Jo³!
Fak faktem jednak, sam wspomniany przez Ciebie Kaktusie regulamin musia³by byæ albo bardzo szczegó³owy, albo bardzo ogólny, w zwi±zku z szerokim datowaniem imprezy. Taka sytuacja jednak mo¿e albo spowodowaæ du¿e w±tpliwo¶ci, albo du¿e niedomówienia.
Pa!
Witam
Drogi Kaktusie
Nie bardzo rozumiem co taki regulamin mia³by zapewniæ:
- jako widz mogê sobie spacerowaæ jako
CYTAT
czarni ninja owiniêci szmatkami, którzy walczyli pochodz±cymi z Indii pazurami s³u¿±cymi do dobijania rycerzy w saladach !!!
i jak d³ugo nie naruszam ogólnych norm obyczajowych raczej nikt nie mo¿e mi tego zabroniæ
- nie mogê wzi±æ udzia³u w czê¶ci oficjalnej (np.turnieje, inscenizacje itp.) jako uczestnik - jednak tutaj wydaje mi siê, ¿e wystarczy zapis o konieczno¶ci aprobaty organizatora i to ma zwi±zek z presti¿em imprezy
- nie mogê wziaæ udzia³u w czê¶ci nieoficjalnej, jednak tutaj nie widzê zwi±zku z presti¿em imprezy, albo z zagro¿eniem, i¿
CYTAT
tymczasem jawi mi siê przed oczyma obrazek ma³ego dziecka, które utrwala sobie w g³ówce,
jako, ¿e tacy "osobnicy" nie bior± udzia³u w nocnych spotkaniach. A problemem jest tylko
CYTAT
nie bedzie roscil sobie prawa do zostawania na wieczornej imprezie i nie bedzie rozp... klimatu
co w³a¶nie w/g tego co napisa³em w poprzednim po¶cie jest dyskusyjne.
Zamiast próby tworzenia regulaminu "wykluczaj±cego" raczej trudnego przy takiej imprezie do stworzenia proponujê regulamin "dopuszczaj±cy" w w±tpliwych przypadkach. Polega to mniej wiêcej na tym, ¿e za poszczególne elementy przyznaje siê punkty np.:
- rêcznie szyte skórzane buty - 1 pkt.
- ubiór z naturalnych materia³ow - 1 pkt
- historyczna broñ - 1 pkt
- historyczna bi¿uteria - 1 pkt
- zgodno¶æ czasowa elementów z wizerunkiem - 3 pkt
i tak dalej (wymaga to przemy¶lenia)
W efekcie mo¿na podaæ: udzia³ w czê¶ci oficjalnej jako uczestnik (poza szczegó³ówymi wymogami odno¶nie walk) minimum 10 pkt, udzia³ w czê¶ci nieoficjalnej minimum 5 pkt.
Nie chroni to przed "hybrydami", ale znacznie zmniejsza ich procentowy udzia³.
Pozdrowienia
Jeszcze jedno
To co wed³ug do¶wiadczenia organizatorów jest najbardziej widoczne jako "negatywne" m.innymi glany owiniête królicza skórk± (ulubione dla" ³owców mroku") mo¿e byæ wy¿ej punktowane tzn. skórzane buty rêcznie szyte punktów 2 lub 3.
Przepraszam, ale ne mogê siê oprzeæ wra¿enu, ¿e ponownie mamy do czynienia z tematem stopniowania mroku...
Dajcie spokój, Panowie...
CYTAT(Boran)
Przepraszam, ale ne mogê siê oprzeæ wra¿enu, ¿e ponownie mamy do czynienia z tematem stopniowania mroku...
Dajcie spokój, Panowie...
Witam
Stopniowanie mroku jest wtedy gdy na celownik bierze siê minusy, a nie plusy.
Gdybym chcia³ to nazwaæ bardziej górnolotnie jest to promowanie/premiowanie osi±gniêæ na drodze do coraz lepszego odtwarzania.
Poza tym ka¿da metoda jest dobra dopóki ktokolwiek nie zaproponuje lepszej. Wydaje mi siê, ¿e takiej pomocy oczekuje organizator.
Jo³!
Chc±c rozwiaæ narastaj±ce obawy, chcia³bym stwierdziæ, i¿ jest u nas w Bractwie dostatecznie wielu historyków, a w tym przecie¿ historyków ¶redniowiecznej wojskowo¶ci
, aby to w³a¶nie oni mogli zadecydowaæ jaki powinien byæ ów "minimalny" strój.
