Nie wiem jak miecze- koledzy pewnie poradz± Ci je¶li o nie chodzi- ale te rapiery (Hanwei) sa przyzwoite. Nie super, nie bardzo dobre ale przyzwoite. Fakt ¿e wybra³e¶ gorszy model- raz ¿e shlaeger (czyli de facto klinga XIX wieczna) a dwa- z rêkoje¶ci± ³±czon± "na amen", ale nawet on nadaje siê do treningu. Z tych dwu które maj± practical jest chyba lepszy- raz ¿e mo¿na wymieniaæ g³ownie a dwa- ³adniej wykonany no i tañszy.
CYTAT(_RK_ @ 01:36 10.11.2008)
Fakt ¿e wybra³e¶ gorszy model- raz ¿e shlaeger (czyli de facto klinga XIX wieczna) a dwa- z rêkoje¶ci± ³±czon± "na amen", ale nawet on nadaje siê do treningu. Z tych dwu które maj± practical jest chyba lepszy- raz ¿e mo¿na wymieniaæ g³ownie a dwa- ³adniej wykonany no i tañszy.
Rapier akurat wzi±³em ten który siê pierwszy nawin±³, nie bra³em akurat dok³adnie tego pod uwagê ;)
Zastanawiam siê jeszcze nad tym
Szabla Dao 1 i tym
Szabla Dao.
No i ja te¿ mam wreszcie miecz ;)
Wykonany przez Jana Chodkiewicza. Typa XVa, ostry, sztych to szpilka, która we wszystko jak w mas³o wchodzi. ¦wiertnie wykonana oprawa, wszystko siê ³adnie trzyma nic nie trzeszczy i nie stuka. Miecz wart swojej( jak dla mnie) wysokiej ceny i 8 m-cy czekania. Trochê s³abo by³o z kontaktem i spore spó¼nienie w wykonaniu zamówienia( nie chodzi mi tu konkretnie o miecz), jednak jako¶æ wykonania miecza naprawdê rekompensuje wszystkie inne stresy ;)
Pozdrawiam.
Witam!
zamówi³em jedynkê u p.Wêgliñskiego, w Lutym ma byæ do odbioru potem oceniê jako¶æ i estetykê z wyrobem p.Szanka
A ma kto¶ mo¿e do czynienia z wyrobem firmy Hanwei?
Witam.
Je¶li chodzi o wyroby Hanwei, to niedawno zakupi³em ich "Practical hand-and-a-half sword". Tym co skusi³o mnei do zakupu tego¿ meicza by³a jego waga i nie najgorszy wygl±d
. Z zadowoleniem stwierdzam, ze ¿aden z tych punktów mnei nie rozczarowa³, o co trudno przy maszynowo robionych mieczach. ;) Nie szczerbi siê zanadto, jednak bardzo szybko, po oko³o 2 tygodniach, obuzowa³ siê jelec. Dodatkowo uwa¿am, zê rêkoje¶æ mog³aby byæ odrobinê d³u¿sza, ale akurat na tym punkcie mam zboczenie
. Reasumuj±c, polecam ten miecz. Walczy siê nim naprawdê mi³o, a drobne mankamenty, wymienione powy¿ej, rekompensuje jego naprawdê niewygórowana cena.
Aha. kolega ma miecz jednorêczny hanwei i ma dok³adnie te same plusy jak i minusy, mo¿e pza d³ugo¶ci± rêkoje¶ci, która w przypadku jedynki jest dobra
te¿ kupi³em miecz tej firmy, ale jedynke, wygl±da ca³kiem nie¼le, fajnie sie walczy, waga te¿ jest prawid³owa. Jelec siê lekko obluzowa³, ale to nie przeszkadza podczas uzytku
CYTAT(EO @ 00:47 06.10.2008)
Ostatecznie dosta³em miecz jako¶ w styczniu-lutym bodaj¿e (a termin by³ na koniec pa¼dziernika). Nie jest bardzo ciê¿ki (1,65 kg, czyli dobra waga), gorzej z wywa¿eniem - mocno ci±gnie do przodu. Wykoñczenie - zbrocze z jednej strony krzywo wyfrezowane (k±tóweczka siê panu mieczniku omsk³a), nie³adny jelec, do¶æ niechlujnie spasowany, mimo zakuwania bardzo szybko siê luzuje i obsuwa - a ja walczê bardzo ma³o, g³ównie w jakich¶ inscenizacjach itp. Szczerbi siê do¶æ mocno. To s± w sumie drobiazgi, ale je¶li taki poziom KR osi±ga po awanturze, gro¼bach i trzymiesiêcznych poprawkach, to raczej trudno ich poleciæ.
