Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ranking Mieczników
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Marek Hilgendorf
Poza tym zdaje siê, ¿e mia³e¶ potwornego pecha do mieczy Szanka- o ile pamiêtam po³amali¶cie jakie¶ na treningach...
A krawêdziowanie.. no có¿... nie mówi³em o walce tylko o próbach. Fakt, ¿e wspomniane dwa "z³amasy" powsta³y podczas lekkozbrojnych staræ inscenizacyjnych.

Mam pytanie odno¶nie Szymona Chlebowskiego- robi te¿ repliki konkretnych mieczy? Czy tylko to co ma na stronie? Interesuje mnie zdanie osób, które bra³y co¶ innego ni¿ modele standardowe...
Fionn
Robi. Mam dwa miecze tego typu. Jeden ostry, drugi têpy z punt±.
Pierwszy od do³u - miecz wy³owiony z Tamizy. Tu opcja z punt±.
Monika ksf
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 21:34 06.02.2010) *
Walenie krawêdziami to raczej tylko w opcji pokazowej wychodzi. Nawet przy zas³anianiu siê broni± ciê¿ko o z³amanie je¶li nie robi sie tego statycznie. Dla mnie miecz najd³u¿ej wytrzyma³ rok, wszystkie ³ama³y siê na he³mach, a nie w starciu z innym mieczem. Aktualnie w Polsce nie ma dla mnie lepszych mieczy ni¿ Hanwei.

No, Marcine z tym Hanweiem to siê zapêdzi³e¶. Naby³am Hanweja typ XI w. Co z tego ze wa¿y on 1050 gram, jak jest koszmarnie wywa¿ony. Wolê po¿yczyæ od kolegów dobrze wywa¿ne wczesne jedynki wa¿±ce 1300-1400 gram, a hanweiowska sztaba czeka na zeszlifowanie klingi (paskudna robota), ewentulnie obciêcie szychu 5 cm (jak kto¶ jest chêtny mogê j± odsprzedaæ (lekka jedynka wy³amuj±ca stawy w³a¶ciela, z du¿± si³± ra¿enia przeciwnika strza³ami zamachowymi zza g³owy-idealna no bohurt bigsmile2.gif), bêdê mieæ kasê na lekki mieczyk-b³yskawicê od Szymona smile.gif).

CYTAT(Aion @ 20:04 06.02.2010) *
Jak tak lubicie krawêdziowaæ przerzuæcie siê na cepy, to znacznie lepsza broñ dla Waszych potrzeb.
Pora siê wreszcie nauczyæ w³adania broni±, a nie têpego m³ócenia krawêd¼ w krawêd¼.

Tyle ¿e jedykami jest m³óca, tak jak Marcin napisa³, po he³mach i tarczach (w koñcu przeciwnik nie chce daæ siê trafiæ i zas³ania tarcz±, a co poniektóre tarcze maj± np stalowe umba (takie odkrycie ;) ). Poza tym "Szymonowe" 950 g i Szankowe 1200 g. miecze musz± wytrzymaæ napór 1300, 1400 do nawet 1700 gramowyhz sztabisk, a do tego jeszcze mo¿e doj¶æ nawalnka stal w blachê w opcji ci±g³ej.
Ja siê nie przejmujê wytrzyma³osci± klingi, w koñcu jest co¶ takiego jak zmêczenie materia³u i przy bardzo intesywnym u¿ytkowaniu klinga ma prawo "pi.....naæ" nawet po pó³ roku, ale szlak mnie trafia jak klekocze mi oprawa. W szablach mogê dokrêcaæ ¶rubê co kilka treningów (trzeba to robiæ, bo inaczej klina mo¿e pój¶c na trzpieniu), z mieczem jest wiêkszy problem.
Marcin Waszkielis
CYTAT
No, Marcine z tym Hanweiem to siê zapêdzi³e¶. Naby³am Hanweja typ XI w. Co z tego ze wa¿y on 1050 gram, jak jest koszmarnie wywa¿ony. Wolê po¿yczyæ od kolegów dobrze wywa¿ne wczesne jedynki wa¿±ce 1300-1400 gram, a hanweiowska sztaba czeka na zeszlifowanie klingi (paskudna robota), ewentulnie obciêcie szychu 5 cm (jak kto¶ jest chêtny mogê j± odsprzedaæ (lekka jedynka wy³amuj±ca stawy w³a¶ciela, z du¿± si³± ra¿enia przeciwnika strza³ami zamachowymi zza g³owy-idealna no bohurt bigsmile2.gif), bêdê mieæ kasê na lekki mieczyk-b³yskawicê od Szymona smile.gif).

Wybacz Mblade ale mo¿e nasze cia³a maj± inne parametry i chyba nie masz pojêcia ani o bohurtach ani o pojedynkach na miecz i tarcze. Bo widzisz ja do tasaka 1,5 praktycznie bez wywa¿enia nie musze robiæ zamachów zza g³owy, a skoro ty musisz to robiæ mieczami Hanwei to znaczy, ¿e zupe³nie brakuje Ci si³y. Poza tym ja mam na my¶li typ Marshal, który jest ciê¿szy (1300gr) ale i wywa¿enie ma nieco lepsze od XIw.
Marcin Templariusz
http://www.goods.pl/product/description/10...8SH2046%29.html

Wo³ek chodzi Ci o ten typ ?

