Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Walka mieczem-podrêcznik
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
A.Fran
Powsta³by podrêcznik analogiczny do tego pt "Jak strzelaæ, ¿eby zabiæ" a nie o to chodzi! :D Oczywi¶cie chodzi o walki turniejowe, powiedzmy na zasadach PWR, bo s± rozszerzone o parê fajnych elementów, które na wielu turniejach nie przechodz±, a szkoda.

Wspó³czesny podrêcznik o wspó³czesnej technice walki na wspó³czesnych turniejach. £opatologicznie, bez filozofii.
Fionn
CYTAT(Józef @ 19:37 13.05.2011) *
Nie wiem , czy w ¶redniowieczu podczas walki w zbroi stosowano techniki walki "bez uzbrojenia" (pewnie tak)

Jak najbardziej tak. Ca³e "Flos Duellatorum" Fiorego zbudowane jest jako kompletny od A do Z podrêcznik ówczesnej szermierki (oczywi¶cie jest to podrêcznik dla ludzi z poziomu co najmniej intermidiet, co zreszt± jest sugerowane przez samego autora). Fiore prowadzi czytelnika nie jako za rêkê, zaczynaj±c naukê od technik zapa¶niczych ( jako klucza do zrozumienia dalszych nauk) a koñcz±c na walce z konia. Ka¿dy rozdzia³ zaczyna siê opisem postaw, stref ataku itp. Wiêkszo¶æ technik opatrzona jest informacj± na temat skuteczno¶ci wykorzystania jej w walce w pancerzu.

Co ciekawe, o kilka dekad starsza niemiecka "Gladiatoria" powtarza te same techniki ilustruj±c rycerzy walcz±cych w pe³nych zbrojach w pojedynkach s±dowych.

A tak na marginesie mówi±c, przestrzegam osoby chc±ce siê uczyæ Fiorego - NIE, NIE MO¯NA ZROZUMIEÆ TEGO TRAKTATU ZACZYNAJ¡C NAUKÊ OD WALKI D£UGIM MIECZEM

To taki najczê¶ciej na ca³ym ¶wiecie pope³niany b³±d, skutkuj±cy tym, ¿e robi siê np. volta stabile nie maj±c zielonego pojêcia do czego ona s³u¿y.

A co do podrêcznika mo¿e która¶ z akademii siê zdecyduje wydaæ? Treningi maj± ch³opaki z tego co widzia³em konkretne, umiejêtno¶ci te¿ im nie odmówiê zreszt± jak chyba ka¿dy.
Józef
CYTAT(Józef @ 12:14 27.03.2011) *
CYTAT(Marcin Surdel @ 11:40 27.03.2011) *
Napinkê sugerujê ignorowaæ - ani taka pierwsza na internecie, ani ostatnia. Niektóre poprzednie by³y i ciekawsze, i bardziej konstruktywne.

Pozdrowienia

My¶lê tak :
Wielu z Was , czy chce czy nie , tworzy oblicze RR , czy rekonstrukcji ( jak zwa³ , tak zwa³ )
Czy chcecie , czy nie , bêdzie siê o Was mówiæ , pisaæ , bêdzie siê Was pamiêtaæ (np.rankingi Roberta Szateckiego )
Mo¿e ju¿ czas , by który¶ z Was , lub kilku .
Napisa³o/stworzy³o/wyda³o - nowe dzie³o na temat wspó³czesnej sztuki walki ,
wzorowanej równie¿ na traktatach dawnych mistrzów i nie tylko.
W zawarto¶ci dzie³a dwa , trzy wzorcowe regulaminy..

Tytu³ : "O wspó³czesnej sztuce walki ..." (lub inny)

Pierwszy kupiê , pod jednym warunkiem : ma zawieraæ dedykacjê bigsmile2.gif

pozdrawiam smile.gif

£ukasz - to post z 4 strony.
Nie unikniemy oczywi¶cie dyskusyjnego wzburzenia , ale trzeba byæ optymist± .
Ja nim jestem i wierzê , ¿e tej jesieni/zimy , w koñcu "kto¶" siê za to pisanie zabierze.

