Po pierwsze sam Jaktor mówi³,¿e nie musimy wysy³aæ zg³oszenia,ale wasza sprawa to wy wyjdziecie na kretaczy ciu¶ciu¶ nieladnie niedotrzymywac slowa
drogi rugiewicie
pragne zauwazyc ze Grzybowo jest w dniach 20-21 sierpnia......
pozdrawiam
Hmmm po co siê tak unosiæ Rugiewicie. Po to jest forum, ¿eby siê wypowiadaæ. Co do nazywania przedmówców dzieciakami to chcia³bym zauwa¿yæ i¿ s± to osoby pe³noletnie. Ze swojej strony chcialem tak¿e powiedzieæ ( nie wiem czy ten opieprz tyczy³ siê równie¿ mnie ), ¿e nie mam nic do przedstawicieli innych ras, równie¿ ¯ydów. Nie jestem rasist± i nazywanie mnie nim obra¿a mnie. A swoj± drog± je¶li tak sprawy siê maj± nie musze wogole przychodziæ na biesiade, je¶li ma siê mnie traktowaæ jak g.... i jakiego¶ szczeniaka. Czekam na wyja¶nienia. Pozdrawiam
no teraz to ju¿ siê nikt nie doczepi do mojego awatarka
Hmm... Technologia szpiegowska KWGZ te¿ pozostawia trochê do ¿yczenia... Podobno "wyszpiegowali¶cie" ¿e Jaktor zabroni³ Ludziom z Krotoszyna z wami rozmawiaæ...
A tak powa¿niej: Tematy obozów i masakry w czasie II wojny do dzi¶ s± traktowane jako tabu. Z pewnych rzeczy nie powinno siê ¿artowaæ przez wzgl±d na rozmiary tragedii i szacunek dla zmar³ych. Wiem ¿e czasami dochodzi do swoistej paranoi i np. ludzie odtwarzaj±cy czo³gistów musza t³umaczyæ siê z czarnych mundurów. Ale - w tym wypadku widaæ ¿e autorzy aluzyjnych postów nie zastanowili siê nad tym g³êbiej. Z postów wyziera ignorancja i pewien rodzaj buntowniczego negowania porz±dku, w³a¶ciwego dla ludzi dopiero dojrzewaj±cych. St±d te "dzieciaki" u Rugiewita.
Witam !
Po pierwsze, uwaga dla wszystkich odwiedzaj±cych to zacne forum, a nie bed±cych zainteresowanymi utarczkami pomiêdzy dwoma kaliskimi grupami rekonstrukcyjnymi- przepraszam za t± ¿enuj±c± dyskusjê, która nie powinna mieæ miejsca, przynajmniej nie w temacie dotycz±cym imprezy na kaliskim Zawodziu. Jako organizator zdecydowanie pragnê podkre¶liæ, ¿e pomimo wysi³ków niektórych osób, do³o¿ymy starañ aby impreza mia³a, jak co roku, charakter sympatycznej zabawy w gronie znajomych (i nieznajomych) z ruchu rekonstrukcyjnego.
W kwestii zaproszenia KWGZ, oczywi¶cie ¿e jako grupa kaliska wsród której znajduje sie kilku sympatycznych znajomych, znanych nam z czasów gdy byli¶my pod jednym sztandarem, nie potrzebuj± oni zaproszenia, jedynie dowództwo grupy mia³o podaæ liczbê osób.
