Drozsze
??
Dlugi ³uk jest tañszy o 15 zlotych, a z refleksem o 20 wiec o co chodzi
Tym bardziej ¿e to nie cena ostateczna... Przynajmniej nie byla dla mnie.
[list]
http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=27855184
Mo¿e kto¶ wie co¶ na temat tego sprzêtu?
Wygl±da na niehistoryczny (kompozyt szklany?), ale sympatyczny (zw³aszcza cenowo
)
Zastanawiam siê, czy nada siê na sprzêt dla pocz±tkuj±cego i nie zepsuje siê zbyt szybko?
Chcia³abym kupiæ sobie ³uk, ale nie za bardzo wiem gdzie i jak. Proszê o namiary na producentów. Interesuj± mnie ³uki wikiñskie, ewentualnie angielskie.
Dziêki!!!
nie wiem o tym nic...
ale jakbys... chcial...
luk w podobnj cenie...
i sprawdzony...
znanego producenta...
to na prv do mnie...
S³awa
Poszukujê kontaktu do producentów ³uków z warszawy i okolic. Jakby kto¶ by³ tak uprzejmy to z góry dziêkujê w imieniu w³asnym i pocz±tkuj±cej ³uczniczki! Ceny, mog± byæ przypuszczalne, mile widziane.
Co prawda dopiero niedawno dowiedzia³em siê o FREHA lecz zd±¿y³em zauwa¿yæ, ¿e podobne tematy ju¿ by³y i wystarczy ich poszukaæ. Raczej w±tpie, ¿e znajdziesz innych ³uczarzy oprócz tych "standardowych".
Z tego co wiem gruber gyula(mam nadzieje ¿e nie przekreci³em) jest z wawy, jest dystrybutorem na polske ³uków grozera
W Warszawie ³uków za wielu nie u¶wiadczysz, najlepiej kupiæ wysy³kowo, albo pojechaæ i kupiæ na miejscu <ew. poczekaæ, pan Bisok na przyk³ad przyjezdza co jakis czas do warszawy>.
Kontakt do Bisoka - www.lukbis.pl
Grozera - www.grozerarchery.com
Jarka Jankowskiego - 603-335-371
Do wyboru, do koloru...
Bardzo dziêkujê za informacje.
PS.Co do podobnych tematów drogi RS, owszem by³y, ale nic konkretnego dla mnie i przydatnego nie znalaz³am.
S³awa i chwa³a!
Nie jestem pewien ale zobacz u Bisoka... www.lukbis.pl na bank jest tam angielski
Tak, z tego co pamiêtam nawet trzy. Z tym ze cholera.... strasznie drogie te luki jak czlowiek nie ma stalych dochodów : )
Mój ju¿ siê robi od 2 tygodni. Metod± prób i b³êdów ale jest dobrze : )
Tylko zastanawiam siê czy ciêciwê kupiæ czy pogrzebaæ i zrobiæ ze zwierzêcych flaków : >
ja od Bisoka kupi³em Dianke naci±g 17 ca³kiem fajny ³uk a ciêciwe mam z w³osia...
Witam
Eh... zaczynam siê powtarzaæ... mo¿e dlatego ¿e tematy siê powtarzaj±... ale niewa¿ne.
Bisok ma raczej tanie ³uki, jest te¿ kilka anglików, jak na mój gust bardzo ³adne. Radze nie kupowaæ ³uku ''na wyrost'' zw³aszcza je¿eli chodzi o naci±g, lepiej mieæ mniejszy i wypracowaæ technike ni¿ za pierwszym strzelaniem nabawiæ siê kontuzji.
Ciêciwy u Bisoka kupuje siê razem z ³ukiem, s± raczej wytrzyma³e o ile nie trzyma siê ich zbyt czêsto na deszczu.
Pozdrowionka
Bardzo ³adne i dobre ³uki drewniane ma pan Bogus³aw Popek.
http://rycerze.egida.sanok.pl/stara/luki.html
U pana Popka s± dobre ³uki, ale drogie. Ja polecam tak¿e pana Bisoka, s± w miare tanie i profesjonalnie zrobione. Ja mam angielski ³uk o naci±gu 19 kg i jestem z niego bardzo zadowolony. Zaj¿yjcie na stronkê pana Bisoka podan± wy¿ej, tam jest cennik. Radzê kupowaæ bezpo¶rednio u niego, bo ³uk trzeba dobraæ do swojej si³y, wzrostu i postawy.
