Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Walka mieczem-podrêcznik
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Marcin Waszkielis
To ju¿ zalezy od regul. W walce na punkty raczej nie ma takiej mozliwosci.
Keylan
CYTAT(Argelian @ 13:31 31.12.2012) *
Oj jojoj, widzê, ¿e zapocz±tkowa³em niez³± dyskusjê:p

Pisz±c o instynkcie mia³em na my¶li improwizacje podczas walki a nie atakowanie wyæwiczonymi ruchami, które s± w standardzie szkolenia.

ekhm zapa¶nicy maj± opracowane sekwencje na kilka kroków wprzód ty zrobisz tak, on zrobi tak, ty odpowiesz tak, a on tak... skuteczny system wypracowany przez ³adnych kilka wieków istnienia zapasów.
Natomiast w wiêkszo¶ci szkó³ europejskiej szermierki nie uczy siê d³ugich sekwencji, najczê¶ciej æwiczysz ruchy podstawowe (czasami bardziej skomplikowane, ale podstawy to do¶æ nieskoplikowane ruchy) a potem w walce samemu stosujesz odpowiednie sekwencje. W azjatyckich szko³ach s± to bardziej rozbudowane sekwencje, ale te¿ w walce/sparingu czy na turnieju stosuje siê je odpowiednio do sytuacji i tego jak nam instynkt podpowiada.
CYTAT
Chodzi³o mi o s³uchanie g³osu "wewnêtrzenego rycerza/wojownika" w sobie. Mo¿ecie mnie wy¶miewaæ, obra¿aæ i niewiadomo co jeszcze ale wiem, ¿e mam racje.

Odpowiednie reakcje instynktowne trzeba sobie wyæwiczyæ wcze¶niej. Czasem pierwszy odruch pocz±tkuj±cego bywa z³y, ja np. zamyka³em oczy jak lecia³o mi uderzenie na maskê. Widzia³em ch³opaka który chcia³ siê broniæ zas³aniajac rêk± i kilkunastu innych, którzy chcieliby siê broniæ zastawiaj±c siê mieczem...
Jak my¶lisz czemu np ¿o³nierze spêdzaj± setki godzin na æwiczeniach? Pamiêæ ruchowo-miê¶niowa to rzecz któr± da sie wyæwiczyæ.

CYTAT
Bo rycerz nie jest rycerzem je¶li nie s³ucha tego wewnêtrznego g³osu ani g³osu serca ale to swoj±drog±.

Rycerz jest rycerzem gdy zostanie pasowany przez w³adcê, nie ka¿dy szlachcic bywa³ rycerzem.

CYTAT(Argelian @ 16:25 31.12.2012) *
I prez ten króciutki moment, w którym taka nic nie umiej±ca osoba mo¿e zagroziæ do¶wiadczonemu wojownikowi, stanowi jakie¶ tam prawdopodobieñstwo, ¿e ten co nic nie umie pokona do¶wiadczonego.

Tak szkoli³ mnie przyjaciel wiêc ufam jego naukom.

Czy chcia³by¶ postawiæ swoje ¿ycie na to ¿e mo¿e szczê¶ciem bêdziesz mieæ ten króciutki moment? smile.gif Popatrz na turnieje jakichkolwiek dyscyplin zobacz ilu nowicjuszy dostaje siê do fina³ów? smile.gif
Argelian
Keylanie, z tym "Rycerz nie jest rycerzem..." chodzi³o mi o to sytuacjê gy ju¿ jest pasowany :p ale niewa¿ne. Walka czy to na punkty, czy to w turnieju czy te¿ zwyk³y sparing na treningu- w ka¿dej walce z tych typów na pewno jest jakie¶ szczê¶cie, ten w³a¶nie króciutki moment siê liczy i nie zaprzeczysz, ¿e on jest obecny w takiej walce.
Jasiek - Wawa
Tak, ale walka sportowa ma zasady. Punkty zdobywa siê w okre¶lonym czasie trwania rundy. Nie masz mo¿liwo¶ci wykonania jednej szczê¶liwie koñcz±cej walkê techniki, bo sama dyscyplina nie zak³ada takiego rozwi±zania. Runda trwa od 1 do 3 minut w zale¿no¶ci od dyscypliny - tyle czasu siê walczy, nawet jak bêdziesz mia³ szczê¶liwe 30 sekund, to do¶wiadczony przeciwnik ma jeszcze sporo czasu ¿eby tych punktów ponabijaæ.
A mówi±c o walkach na broñ bia³± w zbroi raczej przy dzisiejszym sprzêcie nie liczy³bym na knockout - nie w pojedynkach (oczywi¶cie zdarzaj± siê, ale jest to efekt raczej oklepywania przeciwnika z premedytacj± przez jaki¶ czas w celu osi±gniêcia KO, a nie "lucky shot").

