Witam!
By³em przez jaki¶ czas cz³onkiem tego bractwa, wiêc uwa¿am ¿e mam prawo powiedzieæ to co my¶lê, na temat tego co tutaj siê dzieje.
VI Biesiada Piastowska - du¿o s³ów o niczym.
¦wietne mo¿liwo¶ci terenowe, zaplecze i du¿o ¿yczliwych ludzi chc±cych pomoæ. Wszystko to zapewne, jak w latach poprzednich bêdzie zaprzepaszczone i zniszczone w zarodku przez gówniarstwo, pychê, antagonizmy wewnêtrzne i przepychankê na stolkach wewn±trz bractwa.
Wygórowane mniemanie o sobie nie pozwala przyznaæ siê do mroczno¶ci i nie tylko tej sprzed "niby" paru lat, ale równie¿ nie pozwala na realne spojrzenie na temat organizowania tak du¿ej imprezy. Wszystko co zrobicie jest po prostu "genialne".
Temat rozwiniêty przez was na tym forum kogo mia³ zachêciæ na pewno zachêci, ale my¶lê ¿e logicznie my¶l±cy ludzie, którzy przeanalizuj± przepychanki, ktore uskuteczniacie publicznie na 7 m-cy przed imprez±, omin± imprezê szerokim ³ukiem, by przed VII biesiad± nie negowaæ was na forum.
A wiêc polecam i odradzam.
P.S. Mam nadziejê, ¿e moja wypowiedz nie bedzie pretekstem do jakie¶ slownej wendety. Nie wk³ada siê kija do mrowiska.
no prosze, chwile mnie nie bylo, a tu taki czosnek!
po raz kolejny przypominam:
TEMAT TEN MA CHARAKTER INFORMACYJNY. PROSZE PODAROWAC SOBIE PRYWATNE POGADUSZKI, PRZYCINKI I VENDETTY!!!
wyjatkowo sie zgadzam z panem Bananem. sugeruje czlonkom Bractwa i panu Vektorowi usuniecie niczego nie wnoszacych postow, poczynajac od postu napisanego w sobote 5 lutego, przez Gery'ego (sorry stary!)!!! jesli jest to dla Was wszystkich Kochani problemem, to poprosze o to Szara Rade Frehy.
ps. panie Vektor, robimy Biesiade, aby sie wspolnie bawic, jesli zamierzasz wszczynac jakies burdy, czy szukac zemsty, to NIE jestes mile widziany!
pps. wielkie dzieki dla panow: Vislava i Fionna za rozsadne wypowiedzi. wlasnie takich, oraz rzeczowej krytyki potrzebujemy!
ppps. i prosze teraz nie wszczynac kolejnej dyskusji na temat cenzury! jesli ktos ma jakies uwagi do mnie to na priva prosze!!!
Czy dla ¦widnika I Lublina znalaz³o by siê miejsce na Waszej Biesiadzie????
Dobrze to Forum jest dla organizatorów a nie dla zwiedzaj±cych, wiec piszcie posty bawi±cych sie w RR a nie co¶ typu beznadziejych prywatnych rozmówek.
To ¿e Szara Rady nie zamknêla tego tematu to mnie dziwi, ale to le¿y w ich ocenie nie mojej.
Piszecie ¿e krytyka jest dla Was wa¿na, chcecie wiedzieæ co mnie razi³o na waszej "wspania³ej" imprezie NUDA NUDA i jeszcze raz NUDA... tam nie dzieje siê nic nadzwyczajnego, jedzcie na imprezê Bractwa Opolskiego to zobaczycie jak mo¿na co¶ zrobiæ ciekawie.
Brak inwencji, brak pomys³u, polecam psychologa, bo ¿alenie siê interetowe nie wiele zmieni, uwierzcie studiuje psychologie.
I niestety muszê przytakn±æ poprzedniej wypowiedzi Calli. Kiedy w zesz³ym roku zapraszali¶my przyjaciela spoza Kalisza na biesiadê odpowiedzia³, ¿e nie przyjedzie bo widzia³ piêæ poprzednich i nic nowego nie zobaczy. Nie wiele siê pomyli³, dla mnie nowo¶cia by³ tylko biedny ambasador Wêgier, któremu nie dane by³o nawet spróbowaæ smako³yków kuchni wêgierskiej w wykonaniu kuchni hotelu "Prosna". Zreszt± jak i innym ludziom, którzy przybyli na imprezê. A wcze¶niej rozg³aszano, ¿e na biesiadzie bêdzie mo¿na m.in. zapoznaæ siê z t± kuchni±, napiæ wêgierskiego wina. Zamiast tego by³o "prza¶ne jad³o" i piwo. Czyli to co zawsze. Mo¿e w nieco wiêkszych ni¿ zazwyczaj ilo¶ciach, wiêc walor edukacyjny imprezy by³ dla m³odzie¿y mocno w±tpliwy.
Witam !
Dobra krytyka zawsze cenie i uwa¿am, ¿e organizatorzy Biesiady maj± nad czym my¶leæ. Tylko proszê o krytykê konstruktywn±, a nie w stylu "bo w gdzie¶ tam jest lepiej", nikt nikogo nie zmusza do udzia³u w imprezie skoro ta go nudzi itp. Wszystko rozbija siê o pieni±dze, a jak wiadomo Biesiada odbywa siê dziêki hojno¶ci i wsparciu sponsorów oraz ¿yczliwo¶ci MOZK w Kaliszu. Niestety na wsparcie miasta nie ma co liczyæ, bo to co otrzymuj± bractwa w innych miastach od ich w³adz jest nieporównywalnie wieksz± kwot±. Bra³em udzia³ w przygotowywaniu wszystkich Biesiad z wyj±tkiem ubieg³orocznej, z pocz±tku bylismy zupe³nie "zieloni" w tej materii, i uczyli¶my siê "z marszu",ale liczy³ siê entuzjazm ludzi. Teraz czas okrzepn±æ, przej¶æ na bardziej profesjonalne dzia³ania, nawet kosztem rezygnacji z bardzo rozbudowanego programu (chyba, ¿e pojawi siê wiêcej funduszy, to wtedy owszem). Podstawowe sprawy teraz to poprawa warunków dla bractw nocuj±cych na Zawodziu (sanitariaty, woda itp.) oraz ca³e kwatermistrzostwo. ¯eby nie by³o niedomowieñ, to nie tylko nasza bol±czka, co prawda nie by³em na wielu imprezach poza Kaliszem, ale tam gdzie by³em, te¿ pojawia³y siê niedoróbki itp. Proszê wiêc by krytycy pokazywali konkretne propozycje rozwi±zañ, bo sama negacja nic nie wnosi.