Nie s± to tak strasznie drogie ³uki, a jako¶ciowo - przynajmniej moim zdaniem - s± zdecydowanie lepsze i poprawniejsze historycznie. Za jesionowy, p³aski 24 kg, solidny, z dwoma ciêciwami ( 2 ró¿ne mo¿liwo¶ci ustawienia krzywizny ³uku) da³am 300z³. Tak wiêc 50 z³ wiêcej za - moim zdaniem - zdecydowanie lepszy ³uk.
Ja bym polecal luki pana Jankowskiego. Sam posiadam anglika jego roboty i strzela mi sie z niego swietnie... ceny porownywalne do Bisoka i moim zdaniem luk Jankowskiego jest ladniejszy i ogolnie lepszy... zeby nie bylo to mialem kontakt z lukami Bisoka wiec porownanie mam...
Ja u¿ywam ³uku produkcji Andrzeja Mielcarka. Jest to stosunkowo tani sprzêt a o ile wierzyæ producentowi to z racji zastosowania po³±czenia drewna i nieznacznej ilo¶ci tworzywa sztucznego (jest to w pe³ni zamaskowane) ³uk nie powinien siê z³amaæ. My¶le ¿e mo¿na ten ³uk poleciæ pocz±tkuj±cym, którzy nie potrafi± siê z nim obs³u¿yæ w pe³ni profesjonalnie. Nie ryzykuj± ¿e zniszcz± sobie sprzêt.
O ile siê nie myle to wzmiankowany rzemie¶lnik ma w swej ofercie tak¿e d³ugi ³uk angielski, o którym kto¶ mówi³.
http://www.kani.prv.pl/
Pozdrawiam
ja strzelam z Bisoka, ale wieksza satysfakcje mam gdy zrbi³em sobie sam ³uk
ja strzelam z Bisoka, ale wieksza satysfakcje mam gdy zrbi³em sobie sam ³uk
£uki dreniane - od 200z³ z Poddêbic. Ale namiarów nie mogê podac, bo przepisy zabraniaj±.
Te¿ uwa¿am ¿e Bisoki s± OK, strzela³em ostatnio z dwóch do¶æ lekkich (ok 16 kg naci±gu) i by³o bardzo przyjemnie. Kolega, do którego nale¿a³y, jest z nich ca³kiem zadowolony.
Ale mam pytanie do wszystkich frehowiczów - je¶li by³ kto¶ z Was na ostatnim Grunwaldzie, to mo¿e zwróci³ uwagê na go¶cia sprzedaj±cego bardzo charakterystyczne, d³ugie ³uki - krzepkie, ok. 220 cm d³ugo¶ci, naci±g blisko 30 kg (na moje oko). Majdan nieprofilowany, owiniêty cienk± skór± w barwie ³êczyska. Jeden z nich (czarny) by³ wykoñczony na zaczepach ró¿kami kozy, drugi, br±zowy, ich nie mia³. Go¶æ mia³ w sumie tylko kilka ³uków (poza tymi dwoma "potworami" pamiêtam jaki¶ mniejszy, ale równie¿ mocny). By³y stosunkowo niedrogie, 300-350 z³. Go¶æ by³ wysoki, w bia³ej tunice, jasne, krêcone w³osy, niezbyt d³ugie, na oko pod 40 lat. Mo¿e kto¶ z Was kojarzy co to by³ za cz³owiek, zapomnia³em go spytaæ o namiary a potem nie mog³em go odnale¼æ.
Bêdê dozgonnie wdziêczny za jakie¶ info (nazwisko, e-mail, telefon tego cz³owieka - cokolwiek).
Je¶li uda mi siê go odszukaæ, nied³ugo podzielê siê wra¿eniami z testów ;)
Pozdrawiam wszystkich
A mo¿e Darek Mykietyszyn?
http://www.mykietyszyn.ceron.pl/
czy mo¿ecie powiedzieæ co¶ wiêcej o tej firmie? nosze sie z zamiarem zamianu longbowa na wschodni a grozer w tym roku zdecydowanie odpada a chcia³bym jednak mieæ wschodni ³uk ¿eby móc æwiczyæ i czy toto siê mi nei rozleci po 2 treningach je¿eli co¶ wiecei o firmie to piszcie:)
Mam od niego ³uki ale te po 150 z³. Do treningów s± rewelacyjne. Tanie a strzelaj±. I nie rozpad³y siê dot±d.