A co do tematu "instynktu rycerza" - nazwa³bym to raczej talentem.
kerikawon
Przy okazji. Dla tych którzy chc± siê czego¶ dowiedzieæ o walce d³ugim mieczem.
Prelegenci to Maciej Talaga najlepszy w Polsce interpretator technik d³ugiego miecza,
Micha³ Pajda warsztaty z przygotowania fizjologicznego.
Marek Helman d³ugi miecz Meyer.
Oraz najwa¿niejsze go¶æ z Hiszpanii Alberto Bomprezzi.

A wszystkich zapraszam na zabawê w turnieju Fechtschule, gdzie najwa¿niejsze to pokazanie techniki i waleczno¶ci. W tym turnieju wygrywa ten który zostanie uznany za najlepszego przez uczestnicz±cych w turnieju szermierzy.

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=28947
Przemko z Landsberga
Czy kto¶ z Frehowiczów orientuje siê czy napisano jakom¶ ksia¿kê na temat walki mieczem ? Wiadomo walka traktatowa to podsttawa, lecz mo¿e kto¶ pokusi³ siê o rozwinecie tematu z w³asnego punktu widzenia
Fiolnir
Hej,

Nowy tekst na stronie - recenzja porównawcza kilku moich mieczy i próba odpowiedzi na pytanie dlaczego warto u¿ywaæ wiernych replik smile.gif Podrêcznik to nie jest ale my¶lê ¿e tekst przyda siê zw³aszcza osobom które planuj± zakup miecza.

http://fiolnir.cba.pl/?p=768

Mi³ej lektury.

Pozdrawiam
Krzysiek J
Fajna recenzja, ca³ym sercem popieram. Od kilku miesiêcy jestem szczê¶liwym posiadaczem dok³adnej repliki innego miecza, nieco podobnego do egzemplarza z zamku Søborg - i moje wra¿enia s± identyczne. Nie ma porównania do popularnych, turniejowych wyrobów mieczopodobnych.
kapral21
Jestem dopiero osob± zainteresowan± pozyskaniem porz±dnej stali, tak wiêc taka recenzja te¿ i dla mnie staje siê bardzo pomocna. Dzi¶ wszystko jest idealne, póki siê tego nie pozyska we w³asne rêcê, tak wiêc recenzje staj± siê jedyn± pomoc± w zakresie informacji!
Fiolnir
Wrzuci³em kolejny tekst na Fiolnirow± Budkê:

Top 10 profesjonalnych kana³ów o DESW na YouTube

http://fiolnir.cba.pl/?p=1076

Akurat na ¶wiêta zamiast Kevina bigsmile2.gif

Mi³ego czytania/ogl±dania ¿yczê i weso³ych ¶wi±t przy okazji smile.gif

Pozdrawiam
Fiolnir
Czo³em,

Mój ostatni trening ciêæ na butelkach z wykorzystaniem miecza wczesnego. Ogl±dajcie na zdrowie, a jak siê podoba to udostêpniajcie w ¶wiat itd. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=POt0I34ZrkQ

Wpis na Fiolnirowej Budce przy okazji:

http://fiolnir.cba.pl/?p=1442

Pozdrawiam
Laser
Skoro ju¿ zacz±³e¶... Niektóre ciêci± s± bardzo kontrowersyjnie wyprowadzane. Czy masz jakie¶ za³o¿enia, które chcia³e¶ sprawdziæ? Wnioski? Spostrze¿enia?
Fiolnir
Na treningach tego typu testujê bardzo du¿o, wiêcej uwagi po¶wiêcam w³a¶nie testom ni¿ samemu treningowi, sam trening te¿ jest bardzo d³ugi. Testowa³em miêdzy innymi rozmaite chwyty broni, ró¿ny poziom usztywnienia rêki i nadgarstka, ca³o¶æ stara³em siê wykonywaæ z maksymaln± si³±. Wniosków mam masê bo na samym monta¿u i przygotowywaniu filmu ogl±da³em ca³o¶æ chyba z 7-8 razy. Napisz dok³adniej co masz na my¶li, odpowiem dok³adniej co ja na my¶li mia³em przy konkretnych akcjach smile.gif
Laser
Tak na szybko dwie rzeczy - ciêcia bez zmiany nóg oraz te, które wydaj± siê zupe³nie niepraktyczne na polu bitwy.
Fiolnir
Na szybko to jednak siê chyba nie uda ;)

Dlaczego ciêcia bez zmiany nóg s± kontrowersyjne? Fakt s± mniej skuteczne ale przy uk³adzie miecz-tarcza i sytuacji walki z raczej niedopancerzonym ludzikiem zmiana nóg nie ma a¿ takiego znaczenia.

Pole bitwy to tylko jedna z wielu sytuacji bum.gif

Pozdrawiam
Fiolnir
Postanowi³em odpowiedzieæ na pytania do filmu kolejnym filmem w którym obok samego u¿ycia tarczy okr±g³ej doda³em trochê na temat tego dlaczego trenujê tak jak trenujê. To w kontek¶cie ciêcia bez zmiany nóg, du¿ej ilo¶ci akcji ze s³abej strony. Ciêcia nieudane specjalnie zostawi³em aby by³o widaæ dlaczego nie wysz³y i jak niewielkie czêsto zmiany w u³o¿eniu d³oni lub cia³a powoduj± zepsucie ca³ej akcji. Prawd± jest, ¿e pu¶ci³em ten film z trochê zbyt sk±pym opisem kontekstu i dziêki za zwrócenie uwagi smile.gif

Odno¶nie bitwy tu w sumie chyba by trzeba by³o siê spotkaæ i pogadaæ d³ugo przy jakim¶ ogniu, temat jest niesamowicie skomplikowany, ogólnie wydaje mi siê ¿e w realiach konkretnie bitwy wczesnej u¿ywanie wiêkszo¶ci jakichkolwiek technik mog³oby byæ problematyczne choæby z racji obecno¶ci w³óczni, walaj±cych siê trupów, koñczyn i wnêtrzno¶ci, a tak¿e bitewnego ¶cisku i walki formacyjnej, z zasady nastawionej na dzia³anie wspólne, zamiast na indywidualne. Dodajmy do tego teren, fazê bitwy, stopieñ zmêczenia, stosunek si³, rolê opancerzenia, itd. i kompletnie przestaje byæ jasne cokolwiek w oparciu o co mo¿na rozmawiaæ o technice.

Mi³ego ogl±dania smile.gif

https://www.youtube.com/watch?v=5zsI7QHW9d4

Pozdrawiam
Fiolnir
Czo³em

Kiedy opublikowa³em ostatni film dosz³o w kilku miejscach do do¶æ o¿ywionej dyskusji, dlatego pozwoli³em sobie przygotowaæ co¶ znacznie bardziej tre¶ciwego i analitycznego. Zachêcam do przeczytania wpisu na Fiolnirowej Budce:

Wczesno¶redniowieczne metody walki z du¿± tarcz± okr±g³± – analiza technik – film

http://fiolnir.cba.pl/?p=1471

A nastêpnie do obejrzenia filmu poni¿szego:

https://www.youtube.com/watch?v=_nK7KKJi-_M

Pozdrawiam
Laser
Dok³adnie przeanalizowa³em filmy i tekst. Póki co za ma³o mam praktyki walcz±c wczesnym stylem, by dalej dr±¿yæ. Ale na pewno wrócê do tematu :-)
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
Super opracowanie ;) Wielki + dla Ciebie. Chcia³bym zobaczyæ takie opracowanie na XIII w ;)
Fiolnir
Dziêki za mi³e s³owo:)

Zima idzie wiêc wrzucam nowy wpis na Budkê i dwa filmy na kana³, tym razem na temat treningu indywidualnego i sensu trenowania w ciasnej przestrzeni.

Mi³ej lektury i udostêpniajcie dalej je¶li siê podoba smile.gif

http://fiolnir.cba.pl/?p=1585

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.