Dlaczego jesieni/zimy ? Ano dla tego , ¿e najpierw sezon - w którym nale¿a³o by zarejestrowaæ jak najwiêcej walk podczas turniejów .Zrobiæ jak najwiêcej zdjêæ , które mo¿na by³o by w podrêczniku wykorzystaæ.
Gor±co namawiam.
Czytam Wasze wypowiedzi i widzê , ¿e nie jeden z Was by sobie z tym poradzi³. Podczas TMD na Grunwaldzie , udostêpniê dogodne miejsce dla kamerzysty /fotografa.
pozdrawiam smile.gif
Igor z Bêdzina
Józef
w tym rzecz ¿e to nie powinny byc zdjêcia z turniejów, raczej kilka osób które zrobi± sesjê zdjêciow±.
problem wszelkiego rodzaju turniejów jest taki ¿e wiêkszo¶c technik wystêpuje pojedyñczo lub w seriach które przewa¿nie sie nie powtarzaj±. A w trakcie takiej sesji mozna zrobic kilkana¶cie ujêæ tego samego ataku bez ¿adnych problemóww. podobnie jest z poruszaniem praca tarcz± itp... zdjêcia z turniejów nadaj± sie jako urozmaicenie opracowania, nie jako materia³ wyj¶ciowy.
Józef
Mo¿esz mieæ racjê.
Jedno drugiemu jednak nie przeszkadza.
A my¶lê ,¿e gdzie, jak nie na turniejach mo¿na zobaczyæ wspó³czesne techniki walki.
Rejestracja filmowa tych walk pomo¿e w przygotowaniu pó¼niejszych scenek.
pozdrawiam smile.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
Wiesz co P³azik - a Ty siê zastanawiasz zanim zadajesz tego rodzaju pytania? W jakim kontek¶cie ? Czemu to ma s³u¿yæ? Co¶ dowarto¶ciowaæ?

Wiesz co - bym siê podnieci³, mo¿e ¿achn±³, a mo¿e da³ i sprowokowaæ gdyby nie fakt, ¿e w temacie realnego zabijania mam dok³adnie takie same do¶wiadczenia jak wiêkszo¶æ komandosów i agentów s³u¿b ochrony rozmaitych rz±dów na ¶wiecie. [by Selekos:chyba chodzi o noszenie beretu]
(a poniewa¿ do¶wiadczenie nauczy³o mnie pow±tpiewaæ w statystyczne spostrzeganie na tym forum to informuje --------UWAGA!!!! W STWIERDZENIU ZAWARTA PODPUCHA !!!! bigsmile2.gif gruba, epicka)

Do tematy wracaj±c:

Zdjêcia z turniejów niewiele by dawa³y równie¿ dla tego, ¿e akcji ¶rednich i kiepskich zawodników nie nale¿y zamieszczaæ, a wiêkszo¶æ akcji na wysokim poziomie nie do takiego podrêcznika jest chyba przydatna.
Pamiêtajcie czemu i komu ma to s³u¿yæ - nie lansowaniu siê tylko nauce PODSTAW dla sa³aty. Czyli to co napisa³ Igor plus : sfery, menzury, kierunki , podstawy, podstawy wyj¶cia, postawy, kierunki zagro¿eñ, kierunki otwarcia, expozycje, kroki, zej¶cia, obej¶cia, piwoty, zas³ony - oddychanie,oddychanie, oddychanie, chodzenie, chodzenie, chodzenie i jeszcze trochê chodzenia i oszczêdzanie ruchu i redukcja ruchu i ......tutaj pojawia siê pytanie. Je¶li by oprzeæ taki podrêcznik na zdjêciach to A - kto to sfinansuje B- jaka musia³ by byæ cena takiego tomiska.

Obawiam siê, ¿e przy wszelkich zastrze¿eniach co do jako¶ci ksi±¿eczki np. Clementsa (nie tylko moich) nie jeste¶my w stanie podskoczyæ wy¿ej, ni¿ to ju¿ inni zrobili i dobrze sprzedali. A poniewa¿ z tego dobrze siê maj±, to powtórzenie klub nawet na¶ladownictwo formy, mo¿e siê skoñczyæ wieloletnimi nieprzyjemno¶ciami s±dowymi. Nik³e szanse aby pomóg³ fakt, i¿ pisanie w tej samej materii przedmiotu narzuca pewne podobieñstwa warsztatu.

Tutaj ¿arty siê koñcz± bo zaczynaj± siê finanse.
Monika ksf
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 13:02 16.05.2011) *
Obawiam siê, ¿e przy wszelkich zastrze¿eniach co do jako¶ci ksi±¿eczki np. Clementsa (nie tylko moich) nie jeste¶my w stanie podskoczyæ wy¿ej, ni¿ to ju¿ inni zrobili i dobrze sprzedali. A poniewa¿ z tego dobrze siê maj±, to powtórzenie klub nawet na¶ladownictwo formy, mo¿e siê skoñczyæ wieloletnimi nieprzyjemno¶ciami s±dowymi. Nik³e szanse aby pomóg³ fakt, i¿ pisanie w tej samej materii przedmiotu narzuca pewne podobieñstwa warsztatu.
Tutaj ¿arty siê koñcz± bo zaczynaj± siê finanse.
Wymówka, ot co. W ten spo¶ób to mo¿na by by³o siê s±dziæ z ka¿dym autorem podrêczniaka wspó³czesnych sztuk walki.
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
Takie podrêczniki powstaj± ca³y czas.

