Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ranking Mieczników
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
klepa
Nie no jasne,to jest rêczna robota i mo¿e siê gdzie¶ znale¼æ defekt i nawet w pierwszej walce mo¿e siê z³amaæ,zgadzam siê w 100%,tylko trochê szkoda ¿e akurat tak szybko :/,zw³aszcza ¿e u Pana Chlebowskiego s± problemy z terminami,a to jest w tym wszystkim najgorsze,bo jest szansa ¿e mój kumpel zostanie bez miecza ... "nie fajnie" :/
Monika ksf
CYTAT(klepa @ 11:00 05.05.2011) *
Nie no jasne,to jest rêczna robota i mo¿e siê gdzie¶ znale¼æ defekt i nawet w pierwszej walce mo¿e siê z³amaæ,zgadzam siê w 100%,tylko trochê szkoda ¿e akurat tak szybko :/,zw³aszcza ¿e u Pana Chlebowskiego s± problemy z terminami,a to jest w tym wszystkim najgorsze,bo jest szansa ¿e mój kumpel zostanie bez miecza ... "nie fajnie" :/
A ile wynosi "ustawowy" termin na gwarancjê? Zdaje siê, ¿e 30 dni. Jak rzemie¶lnik w tym czasie nie do¶le nowego miecza, unikaæ jak ognia i ostrzegaæ znajomych. Koledze te¿ poszed³ miecz od Szymona, zobaczymy czy wywi±¿e siê z zadeklarownego terminu reklamacji, jak nie wywi±¿e i spó¿ni chcia¿ o jeden dzieñ (SEZON TURNIEJOWY!), przyda³yby siê jakie¶ zado¶uczynienie.

W³a¶nie przysze³ mi pó¼ny miecz od Sylewstra Tylko, co prawda pierszy odes³a³am (ekspresowy termin realizacji 1 tydzieñ), bo by³ za lekki (turniejowe ograniczenia i niewywa¿ony tak jak w zamówieniu). W zamówieniu prosi³am by odpowiednio wyceni³ swoj± pracê, tak by miecz mia³ ¶ci¶le okre¶lone parametry ³±cznie z konkretnym typem jelca i g³owicy, zap³aci³am kapkê wiêcej, ale by³o warto, bo drugi raz przyszed³ mój mieczyk marzeñ: waga 1,03 kg (jeszcz wrzucê na moj± wagê), wywa¿enie 4,5-5 cm od jelca, 70 cm klinga, krawêd¼ 1,7-2 mm, szerok¶æ klingi przy jelcy 4 cm, na sztychu 1 cm. Po¶lizg w terminie ok tygodnia (przypomnia³am siê jednym telefonem, gdy termin mija³-taka rada jak zaczyna siê sezon-lepiej zadzwoniæ, bo miecznicy s± wtedy ob³o¿eni robot±.
Teraz tylko szaleæ na trenigach i mam nadziejê, ¿e równie¿ na turniejach smile.gif.

PS To ju¿ drugi miecz od tego miecznika i full zadowolenia, ten pierwszy, wczesny, po terminie gwarancji ma siê ca³kiem dobrze, mimo ¿e go po¿yczam na trenigach w³a¶cielom po³amanych mieczy od Szymona :P, wolimy trenowaæ sparringi i zadaniówki na mieczach, a nie ertalonie, bo do jednego i drugiego i tak trzeba siê dopancerzyæ. Na mieczach za to lepiej sobie opu¶ciæ statyczne krawêdziowanie jak w szabli, szkoda kling, ja do krwêdziowania "kijek w kijek" mieczy nie po¿yczam, miecz ma s³u¿yæ do "walki" ;).
K.D.
Kiedy¶ dosta³em zwrotny miecz od Szymona, po pierwszej walce obluzowa³ sie jelec(identycznie jak w wersji sprzed zwrotu) :D Podwójna przykro¶æ polega³a na tym, ¿e zanim zd±¿y³em nim sam powalczyæ to go sprzeda³em bo Szymon nie wykoñczy³ go zgodnie z zamówieniem a nie pojawi³ siê na Grunwaldzie ¿eby go odebraæ - i dosta³em opieprz od kupca ¿e dosta³ jaki¶ trefny towar, miecz niby nówka nie ¶migana, a rozpada siê po pierwszym starciu... ;) Dzi¶ wspominam to raczej z u¶miechem, bo Szymon na ca³ej d³ugo¶ci transakcji by³ mi³y i pomocny i chêtnie poszed³bym z nim na piwo, ale miecza ju¿ chyba nie kupiê smile.gif Chocia¿ kto wie, jak ka¿dy rzemie¶lnik nieustannie usprawnia swój warsztat, mo¿e co¶ z niego jeszcze wyro¶nie?
Monika ksf
CYTAT(K.D. @ 14:13 19.05.2011) *
Chocia¿ kto wie, jak ka¿dy rzemie¶lnik nieustannie usprawnia swój warsztat, mo¿e co¶ z niego jeszcze wyro¶nie?
Pewnie i wyro¶nie, jak Tylko porawi³ estetykê wykonania swoich mieczy (jeszcze chwilka i bêdzie drugi Szanek ;), mój mieczyk ju¿ jest bardzo ³adny. Ale lepiej by Szymon siê cofn±³ i robi³ takie miecze, jak kilka lat temu, Slavu ma taki jeden egzemplarz na stanie (przyzwoita klinga), tyle ¿e ju¿ po dospawanej g³owicy. Egzemplarz unikat smile.gif.
Slavu
potwierdzam, zakup w 2008 roku, "wczesna" praca Szymona, bardzo funkcjonalna stal. ale mam ten pozniejsze prace i tez jest ok.
dospawana glowica - na jednym z turniejów poszedl dobry strza³ w g³owice (koncowka 3 sezonu miecza), po dospawaniu dalej dobrze sie sprawuje
Saren
Czy Pan Tylko robi te¿ broñ ze wzoru? Czy ewnetualnie ktos zamawia³ od Niego np. wczesne szable?

