Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ranking Mieczników
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Indar
Uspokajam wszystkich którzy czekaj± na zamówion± broñ u Pana Szanka. Mia³ trochê opó¿nieñ ale w rozmowie zarêczy³ ¿e wszystko nadgania i powoli realizuje zaleg³e zamówienia. Ja w ka¿dym razie ju¿ siê nie denerwujê i czekam na moje cacko.
Morgoth
chcia³bym wszystkim poleciæ Reseta - Wojtka Wangryna. od pewnego czasu jestem posiadaczem langsaksa jego produkcji, a od niedawna tak¿e szabli. Reset to bardzo wporz±dku rzemie¶lnik, kontakt z nim jest rewelacyjny tak samo jak jako¶ i estetyka broni któr± robi.
falku
CYTAT(Moj¿esz @ 19:41 28.05.2012) *
witam panów chcia³bym dowiedzieæ siê paru rzeczy na temat ku¼ni, które tworz± dla nas nasze wspania³e miecze. Przede wszystkim interesuj± mnie miecze pó³torarêczne, ale to szczegó³.

Natkn±³em siê ostatnio na http://www.kuzniarycerska.pl/ ceny kusz±, a nic nie wiem na temat jako¶ci

w sumie to nie znam innych kowali itp. Proszê o informacjê

Witam, ja mia³em ju¿ styczno¶æ z mieczami z ku¼ni rycerskiej, i oba pad³y w tym samym miejscu tj. przy jelcu, a dodam ¿e u¿ywali¶my ich lekko ponad miesi±c. Co prawda mêczyli¶my je gdy tylko by³a okazja, ale obydwa strzeli³y w tym samym miejscu. Za krótki piec?
Jeszcze 6 lat temu mia³em jedyneczkê Aladina, za u¿ywkê da³em 3 stówki i ¿a³ujê, ¿e sprzeda³em, teraz i za 500 bym nie odda³ gdybym j± nadal mia³.
Laukon
Ma³y reporta¿ o Wojciechu Szanku:

Szanek
Leszczu
Czy dysonuje kto¶ aktualnym numerem telefonu do Pana Chlebowskiego? Z³ama³ mi siê miecz Jego produkcji chcia³em go reklamowaæ, natomiast na maile ze swojej stronki nie odpowiada.

edit:
Nieaktualne, ju¿ uda³o mi siê skontaktowaæ z Panem Szymonem.
Indar
CYTAT(Indar @ 10:54 15.06.2012) *
Uspokajam wszystkich którzy czekaj± na zamówion± broñ u Pana Szanka. Mia³ trochê opó¿nieñ ale w rozmowie zarêczy³ ¿e wszystko nadgania i powoli realizuje zaleg³e zamówienia. Ja w ka¿dym razie ju¿ siê nie denerwujê i czekam na moje cacko.

Chyba siê po¶pieszy³em. Cztery razy dostawa³em zapewnienie ¿e "ju¿ koñczê, jeszcze tydzieñ lub dwa" i cztery razy nie by³o to prawd±. Teraz w ogóle nie ma kontaktu, a wystarczy³oby napisaæ szczerze ¿e s± jakie¶ problemy i podaæ rozs±dny termin zamiast ca³y czas zwodziæ.
Mia³em mieæ gotowy miecz na maj. Pó¿niej na czerwiec/lipiec i sierpieñ smile.gif
Aha, zaliczkê w wysoko¶ci po³owy ceny zap³aci³em od razu. Na razie czekam spokojnie, ale nie wiem czy to dobrze.
Bêdê informowa³ o postêpach.
Indar
Zanim kto¶ zamówi miecz u pana Szanka sugerujê by siê porz±dnie zastanowi³ czy warto. Do chwili obecnej nie otrzyma³em zamówionej broni, ani te¿ zwrotu zaliczki. Ostatni mail od producenta jest z 14 sierpnia z informacj± ¿e miecz bêdzie wys³any "w przysz³ym tygodniu". Od tamtej pory kontaktu brak. Z wiadomo¶ci które dosta³em wynika ¿e nie jestem jedyny z takim problemem.
A¿ dziwne ¿e nie powsta³ oddzielny temat po¶wiêcony w/w. To chyba kwestia czasu smile.gif
Pinior
Widzisz Indarze, to jest tak, ¿e po niektórych "rzemie¶lnikach" wolno siê woziæ, a po innych nie wypada... Z wielu wzglêdów: a to, ¿e sa ogólnie fajni, a to ¿e znani i lubiani, a to w koñcu, ¿e z zaprzyja¼nionej grupy etc. etc. Niestety. Czas to kurde zmieniæ i pisaæ/mówiæ jak jest! Na ten przyk³ad: Otrzyma³em dziêki uprzejmo¶ci Sebka (faceta Glorii) po ponad 4 latach zamówiony muszkiet od Jana Lusiny z Krakowa, pomimo, ¿e mia³ byæ gotowy na wigiliê 2007 roku. Dosta³em go bez zamka, a lufa ma 4 dziury, zamiast 2:) Zaliczkowa³em 1000 z³ w 2007:) Siedzia³em cicho, bo Jan Lusina fafarafa, znany, ceniony- czosnek o kulistych kszta³tach! Lepiej by siê zaj±³ hodowl± drobiu- to mu o niebo lepiej wychodzi, ni¿ robienie broni. Mo¿e 20 lat wstecz cos umia³. Na szable zamówione u mego kumpla Andrzeja Mikiciaka (jak go lubiê i szanujê) tez trzeba czekaæ wieki, cierpliwie znosz±c kolejne, czasem nawet naste (naprawdê naste) mijaj±ce terminy... Do kitu. Czy S³awek Ciszewski- mam od niego masê rzeczy, i kilka w robocie i po terminach kolejnych bez koñca "zaczêtej" roboty. Czy "Szwajcar" z Tykocina, który wzi±³ 1100 z³ zaliczki na arkebuzy i poszed³ w d³uuug± wódczan± jakie¶ dwa roki temu- ani zwrotu zaliczki, ani lu¶ni. Kolega przecie¿. Pardon za offtop.
Pozdrawiam
Viator
Nie taki znów offtop - wspomnia³e¶ o szablach od Mikiciaka - i prawd± jest, ¿e najbardziej kwa¶n± minê siê ma, kiedy trzeba popsuæ opiniê komu¶ kto dot±d by³ niemal guru (i czasem jest tym guru bo merytorycznie to co robi rzeczywi¶cie jest bez zarzutu), ale terminy traktuje tak nonszalancko, ¿e rêce opadaj±. Chcia³oby siê ¿eby nasi czo³owi rzemie¶lnicy ¶wiecili przyk³adem uczciwo¶ci - ale, no niestety, jest jak jest.
Hubert z Poznania
CYTAT(Indar @ 11:42 12.10.2012) *
Ostatni mail od producenta jest z 14 sierpnia z informacj± ¿e miecz bêdzie wys³any "w przysz³ym tygodniu". Od tamtej pory kontaktu brak. Z wiadomo¶ci które dosta³em wynika ¿e nie jestem jedyny z takim problemem.

