Witam!
Mam niew±tpliw± przyjemno¶æ zg³osiæ do Kalendarium na rok 2005 VI Biesiadê Piastowsk±.
Jak sama nazwa wskazuje spotkamy siê po raz szósty. Tym razem bêdziemy siê koncentrowaæ na klimatach wschodnich. Mam szczer± nadziejê, ¿e ta Biesiada bêdzie jeszcze lepsza od poprzedniej, i ¿e znów bêdziemy siê doskonale bawiæ w naszym radosnym gronie.
Tych, którzy u nas jeszcze nie byli informujê, ¿e Biesiada Piastowska odbywa siê tradycyjnie w ostatni weekend sierpnia w Kaliszu (tym razem bêdzie to 26-28 sierpnia). Jest to impreza historyczna, niedatowana, a jej celem jest - przede wszystkim - dobra zabawa wszystkich uczestników.
Ponadto informujê, ¿e dzia³a ju¿ oficjalna strona VI Biesiady. Oto jej adres:
Oficjalna Strona VI Biesiady Piastowskiej
Zapraszamy!!!
S³awa!!
Bardzo cieszy Nas sama my¶l o kolejnej Biesiadzie!!
Bractwo Grodów Czerwieñskich przybêdzie napewno,uraczymy wasze uszy kolejn± porcj± naszych pijackich i nie tylko pie¶ni
i z równie wielk± chêci± oklepiemy kogo¶ w bitwie
Serdeczne pozdrowienia dla Bractwa Rycerskiego Ziemi Kaliskiej
i wszystkich uczestników Biesiad!!
Ciesze siê niezmiernie, szczególnie ¿e sk³aniacie siê ku nam, tzn na wschód ;)
Skoro siê zwracacie na wschód to mo¿e o Jaæwie¿ zahaczycie?
Zapraszam na nasz Festyn Archeologiczny "Szwajcaria"
www.festyn-szwajcaria.republika.pl
Jak najbardziej zapraszamy wszystkich Jaæwinów.
Zg³oszenie na biesiadê bêdzie uruchomione na stronie biesiady www.vibiesiada.prv.pl jako¶ wiosn±.
Od razu polecê te¿ stronê g³ówn± naszego bractwa.
www.bractwokaliskie.prv.pl
Ca³y czas jest w budowie, ale wiêkszo¶æ ju¿ dzia³a.
A skandynawia te¿ mo¿e przybyæ ?
Pozdrawiam Padre
oczywi¶cie, Skandynawia jest z Nami od samego pocz±tku!
¿eby wyja¶niæ tê kwestiê na przysz³o¶æ:
temat Biesiady jest jej motywem przewodnim, do którego bêd± nawi±zywa³y - w taki, czy inny sposób - g³ówne punkty programu. nie jest to jednak ograniczenie dla przybywaj±cych Bractw.
przypominam, ¿e Biesiada nie jest imprez± ¶ci¶le datowan±, nie ma te¿ wytyczonego szczegó³owego zasiêgu terytorialnego, ani kulturowego. trzymamy siê tylko terytorium Europy, oraz okresu - od wêdrówek ludów, po zmierzch przewagi broni bia³ej na polu walki. prawda, ¿e do¶æ szerokie ramy?
je¶li zrobi³em jaki¶ powa¿ny b³±d w powy¿szym stwierdzeniu, to pewnie rych³o zostanê poprawiony przez kogo¶ z Naszego Bractwa.
pozdrawiam!
ps. osobi¶cie liczê na liczniejsz± obecno¶æ Bractw pó¼no¶redniowiecznych, aby mo¿na by³o zrobiæ bitwê równie¿ na pó¼nych zasadach
Owszem, widzê, ¿e zrobi³e¶ nawet kilka powa¿nych b³êdów.
Notorycznie piszesz z ma³ej litery na pocz±tku zdañ.
I w ogóle kochamy was wszystkich... Przybywajcie.