Id±c dalej: rozpowszechnianie tre¶ci rasistowskich i antysemickich jest prawnie zabronione, ju¿ na poziomie Konstytucji RP. Je¿eli pomys³em na ubarwienie Biesiady ma byæ robienie sobie ¿artów z Holocaustu, to sadzê ¿e osoby wychodz±ce z tak± inicjatyw± powinny siê g³êboko zastanowiæ nad tym co napisa³y. Naigrywanie sie z cierpienia milionów osób, niewinnych osób nie przystoi wojownikom, niezale¿nie od tego czy sa wczesno- czy pó¼no¶redniowieczni. Ponadto, tak jak powiedzia³em nie jest to temat w którym powinno wypisywaæ siê te bzdury. Prosze o pozostawienie tego tematu Biesiadzie o co proszê w imieniu Bractwa, Stowarzyszenia Kalisz XXI i Muzeum Okrêgowego Ziemi Kaliskiej
A mo¿e po prostu skoñczyæ ju¿ ten temat bo siê zrobi³ totalny off topic i powróciæ faktycznie do Biesiady od³o¿ywszy "psudorasistowskie" zarty, wa¶nie i spory i wypominanie sobie wzajemne jaki¶ pogl±dów, które niekoniecznie musz± byæ prawdziwe a wychodz± na takie tylko przez przyczyne ciêtych ¿artów, które jak wiadomo nie zawsze mo¿na opanowaæ.
Ze swojej strony chcia³em jeszcze raz zauwa¿yæ, ¿e tragedia milionów ludzi w O¶wiêcimu, równie¿ Polaków, którzy tam byli nie jest dla mnie ( i mam nadziejê dla mojej ca³ej dru¿yny ) niczym ¶miesznych, bo gdyby by³a oznacza³a by jedynie o anty polskim nastawieniu i totalnej ignorancji.
Niniejszym zwracam siê z pro¶b± do obydwu stron o zakoñczenie ju¿ tej dyskusji.
Co do naszego "wyszpiegowania" tego jakoby Jaktor zabroni³ wam z nami gadaæ, to powiem tak:
cz³onek waszego stowarzyszenia przyszed³ na Jarmarku do cz³onka naszego stowarzyszenia i poprostu o tym powiedzia³. Zadnego szpiegowstwa sie nie dopuszczali¶my.Nie potrzebujemy na przód wiedziaæ nic o niektórych rzeczasz bo poprostu Bobowie nam sprzyjaj±:P:P:P
Inna sprawa jak± pragne poruszyæ to kwestia nijakiego obra¿ania was przez cz³onków KWGZ.
Nie odczu³em aby do tego dochodzi³o, ale je¿eli to¶ z was (za wyj±tkiem jednej osoby)sie tak poczu³ to szczerze pragne go przeprosiæ w imieniu KWGZ.
No i ostatnia sprawa któr± kieruje do Ciebie Jaktorze ze Skar¿yna dotycz±ca naszej obecno¶ci na biesiadzie.
Ty mówisz co innego i ¯Rugiewit mówie co innego. Moje pytanie to - kogo mamy w koñcu s³uchaæ??
Jedni nas zapraszaj± inni z góry nas wyganiaj± albo gro¿± wywaleniem z imprezy.
Powiem Jaktorze w ten posób: ty jeste¶ w bractwie osob± kompetentn± i rozmawiaæ w tej kwestii chcemy tylko z tob± bêd±c g³uchymi na gro¿±ce i obel¿ywe s³owa takiego naprzyk³ad rugiewita.
A je¿eli klimacik ma byæ tak chory jak to sie szykuje albo jak to ¿ by³o na Jarmarku tegorocznym to po co wogóle mamy tam byæ??
Pozdrowienia:D:D:D
Dobra wiec wrocmy do tematy biesiady... ile w tym roku bedzie latajacych kurczakow? i czy mamy sobie zalatwic gogle zeby nam oczu nie wybi³o ??
Witam!
Widzê, ¿e ca³a ta tyrada jest ¶miechu warta. Ch³opaki mam kilka uwag:
1. To Jaktor decyduje o tym kto na Biesiadê zostanie zaproszony,
2. krasnoludzie zvish - je¶li z góry zak³adasz, ¿e Biesiada siê nie uda, to po prostu nie pojawiaj siê na niej lub zmieñ nastawienie,
3. Za ¿arty w stylu obozów grozi kara pozbawienia wolno¶ci do lat 5, a poniewa¿ jeste¶cie ju¿ pe³noletni to uwa¿ajcie co wypisujecie,
4. Nikt nie zabroni³ Krotoszynowi odzywania siê do Was i nikt nigdy tego nie zrobi, dopóki ja tu rz±dzê - je¶li ktokolwiek od Nas przekaza³ Wam takie informacje, to po pierwsze bredzi, po drugie chcia³ siê Wam przypodobaæ, po trzecie jest totalnym g³±bem, a nie ukrywam, ¿e i takich kilku mamy,
5. Zapewniam Ciê Niemy¶le, ¿e je¿eli w tym roku na Biesiadzie pofrunie jaki¶ kurczak, to razem z osob±, która go do lotu namówi³a.
