Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ranking Mieczników
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
_RK_
Nie wiem jak miecze- koledzy pewnie poradz± Ci je¶li o nie chodzi- ale te rapiery (Hanwei) sa przyzwoite. Nie super, nie bardzo dobre ale przyzwoite. Fakt ¿e wybra³e¶ gorszy model- raz ¿e shlaeger (czyli de facto klinga XIX wieczna) a dwa- z rêkoje¶ci± ³±czon± "na amen", ale nawet on nadaje siê do treningu. Z tych dwu które maj± practical jest chyba lepszy- raz ¿e mo¿na wymieniaæ g³ownie a dwa- ³adniej wykonany no i tañszy.
Ordo
CYTAT(_RK_ @ 01:36 10.11.2008) *
Fakt ¿e wybra³e¶ gorszy model- raz ¿e shlaeger (czyli de facto klinga XIX wieczna) a dwa- z rêkoje¶ci± ³±czon± "na amen", ale nawet on nadaje siê do treningu. Z tych dwu które maj± practical jest chyba lepszy- raz ¿e mo¿na wymieniaæ g³ownie a dwa- ³adniej wykonany no i tañszy.

Rapier akurat wzi±³em ten który siê pierwszy nawin±³, nie bra³em akurat dok³adnie tego pod uwagê ;)

Zastanawiam siê jeszcze nad tym Szabla Dao 1 i tym Szabla Dao.
Adsumus
No i ja te¿ mam wreszcie miecz ;)

Wykonany przez Jana Chodkiewicza. Typa XVa, ostry, sztych to szpilka, która we wszystko jak w mas³o wchodzi. ¦wiertnie wykonana oprawa, wszystko siê ³adnie trzyma nic nie trzeszczy i nie stuka. Miecz wart swojej( jak dla mnie) wysokiej ceny i 8 m-cy czekania. Trochê s³abo by³o z kontaktem i spore spó¼nienie w wykonaniu zamówienia( nie chodzi mi tu konkretnie o miecz), jednak jako¶æ wykonania miecza naprawdê rekompensuje wszystkie inne stresy ;)

Pozdrawiam.
bouli
Witam!
zamówi³em jedynkê u p.Wêgliñskiego, w Lutym ma byæ do odbioru potem oceniê jako¶æ i estetykê z wyrobem p.Szanka
robert w. Wielki
A ma kto¶ mo¿e do czynienia z wyrobem firmy Hanwei?
Jamnik
Witam.

Je¶li chodzi o wyroby Hanwei, to niedawno zakupi³em ich "Practical hand-and-a-half sword". Tym co skusi³o mnei do zakupu tego¿ meicza by³a jego waga i nie najgorszy wygl±d smile.gif. Z zadowoleniem stwierdzam, ze ¿aden z tych punktów mnei nie rozczarowa³, o co trudno przy maszynowo robionych mieczach. ;) Nie szczerbi siê zanadto, jednak bardzo szybko, po oko³o 2 tygodniach, obuzowa³ siê jelec. Dodatkowo uwa¿am, zê rêkoje¶æ mog³aby byæ odrobinê d³u¿sza, ale akurat na tym punkcie mam zboczenie smile.gif. Reasumuj±c, polecam ten miecz. Walczy siê nim naprawdê mi³o, a drobne mankamenty, wymienione powy¿ej, rekompensuje jego naprawdê niewygórowana cena.

Aha. kolega ma miecz jednorêczny hanwei i ma dok³adnie te same plusy jak i minusy, mo¿e pza d³ugo¶ci± rêkoje¶ci, która w przypadku jedynki jest dobra smile.gif
Kszysz
te¿ kupi³em miecz tej firmy, ale jedynke, wygl±da ca³kiem nie¼le, fajnie sie walczy, waga te¿ jest prawid³owa. Jelec siê lekko obluzowa³, ale to nie przeszkadza podczas uzytku
EO
CYTAT(EO @ 00:47 06.10.2008) *
Ostatecznie dosta³em miecz jako¶ w styczniu-lutym bodaj¿e (a termin by³ na koniec pa¼dziernika). Nie jest bardzo ciê¿ki (1,65 kg, czyli dobra waga), gorzej z wywa¿eniem - mocno ci±gnie do przodu. Wykoñczenie - zbrocze z jednej strony krzywo wyfrezowane (k±tóweczka siê panu mieczniku omsk³a), nie³adny jelec, do¶æ niechlujnie spasowany, mimo zakuwania bardzo szybko siê luzuje i obsuwa - a ja walczê bardzo ma³o, g³ównie w jakich¶ inscenizacjach itp. Szczerbi siê do¶æ mocno. To s± w sumie drobiazgi, ale je¶li taki poziom KR osi±ga po awanturze, gro¼bach i trzymiesiêcznych poprawkach, to raczej trudno ich poleciæ.