W szkole na fizyce uczono mnie, ¿e je¶li co¶ siê wydarzy³o to jest mo¿liwe. Rzecz w formie albumowej nie jest nawet trudna. Du¿o zdjêæ (mogê pomóc ze zdjêciami w Warszawie lub w Katowicach) ze skrótowymi obja¶nieniami, trochê tekstu o niezbêdnych æwiczeniach. Kilka stron linków do treningowego sprzêtu. Mam taki podrêcznik do rapiera, to dobrze dzia³a. Tekst oczywi¶cie od razu po angielsku (tu znowu mogê pomóc, kolega-reenactmenciarz jest redaktorem w Parsonie), wydawanie tego w Polsce i po polsku jest bez sensu.
Józef
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 13:02 16.05.2011) *
Zdjêcia z turniejów niewiele by dawa³y równie¿ dla tego, ¿e akcji ¶rednich i kiepskich zawodników nie nale¿y zamieszczaæ, a wiêkszo¶æ akcji na wysokim poziomie nie do takiego podrêcznika jest chyba przydatna.
Pamiêtajcie czemu i komu ma to s³u¿yæ - nie lansowaniu siê tylko nauce PODSTAW dla sa³aty.

Rafale , ale¿ ja gdzie¶ tu kilka razy pisa³em , ¿e dzie³o /traktat /podrêcznik dotycz±cy walki mieczem d³ugim , wcale nie musia³by byæ adresowany do nowicjuszy.

Napisa³em co¶ takiego :mo¿na by by³o stworzyæ dwa podrêczniki , jeden do tarczy /jedynki dla pocz±tkuj±cych , drugi do MD dla zaawansowanych.

pozdrawiam
Monika ksf
CYTAT(Józef @ 15:57 16.05.2011) *
Rafale , ale¿ ja gdzie¶ tu kilka razy pisa³em , ¿e dzie³o /traktat /podrêcznik dotycz±cy walki mieczem d³ugim , wcale nie musia³by byæ adresowany do nowicjuszy.

Napisa³em co¶ takiego :mo¿na by by³o stworzyæ dwa podrêczniki , jeden do tarczy /jedynki dla pocz±tkuj±cych , drugi do MD dla zaawansowanych.

pozdrawiam
Moim zdaniem podrêcznik do jakiegokolwiek "miecza" dla zaawansowanych jest bez sensu, zaawansowani tego po prostu nie potrzebuj±, oni w praktyczny sposób rozwijaj± swoje umiejêtno¶ci. Albo poradniczek abc dla pocz±tkuj±cych, albo ksi±¿ka promo- promuj±ca ten rodzaj sportu, albo dwa w jednym, podstawy i ³adne ilustracje.
Józef
A ¶redniowieczne traktaty pisane by³y dla pocz±tkuj±cych?
pozdrawiam
Marcin Waszkielis
a czy dzi¶ zaawansowani maj± podstawy?
Monika ksf
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 17:02 16.05.2011) *
a czy dzi¶ zaawansowani maj± podstawy?
Jak nie maj±, to tym bardziej powinni sobie poczytaæ abc, a nie edukowaæ siê na podrêcznikach "dla zaawansownych" ;)
£ukasz P³aza
A kto jest dzi¶ zaawansowany? Co o tym decyduje? D³ugo¶æ zajmowania siê szermierk± czy ilo¶æ zwyciêstw?
I czy w ogóle istnieje jedna podstawowa Szko³a?
Cieszy³ bym siê gdyby kto¶ z sukcesami we wspó³czesnych turniejach pope³ni³ podrêcznik, taki który usystematyzuje posiadan± wiedzê i opisze ca³o¶æ systemu - od podstaw po zaawansowane tricki, najlepiej by do tego dodaæ kilka konspektów treningu indywidualnego i grupowego. Wszystko oczywi¶cie dedykowane konkretnym bojówkom, na jasno okre¶lonych od samego pocz±tku zasadach (bez pretendowania do odtworzenia ¶redniowiecznych technik zabijania).
Tylko nie wiem czy nie jest jeszcze za wcze¶nie na takie akcje - ten "sport" siê profesjonalizuje od jakich¶ 3-4 lat, a istnieje od jakich¶ 20, nie wiem czy odnosz±cy sukcesy maj± ju¿ u³o¿ony w g³owie spójny system i chc± go przedstawiæ.
Józef
CYTAT(£ukasz P³aza @ 17:58 16.05.2011) *
..maj± ju¿ u³o¿ony w g³owie spójny system i chc± go przedstawiæ?