Ja równie¿ utraci³em kontakt z panem Wojciechem, nie odpisuje na maile.
Co do jego wyrobów nic nie powiem - nic od niego jeszcze nie mam.
JakubW
Witam,
chcia³bym kupiæ miecz od pana Maciejki. Czy jego wyroby s± godne polecenia?
Zielu
Ja od trzech lat u¿ywam miecza d³ugiego ich produkcji.
Wyrobili siê w terminie, ca³y czas mia³em dobry kontakt,
jako¶æ wykonania taka jak siê spodziewa³em i szybka wysy³ka.
Jak na mój pierwszy miecz nie czujê siê zawiedziony,
jednak szukam producenta oferuj±cego broñ która jest estetycznie wykonana
oraz posiada dobre walory bojowe. A niestety Pan Wojciech Szanek popsu³ sobie reputacjê angsad.gif
Czy kto¶ w naszym kraju korzysta³ z broni oferowanej przez Arma Bohema?

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
szamot
CYTAT(Zielu @ 10:19 17.03.2013) *
Ja od trzech lat u¿ywam miecza d³ugiego ich produkcji.
Wyrobili siê w terminie, ca³y czas mia³em dobry kontakt,
jako¶æ wykonania taka jak siê spodziewa³em i szybka wysy³ka.
Jak na mój pierwszy miecz nie czujê siê zawiedziony,
jednak szukam producenta oferuj±cego broñ która jest estetycznie wykonana
oraz posiada dobre walory bojowe. A niestety Pan Wojciech Szanek popsu³ sobie reputacjê angsad.gif
Czy kto¶ w naszym kraju korzysta³ z broni oferowanej przez Arma Bohema?

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski

Ja mam w pokoju na stanie tasaczek Pana S³awka Ciszewskiego, godny polecenia, sam macha siê w rêce, ale je¿eli twoi znajomi maj± aladiny to z S³awkowych wyrobów zostan± wióry, ale my¶lê ¿e tak by siê sta³o z ka¿dym teraz zrobionym sprzêtem w kontakcie z starymi aladinami, ró¿nica wagi.... Na dniach ma przyj¶æ dwójeczka od Pana Szymka Chlebowskiego ponad pó³torametra ¿elaza a waga w granicach 1,900. A tak to mam te¿ tasak i miecz Army i jedyne do czego bym siê przyczepi³ to jelec, który ju¿ w kilka tygodni po zakupie dzwoni i lata jak ¿yd po pustym sklepie. Plus jest taki ze Arma wytrzymuje kontakt z aladinowymi cepami.
Zielu
W by³ej grupie u¿ywano w wiêkszo¶ci armowskiej produkcji.
Mam pó¼nego baselarda produkcji S³awka Ciszewskiego, z którego jestem bardzo zadowolony.
Widzia³em jego XIII miecz, estetyka wykonania dobra jednak nie mialem okazji
sprawdziæ jak siê sprawuje w walce.
Co do Szymona Chlebowskiego nie mam dobrych wspomnieñ.
Tak¿e szukam dalej ...

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Beroland
no ja z Panem Szymonem Chlebowskim chyba tez bede mial zle wspomnienia. dlugo po terminie (obiecal za to do miecza dodac jakis prezent, no i na tej obietnicy sie skonczylo...) i ci±gle pisanie. "jutro wysle miecz", pozniej 4 czy 5 dni zero kontaktu i pisze znowu ze jeszcze tydzien bo musi cos poprawic, i tak 3 miesi±ce. do tego parametry srednio sie zgadzaly. waga sporo wieksza, ani szerokosc przy jelcu ani wywazenie ani szerokosc zbrocza ani d³ugosc sie nie zgadza. ca³osc wygl±da jakby robiona w wielkim pospiechu. I kontaktu po wyslaniu miecza oczywiscie znowu nie ma. co do wytrzyma³osci to sie nie wypowiadam bo tylko chwile mialem okazje nim pomachac.
Józef
CYTAT(JakubW @ 00:32 17.03.2013) *
Witam,

Tak - Jego wyroby s± godne polecenia
brat grucha:)
CYTAT(Józef @ 17:56 10.05.2013) *
Witam,

Moim zdaniem nie s±!