Ja i kilku moich znajomych, mamy te miecze od 2 lat, dok³adnie ten typ, jak na razie ani jeden siê nie po³ama³ ale wad± jest po pewnym czasie klekotanie jelca, ale ogólnie na plus.
Marcin Waszkielis
tak o ten chodzi. Fakt, lataj±cy jelec to pewna wada ale nie przeszkadza w u¿ytkowaniu, z reszt± na w³asn± rêkê mo¿na to poprawiæ. Natomiast waga, d³ugo¶æ i wywa¿enie sa dla mnie wymarzone. I co bardzo wa¿ne - g³ownia jest sztywna i nie wpada w wibracje przy mocniejszych ciosach.
Przemko z Jarocina
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 18:13 07.02.2010) *
tak o ten chodzi. Fakt, lataj±cy jelec to pewna wada ale nie przeszkadza w u¿ytkowaniu, z reszt± na w³asn± rêkê mo¿na to poprawiæ. Natomiast waga, d³ugo¶æ i wywa¿enie sa dla mnie wymarzone. I co bardzo wa¿ne - g³ownia jest sztywna i nie wpada w wibracje przy mocniejszych ciosach.

A jak wypada wywa¿enie tego¿ miecza (na stronce nie jest podane)? Z góry dziêkujê. smile.gif
Mateusz z Grójca
Mia³em taki miecz w rêku i chyba leci trochê na przód, tote¿ mo¿na nim fajnie komu¶ siekn±æ
sam rozwa¿am kupno takiego miecza, ale jeszcze siê wstrzymam
Pleban
A ja bardzo polecam pana Odala. Zrobi³ mi sztabkê XIII, waga ok 1,3kg, ¶wietnie wywa¿ony 5 cm od jelca, czeka³em miesi±c.

Selekos
CYTAT
A ja bardzo polecam pana Odala. Zrobi³ mi sztabkê XIII, waga ok 1,3kg, ¶wietnie wywa¿ony 5 cm od jelca, czeka³em miesi±c.

A walczy³e¶ ju¿ nim? icon_wink.gif Od dawna nie s³ysza³em dobrej recenzji mieczy Odala.

CYTAT

Mia³em go w ³apce i powiem szczerze, ¿e jest na tyle fajnie wywa¿ony, ¿e nigdy bym siê nie domy¶li³, ¿e wa¿y 1300 gram dunno.gif Po prostu ¶miga w rêku. Jak dla mnie jego g³ówn± wad± jest... Pochwa icon_wink.gif
Mateusz z Grójca
jak chcesz uderzyæ psa to zawsze znajdzie siê jaki¶ kij pod rêk±.
dla mnie problemem jest, ¿e wszystkie s± jednakowe.
a tego nie lubiê
Pleban
CYTAT
A walczy³e¶ ju¿ nim? icon_wink.gif Od dawna nie s³ysza³em dobrej recenzji mieczy Odala.

Narazie tak "lajtowo", ale póki co dobrze znosi uderzenia, jelca jeszcze nie testowa³em. Wygl±da na bardzo dobrze zakuty, du¿o lepiej to siê prezentuje ni¿ np w morganowej jedynce (której wykonanie te¿ nie pozostawia nic do ¿yczenia aczkolwiek po pewnym czasie jelec mi siê lekko obluzowa³), oka¿e siê po ostrzejszym treningu smile.gif Kolejn± spraw± jest to, ¿e w mieczu od Morgana mia³em wywa¿enie 15 cm od jelca a tu mam 5 bigsmile2.gif Bardzo mêczy³ mi rêkê mój wcze¶niejszy miecz ;P Co prawda z Morganem idzie wszystko ugadaæ co do wywa¿enia ew. przeróbki miecza ale zaufa³em Odalowi tym razem smile.gif
Monika ksf
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 17:35 07.02.2010) *
Wybacz Mblade ale mo¿e nasze cia³a maj± inne parametry i chyba nie masz pojêcia ani o bohurtach ani o pojedynkach na miecz i tarcze. Bo widzisz ja do tasaka 1,5 praktycznie bez wywa¿enia nie musze robiæ zamachów zza g³owy, a skoro ty musisz to robiæ mieczami Hanwei to znaczy, ¿e zupe³nie brakuje Ci si³y. Poza tym ja mam na my¶li typ Marshal, który jest ciê¿szy (1300gr) ale i wywa¿enie ma nieco lepsze od XIw.

Chyba nie zrozumie³e¶ ironi w moim po¶cie we wzmiance o zamachach za g³owy i bohurtach ;).
Mam takie pojêcie, ¿e wiem co mi dobrze chodzi w rêku, a miecz jedynka z wywa¿eniem kilkunastu centymetrów od jeleca to dla mnie maskra, chyba zresztê nie tylko dla mnie, bo kto tylko ten miecz mia³ w d³oniach, by³ bardzo zdziwiony, s³ysz±c ¿e wa¿y 1050 gram! Jako¶ mam si³ê do 1400 gramowej wczesnej dobrze wywa¿nej jedynki, ale nie do tego hanweiowskiego sztabiszczona, bo miecz to jednak nie tasak, a to jest jaki¶ mega fatalny model (jeszcze ma bardzo krótka rêkoje¶æ przez co ciê¿ko tam upchaæ rêkawicê, co akurat je¶li chodzi o XI w. jest historyczne ;) ), dlatego ostrzegam potencjalnych nabywców, których zwiedzie ma³y cie¿ar tego czego¶. Machaæ siê tym da i owszem, jak ka¿d± brech±, ale od mieczy chyba siê wiêcej wymaga, inaczej historyczne egzemlarze nie mia³by np zbrocza, bo i po co. No jeszcze do pokazów i walenia krawêd¿ w krawêd¿ siê nadaje.