Na koniec pro¶ba, ¿eby¶cie skoñczyli z tym mrokiem, bo nigdzie nie ma w 100% odmrocznionych imprez, a na Biesiadzie mroku ubywa mimo wszystko, z roku na rok.
ps. A mo¿e ¿eby¶my byli bardziej historyczni na Biesiadzie usuñmy sobie plomby z zêbów ? Przed wej¶ciem namiestnik to sprawdzi
To ¿art oczywi¶cie
CYTAT
Czy dla ¦widnika I Lublina znalaz³o by siê miejsce na Waszej Biesiadzie????
Jasne. Mi³o nam, ¿e pomimo cyrku który tu zrobili¶my kto¶ z forum chce jeszcze do nas przyjechaæ i bawiæ siê mam nadziejê wy¶mienicie z nami w tym roku.
Zapraszamy. Prosiliby¶my tylko wszyskie przyje¿d¿aj±ce bractwa o podes³anie nam zg³oszenia z liczb± osób (w tym ³ucznicy i walcz±cy), liczb± namiotów historycznych i odtwarzanym okresem.
(na adres mailowy mój lub Jaktora z frehy)
Wzór zg³oszenia bêdzie na stronei biesiady www.vibiesiada.prv.pl
jak tylko go opracujemy. (ale mo¿na podsy³aæ jakiekolwiek byle by te dane by³y, jka kto¶ siê ne mo¿e doczekaæ zamiesczenia zg³oszenia.
)
Zapraszamy serdecznie.
Chwila, to wy przecie¿ w liczbie nie wiem ju¿ ile osób rozpisujecie siê czego to nie robicie i czego na tej imprezie nie bêdzie, ja jestem odbiorc±, wiêc mam wam mówiæ co macie robiæ? Zaskoczcie mnie.
Widzê ¿e napisali¶cie, ¿e robicie turniej w szachy i hnefatafl, ale wcze¶niej wyczyta³am to ju¿ na opisie innej imprezy. Na tej stronie pojawi³o siê to pó¼niej, czy¿by ma³e zapo¿yczenie.
Po za tym nie b±d¼cie a¿ tak bardzo ¿a³osni i nie zaprzeczajcie sami sobie. Najpierw dziesi±tki postów jakie to wszystko jest „wypasione” i cuda na drzewach a potem przepraszamy, ale hotel jest daleko, a to co dostaniemy to od MDK.
Wiec napiszcie wreszcie prawdê. Ja nie wiem o co tu chodzi, a to ¿eby dowiedzieæ siê czego¶ o imprezie to ju¿ marzenie.
To nie moja sprawa, ale mo¿e napiszecie kto odpowiada za co na tej "cudownej" biesiadzie, bo na razie jest sza³, ka¿dy jest internetowym organizatorem tej imprezy.
¯enuj±ce zaprawdê.
No rêce opadaj±, bo teraz to ju¿ nie wiem, czy Tobie Calla chodzi o informacje nt. Biesiady, czy te¿ niestety jeste¶ z³o¶liwa i wylewasz swoje ¿ale. Je¿eli poczyta³aby¶ dok³adniej wszystkie posty o Biesiadzie, to widaæ wyra¼nie, ¿e osobami, które wypowiadaj± siê w imieniu organziatorów i faktycznie s± odpowiedzialne za jej przebieg to Bartosz, Rugiewit i Jaktor i ich wypowiedzi prezentuj± plany Biesiady. Poza tym g³ówne ramy Biesiady ujête s± na stronie
http://www.vibiesiada.prv.pl/ , polecam przeczytaæ i mo¿e wtedy zobaczysz, ¿e jest tam regulamin, program itp.
Przypominam te¿ o opcji pw., tam do osób odpowiedzialnych za Biesiadê mo¿na wys³aæ wiadomo¶æ, bo osobiste ¿ale zaczynaj± za¶miecaæ to forum.Na forach o innych imprezach, te¿ rozmowy s± ró¿ne i nie zawsze padaj± konkrety, ale jak widaæ s± osoby, które szczególnie sobie upodoba³y ja³owe krytykowanie Biesiady. Niech to forum bêdzie dla tych, którzy chc± siê czego¶ o Biesiadzie dowiedzieæ, przedyskutowaæ tematy, zapytaæ, ale nie pod p³aszczykiem zatroskania lub potrzeby poznawczej, skrywaæ swoj± negatywn± postawê. I ze swojej strony obiecujê niczym nie podszyt± rzeczowo¶æ wypowiedzi nt. Biesiady i mam nadziejê, ¿e inni te¿ to podejm±.
Hominis est errare, insipientis in errore perseverare.
CYTAT
Widzê ¿e napisali¶cie, ¿e robicie turniej w szachy i hnefatafl, ale wcze¶niej wyczyta³am to ju¿ na opisie innej imprezy. Na tej stronie pojawi³o siê to pó¼niej, czy¿by ma³e zapo¿yczenie.
Szachy i hnefatafl to po prostu jedyne gry logiczne z okresu ¶redniowiecza, których zasady znamy i s± one rozpowszechnione w¶ród ludzi.
Ju¿ od pewnego czasu z Ksiêciem Boles³awem interesujemy siê szachami XIII wiecznymi.
Turniej mia³ byæ zorganizowany na poprzedniej biesiadzie, ale nie znalismy jeszcze wszystkich zasad ruchów figur obowi±zuj±cych w XIII wieku.
(ba, do tej pory nurtuje nas ruch goñca - o ile pól móg³ siê przesuwaæ)
No a hnefatafl to naturalna konsekwencja zasady - co¶ dla pó¼nego, co¶ dla wczesnego.
Nie traktujemy ¿adnej z imprez jako konkurencji, nie podbieramy im te¿ pomys³ów.
Tym bardziej, ¿e Biesiada tradycyjnie odbywa siê na zakoñczenie lata, czyli po wiêkszo¶ci innych imprez. Tak¿e nie mart siê, w razie czego bêdziesz mog³a powiedzieæ, ¿e jeste¶my wtórni, bo ju¿ wszystko widzia³a¶ w sezonie u innych (np bitwy
)
CYTAT
ja jestem odbiorc±, wiêc mam wam mówiæ co macie robiæ?
proponowaæ.
Z wypowiedzi ludzi z propozycjami co chcieli by widzieæ na biesiadzie, co ich interesuje i z naszych mo¿liwo¶ci logistyczno-finansowych wyjdzie po u¶rednieniu VI Biesiada.
pozdrawiam - Jaros³aw
Dobra obejrza³em wasz regulamin i oto kilak s³ów konstruktywnej krytyki:
Warunki dopuszczenia do bitwy wczesno¶redniowiecznej:
"Posiada opancerzenie g³owy- he³m(lub czepiec kolczy na w³asna odpowiedzialno¶æ)" - jak kto¶ dostanie dunem przez ³eb to mu ten czepiec na niewiele siê zda i raczej z panem nie pogadacie na uczcie... ja wiem, ¿e pokre¶lone jest, i¿ mo¿na wyj¶æ na w³asn± odpowiedzialno¶æ, ale problem w tym, ¿e jak co¶ siê ch³opakowi stanie to i tak ci±gani bêdziecie po s±dach jako organizatorzy ... wiêc radzê rozwa¿yæ.
