Nie wiem do koñca czy to dobry temat ale pisze z pytaniem czy kto¶ zakupi³ mo¿e miecz u tego oto producenta i jakie ma zdanie nt. Jego wyrobów:
http://kuzniajelen.prv.pl/
Patrz±c po zdjêciach mo¿na sobie odpu¶ciæ.
Rzeczywi¶cie te zdjêcia nie s± najlepsze. Wystawi³ On równie¿ aukcjê na allegro:
http://allegro.pl/item790633158_miecz_polt...eczny_hs50.htmlhttp://allegro.pl/item804249009_miecz_sred...eczny_hs50.htmlCzy za tak± cenê mo¿na kupiæ co¶ sensownego?
Wydaje mi siê ¿e mia³em kiedy¶ w rêce jego pó³torkê. Zdecydowanie do powieszenia na ¶cianie.
Edit:
Za tak± cenê nic mi nie przychodzi do g³owy, wybacz.
By³bym ostro¿ny, ale nie da rady nis stwierdziæ, dopóki siê w rêce nie we¼mie i trochê pofechtuje. moi znajomi, wraz z moj± skromn± osob±, zaopatrujemy siê w wiêkszo¶ci u p. Maciejki. oto strona:
www.miecze.pl ale chyba znacie?
Ja osobi¶cie przegl±dn±³em chyba wszystkie strony wytwórców broni, a szukam czego¶ na dobry pocz±tek w granicach 300z³. Zna kto¶ co¶ takiego?
jestem zdania, ¿e miecz to ju¿ powinno siê kupiæ porz±dny, bo tak naprawdê, Treningi "na pocz±tku" nie ró¿ni± siê wiele dla miecza od tych "pó¼niej". a dobry miecz mo¿e byæ wdziêcznym nauczycielem, i wiernym kompanem jak ju¿ zaczniesz tak na prawdê t³uc:) proponujê miecze od Maciejki: www.miecze.pl
Wszystko OK, mam jedno pytanie co do mieczy od Maciejki
Zetkn±³em siê z nimi parê lat temu, zanim kupi³em tasak od Zulewskiego - wtedy by³y ¶rednie te ich wyroby.. Ale nie o tym chcia³em pisaæ
Jak to jest w ich przypadku z realizacj± zamówieñ co do wagi i gabarytów broni?
Pytam czy zrobi± mi broñ o okre¶lonej masie, wywa¿eniu d³ugo¶ci itp; czy te¿ prze¶l± to co maj± w magazynie i co odpowiada ich standardom (na stronie widzia³em miecz jednorêczny na XIV wiek o wadze 1,75kg!!!!!!) ?
macham mieczem od niego ju¿ chyba 6 rok, rok temu sprawi³em sobie szable. jestem zadowolony, w konfrontacji z innymi producentami wypada nie¼le, trochê niedorobione garnitury rêkoje¶ci. Prawda, obie wymieni³em.
Co do gabarytów broni, to podobno zrobi± Ci jak± chcesz. Przynajmniej tak mówi±. I nie warto gadaæ z dyspozytork± o takich rzeczach... Bo ona oczywi¶cie nic nie wie. uzgadniaæ wszystko z którym¶ pracownikiem, albo najlepiej z szefem.
Co do wagi o której mówisz, faktycznie jest to mo¿liwe... Ale (sakramentalne s³owo!:D), jest u nas ch³opaczek, i te¿ ma miecze od Army. Jego miecz wa¿y z 200g wiêcej jak mój z powodu oprawy... stal jest lekka, zawsze mo¿na zamówiæ klingê od niego, a resztê oprawiæ np. w Ku¼ni, bo oprawiaj± do¶æ dobrze:). Ale to zadanie raczej dla tych co ju¿ dobrze znaj± siê na rzeczy.
Moja konkluzja jest taka, ¿e miecze, jak wszystko siê zu¿ywaj±, robi± siê z nich tarki, ³ami± siê. Dlatego inwestowanie w bardzo drogie egzemplarze, mo¿e byæ nie ekonomiczne dla takiego szaraczka jak np. ja. Dlatego wole tañsze, mniejszy ¿al jak siê z³ami±, i wiêksza rado¶æ jak trzeba kupiæ nowy.
