Ja bardzo przepraszam moderatora - ale po pierwsze nie mog³em siê powstrzymaæ, a po drugie to bardzo cenna anegdota, je¶li to mo¿liwe - proszê o jej nie usuwanie - ku ogólnemu rozwojowi intelektualnemu, którego chyba troszkê tutaj brakuje.
Po II wojnie ¶wiatowej na UW katedrê marksizmu i leninizmu obj±³ wybitny naukowiec ¿ydowskiego pochodzenia, znakomity filozof przedwojenny, stary komunista i wyk³ada³. Partia posy³a³a na jego znakomite i merytoryczne wyk³ady z Marksa (nie robiê jaj - sam mia³em z Marksa 4+) jedynie s³uszna m³odzie¿ która dotkn±³ awans spo³eczny rewolucyjnych przemian. Wnikliwie studiowano teksty Marksa. Marks by³ pope³ni³ zdanie mniej wiêcej "ka¿dy objaw aktywnego dzia³ania przemoc± przez cz³onka klasy robotniczej wobec cz³onków innej klasy jest rewolucyjnym aktem walki spo³ecznej".
Jeden grubokarki m³odzian z gleb± za paznokciem (zapewne protoplasta nowej naszej lewicy) strasznie siê tego tekstu czepi³ i na ka¿dych zajêciach udowadnia³, ¿e nachlany robol jak se wyjdzie z baru i do...pierdoli jakiemu¶ w garniaku to jest to s³uszny akt rewolucyjny. Profesor w koñcu nie strzyma³ i zagrozi³ relegowaniem jegomo¶ci z zajêæ - sprawa mia³a siê oprzeæ o egzekutywê czy te¿ POP (dla jasno¶ci - chcieli kosiæ profesora). Wiêc on spyta³ m³odziana czemu siê tak upiera przy tym mordobiciu klasowym , no bo on uwa¿a ¿e to po prostu chuligañski eksces. Na to m³odzian mia³ jeden argument :
"BO MARKS TAK NAPISA£, A ZATEM JEST TO NIE DO PODWA¯ENIA"
Na co stary m±dry komunista odrzek³a:
"M£ODY CZ£OWIEKU - MY TU NA UNIWERSYTECIE TO JESTE¦MY MARKSISTAMI .... A NIE TALMUDYSTAMI"
CYTAT
Czyli, ¿e sobie przegl±dasz traktaty szukaj±c "myków"?
Nie przegl±dam, sa na bronie, które mnie zbytnio nie interesuj±.
Nie ¶ledzi³em w±tka, wiêc wybaczcie je¶li siê powtórzê, ale na Fabryka S³ów w³a¶nie opublikowala na FB wiadomo¶æ:
CYTAT
Rozpoczêli¶my produkcjê bogato ilustrowanego podrêcznika walki mieczem. To polski przek³ad znakomitej niemieckiej produkcji Herberta Szmidta - Schwertkampf. W pracach nad albumem uczestnicz± eksperci z bractw rycerskich. Polecamy!
====================
Edit: O ile to nie prima aprilis...
Zdawa³o mi siê, ¿e ca³kiem polubi³e¶ po³±czenie miecza i puklerza. Albo samych akcji na mieczu jednorêcznym.
Teraz mam problem, bo nie kumam co rozumiesz pod pojêciem u¿ywania klamki.
CYTAT
Czyli wystarczy poprosiæ Marcina Waszkielisa o lekcje, jak chcesz siê nauczyæ walki mieczem w puszkowej konwencji ;).
Owszem, jak kto¶ chce siê nauczyæ walki "puszkowej", jest to dobry kierunek startowy.
Co zreszt± napisa³em ju¿ na pierwszych stronach tego tematu.
CYTAT
Teraz mam problem, bo nie kumam co rozumiesz pod pojêciem u¿ywania klamki
Oto i on, inny sposób rozumienia u¿ywania!
CYTAT(m_q @ 12:19 01.04.2011)
Nie ¶ledzi³em w±tka, wiêc wybaczcie je¶li siê powtórzê, ale na Fabryka S³ów w³a¶nie opublikowala na FB wiadomo¶æ:
CYTAT
Rozpoczêli¶my produkcjê bogato ilustrowanego podrêcznika walki mieczem. To polski przek³ad znakomitej niemieckiej produkcji Herberta Szmidta - Schwertkampf. W pracach nad albumem uczestnicz± eksperci z bractw rycerskich. Polecamy!