Co do programu ma³o tam jest mo¿liwo¶ci wykazania siê dla pó¼nych... bo raczej ³±czenie pó¼nych z wczesnymi w walce wojów nie jest zbyt rozs±dne...no chyba ¿e sam mechanizm roztrzygania takich staræ bêdzie odpowiednio u³o¿ony- w ten sposób by wzi±¶æ pod uwagê ró¿nice w sprzêcie jednych i drugich.
A mo¿e zamiast pokazu walki jaki¶ ma³y konkursik pokazu walk zaproszonych bractw z iakimi¶ nagrodami?? S±dzê ¿e urozmaici to rozrywkê publiczno¶ci(ka¿de bractwo ma w koñcu swoje w³asne wizje, techniki, rózne podej¶cie do aspektów udanego pokazu ). A nagroda bêdzie dobr± zachêt± ku temu ¿eby zaproszeni ludzie przygotowali siê do rywalizacji.
A i jeszcze jedno, proponuje zrobiæ co¶ w kwesti kontroli tego kto przyje¿d¿a na biesiadê, jaka¶ komisja stroju, za³±czenie zdjêcia w pe³nym stroju do zg³oszenia na impreze ect.
Oj ca³y czas ktos prowadzi z nami ma³± wojnê, tylko czemu ??
CYTAT(Calla)
Chwila, to wy przecie¿ w liczbie nie wiem ju¿ ile osób rozpisujecie siê czego to nie robicie i czego na tej imprezie nie bêdzie,.
12- Dwanascie osób tyle sie wypowiedzia³o z naszego Bractwa na temat Biesiady
CYTAT(Calla)
...ja jestem odbiorc±, wiêc mam wam mówiæ co macie robiæ? Zaskoczcie mnie.,.
Ja Ciê zaskoczê- Nie przyje¿d¿aj, z takim nastawieniem choæbysmy na g³owach stawali, powiesz ¿e by³o ¼le, niedobrze, wiêc po prostu nie przyje¿d¿aj, oszczêd¼ sobie tych mêczarni, i nie zabieraj miejsca tym którzy dobrze sie bawi±.
CYTAT(Calla)
...Widzê ¿e napisali¶cie, ¿e robicie turniej w szachy i hnefatafl, ale wcze¶niej wyczyta³am to ju¿ na opisie innej imprezy. Na tej stronie pojawi³o siê to pó¼niej, czy¿by ma³e zapo¿yczenie..
No, ba powiem wiecej pozwolilismy zapozyczyc sobie walki wojowników, starcia grupowe, strzelanie z ³uku a nawet rzut oszczepem, dobrze chocia¿ ze stroje nie sa do koñca odmrocznione, bo mozna by nam by³o zarzuciæ ze zaporzyczamy od naszych przodków ich ubiory:)
CYTAT(Calla)
...Po za tym nie b±d¼cie a¿ tak bardzo ¿a³osni i nie zaprzeczajcie sami sobie. Najpierw dziesi±tki postów jakie to wszystko jest „wypasione” i cuda na drzewach a potem przepraszamy, ale hotel jest daleko, a to co dostaniemy to od MDK. ..
Wszelkie odmiany s³owa "¯a³o¶ni" tak czesto, pojawiaj± sie w twych postach ¿e serdecznie ci wspólczujê, ile ty musisz na ten temat wiedzieæ. Co do kuchni wegierskiej, nie by³o jej w ostatecznym planie biesiady, podanym na plakatach informacyjnych, odbywa³a sie ona w hotelu Orbis "Prosna", a i jeszcze jedno gdzie te cuda na drzewach o które posty Ci chodzi ??
CYTAT(Calla)
...Wiec napiszcie wreszcie prawdê. Ja nie wiem o co tu chodzi, a to ¿eby dowiedzieæ siê czego¶ o imprezie to ju¿ marzenie.. ..
www.vibiesiada.prv.pl - jak cudownie jest spe³niac czyje¶ marzenia.
CYTAT(Calla)
...To nie moja sprawa, ale mo¿e napiszecie kto odpowiada za co na tej "cudownej" biesiadzie, bo na razie jest sza³, ka¿dy jest internetowym organizatorem tej imprezy. ..
Masz racjê to nie Twoja sprawa, jednak dla informacji innych osób wszelkich oficjalnych informacji na temat biesiady udziela Rugiewit i ja. Tylko my przyjmujemy równiez oficjalne zg³oszenia
CYTAT(Calla)
...¯enuj±ce zaprawdê..
To fakt, ca³y Twój post by³ taki.
P.S. Liczy³em na odpowied¼ na moj± P.W., przeliczy³em siê. Ciêzko jest dyskutowaæ , ³atwiej jest oczerniac.
Mimo wszystko pozdrawiam.
Dzieki Fionn
Apropos czepców kolczych, mysle ze istotnie zmienimy ten punkt regulaminu.
Co do atrakcji dla pó¼nych, Bartosz ze Zdunowa ma zorganizowaæ dla nich turniej, ale wszystko to ulegnie sprecyzowaniu po jego powrocie.
Jezeli chodzi o ogólny turniej walk, to mieli¶my takie plany, ale na razie nie umieszkamy go w ogólnym programie, bo nie wiadomo ile dadz± sponsorzy w tym roku.
Pozdrawiam.
Na pewno poza g³ównymi punktami programu, gdzie nagrodami bêdzie jaki¶ najprawdopodobniej jaki¶ orê¿, zorganizujemy sporo ró¿nych konkursów, z symbolicznym miodkiem dla zwyciêzcy.
Regulmin bdzie jeszcze dopracowywany, bo na razie wstawili¶my tam kopiê robocz± - regulamin poprezdniej Biesiady, z drobnymi poprawkami.
Czepców kolczych nie bêdzie. W zesz³ym roku prowadzili¶my ten punkt, gdy¿ nie wiedzieli¶my jak ze sprzêtem ochronnym stoj± nasi go¶cie. Poniewa¿ mi³o nas zaskoczyli i w³a¶ciwie wszyscy walcz±cy posiadali he³my, punkt ten zostanie usuniêty.
Oczywi¶cie zostnie te¿ napisany regulamin oddzielny - dotycz±cy walk pó¼nych.
Bitka pó¼na najpradopodobniej odbêdzie siê na zasadach bohurtu.
No i my¶limy o prowadzeniu obowi±zkowych os³on ³okci i kolan, oraz os³on karku .
W takie m³ócy wypadki chodz± parami czy jak to by³o.
Co do turnieju pó¼nego, to z tego co s³ysza³em od Bartosza ze Zdunowa, to planuje On nadaæ mu formê kregu walki, tyle, ¿e na zasadach pó¼nych - do upad³ego.
Powalisz lub podda siê twój przeciwnik, szukasz nastêpnego, a¿ zostanie tylko zwyciêzca.
Ja ju¿ siê bojê, a Wy? Ale bêdzie mordownia.
