym kupiæ sobie ³uk, ale nie za bardzo wiem gdzie i jak. Proszê o namiary na producentów. Interesuj± mnie ³uki wikiñskie, ewentualnie angielskie.
Dziêki!!!
Radoslaw
nie wiem o tym nic...
ale jakbys... chcial...
luk w podobnj cenie...
i sprawdzony...
znanego producenta...
to na prv do mnie...
Odna
S³awa

Poszukujê kontaktu do producentów ³uków z warszawy i okolic. Jakby kto¶ by³ tak uprzejmy to z góry dziêkujê w imieniu w³asnym i pocz±tkuj±cej ³uczniczki! Ceny, mog± byæ przypuszczalne, mile widziane.
rs
spac.gif Co prawda dopiero niedawno dowiedzia³em siê o FREHA lecz zd±¿y³em zauwa¿yæ, ¿e podobne tematy ju¿ by³y i wystarczy ich poszukaæ. Raczej w±tpie, ¿e znajdziesz innych ³uczarzy oprócz tych "standardowych".
Adsumus
Z tego co wiem gruber gyula(mam nadzieje ¿e nie przekreci³em) jest z wawy, jest dystrybutorem na polske ³uków grozera
£ucz z Toviru
W Warszawie ³uków za wielu nie u¶wiadczysz, najlepiej kupiæ wysy³kowo, albo pojechaæ i kupiæ na miejscu <ew. poczekaæ, pan Bisok na przyk³ad przyjezdza co jakis czas do warszawy>.
Kontakt do Bisoka - www.lukbis.pl
Grozera - www.grozerarchery.com
Jarka Jankowskiego - 603-335-371

Do wyboru, do koloru... blinkie.gif
Odna
Bardzo dziêkujê za informacje.
PS.Co do podobnych tematów drogi RS, owszem by³y, ale nic konkretnego dla mnie i przydatnego nie znalaz³am.

S³awa i chwa³a!
Gomez
Nie jestem pewien ale zobacz u Bisoka... www.lukbis.pl na bank jest tam angielski
Zoran
Tak, z tego co pamiêtam nawet trzy. Z tym ze cholera.... strasznie drogie te luki jak czlowiek nie ma stalych dochodów : )
Mój ju¿ siê robi od 2 tygodni. Metod± prób i b³êdów ale jest dobrze : )
Tylko zastanawiam siê czy ciêciwê kupiæ czy pogrzebaæ i zrobiæ ze zwierzêcych flaków : >
Gomez
ja od Bisoka kupi³em Dianke naci±g 17 ca³kiem fajny ³uk a ciêciwe mam z w³osia...
Krzy¶ Znienacka
Witam
Eh... zaczynam siê powtarzaæ... mo¿e dlatego ¿e tematy siê powtarzaj±... ale niewa¿ne.
Bisok ma raczej tanie ³uki, jest te¿ kilka anglików, jak na mój gust bardzo ³adne. Radze nie kupowaæ ³uku ''na wyrost'' zw³aszcza je¿eli chodzi o naci±g, lepiej mieæ mniejszy i wypracowaæ technike ni¿ za pierwszym strzelaniem nabawiæ siê kontuzji.
Ciêciwy u Bisoka kupuje siê razem z ³ukiem, s± raczej wytrzyma³e o ile nie trzyma siê ich zbyt czêsto na deszczu.
Pozdrowionka
Sydonia
Bardzo ³adne i dobre ³uki drewniane ma pan Bogus³aw Popek.
http://rycerze.egida.sanok.pl/stara/luki.html
Ukasz Spode £ba
U pana Popka s± dobre ³uki, ale drogie. Ja polecam tak¿e pana Bisoka, s± w miare tanie i profesjonalnie zrobione. Ja mam angielski ³uk o naci±gu 19 kg i jestem z niego bardzo zadowolony. Zaj¿yjcie na stronkê pana Bisoka podan± wy¿ej, tam jest cennik. Radzê kupowaæ bezpo¶rednio u niego, bo ³uk trzeba dobraæ do swojej si³y, wzrostu i postawy.
Sydonia
Nie s± to tak strasznie drogie ³uki, a jako¶ciowo - przynajmniej moim zdaniem - s± zdecydowanie lepsze i poprawniejsze historycznie. Za jesionowy, p³aski 24 kg, solidny, z dwoma ciêciwami ( 2 ró¿ne mo¿liwo¶ci ustawienia krzywizny ³uku) da³am 300z³. Tak wiêc 50 z³ wiêcej za - moim zdaniem - zdecydowanie lepszy ³uk.
Gregor
Ja bym polecal luki pana Jankowskiego. Sam posiadam anglika jego roboty i strzela mi sie z niego swietnie... ceny porownywalne do Bisoka i moim zdaniem luk Jankowskiego jest ladniejszy i ogolnie lepszy... zeby nie bylo to mialem kontakt z lukami Bisoka wiec porownanie mam...
Lutobor
Ja u¿ywam ³uku produkcji Andrzeja Mielcarka. Jest to stosunkowo tani sprzêt a o ile wierzyæ producentowi to z racji zastosowania po³±czenia drewna i nieznacznej ilo¶ci tworzywa sztucznego (jest to w pe³ni zamaskowane) ³uk nie powinien siê z³amaæ. My¶le ¿e mo¿na ten ³uk poleciæ pocz±tkuj±cym, którzy nie potrafi± siê z nim obs³u¿yæ w pe³ni profesjonalnie. Nie ryzykuj± ¿e zniszcz± sobie sprzêt.
O ile siê nie myle to wzmiankowany rzemie¶lnik ma w swej ofercie tak¿e d³ugi ³uk angielski, o którym kto¶ mówi³.
http://www.kani.prv.pl/
Pozdrawiam
Andrzej Szkwarkowski
ja strzelam z Bisoka, ale wieksza satysfakcje mam gdy zrbi³em sobie sam ³uk bigsmile2.gif
Andrzej Szkwarkowski
ja strzelam z Bisoka, ale wieksza satysfakcje mam gdy zrbi³em sobie sam ³uk bigsmile2.gif
Wotawa
£uki dreniane - od 200z³ z Poddêbic. Ale namiarów nie mogê podac, bo przepisy zabraniaj±.
brat Adam
Te¿ uwa¿am ¿e Bisoki s± OK, strzela³em ostatnio z dwóch do¶æ lekkich (ok 16 kg naci±gu) i by³o bardzo przyjemnie. Kolega, do którego nale¿a³y, jest z nich ca³kiem zadowolony.

