Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Sierpieñ] VI Biesiada Piastowska -> 26-28.08
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
niemys³
Po pierwsze sam Jaktor mówi³,¿e nie musimy wysy³aæ zg³oszenia,ale wasza sprawa to wy wyjdziecie na kretaczy ciu¶ciu¶ nieladnie niedotrzymywac slowa
dzida
drogi rugiewicie

pragne zauwazyc ze Grzybowo jest w dniach 20-21 sierpnia......

pozdrawiam
Setau
Hmmm po co siê tak unosiæ Rugiewicie. Po to jest forum, ¿eby siê wypowiadaæ. Co do nazywania przedmówców dzieciakami to chcia³bym zauwa¿yæ i¿ s± to osoby pe³noletnie. Ze swojej strony chcialem tak¿e powiedzieæ ( nie wiem czy ten opieprz tyczy³ siê równie¿ mnie ), ¿e nie mam nic do przedstawicieli innych ras, równie¿ ¯ydów. Nie jestem rasist± i nazywanie mnie nim obra¿a mnie. A swoj± drog± je¶li tak sprawy siê maj± nie musze wogole przychodziæ na biesiade, je¶li ma siê mnie traktowaæ jak g.... i jakiego¶ szczeniaka. Czekam na wyja¶nienia. Pozdrawiam
Rugiewit
...
Setau
...
Conn MacFergus
...
niemys³
...
Setau
no teraz to ju¿ siê nikt nie doczepi do mojego awatarka
dzida
...
Tris
...
dzida
...
S³ugus Prezesa
Hmm... Technologia szpiegowska KWGZ te¿ pozostawia trochê do ¿yczenia... Podobno "wyszpiegowali¶cie" ¿e Jaktor zabroni³ Ludziom z Krotoszyna z wami rozmawiaæ...

A tak powa¿niej: Tematy obozów i masakry w czasie II wojny do dzi¶ s± traktowane jako tabu. Z pewnych rzeczy nie powinno siê ¿artowaæ przez wzgl±d na rozmiary tragedii i szacunek dla zmar³ych. Wiem ¿e czasami dochodzi do swoistej paranoi i np. ludzie odtwarzaj±cy czo³gistów musza t³umaczyæ siê z czarnych mundurów. Ale - w tym wypadku widaæ ¿e autorzy aluzyjnych postów nie zastanowili siê nad tym g³êbiej. Z postów wyziera ignorancja i pewien rodzaj buntowniczego negowania porz±dku, w³a¶ciwego dla ludzi dopiero dojrzewaj±cych. St±d te "dzieciaki" u Rugiewita.
dzida
...
Jaktor
Witam !
Po pierwsze, uwaga dla wszystkich odwiedzaj±cych to zacne forum, a nie bed±cych zainteresowanymi utarczkami pomiêdzy dwoma kaliskimi grupami rekonstrukcyjnymi- przepraszam za t± ¿enuj±c± dyskusjê, która nie powinna mieæ miejsca, przynajmniej nie w temacie dotycz±cym imprezy na kaliskim Zawodziu. Jako organizator zdecydowanie pragnê podkre¶liæ, ¿e pomimo wysi³ków niektórych osób, do³o¿ymy starañ aby impreza mia³a, jak co roku, charakter sympatycznej zabawy w gronie znajomych (i nieznajomych) z ruchu rekonstrukcyjnego.
W kwestii zaproszenia KWGZ, oczywi¶cie ¿e jako grupa kaliska wsród której znajduje sie kilku sympatycznych znajomych, znanych nam z czasów gdy byli¶my pod jednym sztandarem, nie potrzebuj± oni zaproszenia, jedynie dowództwo grupy mia³o podaæ liczbê osób.