Oczywi¶cie jak wszytko odno¶nie Biesiady forma mo¿e siê zmieniæ (nie wiemy, czy uda nam siê ca³± urazówkê w kaliskim szpitalu zarezerwowaæ na czas po Biesiadzie
)
ale mam nadziejê, ¿e w turnieju bêd± obowi±zywaæ w³a¶nie te regu³y. :D
eee... Pomimo ktytyki ja i tak mam ochotê odwiedziæ Wasz± biesiadê
Cella je¶li by³a¶/e¶ ju¿ tyle razy na Biesiadzie i za ka¿dym razem Ci siê nie podoba³o to wcale nie muszisz jechaæ tym razem. A je¶li chcesz ¿arcie wêgierskie to o prostu je sobie przywie¼ bo chyba o to g³ównie Ci chodzi.. Nie wiem jakie by³y zapewnienia co do "Wêgierskiego ¿arcia" ale bywa³am ju¿na imprezach gdze w³a¶ciwie nic nie zgadza³o siê z zapewnieniami organizatorów wiêc i tak nie jest ¼le.
Idziêkujê za Przycholno¶æ do uczestniczenia mojej grupy w Biesiadze:)
Nie wiem jak sprawa jedzenia wygl±da³a od strony widza, ale jako uczestnik nie mog³em na¿ekaæ. Jedzenia by³o a¿ za du¿o, a kurczaczki by³y ¶wietnie przyprawione :D.
A jako pó¼ny proponuje na tegorocznej biesiadzie postawiæ imitacje grodu albo przedmurza zamku ¶redniowiecznego najlepiej z kamiennym murem, bram± kratowan±, i dwoma stra¿nicami na murze nad brama. I mo¿na by zorganizowac zdobywanie grodu /zamku przez rycerstwo !!! co wy na to ??? POPRO¦CIE KULCZYKA O KASE :D :D :D
O jej jeste¶cie tacy smutni, gadacie o bzdurach zamiast zaj±æ siê organizacj± tej ca³ej biesiady. A jak wam sie nie chce to chocia¿ szyjcie nowe stroje.I ma³y zmobilizuj rycerzy ¿eby na trening przychodzili najlepiej ju¿ w ten pi±tek. Ehhh
Niewiem czy o kim¶ nie zapomnieli¶my... O naszych kole¿ankach. Dla nich te¿ mo¿na by zorganizowaæ jakie¶ gry i zabawy... Proponuje tzw. "CIU CIU BABKE" Zabawa ta by³a uprawiana zarówno przez m³odsze panienki jak rowniez troche dojrzalsze zarówno w dworach jak rownie¿ w wioskach. Mo¿e o tym pomy¶limy... co ??
Po 1. o co chodzi z tym ca³opaleniem wodza? intyguje mnie to:)
Po 2. czy planujecie jak±¶ ucztê?
Po 3. Proponujê dodaæ do jhad³ospisu jak±¶ zupê chlebow±. jest po¿ywna a dobrze przygotowana bardzo smaczna:). I tania i historyczna:)
Po 4. czy tam u was s± jakie¶ warunki "sanitarne"(prysznice i toalety)?
Po 5. O cho chodzi z pokazami walki? ka¿da grupa robi walkê czy na zasadzie tak zwanej "bojówki"?
Witam ponownie
To dobry pomys³ Woodi - a jeszcze lepiej jakby¶ znalaz³ czas, ¿eby machn±æ jeszcze kilka innych pomys³ów, zw³aszcza ¶redniowiecznych wraz z pomys³em na zorganizowanie tego. By³oby nie¼le, gdyby otacza³y nas zewsz±d, gry, zabawy i ogólna sielanka.
Mówi±c o grach mia³em na my¶li wszystkich, w³±cznie z paniami i dzieæmi, dysponujê XII i XIII wieczn± ikonografi± przedstawiaj±ca graj±cych kobiety i dzieci, mam te¿ kilka traktatów wrêcz zalecaj±cych granie i popularyzuj±cych gry planszowe w¶ród wszystkich warstw spo³ecznych (a przynajmniej wiêkszo¶ci) - traktaty te pochodz± z po³owy XIII wieku - mam nadziejê, wiêc, ¿e równie¿ panie poka¿±, co potrafi±.
Odpowiednie linki i za³±czniki wklepiê tutaj, kiedy indziej, bo narazie nie jestem u siebie i nie mam dostêpu do zgromadzonych przeze mnie ¼róde³.
Pozdrawiam
Emeth.... my chyba zapominamy ze to jest wczesna impreza. A my chyba chcemy za duzo poznych rzeczy wprowadzac. Martwi mnie to troche. ale napewno ci nad nami sobie jakos poradza z tym problemem!
Hmm... No tak, ale wprowadzamy pó¼ne rzeczy, bo akurat na wczesnych mniej siê znamy - pozatym im wiêcej atrakcji dla publiki tym lepiej, a obozowiska mo¿na zrobiæ tematycznie, ¿eby siê ludziom nie pomiesza³o i wszystko bêdzie graæ. Czê¶æ osób domaga siê akcentów pó¼no¶redniowiecznych, wiêc raczej nie bêdzie z tym problemu.
Natomiast wczesnymi rzeczami zaopiekuj± siê inni cz³onkowie z sekcji wczesno¶redniowiecznych, którzy lepiej siê na tym znaj±. I my¶lê, ¿e wczesno¶reniowiecznych elementów bêdzie wystarczaj±co du¿o bior±c pod uwagê temat imprezy.
CYTAT
O jej jeste¶cie tacy smutni, gadacie o bzdurach zamiast zaj±æ siê organizacj± tej ca³ej biesiady.
Prawda Raku, ale gadanie tu o bzdurach nie przeszkadza mi dzia³aæ.
No i pamiêtaj, jeste¶ przede wszystkim z Bractwa, a dopiero potem z naszej dru¿yny "Wojowie Mieszka"
Co do treningu, to nie jest to temat na to. Wiedz± kiedy jest, jak siê pojawi±, to dobrze, jak nie, to bêd± gorzej walczyæ i tyle.
Martuszka:
CYTAT
Po 1. o co chodzi z tym ca³opaleniem wodza? intyguje mnie to:)
zobacz na www.vibiesiada.prv.pl - w galerii bodaj¿e z III biesiady s± zdjêcia stosu z palonym wodzem s³owian. W tym roku chcemy to powtórzyæ, ale z sypaniem malutkiego kurhanu na prochach.
CYTAT
Po 2. czy planujecie jak±¶ ucztê?
Uczca to tzw meritum Biesiady. Bed± kurczaki, piwo, prosiak i jakie¶ dodatki.
Na brak ¿arci dotychcasz nikt nie narzeka³. Do tego stopnia, ¿e niektórzy w tym roku urz±dzali nocne loty kurczaków i pe³nych puszek piwa, tak im siê z dobrobytu w dupach poprzewraca³o.
