CYTAT(Adsumus @ 01:15 23.12.2006)
Mia³ kto¶ do czynienia ze strza³ami cedrowymi z £ukSportu?
Ja mia³em i mam
A o co chodzi ?
Pozdrawiam
...
No tak, ale pytanie zadałem...
Konkretne jak cholera
No i jak się z nich strzela? Czy dobrze wykonane itp. ? Ile ważą?
Strzela siê bardzo sympatycznie. Jako ¿e s± fabrycznie dzielone na ró¿ne sztywno¶ci mo¿na precyzyjnie dobraæ strza³y do ³uku (chocia¿ w kartonie 100 sztuk i tak potrafi byæ spory rozrzut w parametrach). Lotki i grot porz±dnie przyklejone. Osobi¶cie u¿ywam plastikowych nasadek, ale s± te¿ ze zwyk³ymi wyciêciami. Z prostowaniem nie ma wiêkszego problemu. Jak dla mnie bardzo dobre strza³y. A ponadto bardzo ³adnie pachnie jak siê z³amie
Pozdrawiam
CYTAT(Frodo @ 14:13 23.12.2006)
Strzela siê bardzo sympatycznie. Jako ¿e s± fabrycznie dzielone na ró¿ne sztywno¶ci mo¿na precyzyjnie dobraæ strza³y do ³uku (chocia¿ w kartonie 100 sztuk i tak potrafi byæ spory rozrzut w parametrach). Lotki i grot porz±dnie przyklejone. Osobi¶cie u¿ywam plastikowych nasadek, ale s± te¿ ze zwyk³ymi wyciêciami. Z prostowaniem nie ma wiêkszego problemu. Jak dla mnie bardzo dobre strza³y. A ponadto bardzo ³adnie pachnie jak siê z³amie
Pozdrawiam
Strza³y cedrowe z ³uksportu s± towarem wysokiej jako¶ci pozdrawiam
W³a¶nie zakupi³em ³uk pana £ukasza nawalnego (robin_). Jest to d³ugi ³uk angielski jesionowy, o naci±gu 17 kg . Wykonany bardzo ³adnie i solidnie . £uczek naprawdê ³adny i w dobrej cenie. Jak juz bodajrze pisa³ u¿ytkownik Siemko2 ¿adnych martwych punktów , satabiny i sprê¿ysty ³uk.
Polecam tego wytwórcê z czystym sumieniem
pozdrawiam Voldius
Witam.
Widzê, ¿e w ostatnim po¶cie chwalona jest firma "Camelot" £ukasza Nawelnego. Ja takze jestem klientem tego Pana. Chcê pochwaliæ przede wszystkim towar. Zakupi³em ³uk z wi±zu z lekkimi refleksami. Jest jak na razie najlepszy ³uk z jakiego strzela³em. Dynamiczny i celny.
No i oczywi¶cie nienaganna kultura osobista. Mi³y, komunikatywny, wyrozumia³y, ucciwy. Chcia³oby siê zawsze spotykaæ takich producentów.
CYTAT(Mariusz O³ton @ 22:42 10.02.2007)
Witam.
Widzê, ¿e w ostatnim po¶cie chwalona jest firma "Camelot" £ukasza Nawelnego. Ja takze jestem klientem tego Pana. Chcê pochwaliæ przede wszystkim towar. Zakupi³em ³uk z wi±zu z lekkimi refleksami. Jest jak na razie najlepszy ³uk z jakiego strzela³em. Dynamiczny i celny.
No i oczywi¶cie nienaganna kultura osobista. Mi³y, komunikatywny, wyrozumia³y, ucciwy. Chcia³oby siê zawsze spotykaæ takich producentów.
Witam
Mo¿e mi kto¶ powiedzieæ kto robil stronke firmie Camelot ...?Rewelka....:-)
A tak powaznie ,du¿o s³ysza³em o ³ukach pana Nawalnego (dobrego) lecz ich niewidzia³em (pacz pierwsza czê¶æ postu)Interesuje mnie jego ³uk wschodu jak wygl±da ,cena itd.Kto¶ co¶ wie...?