Ale mam pytanie do wszystkich frehowiczów - je¶li by³ kto¶ z Was na ostatnim Grunwaldzie, to mo¿e zwróci³ uwagê na go¶cia sprzedaj±cego bardzo charakterystyczne, d³ugie ³uki - krzepkie, ok. 220 cm d³ugo¶ci, naci±g blisko 30 kg (na moje oko). Majdan nieprofilowany, owiniêty cienk± skór± w barwie ³êczyska. Jeden z nich (czarny) by³ wykoñczony na zaczepach ró¿kami kozy, drugi, br±zowy, ich nie mia³. Go¶æ mia³ w sumie tylko kilka ³uków (poza tymi dwoma "potworami" pamiêtam jaki¶ mniejszy, ale równie¿ mocny). By³y stosunkowo niedrogie, 300-350 z³. Go¶æ by³ wysoki, w bia³ej tunice, jasne, krêcone w³osy, niezbyt d³ugie, na oko pod 40 lat. Mo¿e kto¶ z Was kojarzy co to by³ za cz³owiek, zapomnia³em go spytaæ o namiary a potem nie mog³em go odnale¼æ.
Bêdê dozgonnie wdziêczny za jakie¶ info (nazwisko, e-mail, telefon tego cz³owieka - cokolwiek).
Je¶li uda mi siê go odszukaæ, nied³ugo podzielê siê wra¿eniami z testów ;)

Pozdrawiam wszystkich
Fox
A mo¿e Darek Mykietyszyn? http://www.mykietyszyn.ceron.pl/

czy mo¿ecie powiedzieæ co¶ wiêcej o tej firmie? nosze sie z zamiarem zamianu longbowa na wschodni a grozer w tym roku zdecydowanie odpada a chcia³bym jednak mieæ wschodni ³uk ¿eby móc æwiczyæ i czy toto siê mi nei rozleci po 2 treningach je¿eli co¶ wiecei o firmie to piszcie:)
djdomin
Mam od niego ³uki ale te po 150 z³. Do treningów s± rewelacyjne. Tanie a strzelaj±. I nie rozpad³y siê dot±d.

Dro¿szych nie testowa³em.
G³owañ
A co wy na to . Bo ni to anglik ni cu¶ innego. I czy warto wogóle co¶ takiego kupiæ dunno.gif
watman
CYTAT(G³owañ)
A co wy na to . Bo ni to anglik ni cu¶ innego.

o ile sie nie myle, to jest 'walijczyk'...