====================
To jest prima aprilis, ale je¶li Fabryka S³ów podjê³aby siê wydania takiej ksi±zki, to znak ¿e zwietrzyli na niej kasê : ).
Przekladanie tej ksiazki na Polski to kpina. Jest to jako taki podrecznik do szermierki traktatowej ale nic poza tym.
Autorzy nie reprezentuja jakiegokolwieg doswiadczenie w jakichkolwiek starciach pomijajac chyba bicie psa gezata..
Napewno istnienie tej ksiazki nie mowi nic o tym gdzie koncentracja wiedzy jest wieksza tylko o tym gdzie byl rynek.
Odwrotnie bardzo by nas w Niemczech interesowala ksiazka o walce tarcza i mieczem napisana w Polsce, bo mozna wiele sie dopatrzyc ale co innego miec czarno na bialym jak stac, jak trzymac tarcze itd.
Lelumpolelum - Z tym przek³adem ksi±¿ki to - April , April ?
Ale martwi mnie to co piszesz - mia³em zamiar j± kupiæ.
Czy jest jakie¶ opracowanie które by¶ poleci³ ?
ps .W temacie Grunwald 2011 jest temat (w jêzyku niemieckim )po¶wiêcony turniejowi miecza d³ugiego.
pozdrawiam
CYTAT(m_q @ 11:19 01.04.2011)
CYTAT
====================
To nie jest prim aprilis, Fabryka wyda tê ksi±¿kê w j. polskim, wiem to z bezpo¶redniego ¼ród³a... widzia³em nawet wstêpne t³umaczenie z niemieckiego.
Pozdrawiam
A jakie sa zasady takich walk?
http://www.youtube.com/watch?v=lr9Mtc4kveA..._embedded#at=54Widzia³em, ¿e by³a próba sprzedania pi±chy. czy chyba jakby co¶ pomiêdzy traktatmi a szermierk± sportow± tak?
czy sa organizowane zawody w tej konwencji?
No to siê nasi rodzimi specjali¶ci od traktatów zgapili. Eksprerci z bractow rycerskich-³adny slogan reklamowy. Mam nadziejê, ¿e to warto¶ciowa pozycja, ale to sygna³, ¿e warto opubliowaæ pozycjê "puszkow±", mo¿e siê to równie¿ przyczyniæ do popularyzacji tego sportu. Parê ³adnych fotek z turniejów, walki 5x5, czy BN, parê ciekwych linków, przedruk aktulanego rankingu, chwytliwa ok³adka, ¿eby posz³o "pod strzechy". Kiedy¶ Wej¶cie Smoka napedzi³o ludzi na sale trenigowe i spopularozywa³o nie kung -fu ;) tylko krate kyokushinkay (mieli wiêksz± "bazê", w Krakowie by³y otwierane sekcje nawet na "zad...iu"). Co zaowocowa³o paru dobrymi zawodnikami zreszt±.
Marcin tak, mo¿na powiedzieæ ¿e to jest po³±czenie szermierki sportowej z traktatow±. Dlatego ¿e jest w konwencji sportowej i na konkretnych zasadach, to j± determinuje do pewnych "uproszczeñ" w porównaniu do "prawdziwej" walki. Niemniej piê¶ci, kopy, rzuty, d¼wignie w parterze czy rozbrojenia siê zdarzaj±.
Regulamin jest od paru ³adnych lat, co jaki¶ czas ulepszany
Regulamin FEDERa
Marcin fajnie by by³o, gdyby¶ wst±pi³ kiedy¶ na Federacyjn± imprezê.
Móg³by¶ nawet poprowadziæ warsztaty, je¶li by ci siê chcia³o.
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 13:28 04.04.2011)
A jakie sa zasady takich walk?
http://www.youtube.com/watch?v=lr9Mtc4kveA..._embedded#at=54Widzia³em, ¿e by³a próba sprzedania pi±chy. czy chyba jakby co¶ pomiêdzy traktatmi a szermierk± sportow± tak?
To by³a walka towarzyska ale jak napisa³ Jabol operujemy w ramach regulaminu FEDER'a.
