Witam wszystkich. Mam pytanko czy kto¶ u¿ywa³ mieczy z ku¼ni Odal z poznania ? Poproszê o informacje
ja w marcu zamawia³em u Szymona miecz typu XVIIIb bardzo podoba³a mi siê cena i dwu letnia gwarancja. s³ysza³em te¿ pozytywne opinie na temat jego wyrobów. miecz mia³ byæ gotowy na czerwiec, po kilkukrotnym przypominaniu siê termin by³ kilkukrotnie przesuwany i kiedy dosta³em obietnicê, i¿ miecz bêdzie we wrze¶niu spokojnie czeka³em gdy¿ 3 miesiêczne opó¼nienie liczy³em bo tak by³o z zamówieniem kolegi. mija³y kolejne dni a¿ pod koniec wrze¶nia poprosi³em o zdjêcia. dopiero w tym tygodniu dosta³em odpowied¼, ¿e miecz bêdzie na 20.10. a zdjec nie ma bo Szymon jeszcze siê za niego nie wzi±³. to ju¿ mnie ca³kiem wkurzy³o wiêc zrezygnowa³em. teraz szukam innego rzemie¶lnika. macie kogo¶ do zasugerowania? armê zostawiam sobie jako ostateczno¶æ, na szanka jeszcze mnie nie staæ ;/
Je¿eli potrzebujesz miecza niekoniecznie super historycznego (metoda wyrabiania go) to mo¿e spróbuj Hanwei'a. Robi± podobno bardzo dobre te miecze
http://www.goods.pl/product/description/28...rd(SH2428).html
no w³a¶nie potrzebujê porz±dnie wykonany wzór pó³toraka do w³oskiego, ¿ó³nierskiego wyposarzenia (kolczuga z p³aszczonych ogniw ze stójk± w³asnej produkcji i bardzo dobrej jako¶ci bigwanty na po³owê XV wieku) szanek by do tego super pasowa³ ale narazie wykosztowa³em siê na bigwanty a lataæ kolejny sezon z po¿yczan± kos± to ju¿ mi siê nie u¶miecha.
Kolega mia³ ten wzór pó³toraka, który pokaza³e¶. Bardzo ³adny od Army w³asnie
Umów siê indywidualnie z Maciejk±, prze¶lij mu dok³adne wzory i ustal z nim co i jak
mia³by¶ mo¿liwo¶æ podzielenia siê fot±?
Zajrzyjcie w temat "Grunwaldzki turniej miecza d³ugiego " strona 10 ta .post 199.
Tam jest kilka mieczy od Darka Maciejki ."ARMA"
Powiem , ¿e ten ostatni sprawdzi³ sie wyj±tkowo w turnieju .
Poza tym my¶le ¿e Darek potrafi zrobiæ ka¿dy miecz . Trzeba Mu tylko powiedzieæ - jakie siê ma oczekiwania .Cena - przystêpna .
pozdro
Przepraszam, jak ju¿ jeste¶my przy Maciejce i zdjêciach: czy kto¶ ma fotki wikiñskiego scramasaxa(w ofercie jest jeden) ? Jak zwykle w galerii na stronie ARMA jest pokazany tylko jeden koniec, ten z opraw±, a dla mnie istotniejsz± rzecz± jest kszta³t sztychu.
Pozdrawim,
Andrzej/Viator
CYTAT(Viator @ 10:34 10.10.2010)
Przepraszam, jak ju¿ jeste¶my przy Maciejce i zdjêciach: czy kto¶ ma fotki wikiñskiego scramasaxa(w ofercie jest jeden) ? Jak zwykle w galerii na stronie ARMA jest pokazany tylko jeden koniec, ten z opraw±, a dla mnie istotniejsz± rzecz± jest kszta³t sztychu.
Pozdrawim,
Andrzej/Viator
Witam. Troszkê pó¼no, ale zawsze...
W galerii mo¿e nie ma, ale je¶li powiêkszyæ miniaturkê (t± z lewej od opisu) to pokazuje w ca³o¶ci:
http://www.miecze.pl/products/miecze/Langs...134_%282%29.jpgMo¿e nie za du¿e, ale sztych jako-tako widaæ
Potwierdzam ¿e kontakt z Panem Szymonem Chlebowskim jest ostatnio dosyæ utrudniony...
Czy komu¶ siê uda³o w ostatnim czasie skontaktowaæ? Telefon 669476120 nie jest odbierany, 697313585 jest niedostêpny, na emaile czy PM z forum nie ma odpowiedzi...
To jakie¶ forumowe fatum, ¿e jak kto¶ robi co¶ dobrze to musi w koñcu znikn±æ...
Mi uda³o siê z Panem Szymonem skontaktowaæ mailowo,
na odpowied¼ nie czeka³em d³u¿ej ni¿ dzieñ,
wiêc z pewno¶ci± nie wystêpujê w tym przypadku ¿adne fatum...
Pozdrawiam
Có¿ zamówi³em miecz w lutym, mia³ byæ na pierwszy tydzieñ kwietnia. W czerwcu dosta³em info ¿e mogê dostaæ ju¿ zdjêcia (w koñcu ich nie dosta³êm). W sierpniu Szymon sam zadzwoni³, informuj±c o po¶lizgu - miecz mia³ byæ gotów na po³owê wrze¶nia, dogadali¶my kolor skóry do pochwy... Od tamtej pory cisza, a to chyba trochê wiêcej ni¿ tydzieñ...
Sadz±c po liczbie PM od innych na mojej skrzynce nie jestem osamotniony w tym zachowaniu.
Super ¿e Szymon robi ¶wietne miecze, ale s³owno¶æ i terminowo¶æ to wg mnie sprawa dosyæ dyskusyjna. S±dzê ¿e fatum jednak istnieje.
To ju¿ wola³bym jakby mi wprost powiedzia³ - nie mam czasu, termin mam za rok, nie zajmuje siê tym, robiê tylko dla przyjació³ - a tak czekam bez miecza, bo przecie¿ nie kupiê innego, skoro rzemie¶lnik mi stale twierdzi ¿e miecz jest ju¿ prawie gotowy... I tak ca³y sezon...
EDIT: Uda³o siê nam skontaktowaæ
Jako ¿e wierze w nowo podany termin, pochwale siê jak miecz otrzymam (mam nadzieje wkrótce)
To i tak dobrze.Ja na swój miecz zamówiony u p.Szanka czekam juz ponad 2 lata.