CYTAT
Po 3. Proponujê dodaæ do jhad³ospisu jak±¶ zupê chlebow±. jest po¿ywna a dobrze przygotowana bardzo smaczna:). I tania i historyczna:)
uwzglêdnimy, uwzglêdnimy, dziêki za pomys³, to mo¿e daæ radê
CYTAT
Po 4. czy tam u was s± jakie¶ warunki "sanitarne"(prysznice i toalety)?
Jest toaleta w budynku "Bramnym" oprócz tego zawsze zamawiamy Toy Toye - rok temu by³o 8, w tym roku zale¿nie od liczby go¶ci, ale wystarczy by kolejek nie by³o.
S± krany, ³azienka + przeno¶ne krany, które z niewiadomych mi przyczym by³y dotychczas ignorowane przez go¶ci i wszyscy myli siê pod kranami "Budynku Bramnego" robi±c pod nim wielk± ka³u¿ê ku zgrozie pracowników muzeum do którego budynek nale¿y.
W³asnie Jaktor kaza³ mi napisaæ, ze nie ³azienkê mamy, a kibel i umywalkê w budynku bramnym, ale ja nie widzê ró¿nicy. (pisa³, ze ró¿ni± siê wann±.
)
No a poza tym mamy ³adny staw na terenie Zawodziai rzekê Prosnê 10 m od grodziska..
CYTAT
Po 5. O cho chodzi z pokazami walki? ka¿da grupa robi walkê czy na zasadzie tak zwanej "bojówki"?
Hmm, wszystko do ustalenia.
Je¶li zg³osz± siê grupy które chc± daæ solowe pokazy walki, to popieramy i mioda dla najlepszych. jesli zg³osza siê grupy do bojówek, to popieramy i mioda dla najlepszych.
Kalisz pisze siê na wszystkie pomys³y.
Woodi, Emeth
Przypominam ze impreza jest NIEDATOWANA, ani wczesna ani pó¼na. Dlatego atrakcji zarówno dla wczesnego jak i pó¼nego sredniowiecza powinno byc du¿o.
Pozdrawiam.
P.S. Hmmm... Gry planszowe, naprawdê z XIII wieku ?? Z czystej ciekawo¶ci, z Polski ??
Nie, nie z Polski, a przynajmniej manuskrypty nie s± z Polski - ale dopóki nie opracujê wszystkiego pozostanie to moj± tajemnic± - mogê tylko powiedzieæ, ¿e nadzia³em siê na te manuskrypty jak ¶ledzi³em dzieje Templariuszy na Pó³wyspie Iberyjskim.
A tak pozatym - wiem, ¿e oficjalna wersja to nie mieszanie wczesnego i pó¼nego, ale posiadaj±c uzbrojenie Templariusza z XIII wieku raczej nie nale¿ê do konserw i nie odpowiada mi bezmy¶lne napieprzanie siê po blachach - czy bêdzie mo¿liwo¶æ przemycenia osób o podobnym uzbrojeniu do bitew wczesnych - oczywi¶cie za zgod± obu stron.
???
Pozdrawiam
S³awa!
My jeste¶my z ca³ej imprezy jak najbardziej zadowoleni
!
A teraz kilka konstruktywnych(konstrukcyjnych
) uwag:
1 Wywalcie wszystkie posty,bêce g³upi± k³ótni±! Psuj± one tylko opiniê o biesiadzie w oczach ogl±daj±cych!
2 wiêcej walk,bitew
,cz³owiek chcia³by siê troszkê wy¿yæ
,tego nam troszkê na ubieg³orocznej biesiadzie zabrak³o
!
3 Zmontujcie jaki¶ prysznic,chocia¿ woda ze szlaufa ¿eby pop³ynê³± by cz³ek móg³ ca³e cia³o umyæ
,bo jeste¶my troszkê nie¶miali
i pod kran nago siê nie pchali¶my
!
4 Prosiliby¶my bardzo o turniej rzutu oszczepem,mo¿emy przy nim s³u¿yæ pomoc±,oczywi¶cie je¶li wasz kowal wykona dla nas w koñcu zamówione u niego rzeczy
!
5 Uwa¿amy,¿e konkurs walk pokazowych napeno sporo wniesie, uatrakcyjni biesiadê dla publiczno¶ci,wiêc na to te¿ siê piszemy!
6 A po zamkniêciu imprezy dla zwiedzaj±cych w trakcie uczty mo¿e jaki¶ ma³y konkurs na najciekawsz± pie¶ñ biesiadn±
(niekoniecznie histeryczn±),ale takie hiciory jak grodzian opowie¶ci i sztahety s± ju¿ przez nas zarezerwoane
! Pracujemy ju¿ nad kolejn± porcj± takich m±drych
pie¶ni
,napewno was nimi uraczymy,jê¶li nikt nie zaatakuje nas znowu kurczakami
!
Na razie to tyle,jak wymy¶limy co¶ jeszcze to nie omieszkamy napisaæ!
Pozdrowienia od ca³ego Bractwa Grodów Czerwieñskich!!
1 Wywalcie wszystkie posty,bêce g³upi± k³ótni±! Psuj± one tylko opiniê o biesiadzie w oczach ogl±daj±cych!
2 wiêcej walk,bitew
,cz³owiek chcia³by siê troszkê wy¿yæ
,tego nam troszkê na ubieg³orocznej biesiadzie zabrak³o
!
3 Zmontujcie jaki¶ prysznic,chocia¿ woda ze szlaufa ¿eby pop³ynê³± by cz³ek móg³ ca³e cia³o umyæ
,bo jeste¶my troszkê nie¶miali
i pod kran nago siê nie pchali¶my
!
4 Prosiliby¶my bardzo o turniej rzutu oszczepem,mo¿emy przy nim s³u¿yæ pomoc±,oczywi¶cie je¶li wasz kowal wykona dla nas w koñcu zamówione u niego rzeczy
!
5 Uwa¿amy,¿e konkurs walk pokazowych napeno sporo wniesie, uatrakcyjni biesiadê dla publiczno¶ci,wiêc na to te¿ siê piszemy!
6 A po zamkniêciu imprezy dla zwiedzaj±cych w trakcie uczty mo¿e jaki¶ ma³y konkurs na najciekawsz± pie¶ñ biesiadn±
(niekoniecznie histeryczn±),ale takie hiciory jak grodzian opowie¶ci i sztahety s± ju¿ przez nas zarezerwoane
! Pracujemy ju¿ nad kolejn± porcj± takich m±drych
pie¶ni
,napewno was nimi uraczymy,jê¶li nikt nie zaatakuje nas znowu kurczakami
!
Popieram wszytkie punkty. + proszê o muzykê do tañcowania:) na uczcie oczywi¶cie:)
Kniaziu i Martuszko to co proponujecie w pkt. 1. jest niczym innym jak prób± wprowadzenia cenzury i ograniczenia wolno¶ci s³owa. A my¶la³em, ¿e te czasy ju¿ minê³y. A tu znowu propozycja stosowania "propagandy sucesu". Posty mo¿na oczywi¶cie usun±æ, ale ich autorzy powinni wyraziæ na to zgodê, nie z³amali chyba regulaminu tego forum pisz±c takie posty???