Dro¿szych nie testowa³em.
A co wy na to . Bo ni to anglik ni cu¶ innego. I czy warto wogóle co¶ takiego kupiæ
CYTAT(G³owañ)
A co wy na to . Bo ni to anglik ni cu¶ innego.
o ile sie nie myle, to jest 'walijczyk'...
CYTAT(G³owañ)
I czy warto wogóle co¶ takiego kupiæ
mi sie z takiego najlepiej strzelalo...
Czyli warto kupiæ .
:
CYTAT(G³owañ)
Czyli warto kupiæ .
:
musialbyc sie do niego przymierzyc - mi sie lepiej strzelalo z walijskiego niz z prostego anglika, a z obu tych mase lepiej niz z kryma... jezeli JA bym kupowal luk, to wlasnie taki - prosty, z malymi refleksami na koncach...
Dziêki. Zobaczymy co bêdzie dalej ...
CYTAT(watman)
CYTAT(G³owañ)
Czyli warto kupiæ . :?:
musialbyc sie do niego przymierzyc - mi sie lepiej strzelalo z walijskiego niz z prostego anglika, a z obu tych mase lepiej niz z kryma... jezeli JA bym kupowal luk, to wlasnie taki - prosty, z malymi refleksami na koncach...
Eh, chyba kwestia preferancji...
Ja mialem okazje strzelac z roznych lukow Bisokowych (wg. jego terminologii: krymskie, angielskie proste bez refleksu, angielskie z malym refleksem, walijskie - te najdluzsze).
Moim zdaniem najlepsze sa angielskie bez lub z malym refleksem. Luk krymski raczej nie pracuje jak luk refleksyjny, a walijski jest moim zdaniem za dlugi i wpada w jakies dziwne wibracje - przynajmniej ten egzemplarz, ktory mialem w reku.
Ogolnie - moge te luki polecic jako sprzet dla poczatkujacych. Mozecie sie jednak spotkac z zarzutami ze sa niehistoryczne. Jezeli komus zalezy na historycznosci i nie ma kasy zeby kupowac kilka lukow na rozne okazje - niech poszuka innego producenta.
Aha i jeszcze z innej beczki: gdzis na sieci (niestety nie pomne gdzie, ale zrodlo wydawalo sie sensowne) - przeczytalem, ze zwiekszenie dlugosci luku nie przeklada sie na jakosc strzelania. Innymi slowy - jezeli chodzi o luki proste, najlepsze sa podbno w okolicach 180 cm gdyz sa najbardziej efektywne. Dluzsze sa gorsze. Jak to z tym jest? Moje doswiadczenia z Bisokiem (walijczyk vs. angielski) wydaja sie potwierdzac ta hipoteze, ale nie jestem pewien czy powyzsze stwierdzenie nie odnosi sie tylko do lukow drewnianych, a do kompozytowych nie... Ktos wie jak to jest?
Pozdr
Olgierd
Witam
Co my¶licie na temat ³uków p.Andrzeja Mielcarka "KANI" ?
Potrzebuje kupiæ tani ³uk do 200z³ jaki i od kogo polecacie?
Bisok odpada bo nie ma nic na stanie....
Pozdrowienia !
tanie ³uki produkuje te¿ Mykietyszyn.jego stronki nieznam ale poszukaj na bagricie. ale z tego co wiem to ¶a ³uki wykonane z w³ukien wêglowych pokrytych skór± , te¿ ³uki Kaniego te¿ s± podobnie wykonywane ( niewiem tego napewno - tak tylko s³ysza³em ) . ogólnie ludzie urzywaj±cy ³uki Kaniego i Mykieteszyna nie narzekaj± na nie.
Ujdzie w t³oku. Mam taki od po³torej roku
Przy zamówieniu bierz o oko³o 1/5 wiêkszy naci±g!
Zamiast 23jki, dosta³em co¶ na oko 18stki. Zamiast 27mki, w porównaniu z Bisokiem strzelam jak z 23jki
Jak to powiedzia³ sam Kania; Opole-Bierkowice 2003:
"Bo ja u¿ywam innego systemu ni¿ Bisok i dlatego moje ³uki wydaj± siê s³absze"
jesli mowisz luk do 200 zl to moim zdaniem nie da sie polecic nikogo.