Obecnie równie¿ mam podobne problemy z panem Szymonem Chlebowskim. Swój miecz zamówi³em jako¶ pod koniec maja mia³ byæ na prze³om pa¼dziernika i listopada... Gdy przyszed³ ustalony termin okaza³o siê ¿e jest po¶lizg no có¿ normalna sprawa jako¶ siê nie denerwowa³em, miecz mia³ byæ gotowy i wys³any przed grudniem. Jak zapewne wszyscy siê spodziewaj± nic takiego siê nie sta³o, przez kilka dni nie by³o odzewu na maile ale dzisiaj dosta³em odpowied¼. Obecnie termin wyznaczony jest na "przed ¶wiêtami" mam tylko nadziejê ¿e nie wielkanocnymi.
No to mnie nastraszyli¶cie teraz je¶li chodzi o Pana Chlebowskiego,zamówi³em u tego rzemie¶lnika jako¶ we wrze¶niu 2 miecze, termin to:grudzieñ,ostatnio po ciê¿kich bólach P.Chlebowski odpisa³ na e-maila i miecze maj± byæ wys³ane tu¿ przed ¶wiêtami,je¶li nie dojd± na czas oczywi¶cie napiszê tutaj o tym fakcie .Dla mnie równie¿ terminowo¶æ to wa¿na kwestia.
Witam! Ja mia³em ostatnio po¶lizg miesiêczny z odbiorem miecza od P. Szymona. Powodem by³y ponoæ problemy z podwykonawc± (my¶lê, ¿e wiemy, o kim mowa). Przyznam, ¿e ma³o przynagla³em. W koñcu zerzygnowa³em z trzewika i dosta³em zamówiony miecz, nawet z bonusem. Ogólnie, to oprawy, pochwy itd. to chyba nie jest mocna sprawa Szymona i na Waszym miejscu spróbowa³bym odpu¶ciæ te kwestie. Mo¿e to pomo¿e? Same g³ownie s± warte tego, ¿eby na nie czekaæ pó³ roku, pochwy i pasy ju¿ nie. Jeszcze przy tej cenie?
Kontakt mailowy dzia³a do¶æ sprawnie, telefon (ten 694...) te¿ czêsto odbiera. Pod tym wzglêdem mam raczej dobre wspomnienia z handlu z tym Panem. Ma te¿ dobre podej¶cie do rekonstrukcji, potrafi doradziæ. Problemem jest terminowo¶æ, choæ ja akurat nie mam specjalnych powodów do narzekañ. Ogólnie polecam.
Panowie!
Szymon siedzi non toper w warsztacie w minus 20 i robi Wasze miecze. Wiem ¿e ka¿dy by chcia³ ¿eby mia³ sekretarkê która odpisuje na dziesi±tki maili. Dziwie siê niezmiernie, ¿e za tak nisk± cenê spe³nia Wasze zachcianki i humory godne Ksiêcia Pana, oferuj±c Wam bardzo dobry towar. To chyba ogólna polska rycerzykowa cecha, Du¿e Wymagania i Ma³y Trzos. Mam nadziejê ¿e nied³ugo to siê skoñczy i pozostanie Wam do wyboru tandeta z Chin czy z innego wypizdowa. Wtedy mo¿e docenicie jaki towar mieli¶cie i przestaniecie na niego psioczyæ jak stado kundli.
CYTAT(Aion @ 23:05 20.12.2010)
Panowie!
Szymon siedzi non toper w warsztacie w minus 20 i robi Wasze miecze. Wiem ¿e ka¿dy by chcia³ ¿eby mia³ sekretarkê która odpisuje na dziesi±tki maili. Dziwie siê niezmiernie, ¿e za tak nisk± cenê spe³nia Wasze zachcianki i humory godne Ksiêcia Pana, oferuj±c Wam bardzo dobry towar. To chyba ogólna polska rycerzykowa cecha, Du¿e Wymagania i Ma³y Trzos. Mam nadziejê ¿e nied³ugo to siê skoñczy i pozostanie Wam do wyboru tandeta z Chin czy z innego wypizdowa. Wtedy mo¿e docenicie jaki towar mieli¶cie i przestaniecie na niego psioczyæ jak stado kundli.
Nie narzekam na wyroby pana Szymona. Przeciwnie - uwa¿am, podobnie jak Ty, ¿e robi kawa³ ¶wietnej roboty za wiêcej ni¿ rozs±dne pieni±dze. I pomimo naprawdê du¿ego opó¼nienia z moim zamówieniem, zdecydowa³em siê na kolejne, z góry godz±c siê z ryzykiem obsuwy. Ale umowa to umowa - ludzie pisz± o o¶miomiesiêcznych opó¼nieniach! A Ty ich czêstujesz tekstami o stadzie kundli. Wiesz, to poni¿ej pewnego poziomu, naprawdê...
CYTAT
Panowie!
Czekalem na miecz od Pana Chlebowskiego lacznie piec miesiecy ponad termin. Gdy w koncu nadszedl, oczywiscie, wszystko przebaczylem, bo bron byla swietna. Oszczedze szczegolow transakcji i zwiazanych z nia perypetii, bo z Panem Chlebowskim wszystko juz sobie wyjasnilismy i mam nadzieje ze na owocna wspolprace z Nim w przyszlosci, a poza tym nie roznila sie wiele od tego co napisali przedmowcy.
Poza tym ze ow miecznik to naprawde ugodowy czlowiek, sluzy rada, oferuje niskie ceny za doskonale wyroby, i nigdy nie robi problemow z zamianami i zwrotami, to nie sposob nie wspomniec o jego problemach z terminami i slownoscia. Mysle ze wyszlismy cywilizacyjnie ponad poziom trzymania geby na klodke jak cos nam sie nie podoba i cieszenia sie z tego co jest, zwlaszcza ze inni potencjalni kupujacy chca wiedziec w co sie pakuja. A pakuja sie w kawal swietnej roboty, na ktora powinni sie decydowac tylko z duzym wyprzedzeniem. Cos za cos.
Warunki panujace w warsztacie Pana Chlebowskiego to rzecz nie lezaca w naszej gestii i nie do konca rozumiem co chce Pan osiagnac wspominajac o nich tutaj, ale doceniam jego poswiecenie w nadrabianiu zaleglosci. Zbyt wielu po prostu znika i wiecej sie nie pokazuje.