CYTAT(G³owañ)
I czy warto wogóle co¶ takiego kupiæ dunno.gif

mi sie z takiego najlepiej strzelalo...
G³owañ
Czyli warto kupiæ . face4.gif:
watman
CYTAT(G³owañ)
Czyli warto kupiæ . face4.gif:

musialbyc sie do niego przymierzyc - mi sie lepiej strzelalo z walijskiego niz z prostego anglika, a z obu tych mase lepiej niz z kryma... jezeli JA bym kupowal luk, to wlasnie taki - prosty, z malymi refleksami na koncach...
G³owañ
Dziêki. Zobaczymy co bêdzie dalej ... bigsmile2.gif
odie
CYTAT(watman)
CYTAT(G³owañ)
Czyli warto kupiæ .  :?:

musialbyc sie do niego przymierzyc - mi sie lepiej strzelalo z walijskiego niz z prostego anglika, a z obu tych mase lepiej niz z kryma... jezeli JA bym kupowal luk, to wlasnie taki - prosty, z malymi refleksami na koncach...

Eh, chyba kwestia preferancji...
Ja mialem okazje strzelac z roznych lukow Bisokowych (wg. jego terminologii: krymskie, angielskie proste bez refleksu, angielskie z malym refleksem, walijskie - te najdluzsze).
Moim zdaniem najlepsze sa angielskie bez lub z malym refleksem. Luk krymski raczej nie pracuje jak luk refleksyjny, a walijski jest moim zdaniem za dlugi i wpada w jakies dziwne wibracje - przynajmniej ten egzemplarz, ktory mialem w reku.

Ogolnie - moge te luki polecic jako sprzet dla poczatkujacych. Mozecie sie jednak spotkac z zarzutami ze sa niehistoryczne. Jezeli komus zalezy na historycznosci i nie ma kasy zeby kupowac kilka lukow na rozne okazje - niech poszuka innego producenta.

Aha i jeszcze z innej beczki: gdzis na sieci (niestety nie pomne gdzie, ale zrodlo wydawalo sie sensowne) - przeczytalem, ze zwiekszenie dlugosci luku nie przeklada sie na jakosc strzelania. Innymi slowy - jezeli chodzi o luki proste, najlepsze sa podbno w okolicach 180 cm gdyz sa najbardziej efektywne. Dluzsze sa gorsze. Jak to z tym jest? Moje doswiadczenia z Bisokiem (walijczyk vs. angielski) wydaja sie potwierdzac ta hipoteze, ale nie jestem pewien czy powyzsze stwierdzenie nie odnosi sie tylko do lukow drewnianych, a do kompozytowych nie... Ktos wie jak to jest?

Pozdr
Olgierd
KnightXIII
Witam
Co my¶licie na temat ³uków p.Andrzeja Mielcarka "KANI" ?
Potrzebuje kupiæ tani ³uk do 200z³ jaki i od kogo polecacie?
Bisok odpada bo nie ma nic na stanie.... anger.gif

Pozdrowienia !
Eryk Gajdiss
tanie ³uki produkuje te¿ Mykietyszyn.jego stronki nieznam ale poszukaj na bagricie. ale z tego co wiem to ¶a ³uki wykonane z w³ukien wêglowych pokrytych skór± , te¿ ³uki Kaniego te¿ s± podobnie wykonywane ( niewiem tego napewno - tak tylko s³ysza³em ) . ogólnie ludzie urzywaj±cy ³uki Kaniego i Mykieteszyna nie narzekaj± na nie.
Bogumi³
Ujdzie w t³oku. Mam taki od po³torej roku szczerba.gif
Przy zamówieniu bierz o oko³o 1/5 wiêkszy naci±g!
Zamiast 23jki, dosta³em co¶ na oko 18stki. Zamiast 27mki, w porównaniu z Bisokiem strzelam jak z 23jki bum.gif
Jak to powiedzia³ sam Kania; Opole-Bierkowice 2003:
"Bo ja u¿ywam innego systemu ni¿ Bisok i dlatego moje ³uki wydaj± siê s³absze" szczerba.gif
Wasilko
jesli mowisz luk do 200 zl to moim zdaniem nie da sie polecic nikogo.
Kaniego zdecydowanie nie polecam. Strzelalem z dwoch jego lukow - kopia straszliwie i to przyjemnosc nie byla. Jesli juz to wez Mykietyszyna - na pewno jest lepszy od Kaniego, chociaz to i tak nie to... ale przynajmniej mozna sobie w miare milo postrzelac...