Witojcie.....
mam pytanko...(jesli juz by³o to prosze mnie zbesztaæ)Interesuje mnie ³uk pana Wybranowskiego,na jego stronce nazywa sie :refleks:http://www.wybranowski.republika.pl/luki.html
Jest zbudowany pasków bambusa.Moje pytanie :Kto¶ go zakupi³,wie o nim cos wiêcej (widzia³ go na wlasne oczy?),mia³ go w rêku..Ciekawi mnie jego wygl±d i widoczne na zdjêciu charakterystyczne dla bambusa zgrubienia.Na ch³opski rozum te zgrubienia to s³abe punkty ³uku.......jak myslicie (s³abe -czytaj nierównomiernie zginaj±ce sie ramie ³uku na ca³ej d³ugo¶ci) co o tym myslicie......?
Mój przyjaciel ma relfeksa z bambusa od Wybranowskiego, na jego plus mo¿na zaliczyæ bardzo du¿± wytrzyma³o¶æ i d³ugowieczno¶æ (³uk intensywnie u¿ytkowany od 4 lat) zgrubienia charakterystyczne dla bambusa, wcale go nie os³abiaj±, acz minusem i to moim zdaniem do¶æ powa¿nym jest du¿a twardo¶æ ³uku. Zbyt du¿a.
Stary Fana spytaj sie mo¿e Mariusza O³tona bo z tego co napisa³ mo¿na wywnioskowaæ ¿e w³anie taki ³uk kupi³ ..... Szkoda w³a¶nie ¿e stronka pana £ukasza jest w budowie ;/ ale z tego co pamiêtam na allegro ³uczek 30 kg naci±gu z wai±zu poszed³ za 230z³ ? Ale rêki niedam se uci±æ ... ³uki d³ugie i wawelski jest na allegro teraz wiêc mozesz zobaczyc:)
pozdrawiam
CYTAT(voldius @ 22:02 13.02.2007)
Stary Fana spytaj sie mo¿e Mariusza O³tona bo z tego co napisa³ mo¿na wywnioskowaæ ¿e w³anie taki ³uk kupi³ ..... Szkoda w³a¶nie ¿e stronka pana £ukasza jest w budowie ;/ ale z tego co pamiêtam na allegro ³uczek 30 kg naci±gu z wai±zu poszed³ za 230z³ ? Ale rêki niedam se uci±æ ... ³uki d³ugie i wawelski jest na allegro teraz wiêc mozesz zobaczyc:)
pozdrawiam
Dziêki za info....widzia³em te ³uki na allegro wygl±daj± ok.Ale wiem ¿e w ofercie ma ³uki typu wschodniego i te mnie interesuj±.
CYTAT(Mariusz O³ton @ 22:42 10.02.2007)
Witam.
Mo¿esz pokazaæ jakie¶ foto....?
Drodzy ³ucznicy mo¿e siê nie znam, jeszcze nie mam w³asnego ³uku tak na marginesie to dziêki wam jeszcze go nie kupi³am. Przeczyta³am prawie wszystkie tematy na forum ( prawie bo nie czyta³am tych o produkcji strza³ i ³uków) wyra¿acie tam tak skrajne opinie, ¿e dla zielonej osóbki jest to strasznie pokrêtne i nie przej¿yste.
Proszê zdecydujcie siê wiêæ bioski "meble giête" czy najlepszy sprzêt dla pocz±tkuj±cego?
Piszczie obszernie tylko po ludzku dla laików i zielonych.
Andrzej Mieclarek - Kani.
Czy ktoś mógłby napisać kilka słÃ³w na temat tego producenta/rzemieslnika ?
Czy jego produkty spełniają wymagania rekonstrukcji, czy ktoś widział jego stanowisko na jakiejś imprezie i czy poza sprzedażą swojego asortymentu zajmuje się czymś jeszcze (warsztaty ?).
Zgłosił on swoją ofertę na Chodlik 2007, a ja nie bardzo znam się na łucznictwie wczesnośredniowiecznym i wolę sie poradzić.
Acha i jakby ktoś wygłaszał oceny to proszę o ich umotywowanie.
Z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam.
Michał
Ależ się jakiś Mod popisał sprytem
W poście nie ma mowy o jakiego rzemieślnika chodzi, za to była o tym mowa w temacie postu i po przeniesieniu wyszło, że pytam o nikogo
Rozumiem, że odpowiada za to późna (lub bardzo wczesna) pora dnia
Mia³em do czynienia z dwoma ³ukami Kani za po¶rednictwem moich znajomych, jeden z nich to laminat obci±gniêty skór± (zamszow±), drugi drewniany, acz p³aski i krótki. Oby dwa nie by³y wykonane zbyt starannie. Hmmm co do samego stoiska siê nie wypowiadam bo nie widzia³em. £uki o których pisze wykonane by³y przez producenta dwa lata temu, czy od tego czasu co¶ siê zmieni³o nie wiem...