Cholera
Trzeba chyba poczekaæ na sezon, i¶æ na kram i sobie co¶ wybraæ, ew tam pogadaæ kim¶ od nich twarz± w twarz
(miecze.pl)
rok temu zamówi³em miecz z jedn± modyfikacj± (inna d³ugo¶æ) i by³o tak jak trzeba co do milimetra,
miecz przetrzyma³ sezon, czêsto by³ u¿ywany i to w niedo¶wiadczonych rêkach i ma siê dobrze.
i na pewno mo¿na zlecaæ niestandardowe zlecenia (nie wiem jak z cen± i czasem), ale mo¿na.
pozdr.
na Wolinie mo¿na ich spotkaæ, zreszt± zawsze pisze na stronie gdzie bêd± siê rozstawiaæ.
CYTAT(kristov @ 18:34 14.11.2009)
Nie wiem do koñca czy to dobry temat ale pisze z pytaniem czy kto¶ zakupi³ mo¿e miecz u tego oto producenta i jakie ma zdanie nt. Jego wyrobów:
http://kuzniajelen.prv.pl/Kilka lat temu jeden kole¶ wyskoczy³ z tym na Grunwaldzie. Miecz mu siê odkszta³ci³ i nie nadawa³ siê do walki. Zosta³ na miejscu wyprostowany na kolanie przez cz³owieka ode mnie z grupy. Potem by³ u¿ywany w dalszej czê¶ci bitwy. Dalsze losy miecza nie s± znane.
Zdecydowanie na komin.
Ok dziêkujê wszystkim za radê :]
Witam!
Odno¶nie "http://kuzniajelen.prv.pl/", rzeczywi¶cie nie wzbudza zaufania.
Od siebie dodam tylko i¿ oczekujê na nowy sprzêt - kiedy go w koñcu dostanê (jeszcze tej zimy zapewne) to wypowiem siê co¶ wiêcej.
Pozdrawiam
Witam!
Jak wszyscy wiemy miecze z Agru s± cieñkie. Do tego zdarzaj± siê pomy³ki przy wysy³ce. Sam raz otrzyma³em nie ten miecz. Pojawi³y siê tam ostatnio bardzo ³adne miecze. Producent zachwala, ¿e s± wywa¿one do walki "punktowej". Wszystko ³adnie, miecz ³adny, opis ok (je¿eli zgodny z realiami), cena jest dobra. Nic tylko braæ... ale to Agru. Pytanie, czy kto¶ mia³ ju¿ doczynienia z ich now± ofert±? Jak te miecze siê sprawuj±?
http://www.agru.pl/sklep/miecz-jednoreczny...2111-p-158.htmlhttp://www.agru.pl/sklep/miecz-jednoreczny...2118-p-159.htmlhttp://www.agru.pl/sklep/miecz-jednoreczny...2122-p-160.html
CYTAT(Pleban @ 23:16 26.11.2009)
Jak wszyscy wiemy miecze z Agru s± cieñkie. [...] Pytanie, czy kto¶ mia³ ju¿ doczynienia z ich now± ofert±? Jak te miecze siê sprawuj±?
W³a¶ciwie odpowiedzia³e¶ sobie sam gdy¿: mia³em miecz od tego pana i ... to co mia³em w rêku to kawa³ ciê¿kiej wyfrezowanej stali imituj±cej wygl±dem miecz, która nie do¶æ tego z³ama³a siê po miesi±cu u¿ytkowania w miejscu gdzie koñczy³o siê zbroczê (d³. zbrocza 3/4) a stal w ¶rodku mia³a wygl±d maksymalnie nawêglonej "g±bki" (prawie ¿eliwo). No masakra. Tyle. £adne to s± tam tylko zdjêcia i szkoda ; / bo ³adne s± i cena równie¿, ale...
Do tego na miecz czeka³em 3 miesi±ce zamiast miesi±ca a po pêkniêciu orê¿a (by³a bodaj pó³ roczna gwarancja) o nowy miecz, a pó¼niej kasê doprasza³em siê ... pó³ roku. Grunt ¿e siê doprosi³em. Takich komentarzy znajdziesz wiêcej. Polecam poszukaæ i poczytaæ.