Rugiewicie, mo¿esz mi wymieniæakcenty Magiarskie na tegorocznym Kaliszu? Czy bêdzie ich tyle samo co Rusiñskich w 2005?
oho... kto¶ tu siê czepia... czy mi siê wydaje Lutom, czy Ciebie akurat na Biesiadzie zabrak³o? jak mam wiêc odczytywaæ Twój post, jako zaczepkê? konkurencjê Ci w czym¶ robimy, czy jak?
odpowiadaj±c na Twoje pytanie:
akcentów Magiarskich by³o faktycznie niewiele, ale:
1. V Biesiada Piastowska by³a pierwsz± o okre¶lonej tematyce i z powodu ma³ej ilo¶ci czasu, nie uda³o nam siê tego pomys³u w pe³ni rozwin±æ. wiele jednostek kulturalnych Naszego Miasta nie by³o w stanie przy³±czyæ siê, gdy¿: albo musi planowaæ swój program na rok do przodu, albo nie mia³o wystarczaj±cego bud¿etu. có¿, ca³y czas siê uczymy i zdobywamy do¶wiadczenie, nastêpnym razem bêdzie lepiej!
2. temat V Biesiady nie brzmia³: "od Kalisza po Wêgry", czy co¶ w tym stylu, ale "Na dworze ksiê¿nej Jolanty" -¿ony Boles³awa Pobo¿nego, Wêgierki. w zwi±zku z powy¿szym, g³ownymi punktami programu by³o: ods³oniêcie ufundowanej przez Nasze Bractwo drewnianej rze¼by ksiê¿nej Jolanty, przy wspó³udziale zaproszonego przez Nas konsula ambasady wêgierskiej w Polsce; Msza ¦wiêta w intencji rzeczonej; z³o¿enie wieñców przy jej urnie. ponadto hotel Orbis Prosna, który z nami wspó³pracuje zorganizowa³ w tym czasie pokaz kuchni wêgierskiej i degustacjê wêgierskich win.
powtórzê: postaramy siê, aby przysz³y rok by³ atrakcyjniejszy i jeszcze bardziej udany - miêdzy innymi wyci±gaj±c wnioski z sensownej krytyki obecnych na imprezie (vide np. Kud³aty). nieobecni racji nie maj±!
pozdrawiam!
ps. ej, faktycznie! gdzie¶ mi du¿e litery wcina... na pewno gremliny zagnie¼dzi³y siê w klawiatrurze...
cóz nigdy innych imprez historycznych nie traktowa³em jako konkurencje, wrêcz przeciwnie...
po prostu s³ucham i g³o¶no mówiê, to czego inni nie chc± mówiæ;
¿yczê powodzenia
P.S. Msza za Ruryka to by³o by to!!! hahaha
Ej, mamy w Kaliszu cerkiew
i trochê cmentarzy
co¶ siê skombinuje
A dla KDS Dzieci Swaro¿yca te¿ by siê tak wstêpnie miejsce znalaz³o?
Chyba nikt mnie nie powiesi je¶li napiszê...
NO PEWNIE ¯E TAK
Wszyscy s± mile widziani!
Hej
Je¶li dla wojów z Blotungi znajdzie siê miejsce - z chêci± przyjedziemy.
Pozdrowienia
Jasne.
Wczesn± wiosn± uruchomimy interaktywne zg³oszenia na www.vibiesiada.prv.pl
Albo przynajmniej podamy na tej stronie mail pod który nale¿y wys³aæ zg³oszenie którego wzór zamie¶cimy tam te¿ wiosn±.
Wszyscy sa mile widziani.
Zapraszamy.
Jaros³aw.
Ps: Kornik, tym razem przypadkowo co¶ dobrze powiedzia³e¶, wiêc ciê nie zetniemy.
(chyba, ¿e porzucisz stan rycerski, to wtedy zamiast ¶cinaæ ciê obwiesimy.