Przyznam szczerze, ¿e mam zamówiony miecz jednosieczny u Pana Chlebowskiego, ale to juz drugi rok i znudzi³o mi sie chyba czekaæ, tym bardziej, ¿e jest echo (eho) w komunikacji.
Militia Templi
Ja w sobotê, 11 czerwca odebra³em w³a¶nie drug± broñ od Szymona. (pierwsz± by³ tasak IV- Hamburg, zdjêcia na stronie to dok³adnie mój tasak. s³u¿y³ dzielnie przez dwa lata i dorobi³ siê tylko jednej powa¿nej szczerby wielko¶ci zêba- w starciu krawêdziowym z sztabiast± pó³tork± aladina.)

Jedynka 1100 g, 105 cm d³ugo¶ci, wywa¿ka na 7 cm. Strasznie d³uga¶ny, ale o to mi chodzi³o.

Jeszcze nie walczona, ale zobaczymy jak to bêdzie (troche sie zmartwi³em komentarzami wy¿ej ¿e pêkaj± na pierwszym u¿yciu). ogólnie, miecz zachowuje siê ³adnie, w rêku le¿y jak marzenie, ogólnie je¶li chodzi o parametry u¿ytkowe to zawsze bardzo wybrzydzam, co¶ mi nie pasi, co¶ przeszkadza (do tej pory ¿adna broñ jak± mia³em w rêku mi nie podpasowa³a w 100%, a ten miecz tego dokona³).

Zamawia³em broñ w styczniu od razu z uprzedzeniem, ¿e bêdzie najdalej na maj- by³ minimalny po¶lizg, ale kontakt ca³y czas by³ na 6+, wiêc nie ma problemu.

Osobi¶cie polecam tego rzemie¶lnika, tylko trzeba go do¶æ krótko trzymaæ i pilnowaæ swojego zamówienia, ale to chyba z ka¿dym tak jest. Sam trzy, czy nawet cztery razy wysy³a³em mu dok³adne parametry broni, ¿eby wszystko by³o jasne i wed³ug moich preferencji. Jak ma takie terminy, to w nawale pracy mo¿e zwyczajnie zapomnieæ o czyim¶ zamówieniu, je¶li siê klient nie dopomina, nie tupie nog± itp. Ludzka rzecz moim zdaniem.

Pozdrawiam.
tomekjarl
Witam i przechodzê od razu do rzeczy:
Miecze z www.miecze.com.pl to wcale nie s± miecze od Arma s.c.
Zakupi³em kiedy¶ taki miecz z powy¿szej strony i :
1. Zero kontaktu poprzez mail i telefon (uwzglêdnienie reklamacji nie wchodzi w grê)
2. Na miecz czeka³em 8 miesiêcy a termin to 2 miesi±ce.
3. Waga tego pó³toraka to 2,2 kg a wywa¿enia ¿adnego, A CO NAJGORSZE RÊKOM MO¯NA NA STA£E GO WYGI¡Æ!!!

Równie¿ znajomy zamówi³ i to samo

JESTEM PEWIEN ¯E TO NIE MIECZ OD ARMA S.C. PONIEWA¯ MAM MIECZ OD ARMY I TO ZUPE£NIE INNA BAJKA.
MIECZ OD ARMY TO ¦WIETNA RZECZ ZA DOBR¡ CENÊ, A POZA TYM WSZYSTKIE WYROBY ARMY MAJ¡ ZNAK FIRMOWY A NIE PRZYPOMINAM SOBIE ¯EBY KTÓRY¦ Z MIECZY NA www.miecze.com.pl MIA£ TEN ZNAK !!!

!!!!!!JESZCZE RAZ NIE KUPUJ NIGDY OD WWW.MIECZE.COM.PL I AGRU.PL BO TO WIELKIE G**NO!!!!!!!!!!!!!
brat grucha:)
CYTAT(tomekjarl @ 20:30 04.07.2011) *
Witam i przechodzê od razu do rzeczy:
Miecze z www.miecze.com.pl to wcale nie s± miecze od Arma s.c.
Zakupi³em kiedy¶ taki miecz z powy¿szej strony i :
1. Zero kontaktu poprzez mail i telefon (uwzglêdnienie reklamacji nie wchodzi w grê)
2. Na miecz czeka³em 8 miesiêcy a termin to 2 miesi±ce.
3. Waga tego pó³toraka to 2,2 kg a wywa¿enia ¿adnego, A CO NAJGORSZE RÊKOM MO¯NA NA STA£E GO WYGI¡Æ!!!

Równie¿ znajomy zamówi³ i to samo

JESTEM PEWIEN ¯E TO NIE MIECZ OD ARMA S.C. PONIEWA¯ MAM MIECZ OD ARMY I TO ZUPE£NIE INNA BAJKA.
MIECZ OD ARMY TO ¦WIETNA RZECZ ZA DOBR¡ CENÊ, A POZA TYM WSZYSTKIE WYROBY ARMY MAJ¡ ZNAK FIRMOWY A NIE PRZYPOMINAM SOBIE ¯EBY KTÓRY¦ Z MIECZY NA www.miecze.com.pl MIA£ TEN ZNAK !!!