Natomiast porownanie komentatorow do psow wydaje sie co najmniej nie na miejscu i zakrawa na nieobiektywne kolesiostwo w obliczu krytyki. Czy na pewno tedy droga, Panie Chodkiewicz? Jako rzemieslnik o ogolnoeuropejskiej renomie na pewno zdaje Pan sobie sprawe z wartosci jakie niosa ze soba dwie rzeczy - slownosc i terminowosc.
Nie watpie ze wkrotce zobaczymy poprawe w jakosci customer service'u Pana Chlebowskiego tak jak z roku na rok widzimy poprawe w jakosci jego broni.
Skoro ju¿ jeste¶my w temacie Szymona Chlebowskiego i jego wyrobów to mam pytanie, czy kto¶ z odwiedzaj±cych ten temat mia³ okazjê zamawiaæ i u¿ytkowaæ (co mnie najbardziej interesuje) d³ugi miecz okre¶lony na stronie producenta jako Typ XIIIa Glasgow?
link:
http://www.szymonchlebowski.pl/sklep.php?p...mp;kategoria=40 trzeci od do³u
A zanim zostanê wyzwany od baranów (jak poprzednio), czy szczekaj±cych kundli (trzos jest pe³ny, a poczekaæ mogê), to chcê zaznaczyæ, i¿ miecz ma byæ u¿ywany g³ównie do walki z konia (co¶ w rodzaju pó¼niejszego rossfechten), czyli pokazowo na XIII wiek i dla rekreacji, nie za¶ do nap....dalanki.
Odk±d nauczy³em siê parowaæ p³azem nie mam ju¿ obaw o wytrzyma³o¶æ, ale nie zamawia³em nigdy miecza do walki z konia- czy kto¶ z "koniarzy" móg³by podpowiedzieæ jak dobraæ wywa¿enie?
Pan Szymon wywi±za³ siê z ostatniego terminu, co prawda miecz nie jest idealny bo widaæ kilka paskudnych miejsc po obróbce i brzydki spaw lub co¶ co wygl±da na spaw przy rêkoje¶ci tak jakby trochê po¶piesznie wykonywany ale 2 lata gwarancji to rekompensuj± plus nie spodziewa³em siê ¿e dostanê tak zgrabny mieczyk, choæ pewien niesmak pozostaje po niewywi±zywaniu siê z terminów które Pan Szymon sobie sam ustala³, przesuwa³ a nastêpnie i tak siê z nich nie wywi±zywa³.
Spaw?
Poka, poka!
Edit.
CYTAT
Szymon siedzi non toper w warsztacie w minus 20 i robi Wasze miecze. Wiem ¿e ka¿dy by chcia³ ¿eby mia³ sekretarkê która odpisuje na dziesi±tki maili.
Je¶li kto¶ decyduje siê na prowadzenie sprzeda¿y przez Internet to ja oczekujê mo¿liwo¶ci porozumienia siê przez e-mail, w szczególno¶ci, gdy jest podany na stronie i zbli¿a siê termin.
CYTAT
Dziwie siê niezmiernie, ¿e za tak nisk± cenê spe³nia Wasze zachcianki i humory godne Ksiêcia Pana, oferuj±c Wam bardzo dobry towar.
Nasz klient, nasz pan. Mo¿e zrobiæ wiêksze ceny i waliæ wszystko na zachód, na razie tego nie robi, wiêc chyba mu to odpowiada?
CYTAT
To chyba ogólna polska rycerzykowa cecha, Du¿e Wymagania i Ma³y Trzos. Mam nadziejê ¿e nied³ugo to siê skoñczy i pozostanie Wam do wyboru tandeta z Chin czy z innego wypizdowa.
Mimo herbowych zawo³añ nie przebierasz w s³owach.
CYTAT
Wtedy mo¿e docenicie jaki towar mieli¶cie i przestaniecie na niego psioczyæ jak stado kundli.
Na tê chwilê nie widzê aby kto¶ narzeka³ na jako¶æ i cenê mieczy, ba ludzie nawet pisz±, ¿e wybaczaj± obsuwy ze wzglêdu na jako¶æ.
Mimo niew³a¶ciwego wykonania umowy jaka u mnie wyst±pi³a (3 m-ce po terminie) jestem zadowolony i z produktu, i z szerokopojêtej obs³ugi.
CYTAT
Czekalem na miecz od Pana Chlebowskiego lacznie piec miesiecy ponad termin.
Ja od takiego jednego czeka³em 9 m-cy ponad termin. ;)
A i jeszcze z dedykacj± dla Aiona:
http://www.youtube.com/watch?v=rW2oW31gsfk
Na zdjêciu nie do koñca wygl±da to tak jak w rzeczywisto¶ci gdzie ma kolor czerwonawy/br±zowy... taki jak po opalonym przez spawarkê miejscu choæ mogê siê myliæ. Choæ wygl±da jakby by³o najpierw przypalone spawark± a potem obite m³otkiem.
Nie napinaj siê Adsumus, to nie spaw!
To co jest na zdjêciu to rozkuty trzpieñ na jelcu. (o klepaniu us³yszysz w ku¼ni tylko jedn± rzecz...) Robi siê to ¿eby uniemo¿liwiæ poluzowanie. Jest opalony, bo nagrzewa siê go przy zakuwaniu. Albo jest to po prostu rdzawy nalot, który zrobi³ siê pó¼niej.
Dla wszelkiej ma¶ci specjalistów - mieczników !!!Informuje ¿e tej technologii u¿ywa Albion Swords np. w modelu Meyer. Swego czasu te¿ spawali jelce treningówek - tak, tak...
Zanim pojawi± siê zdjêcia kolejnych "pacjentów od spawarki" dodam jeszcze, ¿e podwójne nitowanie jelca przez g³ownie te¿ jest historyczne.
Zanim siê do kogo¶ przyczepicie i zaczniecie regularnie obje¿d¿aæ, czepiaæ siê ka¿dego szczegó³u dokszta³cie siê internetowi spece. Najlepiej nie w teorii, a w praktyce.
Jak chcecie mieæ idealn± broñ, bez skazy, polecam frezowane na obrabiarkach numerycznych -
http://www.albion-europe.com/swords/swords...generation.aspx a nie rêczn± pracê.