)
Rugiewicie mój najmilszy - przyznaj siê lepiej publicznie, i wyja¶nij dlaczego i Ciebie obwiesiæ tak po prostu nie mo¿na...
oraz komu to zawdziêczasz
Ostrze¿enie dla wszystkich wojów:
Nie grajcie nigdy w pokera rozbieranego maj±c za plecami krzy¿aka.
Wiem jak to brzmi, ale to skrót naprawdê d³ugiej historii.
Pozdrawiam:
Brat zakonny Jaros³aw.
Cieszy mnie tak liczny odzew od ró¿nych Bractw i ich zapowied¼ przyjazdu na Biesiade, ambasada Ukrainy zgodzi³a sie obj±æ patronat nad imprez±, mam nadziejê ¿e dzieki temu bêdzie jeszcze sympatyczniej. Byc mo¿e uda sie sciagn±æ jakis sympatyczny zespó³ , spiewajacy w rusiñskich klimatach. Tu uk³on do wszystkich który takowy by znali. Byc mo¿e odpowiedza nam równiez dru¿yny zza wschodniej granicy, któ¿ to wie, mam nadziejê, ¿e rzeczywi¶cie bêdzie dostatecznie duzo motywów wschodnich.
Od razu zaznaczam ze z mi³± chêcia bedziemy go¶cic równiez bractwa pó¼niejsze, nie mamy pod tym wzglêdem, jaki¶ dziwnych jazd, przynajmniej ja
Pozdrawiam.
Acha i jeszcze jedno: Bracie Jaros³awie, Mieæ Krzyzaka za plecami, fiuuu, fiuuu, a Ja my¶la³em ze poprostu kto¶ Ciê pasowa³
Tak, podstepem od ty³u, jak moja uwaga by³a odwrócona przez wspó³pracuj±c± w niegodziwcem niewiastê.
Innaczej zbi³ bym miecz tarcz± sprzed ramienia.
Ale wiecie co, bycie rycerzem ma swoje dobre strony.
Przydzielaj± giermków i pacho³ków.
Rycerzu Jaros³awie, niestety muszê Ciê przestrzec, i¿ wszyscy giermkowie i pacho³kowie zostan± od ciebie oddaleni, bo trafi³y do nas s³uchy, i¿ sta³e¶ siê kacerzem (a to jest przecie gorsze dla rycerza od pogañstwa)
Poza tym czekamy na nasze Lipany
Rycerz Jaros³aw co prawda zaprzeda³ sw± duszê idei husyckiej, ale dzieki temu chyba rozpocz±³ wszechstronny rozwój- w tym jako poeta. Mam nadzieje ze wraz z Turante uracz± nas na Biesiadzie swoimi dzie³ami. Ba, powiem wiêcej mam nadzieje ¿e na przysz³orocznej Biesiadzie wiêcej osób uraczy Nas radosn± twórczo¶ci± w³asn± i nie tylko. Byæ moze naleza³oby powróciæ do zwyczaju pierwszych Biesiad, gdy przy wieczornym ognisku Ci utalentowani (ci mniej równie¿) roztaczali swoje opowie¶ci.
My¶lê ¿e konkurs bardów by³by ¶wietnym pomys³em, tylko nagrodê trzeba by³oby obmysliæ. Ja ze swej strony dla Najlepszego/ Najlepszej w zacnej sztuce poezji i epiki przygotuje jaki¶ zacny trunek ku pokrzepieniu strun g³osowych
Pozdrawiam wszystkich Bardów i nie tylko .
Czo³em!
Dosz³y ju¿ do mnie s³uchy o rycerzu Jaros³awie drogi Jaktorze. Macki Chor±gwi s± do¶æ d³ugie aby dostarczaæ mojej osobie niezbêdnych informacji na temat "ka¿dego" aspektu ¿ycia Bractwa (no, mo¿e prawie ka¿dego).