!!!!!!JESZCZE RAZ NIE KUPUJ NIGDY OD WWW.MIECZE.COM.PL I AGRU.PL BO TO WIELKIE G**NO!!!!!!!!!!!!!

1. Mylisz nazwy firm. Jest Agru- <prawdopodobnie czechy> o których s³usznie napisa³e¶ oraz ARMA czyli Maciejko.

2. Mia³em miecz zarówno z Agru- totalny syf zgodny z twoj± opini± wy¿ej. Mia³em te¿ kilka mieczy od Maciejki (ARMA). Te miecze od Maciejki te¿ za dobre nie by³y... Mam jeden od niego ale bardzo stary, kupê lat temu robiony. Ten stary jest fajny i wytrzyma³y, o nowych produkcjach tego powiedzieæ nie mo¿na.
A.Fran
Na zesz³orocznym grunwaldzie spodoba³y mi siê miecze Pana Tylko. Arma, je¶li dobrze pamiêtam mia³a brzeszczoty ciê¿sze ni¿ te, których oczekiwa³em. Bardzo ciekawe jak bêdzie w tym roku, bo nie ma nic lepszego od wziêcia do rêki kolejno kilkunastu mieczy i choæ powierzchownego sprawdzenia ich parametrów. Kupowanie broni od niesprawdzonego sprzedawcy przez internet... glowa_w_mur.gif .

Mamy na sk³adzie kolejny miecz od Maciejki. Jest sztywniejszy, ciê¿szy(ok1450) i krótszy nieco od Tylkowej ¶migawki ale walczy siê nim fajnie, ma dobre i szybkie uderzenie. Obci±³em go 5cm na sztychu, jest wywa¿ony 3 palce od jelca, a nie 12cm. Wystarczy czasem kosmetyczna zmiana i z nieporêcznego sztabozaura mo¿na zrobiæ dobr± broñ.

Miecz od Pana Tylko wa¿y 1250, ale optymalna d³ugo¶æ dla tak lekkiej broni to oko³o 80cm. Ten, którym walczy³em ostatnio by³ za bardzo elastyczny, a to wa¿ne... nie ma nic gorszego ni¿ galaretowaty, wibruj±cy miecz... tracker.gif bigsmile2.gif mia³em styczno¶æ z kilkoma mieczami tego rzemie¶lnika, i s± bardzo ok w tym przedziale cenowym. Radzê jednak unikaæ sztuk powy¿ej 85cm d³ugo¶ci, je¶li chodzi o jednorêczne.
Jak tylko od³o¿ê wiêcej z³otówek to planuje zakupiæ miecz u wy¿ej wspomnianego Pana Tylki. Oceniê jak przyjdzie pora.
Keylan
W Japonii organizowany jest konkurs mieczników i wszystkich innych rzenie¶lników wykonuj±cych czê¶ci ichniej broni (nawet jest konkurs shirasaya - drewnianej pochwy oprawy do przechowywania ostrza, konkursy oplotu rêkoje¶ci, wykonania tsuby i praktycznie ka¿dego innego elementu) tutaj wyniki tegoroczne:
http://www.nbsk-jp.org/english/competition_result_2011.html

Jak my¶licie czy co¶ takiego przyjê³o by siê na naszym podwórku?

Rafa³ Pr±dzyñski
Tam jest to program odnowy zasobów intelektualnych i materialnych (wiêkszo¶æ starych mieczy historycznych jest w USA) narodu. Zwróæ uwagê kto inspiruje, kto nagradza, kto organizuje. O takiej skali nie ma co bo i nie ma po co marzyæ u nas. A nie wydaje mi siê aby Panowie Miecznicy stanêli dzielnie w szranki, w których za pewne musieli by po¶wiêciæ z kilka egzemplarzy swej pracy, bez nagród co najmniej w czwórnasób przenosz±cych wk³ad - i to dla trzech pierwszych miejsc bo dla jednego to nie warte ryzyko do presti¿u.

Ale mo¿e siê mylê.
Armand
CYTAT(Keylan @ 12:42 05.07.2011) *
W Japonii organizowany jest konkurs mieczników i wszystkich innych rzenie¶lników wykonuj±cych czê¶ci ichniej broni [...]
Jak my¶licie czy co¶ takiego przyjê³o by siê na naszym podwórku?

Sam pomys³ nawet ciekawy, mo¿naby sobie wyobraziæ "konkurs na szablê roku". Jest sporo rzemie¶lników odró¿niaj±cych husarkê od karabeli, czy "wêgierkê" od husarki. Ciekawo¶æ jednak,kto mia³by ustalaæ wzory mieczy, wzory rapiera etc. Sprawdzianem cechowym miecznika w Polsce a¿ chyba do XVIII wieku by³a "sztuka mistrzowska" w postaci wykucia miecza, mimo ¿e t³uk³ na codzieñ wy³±cznie szable. Dzi¶ to martwa tradycja, miecze kuj± ludzie przypadkowi, nie spadkobiercy mistrzów. W Japonii wiedza o czê¶ciach sk³adowych katany, o ka¿dym detalu to wielopokoleniowa tradycja, ograniczona ¶cis³ymi regu³ami technicznymi czy estetycznymi. U nas znajomo¶æ nawet typologii Oakeshott'a nie jest zbyt powszechna.. Delikatnie mówi±c. Grono kowali mieczników z prawdziwego zdarzenia by³oby do¶æ kameralne. O fundatorach nagród nie wspomniawszy.
Keylan
Zastanawia³em siê nad czym¶ na mal± krajow± skalê, bez po¶wiêcania egzemplarza wystawionego w konkursie (dostarczenie na konkurs, a po ocenie do odbioru). Konkurs na pocz±tek kameralny, przyczepiony do jakiegos innego wyda¿enia. Je¶li z tego co¶ wyjdzie to siê bêdzie rozwijaæ.