Dla mnie, szczególnie w tej walce, najwazniejsze by³o to by wyj¶æ z tego ca³o w rozumienu pojedynku. Czyli zak³adam ¿e nie mam zbroi a nawet lekkie trafienie koñczy siê tak -
http://www.youtube.com/janchodkiewicz#p/u/34/uMkGF3EqUjUDlatego walka jest tak d³uga i tyle w niej czajenia. Bardzo du¿o dzieje siê w g³owie. Obserwujesz co robi, czego nie. Jak Odpowiada, jaki styl walki preferuje na co mo¿esz sobie pozwoliæ. Z podobnego za³o¿enia wyszed³ Axel i czeka³.
Mo¿na by³o robiæ wszystko ale ryzyko obopólnego by³o zbyt du¿e by na pa³ê wchodziæ w krótki dystans i butowaæ. Ogranicza to w pewien sposób walcz±cych ale w drugiej strony stwarza warunki bliskie takiemu starciu - strach przed otrzymaniem trafienia, uwaga, szybkie wej¶cie, trafienie i Abzug - Wyj¶cie z Walki.
Wiadomo, ¿e za³o¿enia tej towarzyskiej walki to gra wyobra¼ni bo mamy têp± broñ i nie chcemy siê zabiæ.
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 13:28 04.04.2011)
Od jakich¶ 4-5 lat, po 2-3 razy do roku (SMDF, ¦KUNKS, kiedy¶ Srebrna Góra, teraz W3) s± zawody na które zje¿d¿a ekipa z ca³ego kraju, a ostatnio zaczynaj± siê pojawiaæ zagraniczni. Czasami zdarzaj± siê te¿ jakie¶ eventy bardziej lokalne.
Ten sam regulamin jest u¿ywany z kordem i w³óczni±, na razie bez zadêcia, na poziomie towarzyskim. Przymierzamy siê powoli do pierwszych zawodów tym sprzêtem.
Kord/miecz (konstrukcji analogicznej do d³ugiego miecza/federa) i puklerz s± na razie w fazie "towarzysko-eksperymentalnej" - sprawdzamy, na ile w tych ochraniaczach mo¿na sobie pozwoliæ.
Miecz/kord i tarcza na razie jest nieruszony - na razie nie ma pomys³u, jak bez powa¿nego obudowania regu³ami umownymi utrzymaæ w tych ochraniaczach akceptowalny poziom ryzyka.
Pozdrowienia
Aion - Zrozumia³e dla walki bez uzbrojenia.
Choæ i w turniejach z uzbrojeniem walki wygl±daj± podobnie.
(mowa o walkach na poziomie)
Nie widzia³em zbyt wielu walk federacyjnych.
Czy walcz±c ograniczacie równie¿ pole walki (szranki), czy raczej staracie siê tego nie robiæ ?
Zmusza to bezpo¶redniego kontaktu z przeciwnikiem.
...no i co s±dzisz o napisaniu "traktatu /podrêcznika " o walkach , nazwijmy to "wspó³czesnych"
Na wspó³czesnych zasadach , wykluczaj±cych najniebezpieczniejsze akcje ?)
pozdrawiam
Panie Józefie proszê, link z walkami z SMDFu ostatniego, wystarczy wpisaæ równie¿ ¦KUNKS, czy W3 na jutube.
obiecany link :-)
Dziêki
.............
Nawet je¶li podrêcznik o jakim piszemy nie powstanie , dziêki materia³om takim ja np. te powy¿ej - wzbogacimy wiedzê ..
Warto by³o by pokazaæ równie¿ walki turniejowe .
Jest taka jedna , która mi siê bardzo podoba³a - miêdzy Wie¶kiem z O³awy a Jakubem z Elbl±ga(je¶li siê nie mylê) Grunwaldzki TMD.
pozdrawiam
to o czym ma byæ w koñcu ten podrecznik? Traktatach, mieczu i tarczy, mieczu d³ugim?
S±dz±c po zapotrzebowaniu podrêcznik ma byæ na temat wspó³czesnej walki mieczem jednorêcznym (z tarcz± pe³nowymiarow± i "halpszildem") oraz mieczem d³ugim. "Targetem" s± osoby zainteresowane uczestnictwem we wspó³czesnych bojówkach organizowanych podczas turniejów i zawodów w konwencji sportowej. Podrêcznik mia³by zawieraæ do¶wiadczenia zawodników, którzy w takich w³asnie warunkach osi±gaj± sukcesy zajmuj±c wysokie miejsca w w/w imprezach. Oprócz opisu samej techniki zadawania ciosów i obrony mia³by równie¿ zawieraæ wskazówki co do ogólnego przygotowania fizycznego i metodyki treningów.