Trochê ostatnio siê rozejrza³em, poczyta³em i muszê kilka rzeczy odszczekaæ.

Wywa¿enie mojego miecza (przypomnê - pó³torak z Ku¼ni Rycerskiej) jest zupe³nie niez³e, jak na taki typ (XIIIa albo XVII, zale¿y jak spojrzeæ smile.gif ). Zbrocze faktycznie mog³oby byæ ³adniejsze, ale ju¿ np jelec patrz±c na zabytki jest nie³adny bardzo historycznie - w ogóle ten typ miecza nie by³ najpiêkniejszy, jak siê okazuje, wiêc trudno mieæ do niego zastrze¿enia, ¿e wygl±da jak wygl±da. Szczerbienie siê te¿ nie jest takie najstraszniejsze. Czyli jednak nie jest tak ¼le, jak w afekcie napisa³em. Odszczekujê, hau, hau.
Adsumus
www.agru.pl

To z³o.

Trudno miecze od nich nazwac mieczami, bardziej ³opaty przypominaj±. I nie chodzi tu o to, ¿e nie s± kute, ¿e maj± spawane jelce i gro ma g³owice na gwint, ale s± brzydkie, ¼le wywarzone, ciê¿kie. T± opinie wyra¿am na podstawiê kilku widzianych przeze mnie "mieczy d³ugich" ich produkcji.

Pozdrawiam
Jogurt
Mam ma³e pytanie do posiadaczy mieczy Henwai. Czy nie wydaj± wam siê te miecze zdziebko za ma³e? np. practical hand and a half sword ma tylko 112cm d³ugo¶ci ca³kowitej i 87 cm d³ugo¶ci klingi.Mam 184cm wzrostu i zastanawiam siê czy kupowaæ takiego ma³ego. dunno.gif

Mam jeszcze drugie pytanie . Przeczyta³em ca³y ten temat i interesuj± mnie jeszcze Ci panowie
http://www.morgan.medievalimperium.com
http://www.miecz-sword.com
http://www.dlarycerzy.livenet.pl/
szukam miecza pó³torarêcznego za max 600z³, ale typowo treningowego (bez bajerów , a rêkoje¶æ mogê sam zrobiæ).Przeczyta³em tak¿e o d³ugim czasie oczekiwania . Proszê dorad¼cie mi aniol.gif
Marek Hilgendorf
Hmmmm.... o Wojtku Szanku (mieczsword) zapomnij, nie za tê cenê (dla mnie to nadal nr jeden, pomimo perypetii Wo³ka z jego wyrobami). Tu p³acisz sporo, ale zyskujesz jako¶æ.
Czy nie szkoda Ci 600 z³ na miecz treningowy??
MariuszSzewczyk
Co do Wojciecha Szanka to tak¿e muszê przyznaæ, ¿e mój miecz nie wytrzyma³ za d³ugo i z³ama³ siê po kilku walkach. Ale uwa¿am, ¿e nie ma mieczy niezniszczalnych i ka¿demu siê to mo¿e zdarzyæ.

Pozdrawiam
Marek Hilgendorf
Dziwne... mój "Maurycy" szczerbi wszystkie miecze z jakimi siê "spotyka" sam pozostaj±c jedynie lekko pozbijany. Bywalcy imprez XIII wiecznych mieli go okazjê wielokrotnie ogl±daæ, wiêc mam ¶wiadków....
Mo¿e po prostu trafia³y nam siê wyroby z lepszej stali ni¿ innym...
Igor z Bêdzina
Jogurt
gdy pomachasz 125 cm od Aladyna 2,5 kg to docenisz ten ma³y miecz.
Jogurt
Wielkie dziêki za podpowiedzi bigsmile2.gif .Jako¶ siê przekona³em do tego ma³ego hanwei bum.gif
Selekos
Hej

Czy kto¶ ju¿ mia³ w ³apce miecze Szymona Chlebowskiego?
http://www.szymonchlebowski.pl/index.php

Na jego stronie miecze wygl±daj± fajnie, a ceny s± a¿ zastanawiaj±co niskie. Zastanawiam siê, jak siê sprawdzaj± w walce?