Jest ju¿ u nas kilku fachowców z niez³ym starzem, co jaki¶ czas pojawiaj± siê nowi ludzie, taki konkurs móg³by promowaæ lepsz± wiedze (sam zauwazyle¶ ¿e nawet Oakeshott jest ma³o znany). Nagradzaæ najlepszych, pokazywaæ wzory do d±¿enia dla zaczynaj±cych itd... Ale to taka lu¼na my¶l.
Rafa³ Pr±dzyñski
Wprawdzie nie jest dok³adnie tak jak pisa³ Armand,

( Znaczna cze¶æ wiedzy o wykonaniu i stosowaniu broni w Japonii to praca rekonstrukcyjna - z tym, ¿e ta rekonstrukcja traw ju¿ na dobre od dekretu zakazuj±cego noszenia mieczy - taki paradoks socjologiczny- jak jeszcze byli samuraje i zlecenia Ninja to mniej siê powszechnie o ich broni wiedzia³o i o ich "pracy" ni¿ teraz - bo by³o to w fazie schy³kowej i by³o powszechne czyli nie warte zachodu dziadostwo - bum na to wybuch³ pod koniec lat 90 wieku XIX ,a na dobre dopiero przy Hirohito na tronie na fali nacjonalizmu, no i faktycznie cze¶æ wiedzy, szkó³ walki i warsztatów za³apa³a siê na pewnego rodzaju ci±g³o¶æ - ale znaczna cze¶æ to ju¿ raczej dorobek twórczy ej ci±g³o¶ci i nowego zainteresowania - co nie zmienia faktu i taki szmat czasu i pracy da³ krytyczn± syntezê technik i osi±gów na najwy¿szym poziomie consensusu opartego na warto¶ciach technicznych i estetycznych

No i mamy problem - nie mamy za sob± prawie dwóch stuleci wypracowywania tego porozumienia (które w Japonii zabezpiecza i ministra przed ¿enad±).

A je¶li mamy oceniaæ egzemplarze naprawdê wysokiej klasy to o cenach od 1000 do 10 000 z³otych.

Nie pisa³ bym siê jako miecznik na takie ryzyko bez odpowiedniej skali nagród i gwarancji transparentno¶ci wyroku.
Keylan
Czyli s± jakie¶ 120 lat przed nami, ale te¿ gdzies zaczynali smile.gif

Transparentno¶æ wyroku trzeba by zapewnic powo³uj±c odpowiedni± komisjê sedziowsk± (np jakiego¶ bronioznawcê od oceny historyczno¶ci, powszechnie szanowanego rzemieslnika czy metalurga od oceny technicznej i szanowanego szermierza do oceny praktycznej) i ustalajac regu³y sêdziowania. Na pewno nie by³oby to na zasadzie wrzuccie swoje s³itfocie na freszke a my je ocenimy, bo to faktycznie bez sensu.
Nagrody, to kwestia znalezienia ludzi którzy byliby przychylni projektowi, wiadomo ¿e pierwsze lata by³yby raczej s³abe, ale nie od razu Kraków zbudowano.

Pytanie jest czy taka idea to dobry kierunek? Czy byliby chêtni ¿eby podr±¿yæ temat?
Rafa³ Pr±dzyñski
Nie bo jeste¶my 120 lat do ty³u. Co to znaczy do jasnej ciasnej wielkanocnej : "powszechnie szanowanego rzemieslnika czy metalurga od oceny technicznej i szanowanego szermierza do oceny praktycznej".
Do tego dochodzi siê w³a¶nie mniej wiêcej 120 lat. Jak siê kierunki "utr±" nawzajem.
Pawe³ C.
Rozwa¿am zakup miecza d³ugiego z oferty pana Maciejki lub ze strony kuzniarycerska.prv.pl. Podobno jak na te ceny miecze s± ca³kiem niez³e sam jednak nie potrafiê siê zdecydowaæ, a w tym temacie nie znalaz³em skonkretyzowanej oceny d³ugich mieczy ani jednego, ani drugiego rzemie¶lnika (nie wykluczone, ¿e co¶ pomin±³em). Bardzo proszê u¿ytkowników broni w/w o wypowied¼.

Z góry dziêki.
MagicWojtek
ja jak i paru znajomych u¿ywamy miecz od Maciejki (jedynki ) i jeste¶my zadowoleni icon_wink.gif
Monika ksf
D³ugi mieczyk od Tylki jest OK, tylko musisz podaæ parametry jakie Ci pasuj±, albo dopytaæ przy zamówieniu, bo on lubi "seryjn±" produkcjê na rynek puszczaæ, nie ka¿dy bêdzie z takiego produktu zadowolony.
Pawe³ C.
Tak wiêc mam jedn± pozytywn± opiniê na temat g³owni produkcji pana Maciejki. To dobrze ale czy kto¶ korzysta³ z us³ug Ku¼ni Rycerskiej?