Do Twojej wypowiedzi doda³em znak zapytania.
To w³a¶nie najwa¿niejsze pytanie w temacie - czy chc± go przedstawiæ ? bigsmile2.gif
pozdrawiam
Rafa³ Pr±dzyñski
Nie wydaje mi siê aby ten "sport" A - by³ sportem B si profesjonalizowa³ C - ten czyli który - bo ja nie wiem bigsmile2.gif

Du¿e DDDEEEEEE ----- nie wiem jak okre¶liæ kryterium (oczywi¶cie k³amiê - wiem ale publicznie i oficjalnie tegonie wypowiem - chyba na torturach), ale pisaæ ten powinien kto ma wiedzê (hahahahha - ale bêdzie zlewka).
Przypomina mi siê trener Otylii - ten to ci p³ywa³ bigsmile2.gif
Marcin Waszkielis
¯eby byæ dobrym trenerem boksu czy koszykówki nie trzeba byæ dobrym bokserem czy koszykarzem bo uczy siê metod wypracowywanych przez wiele lat. Natomiast ¿eby czego¶ nauczyæ w zakresie walki mieczem na wspó³czesnych turniejach to trzeba byæ jednak praktykiem bo bazuje siê na tym co siê samemu wypracowa³o i co nieco podpatrzy³o u tych których warto podpatrywaæ. I absolutnie moim zdaniem niezbêdne jest do¶wiadczenie z wzglêdnie pokrewnych wysoko rozwiniêtych sportów.
CYTAT
nie wiem czy odnosz±cy sukcesy maj± ju¿ u³o¿ony w g³owie spójny system i chc± go przedstawiæ.

A czy s± tacy którzy doceni± to co im siê poka¿e? A jest naprawdê troche podstaw, które do¶æ radykalnie zmieni³yby poziom walki równie¿ tych zaawansowanych.

Józef
My¶lê , ¿e dyskusja nabiera odpowiedniego kierunku.
Moim zdaniem wszyscy po trosze macie racjê.
Oczywistym jest , ¿e jedna osoba z tym sobie nie poradzi.(czytaj-lepiej stworzyæ zespó³)
Kto powinien w takim zespole siê znale¼æ ?
Przynajmniej jeden ekspert od traktatów, dwóch dobrych walcz±cych w tej konwencji i przynajmniej jeden dobry fotograf , który jednak równie¿ musia³ by mieæ niez³e pojecie o walce turniejowej. (to takie moje zdanie)
A ksi±¿ka powinna kosztowaæ !
pozdrawiam smile.gif

Fotograf nie musi w ogóle mieæ najbleszego pojêcia o walce turniejowej, podobnie jak nie musi go mieæ cz³owiek sk³adaj±cy to do druku/ePublikacji.

Dodaj:
Jeden cz³owiek który potrafi spisaæ ten teskt po angielsku
Redaktor, najlepiej jaki¶ Anglik/Amerykanin
Kto¶ kto potrafi negocjowaæ z którym¶ z zachodnich wydawnictw
Opcjonalnie - sk³adacz (DTP)

Je¶li mia³oby to byæ wydane jako ebook na Kindle/AppStore to odpada element cz³owieka do negocjacji.

Józef
CYTAT(Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs) @ 19:47 16.05.2011) *
Dodaj:
Jeden cz³owiek który potrafi spisaæ ten tekst po angielsku

Ja my¶lê , ¿e wielu ludzi zajmuj±cych siê traktatami zna j.angielski na odpowiednim poziomie.
pozdrawiam