CYTAT
3 Zmontujcie jaki¶ prysznic,chocia¿ woda ze szlaufa ¿eby pop³ynê³± by cz³ek móg³ ca³e cia³o umyæ ,bo jeste¶my troszkê nie¶miali i pod kran nago siê nie pchali¶my !
Postaramy siê. Nie mogê zapewniæ ju¿ teraz, ¿e bêd±, bo njwiêkszym problemem jest sensowne odprowadzenie wody spod prysznica. Do rzeki za daleko i przez drogê któr czasem przeje¿d¿aj± samochody, a stawek i tak jest ju¿ tak zanieczyszczony, ¿e wiêcej ¶cieków nie wejdzie. Zobaczymy co da siê zrobiæ.
CYTAT
2 wiêcej walk,bitew ,cz³owiek chcia³by siê troszkê wy¿yæ ,tego nam troszkê na ubieg³orocznej biesiadzie zabrak³o !
No, jak najbardziej.
W zesz³ym roku po prostu 4 rzy w
dotalismy, tym roku sobie odbijemy.
CYTAT
4 Prosiliby¶my bardzo o turniej rzutu oszczepem,mo¿emy przy nim s³u¿yæ pomoc±,oczywi¶cie je¶li wasz kowal wykona dla nas w koñcu zamówione u niego rzeczy !
Bêdzie, bêdzie. A co do Kowala, to jakie¶ w³ócznie i oszczepy za bezcen wczoraj w pubie rozdawa³ naszym i prosi³ tylko by¶my nie mówili jakiemu¶ bractwu, ale nie pamiêtam jakiemu.
A tak serio, to robi na akord, my¶lê, ¿e za nied³ugo powinien wys³aæ.
A pie¶ni jak najbardziej.
Czarna Rota od nas, odtwarzaj±ca husytów uczy siê husyckich pie¶ni, to jak z³apiemy odpowiedni nastrój w krwiobiegu ju¿, to te¿ troszkê powyjemy.
pozdrawiam - Jaros³aw
Drogi Jaros³awie co¶ mi sie nie chce wierzyæ w to ¿e husyci bêda ¶piewali , albo wyli.O ile dobrze pamiêtam to na 4 biesiadzie Mnichu i jego dzielna grupa "rociarzy" te¿ mieli ¶piewaæ i nic z tego nie wysz³o, troche tylko na pochodzie próbowali ale im nieciekawie sz³o.Rozumiem ¿e teraz jak ty jeste¶ cz³onkiem husytów dopilnujesz ¿eby ¶piewanie dosz³o do skutku bo wielu wojów wczesno¶redniwiecznych chcia³o by us³yszeæ ¶piew w waszym wykonaniu. Jeden garb! Jedna r±czka! Jedno upo¶ledzenie! bez skojarzeñ poprostu tak fajnie brzmi
A dlaczego Mieliby nie ¶piewaæ?!?
To ¿e nie wychodzi³o im wcze¶niej nie znaczy ¿e teraz nie æwiczyli i ¿e trema mo¿e ich opu¶ci? A czy ty nie mai³e¶ tremy przed ¶piewaniem publicznym?
PS. Nie³adnie tak NIEMY¦LE szydziæ z czyjego¶ zawo³ania... NIEGRZECZNY CH£OPCZYK!!!
Z tym prysznicem to dobry pomys³... wrêcz bardzodobry. I mam pomys³ jak go rozwi±zaæ. z 2,3 kabinki postawic takie z parawanu no moze jedna solidniejsza dla kobitek bo sie beda baly k±paæ. Wode odprowadzic do stawiku. O ile pamietam prawie zawsze jest on pusty po gor±cym lecie. A zanieczyszczenia juz znajdujace sie w stawiku szybciej wch³on± sie w glebe z wod±. Bardziej juz chyba tego stawiku nie da sie zanieczyscic, chyba ze przyjdzie jakis ch³op po k±pieli w gnojówce sie umyc:D
Witam
Poprzedni± Biesiadê uwa¿am za ciekawy turniej (minusów nie ma co siê czepiaæ bo te siê zda¿aj± na ka¿dym turnieju). Jedzenia nie brakowa³o a i z atrakcji to ka¿dy znajdzie co¶ dla siebie.
Co do pro¶by o wiêcej walk to mam takie propozycje:
- poniewa¿ publika nudzi siê przy bitwach-m³ócach (gdy walcz±cy który¶ raz z kolei wstaj±, cofaj± siê i zaczynaj± m³ócê od nowa cywilom przestaje siê to podobaæ) rozbudowaæ w bitwie scenariusz czyli wiêcej manewrów i inscenizacji ni¿ w³a¶ciwej m³ócy (ta mo¿e byæ jako ostatnie starcie)
- pó¼niej mo¿na zrobiæ bitwê m³ócê (bo wiadomo, ¿e wszystkim bêdzie ma³o)
- „capture the flag” – na wyznaczonym terenie s± dwie „bramki”. Udzia³ bior± piêcioosobowe dru¿yny (po dwie naraz na boisku ;) ) gdzie 4 osoby s± uzbrojone a pi±ta trzyma flagê. Wygrywaj± ci co przechwyc± flagê przeciwnika („zabijaj±c” chor±¿ego) lub ci, których chor±¿y dobiegnie do bramki przeciwnika. Aha: chor±¿y zaczynaj± ze swoich bramek.
- pojedynki dwóch na dwóch
- walki na mo¶cie/statku/czymkolwiek jeszcze – wcze¶ni powinni znaæ te zabawy
- Turniej Szarf – turniej dla pó¼nych. By dostaæ pozwolenie uczestniczenia w walce trzeba wyb³agaæ u jakiej¶ damy szarfê (tu panie maja pole do popisu daj±c rycerzom ró¿ne ciekawe zadania. Oczywi¶cie mo¿liwe do zrealizowania i nie za d³ugie by ta czê¶æ turnieju nie zdominowa³a reszty) Gdy rycerz dostanie szarfê mo¿e przyst±piæ do pojedynku z wybranym innym rycerzem tak¿e posiadaj±cym szarfê. Przegrany oddaje swoj± szarfê wygranemu (i oczywi¶cie przeprasza „swoj±” damê za nieudolno¶æ w walce :D) Z braku szarf mo¿na u¿yæ innych przedmiotów (mo¿e wianków?) oczywi¶cie odpowiednio zmieniaj±c nazwê turnieju.