Witam,
jakby¶ nie dotar³ to podajê
stronê A opinie o ³ukach(tych fiberglassowych) s³ysza³em bynajmniej niepochlebne.
Pozdrawiam
Witam.
Skoro nie dzia³a stronka Camelotu to proszê:
http://img50.imageshack.us/my.php?image=22kdq6.jpghttp://img511.imageshack.us/my.php?image=22kgwp3.jpg£uk rewelka! Je¶li s± jakie¶ dodatkowe pytania to odpowiem.
Stronka Camelotu dzia³a, tylko pod innym adresem, a konkretnie
http://www.camelot-luki.pl/ Ja w tym tygodniu bêde mia³ ³uk od tego pana.. Nie mogê siê doczekaæ
Witam! Widzia³em stanowisko KANIEGO na imprezie w Chudowie oraz na Festiwalu na Wolinie. Robi³ ciekawe pokazy krzesania ognia oraz pokazy wyrobu strza³. Wszystko by³o w scenerii sredniowiecza. Zakupi³em ³uk z którego jestem zadowolony i kilka drewnianych strza³.
Moja opinia o tym rzemie¶lniku jest pozytywna.
ale siê napisali¶cie...
(jestem leniwa i nie chce mi siê wszystkiego czytaæ ) macie pomys³ ma ³uczek longbow dla cz³eka któremu sie nie przelewa? od kogo? gdzie?
pozdrawiam
ether
CYTAT(ether @ 21:02 02.04.2007) [snapback]185538[/snapback]
ale siê napisali¶cie...
(jestem leniwa i nie chce mi siê wszystkiego czytaæ ) macie pomys³ ma ³uczek longbow dla cz³eka któremu sie nie przelewa? od kogo? gdzie?
pozdrawiam
ether
Ja przepraszam, ale nie chcê powtarzaæ swojego postu, bo admin mnie wy...¶mieje, ale pisa³em o swojej konstrukcji ³uku bambusowego, dzia³ "powiem jak zrobic ³uk", koszt to poni¿ej 10 PLN plus ok. godzinka prostej roboty (zawi±zanie dwu solidnych wêz³ów i owiniêcie majdanu jakim¶ mi³ym dla oka i rêki materia³em). Problemem s± raczej strza³y, bo w tym przypadku jedna strza³a (kupowana) jest dro¿sza niz ³uk. Pozdrawiam i zachêcam.
CYTAT(ether @ 22:02 02.04.2007) [snapback]185538[/snapback]
ale siê napisali¶cie...
pozdrawiam
ether
Hmmm... biedna i leniwa, to mo¿e przebiæ tylko zestaw: leniwa i biedna. Proponujê odpu¶ciæ sobie ³ucznictwo i zaj±æ siê kontemplacj± tego paskudnego ¶wiata. Nak³ady ¿adne, a ile przyjemno¶ci.
powodzenia Vislav
pliska mam problem dajcei namiary na jakiegos wytwórce ³uków krótkich o mocnym naci±gu w pobli¿u Rumi ko³o gdyni
Potwierdzam jako¶c wyrobów camelotu Mam typowy angielski longbow, wygl±da slicznie i strzela bez zarzutu, toczka w toczke wygl±da jak sobie móg³bym wymarzyæ
Witam
Znalaz³em w sklepie internetowym za zachodni± granic± takie oto ³uczki (w przystepnych cenach)
je¶li kto¶ co¶ wie o tych chyba meblach giêtych lub zna niemiecki....:-) niech kliknie...
http://www.bogensport-4-you.de/index.php?c...e-sonstige.htmlhttp://www.bogensport-4-you.de/index.php?c...c578bb7d0869b99
Hej...
Co¶ mi sie zdaje ¿e ten dzia³ umar³ ¶mierci± naturaln±......ale producentów nie przybywa,wiêc o czy tu pisaæ.Mnie interesuje producent o s³awnym nazwisku Jankowski Jaros³aw.Wiem ¿e robi ³uki w dwóch wymiarach tz dyflekso-refleksy.Obydwa rozmiary s± robione w wersjach z pó³k± lub w wciêciem i..
w³asnie s± niedozobaczenia na polskich stronach www........Czy kto¶ posiada ³uk pana Jankowskiego i mo¿e mi przyslaæ foto...?lub posiada adres strony w Niemczech gdzie takowy ³uk mo¿na by zabaczyæ..?