Kaniego zdecydowanie nie polecam. Strzelalem z dwoch jego lukow - kopia straszliwie i to przyjemnosc nie byla. Jesli juz to wez Mykietyszyna - na pewno jest lepszy od Kaniego, chociaz to i tak nie to... ale przynajmniej mozna sobie w miare milo postrzelac...
...pomijam tu calkowicie kwestie jakiejkolwiek historycznosci... (jakiej w ogole historycznosci??????????? - to przeciez nie ta bajka
)
A bisok to w ogole historyczny jest
hehehe.....
pozdrawiam
stronka mykietyszyna: www.mykietyszyn.ceron.pl
No tak tylko Mykietyszyn nie ma takiego ³uku, który by mnie interesowa³. Chodzi mi o taki: "KANI" poda³ mi ¿e ma £uk Angielski prosty 181cm d³ 16-17kg naci±gu za 200z³.
Mo¿e macie jaki¶ na sprzedaz,u¿ywany do 20kg naci±gu?
no prosty to on moze i jest... ale angielski??? Jeszcze mniej niz Bisok.
Co do luku Kaniego to musisz miec swiadomosc, ze to prawie wylacznie prety z wlokna szklanego i niewiele wiecej poza tym (no, moze troche skory na wierzchu
)
To ja juz wole Bisoki... przynajmniej te proste
Bisokowskie luki najlepiej zamawiac w Zlotej Strzale (www.goldenarrow.com.pl) Ale one kosztuja troche wiecej niz 200zl
Ale i tak sa tansze niz na stronie Bisoka. Luku dla siebie szukam juz od jakiegos czasu i nie znalazlam prawie nic procz Bisokow
I co tu zrobic??
pozdrawiam
masz jeszcze Grozery jesli lubisz refleksy i np. Bogdana Popka jesli chodzi o proste drewniane
Dla mnie grozer jest niestety poza zasiegiem finansowym
Ale piekne to te luki sa....
pozdrawiam
no to moim zdaniem tylko prosty Bisok, chyba ze znajdziesz kogos kto ci wstruga cos taniego
www.bowtime.waw.pl - poszukaj w "gdzie kupic". Jest kilku tutaj niewspomnianych jeszcze.
A co powiecie na ten pierwszy ³uk ze strony Mykietyszyna? (www.mykietyszyn.ceron.pl)
mo¿e byæ?
wystarczy?
Witam!!
CZy a¿ tka Ci ¶pieszno?? Dozbieraj parê z³otych i kup Bisoka! Zawsze mo¿esz na allegro popatrzeæ. Mia³em ³uk mykietyszyna i szczerze nie polecam, strasznie szybko siê wygi±³, je¶li mam poleciæ co¶ od niego to strza³y, ale i tak znam lepszych producentów, ³uków Kani nie znam, s³ysza³em tylko NIEpochlebne wypowiedzi..
Na pierwszy ³uk najlepszy jest bisok!
Pozdrawiam
Mamy 3 ³uki od Mykietyszyna, to za 150 z³
- 15, 18 i 22 kg. Jak dot±d bez zarzutu. Strza³y te¿.
Pozdrawiam
A ja wlasnie zamowilam sobie prosty Mykietyszyna ( w zestawie promocyjnym
)
Jak dostane go do lapek to napisze jak sie strzela.
Ale tez slyszalam ze sa w porzadku.
pozdrawiam
<rosamar>
Witam!!!
Powiem tak ³uki Mykietyszyn jest napewno lepszy od Kani i lepiej ju¿ kupic jego ³uczek, ale i tak ja obstaje za Bisokiem na pierwszy ³uk
Pozdrawiam
ja najbardziej jako pierwszy ³uk poleca³ bym jednak ³uki Bisoka. lepiej pozbieraæ troszke d³u¿ej kase i kupiæ Bisoka. mój ³uk to w³a¶nie Bisok (wschodni - 19 kg) i mam juz go od sze¶ciu lat i bedzie jeszcze strzela³ bardzo d³ugo ale juz od jakiego¶ czasu my¶le nad kupnem ³uku od Grozera (ADULT SCYTHIAN - ok. 50 funtów) i kupie go napewno w przysz³ym roku ¿eby mieæ juz nowy ³uk na nowy sezon turniejowy.
Eryk Gajdiss-a nie chcia³by¶ sprzedaæ tego swojego Bisoka?
grozery tez mi sie marza.........
Ale na razie nie mam kasy
Moze kiedys..........
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.