Pozdrawiam
MagicWojtek
CYTAT(Selekos @ 05:08 08.03.2009) *
Hej

Czy ktos juz mial w lapce miecze Szymona Chlebowskiego?
http://www.szymonchlebowski.pl/index.php

Na jego stronie miecze wygladaja fajnie, a ceny sa az zastanawiajaco niskie. Zastanawiam sie jak sie sprawdzaja w walce?

Pozdrawiam

bardzo lekkie s±...do tego dosyæ wytrzyma³e. i bardzo ?sprê¿yste?...jak dla mnie idealny jako 1 miecz do æwiczeñ xD...do tego ta 2 letnia gwarancja...
Jogurt
A czy jest kto¶ jeszcze na forum kto móg³by opisaæ miecze Szymona Chlebowskiego ?? smile.gif
Rudyy
Wczoraj macha³em sobie na treningu nowym nabytkiem mojego kumpla, w³asnie od Szymona Chlebowskiego. Elegancki, dobrze wywa¿ony, gwarancja na dwa lata. Je¶li chodzi o parametry takie jak np waga, to mozna sobie wszystko z nim ustaliæ, polecam.
Hodo
A co z opraw±? Nie obluzowuj± siê jelce, nie odpadaj± g³owice?
Adsumus
U¿ywa³ kto¶ jednorecznych mieczy Hanwei? Jak bardzo sprê¿yste s±? Szukam czego¶ czym bêdzie mo¿na w miarê bezpiecznie sztychowaæ, a ich miecz d³ugi jest giêtki, wiec, przez analogiê, mam nadziejê, ¿e jedynka te¿...
Bo nie staæ mnie na zabawkê od Paula Binns`a..jeszcze icon_wink.gif

Pozdro
Adsumus
Sam sobie trochê odpowiem,
inny model Hanweia jest tak giêtki
http://www.fioredeiliberi.org/phpBB2/viewtopic.php?t=11782

Pozdro

Edyta, ale dro¿szy o 500pln, a ten w poprzednim po¶cie du¿o sztywniejszy...
Ultras
Witam. To ja mo¿e z nieco innej beczki (tej z oszo³omami). Rok temu na grunwaldzie mia³em w rêku rewelacyjne miecze... nie jakie¶ tam klepane resory ani hurda³kowe zskêcane na ¶róby do g³owni jelce. Naprawde ¶wietnie wywa¿one i d¼wieczne jedyneczki. I tu zaczyna siê problem!
Straci³em kontakt z tym miecznikiem (zagubi³em wizytówkê) Mo¿e krótki opis przypomni komu¶ nazwisko tego pana - bêdê bardzo wdziêczny.

Jego stoisko by³o zaraz na wprost od trybuny, w pierwszym rzêdzie... mia³ same miecze i to my¶lê ze oko³o 40 sztuk wszystkie zawieszone pionowo na drewnianych stojakach.

KOnia z rzêdem temu kto wska¿e mi tego miecznika!

PS. Szczerze nie polecam mieczy od hurda³ka... mocowanie jelca tragiczne + jaki¶ dziwny skrêcany drucik na owijce a pod owijk± 3 paski metalu... jeden od g³owni 2 od jelca (skrêcane na ¶róby), pochwy szyte maszynowo z aluminiowymy kó³eczkami do przytroczenia do pasa... po przytroczeniu miecz dynda na wszystkie strony a po kilku treningach w³o¿yæ go do pochwy graniczy z códem.
Kszysz
naprzeciw trybun sta³a Arma
http://szczegoly.pkt.pl/arma_sc_maciejko_t...9ac1dcc978.html
hador
W armie chyba ceny posz³y w górê. icon_sad.gif

PostMortem
Witam!