Podrêcznik NIE MA BYÆ opracowaniem traktatów szermierczych i s³u¿yæ ma przygotowaniu do imprez organizowanych we wspó³czesnej konwencji, niezale¿nie od tego, czy bêd± w nim techniki traktatowe, czy te¿ takie, które narodzi³y siê "w ogniu" dzisiejszych do¶wiadczeñ.
Tak zrozumia³em czytaj±c ten temat od pierwszego do ostatniego postu.
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 21:49 04.04.2011)
Tak zrozumia³em czytaj±c ten temat od pierwszego do ostatniego postu.
Dok³adnie, podrêczników nt traktatów jest zatrzêsienie, wystarczy przet³umaczyæ na jêzyk polski, albo wej¶æ na stronê ARMY. Z filmami na miecz z tarcz± we wspó³czesnej konwencji jest podobna historia, tj posucha, nt podstaw mamy tylko seminarium Uko³owa, za to ró¿nych interpretacji domoros³ych interpretatorów traktatów jest w necie od zatrzêsienia i "uk³adów" "¶miertelnego tchnienia mieczem" na pó³tempie, albo specjalistów od miecza z tarcz±, którzy siê co najwy¿ej "miziaj±" i nigdy nie walczyli kontaktowo stal±.
Podstawy tak, ale be sensu jest wydawaæ podrêcznik "dla zaawansowanych", Dlaczego? To chyba jest oczywiste.
Mo¿na te¿ pokusiæ siê o opracowanie takiego podrêcznika w atrakcyjnej formie, by spopularyzowaæ ;) ten sport. Mnie siê marzy taki proces, napêdzenie ludzi na sale treningowe, co zwiêkszy odsetek tych, którzy siê opancerz± (napêdzi to rynek na sprzêt), co zagwarantuje stworzenie silnych grup, nawet komercyjnych, (bêdzie z kim systematycznie trenowaæ), zwiêkszy siê frekwencja na turniejach, co zwiêkszy liczbê tych turniejów (nagrody bêd± fundowaæ za reklamê producenci sprzêtu : ), na poziomie niezaawansowanym mog± byæ sk³adkowe), nast±pi podzia³ na ró¿ne poziomu zaawansowania, podzia³ na wagi, a nawet mêsk± i damsk± konkurencjê (jak w Rosji). No, pomarzyæ zawsze mo¿na : ).
CYTAT(Józef @ 20:07 04.04.2011)
Dziêki
.............
Nawet je¶li podrêcznik o jakim piszemy nie powstanie , dziêki materia³om takim ja np. te powy¿ej - wzbogacimy wiedzê ..
Warto by³o by pokazaæ równie¿ walki turniejowe .
Jest taka jedna , która mi siê bardzo podoba³a - miêdzy Wie¶kiem z O³awy a Jakubem z Elbl±ga(je¶li siê nie mylê) Grunwaldzki TMD.
pozdrawiam
hmm wprowadzasz zamieszanie, czym innym s± walki traktatowe(konwencja federowa i zbli¿one) a czym innym PWRowe (i wszelkie zbli¿one konwencje), na pierwsze jest masa ¼róde³ i potrzeba nam tylko dobrych interpretacji, z kolei na drugie o ile mi wiadomo nie ma nic i w tym temacie chodzi o to by stworzyæ uzupe³niaj±cy ten brak. Mozna na pewno wymieniæ sie do¶wiadczeniami, np mnie koledzy od "puszek" sporo nauczyli o wywieraniu ci±g³ej presji na przeciwnika (choæ jeszcze nie za bardzo umiem to wykorzystaæ), ale wymieszanie tego wszystkiego w jednym garze nie ma sensu.
Przy okazji jak by kto¶ siê bra³ za pisanie to my¶lê, ¿e warto by po¶wiêciæ jeden rozdzia³ na rozgrzewkê. Widzia³em kilka m³odych grup i ten element u nich mocno kuleje (efekt naszych kiepskich WFów w szko³ach), a szkoda bo dobra rozgrzewka mocno redukuje liczbê kontuzji -ja siê tego niestety nauczy³em na sobie.
W skrócie -
"najbli¿sza mi " jest wypowied¼ Marka.
Ale s±dzê ¿e powinny powstaæ (jak ju¿ pisa³em ) dwie ksi±¿ki.