Co do kwestii Lipan, to garnizon Chor±gwi jest liczny, coraz lepiej wyszkolony i oczywi¶cie coraz lepiej wyposa¿ony
, a wiêc czekamy na wasze kacerskie rejzy i zmienimy nieco bieg historii i przepêdzimy was spowrotem do Kalosza
Poza tym ¿yczê wszystkim weso³ych ¶wi±t i szczê¶liwego nowego roku - do zobaczenia (jak najszybciej).
coby jeszcze nieco podkrecic atmosfere, dodam, ze planowany jest Turniej Pieszy na tzw poznych zasadach: dla ciezkozbrojnych.
Turniej bedzie "firmowany" przez Czarna Rote, a nagrode ufunduje ja, Jarzabek. tfu... znaczy sie Mnichu ;p
pozdrawiam wszystkich z Londynu (dementuje pogloski: jest takiem miasto!)
i przepraszam za brak polskich znakow diakrytycznych.
Bartosz ze Zdunowa/Mnichu
Jo³ C.E.T.C.! Jo³ Mnichu!
Dobrze, ¿e siê odezwa³e¶, bo ju¿ my¶leli¶my, ¿e za to ca³e twoje kacerstwo zamknêli Ciê w Tower
Ale skoro ju¿ siê pojawi³e¶, to znaczy, ¿e niestety nie!
Ju¿ nie mogê siê doczekaæ naszego nieco ultrasowskiego wystêpu
Jo³!!!
S³awa!!!
Jak ju¿ wspominacie co¶ o pie¶niach,bardach itp.to mogê zadeklarowaæ ¿e-bractwo nasze napewno kilkoma nowymi piosneczkami biesiadnymi wasze uszy pomêczy, piszê pomêczy bo do "¶piewu" to nam jeszcze daleko
, chocia¿ regularnie g³osy trenujemy
!
No no, widze, ze przyszloroczna biesiada zapowiada sie niezle
Cieszy mnie to niezmiernie...juz nie moge sie doczekac tego diabelskiego mlynu
Chce jeszcze rzec, iz o staraniach organizatorów (CHWALA IM)
aby bylo lepiej moze swiadczyc fakt uruchomienia tego tematu tak wczesnie dzieki czemu wszystkiego juz mozna sie dowiadywac...no moze poza rzeczami ktorych organizatorzy (CHWALA IM)
sami jeszcze nie wiedza.
Tak wiec przygotowqania do VI Biesiady trwaja i mozecie powiedziec o tym znajomym, a oni swoim znajomym, aby byla nas kupa i aby bylo wesolo.
Ps: Mnichu dzieki za pozdrowienia
a ja tymczasem pozdrawiam Kalisz i Krotoszyn i pragne powiadomic iz 15 stycznia czy jakos tak wracam.
Jo³!
Kaktusie nasz najdro¿szy. Proszê Ciê w imieniu ca³ego Krotoszyna - nie wracaj. ¯ycie bez Ciebie jest cudowne, barwne i pe³ne wszelakich atrakcji, które wraz z Tob± nie mog³yby zaistnieæ. Zostañ prosimy Ciê w Londku i nigdy ju¿ nie wracaj (chyba, ¿e Ciê stamt±d wyrzuc± - a to do¶æ prawdopodobne)
Weso³ych ¦wi±t
i Szczê¶liwego Nowego Roku ¿yczê wszystkim cz³onkom C.E.T.C. oraz wszystkim frehowiczom
Jo³!
Wbrew wszystkim g³osom, mówie Kaktus przybywaj! Londek poradzi sobie bez Ciebie. S³yszac o turnieju na pó¼nych zasadach i o nagrodzie ufundowanej przez Jarz±... Mnicha, zastanawiam sie jaka¿ ona bêdzie? Czy masz juz moze jakies plany?
Jednoczesnie pragn±c rozwiac wszelkie w±tpliwo¶ci co do zasad walki umieszczonych w regulaminie VI Biesiady Piastowskiej na
http://www.vibiesiada.prv.pl , zaznaczam ¿e odnosza sie one jedynie do starc grup wczesnosredniowiecznych, dla pe³nego i pó¼nego sredniowiecza odmienne zasady zostan± umieszczone po ich dopracowaniu.