Szczerze polecam wyroby Pana Szymona Chlebowskiego. Zamówi³em miecz d³ugi w kwietniu, termin wykonania co prawda nieco siê przed³u¿y³, ale ca³kowicie w granicach rozs±dku. ¦wietny kontakt, miecz wykonany zgodnie z moimi zaleceniami a nawet lepiej!! Ceny równie¿ przyzwoite w porównaniu z innymi wytwórcami. Z pewno¶ci± zamówiê co¶ jeszcze w tym roku.POLECAM yes.gif

http://www.szymonchlebowski.pl/

Pozdrawiam

EDIT.

Nic siê nie obluzowuje, waga super, ¶wietnie siê nim "robi".

Oto on:

http://www.szymonchlebowski.pl/zdjecia/20090604240.jpg

http://www.szymonchlebowski.pl/zdjecia/20090604243.jpg
Adsumus
A da³by¶ zdjêcie oprawy lepsze? Siê zbieram na nieostr± ;) replikê od jakiego¶ czasu i powoli siê przekonujê do Szymona.

Pozdro
PostMortem
S± na w/w stronie, wystarczy przejrzeæ (s± równie¿ i inne rodzaje broni).

Pozdrawiam
S³awomir z Che³ma
Witam, czy mia³ kto¶ wiêcej do czynienia z wyrobami tego rzemie¶lnika www.mieczedowalki.pl ?
MagicWojtek
CYTAT(Knia¼ S³awomir @ 22:15 20.06.2009) *
Witam, czy mia³ kto¶ wiêcej do czynienia z wyrobami tego rzemie¶lnika www.mieczedowalki.pl ?

nie polecam...
w bractwie od niego mamy 2 miecze..jeden d³ugi i jedn± jedynkê..
jedynka 5 razy siê po³ama³a (tzn. po³amana->wys³ana na reklamacjê)...
przy d³ugim mieczu widaæ ¿e ta stal jako¶ miêkka jest...du¿o w¿erów siê robi...
Reset
Mam taki mieczyk http://www.mieczedowalki.pl/pozne/p10.html fajny lekki dobry do treningów , nie¼le wywa¿ony móg³by mieæ lepiej zbrocze zrobione a¿ do jelca i nie wchodz±ce na sztych , ale nie¼le wykoñczony.
Na razie zmierzy³ siê z kilkoma mieczami , z jednym bastardem , nie jest specjalnie wyszczerbiony.
S³ysza³em ¿e wcze¶niejsze wyroby tego Pana pêka³y i siê szczerbi³y w rozmowie twierdzi³ , ¿e zmieni³ nieco technologiê wykonania i materia³y.
Trochê mi przeszkadza jego sprê¿ysto¶æ , ale dziêki temu uczê siê lepiej uderzaæ ostrzem.
Cena atrakcyjna.

CYTAT(Knia¼ S³awomir @ 23:15 20.06.2009) *
Thjodmar
Witam.

W weekend odebralem miecz Vladimira Cervenki http://www.sword.cz/eindex.htm
Moim zdaniem cena jest rowna jakosci (miedzy 1900 a 2500zl). Wykonanie, zdobienia, wywazenie i jakosc stali swiadczy o jednym z najlepszych wyrobów jakie kiedykolwiek ogladalem. Dla zainteresowanych na maila przesle zdjecia. Ja osobiscie zamowilem dosc unikatowa wersje miecza jednosiecznego, wczesnosredniowiecznego typ I wg Petersena.

Pozdrawiam
mitryll
Witam
Chcia³em wypowiedzieæ sie na temat broni produkcji Morgana z Gniwu. Miecz od tego oto kowala zakupi³em ponad rok temu, p³acac za niego 550 z³ + 20 kilka za przesy³kê. Rzemie¶lnik z miejsca powiedzia³ mi, ¿e nie daje mi ¿adnej gwarancji (nie wiem jak to jest teraz) na szczerby i z³amania, a daje roczn± gwarancjê na oprawê (po kilku treningach i paru ostrych walkach miecz klekota³, bo poluzowa³ sie jelec). Mimo to nie wys³a³em do poprawki, ale po starciach z mieczami od army nie znaæ by³o na nim ¶ladu. Dopiero gdy kumpel zapoda³ sobie SZANKOWY miecz w³a¶nie tego kowala sprawi³, ¿e mój wygl±da³ jak ser hehe.
Wywa¿enie kiepskie, bo 12 cm od jelca angsad.gif ale mimo tego waga bardzo, ale to bardzo przyzwoita 1,2 kg ci±gn±³ po schabach smile.gif Wizualnie bardzo mi sie podoba³, widzia³em jego 2 miecze poza nim i ch³opaki te¿ mieli problemy z jelcem, ale to w sumie normalne. Sk³adaj±c wszystko do kupy, muszê powiedzieæ, ¿e mimo tych wszystkich wad dobrze mi s³u¿y³ (choæ krótko) i czerpa³em przyjemno¶æ z jego u¿ytkowania, ale ju¿ nie kupiê od niego. Teraz mam armê i szykujê sie na Chlebowskiego.