Mia³em jego 4 miecze: 1 fajny, a 3 tragiczne. Ten fajny by³ ¶redni w porównaniu do wyrobów innych mieczników. Natomiast te 3 fatalne by³y zrobione na tyle ¼le, ¿e szczerbi³y sie od lekkich uderzeñ i to tak, ¿e zostawa³ ¶lad jakby¶ nacina³ je szlifierk±;/

Szczerze NIEPOLECAM
Dobry
Podzialam zdanie Berolanda i powiem Wam ¿e ja te¿ jestem rozczarowany typem XVII od Pana Chlebowskiego wzorowanym na tym z Komorowa(II). G³owica ma inny k±t nachylenia krawêdzi, g³ownia jest krzywo zeszlifowana, posiada s³aby punkt- mocniej zeszlifowan± grubo¶æ po jednej stronie jakie¶, 15 cm od sztychu. Niedaleko tego miejsca z jednej strony p³az ma 6mm z drugiej 3mm szeroko¶ci. Chcia³em ¿eby nie by³ ciê¿szy ni¿ 1,7kg, ma ok 1,9 i dodam ¿e jest ostry. Oczywi¶cie dosta³em go po terminie, ale w ramach rekompensaty otrzyma³em oprawê rêkoje¶ci, której nie zamawia³em bo chcia³em zrobiæ po swojemu, niestety o takiej formie zap³aty za zw³okê mnie nie poinformowano. Je¶li chodzi o kontakt, by³ on nienajlepszy, by³y bajeczki o wysy³aniu miecza nastêpnego dnia. Równie¿ jestem zdania ¿e wygl±da jakby by³ robiony w po¶piechu. Có¿ pozostaje mi wzi±æ go na warsztat i doprowadziæ do stanu u¿ytaczno¶ci. Chyba nigdy wiêcej nie z³o¿e zamówienia u tego miecznika.
Józef
CYTAT(brat grucha:) @ 19:08 10.05.2013) *
Witam,

Moim zdaniem nie s±!

Mia³em jego 4 miecze: 1 fajny, a 3 tragiczne. Ten fajny by³ ¶redni w porównaniu do wyrobów innych mieczników. Natomiast te 3 fatalne by³y zrobione na tyle ¼le, ¿e szczerbi³y sie od lekkich uderzeñ i to tak, ¿e zostawa³ ¶lad jakby¶ nacina³ je szlifierk±;/

Szczerze NIEPOLECAM

Chcesz mieæ lekki miecz ? to wiadomo , ¿e ostrze g³owni bêdzie cienkie (powiedzmy 1.5mm)
Jak "krawêdziujesz" to najlepszy dla Ciebie bêdzie Zul 2.5 kg z ostrzem grubo¶ci 3mm.
Nie bêdzie siê szczerbi³.
W ogóle - to osoby pocz±tkuj±ce , albo takie które krawêdziuj± podczas "walk" pokazowych , lub takie które nie umiej± w odpowiedni sposób parowaæ , powinny kupowaæ miecze z grubsz± krawêdzi± ostrza.
Fachowcy - bior±cy udzia³ w turniejach , maj±cy wyniki ,
kupuj± miecz nie po to by napieprzaæ z ca³ej si³y krawêdzi± miecza w miecz przeciwnika .
(temat - rzeka) proponowa³ bym by¶ odpowiednio dobiera³ broñ do tego co robisz.
(widzowie patrz± i maj± widzieæ szczêk broni podczas d³ugiej inscenizacji - bierzesz/zamawiasz miecz z grubym ostrzem i mo¿esz sobie krawêdziowaæ ile wlezie - nie bêdziesz mia³ szczerb)
Walczysz technicznie , w turnieju - wybierasz miecz lekki (z cieñszym ostrzem), który Ci pomo¿e technikê podczas pojedynku wykorzystaæ .
(Mój syn Radek walczy TYLKO mieczami od Maciejki.)
Szczerze polecamy miecze od Maciejki.
pozdrawiam ;)
CYTAT(Józef @ 09:02 11.05.2013) *
CYTAT(brat grucha:) @ 19:08 10.05.2013) *
Witam,

Moim zdaniem nie s±!

Szczerze NIEPOLECAM

Chcesz mieæ lekki miecz ? to wiadomo , ¿e ostrze g³owni bêdzie cienkie (powiedzmy 1.5mm)
Jak "krawêdziujesz" to najlepszy dla Ciebie bêdzie Zul 2.5 kg z ostrzem grubo¶ci 3mm.
Nie bêdzie siê szczerbi³.
W ogóle - to osoby pocz±tkuj±ce , albo takie które krawêdziuj± podczas "walk" pokazowych , lub takie które nie umiej± w odpowiedni sposób parowaæ , powinny kupowaæ miecze z grubsz± krawêdzi± ostrza.
Fachowcy - bior±cy udzia³ w turniejach , maj±cy wyniki ,
kupuj± miecz nie po to by napieprzaæ z ca³ej si³y krawêdzi± miecza w miecz przeciwnika .
(temat - rzeka) proponowa³ bym by¶ odpowiednio dobiera³ broñ do tego co robisz.
(widzowie patrz± i maj± widzieæ szczêk broni podczas d³ugiej inscenizacji - bierzesz/zamawiasz miecz z grubym ostrzem i mo¿esz sobie krawêdziowaæ ile wlezie - nie bêdziesz mia³ szczerb)
Walczysz technicznie , w turnieju - wybierasz miecz lekki (z cieñszym ostrzem), który Ci pomo¿e technikê podczas pojedynku wykorzystaæ .
(Mój syn Radek walczy TYLKO mieczami od Maciejki.)
Szczerze polecamy miecze od Maciejki.
pozdrawiam ;)

Nie wpajaj mi niekompetencji, ¿e z mojej winy miecz Maciejki siê "niszczy³". By³ po prostu ¼le zrobiony. Miecz powinien mieæ jak±¶ tam wytrzyma³o¶æ, a te miecze które wtedy dostali¶my od Maciejki mo¿na by³o wyszczerbiæ najtañszym no¿em kuchennym z tesco. Lekkie nie porozumienie... Nawet cienkie lekkie miecze, po uderzeniu krawêd¼ o krawêd¼ maj± tylko lekkie odpukniêcia, które potem po którym¶ trafieniu robi± siê szczerbami. Przy tych Maciejkach wystarczy³o raz LEKKO pukn±æ i ju¿ szczerb na 1-2mm! Nie wmówisz mi, ¿e win± u¿ytkownika jest to, ¿e miecz od lekkich pukniêæ zaczyna siê od razu szczerbiæ, zw³aszcza, ¿e te Maciejki nie by³y ani cienkie ani lekkie!