PS Na reklamy wyrobów partaczy tutaj na freha juz sporo ludzi sie nabra³o, jak mój znajmy na husarce od Pêkula (kto¶ pisa³ ¿e Pêkul ma niez³e klingi w szablach bigsmile2.gif ) , no i mia³ szczê¶ciem, ¿e uda³o mu siê szablo-sztabê pogoniæ na allegro. Bo szlifowanie klingi, by by³ le¿ejsza i broñ nie przypomina³a sztaby tylko chocia¿ troche zatêpion± historyczn± broñ, to jest bardzo niewdziêczna robota.
Marcin Waszkielis
Z Twym autorytetem nie idzie sie k³óciæ.
Monika ksf
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 19:02 08.02.2010) *
Z Twym autorytetem nie idzie sie k³óciæ.

Marcienie polecasz wyroby Hanweia, we¼ tylko to pod uwagê, ¿e opieraj±c siê na twoim autorytcie, kto¶ nabêdzie taki miecz jak ja, no bo przecie¿ Hanwei robi dobre miecze (masz tê firmê w linku), i co pomo¿esz mu go pó¼niej pogoniæ?
Mateusz z Grójca
a czy kto¶ wie, czy nieu¿ywane egzemplarze Hanwei mo¿na zwracaæ do sklepu?
Adsumus
W ci±gu 10 dni wszystko co kupisz przez net i nie u¿yjesz mo¿esz zwróciæ.
Marcin Waszkielis
CYTAT
Marcienie polecasz wyroby Hanweia, we¼ tylko to pod uwagê, ¿e opieraj±c siê na twoim autorytcie, kto¶ nabêdzie taki miecz jak ja, no bo przecie¿ Hanwei robi dobre miecze (masz tê firmê w linku), i co pomo¿esz mu go pó¼niej pogoniæ?

My¶le, ¿e grono dla którego moge byc autorytetem jest do¶æ okre¶lone. I nie s± to mi³o¶nicy fechtunku w maskach szermierczych, producenci filetów rybnych, golibrody. Do pewnych czynno¶ci te miecze sie nie nadaj±. To miecze dla tych którzy potrzebuja czego¶ w przedziale wagowym ok 1300gr a przy tym umiej± siê pos³ugiwaæ czym¶ co jednak troche ci±gnie. Mblade, poleæ komu¶ rapier to ja stwierdze ¿e jest za cienki i za giêtki i nie ma przy³o¿enia...mam nadzieje ¿e rozumiesz odniesienie.
Jasiek - Wawa
W pe³ni popieram Marcina. Mblade, w jednym temacie pytasz siê o podstawy i technikê walki mieczem z tarcz±, a w drugim niepodwa¿alnie stwierdzasz, ¿e miecz danego typu do takiej walki siê nie nadaje. Twoja ocena "nadawania siê" czego¶ do walki w kontek¶cie Twojego do¶wiadczenia w tego typu walce jest ma³o wymierna. Je¶li rzeczywi¶cie porównujesz walkê w maskach szermierczych i lekkich ochraniaczach do walki w blachach to powinna¶ jednak wcze¶niej tej drugiej "formu³y" spróbowaæ. Miecze hanewi - sam takiego u¿ywam - s± zdecydowanie bardzo dobrym wyrobem. Nie s± idealne - rzeczywi¶cie rêkoje¶æ jest trochê za ma³a, i jelec trochê siê luzuje - ale nie a¿ tak aby utrudniaæ walkê. S± bardzo wytrzyma³e (trafiaj± siê oczywi¶cie sztuki s³absze, jak od ka¿dego producenta, ale tu pojawia siê mo¿liwo¶æ reklamacji), wywa¿one s± nieco do przodu, ale przy odpowiedniej sile i technice mo¿na to wykorzystaæ jako atut tej broni. W Warszawie æwiczymy spor± grup± (w sk³ad której wchodz± osoby uznawane za autorytety w sprawach walki w okresie przez nas odtwarzanym) i rzeczywi¶cie sporo z nas tych mieczy u¿ywa. Pewnie potrafi³aby¶ oceniæ produkcje szabli, rapierów,, czy czegokolwiek czym siê zajmujesz, ale je¶li nie jeste¶ do¶wiadczona w walce sprzêtem typu mieczy hanwei, proszê ocenê swoj± zachowaj dla siebie.
Monika ksf
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 21:11 08.02.2010) *
a czy kto¶ wie, czy nieu¿ywane egzemplarze Hanwei mo¿na zwracaæ do sklepu?