O wyrobach pana Tylko pomy¶lê je¶li bêdê móg³ przeznaczyæ na d³ugi miecz nieco wiêksze fundusze.

Dziêkujê za udzielona odpowiedzi i z góry za te które udzielone jeszcze zostan±.
Laser
Ja osobi¶cie odradzam produkcjê Maciejki. Przynajmniej te, które s± na masowej produkcji. Wszystkie "maciejki", które mieli¶my (a by³o to kilka lat temu) po³amali¶my do¶æ szybko. Poza tym miecze by³y nieco przeci±¿one. No i te cholerne zbrocze.
W tej cenie mo¿esz dostaæ co¶ znacznie lepszego.
S³awomir z Che³ma
Ja z kolei polecam produkty Wojciecha Szanka. Dostali¶my ostatnio 4 ³adne miecze, 3 wczesne i jedenXIII-wieczny. Kontakt ¶wietny, jako¶æ wg. mnie(a u¿ywa³em dosyæ intensywnie broni wiêkszo¶ci producentów) najlepsza ze wszystkich polskich mieczników. O dziwo wszystkie 4 miecze wykonane by³y w terminie a nawet wcze¶niej smile.gif .
Józef
CYTAT(Pawe³ C. @ 21:18 06.10.2011) *
Tak wiêc mam jedn± pozytywn± opiniê na temat g³owni produkcji pana Maciejki.
To dobrze ale czy kto¶ korzysta³ z us³ug Ku¼ni Rycerskiej?
O wyrobach pana Tylko pomy¶lê je¶li bêdê móg³ przeznaczyæ na d³ugi miecz nieco wiêksze fundusze.
Dziêkujê za udzielona odpowiedzi i z góry za te które udzielone jeszcze zostan±.

Z wyrobów Maciejki korzystamy od o¶miu lat.
Od 3-4 lat zamawiamy jednak miecze robione dla nas "na miarê" nie z pu³ki .
(Ka¿dy ma przecie¿ jakie¶ indywidualne wymagania .)
Cena zbli¿ona . Trzeba tylko d³u¿ej czekaæ na realizacjê.
Jeste¶my zadowoleni smile.gif

Co do wytrzyma³o¶ci wyrobów - nawet miecz wykonany przez najlepszego miecznika , mo¿e siê z³amaæ.
Nie ma regu³y - ¿e od tego , czy tamtego wykonawcy miecze siê nie ³ami±.

Przyk³adem - z³amany , nowy miecz Tylki na turnieju w ¦widwinie 24 wrze¶nia.
Pietnastocentymetrowy szych polecia³ 20metrów w t³um ogl±daj±cych.
Na szczê¶cie nic siê nie sta³o.
W³a¶ciciel dostanie z pewno¶ci± nowy (gwarancja)
Zdarza siê .

Wydaje mi siê , ¿e nale¿y byæ "wiernym" jednemu wykonawcy.
Wtedy taki wykonawca dba o swego sta³ego klienta.
to moja rada.
pozdrawiam
K.D.
Wie kto¶ co tam u Szymona Chlebowskiego? Poprawi³ siê, trzyma terminy, przyjmuje zamówienia? Czy, wybaczcie kolokwializm, zakitra³ siê gdzie¶ w k±cie?
A.Fran
CYTAT
Przyk³adem - z³amany , nowy miecz Tylki na turnieju w ¦widwinie 24 wrze¶nia.
Pietnastocentymetrowy szych polecia³ 20metrów w t³um ogl±daj±cych.
Na szczê¶cie nic siê nie sta³o.
W³a¶ciciel dostanie z pewno¶ci± nowy (gwarancja)
Zdarza siê .

Mam nowy miecz od Pana Sylwestra Tylko. Jedyny k³opot w otrzymaniu nowego brzeszczocika to brak tablicy z numerem domu spowodowany klejeniem nowej elewacji (Kurier b³±dzi³ ca³y tydzieñ).

Miecz, który z³ama³em nie odbiega³ znacz±co od tego, którego dosta³em w ramach gwarancji. W sumie ma nawet lepsze parametry (yebniêdzie) i jest sztywniejszy, dobry do sadzenia mocnych, szybkich strza³ów.

Sylwester Tylko- godny polecenia

Chêtnie spróbowa³bym chiñczyka.
Lisail
CYTAT(K.D. @ 23:10 10.11.2011) *
Wie kto¶ co tam u Szymona Chlebowskiego? Poprawi³ siê, trzyma terminy, przyjmuje zamówienia? Czy, wybaczcie kolokwializm, zakitra³ siê gdzie¶ w k±cie?

