Poniewa¿ nie ma tematu dedykowanego do przywitañ, to witam Wszystkich tutaj
Czytaj±c ten w±tek trafi³em parê razy na opinie o trudnym kontakcie z Aladinem Brwliñskim. A poniewa¿ on w tej chwili nie ma nawet strony internetowej (stara wygas³a, nowa ponoæ w przygotowaniu) to podam e-mail do niego, je¶li komu¶ potrzebny.
aladinb123@gmail.com
Pozdrawiam
P.S. (dysponujê te¿ numerem tel. do niego, ale e-mail powinien na pocz±tek wystarczyæ)
CYTAT(Kosiarz @ 09:48 22.02.2014)
Poniewa¿ nie ma tematu dedykowanego do przywitañ, to witam Wszystkich tutaj
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=296 ;)
Dziêkujê
Nie widzia³em tego wcze¶niej bo poznawa³em forum jako niezarejestrownay.
Pozdrawiam
Zapraszam na Funpage Warszawskiej Akademii Miecza do zapoznania siê z recenzj± miecza produkcji Pana Sylwestra Tylko.
https://www.facebook.com/pages/Warszawska-A...4677121?fref=ts
Zapytam tutaj, bo nie chcê zak³adaæ nowego tematu a mo¿e kto¶ bêdzie potrafi³ pomóc. Parê lat temu znajomy zosta³ obdarowany surowymi klingami czeskiej produkcji. Teraz szuka nowej klingi dla siebie a nie posiada namiarów na producenta ani nawet jego znaku. Czy wiecie mo¿e który z Czechów móg³ co¶ takiego sprzedawaæ? Klingi by³y niehartowane, przeznaczone typowo do pó¼niejszej samodzielnej obróbki.
CYTAT(samotny rycerz ziemi Bogatyñskie @ 15:07 12.02.2014)
Chcialbym opisaæ swoje do¶wiadczenie z Szymonem Chlebowskim...
Miecz zamówi³em w na poczatku maja 2013. Na stronie pisze, ¿e termin wykonania to 3 msc. Pan Szymon potwierdzi³ mi, ¿e tyle zajmie mu zrobienie miecza. Oczywi¶cie nie jestem naiwny, i wiedzia³em ¿e zajmie to wiêcej czasu. Po 4 miesi±cach przypomnia³em siê, mia³ byæ ju¿ nied³ugo. Potem przypomina³em siê czê¶ciej ni¿ raz na miesi±c. W grudniu, Pan Szymon obieca³ mi zni¿kê, za to ¿e tak d³ugo czekam, i obieca³ ¿e tym razem po nowym roku bedzie gotowy. 26 stycznia dosta³em info, ze jest gotowy do wysy³ki, 3 lutego ¿e jutro go wy¶le, a dzisiaj, ze jednak nie jest zrobiony i ¿ebym zaczeka³ jeszcze 14 dni...
Byæ moze i Pan Szymon ma dobre miecze, ale dlaczeko ok³amuje klijentów? Dlaczego obiecuje terminy których nie dotrzymuje i dlaczego k³amie, ¿e ma miecz do wysy³ki podczas gdy jeszcze go nie zrobi³?
Nie polecam tego producenta ze wzgledu na oszukiwanie klijentów do do czasu i postêpu realizacji.
Ostrzegam ka¿dego, kto chce mieæ miecz na ten sezon, ¿e je¶li zamówi go u Pana Szymona, to na pewno nie bêdzie go mia³.
Danielu tu siê k³ania rzetelno¶æ ludzi w tym fachu(jej brak). Sami nauczyli¶my ich tego, ¿e "poczekamy"... Czuj± siê bezkarnie i tyle. Jakby sprawê zg³aszaæ na policjê to kompletnie to nic nie da, tylko wyd³u¿a czas realizacji albo sprawia brak realizacji.
Dla mnie to jest perfidne chamstwo i najwiêksze ¶wiñstwo tak traktowaæ kontrahenta: sk³amaæ o terminie realizacji z góry wiedz±c ¿e jest 2-3 razy d³u¿szy. To jest perfidia i chamstwo! 70% rzemie¶lników to perfidne chamy- nie ma co ukrywaæ.
Dlatego jak ja co¶ komu¶ robiê to nie obiecujê z³otych gór z terminami- szacunek dla "klienta" do podstawa! Drodzy rzemie¶lnicy NAUCZCIE SIÊ TEGO DO CHOLERY JASNEJ!!!!!!!!!