Niestety ja swój ¶ci±g³am ze Stanów z innymi szpejami, jak dolar by³ po 2,20 (www.fencing.net). jeszcze mnie oszukali, bo przys³ali nak³adkê na mask± za 28 USD zamiast za ponad 40 (nie mieli na magazynie tych dro¿szych, bo one s± ¶ci±gane od producenta na zamównie, w tym konkretnym wypadku by³o to moje zamówienie). Jak odes³am tê tañsz± listem poleconym z pro¶b± o przys³anie w³a¶ciwej i tyle j± widzia³am, ani tej tañszej ani dro¿szej, ju¿ nie mówi±c o tym ¿e nie zwrócili mi pieniêdzy.
Reklamowaæ przez pay pala niestety nie mog³am, bo szpeja le¿a³y trochê czasu na cle (akurat wtedy przy niskim kursie dolara ludzie masowo kupowali w Stanach), a reklamacja przez pay pal jest tylko do 1 m-ca.
CYTAT(Jasiek - Wawa @ 08:32 09.02.2010) *
Pewnie potrafi³aby¶ oceniæ produkcje szabli, rapierów,, czy czegokolwiek czym siê zajmujesz, ale je¶li nie jeste¶ do¶wiadczona w walce sprzêtem typu mieczy hanwei, proszê ocenê swoj± zachowaj dla siebie.
Po co tyle emocji? Oceniam konkretny egzemlarz XI w. , który nie wa¿y 1300 gram tylko 1050 gram i chodzi mi rêku gorzej ni¿ 1200-1400 gramowe inne wczesne miecze z g³owni± dochodz±c± nawet do 80 cm. Do tego nie porzeba jaki¶ specjalnych kwalfikacji, by stwierdziæ, ¿e miecz jest ¼le wywa¿ony (kilkana¶cie centmetrów od jelca przy 75,5 cm klindze), a nawet wystarczy u¿yæ linijki (te¿ niekoniecznie) i w³asnego kciuka.

PS Skora moja ocena nie jest nic warta, zapewne jest b³êdna, a ja jako s³aba kobieta, która nie ma si³y by machaæ brechami, siê nie znam i ten miecz jest ¶wietny, dlatego szybko znajdzie siê zainteresowany, który ode mnie go okupi (sprzedam taniej ni¿ sprzedaje je Goods i zamówiê szybki mieczyk od Szymona). Policzê 20% taniej i oczywi¶cie zmnieszê jeszcze cenê o koszt amoryzacji. S± chêtni?
PostMortem
Witam,
Tak nadal w temacie, czy mia³ kto¶ ju¿ do czynienia z Hanwei Practical Norman? Jest dro¿szy o parê z³otych to mo¿e i lepiej wywa¿ony. dunno.gif ;)

http://www.goods.pl/product/description/17...an(SH2326).html

Pozdrawiam

EDIT. Aaa sorry, ju¿ widzê ¿e by³a mowa bic.gif
Selekos
CYTAT
P(...) i ten miecz jest ¶wietny, dlatego szybko znajdzie siê zainteresowany, który ode mnie go okupi (sprzedam taniej ni¿ sprzedaje je Goods i zamówiê szybki mieczyk od Szymona). Policzê 20% taniej i oczywi¶cie zmnieszê jeszcze cenê o koszt amoryzacji. S± chêtni?

No ju¿ wczoraj wys³a³em do Ciebie PW z pro¶b± o zdjêcia tego mieczyka... Chyba, ¿e to tylko prowokacja?
Monika ksf
CYTAT(Selekos @ 15:41 09.02.2010) *
CYTAT
PS Skora moja ocena nie jest nic warta, zapewne jest b³êdna, a ja jako s³aba kobieta, która nie ma si³y by machaæ brechami, siê nie znam i ten miecz jest ¶wietny, dlatego szybko znajdzie siê zainteresowany, który ode mnie go okupi (sprzedam taniej ni¿ sprzedaje je Goods i zamówiê szybki mieczyk od Szymona). Policzê 20% taniej i oczywi¶cie zmnieszê jeszcze cenê o koszt amoryzacji. S± chêtni?

No ju¿ wczoraj wys³a³em do Ciebie PW z pro¶b± o zdjêcia tego mieczyka... Chyba, ¿e to tylko prowokacja?

Mia³am zapachn± na full skrzynkê na PW (nie nie oferami kupna ;) ) - sorry widzê, ¿e Twoja wiadomo¶æ wskoczy³a po wykasowaniu jednego posta), wygl±d jest taki, jak na stronach goodsa, bo to produkcja masowa, tylko owinê³am rêkoje¶æ dratw±. miecz czeka a¿ mój ma³zonek siê ulituje i co¶ zrobi z kilg±, niestety jest problem z zeszlifowaniem klingi, bo to bardzo twarda stal, a uci±æ kwa³ek klingi zawsze mo¿na, gorzej z jej ponownym wyd³u¿eniem ;).

CYTAT(PostMortem @ 15:11 09.02.2010) *
Witam,
Tak nadal w temacie, czy mia³ kto¶ ju¿ do czynienia z Hanwei Practical Norman? Jest dro¿szy o parê z³otych to mo¿e i lepiej wywa¿ony. dunno.gif ;)

http://www.goods.pl/product/description/17...an(SH2326).html

Pozdrawiam

EDIT. Aaa sorry, ju¿ widzê ¿e by³a mowa bic.gif

To dokladnie ten, uprzedzam jest problem z rêkwic± z utwardznej skóry, bo zachodz±c na g³owicê ogranicza manewrowsæ, ja sobie z tym radzê, ale kto¶ o wiêkszych d³oniach mo¿e mieæ k³opot. A wywa¿nie jest ok 13 cm od jelca, jeszcze mogê sprawdziæ, bo dawno go ju¿ nie "wa¿y³am na d³oni. Miecz le¿y w domu, a ja po¿yczam broñ kolegów ;).