Mo¿na to t³umaczyæ tym, ¿e ka¿dy rzemie¶lnik ma swoje lepsze i gorsze produkty. Ja trafi³em z 4 na 3 gorsze i nie mam zamiaru tego rzemie¶lnika chwaliæ, wrêcz bêdê od niego odstraszaæ.

Mam od roku miecz lekki od Sylwestra Tylko. Miecz wa¿y ok. 1250 gram i jest stosunkowo delikatny. Od roku ma tylko drobne odpukniêcia na klindze, jelec lekko poszczerbiony, jelec jak siê trzyma³ tak siê trzyma. Dla mnie to jest dobry miecz... Dodatkowo zdajê sobie sprawê, ¿e to jest ¶redniej jako¶ci miecz tego producenta, widzia³em lepsze od niego. Nie zmienia to faktu, ¿e od roku jest niezawodny! Miecz od Maciejki bym w ci±gu roku 4 razy wysy³a³ do naprawy bo jelec siê rusza;/ Z mieczem od S. Tylko tego problemu nie mam.

Jedyn± zalet± Maciejki s± jelce, s± wytrzyma³e, nie szczerbi± siê. Za to szybko siê luzuj± i lataj±.
Józef
Temat w którym piszemy ma 29 stron , 570 postów . Jak by¶ przeanalizowa³ ca³y , to dojdziesz do wniosku , ¿e nie ma miecznika który robi³ by idealne miecze bigsmile2.gif
Nikt z wspó³rozmówców nie pomy¶li , ¿e w wielu wypadkach uszkodzenie miecza spowodowane mo¿e byæ niew³a¶ciwym u¿ytkowaniem.
Lub po prostu normalnym zmêczeniem danego egzemplarza.

Nawet nowy miecz w kontakcie z silnym uderzeniem np.drzewcówki na jelec bêdzie uszkodzony - bo to przecie¿ narzêdzie , które ma prawo siê zu¿yæ .
Je¶li zap³acisz du¿o za dany egzemplarz i masz ¶wiadomo¶æ , ¿e jest delikatniejszy - pod¶wiadomie próbujesz go "szanowaæ" - wyci±gasz wnioski..typu ooo ten miecz jest super.
My od dziesiêciu lat jeste¶my wierni jednemu wykonawcy - nie ¿a³ujemy tego .
Nie wypisujemy pochopnych krytyk.
A zdarza siê , ¿e po TMD jelec od silnego uderzenia zadanego dwoma rêkoma siê wygnie ..
Bo po to jest by chroni³ - taka jest kolej rzeczy.
I lepiej niech siê obluzuje , czy wygnie jelec ni¿ mia³ by¶ ten cios przyj±æ na palce , czy na g³owê crazy.gif szczerba.gif
Za naprawê jednak w takim wypadku p³acimy , jak siê p³aci np.za ostrzenie ³añcucha do pi³y motorowej .
Natomiast nie powinno byæ nierzetelno¶ci typu - wys³a³em,wy¶lê jutro - i tak przez 3 miesi±ce.
Zdania na temat mieczy Maciejki nie zmieniê .
Szanujemy Go i ufamy .
I bêdziemy polecaæ.
pozdrawiam smile.gif
robert w. Wielki
Grucho: Jak chcesz wy¶mienity miecz- trzeba odpowiednio zap³aciæ. Ale jak nie bêdziesz umia³ go odpowiednio u¿ywaæ, bêdzie siê niszczy³ (pi³a z klingi, jest tak jak pisze Józef efektem krawêdziowania, którego ¶redniowieczni za bardzo nie wkalkulowani w swoje wyroby ani techniki walki ;) dlaczego- by³y eksperymenty cieæ, na Tybe mo¿e poogl±daæ). A nie winiæ za to producenta. ¯e nie rzetelny, nie wiem, jak ch³opaki ode mnie brali od niego broñ nie by³o problemów. Mo¿e siê zepsu³ pod tym wzglêdem.
Ziemowit
Potrzebowa³em mieczy do codziennego u¿ytku. Zamówi³em 4 sztuki u Mo¶ci Sylwestra Tylko. (http://www.mieczedowalki.pl)
¦wietne s±. Rok u¿ywania, zero uszczerbków. £adne, lekkie, wytrzyma³e.
CYTAT(robert w. Wielki @ 21:43 11.05.2013) *
Grucho: Jak chcesz wy¶mienity miecz- trzeba odpowiednio zap³aciæ. Ale jak nie bêdziesz umia³ go odpowiednio u¿ywaæ, bêdzie siê niszczy³ (pi³a z klingi, jest tak jak pisze Józef efektem krawêdziowania, którego ¶redniowieczni za bardzo nie wkalkulowani w swoje wyroby ani techniki walki ;) dlaczego- by³y eksperymenty cieæ, na Tybe mo¿e poogl±daæ). A nie winiæ za to producenta. ¯e nie rzetelny, nie wiem, jak ch³opaki ode mnie brali od niego broñ nie by³o problemów. Mo¿e siê zepsu³ pod tym wzglêdem.

w 100% siê zgadzam.

Aczkolwiek nawet te miecze do 500 z³ powinny spe³niaæ te minimum, p³acimy to wymagajmy od rzemie¶lników...

Chyba, ¿e kto¶ 500z³ znajduje co dzieñ na chodniku.