Mam tez olbrzymi± nadziejê iz do sierpniowej Biesiady Rezerwat Archeologiczny na Zawodziu wzbogaci siê o jakowe¶ konstrukcje które poprawi± nieco otaczaj±cy nas krajobraz. Ostatnio g³o¶ne sta³y sie projekty czêsciowej rekonstrukcji grodu, co zapewne korzystnie odbi³o by sie na imprezie.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie ¿yczac Weso³ych ¦wi±t i Szczêsliwego Nowego Roku !!
Obawiam siê, ¿e akurat na sezon Zawodzie wzbogaci siê o malownicze g³ebokie wykopy.
No ale b±d¼my dobrej my¶li.
Co do Biesiady, to oprócz turnieju pó¼nego organizowanego przez Mnicha, odbêdzie siê jak w zesz³ym roku turniej wczesny, na zasadach play-off.
Kornik, no co ty, jak Kaktus przyjedzie, to bêdzie okazja do wypitki.
A jak wypijemy, to zawsze bêdzie mo¿na odes³aæ go z powrotem.
Kaktus, czekamy z niecierpliwo¶ci±, chlebem, sol±, wód± i ogórasami.
witajcie!
jesli chodzi o nagrode, to bedzie to niespodzianka! wiecej nie powiem, dodam moze tylko, ze bedzie miala charakter zdecydowanie uzytkowy, a wykonaniem zajmie sie pewna zaprzyjazniona Manufaktura :D
poza tym, jest jeszcze duzo czasu!
aktualnie jestem w trakcie opracowywania zasad i regul dotyczacych Turnieju (tak coby bylo ich jak najmniej ;p).
poza tym mam uwage do wszystkich postujacych w tym temacie: prosze o powstrzymywanie sie od prywatnych pogawedek. temat ten ma charakter informacyjny. nasze pogaduszki - choc mile - sa niezrozumiale dla ludzi spoza bractwa i wprowadzaja niepotrzebne zamieszanie!
tak wiem, jestem skonczonym formalista.
wiec formalnie pozdrawiam z Londynu! ;)
Bartosz ze Zdunowa/Mnichu
Jo³!
Masz racjê drogi Rugiewicie. Popijemy i ode¶lemy Go
A ty Mnichu nie zrzêd¼ tylko wracaj do ojczyzny - bo jeszcze zmienisz zapatrywania i przemienisz siê nam w typowego, flegmatycznego Angola, który nie daj bo¿e popija o 17 herbatkê
Spokojnie, jeste¶my przekonani, ¿e reszta ludzko¶ci siê do nas dostosuje.
A nawet jak co¶ nie tak przekopi±, to jezioro damy tutaj.
A co do poprzedniej wzmianki o mszy to bedzie mo¿na nie i¶æ tam do tego dziwnego mrocznego budynku gdzie ¶mierdzi starymi lud¿mi i rozcieñczonym winem??
NIe ¿ebym narzeka³ bo impreza zapowiada sie bardzo ciekawie i mam nadzieje ¿e i my sie zdo³amy tam pojawiæ...
S³awa!!! organizatorom niech im piwo towarzyszy przy wymy¶laniu atrakcji imprezy
PS bedzie turniej ³uczniczy??-pytam w imieniu kolegi bo sie napali³
Jasne, msza jest nieobowi±zkowa.
Jednak nawet jako husyta nie podzielam Twojej awersji do tak wspania³ych budowli jak koscio³y.
Turniej ³uczniczy bêdzie, przynajmniej mamy go w planach.
Mamy nadzieje, ¿e wszystkie uda siê nam zrealizowaæ.
Ps: Piwo towarzyszy nam zawsze i wszêdzie.