Uzupe³nienie - wywa¿enie jakie¶ 14cm do 15 cm od jelca. klinga d³ugo¶ci 76 cm (bez 1 mm).
Jabol
od¶wie¿ê temat, czy kto¶ mia³ cokolwiek wspólnego z porduktami ze strony http://fechtunek.twardoch.pl/bron/ ?
Pozdrawiam
Adsumus
Obczaj stronê 14. tego tematu.

Pozdro600
Jabol
Dziêki za info, zreszt± w³a¶nie siê dowiedzia³em ¿e ju¿ siê nie zajmuje "wytwarzaniem" broni.
Pozdro 300 bo trochê siê bojê.
Monika ksf
CYTAT(Jabol @ 21:16 21.02.2010) *
Dziêki za info, zreszt± w³a¶nie siê dowiedzia³em ¿e ju¿ siê nie zajmuje "wytwarzaniem" broni.
Pozdro 300 bo trochê siê bojê.

Jabolku, jak chcesz co¶ niedrogiego i szybko, zastanów siê nad http://www.mieczedowalki.pl/
Termin 3 tygodnie bez pochwy i cz³owiek nie krêci nosem jak mu podajesz parametry do 1200 gram 70 cm klinga, 6-7 cm wywa¿enia przy szerokiej "wczesnej" klindze ze sztychem na 5 z³otówkê (cena 380+20 z³ przesy³ka). Co prawda wykonanie do¶æ "proste", ale wa¿na jest u¿ytkowo¶æ (³adnie wyprowadza zbrocze-znajomy ma dwa mieczyki od niego, jeden gratis, bo by³ trochê nieudany).
Szymon Chlebowski te¿ nie narzeka, jak mu przedstawiasz parametry wymarzonego miecza (te¿ mo¿na marudziæ icon_wink.gif ), ale terminy ju¿ na czerwiec, a mo¿e pó¼niej i mo¿na za dop³at± 50 z³ za¿yczyæ sobie nit w g³owicy, by oprawa siê nie rozklekota³a. W ka¿dym razie zamówi³am mieczyki u nich obu. Mam nadziejê, ¿e bêd± wykonane zgodnie z zamówieniem (niska waga i wywaznie blisko jelca). Jak przyjd±, potestujemy smile.gif.
Jamnik
Witam.

Ostatnio odebra³em miecz od Szymona (www.szymonchlebowski.pl) i musze przyznac, ze jestem bardzo, bardzo zadowolony smile.gif Konkretnie jest to typ XVa d³ugo¶æ nieco ponad 120 cm, waga 1,5 kg, wywa¿enie ok 10 cm od jelca, lae to tylko liczby... W praktyce miecz sprawuje siê znakomicie wywa¿enie sprawia, ¿e operuje siê nim naprawde lekko, a z tego co mówi± koledzy ciosy sa mocne smile.gif Jedynym drobnym mankamentem miecza jest miejscami zbyt cienka krawêd¼ przez co gdzieniegdzie szczerbi siê do¶æ mocno, stal jest bardzo sprêzysta i nie wydaje siê aby miecz mia³ pêkn±æ w najbli¿szym czasie. Co do estetyki to przyznajê, ze s± na rynku ³adniejsze miecze, co nie znaczy, ¿e ten jest brzydki (generalnie jest ³adniejszy ni¿ XVa ze strony). Jest to mój czwarty miecz mia³em kolejno miecze z Army, od Szanka, Hanwei i wreszcie od Szymona i zdecydowanie jest to najlepszy miecz z jakim mia³em do czynienia (naprawdê bije nawet szankowy wyrób).
Sam Szymon jest bardzo sympatycznym i rzeczowym cz³owiekiem, maj±cym bardzo dobre podej¶cie do klienta, kontakt znim jest ca³kiem sprawny, choæ czasem trzeba nieco poczekaæ na maila, ale w razie czego wystarczy zadzwoniæ i nei ma problemu ;)

Podsumowuj±c gor±co polecam miecze Szymona za ich znakomite przystosowanie do walki, niezgorsz± estetykê i przerozs±dn± cenê ;)

Pozdrawiam
Jamnik
Robert Szatecki
Cze¶æ,
Czy kto¶ u¿ywa³ wyrobów Piotr Kordunowskiego? - aukcja: http://allegro.pl/item959790998_miecz_polt...walki_hs50.html . Szukam sztywnego, ciê¿kiego i taniego pó³toraka do buhurtów, a ostatnio co¶ zniknê³y z allegro stare zule i alladyny, wiêc moze ten typ by³by w stanie co¶ takiego wykonaæ.
Pozdrawiam Robert
MagicWojtek
widzia³em na ¿ywo..do¶æ ciê¿kie,jelec lata(a miecz nowy by³,wygrany w jakie¶ tam oko³ohistorycznej zabawie)..bardziej do zabawy ni¿ do walki.
Borg
A ja chcia³bym po raz wtóry zareklamowaæ Kacpra Kasprzyckiego. Odebra³em ostatnio XV wieczn± szablê i jak dla mnie super. Piêknie wykoñczona, kawa³ dobrej roboty.
http://www.piekary.net/~borg/rek/4-1.jpg
Robert Szatecki
Hej,
Poniewa¿ ostatnio kupi³em trochê mieczy to zamieszczam moj± ocenê:

Hanwei – 1 miecz jednorêczny wzór: Practical Single-Hand Sword - Miecz nie jest z³y, sztywna klinga, dobrze spasowana rêkoje¶æ, estetyczne wykonanie, bardzo ³adnie siê zbija. Miecz jest wywa¿ony w ten sposób, ¿e trochê ci±gnie do przodu. G³ównym mankamentem jest krótka rêkoje¶æ, o ile mi d³oñ w rêkawicy wchodzi na styk(a i tak przeszkadza g³owica) o tyle brat nie jest w stanie nim walczyæ. S±dzê, ¿e ewentualny nabywca powinien g³ównie zwróciæ uwagê na to jak d³ug± rêkoje¶æ potrzebuje. W razie z³amania w okresie gwarancji czeka u¿ytkownika stosunkowo d³uga procedura reklamacyjna.