6. W C.E.T.C. atmosfera jest wy¶mienita, co potwierdzaj± i Impreza krotoszyñska i niedawno zakoñczony obóz.
Proponujê usun±æ wszystkie posty, od postu Niemys³a z 3 sierpnia. Z góry dziêki,
Pozdrawiam!
ok skoro nie bedzie latajacych kurczkow to fajnie .. i z gory przepraszam jezeli moje poprzednie posty kogos urazily pozdrawiam,mysle ze cala zaistniala sytulacja zostala zalagodzona i nie powtorzy sie na tym zacnym forum. Trzeba przyznac troszeczke przesadzilismy :/
ja takze przepraszam za "niesmaczne " zarty. jezeli kogos urazilem to prosze o wybaczenie.
Jak ju¿ mówi³em w poprzednim po¶cie przepszam wszystkich których mog³a uraziæ moja pisanina wiêc
P R Z E P R A S Z A M
Na dodaek Panie Kornik nie zak³adam ¿e biesiada sie nie uda - wrecz przeciwnie.
Mówi³em tylko o tym ¿e atmosfera miedzy naszymi stowarzyszeniami jest nieco napieta i nieciekawa, tylko to mia³em na my¶li.A co do biesiady to jakoby³y cz³onek C.E.T.C mam do niej ogromny sentyment.
Pozdrawiam.
No i zapanowa³ spokój i wszystko wróci³o do normy, jeszcze raz w imieniu dru¿yny przepraszam za ciête ¿arty i zapewniam i¿ nikt z nas nie chcia³ uraziæ kogokolwiek a co do Biesiady to zawsze s±dzi³em i¿ jest to jedna z ciekawszych imprez. Mo¿e zatem w akcie przeprosin przechylimy wszyscy razem jakiego¶ kielicha na tegorocznej Kaliskiej imprezce?
Ze skruch± stwierdzam ¿e pomyli³em forum na którym winno prowadziæ sie polemikê z kabaretem o czarnym homorze.Posty zmieni³em b±d¼ usuno³em i kogo trzeba przeprosi³em.
Pozdrowienia dla Ma³ego:)
Nawo³uje aby obydwie strony usunê³y posty, w których znaæ by³o jakiekolwiek ¶lady zwady. Ja równie¿ ( chocia¿ uwa¿am, ¿e nie napisa³em niczego z³êgo, ani podchodz±cego pod wymiar sprawiedliwo¶ci b±d¿ to ra¿±cego kogokolwiek ) usn±³em posty, które stanowi³y czê¶æ sk³adow± s³ownej przepychanki.
Pozdrawiam.
Pozwole sobie wrocic do tematu i zadac pytanie Organizatorom: jak wygladac beda miejsca na kramy i do kogo trzeba sie na Biesiadzie zglosic, zeby takowe zostalo przydzielone?
Co do przydzia³u miejsc na kramy, to przydziela je kwatermistrz Biesiady, czyli moja skromna osoba.
Po prostu, siedzieæ sobie bêdê i ³±paæ przybywaj±ce dru¿yny, którym wska¿ê miejsce na rozbicie namiotów i kramów.
I tu jest tak, je¶li kram chcecie mieæ przed w³asnym namiotem, to ¿aden problem, ustawi siê go przy uczêszczanym przez zwiedzaj±cych szlaku.
Natomiast je¶li chodzi o oddzielne miejsca na kramy, to na dzieñ dzisiejszy stare budki zosta³y rozmontowane i czekamy a¿ Muzeum do którego nale¿y teren, postawi nowe.
