CYTAT(Argelian @ 13:31 31.12.2012)
Oj jojoj, widzê, ¿e zapocz±tkowa³em niez³± dyskusjê:p
Pisz±c o instynkcie mia³em na my¶li improwizacje podczas walki a nie atakowanie wyæwiczonymi ruchami, które s± w standardzie szkolenia.
ekhm zapa¶nicy maj± opracowane sekwencje na kilka kroków wprzód ty zrobisz tak, on zrobi tak, ty odpowiesz tak, a on tak... skuteczny system wypracowany przez ³adnych kilka wieków istnienia zapasów.
Natomiast w wiêkszo¶ci szkó³ europejskiej szermierki nie uczy siê d³ugich sekwencji, najczê¶ciej æwiczysz ruchy podstawowe (czasami bardziej skomplikowane, ale podstawy to do¶æ nieskoplikowane ruchy) a potem w walce samemu stosujesz odpowiednie sekwencje. W azjatyckich szko³ach s± to bardziej rozbudowane sekwencje, ale te¿ w walce/sparingu czy na turnieju stosuje siê je odpowiednio do sytuacji i tego jak nam instynkt podpowiada.
CYTAT
Chodzi³o mi o s³uchanie g³osu "wewnêtrzenego rycerza/wojownika" w sobie. Mo¿ecie mnie wy¶miewaæ, obra¿aæ i niewiadomo co jeszcze ale wiem, ¿e mam racje.
Odpowiednie reakcje instynktowne trzeba sobie wyæwiczyæ wcze¶niej. Czasem pierwszy odruch pocz±tkuj±cego bywa z³y, ja np. zamyka³em oczy jak lecia³o mi uderzenie na maskê. Widzia³em ch³opaka który chcia³ siê broniæ zas³aniajac rêk± i kilkunastu innych, którzy chcieliby siê broniæ zastawiaj±c siê mieczem...
Jak my¶lisz czemu np ¿o³nierze spêdzaj± setki godzin na æwiczeniach? Pamiêæ ruchowo-miê¶niowa to rzecz któr± da sie wyæwiczyæ.
CYTAT
Bo rycerz nie jest rycerzem je¶li nie s³ucha tego wewnêtrznego g³osu ani g³osu serca ale to swoj±drog±.
Rycerz jest rycerzem gdy zostanie pasowany przez w³adcê, nie ka¿dy szlachcic bywa³ rycerzem.
CYTAT(Argelian @ 16:25 31.12.2012)
I prez ten króciutki moment, w którym taka nic nie umiej±ca osoba mo¿e zagroziæ do¶wiadczonemu wojownikowi, stanowi jakie¶ tam prawdopodobieñstwo, ¿e ten co nic nie umie pokona do¶wiadczonego.
Tak szkoli³ mnie przyjaciel wiêc ufam jego naukom.
Czy chcia³by¶ postawiæ swoje ¿ycie na to ¿e mo¿e szczê¶ciem bêdziesz mieæ ten króciutki moment?
Popatrz na turnieje jakichkolwiek dyscyplin zobacz ilu nowicjuszy dostaje siê do fina³ów?