Ceny od 400 - 500 euro za najtañsze miecze. ¦rednia cena 700 euro. Wtedy bêdziecie mogli sobie internetowo narzekaæ do woli...
Je¶li dobrze go rozpoznajê Marku, to dok³adnie tym typem mam przyjemno¶æ trenowaæ, od czasu do czasu, dziêki uprzejmo¶ci kumpla-jest bardzo spoko- nie wiem do czego mo¿na by siê przyczepiæ..?
(tzn. mia³em na my¶li miecz, choæ kumpel te¿ jest spoko;))
Pozdr.
Ok skoro to nie spaw to bardzo dobrze odszczekujê pod sto³em;), nie znam siê na tym wiêc pisa³em ¿e nie jestem pewny. Zw³aszcza ¿e to jedyne tak niedopieszczony element wiêc nie przeszkadza.
Tak propo jelców Pana Chlebowskiego, ten z mojego pierwszego miecza obluzowa³ siê w pierwszej walce, a ten z drugiego w drugiej
O tym drugim mia³em nieprzyjemno¶æ dowiedzieæ siê od osoby która ów miecz ode mnie odkupi³a(sprzeda³em bo Szymon waln±³ siê w oprawie i da³ inny jelec i g³owicê ni¿ byæ mia³y). Jelec znajomego z grupy po prostu wygi±³ siê. Ciekawe czy jako¶ ulepszy³ siê pod tym wzglêdem - jakie¶ informacje od osób posiadaj±cych jego ¶wie¿sze wyroby?
Aion, po co kupiæ od Albion Europe miecz za 1000 euro, skoro za taki sam z albion.com zap³acisz 1000$?
Poza tym, kauzyperdzisz. Ok, kto¶ siê pomyli³, czyli co, nadal wszyscy nabywcy mieczów Chlebowskiego to niewdziêczne kundle, a na dodatek niedouczeni buce? To ma byæ regularne obje¿d¿anie i czepianie siê? Chill, man. Zaczynasz trollowaæ.
CYTAT(K.D. @ 22:07 21.12.2010)
Tak propo jelców Pana Chlebowskiego, ten z mojego pierwszego miecza obluzowa³ siê w pierwszej walce, a ten z drugiego w drugiej
O tym drugim mia³em nieprzyjemno¶æ dowiedzieæ siê od osoby która ów miecz ode mnie odkupi³a(sprzeda³em bo Szymon waln±³ siê w oprawie i da³ inny jelec i g³owicê ni¿ byæ mia³y). Jelec znajomego z grupy po prostu wygi±³ siê. Ciekawe czy jako¶ ulepszy³ siê pod tym wzglêdem - jakie¶ informacje od osób posiadaj±cych jego ¶wie¿sze wyroby?
Aion, po co kupiæ od Albion Europe miecz za 1000 euro, skoro za taki sam z albion.com zap³acisz 1000$?
Poza tym, kauzyperdzisz. Ok, kto¶ siê pomyli³, czyli co, nadal wszyscy nabywcy mieczów Chlebowskiego to niewdziêczne kundle, a na dodatek niedouczeni buce? To ma byæ regularne obje¿d¿anie i czepianie siê? Chill, man. Zaczynasz trollowaæ.
Wcale tak nie uwa¿am, po prostu irytuje mnie fakt ¿e niektórzy pisz± o braku terminowo¶ci na dwa dni przed up³ywem terminu.
Nie lubiê te¿ kiedy w charakterze nowinki i odkrycia, zamieszcza siê zdjêcia na forum, zamiast napisaæ do rzemie¶lnika i poprosiæ o wyja¶nienia.
Reaguje emocjonalnie bo mam tego do¶æ i tyle. Jestem EMO ;)
Co do jelca to wykonywano je z miêkkiej stali. Im l¿ejszy jelec tym szybciej i p³ynniej chodzi broñ. To ¿e jelce siê wyginaj± to normalne przy mocnym uderzeniu. Lepiej ¿eby poch³onê³y energie uderzenia, ni¿ pêk³y. Oryginalne i dobre repliki maj± za cienkie przekroje, ¿eby siê nie wyginaæ przy takim materiale.
Szymon posiada w ofercie dwa typy zwyk³a miêkka stal i sprê¿ynówka. Sprê¿ynówka jest trudniejsza w obróbce ale du¿o wytrzymalsza.
To kolejny dowód na to, ¿e pisz±cy tutaj - ³±cznie z Tob± K.D. nie maj± raczej kwalifikacji do oceniania. Mo¿e tu napisaæ ka¿dy i to tu zostanie. Czy to bêdzie prawda czy totalna bzdura.
Tak jak z murem na dzielni...
Dopóki nie bêdzie grupy osób posiadaj±cych jakiekolwiek kwalifikacje, którzy moderuj± ten w±tek pod k±tem trafno¶ci uwag i rzetelno¶ci to zawsze producenci bêd± w plecy.
CYTAT
Nie napinaj siê Adsumus, to nie spaw!
Nie napinam siê, tylko siê dziwi³em, bo miecz od Szymona mam, kumple maj± i nikt nic spawanego nie ma, nie wyra¿a³em siê tak¿e czy to jest spaw czy nie, bo nie zd±¿y³em nawet i sprawa zosta³a rozwi±zana, wiec nie dano mi siê popisaæ wiedz± specjalistyczn±
CYTAT
Zanim siê do kogo¶ przyczepicie i zaczniecie regularnie obje¿d¿aæ, czepiaæ siê ka¿dego szczegó³u dokszta³cie siê internetowi spece
Gdzie tu widzisz obje¿d¿anie? Zamieszczone zosta³o zdjêcie, wszystko siê wyja¶ni³o...
CYTAT
Najlepiej nie w teorii, a w praktyce.
Tak..czyli jak buduje dom to nie mam siê prawa interesowaæ dlaczego ta ceg³a tak wystaje a komin jest krzywo, bo sam nie budujê tylko za to p³acê?
CYTAT
Bo nie p³acisz c³a.
CYTAT
Wcale tak nie uwa¿am, po prostu irytuje mnie fakt ¿e niektórzy pisz± o braku terminowo¶ci na dwa dni przed up³ywem terminu.
A to racja.
