CYTAT(Robert Szatecki @ 19:18 26.03.2010)
Przykro mi to s³yszeæ. Jak dot±d nie mia³em ¿adnych problemów z Sylwestrem i zawsze dostawa³em miecze na czas.
Lekkie opó¼nienie by³o, ale to szczegó³. Po pierwszych sparringach mogê ju¿ oceniæ wczesny mieczyk od Sylwestra Tylki.
Kontakt z
klijentem bardzo dobry. Broñ zrobiona zgodnie z zamówieniem: waga 1200 gram, d³ugo¶æ g³owni 70 cm, wywa¿enie 6 cm od jelca, sztych klingi zaokr±glony na 5 z³otówkê.
Mieczyk lekki jak na wczesny typ z szerok± g³owni±, dobrze chodzi w d³oni, równocze¶nie ma "dobr± zas³onê" i dobrze siê nim przebija przez broñ przeciwnika, musia³am tylko owin±æ rêkoje¶æ przy g³owicy by nie wp³ywa³ z wczesnej rêkawicy, bo tak jak prosi³am zosta³a zrobiona w wersji "uniwersal", abym mog³a miecz po¿yczaæ.
G³ownia kontra g³ownia miecza Wojtka Szanka - niemal czysta, ¿adnej g³êbszej szczerby, tylko bardzo leciuteñkie mikroskopijne zbicia, "szanek" jest mocniej pokiereszowany.
Estetyka wykonania: tylko tutaj mo¿na siê przyczepiæ. Gdyby Pan Sylwester popracowa³ bardziej nad historyczno¶ci± opraw swoich mieczy, by³oby idealnie. Mog³by robiæ wersje full wypas za dop³at±, albo podzlecaæ wykonanie jelca i g³owicy dla bardziej wymagaj±cych u¿ytkowników. Ale w tym przypadku niestety pewnie terminy wykonania by³yby d³u¿sze.
Podsumowuj±c, cena (380 z³ plus 20 z³ koszty wysy³ki) do jako¶ci wykonania i przede wszystkim u¿ytkow¶ci bardzo przyzwoita, szybki termin i dobry kontakt. Dajê 4 na 5 pkt (minus 1 pkt tylko za niezby koszern± historycznie oprawê).
Coby porównaæ tê ocenê.
Pó¼na jedynka Wojtka Szanka.
Kontakt: telefony z ci±g³ym przypominaniem o terminie wykonania, który min±³, opó¼nienie o ile mnie pamieæ nie myli, ponad dwa miesi±ce.
Klinga 65 cm zamiast ustalonych 70cm (maksymalnym akceptowalnym dla mnie odchyleniem by³y 2 cm)
Waga miecza 1230 gram, klinga ostro schodz±ca do sztychu, wywa¿nie ok 4 cm.
Miecz mia³ mieæ wagê oko³o 1200 gram i 70 cm do min 68 cm g³owniê.
Staranno¶æ wykonania- bardzo dobra, "historyczno¶æ" oprawy równie¿. Miecz bardzo przyjemnie wygl±da. Na g³owni wiêksze ¶lady u¿ytkowania ni¿ tej od Sylwestra Tylki, ale do zaakceptowania. Za to "szanek" lepiej "trzyma" siê d³oni (równie¿ po dodatkowym owiniêciu rêkoje¶ci przy g³owicy-te owiniêcia s± chyba konieczne przez to ¿e mam w±skie d³onie).
Ocena 3,5 pkt na 5, minus 0,5 za opó¼nienie i minus 1 pkt za d³ugo¶æ g³owni niezgodn± z zamówniem.
Cena miecza 650pln (pocz±tek 2008r. , Pan Wojtek sam pokrywa koszty dostawy, równie¿ gdy miecze s± odsy³ane do poprawek). Jednak za tak± cenê broni przyda³oby siê bardziej pilnowaæ terminów i wykonaæ miecz zgodnie z ustalonymi parametrami.