Trochê ostatnio siê rozejrza³em, poczyta³em i muszê kilka rzeczy odszczekaæ.
Wywa¿enie mojego miecza (przypomnê - pó³torak z Ku¼ni Rycerskiej) jest zupe³nie niez³e, jak na taki typ (XIIIa albo XVII, zale¿y jak spojrzeæ
). Zbrocze faktycznie mog³oby byæ ³adniejsze, ale ju¿ np jelec patrz±c na zabytki jest nie³adny bardzo historycznie - w ogóle ten typ miecza nie by³ najpiêkniejszy, jak siê okazuje, wiêc trudno mieæ do niego zastrze¿enia, ¿e wygl±da jak wygl±da. Szczerbienie siê te¿ nie jest takie najstraszniejsze. Czyli jednak nie jest tak ¼le, jak w afekcie napisa³em. Odszczekujê, hau, hau.
www.agru.pl
To z³o.
Trudno miecze od nich nazwac mieczami, bardziej ³opaty przypominaj±. I nie chodzi tu o to, ¿e nie s± kute, ¿e maj± spawane jelce i gro ma g³owice na gwint, ale s± brzydkie, ¼le wywarzone, ciê¿kie. T± opinie wyra¿am na podstawiê kilku widzianych przeze mnie "mieczy d³ugich" ich produkcji.
Pozdrawiam
Mam ma³e pytanie do posiadaczy mieczy Henwai. Czy nie wydaj± wam siê te miecze zdziebko za ma³e? np. practical hand and a half sword ma tylko 112cm d³ugo¶ci ca³kowitej i 87 cm d³ugo¶ci klingi.Mam 184cm wzrostu i zastanawiam siê czy kupowaæ takiego ma³ego.
Mam jeszcze drugie pytanie . Przeczyta³em ca³y ten temat i interesuj± mnie jeszcze Ci panowie
http://www.morgan.medievalimperium.comhttp://www.miecz-sword.com http://www.dlarycerzy.livenet.pl/szukam miecza pó³torarêcznego za max 600z³, ale typowo treningowego (bez bajerów , a rêkoje¶æ mogê sam zrobiæ).Przeczyta³em tak¿e o d³ugim czasie oczekiwania . Proszê dorad¼cie mi
Hmmmm.... o Wojtku Szanku (mieczsword) zapomnij, nie za tê cenê (dla mnie to nadal nr jeden, pomimo perypetii Wo³ka z jego wyrobami). Tu p³acisz sporo, ale zyskujesz jako¶æ.
Czy nie szkoda Ci 600 z³ na miecz treningowy??
Co do Wojciecha Szanka to tak¿e muszê przyznaæ, ¿e mój miecz nie wytrzyma³ za d³ugo i z³ama³ siê po kilku walkach. Ale uwa¿am, ¿e nie ma mieczy niezniszczalnych i ka¿demu siê to mo¿e zdarzyæ.
Pozdrawiam
Dziwne... mój "Maurycy" szczerbi wszystkie miecze z jakimi siê "spotyka" sam pozostaj±c jedynie lekko pozbijany. Bywalcy imprez XIII wiecznych mieli go okazjê wielokrotnie ogl±daæ, wiêc mam ¶wiadków....
Mo¿e po prostu trafia³y nam siê wyroby z lepszej stali ni¿ innym...
Jogurt
gdy pomachasz 125 cm od Aladyna 2,5 kg to docenisz ten ma³y miecz.