CYTAT(brat grucha:) @ 20:00 05.04.2014)
Danielu tu siê k³ania rzetelno¶æ ludzi w tym fachu(jej brak). Sami nauczyli¶my ich tego, ¿e "poczekamy"... Czuj± siê bezkarnie i tyle. Jakby sprawê zg³aszaæ na policjê to kompletnie to nic nie da, tylko wyd³u¿a czas realizacji albo sprawia brak realizacji.
Dla mnie to jest perfidne chamstwo i najwiêksze ¶wiñstwo tak traktowaæ kontrahenta: sk³amaæ o terminie realizacji z góry wiedz±c ¿e jest 2-3 razy d³u¿szy. To jest perfidia i chamstwo! 70% rzemie¶lników to perfidne chamy- nie ma co ukrywaæ.
Dlatego jak ja co¶ komu¶ robiê to nie obiecujê z³otych gór z terminami- szacunek dla "klienta" do podstawa! Drodzy rzemie¶lnicy NAUCZCIE SIÊ TEGO DO CHOLERY JASNEJ!!!!!!!!!
Czemu to Forum nie ma opcji "like"...
Ja osobi¶cie bardzo rzadko robiê co¶ komercyjnie ale podajê wtedy termin 2-3 razy d³u¿szy ni¿ my¶lê, ¿e mi to zajmie (taki nawyk z pracy).
I jeszcze mi siê nie zdarzy³o przekroczyæ terminu.
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
Trzeba wiêc pisaæ o nierzetelnych, zeby wszyscy wiedzieli kogo unikaæ :D
Ale nie z wszystkimi rzemie¶lnikami jest tak ¼le. Z³o¿y³em zamówienie u Sylwestra Tylko. Obieca³ miesi±c i... miecz by³ za miesi±c. ¯adnych opó¼nien, krêtactw t³umaczenia. Tak jak obieca³ tak zrobi³. A jeszcze pyta³ czy mi siê spieszy, to móg³by zrobiæ jeszcze szybciej (tyle, ¿e mi siê nie spieszylo).
Tak wiêc jakby kto¶ szuka³ miecznika wywi±zuj±cego siê z terminów to polecam S.T. ;)
Równie¿ jestem zadowolony ze wspó³pracy z Panem Tylko. 100% zadowolenia pod wzglêdem fachowo¶ci i jako¶ci obs³ugi.
A oto przygody mojej opis z imæ Chlebowskim i jego us³ugami: W maju z³o¿y³em zamówienie na miecz pó³toraka. Wstêpna korespondencja przebiega³a pomy¶lnie i bez zak³óceñ, rokuj±c nadziejê na terminow± realizacjê zlecenia. A¿eby nie by³o, za wczasu zapyta³em o termin realizacji z uwzglêdnieniem obsuw wszelakich. Pan Chlebowski, nie naciskany, a wrêcz zachêcony do przemy¶lenia sprawy, wyznaczy³ go na miesi±c pa¼dziernik. Pod koniec sierpnia jeszcze optymistycznie stwierdzi³, ¿e wszystko jest na dobrej drodze i ¿e po³owa pa¼dziernika jest jak najbardziej realna i aktualna. Oczekiwany moment nasta³ wreszcie, ale ¿adnej wiadomo¶ci siê nie doczeka³em. Uzna³em, ¿e warto siê wiêc skontaktowaæ i zapytaæ o postêpy. Na pytanie zadane w po³owie pa¼dziernika orzyma³em odpowied¼, tyle ¿e 7 listopada. A brzmia³a ona tak, ¿e z powodu opó¼nieñ niestety p. Chlebowski nie mia³ jeszcze okazji zaj±æ siê moim zamówieniem. Pozwoli³ sobie jednak wyraziæ nadziejê, ¿e do koñca miesi±ca uda siê je sfinalizowaæ.