Jak nieodpowiecie ...to poczekam az mi sam producent przy¶le......jak znajdzie czas.........tak obieca³..chocia¿ czekam i czakam......
Witam
Zastanawiaj±c siê nad kupnem ³uku warto jest poczytaæ sobie dyskusjê - strony 6 i 7 Turnieju w I³¿y
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=12938&hl= . My¶l±c powa¿nie o rekonstrukcji nie wybierajæie niehistorycznych rozwi±zañ -
idzie nowe.pozdrowienia Vislav
wed³ug mnie najwy¿szy ju¿ czas ¿eby zacz±æ wycofywaæ ³ukbisa i podobne laminaty z turniejów. Jaki sens ma to ¿e dbamy oszczegó³y ubioru , najmniejsz± spinke do pasa , ¿eby by³a ¶redniowieczna a biegamy z plastikowymi ³ukami . Albo robimy odtwórstwo ¶redniowieczne albo robimy sobie ¿arty i szukamy okazji ¿eby poimprezowaæ. Rozumiem ¿e setki ludzi ma laminaty , bo przez d³ugi czas by³y najpopularniejsze i rozumiem ich ból bo sam mam windfightera z laminatu za 600 z³ na którego zbiera³em kase kupe czasu, no ale te ³uki to mniej wiêcej tak jakby rycerz wyszed³ ze zbroj± z kevlaru , bo jest l¿ejsza i mocniejsza, hehe.
CYTAT(Gerwulf @ 17:44 20.04.2007) [snapback]187233[/snapback]
wed³ug mnie najwy¿szy ju¿ czas ¿eby zacz±æ wycofywaæ ³ukbisa i podobne laminaty z turniejów. Jaki sens ma to ¿e dbamy oszczegó³y ubioru , najmniejsz± spinke do pasa , ¿eby by³a ¶redniowieczna a biegamy z plastikowymi ³ukami . Albo robimy odtwórstwo ¶redniowieczne albo robimy sobie ¿arty i szukamy okazji ¿eby poimprezowaæ. Rozumiem ¿e setki ludzi ma laminaty , bo przez d³ugi czas by³y najpopularniejsze i rozumiem ich ból bo sam mam windfightera z laminatu za 600 z³ na którego zbiera³em kase kupe czasu, no ale te ³uki to mniej wiêcej tak jakby rycerz wyszed³ ze zbroj± z kevlaru , bo jest l¿ejsza i mocniejsza, hehe.
Jasne popieram
trzeba te¿ wycofaæ miecze kute z resorów, pancerze z blach nierdzewnych, kutych innymi metodami ni¿ tradycyjne (zostaj± dymarki i temu podobne) i skóry zwierz±t tera¿niejszych te¿ wycofaæ bo zawieraj± metale ciê¿kie bo np. taka krowa jak siê pasie to przecie¿ te ciê¿kie metale zjada z traw±.
I wszystko bedzie OK
Konia z rzêdem temu kto wytyczy .... granicê absurdu....
Pozdrawiam
hehe a jak ty chcesz kuæ miecz inn± metod± ni¿ tradycyjna? m³otem pneumatycznym he? A stal chromowana czy cynkowana nierdzewna jasne ¿e nie jest historyczna ( tak mi sie zdaje bo nie jestem znawc± p³atnerstwa ) . A w³ókno szklane które siedzi w laminatach to ju¿ jest meganiehistoryczne. S±dzê ¿e d±¿enie do jak najwiêkszej poprawno¶ci historycznej jest trendem prawid³owym , bo chyba w odtwórstwie historycznym o to chodzi i o ¿adnym absurdzie mowy tu nie ma, bo sprawa jest prosta - albo siê staramy odtwarzaæ historiê albo szukamy rozrywki ( naparzamy siê mieczami obojêtego pochodzenia w cynkowanych zbrojach i strzelamy z wêglowych ³uków) . My¶le ¿e w sumie jednak wiêkszo¶ci chodzi o rozrywkê ;)
Witam
Ten post zaczê od zastrze¿enia, ¿e moj± intencj± nie jest przekonywanie nikogo do moich pogl±dów a jedynie chêæ podzielenia siê swoimi przemy¶leniami.