£ukasz P³aza
Wo³ek - akurat my¶lê ¿e s±, tzn je¿eli podrêcznik nie bêdzie bardzo drogi (odpu¶ci³ bym sobie wydanie albumowe a oprócz fotografa pomy¶la³ mo¿e o rysowniku - kopiowanie rysunków i ich umieszczanie jest tañsze od kopiowania kilkuset zdjêæ). No i je¿eli zainteresowani dowiedz± siê ¿e co¶ takiego istnieje - czytaj je¿eli ksi±¿ka trafi do empiku, a nie bêdzie kolportowana przez frehê.
Inaczej mówi±c uwa¿am ¿e mo¿na by na tym zarobiæ, o ile zrobiæ to profesjonalnie.
Zupe³nie bez szans. Jedyni ludzie zainteresowani czym¶ takim to ci którzy s± na fresze. A tutaj stosunek do w³asno¶ci indywidualnej i do p³acenia za pracê jest jaki jest. Bardzo mo¿liwe ¿e ksi±¿ka sprzeda siê w jednym egzemplarzu - kupi j± cz³owiek ze skanerem i po kilku dniach bêdzie j± mia³a ca³a freha. Wydawanie czego¶ takiego na polskim rynku mam za ob³êd.
Robert Szatecki
Te¿ pewny jestem, ¿e na polskim rynku nie da³oby siê na tym zarobiæ, wiêc pewnie nikt siê nie zdecyduje na profesjonalne opracowanie tematu.
Rafa³ Pr±dzyñski
W³a¶nie opracowujecie idealn± receptê na co¶ takiego bigsmile2.gif :

"W sumie ju¿ widzê jak taki podrêcznik powinien wygl±daæ Dwustronna ksiêga. Tak jak modne czasopisma ostatnio (dla kobiet i jednocze¶nie dla mê¿czyzn np.)

Z jednego pocz±tku adresy si³owni i zestawy æwiczeñ do nadmuchania sobie ¿eby pomachaæ sprawnie jak przy samogwa³cie (to dla "sportowców" vel "blacharzy").

Z drugiego pocz±tku dok³adny reprint 36 traktatów bez ¿adnych komentarzy i opracowañ bo kanon jest ¶wiêty i nie jeste¶my jakimi¶ tam epigonami

A w ¶rodku zak³adka potwierdzaj±ca jacy jeste¶my super."

A reasumuj±c my¶l Wo³ka - mo¿na byæ dobrym trenerem boksu bo boks jest oparty na zasadach mechaniki i motoryki, a tak¿e fizjologii ludzkiego cia³a w okre¶lonych warunkach rozgrywki.

Nie mo¿na tej zasady krytycyzmu materialnego (czy jak to tam mundze nazowaæ) wobec wspó³czesnych walk turniejowych.

Zapewne dla tego ¿e wspó³czesne walki turniejowe odbywaj± siê w os³onie argonowo-kryptonowej pod dzia³aniem zaklêcia 897 z 22 tomu wielkiej ksiêgi magii ¶rudziemia.

A do tego potrzebna jest praktyka - ze sma¿enia nale¶ników te¿.

Wo³ek - marketing musi byæ dobry bigsmile2.gif
Mateusz z Grójca
tak wiec w 17 stronie je.... (bez wulgaryzmów proszê. Parufka) przeró¿nego okazuje siê, ¿e podrêcznika nie bêdzie.

Cieszê siê z takiego obrotu spraw, mo¿e teraz czas wyj¶æ i potrenowaæ, skoro pomocy merytorycznej znik±d nie ma i nie bêdzie :D
Monika ksf
CYTAT(Józef @ 20:00 16.05.2011) *
Ja my¶lê , ¿e wielu ludzi zajmuj±cych siê traktatami zna j.angielski na odpowiednim poziomie.
pozdrawiam
Ale ich nie obchodzi turniejowa walka puszkowa.
Keylan
nie mówi±c o tym ze do t³umaczenia czegos lepiej zatrudniæ profesjonalnego t³umacza (najlepiej zwi±zanego z RR) ni¿ kogo¶ kto po prostu zna dobrze jêzyk. Ja pomimo ze t³umaczy³em ju¿ kilka rzeczy to bym sie nie podj±³ t³umaczenia ca³ej ksiazki, nie ten poziom.
Józef
CYTAT(Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs) @ 00:05 17.05.2011) *
Zupe³nie bez szans. Jedyni ludzie zainteresowani czym¶ takim to ci którzy s± na fresze. A tutaj stosunek do w³asno¶ci indywidualnej i do p³acenia za pracê jest jaki jest. Bardzo mo¿liwe ¿e ksi±¿ka sprzeda siê w jednym egzemplarzu - kupi j± cz³owiek ze skanerem i po kilku dniach bêdzie j± mia³a ca³a freha. Wydawanie czego¶ takiego na polskim rynku mam za ob³êd.