A mój kumpel mia³ miecz z Agru przez dwa lata. Super wywa¿ony. Pêk³, z naszej winy
A te nowe miecze w Agru, czy kupi³ ju¿ kto¶ taki? Który¶ z tych co poda³em lub pó³torarêczny?
Mia³em od nich pó³toraka, by³ troche za ciê¿ko wywa¿ony, ale to dobry miecz. Walczy³em nim jaki¶ czas, póki nie zdecydowa³em siê przerzuciæ na jedynkê i tarczê. Najbardziej interesuj± mnie produkty, które ostatnio pojawi³y siê w ofercie u nich
Czo³em!
Ju¿ ci odpowiadam:
Miecze, które Kasto.pl/Agru robi³ rok temu by³y ciê¿sze, ale za to w miarê wytrzyma³e. Idealne do treningów i bojówek. Do dzisiaj ja i paru kumpli z Maximusa u¿ywamy tych mieczy starej generacji (Mamy ich ponad cztery i u¿ywane s± aktywnie przez ro¿ne osoby, do dzi¶ ¿aden siê nie z³ama³ [Mowa o tych kupionych nie krócej ni¿ rok 2008]).
Potem zaczêto robiæ nowe i l¿ejsze, kolega (Filip Fisher [pod Nickiem LURT na Freha]) kupi³ tam miecz jakie¶ 3 miesi±ce temu albo mo¿e d³u¿ej (Wa¿ne, ze gdzie¶ w wakacje). Miecz pêk³ ostatnio w trzpieniu i zosta³ zg³oszony do reklamacji.
Ja osobi¶cie polecam Morgana, mam od niego rewelacyjny miecz Pó³torarêczny (Nada³em nawet imiê - Benihime :D) i niez³± jedynkê.
Pozdrawiam!
Widzê ¿e pan Maciejko (Arma s.c.) zmieni³ wystrój kramu, no i cena standardowej jedynki wikiñskiej i ¶redniowiecznej, po kilku latach stania na wysoko¶ci 320 z³ ustabilizowa³a siê teraz na poziomie 395 z³, czyli uwzglêdniaj±c inflacjê jest to praktycznie bez zmian.
Trochê mnie natomiast dziwi± ostatnie pozytywne komentarze na temat ich wyrobów i brak zastrze¿eñ. Kiedy¶ nie tylko ¿e krytykowali¶my ich nieszczególn± historyczn± poprawno¶æ (przykrêcane g³owice itp. uproszczenia), ale i co raz to siê komu¶ jelec obluzowa³ albo co¶ siê z³ama³o. Czy¿by zatem przezwyciê¿yli problemy technologiczne?
Tym niemniej nie s±dzê ¿eby równocze¶nie mocno poprawili "historyczno¶æ" jak równie¿ byli w stanie wiêcej zrobiæ pod konkretnego klienta ni¿ dodaæ/uj±æ te ewentualne kilka centymetrów g³owni. To jednak jest firma nastawiona na produkcjê wielkoseryjn± i masow± sprzeda¿ na rynku miêdzynarodowym - taki kombajn. Standardowe, uproszczone kszta³ty g³owic i trochê a¿ za równe krawêdzie (katalog on-line trochê tu przesadza, ale na kramie te¿ to wygl±da podobnie) raczej mnie nie zachêcaj±.
Tyle, ¿e nie czeka siê na nie po pó³tora roku jak u wspomnianego Remigiusza Tala¶ko (Morgan) w Medieval Imperium.
ja mia³em problem z mieczem od Maciejki..z d³ugim mieczem. g³ownia siê do¶æ mocna skrzywi³a..odda³em na Grunwaldzie do reklamacji (miecz zosta³ kupiony na grunwie 2008 )...bez problemu przyjêli.Stwierdzili,¿e siê nie da naprawiæ i ¿e przy¶l± mi nowy miecz...a ja jako,¿e ju¿ wiêcej czasu spêdza³em z jedynk± poprosi³em o wymianê na jedynkê (trochê zmieni³em wagê,d³ugo¶æ chyba te¿) i bez problemu zgodzili siê na to^^
Teraz mam miecz jednorêczny od nich..dobrze wywa¿ony,brak problemów z jelcem (parê razy by³ tylko u¿ywany)...
tak¿e polecam od nich miecze jednorêczne
CYTAT(Viator @ 11:30 03.12.2009)
Tyle, ¿e nie czeka siê na nie po pó³tora roku jak u wspomnianego Remigiusza Tala¶ko (Morgan) w Medieval Imperium.