Id±c dalej: rozpowszechnianie tre¶ci rasistowskich i antysemickich jest prawnie zabronione, ju¿ na poziomie Konstytucji RP. Je¿eli pomys³em na ubarwienie Biesiady ma byæ robienie sobie ¿artów z Holocaustu, to sadzê ¿e osoby wychodz±ce z tak± inicjatyw± powinny siê g³êboko zastanowiæ nad tym co napisa³y. Naigrywanie sie z cierpienia milionów osób, niewinnych osób nie przystoi wojownikom, niezale¿nie od tego czy sa wczesno- czy pó¼no¶redniowieczni. Ponadto, tak jak powiedzia³em nie jest to temat w którym powinno wypisywaæ siê te bzdury. Prosze o pozostawienie tego tematu Biesiadzie o co proszê w imieniu Bractwa, Stowarzyszenia Kalisz XXI i Muzeum Okrêgowego Ziemi Kaliskiej
Setau
A mo¿e po prostu skoñczyæ ju¿ ten temat bo siê zrobi³ totalny off topic i powróciæ faktycznie do Biesiady od³o¿ywszy "psudorasistowskie" zarty, wa¶nie i spory i wypominanie sobie wzajemne jaki¶ pogl±dów, które niekoniecznie musz± byæ prawdziwe a wychodz± na takie tylko przez przyczyne ciêtych ¿artów, które jak wiadomo nie zawsze mo¿na opanowaæ.
Ze swojej strony chcia³em jeszcze raz zauwa¿yæ, ¿e tragedia milionów ludzi w O¶wiêcimu, równie¿ Polaków, którzy tam byli nie jest dla mnie ( i mam nadziejê dla mojej ca³ej dru¿yny ) niczym ¶miesznych, bo gdyby by³a oznacza³a by jedynie o anty polskim nastawieniu i totalnej ignorancji.
Niniejszym zwracam siê z pro¶b± do obydwu stron o zakoñczenie ju¿ tej dyskusji.
Conn MacFergus
Co do naszego "wyszpiegowania" tego jakoby Jaktor zabroni³ wam z nami gadaæ, to powiem tak:
cz³onek waszego stowarzyszenia przyszed³ na Jarmarku do cz³onka naszego stowarzyszenia i poprostu o tym powiedzia³. Zadnego szpiegowstwa sie nie dopuszczali¶my.Nie potrzebujemy na przód wiedziaæ nic o niektórych rzeczasz bo poprostu Bobowie nam sprzyjaj±:P:P:P

Inna sprawa jak± pragne poruszyæ to kwestia nijakiego obra¿ania was przez cz³onków KWGZ.
Nie odczu³em aby do tego dochodzi³o, ale je¿eli to¶ z was (za wyj±tkiem jednej osoby)sie tak poczu³ to szczerze pragne go przeprosiæ w imieniu KWGZ.

No i ostatnia sprawa któr± kieruje do Ciebie Jaktorze ze Skar¿yna dotycz±ca naszej obecno¶ci na biesiadzie.
Ty mówisz co innego i ¯Rugiewit mówie co innego. Moje pytanie to - kogo mamy w koñcu s³uchaæ??
Jedni nas zapraszaj± inni z góry nas wyganiaj± albo gro¿± wywaleniem z imprezy.
Powiem Jaktorze w ten posób: ty jeste¶ w bractwie osob± kompetentn± i rozmawiaæ w tej kwestii chcemy tylko z tob± bêd±c g³uchymi na gro¿±ce i obel¿ywe s³owa takiego naprzyk³ad rugiewita.
A je¿eli klimacik ma byæ tak chory jak to sie szykuje albo jak to ¿ by³o na Jarmarku tegorocznym to po co wogóle mamy tam byæ??
Pozdrowienia:D:D:D
niemys³
Dobra wiec wrocmy do tematy biesiady... ile w tym roku bedzie latajacych kurczakow? i czy mamy sobie zalatwic gogle zeby nam oczu nie wybi³o ??
Kornik
Witam!