Je¶li ta ksi±¿ka bêdzie odpowiednio "warto¶ciowa" to nie jeden bêdzie chcia³ j± mieæ w oryginale.
Mo¿e nawet zbiera³ bêdzie autografy ludzi bezpo¶rednio zaanga¿owanych w jej powstanie.
Dlatego my¶lê , ¿e zdjêcia z walk najlepszych walcz±cych w Polsce powinny byæ w niej wykorzystane.Na koñcu np."Ranking Szateckiego"
Tak± ksi±¿kê nale¿a³o by stworzyæ!
Mam kilka dla mnie warto¶ciowych ksi±¿ek , które da³em do oprawienia w skórê.
Innym nie bêdzie potrzeba wiêcej ni¿ kopia na papierze toaletowym.
Tych mi ¿al.
Panowie - warto zostawiæ po sobie jaki¶ ¶lad.
I wcale nie chodzi mi o puste puszki po piwie bigsmile2.gif

pozdrawiam smile.gif
kerikawon
Podstawy wed³ug w³oskiej szko³y .

http://www.youtube.com/watch?v=PVejFd6ZUYo...player_embedded
Malwina z Wejherowa
No w³a¶nie panowie, a mo¿e który¶ z was podjo³ by siê zrobienia takich filmików instrukta¿owych ?
Pewnie nie jednemu by siê przyda³y do uzupe³nienia wiedzy, a laik móg³by zobaczyæ jak wygl±da solidna dobrze wykonana podstawa szermierki. Tak, jasne wiadomo, ¿e najlepiej by³o by spotkaæ siê z kim¶ do¶wiadczonym, kto by pokaza³ co i jak i dla czego, ale my¶lê, ¿e takie podstawy kroków, ataków i bloków nie jednego pewnie zachêci³y by do podjêcia siê takich treningów.

Pozdrawiam
kerikawon
obejrzyjcie to dla rozlu¼nienia

http://www.vimeo.com/29368720

Dzieñ drugi Warszawskich Warsztatów Walki. Turniej d³ugiego miecza w konwencji FEDER.
Przyjrzyjcie siê dobrze ;)
Monika ksf
CYTAT(kerikawon @ 16:51 05.09.2011) *
"produkt jest juz niedostepny" - ale reklamê, Irku, zrobi³e¶ ;).
kerikawon
Mo¿na bez problemu zamówiæ w empiku lub http://www.amazonka.pl/walka-mieczem_herbe...902078396.bhtml
kerikawon
a tu kolejne podstawy d³ugiego miecza. Axela Peterssona chyba przedstawiaæ nie trzeba;

http://www.youtube.com/watch?v=Nf3ouujEhU4...player_embedded
Igor z Bêdzina
CYTAT(kerikawon @ 09:36 31.08.2011) *
Podstawy wed³ug w³oskiej szko³y .

http://www.youtube.com/watch?v=PVejFd6ZUYo...player_embedded

Boloñskiej (Manchiolino, Marozzo, dell'Agochi, Viggiani)... jako w³osk± przewa¿nie sie okre¶la Fiore i Vadi. Swoj± drog± w tym filmiku zastanawia mnie usztywniona prosta tylna noga. Przy jej ugiêciu go¶æ zyska³by na ruchliwo¶ci.
kerikawon
A tu przyk³ad tego jak traktatowa technika zwyciê¿a z si³± .

http://www.youtube.com/watch?v=k7bh9RHfOnI...feature=related

Monika ksf
CYTAT(kerikawon @ 13:32 09.11.2011) *
A tu przyk³ad tego jak traktatowa technika zwyciê¿a z si³± .

http://www.youtube.com/watch?v=k7bh9RHfOnI...feature=related

Chyba szybko¶æ, zwinno¶æ i motoryka icon_mrgreen.gif . Traktowa technika raczej przeszkadza przy takiej lekkiej broni :P.
Sharp
Sugerujesz ¿e szybko¶æ, zwinno¶æ i motoryka wykluczaj± siê z technik± traktatow±? ;P
Nie zajmujê siê I.33, ale na moje oko zawodniczka porusza³a siê w³a¶ciwie ca³y czas w postawach kanonicznych i stosowa³a techniki z traktatu w odpowiedni sposób - szybko, zwinnie, z odpowiedni± motoryk±, w dobrym dystansie i ze ¶wietnym timingiem ;)

Co rozumiesz poprzez stwierdzenie ¿e traktaty przy tak lekkiej broni przeszkadzaj±?
Monika ksf
niestety ten post nie ma wersji oryginalnej, ponakleja³y mi siê odpowiedzi nie tam gdzie trzeba i oryginaln± tre¶æ szlak trafi³-edycja 15.12