Gdzie¶ w dyskusji pad³o pytanie o umocnienia polowe potrzebne do walk na Biesiadzie. Jak to by³o w ¶redniowieczu to niestety nie wiem :D ale wiem jak siê to robi dzisiaj na turniejach. Pierwszym sposobem jest rozrzucenie kostek siana (lub u³o¿enie z nich jakiej¶ konstrukcji). Takie umocnienia s± bezpieczne a i na koniec mo¿na je efektownie spaliæ :D Drugi sposób to zbudowanie atrapy murów miejskich z desek (zbite razem deski wyciête w blanki i podparte od tylu jakimi¶ kijami)
Poniewa¿ bitwa bêdzie dotyczy³a husytów to mo¿na by spróbowaæ zmontowaæ ze dwie atrapy drewnianych wozów. Tu jednak na przeszkodzie staje wysoki koszt tego przedsiêwziêcia :/
CYTAT
- „capture the flag” – na wyznaczonym terenie s± dwie „bramki”. Udzia³ bior± piêcioosobowe dru¿yny (po dwie naraz na boisku ;) ) gdzie 4 osoby s± uzbrojone a pi±ta trzyma flagê. Wygrywaj± ci co przechwyc± flagê przeciwnika („zabijaj±c” chor±¿ego) lub ci, których chor±¿y dobiegnie do bramki przeciwnika. Aha: chor±¿y zaczynaj± ze swoich bramek.
Niez³e. Pewnie to zrobimy, bo zapowiada siê ciekawie. (Jestem namiêtnym graczem Quake i Unreal w sieci
)
CYTAT
Przegrany oddaje swoj± szarfê wygranemu
Stary, a co ja z tak± ilo¶ci± szarf zrobiê?
Co do wozów, to mysleli¶my nad przerobieniem wiejskiej bryki do siana, ale nie mo¿emy takowej znale¼æ. Poprzestaniemy raczej na murku zbitym z jaki¶ dech.
O deski na umocnienia polowe bardzo ³atwo mozna sie postarac. wystarczy ze ktos pochodzi po wiekszych firmach gdzie towary przychodz± na paletach i wysêpi± od magazynierów rozwalone palety. potrzebny tylko samochod z przyczepka, pare kursów i po sprawie. Wiem ze to da sie zrobic bo w firmie gdzie pracuje rozwalone palety id± do pieca. A mozna z nich jeszcze pozytek zrobic. Pomy¶lcie o tym.
Martuszko nie szydzê z tego zawolania bo jest fajne tylko to mi sie bardziej podoba i to jest moje zawo³anie i nie mam tremy przed wystêpami publicznymi np. publicznie gram w pi³ke no¿n±,albo publicznie walcze na pokazach.
Rycerzu Jaros³awie z tego co tutaj mozna przeczytaæ nie bêd± siê odbywa³y bitwy wczesne vs pó¼ne szkoda zawsze z tego faktu najbardziej sie cieszy³e¶ . Ale có¿ pogodzimy siê z t± decyzj± , i jeszcze co¶ mo¿e da sie co¶ zrobic ¿eby jednak odbywa³y sie takie bitwy na najbli¿szej Biesiadzie ??
witam wszystkich
od dawna ¶ledze ten temat w koñcu zdecydowa³em sie wypowiedziec.
-popieram pomys³ z rozwinieciem zaplecza sanitarnego (to zawsze kula³o)
-bitwy wczesne vs pózne mim zdaniem powinny siê odbyæ ale z zatrze¿eniem ¿e walczymy wed³ug ogólnie znanych (uczestnikom bitwy) zasad i powinny one byæ jasno okre¶lone (czy s± to wczesne czy pó¼ne) i w tym momencie odpada³by element dobrze znany nam wszystkim czyli pyskówki i przpychanki o to kto co ma na sobie i czy powinien pa¶æ czy nie. do takiej bitwy wychodziliby ludzie którzy sie godz± na te zasady a komu siê nie podoba niech postoi.
-moim zdaniem powinnino siê zrezygnowaæ z ogólnej uczty (tak,tak wiem ¿e to "g³ówny punkt programu" wieczornego) i wydawania posi³ków gosciom i zamiast tego dac im pó³produkty z których mogliby sami co¶ upichciæ. podnios³oby to moim zdaniem klimat nie tylko dla nas ale i dla zwiedzaj±cych, a pozatym koszty czego¶ takiego by³yby du¿o mniejsze. poza tym w niczym byu nie przeszkodzi³o w wieczornej "integracji". po zjedzeniu kolacji ludzie mogliby siê bawiæ
-uwa¿am tak¿e ¿e powinno siê powróciæ do wspólnego ogniska wieczornego mo¿naby zorganizowaæ konkurs bardów, skaldów itp. i nietrzebaby ³aziæ po ca³ym grodzisku ¿eby sie z kim¶ napiæ.
-du¿ym plusem by³aby jaka¶ scena gdzie mo¿naby sie wytañczyæ a zupe³nie super by³by jaki¶ koncert.
-a co do jaki¶ rozrywek poza walk±, tañcem i piciem moznaby zorganizowaæ jak kiedys mecz "szkockiej"
calym sercem jestem za turniejem hnefatafl z racji matury nie uda mi siê pewnie pograæ na ogrodzieñcu wiêc bêdzie fajnie je¶li wyjdzie na biesiadzie
Pozdrawiam wszystkich
[quote="Leif Touvesonn"]witam wszystkich
-moim zdaniem powinnino siê zrezygnowaæ z ogólnej uczty (tak,tak wiem ¿e to "g³ówny punkt programu" wieczornego) i wydawania posi³ków gosciom i zamiast tego dac im pó³produkty z których mogliby sami co¶ upichciæ. podnios³oby to moim zdaniem klimat nie tylko dla nas ale i dla zwiedzaj±cych, a pozatym koszty czego¶ takiego by³yby du¿o mniejsze. poza tym w niczym byu nie przeszkodzi³o w wieczornej "integracji". po zjedzeniu kolacji ludzie mogliby siê bawiæ
Uczta jest bardzo dobrym pomys³em. Wiesz ilu ludzi mo¿na poznaæ podczas takiej uczty? Pozatym jest weso³o zabawnie wszyscy siêze sob± bawi± a nie siedz± ma³ymi grupkami i udaj±¿e nie maj± ze sob± nic wspólnego... Nie brak uczty jest kompletnie bez sensu. Za to owszem przychylam siê do sugestii gotowania... Co prawda nie ¶niadaæ bo zanim kto¶zrobi ¶niadanie to wieki min± ale obiady ka¿dy móg³by sobie sam robiæ z otrzymanych produktów je¶li by chcia³. Mówiê Je¶li by chcia³ bo nie ka¿de bractwo czy grupa posiada kocio³ek i trójnóg. Moja Dru¿yna nie jest jeszcze szczê¶liwym posiadaczem kocio³ka. My istniejemy dopiero 3 lata, wiêc kasy nam na razie brakuje:)
Leif Touvesonn napisa³:
-uwa¿am tak¿e ¿e powinno siê powróciæ do wspólnego ogniska wieczornego mo¿naby zorganizowaæ konkurs bardów, skaldów itp. i nietrzebaby ³aziæ po ca³ym grodzisku ¿eby sie z kim¶ napiæ.