Jedna na miecz i tarczê - mog³a by to byæ dla pocz±tkuj±cych , bo du¿e zainteresowanie m³odych.
Druga o mieczu d³ugim - mo¿e w³a¶nie dla zaawansowanych . Opisuj±ca - nie bêdê cytowa³ - patrz wyp.Marka.
Ale to moje zdanie.
Tak czy inaczej , wszystko to " ma popularyzowaæ ten sport " jak to pisze Monika
pozdrawiam
No dobra. To za³ó¿my, ¿e zebrali¶my siê tutaj w parê osób udzielaj±cych siê w temacie. Napisali¶my ksi±¿kê. No i co z tego?
Kto to wyda?
Kto to kupi?
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 15:31 05.04.2011)
Kto to wyda?
Kto to kupi?
Piszecie ksi±¿kê i bierzecie kogo¶ kumatego do przet³umaczenia jej na angielski oraz sensownego redaktora do wersji polskiej i angielskiej. Wydajecie poprzez Amazon, elektronicznie, bezpo¶rednio na Kindle. Amazon bierze 70% ceny, czyli przy sprzeda¿y za 10$ dostajecie 3$ za sztukê. Przy do¶æ nik³ej sprzeda¿y rzêdu 10k ¶ci±gniêæ daje to 30k$ - jest ju¿ sporo autorów którzy tak zarabiaj± na ¿ycie, trzymaj±c siê z dala od wszelkich wydawnictw.
Alternatyw± s± rozmowy z jakim¶ wydawnictwem, wtedy dostajecie co¶ z promil od
zysku ze sprzeda¿y i przy odrobinie szczê¶cia za uzyskane w ten sposób dochody bêdziecie mogli sobie na spó³kê kupiæ butelkê przyzwoitego wina
.
Na prawdê nie sadzicie, ¿e bardziej warto¶ciowe by³oby zorganizowanie warsztatów? Fakt, ze wymaga to wiêcej potu ni¿ przeczytanie ksi±¿ki ale efekt te¿ by³by lepszy.
Ano w³a¶nie
Zawsze mo¿emy zrobiæ wiêksze warsztaty na Grunwaldzie,
Mo¿e pomo¿esz mi Marcinie i jeszcze kilku zakapiorów by sie przyda³o.
wtedy mog³oby skorzystac wiêcej ni¿ 6 osób.
No i chyba na tym siê temat zakoñczy.
Popieram Marcina.
Napisanie i opracowanie takiego podrêcznika to d³uga praca, o wydaniu nie wspominaj±c. Teoria bez praktyki mo¿e s³u¿yæ do opowiadania historyjek m³odszym kolegom z podwórka. Je¶li kto¶ chce nauczyæ siê walczyæ to transport blach z drugiego koñca Polski nie powinien byæ problemem.
Na warsztatach mo¿na zrobiæ sobie notatki, je¶li kto¶ a¿ tak kocha teorie, i te¿ bêdzie dobrze.
Jedno drugiemu nie przeszkadza
Czyli -kto bêdzie prowadzi³ warsztaty na miecz d³ugi?
pozdrawiam
Moja propozycja to warsztaty na grunwaldzie na miecz i tarcze we czwartek wieczorem i w piatek rano, op³ata 30-40 z³ za osobe. Cena raczej ni¿sza ni¿ podrecznik, a efekt pewnie lepszy. I jesli faktycznie to co pokaze bedzie nios³o ze sob± jaki¶ praktyczny efekt, to wtedy mo¿na pomysleæ o opracowaniu podrecznika. Gdy¿ mo¿e on siê przydaæ dla tych, którzy co nieco opanowali podstaw choæby motoryki. MO¿ecie mieæ podrêcznik, katowaæ go na treningach po 7 razy w tygodniu a zapewniam, ¿e i tak nie dacie rady komu¶, kto trenuje 1-2 razy w tygodniu ale jest odpowiedniu ukierunkowany w kwestiach, które raczej ciê¿ko opisaæ w ksi±¿ce.
Oferta dobra, ale co na to organizatorzy imprezy?
My¶le, ¿e nic im do tego. To nie jest wielki turniej, który kolidowa³by z planem imprezy.