Alanie, to Ty tutaj jeste¶ od logiki, takie ma³e zadanie:
CYTAT(Alan /Haart/ Padziñski @ 12:23 13.12.2011) *
Twój przyk³ad mówi jedynie o indywidualnych zdolno¶ciach owego Rodryga, nie dowodzi za¶ niczego w kwestii skuteczno¶ci samych pryncypiów zwi±zanych z wymienionymi dyscyplinami.
¯eby daleko nie szukaæ - ja równie¿ zna³em faceta, który przy pomocy wushu rozniós³ ówczesnego wicemistrza Okinawy w kendo. Nie zmienia to faktu, ¿e - nawet bêd±c sportem - kendo jawi mi siê jako bardziej skuteczne ni¿ (generalizujê) dzisiejsze wushu.
Taki na ten przyk³ad, Hwang Jang Lee, legenda TKD, nieuzbrojony zabi³ wietnamskiego no¿ownika w walce na ¶mieræ i ¿ycie. Czy oznacza to, ¿e powinni¶my uwa¿aæ tae-kwon-do za zbiór technik skuteczniejszych od pchniêcia no¿em?

CYTAT(Alan /Haart/ Padziñski @ 01:15 13.12.2011) *
A wypowiem siê dlatego, ¿e mierzi mnie, doprawdy mierzi, kiedy widzê - wypowiadane tonem "uznanej powszechnie prawdy" dla lepszego efektu - sentencje w rodzaju:

CYTAT(Monika ksf @ 17:21 09.11.2011) *
Gdyby walczy³a zgodnie z "kanonem" noga z broni± z przodu, by³aby jeszcze bardziej skuteczna (...) nawet traktowa postawa nie zaszkodzi³a,
jednak gdyby trafi³a na bardziej wymagaj±cego przeciwnika, który walczy zgodnie z kanonem "szermierki sportowej", np szermierza sportowego nie sygnalizuj±cego swoich dzia³añ szermierczych (lekka broñ na to pozwala), "traktatowa" technika nie dzia³a³aby na jej korzy¶æ.

Twój przyk³ad mówi jedynie o indywidualnych zdolno¶ciach owego Rodryga, nie dowodzi za¶ niczego w kwestii skuteczno¶ci samych pryncypiów zwi±zanych z wymienionymi dyscyplinami.

Zgrabnie pomin±³e¶
Tutaj zadzia³a regu³a: dobry zawodnik obojêtnie jakim stylem "kung-fu" ;) walczy, jest dobry smile.gif
A.Fran
ten wiêkszy to trochê powolniak
Rafa³ Pr±dzyñski
Czy ja jestem os³em czy wielb³±dem????

OS£EM ---- o ile Monika co¶ takiego zasugerowa³a (mój post mia³ byæ PRZED odpowiedzi± Moniki)

a wielb³±dem je¶li to jest metoda typu : "wmówiæ to czego nie powiedzia³ ¿eby zbiæ warto¶æ tego co powiedzia³"

Piegrz± i sumem jestem je¶li tam s± "techniki i postawy kanoniczne"
kerikawon
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 17:27 09.11.2011) *

Widaæ chyba jeste¶.
Zawodniczka by³a bezkonkurencyjna. Zajrzyj do I-33. Trochê siê zajmuje tym, wiêc na moje oko by³o najlepiej na kontynencie w prawie realnej walce ;).
Wierz mi ma SF byli ludzie którzy siê na tym naprawdê znaj±.
Nie podwa¿ysz chyba autorytetu np Mata Galasa ??
Monika ksf
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 17:27 09.11.2011) *
Czy ja jestem os³em czy wielb³±dem????

OS£EM ---- o ile Monika co¶ takiego zasugerowa³a (mój post mia³ byæ PRZED odpowiedzi± Moniki)

a wielb³±dem je¶li to jest metoda typu : "wmówiæ to czego nie powiedzia³ ¿eby zbiæ warto¶æ tego co powiedzia³"

Rafale Twojego postu wogóle nie czyta³am, odpowiada³am nt postu Sharpa.

A. Franie, nie³adnie odmawiaæ Damie zas³u¿onego zwyciêstwa, bo to kobieta puklerz na tym turnieju wygra³a smile.gif.
Marcin Waszkielis
Koles chyba pizze dostarcza³ i przy okazji postanowi³ powalczyc. Ale fakt, ¿e babka ³adnie siê rusza.
Rafa³ Pr±dzyñski
Babka siê i sprawnie i nie tylko szybko ale w dodatku mierzy szybko¶æ do dystansy i konieczno¶ci - facet to jest worek kluchów - ja w nim ¯ADNEJ si³y ni widzia³em - mo¿e i on podkowy ³amie - i co z tego - tutaj si³y nie potrafi³ uruchomiæ je¶li w ogóle j± ma.