Sceptycznie by³em jednak nastawiony do takiego pomys³u, doszed³em bowiem do wniosku, ¿e po¶piech mo¿e mieæ negatywny wp³yw na rezultat, tak wiêc odpisa³em, ¿e ¶pieszyæ siê nie musi. ¯ywi³em jednak nadziejê, ¿e do koñca roku zd±¿y. Nie zd±¿y³. Od tamtego czasu, to jest od 7 listopada, kontakt z p. Chlebowskim zwyczajnie nie istnieje, nie wiem wiêc jak obecny status zamówienia wygl±da. Domy¶lam siê jednakowo¿, ¿e nad mieczem pracowaæ jeszcze nie zacz±³. Tak wiêc podsumowuj±c dotychczasow± przygodê z tym¿e miecznikiem, stwierdziæ mogê ¿e 3 miesiêcznych terminów nie dotrzymuje na pewno a je¶li zapyta siê o terminy z uwzglêdnieniem wszelkich opó¼nieñ to te¿ nie otrzyma siê rzetelnej odpowiedzi. Tak wiêc p. Chlebowskiego polecam jedynie wtedy, gdy termin realizacji jest dla kogo¶ zupe³nie obojêtny.
No i je¶li kto¶ lubi hazard. Jaki¶ czas temu z mieczami p. Chlebowksiego by³y problemy, ostrza bardzo siê szczerbi³y. Poruszywszy tê kwestiê, otrzyma³em odpowied¼ ¿e mia³o to zwi±zek ze zbyt wysokim odpuszczaniem stali. Czy tak jest naprawdê? Tego nie wiem, ale coraz bardziej jestem sceptycznie nastawiony. Albowiem jak napisano: "Ka¿dy bowiem, kto jest wierny w rzeczach ma³ych, jest te¿ wierny i w rzeczach najwiêkszych; a kto jest niegodziwy w ma³ych rzeczach, równie¿ i w wielkich pozostaje niegodziwcem"
S³ownictwo krzynê za mocne, ale wiadomo o co chodzi.
Za jaki¶ czas mo¿e dane mi bêdzie dokonaæ aktualizacji tego postu. Có¿, po¿yjem, obaczym.
A póki co, dobrze ¿e przynajmniej zaliczek nie bierze. Ale czas te¿ pieni±dz.
Czy kto¶ mia³ miecz od pana Macieja Kasprzyckiego? Interesuj± mnie opinie na temat wyrobów tego pana.Czy warto zamówiæ uniego miecz?
Cze¶æ,
Czy spotkali¶cie siê z kowalem o nicku jur-kov z allegro ? Oferuje topory i umba. Link do produktów:
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=35750436Ew. prosi³bym o polecenie kowala, który za sensowne pieni±dze móg³by wykonaæ funkcjonalny topór ¶redniowieczny (typ wikiñski b±d¼ s³owiañski) oraz puklerz.
Je¿eli jur-kov jest u¿ytkownikiem forum, to niniejszy posta nie ma na celu jego ura¿enia, jednak¿e brak jest opinii w internecie o wyrobach (choæ na allegro same pozytywy).
Pozdrawiam,
Rafa³
Topory te s± wykonane ³adnie, jednak¿e spawane...
Polecam np. :www.facebook.com/pages/Historical-axes-spears-zone/644425172323018
Posiadam topór z Ko³obrzegu od jur-kov od prawie dwóch lat, ostry i u¿ywam go w lesie podczs wêdrówek wykonany naprawdê solidnie i estetycznie nie mam powodów do narzekañ. Strona któr± poleci³ Ci S³awomir jest naprawdê godna i warta uwagi chocia¿ nie wiem jak cenowo.
Dziêkujê bardzo za informacjê i kontakt.
Pozdrawiam,
Rafa³
Witam,chcia³bym opisaæ moje perypetie z producentami mieczy (a konkretnie z jednym).
13 lutego z³o¿y³em zamówienie u Pana Szymona Chlebowskiego na 1 miecz.
20 maja zamówi³em w Albion Arms "The Late 15th Century Bastard Sword"
Miecz z Albion Arms deszed³ kilka dni po wyznaczonym czasie (spedytor trochê siê opó¼ni³) i otrzyma³em go 26 Czerwca.
Z kolei Pan Chlebowski ostatni raz odpowiedzia³ mi 6 maja, napisa³ ¿e za 14 dni zaczyna pracê i na tym kontakt urwa³ (ostatnie moje przypomnienie 2 maja).
Teraz jestem umówiony z panem Sylwestrem Tylko (teraz mieszka we W³oszczowie,tak jak i Ja)
W przysz³ym tygodniu siê zapowiedzia³em ¿e wpadnê do niego,obejrzê co ma i co¶ zamówiê.