Pozdro 600
tak trochê zmieniaj±c temat. dzi¶ odebra³em baselarda produkcji pana S³awka Ciszewskiego. wygl±da ¶wietnie i jest zrobiony lepiej ni¿ replika któr± poda³em za wzór
kawa³ fantastycznej roboty
mia³em te¿ niedawno okazje sprawdzaæ trzynasktow± "jedynkê" równie¿ produkcji pana S³awka. miecz razem z pochw± i wi±zaniem (ale to by³a ju¿ robota innego rzemie¶lnika) wa¿y³ o wiele mniej ni¿ armowska jedynka (identyczna, ale bez pochwy) i bardzo dobrze siê sprawowa³. dobrze wywa¿ony i bardzo solidnie wykonany. polecam bardzo gor±co
No szabelki ma ³adne... ;)
Kupi³em sobie latem ca³kiem dobry miecz d³ugi, ze strony kuzniarycerska.prv.pl
niedrogi, nie czeka³em d³ugo a wyrób na prawdê niczego sobie.
Dostaje minimalnych szczerb przy naszym katowaniu, do tego rêkoje¶æ ob³o¿ona drewnem, jelec siê nie obrusza³, wszystko by³o zgodnie z zamówieniem - co do centymetra.
Kontakt ze sprzedawc± bardzo ³atwy i niezawodny, na parê sposobów - mailem, telefonem i przez gg, z tego co pamiêtam nie by³o ¿adnego opó¼nienia. Mo¿e z dzieñ siê opó¼ni³o przez pocztê - to wszystko.
Róbcie sobie jak chcecie, ale ja nastêpny miecz d³ugi zamówiê u nich.
http://www.grafidea.pl/kuznia/Ja preferuje tradycjê - stal bardzo dobra, jedynie rekoje¶c nalezy zrobic we w³asnym zakresie.
Pozdrawiam
No to jak obieca³em tak napiszê,otó¿ miecze od Pana Chlebowskiego dosz³y na czas(dzisiaj,a wiêc Miko³aj jednak istnieje heh),estetyka na 3,5 bo a to niedoszlifowane a to tu trochê nierówno(np.zbrocze troche krzywo wyszlifowane) itp. ale zdaje sobie sprawê ze to rêczna robota, a wiêc wybaczam,miecz trochê odbiega wygl±dem od zamówionego ale nieznacznie,zw³aszcza ubolewam nad tym ¿e na zdjêciach miecz mia³ wyra¼n± grañ/o¶æ zaczynaj±c± siê od zbrocza a¿ do koñca miecza,a przy wykonanym mieczu tego nie ma,a szkoda bo powiem szczerze troche mi na tym zale¿a³o,co do wytrzyma³o¶ci,niestety nie testowa³em bo okazji nawet nie by³o.Wywarzenie ok. 7cm od jelca,ogólnie macha siê spoko,waga ok.:1200 gramów,wiêc tak jak mia³o byæ.Podsumowuj±c:
Kontakt:4
Terminowo¶æ:5+
Estetyka:3,5
Zgodno¶æ z zamówieniem:4
(bo miecz odbiega od tego ze zdjêæ m.in.brak grani u zakoñczenia miecza:/)
Wytrzyma³o¶æ w boju: -
(jak przetestuje to siê podziele opini±)
Ogólnie, na chwile obecn±, POLECAM.
klepa, pisz±c
CYTAT
na zdjêciach miecz mia³ wyra¼n± grañ/o¶æ zaczynaj±c± siê od zbrocza a¿ do koñca miecza
masz na my¶li typ XVIII z Nowego Jorku?
Mia³by¶ opcjê strzeliæ jakie¶ fotki tego jak to wysz³o w praktyce? Mam znajomego który strasznie siê napala³ na ten miecz, podejrzewam ¿e z tego samego powodu co Ty(tj. z racji owej 'o¶ci') i je¶li rzecz wcale tak ³adnie nie wygl±da chcia³bym go o tym poinformowaæ.
Przy okazji, je¶li dobrze zrozumia³em orygina³em by³a ta broñ:
i wydaje siê ¿e rzeczywi¶cie profil ostrza nie jest a¿ tak wklês³y(albo to tylko gra ¶wiate³, nie jest to zdjêcie o najwy¿szej jako¶ci) jak widaæ na stronie Pana Chlebowskiego(chyba ¿e to tutaj w³a¶nie w grê wesz³o o¶wietlenie które podkre¶li³o delikatn± o¶æ i sprawi³o ¿e wygl±da³a na bardzo wyra¼n±). Mo¿e ten miecz na stronie to prototyp albo pierwsza próba, a reszta ju¿ zosta³a zrobiona bardziej w my¶l orygina³u?
K.D
Ja zamówi³em taki miecz : "Miecz typ XVI wg. Oakeshotta" jest to trzeci miecz od góry wybieraj±c filtr : "miecze jednorêczne"
Zamieszczê fotkê o co mi dok³adnie chodzi,otó¿ na za³±czonej fotce widaæ ¿e miecz posiada WYRA¬N¡ o¶æ (zaznaczona czerwon± klamerk±) która zaczyna siê od zbrocza a¿ do samego koñca miecza, my¶la³em ¿e i tak bêdzie przy moim mieczu ale niestety nie :/ przy zamówionym mieczu z jednej strony jest o¶æ ale niewyra¼na,a z drugiej jej w ogóle nie ma,nie wiem mo¿e szlifierka siê omsk³a i zeszlifowa³a gran/o¶æ ? Tak siê sk³ada ¿e te¿ trochê szlifujê,wiêc wiem ¿e takie rzeczy mog± siê zdarzyæ.Samo zdjêcie owej o¶ci wykonane przez P. Chlebowskiego mo¿e ¶wiadczyæ o tym i¿ ka¿dy miecz tego typu tak± o¶æ powinien mieæ.To nie jest czepianie siê szczegó³ów,ta grañ/o¶æ powinna tam byæ,ale nie chce robiæ Panu Ch. problemów (sobie w sumie te¿,nie chce mi siê znowu czekaæ x miesiêcy za nowym) i najprawdopodobniej to podaruje.Mimo tego zaniedbania polecam wyroby tego rzemie¶lnika,ale na drugi raz bêdê tru³ dupe aby by³o tak jak na zdjêciach,bo po to one tam s± abym wiedzia³ jaki miecz otrzymam.