Teoria jest jak najbardziej poprawna ale nie ukrywaj±c, 70% ludzi czytaj±cych ten temat to s± ludzie m³odzi bez kasy szukaj±cy w dobrej cenie dobrego sprzêtu. Takie s± realia... Stosunkowo m³ody odtwórca nie kupi miecza za 2 tys z³. Kupi t± Maciejkiê Tylkê czy kogo¶ tam za 500z³. Temat jak dla mnie s³u¿y tylko temu by "nowym" pouk³adaæ jak±¶ my¶l co warto kupiæ co nie, czego oczekiwaæ. Osoba zainteresowana sobie sprawdzi wiele opinii i kupi u kogo bêdzie uwa¿aæ, miejmy nadziejê, ¿e zamie¶ci swoj± opiniê. Temat bêdzie siê ci±gn±c, a my bêdziemy wiedzieæ którzy rzemie¶lnicy siê rozwijaj±, a którzy wrêcz przeciwnie. W koñcu miecz to narzêdzie które siê zu¿ywa, kiedy¶ przyjdzie kupiæ nowe i warto bêdzie wybraæ rzetelnego wytwórcê.

Dyskusja o jako¶ci powinna byæ prowadzona ca³y czas, niech miecznicy wiedz±, ¿e s± "napiêtnowani", niech wiedz±, ¿e ka¿da ich z³a produkcja bêdzie przez nas brzydko mówi±c zbesztana. Wymusi to trzymanie poziomu. Nie bêdzie robienia na szybko bo kasa i termin!
Marek Hilgendorf
Z tym krawêdziowaniem to te¿ nie jest tak czarno-bia³o, jak niektórzy chcieli by widzieæ.
Kiedy kupi³em miecz d³ugi od Sz. Chlebowskiego zosta³em uprzedzony, ¿e miecz bêdzie mia³ krawêd¼ wykoñczon± "na p³asko" i bêdzie siê szczerbi³ w trakcie krawêdziowania. Ok- przyj±³em do wiadomo¶ci i zacz±³em uczyæ siê przyjmowania ciosów na p³az. Miecz s³u¿y³ mi i tak to walki z konia, a nie do wielkiego traktatowego fechtunku, wiêc nie mia³em zbyt wielu okazji, ¿eby go przetestowaæ w pieszej walce 1/1.

Kiedy jednak do niej dosz³o to elegancko przyjmowa³em ciosy na p³az. Ale có¿ to!!! Mój przeciwnik to jaki¶ têpy napie..dalacz!!! Idiota!!! Kretyn!!!
Bo co siê okaza³o? Otó¿ có¿ z tego, ¿e ja nie przyjmujê ciosów na krawêd¼ swojego miecza, skoro MÓJ PRZECIWNIK PRZYJMUJE MOJE CIOSY NA KRAWÊD¬ SWOJEGO!
Przypominam, ¿e w walce uczestnicz± co najmniej dwie osoby i one obydwie musz± respektowaæ wymóg niekrawêdziowania.
Zatem je¶li miecz siê do krawêdziowania nie nadaje, to oprócz walki w sterylnych warunkach treningowych, czy te¿ æwiczenia traktatów wraz z innymi traktatowcami pozostaje egzemplarzem dekoracyjno-¶ciennym, lub, jak w moim wypadku s³u¿y do ¶cinania kapusty z koñskiego grzbietu. Pamiêtajmy, ¿e w walce nie zawsze spotykamy siê z traktatowymi fechmistrzami. No i istniej± te¿ inne epoki w reko ni¿ czasy Liechtenauera, Fiore, Talhoffera, czy Meiera.

Przypomina to trochê sytuacjê (hipotetyczn±), ¿e jaka¶ firma wypuszcza na polski rynek samochód z bardzo delikatnym zawieszeniem i rachitycznymi amortyzatorami.
Samochód jest znanej marki i ludzie go kupuj±. Potem jednak okazuje siê, ¿e na naszych drogach, W NASZYCH WARUNKACH samochód siê do jazdy nie nadaje i czêsto siê psuje.
Wina le¿y zatem po stronie producenta, ¿e nie umie zrobiæ samochodu odpowiadaj±cego warunkom na polskich drogach, oraz po stronie klienta, który nie zdoby³ informacji o parametrach auta, które chce kupiæ.

Wracaj±c do Rankingu Mieczników- ten temat ma w³a¶nie za zadanie poinformowanie, który z wytwórców robi broñ niedostosowan±, a który dostosowan± do potrzeb rekonstruktorów i napierda...laczy. Dowiemy siê te¿, który robi broñ szczerbi±c± siê, a który broñ dobr±, ale drog±. S± te¿ tacy, którzy robi± broñ ¶redni±, ale w dopuszczalnej cenie.

¯eby jednak odnie¶æ siê do g³ównego tematu:
- broñ, która siê nie szczerbi i dobrze wygl±da (metalurgicznie ¶wietna) robi Wojciech Szanek. Cena nie jest powalaj±ca, choæ za 500 z³ oczywi¶cie siê nie da. U¿ywamy w Poznaniu niemal wy³±cznie broni od niego. W tej chwili s± to w 90% ca³kiem udane rekonstrukcje zachowanych orygina³ów XII-XIIIw. Minusem jest d³ugi czas oczekiwania.
Je¶li kto¶ ma "fejsa" mo¿e sobie obejrzeæ mój ostatni nabytek https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4...5740&type=3

- broñ która siê nie szczerbi i nie kosztuje nie wiadomo ile robi Sylwester Tylko. Minusem jest to, ¿e modele "z pó³ki" maj± pewne niedoci±gniêcia historyczne. Dla "sportowca" nie maj±ce ¿adnego znaczenia, rekonstruktorowi za¶ mo¿e przeszkadzaæ kszta³t zbrocza, czy te¿ czasem s³abe dopasowanie chronologiczne jelca i g³owicy. My¶lê jednak, ¿e ¶wiadomy rekonstruktor mo¿e dogadaæ siê z P. Sylwestrem by otrzymaæ od niego zadowalaj±cy historycznie egzemplarz.
Nie mia³em okazji zamawiaæ osobi¶cie, ale wielokrotnie mia³em w rêkach egzemplarze przyjació³.