Wielkie dziêki za podpowiedzi
.Jako¶ siê przekona³em do tego ma³ego hanwei
Hej
Czy kto¶ ju¿ mia³ w ³apce miecze Szymona Chlebowskiego?
http://www.szymonchlebowski.pl/index.phpNa jego stronie miecze wygl±daj± fajnie, a ceny s± a¿ zastanawiaj±co niskie. Zastanawiam siê, jak siê sprawdzaj± w walce?
Pozdrawiam
CYTAT(Selekos @ 05:08 08.03.2009)
Hej
Czy ktos juz mial w lapce miecze Szymona Chlebowskiego?
http://www.szymonchlebowski.pl/index.phpNa jego stronie miecze wygladaja fajnie, a ceny sa az zastanawiajaco niskie. Zastanawiam sie jak sie sprawdzaja w walce?
Pozdrawiam
bardzo lekkie s±...do tego dosyæ wytrzyma³e. i bardzo ?sprê¿yste?...jak dla mnie idealny jako 1 miecz do æwiczeñ xD...do tego ta 2 letnia gwarancja...
A czy jest kto¶ jeszcze na forum kto móg³by opisaæ miecze Szymona Chlebowskiego ??
Wczoraj macha³em sobie na treningu nowym nabytkiem mojego kumpla, w³asnie od Szymona Chlebowskiego. Elegancki, dobrze wywa¿ony, gwarancja na dwa lata. Je¶li chodzi o parametry takie jak np waga, to mozna sobie wszystko z nim ustaliæ, polecam.
A co z opraw±? Nie obluzowuj± siê jelce, nie odpadaj± g³owice?
U¿ywa³ kto¶ jednorecznych mieczy Hanwei? Jak bardzo sprê¿yste s±? Szukam czego¶ czym bêdzie mo¿na w miarê bezpiecznie sztychowaæ, a ich miecz d³ugi jest giêtki, wiec, przez analogiê, mam nadziejê, ¿e jedynka te¿...
Bo nie staæ mnie na zabawkê od Paula Binns`a..jeszcze
Pozdro
Sam sobie trochê odpowiem,
inny model Hanweia jest tak giêtki
http://www.fioredeiliberi.org/phpBB2/viewtopic.php?t=11782Pozdro
Edyta, ale dro¿szy o 500pln, a ten w poprzednim po¶cie du¿o sztywniejszy...
Witam. To ja mo¿e z nieco innej beczki (tej z oszo³omami). Rok temu na grunwaldzie mia³em w rêku rewelacyjne miecze... nie jakie¶ tam klepane resory ani hurda³kowe zskêcane na ¶róby do g³owni jelce. Naprawde ¶wietnie wywa¿one i d¼wieczne jedyneczki. I tu zaczyna siê problem!
Straci³em kontakt z tym miecznikiem (zagubi³em wizytówkê) Mo¿e krótki opis przypomni komu¶ nazwisko tego pana - bêdê bardzo wdziêczny.
Jego stoisko by³o zaraz na wprost od trybuny, w pierwszym rzêdzie... mia³ same miecze i to my¶lê ze oko³o 40 sztuk wszystkie zawieszone pionowo na drewnianych stojakach.
KOnia z rzêdem temu kto wska¿e mi tego miecznika!
PS. Szczerze nie polecam mieczy od hurda³ka... mocowanie jelca tragiczne + jaki¶ dziwny skrêcany drucik na owijce a pod owijk± 3 paski metalu... jeden od g³owni 2 od jelca (skrêcane na ¶róby), pochwy szyte maszynowo z aluminiowymy kó³eczkami do przytroczenia do pasa... po przytroczeniu miecz dynda na wszystkie strony a po kilku treningach w³o¿yæ go do pochwy graniczy z códem.
W armie chyba ceny posz³y w górê.
Witam!