PS
Co do za³±czonej przez Ciebie K.D fotki miecza,my¶le ¿e P.Ch wykona miecz zgodnie z orygina³em,gdy¿ owa o¶æ przy tym meczu to rzecz zasadnicza i podejrzewam ¿e w tym przypadku nie mo¿e jej zabrakn±æ w ¿adnym wypadku.Widzia³em na stronie taki miecz wykonany przez P.Ch i wygl±da bardzo ³adnie,ja bym bra³ w ciemno,tylko ta cena :/.Pozdrawiam
EDIT :
zauwa¿y³em ¿e mimo iz miecza jeszcze nie u¿ywa³em w boju,jelec ma ma³e luzy, ale na razie minimalne,co nie zmienia faktu ¿e mam ju¿ z³e przeczucia co do niego :/.Jak ja nienawidzê niechlujstwa,ehh.Kolejna rzecz to fakt i¿ miecz jest bardzo giêtki,jako¶ nie wyobra¿am sobie i¿ mo¿na by by³o takim mieczem skutecznie zadaæ cios sztychem bo po prostu by siê on wygi±³ w litere "c",sprê¿ysto¶æ jest wskazana ale bez przesady.
Ah, no tak, i ca³y post bez sensu
Zamiast 'od zbrocza' zrozumia³em 'wzd³u¿/zamiast', wybacz. Co do ceny - no niestety, repliki broni z wystaw muzealnych, czêsto robione milimetr w milimetr zgodnie z orygina³em to zawsze dodatkowy koszt, ale w tym konkretnym wypadku, tj. produktów Chlebowskiego, i tak mo¿na powiedzieæ o doskona³ej cenie w prze³o¿eniu na jako¶æ. Gdyby nie te nieszczêsne jelce... ja rozumiem ¿e broñ ma byæ wywa¿ona i dobrze chodziæ w d³oni, i lepiej ¿eby siê wygi±³ zamiast pêk³, ale ¿eby dos³ownie po pierwszej walce? Nastêpnym razem poproszê go ¿eby przynitowa³ skubañca do trzpienia albo co¶...
Dzi¶ i ja otrzyma³em od Pana Chlebowskiego miecz typu XVI.
Miecz wygl±da w³a¶ciwie tak jak na stronie, oprócz tego, ¿e jelec ma d³u¿szy
oraz z jednej strony grañ jest s³abiej widoczna, co mo¿e wynika z obranej
metody kucia.Waga miecza jest taka jak± chcia³em, wywa¿ony zosta³ znakomicie,
wiêc przysz³e testy na treningach mam nadziejê przejdzie na 5+.
Moim zdaniem Pan Chlebowski jest rzemie¶lnikiem godnym polecenia,
bo moja XVI-nastka dosz³a w terminie, by³a w znakomitej cenie,
a kontakt uwa¿am za wzorowy (otrzyma³em nawet fotki miecza w trakcie prac nad nim).
klepa
japier.. jak ci siê nie podoba jako¶æ jaka rzemie¶lnik przedstawia to oddaj miecz we¼ kasê z powrotem i zamów gdzie indziej i siê wypchaj
na miejscu Chlebowskiego kaza³bym ci i¶æ w chojnik
zachowujesz siê jakby¶ da³ za ten miecz jakie¶ 5000$ i zap³aci³ z góry
na moje oko to miecz jest w jako¶ci jaka by³a na stronie - jesli nie to oddaj miesz i popros o kase.
Mysle ze Chlebowski (a propos przyda³by sie jakis alias bo z nazwiska i i mienia to bardzo du¿o znaków z samego nazwiska jako¶ oficjalnie a z imienia to jako¶ zbyt familiarnie:P) nie bedzie miec problemów ze sprzedaniem zwróconego miecza:P a upierdliwy ponad miarê klient z g³owy to dodatkowa korzy¶æ
nikt go nie bêdzie straszyæ krokami prawnymi i szukaæ haka prawnego przed terminem bo sie nie moze doczekac nowej zabawki ani za¶miecaæ ogólnodostêpnych for wydumanymi pretensjami (takie rzeczy siê za³atwia prywatnie kolego)
powodzenia ¿yczê w tej cenie nie znajdziesz w tej jako¶ci i z taka gwarancj±
wiêkszo¶æ rzemie¶lników to nawet zbrocza nie potrafi w tej cenie doci±gn±æ a o gwarancji mo¿esz pomarzyæ
oczekiwanie idealnego miecza za 460 z³ to szczyt naiwno¶ci
w tej cenie z gwarancja to albo maciejkowa masówka albo jaki¶ chiñski p³askownik z potrójnym zboczem
A mi niedawno popsu³ siê trochê miecz od Szymona, zdarza siê
SC zgodzi³ siê bez niczego, zrobiæ nowy miecz w ramach gwarancji, bo stwierdzi³, ¿e nie op³aca siê mu naprawiaæ mojego
Zero problemów z gwarancj± i bdb. kontakt jak narazie. Pochwalê siê jak przyjdzie nowa sztaba ;)
Chcia³bym te¿ poleciæ Welanda (Arthas_Undead na Allegro). Mam od niego sztabkê i bardzo j± sobie chwalê, mimo d³ugiego u¿ywania ju¿, nic siê w niej nie obluzowa³o, do tego ¶wietny kontakt, bo Weland telefon chyba nosi ca³y czas przy sobie :P Kupi³em u niego gotowy miecz, jednak nie bardzo pasowa³o mi wywa¿enie, odes³a³em go i za jaki¶ czas mia³em miecz przerobiony tak jak chcia³em.
Ps. Nie wiem czego, chcecie od Hanweia, mam jeden taki miecz i jest dobry. Nie do¶æ, ¿e bardzo ³adnie wykonany, dobrze wywa¿ony. Tylko, ¿e to maszynówka. Je¿eli komu¶ to przeszkadza, to po prostu niech kupi rêczny wyrób.
Skonczcie to pieprzenie, "za tak± cene to czego sie spodziewasz". Bo kazdy spodziewa siê tego co sobie zamówi³. Jak mi siê uda kupiæ np buty po okazyjnej cenie to choci±z sa robione przez chiñczyków, to i tak nie odpu¶ci³bym jakby mia³y jakikolwiek defekt. Czyli mam dostac to za co zap³aci³em, to co zamówi³em. Jakby kto¶ robi³ wypas miecze za 100 z³, tyle bym zap³aci³ a dosta³bym jaki¶ szajs to i tak by³bym z³y, bez wzglêdu na to, ¿e da³em tylko 100z³. A drugiej stronie radzê odsy³aæ sprzet do wymiany czy poprawki jesli co¶ nie gra a nie ¿aliæ siê na forum.