Oczywi¶cie nale¿a³oby stworzyæ kilka takich regulaminów dla ludzi odtwarzaj±cych poszczególne epoki i odpowiednio wcze¶nie umie¶ciæ je na stronie biesiady - ¿eby ludzie chc±cy nas odwiedziæ mieli ogólny pogl±d na sytuacjê.
TYLKO PYTAM PO CO????
biurokracje widze, widze biurokracje...
mam tylko jedna straszliwa prosbe... niech to nie urosnie do absurdalnych rozmiarow, tak?
mysle, ze najlepsza jest propozycja Vislava o koniecznosci aprobaty stroju i ekwipunku przez organizatorow. w takim przypadku wystarczy, ze wybierzemy ze trzy kompetente osoby (z tym nie powinno byc u Nas problemu), ktore beda stanowczo wykluczaly wszelkie przeginki, podpierajac sie w tym wiedza historyczna oraz dobrym smakiem.
przy odrobinie stanowczosci ze strony Szacownej Komisji Weryfikacyjnej, unikniemy Straszliwie Opentanych Wojownikow Chaosu.
jesli ktos - w zwiazku z powyzszym - ma obawy, czy sie kwalifikuje na Nasza impreze, to niech po prostu sie z Nami skontaktuje. poziom Naszej tolerancji jest raczej wysoki
pozdrawiam Wszystkich!
ps. dzieki Vislavie za rzeczowe uwagi! moze do Nas zajrzysz?
Witam
Dziekuje bardzo za zaproszenie Bartoszu. Chêtnie bym zajrza³, lecz jeszcze dam znaæ. Nie u³ozy³em sobie dotychczas planu wyjazdów na ten rok. Poza wczesnym ¶redniowieczem zajmujê sie równie¿ czynnym odtwarzaniem fachu flisackiego prze³om XIX/XX wiek - mamy w planie budowê tratwy na Bugu i jeden z terminów to koniec lata.
Pozdrowienia
Rzeczywi¶cie chyba trochê zamiesza³em, wiêc przepraszam... ¿eby podsumowaæ wydaje mi siê, ¿e propozycja Mnicha jest najrozs±dniejsza...dziêkujê Vislavie za rzeczowe uwagi i dyskusjê i przy³±czam siê do zaproszenia...IMPREZA JEST NAPRAWDÊ PRZEDNIA
Pozostawiê to wszystko bez komentarza. Oto adres strony:
http://www.mrokk.prv.pl/ na ktorej mo¿na zobaczyæ niektórych cz³onkow Bractwa Rycerskiego Ziemi Kaliskiej, (równie¿ historyków), którzy maj± siê wypowiadaæ i oceniaæ miêdzy innymi, historyczno¶æ stroju uczestnikow najbli¿szej organizowanej przez to bractwo biesiady.
Pozdrawiam
Ps. moje osobiste wra¿enia impreza na bardzo niskim poziomei
(wiêkszo¶æ superlatyw na temat biesiady na tym forum pada z ust organizatorów, wiêc ocena nie jest obiektywna)
Oj, oj na odcisk komu¶ nast±pili¶my. Ale mimo wszystko dziêkujemy krytyka tez jest potrzebna. Mówi±c o strojach na biesiadzie mielismy na my¶li równiez w³asne Bractwo, zreszt± jest to chyba oczywiste. Faktem jest ze w strefie mroku Jeste¶my. Nale¿y jednak pamietaæ ¿e nic nie stoi w miejscu i staramy sie to naprawiaæ i odmrocznic siê maksymalnie, w szczególnosci za¶ historycy, którym zetkniêcie z freh± otworzy³o oczy co do ich b³êdów, a mo¿e raczej zmieni³o mentalno¶æ z grupy znajomych walcz±cych mieczami, na grupê staraj±c± siê odtworzyæ czê¶æ historii. Od i tyle na temat naszej mroczno¶ci.
Co do imprezy wtybacz Sigird aby¶my o niej ¼le pisali, jestesmy swiadomi b³êdów i miêdzy innymi temu s³u¿y ten temat aby ich unikaæ, jak juz napisa³em nic nie stoi w miejscu. Jak rozumiem By³a¶ na naszej imprezie i siê Ci nie spodoba³a, có¿ to te¿ rozumiem, ja sam jako organizator mia³em parê zastrze¿eñ. Wydaje mi siê jednak ¿e ogólnie ludzie lubi± Biesiady Piastowskie i to nie tylko jej subiektywni organizatorzy :)Je¿eli masz w±tpliwo¶ci spojrzyj na temat V Biesiada Piastowska na freha i przeczytaj posty z innych Bractw.
Pozdrawiam.
Eh, "Sigird" jak bym by³ wredny, tobym zapyta³ - z³y dzieñ w Tesco?
i wspó³czu³ bym, ¿e tak d³ugo czeka³a¶ na ten jedyny post dla którego zapisa³a¶ siê na to forum.