W razie czego dostarczymy jak±¶ ³±wê do roz³o¿enia towarów.
Pozdrawiam - Jaros³aw
A jak sie ma sprawa z miejscami pod namioty? Bêd± rozbijane na ca³ym terenie imprezy czy gdzie¶ w g³êbi Zawodzia jak rok temu? ( mowie o namiotach historycznych ). Bo przyznam, ze to miejsce na namioty co wybralismy na Jarmarku nie by³o zbyt przyjemne. Lepiej chyba jednak kiedy s± one ustawione z daleka od plotu. Pozdrawiam.
Drogi Setau jak sam powiedziales sami wybralismy to miejsce, a moglismy sie rozbic zupelnie gdzie indziej.A sprawa na biesiadzie pewnie bedzie inna bo miejsca na namioty beda przydzielane czy to prawda ??
Witam.
Namioty obozowisko historyczne stanie tam gdzie dot±d odbywa³y siê bitwy. Bitwy natomiast odbêd± siê "za górk±" czyli tam gdzie dot±d by³o obozowisko namiotów niehistorycznych.
Te ostatnie stan± gdzie¶ z boczku, najprawdopodobniej w naro¿niku terenu "za górk±" od strony ko¶cio³a.
Pozdrawiam - Jaros³aw
Ja to mam ino takie pytanie, jak to bedzie z d³ugo¶ci± broni drzewcowej. Nie mówie tutaj ju¿ o Dunach i d³ugich toporach gdy¿ sprawa jak zapewne wszyscy wiedz± jest dobrym motywem na za³o¿enie osobnego tematu, który by³by ci±giem do niczego nie prowadz±cych sporów i k³utni (ka¿dy w koñcu w tej sprawie wie swoje i ¿adna ze stron nie popiera swoich argumentów niezbitymi dowodami)
Mnie konkretnie jak wszyscy zapewne sie domy¶laj± chodzi o budz±c± postrach w³ócznie
Mianowicie s³ysza³em jakoby d³ugo¶æ tego wspania³ego i morderczego orê¿a na tegorocznej biesiadzie by³a straszliwie ograniczona. Przyk³adowo taka mierz±ca lekko ponad trzy metry d¼gaj±ca pani.
O nie historyczno¶æ takowej raczej pos±dziæ nie mo¿na, wiêc o co chodzi??
Pozdrowienia dla wszystkich którzy na biesiadzie b±d± i jeszcze wiêksze dla tych których niestety tam nie bêdzie.
To prawda trzy metrowa w³ócznia to istna maszyna do niszczenia. Chyba ze ma sie tarcze 90 :D nie wspominaj±c ju¿ o 110.
CYTAT(Rugiewit)
Bitwy natomiast odbêd± siê "za górk±" czyli tam gdzie dot±d by³o obozowisko namiotów niehistorycznych.
To ja mam pytanie dotycz±ce rozmieszczenia widowni. Mniemam, i¿ górka wyko¿ystana bêdzie przez jedn± z walcz±cych stron (chyba, ¿e siê mylê, ale atak ze wzgórza lub jego obrona jest bardzo kusz±c± opcj±), wiêc jak roztawimy ludzi, tak, ¿eby nie wchodzili miêdzy walcz±cych?
Mo¿e najpierw odpowiem na pierwsze pytanie.
Pomijaj±c spory o historyczn± d³ugo¶æ,ograniczenia d³ugo¶ci toporów czy w³óczni maj± na celu poprawienie dynamiki starcia. Dotychczas dwie linie utyka³y w miejscu a zniszczenie sia³y g³ównie drzewcówki.
Mam nadziejê, ¿e bitki dziêki temu bêd± bardziej emocjonuj±ce dla widzów, jak i dla uczestników.
Zobaczymy jak to wyjdzie.