O ile mi wiadomo to pan Chlebowski dalej dzia³a. Wiem ¿e robi zamówienia dla odtwórców zza granicy, bo na forach niemieckich i hiszpañskich wszyscy je chwal±. Ludzie z mojego bractwa zamawiali u niego miecze i te¿ s± wiêcej jak zadowoleni. Kolega zamówi³ ostatnio i ma termin na wiosnê jako¶. Ja zamawia³am u niego no¿yk z damastu, by³a ma³a obsuwa z terminem, ale Pan Szymon nie policzy³ mi za przesy³kê. A no¿yk jest prze¶liczny smile.gif))
LaCroix
CYTAT(Lisail @ 14:10 24.11.2011) *
CYTAT(K.D. @ 23:10 10.11.2011) *

O ile mi wiadomo to pan Chlebowski dalej dzia³a. Wiem ¿e robi zamówienia dla odtwórców zza granicy, bo na forach niemieckich i hiszpañskich wszyscy je chwal±. Ludzie z mojego bractwa zamawiali u niego miecze i te¿ s± wiêcej jak zadowoleni. Kolega zamówi³ ostatnio i ma termin na wiosnê jako¶. Ja zamawia³am u niego no¿yk z damastu, by³a ma³a obsuwa z terminem, ale Pan Szymon nie policzy³ mi za przesy³kê. A no¿yk jest prze¶liczny smile.gif))

Potwierdzam, Pan Chlebowski jest dalej aktywny. S³ysza³em wiele pozytywnych opinii na temat Jego mieczy, choæ sam nie mia³em przyjemno¶ci posiadania takowego.

Ja osobi¶cie polecam Pana Wojciecha Szanka: http://www.miecz-sword.com/
Ceny nie s± niskie, bo za jedynkê XIII trzeba zap³aciæ powy¿ej 2.000 z³, ale...
No w³a¶nie, ja osobi¶cie ba³bym siê kupowaæ miecz za 600 z³...
No i 3 lata gwarancji te¿ jest argumentem.
robert w. Wielki
W moim bractwie 3 ch³opaków ma miecze od Chlebowskiego. U¿ywane zgodnie z zaleceniami, nikomu siê nie zniszczy³, puki co, mimo intensywnego u¿ytkowania. S±dzê, ¿e mo¿na poleciæ ;)
no i dali za nie znajomi mniej, ni¿ 600... bigsmile2.gif
LaCroix
CYTAT(robert w. Wielki @ 20:12 02.01.2012) *
W moim bractwie 3 ch³opaków ma miecze od Chlebowskiego. U¿ywane zgodnie z zaleceniami, nikomu siê nie zniszczy³, puki co, mimo intensywnego u¿ytkowania. S±dzê, ¿e mo¿na poleciæ ;)
no i dali za nie znajomi mniej, ni¿ 600... bigsmile2.gif

Tak jak pisa³em, znam wiele pochlebnych opinii na temat Pana Chlebowskiego a jedyn± rzecz±, co do której moi znajomi mieli zastrze¿enia, to znaczne obsuwy w terminach realizacji..

Swoj± drog± to rzeczywi¶cie interesuj±ce, sk±d takie spore rozbie¿no¶ci w cenach mieczy.
Przecie¿ ceny stali s± w miarê podobne, ci najlepsi maj± zbli¿on± technologiê kucia... czy¿by faktycznie p³aci³o siê za "markê"?

No bo skoro miecz od Chlebowskiego za 600,00 z³, kuty ze stali jako¶ciowej, jest równie dobry jak miecz od Szanka za 2.000,00 z³, to czego¶ nie kumam...

Sama ró¿nica w gwarancji? (Szanek 3 lata, Chlebowski rok)

Mnie ¿ycie nauczy³o jednego (no mo¿e nie jednego smile.gif) co jest tanie, to jest drogie...
robert w. Wielki
Generalnie tak, ale nie ma regu³y. A Chlebowski dawa³ gwarancje na 2 lata -cos sie ostatnio zmieni³o ostatnio..?
Jacob
Szymon Chlebowski udziela gwarancji na 2 lata. Sk³ada³em zamówienie w zesz³ym tygodniu i takiej udzieli³ mi informacji.

Pozdrawiam, Jakub
LaCroix
CYTAT(Jacob @ 22:06 02.01.2012) *
Szymon Chlebowski udziela gwarancji na 2 lata. Sk³ada³em zamówienie w zesz³ym tygodniu i takiej udzieli³ mi informacji.

Pozdrawiam, Jakub

Widocznie mam stare dane, je¶li tak, to przepraszam.
Ale to nie zmienia faktu, ¿e ró¿nica w cenie po prostu musi z czego¶ wynikaæ...
Yogesh
Przepraszam bardzo, gdyby¶my mieli siê w ¿yciu codziennym kierowaæ cen± w doborze tego co dobre/z³e, to naprawdê s³abo by¶my na tym wyszli. Mo¿na sobie kupiæ za kilka tysiêcy klapeczki Gucciego, tylko po co, jak wygodne, dobre, z dobrego materia³u mo¿na mieæ za mniejsz± sumê? Co przes±dza o tym, ¿e Gucci jest taki drogi? Wytrzyma³o¶æ, jako¶æ, a mo¿e ten ¶mieszny napis i logo marki? Tak, ró¿nica w cenie po prostu musi z czego¶ wynikaæ!
LaCroix
CYTAT(Yogesh @ 00:51 03.01.2012) *
Przepraszam bardzo, gdyby¶my mieli siê w ¿yciu codziennym kierowaæ cen± w doborze tego co dobre/z³e, to naprawdê s³abo by¶my na tym wyszli. Mo¿na sobie kupiæ za kilka tysiêcy klapeczki Gucciego, tylko po co, jak wygodne, dobre, z dobrego materia³u mo¿na mieæ za mniejsz± sumê? Co przes±dza o tym, ¿e Gucci jest taki drogi? Wytrzyma³o¶æ, jako¶æ, a mo¿e ten ¶mieszny napis i logo marki? Tak, ró¿nica w cenie po prostu musi z czego¶ wynikaæ!