Edit by Selekos: poprawi³em literówki, przecinki etc. Pozdr.
Konrad z Czêstochowy
Witam... naby³em niedawno kord, sztylet nerkowy i nó¿ od pana Remigiusza Tala¶ki vel Morgana i jestem zadowolony. Oprawa i estetyka wykonania na poziomie pu³apu cenowego, ³adnie siê prezentuje. Wywa¿enie faktycznie kiepskie ale miecz solidny. Mankamentem jak dla mnie jest za cienka rêkoje¶æ korda, ale to przez moj± wieelk± ³apê :] Oczywi¶cie polecam miecznika.
mmT
A czy kto¶ z Was spotka³ siê z wyrobami Wojciecha S³awiñskiego (www.platnerz.com) ?
W temacie jego nazwisko pad³o tylko raz, i to odno¶nie cen. Widzê, ¿e cz³owiek zna siê na rzeczy teoretycznie (zajmujê siê materia³oznawstwem zawodowo i nie krzywi³em siê specjalnie przegl±daj±c to co powypisywa³), ale chcia³bym poznaæ opiniê kogo¶, kto mia³ jego miecz w rêku.
Boran
S³awiñski raczej nie zrobi Ci miecza têpego, do walki. Interesuj± go ostre rekonstrukcje broni. Poza tym s± du¿e k³opoty z kontaktem parê razy pisa³em do niego z pytaniami o wycenê ró¿nych rzeczy, nigdy nie doczeka³em siê odpowiedzi...
mmT
Mam nadziejê, ¿e interesuj± go ostre, bo takiej zabawki w³a¶nie potrzebujê. Co chcia³bym wiedzieæ to czy naprawdê zrobi to tak dobrze jak mog³aby sugerowaæ cena i opisy.
Boran
A, to co innego smile.gif Napisa³em to co powy¿ej, bo mimo wszystko zdecydowana wiêkszo¶æ ludzi na tym forum nie jest zainteresowana ostrymi replikami, wiêc tak domy¶lnie przyj±³em. Co do jako¶ci niestety siê nie wypowiem; nigdy jego wyrobów w rekach nie mia³em...
Monika ksf
CYTAT(Boran @ 21:23 24.10.2009) *
S³awiñski raczej nie zrobi Ci miecza têpego, do walki. Interesuj± go ostre rekonstrukcje broni. Poza tym s± du¿e k³opoty z kontaktem parê razy pisa³em do niego z pytaniami o wycenê ró¿nych rzeczy, nigdy nie doczeka³em siê odpowiedzi...