Widzê, ¿e ca³a ta tyrada jest ¶miechu warta. Ch³opaki mam kilka uwag:
1. To Jaktor decyduje o tym kto na Biesiadê zostanie zaproszony,
2. krasnoludzie zvish - je¶li z góry zak³adasz, ¿e Biesiada siê nie uda, to po prostu nie pojawiaj siê na niej lub zmieñ nastawienie,
3. Za ¿arty w stylu obozów grozi kara pozbawienia wolno¶ci do lat 5, a poniewa¿ jeste¶cie ju¿ pe³noletni to uwa¿ajcie co wypisujecie,
4. Nikt nie zabroni³ Krotoszynowi odzywania siê do Was i nikt nigdy tego nie zrobi, dopóki ja tu rz±dzê - je¶li ktokolwiek od Nas przekaza³ Wam takie informacje, to po pierwsze bredzi, po drugie chcia³ siê Wam przypodobaæ, po trzecie jest totalnym g³±bem, a nie ukrywam, ¿e i takich kilku mamy,
5. Zapewniam Ciê Niemy¶le, ¿e je¿eli w tym roku na Biesiadzie pofrunie jaki¶ kurczak, to razem z osob±, która go do lotu namówi³a.
6. W C.E.T.C. atmosfera jest wy¶mienita, co potwierdzaj± i Impreza krotoszyñska i niedawno zakoñczony obóz.

Proponujê usun±æ wszystkie posty, od postu Niemys³a z 3 sierpnia. Z góry dziêki,
Pozdrawiam!
niemys³
ok skoro nie bedzie latajacych kurczkow to fajnie .. i z gory przepraszam jezeli moje poprzednie posty kogos urazily pozdrawiam,mysle ze cala zaistniala sytulacja zostala zalagodzona i nie powtorzy sie na tym zacnym forum. Trzeba przyznac troszeczke przesadzilismy :/
dzida
ja takze przepraszam za "niesmaczne " zarty. jezeli kogos urazilem to prosze o wybaczenie.
Conn MacFergus
Jak ju¿ mówi³em w poprzednim po¶cie przepszam wszystkich których mog³a uraziæ moja pisanina wiêc
P R Z E P R A S Z A M icon_neutral.gif

Na dodaek Panie Kornik nie zak³adam ¿e biesiada sie nie uda - wrecz przeciwnie.
Mówi³em tylko o tym ¿e atmosfera miedzy naszymi stowarzyszeniami jest nieco napieta i nieciekawa, tylko to mia³em na my¶li.A co do biesiady to jakoby³y cz³onek C.E.T.C mam do niej ogromny sentyment.
Pozdrawiam.
Setau
No i zapanowa³ spokój i wszystko wróci³o do normy, jeszcze raz w imieniu dru¿yny przepraszam za ciête ¿arty i zapewniam i¿ nikt z nas nie chcia³ uraziæ kogokolwiek a co do Biesiady to zawsze s±dzi³em i¿ jest to jedna z ciekawszych imprez. Mo¿e zatem w akcie przeprosin przechylimy wszyscy razem jakiego¶ kielicha na tegorocznej Kaliskiej imprezce?
Conn MacFergus
Ze skruch± stwierdzam ¿e pomyli³em forum na którym winno prowadziæ sie polemikê z kabaretem o czarnym homorze.Posty zmieni³em b±d¼ usuno³em i kogo trzeba przeprosi³em.
Pozdrowienia dla Ma³ego:)smile.gifsmile.gif
Setau
Nawo³uje aby obydwie strony usunê³y posty, w których znaæ by³o jakiekolwiek ¶lady zwady. Ja równie¿ ( chocia¿ uwa¿am, ¿e nie napisa³em niczego z³êgo, ani podchodz±cego pod wymiar sprawiedliwo¶ci b±d¿ to ra¿±cego kogokolwiek ) usn±³em posty, które stanowi³y czê¶æ sk³adow± s³ownej przepychanki.
Pozdrawiam.
Medbh MacLochlainn
Pozwole sobie wrocic do tematu i zadac pytanie Organizatorom: jak wygladac beda miejsca na kramy i do kogo trzeba sie na Biesiadzie zglosic, zeby takowe zostalo przydzielone?
Rugiewit
Co do przydzia³u miejsc na kramy, to przydziela je kwatermistrz Biesiady, czyli moja skromna osoba.
Po prostu, siedzieæ sobie bêdê i ³±paæ przybywaj±ce dru¿yny, którym wska¿ê miejsce na rozbicie namiotów i kramów.

I tu jest tak, je¶li kram chcecie mieæ przed w³asnym namiotem, to ¿aden problem, ustawi siê go przy uczêszczanym przez zwiedzaj±cych szlaku.
Natomiast je¶li chodzi o oddzielne miejsca na kramy, to na dzieñ dzisiejszy stare budki zosta³y rozmontowane i czekamy a¿ Muzeum do którego nale¿y teren, postawi nowe.
W razie czego dostarczymy jak±¶ ³±wê do roz³o¿enia towarów.