Yogesh, masz niew±tpliwie racjê z tym Guccim, ale spójrz choæby na samochody - mo¿esz mieæ Mercedesa, je¶li Ciê na niego staæ, mo¿esz mieæ i Fiata. Nie powiesz chyba, ¿e samochody s± porównywalne...

Si³a marki (lub nazwiska) w¶ród rzemie¶lników nie jest tak du¿a, jak w przypadku innych, znanych produktów. Nie s±dzê - choæ oczywi¶cie mogê siê myliæ - ¿eby "samo nazwisko" rzemie¶lnika stanowi³o o takiej ró¿nicy cenowej. Oczywi¶cie, jaki¶ tam procent na pewno, ale chyba w g³ównej mierze to kwestia jako¶ci stali, drewna, skóry na pochwy...

Zreszt±, je¶li miecze od Pana Szanka nie by³yby warte swojej ceny, podejrzewam, ¿e szybko wypad³by z rynku. Tymczasem, o ile siê orientujê, zamówieñ ma ca³± masê...

No nic, nie ma co filozofowaæ na ten temat... w po³owie kwietnia odbieram jedynkê od Szanka to na pewno podzielê siê z Wami moimi wnioskami smile.gif

Salve!
Wojcek
Witam wszystkich zainteresowanych bia³± broni± i zapraszam na now± stronê internetow±.
Po wielu latach dzia³alno¶ci ze star± stron± wreszcie uda³o mi siê zaprojektowaæ i uruchomiæ now± http://www.miecz-sword.com/
Strona jest rozbudowywana i bêdzie dalej uzupe³niana o kolejne zdjêcia z broni± mojej roboty!
Pozdrawiam
Wojciech "Wojcek" Szanek
Sihill
Witam, jestem nowy, ale lubie konkrety smile.gif Dlatego nie bede mówil na tematy których nei znam, wiec na razie wypowiem sie o mieczach Pana Szymona Chelbowskiego. No i tak napocz±tek, podobnie jak inni tu zaznaczali, sztuki z któymi mia³em doczynienia w stu procentach maj± luzne jelce smile.gif Ale to nic w porównaniu z nierozbieraln± g³owic±. By³a za lekka, trzeba by³o zmienic na ciê¿sz±, bo wywa¿enie pierwotne: 25 cm od jelca (zgroza!!!) Ale zaradzi³ temu dopiero Aladin (inny rzemieslnik nie chcial siê podj±c wymiany tej g³owicy). Aladin da³ rade, teraz wywa¿enie na 10 cm i od razu widac, ze g³owice mozna sci±gnac bez wiekszych problemów.
Trzecia rzecz o rêkojesci w mieczu od Pana Chlebowskiego. Najwiêksza zgroza!!! Przyklejona na.... ta¶mê dwustronn±!!!
Widzia³em te¿ na tym forum ¿e czêsto ludzie czepiaj± siê wagi mieczów od Aladina. Zupe³nie tego nie rozumiem, bo jego miecze z któymi mia³em doczynienia nie by³y wcale wyj±tkowo ciê¿ke, wrêcz jakby standardowe, ale za to zawsze doskonale wywa¿one. Mo¿e to wynika z tego, ¿e ci co narzekaj± na miecze Pana Aladina po prostu ¿a³owali do³o¿yc trochê gotówki na klingê szlifowan± i woleli surowe stany, przez co ich masa mogla byc wiêksza.
Szymek z K-g
CYTAT
Ja osobi¶cie polecam Pana Wojciecha Szanka: http://www.miecz-sword.com/
Ceny nie s± niskie, bo za jedynkê XIII trzeba zap³aciæ powy¿ej 2.000 z³

Czy¿by cena skoczy³a przez rok o 1250 z³.?! Jeszcze rok temu jedynki pó¼no XIII wieczne kosztowa³y 750 z³.
Leszczu
Nie zgodzê siê z opini± Sihill odno¶nie produktów tego rzemie¶lnika. Jestem szczê¶liwym posiadaczem jedynki (miecz z Horedy) produkcji Pana Chlebowskiego. Z jelcem nie mam najmniejszych problemów, choæ kilka razy oberwa³ i nadal jest tam gdzie by³ zamontowany.
Rêkoje¶ci, co prawda nie rozbiera³em, wiêc nie wiem co jest w ¶rodku, ale po co rozbieraæ je¿eli jest dobrze zrobiona i pomimo 2 lat trzyma siê na miejscu i nie ma luzów.
Jedyne co mogê zarzuciæ to spore przesuniêcie czasowe z realizacj± zamówienia. Ale za klingi tej jako¶ci (objête gwarancj± na 2 lata) i w takiej cenie jak najbardziej warto.
Mia³em jeden miecz Chlebowskiego w rêku- stanowczo przewa¿ony. Wykonany nawet nawet, sama klinga super, ale jelec siê luzowa³. Wywa¿enie 15cm od jelca to tragedia... Tasak o konstrukcji miecza:)