Szczerze polecam wyroby Pana Szymona Chlebowskiego. Zamówi³em miecz d³ugi w kwietniu, termin wykonania co prawda nieco siê przed³u¿y³, ale ca³kowicie w granicach rozs±dku. ¦wietny kontakt, miecz wykonany zgodnie z moimi zaleceniami a nawet lepiej!! Ceny równie¿ przyzwoite w porównaniu z innymi wytwórcami. Z pewno¶ci± zamówiê co¶ jeszcze w tym roku.POLECAM
http://www.szymonchlebowski.pl/Pozdrawiam
EDIT.
Nic siê nie obluzowuje, waga super, ¶wietnie siê nim "robi".
Oto on:
http://www.szymonchlebowski.pl/zdjecia/20090604240.jpghttp://www.szymonchlebowski.pl/zdjecia/20090604243.jpg
A da³by¶ zdjêcie oprawy lepsze? Siê zbieram na nieostr± ;) replikê od jakiego¶ czasu i powoli siê przekonujê do Szymona.
Pozdro
S± na w/w stronie, wystarczy przejrzeæ (s± równie¿ i inne rodzaje broni).
Pozdrawiam
Witam, czy mia³ kto¶ wiêcej do czynienia z wyrobami tego rzemie¶lnika www.mieczedowalki.pl ?
CYTAT(Knia¼ S³awomir @ 22:15 20.06.2009)
Witam, czy mia³ kto¶ wiêcej do czynienia z wyrobami tego rzemie¶lnika www.mieczedowalki.pl ?
nie polecam...
w bractwie od niego mamy 2 miecze..jeden d³ugi i jedn± jedynkê..
jedynka 5 razy siê po³ama³a (tzn. po³amana->wys³ana na reklamacjê)...
przy d³ugim mieczu widaæ ¿e ta stal jako¶ miêkka jest...du¿o w¿erów siê robi...
Mam taki mieczyk
http://www.mieczedowalki.pl/pozne/p10.html fajny lekki dobry do treningów , nie¼le wywa¿ony móg³by mieæ lepiej zbrocze zrobione a¿ do jelca i nie wchodz±ce na sztych , ale nie¼le wykoñczony.
Na razie zmierzy³ siê z kilkoma mieczami , z jednym bastardem , nie jest specjalnie wyszczerbiony.
S³ysza³em ¿e wcze¶niejsze wyroby tego Pana pêka³y i siê szczerbi³y w rozmowie twierdzi³ , ¿e zmieni³ nieco technologiê wykonania i materia³y.
Trochê mi przeszkadza jego sprê¿ysto¶æ , ale dziêki temu uczê siê lepiej uderzaæ ostrzem.
Cena atrakcyjna.
CYTAT(Knia¼ S³awomir @ 23:15 20.06.2009)
Witam.
W weekend odebralem miecz Vladimira Cervenki
http://www.sword.cz/eindex.htmMoim zdaniem cena jest rowna jakosci (miedzy 1900 a 2500zl). Wykonanie, zdobienia, wywazenie i jakosc stali swiadczy o jednym z najlepszych wyrobów jakie kiedykolwiek ogladalem. Dla zainteresowanych na maila przesle zdjecia. Ja osobiscie zamowilem dosc unikatowa wersje miecza jednosiecznego, wczesnosredniowiecznego typ I wg Petersena.
Pozdrawiam
Witam
Chcia³em wypowiedzieæ sie na temat broni produkcji Morgana z Gniwu. Miecz od tego oto kowala zakupi³em ponad rok temu, p³acac za niego 550 z³ + 20 kilka za przesy³kê. Rzemie¶lnik z miejsca powiedzia³ mi, ¿e nie daje mi ¿adnej gwarancji (nie wiem jak to jest teraz) na szczerby i z³amania, a daje roczn± gwarancjê na oprawê (po kilku treningach i paru ostrych walkach miecz klekota³, bo poluzowa³ sie jelec). Mimo to nie wys³a³em do poprawki, ale po starciach z mieczami od army nie znaæ by³o na nim ¶ladu. Dopiero gdy kumpel zapoda³ sobie SZANKOWY miecz w³a¶nie tego kowala sprawi³, ¿e mój wygl±da³ jak ser hehe.