Co do drugiego pytania o niewchodzenie turystów pod miecze, to ju¿ mówiê:
Tury¶ci maj± byæ rozstawieni na grzbiecie wzniesienia oddzielaj±cego dotychczas bitwy od obozowiska iglo.
Bêd± mieli doskona³± widoczno¶æ na bitwê, a i ³atwiej bêdzie zapewniæ im bezpieczeñstwo.
(chodzi mi g³ównie o to, ¿e trudniej wepchn±æ jednen z szyków w publikê, kiedy ta stoi na do¶æ stromym zboczu)
Co do obrony górki, to bitwa pó¼na z za³o¿enia ma byæ ustawiona tak, by strona broni±ca broni³a na zboczu.
W tym celu zostanie wykorzystana górka dotychczas marnuj±ca siê na boku obozu iglo.
Postram siê w tym tygodniu wrzuciæ wreszcie na stronê mapkê Zawodzia, z rozrysowanymi orientacyjnie schematami co i gdzie.
Pozdrawiam - Jaros³aw
no... oryginalny pomys³ (mo¿e biuro patentowe
)
Witam!
Mam pytanie. Porusza³em juz zreszta t± sprawê na obozie. Co z systemem rozgrywania turnieju szachowego? Turniej bêdzie rozgrywany systemem pucharowym ? (w zasadach turnieju szachowego nie ma wzmianki o tym). No i czy Biskup bêdzie siê w koncu porusza³ _tylko_ o dwa pola, czy te¿ zasdady bêd± takie jak na obozie ??
Pozdrawiam
Krzychu
Pozwolê sobie odpowiedzieæ najpierw na pytanie drugie.
Otó¿, biskup
bêdzie porusza³ siê o 2 pola po skosie [b±d¼ jak kto woli: 3 pola na ukos (licz±c to, na którym stoi)] w ten sposób ma mozliwo¶æ osi±gniecia o¶miu miejsc na polu bitwy, ¿aden biskup nie mo¿e zabiæ innego biskupa... my¶lê, ¿e takie zasady, wbrew pozorom, s± ciekawsze ni¿ te, na których gralismy na obozie
Co do systemu rozgrywania: na dzieñ dzisiejszy nie odpowiem
zale¿y to równie¿ od liczby uczestników... a my drogi Krzychusie nie zd±¿yli¶my porozmawiaæ na temat systemów...
Powiem w ten sposób: ustalê to do koñca przysz³ego tygodnia
zainteresowanych prosi³bym o zg³oszenia uczestnictwa na adres DWORU
dwor_kaliski@poczta.onet.pl
oczywi¶cie nie ustalê w ten sposób dok³adnej liczby zawodników ale bedê mia³ jaki¶ pogl±d w tej sprawie.
pozdrawiam
A czy oprócz krêgu walki s± pomy¶lane jakie¶ szersze atrakcje dla wczesno¶redniowiecznej czê¶ci go¶ci? Czyta³em co¶ o konkursach gier wikiñskich?
kto¶ móg³by zorganizowaæ turniej w hnefatafla (wiem ¿e mnie nie bêdzie ale to chyba oryginalny pomys³ co nie ?)
pozdr
To jest dobry pomys³
Chêtni napewno siê znajd±.
Kaper, spójrz z ³aski swojej na 20 stronê postów w tym temacie, a tak¿e na program Biesiady od kilku miesiêcy obecny na www.vibiesiada.prv.pl
Przecie¿ ju¿ raz o ten turniej pyta³e¶ tu, a ja odpowiedzia³em, ¿e ju¿ jest zorganizowany.
Pozdrawiam - Jaros³aw
Pragnê przypomnieæ, ¿e w turnieju szachowym mog± wzi±æ udzia³ nie tylko osoby odtwarzaj±ce wiek XIII, Jedynie zasady s± trzynastowieczne tak wiêc zapraszam do gry wszystkich. Hnehatafl nie bêdzie kolidowa³ z szachami.