Ale nie jestem, wiêc ¿yczê tylko lepszej zabwy na VI Biesiadzie.
pozdrawiam
Jaros³aw.
Sigird : Przyznam ¿e nie spodziewa³em siê takiego zachowania na tym forum. Bynajmniej nie chodzi o sam motyw ujawnienia tutaj, jak¿e straszliwego i druzgoc±cego dla nas faktu ¿e nasze zdjêcia sprzed dwóch lat sa na stronie mroku. Raczej irytuje mnie to ¿e kto¶ ca³kiem anonimowy próbuje wprowadziæ w b³±d ludzi twierdz±c ¿e na biesiadzie jest niski poziom.
Apropo mrokku. W pewnym sensie cieszê siê z tego ze te zdjêcia sie tam znalaz³y poniewa¿ zauwa¿y³em ¿e zmotywowa³o to nas do jeszcze wiekszej pracy i dziêki temu nasze bractwo rozwija siê lepiej. Jednak wiekszo¶æ ludzi nie jest obrzydliwie bogata i nie mo¿e sobie sprawiæ na pocz±tek super-wypasionego stroju i b³yszcz±cej zbroi tak¿e na pewno nie zamkniemy tej imprezy dla ludzi którzy nie s± jakimi¶ "ultrasami". Przecie¿ w samej nazwie imprezy jest s³owo "Biesiada". I to jest motyw najwa¿niejszy. Ka¿dy kto by³ i wykaza³ sie odrobin± chêci mog³ poznaæ naprawde fajnych ludzi. By³o z kim wypiæ (ten spirytus to jednak by³a ju¿ lekka przesada
). By³o z kim pogadaæ. Nie zabrak³o nawet takich form komunikacji jak ¶piew (w sumie to sie ³±czy juz z piciem). Szkoda jednak ¿e s± osoby, takie jak
Sigird, które nie odnalaz³y siê na tej imprezie. Ale mo¿e problem tkwi w nastawieniu takich osob a nie w organizacji.
Mam tak¿e nadziejê ¿e w tym roku pojawi siê wiêcej ludzi pó¼no-¶redniowiecznych, osobi¶cie postaram siê reaktywowaæ stare znajomo¶ci i zaprosiæ ludzi ktorych pozna³em na Grunwaldzie.
Pozdrawiam
Krzysztof
Witam wszystkich!
Poczyta³em sobie ciekaw± dyskusjê nt. VI Biesiady Piastowskiej. Dobrze, ¿e poruszane sa tematy dra¿liwe, a nie tylko ochy i achy
Najwa¿niejsze, ¿e z ka¿d± edycj± Biesiady organizatorzy wyci±gaj± wnioski i w kolejnym roku to ju¿ siê raczej nie powtarza. Podczas VI Biesiady zdecydowanie proponujê zrezygnowaæ z bitew "mieszanych" tzn. wczesne ¶redniowiecze z pó¼niejszym, szkoda nerwów, dyskusji itp. (Kornik ty wiesz o co chodzi). Trzeba pokazy robiæ z podzia³em na epoki, a wtedy po pierwsze uatrakcyjni siê program imprezy, a po drugie uniknie dyskusji o "nie¶miertelno¶ci" niektórych wojowników
Pozdrowienia dla wszystkich
Witam!!!
No no no...zauwa¿amy pewien przejaw niezadowolenia ...có¿ to niestety rzecz ludzka
, szkoda jednak ,gdy nadchodzi moment, kiedy nie pozwala nam to zjawisko cieszyæ sie i zauwa¿aæ tego co pozytywne
A my¶le ,¿e zaczêli¶my pod±¿aæ w dobrym kierunku nastawiaj±c siê na samodoskonalenie i rozwój...Przecie od razu Krakowa nie zbudowano !! Poza tym je¶li siê ju¿ kto¶ bierze za ocene innych i wytykanie ich wad to powinien sam byæ idealny i dawaæ przyk³ad sob±
Pytanie brzmi : czy jest? Odpowied¿ my¶le nasuwa siê w tym przypadku sama
Przechodz±c dalej i zostawiaj±c ten temat
uwa¿am za dobry pomys³ : udzia³ w Biesiadzie wiekszej ilo¶ci osób z pó¿niejszego okresu , faktycznie przynie¶æ to mo¿e tylko pozytywy i uatrakcyjniæ impreze
Rozgraniczenie walki czy pokazów na ''wczesne'' i ''pó¿ne'' te¿ jest ciekawym rozwi±zaniem
Pozostaje nam czekac na efekty ich realizacji.