- "Maciejkê" mamy w towarzystwie sztuk 1. Pierwszy i ostatni. Nawet nie szczerbi siê tragicznie, ale elementy spasowane s± do¶æ niechlujnie. Ma siê wra¿enie, ¿e jelec, g³owica i g³ownia zosta³y skompletowane w tym egzemplarzu na chybi³-trafi³. W³a¶ciwie nic do siebie nie pasuje i wygl±da ma³o estetycznie.
Józef
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 09:39 12.05.2013) *
Z tym krawêdziowaniem to te¿ nie jest tak czarno-bia³o,..

..Kiedy jednak do niej dosz³o to elegancko przyjmowa³em ciosy na p³az. Ale có¿ to!!! Mój przeciwnik to jaki¶ têpy napie..dalacz!!! Idiota!!! Kretyn!!!
Bo co siê okaza³o? Otó¿ có¿ z tego, ¿e ja nie przyjmujê ciosów na krawêd¼ swojego miecza, skoro MÓJ PRZECIWNIK PRZYJMUJE MOJE CIOSY NA KRAWÊD¬ SWOJEGO!
Przypominam, ¿e w walce uczestnicz± co najmniej dwie osoby i one obydwie musz± respektowaæ wymóg niekrawêdziowania..

Dodam , ¿e czêsto zdarza siê ¿e krawêdzie ostrzy mieczy niektórych wytwórców nie s± zaokr±glane. Tylko kanciaste. Jest to powodem dodatkowych uszkodzeñ.

Jeszcze jedno - O czym pisa³ Robert - miecz nie by³ stworzony po to by nim krawêdziowaæ.
Tak jak samochód osobowy nie jest po to by nim je¼dziæ po bezdro¿ach - od tego s± samochody terenowe , czo³gi bigsmile2.gif
Dobra - wyluzujmy ;)
Ka¿dy ma swoich ulubionych wytwórców .
A miecze w których g³ownia , jelec i g³owica s± "spontanicznie" dobrane powstaj± dla tego , ¿e kto¶ sobie takiego "sk³adaka" za¿yczy .
Miecznik czêsto robi nie jeden taki egzemplarz , tylko kilka - bo jedna sztuka/egzemplarz = drogie koszta wykonania i wysoka cena .
Wiêc dla tego "na pó³ce" mo¿na co¶ takiego znale¼æ -
¯artem powiem - widzia³y ga³y co bra³y bigsmile2.gif
i tym optymistycznym akcentem .. ;)
ps.
ile to do wyjazdu na Grunwald ? aniol.gif

robert w. Wielki
"MÓJ PRZECIWNIK PRZYJMUJE MOJE CIOSY NA KRAWÊD¬ SWOJEGO!"
No... to w prawdziwej walce, zrobi³ sobie pi³ê z miecza która nie przeci±³by Twojej os³ony w postaci przeszywanicy i kolczugi bigsmile2.gif nie no, powa¿nie- krawêd¼=destrukcja, tyle icon_sad.gif
a! ¿eby nie by³o, ¿e tylko o broni znajomych mogê pisac XD
Mam kord od Aladina. Od roku. U¿yty inscenizacyjnie, a tak, to treningowo (powiedzmy "traktatowo"-ale kordowo, typowo, obijany o broñ adwersa¿a-bez puklerza czy tarczy). Chwale sobie. Kuty, nie drogi. Lekkie szczerbki siê robi± ale nie du¿e. Fakt, cienizn± je¶li chodzi o grubo¶æ nie jest, ale kordy te¿ nie zawse by³y cienkie jak papier...
Tak¿e ze swoje strony polecam Aladina- przynajmniej pod k±tem kordów.
Rafa³ Pr±dzyñski
Panowie - walicie w tym temacie kocopa³y (a nawet miejscami bzdury). Liczba postów z FREHY czy by³o czy nie by³o krawêdziowanie oraz mniej lub bardziej bzdurnych dowodów przyprawia mnie o md³o¶ci i znudzenie. TOOOOO NIIIIIIEEEEE ten temat. Jest setki postów za i przeciw gdzie indziej. (Tam te¿ moja opinie których tutaj NIE POWTÓRZÊ - bo to nie ten temat).
Starczy³o napisaæ - dany miecz od danego miecznika zachowuje siê tak i tak je¶li mamy do czynienia ze zjawiskiem "krawêdziowania" (nienawidzê s³owa).

Jak komu¶ mia³o to podaæ przybli¿enie statystyczne i kwita.

TO JEST KURNA RANKING MIECZNIKÓW - nie kolejna pyskusja nad traktatem i antytraktatrem.
Józef
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 14:18 12.05.2013) *
..Panowie - walicie w tym temacie kocopa³y (a nawet miejscami bzdury)..

..TO JEST KURNA RANKING MIECZNIKÓW - nie kolejna pyskusja nad traktatem i antytraktatem..

bigsmile2.gif Witaj.
Masz racjê , ale nie do koñca.
Jestem pewien , ¿e nikt z nas nie potraktowa³ naszej rozmowy jako pyskusji ;)
Ale co do tego , ¿e o krawêdziowaniu nie w tym temacie , to OK ;)