Czytaj±c ró¿ne grupy dyskusyjne znalaz³e kilka ciekawych przyk³adów. Pos³u¿ê sie jednym z nich.
Pewien ³ucznik napisa³, ¿e jest bardziej tradycyjny bo kupi³ drewniane strza³y.
Inny odpisa³ mu, ¿e bardziej tradycyjne jest wykonanie strza³ w³asnorêcznie pos³uguj±c siê zakupionymi w sklepie okr±g³ymi listewkami.
Ale oczywi¶cie bardziej tradycyjne jest kupienie w sklepie kwadratowych listewek i ich scheblowanie ich do okr±g³ego przekroju.
Oczywiscie kolejny post sugerowa³, ¿e u¿ycie chebla jest profanacj± i, ¿e on stosuje narz±dzie z ko¶ci i kamienia. A tak naprawdê to najlepiej i¶æ do lasu i wyci±æ samemu drzewko czy te¿ obci±æ ga³±zki i sezonowaæ ile¶ miesiêcy czy te¿ lat (ju¿ nie pamiêtam).
Kolejny post byæ mo¿e ju¿ ¿artobliwy sugerowa³, ¿e mo¿e takie drzewko posadziæ samemu. To dopiero bêdzie frajda-z w³asnorêcznie posadzonego drzewa zrobiæ tradycyjnymi metodami strza³y.
No i mo¿na to podsumowaæ tak, ¿e ka¿dy z nich na miarê swoich mo¿liwo¶ci i chêci stara siê byæ tradycyjny ale drastyczne forsowanie swojego stanowiska jako jedynie s³usznego i lekcewa¿enie czy o¶mieszanie innego podej¶cia do "historyczno¶ci" jest moim zdaniem nieco w±tpliwe-(podkre¶lê moim i tylko moim zdaniem).
Lepiej szukaæ tego co po³±czy ni¿ egzaltowaæ siê tym co mo¿e podzieliæ.
Pozdrawiam
CYTAT(arturszary @ 15:27 27.04.2007) [snapback]187548[/snapback]
Witam
Ten post zaczê od zastrze¿enia, ¿e moj± intencj± nie jest przekonywanie nikogo do moich pogl±dów a jedynie chêæ podzielenia siê swoimi przemy¶leniami.
Witam, rzeczywi¶cie trochê off-topic, ale i ja dorzucê swoje trzy grosze: Odtwarzamy stare metody i detale na ile jest to mozliwe, bo to nam daje zadowolenie. Strzelanie, nawet ma³o celne, w³asnorêcznie wykonanym ³ukiem i strza³ami to jest totalnie co innego ni¿ u¿ywanie ³uku z w³ókien wêglowych plus carbonowe strza³y. ALE: pe³na rekonstrukcja NIE jest mo¿liwa, bo najwa¿niejszy element rekonstrukcji, którym jest sam cz³owiek, jest beznadziejnie XXI-wieczny razem ze swoimi okularami, plombami w zêbach etc, a przede wszystkim ze swoim umys³em! Nocuj±c w lesie, w sza³asie, na ga³±zkach i skórach w ultrahistorycznych ciuchach nie bêdziesz siê ba³, ¿e Ciê porwie zjawa Mam-Ciê lub inna strzyga, tylko bêdziesz siê zastanawia³, jak swoje prze¿ycia opisaæ na Freha!
Dlatego rekonstrukcja - TAK, ale w granicach rozs±dku - ma to nam sprawiaæ rado¶æ, a nie byæ udrêk± (chocia¿ - k³uj±ce w ... gacie z lnu to te¿ swego rodzaju perwersyjna (?) przyjemno¶æ) ;)
Oczywi¶cie odtwórstwo w granicach rozs±dku - jestem za - nie ma co siê zadrêczaæ w³asnorêcznym struganiem promieni , ma³o kogo staæ na taki wysi³ek. Ale czy rezygnacja z ³uków z w³ókien szklanych wykracza poza granice zdrowego rozs±dku ? ( Bo to jest g³ównym watkiem dyskusji) Ka¿dy sam musi sobie na to odpowiedzieæ . Chyba nie ma co ci±gn±æ dalej dywagacji bo Vislav nas zaraz zbanuje ;).
wlokno szklane i zywice epoksydowe pasuja do prawdziwego odtworstwa w temacie lucznictwo jak piesc do oka.
ten " miecz z resora "przy takich lukach jest jak super hiper oryginal .