Arma – 1 miecz d³ugi model 2128 ze strony army- Miecz lekki ale wywa¿ony do przodu. Klinga sztywna, maj±ca sk³onno¶æ do giêcia siê (bez u¿ycia kolana nie za bardzo chce wróciæ do pierwotnej postaci) przy walce z ciê¿sz± broni±. Niestety wszystkie egzemplarze dostêpne od rêki maja dosyæ krótk± rêkoje¶æ, dla mnie za krótk±. Jak dot±d brat z³ama³ jeden d³ugi miecz army ale po okresie gwarancyjnym wiec nie mamy do¶wiadczeñ jakie jest podej¶cie do rozpatrywania reklamacji.

Sylwester Tylko – 2 jedynki i 1 miecz d³ugi – Rzemie¶lnik, którego szczerze polecam. Sylwester z roku na rok bardzo poprawia swój warsztat, miecze nie tylko s± du¿o bardziej ¿ywotne ni¿ kiedy¶ ale i ³adniejsze. Nowe klingi s± bardzo elastyczne i bardzo dobrze siê zbijaj±, przy nieczystych trafieniach maj± tendencjê do wpadania w rezonans, co mi nie przeszkadza ale niektórych mo¿e denerwowaæ(dotyczy to szczególnie mieczy d³ugich). Sylwester od rêki i bez narzekania rozpatruje gwarancje. Minus jedynie za u¿ywanie zielonego syntetycznego sznurka do ob³o¿enia rêkoje¶ci pod skór±.

Pozdrawiam,
Robert
Monika ksf
CYTAT(Robert Szatecki @ 13:52 26.03.2010) *
Sylwester Tylko – 2 jedynki i 1 miecz d³ugi – Rzemie¶lnik, którego szczerze polecam. Sylwester z roku na rok bardzo poprawia swój warsztat, miecze nie tylko s± du¿o bardziej ¿ywotne ni¿ kiedy¶ ale i ³adniejsze. Nowe klingi s± bardzo elastyczne i bardzo dobrze siê zbijaj±, przy nieczystych trafieniach maj± tendencjê do wpadania w rezonans, co mi nie przeszkadza ale niektórych mo¿e denerwowaæ(dotyczy to szczególnie mieczy d³ugich). Sylwester od rêki i bez narzekania rozpatruje gwarancje. Minus jedynie za u¿ywanie zielonego syntetycznego sznurka do ob³o¿enia rêkoje¶ci pod skór±.

Czekam na mieczyk wczesny od Tylki, mia³ byæ za trzy tygodnie, to by³ g³ówny powód, dlaczego miecz u u niego zamówi³am, inaczej poczeka³abym na mieczyk od Szymona. Niestety idzie ju¿ pi±ty tydzieñ i miecza brak, a terminy u Szymona s± ju¿ pewnie na wrzesieñ. Musi³am dzwoniæ i siê przypomnieæ. Jak naciska³am na okre¶lenie siê co do terminu, dowiedzia³am siê ¿e mo¿e po ¶wiêtach. Czy ju¿ nie ma s³ownych rzemie¶lników? Jak ma siê obsuwy z terminami, bo trzeba np za³atwiæ relamacjê, wypad³aby daæ znaæ klijentowi, a juz karygodne jest, jak siê w kolejke wpycha ekstra zlecenie (mam nadziejê ¿e w tym przypadku tak nie jest). A ja my¶lam, ¿e w koñcu trafi³am na rzemieslnika, który przywi±zuje wagê do takiego szczegó³u, jak termin zamówienia. Mam jeszcz tylko nadziejê, ¿e miecz bêdzie tak dobry, ¿e warto na niego czekaæ.