Oficjalnie wnosze prosbe, aby dokladniej okreslone zostaly wymagania dotyczace stroju...bo w regulaminie istnieje zapis o tym, iz uczestnik biesiady musi posiadac stroj historyczny. Moim skromnym zdaniem powinnismy jakos to sprecyzowac gdyz z tego jak rozne zdania na temat historycznosci moga istniec wszyscy zdajemy sobie sprawe...wiem ze to moze byc dosc skomplikowane aby okreslic pewne "minimum" historyczne bo sam zwrot wydaje sie dosc glupi i nie na miejscu a poza tym impreza jest szeroko datowana...jednak wydaje mi sie ze grupa osob odpowiedzialna za okreslenie owego minimum powinna powstac i cos z tym zrobic...mysle ze podniesie to jeszcze(o ile to mozliwe)
standard imprezy, a dzieki temu bedzie mozna uniknac wojownikow cienia i wysokich elfow
. Organizatorzy oczywiscie powinni zastrzec sobie mozliwosc wydalenia z imprezy osoby, ktora warunkow spelniac nie bedzie.
PS: No i moze pewne osoby wezma sie za siebie gdy spadnie na nich widmo nie uczestniczenia w biesiadzie!!
( a kazdy kogo urazil ten post powinien zrobic to nawet szybciej niz inni
)
NESTETY CZAS ZACZAC OPIERAC SIE NA REGULAMINIE IMPREZY A NIE TYLKO NA DOBRYM GUSCIE I SUMIENIU JEJ JAKZE ZACNYCH UCZESTNIKOW
Jo³!
Zgadzam siê w 100% z Towarzyszem Kaktusem. Mam nadziejê, ¿e Pierwszy Sekretarz Wielkopolskiej Zjednoczonej C.E.T.C. i tzw. Namiestnik tej jak¿e znamienitej Imprezy powinni dla dobra naszego Ludowego Stowarzyszenia o tym jak najszybciej pomy¶leæ
.
Kaktusie - kidedy wrócisz...
witam!
zgadzam sie w 100%, a nawet w 200% z kolega Kaktusem. niewiele wiecej do jego wypowiedzi mozna dodac. moze tylko tyle, ze naszym celem nie jest pozbycie sie z Biesiady osob mlodych/poczatkujacych - mysle, ze mamy pod tym wzgledem bardzo dobre tradycje, zawsze bylismy otwarci na "siweza krew". chodzi nam tylko o podniesienie nieco standartu imprezy, zapewnienie wszystkim jeszcze lepszej zabawy oraz unikniecie pomylek w stylu mrocznych wojownikow ninja.
pozdrawiam!
Dziêkuje za uwagi z odleg³ego Londynu.
Osobi¶cie oczywiscie mimo szerokiej datacji imprezy, chetnie widzia³bym jak najlepiej, powiedzmy jak najhistoryczniej wygl±dajacych jej uczestników. W zwi±zku z tym trzeba przyj±æ pewien standard uniemozliwiaj±cy pobyt na imprezie, która przecie¿ jest otwarta dla publiki, osób przypominajacych bardziej postacie z tanich ksi±¿ek fantasy ni¿ oddaj±cych jak±kolwiek epokê.
Trzeba jednak pamietaæ o ca³ym gronie osób z m³odych bractw, które powinny miec okazje do tego aby poznaæ niesamowity klimat imprez Ruchu Rycerskiego, a tak¿e podpatrzyæ, popytaæ czy kupiæ pewne rzeczy aby dalej rozwijaæ siê. I o tym nale¿y pamiêtaæ. Chêtnie poznam Wasze opinie na ten temat.
Jakie powinny byæ standarty wzglêdem uczestników ??
Pozdrawiam.
Oczywi¶cie Jaktorze, ALE:
- po pierwsze to chcemy , aby biesiada wchodzi³a na coraz wy¿szy poziom (oczywi¶cie jesli to mo¿liwe) wiec pewnych rzeczy chyba juz nie wypada nam tolerowaæ.
- po drugie je¶li kto¶ m³ody chce przyjechaæ na biesiade to czemu nie, ale ja to bym wola³ chyba jednak, ¿eby albo nie chodzi³ w szmatkach tylko ju¿ lepiej po cywilku, albo przechodzi³ swoje pocz±tki gdzie¶ indziej.