Witam!
Noszê siê z zamiarem kupna ³uku od Kassai Scythian Colt. Jakie s± wasze opinie o tym producencie? Produkuje on dosyæ tanie ³uki a na pocz±tek chyba wystarczy.
Pozdrawiam
Pawe³
Ps. Wie kto¶ mo¿e kto jest jego przedstawicielem w Polsce?
Chcia³em siê spytac czy kto¶ mia³ do czynienia z prawdziwym ³ukiem cisowym i jakie s± jego odczucia. Czy kto¶ wie czy w Polsce jest mo¿liwe kupno takiego ³uku?
O ile wiem produkcje takich ³uków ma zacz±c £ukasz Nawalny ( www.camelot-luki.za.pl )
Pozdro
CYTAT(Gerwulf @ 16:14 05.06.2007) [snapback]191516[/snapback]
Chcia³em siê spytac czy kto¶ mia³ do czynienia z prawdziwym ³ukiem cisowym i jakie s± jego odczucia. Czy kto¶ wie czy w Polsce jest mo¿liwe kupno takiego ³uku?
Witam.
Mia³em przyjemno¶æ strzelaæ z cisowego ³uku pana Popka. Odczucia? Taki ³uk jest wart ka¿dej ceny - naci±ga³ siê g³adko i równo, strzela³ bez wibracji czy szarpniêæ, wrêcz miêkko, a jednocze¶nie nadawa³ strzale spor± predko¶æ. Nie mierzy³em prêdko¶ci strza³y, ale wyra¼nie by³ szybszy od ³uku jesionowego. Niestety cis jest dostêpny prawie wy³±cznie z importu (cis pacyficzny - Taxus brevifolia), nasz polski jest pod ochron± i tylko przypadkiem mo¿na czasem zdobyæ materia³ z wiatro³omów albo wycinek w parkach.
Witam
W moim gara¿u mniej wiêcej od po³owy Lutego suszy siê cisowa ga³±¼. Ale spokojnie, jest to w 100% legalne. Po prostu zauwa¿y³em to cudowne drzewo w pewnym ogrodzie i pogada³em z w³a¶cicielem. Nie by³o wiêkszych problemów. Ga³±¼ w prawdzie nie jest idealna - trochê za krótka - 160 cm i lekko wygiêta, ale mam nadzieje ¿e uda mi siê co¶ z tego wystrugaæ. Je¶li macie jakie¶ do¶wiadczenia zwi±zane z wyrobem cisowych ³uków to bêdê d¼wiêczny za pomoc.
Pozdrawiam
Sigmar
a mo¿e kto¶ zna konkretne namiary na jakiegos importera tego drewna?
Mia³em okazjê strzelaæ z takiego ³uku, gdy by³em w Anglii. Niezapomniane uczucie. Kiedy wróci³em i pojecha³em postrzelaæ z mojego ³uku, to po kilku strza³ach mia³em ochotê po³amaæ go i u¿yæ jako podpa³ki. Gdybym tylko mia³ mo¿liwo¶æ (finansow±) to be¿ wahania kupi³ bym taki ³uk.
Na razie pozostaje w sferze marzeñ... Niestety...
Pozdrawiam
Godril
Mam cudo :]]]
Fenomenalny ³uk drewniany Pana
£ukasza Nawalnego (Camelot). S³owiañski, przekrój longbow, 19 kg, wi±z. "Przyklei³" siê do moich ³apek :] idealny! I na dodatek ¶liczny
Tak jak to uj±³ kilka stron wcze¶niej Mariusz O³ton -
CYTAT
nienaganna kultura osobista. Mi³y, komunikatywny, wyrozumia³y, ucciwy. Chcia³oby siê zawsze spotykaæ takich producentów!
Kontakt z klientem - bez problemu.
Witam
Chcia³bym dorzuciæ swoje trzy grosze na temat stosowalno¶ci ³uków laminatowych, dopuszczania ich w turniejach itp.
Otó¿ uwa¿am, i¿ jak najbardziej jest to normalne i dopuszczalne gdy¿ w odtwórstwie chodzi o dobr± zabaw± i mi³± atmosferê, a nie u¿eranie siê z kilkoma ortodoksyjnymi "odtwórcami", i pozwalanie na narzucanie sobie ich widzimisiê.