...pomijam tu calkowicie kwestie jakiejkolwiek historycznosci... (jakiej w ogole historycznosci??????????? - to przeciez nie ta bajka bigsmile2.gif )
rosamar
A bisok to w ogole historyczny jest crazy.gif
hehehe.....

pozdrawiam

stronka mykietyszyna: www.mykietyszyn.ceron.pl
KnightXIII
No tak tylko Mykietyszyn nie ma takiego ³uku, który by mnie interesowa³. Chodzi mi o taki: "KANI" poda³ mi ¿e ma £uk Angielski prosty 181cm d³ 16-17kg naci±gu za 200z³.
Mo¿e macie jaki¶ na sprzedaz,u¿ywany do 20kg naci±gu?
Wasilko
no prosty to on moze i jest... ale angielski??? Jeszcze mniej niz Bisok.
Co do luku Kaniego to musisz miec swiadomosc, ze to prawie wylacznie prety z wlokna szklanego i niewiele wiecej poza tym (no, moze troche skory na wierzchu bigsmile2.gif )
To ja juz wole Bisoki... przynajmniej te proste
rosamar
Bisokowskie luki najlepiej zamawiac w Zlotej Strzale (www.goldenarrow.com.pl) Ale one kosztuja troche wiecej niz 200zl icon_sad.gif Ale i tak sa tansze niz na stronie Bisoka. Luku dla siebie szukam juz od jakiegos czasu i nie znalazlam prawie nic procz Bisokow dunno.gif I co tu zrobic??

pozdrawiam
Wasilko
masz jeszcze Grozery jesli lubisz refleksy i np. Bogdana Popka jesli chodzi o proste drewniane
rosamar
Dla mnie grozer jest niestety poza zasiegiem finansowym icon_sad.gif Ale piekne to te luki sa....

pozdrawiam
Wasilko
no to moim zdaniem tylko prosty Bisok, chyba ze znajdziesz kogos kto ci wstruga cos taniego
www.bowtime.waw.pl - poszukaj w "gdzie kupic". Jest kilku tutaj niewspomnianych jeszcze.
KnightXIII
A co powiecie na ten pierwszy ³uk ze strony Mykietyszyna? (www.mykietyszyn.ceron.pl)
mo¿e byæ?
wystarczy?
Adsumus
Witam!!

CZy a¿ tka Ci ¶pieszno?? Dozbieraj parê z³otych i kup Bisoka! Zawsze mo¿esz na allegro popatrzeæ. Mia³em ³uk mykietyszyna i szczerze nie polecam, strasznie szybko siê wygi±³, je¶li mam poleciæ co¶ od niego to strza³y, ale i tak znam lepszych producentów, ³uków Kani nie znam, s³ysza³em tylko NIEpochlebne wypowiedzi..
Na pierwszy ³uk najlepszy jest bisok!

Pozdrawiam
djdomin
Mamy 3 ³uki od Mykietyszyna, to za 150 z³ smile.gif - 15, 18 i 22 kg. Jak dot±d bez zarzutu. Strza³y te¿.

Pozdrawiam
rosamar
A ja wlasnie zamowilam sobie prosty Mykietyszyna ( w zestawie promocyjnym crazy.gif )
Jak dostane go do lapek to napisze jak sie strzela. bigsmile2.gif
Ale tez slyszalam ze sa w porzadku.

pozdrawiam
<rosamar>
Adsumus
Witam!!!

Powiem tak ³uki Mykietyszyn jest napewno lepszy od Kani i lepiej ju¿ kupic jego ³uczek, ale i tak ja obstaje za Bisokiem na pierwszy ³uk

Pozdrawiam
Eryk Gajdiss
ja najbardziej jako pierwszy ³uk poleca³ bym jednak ³uki Bisoka. lepiej pozbieraæ troszke d³u¿ej kase i kupiæ Bisoka. mój ³uk to w³a¶nie Bisok (wschodni - 19 kg) i mam juz go od sze¶ciu lat i bedzie jeszcze strzela³ bardzo d³ugo ale juz od jakiego¶ czasu my¶le nad kupnem ³uku od Grozera (ADULT SCYTHIAN - ok. 50 funtów) i kupie go napewno w przysz³ym roku ¿eby mieæ juz nowy ³uk na nowy sezon turniejowy.
KnightXIII
Eryk Gajdiss-a nie chcia³by¶ sprzedaæ tego swojego Bisoka?
rosamar
grozery tez mi sie marza.........

Ale na razie nie mam kasy icon_cry.gif

Moze kiedys..........

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.