PS:A ty mnichu sie nie odzywaj, bo nie masz tura na avatarze
Pozdrowienia ju¿ z KALISZA!!
Jo³!
Osobi¶cie uwa¿am, ¿e owszem - ¶ci±gajmy m³ode bractwa - jednak niech prezentuj± one jaki¶ poziom i pod wzglêdem wygl±du i (na co k³adê nacisk) zachowania.
Rozumiem, ¿e nie ka¿dy mo¿e odrazu zrobiæ sobie hiperultraski strój, ale niech chocia¿ z kilku kroków wygl±da jak z epoki, a nie jak kiepski statysta z kiepskiego filmu. Poza tym "nie od razu Rzym zbudowano" i nie od razu ka¿dy morze byæ Rycerzem i Magiem XXVII stopnia i mieæ miecz klasy XVIII - s³ó¿±cy do wysysania dusz
- wiêc niech ³azi jako prosty pacho³ek
.
Tak uwa¿am i tej wersji bêdê siê trzyma³ wysoki s±dzie!
Jo³!
Ja chcia³bym zwróciæ Wasz± uwagê na inny problem.
No bo jasne jest, ¿e jak mroczy kto¶ z bractwa, uczestnik Biesiady, to mo¿na go usun±æ z imprezy, kazaæ siê przebraæ w cywilki , zakazaæ udzia³u w turniejach itp...
No ale co zrobiæ jak znów przyjd± cywile przebrani za niewiadomo co, bo tak im siê podoba³o, bo my¶leli, ¿e bêd± trendy.
Przecie¿ nie mo¿emy podej¶æ do cywila w stroju z balu maskowego i kazaæ mu siê ubraæ normalnie, bo niby jakim prawem.
Na takiego nie ma bata, mo¿na go co najwy¿ej poprosiæ, ale jak siê uprze to nic nie zrobimy.
Bo co, zakazaæ mu udzia³u w turniejach jak i tak jako cywil nie bierze w nich udzia³u?
Nie no jasne, jasne...tyle, ze nikt taki nie bedzie mogl pochwalic sie nalezeniem do jakiegokolwiek z zaproszonych bractw, no i oczywiscie nie bedzie roscil sobie prawa do zostawania na wieczornej imprezie i nie bedzie rozp... klimatu. Dodatkowo zgadzam sie z Kornikiem niech kazdy mierzy sily na zamiary.
Jo³!
Chodzi przede wszystkim o to, na co zwróci³ uwagê Kaktus, to ludzi zaproszonych powinno siê kontrolowaæ (to oczywi¶cie w gestii namiestnika imprezy) wyposa¿enie oraz, co podkre¶lê jeszcze raz, zachowanie naszych go¶ci.
Poza tym apelujê do wszystkich - nie bójmy siê wyci±gaæ konsekwencji.
Jo³!
EJ w ogule mnie nie zauwazyliscie noo!
Witam
CYTAT(Kaktus (a inni te¿))
.jednak wydaje mi sie ze grupa osob odpowiedzialna za okreslenie owego minimum powinna powstac i cos z tym zrobic...mysle ze podniesie to jeszcze(o ile to mozliwe) standard imprezy, a dzieki temu bedzie mozna uniknac wojownikow cienia i wysokich elfow . Organizatorzy oczywiscie powinni zastrzec sobie mozliwosc wydalenia z imprezy osoby, ktora warunkow spelniac nie bedzie.
Tak sobie czytam poprzednie posty i siê zastanawiam co bardziej podnosi presti¿ imprezy?
[center:37613f8567]
Wiêcej elity, czy mniej szaraczków?albo i "mroków" (fuj!!!)[/center:37613f8567]
Ja osobi¶cie by³bym za tym pierwszym, a drugie z czasem i tak siê "dociera". Oczywi¶cie zachowania naganne powinny byæ têpione w zarodku!
Poza tym jak bedzie sama "elita" to na czyim tle bêdzie b³yszczeæ?