Cze¶æ
Ja tam nigdy nie mia³em problemów z zamówieniami od Morgana - a kilka ich by³o. Szybki kontakt, a realizacja zamówieñ zgodna z umow± (ok. 9-10 tygodni). Je¶li chodzi o "serwis gwarancyjny", to tak¿e bez zastrze¿eñ. Polecam z czystym sumieniem.
Pozdrawiam
Marcin
Ja muszê powiedzieæ ¿e jestem zadowolony ze swojego tasaka który zamówi³em u pana Maciejko (Arma s.c.)
zamawia³em go rok temu przed sezonem i w swojej ofercie tasaków jeszcze nie mieli, wiec podes³a³em im zdjêcia materia³y tasaka jaki mnie interesuje. zrobili go dok³adnie tak jak na podes³anych materia³ach i d³ugo na niego nie czeka³em
tasak jest u¿ywany na imprezach, pokazach i treningach
nie ma ¿adnych luzów przy jelcu, jest wywa¿ony, wiec nic z³ego o nich powiedzieæ nie mogê
( w ich ofercie jest tylko pokazany tasak jaki zamawia³ mój kolega, te¿ podsy³a³ im materia³y jak tasak ma wygl±daæ )
Viator: te przykrêcane g³owice u Maciejek to chyba do¶æ dawno by³y? bo mój ma 8 lat, tarka siê z niego zrobi³a, ale po tylu latach to normalne raczej, nie ma przykrêcanej g³owicy. Ch³opaki w dru¿ynie tylko raz wysy³ali reklamacje bo siê jelec obluzowa³ w wikiñskim.
Jak dzwoni³em tam kilka miesiêcy temu, i pyta³em o zamówienia specjalne, bo ci±gnie mnie do husarek, to powiedzieli ¿e zrobi± tak± jak bêdê chcia³.
Nigdy, odpukaæ, nie mia³em z nimi problemów, co nie oznacza ¿e te miecze s± idealne, bo nie s± :D
generalnie jestem zadowolony i nie pali³bym siê do innych marek, je¶li o miecze chodzi.
Chcia³bym ponownie zapytaæ o tego producenta:
http://fechtunek.twardoch.pl/bron/Czy kto¶ jest w posiadaniu broni od tego rzemie¶lnika? Je¶li tak, to proszê o komentarz odno¶nie jako¶ci i ceny.
http://fechtunek.twardoch.pl/bron/pictures/miecz2.jpghttp://fechtunek.twardoch.pl/bron/pictures/mieczgotks001.jpgWygl±da nawet interesuj±co.
Pozdrawiam
Mojemu zamówieniu nie sprosta³ parê lat temu. Miecz mia³ byæ XVIIIb, fajny, solidny i w ogóle, a wysz³o standardowo: spó¼nienie i miecz niesty by³ brzydki, bez proporcji i g³owica na gwint. Kolega podobnie. To by³o parê latek temu, ale z tego co widzê to strona siê nie zmieni³a, wiêc poziom te¿ ;) ?
Pozdro.
Mia³em dwa miecze od niego, podzielam opinie Adsumusa.
pierwszy miecz, by³ brzydki ok, jako¶ ¶cierpia³em, przyspawanego jelca te¿ bym nie zauwa¿y³, ale jak sie z³ama³ tyo sie nie da³o...
gwarancja spó¼ni³ sie kilka miesiêcy, odes³a³ nowy miecz, przehartowany i skrzywiony w dwóch osiach. g³owica na gwint w obu.