PS Znam takich rzemie¶lnijów, którzy maj± nawet dwuletnie opó¿nienia, po przyjêciu zaliczki, a w miedzyczasie robi± broñ w terminie nawet 3 miesiêcy, bo nowy klijent zamawia po nowych wyzszytch cenach.
Borg
Czy kto¶ siê orientuje kto aktualnie ma jakie¶ ludzkie terminy tak bym jeszcze w sezonie siê nacieszy³ now± broni±? Interesuj± mnie tylko dobrzy producenci, robi±cy broñ estetyczn±, raczej z wy¿szej pó³ki.
Kogo pytam to raczej terminy posezonowe.
Robert Szatecki
CYTAT(mblade @ 17:31 26.03.2010) *
Czekam na mieczyk wczesny od Tylki, mia³ byæ za trzy tygodnie, to by³ g³ówny powód, dlaczego miecz u u niego zamówi³am, inaczej poczeka³abym na mieczyk od Szymona. Niestety idzie ju¿ pi±ty tydzieñ i miecza brak, a terminy u Szymona s± ju¿ pewnie na wrzesieñ. Musi³am dzwoniæ i siê przypomnieæ. Jak naciska³am na okre¶lenie siê co do terminu, dowiedzia³am siê ¿e mo¿e po ¶wiêtach. Czy ju¿ nie ma s³ownych rzemie¶lników? Jak ma siê obsuwy z terminami, bo trzeba np za³atwiæ relamacjê, wypad³aby daæ znaæ klijentowi, a juz karygodne jest, jak siê w kolejke wpycha ekstra zlecenie (mam nadziejê ¿e w tym przypadku tak nie jest). A ja my¶lam, ¿e w koñcu trafi³am na rzemieslnika, który przywi±zuje wagê do takiego szczegó³u, jak termin zamówienia. Mam jeszcz tylko nadziejê, ¿e miecz bêdzie tak dobry, ¿e warto na niego czekaæ.

Przykro mi to s³yszeæ. Jak dot±d nie mia³em ¿adnych problemów z Sylwestrem i zawsze dostawa³em miecze na czas.
Monika ksf
CYTAT(Robert Szatecki @ 18:18 26.03.2010) *
Przykro mi to s³yszeæ. Jak dot±d nie mia³em ¿adnych problemów z Sylwestrem i zawsze dostawa³em miecze na czas.

Mo¿e to dlatego, ¿e poda³am do¶æ wy¶rubowane parametry i ciê¿ko taki miecz zrobiæ rzutem na ta¶mê. Ale nawet nie chodzi o obsówkê z terminem (3 tygodnie to naprawdê bardzo szybko), tylko o to, by o tym powiadomiæ klijenta, który ma konkretne plany zwi±zane z wykorzystaniem sprzêtu.
Wolrad
Slawa!
Ja zakupilem calkiem niedawno taki oto mieczyk :
http://www.medieval-weaponry.co.uk/acatalo...broadsword.html (z inna rekojescia )
Mam prosbe do znawcow , moglby ktos napisac mi, czy jest zgodny historycznie i czy nadaje sie do walki , z racji normalnie zakonczonego ostrza (ostrze zakonczone grotowo, nie zaokraglone),oraz dosc szerokie(na szerokosc trzech palcow przy rekojesci). Tudziez zaznacze , ze kupilem go w miejscowej zbrojowni i sprzedawca zachwalal produkty ow pana jesli chodzi o warunki bojowe i historycznosc. Ale patrzac na miecze duzej ilosci osob , sa one z reguly zaokraglone na zakonczeniu ostrza i mniej szersze (lub mi sie wydaje ), stad tez moja watpliwosc...
Z gory dzieki!
Wolrad
dodam jeszcze, ze wazy ok 1,7 kg i na moje oko jest w miare dobrze wywazony
Borg
G³owni najbli¿ej chyba do typu XIV wg pana Oakeshotta, czyli jaki¶ schy³ek XIII i I po³ XIV wieku. Do tego oprawa wczesno¶redniowieczna, nie znam siê na takich, wiêc tylko o estetyce mogê mówiæ, ale niestety nie za dobrze.
Waga straszna (miecz taki to oko³o 1,3 chyba ¶rednio)
Ogólnie s³aba, odleg³a stylizacja, szkoda trochê kasy na niego.
A i posty da siê edytowaæ jak chcesz co¶ dopisaæ icon_wink.gif
Wolrad
http://img214.imageshack.us/i/obraz004af.jpg/ -to zdjecie mojego. tamten bardziej dla detali produkcyjnych przyblizylem:)
Borg
Ok³adzin siê nie nituje w mieczach, co dla mnie dyskwalifikuje to jako dobr± broñ. Mo¿esz jeszcze próbowaæ zakryæ ten patent skór±. Sztych zbyt wydatny jak dla mnie.
Jabol
Czy kto¶ mo¿e mi poleciæ gdzie kupiæ tanio sztabê wymiarami przypominaj±c± miecz d³ugi-chodzi o d³ugo¶æ bo wa¿yæ to mo¿e i 2 lub wiêcej kg, ma byæ do zmasakrowania na treningach, oponach itp.
Z góry podziêkowa³.
Pozdrowski
Heller
Kto¶ u¿ywa mieczy od takiego producenta Ku¼nia Jeleñ? Proszê o opinie.
Monika ksf
CYTAT(Robert Szatecki @ 19:18 26.03.2010) *
Lekkie opó¼nienie by³o, ale to szczegó³. Po pierwszych sparringach mogê ju¿ oceniæ wczesny mieczyk od Sylwestra Tylki.
Kontakt z klijentem bardzo dobry. Broñ zrobiona zgodnie z zamówieniem: waga 1200 gram, d³ugo¶æ g³owni 70 cm, wywa¿enie 6 cm od jelca, sztych klingi zaokr±glony na 5 z³otówkê.
Mieczyk lekki jak na wczesny typ z szerok± g³owni±, dobrze chodzi w d³oni, równocze¶nie ma "dobr± zas³onê" i dobrze siê nim przebija przez broñ przeciwnika, musia³am tylko owin±æ rêkoje¶æ przy g³owicy by nie wp³ywa³ z wczesnej rêkawicy, bo tak jak prosi³am zosta³a zrobiona w wersji "uniwersal", abym mog³a miecz po¿yczaæ.
G³ownia kontra g³ownia miecza Wojtka Szanka - niemal czysta, ¿adnej g³êbszej szczerby, tylko bardzo leciuteñkie mikroskopijne zbicia, "szanek" jest mocniej pokiereszowany.
Estetyka wykonania: tylko tutaj mo¿na siê przyczepiæ. Gdyby Pan Sylwester popracowa³ bardziej nad historyczno¶ci± opraw swoich mieczy, by³oby idealnie. Mog³by robiæ wersje full wypas za dop³at±, albo podzlecaæ wykonanie jelca i g³owicy dla bardziej wymagaj±cych u¿ytkowników. Ale w tym przypadku niestety pewnie terminy wykonania by³yby d³u¿sze.