Pozdrawiam - Jaros³aw
Setau
A jak sie ma sprawa z miejscami pod namioty? Bêd± rozbijane na ca³ym terenie imprezy czy gdzie¶ w g³êbi Zawodzia jak rok temu? ( mowie o namiotach historycznych ). Bo przyznam, ze to miejsce na namioty co wybralismy na Jarmarku nie by³o zbyt przyjemne. Lepiej chyba jednak kiedy s± one ustawione z daleka od plotu. Pozdrawiam.
niemys³
Drogi Setau jak sam powiedziales sami wybralismy to miejsce, a moglismy sie rozbic zupelnie gdzie indziej.A sprawa na biesiadzie pewnie bedzie inna bo miejsca na namioty beda przydzielane czy to prawda ??
Rugiewit
Witam.
Namioty obozowisko historyczne stanie tam gdzie dot±d odbywa³y siê bitwy. Bitwy natomiast odbêd± siê "za górk±" czyli tam gdzie dot±d by³o obozowisko namiotów niehistorycznych.
Te ostatnie stan± gdzie¶ z boczku, najprawdopodobniej w naro¿niku terenu "za górk±" od strony ko¶cio³a.

Pozdrawiam - Jaros³aw
Conn MacFergus
Ja to mam ino takie pytanie, jak to bedzie z d³ugo¶ci± broni drzewcowej. Nie mówie tutaj ju¿ o Dunach i d³ugich toporach gdy¿ sprawa jak zapewne wszyscy wiedz± jest dobrym motywem na za³o¿enie osobnego tematu, który by³by ci±giem do niczego nie prowadz±cych sporów i k³utni (ka¿dy w koñcu w tej sprawie wie swoje i ¿adna ze stron nie popiera swoich argumentów niezbitymi dowodami)
Mnie konkretnie jak wszyscy zapewne sie domy¶laj± chodzi o budz±c± postrach w³ócznie devil.gif
Mianowicie s³ysza³em jakoby d³ugo¶æ tego wspania³ego i morderczego orê¿a na tegorocznej biesiadzie by³a straszliwie ograniczona. Przyk³adowo taka mierz±ca lekko ponad trzy metry d¼gaj±ca pani.
O nie historyczno¶æ takowej raczej pos±dziæ nie mo¿na, wiêc o co chodzi??

Pozdrowienia dla wszystkich którzy na biesiadzie b±d± i jeszcze wiêksze dla tych których niestety tam nie bêdzie.
Setau
To prawda trzy metrowa w³ócznia to istna maszyna do niszczenia. Chyba ze ma sie tarcze 90 :D nie wspominaj±c ju¿ o 110.
Yarin
CYTAT(Rugiewit)
Bitwy natomiast odbêd± siê "za górk±" czyli tam gdzie dot±d by³o obozowisko namiotów niehistorycznych.

To ja mam pytanie dotycz±ce rozmieszczenia widowni. Mniemam, i¿ górka wyko¿ystana bêdzie przez jedn± z walcz±cych stron (chyba, ¿e siê mylê, ale atak ze wzgórza lub jego obrona jest bardzo kusz±c± opcj±), wiêc jak roztawimy ludzi, tak, ¿eby nie wchodzili miêdzy walcz±cych?
Rugiewit
Mo¿e najpierw odpowiem na pierwsze pytanie.
Pomijaj±c spory o historyczn± d³ugo¶æ,ograniczenia d³ugo¶ci toporów czy w³óczni maj± na celu poprawienie dynamiki starcia. Dotychczas dwie linie utyka³y w miejscu a zniszczenie sia³y g³ównie drzewcówki.
Mam nadziejê, ¿e bitki dziêki temu bêd± bardziej emocjonuj±ce dla widzów, jak i dla uczestników.
Zobaczymy jak to wyjdzie.