Ergo - dobry film - jako przyk³ad u¿yty - zupe³nie nie trafnie.

Moniko - ja nie ripostowa³em Tobie, ja ripostowa³em Panu Sharpowi w³a¶nie.

Panie kerikawonie - ile wa¿y³y puklerze i miecze u¿yte w tych zawodach? smile.gif

panie kerikawonie bigsmile2.gif - a kto to do dyjab³a w ogóle jest .... czekajcie - spytam inaczej : To ile lat Mat Galas mêczy te puklerze i ile lat ma sam????

No i najwa¿niejsze - co to jest AUTORYTET w tej dziedzinie - pytam z pustej ciekawo¶ci bo go nie mam i siê nie ubiegam. bigsmile2.gif

Z pozycji totalnego braku autorytetu radzê siê wczytaæ w ostatni post Moniki i samemu zrozumieæ , po zajrzeniu w Tower Manuskrypt a jak¿e - co te¿ ta kobieta m±drze i prosto wy³o¿y³a - tak jako i ja to widzê.
gdyby trafi³a na bardziej wymagaj±cego przeciwnika, który walczy zgodnie z kanonem "szermierki sportowej", np szermierza sportowego nie sygnalizuj±cego swoich dzia³añ szermierczych (lekka broñ na to pozwala), "traktatowa" technika nie dzia³a³aby na jej korzy¶æ.

To by³ fina³. Przedtem trafi³a na wielu innych przeciwników. To nie jest dok³adnie tak ¿e dosta³a punkty za pochodzenie, wziêli j± od razu do fina³u i ot, poszczê¶ci³o jej siê. Ciekawa dyskusja:

http://www.fioredeiliberi.org/phpBB3/viewt...f=3&t=17857

Jest tu równie¿ o walce z Polakiem, której niestety na YewTube nie znalaz³em.
Rafa³ Pr±dzyñski
Nikt tego nie sugeruje ¿e dosta³a punkty za pochodzenie. Co ob³êdne wnioskowanie. Jak widzisz co najmniej ja i Monika widzimy to tak samo. Jak widzisz Ty s³usznie zauwa¿y³e¶ ¿e to walka fina³owa i ani babka ani worek kluchów nie dotarli tam z ksiê¿yca czy z losowania.

co do babeczki nie ma w±tpliwo¶ci czemu jest w finale - mniemam ¿e w innych warunkach starcia raczej potrafi³a by niz nie potrafi³a by dostosowaæ siê i zrobiæ swoje (aczkolwiek naprawdê techniczny zawodnik móg³ by byæ wyzwaniem nawet jakby siê rusza³ o po³owê wolniej - wolniej czêsto znaczy bardziej ekonomicznie a nie gorzej).

Co do jako¶ci worka kluchów przynajmniej ja, Monika, Marcin nie mamy w±tpliwo¶ci.

Na mocy Twojego spostrze¿enia i naszych uzasadnionych w±tpliwo¶ci powstaje totalna niew±tpliwo¶æ ¿e je¶li do fina³u dochodzi dostarczyciel pizzy i kobieta kot to co¶ jest ostro poje...ne - zapewne w warstwie organizacyjnej lub proceduralnej lub egzekucyjnej.

Monika ksf
Ja bym chcia³a zawalczyæ na miecz z puklerzem z Kristin±, (tylko bez pchniêæ, najlepiej puklerz ok. 1,5 kg, miecz min. 1 kg). Jakby wklepa³a mi do zera, stwierdzi³abym, ¿e jestem ju¿ do tego sportu za stara i za ma³o ruchliwa smile.gif. Ciekawi mnie jakie cechy psychiczne s± potrzebne kobiecie, ¿eby wygraæ ca³y turniej, przetrzepuj±c skórê przynajmniej kilku facetom smile.gif, bo tutaj nie chodzi nawet o same umiejêtno¶ci, tylko o psychikê, chêæ zwyciêstwa, koncentracjê i takie tam.

PS wg mojego d³ugoletniego znajomego ja do turniejów siê nie nadajê, bo nie ma ducha walki, za bardzo siê bojê : ), cytujê traktaty, tak mniej wiêcej : je¶li nie masz serca lwa tylko królika, nawet najlepsza technika Ci nie pomo¿e (pro¶ba by kto¶ bieg³y w traktowej wiedzy ten cytat poprawi³).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.