Problem polega na tym, i¿ nie ka¿dy posiada mo¿liwo¶ci, ma ochotê, czas, warunki itp. aby dbaæ o ³uk drewniany który musi byæ przechowywany w odpowiednich warunkach, z takim ³ukiem trzeba siê strasznie "pie¶ciæ". Ludzie maj± rodziny, w³asne wspó³czesne interesy, ³ucznictwo tradycyjne jest dla nich pasj±, sposobem na mi³e spêdzenie wolego czasu....ale nie sposobem na ¿ycie.
Poza tym o ile ³atwiej jest odtworzyæ detale stroju, czy pozosta³ego ekwipunku, robisz to raz i porostu jest.
Nastêpna rzecz, chyba zdajecie sobie z tego sprawê ¿e wiêkszo¶æ refleksów na polskim rynku to laminaty na moj± ocenê tak 90% ³uczników tradycyjnych szyj±cych z refleksów u¿ywa w³a¶nie laminatów, to co nale¿y ich wykluczyæ
mimo ¿e znajduj± siê po¶ród nich wspaniali ³ucznicy.
W ³ucznictwie tradycyjnym moim zdaniem chodzi o to aby mieæ te same utrudnienia w procesie samego strzelania co nasi przodkowie. Tak samo na ³uku brak jest sta³ego miejsca podparcia strza³y, brak celownika, strza³y s± drewniane wiec same w sobie niedoskona³e....
I najwa¿niejsze je¿eli kto¶ jest taki ortodoks mega dok³adny to niech broñ bo¿e nie u¿ywa lotek z indyka, bo w ¶redniowieczu indyków w europie nie znano i lotki robiono g³ownie z piór gêsich lub ³abêdzich.
Proponujê to przemy¶leæ.
Pozdrawiam
Zaraz posypi± siê na Ciebie gromy :P
A tak naprawdê wszystko zale¿y od osoby i organizatorów.
Ja strzelam z ³uku koreañskiego i sprawia mi to ogromn± frajdê, lecz nie mówiê, ¿e odtwarzam ³ucznika, bo tego nie robiê...Tam gdzie mnie organizator wpu¶ci na turniej z moim ³ukiem to postrzelam a jak nie to nie.
Je¶li kto¶ mówi, ¿e odtwarza ³ucznika to powinien jednak zainwestowaæ w ³uk drewniany. Ceny jak widaæ nie s± wygórowane, za 300pln kupisz ³uk z rogowymi koñcówkami o przekroju d zrobiony z np wi±zu...Konserwacja jest trudna, dlatego ³uki drewniane nie s± dla pocz±tkuj±cych, ale przecie¿ konserwuje siê raz na jaki¶ czas i t± chwilê mo¿na po¶wiêciæ aby ³uk natrzeæ np. olejem lnianym, przecie¿ ka¿de hobby wymaga mniejszych lub wiêkszych po¶wiêceñ..
A jeszcze trzeba by dodaæ rêcznie robione promienie i zrezygnowaæ z klejów typu super glue :P
Co do Pana Nawalnego to mia³em dzisiaj przyjemno¶æ odbyæ z nim kilkunastominutow± telefoniczn± konwersacjê.
Rzetelny fachowiec o wysokiej kulturze osobistej, szerokim zakresie wiedzy, nie wciska kitów i nie próbuje na si³ê sprzedaæ swojego towaru, je¶li siê skuszê na ³uk w 100% "naturalny" to tylko u niego.
Polecam
Witam
Te¿ polecam serdecznie Pana Lukasza !
Sam mam jego ³uk od kilku miesiêcy i jeszcze daje roczn± gwarancjê na drewno - ¿e nie strzeli !!!
A sam ³uk nie dosyæ ¿e ¶wietnie siê prezentuje to i tak samo dzia³a.
pozdrawiam
A ile sobie liczy za , powiedzmy ,,prostego " long bowa?-je¶li to nie tajemnica
?
Witam
Ja za swego 28kg z rogowymi gryfami zap³aci³em 250 z³.
pozdrawiam
Wiem na ten temat tyle, ze takie luki przy stosunkowo malej sile naciagu potrafia nadac strzale duz± prêdkosc przytym sa bardzo przyjemne w uzytkowaniu. Podobno podczas wykonywania takiego luku trzeba uwazac poniewaz pyl z tego drewna jest szkodliwy dla czlowieka.
No to widac op³aca sie kupowac zim± bo teraz za longbow z rogami chce 310. No ale sezon to sezon ;(
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.