JE¿eli wielki pan organizator mia³by problem to proponuje udaæ siê na pole do pobliskiego ch³opa
CYTAT(Ryba @ 17:37 05.04.2011)
Ano w³a¶nie
Zawsze mo¿emy zrobiæ wiêksze warsztaty na Grunwaldzie,
Mo¿e pomo¿esz mi Marcinie i jeszcze kilku zakapiorów by sie przyda³o.
wtedy mog³oby skorzystac wiêcej ni¿ 6 osób.
Nie ka¿dy je¿dzi na Grunwald. Co do wasztatów, wiesz Marcinie jak to wygl±da³o W w-wie, no mnie to dziwi, taka wielka impreza jak Grunwald, a chêtnych ok 10 osób, miejsca ju¿ powinny byæ "zaklepane". No ale jak misie zap³ac±, to mo¿e zmieni± podej¶cie.
Po jednym seminarium niewiele zostaje w pamiêci (ja liczê na to, ¿e kolega zapamiêta³ to, co mnie uciek³o), lepiej jeszcze takowe nagraæ, jak to Uko³owa (za sms+VAT ;)).
CYTAT
Nie ka¿dy je¿dzi na Grunwald. Co do wasztatów, wiesz Marcinie jak to wygl±da³o W w-wie, no mnie to dziwi, taka wielka impreza jak Grunwald, a chêtnych ok 10 osób, miejsca ju¿ powinny byæ "zaklepane". No ale jak misie zap³ac±, to mo¿e zmieni± podej¶cie.
Jestem otwarty na propozycje, mo¿e byæ nawet w Honolulu za zwrot kosztów:).
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 19:51 05.04.2011)
Jestem otwarty na propozycje, mo¿e byæ nawet w Honolulu za zwrot kosztów:).
Posz³o na pw.
MArcina podej¶cie jest dobre.
Kiedy cz³owiek zap³aci to bêdzie siê stara³, jak najwiêcej wynie¶c z takich warsztatów.
Moje warsztay sa przeznaczone raczej dla studentów nie maj±cych zbyt duzo pieniêdzy.
Reszta w temacie "Grunwald 2011"
Co do podrêcznika i filmów instuktarzowych , to mozna skompilowaæ przygotowane przez siebie filmy treningowe na jedej p³ycie i udostêpniæ chêtnym.
Pozdrawiam
CYTAT(Ryba @ 09:20 06.04.2011)
Moje warsztay sa przeznaczone raczej dla studentów nie maj±cych zbyt duzo pieniêdzy.
Reszta w temacie "Grunwald 2011"
Którzy wol± wydaæ kasê na piwo w knajpie, chodzi o niewielkie kwoty w koñcu. 120 z³ za jeden trening w tygodniu to w Akademia Broni
.
Takie filmy instruktarzowe to dobry pomys³, pozostaje cierpliwie poczekaæ.
Nawet taka banalna rzecz, jak trenowaæ na oponach, by to przynios³o jaki¶ efekt, poza niewielk± popraw± kondycji i mikrourazami stawów.
CYTAT(Monika ksf @ 11:52 06.04.2011)
Którzy wol± wydaæ kasê na piwo w knajpie, chodzi o niewielkie kwoty w koñcu. 120 z³ za jeden trening w tygodniu to w Akademia Broni
.
Takie filmy instruktarzowe to dobry pomys³, pozostaje cierpliwie poczekaæ.
Nawet taka banalna rzecz, jak trenowaæ na oponach, by to przynios³o jaki¶ efekt, poza niewielk± popraw± kondycji i mikrourazami stawów.
Nie mierz wszystkich swoj± miar±. Jest wiele osób, które ³aduje w sprzêt ka¿d± woln± z³otówkê. W tym studenci.
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 12:40 06.04.2011)
Nie mierz wszystkich swoj± miar±. Jest wiele osób, które ³aduje w sprzêt ka¿d± woln± z³otówkê. W tym studenci.
Laserze policz sobie, ile kosztuje sprzêt narciarski, "wypasiony" rowe.r, albo trenigi krav-magi w pobliskim klubie, ba... nawet zj±cia fitness. Ja bym mog³a je¿dzic do pracy lepszym samochodem, zamiast rozpadajacym siê gratem, ale jest to dla mnie mniej istotne ;).
Mamy nieprzyjemne do¶wiadczenia z "darmoch±", od co. Spróbuj u¿yczyæ na d³u¿ej ni¿ jeden trening rêkawicy czy miecza, zobaczysz, co siê bêdzie z nimi dzia³o.