Lada dzieñ bêdzie gotowy mój nowy miecz zamówiony u Sylwestra Tylko. Jak dotrze to podzielê siê opini±smile.gif
robert w. Wielki
Mia³em w rêku 3 ró¿ne miecze Chlebowskiego. Znajomym nie luzuj± siê o dziwo jelce... A miecze, je¶li chodzi o stosunek jako¶ci do ceny, wypadaj± nieprzyzwoicie korzystnie ;) pozdro
Wojcek
Do Pana Szymka, a sk±d Pan bierze wnioski , ¿e tak bardzo podro¿a³y moje miecze. Mo¿e warto zastanowiæ siê, albo zapytaæ kolegê LaCroixa jaki miecz mia³ na my¶li, wymieniaj±c tak± cenê, bo có¿ w tym z³ego wykonaæ jednemu miecz za 2000 z³ , innemu za 4000 z³, jak i za 650 z³.
Przyk³adowo, dla mnie jest wielk± ró¿nic± kopic szlifierkê w markecie za 70 z³ do przeciêcia gwo¼dzia raz w roku, a szlifierk± dobrej marki za 1000 z³ , któr± bêdê tyra³ kilka razy dziennie przez 3 lata i nie bêdê wkurzony tym, ¿e jest ona dro¿sza od tej z marketu!
Pozdrawiam
Wojcek
Medieval Sword
http://www.miecz-sword.com/
karelinatus
CYTAT(brat grucha:) @ 21:54 12.03.2012) *
Mia³em jeden miecz Chlebowskiego w rêku- stanowczo przewa¿ony. Wykonany nawet nawet, sama klinga super, ale jelec siê luzowa³. Wywa¿enie 15cm od jelca to tragedia... Tasak o konstrukcji miecza:)

Ciê¿ko mi siê wypowiadaæ, bo nic o tym konkretnym mieczu nie wiem, ale wywa¿enie 15cm od jelca to nie jest w ¿aden sposób 'tragedia' mnóstwo dobrych autentycznych mieczy ¶redniowiecznych bywa³o wywa¿onych nawet dalej od jelca...

Wszystko zale¿y od ogólnej masy i jej dok³adniejszego rozk³adu. 15 cm nie by³o nawet 'drastyczne delikatnie mówi±c.

19.5 cm

17.5 cm (schwerpunkt) - co prawda pisze 17.5 mm, ale sk³onny by³bym raczej wierzyæ, ¿e to pomy³ka z jednostk±, jako ¿e punkt ciê¿ko¶ci 1.75cm to by by³a dopiero ciekawostka. ;)
Robert Szatecki
CYTAT(karelinatus @ 23:24 18.03.2012) *
CYTAT(brat grucha:) @ 21:54 12.03.2012) *

15 cm od jelca to ca³kiem sensowne wywa¿enie, które zmusza do prawid³owego prowadzenia broni:)
Reset
Mieczem walczy³ rycerz na koniu wiêc technika walki i wywa¿enie miecza by³o zupe³nie inne.
Liczy³y sie tylko ciosy skuteczne eliminuj±ce przeciwnika.
Wywa¿enie mieczy zmienia³o siê wraz z technik± walki a ta zmienia³a siê wraz z rozwojem uzbrojenia ochronnego.
Z tego powodu nie mo¿na generalizowaæ tematu wywa¿enia mieczy.
Dzisiaj trzeba wybraæ kryteria doboru miecza albo rekonstrukcja albo walka.
Te do walki nie nadaj± siê do rekonstrukcji bo niewiele przypominaj± orygina³y.
A rekonstrukcje nie nadaj± siê zbyt dobrze do walki turniejowej.
Zreszt± wytrawnemu walcz±cemu wywa¿enie miecza nie uniemo¿liwia skutecznej walki.
Odpowiednia technika walki ...
Najlepsze wyj¶cie z sytuacji to posiadanie conajmniej dwóch mieczy smile.gif
Czy rycerz ¶redniowieczny posiada³ tylko jeden miecz?
Nie narzekajcie na rzemie¶lników tylko dokonujcie w³a¶ciwych wyborów.
Sihill
A ja ostatnio mia³em w rêku leciutk± pó³torkê 1,6 kg z wywa¿eniem 2-3 cm od jelca. Z zainteresowaniem machn±³em ta szpileczk± kilka razy i ¶mia³o mogê powiedziec, ze bardzo ¼le mi siê ni± operowa³o. Nie czu³em ostrza, obawia³em siê, ¿e sam stukne siê w g³ówkê. Na co dzieñ operujê wczesn± jedynk±, 1,4 kg z wywa¿eniem ok 10 cm od jelca i macha mi sie ni± znacznie lepiej. Tak¿e wszystko kwestia gustu, przeznaczenia i wielu innych czynników. Czy krótko: zgadzam siê z przedmówc± smile.gif
Mazowiecki Dzik
Ja polecam jedynie albion swords - moim zdaniem najlepszy stosunek jako¶ci do ceny, choæ nie jest ona ma³a ...
Adsumus
CYTAT
Ja polecam jedynie albion swords - moim zdaniem najlepszy stosunek jako¶ci do ceny, choæ nie jest ona ma³a ..
.

Szczególnie za miecze wycinane na CNC (NG przynajmniej).
Szymek z K-g
Panie Wojtku nie wiedzia³em ¿e jest taka rozbierzno¶æ w cenach. Wszystkie osoby, a¿ do teraz, które pyta³em o cene swojego orê¿a, nie p³aci³y zañ wiêcej jak 1000 z³. Dlatego jest to dla mnie zaskoczeniem mowa o ponad 2 tys. z³.
CYTAT
ró¿nica w cenie po prostu musi z czego¶ wynikaæ!

Naturalnie nic w tym z³ego. Nie klient ustala ceny. Ciekawe, w czym w takim razie tkwi haczyk. Na pierwszy plan rzuca mi siê specjalne wykoñczenie typu mosiê¿na/ br±zowa g³owica, grawerowanie i inne upiêkszacze.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.