Mam nadziejê ¿e moderator przymru¿y oczy ;)
Bo rozmowa przecie¿ ³agodna smile.gif
A mi chodzi³o przede wszystkim , by nie oceniaæ/krytykowaæ mieczników i Ich wyrobów zbyt pochopnie .
pozdrówko ;)
ps.
Rafa³ , mogê sobie TO : ..Panowie - walicie w tym temacie kocopa³y (a nawet miejscami bzdury)..
wstawiæ jako sygnaturkê ? bigsmile2.gif
Oczywi¶cie napiszê czyje to s³owa ;)
Bogiel
Witam.
Co s±dzicie o tym rzemie¶lniku http://miecze.pl? Poogl±da³em zdjêcia i ca³kiem przyzwoicie wygl±daj±. Czy mia³ je kto¶ w rêku? Na allegro trochê widzia³em jestem sceptycznie nastawiony do kupowania sprzêtu w³a¶nie na tej stronie, ale cena ca³kiem ³adna, ale wiadomo kota na cenê to trochê strach kupowaæ.
Pozdrawiam
robert w. Wielki
http://miecze.pl/content/4-o-nas
wiêc...spójrz kilka postów wy¿ej ;)
CYTAT(Bogiel @ 16:48 12.05.2013) *
Witam.
Co s±dzicie o tym rzemie¶lniku http://miecze.pl? Poogl±da³em zdjêcia i ca³kiem przyzwoicie wygl±daj±. Czy mia³ je kto¶ w rêku? Na allegro trochê widzia³em jestem sceptycznie nastawiony do kupowania sprzêtu w³a¶nie na tej stronie, ale cena ca³kiem ³adna, ale wiadomo kota na cenê to trochê strach kupowaæ.
Pozdrawiam

To jest w³asnie Maciejko...
Pankracy
Witam wszystkich!
To mój pierwszy post na forum wiêc najpierw króciutki wstêp - nazywam siê Andrzej, mieszkam w Warszawie, od jakiego¶ czasu trenujê szermierkê (szabl±).
Ostatnio zacz±³em przegl±daæ ró¿ne opinie na temat rzemie¶lników/sklepów oferuj±cych broñ bia³±. Nie podj±³em jeszcze decyzji o kupnie czegokolwiek, ale zawsze warto wiedzieæ jak ¶wiat wygl±da...
Przegl±daj±c internet trafi³em na stronê http://www.szablapolska.com/. Nie znalaz³em jednak ¿adnych opinii na temat jako¶ci, adekwatno¶ci cen, itp. tych produktów. Czy kto¶ mo¿e mia³ z nimi styczno¶æ?

Pozdrawiam
Micha³ z Wi¶nicza
Witam.
Czy korzysta³ kto¶ z federów robionych przez AGRU?
Szymek z K-g
CYTAT( "Mój z 2009 roku")
CYTAT
CYTAT(Pleban @ 23:16 26.11.2009) *
Jak wszyscy wiemy miecze z Agru s± cieñkie. [...] Pytanie, czy kto¶ mia³ ju¿ doczynienia z ich now± ofert±? Jak te miecze siê sprawuj±?

W³a¶ciwie odpowiedzia³e¶ sobie sam gdy¿: mia³em miecz od tego pana i ... to co mia³em w rêku to kawa³ ciê¿kiej wyfrezowanej stali imituj±cej wygl±dem miecz, która nie do¶æ tego z³ama³a siê po miesi±cu u¿ytkowania w miejscu gdzie koñczy³o siê zbroczê (d³. zbrocza 3/4) a stal w ¶rodku mia³a wygl±d maksymalnie nawêglonej "g±bki" (prawie ¿eliwo). No masakra. Tyle. £adne to s± tam tylko zdjêcia i szkoda ; / bo ³adne s± i cena równie¿, ale...

Do tego na miecz czeka³em 3 miesi±ce zamiast miesi±ca a po pêkniêciu orê¿a (by³a bodaj pó³ roczna gwarancja) o nowy miecz, a pó¼niej kasê doprasza³em siê ... pó³ roku. Grunt ¿e siê doprosi³em. Takich komentarzy znajdziesz wiêcej. Polecam poszukaæ i poczytaæ.

Mo¿e znajdziesz co¶ wiêcej miêdzy 10 a 15 stron± w tym w±tku, albo wcze¶niej.
Micha³ z Wi¶nicza
Dziêkujê, musia³em przeoczyæ.
Adon
CYTAT(Pankracy @ 21:57 08.07.2013) *
Przegl±daj±c internet trafi³em na stronê http://www.szablapolska.com/. Nie znalaz³em jednak ¿adnych opinii na temat jako¶ci, adekwatno¶ci cen, itp. tych produktów. Czy kto¶ mo¿e mia³ z nimi styczno¶æ?