Pozdrawiam!
CYTAT
Podczas VI Biesiady zdecydowanie proponujê zrezygnowaæ z bitew "mieszanych"
to ju¿ postanowione.
W ten sposub wprawdzie kosztem wygrzewu na pe³n± skalê, ale otrzymamy 2 serie bitew zamiast jednej, no i unikniemy wielu zatargów w sprawie ró¿nic sposobów walki.
Pozostaje tylko ustawiæ sensowne godziny wyj¶æ wczesnych i pó¼nych do bitew.
Proponuje nie zabrania wyjscia nikomu w bitwach. Tyle ze w bitwie dla wczesnych beda obowiazywaly zasady ktore ustala wczesni, a w bitwie dla poznych zasady poznych. W ten sposob jezeli ktos bedzie chcial wyjsc i stanac przeciwko wojownikom z innej epoki bedzie musial tylko sprostac wymaganiom przez nich ustalonych.
Krzysztof
CYTAT
Pozostaje tylko ustawiæ sensowne godziny wyj¶æ wczesnych i pó¼nych do bitew
Wcze¶ni 6:00 rano, pó¼ni po pó³nocy
A tak na serio przygl±dam siê od jakiego¶ czasu tej dyskusji i widzê du¿o pozytywów.
Ja wraz z kolegami z entante mamy takie powiedzenie:" trzeba zawsze siê rozwijaæ, bo jak siê nie rozwijasz to znaczy, ¿e stoisz w miejscu. Jak stoisz w miejscu to znaczy, ¿e siê cofasz"
Zdaje siê panowie, ¿e nie stoicie, bo zaczêli¶cie mówiæ bardzo konkretnie.Byle by¶cie nie poprzestawali tylko na s³owach jak to wiele bractw robi.
Prosze wiêc panowie zróbcie prawdziw± przynajmniej w 90% odmrocznion± imprezê z full wypas biesiad± na której jedzenie nie bêdzie ograniczaæ siê do kie³basy i chleba ,z powodu przeznaczenia wiêkszo¶ci funduszy na w±tpliwej jako¶ci piwo(jak ma to niestety miejsce na wielu imprezach w kraju). S³owem zorganizujcie historyczn± biesiadê a nie libacjê...proszê, b³agam zróbcie to dla mnie ... bo takich turniejów w Polsce niestety coraz mniej:(
Pok³adam w was swoje nadzieje.Bo narazie widze w przysz³ym roku tylko dwa turnieje na które chcê jechaæ, a chcia³bym widzieæ ich wiêcej.
Z pozdrowieniami Fionn
Ps. Jak zrobicie to zapro¶cie:)
heh, jak dotad uczta wieczorna i jedzenie w ogole byly Nasza najmocniejsza strona. z mrokiem gorzej, ale staramy sie, staramy! mam nadzieje ze tak bedzie rowniez w tym roku!
coz dodac? ZAPRASZAMY!!!
przyjedz i sam zobacz. mamy nadzieje, ze bedziesz bawil sie dobrze i dolozysz swoja mala "cegielke" konstruktywnych uwag do Naszego rozwoju.
pozdrawiam serdecznie!!
Bartosz ze Zdunowa/Mnichu
ps. bitwy dla "wczesnych" o 6.00?... taaaak!
a ja chcialbym sie zapytac co z bitwami jak puznego bedzie malo co? wiecie ze lubie sie naparzac i naprawde nieistotne z kim byle DUUUZZZZO!!!!!!!
jak wszystko sie rozgraniczy to co ja biedny zrobie??????? co? pojedynki mi zostana a to jusz sprawa losu i moich slizgajacych sie butuffff!!!!!!!
Ustawimy Ci taki pieniek, ¿eby¶ móg³ siê na nim wy¿yæ.
A powa¿nie, to spokojnie. Mamy nadziejê, ¿e wiele bractw pó¼no¶redniowiecznych bêdzie zainteresowane przyjazdem na Biesiadê. Nie po¿a³uj±.
Docelowo, idea³em by³by podzia³ mniej wiêcej po równi bractw pó¼nych i wczesnych.
A jakby co, to zawsze zostaje stara sprawdzona metoda ³apanki.
Metoda ³apanki- nie ma mowy. gdyby takie za³ozenia przyj±c ca³a ta dyskusja która sie tu toczy³a by³aby bez sensu.
Mo¿na jeszcze zrobiæ tak jak ja proponowa³em kilka postów wy¿ej...