A co do chiñskiej tandety, to my¶le, ¿e polska tandeta nie jest wcale od niej mniej tandetna. Jesli chodzi o polskie miecze to wiele ich mia³em i za wyj±tkiem tych wykonanych przez Zulewskiego by³y do niczego - gietkie ostrza, kiepskie wywa¿enie (to akurat subiektywna opinia) niska wytrzyma³o¶æ za wysok± cene. Wole dodaæ do koszyka i mieæ za pare dni dok³adnie to co chcê.
pieprzenie jest dobre
to co jak zamawiasz w Macu æwieræfunciaka z serem to oczekujesz ze bedzie jak na obrazku? oczywi¶cie jak dostaniesz kurczakburgera robisz hryje ale za to ze sa³ata jest o dwa tony ja¶niejsza afery nie robisz.. chyba...
co do hanwei no to przyrzad sportowy z tego jest niez³y, w reku le¿y dobrze przyznaje ,ale wyglada jak p³askownik z potrójnym zbroczem... no miecz to jak dla mnie nie jest.. ale zaznaczam JAK DLA MNIE do walki sportowej to przyznaje chyba najlepszy wybór .
Aco do alegorycznego miecza za 100 - je¶li nie bedzie taki jak obiecane by³o to co robisz?
jak dla mnie sprawa prosta - prosisz o poprawienia - jesli nie chcesz czekac to prosisz kasiute z powrotem. jakos tak wszedzie to dzia³a
Wracajac do oskar¿onego
1 zaliczki nie bierze
2 przy kupowaniu mowi ze jakby sie nie wyrobi³ to wysy³ka na jego koszt
3 zna sie na broni
Co do minusów to mój miecz XVIa okazal sie za lekki 1250g przy 120cm to troche tak.. kobieco.. ale moja wina nie okre¶li³em minimum wagi przy zamówieniu i tak g³ownie bêdzie w jednej ³apie chodziæ.. trochê za elastyczny.. klinga mog³aby byæ sztywniejsza i by³ ostro po terminie
ale i tak by³o WARTO bo miecz jest ¶liczny, elegancki, ma kszta³t i prametry prawid³owe, dociagniete zbrocze, przej¶cie w gran poni¿ej zbrocza zdecydowanie wysoka jako¶æ jak za taka cenê
Wyglada jak prawdziwy miecza a nie atrapa... tylko tepy
generalnie polecam
choæ lepiej siê uzbroiæ w cierpliwo¶æ
CYTAT
to co jak zamawiasz w Macu æwieræfunciaka z serem to oczekujesz ze bedzie jak na obrazku? oczywi¶cie jak dostaniesz kurczakburgera robisz hryje ale za to ze sa³ata jest o dwa tony ja¶niejsza afery nie robisz.. chyba...
Bo mi siê nie chce ale gdyby to by³a hawajska to bym nie odpu¶ci³.
CYTAT
co do hanwei no to przyrzad sportowy z tego jest niez³y, w reku le¿y dobrze przyznaje ,ale wyglada jak p³askownik z potrójnym zbroczem... no miecz to jak dla mnie nie jest.. ale zaznaczam JAK DLA MNIE do walki sportowej to przyznaje chyba najlepszy wybór .
Wygl±da tak jak i inne miecze w podobnej cenie, nie ³ud¼my siê, ¿e bedzie to kowalskie dzie³o sztuki. I tak jak piszesz nadaje sie idealnie do walki sportowej bo dostajesz od rêki zawsze niemal identyczny. Parametry dla mnie zbli¿one do idea³u. A zamówiæ idea³ to wiele zachodu, nerwów, czekania, poprawek, a i tak wytrzyma maks jeden sezon...wiêc jak dla mnie nie warto.
CYTAT
Aco do alegorycznego miecza za 100 - je¶li nie bedzie taki jak obiecane by³o to co robisz?
jak dla mnie sprawa prosta - prosisz o poprawienia - jesli nie chcesz czekac to prosisz kasiute z powrotem. jakos tak wszedzie to dzia³a
Jak sam widzisz niektórzy jednak wol± wrzuciæ to na forum zamiast odes³aæ do poprawki.
bo jak czeka³e¶ d³ugo po terminie na realizacjê a potem widisz ¿e jest nie tak jak mia³o byæ, to przecie¿ nie ode¶lesz z powrotem bo
1 dalej nie bêdziesz mia³ miecza, choæ je¶li zamawia³es to pewnie jest ci potrzebny
2 nie wiesz ile bêdzie trwa³o przerabianie skoro wykonanie tak siê przeci±gnê³o
3 czêsto nakaszla³e¶ w mailu do wykonawcy ¿e za d³ugo siê pierdoli z wykonaniem i nie chcesz siê do niego odzywaæ/wstyd ci siê do niego odzywaæ
nie chcê broniæ marudz±cych na forum i dodam za 450z³ to bra³bym co daj±, nawet je¶li jakie¶ pierdo³y s± inaczej zrobione.
Vronec proponuje zmieniæ ton.
Forum a zw³aszcza ten temat jest po to aby sobie ponarzekaæ,ludzie maj± ró¿ne gusta i musisz siê do tego przyzwyczaiæ,jednemu jedna rzecz siê podoba a drugiemu nie bo np. dla niego brak o¶ci przy mieczu to wada istotna.Je¶li na zdjêciu jest co¶ co mi siê podoba to w³a¶nie takie co¶ chce dostaæ, co to jest komuna ¿ebym bra³ wszystko co mi dadz±, no ch³opie,owszem przy mieczu s± pewne niedoci±gniêcia,ale s± one akceptowalne (co nie znaczy ¿ebym ich na forum nie opisa³,bo dlaczego nie ? ) i tylko dlatego go nie odsy³am,jak dodatkowo pomy¶le ile bym musia³ czekaæ za nowym,to wole ju¿ nic nie robiæ.
Na chwile obecn± jedynym powodem odes³ania mojego miecza bêdzie jakie¶ uszkodzenie mechaniczne,bo aktualnie jestem z niego prawie(z opisanych wy¿ej przyczyn) zadowolony i tak jak pisa³em wcze¶niej POLECAM Pana Chlebowskiego .