Ja sam zazwyczaj je¿d¿ê na imprezy w swoim stroju (cywilki zostaj± w domu) i mia³bym w±tpliwo¶ci co zrobiæ, a mo¿e Wyskoka Komisja mnie odwali i co dalej?
Jak dla mnie, czym innym sa imprezy ¶ci¶le datowane - a czym innym otwarte biesiady, które m.innymi s³u¿± wymianie pogl±dów, nieoczekiwanym spotkaniom i nowym przyja¼niom, jak i uczeniu siê rzeczy nowych.
Pozdrawiam
Witam!
Oczywi¶cie, ¿e cele imprezy, które Wymieni³e¶ Vislavie s± wa¿ne (prawdê mówi±c chyba najwa¿niejsze), a mówi±c o elitarno¶ci nie mamy (przynajmniej ja) na my¶li jakiej¶ nadêtej bufonady.
Nie chodzi o pró¿ne "b³yszczenie" na czyim¶ tle (szczerze nie¼le by by³o, gdyby "b³yszczeli" wszyscy uczestnicy imprezy), ale o ustalenie ogólnej i w miarê uniwersalnej zasady, która pozwoli nam unikn±æ ludzi w ekstremalnie niehistrorycznych (nieraz nawet antyhistorycznych) strojach, których przybywa niestety jak ulêga³ek.
Pozdrowienia!
P.S. Ja tam Ciê widzê Gery
- kto inny mia³by tyle 7 i b³êdów ortograficznych w jednym, krótkim po¶cie
Vislav napisa³: CYTAT
Ja sam zazwyczaj je¿d¿ê na imprezy w swoim stroju (cywilki zostaj± w domu) i mia³bym w±tpliwo¶ci co zrobiæ, a mo¿e Wyskoka Komisja mnie odwali i co dalej?
Jak dla mnie, czym innym sa imprezy ¶ci¶le datowane - a czym innym otwarte biesiady, które m.innymi s³u¿± wymianie pogl±dów, nieoczekiwanym spotkaniom i nowym przyja¼niom, jak i uczeniu siê rzeczy nowych.
Dlatego w³a¶nie, nieco zdegustowany postaciami które pojawi³y siê na ostatniej imprezie,wnios³em o ustanowienie absolutnego minimum. Po prostu nie mog³em uwierzyæ, ¿e mo¿na tak siê ubraæ na impreze historyczn± (zdjêcia mo¿na zobaczyæ w kalendarium 2004 albo w mroku, nie pamiêtam), która po pierwsze ma ju¿ pewn± renomê, a po drugie jest imprez± dla zwedzaj±cych czyli tym samym imprez± edukacyjn±...tymczasem jawi mi siê przed oczyma obrazek ma³ego dziecka, które utrwala sobie w g³ówce, ¿e w XVw. po europie podró¿owali czarni ninja owiniêci szmatkami, którzy walczyli pochodz±cymi z Indii pazurami s³u¿±cymi do dobijania rycerzy w saladach !!!
(sporo szukali¶my niestety nic nie uda³o nam siê znale¼æ...ale je¶li kto¶ wie co¶ na ten temat to proszê o niezw³oczne podzielenie siê). Tak wiêc chodzi o unikniêcie pewnych sytuacji, które wed³ug mnie miejsca mieæ nie powinny
Ja rozumiem impreza szeroko datowana...ale pewne granice zdrowego rozs±dku zachowane byæ powinny...poza tym gdy te granice zostan± ju¿ okre¶lone to nikt nie powinien mieæ w±tpliwo¶ci czy go na imprezê w stroju wpuszcz±...a je¶li mimo to bedzie mia³, to zawsze mo¿e do nas napisaæ
Proszê o jeszcze parê konstruktywnych wypowiedzi na ten temat, szczególnie od ludzi którzy na nasz± imprezê siê wybieraj± ale nie tylko...pomo¿e nam to w znalezieniu rozwi±zania
POZDRAWIAM
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.