Z tym pienkem to niejest dobry pomysl koles, a zeby ktos przyjechal na impreze to czeba ich sciagnac ja pytam czy macie jakies pomysly co?bo gdy ja nie powalcze to
bede wiecie o tym to jest tak samo jak sobie mieska nie zazuce na ruszt!!!!!!! bylo by dobrze napisac tu o tym ( zarzucic pomysly ) nie??????? tak tylko mysli moja skromna osoba ( kto mnie zna wie dlaczego skromna hi hi hi ) Pozdrawiam moji Bractwowi Bracia!!!!!!!
Witam!
Co do Biesiady to naprawde dobra impreza jest. Nie chodzi tyle o jadlo i picie (cho¶ to % te¿ wa¿ne) co o klimat. Ka¿dy znajdzie co¶ dla siebie, znajd± siê i takie jednostki jak Sigird... nie wa¿ne. Co do walk to zgadzam siê z twierdzeniem i¿ nie ma sensu robiæ staræ mieszanych, po¼niej s± tylko niepotrzebne nieporozumienia. Mroku te¿ niechcia³bym widzieæ. Przykre i ¿a³osne jest kiedy patrzysz na go¶cia w czarnych wi±zanych skórzanych spodniach z szmat± czarna na twarzy pazurami w stylu X-MAN..... (tekst usuniêto dla zachowania pewnych zasad). Najbardziej ¶miaæ mi sie chcia³o z tego, ¿e nikt nie chcia³ rozmawiaæ, a co chwile jakie¶ g³upie teksty w ich kierunku by³y rzucane... OBY MROK NAS OPU¦CI£ !
Generalnie nie wiem czy jeszcze moge sie wypowiadac ale co tam.
wydaje mi sie ze niepowinienes muj drogi wypowiadac sie w ten sposub o tej jak ja nazwa³e¶ "fajna dupcia"
poniewaz mozesz sobie w ten sposób stwozyc kilku wrogów a nie wiem czy tego w³a¶nie bys chcia³.
i to by by³o na tyle.
a jezeli chodzi o mrok polecam sie cofn±æ do swoich wspomnieñi przypomniec sobie jak wszyscy w tym bractwie (niewykluczaj±c mnie ) wygladali jeszcze kilka lat temu
DO BARTOSZA ZA ZDUNOWA I RESZTY ELITY
Dla Mnie to Jestescie Dzieciakami biegajacymi z 3 rêcznymi mieczami.
Walicie Kiche i juz,jak wam Ktos nie odpowiada to na Niego w³azicie.
Na nastepnej Biesiadzie Jestem z Moj± Choragwi± nie duz± ale bitn± oczywiscie jak nas wpuscicie.Wtedy wystawicie swoich wojowników i zobaczymy.Bedziemy Miec Opancerzenie i bron zgodne z waszymi wymogami.
Pewnie Wiesz juz Kto pisze.
Przygladam siê temu tematowi, ba aktywnie w nim uczestniczê, ale co raz mniej chce mi sie tu zagl±daæ. Panie , Panowie umieszczaj±c nasz± impreze na tym szacownym forum, mielismy nadzieje na ciekawe pomys³y na jej uatrakcyjnienie, jej rozpropagowanie i dostarczenie o niej informacji. Tymczasem co raz czê¶ciej staje sie ona polem popisów prywatnych wa¶ni i sporów. Chyba mija sie to z ide±, apeluje wiêc o kulturê we wzajemnym wymienianiu pogl±dów.
Jezeli chodzi o poprzednie posty to :
Woody- Szpitalnik wypowiadajacy sie tymi s³owami o niewie¶cie, w dodatku bardzo sympatycznej, rozumiem zachwyt, nie rozumiem formy wypowiedzi.
Wodan- ¿yjemy w wolnym kraju, a Ty znasz Biesiade od podszewki dlatego zawsze bedzie dobrze jezeli rzucisz jak±s naprawde cenn± uwagê. Co do mroku to on nie tylko by³ kilka lat temu, jest nadal, ale namietnie zwalczany
Vektor81- Twoja Towarzyszka powinna byæ dumna z tak czu³ego na punkcie Jej czci, partnera, wydaje mi sie jednak ze publiczne forum jest ma³o odpowiednim miejscem do krwawych obietnic, chociaz sam nie wiem jakbym zareagowa³ na Twoim miejscu wiêc siê do tego przyczepiac nie bedê.