Co do drugiego pytania o niewchodzenie turystów pod miecze, to ju¿ mówiê:
Tury¶ci maj± byæ rozstawieni na grzbiecie wzniesienia oddzielaj±cego dotychczas bitwy od obozowiska iglo.
Bêd± mieli doskona³± widoczno¶æ na bitwê, a i ³atwiej bêdzie zapewniæ im bezpieczeñstwo.
(chodzi mi g³ównie o to, ¿e trudniej wepchn±æ jednen z szyków w publikê, kiedy ta stoi na do¶æ stromym zboczu)

Co do obrony górki, to bitwa pó¼na z za³o¿enia ma byæ ustawiona tak, by strona broni±ca broni³a na zboczu.
W tym celu zostanie wykorzystana górka dotychczas marnuj±ca siê na boku obozu iglo.

Postram siê w tym tygodniu wrzuciæ wreszcie na stronê mapkê Zawodzia, z rozrysowanymi orientacyjnie schematami co i gdzie.

Pozdrawiam - Jaros³aw
kaper
no... oryginalny pomys³ (mo¿e biuro patentowe szczerba.gif )
Krzychus
Witam!
Mam pytanie. Porusza³em juz zreszta t± sprawê na obozie. Co z systemem rozgrywania turnieju szachowego? Turniej bêdzie rozgrywany systemem pucharowym ? (w zasadach turnieju szachowego nie ma wzmianki o tym). No i czy Biskup bêdzie siê w koncu porusza³ _tylko_ o dwa pola, czy te¿ zasdady bêd± takie jak na obozie ??

Pozdrawiam
Krzychu
Boles³aw
Pozwolê sobie odpowiedzieæ najpierw na pytanie drugie.
Otó¿, biskup usmieszek_08.gif bêdzie porusza³ siê o 2 pola po skosie [b±d¼ jak kto woli: 3 pola na ukos (licz±c to, na którym stoi)] w ten sposób ma mozliwo¶æ osi±gniecia o¶miu miejsc na polu bitwy, ¿aden biskup nie mo¿e zabiæ innego biskupa... my¶lê, ¿e takie zasady, wbrew pozorom, s± ciekawsze ni¿ te, na których gralismy na obozie icon_wink.gif
Co do systemu rozgrywania: na dzieñ dzisiejszy nie odpowiem icon_neutral.gif
zale¿y to równie¿ od liczby uczestników... a my drogi Krzychusie nie zd±¿yli¶my porozmawiaæ na temat systemów...
Powiem w ten sposób: ustalê to do koñca przysz³ego tygodnia smile.gif

zainteresowanych prosi³bym o zg³oszenia uczestnictwa na adres DWORU
dwor_kaliski@poczta.onet.pl

oczywi¶cie nie ustalê w ten sposób dok³adnej liczby zawodników ale bedê mia³ jaki¶ pogl±d w tej sprawie.

pozdrawiam
Setau
A czy oprócz krêgu walki s± pomy¶lane jakie¶ szersze atrakcje dla wczesno¶redniowiecznej czê¶ci go¶ci? Czyta³em co¶ o konkursach gier wikiñskich?
kaper
kto¶ móg³by zorganizowaæ turniej w hnefatafla (wiem ¿e mnie nie bêdzie ale to chyba oryginalny pomys³ co nie ?)
pozdr
Setau
To jest dobry pomys³ smile.gif Chêtni napewno siê znajd±.
Rugiewit
Kaper, spójrz z ³aski swojej na 20 stronê postów w tym temacie, a tak¿e na program Biesiady od kilku miesiêcy obecny na www.vibiesiada.prv.pl

Przecie¿ ju¿ raz o ten turniej pyta³e¶ tu, a ja odpowiedzia³em, ¿e ju¿ jest zorganizowany. dunno.gif smile.gif

Pozdrawiam - Jaros³aw
Boles³aw
Pragnê przypomnieæ, ¿e w turnieju szachowym mog± wzi±æ udzia³ nie tylko osoby odtwarzaj±ce wiek XIII, Jedynie zasady s± trzynastowieczne tak wiêc zapraszam do gry wszystkich. Hnehatafl nie bêdzie kolidowa³ z szachami.

A ty Kaper móg³by¶ nabijaæ licznik napisanych postów w inny, bardziej przydatny sposób bigsmile2.gif
Rugiewit
Tak sobie my¶la³em nad mapk± dotarcia, któr± mia³em zamie¶ciæ na stronie www.vibiesiada.prv.pl
i stwierdzam, ¿e chyba czytelniej bêdzie jek wrzucê tu linka do planu Kalisza + obja¶nienie.