Znajomy(a konkretnie na Freha "Pietrek z Annopola") mia³ klingê d³ugiego miecza (damast) od S³awiñskiego, niestety wygina³a siê w punkcie tzw "drgañ" (mo¿e z³e hartowanie?). Prostowanie nic nie pomaga³o, bo po uderzeniu klinga znowu siê wygina³a, a po za tym we wprawnych rêkach miecz nie¼le ci±³. Ale o szczegó³y musi³aby¶ zapytaæ Pietrka, bo nie wiadomo czy np nie kupi³ tej wygiêtej klingi "w "promocyjnej cenie", w ka¿dym razie s³ysz³am, ¿e by³y jakie¶ k³opoty z gwarancj±, ale o co konkretnie chodzi³o, musi³aby¶ dopytaæ jej w³asciciela.
Jogurt
Witam
Niedawno kupi³em pó³toraka produkcji Szymona Chlebowskiego http://szymonchlebowski.pl/zdjecia/20090322102.jpg
Miecz bardzo przypad³ mi do gustu, poza jednym szkopu³em. Mianowicie wywa¿enie ma 9 cm od jelca ( ,a przyznam siê nie ustala³em wywa¿enia z kowalem bum.gif ).
Mam wielk± pro¶bê oraz pytanie do posiadaczy pó³toraków tego rzemie¶lnika , w jakiej odleg³o¶ci maj± wywa¿enie i czy 9 cm mie¶ci siê w przedziale dobrej broni ?
Z góry wielkie dziêki smile.gif
armin.zbrojni
mam 1,5 wywa¿onego na 11cm i sprawuje siê dobrze, to te¿ zale¿y od Twojego wzrostu i sposobu walki. Je¶li CI odpowiada to nie ma chyba ¿adnych przeszkód. Chyba...
Fionn
11 cm jest w tym oryginale wiêc chyba nie masz co sie przejmowaæ ani to za blisko ani za daleko.
Jogurt
Wielkie dziêki, naprawdê poprawili¶cie mi humor szczerba.gif
Od razu mogê poleciæ Pana Szymona Chlebowskiego , trochê siê naczeka³em ale z zakupu jestem w 100% zadowolony.

Pozdrawiam
mmT
Kontynuuj±c, ze S³awiñskim rzeczywi¶cie kontakt fatalny, dot±d nie uda³o mi siê otrzymaæ od niego ¿adnych konkretnych informacji.
Tak wiêc wci±¿ nie wiem, do kogo zwróciæ siê z wykonaniem ostrego pó³toraka (dodam, ¿e do¶æ zmodyfikowanego, przeznaczonego do 'ostrych' testów ciêæ). Jak dot±d polecano mi tylko Chodkiewicza i S³awiñskiego (z którym, jak ju¿ napisa³em, kontaktu brak). Macie jakie¶ inne sugestie?
MagicWojtek
Jan Chodkiewicz i Szymon Chlebowski
Wszebor2
Witam!
Ja czekam na miecz od Pana Szanka ju¿ ponad rok.Jak siê w koñcu doczekam,to napisze czy by³o warto czekaæ.I czy mo¿na Go poleciæ.
armin.zbrojni
Warto, warto....smile.gif wiem z autopsji:)
Monika ksf
CYTAT(mmT @ 16:37 01.11.2009) *
Kontynuuj±c, ze S³awiñskim rzeczywi¶cie kontakt fatalny, dot±d nie uda³o mi siê otrzymaæ od niego ¿adnych konkretnych informacji.
Tak wiêc wci±¿ nie wiem, do kogo zwróciæ siê z wykonaniem ostrego pó³toraka (dodam, ¿e do¶æ zmodyfikowanego, przeznaczonego do 'ostrych' testów ciêæ). Jak dot±d polecano mi tylko Chodkiewicza i S³awiñskiego (z którym, jak ju¿ napisa³em, kontaktu brak). Macie jakie¶ inne sugestie?

Je¶li chodzi o Wojtka Szanka, najbardziej polecam ostr± broñ (mo¿na nawet mocno pogrymasiæ ;) ). Niestety z kontaktem i terminami bywa ró¿nie. I radzê o ostr± klingê dbaæ, bo nie wszystkie eksperymenta bêd± jej dobrze s³u¿yæ.
Jan Chodkiewicz jest solidny, gdy nie uda mu siê wyrobiæ na 100% z terminem, wcze¶niej Ciê o tym uprzedzi (bardzo rzadkie zjawisko u naszych rzemie¶lników). No i zrobione od A do Z przez niego federy s± solidne (¿adnych lataj±cych jelców czy odpadaj±cych g³owic, chyba ¿e sam bêdziesz oprawê "sk³adaæ"). Jego ostrej broni nie miam w rêku.
Adsumus
Hehe, tylko Jan z zadziwniaj±c± szczero¶ci± potrafi opisaæ pewne fakty icon_wink.gif U mnie spó¼ni³ siê duuuu¿o, jednak wszystko broni jako¶ci± produktu. Wiêc je¿eli masz cierpliwo¶æ i hart ducha to zamawiaj u Jana, a na pewno siê nie zawiedziesz. I nie licz, ¿e otrzymasz miecz w ci±gu 3 czy 6 m-cy icon_wink.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.