A ty Kaper móg³by¶ nabijaæ licznik napisanych postów w inny, bardziej przydatny sposób
Tak sobie my¶la³em nad mapk± dotarcia, któr± mia³em zamie¶ciæ na stronie www.vibiesiada.prv.pl
i stwierdzam, ¿e chyba czytelniej bêdzie jek wrzucê tu linka do planu Kalisza + obja¶nienie.
Plan Kalisza
http://mapakalisza.wlkp.com.pl/index1.php?...p?map=2&war=glo
I teraz tak.
Po wyj¶ciu z dworca PKP lub PKS (s± obok siebie), dochodzimy do ulicy Górno¶l±skiej.
Jak widzicie Zawodzie jest 2 kwadraty na prawo od dworcy, ale naj³atwiej bêdzie dotrzeæ tam na okrêtkê, ale za to jednym autobusem.
Czyli na Górna¶l±skiej wsiadacie w autobus 3A lub 3B i jedziecie sobie Górno¶l±sk± w stronê centrum, przez centrum w stronê teatru Im.Bogus³awskiego (do teatru Alej± Wolno¶ci), a ko³o teatru skrêcacie w ul.Czêstochowsk± i dalej to ju¿ autobus jedzie prosto Czêstochowsk±.
Na wysoko¶ci Boles³awa Chrobrego wysiadacie (to chyba 2 przystanki od teatru - placu Bogus³awskiego- bêd±)
Idziecie w lewo (maj±c za plecami kierunek sk±d przyjechali¶cie) od Czêstochowskiej, t± w³a¶nie ulic±.
Zawodzie jest na planie oznaczone czerwon± nazw±.
Ulica przy której siê znajduje to ul. Boles³awa Pobo¿nego.
Je¶li macie jescze jakie¶ pytania, walcie.
Pozdrawiam - Jaros³aw
Witam!!
Mam kolejne pytanko do szanownych organizatorów:
Mogliby¶cie podaæ jakie grupy potwierdzi³y swoje przybycie i ile mniej wiêcej mo¿e byæ osób?
Bo ciekawo¶æ mni z¿era
z kim to w tym roku potykaæ siê i ucztowaæ bêdziemy??
Pozdrawiam!!
W sobotê 20 sierpnia zamie¶cimy listê bractw które wezm± udzia³ w Biesiadzie
.
Pozdrawiam.
a ja ¿a³ujê, i¿ niezrzeszonych z olsztyna zabraknie, có¿ na usprawiedliwienie mo¿na mieæ? jedynie "podziêkowania" dla pkp za wycofanie jedynego poci±gu [ a i tak z dwoma przesiadkami] i podniesieniu ceny innego transportu prawie trzykrotnie...
My tak¿e ¿a³ujemy.
Mo¿e autostop?
Hmm, ig³y wszystkie s± produkowane standartowo sterylne.
Sorki, nie mog³em siê powstrzymaæ przed skomentowaniem podpisu.
Pozdrawiam - Jaros³aw
Witam.
wracaj±c do ¶rodków komunikacji:
http://www.kla.com.pl/Zoznam.htm oto rozk³ady jazdy kaliskich autobusów, z okolicy dworców na Zawodzie kursuj± 3, 3A, 3B, 3D (patrzeæ na kierunek H.Sawiskiej->gdzie¶ tam) przystanek obok dworców nazywa siê "Dworzec PKS" (tak jak pisa³ Rugiewit nale¿y doj¶æ do Górno¶l±skiej..) a ten na którym trzeba wysi±¶æ to "Rypinek" ko³o ko¶cio³a ¶w. Gotarda.
Witam.
Na stronie www.vibiesiada.prv.pl s± jest ju¿ umieszczone krótkie info o imprezach towarzysz±cych Biesiadzie.
Pozdrawiam - Jaros³aw
Emeth zmajstrowa³ regulamin turnieju ³uczniczego, którego bêdzie sêdzi±.
Wrzuci³em go ju¿ w dzia³ regulaminy na www.vibiesiada.prv.pl
Witka
Jak tam z grupam które potwierdzi³y przybycie, mieli¶cie zamie¶ciæ listê.
Du¿o ich bêdzie?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.