ODRADZAM I JAK NAJDALEJ OD TEGO PSEUDORZEMIE¦LNIKA!!
U mnie podobnie miecz przyszed³ spó¼niony o wiele miesiêcy inny ni¿ zamawia³em, który z³amal siê od razu. Jak siê okaza³o g³owica by³a na gwint i w tym miejscyu w³a¶nie pêk³. Oczywi¶cie reklamowa³em znów monstualne spó¼nienie i zupe³ny brak kontaktu (ówczesny tel. komórkowy podany na stronie kierowa³ do zupe³nie innej osoby). MIecz pprzyszed³ nie powiem ³adny i zgodny z tym co chia³em. Nie chcia³em natomiast (co wielokrotnie podkre¶la³em g³owicy na gwint) Po chyba póltorarocznych przebojach z Panem Twardochem nie mia³em ochoty mordowaæ siê dalej i miecz wyl±dowa³ za szaf±.
NIE POLECAM I PRZESTRZEGAM !
Niektóre z ostatnich wypowiedzi napawaj± smutkiem, ba mo¿e nawet trwog±. Sprowadzaj± siê do wyboru miecz kuty (np. Szanka), czy wycinany, seryjnie kawa³ stali (kasto, arma etc.) i o zgrozo wychodzi, ¿e ten wycinany to same zalety posiada. Udanych zakupów.
Pilnie potrzebuje numer komórkowy do Pana Odala
Wystawia miecze na allegro, niestety nie ma telefonu. Na jego stronie te¿ jest chyba nieaktualny, bo nie mogê siê od dwóch dni dodzwoniæ.
Proszê o podanie numeru, je¿eli kto¶ dysponuje.
Polecam p. Szymona Chlebowskiego. Trochê trzeba poczekaæ ale warto.
CYTAT
Niektóre z ostatnich wypowiedzi napawaj± smutkiem, ba mo¿e nawet trwog±. Sprowadzaj± siê do wyboru miecz kuty (np. Szanka), czy wycinany, seryjnie kawa³ stali (kasto, arma etc.) i o zgrozo wychodzi, ¿e ten wycinany to same zalety posiada. Udanych zakupów.
Miecz kuty Szanka, ale g³owica toczona na tokarce ;), niemo¿liwe przed³u¿anie terminu realizacji zamówienia, liczne telefony, problem ze z³o¿eniem zamówienia, obiecywanki. Równie¿ udanych zakupów ¿yczê
.
Gdzie Ci rzemie¶³nicy, którzy robi± solidn± broñ i szanuj± klijenta?
CYTAT
Polecam p. Szymona Chlebowskiego. Trochê trzeba poczekaæ ale warto.
Jak tam z osadzeniem jelca i g³owicy u Szymona, czy aby siê nie telepi± po umiarkownym u¿ytkowaniu?
PS Te od Szanka siê nie telepi±.
Równie¿ polecam miecze od Szymona Chlebowskiego. Lekkie i dobrze wywa¿one.
Mój przeszed³ co prawda dopiero 5h treningu i jak do tej pory oprawa trzyma siê dobrze.
Mam pytanie - czy ma kto¶ do¶wiadczenie z szablami od tego producenta?
http://www.starastrzelba.pl/Na serwisie hussar.com.pl jest do¶æ szczegó³owy opis ich szabli husarskich - czy kto¶ mia³ okazje ju¿ wypróbowaæ je w praktyce?
Pozdrawiam
Masz jakie¶ zdjêcia sprzêtu Szymona?
Znam tê stronê. Czekam w³a¶nie na niema³± paczkê od niego i zastanawiam siê czy sprzêt nie odbiega od tego widocznego na stronie , któr± poda³e¶.
Generalnie nie, albo bywa nawet ³adniejszy.
Tylko je¶li mogê siê wyraziæ na ten temat, to to, ¿e Szymon tak jak wiêkszo¶æ rzemie¶lników wykonuje raz lepiej raz gorzej. I nie mówiê o estetyce a o jako¶ci materia³ów itd.
No ale to nic, bilans wychodzi ca³kiem nie¼le.