Wywa¿enie kiepskie, bo 12 cm od jelca
ale mimo tego waga bardzo, ale to bardzo przyzwoita 1,2 kg ci±gn±³ po schabach
Wizualnie bardzo mi sie podoba³, widzia³em jego 2 miecze poza nim i ch³opaki te¿ mieli problemy z jelcem, ale to w sumie normalne. Sk³adaj±c wszystko do kupy, muszê powiedzieæ, ¿e mimo tych wszystkich wad dobrze mi s³u¿y³ (choæ krótko) i czerpa³em przyjemno¶æ z jego u¿ytkowania, ale ju¿ nie kupiê od niego. Teraz mam armê i szykujê sie na Chlebowskiego.
Edit by Selekos: poprawi³em literówki, przecinki etc. Pozdr.
Witam... naby³em niedawno kord, sztylet nerkowy i nó¿ od pana Remigiusza Tala¶ki vel Morgana i jestem zadowolony. Oprawa i estetyka wykonania na poziomie pu³apu cenowego, ³adnie siê prezentuje. Wywa¿enie faktycznie kiepskie ale miecz solidny. Mankamentem jak dla mnie jest za cienka rêkoje¶æ korda, ale to przez moj± wieelk± ³apê :] Oczywi¶cie polecam miecznika.
A czy kto¶ z Was spotka³ siê z wyrobami Wojciecha S³awiñskiego (www.platnerz.com) ?
W temacie jego nazwisko pad³o tylko raz, i to odno¶nie cen. Widzê, ¿e cz³owiek zna siê na rzeczy teoretycznie (zajmujê siê materia³oznawstwem zawodowo i nie krzywi³em siê specjalnie przegl±daj±c to co powypisywa³), ale chcia³bym poznaæ opiniê kogo¶, kto mia³ jego miecz w rêku.
S³awiñski raczej nie zrobi Ci miecza têpego, do walki. Interesuj± go ostre rekonstrukcje broni. Poza tym s± du¿e k³opoty z kontaktem parê razy pisa³em do niego z pytaniami o wycenê ró¿nych rzeczy, nigdy nie doczeka³em siê odpowiedzi...
Mam nadziejê, ¿e interesuj± go ostre, bo takiej zabawki w³a¶nie potrzebujê. Co chcia³bym wiedzieæ to czy naprawdê zrobi to tak dobrze jak mog³aby sugerowaæ cena i opisy.
A, to co innego
Napisa³em to co powy¿ej, bo mimo wszystko zdecydowana wiêkszo¶æ ludzi na tym forum nie jest zainteresowana ostrymi replikami, wiêc tak domy¶lnie przyj±³em. Co do jako¶ci niestety siê nie wypowiem; nigdy jego wyrobów w rekach nie mia³em...
CYTAT(Boran @ 21:23 24.10.2009)
S³awiñski raczej nie zrobi Ci miecza têpego, do walki. Interesuj± go ostre rekonstrukcje broni. Poza tym s± du¿e k³opoty z kontaktem parê razy pisa³em do niego z pytaniami o wycenê ró¿nych rzeczy, nigdy nie doczeka³em siê odpowiedzi...
Znajomy(a konkretnie na Freha "Pietrek z Annopola") mia³ klingê d³ugiego miecza (damast) od S³awiñskiego, niestety wygina³a siê w punkcie tzw "drgañ" (mo¿e z³e hartowanie?). Prostowanie nic nie pomaga³o, bo po uderzeniu klinga znowu siê wygina³a, a po za tym we wprawnych rêkach miecz nie¼le ci±³. Ale o szczegó³y musi³aby¶ zapytaæ Pietrka, bo nie wiadomo czy np nie kupi³ tej wygiêtej klingi "w "promocyjnej cenie", w ka¿dym razie s³ysz³am, ¿e by³y jakie¶ k³opoty z gwarancj±, ale o co konkretnie chodzi³o, musi³aby¶ dopytaæ jej w³asciciela.