Moim zdaniem to nie wypali. Na ma³ych imprezach owszem czemu nie, ale nie na du¿ej. to po prostu nie ma racji bytu na du¿ej imprezie (moje w³asne prywatne dubiektywne zdanie).
My¶lê tak dlatego ¿e skoro ma byæ du¿o ludzi to tak czy siak bêdziesz musia³ lataæ po grodzisku i szukaæ znajomych rzeby siê z nimi napiæ.
-du¿ym plusem by³aby jaka¶ scena gdzie mo¿naby sie wytañczyæ a zupe³nie super by³by jaki¶ koncert.
Z do¶wiadnecznia wiem ¿e scena to nie jest dobry pomys³... Miejsce przy sto³ach na uczcie alebo ko³o ogniska tak, ale nie scena, ludzie siê wtedy bardziej tremuj± i tak czy siak wiêkszo¶æ bêdzie tañczyæ pod ni± ni¿ na niej (no chyba ¿e bêdzie jaki¶ koncert w tym czasie).
Pozdrawiam Martuszka tudziesz Siostra Ekonomia
Witam !
Rugiweicie - Jaros³awie, jako by³y nauczyciel, muszê Ci niestety wpisaæ do dzienniczka jedynkê z topografii Zawodzia
, a tak serio, to pisz±c o odp³ywie wody z prysznica zapomnia³e¶, ¿e przy budynku bramnym znajduje siê w³az studzienki kanalizacyjnej, gdzie w³a¶nie mo¿na umie¶ciæ wylot wê¿a odrowadzajacego wodê z owego prysznica. Jak móg³by¶ wylewaæ brudn± wodê do tego urokliwego stawu na Zawodziu, wtedy w przysz³ym roku imprezê by pikietowa³o Greenpeace
witam
Martuszka napisa³a:
Uczta jest bardzo dobrym pomys³em. Wiesz ilu ludzi mo¿na poznaæ podczas takiej uczty? Pozatym jest weso³o zabawnie wszyscy siêze sob± bawi± a nie siedz± ma³ymi grupkami i udaj±¿e nie maj± ze sob± nic wspólnego... Nie brak uczty jest kompletnie bez sensu. Za to owszem przychylam siê do sugestii gotowania... Co prawda nie ¶niadaæ bo zanim kto¶zrobi ¶niadanie to wieki min± ale obiady ka¿dy móg³by sobie sam robiæ z otrzymanych produktów je¶li by chcia³. Mówiê Je¶li by chcia³ bo nie ka¿de bractwo czy grupa posiada kocio³ek i trójnóg. Moja Dru¿yna nie jest jeszcze szczê¶liwym posiadaczem kocio³ka. My istniejemy dopiero 3 lata, wiêc kasy nam na razie brakuje:)
(...)
Moim zdaniem to nie wypali. Na ma³ych imprezach owszem czemu nie, ale nie na du¿ej. to po prostu nie ma racji bytu na du¿ej imprezie (moje w³asne prywatne dubiektywne zdanie).
My¶lê tak dlatego ¿e skoro ma byæ du¿o ludzi to tak czy siak bêdziesz musia³ lataæ po grodzisku i szukaæ znajomych rzeby siê z nimi napiæ.
(...)
Z do¶wiadnecznia wiem ¿e scena to nie jest dobry pomys³... Miejsce przy sto³ach na uczcie alebo ko³o ogniska tak, ale nie scena, ludzie siê wtedy bardziej tremuj± i tak czy siak wiêkszo¶æ bêdzie tañczyæ pod ni± ni¿ na niej (no chyba ¿e bêdzie jaki¶ koncert w tym czasie).
na pocz±tek ustosunkuje sie do pierwszej czê¶ci Twojej wypowiedzi- uczta na zesz³orocznej biesiadzie tez nie by³a cudowna. ogólnie rzecz bior±c ludzie te¿ siedzieli i rozmawiali generalnie w krêgu swoich znajomyh a dosz³o nawet do obrzucania sie kurczakami i pe³nymi puszkami piwa (co za marnotrawstwo-piwa oczywi¶cie
), co do posiadania kocio³ka to moja dru¿yna ( notabene jestem w kaliskim bractwie w dru¿ynie s³owiañsko-rusiñskiej) w ci±gu roku podnios³a siê z marazmu i generalnie calkowicie zmieni³ sie jej sk³ad zaczynali¶my praktycznie od zera je¶li idzie o sprzêt obozowy a do biesiady bêdziemy mieæ pewnie ju¿ kocio³ek ³±cznie z trójnogiem i rusztem na ka¿dy namiot a namioty ze trzy(to nie ¿aden przytyk tylko próba pokazania ¿e jak s± chêci to da siê co¶ wyskrobaæ na takie rzeczy)
je¶li chodzi o Twoje w±tpliwo¶ci co do wspólnego ogniska to chcia³em powiedzieæ ¿e na pierwszych bie¶iadach to by³ standard (to w³a¶nie wtedy pozna³em wielu ludzi z któymi przyja¼nie siê do dzisiaj),a osobne ogniska zacze³y sie wraz z rozrostem imprezy ale tez od tego ¿e czê¶æ ludzi robi³a sobie ognisko w obozie niehistorycznym itd. wiem ¿e to pewnie nie wyali ale to bylo tylko moje pobo¿ne ¿yczenie.
je¶li za¶ chodzi o scene to na porzednich biesiadach zawsze by³a (nie wiem czemu ostatnio to zarzucono) i nikt siê nie krêpowa³ (zwlaszcza po paru g³êbszych) a poza scen± tanczyli wy³±cznie cidla których miejhsca na niej brak³o.
to tyle je¶li chodzi o moj± odpowie¼ na twojego posta
i szczerze zapraszam na biesiade bo pomimo niedoróbek to impreza o niez³ym klimacie i ma potencja³ który mam nadzieje tym razem "organizatorom" uda siê wykorzystaæ i nie skoñczy sie na czczej gadaninie i propagandzie
Pozdrawiam wszystkich w³acznie z organiztorami
PS. do organizatorów pomimo osobistych rod¼wiêków miedzy mn± i niektórymi z was ¿yczê wam ¿eby ta biesiada by³a najlepsza ze wszystkich (wkoñcu to jest impreza w moim miescie
) i ¿eby wszystko co zaplanujecie dosz³o do skutku a nie skloñczy³o siê tylko na s³owach
Zrobicie wieczorn± biesiade i znowu kurczaki bêd± lataæ, a niechaj bogowie was strzeg± by komu¶ nie wybito oka pe³n± puszk± piwa .TO JEST ¦MIESZNE TAKIE BIESIADOWANIE, DOPÓKI KTO¦ NIE STRACI OKA .Co potem powiesz w szpitalu wibili mi oczy kurczakiem , ¿a³osne. Lepiej zrobiæ to ognisko i znowu Marian bedzie sprawdza³ czy siê alkohol pali. Drogi towarzyszu Lejfie nie pisz tak du¿o bo sie niektórym nie chce czytaæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.