Plan Kalisza
http://mapakalisza.wlkp.com.pl/index1.php?...p?map=2&war=glo

I teraz tak.
Po wyj¶ciu z dworca PKP lub PKS (s± obok siebie), dochodzimy do ulicy Górno¶l±skiej.
Jak widzicie Zawodzie jest 2 kwadraty na prawo od dworcy, ale naj³atwiej bêdzie dotrzeæ tam na okrêtkê, ale za to jednym autobusem.
Czyli na Górna¶l±skiej wsiadacie w autobus 3A lub 3B i jedziecie sobie Górno¶l±sk± w stronê centrum, przez centrum w stronê teatru Im.Bogus³awskiego (do teatru Alej± Wolno¶ci), a ko³o teatru skrêcacie w ul.Czêstochowsk± i dalej to ju¿ autobus jedzie prosto Czêstochowsk±.
Na wysoko¶ci Boles³awa Chrobrego wysiadacie (to chyba 2 przystanki od teatru - placu Bogus³awskiego- bêd±)
Idziecie w lewo (maj±c za plecami kierunek sk±d przyjechali¶cie) od Czêstochowskiej, t± w³a¶nie ulic±.
Zawodzie jest na planie oznaczone czerwon± nazw±.
Ulica przy której siê znajduje to ul. Boles³awa Pobo¿nego.

Je¶li macie jescze jakie¶ pytania, walcie.

Pozdrawiam - Jaros³aw
S³awomir z Che³ma
Witam!!

Mam kolejne pytanko do szanownych organizatorów:
Mogliby¶cie podaæ jakie grupy potwierdzi³y swoje przybycie i ile mniej wiêcej mo¿e byæ osób?
Bo ciekawo¶æ mni z¿era szczerba.gif z kim to w tym roku potykaæ siê i ucztowaæ bêdziemy??

Pozdrawiam!!
Jaktor
W sobotê 20 sierpnia zamie¶cimy listê bractw które wezm± udzia³ w Biesiadzie pijacy.gif .
Pozdrawiam.
counting
a ja ¿a³ujê, i¿ niezrzeszonych z olsztyna zabraknie, có¿ na usprawiedliwienie mo¿na mieæ? jedynie "podziêkowania" dla pkp za wycofanie jedynego poci±gu [ a i tak z dwoma przesiadkami] i podniesieniu ceny innego transportu prawie trzykrotnie...
Rugiewit
My tak¿e ¿a³ujemy.
Mo¿e autostop? smile.gif

Hmm, ig³y wszystkie s± produkowane standartowo sterylne. szczerba.gif
Sorki, nie mog³em siê powstrzymaæ przed skomentowaniem podpisu. smile.gif

Pozdrawiam - Jaros³aw
Boles³aw
Witam.
wracaj±c do ¶rodków komunikacji:
http://www.kla.com.pl/Zoznam.htm oto rozk³ady jazdy kaliskich autobusów, z okolicy dworców na Zawodzie kursuj± 3, 3A, 3B, 3D (patrzeæ na kierunek H.Sawiskiej->gdzie¶ tam) przystanek obok dworców nazywa siê "Dworzec PKS" (tak jak pisa³ Rugiewit nale¿y doj¶æ do Górno¶l±skiej..) a ten na którym trzeba wysi±¶æ to "Rypinek" ko³o ko¶cio³a ¶w. Gotarda.
Rugiewit
Witam.

Na stronie www.vibiesiada.prv.pl s± jest ju¿ umieszczone krótkie info o imprezach towarzysz±cych Biesiadzie.

Pozdrawiam - Jaros³aw
Rugiewit
Emeth zmajstrowa³ regulamin turnieju ³uczniczego, którego bêdzie sêdzi±.
Wrzuci³em go ju¿ w dzia³ regulaminy na www.vibiesiada.prv.pl
Bary¶
Witka
Jak tam z grupam które potwierdzi³y przybycie, mieli¶cie zamie¶ciæ listê.
Du¿o ich bêdzie?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.