Rok temu poprowadzi³em kolejny raz warsztaty za przys³owiowe piwo (by³o bardzo gor±co
) i wszyscy uczestnicy byli zadowoleni - serio. Trenowa³em z 7 osobami i wszystko sie uda³o.
A czy rozwineli przekazana im wiedze to juz inna sprawa, nie sprawdza³em tego.
Pozdrawiam
CYTAT(Ryba @ 14:42 06.04.2011)
Rok temu poprowadzi³em kolejny raz warsztaty za przys³owiowe piwo (by³o bardzo gor±co
) i wszyscy uczestnicy byli zadowoleni - serio. Trenowa³em z 7 osobami i wszystko sie uda³o.
A czy rozwineli przekazana im wiedze to juz inna sprawa, nie sprawdza³em tego.
Pozdrawiam
Na ca³y Grunwald 7 osob - taki byl limit?
Moniko, masz jakie¶ dziwne informacje i do tego rozpuszczasz je w sieci
Dla studentów karnet OPEN kosztuje 132z³ i mog± trenowaæ 5 razy w tygodniu przez 5 godzin dziennie. Czyli ¶rednio 1,32 z³ za trening. Do tego mój Klub zapewnia broñ i ochraniacze. To chyba dobra oferta ze strony SSF3 AKADEMIA BRONI, chyba ¿e masz lepsz±...
CYTAT(Marcin ¯mudzki @ 16:40 06.04.2011)
Dla studentów karnet OPEN kosztuje 132z³ i mog± trenowaæ 5 razy w tygodniu przez 5 godzin dziennie. Czyli ¶rednio 1,32 z³ za trening. Do tego mój Klub zapewnia broñ i ochraniacze. To chyba dobra oferta ze strony SSF3 AKADEMIA BRONI, chyba ¿e masz lepsz±...
To siê polepszy³o, fajnie ¿e mo¿na za tê kwotê trenowaæ do woli. Warszawa by³a zawsze dro¿sza. I fakt ¿e cz³owieik z ulicy mo¿e przyj¶æ i zacz±æ trening bez w³asnego sprzêtu. Ale, Marcinie, po tych 6 latach dosz³am do wniosku, ¿e je¶li taka zabawa nie bêdzie komercyjna, to ciê¿ko jest z systematycznymi treningami, grupka przyjació³ równa siê radosne podej¶cie do treningu, do tego dochodz± kontuzje, sesja, wyjazd po studiach za prac± itp. Zdarzaj± siê wyj±tki w mocnych o¶rodkach, dlatego nie ka¿dy czuje problem.
CYTAT(Marcin ¯mudzki @ 16:40 06.04.2011)
Marcin a dwa, razy w tygodniu po 2,5 godziny jest mo¿liwe ??? ;)
A karnet dla nie studentów to ile ???
.. chodzi o niewielkie kwoty w koñcu. 120 z³ za jeden trening w tygodniu ..
Znam takich (studentów) którym te 120z³. musi wystarczy na jedzenie(miesiêcznie)
Wydaje mi siê , ¿e warsztaty(organizowanie) powinno siê traktowaæ tak , jak to traktuje Ryba.
Z pewno¶ci± nie ma sensu , by warsztaty tarczy /jedynki , organizowa³o dwóch (niezale¿nie )ludzi .
Nale¿y po prostu dodatkowo zaj±c siê organizacj± warsztatów M.D.
Im wiêcej atrakcji robionych przez nas - dla nas , tym lepiej
W ka¿dym przypadku , czy jedynka , czy miecz d³ugi - organizator imprezy Grunwaldzkiej powinien o tym wiedzieæ. Po prostu nie wypada inaczej.
"Chowanie siê po krzakach" jest moim zdaniem nie potrzebne , bez sensowne.
co do limitu - 7 osób . No có¿ pocz±tki s± zawsze trudne.
Wierzê , ¿e w tym roku zainteresowanie bêdzie du¿o wiêksze.
Przepraszam - ale na ten temat , to my w temacie warsztatów powinni¶my rozmawiaæ.