Podsumowuj±c, cena (380 z³ plus 20 z³ koszty wysy³ki) do jako¶ci wykonania i przede wszystkim u¿ytkow¶ci bardzo przyzwoita, szybki termin i dobry kontakt. Dajê 4 na 5 pkt (minus 1 pkt tylko za niezby koszern± historycznie oprawê).

Coby porównaæ tê ocenê.
Pó¼na jedynka Wojtka Szanka.
Kontakt: telefony z ci±g³ym przypominaniem o terminie wykonania, który min±³, opó¼nienie o ile mnie pamieæ nie myli, ponad dwa miesi±ce.
Klinga 65 cm zamiast ustalonych 70cm (maksymalnym akceptowalnym dla mnie odchyleniem by³y 2 cm)
Waga miecza 1230 gram, klinga ostro schodz±ca do sztychu, wywa¿nie ok 4 cm.
Miecz mia³ mieæ wagê oko³o 1200 gram i 70 cm do min 68 cm g³owniê.
Staranno¶æ wykonania- bardzo dobra, "historyczno¶æ" oprawy równie¿. Miecz bardzo przyjemnie wygl±da. Na g³owni wiêksze ¶lady u¿ytkowania ni¿ tej od Sylwestra Tylki, ale do zaakceptowania. Za to "szanek" lepiej "trzyma" siê d³oni (równie¿ po dodatkowym owiniêciu rêkoje¶ci przy g³owicy-te owiniêcia s± chyba konieczne przez to ¿e mam w±skie d³onie).

Ocena 3,5 pkt na 5, minus 0,5 za opó¼nienie i minus 1 pkt za d³ugo¶æ g³owni niezgodn± z zamówniem.
Cena miecza 650pln (pocz±tek 2008r. , Pan Wojtek sam pokrywa koszty dostawy, równie¿ gdy miecze s± odsy³ane do poprawek). Jednak za tak± cenê broni przyda³oby siê bardziej pilnowaæ terminów i wykonaæ miecz zgodnie z ustalonymi parametrami.
Laser
Wracaj±c do tematu Szymona Chlebowskiego.
W lutym czy marcu umawia³em siê z Szymonem na termin, koniec maja. W pierwszym tygodniu czerwca odebra³em broñ. W ramach rekompensaty za opó¼nienie, Szymon zrobi³ nam hartowane jelce gratis.
Ja powodów do narzekania nie mam.
Monika ksf
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 16:14 17.06.2010) *
Wracaj±c do tematu Szymona Chlebowskiego.
W lutym czy marcu umawia³em siê z Szymonem na termin, koniec maja. W pierwszym tygodniu czerwca odebra³em broñ. W ramach rekompensaty za opó¼nienie, Szymon zrobi³ nam hartowane jelce gratis. Ja powodów do narzekania nie mam.
Szymon przejmuje siê tym jak sprawdzaj± siê jego miecze i stara siê je zrobiæ wg ustaleñ z zamawiaj±cym. Ja jeszcze jego mieczyk testujê, aby by³ lekki i wywa¿ony blisko jelca, ma "federow±" klingê. Jest do¶æ giêtka, ale mi to nie przszkadza, bo wolê lepsze wywa¿enie do punktówek, cos za co¶, klinga ma 75 cm, wywaznie 6cm, waga...jeszcze nie w±zy³am, ale mia³o byæ max 1kg. Zobaczymy jak klinga bêdzie wygl±daæ po kontakcie z "szankiem" i "tylkiem", "arma" zostawi³a parê szczerb z jednej strony.
Przemko z Jarocina
Witam!
Ma kto¶ mo¿e aktualny numer do Szymona Chlebowskiego? Od kilku dni próbujê siê do niego dodzwoniæ na numer ze strony - bez rezultatów (nr nieprawid³owy czy co¶ takiego). Na maile te¿ mi przesta³ odpisywaæ...
Z góry dziêkujê i pozdrawiam.
Laukon
Ten numer na stronie oraz adres mailowy to s± dane aktualne. Po prostu Pan Szymon ostatnio ma mniej czasu na regularne kontakty z klientami. Napisz mu maila, za jaki¶ czas powiniene¶ dostaæ odpowied¼.
Tubi¶
Potwierdzam, ja dostawa³em ostatnio odpowiedzi od Szymona w przeci±gu 5-6dni. Popróbuj jeszcze.
Szymon Chlebowski
Witam!
Chwilowo jestem pod numerem 669476120, mo¿na ¶mia³o dzwoniæ.
Nie mam nieodebranych maili, je¶li kto¶ nie dosta³ odpowiedzi w ci±gu kilku dni, proszê o ponowne wys³anie.
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.