CYTAT
Jak tam z osadzeniem jelca i g³owicy u Szymona, czy aby siê nie telepi± po umiarkownym u¿ytkowaniu?
PS Te od Szanka siê nie telepi±.
Po ³±cznie dziesiêciu godzinach mêczenia nowej zabawki od Szymona stwierdzam, ¿e nic siê nie telepie, wszystko dzia³a ¶wietnie, a po starciu z innymi g³owniami trudno znale¼æ jaki¶ ¶lad na ostrzu.
Do tego mam niesamowity kontrast, bo obok mojego mieczyka od Szymona-
http://www.szymonchlebowski.pl/zdjecia/IMG_1632_resize.JPG , le¿y miecz od Morgana o podobnych gabarytach i prawie tej samej wadze (miecz od Chlebowskiego wa¿y 1250 gram, a miecz od Morgana 1200 gram), w którym jelec zacz±³ lataæ po pierwszej walce, a po drugiej miecz by³ ju¿ serwisowany...
Raz u¿y³em tych mieczy przeciwko sobie i efekt by³ straszny- na mieczu od Chlebowskiego nie ma ¶ladu, a na ostrzu od Morgana mam w tym momencie pi³ê.
Tak wiêc jako u¿ytkownik miecza od Szymona Chlebowskiego mogê w pe³ni poleciæ jego wyroby- jeszcze ta dwuletnia gwarancja, no po prostu bajka
Pozdrawiam
A ja s³ówko a Armie.
Jak ju¿ mój kolega zauwa¿y³ zamówili¶my u p. Maciejki nasze sztabeczki i :
1. mój jest ok.
¿adnych szczerb, nic nie lata, g³owica zakuta, jelec siedzi twardo. Ostrze - ma kilka zbiæ ale p³ytkich. Tak samo tasak Blackclav. Te¿ dobra robota. Jednak tasak drugiego kolegi po bardzo krótkim czasie siê "spili³". Brzeszczot.
Nie wiem czym to jest uwarunkowane.
Jednak ja nie móg³bym siê czepiaæ. Pochwê te¿ wykonali porz±dnie.
Ja zakupi³em miecz u Pana Chlebowskiego i jestem bardziej jak zadowolony.
Bardzo lekki (nieca³e 900 gram) oraz bardzo solidny. Na razie jeszcze nie testowany w warunkach bojowych.
Oto jak wygl±da:
MieczykPozdrawiam
CYTAT(enzo @ 15:49 27.01.2010)
Ja zakupi³em miecz u Pana Chlebowskiego i jestem bardziej jak zadowolony.
Bardzo lekki (nieca³e 900 gram) oraz bardzo solidny. Na razie jeszcze nie testowany w warunkach bojowych.
Oto jak wygl±da:
MieczykPozdrawiam
A jak z wywa¿eniem tego mieczyka?
A czy jest jaka¶ osoba która mia³a problem z mieczem od Chlebowskiego? Jak czytam to wszyscy wypisuj± same superlatywy. Mnie interesuje ryzyko trafienia na "gorszy" egzemplarz, bo takowe my¶lê, ¿e istnieje. Jestem zainteresowany zakupem miecza od tego miecznika, a g³ównie kusi 2-letnia gwarancja. Czy kto¶ ju¿ mia³ okazje z niej korzystaæ? Czy by³y wtedy jakie¶ problemy? I jeszcze jedno - na co Pan Chlebowski udziela gwarancji? Na oprawê, z³amanie?
CYTAT(mblade @ 19:17 03.02.2010)
Mia³em w ³apkach kilka egzemplarzy od Szymona Chlebowskiego, zarówno do jednej r±czki i do dwóch, i wywa¿enie jest znakomite.
CYTAT
A czy jest jaka¶ osoba która mia³a problem z mieczem od Chlebowskiego?
Ja korzystalem z gwarncji.
Jedynka z³ama³a sie przy jelcu po roku walk,dostalem nowy egzemplarz.
Tasak mial problem z jelcem,odeslalem dostalem nowy jelec i nowa owijke na rekojesc:)
Gwarncje sa realizowane bez placzu,aczkolwiek trzeba poczekac na ich wykonanie w moim przypadku bylo to okolo 4mies.