Przyby³em do Pana Sylwestra, obejrza³em i wczoraj kupi³em miecz.
Jutro lub dzi¶ zamieszczê zdjêcia i parametry obu moich broni.
Niestety, od Szymona Chlebowskiego ostatnio nie da siê dostaæ miecza. Ten sam scenariusz: najpierw kontakt doskona³y, zbli¿a siê czas realizacji i cisza. Szkoda, ale co zrobiæ?
Mo¿e do ³ask Waszych wróci Aladin Brwliñski
Jeszcze chyba nie s³ysza³em, aby kto¶ narzeka³ u niego na terminy. A jako¶æ? Sami wiecie, ponoæ to porz±dna kowalska robota. Sam korzystam w odkuwek od niego, robi³em nawet profesjonalne badania twardo¶ci. £ama³em, zagl±da³em w prze³omy. Nie mam zastrze¿eñ.
Go¶æ nie umie siê zareklamowaæ, nie zna siê na marketingu, nie ³azi po forach. Ciê¿ko do niego dotrzeæ by³o, bo stronê mia³ marn±i jeszcze mu zdech³a ca³kiem jaki¶ czas temu. Ale ma now±, mo¿e warto siê zainteresowaæ?
http://kuznia-miecze.pl/Pozdrawiam
Witam,
Od Pana Szanka zamowilem miecz... nie uwierzycie, kilka lat temu. Teraz to juz nie zlicze, musze poszukac potwierdzenia wplaty zaliczki, 5 najmniej. A moze co gorsza uwierzycie. Kontakt urywany, kolejne obietnice, znowu brak kontaktu. Teraz to juz tylko walcze o zwrot zaliczki.
Czy ktos z Was moze powiedziec cos o producencie i wyrobach dostepnych za posrednictwem strony
http://mieczesredniowieczne.pl/ ?
Pozdrawiam
Uwierzê, co¶ wiem na ten temat. Znam te¿ soby które podobnie jak Ty czekaj± od kilku lat i niestety machnê³y rêk± na wp³acone pieni±dze.
Ja odzyska³em zaliczkê, niestety musia³em siê uciec do drogi prawnej.
Szczerze odradzam, zamawianie u pana Szanka to loteria.
Witam
Kogo polecacie kto wykuje d³ugi miecz do 800 z³ ?
Zale¿y mi na tym ¿eby wa¿y³ >2kg i ¿eby nie czekaæ kilka lat .
CYTAT(Indar @ 21:23 18.10.2015)
Szczerze odradzam, zamawianie u pana Szanka to loteria.
A u kogo radziliby Panowie zamawiaæ co¶ teraz? (Konkretnie potrzebujê tasak/falchion)
Kto umie dobrze robiæ oprawê (pochwê z parafernaliami)?
Jest jaki¶ rzemie¶lnik co umie i jedno i drugie?
CYTAT(Indar @ 09:34 05.09.2016)
Reset. Zrobi Ci to i to.
http://miecze.manifo.com/kontaktOn¿e?
Qvintvs Petilivs Secvndvs
Witam,
szukam najlepszych z najlepszych pod wzglêdem wykonywania mieczy na podstawie znalezisk i techniki wykonania metodami tradycyjnymi, cena nie gra roli (kto bogatemu zabroni? Jak co odejmê sobie od ust), bo wiem ¿e najlepsi kosztuj±. Kogo mo¿ecie mi poleciæ?
pozdrawiam
CYTAT(Qvintvs Petilivs Secvndvs @ 21:13 02.11.2016)
Witam,
szukam najlepszych z najlepszych pod wzglêdem wykonywania mieczy na podstawie znalezisk i techniki wykonania metodami tradycyjnymi, cena nie gra roli (kto bogatemu zabroni? Jak co odejmê sobie od ust), bo wiem ¿e najlepsi kosztuj±. Kogo mo¿ecie mi poleciæ?
pozdrawiam
Einar (poszukaj na Halla, tam opisywa³ jak wykonywa³ miecz oryginalnymi technikami), Maciej Kopciuch i dalej nie wiem kto.
Swoj± drog± zastanawiam siê jaka mo¿e byæ cena takiego miecza...
Stanowczo Maciej Kopciuch "Miecze ¦redniowieczne".
Qvintvs Petilivs Secvndvs
dziêki Panowie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.