Witam
Niedawno kupi³em pó³toraka produkcji Szymona Chlebowskiego
http://szymonchlebowski.pl/zdjecia/20090322102.jpgMiecz bardzo przypad³ mi do gustu, poza jednym szkopu³em. Mianowicie wywa¿enie ma 9 cm od jelca ( ,a przyznam siê nie ustala³em wywa¿enia z kowalem
).
Mam wielk± pro¶bê oraz pytanie do posiadaczy pó³toraków tego rzemie¶lnika , w jakiej odleg³o¶ci maj± wywa¿enie i czy 9 cm mie¶ci siê w przedziale dobrej broni ?
Z góry wielkie dziêki
mam 1,5 wywa¿onego na 11cm i sprawuje siê dobrze, to te¿ zale¿y od Twojego wzrostu i sposobu walki. Je¶li CI odpowiada to nie ma chyba ¿adnych przeszkód. Chyba...
11 cm jest w
tym oryginale wiêc chyba nie masz co sie przejmowaæ ani to za blisko ani za daleko.
Wielkie dziêki, naprawdê poprawili¶cie mi humor
Od razu mogê poleciæ Pana Szymona Chlebowskiego , trochê siê naczeka³em ale z zakupu jestem w 100% zadowolony.
Pozdrawiam
Kontynuuj±c, ze S³awiñskim rzeczywi¶cie kontakt fatalny, dot±d nie uda³o mi siê otrzymaæ od niego ¿adnych konkretnych informacji.
Tak wiêc wci±¿ nie wiem, do kogo zwróciæ siê z wykonaniem ostrego pó³toraka (dodam, ¿e do¶æ zmodyfikowanego, przeznaczonego do 'ostrych' testów ciêæ). Jak dot±d polecano mi tylko Chodkiewicza i S³awiñskiego (z którym, jak ju¿ napisa³em, kontaktu brak). Macie jakie¶ inne sugestie?
Jan Chodkiewicz i Szymon Chlebowski
Witam!
Ja czekam na miecz od Pana Szanka ju¿ ponad rok.Jak siê w koñcu doczekam,to napisze czy by³o warto czekaæ.I czy mo¿na Go poleciæ.
Warto, warto....
wiem z autopsji:)
CYTAT(mmT @ 16:37 01.11.2009)
Kontynuuj±c, ze S³awiñskim rzeczywi¶cie kontakt fatalny, dot±d nie uda³o mi siê otrzymaæ od niego ¿adnych konkretnych informacji.
Tak wiêc wci±¿ nie wiem, do kogo zwróciæ siê z wykonaniem ostrego pó³toraka (dodam, ¿e do¶æ zmodyfikowanego, przeznaczonego do 'ostrych' testów ciêæ). Jak dot±d polecano mi tylko Chodkiewicza i S³awiñskiego (z którym, jak ju¿ napisa³em, kontaktu brak). Macie jakie¶ inne sugestie?
Je¶li chodzi o Wojtka Szanka, najbardziej polecam ostr± broñ (mo¿na nawet mocno pogrymasiæ ;) ). Niestety z kontaktem i terminami bywa ró¿nie. I radzê o ostr± klingê dbaæ, bo nie wszystkie eksperymenta bêd± jej dobrze s³u¿yæ.
Jan Chodkiewicz jest solidny, gdy nie uda mu siê wyrobiæ na 100% z terminem, wcze¶niej Ciê o tym uprzedzi (bardzo rzadkie zjawisko u naszych rzemie¶lników). No i zrobione od A do Z przez niego federy s± solidne (¿adnych lataj±cych jelców czy odpadaj±cych g³owic, chyba ¿e sam bêdziesz oprawê "sk³adaæ"). Jego ostrej broni nie miam w rêku.
Hehe, tylko Jan z zadziwniaj±c± szczero¶ci± potrafi opisaæ pewne fakty
U mnie spó¼ni³ siê duuuu¿o, jednak wszystko broni jako¶ci± produktu. Wiêc je¿eli masz cierpliwo¶æ i hart ducha to zamawiaj u Jana, a na pewno siê nie zawiedziesz. I nie licz, ¿e otrzymasz miecz w ci±gu 3 czy 6 m-cy
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.