Nie produkuje nie zniszczlnych mieczy !ale sa bardzo dobrej jakosci, waga bardzo niska.
Poza tym to bardzo mi³y cz³owiek i nadal bede u niego kupowa³.
Polecam, dla mnie i mojego zakonu to podstawowy dostawca mieczy.
Pozdrawiam
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 14:58 05.02.2010)
CYTAT(mblade @ 19:17 03.02.2010)
Mia³em w ³apkach kilka egzemplarzy od Szymona Chlebowskiego, zarówno do jednej r±czki i do dwóch, i wywa¿enie jest znakomite.
Tylko czy przy tak lekkim 900 gram mieczu? Nie sztuk± jest zrobiæ lekki miecz, który chodzi w rêku jak sztaba, bo ma fatalne wywa¿enie, albo zrobiæ wyka³aczkê.
Czasem po¿yczam mieczyk Szymona od osoby która takowy posiada, bo tak wspaniale chodzi, lepiej ni¿ mój Szankowy. Niestety mieczyk ma spory luz na oprawie, a oprawa Szanka ani drgnie. Ale ten Szymona i tak sporo wytrzymuje, bo starcia z mieczami o du¿o wiêkszej wadze. Ja tak mojego "szankowego" nie katujê.
Odpowiem sam sobie
CYTAT(Black_Lotus @ 14:19 05.02.2010)
I jeszcze jedno - na co Pan Chlebowski udziela gwarancji? Na oprawê, z³amanie?
Oto jak± odpowied¼ otrzyma³em od Szymona Chlebowskiego:
CYTAT
Gwarancja obejmuje z³amania g³owni miecza spowodowane nieprawid³owa obróbk± ciepln± lub mechaniczn±, poluzowanie g³owicy (mo¿liwo¶æ zamocowania równie¿ nieluzuj±cego siê jelca objêtego gwarancj±). Gwarancja nie obejmuje z³amania g³owni powsta³ego w wyniku efektu karbu powsta³ego w wyniku umy¶lnego krawêdziowania.Wszystkie warunki gwarancji wymienione s± w karcie gwarancyjnej przesy³anej razem z mieczem. Pozdrawiam!
Monika- ja mojego Szanka nielito¶ciwie krawêdziowa³em na "Hurdalkach" i Zulach. Efekt jest taki, ¿e na w/w s± szczerby niemal 3-5 mm wg³±b, a u mnie ciê¿ko siê doszukaæ ¶ladu miejsca, gdzie nast±pi³o uderzenie. Kilka razy podczas jakiego¶ starcia zdarzy³y siê brzydkie p³azy.. Dwukrotnie z³amano sobie na mnie g³owiê, fakt, ¿e z Ku¼ni Rycerskiej...
My¶lê, ¿e mo¿esz spokojnie go zarzynaæ, je¶li zosta³ wykonany równie solidnie jak mój. Oczywi¶cie ¿adnych luzów, nic nie lata.
Czeka³em jedynie 8 miesiêcy, ale to by³o w 2007 roku.
W 100% popieram Szymona Chlebowskiego, do nie dawania gwarancji na g³owniê baranom, którzy siê z premedytacj± krawêdziuj±.
Jak tak lubicie krawêdziowaæ przerzuæcie siê na cepy, to znacznie lepsza broñ dla Waszych potrzeb.
Pora siê wreszcie nauczyæ w³adania broni±, a nie têpego m³ócenia krawêd¼ w krawêd¼.
Temat by³ wa³kowany 100 razy na FREHA wiêc jak kto¶ chce zapoznaæ siê z argumentami na ten temat polecam opcjê szukaj.
Walenie krawêdziami to raczej tylko w opcji pokazowej wychodzi. Nawet przy zas³anianiu siê broni± ciê¿ko o z³amanie je¶li nie robi sie tego statycznie. Dla mnie miecz najd³u¿ej wytrzyma³ rok, wszystkie ³ama³y siê na he³mach, a nie w starciu z innym mieczem. Aktualnie w Polsce nie ma dla mnie lepszych mieczy ni¿ Hanwei.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.