Dziwi mnie natomiast fakt znalezienia siê w owym po¶cie Mnicha, hmmm... z ta dziecinad± to chyba te¿ lekka przesada,zw³aszcza w odniesieniu do Mnicha (sorry Bartek- staruszku
) i mieczy trójrêcznych nie mamy, ba nigdy nie mieli¶my, mimo naszej pomroczno¶ci. Je¿eli chodzi o stroje có¿, wybacz, z przyjemno¶ci± przeproszê Ciê na tym forum je¿eli uj¿e tu ¼ród³owe uzasadnienie Twego stroju. Chodzi mi o formê i po³±czenie elementów. Fakt pozostaje faktem by³o pe³no mroku na zasz³orocznej Biesiadzie, ja sam radosnie smiga³em w sztucznej tkaninie, ale nie upieram siê przy tym ze wszystko by³o Ok i nie dorabiam na si³ê teorii. Pisanie pracy kostiumologicznej nie czyni z Ciebie nieomylnego autorytetu, a wydaje mi siê ze dyskusje s± jak najbardziej wskazane bo poszerzaja nasze wiadomo¶ci, sam pisze takie prace i wiem o tym, uczymy sie ca³y czas.
Pozdrawiam Wszystkich, apeluje o rozs±dek.
My¶lê ¿e ka¿da dobra Dru¿yna bêdzie mile widziana przz Nas. A je¿eli do tego oprócz historycznych strojów zaprezentuj± wysoki kunszt we w³adaniu orê¿em na pewno bêdziemy radzi.
Po za tym chcieli¶my zainscenizowaæ w czê¶ci pó¼no¶redniowiecznej obronê piechoty zza umocnien polowych, a wiêc przyda siê spora gromada zarówno atakujacych jak i broniacych "pó¼nych". My¶lê ¿e Bartosz ze Zdunowa zapragnie wykorzystaæ w tym aspekcie fascynacje husytami. Licze tez na informacje frehowiczów apropos w³asnie umocnieñ polowych z lat 1370- 1430.
Je¿eli chodzi o starcie wczesnosredniowieczne pragneliby¶my zainscenizowaæ starcie rusko- polskie z XI wieku. Od powiedzmy jeden z oddzia³ów ¦mia³ego, interweniuj±cy w sprawie ksiêcia Izjas³awa, napotyka na swojej drodze ruskich adwresarzy.
Je¿eli chodzi o bitwy zosta³o ju¿ postanowione, ¿e zostaja rozdzielone. Nie chodzi tu tylko i wy³±cznie o ró¿nice miedzy sposobami walki ale równie¿ o to ¿eby nie robiæ publice a¿ takiej sieczki z mózgów. Biesiada jest i tak bardzo szeroko datowana. Ale dobrze by³oby aby w jednym szeregu nie sta³ obok siebie wojownik w p³ytówce i przy³bicy oraz wojownik w krótkiej kolczudze i "szyszaku wilkopolskim" .
Idea Biesiady to oczywi¶cie przede wszystkim spotkanie ludzi z Ruchu Rekonstrukcyjnego, ale nale¿y pamiêtaæ o tym ¿e przez spor± czê¶æ czasu obserwuje nas publika.
Pozdrawiam serdecznie.
CYTAT
Miecz 3rêczny to oczywiscie zart.
kiepski
CYTAT
Oto stronka Bucików jakie to mia³em lub próbowa³em na Siebie przyodziac za³atwimy to partiami.
mo¿na to za³atwiæ od razu hurtowo.
Proszê Ciê o pozwolenie na zamieszczenie tu Twojego zdjêcia zrobionego na V Biesiadzie Piastowskiej i niech ogó³ frehowiczów oceni, czy nasze zarzuty wobec Twojego stroju by³y uzasadnione.
¯eby¶ nie czu³ siê osamotniony, zaraz obok wrzucê te¿ swoje zdjêcie z tej Biesiady.
Tak, mam kilka mrocznych rzeczy, ale s± pewne poziomy mroku i MROKU.
To jak przyjmujesz?
Je¶li tak, to napisz tu na freha, ¿e tak, a zdjêcia wstawimy w nowy temat, bo w kalendarium nie mo¿na do³±czaæ plików.
Co do naszych imprez to jasne, bêdziecie mile widziani ale mam nadziejê, ¿e w tym roku Ty i Twoja dru¿yna wyst±picie w strojach przynajmniej przypominaj±cych stroje z danej epoki.
No i przypominam, ¿e nie bêdziemy tolerowaæ za³atwiania ¿adnych porachunków w czasie Biesiady.
Chetnie powalczymy z Twoj± dru¿yn±, zabaczymy co potrafi±. Dobrej walki nigdy zbyt ma³o.
Acha, jeszcze jedno:
Wektor81 - nigdy nie gro¼ cz³onkowi naszego Bractwa.
Woodi - nigdy nie obra¿aj kobiet które kiedy¶ by³y w naszym Bractwie, a ju¿ szczególnie moich kole¿anek.
pozdrawiam
Jaros³aw
CYTAT
Jestes TRUPEM!!!