Przenie¶c tego jednak nie umiem.
pozdrawiam
Zgadzam siê Moniko. Ja to wiem ju¿ od 13 lat, odk±d istnieje AKADEMIA BRONI. Mówiê, zachêcam, ale i tak ka¿dy musi sam doj¶æ do tego, czego oczekuje od szermierki. Czy radosnej zabawy z broni± bia³± w¶ród grupki przyjació³, czy mo¿e rozwoju, doskonalenia i zdobywania realnych umiejêtno¶ci. W drugim przypadku niezbêdna jest komercjalizacja, choæ mo¿e nie jest to rozwi±zanie doskona³e, ale na dzieñ dzisiejszy nie znam lepszego
Tak czy inaczej ka¿dy powinien wybieraæ tak± formu³ê, która mu najbardziej odpowiada.
Dla niestudentów 175z³ miesiêcznie i chodzisz ile chcesz - karnet OPEN. Dla nie mo¿esz trenowaæ 2 razy w tygodniu, Twoja wola
Nie mam pojêcia ile kosztuje dobry sprzêt narciarski czy ciosnek. Wiem ile kosztuje dobry zestaw blach. I podejrzewam, ¿e jednak wcale tak tanio nie wypadamy w porównaniu.
Karnet na si³kê, jakie¶ 100-150z³/miesi±c. Podejrzewam, ¿e treningi SW podobnie.
I co z tego? P³aci siê za otrzymywane umiejêtno¶ci ludziom, którzy zarabiaj± na chleb w ten sposób. Nic dziwnego.
A na naszym podwórku nie ma nikogo, kto zarabia na ¿ycie w ten sposób. Przynajmniej z tego co wiem. Dlatego te¿ nie uwa¿am, ¿e ktokolwiek powinien tak± praktykê stosowaæ.
Rozumiem inicjatywy typu warsztaty. Ile kto za nie we¼mie to ju¿ jego sprawa. Ka¿dy ma swój w³asny rozum, by oceniæ czy warto skorzystaæ.
Ocenianie wszystkich studentów jako opierdalaczy, na podstawie tego, ¿e s± studentami, wypowiadane przez kobietê walcz±c± w zbroi jest ... trochê nie na miejscu?
.. chodzi o niewielkie kwoty w koñcu. 120 z³ za jeden trening w tygodniu ..
Ale piêknie Józefie wyci±³e¶ frazê z kontekstu, manipulacja pierwsza klasa. Ja znam studentów którzy woleli zainwestowac w ¿upan, zamiast w u¿ywan± maskê do treningów, a sprzêt notorycznie po¿yczali od swoich kolegów (obszyci ju¿ s±, ale w³asnej maski nie maj± do dzisiaj-u¿ywkê mo¿na kupiæ na allegro). Znam te¿ takich, kórzy sami sobie wyklepali sprzêt i zaczynaj± robiæ sprzêt dla kolegów. Poza tym umówmy siê, jak jest z¿yta grupa treningowa i kto¶ ma ciê¿k± sytuacjê, to opuszcza mu siê skladkê, dodam ¿e np w MKS za salê p³aci siê sta³± kwotê, czyli kto¶ te koszty musi pokryæ. Mo¿esz takiej osobie zaproponowaæ udzia³ w p³atnym pokazie na przyk³ad. Poza tym ojciec piêciorga dzieci te¿ ma ciê¿ko. Jak kolega posze³ na bezrobocie, Marek mu odpu¶ci³ sk³adki w pe³nej wysoko¶ci, a i tak znikn±³ z trenigów, pracê pewnie ju¿ ma.
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 17:14 06.04.2011)
A na naszym podwórku nie ma nikogo, kto zarabia na ¿ycie w ten sposób. Przynajmniej z tego co wiem. Dlatego te¿ nie uwa¿am, ¿e ktokolwiek powinien tak± praktykê stosowaæ.
Laserze te¿ tak my¶lê, ale co z tego? Przepraszam my¶la³am przez 6 lat. Kto zajmie siê pocz±tkuj±cymi? Jest jak jest, grupa kilku osób w blachach, która bez "narybku" siê wykruszy. Ba, w MKS u¿yczam osobistego sprzêtu zaczepnego i ochronnego, co tak rozleniwia, ¿e zaopatrzenie w sprzêt idzie wyj±tkowo opornie, mamy tez klubowy sprzêt sfiansowny ze sk³adek, dajemy te¿ dofinasownie do broni, albo kredytujemy np zakup maski. Sk³adka 25 z³, kilka osób na sali, Aramis minimum 120pln (pe³na sala, 16 osób startowa³o od nich w Lanckoronie).
Karnet na si³kê 100-150 za samo skorzystanie ze sprzêtu?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.