Nie mia³em z nimi styczno¶ci, ale tak pobie¿nie zerkaj±c do oferty zauwa¿y³em, ¿e raczej nie produkuj± sprzêtu sami, tylko maj± go od ró¿nych rzemie¶lników. Ta szabla np. http://www.szablapolska.com/index.php/szab...batorowka-typ-2 wygl±da mi na dzie³o Andrzeja Mikiciaka, a je¶li tak, to zdecydowanie dobry produkt.
jkonczynski
Witam, chcia³bym zapytaæ jak aktualnie z jako¶ci± wykonania oraz walorami bojowymi stoj± wyroby od Morgana? Jak wypadaj± w porównaniu z Husarem? Mam na my¶li bardziej szable wczesne, bra³ kto¶ od tych dwóch panów?
Pozdrawiam
Jaros³aw
Guda
Dzi¶ wszed³em w posiadanie langsaxa od Wojtka Szanka. 1,1kg d³. ca³kowita 90cm. Niesamowicie porzadna i precyzyjna roborta. Cena nie wygórowana. Nied³ugo testy bojowe smile.gif
szamot
Pany... i Panie, w ostatni weekend moja jedynecka z ARMY siê z³ama³a, idealnie rok i trzy dni po kupnie angsad.gif Kto prócz Szanka i Chlebowskeigo robi dobre miecze? Kogo polecacie?
JakubW
Czy kto¶ spotka³ siê z tymi rzemie¶lnikami?
Witold Strza³kowski
Jan Ko³odziej
janusz
ja zrobiê ci miecz i dam do¿ywotni± gwarancjê ze jego g³ownia nie pêknie ani siê nie odkszta³ci siê wy¶lê ci gwarancjê na papierze w paczê otworzysz i przeczytasz jak nie bêdzie gwaranci to ode¶lesz z powrotem , bêdzie to miecz wikingów o wadze 800-900 gram z nie szczerbi±c± siê i nie odkszta³caj±c± g³owni±,do mocnego fehstunku dosyæ sprê¿ysta ale nie bêdzie falowa³ przy uderzeniu , hartowno¶æ miecza 550 hb ,rêkoje¶æ zaokr±glê bêdzie o niebo lepsza od p³askiej bardziej akrobacyjna precyzyjniejsza i komfortowa , dêbow± rêkoje¶æ pokryjê skór± bydlêc± wiêc bêdzie bardzo wygodna , miecz dobrze wywarze oko³o 5 cm od jelca , wiêc nie dosæ ze bêdzie on solidny to jeszcze bêdzie p³yn±³ w rêku . ,co do wygl±du bêdzie on bardzo przypomina³ miecz muzealne wiêc nie do¶æ zê bêdzie dobry bojowo to tak¿e estetyczny z zachowaniem orginalno¶ci .do wykonania miecza u¿yjê wysokiej jako¶ci materia³ów . mogê nagraæ filmik jak próbujê za³amaæ g³ownie a ona siê nie ³amie jak uderzam w ni± z ca³ej si³y inn± g³owni± a ona siê nie szczerbi ,jak próbujê j± wykrzywiæ a ona siê nie odkszta³ca .. wiêc tak jak mówiê dam do¿ywotnia gwarancjê na to ze g³ownia mojego miecza nie pêknie ..
Zielu
Pozwolê sobie zadaæ pytanie z innej beczki ;) Kogo polecacie (w Polsce)
jako producenta g³owni kutej warstwowo? ;) Ilo¶æ warstw to 11-12 tak jak w oryginale smile.gif

Pozdrawiam,
Micha³ "Zieu" Zieliñski
Rafa³ Pr±dzyñski
Dlaczego 11 -12 warstw i w jakiej g³owni konkretnie?
Zielu
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 20:23 09.12.2013) *
Dlaczego 11 -12 warstw i w jakiej g³owni konkretnie?

Tyle wykaza³y badania metaloznawcze, miecz z grobu 106 w Krupicach, (datowanie faza B2 - B2/C1.)
Jedyny Ringknaufschwert na terenie obecnej Polski. Miecz wykonany w warsztatach rzymskich
(sugeruje to technologia wykonania) jako na¶ladownictwo broni sarmackiej smile.gif
Biorê siê za rekonstrukcjê ca³êgo grobu smile.gif Jedna epoka mo¿e byæ koszerna :D

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Silvan
Hej!
Spróbuj siê skontaktowaæ z Wojciechem S³awiñskim,mo¿e on da siê namówiæ.
Pozdr
Rafa³ Pr±dzyñski
Mo¿e - ale nie wiem czy tak samo rozumie pojêcie "warstwy" - a raczej jest najlepiej wiedz±cym z ¿yj±cych ludzi jak to powinno byæ rozumiane w tego typu broni.
janusz
oto filmiki które mia³em dodaæ z takiej stali robi siê miecz a nie z badziewia kture proponuj± pse³do miecznicy ,test na elastyczno¶æ i test na wiginanie stali
1 http://www.youtube.com/watch?v=LfMdpFHfaOY
2 http://www.youtube.com/watch?v=FXt_raRvz9I

zwyk³a stal któr± wali³em ca³a wyszczerbiona stal na miecze bez szczerbów
Owka
Ad janusz
Proponujê zadbaæ o:
1) ortografiê i interpunkcjê (zdania w jêzyku polskim maj± swoj± strukturê gramatyczn±, oraz pocz±tek, oznaczany wielk± liter± i koniec, oznaczany zwykle kropk±, ewentualnie innym znakiem przestankowym, co do ortografii, mo¿na tekst przed wklejeniem na forum przepu¶ciæ choæby przez Worda)
2) odrobinê widoczno¶ci na filmiku, je¶li ma on co¶ pokazywaæ
3) tytu³ Dobrodzieja lub Mecenasa Frehy, skoro chcesz og³aszaæ tu swoje wyroby.

samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
Chcialbym opisaæ swoje do¶wiadczenie z Szymonem Chlebowskim...
Miecz zamówi³em w na poczatku maja 2013. Na stronie pisze, ¿e termin wykonania to 3 msc. Pan Szymon potwierdzi³ mi, ¿e tyle zajmie mu zrobienie miecza. Oczywi¶cie nie jestem naiwny, i wiedzia³em ¿e zajmie to wiêcej czasu. Po 4 miesi±cach przypomnia³em siê, mia³ byæ ju¿ nied³ugo. Potem przypomina³em siê czê¶ciej ni¿ raz na miesi±c. W grudniu, Pan Szymon obieca³ mi zni¿kê, za to ¿e tak d³ugo czekam, i obieca³ ¿e tym razem po nowym roku bedzie gotowy. 26 stycznia dosta³em info, ze jest gotowy do wysy³ki, 3 lutego ¿e jutro go wy¶le, a dzisiaj, ze jednak nie jest zrobiony i ¿ebym zaczeka³ jeszcze 14 dni...

Byæ moze i Pan Szymon ma dobre miecze, ale dlaczeko ok³amuje klijentów? Dlaczego obiecuje terminy których nie dotrzymuje i dlaczego k³amie, ¿e ma miecz do wysy³ki podczas gdy jeszcze go nie zrobi³?

Nie polecam tego producenta ze wzgledu na oszukiwanie klijentów do do czasu i postêpu realizacji.
Ostrzegam ka¿dego, kto chce mieæ miecz na ten sezon, ¿e je¶li zamówi go u Pana Szymona, to na pewno nie bêdzie go mia³.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.