Cz³owieku co Ty siê moich skrótów jeszcze czepiasz(P.Ch.= Pan Chlebowski),nie wiem ksi±¿ke poczytaj,film obejrzyj ,odprê¿ siê bo widzê ¿e to Ty siê pierdu³ czepiasz a nie ja.
CYTAT(Zielu @ 20:24 22.12.2010)
tak trochê zmieniaj±c temat. dzi¶ odebra³em baselarda produkcji pana S³awka Ciszewskiego. wygl±da ¶wietnie i jest zrobiony lepiej ni¿ replika któr± poda³em za wzór
kawa³ fantastycznej roboty
mia³em te¿ niedawno okazje sprawdzaæ trzynasktow± "jedynkê" równie¿ produkcji pana S³awka. miecz razem z pochw± i wi±zaniem (ale to by³a ju¿ robota innego rzemie¶lnika) wa¿y³ o wiele mniej ni¿ armowska jedynka (identyczna, ale bez pochwy) i bardzo dobrze siê sprawowa³. dobrze wywa¿ony i bardzo solidnie wykonany. polecam bardzo gor±co
Wyrobów i mo¿liwo¶ci tego miecznika nie znam (mia³am do czynienia z wyrobami Szanka, Tylki i Chlebowskiego). Czy S³awek Ciszewski jest w stanie zrobiæ pó¼ny miecz, 1 kg wagi, wywa¿enie do 6 cm, normalny jelec, a nie taki dla lalki Barbi i w miarê sztywn± klingê d³ugo¶ci 70-75 cm, która nie schodzi do maks ostrego sztychu i nie ma grubo¶æ kartki papieru, czyli by mia³a ten 1 mm? Czy s± to nierealne wymagania w przypadku wszystkich mieczników? Wolê zapytaæ na forum u¿ytkowników, bo mam z³e do¶wiadczenia, wolê nie dowiadywaæ siê, ¿e siê pomylilam po otrzymaniu gotowego wyrobu po reklamacji, która trwa³a pó³ roku.
Wyroby Szymona, moim zdaniem, je¶li chodzi o walory uu¿ytkowe, najlepsze by³y te sprzed kilku lat za trzy stówki, mimo prostoty i gibaj±cych siê jelcy, im nowszy jego lekki miecz trzymam w rêku, tym wiêksze rozczarowanie. Moim zdaniem na chwilê obecn± Szymon robi lekkie miecze (takie w granicach 1kg) do plastików i masek szermierczych, a nie ci±g³ej ok³adanki w blachach. Jeden egzemplarz wyszed³ mu idealanie mimo jelca "a la miecz dla lalki Barbi", klinga dobrze siê zachowyw³± nawet na he³mach, niestety odpad³a g³owica i teraza na kolanach proszê m꿱 by mi j± zespawa³ (Szymon pozwoli³ mi zostawiæ sobie ten egzemplarz jakio gratis, gdy przed³u¿a³a siê reklamacja). Moim zdaniem naszym rzemie¶lnikom brakuje powtarzalno¶ci (nie wiadomo czego siê po nich spodziewaæ), je¶li chodzi o parametry broni, w miejsce miecza niemal idealnego dosta³am egzemplarz o tak pocienionej klindze, ¿e kolega mi j± wy³apa³ li¶ciem kolanka i ok³ada³ swoim mieczem, gdy mia³am zablokowan± g³owniê ;), krawêd¿ ma mo¿e z 0,8 mm jak nie mniej, strach tym mieczem mocniej uderzyæ, a tym bardziej wydrzeæ wyginajac± siê klinge spomiêdzy blach, miêdzy które siê zakleszczy³a. Jak proszê o miecz 950-1000 gram wagi a dostajê 913 gram, mam problem, bo mi taka broñ nie przejdzie przez wymagania turniejowe i muszê owijaæ rêkoje¶æ podwójnie drutem przy cienuteñkiej klindze (sêdziowie mog± te¿ mi nie zaliczyæ punktu za za s³abe ciêcie), dlatego Vroncu, nie pisz ¿e bijemy pianê o pierdo³y. Szymon ok³ada trzpeiñ o³owiem i klei takim bia³ym czym¶. Jednak jak kto¶ czeka z reklamacj± z pó³ roku, przyjmie wszystko. Ja na pocieszenie mam miecz niemal moich marzeñ z odpadniêt± g³owic±. Ten drugi jest dla kolezankek, które nie bij± zbyt mocno i nie maj± jeszcze rêki wyrobionej od broni.
Je¶li klijet podaje wagê, wywa¿enie, d³ugo¶æ klingi i jej kszta³ i zobowi±zuje siê zap³aciæ za wyrób okre¶lon± przez strony kowtê, a rzemie¶lnik godzi siê na przyjêcie zamówienia, gdzie okre¶lone s± te parametry i ustala tremin wykonania umowy, to nie s± pierodo³y tylko konkretne warunki umowy cywilno-prawnej.
Ja godzê siê na zap³acenie wy¿szej ceny za gotowy wyrób, ¿eby tylko ten wyrób by³ wg takich parametrów jakie ustaili¶my z rzemie¶lnikiem i terminie.
PS Aion przesadzi³ z tymi 20 stopniami podjaj±c je jako fatalne warunki do pracy, ja tyle mam w domu
, a komunê, na szczêcie, mamy juz za sob±.
CYTAT(mblade @ 17:49 03.01.2011)
PS Aion przesadzi³ z tymi 20 stopniami podjaj±c je jako fatalne warunki do pracy, ja tyle mam w domu
no jak masz MINUS 20 w domu to nie za ciep³o.
bo tam chodzi³o o minus.. i by³o napisane
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 17:55 03.01.2011)
CYTAT(mblade @ 17:49 03.01.2011)
no jak masz MINUS 20 w domu to nie za ciep³o.
bo tam chodzi³o o minus.. i by³o napisane
To Szymon ma chyba warsztat na Syberii, albo pracuje w ch³odziarce.
Zapomnia³am napisaæ, ¿e w ostatnim egzemplarzu miecza Szymona by³ bardzo porz±dny jelec.
nie wiem, nie by³em, nie widzia³em, nie ja te¿ pisa³em jako pierwszy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.