To gro¼ba karalna wiêc ja bym teraz uwa¿a³ na kontakty z Woodim, co¶ mu siê stanie i przechlapane...
A co do Ciebie Woodi jak ty tak zwracasz siê do kobiet to szczerze wspó³czuje.
no to mam problemix! Jaktor powiedziales ze juz jest postanowione rozgraniczenie tak? to co bede sie bil z kornikiem sam ciagle ? ponawiam pytanie no macie jusz kogos czy nie co?to naprawde mnie interesuje a moje pytanie jest ciagle zlewane? poza tym vector81 ja cie powszystkim zbierac niebede bo na biesiadzie niemam zamiaru pracowac! kto wie jak pracuje ten zrozumie! poza tym to my jestesmy BRACTWEM wiec niemysl ze ktos bedzie stal z tylu a juz napewno nie ja kto mnie widziaj jak dymie ten wie duzy niejestem alllle!!!!!!!
Witam !
Rzadko sie wypowiadam na tym forum, jednak ostatnie posty dotycz±ce tematu Woodi vs. Vektor niepotrzebnie podgrza³y atmosferê i skierowa³y dyskusjê na boczny tor.
Po pierwsze - Woodi niezbyt fortunnie siê wyrazi³ opisuj±c nasz± kole¿ankê i strój Vektora.W zwi±zku z czym oboje mog± siê czuæ ura¿eni.
Jednak po drugie - Vektor niepotrzebnie u¿ywa pewnych sformu³owañ typu "trup" albo "Woodi jest mój, obojetnie na ulicy czy na Biesiadzie", a naskakiwanie na wszystkich, ¿e s± "dzieciakami wal±cymi kichê" jest kierowaniem swoich pretensji pod niew³a¶ciwy adres.
Proponujê zakoñczyæ temat tzn.
1) Woodi ma swojego zwierzchnika w bractwie i on powinien zadecydowaæ co zrobiæ, najlepiej jak Woodi przeprosi Agê i odwo³a to co mówi³.
2) Vektor zachowa siê zgodnie z zasadami: Ye Ui, Yom Chi, Guk Gi. I przestanie opowiadaæ jak to siê sprawdzi ze swoj± chor±gwi± podczas biesiady, bo nie jest od wymierzania sprawiedliwo¶ci. Poza tym je¿eli on jest ura¿ony, to niech nie obra¿a tych czlonków bractwa, którzy niczym nie zawinili.
My¶lê, ¿e mo¿na to wszystko za³atwiæ na spokojnie, tak aby wyja¶niæ nieporozumienia i skoñczyæ te zbêdne posty . A dla spraw indywidulanych istnieje na FREszE opcja pw.(prywatna wiadomo¶æ).
Dura lex, sed lex.
tej koles nieprzesadzaj. niewidzialem cie na olimpiadzie ani w walkach w klatce to znaczy ze niejestes jakis tam mega boss! poza tym nie mozesz zabronic mi wypowiadac sie bo co bo mnie pobijesz! powiem ci ze to jest nawet wielce prawdopodobne ale ja niezamiezam ci zhodzic z drogi tylko dlatego ze grozisz mi masakra! no i pewnie ci bardziej pasuje ze niejestem duzy co ? lepiej sie takich bije tak?
zapraszam cie na moje gg bo ten temat niejest miejscem na takie zeczy co uswiadomil mi przed chwila muj szef jactor nara
O widze ze s³uszne wnioski nastêpuj±. Przypominam jednak w³asnie o wiadomosciach na priv.To nie czat.
Finis coronat opus Tadeuszu.
Vektor wierzê, ¿e zrozumia³e¶ o co chodzi i zamykam temat.
Gerry dobrze, ¿e i ty przesta³e¶ poruszaæ ten temat.
Dictum sapienti sat. Amen
a ja my¶la³em, ¿e doweim siê co¶ na temat programu biesiady i atrakcji nie tylko tych dla wystêpuj±cych, ale te¿ dla zwiedzaj±cych :oops:
Dowiesz siê, ale program ca³y czas tworzymy.
Nied³ugo napiszemy co¶ konkretniejszego.
Zamkniêta jest ta dyskusja a nie temat o Biesiadzie.
Co do programu to:
pewne s±: turniej ³uczniczy, bitwa wczesna (docelowo zakoñczona ¶mierci± wodza i sypaniem mu symbolicznego kurchanu - jak wyjdzie zobaczymy - musimy skonsultowaæ prace ziemne z muzeum, bo jest to teren grodziska zabytkowego, bitwa pó¼na, turniej szachowy (zasady z XIII wieku bêd± przez nas podane na oficjalnej stronie Biesiady www.vibiesiada.prv.pl - bêdzie to mix zasad wtedy obowi±zuj±cych, bo zdaje siê, ¿e funkcjonowa³o wtedy kilka szkó³ zasad) , turniej hnefatafl (tak¿e tu podamy zasady i wersjê) gry i zabawy plebejskie - rzut palem itd, pokaz tañców ¶redniowiecznych, odbêdzie siê koncert zespo³u folkowego (nazwê zespo³u podamy nied³ugo) no i oczywi¶cie uczta wieczorna.
W miarê up³ywu czasu program wzbogaci siê na pewno o wiele punktów, ale na razie nie chcemy obiecywaæ na wyrost, bo nie wiadomo jak z kas± bêdzie, to nie chcemy siê potem wycofywaæ.
Zwiedzaj±cy na pewno bêd± mogli postrzelaæ z ³uku, wzi±æ udzia³ w zabawach plebejskich, obejrzeæ z bliska i przymierzyæ nasz ekwipunek,pos³uchaæ muzyki no i popatrzeæ jak dzielnie przelewamy krew ku ich uciesze.
OK OK!! Wszystko siê dzieje teraz za moimi plecami, a ja odpowiedzieæ nie moge bo plyte g³ówn± w komputerze spali³em.
OK! Kole¿anke najmocniej przepraszam za to jakim s³owem j± okre¶li³em i przeprosze j± osobi¶cie kiedy tylko j± spotkam, to po pierwsze. Po drugie okre¶lenie to dotyczy³o jej atrakcyjnego wygl±du, wiec to raczej z³e nie jest, niestety u¿y³em bardzo niefortunnego s³owa no i g³upiej emotikony. Po trzecie kolego vektor81 twój strój na biesiadzie zesz³orocznej by³ naprawde mroczny i to rzuca³o sie w oczy. Po czwarte jestem pe³en podziwu dla umiejêtno¶ci strzeleckich twojej kole¿anki.
A jesli chodzi o twoj± chor±giew i tegoroczn± biesiadê moge wiedzieæ z jaki okres i jaki stan spo³eczny bedzie ona odtwarzaæ ??
Jeszcze raz najmocniej przepraszam kole¿anke.
Poprzedniego posta, króry wzbudzi³ tak wiele emocji, odpowiednio zmieni³em aby nie wzbudza³ sensacji. Je¶li chodzi o mrok twoich spodni to nie mam pretensji do materia³u skura jak najbardziej jest materia³em historycznym ale do faktu ze to by³y spodnie wspó³czesne na moje oko motocyklowe prawdopodobnie z firmy Tarbor z lublina. Gdyby¶ w³o¿y³ w spodnie troche wiêcej wysi³ku i zrobi³ je sam to bym sie do nich w ogole nie doczepi³...
Biesiada jest nie tylko dla nas, pamietaj o tym. Jest tez dla ludzi z zewn±trz ¿eby mogli sobie wyobraziæ jak kiedy¶ wygl±da³o ¿ycie. Dlatego te¿ staramy sie wyeliminowaæ przez nas zwany MROK. ¯eby mieli przed oczyma jak najbardziej przybli¿ony obraz dawnych epok! Dlatego podziwiam naszych s³owian, hoæ wcze¶ni s± bardzo autentyczni (nie wspominaj±c o 2,5-metrowych ciupagach, ale to na innym temacie). No to wszystko co mam do powiedzenia... na razie!
AAaaa No i ¿eby nie by³o ¿e jestem idealny... Najwiêkszy MROK w moim wykonaniu to bokserki w czerwone serduszka (niestety nogawice nie zas³aniaj± wszystkiego
), kto widzia³ pokaz w Zdunach ten wie :D. A tak to nie dorobi³em siê jeszcze pasa, sztyletu, gaci i miecza!
Dziwi mnie jedna rzecz,
nie znam was, ale wszyscy prawdopodobnie jeste¶cie z Kalisza, to zamiast umówiæ siê gdzie¶ i pogadaæ o tej jak¿e wspania³ej imprezie, piszecie takie bzdury tu na tym biednym forum.
Mo¿e umówcie siê na piwo i pogadajcie. Kiedy¶ mia³am okazjê byæ na waszej "wspania³ej" imprezie jako widz i to co zobaczy³am by³o ¿a³osne.
Dlaczego tak ma³o ludzi którzy tam byli siê nie wypowiadaj± a tylko jak¿e wspaniali "organizatorzy".
I dla waszej wiadomo¶ci nie pracujê w Tesco.
¯yczê rozumu bo megalomanom siê zawsze przyda.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.